(4239) Megcsalás

 

Tibor bá’ fordítása online

Scientific american

 Hűtlenség

   Szerző:    Gary W. Lewandowski, Jr.

(sz: 1933.02.11.)

A kapcsolat legnagyobb ellensége a hűtlenség, ami legtöbbször a végét is jelenti. A jelenség gyakran a pletyka tárgya, de tanulmányozása nehézségekbe ütközik. A hűtlenek legfontosabb célja a lebukás elkerülése, akkor pedig a kutatás nevében feltett kérdésekre miért válaszolnának?

Ennek ellenére, a kutatók elő tudnak állni új megfigyelésekkel. Nemrég kiderült, hogy a hűtlenség nem egyszerű dolog. Számtalan oka lehet annak, hogy valaki hűtlen lesz a párjához, és a folyamat sokkal összetettebb, mint várható volt. Az új kutatásnak sikerült feltárni néhány dolgot a motivációkról.

A felmérést 495 emberen végezték, akiknek 87,9 százaléka heteroszexuális volt. A részvevők egy nagy amerikai egyetemről kerültek ki, hirdetőtábla segítségével, kapcsolatteremtés témakörben. A miért csaltad meg a partneredet kérdésre nyolc választ neveztek meg: méreg, önbecsülés, szerelem hiánya, gyenge elkötelezettség, változatosság kedvéért, elhanyagoltság, nemi vágy, végül megfelelő körülmény. Ezek az okok nem csak a megcsalásra vonatkozhattak, de arra is, mennyi ideig tartották fenn a helyzetet, milyen volt a szexuális kielégültség, érzelmi töltődés, és hogy a korábbi kapcsolat befejeződött-e mint következmény.

Bár a megcsalás szex-szel kapcsolatos, legtöbb esetben nem csak a szex-ről szól. A megcsalók nagy része érzett valamifajta érzelmi kapcsolatot az új partnerrel kapcsolatban, de főleg ezt azok jelezték, akik szenvedtek a korábbi elhanyagoltságtól, vagy a szeretet hiányától. A résztvevők 62,8 százaléka beismerte, hogy az új partnerrel kapcsolatban érez gyengédséget. 37,6 % bensőséges beszélgetésről számolt be az új partnerrel. 11,1 % használta az „I love you” kifejezést. Azok, akik az eredeti partnerhez kevésbé kötődtek, az új partnernél nagyobb érzelmi megnyilvánulásról számoltak be, valószínűleg a szükséglet kielégítése végett. hasonlóan, ahol a megcsalás oka a szerelem hiánya volt az új partnernél intenzívebb intellektuális és érzelmi kielégülés jelentkezett.

A résztvevő szexuális kielégülése változó volt, attól függően, mi volt az oka a hűtlenségnek. Azok, akik nagyobb szexuális kielégülést éreztek, azért lettek hűtlenek, mert szerelemre volt szükségük, vagy változatosságra vágytak A megcsalások 86,7 százaléka csupán csókolózott, 72,9 százaléka petingelt. Csak a megkérdezettek felének volt vaginális koitusza.

Ami, az új kapcsolat hosszát illeti, egyeseknél rövid ideig tartott, másoknál sokáig. Azoknak, akik méregből, vagy változatosságból csaltak, a kapcsolat hosszú ideig fennállt. Akiket az alkalom csábított el, azoknál a kapcsolat roppant rövid ideig tartott. A nők új kapcsolata átlagosan tovább tartott, mint a férfiaké.

S a végén, a megkérdezettek mindössze egy harmada ismerte be előző partnerének a megcsalást. A nők inkább hajlottak a beismerésre. A bevallók főleg a méregből, vagy elhanyagoltságból hűtlenkedtek. Ebből az következik, hogy a bevallás oka bizonyos bosszú az elszenvedett sérelemért, nem pedig a lelkiismeret megnyugtatása. Az affér bevallóinak az új partnerrel szorosabb kapcsolata volt.

Míg, a megcsalás egy titkos, rejtett kapcsolat, volt aki kevésbé volt óvatos, esetleg szándékosan. Akik a szerelem hiánya miatt csaltak, nem törődtek az árulkodó jelekkel. A nyilvános mutogatás gyakori volt azoknál is, akik változatosságot kerestek, vagy az önbizalmukat kívánták növelni. Máskülönben azok, akik az alkalomadtán csaltak, kevésbé akarták ezt nyilvánosságra hozni, valószínűleg azért, mert nem akarták elveszíteni a kapcsolatukat.

Tehát az affér kapcsolat gyilkos lenne? A kapcsolat sorsa sokkal inkább függ a motivációtól, mint a megcsalás tényétől. A megcsalás főleg akkor vonja maga után a szakítást, ha a motiváció a harag, szerelem hiánya, kevés elkötelezettség, vagy elhanyagoltság. Alig követte a szakítás a hűtlenséget, ha azt a körülmények szülték.  A hűtlenségek mindössze 20,4 százalékát követte szakítás. A hűtlenség tárgya igen ritkán, mindössze az esetek 11,1 százalékában vált az új kapcsolat tárgyává.

(Véleményem szerint a felmérés komoly hibája, hogy önként jelentkezők voltak a felmérés tárgyai. Vagyis azok, akiknek valamilyen okból kifolyólag volt „mondanivalójuk”.)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük