Kérdés

„Az elmúlt napokban nagy vita robbant ki a magyar közéletben, miután kiderült, Novák Katalin elnöki kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil exigazgatóját fedező bűntársának, K. Endrének. Az ellenzéki pártok emiatt lemondásra szólították fel a köztársasági elnököt, Novák tanácsadó testületének több tagja pedig jelezte, távozik a botrány miatt. ”        (Index)

Mi a véleményetek a köztársasági elnök döntéséről, és az azt követő eseményekről.

Szerintetek továbbra is változatlanul a helyén maradhat Novák Katalin. Magyarázatot  lehet (ha akar) adni erre a döntésre?

Mennyire fér ez bele a FIDESZ arculatába:         – kereszténység

-család – gyermekvédelem

Ezek fényében a FIDESZ,  arcvesztés nélkül  fel meri-e vállalni a köztársasági elnök döntését, tesz-e lépéseket, hogy ilyen kegyelmi  döntés  többé ne fordulhasson elő.

Mindenesetre ez nem kis fejtörést okozhat a  kormány és a párt részére.

74 gondolat erről: „Kérdés

 1. Chomsky tízparancsolat első pontja:
  „Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.”

  Második pontja:
  „A nép úgy kell tekintsen politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.”

  Hatodik pontka:
  „Minden adandó alkalommal az emberek érzelmeire kell hatni, nem a racionális gondolkodásukra. Bátorítani kell mindenféle emocionális megnyilvánulást, mert az érzelmeket sokkal könnyebb manipulálni, mint a rációt.”

  Kilencedik pontja:
  „A nyájszellem erősítése prioritás! Az egyénben fel kell ébreszteni a szégyen- és tehetetlenség-érzetet, s választható (pontosabban választandó!) alternatívaként ezzel szembe kell állítani az igazodási, csatlakozási kényszert. Az egyéniségeket nélkülöző nyájat mindig könnyebb irányítani, ellenőrizni és befolyásolni.”

 2. 1-gabiii
  Nagyon bölcs gondolatok, de semmi köze a kérdéshez.

 3. Talán ezeken is el lehetne gondolkozni…
  Persze csak akkor ha valaki annál mélyebben érdeklődik, minthogy a saját indulatvezérelt véleményét harsogja ?
  Indokolható e az egyes fogvatartottak sorsának differenciált kezelése, akkor is
  ha az értük kiszabott büntetés azonos ?
  A jogalkotó milyen szándéka van, a kegyelmi kérvény és az arra adott pozitív válasz lehetőségének megadása mögött ?
  Vajon a kegyelmi kérvények sorsát nem egy közjogi méltóság dönti el saját hatáskörében autonóm módon, hanem a közhangulat ?

 4. 2. A.Éva
  A fenti ügy társadalmi jelentősége nagyjából nulla (érint öt embert), ugyanakkor kiválóan tereli el a figyelmet egyéb érdekes kérdésekről. Mondok pár példát:
  Tényleg 3% az infláció és tényleg 25%-kal csökkent a gáz ára, mint ahogy a KSH kimutatta (érint tíz millió embert)? Tényleg küzd a kormány a külföldi bevándorlás ellen és közben telepíti be külföldi munkásokat (érint négy millió embert)? Tényleg hasznos volt koncesszióba adni az autópályákat és a szemétszállítást a haveroknak (érint tíz millió embert)? Tényleg igazságos, hogy a napelemmel megtermelt áramot öt forinttal számolja el a szolgáltató, miközben ugyan ezt az áramot negyven forintért adja el a szomszédnak és amúgy a haveri erőműtől a sokszorosáért veszi meg (érint háromszáz ezer családot)? Miért is kellett az építési költségeket teljesen értelmetlen rendelkezésekkel többszörösükre drágítani (érint kétszázezer családot)? Miért is létezik egyáltalán a kegyelem, mint a törvényesített részrehajlás intézménye? Miért létezik a mentelmi jog, mint törvényesített kasztosítás intézménye?
  Lehetne még bőven sorolni olyan kérdéseket, melyekről kormány és az ellenzék kéz a kézben hallgat, ugyanakkor a közbeszéd teljesen jelentéktelen kérdésekkel van tele. (Ugye nem fogjuk Tóth Gabi válását is kitárgyalni?)
  A fenti kérdések miatt szervezett-e bárki tüntetést bárhova? És vajon a Sándor palotához vonuló harcos tüntetők között mennyi volt a pedofil, akik így próbálták takarni vágyaikat?
  Azon is el kell gondolkodni, hogy a politika ilyen szintjein tényleg csak úgy véletlenül történnek-e dolgok, vagy valakinek (navajonkinek) volt-e ezzel terve?

 5. Novák Katalin lemondott. A kormány és a Fidesz számára kellemetlené vált, hát feláldozták.
  „A politika kemény dolog.” Novák Katalin szájából elhangzott vélemény sok mindent sejtet
  Varga Judit szintén lemondott. Hát…..

 6. Egyszerű. Nem kellett volna kegyelmet adni. Varga Judit többet vesztett az ügyön. Az hogy miért adtak kegyelmet teljesen mindegy. Ha pozícióban hagyják őket, a Fidesz elvesztette volna a szavazó tábora minimum felét.
  Nem kell a szerecsent mosdatni, sok beteg ember van, nyilván mindkét oldalon. Viszont az ellenzék nincs semmilyen helyzetben, pozícióban.

 7. Novák Katalin és Varga Judit a jövőben nem kollaborálnak egy nemzetrontó kormánnyal.
  Több bűnben, nem lesznek bűnrészesek.
  Ez nekik nagy nyereség.
  A királynőt megölni nem kell félnetek jó lesz – típusú erős elvárásnak lehetetlen eleget tenni.

 8. Tehát egy cél volt. Kielégíteni azokat, akik nem értettek egyet a kegyelmi döntéssel. Nyilván gyomorforgató az egész, mert gyermekbántalmazásról van szó, ami ellen kell tenni. Itt most a lefóliázott könyveket hagyjuk. Illetve nem. Mert ez is szerepel szólásszabadsági genderideológiai szempontból az EU részéről meginditott (több) kötelezettség szegési eljárásban. Tehát kell az eus pénz, csináljunk egy propaganda botrányt hogy mi megmutassuk, még a köztársasági elnök is lemond, mert mi hatalmas demokráciában élünk?
  Nem, itt nem csak erről szól ez.
  A szavazó tábort meg kell nyugtatni.
  Egyébként laikusként érthetetlen hogy a pápalátogatáskor kiadott kegyelmek egyikét miért most kapták fel ennyire. A pápa mikor volt itt? Azóta mennyi idő telt el? Eddig miért nem került napvilágra a döntés?

 9. A dollárbaloldal addig fog intézkedni, Ursuláékkal egyetemben, amíg Magyarországot be nem rángatják a regionális konfliktusba…
  …még ettől cifrább ügyeket is készítenek nekünk, ingyen nincs semmi.
  Itthon meg marakodnak és lopkodnak okosan a haverok a kondér körül.
  A lófaszt se lesz itt a Kárpátok ipari kistigrise.

  Ursuláék eközben lengyelhonban is szépen haladnak ám az oroszok felé.

 10. Kedves Éva!

  dajtas elérhetőségét el tudnád küldeni az email címemre.

  köszönöm
  udv
  csaba

 11. Kérném, hogy aki tudja dajtás e-mail címét, legyen szíves nekem magánba elküldeni.
  Nem találom sehol, s kérik, hogy adjam meg.
  Előre is köszönöm.

 12. Parti Nagy Lajos: A fő maffiózó lepöckölt két alvezért

  szerző
  PARTI NAGY LAJOS

  olvasási idő
  6 PERC

  Sorozatunkhoz öt írót kértünk fel, hogy öt kulcsszót felhasználva írjanak arról, miként élték meg az elmúlt hetet. Parti Nagy Lajosnak Az én hetemben most ebből a készletből kellett ihletet merítenie: kegyelmidöntés, hibáztam, felelősség, bocsánat, lemondok.

  Vasárnap reggel kilenc fok van, nedves ború, legalábbis Budapesten. O. Viktor rezsimjének tegnap este óta nincs megválasztott köztársasági elnöke. Ez a nincs túl sok vizet nem zavar, N. Katalin lényegében mindegy volt és mindegy van, bármennyire is körülötte forgott a sajtóhétvége, s bármilyen abganggal küldte le a színpadról a magasságos főrendező.

  V. Judittal együtt benéztek valamit, ami nem volt eléggé benézhetetlen.

  Nem oly rég akadtam bele egy igazi haramia-mondatba, 11 évvel ezelőttről. Ángyán József mesélte egy interjúban, hogy O. Viktor egy frakcióülésen kijelentette „aki tisztességesen viselkedik, ha megsebesül is a csatatéren, kihozzuk, de aki nem, arra mi is lőni fogunk”. Lehet tűnődni: vajon erre az esetre is áll-e a baljós bölcsesség? Nevezettek szemmel láthatóan megsebesültek, de vajon utána „tisztességesen”, vagyis O. Viktor érdekei szerint viselkedtek-e? Ha igen, ez volna a kihozás ama tűzvonalból? Ha nem, akkor most lőve van rájuk?

  A lemondatás lenne a lövés?

  hirdetés
  Tegnapi, másodlagos frissességű mondataim és szavaim szerteszéjjel, a nyitott portálokból megroskadt vélemények, komment-szerpentinek lógnak, elsistergett teóriák különféle tárgyban és fekvésben. A Felcsútra tervezett királyválasztástól egészen addig, hogy K. Endrét a svéd titkosszolgálat találta fel és küldte a nemsokára káelnöki feladatokat is ellátó K. László bosszantására. Nevezett ki nem állhatja a svédasztalt – ideerőltetik a svédek, pedig maguk nem élnek vele, mégis tülekedtetnek egy ezeréves államot a békétlenségig menően, lecsöppentetik zsinóros zakóját, farmerdzsekijét, Katika hozzon már egy konyharuhát, és ez a tiszteletlenség az oka annak, ami van. Sopronbánfalva non coronat, a Tisztelt Ház meg nem ér rá ilyen szemtelen népekről szavazgatni. Ne má’ a nyúl vigye a grippent! De ne szaladjak annyira hátra.

  Mire ez a tárca megjelenik, minden és mindennek ellenkezője napvilágot lát majd, cikk, tanulmány, humoreszk, konteó konteó hátán, de a burleszk, az übüiáda valahogy megkomorodik. Semmi különös, semmi mellbevágó újdonság, épp csak meglebben egy függöny, s hirtelen élesebb fényben látszik, ami a rezsim fő- és mellékutcáit megüli, a hipokrita zsákmánykereszténység, züllöttség, romlottság, körkörös félelem. Még az esendőségük is sértett gőgből van, és ha úgy tartja ravasz kedvük, bármit megtesznek egymással is, megvezetett úri birtokukkal is.

  Alvadt, savanyú sötét,

  a legfő maffiózó lepöckölt a roppant reverjéről két alvezért, kik még csak túl magasba se törtek, egyszerűen végrehajtották, amit parancsolt nekik a keresztapájuk.

  Van ilyen. A pedofilia esküdtebb, legalábbis annak látszóbb ellenségei kellenek, hisz roppant sikeres politikai termék (szakszóval összemosónium), több év munkája, ami Damoklész kardjaként lebeg bűnösök és ártatlanok fölött. Nincs itt semmi látnivaló, lehet tovahaladni, a kisebb-nagyobb foltot a renomén érdemrenddé hazudja a készséges neremlékezet.

  A hét elején, kis pökhendi vállvonogatás után a Goebbels-Művek elkezdte kezelni a problémát, előbb hallgatással, aztán mellébeszéléssel, azzal, hogy a történteket szétkenték a mindennapos dzsuvában, amit maguk előállítottak elő. S tették ezt mindaddig, amíg a nagy sztratégosz elő nem állt a selyemzsinórmértékkel, hogy mit kell tenni pontosan. Hogy kihozni vagy kilőni. Szép szakmai feladat, miként lehet a NER s mindenekelőtt O. Viktor hasznára fordítani, illetve legkisebb kárára egy ilyen malőrt. N. Katalinnak kedden százszor le kellett írni, hogy „az én elnökségem alatt nem volt és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, és ez így volt ebben az esetben is”.

  Tényleg így volt. K. Endre nem pedofil, csak éppen másodrendű vádlottként elítélték egy rendbeli bűnsegédként elkövetett kényszerítés, valamint egy rendbeli vesztegetés bűntettében három év négy hónapra, aminek letelte előtt kilenc hónappal a pápalátogatás apropójából kegyelmet kapott.

  N. Katalin csütörtök délután már készülődött a repülőútra, mikor döndült a nyitott kapu, a magyar herkules és főtűzoltószító izgő-mozgó kőtáblaként bejelentette, hogy alaptörvényt módosíttat, mivel Magyarországon a gyermek a legfontosabb, ezután kiskorú sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmény esetén az elnök egyéni kegyelmezési jogát nem gyakorolhatja. Jó szívvel, de kegyvesztettként utazott N. Katalin Katarba három napos hivatalos látogatásra, ahol péntek reggel a dohai vb. lelátóján elénekelte a magyar himnuszt, további inspirációt adva a magyar játékosoknak, akik 28:1 arányban megverték Kazahsztánt. Ha lemondja a látogatást, még azt gondolhatta volna a hívő nép, hogy ez a bizonyos tavalyi kegyelemdöntés fontosabb, mint a dohai diadal.

  Tegnap, tehát szombaton, amikor N. Katalin útját a sors megszakította, s őt gazdája honvédségi géppel Dohából hazahozatta, hogy öltözzön fehérbe s mondjon le, megjelent a Facebookon egy terjedelmes irat. Egy összeszerkesztmény, amit akár az ominózus kegyelmi kérvény prezentálásának is tekinthetett az az olvasó, aki végigrágta magát e szomorú és bonyolult szövegen. Az irat szerint, amelynek szerzősége ismeretlen, K. Endrét bűntelenül, tévesen és jogszabályt sértően, koncepciós perben, megalapozatlanul ítélték el. Továbbá a szerző, aki egyes szám első személyben fogalmaz, nagyon igazságtalannak érzi, hogy meghurcolják a neki kegyelmet adó elnök asszonyt és a volt igazságügyi miniszter asszonyt.

  Ami a konkrét ügyet illeti, szerző szerint K. Endre nem tudott semmiről, V. János, az igazgató, az elsőrendű vádlott adta parancsba a sértettnek, hogy mit írjon egy A4-es lapra, ha Bicskén akar maradni, honnan előzőleg megszökött. K. Endre másodrendű vádlott csak biztosította a helyszínt, az irodáját, ahol a 14 éves sértett egy évvel idősebb, 15 éves nagynénjével megbeszélte, hogyan is fogalmazza meg, amit az igazgató a szájába rágott, majd, nyilván más mondatokkal együtt, leírta a következőket: „Kitaláltam, hogy közösen kivertük a nemi szervem és hogy ilyet más gyerekekkel is csinált már. Igazság az, hogy nem húzta le a nadrágom és nem fogta meg és nem verte ki. Mostanában sokat gáztöltőztem és ez se volt rám túl jó hatással, sokszor nem gondolkoztam tőle tisztán.”

  K. Endre ezt a keserves és nem mindennapi tanakodást nyilvánvalóan hallotta, hisz ott ült a szobában a számítógépnél és adminisztrált, de, a szerző elmondása szerint, bele nem szólt, elhangzottakat nem véleményezte. Azzal védekezett, hogy neki fogalma nem volt, melyik az igaz és melyik a kikényszerített, hamis vallomás. A hosszú, kimerítő írás ezután főleg a koncepciósnak titulált per zeg-zugait elemzi. Erős szöveg, fojtott és bőbeszédű, laikusban, de tán még jogvégzett emberben is bőven támadhatnak kétségek a történtek és az interpretáció felől.

  Jobb lett volna, ha N. Katalin az eset kényességére tekintettel rögtön kiáll, s mivel szabad indokolni, noha nem kötelessége, elmondja, mire tekintettel, milyen morális meggondolásból adott kegyelmet, mármint ha nem utasították. Ha így tesz, akkor tesz valamit, tetszőt vagy nem tetszőt, de valamibe bukik bele. Így, e kései muszájbúcsú után csak kitűnt a képből egy rövid beszéddel, ami némi színészkedéstől eltekintve profi volt és dinamikus, hibáztam, felelősség, bocsánat, lemondok.

  Talán egyszer még a vezér is megbocsát.

 13. Valaki a fészbukon azt irta N. K. lemondéása után =
  „”Az ablakon is kieshetett volna”” — Úgy gondolom,
  az ablakon azok szoktak kiesni akikre már biztosan
  nem lesz szükség a jövőben. — Jelen pillanatban a
  tűzoltás volt a legfontosabb, nehogy tovább terjedjen
  a láng, mert még a végén oszzeomlik az építmény !!!
  A láng el lett fojtva, a parázs ugyan még egy darabig
  izzik, de azon már ( vagy még, ) lehet sütni a „”krumplit.””
  AMIT MEG IS TESZNEK, s ahogy elfelejtette a nép a
  Kaleta Gábor ügyet, remélik majd ez is elvész a ködben,
  ahogy egy szürke szamár. — Ha emlékeztek, annak idején
  TÍZ ÉVRE TITKOSÍTOTTÁK A KALETA ÜGYET !!! —
  Ne feledjétek N.K. a fidesz számára mindennek ellenére van
  olyan értékes ember, hogy „”nem fog kiesni az ablakon”” —
  Hiszen a lemondása után pár órával már egyenes, gerinces
  emberneként jellemezték, ami a háttér fényében elég morbid.

 14. A lényeg, hogy jelenleg a Fidesz átéli első kormány válságát. Kérdés persze hogy túléli- e.
  Van pár ember aki tud szennyest teregetni. Meglátjuk a végén ki esik ki a tizedikről véletlenül.
  A röhelyes az, hogy ehhez nem fog kelleni polgárháború..

 15. 15 – Hol van itt kormányválság? A köztársasági elnök nem kormánytag. Varga Judit se volt éppen kormánytag. Volt egy kis botrány, a kormánypárt igyekszik minimalizálni a veszteségeket, közben valakinek jár a szája, ez még messze van a kormányválságtól.

 16. Re:11 Csaba
  Dobjb egy levelet a „hankpokekukacgmailpontcom” címre.

 17. 16.
  Igazad van Ábel, nem a kormány van válságban, hanem az ország.

 18. 18 – Igen. Meg az egész világ, ha már itt tartunk.

  Az Occupy Wall Streetnek volt értelme, csak sikeresen meghekkelték, és eltérítették a balos felhorgadást BLM és LGBT irányba.

  Na, nem mintha az megoldaná a válságot, csak ideje lenne végre, hogy csattanjon már azokon is az ostor, akik az egésznek a leginkább felelősei: a vezetőkön, akik a rossz döntéseket hozzák, hosszútávon következetesen.

 19. Ábel.
  Végre legyünk őszinték.
  Ott fogták meg az orbanisták tökét, ahol a legjobban fáj.
  Ráadásul jogosan és okkal.
  Az hogy egy undorító püspök csak a hatalomhoz ragaszkodik, az nem világos?
  Az hogy elkezdett a „bili” kiborulni, az nem világos?
  Gyermekelvű nemzeti entitás mi? Inkább pénzhajhász.
  Nem pont te írtad nekem szegezve a kérdést , hogy van e gyermekem? Tudod ha lenne, akkor vennék egy távcsöves mesterpuskát, és a Fidesz hívő Balogh mosdató szemeteteket is kiiktatnám.

 20. 20 – Hol mosdattam én Baloghot? Nekem nem szimpatikus, Novák Katalin már inkább.

  Nem gondolom, egyébként, hogy Kónya Endrét azért engedték volna el, mert titokban a pedofíliát akarnák támogatni. Nem tudom pontosan, mi volt emögött, még azt is el tudom képzelni, hogy Kónya tényleg ártatlan, amit ők elhittek, a hiba nem is ez volt. Hanem az, hogy nem mérték föl, mi lesz ebből, ha kiderül, hogy mit kockáztatnak.

  Az tény, hogy onnantól kezdve, hogy a Fidesz identitást épít a gyermekvédelemre, nem lehet ilyeneket megjátszani. Sajnálom Novák Katalin lemondását, de tényleg nem volt más út. Viszont amit azóta rendez az ellenzéki sajtó, már viszolyogtat. Egy ideig párhuzamosan olvastam a 888-at és a 444-et, de pár éve a 888 olvashatatlan lett. Most a 444 is lassan az lesz. Persze érthető, hogy mindent el akarnak követni a szavazatmaximalizálásra, de ez már nekem sok.

  Szóval értem, hogy te undorodsz Baloghtól, de mért is kéne pontosan neki lemondani szerinted?

 21. Óriási műbalhét sikerült kavarni.
  A gyermekvédelmi törvényt meghozó, és alkalmazó fideszre húzzák rá a pedofil vádat. Azokra akik börtönbe zárták a pedofilokat.

  Kónya Endre bűnössége nem lett száz százalékosan bizonyítva, tanúvallomásokra alapozott az elítélése, miközben az egyik tanú többek szerint megrögzött hazudozó.

  Kaletát gyurcsány kormány futtatta fel, a fidesz hazahozta, elítélték. Igaz, nem akasztották fel, nem vágták sittre életfogytig, hiszen egyetlen gyermekhez sem nyúlt, rontott meg, csak gyermekekről készült szexi fotókat nézegetett.
  A napokban küldött utcára kislány gyermekeket felvonulni az egyik LMBTQ szervezet, kurvának öltöztetve, szexualizálva.
  A szervezőket, és nézőket egyaránt meg kellene büntetni, de ők érinthetetlenek, az igazság a zsebükben van. A gazság meg a fejükben.

 22. Ábel.
  Balog lemondott a zsinati elnökségről.
  Annak ellenére hogy katolikus vagyok, mert ugye azt szögezzük le hogy szent István király a pápa által lett megkoronázva, tehát alapvető hogy minden magyar valójában katolikus. A református egyház jóval késöbb alakult. Ezzel nem a reformátusok vallását akarom kissebbé degradálni. Természetesen a katolikus egyház is rengeteg emberiség elleni bűncselekményt hajtott végre. Akár tetszik akár nem. Ezek történelmi tények.
  Ha úgy tetszik a református egyháznak „liberálisabbnak” kellene lennie. Azért jött létre, mert a katolikus egyház is romlott volt, és meg kellett reformálni. Ez mint látható, nem jött össze.
  22 – re pedig annyit, hogy mindaddig míg az állam, ami most nálunk a kormány és annak holdudvara, uralja az átlagember gondolkodását, nem lesz itt normális gyermekvédelem.
  Viszont ma már megteheti az átlagember, hogy ismerve a történelmet, magától rájöjjön mi az ami nem torelálható. A Fidesz felépített egy olyan államszervezetet, mely egyáltalán nem foglalkozik a valóban kiszolgáltatokkal, sőt…
  Nyilván megrögzött fideszesekkel nehéz vitázni, mint ahogy megrögzött vallásosokkal sincs sok értelme. De míg a katolikus egyház több mint kétezer éves, addíg ez a Fideszre soha nem lesz jellemző.

 23. A gond az, hogy a megrögzött belterjes politikai vallásgyakorlók nem nyitottak arra, hogy belássák valami nincs rendben. Ezekkel vitázni amatőrség, illetve értelmetlen . Értelmetlen vitákban nincs győztes. Nem mintha a vita egy háború lenne, pusztán csak vélemények szembenállása. Normális ember ha hibát követett el, felelősség terheli. A szájkarate sehová sem vezet, gyöztese sem lesz soha. Maximum az okosabb fél hagyja az egészet a francba.

 24. Ostoba szemléletmód, hogy azért vitatkozunk, hogy az egyik fél győzzön.
  Az, hogy valaki állandóan harcban áll,az is egy lelki torzulás.
  A vita értelmes célja hogy a felek jobban megimerjék egymás álláspontját.
  Szerencsés esetben ez utóbbiak közeledhetnek egymáshoz.

 25. Azért egy utolsó kérdés, már ha van értelme választ várni. TÉNYLEG MINDEN FIDESZ RAJONGÓ AZT GONDOLJA HOGY MINDEN RENDBEN VAN? TÉNYLEG? BIZTOS?

 26. 26.

  Nem ezt gondolják, hanem abban a hazugságban hisznek megingathatatlanul, hogy bármi más csak rosszabb lenne.
  Értsd: Ha nem is hibátlan Fidesz, mégis a lehetséges legjobb megoldás.

 27. 23 Nocsak, Dan, te is katolikus vagy? Nem is tudtam.

 28. Mindenki rá van feszülve Novák Katalinra, K.Endrére meg újabban Balog Zoltánra.
  Szerintem ez is volt a cél.

  A valódi célpontról azonban kevés szó esik, aki pedig nem más, mint Varga Judit.

  Őt kellett valahogy kivonni a képletből a Schadl ügy és a végrehajtó maffiával való kapcsolata miatt. Völner mellett ugyanis Varga Judit is érintett, onnan pedig már csak egy lépés a kurmány.

  De a porhintés sikerült, a show folytatódik.
  A nép meg szokás szerint bevette a cumit és aggódhat a pedofilok miatt.

 29. 29 Nem lett volna egyszerűbb simán csak nem indítani? Simán közölhette volna, hogy mostantól a magánéletében akar kiteljesedni, oszt kész.

  Szerintem ezt a botrányt senki se tervezte. Beütött, mint a ménķű.

 30. Orbán a Fidesz lojális és jól megfizetett, legtöbb esetben kontra-szelektált megmondó embereivel létrehozott egy maffiaállamot. A holdudvarának, s legbiztosabb módján saját családjának feltőkésítésével megalkotta a már fiatalkorában kiérlelt nemzeti oligarcha réteget. Az így mesterségesen létrehozott zsarolási potenciáljával leuralta Magyarországot és most készül a szélsőjobb pártcsaládjával ugyanezt megtenni Európában. Sikeres tevékenységének feltételeként lezüllesztette a már amúgy sem erős magyar oktatást, gyermekmegőrzőkké silányította a közoktatás intézményeit, sürgősségi ellátóhelyekké a még be nem zárt kórházakat. Számos ponton erővel beavatkozott a gazdaság működésébe és az igazságszolgáltatásba. Leépítette a köztársaságot, visszahozta az ostobák tömege által vágyott kádárizmust, az alávaló és morálisan csak rombolni tudó „uram-bátyám rendszert”.
  Mivel az irányítás tömegek felé csak az egyházakon keresztül lehetséges, beférkőzött ezek köreibe is, pénzért és hatalomért cserébe elvárta, hogy a hiszékenységet is saját tábora erősítésére használhassa fel. Médiabirodalmát kiegészítve ezzel, korlátlan uralomra tett szert.
  Eredmények:
  1. különutas állam, ahol az emberek állandó feszültségben élnek, egymást gyűlölve
  2. európa éllovasaiból sereghajtók lettünk, akkor is, ha a baráti sajtó szerint minden fasza
  3. legtöbb covid halott Európában, következmények nélkül
  4. legkorruptabb állam Európában, értelmetlen EU beruházásokkal, miközben az állam jóléti működtetésére a legszűkösebbek a források
  5. legtöbb ostoba ember Európában, lassan az USA-t is leelőzve…
  6. legtöbb munkahelyén kizsigerelt ember, az európai átlagbér feléért kihasználva
  7. gyalázatos közösségi közlekedés, elképesztően szar útállapotok, arányában a legdrágább útdíjak mellett
  8. a világ legszarabb sajtótermékei, nagyjából Turkmenisztán és Észak-Korea közötti szinten működő propagandagépezet
  9. nemzetközi szinten az egyetlen oroszbarát rezsim Európában, legutóbb a NATO kerékkötői cím beszerzése, egyszersmind szavahiteltelen, kiszámíthatatlan, inkorrekt, korrupt jelzőkkel illetett ország, acsarkodó – magyarkodó népség egy szlávokkal körülvett medencében, várva a II.Trianon döntését, megspékelve egy Paks II. nukleáris katasztrófa lehetőségével.

  Mit is mondott mindig Tiborbá?
  Hülye, hülyébb, leghülyébb, covidtagadó, vallásos, orbanista…
  Valahogy így emlékszem, s még most, 2024-ben is az utóbbi álkeresztény, nagypofájú, szánalmas idióták vannak többségben ebben az országban a kiborult bilik ellenére is. Tovább nem is kommentelem!

 31. Ábel.
  A vezetéknevem Dankházi.
  Az egyik távoli ősöm tihanyi(egyébként világi, Dankházi Bálint) apát volt. Esélyem sincs reformátusnak lenni. De egyébként sem vagyok hitgyakorló katolikus.

 32. Kaletát 9 ezer gyermek pornókép bírtoklásáért egy év felfüggesztettre és 540.000Ft megfizetésére ítélte a magyar bíróság.
  Míg Larry Nassar-t az USA tornász válogatottjának orvosát ugyan ezért, több ezer gyermek pornókép bírtoklásáért 60 év börtönre ítélte a bíróság.

  Vásárhelyi Jánost 2015-ben kitüntették. A bicskei gyermekotthon pedofíl igazgatója V. János később 8 év börtönt kapott.
  Larry Nassar-t elkövetett pedofíliáért 175 év fegyházbüntetésre ítélte az amerikai bíróság.

  Kaleta tőlem is megkapta volna a néhány évtized letöltendőt és V. János a 175 év fegyházat.
  A pedofílsimogató K. Endré-t a rendszer kegyelembe részesítette, annó Tarlós István kitüntette.

 33. 33 A pedofilokat szerintem is súlyosabban kellene büntetni.

  De azért van itt néhány dolog.

  Ha valaki ellen nem szól más, mint egy olyan gyerek tanúvallomása, aki egyébként notórius hazudozóként ismert, az nem kellene, hogy elegendő bizonyíték legyen. Én nem haragszom a hazudozó gyerekre se, biztos sok durva traumán átment, amitől ilyen lett, de így könnyen lehet, hogy tisztességes emberek életét döntjük romba.

  Kaletát nem ismerem, és nem mondom, hogy ártatlan, de az is világos, hogy ha valaki útban van, akkor nagyon könnyű úgy intézni, hogy a házkutató rendőrök megtaláljanak valamit nála, amit ők raktak oda.

  És közben itt van Jeffrey Epstein esete, amiből az látszik, hogy a pedofília nagyon alaposan átszövi a legmagasabb vezető rétegét a bolygónknak. Az a tippem, hogy ha sikerülne minden pedofilt lekapcsolni, akkor a legtöbb országban alig maradnának vezetők, újakat kellene választani, de a legnagyobb problémáinkat is könnyebb lenne megoldani, mert ez a bűnbanda okozza őket szándékosan.

  De erre csak forradalommal lehetne sort keríteni, az meg megintcsak nem túl esélyes, mert a sikeres forradalmakat pont ők szokták szervezni.

 34. 34. Ábel
  K. Endre anyja Erdélyben lakik. Az a kastély a K. Endre családjáé Zabolán, amit a magyarok felújítottak cirka 1 milliárdért. K. Endre édesanyjához régi barátság fűzi Lévai Anikót a miniszterelnök feleségét. A pedofilkegyelmi döntés után Novák Katalin Zabolára ment nyaralni K. Endre családi kastélyába. Tök véletlenül.

  2015-ben a gyerek aki jelentette az igazgató helyettesnek, hogy az igazgató pedofil, a gyereket elszakítva a testvérétől egy másik intézménybe helyezték azzal, ha visszavonja a vallomását, akkor visszamehet a testvéréhez. A gyerek visszavonta a vallomását. Ki hitte volna?
  Talán nem lényegtelen mellék szál, hogy a pedofil igazgató, a másodfokon is jogerősen elitélt pedofilt fedező helyettese és Orbán Győző a miniszterelnök testvére, egy birkózó szakosztályt hoztak létre az intézetis fiúknak. Ez még dicséretes is lenne, ha nem tudnánk, hogy az igazgató már tíz éve biztos, hogy folytatta perverz üzelmeit,K.Endre pedig fedezte. Így már több, mint gyanús a birkózó szakosztály megalakítása.

  Vajon miért pont egy pedofilnak falazó embert terjesztett fel kegyelemre Varga Judit és adott kegyelmet neki Novák Katalin?

  Így az is érthető, Varga Judit volt férje Magyar Péter miért mondhatja azt, hogy az igazi felelősök a nők szoknyája mögé bújnak.
  ui.
  Az Orbán család ügyvédje védte a pedofilt, még egy véletlen, és ő a pedofilfalazó K. Endre kegyelmi kérvényének benyújtója.

 35. 35 – Egy tesitanár birkózószakosztályt hoz létre? Na, ez tényleg mindennek a legalja!

  A testvérzsarolós sztorit a 444 még úgy hozta le, hogy azt az igazgató csinálta, nem Kónya. Ellene összvissz annyi szól, hogy állítólag legépelt egy hamis vallomást, amit alá akart íratni a gyerekkel. Ami tényleg súlyos, ha igaz, de hogy igaz volna, azt csak a gyerek egy szál tanúvallomása támasztja alá.

 36. Ábel. Olyan dologra hivatkozol, aminek nincs értelme.
  Jogállás szerint a hamis tanuzás is bűncselekmény. Egész egyszerűen nem értem miért nem tudod beismerni hogy nem a gyerekek a hibásak, hanem a nevelők, mostohák, és maga az egész társadalom, illetve azok akik cinkosok.

 37. 37 – Sose állítottam, hogy a gyerekek lennének a hibásak. Nyilvánvalóan elsősorban a pedofil ragadozó a hibás, másodsorban pedig az, aki olyan helyzetben van, hogy leleplezhetné, eltávolíttathatná, de ezt elmulasztja. Az egyész társadalom szerintem nem hibás, 80-90%-unk soha semmilyen módon nem volt cinkos ilyesmiben.

  A hamis tanúzás nyilván szintén bűncselekmény, de azt szintén bizonyítani kellene tudni, amihez meg megintcsak fennáll az ártatlanság vélelme.

  Nem ismerem mélységében az ügyet, annyit tudok róla, amit a különböző újságok írtak, az meg sose teljesen megbízható, de logikusnak látszik, hogy ha valaki ellen egyetlen vád van, és az egyetlen tanúvallomáson alapszik, akkor az nem tekinthető teljes bizonyosságnak. Ilyenkor pedig érvényesnek kellene lennie az ártatlanság vélelmének. Én nem tudom egyébként, hogy Kónya Endre bűnös-e vagy ártatlan, de számomra hihető, hogy Novák Katalin meg volt győződve róla, hogy ártatlan. Varga Judit meg aztán végképp úgy kerül ebbe az egész ügybe, mint Pilátus a Krédóba: nem is javasolta a kegyelmet.

  Számomra az is Kónya mellett szól, hogy nem tudok elképzelni olyan motivációt, ami miatt valaki, aki maga nem pedofil, falazna egy pedofilnak. És az is, hogy a hamis vallomás megfogalmazása, amit neki tulajdonítanak, tanulatlan emberre vall. Egy tanár önkéntelenül is egész, kerek, stilárisan rendben lévő mondatokat írt volna.

 38. Varga Judit ne legyen meggyőződve arról, hogy valaki, aki jogerősen el lett ítélve mondjuk jelen ügyet figyelembe véve, ártatlan. Van Magyarországon egy jogszabály rendszer és vannak bíróságok, ahol gyakorlott bírók, jogászok mondják ki a büntető törvények alapján a bűnösségét valakinek. A köztársasági elnök illetve az igazságügyi miniszter ezt csak és kizárólag politikai elitéltek esetében írhatja felül.
  Inkább választották volna Galambos Lajost, mert az emészthetőbb, mint ez.

 39. 39 – Neked valami szövegértési nehézséged van? Varga Judit nem is javasolta a felterjesztésben, hogy megkegyelmezzenek neki, csak amikor visszaküldték azzal, hogy mégis, csak ellenjegyezte. Ki vagyok én, hogy felülbíráljam a köztársasági elnököt alapon.

  A kegyelem formálisan nem jelenti azt, hogy az ítélet hamis lett volna, vagy a bűnös ártatlan, hanem csak azt, hogy a büntetés (egy része) alól felmentést kap. De értelme nyilván akkor van, ha jogosan azt lehet gondolni, hogy az ítélet igazságtalan volt. És tévedsz, nincs benne megkötés politikai elítéltekre, bárkinek meg lehet kegyelmezni. Például Geréb Ágnesnek is nagyon helyes volt megkegyelmezni, hogy őt politikai alapon ítélték-e el, az értelmezés kérdése, de hogy nem volt tiszta a pere, az is biztos.

 40. Re:39 Dan
  Nekem ez az egész ügy nagyon bűzlik, mert tárgyszerűen hamis tényállítások is elhangzottak a felmentettről(pl maga is pedofil, ezt azóta visszavonta a sajtó, mert érezte, hogy ebből irgalmatlan kártérítési per lehet), plusz az egész ügy nagyon zavaros. Érdemes elolvasni K. Endre nyílt levelét is, kicsit más optikája van ha fele is igaz az írottaknak, nem véletlenül mondta Schiffer, hogy a felmentés indoklással nem fajult volna idáig.
  https://www.szilajcsiko.hu/single-post/a-bicskei-gyermekotthon-igazgatohelyettese-voltam-megszolalt-konya-endre-koncepcios-bunuldozes
  Megjegyzem szerintem csak indok volt ez az ügy a két politikus lecserélésére, valami más mélyebb ok húzódhat meg mögötte.

 41. 42 – Az feltűnt már nektek, hogy miközben három nemzeti ünnepünkből kettőn forradalmakat ünneplünk, és a közoktatásnak továbbra is hangsúlyos része a felkelések ajnározása, aki most csinálna ilyet, az a törvény szerint terrorista?

  A terrorista definíciója ugyanis az, hogy aki politikai céllal használ erőszakot. Pont mint a forradalmár és a szabadságharcos.

 42. A forradalmár , anarchista, felforgató , terrorista szavak használata valóban attól függ,
  ki az aki ezeket a fogalmakat használja.
  Az ajnározásról csak annyit, hogy az 1989- es Nagy Francia Forradalomnak kulcsszerepe volt abban, hogy a világ meghaladja a feudalizmust.
  Ez még akkor is igaz, ha a Jakobinus Diktatúra állami gyakorlattá tette a terrorizmust.

 43. 44 – A liberális demokráciát pedig meghaladja a digitális totális diktatúra, amit Kína az amerikai techóriásokkal karöltve fejleszt tökélyre éppen, hogy aztán az egész világ átvehesse, ha már eléggé kiforrott. Ha engem kérdeznek, én inkább maradtam volna a feudalizmusnál, de hát persze engem se kérdez senki, ahogy a nyolcmilliárd 99%-át szintén nem. Az se volt tökéletes, de ennél még mindig jobb.

 44. 44

  1989 -90 – ben a magyar – legkevésbé sem dicsőséges – rendszerváltás volt.
  A Nagy Francia Forradalom 1789- ben tört ki.

 45. 44 breg

  A világ a francia forradalom nélkül is meghaladta volna a feudalizmust, sőt, már előtte is meghaladta. A pénz és annak birtokosa (polgár, vagy ha úgy tetszik, tőkés) vált az uralkodóvá a föld, és annak birtokosa helyett. A pénzemberek a hitelek révén befolyást gyakoroltak uralkodókra, országokra, a polgárság felemelkedett, ha akart, még nemességet is vett magának. A sok felesleges vérengzéssel is csak azt érték el, hogy másik uralkodójuk lett. Arra persze jó volt, hogy megmutassa, mire lehet számítani a baloldali fantasztáktól

 46. Mekkora szerencse, hogy a jobbos ideológia és gyakorlat vér nélküli,
  fejlődést biztosított az emberiségnek !
  Csak semmi egyenlőség!
  Az erősebb kutya eszik, a többi éhezik.

 47. 48. breg

  a 44 meg szerinted

  egyik is, a másik is egy vélemény

 48. 49 – Az egyenlőség szép eszméjét a drága balos forradalmárok is természetesen úgy értik azért, hogy ők maguk abból ki vannak véve. Meg a szellemi topmunkásaik. Őrájuk más törvények vonatkoznak.

  Most mért váltottál nevet megint, Éva rájött, hogy Molnár Sándor is te vagy?

 49. Az egyenlőségre való törekvés kevés ember ideálja.
  Az emberek többsége inkább fölényre törekedik.
  De az egy kőkemény tény, hogy a kapitalista piacgazdaság elvén működő demokráciák, sőt a világ összes országa közül, a skandináv államok a legélhetőbbek mert ott nagyobb az egyenlőség mint máshol.
  A vagyoni és jövedelmi különbségek ott a legkisebbek.

 50. 52 – Sok féle egyenlőség lehetséges elméleti és gyakorlati síkon is, a francia forradalmárok elvileg a „törvény előtti egyenlőségre” gondoltak. Ami még megvalósítható is lehetne, sőt alapvető kellene legyen, ez kellene legyen minden jogállamiság alapja. A különböző alkotmányokba bele is van írva, az egy más kérdés, hogy gyakorlatilag mindenütt van egy top elit, gazdasági-hatalmi, akikre igazából nem vonatkozik. Ők lehetnek pedofilok, csalhatnak adót, kisemmizhetnek milliókat legális és illegális eszközökkel, bennfentesen kereskedhetnek, semmi retorzió nem éri őket, mert annyira magasan vannak és annyira erős befolyásuk van a hatalom minden ágára, hogy úgyse éri el őket az igazságszolgáltatás. Legfeljebb, ha nagyon szorul a hurok, nagy ritkán beáldoznak egy-egy másodvonalbelit, mint pl. Epsteint.

  Abban igazat adok neked, hogy a piacgazdaságon belül jobb, ha az egy szociálisabb beállítottságú, mint például a skandináv államok, de az is csak akkor működik, ha a társadalom elég homogén kultúrájú, és a kultúrájukban mélyen benne van az igyekvés, a munka szeretete, az összetartás. Onnantól kezdve, hogy beengedték a sok ingyenélőt, és minden feltétel nélkül biztosítják nekik is ugyanazokat a jóléti intézményeket – vagy még akár többet is – összeomlásra vannak ítélve. És ők sem immunisak a civilizációromboló agymosásra – sőt, az a benyomásom, hogy még könnyebben befogadták, még gyorsabban és alaposabban bedőltek neki, mint a többség. Azt gyanítom, az lehet ennek az oka, hogy megszokták, hogy a hatóságok értük vannak, nem ellenük, és nem volt meg bennük az egészséges gyanú, hogy felismerjék, amikor már nem. A hatalommal szembeni gyanakvásban nekünk nagy rutinunk van.

 51. „Onnantól kezdve, hogy beengedték a sok ingyenélőt, és minden feltétel nélkül biztosítják nekik is ugyanazokat a jóléti intézményeket – vagy még akár többet is – összeomlásra vannak ítélve.”

  Az Európába bevándorlókat egytől egyig ingyenélőnek nevezni,
  az egy tipikus jobber, populista hazugság.
  O1G ellenségképét ismételed.
  Sokan dolgoznak és hozzájárulnak az adott ország jólétéhez.
  A tisztesség azt kívánja beszéljünk azokról is, akik a puszta életüket mentve kerültek ide.
  Te azt állítod összeomlásra vannak ítélve – én megvárnám, hogy ez hogyan alakul.

 52. 54.

  Valóban hozzájárulnak Svédország jólétéhez, pl. a drogpiac felosztásáért folyó bandaháborúval, ami igencsak megemelte az egy főre eső gyilkosságok számát.

 53. Egyetlenegy embercsoportot vagy személyt sem igazságos,
  a legrosszabb tette alapján megítélni !

 54. 54 A szándékos félreértelmezés, és a címkeragasztgatás, mint „jobber, populista” pedig tipikus baloldali propaganda. Nem mintha érdekelnének a címkéitek.

  Nem állítottam, hogy minden egyes bevándorló ingyenélő. Nekem teljesen mindegy, hogy 10%-uk dolgozik vagy 60%, tény az, hogy a hagyományos skandináv társadalomhoz képest sokszoros köztük az ingyenélők és a bűnözők aránya. Azt a keveset, akit tényleg igazságtalanul üldöznek otthon, be lehet fogadni, természetesen elvárva, hogy ők is hasznos tagjai legyenek a társadalomnak.

  De nem ez történik. Egyrészt beengedtek mindenkit mindenféle szűrés nélkül, aminek természetes következménye, hogy a valódi menekülteken túl jön mindenki, akiben elég nagy a kalandvágy, aki ki akarja használni a jóléti rendszereket, és akit azért üldöznek otthon, mert már ottani mércével mérve is bűnözők. Másrészt a helyiek rovására adnak nekik lakást és apanázst, semmiféle elvárást nem támasztva arra, hogy dolgozzanak. Sőt, szabadon hagyják őket erőszakoskodni, drogot árulni, gyilkolni és mindenféle köztörvényes bűnt elkövetni. Nagyon keveset kapnak el belőlük, de azokat is elengedik nevetséges büntetésekkel. Néhány kiutasítási döntés születik, amiket nem hajtanak végre. És hogy ne lehessen a statisztikákra hivatkozni, nem veszik fel az adatokat, hogy mennyi a bűnözők között a bevándorló. Akinek ez nem tetszik, azt rasszistának bélyegzik.

  A normális embereknek fel kellene ébredni, és elzavarni a hatalomból azokat a hazaárulókat, akik ezt a helyzetet létrehozták és fenntartják, ahhoz, hogy a probléma megoldásához egyáltalán hozzá lehessen állni. De az az abszurd helyzet állt elő, hogy aki erről egyáltalán beszélni merészel, azt rögtön nácinak kiáltják ki. Németországban a bűnözők és támogatóik elleni fellépés helyett az egyetlen olyan ellen tüntetnek, aki ezzel a tragédiával egyáltalán kezdene valamit.

  Nyugat-Európa saját döntéséből felszámolja önmagát, és tálcán nyújta át mindenét az iszlámnak.

 55. 57.
  Van ebben sok igazság, tagadhatatlan.
  De egyoldalú a kép amit felfestesz.
  Vannak jócskán bevándorlók, akik dolgoznak, akik beilleszkedtek.
  Az európai gazdaságoknak szükségük van rájuk.
  A bevándorlási törvények pedig,talán lassan, de követik a reális igényeket.
  Az iszlámnak meg pont annyi köze van a terrorhoz, mint a kereszténységnek az inkvizícióhoz és a pedofiliához.

 56. 58 Az európai gazdaságoknak arra lenne szükségük, hogy javuljon az aránya azoknak, akik dolgoznak, azokkal szemben, akik nem. Ehelyett a szabályozatlan bevándorlással ez az arány durván romlik. Az európai származású embereknek több mint 90%-a az iskolái elvégzése után, nyugdíjig dolgozik. A többieknél sokkal rosszabb ez az arány, ráadásul sokkal több gyerekük is van, akiket szintén el kell látni a kevés dolgozónak. Az öregedő korfát lehet, hogy javítják, de ez önmagában nem segítség, ha ők maguk nem elég nagy arányban végeznek értékteremtő munkát.

 57. Egyébként a legnagyobb problémát abban látom, hogy mind a jobboldal, mind a balodal kizárólag a nagytőke érdekeit képviseli. Gyakorlatilag a népnek egyáltalán nincs képviselete a politikában, még a törpepártok közt is alig.

 58. A szocializmus gyakorlatilag megbukott.
  A mainstream kommunizmusként denunciálta.
  A szakszervezetek globálisan gyengék.
  A kapitalizmusnak ( Marx: A tőke )
  nincsen alternatívája, kvázi leválthatatlan.
  A vagyon és jövedelemolló megállíthatatlanul nő.
  Egy gazdagodóra, 100 szegényedő jut.
  Ezért volt pesszimista TGM.
  Döntsd a tőkét ! Ne siránkozz !

 59. 61 egyelőre nincs alternatívája, de bedönti saját magát, úgyhogy muszáj lesz valami mást csinálni.

 60. 62.
  Ha egymilliárd ember elpusztul a klímaváltozás miatt,
  az sem fog változtatni a maradék hétmilliárd magatartásán.

 61. 63 A kapitalizmus nem öröktől fogva való, csak párszáz éves. Ahogy a történelem során többször megváltozott már az emberek mentalitása és viselkedése, meg fog változni a jövőben is. Jelenleg azért nem tud más kifejlődni, mert a kapitalizmus még túl erős. De amikor összeomlik a rendszer, akkor megnyílik a lehetőség, hogy valami más átvegye a helyét. A nagy kérdés, hogy mi lesz az, és ki fogja szervezni és csinálni.

 62. Amikor összeomlik a rendszer akkor akik azt egyáltalán túlélik, azoknak nélkülözés lesz a sorsuk.
  Az ember alapvető természetét az evolúció alakította ki, az a civilizációban nem változott és nem is fog változni.

 63. 65 Amióta ember él a Földön, a többség sorsa a nélkülözés. Volt egy rövid idő, amikor a fejlett világban a szegényebbek se nagyon nélkülöztek, de ennek már most vége.

  Az ember alapvető természete összetett, és benne van a közösségért való önfeláldozás is. Hoggy ez manapság kiveszni látszik, annak az az oka, hogy ez kevés profitot hoz, ezért több mint ötven éve szisztematikusan nevelik le róla a népet. De nem mindenütt.

  Nemcsak kapitalizmus és kommunizmus létezhet. Volt is, van is, lesz is még más is.

 64. 66.
  Akármi is az, amire rejtélyesen célzol, az az ősközösség azaz kommunizmus és a piacgazdaság azaz kapitalizmus közötti lineáris skála valamelyik tartományában lesz.
  Nem látok arra reményt, hogy a ma már az egész világot erősen uraló Tőkét valaha valami vagy valaki megfékezze.
  Volt erre egy heroikus kísérlet 1917 és 1990 (?) között
  Marx, Engels , Lenin , Sztálin , Kádár stb. de rengeteg ember áldozattal járt – gulag – holodomor – és ehhez képest sovány eredménnyel.
  Ez utóbit még le is tagadják.

 65. 67. Minden egyébre célzok, ami már előfordult az emberi társadalmakban, és ami még elő fog fordulni. Az őközösségekre, az ókori kultúrákra, a feudalizmus különböző formáira, és azt gondolom, kellett lennie egy rakás berendezkedésnek, amikről nem is igen tanultunk az iskolában.

  És nem azt mondom, hogy ezekhez megyünk vissza, mert nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba belelépni. Nyilván lesznek elemek, amik visszaköszönnek a múltból, valószínűleg lehet találni olyat a múltbéli berendezkedések között, amihez jobban hasonlít majd a jövő, mint a többihez, de arra számítok, hogy meghaladjuk majd mind a kapitalizmust, mind a kommunizmust. Ez egy marxista agyrém, hogy mindent a kapitalizmushoz és a kommunizmushoz mérünk, annak a skálájára teszünk rá, a legtöbb rendszer egy másik minőség, ami ezeken jóval túlmutat.

  Ellentétben Marx tételével, hogy a lét határozza meg a tudatot, az ellenkezőjét legalább annyira igaznak tartom: a tudat, hogy egy társadalom mit hisz, hogyan gondolkodik, határozza meg azt, hogy milyen lesz abban a társadalomban élni.

  Jelenleg én sem látom azt, hogy akármilyen társadalmi mozgalom meg tudná dönteni a tőke uralmát, viszont azt látom, hogy maga az a rendszer, amit a tőke uralma hoz létre, durván fenntarthatatlan, sőt az összeomlási ponthoz közelít. Egyszerűen magát fogja felszámolni ez a rendszer. Ez az összeomlás mindenkinek nagyon fog fájni, és nem is lehet tudni, hogy hányan és kik élik túl, de komoly esélyt látok rá, hogy utána ne ugyanez a rossz struktúra épüljön újra.

 66. Marxnak a legidőtállóbb műve tudtommal :
  A Tőke
  A kapitalizmus politikai gazdaságtana.
  Ez manapság is tananyag, a világ sok egyetemén.
  Se a valaha és ma létező szocializmusok, se a marxizmus nem az ő alkotása, azt mások építették fel az ő hagyatékából.
  Ha valaki halála után egy puskát hagy hátra, akkor azzal embereket lehet megölni , de a gyilkosságok nem a puska néhai tulajdonosának bűnei!
  Jézus Krisztus sem felelős az inkvizició bűneiért !

 67. 69 – Nem mondom, hogy minden téves, ami a Tőkében szerepel, valóban sok igazságot megfogalmaz benne Marx, ha nem is minden részletében igaz. Viszont egydimenziós. Mindent csak a kapitalizmus-kommunizmus tengely viszonylatában néz, a társadalmi javak elosztása, az osztályharc tükrében. Miközben az emberi társadalmaknak vannak egyéb dimenziói is.

  Például a spirituális világkép, ami meghatározó társadalomalakító erő. Nyilván egy viking társadalom, akiknek az a hitük, hogy harcban kell elesni ahhoz, hogy a Valhallába juss, egészen másképp fog működni, máshogyan szerzi be az erőforrásait, mint egy buddhista Tibet, akik a nyílt erőszakra is csak mosolyognak válaszul, egyébként pedig anyauralom van.

  Ezt lerendezni annyival, hogy „a népek ópiuma” szimpla vakság. Ez olyan, mintha a világ összes városát azzal az egy paraméterrel jellemeznéd, hogy hol helyezkednek el a Makó-Jeruzsálem tengelyre vetítve. Nyilván minden városról el lehet mondani, hogy melyikhez vannak közelebb, de ezzel vajmi keveset árultunk el róluk.

 68. Azt igaznak tartom,hogy a vallás a nép ópiuma.
  Hamis tudat,
  ( mese , babona, legenda, hagyomány,mítosz , szellemi tradíció ) ami elviselhetőbbé teszi a nyomort és talán a legmodernebb idők kivételével,mindig az uralkodó felsőosztályok az arisztokraták uralmát támasztotta alá.
  Egyik Isten létezésére sincsen természettudományos bizonyíték de ez a hívőket cseppet sem zavarja.
  Mert a vallás válaszokat ad a tudományosan megválaszolhatatlan transzcendentálisra vonatkozó kérdésekre és megszabadít a halálfélelemtől.

 69. 71 – Hogy hamis vagy nem hamis, az mellékes. Nyilván nem lehet minden vallás igaz, hiszen egymásnak is ellentmondanak. Ami lényeges, az az, hogy sokkal inkább meghatározza mind az egyén életét, mind a társadalom felépítését, működését, a „létet” mintsem fordítva.

  Nyilvánvaló, hogy csak az a társadalom lehet stabil, akár csak középtávon is, ahol a vallás – a szellemi világkép – összhangban van a társadalom felépítésével. Egy olyan országban, ahol a vallás arra ösztönözné a legszegényebb réteget, hogy folyton keljen fel, és fegyveresen törje le a hatalmat, állandó forradalom lenne, amíg egy stabilabb és jobban szervezett szomszédja el nem foglalná. Ez a kommunista rezsimek nagy belső ellentmondása is: a forradalmat dicsőítik, de közben folyamatosan erőszakkal el kell nyomni a népet, mert ha valóban forradalmat csinálnának ellenük, akkor nem állna meg a rendszer.

  Az is biztos, hogy könnyebb jól működő, stabil, aránylag igazságosabb társadalmat építeni akkor, ha van valami spirituális kohézió is, nemcsak annyit tudunk mondani a világról, hogy kizárólag az anyag létezik, semmi és senki azon túl, és csak addig vagy, amíg lélegzel. Ezen az alapon nagyon nehéz önfeláldozásra motiválni a tömegeket.

 70. A lét és a tudat között, bonyolult körkörös oksági viszony van.
  Oda vissza hatások sorozata érvényesül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük