(850) Ki ő?

Tibor bá’ online

Idézet a 2080-ban kiadandó magyar nyelvű történelemkönyvből: Fontos szerepet játszott a köztársaság felszámolásában, és a diktatúra létrehozásában. Minden idők egyik legnagyobb stratégája volt és nagyszerű politikus is, ami alatt leginkább az értendő, hogy kitűnően tudott bánni az emberekkel. Kiépülő egyeduralma az egyszemélyi uralmat átoknak tekintő országban hamar komoly ellenérzésekkel találkozott. Polgárháborús hangulat bontakozott ki ellene, amit kezdetben megnyert, és az így létrejött „birodalom” vitathatatlan urává lett. Mélyreható reformokba kezdett. Élethossziglani diktátorrá nyilvánította magát és erőteljesen központosította a köztársaság szétzilálódott közigazgatási rendszerét. Mondhatni, mindent sikerült megnyernie, csak polgártársait nem: a többség nem tolerálta őt. Az egyre hangosabb zúgolódást és a kiépített diktatúrát látva több politikus összeesküdött és meggyilkolták, abban a reményben, hogy sikerül megmenteniük a köztársaságot. A merénylet után azonban polgárháború tört ki, a hívek és az ellenzők között. A végén a köztársaság elbukott.

Nem. Nem Orbán Viktorról van szó. A titokzatos személy jóval több, mint kétezer éve élt (és uralkodott), valamint a Julius Cézár névre hallgatott. Mondhatni, nincs új a Nap alatt. De azt is, hogy az Ember nem változott, se mint vezető, se mint nép.

Viszont elmondhatjuk, hogy mi magyarok egyáltalán nem vagyunk szerencsések. 1989-1526=463, négyszázhatvanhárom év után végre úgy alakult a külvilág, hogy lehetőségünk nyílt kialakítani egy konszolidált államformát, aminek keretein belül végre szorgos munkával felvirágozhat az élet a Kárpát-medencében. És mi történt? Az első miniszterelnök megteremtette az állami korrupciót, ahol minden köztisztviselőnek megszületett a tarifája (copy right Lengyel László). Virágzott az olajszőkítés, és az a néhány tisztességes rendőrtiszt, akik fel akartak lépni ellene, azok ebéd közben „öngyilkosok” lettek. Boros Péter nem számít, be se lett volna szabad ülnie a bársonyszékbe. Horn Gyula hozta magával a szocialista nomenklatúra módszerét a személyi túlélésre. Jobban féltette székét Békesi Lászlótól, mint az országot a gazdasági összeomlástól, különben mester fokra tökéletesítette a pártkasszába lopást. A fiatal Orbán Viktor ígéretes miniszterelnöknek tűnt, be is szavazta az egyre riadtabb nép, amiből annyi haszon volt csupán, hogy Orbán kimutathatta foga fehérjét, de az ország kétharmada ezt nem vette észre, és újra beszavazta a hatalomba. Két év után, napjainkra a nagy többségnek végre leesett a tantusz, és úgy várják a 2014-es választásokat, mint a zsidók a Messiást, de körülbelül pont akkora hiábavalósággal. Az ellenzékben is emberek vannak, és nekik is fontosabb saját aprócska pecsenyéjük, mint az ország sorsa. Egyetlen sikeres stratégia létezik csak a választási rendszert is saját szája ízére szabó Orbán ellen, ez pedig az összes ellenzéki párt nagykoalícióba tömörülése a választásokra azzal a kitétellel, hogy hatalomra kerülésük után azonnal visszaállítják a választási rendszert eredeti állapotába, és haladéktalanul új, tisztességes választásokat írnak ki. De ez csak egy álom. Orbán, aki átlát az embereken, meg fog maradni a hatalomban. Kedveseim, bár milyen szomorú, erre készüljetek fel.

Gondolom, azt szeretnétek tudni, hogy beválik-e a jóslatom. Erre nem kell várnotok két évet. Jósolok én nektek 2013 tavaszára is, ha az bejön, akkor bejön a következő is. És mit jósolok? Orbán pávatáncának lényege, hogy kihúzza az időt Simor András lelépéséig. Azt követve ráteszi a kezét a MNB valutatartalékára és egy év alatt a seggére fog verni. Van rá egy fogadásom. Ha el is megy, itt hagyja nyomorban az országot.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

24 gondolat erről: „(850) Ki ő?

 1. A ‘véleményvezér ‘ az mnb pénz lenyúlását már tegnap megósolta. Lemaradtál… 🙂

 2. 1. Akinek nincs begombolva a zakója az mind testőr?
  2. Hogy gyorsabban elő tudja kapni a flintát?
  3. A világoskék ing és a nyakkendő hiánya is előírás?
  😎

 3. A párhuzam nagyja csak Tiborbá fejében létezik. Caesar egy nagy hadvezér volt, hozzá hű hadsereggel, enélkül sosem tudta volna létrehozni a diktatúrát. Orbán?

  Megváltoztatta a szavazókörzeteket: na bumm, ha a nép utálni fogja, úgyis másra fognak szavazni. Ha lenne igazi alternatíva, már most ott lenne a támogatottsága, ahol az MSZP-é.

  Caeasar egy hatékonyan működő, stabil rendszert hozott lértre, ami évszázadokra biztosította a birodalom virágzását. Te látod ennek nyomát most?

  Az összes ellenzéki párt nagykoalíciójára én biztos nem szavaznék, mert az MSZP és a DK nekem születésétől illegitim. De a Jobbik és az LMP koalíciójában nagy fantáziát látnék: az LMP megakadályozná, hogy rasszista hülyeségeket csináljon a Jobbik, és legitimizálná a világ előtt, a Jobbik nem engedné, hogy eladják a maradék országot a zsidó nagytőkének. Kezdenének valamit a cigányokkal, és gatyába ráznák a rendszert. Ráadásul úgy néz ki, mintha mindkettőjüknek lenne valami fogalma a geddonról. De most már abbahagyom, mert belelóg a kezem a bilibe.

  Nekem úgy rémlik, hogy a valutatartalékunk egy tekintélyes része a Bajnaiék által felvett IMF-hitelből van. Biztos, hogy nem lenne logikusabb visszafizetni a hiteleinkből annyit, amennyit lehet, hogy ne kelljen kitermelni a kamatokat a negatív növekedésünkkel, ahelyett, hogy ülünk a pénzen, és jóltartjuk a hitelezőket, miközben a gazdaság döglődik? Ha a devizahitelek jórészétől megszabadulnánk, akkor ráadásul könnyen el lehetne inflálni a maradék forintadósságot is, amit a múlktor Tibor bá is javasolt.

  Ha nem lenne a hitelek terhe a gazdaságon, akkor a többlet nem a kamatokra menne el, hanem be lehetne fektetni, és reális alapokra helyeződhetne végre a gazdaság. Mit gondoltok erről?

 4. 1:
  Lehet, de az én posztom általában 4-5 napos, amikor felkerül. Most írom a jövő keddi posztot.

  3:
  Tartalék nélkül olyan az oraszág, mint hadsereg nélkül. Le fogják támadni, mert védtelen.

 5. 4 Ábel

  A magánérdekek felülírják közérdeket ,sok sok nagyon fontos kérdésben a problémák nem ritkán, erre vezethetők vissza.
  Vállalván a kockázatot ,hogy sokan megbotránkoznak kijelentem ,hogy ez az elátkozott szocializmusban másképpen volt.

 6. „az ország kétharmada ezt nem vette észre, és újra beszavazta a hatalomba”

  Jól működik Orbán propagandagépezete, ha már Tibor bá is az ő verziójukat mondja vissza… Valójában ugyebár a szavazásra jogosultak egyharmada, a szavazáson résztvevők 53%-a szavazott a Fideszre, csak a választási rendszer sajátosságai miatt jelenti ez a parlamenti mandátumok kétharmadát.

  3:
  Az általad felvázol Jobbik+LMP koalíciónak a történelmi párhuzama a 94-es MSZP-SZDSZ koalíció, ahol az SZDSZ volt hivatott a demokratikus normák őrzésére, és az MSZP legitimálására, az MSZP pedig a tömegtámogatást, beágyazottságot és a kormányzati gyakorlatot hozta.
  Sokan ezt az SZDSZ önelárulásának értelmezték, szerintem az LMP nem fog hasonlóra vállalkozni, de a Jobbik oldaláról se látok erre mutató jeleket.

 7. 6:
  Ezt mindenki tudja, de az én argumentumom szerint aki nem megy el szavazni az épp annyira „bűnös”, mint aki Orbánra szavaz. – Egyébként a világon nincs olyan ország, ahol a választási rendszer teljesen tisztességesen adná vissza az arányokat. Erre nem érdemes állandóan kitérni. – Különben úgy tűnik újabban a kedves hozzászólók számára hatalmas kihívást képezek, mert mindenki ott próbál megfúrni, ahol tud. Megnyugtatlak elég nehéz engem bepropagandázni, és utólag ne gyere nekem azzal, hogy elfelejtetted kitenni a szmáklit. 😉

 8. 3!
  ” az LMP megakadályozná, hogy rasszista hülyeségeket csináljon a Jobbik, és legitimizálná a világ előtt, a Jobbik nem engedné, hogy eladják a maradék országot a zsidó nagytőkének. ”

  Rasszista hülyeségeket csinálna akkor a jobbik?Kétlem..Csak addig van nagy szájuk,meg addig zsidóznak még nem kormányzó erő..Mikor ők lennének ott,simán folytatódna az ami eddig..
  Már nincsenek illúzióim egyik „pártra” sem..

 9. Azt írod Tibor bá, hogy „Az ellenzékben is emberek vannak, és nekik is fontosabb saját aprócska pecsenyéjük, mint az ország sorsa.”
  Ez igaz, viszont eltűnődtem rajta, hogy vajon miért vannak mégis sikeres országok, ahol nem adják el a jövőt? Ott nem működik ez az alapelv?
  Végül arra jutottam, hogy talán csupán azon múlik a dolog, hogy az érintett ország világpolitikai tényező-e, képes-e aktívan befolyásolni politikájával az ország világgazdaságbeli szerepét. Magyarul, ha elég nagykutya ahhoz, hogy a koncért eséllyel szálljon harcba, és ezzel az ország vezetése lefizethetetlenné válik külső erők számára, mert nagyobb nyereséget hoz a töretlen politika az ország javára, mint az esetleges baksis.
  Mi sajnos nem ezen országok közé tartozunk, félek, a mi vezetőinket mindig meg lehet győzni valakiknek, hogy jobban járnak, ha kiárusítják az ország érdekeit… 🙁

 10. 9: Szerintem nem ezen múlik. Sőt, minél nagyobb egy ország befolyása, annál nagyobb a kísértés, hogy ne a közjóért munkálkodjon a vezető. Ez inkább a vezetők morális tartásán múlik, ami szoros kölcsönhatásban van a nép körében elfogadott közmorállal. Én úgy látom, nálunk huszonkét éve (vagy régebben) beindult egy pozitív visszacsatolású folyamat, ami a morál romlása felé mutat: a nép eleve úgy nézett az államra, amit szabadon lehet lopni, a vezetők is úgy loptak ahogy akartak, erre a nép egyre jobban úgy érzi, ha fönt lehet, akkor lent is, és fordítva.

  Ebből a spirálból belülről nem lehet kitörni. Ha összeomlik az egész, akkor eljön a káosz, és jön majd egy új államalkotó erő, aki megcsinálja elölről. De azt már nem biztos, hogy Magyarországnak fogják hívni.

 11. 3:
  „e a Jobbik és az LMP koalíciójában nagy fantáziát látnék: az LMP megakadályozná, hogy rasszista hülyeségeket csináljon a Jobbik, és legitimizálná a világ előtt, a Jobbik nem engedné, hogy eladják a maradék országot a zsidó nagytőkének. Kezdenének valamit a cigányokkal, és gatyába ráznák a rendszert. Ráadásul úgy néz ki, mintha mindkettőjüknek lenne valami fogalma a geddonról. De most már abbahagyom, mert belelóg a kezem a bilibe.”
  Ez elsőre eléggé eretnek gondolat, de van benne fantázia.
  Bár hogy ehhez mit szólna mindkettő szavazó tábora az nagy kérdés…

 12. 5: Igen, a szocializmusban másképpen volt. Akkor nem az egyéni érdek volt a közérdek előtt, hanem a Párt és Moszkva érdeke. Nem tom, melyik a jobb.

 13. Érdekes, nekem mindjárt T.Basescu jött be…
  Vajon azért mert éppen RO-ban élek?
  Milyen kicsi is a világ! És az emberek mennyire egyformák !

 14. Terrorelhárítási központ az meg smafu ? Vajon miért is hoztak létre egy ilyen alakulatot amikor volt rendőrségi kommandó ? Szerintem ez Orbán egyik támasza és meg kell vallani elég masszívnak tűnik.Elsőre nem sok az 600-800fő de amikor esetleg elvisznek akkor már bőven:)
  Lehet egyszerűbb lenne elhagyni ezt a süllyedő hajót mint maradni és várni az újabb jó döntéseket.

 15. Ma lehetett olvasni, hogy új gyárat avatott OV a coca-colának. Milyen kedvezményeket adhatott, hogy idehozza a gyárát? A legördülő flakonokról beugrott, hogy mi mindenre lehet még egy ilyen gyártósort használni. Obama Izraelben, Clintonné Egyiptomban, oroszok a Perzsa-öbölben, OV meg így (is) fegyverkezik.

 16. 15!
  Na tessék!Ha hoznak gyárat az a baj,ha nem hoznak az a baj,én ezt nem értem.. 😮

 17. 12 Ábel

  Tévedés, ezt akarja a jelenleg regnáló uralkodó osztály elhitetni.
  A szocializmus nem engedte el a kezét azoknak akik ma hajléktalanok,cigányok,munkanélküliek,nagycsaládosok,minimálbérből élők.Ez cirka hárommillió ember, akik ma súlyos nyomorban élnek.
  Akkor szerényen éltek, de nem nyomorogtak.
  Ma is a PÁRT érdeke a Legfőbb Szent Érdek,nem is vetted észre ?

 18. 17: „Ma is a PÁRT érdeke a Legfőbb Szent Érdek,nem is vetted észre ?”

  Tévedés! Ma az IMF érdeke a Legfelsőbb Szent Érdek….

 19. 19

  Tőkés, kapitalista szervezettségű társadalomban természetes,hogy a legeslegfőbb Úr a Tőke.
  Lehet (néha) választani a tőke vagy a szocialista párt.
  Egyik tizenkilenc….a másik egy híjján húsz.

 20. 17: A szocializmus nem engedte el a kezét azoknak, akik ma súlyos nyomorban élnek. A szocializmusban sokezer embert elhurcoltak, megkínoztak, megöltek, mert mert másképp gondolkodni, mert nem tetszett neki a rendszer. A többiek félelemből inkább nem ugráltak.

  Ha szabadság van, felelősség is van. Egy olyan rendszerben, ahol mindenki egyenlő nívóra van hozva, azok is megélnek, akiknek nincs szükség a munkájára, de a kiemelkedőknek is levágják a fejét. Én inkább választom azt, hogy úgy élhessek, ahogy akarok, és viselem a következményeit, mintsem hogy a kommunista kiáltvány szerint kelljen élnem.

 21. 7: Sajnos tényleg azt tapasztalom, hogy az emberek egy jelentős része szerint a Fideszt a szavazók kétharmada választotta meg. A másik, amitől falnak tudok menni, az a magyar „egykulcsos adó”, ami ugyebár eleve csak a SZJA-ra értendő, de még azon belül is bizonyos jövedelem fölött az alapja 1,27-tel szorzandó, így tehát valójában a SZJA is két kulcsos. De a kormányunk rendkívül büszke az egykulcsos adóra, amit bevezetett, és még a gazdasági elemzők is egykulcsosként emlegetik, amikor a hatásairól vitáznak.
  Működik az újbeszél rendesen…
  Szmájliból erre a jelenségre csak ilyen jár: 🙁

 22. 23:
  Nem bizony, mert a nép agyon adóztatása biztonságosabb. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük