(4249) Most vagy soha

Tibor bá’ fordítása online

DER SPIEGEL

Ukrajna számára most vagy soha

Irta: Thore Schrödertől Kijevből

Az ukrán ellentámadás elakadt, és a katonák keveset tudtak tenni Oroszország tűzerejének ellensúlyozására. A jövő heti NATO-csúcson a Nyugatnak el kell döntenie, mennyit ér a Putyin feletti győzelem, és végre komolyan kell vennie a sürgős fegyverrendszerek szállítását.

Keserű felismerés: az ukránok eddig messze elmaradtak az ellentámadásukra kitűzött céloktól. Nem rendelkeznek a gyors délkeleti áttöréshez szükséges felszereléssel – hiányoznak a rakétakilövők, tarackok, lőszerek és különösen a légvédelmi rendszerek és a modern vadászrepülőgépek. Kiderült, hogy nem lesz könnyű kiszorítani az orosz megszállókat.

Mivel az ukrán katonák nem tudták megfelelően megvédeni magukat, az egységek aknamezőkön rekedtek, és harci helikopterek, repülőgépek, drónok, és tüzérségi tevékenységet kell elszenvedniük. Az ukrán katonák a fronton arról számoltak be, hogy keveset tudnak tenni Oroszország tűzereje, különösen az állandó légicsapások ellen. Az is nyilvánvalóvá válik, hogy Volodomir Zelenszkij ukrán elnök miért könyörgött nyugati partnereinek, hogy küldjenek harci repülőgépeket.

A várva várt ellentámadás így brutális lemorzsolódási háborúvá fajult. Az ukránok kis gyalogsági egységekben támadnak, faluról falura, fasorról fasorra haladnak, és közben szörnyű veszteségeket szenvednek. Az elmúlt hét során az ukránok elmondása szerint összesen 38 négyzetkilométernyi területet szereztek vissza az ország déli és keleti részén, ami még a New York-i Manhattan-szigetnél is kisebb terület.

Vajon a Nyugat nem azt a benyomást keltette, hogy lehetséges gyors győzelem a megrögzött orosz ellenféllel szemben, miután modern fegyvereket szállított Ukrajnának, és csapatait kiképzéssel látták el? Vajon Antony Blinken amerikai külügyminiszter nem is azt mondta május elején, hogy az ukránoknak „mindenük megvan” ahhoz, hogy visszafoglalják az oroszok által megszállt területeket? És az ukrán vezetés nem hitt a sikerben, amikor megindította az ellentámadást?

A helyzet az, hogy a kijevi vezetésnek aligha volt választása. Elsöprőek voltak a saját lakosságuk és a Nyugat elvárásai, hogy végre megkezdődjön a megszállt területek visszahódításának folyamata. Ezen túlmenően az aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Államok támogatása csökkenhet a jövő évi elnökválasztást követően, ha egy republikánus, például Donald Trump vagy Ron DeSantis floridai kormányzó győzne. Egyikük sem támogatná Ukrajnát.

Gyors előrenyomulás az Azovi-tengerhez, Oroszország Krím felé vezető szárazföldi hídjának elvágása, Moszkva előfeltételek nélküli béketárgyalásokra kényszerítése – mindez csupán politikai fantázia volt. Hogy néz ki a valóság, nemrég egy magas rangú ukrán katonatiszt írta le a Washington Postnak adott interjújában: Minden méterért vér kell áldozni. Mintha Ukrajna „íjakkal és nyilakkal” harcolnának Oroszország felsőbbrendű légi ereje ellen.

Noha Ukrajna minden tőle telhetőt megtesz az orosz megszállók visszaszorítása érdekében, a helyzet meglehetősen másképp néz ki szövetségesei között. Ahogy a háború kezdete óta oly gyakran megtörtént, a Nyugat olyan sokáig habozott, hogy elkerülhetetlenné vált a visszaesés. Hasonló történet volt tavaly nyáron, amikor Németország belemerült egy végtelen vitába a nehézfegyverzet Ukrajnába szállításáról.

 _________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(4249) Most vagy soha

  1. Litvánia elnöke, Gitanas Nauseda

    szerint (nem pontosan idézve őt):

    a magyarok vagy más idióták (osztrákok, ciprusiak, írek, máltaiak is) mindig meg fogják akadályozni, azt a törvényjavaslatot, hogy EU-s katonai kontingensek erősítsék meg az ukrán haderőt…de előtte megelőző csapással kopogtassanak be az Orosz Föderációba.
    (A baltikumi anyák már sírnak előre.)

  2. 1 Ez elég elképesztő. Forrásod van hozzá?

    Milyen EUs kontingensről beszél ez?

  3. „A rendőrség hét, ukrajnából jött iszlamista terroristára csapott le csütörtök reggel Észak-Rajna-Vesztfáliában. A csoport állítólag támadást tervezett, és megpróbált fegyverekhez jutni.” euronews.com

    Ebben a hírben nem az ukrán terrorista a fordulat, hisz már évekkel ezelőtt még az amerikai törvényhozás is ukrán nácikról beszélt, hanem az, hogy erről tudósítanak. Az ukrán terroristák nem most bújtak ki a tojásból, viszont most kezdenek cikkezni róluk.
    Ez az igazi változás.

    Egy hosszabb elemzést találtam arról, hogy az ukránok, a nyugati irányítás, nyugati kiképzés, a nyugati fegyverek miatt átálltak a hálózatcentrikus hadviselésre. Ezért állíthatta Blinken már júniusban, hogy az ellentámodáshoz minden rendelkezésére áll Ukrajnának.

    A kérdést én teszem hozzá, hogy az ukrán tisztikarban is átállították a fejekben a gondolkodást erre a hálózatcentrikus, vagyis kissebb fegyvermennyiséget igénylő harcmodorra? A hierarchikus gondolkodást szerintem nem lehet átállítani egyik napról a másikra, az pedig több fegyvert igényel.
    Mindig alulbecsülik a bevésődéseket.

    A tisztek és a parancs végrehajtók nem szoktak ahhoz, hogy a szintjükön önálló döntéseket hozzanak. Így most lett egy hadseregnyi katyvasz, ami miatt tovább nőtt a kudarc valószinűsége.

  4. Orbán Viktor pár hete már szólt óvatosan erről.
    Azt hiszem, hogy baltnews-on olvastam.

    Az ukrán fórumokon már ismét pedzegetik, hogy két ukrán dandár (a törököknél vendégeskedő Azov parancsnokok vezetésével) Munkács irányából lerendezhetné a haszontalan magyarokat és így a Nato is belekerülhetne a háborúba.

  5. 4 Orbán Viktor meg még mindig nem vezette be a sorkatonaságot, hogy legyen egy lepkefingnyi esélyünk is megvédeni magunkat… úgyhogy ő is elmehet a…

  6. 6. Ábel

    És kit vinnének be „sorkatonának”? ha ezt bevezetné a fiatalok 90% már menne is el innen..az én korosztályomnak meg nem merne fegyvert adni a kezébe..

  7. 7, Anubis

    Menjenek inkább el.
    Nem kötődnek azok a fiatalok senkihez és semmihez, csak a virtuális játékokban érzik jól magukat, ott érnek el munka nélkül sikereket.
    Nem lehet az olyanokra még fegyvertisztítás közben sem számítani, hogyismondjam.

    Vova elnök úr, ma útban Vilnius ideiglenes erődjébe – a repülőúton kinyílvánította nemtetszését, miszerint a Nato pontosabban

    az (EU) Egyesített Expedíciós Haderereje beszari.

    (Előre sírnak már a baltikumi anyák. Okuk van rá.)

  8. Nem hiszem, higy mind elmenne. Elég sok nemzeti érzelmű ember él ebben az országban, aki felfogja, hogy ha országot akarunk magunknak, meg is kell tudni védeni. Azt nem mondom, hogy olyan szarul kell csinálni, mint régen, hogy mindenki rühellje. A finnek például szeretik a magukét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük