(730)Milyen összeomlás?

Tibor bá’ online

 

Ha az újságokat el akarják adni, ha a TV állomás nézettséget akar, akkor szenzációval kell szolgálni, minden nap, mert, ami tegnap szenzáció volt, az mára már nem az. És ugye minden egyes áldott nap szenzációt találni nem egy könnyű feladat. Az egyik ilyen szenzáció forrás a gazdasági válság, az Euró krízis, a görög összeomlás témaköre. Ezekről szinte naponta jelenik meg valami érdekfeszítő, nem egyszer jóslat. Végeredményben lassan már tökéletesen immunisak leszünk erre a témára. Most viszont valami megváltozott. Nagy hirtelen sokkal több cikk foglalkozik a pénzügyi rendszer összeomlásával mint korábban. Olyanok is beszállnak a riogatásba, akik eddig távol maradtak. Nézzünk néhány hangzatos címet!

“A Financial Crisis in 2012 is Inevitable! Here’s Why,”  (2012-ben a financiális krízis elkerülhetetlen. Itt van, hogy miért.)

„The Fiscal Situation Is Much Worse Than Most People Realize,” (A financiális helyzet sokkal rosszabb, mint ahogy az emberek többsége gondolná.) 

“The Financial Crisis Of 2008 Was Just A Warm Up Act For The Economic Horror Show That Is Coming.” (A 2008-as financiális krízis csak bemelegítés volt ahhoz a gazdasági rémálomhoz, ami most jön.) És ez mind csak az elmúlt héten. Miért? Valóban készül valami? Senki se tudja, és aki úgy tesz mintha tudná, egészen biztos, hogy tévedni fog. Akkor pedig mi a fenét firkálok itt nektek?

A helyzet az, hogy a mikorra a választ senki se tudja, de a hogyant már sejtik néhányan. Ne legyünk maximalisták, nézzük a hogyant.

A legtöbben a hatalmas káoszra szavaznak. Mindegy, hogy pontosan mi fog történi és hol, a lényeg, hogy egy fizetőeszköz összeomlását hatalmas káosz fogja követni. Minket speciel itt, Európában az Euró összeomlása fenyeget, ami szerintem előbb lesz, mint a dolláré, de később, mint a forinté. Ekkor léptetik életbe a szükségállapotot, ami alatt a Kormány ráteszi mindenre, elsősorban természetesen a bankszámlákra a kezét. Még az egészen gazdagok is pénz nélkül maradnak egyik napról a másikra, hacsak nem tettek előtte némi financiális óvintézkedést. A mindennapi élethez pénz kell, tehát a befagyasztott számlatulajdonosok hatalmas ingatlan kínálatot fognak létrehozni, ami az ingatlanárak gyors csökkenésével jár. Első lépésben nem áruhiány lesz, hanem likviditási gondok, azaz nem lesz elég pénz az emberek zsebében. Ja igen, pénzre gondoltam és nem forintra.

Ha én ma vállalkozó lennék, akkor pénzzé tenném a raktári készletemet és/vagy eladnám a vállalkozásomat. Vagyis annyi pénzt vonnák ki belőle, amennyit csak tudok. A pénzemet megfelezve átváltanám dollárra és Euróra, nem helyezném el semmilyen bankba, semmilyen kamatra, és várnám mikor omlik össze a hazugságok országa. Nekem úgy tűnik, hogy az újabb görög 130 milliárdos mentőcsomag után jó esélyünk van az első bedőlés kétes értékű dícsőségére. 

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

 

103 gondolat erről: „(730)Milyen összeomlás?

 1. ezt írod:

  „Minket speciel itt, Európában az Euró összeomlása fenyeget”

  majd ezt:

  „A pénzemet megfelezve átváltanám dollárra és Euróra”

  tök logikus

  tedd ezt

 2. Én is észrevettem, hogy hasonló helyzetekben az embereknek az euro jut eszébe mint alternatíva.Pedig attól, hogy a görögök kaptak pénzt arra, hogy kifizessék a korábbi tartozásokat attól még nem fognak helyre jönni(az euro kockázatos továbbra is).

 3. Én a megtakarításaimat olyan ismeretek, tartós élelmiszerek, kiegészítők, termőföld, szerszámok, berendezések beszerzésére fordítanám(fordítom), amiknek segítségével a geddon összeomlás részét átvészeli a család. Ugyanilyen fontos a megfelelő közösség megtalálása/megalkotása, ahol közös célért, jól felfogott közös érdekből összefog több ember, mert egyedül kicsi az esély.
  Az összeomlás után idővel (2-8 év) úgyis új helyzet alakul, szükség lesz a pénzre, szükség lesz az értékközvetítő egységre, szükség lesz a munkamegosztásra.
  Ez a befektetés geddonnal ugye létfontosságú, de geddon előtt, vagy a nélkül sem bukó.
  Tudom, a panelban… Menekülnék, mint ahogy menekültem is a paneldzsungelből. Ott nem látok esélyt. Ha helyzet lesz megindul a migráció a vidékre, mert az éhenhalásnál a kapálás is jobb.

 4. A jól bevált arany? Abba nem fektetne Tibor bá?
  Jut eszembe ezüstre gondoltatok már?
  Az is kézzel fogható – nem papír,jóval olcsóbb mint az arany
  tehát elérhetőbb jelenleg.
  A visszaváltás részleteit és az árréseket persze még vizsgálni kell…

 5. Itt évek óta jósolgatnak az emberek kommentek formájában, hogy „idén ősszel valószínűleg bekövetkezik” vagy télen, nyáron… bedől, összeomlik, befagyasztják, káosz, betegségek, dögvész, apokalipszis, atomháború, stb. Ez 1 szájkaraté verseny, ahol entervitézek méretkeznek meg. Az ember szeret abban a tudatban élni, hogy valami okosat mondott, de ezek a folyamatok túl sok paramétertől függnek, ahhoz, hogy megbízható következtetéseket vonjunk le.

 6. „a lényeg, hogy egy fizetőeszköz összeomlását hatalmas káosz fogja követni.”

  A fene tudja.
  Egy funkcióklptelen fizetési eszköz összeomlását inkább követheti a szerényebb elvárású rend mint a káosz.
  Ugyanis a mostani kupleráj elsőszámú oka az, hogy az euró urai el tudják vonni a pénzt attól, hogy visszacsurogjon a gazdaságba.

  Ha végre teljesen bedöglik a Jaguárod, amiből már évek óta orrán száján dőlt az olaj, füstölt, ráment a gatyád a magas fogyasztásra, és az 5 sebességből három már nem működött, akkor hatalmas megkönnyebbülés biciklivel kerekezni reggelnte munkába, annak ellenére, hogy egy órával hamarabb kell kelni.
  De legalább időben beérsz és nem olajos a kezed az útszéli buherálástól.

 7. 5.majdnem igazat szóltál, de mégsem, az összeomlás már javában zajlik, aki ezt nem látja az vak. Az hogy ilyen találgatások és média nyilatkozatok egyáltalán elhangozhatnak, az önmagában már az összeomlás bizonyítéka. Ha esély sem lenne az összeomlásra és minden a legnagyobb rendben lenne, akkor senkinek sem jutna eszébe erről beszélni. Benne vagyunk , de nyakig. A különbség az egyének fejében van mindössze, mert mindenkinek mást jelent, mindenki másképp fogja fel az összeomlást és mindenki másképp is fogja megélni az összeomlást, ugyanúgy ahogy az életben is mindenki „túlélő” képességeinek megfelelően másképp boldogul, ki jobban ki kevésbé jobban.

 8. Én már nagyon várom sőt siettetném ha tudnám. Legyünk már túl rajta végre. A túléléshez szükséges eszközökön kívül legjobb tanulni mert a tudást nem vehetik el és előnyt biztosít másokkal szemben. Hogy mit tanuljunk? pl.: ehető vadnövények, gombák, vadászat, húsfeldolgozás a természet adta anyagok segítségével, gyógynövény ismeret, hegesztés, villanyszerelés, motorszerelés, ételek tárolása, élelem eszközök és magunk álcázása, gerillakertészeti ismeretek, és még sok más.

 9. Ne haragudj Tibor bá, de Te álomvilágban élsz. Szerintem nem is olvasod, hogyan próbálnak az egyes országok „kijönni” a válságból. Pedig ha olvasnád, akkor láthatnád, hogy ki lehet jönni a válságból összeomlás nélkül is. Magyarország például biztosan ki fog jönni. Ezt nem azért mondom, mert Orbán fan lennék, mert nem vagyok az.

 10. Szerintem esély sem lesz a gazdasági rendszert megváltoztatni, csak akkor, ha mindenhol majdnem egyszerre omlik össze a rendszer, vagy láncreakció szerűen kis idő intervallumban.

  Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az apró léptékekre játszik mindenki. A hidegzuhany is csak akkor hidegzuhany ha egyből alá áll az ember. De ha egyszerre csak az ujjait, majd a csuklóját, könyökét, karját teszi bele, nem is annyira hideg az.

  Ebből kifolyólag nem is lesz pánik és káosz mindenhol, max az elsőknél. Mondjuk Görögország bedől (persze már dől csak lassan) lesz egy kis káosz, lázongás meg ilyenek, de aztán csendesedik. Aztán rá fél évre, hogy aránylag minden elcsendesült, hagyják, hogy Magyarország (vagy Portugália vagy mittudomén) bedőljön. Mivel itthon láttuk hogy a görög csőd kezelhető mindenféle totál durva eszközök nélkül, nem is lesz nagy lázongás. Aztán amikor itt is aránylag nyugi van jöhetnek a többiek, haladva a nagyobbak felé. Szerintem a negyedik, ötödik országcsődnél az emberek ki sem mennek majd az utcára. Ezt szerintem a mai felgyorsult világban le lehetne zavarni úgy 10 év alatt kényelmesen, háborúmentesen.
  Ja és pont ez miatt nem lesz itt gazdasági szemléletváltás, mert nem fog elég vér folyni hozzá.

 11. 1:
  Az aranyról már jó néhány alkalommal írtam, mint érték átmentőről. De kb. egy millió alatti összegget meg kell hagyni, mert hiába omlanak őssze, infláófik el bármelyik valuta, pénz nélkül nem lehet élni napró-napra. Mindenki vesztes lesz. A játék neve a vesztesség minimalizálása.
  9:
  Nem haragszom, de te se haragudj. Szerintem te élsz álomvilágban.

 12. 9: Kökörcsin.. szerintem te élsz álomvilágban. vagy még kicsi vagy, 13-14 éves.. Mi az hogy siettetnéd az összeomlást?Miért? unatkozol? Ez nem egy metin 2-s kaland vagy küldetés lesz, hanem a szeretteid is veszélybe kerülhetnek, orvosi ellátásuk, élelmezésük, stb…
  Minél tovább húzódik az átmeneti időszak, annál többeknek van ideje felkészülni, feleszmélni, menekülni, csinálni valamit. Persze tök mindegy mit mondok én, vagy mit szeretnél te, nem rajtunk múlik. De ez a legyünk túl rajta dolog nem olyan mint amikor szurit kaptál, vagy beöntést…Nem fog elmúlni egy emberöltőn belül, ha egyszer igazán benne leszünk. nem leszünk „túl rajta”

 13. A FED folyamatosan nyomtatja a dollárokat és adja az USA kormányának. Az pedig egyelőre a bankoknak adja, hogy spekuláljanak vele, – mert pénzügyi világháború van, – de ha kell, akkor a rászoruló USA polgárokat fogja belőle segélyezni. Áru az van,- hiszen túltermelési válságban vagyunk, – csak fizetőképes kereslet nincs hozzá. A FED gondosan bejegyzi, hogy az USA kormánya mennyivel tartozik már neki. De itt meg is áll a dolog, mert ez a tartozás sohasem lesz megadva. És ki tud ez ellen eredményesen bármit is tenni???? 🙂

 14. üdv Tibor Bá és Mindenki
  A pénzt – ismereteim – szerint – a legtöbb középvállalkozó, már rég kivonta a vállakozásából, most az eszközök kimenekítése folyik, magánszemélyek nevére pl. ingatlan, építőipari géppark.
  A virtuális pénzt még talán nem kell készpénzesíteni és a párnába dugni, meg lehet várni vele az IMF tárgyalások végét. Az Euróra való átváltással én megvárom a 280-285 ös szintet, ha lesz ilyen.
  A pénzre nagy hatással lesz a március. Ekkor derül majd ki, hoygy a Magyar vállalkozásokból befolyik-e a remélt adó-pénz. Ha nem – szerintem nem – akkor majd indul az ide-odatevős kormányjáték, amit a pénzpiac forintgyengüléssel díjaz.
  Sokszereplős játék a pénzjáték.
  7. Árpád
  jól látod
  Összeomlásra ott a példa pl. Ózdon, Miskolcon. Aki szar helyeken él, annak már van. De szerintem 4-5 éves távlatban nem lesz IGAZI összeomlás, csak piszkosul szétterjed a szegénység meg a bűnözés.
  Majd 2015 mi lesz, mikor az akkumulált pénz-fos ráborul az emberek fejére.
  De megoldjuk: „Inteligencia alkalmazkodik”. 🙂

 15. „Ha én ma vállalkozó lennék, akkor pénzzé tenném a raktári készletemet és/vagy eladnám a vállalkozásomat. Vagyis annyi pénzt vonnák ki belőle, amennyit csak tudok. A pénzemet megfelezve átváltanám dollárra és Euróra, nem helyezném el semmilyen bankba, semmilyen kamatra, és várnám mikor omlik össze a hazugságok országa.”

  Hát ha a vállalkozók ezt tennék, akkor valóban össze is omlana. Szerencsére a vállalkozók ismerik a gazdasági folyamatokat és látják, hogy lassuló ütemben is, de nő a gazdaság. Emellett nekik is élni kell valamiből, tehát azzal hogy mindenüket dollárra, vagy euróra váltják és várnak simán éhen halhatnak, ha késik az a fránya összeomlás.
  Nem kicsit politikailag elfogultnak tűnik ez a véleményed.

  „Nekem úgy tűnik, hogy az újabb görög 130 milliárdos mentőcsomag után jó esélyünk van az első bedőlés kétes értékű dícsőségére.”

  Szerencsére a gazdasági mutatóink ezzel ellenkező irányba mutatnak, és nehogy azt hidd, hogy azért mert nálunk nincs Euro csak úgy hagynának minket bedőlni…

 16. ” Most nem az a probléma a világgazdaságban, hogy nincsen pénz az emberek zsebében, hanem nincsen bizalom a jövőt illetően az emberek lelkében. Most arra kell ösztönözni elsősorban a vállalati szférát, hogy bízzon a pénzügyi rendszerben és elindítson olyan perspektivikus, nagy horderejű beruházásokat, amelyek aztán továbbgyűrűznek. Gondolok itt nagy energetikai beruházásokra, tartósan energia-hatékony házépítésre és olyan nagy infrastrukturális beruházásokra, amihez mindenképpen vissza kell szerezni a magánszektor bizalmát, de főleg az emberek hitét a „becsületes” bankrendszerekben. Most ez a bizalom-visszaszerzés folyik.
  Az a lényeg, hogy most nem az inflációtól félünk ebben a helyzetben, hanem attól, hogy nem tudjuk visszahozni az emberek részéről az üzleti szférába vetett és főleg saját, akár éveken át tartható, jövőbeli fizetőképességük iránti bizalmat. Ezért van az, hogy most megengedjük ezt a nagymértékű pénzteremtést.”
  (Dr. Magas István közgazdászprofesszor, a Corvinus Egyetem Világgazdasági Tanszékének vezetője)

  Na így hazudik egy tetű zsidó! Nincs az az isten, hogy beismerné, túltermelési válságba futott a kapitalizmus.
  Mi a fő hazugság ? Ez : ” Most nem az a probléma a világgazdaságban, hogy nincsen pénz az emberek zsebében,…”

 17. Tibor bá, ezt írod : ” Ha én ma vállalkozó lennék, akkor pénzzé tenném a raktári készletemet és/vagy eladnám a vállalkozásomat. Vagyis annyi pénzt vonnák ki belőle, amennyit csak tudok.”
  Jó ötlet, add csak el, majd lesz aki megveszi. Vagy nem? Mert ha mindenki a te javaslatodat követi, akkor mindenki csak elad, de senki nem vesz. 😀

 18. 15:
  Ezen sorok írása közben:

  „Szerencsére a gazdasági mutatóink ezzel ellenkező irányba mutatnak”

  Pontosan milyen mutatókra gondoltál? Vagy csak gondolkodás nélkül idézted a kormány szóvivők szövegét?

 19. 17. kökörcsin

  „Mert ha mindenki a te javaslatodat követi, akkor mindenki csak elad, de senki nem vesz. 😀 ”

  Ez a teória elegendő balekot feltételez.
  Tiborbá az „aki hülye haljon meg” koncepció szószólója, és addig ameddig ő nem a balekok halmazába sorolódik, addig számára valóban működhet a koncepció.

  Az én nézetem szerint a balekok halmaza a felhalmozott hatalommal arányosan folyamatosan nől, és ha nem borul ki a bili, akkor a mai felső osztályok aljára is ki fog terjedni.

 20. -Tiborbá:)-„Nekem úgy tűnik, hogy az újabb görög 130 milliárdos mentőcsomag után jó esélyünk van az első bedőlés kétes értékű dícsőségére.”

  Egy blognak nem lehet túl hosszúnak lenni,mert különben nem olvassák el.
  A ki nem mondott,vagy inkább ki nem fejtett gondolatok kibontása pedig a kommentelőkre vár.
  Ezért azokkal a gondolatokkal Tiborbá,amit megfogalmaztál,nem is kívánok vitatkozni(mivel én is hasonlóképpen gondolom).
  A felvetett tézisek igazságtartalma csak akkor fog megmutatkozni,ha a megfelelő helyzet azokat érvényesíti,vagy pillanatok alatt átlép rajtuk,s a sűllyesztőbe kerülnek.
  Így inkább csak kiegészítésekre szorítkozom:

  Az összeomlás egyszerre folyamat,s lépcső is.
  2008-óta rostálják a világ fogyasztói erejét,s a méret alattiak már kihullottak,mint munkanélküli,hajléktalan,vagy csak egyre jobban deklasszálódó réteg képében.
  Amint összejön a kritikus tömeg,akkor egy gazdasági-társadalmi zuhanást élünk át,ami nem egy szakadékba való pottyanásssal ér fel,hanem csak egy „meglepő”,vagy kissebb sérülésekkel járó,előre meg nem tervezett „hupplá”-val,ami könnyen túlélhető (lsd.2008-as pénzügyi válság).

  Ahogy csökken a „fogyasztói” társadalom „fogyasztói ereje”,úgy növekedik,méghozzá exponenciálisan, a rostán áthullók aránya,s a kritikus tömeg egyre rövidebb idő alatt kitermelődik.
  Ezt az időt különféle technikákkal meg lehet gyorsítani,pl.:
  -adóprés növelésével
  -eladósítással
  -szociális megszorításokkal
  -kisebb-nagyobb nemzetközi feszültségekkel-háborúsgatással stb.
  A folyamat évekig is eltarthat,vegetáló társadalmak szintjén.(Ez a lassan melegített vízben, lubickoló béka esete.)
  A szakadék akkor fog hirtelen megjelenni,ha egy váratlan impulzus hat a döglődő rendszerre,pl.:
  -globális kihatású természeti katasztrófák
  -elszabadult agresszív indulatok…stb.

  Ember legyen a talpán az,aki manapság képes arra,hogy legalább nagyvonalakban megjósolja a közeljövőt.
  Emberöltőnyi távolságokról már nem is merek beszélni.

  A magyar bedőlés a borotvaélen táncol.A kérdés az,hogy jó táncosok vagyunk-e,s,ha igen a borotva gazdája mikor szándékozik levágni a borostáját.

 21. Attila! Ezt írod : ” Tiborbá az “aki hülye haljon meg” koncepció szószólója… ”
  Ha tényleg így van, az szerintem nagy baj.
  Én személy szerint nem kívánom a buták halálát.
  A gonoszokét annál inkább!

 22. Attila és kökörcsin:
  Van egy kis különbség a feltételezett és a tényleges mondatom között. Nem azt mondom, hogy „aki hülye haljon meg”. hanem azt állítom, hogy „aki hülye az meghal”. nem áll nódomban mindenkit felvilágosítani, és különben se hallgatnának rám.
  Kaptam ma egy hírlevelet dr. Tóth Andrástól. Ebből egy nagyon tanulságos rész:

  „Mint kiderült, a bajba jutott családok kivétel nélkül korábban minden pénzügyi tartalék nélkül éltek. Minden hónapban pont annyit költöttek, amennyit abban hónapban kerestek. És aztán jött valami apróság. De tényleg nagyon apró dolog, mégis ettől felborult az egész életük.
  Az egyik családnál például elromlott a mosógép, és úgy döntöttek, vesznek egy újat. Mivel nem volt miből – ezért áruvásárlási kölcsönt vettek fel. De a kölcsön törlesztő részlete minden hónapban hiányzott a kasszából, ezért először csak az anyóstól kértek kölcsön, aztán a hitelkártyájukra kértek egy keretet. Innen már persze nem csak a mosógép részlete hiányzott minden hónap végén, de az áruvásárlási hitel és a hitelkártya havi kamata is. Amikor már ezt is kimerítették, akkor ezeket a tartozásokat kiváltották egy ingatlan fedezetű szabad felhasználású jelzáloghitellel – amit egy idő után szintén nem tudtak fizetni. Így indult meg a folyamat, amiben oda jutottak, hogy elviszik a házukat.”

 23. 22: Régi, szép (most félremagyarázott) mondásunk: „Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér.” Ebben szó nincs semmilyen pénzügyi tartalékról. 🙂

 24. 18:

  Gondolok itt arra, hogy nő a GDP-nk, még ha lassuló ütemben is. Csökkent az államadósság, még ha csak 1%-kal is 2011 végére. A foglalkoztatottság is nő, még ha nem is az egymillió új munkahelyhez szükséges ütemben.
  A GDP növekedésünk csökken, de már két negyedévben is a várt fölött alakult, a forint lassacskán visszaerősödött, amely jó is, meg rossz is, de mindenesetre ez a csődtől (amit nem kicsit túlharsogtak) való távolodás irányába mutat.

 25. 23:

  Na igen, pénzügyi tartalékra nem futotta, de tányéros TV-re, meg HiFI-re, meg DVD lejátszóra, néhány mobilra, számítógépre, Internetre futotta. Nem mondom, hogy minden esetben így volt, de a legtöbb esetben igen.

 26. 22 : Ok, Tibor bá . 🙂
  Van megfelelő válaszom (találtam) a BROKERNET-es Tóth András „göbbelsi” dumájára. Máris hozom a választ. 🙂

 27. 25: A felsoroltakból Neked melyik nincs? 🙂
  A magyarok pénzügyi ismereteinek hiányossága közismert. Viszont ne felejtsük el, hogy aki ma 40 évnél idősebb, az nem tanult semmi használhatót a (kapitalista) pénzügyekről az akkori rendszerben. Volt OTP hitel, forintban, fix – és alacsony – kamattal, az így szocializálódott emberekre csaptak le az évszázados tapasztalatok birtokában levő bankok, ráadásul némi politikusi segédlettel. A többségnek esélye sem volt arra, hogy átlássa a kockázatokat.

 28. Ha vérprofit keresel, akkor Brokernet

  Ahogy az élet más területein, úgy a pénzügyi szférában sem egyformán jó mindenki. Most egy igazi, vérprofi pénzügyi közvetítő céget mutatok be azoknak, akik még nem ismerik.
  A történet úgy kezdődött, hogy egy szerény jövedelmű vidéki család 2 millió forint hitelt akart felvenni a legkedvezőbb kamatozású, CHF alapon. A pénz, a család házának felújításához, tatarozásához kellett. A hitelfelvételnél az első gondot az jelentette, hogy kevés volt a család kimutatható jövedelme . A másodikat pedig az, hogy ahol megfelelt a hitel fedezetéül szolgáló jövedelem, ott magasak voltak a hitelfolyósítás kezdeti költségei. De akkor belépett a képbe a Brokernet ügynöke.
  Ne csak 2 millió forintnyi CHF hitelt vegyenek fel, hanem többet . A többlet pénzt helyezzék el a Brokerneten keresztül egy biztosító társaság befektetési alapjába, ahol akkora hozamot kapnak rá, melyből a teljes, felvett hitel törlesztő részletét ki tudják fizetni. – mondta a zseniális Brokernet ügynök. Még azt is hozzátette : ne önök dolgozzanak, – itt az ideje, hogy a pénz dolgozzon önök helyett.
  A hitelfelvevő család áldotta a sorsot, hogy egy ilyen vérprofi szakemberrel találkoztak.
  Az ügynök gyorsan kiszámolta, hogy a felvázolt konstrukcióhoz 2 millió helyett 7 millió forintnyi CHF hitelt kell felvenni . A család boldogan aláírta a hitelszerződést és befektetési életbiztosítási szerződést is, – a 7 milliós hitelt jelzálogként ráterhelték a család cca. 16 milliós házára. Aztán felvették a hitelt, amiből 5 millió forintot egyből a befektetési életbiztosítás egyik részvényalapjába befizettek. Ebből a a pénzből a Brokernet ügynök máris megkapta a zsíros jutalékát.
  A maradék 2 millióból a család elkezdte a ház felújítását.
  De akkor egyszer csak ” beütött a mennykő ” . Az évek óta ( az USA által ) fújt tőzsdei buborékok kipukkantak . A világ tőzsdéi addigi értéküknek felére, harmadára estek .
  A biztosítóhoz befizetett 5 millió forint nemcsak hozamot nem hozott, de maga a tőke nagy része is elveszett. Innentől kezdve a hitelfelvevő családnak ” annyi ” volt. Ugyanis a 2 millió után még tudták volna fizetni a törlesztést, de a 7 millió után már egyáltalán nem. Főleg úgy nem, hogy a hitelező bank 5 százalékról 9 százalékra emelte a hitelkamatot és csak úgy mellékesen a CHF árfolyama is 210 forintra emelkedett 150-ről. Fél év alatt a család házát elárverezték, és végül csak annyit kaptak, hogy valami szoba-konyhás vályogputrit tudtak belőle vásárolni de azt is csak a világ végén.
  A család azonban a pénz elvesztésébe nem nyugodott bele és jelentkeztek a biztosító alapkezelőjénél. Ott azt válaszolták nekik : – Önök hozták a döntést, hogy melyik alapba helyezik el a pénzt és ezért az alapkezelőn nincs mit követelniük. ( Azt már csak én teszem hozzá, hogy a család bármelyik alapba helyezte volna a pénzét, akkor sem tudta volna a hiteltörlesztést a hozamból fizetni.)
  Röviden ennyi a történet . Azt hiszem ennyiből is jól látható, hogy az igazi profizmus utat tör magának.

 29. Tibor bá! Csak arra hoztam példát, hogy a Brokernet-es ügynökök anyagi csődbe csalták a bennük megbízó embereket.

  Mert mire akar Tóth András minden hírlevelében kilyukadni? Arra, hogy mindenki takarékoskodjon és vigye megtakarításait a Brokernethez. 🙂
  A Brokernet aztán majd elqrja a pénzt. 🙂

 30. 28!
  „Azt már csak én teszem hozzá, hogy a család bármelyik alapba helyezte volna a pénzét, akkor sem tudta volna a hiteltörlesztést a hozamból fizetni.)”
  Ez pontosan így van..
  22!
  Nekem is elromlott 2 éve a mosógépem.Én elővettem a keverőset addig még meg nem tudtam csináltatni.. 🙂
  14!
  Én is járok hetente többször Miskolcon.Látom a csúszást lefelé..Borzasztó látvány..A belvárosban lakik nagymamám,és már ott is rengeteg a csavargó,besurranó..Néha én is elzavarok párat..A panelházak lepukkanva,az avas siralmas állapotban.Pedig anno milyen nagy szám volt ha valaki panel lakást kapott..Gyerek koromban,(mivel ott nőttem fel Miskolcon)azt gondoltam majd én is ott fogok talán lakni,és milyen jó lesz..Sárospatak hol volt Miskolchoz képest..Ma meg itt van jó levegő,mert Miskolcon a levegő is förtelmes..Meg hiába itt is munkanélküliség van,Miskolchoz képest kánaán van itt..Még mindig van fejlődés előre valamilyen szinten..Miskolcon meg teljes lepukkanás..És még ez csak a kezdet..

 31. 30:
  Mindenkit arra kell használni, amire való. Tóth Andrástól nem fogok elfogadni befeketetési tanácsot, de az emberi hülyeségre helyesen mutat rá. Erre alkalmas.
  Máskülönben 2007-ben írtam posztot arról, hogy vigyázz a befektetési alapokkal.

 32. 27 : Observer ! Te a devizaalapú hitelek kockázatáról beszélsz? 🙂 😀
  Na ezt olvasd el :

  Devizahitelek deviza nélkül, forintbetétekből

  A devizahitelek kezdetben SWAP ( devizacsere) ügyleten alapultak. Ekkor még ténylegesen deviza állt a devizahitelek mögött. Igen, voltak ilyen devizahitelek is.
  Azután pénzügyi újítás eredményképpen bevezetésre került egy másik típusú devizaalapú hitel és ehhez már egyáltalán nem volt szükség devizára, csak forintbetétre. Ha ismeritek a pár évvel ezelőtti forint és pl. CHF-hitel kamatokat, akkor jogosan kérdezhetitek : hogyan lehetett forint betétből CHF-alapú hitelt csinálni? Hiszen a forint betét után a bankok általában 6-8 % bruttó kamatot fizettek, míg a CHF-alapú hitelek után csak 5-7 % kamatot kaptak. Hol van itt a bank haszna ?
  Induljunk el az elejéről. Az a rövid, 1-2 éves időszak., amíg a devizaalapú hitel kedvezőbb volt, mint a forinthitel, az csak a beetetés időszaka volt. Addig tartott, amíg a lehető legtöbb hitel kihelyezésre került. Ha mindjárt az elején nagy törlesztő részleteket kellett volna fizetni, akkor senkit nem lehetett volna becsalni a csapdába. Ez a beetetési időszak tehát folyamatos vesztességet termelt a bankok számára, ezért tartósan nem volt fenntartható.
  Amikor a bankok kifundálták a forintbetétekből devizahitelek készítésének trükkjét, akkor már tudták,hogy a devizahitelek törlesztő részletét hamarosan fel fogják emelni olyan szintre, mintha az adós forint hitelt vett volna fel. Sőt, ha lehet még annál is magasabbra, hiszen a beetetés ideje alatt elszenvedett banki vesztességeket kompenzálni kell.
  Miért lehettek a bankok biztosak abban, hogy majd fel lehet emelni a devizahitelek törlesztő részletét?
  Azért, mert előre kikötötték az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségét. Tehát olyan módon tudták-tudják módosítani a szerződéseket, hogy törlesztő részletek elérjék a forinthitelek törlesztő részletét.
  A bankközi kamatlábak (BUBOR) emelkedésére hivatkozva mintegy 1,5-szeresére ( pl. 6-ról 9 %-ra ) emelték az addigi devizahitel kamatokat. Holott alapvetően nem is egy másik banktól szereztek forrást a devizahitelekhez, hanem csak az általuk gyűjtött forintbetétből. ( Ez természetesen egy durva csalás.)
  A kamatemelés mellett még ott volt a CHF árfolyam manipulálásának lehetősége. Minden folyamat, csak növelte a CHF árfolyamát. Hiszen, akik ténylegesen CHF hitelt vettek fel, azok a törlesztéseikkel folyamatosan erősítették a svájci frankot. Az is nagyon erősítette, hogy hatalmas mennyiségű pénz lett átváltva más, ( kevéssé értékálló ) valutákból. (Tőke menekítés.)
  De ha még így sem emelkedett-emelkedik az egekbe a CHF árfolyama, akkor ott van a FOREX-spekuláció lehetősége. Egyetlen forint spekulációs tőkével azt a hatást lehet elérni, mintha 400 forinttal spekulálnánk.
  Szóval a deviza elszámolású hitel adósának nincs semmi esélye . És akkor még bizonyos bankok ( OTP ) jönnek olyan undorító dolgokkal, hogy a kezelési költséget is CHF-ben számolják el. Persze mindegy, hogy melyik bank milyen piszkos trükköt vet be. A lényeg, hogy a törlesztő részletek fel legyenek emelve a forinthiteleknek megfelelő törlesztő részletek nagyságára, de ha lehet, inkább még a fölé.
  Amit itt leírtam, azt mind tudja Orbán Bankcsicska Viktor is. A most, tavasszal életbe lépő árfolyamgát akciónál minden úgy van kiszámolva, hogy a bankok számára megmaradjon a forinthitelnek megfelelő nagyságú törlesztő részlet.
  Mit mondhatok még ? Megszívtátok. Ez van….

 33. Jó kis poszt ez is, és köszönet Csőrminek is a kiegészítésért. Ha valakivel példát akarnak statuálni a nyugatiak, az csak euróövezeten kívüli ország lehet. Volt arról szó, hogyha mi bukunk, akkor Ausztria is hamarosan követ minket, de bevallom, hogy ennek kapcsolatát én nem látom át.

  Tibor bá! Ha azt a 2007-es posztot be lehetett volna linkelni Tóth András oldalára és ott megvitatni, sokan hamarabb idetalálnak. 🙂

  kökörcsin: Hitelből való befektetést kifejezetten tiltotta Tóth András, több poszt is foglalkozott vele. Ezt nem hántorgathatod fel neki. Szerintem azt sem, hogy a többi Brókernetes miként intézi ügyleteit. Azt már igen, hogy nem foglalkozik az erőforrásválsággal. (20 év tényleg nagyon hosszú idő.) Sőt, emlékszem olyan kommentre, ami a 29-33-as nagy világválság ismételt eljövetelére kérdezett rá, amire azt válaszolta, hogy most 2006-at írunk.

 34. 7.
  Ez az egyre értelmezhetetlenebb gazdasági jelenség nem más mint a Peak Oil következménye.Akármennyire is legyen lerobbanva a kapitalista világrend ,ha lennne még olcson kitermelhető kőolaj kacagva kijátszhatnánk bármilyen és bármekkora pénzügyi válságot.Erre épül az egész gazdasági rendszer,a gazdasági rendszerre pedig az ingatlan és spekulációs pénzügyi rendszer,amit itt annyian siratnak.Pedig a főbaj egész lent van,a földalatt,apadó kőolaj formájában
  Na ,látod,erről tényleg nem beszélnek a médiában.Ahogy a valódi okokról Irakkal sem tették,ahogy Iránnal kapcsolatban sem teszik. Irán csak kislépés az Usa elött, oroszország a végső állomás.

  War, war never changes…

 35. Kökörcsin tegyük fel te véded az előre nem gondolkodó ember társaidat mert te jó szándékú,becsülendő ember vagy.De hiába akarod őket megmenteni ha egyszer ők maguk nem akarják…Szerinted ha az összes deviza hitelesnek visszafizetnénk a hitelét például a mi megtakarított pénzünkből ők vajon meddig bírnák ki újabb hitel nélkül vagy ha esetleg neked lenne szükséged pénzre ők össze tudnák dobni vagy nem ?
  Sok-sok ember ismerünk akik havi 100-130 ezres törlesztő részlet mellett sem tudnak takarékoskodni,vagy felesleges dolgokról legalább átmenetileg lemondani,mert nem látják be,hogy nekik nincs erre fedezetük.Lehetsz bármilyen jó ember de a társadalomnak minden korszakban megvolt a maga kiaknázható rabszolga munkaereje.Sok mindent szeretnék én is például egy új s-classe …ja de ki ne szeretne a szegények szemszögéből egy értelmetlenül drága és felesleges dolgot,mindenkinek megvan a maga perverziója mert ha nem lenne akkor tökéletesé válnánk:)A lényeg,hogy mindenki nagyon nagy részben magának köszönheti a helyzetét.Ha le kell mondani a 40wattos égőről akkor lemondasz,ha le kell mondani a kábeltévéről akkor szintén és így tovább pl: az internet(kisebb sávszélesség),kádban fürdés vs zuhanyzás,eladni az autót vagy kisebbet(fogyasztás) venni…sok mindenen lehet spórolni.Szomszédnak van 120-130 ezres törlesztő de attól ég a villany egész éjszaka a hátsó bejáratnál…senkit nem izgatna ha nem mondaná mindig mekkora szarban van.A burkoló aki egy új kocsira és egy balatoni nyaralóra vette fel a devizát….most meg a büdös zsidó bankárokat a lámpavasra.Nem lehet mindenkit megmenteni és ezt mindenki nagyon jól tudja,egyébként Kökörcsin téged nem zavar,hogy amikor internetezel akkor Afrikában éheznek ? hol van az a deviza hitelesek bajaitól …Normális ember nem vesz fel hitelt hanem csak ad:)

 36. Most sem vagyok geddonista. Hedonista vagyok maximum. De minden eshetőségre fel kell készülni, elvégre itt európábam se nagyon szokott ilyen sima időszak évszázadokig tartani, mint ami az elmúlt 60 év. Aztán persze remélem hogy mégis „megússzuk” de nem erre számolok.
  Ti már akkor is rapid összeomlást vizionáltatok, mikor először beszéltünk, MG-nél. Akkor fogadást is kötöttem.. veled, vagy azzal a nőcivel?:-) Azt mondtátok, akkor, 2008-ban? hogy 2009 ben már net se lesz, és ha egy év év után még tudok szólni neten keresztül, akkor én nyertem. Csak már elfelejtettem hogy mit nyertem volna, ha becsekkolok akkor. Négy üveg 19 éves aszút, vagy egy üveg csicsókapálinkát? ;)Mindenesetre a fogadást megnyertem elvileg.
  Akkor is ugyanazt mondtam mint most, hogy nem látom annyira vészesnek vagyis gyorsnak az összeomlást, mint ti. Azt nem mondtam hogy minden happy, és úgy jó ahogy van.Azt sem, hogy nem látom a bedőlés felé menetelő tendenciákat.Csak lassabban. De akkoriban még iszonyatosan feldühített, hogy egyes „geddonisták” szinte élvezettel csámcsognak azon, hogy ki hogyan fog meghalni,(főleg a budapestiek, és főleg a tudodkik, vagy gyilkolászni, vagy embert enni, stb. Sok „geddonista”(nem rád mondom gedeon) részéről meg azt érzem, hogy ő most egy kis vesztes, és utálkozik arra, aki véletlenül még nem. Szeretne akasztott embereket látni, vagy a menekülő szomszédját, akinek mondjuk vele szemben nem hitele volt, hanem megtakarítása.. ilyesmire pöccentem be most is, kökörcsinnél, de már azóta hozzászoktam az ilyesmihez. Van egyfajta mentalitás, amit sose értettem, hogy „inkább nekem is legyen még rosszabb, csak lássam hogy a többiek is tönkremennek.”

 37. Az, hogy miért nem cél az adósságok végleges rendezése misem bizonyítja jobban, mint az az elemzés, ami az Aranypiac oldalán olvasható Görögországról:
  „2008-ban a görög államadósság 260 milliárd euró volt. Az első mentőcsomag 110 milliárdról szólt, a mostani még további 130 milliárd eurót helyez kilátásba. A magánszektorbeli hitelezők pedig vért izzasztó alku után nagyjából 100 milliárd eurónyi adósság elengedésébe mentek bele. Mindezt összeadva kijön, hogy ha Európa már a kezdetekkor kifizethette volna a teljes athéni cechet, akkor még 80 milliárdot meg is spórolhatott volna.”

 38. 34-re írtam, csak mire kész lettem, közénkírtak:)

 39. Gloucester és Ejha !
  Nem értek veletek egyet, de nem fogok vitatkozni, mert erőszakosak vagytok. Gondoljatok azt, amit akartok. Részemről béke van .

 40. Gloucester, hát jó. Én nem vetek semmit Tóth András szemére. Én csak kimásoltam ezt a posztot egy blogból, amit a Hírszerzőn olvastam .

 41. Nem vagyok erőszakos 🙂
  De azt te is beláthatnád,hogy az emberiség nem az emberszeretete miatt érte el jelenlegi állapotát.Volt olyan időszak,hogy az ember békében tudott élni legalább 50 évet ?
  Szerintem nem sok ilyen időszak volt.Ha egy teljesen új békés világot akarunk építeni az is áldozatokat fog szedni.

 42. Ejha, neked is csak azt tudom válaszolni, hogy a Hírszerzőn olvastam azt a posztot, amit ide másoltam és amivel te nem értesz egyet.

 43. Elolvastam a linkelt cikkeket. Durva.
  Remélem, nincs iagzuk, és még marad egy kis idő.

 44. 10:
  ” Mondjuk Görögország bedől (persze
  már dől csak lassan) lesz egy kis káosz, lázongás meg
  ilyenek, de aztán csendesedik. Aztán rá fél évre, hogy
  aránylag minden elcsendesült, hagyják, hogy
  Magyarország (vagy Portugália vagy mittudomén)
  bedőljön. Mivel itthon láttuk hogy a görög csőd
  kezelhető mindenféle totál durva eszközök nélkül,
  nem is lesz nagy lázongás.”

  Az, amit látsz a hírekben személytelen és semmitmondó. Görögországban a fiatal, végzős munkanélküliek aránya 49%, Spanyolországban 33%. A Görögöknél tehát minden második végzős állástalan, azaz vagy az ismerőseire támaszkodik vagy marha gyorsan bűnöző lesz. Ez nem jön le a hírekből, mint ahogyan az sem, hogy nálunk minden második napon megölnek valakit.

  Ez csak egy szám addig, amíg nem ismerőssel történik, de a hírek alapján ezt a számot valószínűleg alacsonyabbra tennéd. Semmit sem jelent tehát az, hogy mi látszik a káoszból, kívülről.

  Megélni más lesz.

 45. Szerintetek melyik valuta dől be lekésőbb?
  1.frank
  2.dollár
  3.font
  4.forint
  5.euro
  6.lej
  7.további ötletek 🙂
  az arannyal nekem egy bajom van ,egy kis tömb is nagyobb értéket képvisel ,nehéz lenne kajára cserélni
  (az euro-t aláhúzta a helyesírás elemző :):)

 46. 48, kertész a tömlővel:
  a hazai lakosság egy részének teljesen mindegy lesz, hogy melyik valuta fog bedőlni és mikor ! Bele vagyunk fásulva a mindennapokba. Most még csak a tv-ből figyeljük a román és görög helyzetet, most még félretesszük hóvégén azt a pár darab tízezrest, mert még van miből félretenni…aztán majd nem lesz annyi, amennyiből félretegyünk ! Közülünk sokan még az un. armageddon közvetlen előszelét sem fogják megérni, addig vajon eljut valaki ?!

 47. Egy jó kis veteményes meg egy patak aztán dőlhet minden oda ahova akar:)
  Na jó talán néhány bizalom növelő dolog kéne még mint pár kiló c4 meg néhány mig 29-es meg pár t-72 XD

 48. ezt a részét értem én is ,de most a valutával foglalkozó részt ragadtam ki kérdésnek ,szóval nektek mi tűnik a legtovább fent maradó valutának (pénznek) ?

 49. ramones: az ezüst olcsóbb, mint az arany?
  Mi olcsóbb, 100 forintért arany vagy 100 forintért ezüst? 🙂

 50. 39:
  Csak neked S, mert hogy oolyan piszkosul szimpatikus vagy nekem! 🙂 megmagyarázom azt, amire nem akarsz rájönni magadtól.

  Nem az tesz egy Embert boldoggá, hogy van neki X (helyettesítsd be bármivel. Rákosi alatt „lódenkabát”, Kádár alatt „Wartburg”, most VW Golf). Hanem az, hogy a szomszédjának csak X/2 van a birtokában, a másik szomszédjának pedig csak X/4. Ezért volt könnyű elszenvedni a Rákosoi renszert, mert kilógott a segem a gatyából, de az igazgató elvtársnak is kilógott, csak nem annyira mint nekem. Most tehát adva van egy pasi, aki nagyon messze van a VW Golftól (ami a szomszédnak van), de mert van esze, látja a jövőt, és minden erejével felkészül rá. Számításai szerint amikor beüt a geddon, az akkori X nem fog érni szart se, de ő a felkészülésével neki 4 (új)X lesz a birtokában, míg a szomszédnak csak X/2. Egyszeriben megváltozika státusz helyzet. Csodálod, hogy alig várja a bekövetkezést?

  36:
  Gloucester! Üsd be a keresőmbe: „Befektetési alapok és veszélyei” megkapod a 2008-as posztot (8) számozás alatt. – Ha kiváncsi vagy rá.

 51. Nem fognak bedőlni hagyni minket, mert nem tudnánk törleszteni.

  És melyik valuta marad fenn legtovább? Euróra szavazok.
  Azért még olajat is lehet venni és az arabok ide vonatkozó egyéb követelményeinek is megfelel (és előttem írták már, hogy az olaj pedig a leghasznosabb anyag).

  És hogy miért bukna utánunk Ausztria? Az osztrák bankok rengeteg hitelt adtak nálunk. És ezek szolgálnak a bankjaik által „létrehozott” pénz fedezetéül, aminek meg kellene felelnie (aktuális euró-forint árfolyamon) számolva mind az Európai Központi Bank tartalékrátája által előírt követelményeknek, mind pedig a Basel akármelyik követelményeknek is. Amit eső forinttal, egyre elértéktelenedő ingatlanokkal nagyon nehéz betartani.
  Amerikából hallani, hogy hetente van 1-2 bank, amelyik csődbe megy. Azok hasonló okokból mennek csődbe.

 52. Orbán elkurta, de nagyon. A kínaiak bejelentették, hogy gépkocsi gyárat telepítenek Burgáriába, és onnan fogják kiszolgálni az európai piacot. Nálunk meg leépítik őket. Már a kínaiaknak se kellünk. Az 1100 éves magyar történelemnek Orbán Viktor lesz a legsötétebb figurája. Az a bizonyos kétharmad pedig a legfelelőtlenebb csőcseléke.

 53. 27:

  Nekem vannak ezek, viszont mindig csak abból vettem ilyesmit, amit megtakarítottam. Egyedül a házamra vettem fel hitelt, forinthitelt.
  Igen, a bankok is benne voltak, de hisz nekik ez az érdekük. A népnek ettől még ezt nem kell becumiznia. És igen, a politika is benne volt, és még azt sem mondhatják, hogy ők is be lettek csapva, mert ők figyelmeztetve is lettek.

 54. 58:

  Értem én, hogy nem szereted az Orbánfileket, de nem lehet hogy te vagy Orbánfób? Olvasok vadakat Fideszfanoktól, de azért te kenterbe vered őket ezzel a hozzászólással.

 55. 49: A „német” euro nem fog bedőlni. Persze lehet, hogy majd márkának hívják. Arra kell rákészülni, ha rezeg a léc, német bankba átnyomni az eurót- aztán majd átváltják márkára, vagy ami lesz.
  Arany esetében érdemes lehet a (fizikai) befektetési arany (vagyon átmentés) mellett aranyláncot, karikagyűrűt is tartani, ezekből lehet kisebb darabokat levágni csere céljára (persze lelkileg el kell viselni, hogy bukod a fazon árat, meg az áfát).

  58: „Az a bizonyos kétharmad pedig a legfelelőtlenebb csőcseléke.” Azért Gyurcsány áldásos tevékenysége sokat tett azért a 2/3-ért (a fidesz lényegében semmit!). Az viszont igaz, hogy nagy marhaság volt biankó csekket adni Orbánnak. Ettől én még nem nevezném csőcseléknek OV szavazóit, csak végtelenül naivnak, optimistának és baromi rossz emberismerőnek.

 56. 60:
  Természetesen lehet, sőt igen valószínű, de az események objektív fényében ez teljesen normális. Az ország ilyen reménytelenül jövötlen, nyomoruságos helyzetben talán 1944.10.15 és 1945.04.04. között volt. De akkor volt egy életképes, szívós, makacsul élni akaró társadalom, ami most van, az többnynire csak erőfeszítés nélkül jól élni akaró, elkényesztetett, semmihez se értő, tehetetlen, állomvilágban élő tömeg. Orbán hazudozásán kivül nincs jövőkép.

 57. 61:
  Ha nem vagy a képben, talán nem kellene tanácsot osztogatni az arannyal kapcsolatban. Van ékszer arany és van befektetési arany. Te az ékszer aranyat ajánlod, ahol a vevő a vásárláskor bukik 50 százalékot, ahogy például egy új gépkocsinál. Mert fizetsz a „fazonárt”, fizeted az ÁFÁ-t, a kereskedő hasznát, és ugye az arany árát is súly szerint. A befektetési aranyon egyik sincs csak a színarany ára és a forgalmazó kereskedelmi haszna. Már 2 grammos lapkák is kaphatók ma 39.435 forintos áron, garantált visszavásárlással, ami ma 24.200 forint. nem kell tehát vagdosni a 100 grammos tömbből. – – – Ja, és ha rajtam keresztül vásárolsz, akkor kaphatsz 5 % kedvezményt, mert nekem ennyit adnak, amit teljes mértékben átruházom rátok.

  Elütés. Helyesen 29.435 Ft.

 58. 65:
  Elolvastam. Alternatívát nem találtam a fazon és ÁFA bukásra. Ez nélkül az infód értéke nulla.

 59. 62:

  Az események objektív fényéhez az hozzátartozik, amit a 24-ben leírtam?

 60. 66: Olvasd el újra. Nem azt mondom, hogy csak ékszeraranyat vegyél. Vagyon átmentés=befektetői arany. Kisebb csere=darabolható ékszer arany. „Már 2 grammos lapkák is kaphatók ma 39.435 forintos áron” — Add oda majd egy kiló kenyérért!!

 61. Lapkánál apróbb aranygranulátum is kapható már.

 62. 68:
  Most mit gecizel? Te pedig add oda a karikagyűrűt egy kiló kenyérért. Nem hívtad fel a figyelmet a 2 grammos befektetési aranyra, nyeld le a békát!

 63. Sziasztok!
  Elképedve olvasom a kommenteket.
  Egyfelől eszembe jut, hogy még mindig csak itt tartunk? Ha visszaolvastok korábbi, hasonló témájú posztokat, szinte ugyanezek az érvek és ellenérvek csapnak össze.

  A másik, amit Tiborbá is oly biztosan ajánl, de egy olyan világban, aminek minden alapja bizonytalan… Ma azt mondjátok az euró a biztos. Holnap kiderül, hogy nem így van. Akkor jönnek az új ötletek. Dollár… De kiderül, hogy az sem ok., s ekkor jön a következő és következő ajánlás. Be kellene látni, hogy ma nincs kiszámítható (még körvonalazható sincs!) jövő. Egyszerűen 10 millió ft mozgósítható vagyon alatt értelme sincs kiutat keresni. Aki meg efölött van, annak igazán nincs is mitől félnie! Minden szegmens mellé oda lehet tenni ugyanannyi érvet, mint amennyi ellenérv is vele szemben rögtön felsorakoztatható. Ha meg elaprózzuk, a végén alig marad valami…

  Nem tudunk reális döntéseket hozni, mert a környezet maga abszolút irreális, életszerűtlen, a józan ésszel és a korábbi bevált tapasztalatokkal merőben szembe menő következmények, élethelyzetek szerint működik. Az egyre hajmeresztőbb ellentmondások tüzében nem tudunk nyertes helyzetbe kerülni!

  Itt van az ország helyzete és megítélése is… Amikor azt hinnéd, hogy bebuktuk, a forint „szárnyal”. Amikor arra gondolnál, hogy végre valami elindult, bukik minden körülöttünk. A múltkori nagy fénysebességnél gyorsabb részecskékről kiderül, hogy mérési hiba. Szenzáció, kontra-szenzáció… A valósághoz már semmi köze, mert lassan nincs ember, aki korrekt, megbízható módon dolgozna. A szeméttenger mindent és mindenkit elnyel. A dráguló üzemanyagárak mellett, az állítólagos forgalom visszaesés közepette kivágják a még el sem ültetett diófáimat, mert a telkemet kisajátítják útépítés miatt… Soroljam tovább?!
  Cs.

 64. 71. Horváth Csongor

  „A valósághoz már semmi köze, mert lassan nincs ember, aki korrekt, megbízható módon dolgozna.”

  Igen… De ez is befullad, mert ha már spekulálni sincs mire akkor tényleg marad a „normális” korrekt cselekvés.
  Valószínű, hogy van valami mesterséges komponense annak, hogy már semmi sem biztos. Se a forint, se az euró, se a dollár, az aranyat is begyűjthetik, vagy lufit csinálhatnak belőle. A felhalmozott készletek rablókat vonzanak, a fegyveres védelem erősebb fegyvereket.
  Mire készüljünk?
  Geddonra, gyilkos bandákkal való harcra? Élelmiszerhiányra? Mesterséges pusztító járványokra, amelyik visszatereli az engedetlen tömegeket at elit karámjaiba egy életmentő vakcináért? Kötelezően bőr aláültethető csipre? Vagy csak egy nehezebb periódust kell kibekkelni,aztán megy minden a maga útján valamerrefele?

  Mindenki a saját kultúrája, háttere, és félelmei alapján spekulál, de biztosat senki sem tud.

 65. Horváth Csongor. Tehát azt mondod, hogy ne csináljunk semmit, mert galád módon kisajátítják a telkedet?

 66. 64:Tibor bá

  „Már 2 grammos lapkák is kaphatók ma 39.435 forintos áron”

  Hát az irtó drága, van jóval olcsóbban is:

  Aranytömb 2gramm
  28897.92 Ft
  2gr London Good Delivery minősítésű Stamped Gold Bar
  99.99% PURE GOLD

  😉

 67. De befektetésre talán ez éri meg a legjobban:

  Aranytábla 50 gramm
  Súly: 50 gramm
  Tisztaság: 999,9 ezrelék
  Csomagolás: Eredeti gyári csomagolás
  Forgalmazó: In Gold Invest Kft.
  Eladási ár: 680 077.93 Ft.- (2 339.21 €) Készleten
  Visszavásárlási ár: 611 446.21 Ft.- (2 103.14 €)

  És 50 db 1 grammos darabra lehet széttörni, nem kell aranyláncot vagdosni. 🙂

  http://bit.ly/wou1B2

 68. Vigyázat! Nem mind arany ami fénylik! Ezeket a minősítéseket rég hamisítják a kínaiak, ezért érdemes Ausztriába kimenni igazi 99,99 aranyért.

 69. 74.-re
  Biztos vagyok benne, hogy félreütötte egy tizessel! Van ilyen!

 70. 78:
  Nyertél. Korrigáltam, de ott hagytam a rosszat is, hogy ne legyen értelmetlen az egész.

  Csongor:
  Valószínűleg félre lehet érteni a mondataimat, de nem szívesen tökölök ennél a témánál, mert sokakat érzékenyen érint. Azt írtam: Ma 1 millót felét dollárba, a másik felér Euróba raknám, met nap min nap meg kell élni, és ehhez szükség van KP-re. Ennél nagyobb összegből aranyat kell venni nem nagy tömbben, hanem aprókban. Ezt mondtam 5 éve, ezt mondom most, és ezt fogom mondani egészen a geddonig.

 71. 72-re:
  A kérdésekre nem tudom a választ. Pont erre hívtam fel a figyelmet hsz-ban, hogy felelőtlenség (még logikailag megalapozottan, vagy elegendőnek hitt információs háttér mellett is) bármilyen eshetőséget felvázolni.
  Valójában megadtad a választ magadnak:
  „Mindenki a saját kultúrája, háttere, és félelmei alapján spekulál, de biztosat senki sem tud.”
  Ez a lényeg!

  73-ra:
  Ne légy ilyen együgyű!
  Hosszútávon egyértelmű, mi fog történni, ez már lerágott csont… Ahhoz viszont, hogy a történések végére eljussunk, igen sok meglepetésszerű, kiszámíthatatlan, akár kivédhetetlen buktatón kell még keresztüljutnunk. Hiába növeljük az esélyeinket, amit ma esélyt növelő intézkedésnek hiszünk, egyre nagyobb valószínűséggel feleslegesnek, vagy akár még esélyrontónak is bizonyulhat. Akinek van mit aprítania, az szerencsés. Akinek nincs, nem hiszem, hogy el tudja kerülni a sodródást, bármennyire is felkészült. Ilyen tömegeket érintő hatások áttekintésére sem történelmileg nincs lehetőségünk, sem modellezés szempontjából nem tudunk biztosat mondani.

  A saját példámat csak azért hoztam fel, mert tanulságos lehet. Álmomban nem gondoltam, amikor dióültetvényt terveztem egy jelentősen eladósodott kisváros külterületének zártkerti övezetébe, hogy 6 hónapon belül a terület egy részét kisajátítják, s a tervezett ültetvény tengelyébe utat építenek, ami rengeteg pénzbe kerül (a kiskertek szempontjából teljesen felesleges is). De hát úgy fest, az EU a megvonások mellett ezt még támogatja…
  Az egyéb gazdasági ellentmondásokat gondolom itt senkinek nem kell ecsetelnem.
  Cs.

 72. 79-re:
  Tiborbá, nem ezzel van a gond.
  Úgy gondolom, sokan annyira függhetnek az ötleteidtől (nagyon sok ember kizárólag másoktól képes meríteni), hogy egyetlen rezdülésed alapján akár rohannak a bankba cselekedni. Nem egy korábbi poszt viccesnek szánt kommentje erről tanúskodik… Az Euro vs. Dollár átváltás jelenleg óriási árfolyamkockázatot hordoz, s 1 millió forintnál még 3 hónapos kamatveszteség is jelentősnek mondható. Az elmúlt évek folyamatait, és akár elemzők, akár saját várakozásaim megfeleltetését (de akár a honlap korábbi vitás kérdéseit, lásd dollár sorsa) áttekintve azt látom, hogy egy pillanatnyilag biztosra vehető opciót, egy – egy későbbi rezdülés maximálisan felülírhat. Csak azért nem pattogog tovább, mert nekem sincs alternatív javaslatom… Azt viszont nem szeretném, ha bárki ide tévedő, készpénzként tekintene a leírtakra, mert az óriási hiba lenne.
  Cs.

 73. 81:
  nem azt írtam, hogy ez meg ezt csináljátok. Hanem ezt írtam:

  Ha én ma vállalkozó lennék, akkor pénzzé tenném a raktári készletemet és/vagy eladnám a vállalkozásomat. Vagyis annyi pénzt vonnák ki belőle, amennyit csak tudok. A pénzemet megfelezve átváltanám dollárra és Euróra, nem helyezném el semmilyen bankba, semmilyen kamatra, és várnám mikor omlik össze a hazugságok országa.

  „Ha én vállalkozó lennék.” Ha ezt burkolt tanácsnak lehet felfogni, akkor vállalkozóknak szól. Egy vállalkozó nyilván nem zöldfülű, és nem fog gondolkodás nélkül rohanni a tanácsomat betartani. Különben tényleg ezt csinálnám. És akkor megindoklom neked, hogy miért. 2008-óta bebizonyosodott, hogy a papírforma ellenére a dollár nem bukik, az euró nem diadalmaskodik. Nem igazán tudni mit hoz a jövő ebben az ügyben. Ezért a fele-fele arány. A forint most relatív erős, de minden valószínűség szerint az Unio hatalmasat fog szívatni Orbánon és az országon, és akkor a forintnak annyi. 90 % esélyt adok arra, hogy bedöntenek minket. Miért? Erre sok okot lehet felsorakoztatni. Például: Azok ott uriemberek (mig Orbán tahó), de ne hidd, hogy lenyelik azt a fokú pimaszságot, amit Orbán művelt velük. Én azonban ennél sokkal fontosabb okot tudok. Évek óta versenyeznek egyes európai országok, hogy ki döljön be. Most a görögöket visszahozták a sír széléről. Vajon miért nem hagyják? Erre itt a hangadó okosak azt mondják, mert tovább akarják szívni a görög nép vérét, ki akarják őket forgatni a nemzeti vagyonból. stb. FRÁSZT: Senki nem tudja, nem is tudhatja, hogy a mai globális pénzügyi világban mi következne be, ha egy ország bedölne, mert még senki se dölt be. Magyarország szinte kínálkozik a kipróbálásra. Európai, de nem Euró övezeti, viszonylag kicsi, nem nagy kár érte. Egyik nasgy blokkhoz se tartozik. Senki nem siratná, éppen jó a kisérlethez. Aztán majds döntünk, hogy mi legyen a többi eladósodsott országgal.
  Nem viccből írtam (és nem Orbán fobiából, mert különben leszarom) tegnap, hogy 1100 év alatt ilyen siralmas, és kilátástalan helyzetben nem volt az ország. Egy hatalommániás örülnek sikerül minden hülye ötlétetét keresztülvinni, mert a talpnyaló kiszolgálók megtalálják mellette a számításukat. Ha nem tapasztalom meg személyesen önmagam, csak valaki mesélné, egyszerűene nem hinném el. orbán egymaga felér egy tatárdúlással.

  Máskülönben pepperjohny (akivel folytatott személyes beszélgetés alkalmából számora kiderült, hogy eléggé képben van a magyar középvállakozók helyzetével kapücsolatban) írásomra így reagált: „A pénzt – ismereteim – szerint – a legtöbb középvállalkozó, már rég kivonta a vállakozásából, most az eszközök kimenekítése folyik, magánszemélyek nevére pl. ingatlan, építőipari géppark.” – Vagyis a vállalkozók pontosan azt teszik, amit én tennék, ha vállalkozó lennék. -Hozzászólásodban felevetettél egy etikai kérdést, vajon helyes-e ha tanácsokat osztogatok, miközben tudhatom, hogy sokan vakon fogják követni a tanácsomat. Nekem erre nehéz válaszolni, de úgy gondolom, hogy néhányan elvárják tőlem. A kérdés tehát az, mivel követeek el kisebb hibát, ha befogom a szám, vagy ha tanácsokat adok egy olyan világban, ahol senki se tudhatja, mit hoz a jövő. Kérdezzük meg őket!

 74. Kedves Tibor bá !
  Az új szavazáson arra szavaztam, hogy : Írd meg, engem érdekel.
  Azért szavaztam így, mert általában nem szokványos tanácsokat adsz, olyanokat, amik gondolkodásra késztetnek.
  Azt mát tapasztaltam, hogy néha nagyon mellé találsz. De itt vagyunk mi és vitatkozhatunk veled. (Már ameddig le nem tiltasz bennünket.) 🙂

 75. 83:
  Kökörcsin, ha jól belegondolsz, akkor tudnod kell, hogy igazságos vagyok és nincsenek előitéleteim. Amikor kitiltottalak, akkor megérdemelted, de mindenkinek van visszaút, mert nálam nincs harag és bosszú, csak racionális döntés. 😉

 76. Engem kitiltottál? Mikor ? Nem emlékszem rá . 🙂

 77. Nekem nehogy valaki azt válaszolja a szavazásnál hogy nincs szüksége Tibor bá tanácsaira,mert azt személyesen csapom le..
  😆

 78. 85:
  Sorry, összekevertelek bobojszával. 😀

  86:
  Kedves Amazon! Ez a szavazás titkos. 😀

 79. 87!
  Nem is személy szerint büntetek,hanem aki hamarabb kézre esik,az kap.. 😀 Ha van kalap azért,ha nincs akkor azért.. 😀

 80. Irtóra megindultak felfelé a nyersolajárak, nem csak havi, hanem negyedéves szinten is látható a dolog.
  Mindkettő megindult felfelé, a WTI Crude Oil (West Texas Intermediate) és a Brent Crude Oil is. Ha Közel-keleten fokozódik a helyzet, akkor a tendencia folytatódhat, és az olajár kihat sok minden árára is. 😮

  http://oil-price.net/

 81. Rogton az elejen irta valaki, hogy az osszeomlas nem „lesz” hanem „van”. En is ezen az allasponton vagyok es oszinten szolva neha pontosan ugyanugy fel tud idegesiteni a dolog amikor valakit latok egy hibas szetesni keszulo szerszammal berendezessel dolgozni. ilyenkor szoktam azt mondani -magamban kicsit kemenyebben fogalmazva-, hogy elobb javitsd mar meg azt amivel dolgozol te szerencsetlen fasz mert 1: nem tudsz rendesen dolgozni ergo elbaszod az idodet 2: amit csinalsz az egy rakas szar lesz 3: megjobban elkurod a szerszamot. Persze sokan arra hivatkoznak ilyenkor, hogy dehat akkor leall a termeles, hogy akkor nem haladok a munkammal, meghogy aaaa… most ezt meg megcsinalom oszt majd utana megjavitom, – hat egy lofaszt! Zsinorba szarik be minden, es aki ezt nem latja az vagy hulye, vagy nem hulye de magasrol leszarja, vagy nem akarja latni. Nem lesz itt semmilyen osszeomlas. Sajnos mar eleg regota tart ez a folyamat ahhoz, hogy szep lassan hozzaszokojon a tomeg.

  A beka tipikus esete a lassan felforro vizben. Ami pedig a legvicesebb hogy mindekozben a melegedo edeny miatt aggodunk probaljuk lehuteni a benne levo vizet, probaljuk megmenteni az „eletterunket” viszont a melegedest kivalto okrol valahogy nem akarunk tudomast venni, jobb esetben esetleg talalgatunk de mivel nem latunk az edeny ala igy azt gondoljuk, hogy „kivalto ok nem is letezik” vagy azt mondjuk, no para „termeszetes velejaroja hogy az edenyben levo viz idonkent felforr”. Holott nyilvanvalo, hogy egy „edeny”-ben elunk ahol a viz idonkent felforr akkor ott valami nincs rendben.

 82. 82-re:
  Engem nem kell győzködnöd… Nem írtam, hogy „azt írtad” 🙂 .
  Az, hogy ennyire foglalkoztat, sőt még a szavazógépre is felvitted a témát nekem azt mutatja, maximálisan érted és átérzed azt, amiről írtam. Ez a lényeg, ettől függetlenül fenntartom, hogy lesz, aki vakon követ, s az első adandó alaklommal meglesz a bűnbak számára személyedben, ha bajba kerül. Azt hiszem, ez az érzés nem új egyikünk számára sem.
  Amúgy a szavazás kimenetele egyértelmű, talán ilyen szempontból felesleges is, bár mielőtt kritizálnám, megvárom mit fogsz kihozni belőle. Magam részéről „nem avatkozom bele”.
  A mondandód világos és logikus. A folyamatok viszont -nos ez már az én véleményem/megérzésem- hamarosan abszolút kaotikus irányba fognak fordulatot venni.
  Cs.

 83. 91:
  24 eltelt óra után, ahogy szoktam, ki fogom értékelni (18:00h).

 84. Horváth Csongor !
  Én elhittem, hogy már itt lesz a világ vége és minden leértékelésnél vettem vagy 10 kiló száraz tésztát. Már több mint egy mázsa van és nem férek tőle a panelban. Már alig várom, hogy szükség legyen rá. 🙂

 85. 94. kökörcsin
  Én szívesen elraktározom neked. Meg sok konzervet is hozhatsz.
  Majd visszaadom ha kell!

  …..na, addig ájjá’ majd félábon……. 🙂

 86. Nekem több raklap akciós halkonzervem van.Tárolóedényeim, könyveim, növényhatározóm, és a geddon-praktikus írásokat még ki is nyomtattam, és összefűztem, a már ne lenne áram, és net. Anyóséknál is tartalékolunk, és nem engedtük elkótyavetyélni a szőlőt,gyümölcsös+zöldséges, és a földet Regmec körül. Rábeszéltem a férjemet, hogy vegyünk aranyat. Stb stb.. ezeket lehet hogy nem teszem meg, ha nem olvasom Tibor bát, de valahogy tőle hihetőbb volt a veszély, mit az addig olvasott „geddonistáktól” akiket kikacagtam, mert vagy túloztak, vagy dilis effektekkel tartkították és tették komolytalanná az egész kérdéskört. Szóval lényeg a lényeg, hogy olyan tanácsokat fogadtam meg, ami baj esetén biztosan hasznos lesz, de ha nem lesz baj, akkor sem káros. Mindenesetre, és amellett állok, hogy továbbra is kérek szépen tanácsokat. Úgyis csak azt és úgy tartom be,amibe a család , mind gazdasági egység és mint kontrolláló ellensúly is rábólint.

 87. 95. S
  Na jó, lehet hogy nő vagy, de ha igy minderre rábeszélted apát,akkor van kis maszkulinság. 🙂

 88. 4-5 pasi mellett muszáj pepperjohny:)
  Ingadozik mikor minek érzem magam. Szolgálólánynak/cselédnek, (aki mindenki után kiviszi a tányérokat, büdöszoknikat)királylánynak,(aki virágokat kap, és ágyba kávét) hamupipőkének,(aki egy évben csak egyszer mehet el bulizni, és az sem jön össze, mert valaki tuti akkor lázasodik be) hófehérkének (mert a fiúk a bányában dolgoznak) illetve tábornoknak..(aki az egészet vaskézzel próbálja megvédeni a totálkáosztól)…

 89. 97:
  Frász karikát. Egyik se. Egy igazi nő vagy, és ezt nem kis tapasztalattal mondom a hátam mögött.

 90. Kedden (február 28-án) 100 millió ember fog tüntetni Indiában. Lényegében leáll az ország. Ennek lehet világgazdasági hatása?

 91. 95!
  Én csak cigarettát táraztam be..Fogadok hogy nekem lesz a legtöbb kajám.. 😀

 92. 97: ismerős, jó olvasni, hogy nem csak én élek így, kedves sorstársam, S! 🙂

 93. 92-re: Akit nem érdekelnek a tanácsaid, valószínű, hogy nem jár ide olvasni. Hogy ki mit fogad meg, a saját felelőssége, ez egyértelmű. Én kérek a véleményedből, úgyis csak abban követlek, amit magam is úgy látok, de nagyon sok mindenre itt hívtátok fel a figyelmemet, beláttam, és köszönöm! Az itt felmerült dolgok többsége akkor sem árt, ha minden csodálatosan alakul, de esetleg használhat, ha nem. Mindenkinek további jó Geddonozást! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük