(4227) A Thibault család

 

A Thibault család · Roger Martin du Gard

 

(sz: 1933.02.11.)

Kamaszkorom egyik kánikulával tűzdelt nyarán, félegyházi házunk lugasában olvastam Roger Martin du Gard Thibault családját. Néhány évvel korábban apámnak felvitte Isten a dolgát. Új lakásba költöztünk, amihez új bútorokat vettek. Anyám lement az Atheneum kiadóhoz és az új bútorokhoz rendelt 3 méter könyvet. Az asszisztens a 3 méterbe a kor legdivatosabb műveit válogatta be. Így került hozzánk a Thibault család.

A regény rettenetesen hosszú, de időm volt bőven. Mivel akkor még csak néhány év telt el a II. világháború befejezése óta, ami alatt édes anyámat elvesztettem, az első vh kitörése elleni küzdelem különösen felkeltette a figyelmemet. Tanulság? A világháborúk elkerülhetetlenek. A kérdés, hogy mért.

Akiknek döntési joguk van, soha nem kerülnek ki a frontra. Ezzel szemben egyéni hasznot várnak a nemzet győzelmétől. Na jó, és a tömegek?

Régebben azon töprengtem, hogy egy demokratikus és jól képzett társadalom, mint a weimari Németország, hogyan kerülhet a náci párt bűvöletébe, és engedheti meg, hogy a végzetükbe rohanjanak. Most már értem. Nem sokkal később elolvastam az Állatfarmot, majd néhány évvel később az 1984-et. mindkettő tartalmaz néhány alapvető igazságot az emberekről, társadalmakról, valamint a tömegek ellenőrzéséről, és a propaganda lehetőségeiről.

Joseph Goebbels óta tudjuk, ha elégszer ismételgeted a hazugságokat a tömegek agymosása érdekében, akkor végső soron saját magadat is átmosod, hogy elhiggyed ugyanezeket a hazugságokat. Lefogadom minden pénzben, hogy Orbán meg van győződve arról, a magyar inflációnak a háború az oka.

Általában a hatalmon lévők mindent megtesznek, hogy hatalmukat fenntartsák, és ha ez a hatalom kicsúszni látszik a kezeik közül, akkor elvész a maguk által létrehozott illúzió, vagyis a téveszméjük, hogy (mint régen a királyok) korlátlan önteltséggel és arroganciával, isteni jogukban uralják a világot. Eközben az egész világot egy olyan tűzvész felé vezetik, amilyenhez hasonlót még nem látott az emberiség. Hacsak valami csoda nem történik, teljes gőzzel belerohanunk a tökéletes megsemmisülésbe.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

18 gondolat erről: „(4227) A Thibault család

  1. A helyzet sok mindenben hasonlít ahhoz, amikor a Führernek már nem merték elmondani mekkora a baj valójában.
    Csak egy példa: Orbán teljes meggyőzödéssel hiszi, hogy az infláció egyszámjegyű lesz az év végére. Az, hogy a valóságban ez egészen biztosan nem fog megvalósulni nem nagyon érdekel senkit. Senki sem mer, senki sem akar szembe menni azzal, amit Orbán hisz vagy gondol. Senki sem akarja magára vállalni a rosszhírhozó szerepét. Azontúl ebben az országban úgysincs semminek következménye. Ha 9% helyett 23% lesz? Na és akkor mi van? Ha az átlagembereket sem érdekli, akkor ők mire idegeskedjenek. Mi az érdeke mindenkinek odafenn? Hogy minél tovább menjen ugyanígy minden. Hülyítsük az embereket és közben szakitsunk nagyot. Igen ám, de közben a lehetőségek tárháza hónapról hónapra csökken és csökken. Az „ellenség” pedig már körbezárta a várost. Miközben a nemzetünk vezetője világhódító álmait dédelgeti az ország szép lassan a vesztébe rohan, ám erről senki sem akar tudomást venni, nem hogy a Führert tájékoztatni. Miközben az ország lassan az utolsó tartalékait éli fel gazdaságilag (azt is hitelből), addig Orbán felszámol minden lehetséges, későbbi belső ellenséget, lásd az oktatás teljes szétverése és lezüllesztése. Egyetlen dolog működik olajozottan még és az nem más mint a propaganda gépezet, hogy elhitesse velünk azt, amit a Führer is elhisz, hogy a világ legutolsó védőbástyája vagyunk, és ahol még így sokkal jobb élni, mint a hanyatló nyugaton.

  2. Sajnos ezen vezetők, elveinek bűvkörébe került embereket nem lehet észérvekkel meggyőzni. Olyanok mint valami mélyen vallások fanatikusok. Mintha a túlélésük függene rajta. Ellenségkép van bennük. Vajon az evolúciónak miért van erre szüksége? Arra, hogy így szelektáljon? A történelemkönyv 80%-a háborúk, csaták évszámaival van tele. A periodikus háborús időszakok után mindig jön a kijózanodás. Az evolúció nem számolt az atomfegyverekkel 🙁

  3. Mikor azzal érvelek, hogy a hatalmon lévők sem akarják maguk alól egy atomháborúval kipusztítani az ember számára úgy ahogy élhető földet, vagyis emiatt nem kell izgulnunk, elfeledkezek arról, amiről a posztot záró bekezdés szól.
    „a maguk által létrehozott illúzió, vagyis a téveszméjük”
    Ez sajnos felülírja a logikát, de még az életösztönt is.

  4. Az, hogy a ország két harmadának 13 éve megfelel az orbáni nihilizmus, egészen elképesztő. Az meg rettenete, hogy ilyen társadalomban kell élnem.

  5. “ Az, hogy a ország két harmadának 13 éve megfelel az orbáni nihilizmus” 1 millióan szavaztak a fideszre, amiből a fidesz kétharmadot kreált. Amikor a fidesz elveszítette a szavazást az MSZP ellen, akkor 1,2 millióan szavaztak rá.

    Csak annyi történt, hogy az MSZP szavazókat senki sem tudja megszólítani.

  6. Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése és a megszorítások után lehetett sejteni, hogy a Fidesz több jövendő kormányzati ciklusra bebiztosította a választási győzelmet. Nem véletlen, hogy még mindig megy a gyurcsányozás a kormányközeli médiában.

  7. 5. danek, Gyurcsány nélkül nincs Fidesz 🙂 A Fidesz rájött – nem is értem hogy a korábbi kormányok hogy hogynem – a média leuralásával lehet megtartani a hatalmat. Nyomni kell mindenhol az ellenségképet, leuralni az adóforintokból tartott közmédiát, milliárdokat költenek Youtube és Facebook kampányokra. Ez már régi módi, jó példa erre Berlusconi, aki a 90-es évek Olaszországában a semmiből lett miniszterelnök hónapok alatt, a saját országos TV hálózatát felhasználva, utána pedig sokáig maradt is a saját média hálózatára támaszkodva.

  8. Minden rendben megy, csak eddig ment a világ abszurd módon mindig néhány fantaszta és cezaromániás vezetésével, és az őket kiszolgáló talpnyalók siserehadával erőszakosan értelmetlen irányba.

    Az emberi társadalom lassan kezdi kapiskálni ezt, ez egy folyamat, ma már nem lehetne azt megcsinálni, amit három éve, harminc éve vagy háromszáz éve. Lassú folyamat ez, de nincs se visszaút se megállás – mint tudjuk isten malmai lassan őrölnek. Sőt még előtte vetni is kell a magokat, hogy a betakarítás után legyen min „rágódni”.
    Szóval akollektív tudatban és tudatalattiban is idő kell az igazság magvainak az „elszórásához” és kifejlődéséhez, no meg közben a sok gaz kigyomlálásához…

    Talán már írtam róla, hogy volt pár civilizáció előttünk hasonló cipőben.
    “Ha múltunkat böngészve nem találnánk választ a jelen problémáira – akkor már valóban elveszettek is lennénk” (P. G. művészettörténész)

  9. „A folyam sodra sok hordalékot hömpölyget magával, az erős szellem sok ostoba és zavaros főt.”/ Friedrich Nietzsche/

  10. 4.)

    Tibor bá, ezzel én is igy vagyok.

    Én még nem éltem a Kádár rendszerben, de hasonlóan tudom elképzelni az agymosást, az egypártrendszert, a közélet leuralását, a nihilizmust.
    (Az is sokat elmond hogy mennyire érdektelenné váltak az emberek a politikai témák – például ezen bejegyzés – iránt.)

    Sajnos a magyar egy buta, ostoba, szolgalelkű néppé vált, amelyik megérdemli a sorsát.
    No nem mindenki, csak az a bizonyos 3 millió (illetve még az a 3 millió aki szavazni sem jár, neki minden mindegy alapon).
    A maradékot sajnálom, különösen azokat akik nem beszélnek nyelveket / nem mobilisak, és itt kell leéljék az életüket.

    A többi, értelmesebbje pedig szépen lassan elszivárog az országból, és itthon marad a posvány, a mocsár. Nemzethalál ez, de nem a versekben megirt magasztos fajta, hanem a megvetendő, sajnálatra nem érdemes.

  11. 7. Vaszil, ne haragudj, ebből semmit nem értek (velem van a baj). Tudnál néhány konkrétumot is írni, nem „virágnyelven”? Köszi!

  12. 12 Minato

    A poszt a Thibault családregényre utal, és erre reagáltam. Ha valaki nem olvasta, akkor kb. annyi a monstre történet lényege, hogy miközben korszakok változnak, aközben az emberek változatlan hévvel aprítják egymást, még családtagok is egymás ellen harcolnak (ahogy most már a virtuális hadszíntéren is), mindenki a maga igazában meggyőződve, miközben nem látják hogy ki is az igazi ellenség, kiknek az érdekében is folyik mindez?!

    Ja, és természetesen nem a honi kis játszótéri homokozóról van csak szó…

    Ami igazán fontos, az mélyen a tudatban és főleg a tudatalattiban zajlik, és az ott történő igazi változáshoz (tisztánlátáshoz) ezer évek tapasztalása formálja „genetikánkat”.

  13. https://nepszava.us/az-orban-kormanyhoz-vezetnek-az-amerikai-kemugy-szalai/

    Innét idézve:
    „A Kádár-rendszerhez képest a helyzet annyiban változott, hogy az Orbán-kormány jelentős piszkos pénzeket mozgat, bekerült a nemzetközi pénzügyi alvilágba, ahol keverednek az állami és a kilopott magánpénzek. Nem véletlen, hogy a Budapestre kerülő nemzetközi bűnözők a kormányzathoz közelálló oligarchák bizalmas kapcsolatai, akik az Orbán-család tagjaival, strómanjaival üzletelnek…
    …Ez maga a nemzetközi alvilág. Szijjártó pedig állandóan úton van, és elsősorban ezeket intézi. Minden más, a belpolitika és a külpolitika is, ennek alárendelve működik. A nemzetközi alvilági hálózat része a magyar állam. Ezért van szükség az orosz és kínai hitelekből épülő beruházásokra, hogy bejöjjenek legálisan pénzek, amelyekre elkönyvelve már bármit lehet csinálni. Így a kínai akkumulátorgyárak, a világ gyilkos és pusztító szemetei is, azért költöznek Magyarországra (és még népszavazást sem engednek tartani róluk), hogy ebbe a hálózatba pénzt pumpáljanak…
    …Az Orbán-kormány az orosz titkosszolgálat technikai és pénzügyi hátterével, tudásával a nemzetközi pénzügyi alvilág része lett. A keleti nyitás erről szól, a piszkos pénzeket mossák tisztára, azok mozgatásával hamis hitelfedezeteket nyújtanak és finanszírozzák magukat. Egy pénzügyi buborékot fújnak, aminek az infláció a jele, és összeomlás lesz a vége.”

  14. Re:14
    Népszava mint hungarofób referencia, miközben pofátlanul hazudnak pl ukrán kérdésben…
    Mondjuk ettől még igaz lehet, de erről az a klasszikus mondás jut eszembe, hogy az a korrupció, amiben én nem vagyok benne. 🙂

  15. 14 nyilván a Kádár-rezsim nem mozgatott jelentős piszkos pénzeket (impex). Csak azt Bart.us tágabb rokonsága élvezte.

  16. 14 az a baj, hogy hihető…
    Bár nem tudom, az algernatíva nem még rosszabb-e?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük