(4230) Az atomtudósok értesítése

Tibor bá’ fordítása online

Egy nukleáris robbanó fejjel felszerelt Poszeidón torpedó elpusztíthat egy egész tengerparti várost. Ebből, Oroszország 30 darabot készül hadrendbe állítani

(sz: 1933.02.11.)

Képzeld el, hogy egy nyugodt tengerparton találod magad, és rájössz, hogy katasztrofális cunami közeleg. Ez azonban nem közönséges cunami; ez radioaktív.

2023 januárjában a TASS orosz hírügynökség arról számolt be, hogy Oroszország elkészítette az első nukleáris meghajtású, nagyon nagy hatótávolságú, nukleáris torpedót, „Poszeidón” néven. Stratégiai szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a Poszeidón torpedó egy tengerparti várost elpusztíthat, radioaktív árvizeket, és milliók halálát okozhatja. Az elmúlt néhány évben a bulvárhíradók kísértetiesen élénk képet festettek egy tornyosuló, 1000 méter magas radioaktív szökőárról, amely hevesen csapódik a brit partokra, mindent felmorzsol, ami útjába kerül, és egész városokat kopár, élettelen földekké változtat.

A Poszeidón egyáltalán valódi? Az ókori görög mitológiában Poszeidónt az óceánok isteneként, a tengerészek és a tengeren dolgozók védelmezőjeként tisztelték. A jelenlegi kontextusban a „Poszeidón” más értelmet nyer, egy pusztító fegyver, ami katasztrofális eseményeket képes előidézni.

Az orosz Poszeidónt – az Egyesült Államokban Kanyon, Oceán Multipurpose System és Status-6 néven is ismert – először az orosz haditengerészet tárta fel 2015-ben, és állítólag 2016 novemberében tesztelte először. A torpedót – egy nukleáris meghajtású víz alatti nukleáris fegyverekkel felszerelt drón, amit tengeralattjárókról való kilövésre tervezték. Az első Poszeidón bevetése 2027-re várható.

Felhördülnek, hogy ez az új fegyver készen áll arra, hogy megrázza a modern hadviselést. Ez pedig kevésbé a kölcsönösségnek köszönhető, mint inkább páratlan tulajdonságnak – legalábbis papíron.

A kompakt atomreaktorral működő Poszeidón a feltételezések szerint soha nem látott, 100 csomós (185 kilométer per óra) sebességgel haladhat, körülbelül 10 000 kilométeres hatótávolságra, és akár 1000 méteres mélységben is működve. Az akusztikus nyomkövető eszközök és egyéb csapdák elkerülésére tervezett Poszeidón átmérője körülbelül 1,6-2 méter. Különösen lebilincselő a torpedó pusztító hasznos terhe: egy nukleáris robbanófej, amelynek hozama valószínűleg legalább több megatonna (a korai jelentések szerint akár 100 megatonna is lehet). Összehasonlításképpen: az orosz „cár” bomba – a valaha tesztelt legerősebb nukleáris fegyver – becsült robbanási teljesítménye körülbelül 50 megatonna volt.

Míg egyes jelentések azt állítják, hogy az orosz Poszeidón csak propagandában létezik, a szakértők általában egyetértenek abban, hogy a rendszer „nagyon is valóságos”, és jelentős forrásokat kapott az orosz fegyveres erőktől, bár sok részlet továbbra is ismeretlen. A hírszerzési jelentések azt sugallják, hogy a Poszeidón számos próbán esett át, amit az a tény is bizonyít, hogy néhány tengeralattjárót módosítottak, néhányat pedig kifejezetten a nagyobb és nehezebb Poszeidón befogadására építenek. Például a Sarov tengeralattjárót úgy vélik, hogy a Poszeidón prototípusok tesztelésére módosították. A TASS szerint az orosz haditengerészet 30 Poszeidón torpedót kíván négy tengeralattjáróra telepíteni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(4230) Az atomtudósok értesítése

  1. „Jövőnk” munkásságát kiegészíteném egy realisztikus videóval (2023.06.29.-én rakták fel) mely az emelkedést, becsapódást, emp hatást, hősugárzást, kondenzációs gyűrűket, tűzviharokat, a füst szétterjedését és kb. 1-2 hét múlva bekövetkező hideget, éhínséget vizionálja.

    Tecső:(youtube)
    How would a nuclear war between Russia and the US affect you personally?

  2. Nigéria új vezetője megállította az urán és az arany kiáramlását Franciaországba.

    forrás: globáleurónyúz

    Jó lesz majd az Afrika népének is az orosz mobil atomreaktorokba. Legalább az infrastruktúra kiépítésével csökken majd a migráció az EU-ba. Mivel a Minusma csak fokozta azt.

  3. 3 – Gumihuszar

    Niger, nem pedig Nigéria. A kettő nem ugyanaz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük