(4226) Meglátás

Tibor bá’ fordítása online

Moon of Alabama meglátása

(sz: 1933.02.11.)

2022 tavaszán és nyarán az orosz erők megsemmisítették a háború előtti ukrán reguláris hadsereget. Ezt felváltották az ukrán  behívottak és a kelet-európai államok szovjet kori anyagai. Ez év elejére ez a második hadsereg is megsemmisült.

Jelenleg tanúi vagyunk, az Ukrajna harmadik hadsereg militarizálása.

Ahogy még januárban részleteztem: Ukrajnában mára két komplett hadsereg készletei semmisültek meg. A kisebbik, harmadik erőforrást a következő hónapokban a „nyugati” eszközszállítások következő köreiben szállítják majd le. Oroszország egyszerűen megsemmisíti Ukrajna harmadik hadseregét, ahogy az elsőt és a másodikat is. Kétséges, hogy a „Nyugatnak” van-e elegendő anyaga ahhoz, hogy Ukrajnának egy negyediket is biztosítson.

Így már csak két lehetőség marad. Küldjenek be „nyugati” hadseregeket a még meglevő felszereléssel, vagy jelentsék be, hogy győztek, és menjenek haza.

Az Egyesült Államokban vagy Európában nem éreznek különösebb hajlandóságot, hogy katonáikat küldjék Ukrajnába. Nyilvánvaló, hogy az ő sorsuk sem lenne más, mint az ukráné.

Így a tárgyalások maradnak az egyetlen lehetőség. Sok habozás lesz, mert az ár, amit Oroszország kér a háború leállításáért, magas lesz:

Először is, Oroszország ragaszkodik-e a jogok biztosításához a Dnyeper folyótól keletre fekvő összes területhez, és Odesszának különleges státuszhoz? Azt hiszem, nem akarják, hogy Odesszát Ukrajna uralja. Azt is elvárnám, hogy Oroszország követelje (nem képezi tárgyalás tárgyát) a 42 oroszul beszélő ukrán (akik a Szakszervezetek Házában kerestek menedéket) 2014-es meggyilkolásáért felelős személyek letartóztatását és felelősségre vonását.

Arra is számítok, hogy Oroszország követelni fogja a NATO Aegis rakétarendszereinek leszerelését Lengyelországban és Romániában, valamint az Egyesült Államok vagy NATO csapatainak Ukrajnával határos országokba való kiküldésének tilalmát. Oroszország kinyilvánított náci mentesítési céljának fényében nem lennék meglepve, ha Oroszország követelné Ukrajna törvényeinek megváltoztatását és a náci kötődésű pártok és szimbólumok betiltását.

Úgy gondolom, hogy Oroszország vissza akarja kapni az összes történelmi orosz régiót, legalábbis azokat, amelyeket Lenin és Hruscsov bármilyen okból Ukrajnának adott. Oroszország követelni fogja az ellene érvényben lévő összes szankció feloldását.

A Nyugat nem tudja felfogni, hogy Oroszország azt hiszi, megnyeri az ukrajnai háborút, és nem szenved gazdasági vagy politikai károkat otthon. És ha a nemzetközi színteret is figyelembe vesszük, a háború áldásosnak bizonyult Oroszország azon erőfeszítései részére, hogy segítsen létrehozni egy új nemzetközi pénzügyi/kereskedelmi rendszert, amely megkerüli Washington ellenőrzését. Más szóval, Oroszországot semmi se ösztönzi arra, hogy olyan tárgyalásokat folytasson, amelyek orosz engedményeket igényelnének. Még kell egy kis idő, hogy a „nyugati” közvélemény az „Ukrajna nyer” propaganda lenyelésétől a valóság elismerése felé mozduljon el. Addig sajnos még több ukrán és orosz veszteségre is lehet számítani.

De erősen hiszem, talán túlságosan is, hogy a háború vége most közeleg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(4226) Meglátás

  1. Nyilvánvalóan sem a nyugat, sem Oroszo. nem fog meghátrálni, mindkettőnek arcvesztés lenne. Egymás követeléseit mindkét fél viccnsk titulálja.
    Nyilvánvalóan egyik fél sem akar totális háborút egymás ellen, mindkettőnek rossz lenne, meg minek?
    Szóval a mostani huzavona, szenvedés el fog húzódni még jó sokáig.
    Általában addig, míg a jelenlegi politikai vezetés nem cserélődik valamely (vagy mindkét) oldalon, vagy nagyon fájna már gazdaságilag mindkét oldalnak (senkinek sem fáj gazdaságilag, jelenleg minden fél – kivéve Ukrajnát – hasznoz húz).

  2. A lengyelek ha úgy hozza a helyzet fegyverrel is be fognak avatkozni, már volt erről hír.

  3. Nekem úgy tűnik Oroszország be fogja vetni az atomot.

  4. 3. Dan
    E hét kedden megérkeztek fehéroroszországba az első atomtöletek.Lehet egyet valamikor elpukkantonak 😀 Vagy ez is még csak szójátékkal egybekötött rakétamozgatás lenne csak. Hát a fene tudja.
    Mindenesetre ha megtörténne az első atombomba bevetése az nagy hírértékkel bírna. A tévében a híradó 3/4-ében körüllbelül erről lenne szó.Alul a piros információcsíkon az ezzel kapcsolatos dolgok futnának
    egész nap.
    Bár ha halad a háború a fronton az ő elképzelésüknek megfelelően akkor minek vetné be?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük