(2673) A kardiológusok nem gyógyítani akarnak

Tibor bá” online

~q400hanem kiszedni a pénzt a páciens és a Társadalombiztosítás zsebéből. Ne hökkenj meg, Szendi Gábor pszichológus szerint a pszichiáterek se gyógyítani akarnak, hanem gyógyszerforgalmat kreálni a Big Pharma számára. Mefisztó szerint a pénz körül forog az egész világ, nincs ebben semmi meglepő. Ami – némileg meglepő – hogy nem veszik jó néven, ha a fejükre olvassák. Nekem 16 évvel ezelőtt a szívem néha „feldobogott” (extraszisztolé), ezért a háziorvos elküldött Budagyöngyére, ahol Dr. Zafír Terézia fogadott. A doktornő átvette a PR pszichológiában tanított viselkedést, ami engem a taxisokra emlékeztetett.

[Ifjú koromban a Sváb-hegyen lakott a család. Ha lekéstem az utolsó Fogaskerekű szerelvényt, akkor taxival kellett felmennem a hegyre. A Fogas előtt volt egy taxi-droszt, ahol mindig állt 4-5 kocsi. Beszálltam az elsőbe, és bemondtam a címet. A taxis bólintott, majd elkezdett barátkozni, ami egészen az Istenhegyi út lábáig tartott, ahol elkomorult. A Gyöngyvirág útnál kezdődött a sopánkodás. „Jaj uram, ha tudtam volna, hogy ilyen meredek – tudja szűkítő van berakva a karburátorba – el se vállaltam volna a fuvart.” – Majd 2 perccel később – „Lehet, hogy fel se tudok odáig menni.” Természetesen felvitt, az egész csak arra volt jó, hogy extra „erőfeszítéséért” extra borravalót kapjon.]

Szóval Zafír Terézia doktornő is kedélyeskedett: EKG – ennél nem lehetne jobb. Ultrahang – száz évig fog élni. Végül terheléses ÉKG, azaz ergometria. Az addig vidám Zafír Terézia hirtelen elkomorodott. „Sajnos komoly bajok vannak.” Én természetesen összefostam magam, mert a „komoly bajok” úgy jött, mint derült égből a villámcsapás. „Készüljön fel, 2-3 héten belül meg kell katéterezni.” Ezt követve néhány röpke szóval elintézte a katéterezést, ami 2-3 nap befekvést jelent, nem jár fájdalommal, érfestés, csak egy kis melegséget fogok érezni. Katéterezés után majd döntünk a további teendőkről, addig is felír nekem gyógyszert, amiből naponta vegyek be egy szemet, és majd telefonáljak, mikor tudok befeküdni.

Kiváltottam a gyógyszert (Betaloc 50 mg) és elkezdtem szedni. Minden bizonnyal hipochonder vagyok, mert egyre szarabbul éreztem magam. A szívem napról-napra rohamosan romlott. Gyakorlatilag nem tudtam éjszaka aludni, mert állandóan össze-vissza kalapált. Már majdnem befeküdtem katéterezésre, de előbb szétnéztem a világhálón, majd megvettem Szauder Ipoly akkor megjelent könyvét a „Kardiológiai – hypertonologiai manuálét”. Ez utóbbiból megtudtam, hogy a Betaloc a „Béta blokkolók” családjába tartozó gyógyszer (ott viszont csak első generációs) és csodálatos eredményeket értek el vele (véletlenül jöttek rá), de a szedését a fenntartó dózis egy tizedével kell kezdeni és szép fokozatosan kell hetek alatt emelni. Dr. Zafír Terézia ezt elfelejtette velem közölni. A szándékos feledékenysége okozta rosszullét nagy mértékbe segített rábeszélni, hogy vessem magam alá a katéterezésnek, de szerencsére, nem álltam egyből kötélnek.

De mi ez a katéterezés? Az ágyékban átszúrják az artériát és egy szondát felnyomnak egészen a szív koszorúerekig. Ekkor a röntgenen árnyékot adó anyagot fecskendeznek be (amit megtévesztő módon „festésnek” neveznek), aminek segítségével láthatóvá válik az érszűkület (sztenózis). Ekkor döntenek, hogy a katéterbe beépített ballont 5 légköri nyomással felfújják-e, ami az eret kitágítja, vagy egy rácsos fémcsövecskét (sztent) beültessenek-e, ami kifeszítve tartja az elszűkült eret, végül pedig, akár by-pass műtétre is sor kerülhet. Esetleg ne csináljanak semmit, mert az ergometriai lelet (mondjuk 2 mm-es ST-depresszió) téves volt. Itt merül fel a kérdés, hogy elkerülhető-e a katéterezés? A válasz egyértelműen, IGEN. Ugyanis, ha nincs anginás panasz (mint ahogy nekem nem volt), vagyis a feltételezett szűkület (sztenózis) még elégséges vért ereszt át a mindennapi tevékenységhez, akkor a sima gyógyszeres kezelés tökéletesen kielégítő. Sőt, adott esetben jobb. Csakhogy gyógyszer felírásért senki se ad hálapénzt, míg a 3 napos befekvésért igen. Ami érvényes a TB-re is. A gyógyszerhez ugyan hozzájárul támogatással (viszont a katéterezés a gyógyszerfogyasztást nem akadályozza meg), de az angioplasztikához (a szerintem elkerülendő katéterezéshez) jóval nagyobb támogatás jár, természetesen a kórház részére. De miért lenne elkerülendő?

Az artériák elmeszesedését az úgynevezett plakk lerakódás előzi meg. A plakk maga egy zsíros anyag, aminek lerakódását elsősorban az érbelhártya (endotel) sérülése, gyulladás és magas koleszterin szint okozza. A katéter felnyomásakor az érbelhártya megsértése gyakorlatilag garantált. Tehát a szűkület megjavítása közben beindítják a következő szűkülés folyamatát. A tortára a hab még annyi, hogy az esetek 2 százalékában leáll a szív, és 4 leállás közül csak 3-nál sikerül az újraindítás, amit úgy intéznek el, hogy „van egy kis rizikó, amit vállalni kell” – természetesen aláírással. Az elpatkolásom esélye 1:200-hoz. Aztán veszek egy lottószelvényt, ahol a nyerési esélyem 1:43.000.000-hoz és bizakodom, hogy nyerek.

Semmi cicizés, irány az Országos Kardiológiai intézet, ahol Dr. Szőke Sándor kezei alá kerültem, aki a Betaloc-ot felcserélte Betaloc Zok-ra, mert a modernebb, és nem is értette miért ezt írták fel nekem. Valamint kiegészítette a gyógyszereimet vérhígítóval (Aspirin protect), hogy a kisebb lyukon is átférjen, és néhány vérnyomás csökkentővel, amit Dr. Zafír Terézia kartársnő  is megtehetett volna, de neki csak a katéterezés volt a fontos. Viszont kiderült, hogy Szőke doktornak is. Ekkor már volt vérnyomásmérőm, koleszterinmérőm, és kívülről fújtam az összes vérnyomás csökkentő gyógyszercsalád nevét, és tulajdonságait. 3 hónap múlva kellett volna befeküdnöm, de nem tettem. Helyette kinyomoztam Dr. Szauder Ipoly munkahelyét, majd egy szép napon megleptem. A kórháza éppen átalakítás, illetve megszűnés alatt állt, de lelkesen foglalkozott velem, amikor elmondtam, hogy szökésben vagyok az angioplasztika elől. Dr. Szauder ugyanis nem híve ennek az invazív (testbehatoló) vizsgálati módszernek. Kérdésemre, hogy miért akar minden kardiológus katéterezni, azt válaszolta, mert van nekik hozzá berendezésük. Ez logikusnak tűnt. Ő viszont megállapította (helyesen), hogy az extraszisztoléim valódi oka „ideg eredetű” és felírt Xanax-ot. Tíz hónap után először aludtam éjszaka. Különben – állította – extraszisztolékban még senki se halt bele. Aztán a doktor urat áthelyezték egy másik kórházba, ahol volt berendezés angioplasztikához, és akkor nagy hirtelen kiderült, hogy mégiscsak szükségem van rá. De akkor már egy dörzsölt szívbeteg voltam, és meghunyászkodás helyett közöltem vele, hogy NEM. Erre az európai hírnévnek örvendő kardiológus azt mondta, hogy „tudom, hogy most jól érzi magát, de ez egy-két hónapon belül meg fog változni.” Erről csak annyi, hogy kardiológusnak egészen biztos jobb, mint jósnak, mert közben eltelt 10 év, és még mindig nagyon jól érzem magam angioplasztika nélkül.

A vérnyomáscsökkentőket én állítottam be, és én vittem le a koleszterinemet is 6,0-ról 2,8-ra. Viszont ezek a gyógyszerek igen drágák támogatás nélkül. Támogatást pedig csak akkor adnak, ha évente elmegyek felülvizsgálatra. Így esett, hogy visszamentem Budagyöngyére (oda tartoztam), de közben a jó öreg Dr. Zafír Terézia már csak a múlté volt. Volt helyette Dr. Papp András, akinél az ST-deperesszióm 3 mm volt, és természetesen felajánlotta az oly jól ismert angioplasztikát. Elutasításomat személyes sértésnek vette, de túltette magát rajta, mert valami kísérletet végzett és kellettem volna neki kísérleti alanynak. Elképesztően hülye öreg fasznak nézhetett, mert az volt a dumája, hogy ezzel mennyire hasznos lehetek az utánam következő szívbetegek részére. Amikor nem álltam kötélnek, akkor olyan mérges lett, hogy a gyógyszer javaslatot nem írta alá, kirohant és otthagyott. A nővérek pecsételték le és firkantottak oda valamit aláírás helyett.

Közben megint átszervezték az egészségügyet. Egy év lejárta után a János Kórházba kellett mennem, amely kórház időközben újra felvette a „szent” előnevet. Ott futottam össze Dr. Győrfi Melinda doktornővel, aki egy földre szállt angyal. Itt, most, megjósolom, hogy soha a büdös életben nem lesz főorvos asszony. Ő volt az első, aki (néhány év késéssel – ami nem az ő hibája) elmondta mind azt, amit már rég tudtam, de amit Dr. Zafír Teréziának kellett volna elmondani, azért a 20 rongyért, amit begyűrtem a zsebébe.

Ez a poszt eredetileg 2010 márciusában jelent meg. Érdekes módon most már több mint 14 éve, hogy Teréz anya be akart hatolni a szívemben, és mert nem hagytam már rég el kellett volna patkolnom infarktusban, de legalább is illene anginás rohamokkal küszködnöm, de SEMMI. — Talán ennél is fontosabb, hogy akkor még nem tudtam (mert jól el van titkolva) hogy a koleszterinnek semmi köze a koszorúér szűkülethez, és a telített zsírsav hatása pont az ellenkező. Statisztikailag  idős korban véd az infarktus ellen.

Természetesen azt lehet válaszolni, hogy én egy ritka kivétel vagyok (és ezt is fogják válaszolni) de én magamnak nem vagyok statisztika, és minden jogom meg van ahhoz, hogy meg legyen a lesújtó véleményem a kardiológus társaságról, ha az „életmentő” beavatkozás elhagyása után 10 évvel még mindig gondot okozok a Nyugdíj Igazgatóságnak. 😀

Szakmailag pedig: Az esetem elég világosan demonstrálja, hogy a 2 mm-es ST depresszió észlelése nem nyújt abszolút bizonyosságot a koszorúér elmeszesedésének detektálásánál. Magán klinikán, 3 D, színes ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy a mitrális billentyűmnél visszaáramlás tapasztalható. Az pedig már tiszta fizika, hogy nagyobb teljesítménynél a visszaáramlás növekszik. Talán errefelé kellene keresgélni az ST depresszió okait illetően.

Hadd tegyem egészen világossá! A EKG görbének az egyik szakaszát ST-nek nevezik. Ha terhelésnél ez a szakasz lesüllyed, az azt jelenti, hogy a szív vérellátása csökken. A csökkenés oka a koszorúér szűkülete. Hogy ebben biztosak legyenek, érfestéssel katétereznek. Ha valóban szűk, akkor tesznek valamit. Ha nem szűk, akkor nem kérnek elnézést, hanem kidumálják a dolgokat. Az én esetemben a vérellátás csökkenésének az oka a visszaáramlás volt.  

___________________________________________________________________________

„doki” nicknév alatti hozzászólást ide kivetítem a benne szereplő igen értékes információk miatt:

Dr. Papp stílusa kritikán aluli. A betegnek a váróban nem is köszön. A Rehabon van a Rókusban. Murad doktor volt a kisinas, bár ő már a gasztrón van. Papp dokit csak a tükör tudja elviselni, de ha jobb érzésű, az is bereped. Tiszta összefonódás van az osztályon. Úgy kapod meg a papírt, hogy azt hiszed, valami letépett könyvjelző. Egy jó orvos volt ott, Osgyán Tibor. Meghalt. Ő volt az egyetlen lelkis doki, aki nem a lóvét várta. És az asszisztense, az Évi. – Zafír “dokinő” alapból bolond, de ez már így is marad. Bemész egy UH-ra és pillanatok alatt Gadó dokinő fizetős részlegén találod magad ! Mert életmentő, a Kórháznak! Naná, hogy az ágyszám meglegyen. Na ott megdögölhetsz. Ha este meghalsz, talán csak ebédosztásnál veszik észre. A CT-n a lányok előtt le a kalappal, és Hajós dokinő előtt szintén. Tündér!! Isten tartsa meg vagy száz évig még. Csak a kardiológiára ne kerülj, mert hülyére vesznek. A Domján, Búza, Ruby, Gadó és a Papp ! Na meg az ékkő, a Zafír. Győrfi a BLESZ-nél van, jó orvosként ismert, bár miként került be, az rejtély. hagy ne részletezzem miért. A BLESZ-nél a gárda jó, jók az orvosok. Reméljük, nem túrják ki. Nekem is katétert nyomtak volna fel elsőnek, és láss csodát, én sem engedtem. és ismertem Őket! Marozsán doktornő még a leveli békát is katéterezné, mert ócccsóóó! Bár ő a határőr utcában van. Na ott meg a CT leletezőitől mentsen meg a jó isten. Maurovics doktor stílusa egyenlő a béka fenekével, minden, csak nem Érted van. de miért is lenne. Széplaki doktor bunkó, mást nem tudok rá írni. Szuper dokik a Győrfi, Szigeti, Nádasdy, Kocsis Győző, Greshlik és a csajok. Pécsett Gaszner Balázs. A Mávban Asbót is lelkiismeretes. A Halleren Borbolát is kerülni kell, csak pacemaker ellenőrzésre jó már..! Sajnos erre az írásra szükség van. Csak minél többen vennék a fáradtságot és közzé tennék az információkat. Kell, mert inkább felteszik 4 – szer a holter, ami durván 2600 Ft,- a kórháznak, nem inkább egy esemény rekordert vennének, ami rajta lehet a betegen akár 2 hétig is , és ha gond van, egy gombnyomi és +/- 30 mp-et rögzíti. Ja, hogy nem támogatja senki…pedig 400.000,-Ft. Egy holter meg 900 környéke. De itt nem a betegek gyógyulása a fontos, tisztelet a kivételnek, hanem egyéb más prioritások. Tibor bá, ha nem is értesz velem mindenben egyet, én teljesen megértem a kálváriád. További Zafír nélküli éveket kívánok, és egészséget. Bocsánat, hogy kissé elkanyarodtam, de hátha tudtam valakinek segíteni. doki.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

55 gondolat erről: „(2673) A kardiológusok nem gyógyítani akarnak

 1. Kedves Tibor!

  Köszönöm az írást, egyetértek, és megnyugtatott. Nekem is régóta van extrasystolém, néha halmozottan is, de orvos még nem látta. Ez az írás csak megerősített abbéli hitemben, hogy érdemes az öngyógyítás útját választani.

  Üdvözlettel:
  Péter

 2. 2: Tibor bá, halottat is tudsz feltámasztani? 😀

 3. Hát az utolsó, kékkel írt mondat volt a lényeg, a többi volt a fedősztori? 😀

 4. Tisztelt Uram! Pont most jutottam,oda hogy egy lelkiismretes orvos cimszo alatt Dr Szoke Sandor nevehez egyuttal az On honlajara.Erdekes a cikk es magam is ugyanezt tapasztaltam.Szeretnem megkerdezni,hogy On kit ajanlana? Tovabbi jo egeszseget koszonettel Judit

 5. 5:
  Kedves Judit!

  kellemetlen helyzetbe hoztál, mert se a segítséget nem akarom megtagadni, se pedig nem akarok személyre szabott kritikával élni. Valamennyien emberek vagyunk, és nem egyformák. Ha egy kardiológus a vizsgálat után hoz egy terápiás döntést az nehezen támadható, mert a gyógyítás lehet hivatalosan a célja. Ha nem a legjobb terápiát ajánlotta (amire utólag derülhet fény) akkor mindössze az akaratán kívüli tévedése állapítható meg. Én tehát legjobb szívvel azt ajánlom, hogy fordulj egy magán klinikához vagy praktizáló kardiológushoz, ahol az anyagi érdek egybeesik a te érdekeddel, ha nem is 100 százalékosan, de elfogadható mértékben. — Annyit még leírnék, hogy az első kardiológus 10 éve akart „eret festeni” természetesen invázív módon és sztent beültetni, ha az érfestés azt indikálja. Amikor ezt megtagadtam, volt olyan kardiológus aki azzal fenyegetett, hogy heteken belül könyörögni fogok neki. Mindezt a 2 mm-es ST depresszióra alapozták. Mondom 10 éve, és sztent beültetés nélkül azóta is vidáman élek. A hivatalos vélemény scilent Angina pektorisz volt. Annyira scilent (csendes) hogy minden bizonnyal majd csak a sírban fog hangossá válni 100 éves koromban. 😀

 6. Most olvastam el ezt a rendkívül mókás oldalt. Jókat nevettem szegény Antalffy Úron. Többszörös tárgyi tévedése mellett felejt, füllent, és hazudik. Szakmai kérdésekbe természetesen nem bonyolódok vele. Nem tudom mi az ő szakmája, de nyilván annak kiváló művelője volt, ezért sosem venném a bátorságot, hogy mondjuk kárpitozásról, vagy közgazdaságról, netán a 24 dimenziós húr elméletről vitázzak azon terület szakértőjével. Zafír Terézia 2011-ig dolgozott, nem tűnt el sehová. Ami viszont ÓTVAROS HAZUGSÁG: Az életben nem sértődtem meg a gyógyszervizsgálatot elutasítóra, mert ezer okosabb jön helyettük. A támogatást pedig aláírtam, direkt visszakerestem a naplókat. Úgyhogy Antalffy „ÚR” NE HAZUDOZZON, mert beperelem!!! Vén f@sz!

 7. 7:
  Üdvözlöm Dr. Papp!

  Köszönöm, hogy felkereste honlapomat, és hozzászólt a poszthoz, amit most 4 év távlatából felújítottam. Jut eszembe, mi lett az eredménye a kísérletének, amihez engem is be akart szervezni? Ohhh, még nincs eredmény? Kár, mert érdekelt volna. Tudja azóta további 4 év telt el, és még mindig nem akar ez a csendes angina hangossá válni. Az infarktusról már nem is beszélve. De hagyjuk a szakterületét, mert még a végén kiderül, hogy tudása igencsak szűk és lehatárolt. Térjünk át a pereskedésre. Tud-e róla, hogy Zafir doktornő is bepereléssel fenyegetett, amennyiben….. én meg tettem rá, és mit gondol mi történt? Nem perelt. És ön? Megjósolom, ön se fog perelni. ugyanis nem hazudtam. Tudja, nekem a hazudozás nem szokásom. Tudja miért? Mert így sokkal kényelmesebb az életem. Nem kell állandóan számon tartanom, hogy kinek mit hazudtam. Óriási strapa, és ugye az én gyenge anginás szívem! 😀 — Viszont bevallom, hogy 4 év alatt az a poszt egy árnyalatot elavulttá vált. Időközben nem szedek sztatinokat, szarok a koleszterinemre, naponta 10 tojást eszem, meg belsőségeket. Különösen kedvelem a vese-velőt. Kifejezetten koleszterin bomba. És képzelje nem megy fel a koleszterinem 5,2 fölé. A trükk nagyon egyszerű, minimális mennyiségű szénhidrátot fogyasztok. (számomra) Időközben kiderült, hogy a telített zsírsavak kifejezetten védenek a szív-érrendszeri betegségekekel szemben. A koleszterinnek semmi köze az érszűkülethez, hanem a gyulladások okozzák azt. Oh jaj, megint ide tévedtem, amikor csak azt akartam meg tudni, hogy mit ért „vén fasz” alatt? Ennyi év után tetszik rám emlékezni? Ez tényleg megható. Persze ön se lett fiatalabb. És hogy van a kedves szíve? Nagy poén lenne egy infarktus. Hogy hóhérnál ne emlegessek kötelet? Igaza van. További jó katéterezést kívánok, maradok hűséges levelező társa, persze csak ha igényt tart rá. —- Elnézést, most látom, hogy pontosítanom kell. Ön azért rohant el, mert a felkérésére nemet mondtam. Nem hatódtam meg, hogy hullámmal szolgálhatom mások egészségét, mert ez volt a szövegelésének a lényege. Haldokló vén fasz tegyen még valami jót életében. Nem igaz? Erre a Dr. Papp-féle attitűdre csak emlékszik?

 8. Itt valami bűzlik…

  Egy orvos nem ‘vénfaszozza le’ egy volt páciensét, egy nyilvános blogban.

  A másik az, hogy pont ő olvassa el a posztot, gyorsan képbe kerül, és már kommentel is… na ezt nem hiszem el.

 9. 9:
  Dr. Papp egy létező személy. Nézd meg a honlapját. Különben írta, hogy utána nézett a korabeli feljegyzésnek, ami nekem is megvan, és természetesen pontosan azt írtam le, ami történt.

 10. 10.Tibor ba’:
  Itt az nem kerdes, hogy Dr. Papp letezo szemely-e, ebben szerintem nem ketelkedik senki. Az mar inkabb erdekes, hogy vajon tenyleg o irta-e a hozzaszolast (amit en is ketkedve fogadok akar csak Mvm9), vagy (es ennek latom nagyobb eselyet) van egy ujabb jopofa vendege a blogodnak.

  Ha megkerlek, tudsz nezni egy IP cimet? Mar csak azert is erdekes lenne mert az igazi Dr. Papp jelenlegi munkahelye a Szent Rokus Korhaz Kardiológiai rehabilitációs osztálya, ahol is mb o.v. főorvos illetve egyben a Clinexpert Gyógycentrum mukatarsa, orvosi-szakmai weboldal szakmai vezetoje es meg ki tudja mi. Oszinten megvallva nem kicsit lennek meglepodve ha egy ilyen kaliberu ember alpari stilusban fenyegetozne egy nyilvanos blogon feltetelezve de nem megengedve hogy igazat allit.

 11. 7: Doktor Úr, köszönöm, hogy hozzászólásával hozzájárult a tájékoztatásunkhoz. Ezzel a kiegészítéssel a poszt legalább kétszer olyan hiteles, és tízszer olyan vicces, mint e nélkül…

 12. 11:
  Szívesen megnézném az IP számot, de a gépemet éppen installálják Windows 7-re, kicserélnek néhány kondenzátort, stb. és csak holnap este kapom meg. Itt most vendég vagyok és nincs IP kerteső szoftver.

 13. Kedves Tibor bá!

  Dr. Győrfi Melinda már főorvos!
  Gondoltam, szólok 🙂

  Tisztelettel:
  Az asszisztens.

 14. 14:

  Ennek tiszta szívből örülök. Nem készültem fel paraszolvenciára. Sajnos legközelebb nem vele találkoztam. U.i. Ő megérdemelte volna.

 15. Halló, belváros? Hány szívsebész olvassa ezt a lapot 🙂

 16. Dehát Tibor bá’, most egyeztünk meg benne, hogy a magas koleszterinszintnek semmi köze az érszűkülethez. A másik, amiben megegyezhetünk, hogy az aszpirin se véd meg semmilyen ‘kemény végponttól” senkit: nem csökkenti se az infarktusok, se az agyvérzések, se az anginás rohamok számát. Elméletileg segíthetne, de elárulom gyógyszerészként, hogy a vér alvadásának nem azt a mehanizmusát gátolja, amire szükség lenne. Szóval még elméletileg sem segíthet, de ez az info elveszett valahogy a felmerült ötlet és az eladási statisztikák között.

 17. 17:
  Kedves Vera!
  A poszt eredetileg 2010 márciusában jelent meg, akkor még úgy tudtam, hogy a telített zsírsavat és a koleszterint az ördög találta ki. Minden pénzben lefogadnám, hogy Dr Papp még ma is így tudja. Az minden esetre szégyen, hogy a kardiológusok 60 éven át képesek voltak ebben a tévhitben „gyógyítani”.

 18. Az orvosok tudtommal előírt protokollok szerint dolgoznak (gyógyítanak), ezáltal erősen kötött a kezük. Így ettől durván akkor sem térhetnek el, ha elvileg ezzel nem értenek egyet, mert annak szakmai és büntetőjogi következményei is lehetnek. Viszont az is igaz, hogy nagyon ritkán lehet olyan orvossal találkozni, aki leszállna a magas lóról, és megsúgná, hogy nem minden a gyógyszereken múlik, ne adj Isten több alternatívát is felkínálna. Mondjuk én el tudom képzelni hogy egy ilyen, orvosnak milyen nehéz dolga lehet olyan paciensek mellett, akik nagy része a gyógyszertől, és a radikális beavatkozásoktól várják a gyógyulást. De ez csak elmélet, mert ilyen orvos olyan ritka lehet, mint a fehér holló – legalábbis a magyar egészségügyben. A jó megoldás az lenne, ha olyan orvost választhatna az ember, akinek a módszereivel egyet tud érteni, és aki megfelelő időt tud szánni a paciensre. De hát mint tudjuk az egészségügy ezer sebből vérzik, a magán praxisú orvosok pedig (szerintem) nyugat európai díjazásokkal praktizálnak sok esetben ugyan olyan színvonalon, mint a normál egészségügyben (persze ugyanazok az orvosok). Annyi a különbség, hogy kedvesebbek.

 19. OFFTOPIC: de azért a 20 rongyért amit a terézanyu kapott tőled jár neki a nyugdíj. szegény becsületes értelmiségi orvos aki keményen megdolgozott a nyugdíjáért. erről beszélek tibor bá amikor azt mondom, hogy a nettó minimálbérnél NEM JÁR magassabb nyugdíj senkinek. akit mégis társadalmi igazságtalanság ér emiatt az bőven kompenzálja 15%-os áfa

 20. 19:
  Én eddig csak a szememmel és a szívemmel menetem magán klinikára. Valóban megkérik az árát, de az udvariasságon kívül extra szakértelmet is adtak + ismerik a legújabb módszereket, ami például epeműtétnél, prosztata műtétnél ég és föld.

 21. 21:
  Ezekben a magánklinikákban ugye nem ugyanazok az orvosok vannak, mint az állami egészségügyben? Kérlek nyugtass meg 🙂 Tulajdonképpen nem szólom le az orvosok nagy részét, mert nem bennük van a fő hiba. Ők, mint a társadalom krémje jól akarnak keresni, ez érthető, és tolerálható is egy bizonyos fokig. Ez manapság a legmenőbb szakma, nem azért mennek oda mert gyógyítani, segíteni akarnak másokon. Az nagyobb baj szerintem, hogy a gyógyszer lobby rátelepedett a gyógyászatra, és mindent ezzel akarnak gyógyítani. Erre képzik ki az orvosokat, akik hisznek is benn.

  Amúgy nekem is van némi tapasztalatom arról, ha az ember mondjuk úgy: nem fogadja el az orvos gyógymódját. Onnantól kezdve mehetsz ahova akarsz, de lehetőleg jó messze.

 22. 22:
  Létezik lelkiismeretes orvos!
  Ha a saját betegségedből alaposan felkészülsz, akkor a legtöbb orvos partner lesz a gyógyításodban. Az orvosok lelkiismeretességét elsősorban a betegek koptatják el. Veseelégtelenséggel beutalt beteg a tiltás ellenére teli szájjal zabálja a húsokat, mert ugye egyszer élünk. Érszűkületes beteg titokban tovább dohányzik. Cukorbeteg sutyiban francia krémessel tömi magát agyon, stb. naná, hogy az orvosnak elmegy a kedve az egésztől.

 23. New-Yorkban élö ismrösöm mondta , hogy az amerikai orvos ha van jó biztositásod akkor mindenáron müteni akar.Jó üzlet számára a mütét. Elötte mindenféle apróbetüs paksamétát aláiratnak veled an nak okán, hogy minden variációját elkerülje a felelöségnek.
  Hallottam már olyat is, hogy valakinek a lábát kellett müteni, meg is tették csak amikor a beteg felébredt derült ki , hogy a bal helyet a jobb lába lett mútve szerencsére nem levágva.
  Továbbá a kedves orvosok elöszeretettel tukmálnak rád -ingyen- mindenféle kisérleti „gyógyszert” met a gyárja azután %-ot fizet nekik.
  Hol van már Hippokratész esküje és becsúlet. Apróra váltva kuncog az orvos zsebében.

 24. Tisztelt Uram!
  Nem tisztem senkit védelmezni, de ha engem az ön által megnevezett Szőke dr. nem katéterez meg és nem rak belém ,,drótokat”, bizony most nem reagálnék erre a jópofának szánt irományra. Szőke dr. egy igen kitünő szakember, a betegei fontosak számára sokszor a családja kárára is.Hálapénzt pedig nem igazán fogad el.
  Azért az érdekes, hogy eddig ön mindegyik orvosnál okosabb volt,mégsem doktorált le.
  Ami pedig ezt az írást illeti inkább veszélyes, mint szórakoztató, mert ha most sokan az ön példáját követve elutasítják az orvosi segítséget (mert ez az írás ezt sugallja)és valami nagy baj lesz azért ön lesz a felelős , remélem ezzel tisztában van.

 25. 25:
  Kedves Polgár Mária!

  Ha figyelmesebben olvastad volna el az írásomat, és sikeresen el kerülted volna a vörös köd agyellepését, akkor érzékelted volna, hogy Szőke doktor az írásomból pozitíven kerül ki. Ő volt az, aki korrigálta Zafir Teréz mulasztását és hibáját, és (ami az írásomban nem szerepel) ő volt, aki felhívta figyelmem a magas vércukor szintemre. Hogy katéterezni akart, az szakmailag elfogadható a 2 mm-es ST depresszió miatt. — Egy elfoglalt orvostól nem várom el, hogy lépést tudjon tartani a legújabb kutatási eredményekkel. nekem viszont volt rá időm, mert mindenkinek a saját egészsége a legfontosabb. Én tehát értesültem arról, hogy a csak gyógyszeres kezelés semmivel se eredményez nagyobb elhalálozást, mint a sztent beültetése.
  Tévedés ne essék. A hálapénzt nem támadom, mert hozzátartozik a valósághoz, és az orvosok vészes alul vannak fizetve.
  Nem sugallom, hogy nincs az orvosokra és a szaktudásukra, segítőkészségükre szükség, de nem hiszek abban, hogy az orvos társadalom egy homogén massza. Vannak lelkiismeretes orvosok, de vannak pénzhajhászók is.

 26. Dr. Papp stílusa kritikán aluli. A betegnek a váróban nem is köszön. A Rehabon van a Rókusban. Murad doktor volt a kisinas, bár ő már a gasztrón van. Papp dokit csak a tükör tudja elviselni, de ha jobb érzésű, az is bereped. Tiszta összefonódás van az osztályon. Úgy kapod meg a papírt, hogy azt hiszed, valami letépett könyvjelző. Egy jó orvos volt ott, Osgyán Tibor. Meghalt. Ő volt az egyetlen lelkis doki, aki nem a lóvét várta. És az asszisztense, az Évi. – Zafír „dokinő” alapból bolond, de ez már így is marad. Bemész egy UH-ra és pillanatok alatt Gadó dokinő fizetős részlegén találod magad ! Mert életmentő, a Kórháznak! Naná, hogy az ágyszám meglegyen. Na ott megdögölhetsz. Ha este meghalsz, talán csak ebédosztásnál veszik észre. A CT-n a lányok előtt le a kalappal, és Hajós dokinő előtt szintén. Tündér!! Isten tartsa meg vagy száz évig még. Csak a kardiológiára ne kerülj, mert hülyére vesznek. A Domján, Búza, Ruby, Gadó és a Papp ! Na meg az ékkő, a Zafír. Győrfi a BLESZ-nél van, jó orvosként ismert, bár miként került be, az rejtély. hagy ne részletezzem miért. A BLESZ-nél a gárda jó, jók az orvosok. Reméljük, nem túrják ki. Nekem is katétert nyomtak volna fel elsőnek, és láss csodát, én sem engedtem. és ismertem Őket! Marozsán doktornő még a leveli békát is katéterezné, mert ócccsóóó! Bár ő a határőr utcában van. Na ott meg a CT leletezőitől mentsen meg a jó isten. Maurovics doktor stílusa egyenlő a béka fenekével, minden, csak nem Érted van. de miért is lenne. Széplaki doktor bunkó, mást nem tudok rá írni. Szuper dokik a Győrfi, Szigeti, Nádasdy, Kocsis Győző, Greshlik és a csajok. Pécsett Gaszner Balázs. A Mávban Asbót is lelkiismeretes. A Halleren Borbolát is kerülni kell, csak pacemaker ellenőrzésre jó már..! Sajnos erre az írásra szükség van. Csak minél többen vennék a fáradtságot és közzé tennék az információkat. Kell, mert inkább felteszik 4 – szer a holter, ami durván 2600 Ft,- a kórháznak, nem inkább egy esemény rekordert vennének, ami rajta lehet a betegen akár 2 hétig is , és ha gond van, egy gombnyomi és +/- 30 mp-et rögzíti. Ja, hogy nem támogatja senki…pedig 400.000,-Ft. Egy holter meg 900 környéke. De itt nem a betegek gyógyulása a fontos, tisztelet a kivételnek, hanem egyéb más prioritások. Tibor bá, ha nem is értesz velem mindenben egyet, én teljesen megértem a kálváriád. További Zafír nélküli éveket kívánok, és egészséget. Bocsánat, hogy kissé elkanyarodtam, de hátha tudtam valakinek segíteni. doki

 27. 27 – doki:
  Köszönjük a rendkívül értékes és alapos információt. Ha a kardiológus társaságból valaki olvassa, érzékelheti, hogy a hozzászólás egy bennfentestől érkezett, aki tudja, hogy mit beszél. Még egyszer köszönet érte.

  És akkor emberek, akinek szívproblémája van, most már tudhatja kiket kell elkerülni.

 28. Saját tapasztalataidat teljesen jogosnak és hihetőnek tartom. Ami leírásra került, az csak a jéghegy csúcsa. Sok doki van, aki lelkis, de azt vagy kitúrják vagy elüldözik. Akkora az összefonódás, hogy ez hihetetlen. A legújabb Őrület Az alvásterápia. Egyszer elmegy valaki , hogy nagyon horkol..ha ” okos ” a házi doki, elküldi alvásdiagnosztikára. Szegény ember elmegy, megállapítják, hogy kimarad alvás közben a légzése x időre. Ez lehetséges, de nagyapáink korában is így volt! És ittak pálinkát, meg zsíros ételeket is. De nem mű kajákat ! No mindegy.De folytassuk…emberünk megijed, naná, én is barna csíkot húznék, ha ezt kapnám az arcomba. mellé elmagyarázzák, hogy ha megveszi a gépet, akkor nem kell több vérnyomi csökkentő, fogyni is lehet..univerzális. Van akinél hat, de az inkább pszichés dolog. Tehát végigmegy az ember a procedúrán, megkapja a diagnózist. naná, hogy első kőrben egy BIPAP gépet írnak fel neki, aminek a felét támogatja a TB. de támogatáson felül is több százezer a csórikámnak. És megveszi, mert fél! Ha megmondja, hogy ennyi nincs és nem is lesz, akkor kap egy alap CPAP gépet, amire fizet egy 100-ast, a TB meg a másikat. Maszk, cső..alap !! 15-ezer. És egy kinde tojás erősebb és tartósabb , mint a maszk. Ami jó, az 50 ezer, és no támogatás. És itt a lényeg…a H….. betűs kórházban hová is írják fel a receptet a gépre…a volt kolléganőhöz, akinek a cége behozza, forgalmazza. Bár itt nem a kórház a hibás, mert a területet csak bérlik. De ez nem derül ki földi halandónak. Gondolja H….. kórház, csak jó lehet..persze ! Annak, aki naponta felír 10 receptet! USA-ból rendelve olcsóbb a gép, mint nálunk.Biztos van olyan, akinek szüksége van rá, nem vitatom. De !! Csal ez az „osztály” napi szinten 30-35 beteget fogad. Havonta nem kis szám. Valahogy úgy tűnik, hogy itt mindenki CPAP gépre szorul. Fura…legalább nekem ! Mindenki inkább ötször olvasson utána mindennek, és csak ha tényleg szükséges, akkor vásároljon. Ez sem idevágó volt, elnézést. Minden jót kívánva Mindenkinek: doki

 29. 29:
  Az orvosok soraiból nehéz eldönteni,, hogy mi nagyobb a tudatlanság vagy a közöny. Már kb 3-4 éve lehetett inzulin rezisztenciám, amiről nem tudtam. lett viszont a hátamon egy kelés, amit egy sebész kis műtéttel felvágott és kipucolt, majd másnaponként berendelt kötözésre. Én meg bejártam szorgalmasan. A hatodik vagy hetedik alkalommal morgott egyet, hogy már be kellett volna gyógyulnia. Visszamorogtam, hogy nekem kell bemászkálnom Borosjenőről Budára. Egy évvel később tudtam meg a kettes típusú diabéteszemet (mert reggelenként a cukrom 6,0 alatt volt) és hogy ez (többek között) a sebek lelassult gyógyulásával (is) jár. Ezt a sebész miért nem tudta? amikor láthatta, hogy nem vagyok mai gyerek.

 30. Tibor bá’ !
  Rz igen. Az IR rezisztencia inkább nőknél szokott előfordulni, de ez nem kizáró ok. Ha valamilyen seb nehezebben gyógyul, akkor kutya kötelessége lett volna gyanakodni. Egy nyomorult labor kideríthette volna. Ilyenkor a sejtekben termelődő inzulin nehezebben érvényesül. nem gondolnak ezek ilyenre, csak arra, hogy a napi lóvé meglegyen. Futószalag. Tisztelet a kivételnek. ha a beteg nem jár utána, – és sok idős nem tud, meg a mai fiatalok döntő többsége le..ja, akkor ki van SZOLGÁLTATVA! Nem szabad egy orvosnak ISTENT játszani. A beteg az első, ha látja, hogy segít akkor ha tudja meghálálja. ha nem, akkor meg a kötelességét tette. IR rezire nincs kötelező szűrés a laborokban, csak ha kérik.A H.O.M.A index nem egy úrtudomány, tudtommal 5 környékén már gyanakodni lehet, kell ! De a tudatlanság és a nemtörődömség legyőzi a kíváncsiságot. I. diabnál sok a szövődmény. Van egy készítmény, VICTOZA a neve. Most kapott támogatást, és már a legkisebb adaggal is szép eredmények érhetők el. Pen-ben van, de nem inzu, bár támogatottan is 9 ezer környéke havonta, ha elég a 0,6 -os adag. ha elég, akkor a két pen elég két hónapra. Jobb mint a metormin származékok, mert sokaknak brutálisan szétveri a bélrendszerét. Hasmenés ezerrel. Erre adták az XR-t, de kutyafüle az is. Sokat a laborokhoz nem konyítok, olyan szinten, hogy le merjem írni. Azt meg lehet tudni, hogy mire jutottál..ha tegezhetlek egyáltalán ? És morogni, na azt tudnak, ha nem az ő szájuk íze szerint történik a dolog. Mert ugye kicsit a földi halandók felett érzik magukat. Bár ismerek sok dokit,aki jó, de ez már fogyóban van.A beteg ne hagyja magát, ha nincs megelégedve keressen más orvost, mert nehéz elírni, de jelenleg szvsz szerint népírtás folyik. Jó egészséget ! doki

 31. 31:
  Köszi, utána nézek a Victozának. Megtörtént. Az én esetemben nem megoldás. Az én utolsó Hg a1c értékem 5,6 % volt. A Victoza (Liraglutide) csak akkor ajánlott, ha magas a vércukorszint. Én ügyelek arra, hogy étkezés után se menjen fel 7,3 fölé, ahonnan rendszerint 5,6 környékére megy vissza.

 32. Nem vagyok diabos, de ezek gyönyörű értékek. Szinte gyári. A helyes táplálkozás rengeteget segít. Gratula hozzá. Szép hétvégét kívánok : doki

 33. Engem műteni kellett, segített, aorta billentyű csere. Honvéd kórház, Dr. Vaszily. Minden nagyon jól alakult, remélem sokáig praktizál!

 34. Kedves Tibor bá’!
  Csak most olvastam szóváltását dr Papp Andrással. Az Ön szavahihetőségét támasztanám alá. Nem voltam ott az esetnél, de a főorvos úr stílusára ráismerek. Sajnos! Elkeserítő, hogy már nem csak a kollégáival, hanem a betegekkel is ilyen modorban kommunikál! Ezt nem volna szabad megengedni. Talán el kellene gondolkodni a Főorvos úr nyugdíjaztatasán. Mert nem Ön, hanem Ő a “ vén f@.”

 35. Tibor.bá!teljesen igaza van.nagyon kevés orvosban lehet megbizni.én 2 tudok.Prof.Papp L.ill Dr Füsi G.nagyon jó szakemberek.én 4 éve küzdök a betegségemmel 240 es pulzus 2.5 órán át.segitséget időben nem kaptam.azóta teljes korlátozás.Arimias pulzus,bal kamra hipertrophia,59mm.vlot vesek,spvt-k,vezetési késés ,pitvarfribrilláció,kamrai tachicardia,supraventlicularis tachicardia,qs komplexus,st-t eltérések,széles prs tachicardia 110 qrs,sineoralis,funkcionalis szárblokk,av vlokk,bal elülső fascicualis blokk,repol zavar,holosistoles zörej ,ef 30-40 %,szimptómás szivelégtelenség nyha3-4 stadium,” restriktiv cardiomyopathia..Tünetek:a 240 pulzus óta.orvosi segitséget nem kaptam.evés után lettem rosszúl.itt erős mellkasi nyomás hátszúrás karzsibbadás szédülés leizzadás 200 nál a földön feküdtem 240 nél mintha megszakadt volna valami 2.5 órán ment rendszertelenűl az erőmet örökre elveszitettem. Folyamatosan gyenge erőtlen fáradt.vagyok. 200 meter után 190 pulzus.sétánál erösödő mellkasi nyomás fulladás.ha emelek szorit a mellkasom fulladok.evés utáni eszméletvesztések.ami tilos.a kávé.alkohol.mozgás.emelés.enni keveset.sex.meleget nem birom. 7x volt eszméletvesztésem.emelgetés.evéstúladagolás.terheléses vizsgálat után.pár méter is sok.van még szédülés.köhögés.fülzúgás is.ujjak zsibbadása lila kézfej és ujjak.
  A ritmuszavar az erőltetéstől .hányingerrel mellkasi nyomással.hátszúrással szédüléssel karzsibbadással jár
  Előzmény .hipofizis microadenoma.káliumhiány.
  Jelenleg pár méter is sok.
  interventlicularis aszinkronia a jobb kamra késésével.ill.kontraszt anyag adását követően a basalis anteroseptalis segmentumban látható myocardialis halmozás.ez mit jelent?esetleg az infarktusok miatt halmozódik a kontrasztanyag?itt kötőszövet van a szivizomszövet helyett mondta a radiológus.
  Intraventlicularis vezetési zavarra utaló falmozgás kontrakciós mintázat
  ha lassabban dobog a szivem érzem a famozgászavart is.azért jutottam idáig mert annak idején nem hivtam mentőt ill .az ügyeletes nem csinált ekg-t   .

  Dr T.Attila sziv mr-es.ezt mondta.

  Orvosilag nem használjuk a szívgyengeség szót, nem vagyok benne biztos mit
  ért rajta. A DCM-es esetek 1/3-ában látjuk, de nem az az okozó, csak egy
  részjelenség. Üdv: T.Attila
  Némi kötőszövet van ott, nem szivizomszövet.
  ez biztos nem normális.restriktiv cardiomyopathia.valami megtámadta a szivizmot.
  Ez nem műthető és senki semmit sem tesz.
  Úgyhogy tudom.hogy mi van.

 36. 36:
  Én is tudom, hogy mi van. De ami van, az nem két nap alatt fejlődik ki. Hogy kezdődött? Magas pulzussal? Adtak Béta blokkolót? Persze, most már mindegy.

 37. Tibor bá.2008 ban káliumhiánnyal kezdődött .utána nehezen ment a fizikai munka magasabb lett a terheléses pulzusom.az évek alatt egyre gyengébb fáradékonyabb lettem .nem megy a fizikai munka a 190 es pulzussal.melegintolarencia alakult ki.gond a kávé.az alkohol.házasélettel gond melegben.izmok sorvadása.aztán hasi hizás.egy-két ételtől elfáradás.aztán munka után fáradtan értem haza ettem.majd lefeküdtem.olyan 170es pulzusra ébredtem szakadt rólam a viz.hányingerem volt homályfoltokat láttam szédültem.zsibbadt a karom.szúrt a hátam.200 nál már beszélbi nem tudtam 240 nél éreztem.hogy megszakad a szivem és az erőmet mindörökre elveszitettem.2.5 órán keresztűl tartott.azóta teljes korlátozásban élek.szinte mint egy növény és tudom.hogy bármikor összeomolhat.

 38. Igen és az orvos a fejét fogta de ekg-t nem csinált.mire beértünk a kórházba lezajlott ott már csak vezetési késést láttak.a szivenzimek az egekben.de ha érdekli bemásolok mindent részletesen.

 39. 39:
  Csak a terheléses ÉKG-nek van értelme. A magas pulzust azonnal kezelni kell, mert bal kamra hipertrofia alakul ki, ami után már baszhatjuk. Most már a szíved gyakorlatilag haldoklik [de még a béta blokkoló segíthetne] ezért nem bírja már a minimális terhelést se. Valószínűleg digitáliszra lenne szükséged. — Milyen gyógyszereket szedsz?

 40. 39- 40:Digitalis, valóban és EF (ejekciós frakció): 30% és alatt javasolják az ICD (defibrilláor implant) beültetését, valamint el kell gondolkodni a terápiás antikoaguláláson, amennyiben kamra- aneurysma (tágulat) is kialakult az infraktus- hegesedés- DCM miatt.

  Ennyi jut eszembe, anesztesként:D

  Rosszabb esetben szívtranszplant.

  Ami Tibor bá’ esetét illeti: én mindig azt tanultam- bár nem vagyok kardiológus- hogy a fizikai tünetek a lényeg: ha jól érzi magát a beteg- felelseges akár csak egy 1:200- hoz rizikújú bevatkozást is bevállalni- főleg, ha terápiás konzekvenciája nincs is.

 41. Nahát-nahát!
  Mindenkinek van szíve.
  A lakosság 50 százalékát a szíve viszi a sírba.
  Ezeknek ellenére nem tetszenek ismerni a témát?
  Bezzeg, minden máshoz érteni tetszenek 😀 , mint a focihoz, meg a politikához.
  Na szépen vagyunk!

 42. 42.
  Őszintén szólva én sem ismerem a témát. Nem dohányzom, keveset iszom(alkoholt), igyekszem mozogni mindennap, van jó minőségű vérnyomásmérőm és kb. havonta csekkolom a vérnyomásom, 1-2 évente labort csináltatok, vigyázok a súlyomra és rendszeresen iszom gyógyteákat, pl. galagonya virágos ágvég teát.

  Ezzel már szerintem többet tettem, mint az emberek 90%-a.

  Egyébként nagyon jó cikk, külön érdekes így bő másfél évtizedes távlatból.
  Félelmetes pl. ez a koleszterin mizéria, mellyel évtizedekig hülyítettek bennünket a nagyokos orvosok. És még most is ezt teszi a legtöbb, már akit lehet, aki még beveszi a cumit.

  Jót röhögtem DR PAPP 4 évvel korábbi hozzászólásán. 🙂

 43. 43 – Gyarmathy:
  Hadd egészítsem ki. Nulla margarin, helyette állati eredetű zsír, vaj. Olajban sült ételek kihúzása, otthon is napraforgó olaj helyett zsírban kisütni a húst. Ez nem kerül se időben, se forintban többe. Mindössze egy kis odafigyelés. Hetente egyszer egyél halat, Vagy omega-3 kapszulát. Ha betartod, nem a szíved fog a sírba vinni, elkerül az infarktus.

 44. 44.
  Köszi Tibor bá’, igyekszem, bár időnként sütünk még napraforgó olajban, de a többit már nagyjából gyakorlom. Margarint legalább 5-6 éve nem tettem a számba. Az utóbbi időben a szénhidrátot felére, harmadára csökkentettem.

  A margarin mizéria külön említésre méltó. Hogy szívattak ezzel is bennünket vagy 30-40 évig, műanyagot etettek velünk, mint az egészség zálogát, mire (persze nem nekik köszönhetően) kiderült, hogy pont az ellenkezője igaz.

 45. 40:

  A magas szívfrekvencia- 150 felett, de különösen 180- 200 felett már azonnal kezelendő.
  De nem a kamrai hipertrófia miatt, hanem mert AZONNAL hemodinamikai instabilitást (keringési elégtelenséget) okoz.
  180- 200 felett általában már kamrai eredetű, ami pedig azonnali kardioverziót igényel (kémiai és/ vagy elektromos). Mondjuk 180- 200 felett nem lehet tartósan megmurdelés nélkül létezni- ilyen gyors kamraösszehúzódásnál annyira lerövidül a diasztolés coronaria- telődés, hogy gyorsan angina- szívinfarktus- szívhalálba megy át.

 46. 46 – Ouse M.D.
  Murmann László értékeit nem vettem komolyan. Az nyilvánvaló, hogy annyira magas pulzussal nem lehet létezni. Szerintem olyan 140 körüli lehetett. A pecázó is mindig kétszer akkora halat mutat, mint amit kifog. 😀

 47. 47:

  Azért láttam én már olyan ápolási lapot (öregek otthonában), ahol a háziorvos hetekig szépen, szorgalmasan feljegyezte a 37- 36- 38- as pulzusszámokat, mindenféle komolyabb fejtörés nélkül 😀
  Simán megtörténhetett a fordítottja is, bár az valóban csak max. napokig.

 48. Tibor bá! Ha eltudnám küldeni ide az ekg-mat meglátná ott 185 van de ez fölött kezd érdekes lenni.

 49. 49 – Murmann László:
  Ehhez a kinyomtatott anyagot szkenelni kellene. Azt ide is be lehet tenni, és el is lehet nekem küldeni: evatibor@t-online.hu E-mail címre.

 50. Tibor bá!akkor majd megpróbálom elküldeni.de ha van facebookja akkor üzenetben is el tudom küldeni

 51. Ha ide is fel tudnám rakni az lenne a legjobb.de nem találtam lehetőséget

 52. Tisztelt Tibor bá!
  Sajnálom, hogy erre a blogra csak most bukkantam rá egész véletlenül.
  Miután túl vagyok két abláción a második hirtelensége számomra teljesen megdöbbentő és értelmetlen volt. De ki vagyok én, hogy felülbíráljam egy orvos véleményét, de lehet kellett volna. Az első nagyobb roham 1 éve volt 1,5 órán át 230 tekert a szívem, erről EKG felvételem is van nem állt vissza magától a szívem mentőben adtak gyógyszert és azt mondták most úgy, fogja érezni egy percre mintha megállna a szíve. Nem kívánom senkinek ezt az élményt időbe telt feldolgozni. Sosem gondolná az ember, hogy valaki aki sportol, vékony, 40 évesen esetleg a szíve viszi el. Akkor azt gondoltam az abláció segíthet. Borzalmas volt a beavatkozás mint fizikailag, mint lelkileg. 7 hónap után újra előjött a probléma amit 1 hét múlva újra műtöttek most állandóan alacsony a vérnyomásom, ehhez viszonylag magas pulzus társul, alig létezem nincs erőm. Azt gondolom elhamarkodott döntés volt az abláció, főként a második. És az, hogy nem is keresték a lehetséges kiváltó okokat. Többször vagyok rosszul csak máshogy, úgy érzem több problémám lett a műtét után mint elötte. Gyógyszereket nem szedek, lehetőség szerint el is kerülöm ezt. Azt gondolom nekem is alternatívákat kellett volna keresnem, és a probléma gyökerét megkeresni.

 53. 54 – Timea:
  Tanácsot természetesen nem adhatok, mert az sarlatánkodás lenne. Általános szabály viszont az, hogy invázív beavatkozást csak akkor szabad végezni, ha tényleg nincs más lehetősség. Az orvosok nagy része nem így gondolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük