(899) Nézzük, hogyan vélekednek Amerikában!

Tibor bá’ online

 

Kelet Ázsia: Most jöttünk vissza Kínából, ahol előadást tartottam a sanghaji Pénzkiállításon. Két héten át beszéltük szakértőkkel, a helyiekkel az élet minden területéről, több kínai tartományban is. Munkánk során teljesen egyértelművé vált, hogy a világ második legnagyobb gazdasága drámai mértékben lassul. Kína elektromos áram fogyasztása, ami a tényleges gazdasági tevékenység pontos mutatója, gyakorlatilag nem emelkedik. Építőipari daruk mindenütt láthatók, de nagy részük mozdulatlanul állnak. A többlet kapacitás mindenütt észlelhető. Értékesítés visszaesett. Az eladhatatlan áruk megtöltik a raktárakat.

Közben Japán – a világ harmadik legnagyobb gazdasága – szintén visszaesik. A kormány a múlt hónapban jelezte, hogy kétszer egymás után következő hónapban pihent a növekedés, ami finom kifejezése a stagnálásnak. A japán termelésnövekedés júliusban nem várt módon megállt. Mindez annak ellenére, hogy a FED-hez hasonlóan nulla kamat mellett nyomják a pénzt, ami a FED szerint az egyetlen módja a gazdasági probléma orvoslására.  

Nyugat Európa: Az utolsó mentőakció pillanatnyilag megnyugtatta az ideges befektetőket, de nem valószínű, hogy az európai gazdasági hanyatlást meg tudná állítani. Az Európai Unió alig több mint országok és bankok koalíciója, akik most úgy viselkednek, mint a drogosok, akik rászoktak az olcsó kölcsönre. Habár a beruházók minden egyes mentőcsomag után fel vannak dobva, de a kontinens mindössze rozzant árnyéka önmagának. A FED múlt heti bejelentése előtt néhány órával az OECD jelezte, hogy az euró zóna három legerősebb gazdasága – német, francia, olasz – a harmadik negyedben, éves kivetítésben átlagosa 1 százalékkal esik vissza, ami a negyedik negyedre 0,7 százalékra módosulhat. Végső eredmény? A már eleve magas munkanélküliség tovább fog növekedni.

Az Amerikai Egyesült államok: Az amerikai gazdaság a globális lassulás nyomán 2013-ban majd teljesen biztos recesszióba lép. Ez az oka annak, hogy a FED és az Európai Központi Bank bejelentették, hogy meg nem határozott mennyiségű pénz készülnek nyomni. Tekintettel arra, hogy ez a taktika eddig nem vált be (A QE 1 és QE 2 összesen 1300 milliárd dollárhígítást jelent), biztosra vehető, hogy ez a őrült ötlet a krízist csak még mélyebbre hajtja.  

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

14 gondolat erről: „(899) Nézzük, hogyan vélekednek Amerikában!

 1. Ha a lakosság nem fogyaszt, a világpiac nem vásárol, akkor a klasszikus recept a fegyverkezési verseny beindítása. Egy koreai háború ezek szerint jól jöhet Kínának és az USA-nak is. A koreaiaknak persze nem.

 2. 1.: Valóban, a háború mindent megold: romboljunk, öljünk, fegyverkezzünk az újjáépítés, népesség csökkenése meghozza a kedvet majd a gyerekgyártáshoz és a fogyazstáshoz! Hajrá! Más megoldás nem létezik (mondjuk békében elfogadni hogy van lent és van fent)

 3. Egy embernek sikerült.(Ceausescu)
  Azt meg kinyírták.. 🙂
  Ez az ember tudott valamit..Csak azt nem értem,mért nem nyitotta ki a száját mikor vallatták..A kölkeit is lerendezték,ha esetleg miattuk nem beszélt esetleg..

 4. Egyszerűen nem értem. A közgazdászok le nem írnák a „túltermelési válság” kifejezést. Azt állítják, hogy Marx tévedett, – olyan válság nincs.
  Ehelyett bizalmi válságról és hitelválságról papolnak. Meg „mérgezett” kötvényekről. Mindeközben egyre nagyobb a munkanélküliség és egyre nagyobb a felhalmozódott adósság.
  Létezik, hogy ezek ekkora idióták lennének?

 5. 4:
  Dehogy, minket néznek annak, és joggal mert a fogysztóval bármit meg lehet tenni.

 6. Hoztam egy kis érdekességet..
  Huaxi,a leggazdagabb kínai falu,ahol minden család kap házat,autót,és étolajat ingyen,és ingyenes egészségügyi ellátást..A hét minden napján kell dolgozni..

  http://lnk.bz/4Me

 7. A középkorban mennyi munkanélküli lehetett? Gondolom nem sok mert éhen haltak volna,most meg van spanyoloknál hivatalosan kb 24% de ezek a munkanélküliek nem halnak éhen mert van segély és így csak arra kell várni,hogy legyen munka.Olyan mintha bábokat kellene kezelni nem pedig embereket.
  Jelenleg elvagyunk kényelmesedve mert nincsen szükség arra,hogy mindenki dolgozzon mert az alkalmazott technológia megoldja helyettünk.Az adósság válságot pedig saját magának csinálja az ember,olyat elkölteni ami nem is áll rendelkezésünkre.Egyébként lehetne a dollár fedezete maga a Hold vagy esetleg a Mars ezek tök nagyok és jelenleg még senkié:)

 8. 6:
  Hogy kezelhetőbbek legyünk. Mindig ezt csinálták. Régebben istent és mennyországot hazudtak, hogy a nép kezelhetőbb legyen. Ma ezt már kevesen veszik be, most más dolgokkala traktálnak.

 9. 4. …

  „Létezik, hogy ezek ekkora idióták lennének?”

  Nem… de benne vannak a buliban, és nyíltan nem ismerhetik be.
  Ők talán jobban is tudják, hogy a jegenyefák nem nőlnek az égig, és hogy a legmocskosabb összeesküvés elméletek már át vannak ültetve gyakorlatba.

  Ahogy a biotechnológia fénykorában a mikrobiológusok egyre-másra hullottak tisztázatlan körülmények között, most a közgazdászok is tudják hogy hogy kell a szájukat tartani.

 10. 8. ejha

  „Jelenleg elvagyunk kényelmesedve mert nincsen szükség arra,hogy mindenki dolgozzon mert az alkalmazott technológia megoldja helyettünk.”

  Itt van a bukfenc.
  A legtöbb munkát már a gép végzi – helyettünk. De sajnos a pénzt is felveszi – helyettünk a gépek tulajdonosa.
  És mivel a nyomorult segélyen kívül pénzt csak munkáért (najó… meg bűnözésért) adnak, csak nézünk mint Rozi a moziban, és valahogy nem tudjuk felhőtlenül élvezni a technológia nyújtotta kényelmet.

 11. Attila!
  Ez úgy hangzik, mint a hajdani géprombolók nevetségessé cikizett
  rémálma…és tényleg megvalósult…
  A buta Marx! ööö… neki is igaza lett…
  A végén kommunista leszek.

 12. 12. Szilvás

  Sajnos a liberalisták hatalmas hazugsága, hogy a piac „önszabályozó” sokakat elködösített, és későn vették észre, hogy a kamatos kamat pénzmágnesként működik, és nagyon kevés kézbe centralizálja a vagyont.

 13. 13:
  Attila, megőrülök veled. A piac valóban egyáltalán nem önszabályozó. Szándékosan csaló beállítás, de nem a kamatos kamat a bűnös. Az csak egy számítási képlet, semmi több. Az igazi bűnös az emberi hozzáállás, amit a bankárok röhögve kihasználnak. kölcsönkérők felelőtlenek, mert sokan gondolják úgy, hogy a jövő távol van, most akarnak „élni”. A hitel egy gazdasági hajtómotor, de csak akkor ha okosan veszik igénybe.

  Ha hoznának egy törvényt, hogy maximum 1 évre lehet kölcsönt felvenni, és kölcsönt adni, akkor a kamatos kamatra nem lenne szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük