(4246) Két vélemény

Tibor bá’ fordítása online

Ukrajna háborús taktikát váltott, olyanra amely több veszteséget okoz

Egy hónapig tartó sikertelen kísérletek után, hogy elérjék az orosz védelmi vonalakat, az ukrán fél elakadt. Erői még a biztonsági zónát sem tudják átlépni az orosz vonalak előtt. A régóta hirdetett ellentámadás, amelyet Washington és a NATO nyomására indítottak, kétségtelenül kudarcot vallott. Mivel óriási veszteségeket szenvedtek el jelentős nyereség nélkül, az ukrán hadsereg most taktikát vált.

Tegnap az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára, Olekszij Danilov angol és orosz nyelvű Twitter-üzenetet írt: Az aktív ellenségeskedés jelenlegi szakaszában az ukrán védelmi erők teljesítik az első számú feladatot – az orosz hadsereg személyi állománya, munkaerő, felszerelés, üzemanyagraktárak, katonai járművek, parancsnoki állomások, tüzérségi és légvédelmi erők maximális megsemmisítése terén. Az elmúlt napok különösen gyümölcsözőek voltak. Nyugodtan, bölcsen, lépésről lépésre cselekszünk.

Ki hazudik? És mennyit?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

40 gondolat erről: „(4246) Két vélemény

  1. Senki sem hazudik. Régóta jól ismert tény, hogy a támadó 3-5:1 veszteségaránnyal „dolgozik” a védekezőhöz képest. Jelenleg a támadó fél Ukrajna. Az agresszor beásta magát Ukrán területen. Nyilván nehéz dolguk lesz, lehet nincs is elegendő kapacitás (humán, technika), de nem adják fel. Ezt akarták a fentivel mondani. Az állóháborúból nehéz lesz kilépni, ezt az I. VH hasonló feleállású erői is bizonyították már. Ettől függetlenül próbálkoznak mindkét oldalon, lövik egymást, raktárakat, technikát, stb.

  2. Az elgondolkodtató, hogy oroszországnak lassan kevesebb páncélozott járműve van, mint Ukrajnának. Mondjuk ez a fórum pont nem a gondolkozó emberekről híres :)))

  3. „az orosz hadsereg személyi állománya, munkaerő, felszerelés, üzemanyagraktárak, katonai járművek, parancsnoki állomások, tüzérségi és légvédelmi erők maximális megsemmisítése terén.”

    Megszokhattuk, hogy az ukránok a picurka sikerekről is felvételt készítenek, amit aztán a nyugati sajtóban megfuttatnak.
    Most viszont nem látom a sikeres ellentámadásról készült felvételeket.

  4. 1 Minato
    Akkor te észkombájn, ha legalább 3-5 szörös túlerőben van. És teszem hozzá, ha vannak fegyverei. Légifedezet nélkül, minimális tüzérségi támogatással, kevés és nem megfelelő páncélos és járműállománnyal „támadnak” az ukránok SEMMILYEN eredménnyel azon kívül, hogy már nost tízezrek esbek el. Ez kacsavadászat. és semmi köze a te „tényeidhez”.
    Szàndékosan vérezteti ki a saját népét az ukrán „vezetés”. Te meg inkább hallgatnál, bölcsebb maradtál volna….

  5. Szerintem mindenki hazudik, de hol itt a két vélemény? Én egyet olvastam: az ukránoknak nem akar összejönni az ellentámadás, ezért taktikát váltottak: inkább az orosz erő pusztítására koncentrálnak az előrenyomulás helyett.

  6. 5. Szerintem meg te hazudsz.
    Milyen felőrlés? Orosz haderő pusztítása? Maradék eszed is elment?Az ha a testükkel fogják fel a golyókat és a repeszeket? Maximum magukat őrlik és pusztítják , ébredj már fel!

  7. Ábel,

    „ezért taktikát váltottak: inkább az orosz erő pusztítására koncentrálnak az előrenyomulás helyett.”

    Így van. Akármilyen furcsa, ez az ellentámadás maga.

  8. Normális katonák -főleg az utcákról erőszakkal összefogdosott és a harctérre cipeltek – ilyenkor kezdik agyonlőni a tisztikart, ilyenkor kezdenek a főparancsnoki állások felé nyomulni és életüket semmibevevő főgonoszokat fellógatni, és pontosan ilyenkor igyekeznek valamiféle fegyverszünetre törekedni.
    Mert ez a háború, jelenlegi formájában, NEM háború, hanem valami sohsnemvolt értelmetlen embermészárlás, csak mert valaki háborúzni akart.
    A katonának ilyenkor nemcsak joga, de kötelessége a védekezés saját pusztitói ellen.

  9. 6 Mi bajod, Sárkányka? Elfelejtetted bevenni a gyógyszered ma reggel? Amivel kezdtem, hogy mindenki hazudik, az formálisan azt jelenti, hogy én is. A valóság ezzel szemben az, hogy nagyon ritkán hazudok, mert nem esik jól, és nem szeretek olyan dolgokat csinálni, amik rosszul esnek.

    Most például már csak azért sem lehet szó arról, hogy hazudnék, mert nem tudósítok, hanem a poszt szövegét próbálom értelmezni. Tehát maximum félreértem, ami persze lehetséges.

    Egyébként nem tudom feltűnt-e, hogy extrém ritkán szólok hozzá a háborús hírekhez, mert meg vagyok győződve róla, hogy a mi szintünkön semmi esélyünk rá, hogy hiteles információhoz jussunk, illetve hogy biztosan tudhassuk, mely morzsák igazak a kétoldali propagandaáradatban.

  10. 8 Azért ezzel a „sohanemvolt”-al lehetne vitatkozni. Verdun? Isonzó? Első és második világháború en bloc?

  11. 9. Felesleges itt szerecsenmosdatond, hányszor beégtél itt már. Most hogy az ukik teljesen hiteltelenek, jön a „mindenki hazudik” stories. Hát barátom, csak nyálazd át azt a párszáz-párezer felfételt az uki veszteségekről, de tudom hogy nem fogod s csak a szád jár….egy propaganda van, amibe te is beletartozol.
    „Egyébként nem tudom feltűnt-e, hogy extrém ritkán szólok hozzá a háborús hírekhez, mert meg vagyok győződve róla, hogy a mi szintünkön semmi esélyünk rá, hogy hiteles információhoz jussunk, illetve hogy biztosan tudhassuk, mely morzsák igazak a kétoldali propagandaáradatban” -ehhez képest elég magabiztosan nyomod a bullshitet.

  12. 11. Te ezt direkt csinálod?
    Verdunnél és az Isonzónál akiegyenlített erőviszonyok miatt volt állóháború. Ez a gyorsan mozgatható tüzérség hiánya miatt volt, így a védekezés mindig nagyobb előnyt boztosított mint pl a második világháborúban. Csak dobálódzol itt nulla értelemmel.

  13. 12 – ha itt valaki magabiztos bullshitet nyom, az te vagy, kicsisárkány. Nem most jövök a „mindenki hazudik”-al, kezdettől fogva ezt mondom. Elég nyilvánvaló, hogy már békeidőben is erősen kétséges volt minden, amit a média írt, hát még háborúban! Évezredek óta lehet tudni, hogy a népnek szóló haditudósítások legfeljebb véletlenül tartalmaznak igazságot, ha a valóság éppen egybeesik az érdekkel.

    Én egy percig se vitatom, hogy amit a mainstream-ben látunk, az propaganda, de elég nevetségesek vagytok, amikor kérdőjel nélkül, 100%-ban elhiszitek az orosz propagandát. Pedig az oroszok már legalább 100 éve híresek a propagandáról! Hallottál már agitpropról? A szó is a szovjetek találmánya, annyira profin űzték. Pont egy ex-KGB-s diktátor ne élne vele? Nevetséges naivitás.

    Felvételeket meg látok időnként itt-ott, de ugyan honnan tudjam laikusként, hogy mi is az, amit látok? Hogy melyik tank, drón, ágyú, akármi kié, és ki pusztítja el éppen? Vagy hogy hogyan aránylanak egymáshoz képest a két oldal veszteségei, ugyan hogyan számolhatnám ki, akárhány felvételt nézek is meg?

  14. 13 Szóval szerinted, nagyokos, Verdun és Isonzó nem értelmetlen embermészárlás volt? Akkor mi? Értelmes mészárlás? Vagy nem is volt mészárlás?

  15. Véleményem szerint, kár ezt túl tolni! Nagy valószínűséggel az ukránok ki lesznek kukázva másfél, két éven belül. Majd idővel lenyugszik mindenki, azok is akiknek tetszik ez és azok is akiknek nem. A világ meg forog tovább és lesz más amiért ide klimpírozunk.
    Laza hétvégét mindenkinek!

  16. Rumen Radev elnök megtagadta Szófia városában az odalátogató Volodimir Zelenszkij elnöktől a tartalékban tartott bulgár fegyverek szállítását.
    Na halljátok.
    Így látja most optimálisnak a SIA.

    (Persze az álláspont a frissen gyártott eszközökre nem vonatkozik.)

  17. Sárkányka, azt hogyan magyarázod, hogy az oroszok 1,5 év alatt nem jutottak előbbre? Gyíkemberek beszervezték Putyint, akinek ez volt a kezdetektől a terve?

  18. Ábel és Sárkányka!
    Nem örülök ennek a „veszekedésnek”. Nem értetek egyet, rendben van, de próbáljatok úriemberek lenni.

    Lehet már találkozni angol és amerikai véleményekkel, amelyek hatalmas ukrán veszteségekről, és megnyerhetetlenségről írnak. Ezeket el lehet fogadni autentikusnak, mert nem az ukrán propagandát fújják. Aztán vannak tények, amik valóban tények. Pl. Putyin nem mozgósít. Zelenszkij az utcán fogdossa össze a 18-60 közötti férfiakat és küldi a vágóhídra őket. Ebből a két tényből könnyű következtetni.

  19. Ez az Ábel totál kész. Azt mondja: „Felvételeket meg látok időnként itt-ott, de ugyan honnan tudjam laikusként, hogy mi is az, amit látok? Hogy melyik tank, drón, ágyú, akármi kié, és ki pusztítja el éppen? ” Biztos jó sok Leopardot meg Bradleyt használnak az oroszok, Simán összekeverhetô, fõleg számodra….LOL Na az ilyenek miatt kopnak ki innen a normális és értelmes hizzászólók.

  20. 19, Tibor bá’

    Kijev városában is elkezdték kézbesíteni a behívókat…lázadás lesz a vége.

    Ott még csak kézbesítik és nem összefogdossák őket az utcáról hazafelé tartva.

  21. Sárkányka, a stílusod alapján megvan a 8 altalános, vagy még az óvodát nyögöd? Kicsi sárkány vagy (ka kicsinyítő jelező), vagy csak komplexus? Ahogy Tibor bá is írja, meg a többiek, lehetséges személyeskedés nélkül, érvekkel, észérvekkel is vizltatkozni, álláspontokat közölni. Mármint ha a fentieken sikerül felülkerekedned. Na de nem az én dolgom itt moderálni, Tibor báé a site. Ettől függetlenül pont úgy vitázol velem, hogy ugyanazt állítjuk: nincs elég ember…

  22. 20 – Sárkányka:
    Szépen megmagyarázhatnád, hogy a két fél nem azonos tank típusokat használ és a szakértök meg tudják állapítani egy füstölgő roncsról, hogy milyen gyártmány. De, ha erre nem vagy képes, akkor vagy fogd vissza magad, vagy én foglak visszafogni.

  23. 23. Tiborbá’
    Jó, elnézést kérek Tiborbá’.
    Ezek mint tudod teljesen immunisak minden érvelésre, magyaráznom sem kell. (Emberünk már Verdunnél tartott éppen….Minato meg a nickemet elemezgeti, miközben szerinte ÉN személyeskedem…na mindegy.)
    De köszönöm a türelmet, igyekszem visszafogni az indulataimat, és udvariasabb hangnemet használni.

  24. Sárkányka, az ukrán haditechnika 80%-a szovjet. Tehát ha látsz pl. egy kilőtt T64-est, nehéz megmondani, ki lőtte ki, ki ült benne.

  25. Tibor bá, elnézést kérek, hogy félig-meddig lesüllyedtem Sárkányka színvonalára, miután teljesen értelmetlenül, agresszíven belémkötött. Mostantól inkább csöndben maradok.

  26. Sárkányka és Ábel
    Az egész ukrán-orosz marhaság, -mert marhaság és őrültség, de nem háború – nem éri meg a blogtársak közötti veszekedést.
    Még ha valami kardinális, égetően fontos hazai témán vesznétek össze, még hagyján, de még akkor sem, akkor mi értelme egy idegen háború fölött civakodni.

  27. Ma találtam ezt a cikket.
    Mivel a idézett résszel egyet lehet érteni ezért megosztom.
    https://www.eurointegration.com.ua/interview/2023/07/7/7165273/
    7. JÚLIUS 2023., PÉNTEK 16:34 — SZERGEJ SZIDORENKO, EVROPEYSKA PRAVDA
    A litván politikusok és diplomaták általában Ukrajna barátai, de még közöttük is különleges helyet foglal el Linas Linkevičius. Nyolc évig (2020-ig) Litvánia külügyminisztere volt, ezt megelőzően kétszer (az 1990-es és 2000-es években) védelmi miniszter volt, és hosszú ideig vezette a litván NATO-missziót.

    „Nem értem a logikájukat. És nem csak ebben az esetben.

    Például, amikor azt kérik, hogy ne sztrájkoljanak/támadjanak célokat az Orosz Föderáció területén, ez teljesen értelmetlen és érthetetlen. Lehetetlen megérteni, hogy ne érje el az ellenséget nyugati fegyverekkel, még azokon a helyeken sem, ahonnan rakétákat lőnek.

    Vagy amikor néhányan csodálkoznak, hogy az ellentámadás miért nem megy olyan gyorsan, ugyanakkor nem ad Ukrajnának vadászgépeket és nagy hatótávolságú tüzérséget… De figyeljenek, én, mint volt védelmi miniszter, azt fogom mondani, hogy lehetetlen támadni légi támogatás és megfelelő tüzérségi kiképzés nélkül. Pontosabban, még mindig lehetséges, amint láthatjuk, de ez több áldozatot jelent és több időt vesz igénybe.

    Vagyis ez az álláspont logikátlan. Ez erkölcsileg helytelen. És nem tudom támogatni.

    Ami ennek a logikának az okait illeti, csak spekulálni tudunk.

  28. A 28. hsz hez annyit hozzáteszek hogy a litván és igy eu s nemzetiségű politikus, spekulációk helyett megemlithette volna azt is, hogy nyugat-európai politikusok sürgették /fenyegetések elhangzása közben/ szinte már hisztérikusan Ukrajnát a ellentámadásra már idei tavasz elejétől.
    És ez tény nem spekuláció.
    Erről hetente többször voltak hirek a magyar médiákban is.

  29. Felettébb visszás egy litván szájából erkölcsről papolni…

  30. Kegyetlenül, dömpingszerűen kiirtottak 220 000 litván zsidót, gyereket, nőt, férfit. Erős a gyomrom, de mikor láttam a korabeli filmfelvételeket, rosszul lettem.

  31. Áh értem. Ez mostanság tényleg minden egyéb háborús bűnnél súlyosabban esik latba. Visszamenőleg. És még mernek litvánok lenni az unokák, egek-egek.

  32. Infos, ezzel a logikával alig lehetne olyan népet találni a Földön, aminek a tagjai egyáltalán megszólalhatnak…

  33. Mindkét fél hazudik, de most az ukránoknak van rá nagyobb szükségük az alaptények alapján.
    A beásott orosz erök ellen amerikai nyomásra nekizavarták az ellentámadásra még nem teljesen felkészült ukránokat. Nem kell katonai szakértönek lenni, hogy legyen nagyjábóli elképzelés az eredményéröl.
    Ukrán kommunikáció kb ilyen: Az állunkkal öklön vertük öket.

  34. Idézek a hirből:
    https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/3735136-bajden-pidtverdiv-so-pisla-vijni-ukraina-bude-v-nato.html

    Arra a kérdésre, hogy fontos-e megoldani a Krímmel kapcsolatos kérdést, mielőtt Ukrajnát felveszik a szövetségbe, Biden hangsúlyozta: „Van még 17 dolog, amit teljesen meg kell oldani. A Krím fontos, de ennél sokkal többel kell foglalkozni.”

    Azt is elmondta, hogy a szerdai találkozó Zelenszkijjel nagyon jól sikerült. „Körülbelül egy órát töltöttünk együtt, és azt hiszem, jó úton járunk” – mondta a Fehér Ház vezetője.

  35. Ez a tényközlés 2023 január 24 történt. Angol védelmi minisztérium.
    „Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma közli: Ukrajna 54%-át szabadította fel a 2022. február 24-e óta elfoglalt területeinek.” Nem 53% és nem 55%-ot, hanem 54%-ot.

    Ugrás 2023 július 23-ára. Blinken bejelenti, hogy sikeres az ukrán ellentámadás.

    Antony Blinken amerikai külügyminiszter tényként közöli. Tehát nem akárki, nem a sarki kocsmából egy vendég vagy egy zug újságíró jött elő ezzel az állítással.
    Ukrajna „Már visszavette az eredetileg elfoglalt területek mintegy 50 százalékát.”
    Erre illik az a mondás. Ehhez azért pofa kell.
    De hiszen akkor az ellentámadás annyira sikeres, hogy hátrálnak az ukránok! 4%-ot elvesztettek a már 2022-ben visszafoglalt területekből.

    Ők lennének a háttérhatalom bástyái? Ez viccnek durva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük