(4220) Orwell 1984

George Orwell 1984

(sz:1933.02.11.)

Eric Arthur Blair – írói nevén George Orwell disztópiája 1949-ben jelent meg 1984 címen. A könyvet 8 évvel később olvastam, amikor még a Rákosi rendszer igen frissen élt bennem. A könyv címe nyilván azt implikálta, hogy 1984-re a Sztálini diktatúra az egész világra ki fog terjedni. Helyette néhány évvel később, 1989-ben a rendszer összeomlott. Az ötvenes évek közepén 1984, mint évszám, idegenen nézett vissza az olvasóra, oly távolinak tűnt ez a két évtizeddel előbbre járó szám. És lám, nem csak elértük, de immáron 40 évvel túl is haladtuk azt. Minden esetre, aki még nem olvasta, az feltétlenül olvassa el a könyvet.

Orwellnek két hét múlva, vagyis június 25-én lesz a 120. születésnapja, de ezen méltatás megjelenésének ennél nagyobb apropót ad az országban bevezetés alatt álló (isten tudja hányadik) diktatúra. A különben baloldali érzelmű Orwellnek halálpontos megfigyelései voltak, és szinte kísérteties, hogyan valósulnak meg sorban, egymás után az egyértelmű ismérvek:

Ha van kedved egy kis ördögi játékra, hasonlítsd össze Orwell doktrínáit azzal, ami Magyarországon megtalálható a múltban és a jelenben is.

Az orwelli Nagy Testvért Magyarországon „népünk bölcs vezére” (Rákosi Mátyás) helyettesített. Napjainkban (még) nincs háromszavas jelzője Orbán Viktornak, de hogy kizárólag neki lehet csak szava az ország vezetésében, az egyértelmű.

Az orwelli Újbedszéd-nek még nincs mai megfelelője, de a gyakorlat már évek óta létezik: „Magyarország jobban teljesít” akkora hazugság, ami bőven befér az „újbeszéd” kategóriájába. Rákosi idejében az újbeszédhez tartozott például hazánk nem rés, hanem erős bástya. Orbán Viktor újbeszéde (valójában hazugságai) megjelenhetett volna Orwellnél is: Magyarország pénzügyi stabilitása világrekord.

Az orwelli világ állandó háború állapotában van. Rákosi a békeharcot vezette. Orbán Viktor pedig folyamatosan harcol, és nem is akárkivel, saját magunkkal, mert ugye Brüsszel egy kicsit mi magunk is vagyunk.

Az orwelli világ jelmondatai: A háború = béke, a szabadság = szolgaság, a tudatlanság = erő.” Ez a kolosszális ellentmondás Orbánnál is megtalálható: „Bizonyos területeken a bevételeket növelni kell. De ez nem megszorítás.” Vagyis az adók növelése nem megszorítás. Akkor mi?

Az orwelli világban senki sem szabad és mindenki tudatlan. Orbán oktatáspolitikai ötletéből kisüt a tendencia: a népet le kell butítani. Az elit a gyermekeit úgyis külföldön taníttatja.

És ahogy Rákosi idejében, most is a népnek legfeljebb viccek gyártására telik.: – Doktor Úr én Orbán Viktortól szeretnék mesterségesen gyereket! – Semmi gond, holnap jöjjön a rendelőmbe! – A nő elmegy, sorra kerül, egyből felül a székbe és szétteszi a lábát. Az orvos letolja a nadrágját és előveszi a szerszámját. Erre a nő felkiált – De doktor Úr, én Orbán Viktortól akarok gyereket! – Nyugodjon meg asszonyom, a tököm tele van Orbán Viktorral!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

46 gondolat erről: „(4220) Orwell 1984

  1. Orwell nem a Sztálini diktatúrára gondolt. A könyve az angolszász politikai berendezkedésről, a Goldsteinek diktatúrájáról szól.

  2. 1 – Világfigyelő

    Pontosan.

    Orwell például személyesen is részt vett annak idején a spanyol polgárháborúban és visszatérve Nagy-Britanniában megdöbbenve tapasztalta, hogy az akkori szajha média, a nyomtatott sajtó, milyen, a valósághoz köszönőviszonyt sem ápolóan hazudozik a spanyolországi eseményekről. Olyan csatákról írtak a londoni lapok, amelyekről Orwell a helyszínen sosem hallott; másrészt meg fontos, nagyszabású ütközeteket, amelyek tényleg megtörténtek, egy szóval sem említenek.

    Szerintem éppen az ilyen tapasztalatok szolgáltak Orwellnél katalizátorként arra, hogy tudatosítsa a rendszer romlottságát és tovább gondolva az egészet megírta az „1984”-et figyelmeztetve, hogy hova vezet ez az ösvény, amire az emberiség rálépett.

    … csak az a baj, hogy George Orwell a mai események, történések szempontjából még optimistának mondható! A végeredmény jóval rondább lehet, mint azt ő elképzelte. És ez korunk igazi tragédiája!

  3. Zsolt..

    Igen, és amit érdemes Orwelltől még elolvasni, az a „Homage to Catalonia”.

  4. Látszik a számokból, hogy 10 éves a cikk, ma már majdnem 40 év telt el 1984 óta.

    De hogy az Újbeszél-nek ne lenne mai megfelelője? LOL! Úgy hívják: PC!

    Na persze a másik oldal is megteszi ami tőle telik, de Orbán még mindig kispályás a nagykutyákhoz képest!

  5. 4. Kedves Ábel

    Te jobban szereted a buzit, mint a meleget ?
    Az öreglányt mint a hölgyet ?
    A cigányt előnyösebbnek tartod, mint a romát ?
    A migráns vajon mindig pontosabb mint a menekült ?
    A néger jobb mint a black vagy az afro ?
    A félvér szebb mint a kapucsinó ?
    Igazad van, asszonynak a konyhában a helye !
    A férfi a teremtés koronája.
    Továbbá a szeretők b@sznak,nem szeretkeznek !

    Csak így tovább !
    Miért is ne sértegetnénk bárkit, aki szembejön , ha egyszer megtehetjük !

  6. Koltai, látom elevenedbe találtam, elgurult a gyógyszered. Nem ez volt a cél, de azért nem baj, ez járulékos költségként benne van a dologban.

    És ez itt a dolog lényege: nem arról szól a történet, hogy bárkit is a sértés kedvéért sértegessünk, hanem arról, hogy fontos, hogy mindenki szabadon kifejthesse a véleményét, még akkor is, ha ez egyeseknek esetleg bántó lehet. Különösen, ha az a vélemény az IGAZSÁG egy szelete lehet, mert az igazságnak már csak ilyen a természete: sokszor fájdalmas vele szembesülni. Mégis jobb minél előbb túllenni ezen a szembesülésen, mert csak így lehet fejlődni.

    Ha állandóan és kötelező jelleggel csak körültáncoljuk egymás tojáshéjait, abból csak degenderálódás lesz.

  7. Re:5 Koltai
    Szépen felmondtad az újbeszél PC szótárat, csak ezzel egy ici pici gond van.
    Pl a cigányok magukat is cigányoknak hívják, csak az romázik aki bolondítani akarja a „belpesti értelmiséget”…
    Másrészt a néger azt jelenti, hogy fekete, ebben semmi dehonesztáló nincs, max a túlkompenzáló feketéknek, engem sem zavar ha lefehéreznek, és egy zsidót sem zavar az, hogy ha jól hallhatóan/olvashatóan nem pejoratív értelemben használják ezt.
    Máskülönben a migráns az migráns, menekült maximum abból lesz, akkor valóban menekül. Ne tegyünk már úgy, hogy minden migráns menekült lenne, mert ez az újabb újbeszél átértelmezés. Nyilvánvalóan sok migráns olyan országból jött, ahol nincs fegyveres konfliktus, csak és kizárólag az EU szociális hálójának lehúzása miatt érkezett. Te még elhiszed a szír mindenét eladó mingráns agysebészek narratívát?
    Szeretnék én is ilyen egyszerű világban élni… 😉

    Egyébként hogy mennyire torz a szavak értelmezése. A melegek is buzinak hívják azokat, akik jól láthatóan túljátsszák magukat, ergo a buzi inkább pejoratív meleget jelent.

    Máskülönben én is kikérem a parasztok nevében, hogy ez a népcsoport pejoratív értelmű szó is tud lenni, micsoda dolog már a városi magas kultúrában tobzódó(tudod LMBTQ, BLM, mindenféle szexuális deviancia) emberektől, hogy lenéznek valakit, aki a természettel együtt tud élni…

  8. 5 – Koltai – még annyit, hogy ebből a kis listádból látszik, hogy teljes katyvasz van a fejedben, totál tévedésben vagy egy rakás szó jelentésével és használatával kapcsolatban. Egyfelől szívesen rendet tennék ebben a káoszban, másfelől viszont van egyéb dolgom, amivel az időmet töltsem, és totál offtopic, úgyhogy most ezt hanyagolom inkább. Legyen szép napod!

  9. 8.

    Engedem érvényesülni , emlékezetes hozzászólásaidat.
    Hallgatni, arany !

  10. 9 „Hallgatni, arany!” – Így van! És Ti nem is tudjátok, milyen sokszor tisztellek meg Titeket azzal, hogy valamihez nem szólok hozzá! De hát ez már csak ilyen…

  11. 7 „A melegek is buzinak hívják azokat, akik jól láthatóan túljátsszák magukat, ergo a buzi inkább pejoratív meleget jelent.”

    Ez azért épp arra mutat rá, hogy pejoratív jelentése is van ennek a szónak, így érthető, hogy a melegek nem szeretnék, ha ezen a néven neveznék meg őket.

    „Máskülönben én is kikérem a parasztok nevében, hogy ez a népcsoport pejoratív értelmű szó is tud lenni, micsoda dolog már a városi magas kultúrában tobzódó(tudod LMBTQ, BLM, mindenféle szexuális deviancia) emberektől, hogy lenéznek valakit, aki a természettel együtt tud élni…”
    Hát azért a paraszti kultúrában is volt deviancia bőséggel… De az kétségtelen, hogy együtt tudtak élni, még a juhokkal is, csak azok sajnos főzni nem tudtak… 😉
    Egyébként ez esetben a pejoratív jelentés volt előbb:
    „A magyar nyelvbe a „paraszt” szó a szerb, horvát, illetve szlovén prost szóból kerülhetett, amelynek jelentése „egyszerű, közönséges, nyers, durva”. Eredetileg a magyarban is csak melléknévként volt használatos az eredetinek megfelelő pejoratív kifejezésként. Mai főnévi, mezőgazdaságban dolgozó fizikai munkást (agrárproletárt) megnevező jelentése csak később alakult ki.” [wiki]

  12. Nemcsak a PC nyelhasználat keretein belűl lehetséges egy alternatív valóság létrehozása.
    Különösen, a megfelelő mértékben átpolitizált – aktuális ideológiai csatamezőkön –
    láthatjuk, hogy a konkrét megfogalmazások szóhasználata,milyen mértékben képes manipulálni a hallgatót.
    Tehát lehetséges talán még jogos is a PC- t ezzel azzal megvádolni , de a nem PC stílus sem garantálja sem objektivitást sem az igazság tiszteletét.

  13. 11 – Ez igaz. Viszont a PC-t erőltető mainstream az az irányzat, ami igyekszik a saját narratíváját totálissá tenni azáltal, hogy teljesen diszkreditálni igyekszik minden más narratívát. A populizmus tulajdonképpen már csak reakció erre a törekvésre. Sajnos nem az elképzelhető legjobb reakció, de mégis valami.

  14. 13.

    A PC egy túltolt, aránytévesztés !
    A populizmus kártékony ostobaságának azonban, a nyomába se ér !

  15. 14 – Igazából, hogy ki melyiket utálja jobban vagy kevésbé, az szerintem ízlés kérdése. Azt kell látni – amiről a mai poszt is szól – hogy igazából mindkettő ugyanannak az éremnek két oldala, ugyanannak a dezinformációs rendszernek a két tábornak szóló gumicsontja, aminek a célja az, hogy jobb- és baloldalt egyaránt az orránál fogva lehessen vezetni.

  16. Arra hívtam fel a figyelmet, melyik okoz nagyobb kárt a tömegekre való hatásával.
    Vitathatatlan.

  17. 16 – Vitatkozni mindig lehet. Például 2020-ban, amikor egy drogos bűnöző szerencsétlen halála nyomán valaki felhergelte a fekete tömegeket, hogy egész Amerikában nekiálljanak gyújtogatni és fosztogatni, annál szerintem nehéz károsabb dolgot mondani. Bár tulajdonképpen a BLM-et is lehetne populistának nevezni, ha megnéznénk a definíciót, jól működne, nem szokás ezt a címkét haszálni rájuk.

  18. Merthogy az ostoba PC pártiak, nem találták PC – nek, hogy egy harcképtelen feketét cinikusan kivégezzenek a rendőrök fényes nappal azzal a menlevéllel, hogy csak egy nigger bűnöző !
    Pedig ez normális és ebbe bele kellett volna nyugodniuk !

  19. 18 A dolog teljes keretezése téves. Természetesen van gond a rendőri erőszakkal is Amerikában, de az egész nem rasszista indíttatású. Kiderült például, hogy a rendőr és az áldozat ismerték egymást előzőleg. Kiderül az is, hogy bár abszurd mértékben sok a rendőrök által lelőtt emberek száma, arányaiban kevesebb feketét lőnek le, mint fehéret, tehát megintcsak hülyeség rasszra kihegyezni a dolgot.

    A baj ott kezdődik, hogy minden hülyének, drogosnak, elmebetegnek és bűnözőnek könnyedén lehet fegyvere Amerikában. Ott folytatódik, hogy a rendőrök alulképzettek, alulfizetettek, alulmotiváltak és idegesek, és rögtön lőnek, ha kell, ha nem.

    Összességében Amerikának nem rasszizmus-problémája van, hanem erőszakproblémája. Amit csak súlyosbít az, hogy a feketéknek bemesélik, hogy ők el vannak nyomva, és ezzel felhatalmazzák őket, hogy minden visszafogottság nélkül éljenek az erőszakkal. Pedig már ezt megelőzően is ők voltak messze a legerőszakosabb társadalmi csoport, és ez a BLM nyomán a végletekig fokozódott.

  20. chatGTP :

    Az Egyesült Államokban az afrikai származású emberek története és tapasztalatai nagyon sokrétűek és változóak. Nem lehet általánosítani a legsötétebb bőrű afrikai származású személyek helyzetét, mert az sok tényezőtől függ, például a gazdasági helyzettől, a kulturális háttértől, az oktatási lehetőségektől, a társadalmi egyenlőtlenségektől és az etnikai megkülönböztetéstől.

    Az Egyesült Államokban az afrikai származású emberek gyakran szembesülhetnek strukturális rasszizmussal és diszkriminációval. Az afroamerikai közösség tagjai gyakran találkoznak társadalmi egyenlőtlenségekkel, például a munkahelyi diszkriminációval, az alacsonyabb jövedelmekkel, a korlátozott hozzáféréssel az egészségügyi ellátáshoz és az oktatási kihívásokkal.

    A sötétbőrű afrikai származású emberek sokszor magasabb arányban tapasztalják az erőszakos rendőri intézkedéseket és a bűnözéssel kapcsolatos előítéleteket. A rendőrségi brutalitás, a rasszista profilozás és az igazságszolgáltatási rendszerbeli egyenlőtlenségek komoly problémát jelentenek az afrikai származású közösségek számára.

    Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy az afrikai származású amerikaiak sok területen is jelentős hozzájárulást nyújtanak az amerikai társadalomhoz és kultúrához. Az afroamerikai közösség aktív szerepet játszik az amerikai művészetben, a sportban, a politikában és más területeken is.

    Az Egyesült Államokban folyamatosan folynak a társadalmi és politikai harcok az egyenlőség és a rasszizmus ellen. Számos aktivista, szervezet és mozgalom dolgozik azért, hogy javítsa az afrikai származású emberek helyzetét az országban. Az afrikai származású amerikaiak között erős közösségi élet és szolidaritás tapasztalható, és folyamatosan küzdenek a változásért és a jobb jövőért.

  21. 20 – Igen, én is beszélgettem a ChatGPT-vel erről, alaposan bele van verve a fejébe a PC bullshit, mást nem is igen hajlandó mondani róla.

    Azt látjuk itt, hogy amikor szisztematikusan elhallgattatjuk a kellemetlen igazság hangját, akkor tévesen azonosítjuk a problémákat és a gyökérokaikat, és akkor a megoldási kísérletek nemhogy nem javítanak, de egyenesen rontanak a helyzeten. Pontosan ez történt Amerikában a BLM kapcsán.

    Senki nem mondja, hogy a feketéket el kellene nyomni, kizárni bármiből, vagy genocídiumot kellene ellenük elkövetni. Vagy hogy akármelyiküket a bőrszíne alapján kellene elítélni. Nem, mostanra ott tartunk, hogy a rasszistának bélyegzett jobboldal mondja azt, amit annak idején Marthin Luther King mondott: hogy az embereket a jellemük alapján kellene megítélni, nem a bőrszínűk alapján.

    Ha megnézzük a statisztikákat, akkor az látszik, hogy annak ellenére, hogy a bűncselekmények több mint felét a 13%-nyi feketebőrű lakosság követi el, a rendőri brutalitásnak kevesebb fekete esik áldozatául, mint fehér. Amiből le lehet vonni a következtetést, hogy a rendőri brutalitás ugyan probléma, de semmi köze a „rendszerszintű rasszizmushoz”

    Annak pedig, hogy a feketék áltagosan rosszabbul keresnek, szegényebbek, mint a fehérek, nem az az oka, hogy el lennének nyomva, hanem az, hogy sokkal nagyobb arányban nőnek fel csonka családban, többnyire apa nélkül, aminek következtében gyengébben teljesítenek már az iskolában is, szegény szülőkkel eleve be se tudnak kerülni a legtöbb egytemre, gyengébb végzettséggel rosszabb a munkaerőpiaci pozíciójuk is, ráadásul az apa nélkül felnőttek teszik ki a börtönpopuláció túlnyomó részét is. Nyilván kevesebbet keresnek ezek után átlagban!

    Ahelyett, hogy a rendőröket hibáztatnánk, akik folyamatosan az életüket féltik az egész országban hemzsegő felfegyverzett bűnözőktől, inkább arra kellene fókuszálni, hogyan lehetne elérni, hogy kevesebb gyereknek kelljen csonka családban felnőni, és hogyan lehetne őket is hasznos állampolgárrá faragni.

    Az amerikai egyetemek költsége például teljesen abszurd. Ahogyan az egészségügyé is. De egyik sem rassz-probléma, ugyanúgy sújtja a kevésbé tehetős fehéreket és egyéb rasszokat is.

  22. 21.

    Abban is sok igazság van, amiket te írsz.

    A Pew Research Center 2019-es jelentése szerint az afrikai származású amerikaiak nagyobb eséllyel halnak meg rendőri intézkedések során, mint fehér társaik. Az adatok alapján az afrikai származású amerikaiak arányaiban gyakrabban veszítették életüket a rendőri intézkedések során.

    A Mapping Police Violence, egy független kutatóintézet által készített jelentés az 1999 és 2013 közötti időszakot vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy az afrikai származású amerikaiak háromszor nagyobb eséllyel halnak meg rendőri intézkedések során, mint fehér társaik.

    A Washington Post által 2015-ben indított adatbázis adatai azt mutatják, hogy az afrikai származású amerikaiak több mint kétszer nagyobb valószínűséggel veszítik életüket rendőri beavatkozás következtében, mint a fehér amerikaiak.

  23. Az LMBTQ nyomulást globálisan még ma is kisebb veszélynek érzékelem, mint a nem ciszheteró személyek megbélyegzését , üldözését és kirekesztését az emberi közösségből.
    Hogy az érzékenyítő aktivisták ki lettek tiltva az óvodákból, azzal egyetértek.
    A diktatúrák rákaptak másság aktivistákra, mint alkalmas ellenségképre.
    Azt hiszem a tudomány még nem tisztázta 100 % – osan kikből és miért lesznek nemheterók.
    Jómagam azt sejtem, hogy valamikor 2- 3 éves kortól 5- 6 éves korig lehet azonosnemű csábítással veszélyeztetni egy gyermek normális szexuális fejlődését.
    De csak egy kis hányadukat , a nagytöbbséget nem.
    Attól, hogy meghallgatja a mesét,amiben két királyfi egymása szeret, attól senki nem lesz homoszexuális !

  24. Re:23 Koltai
    „hogy meghallgatja a mesét,amiben két királyfi egymása szeret”
    Ez egy olyan minta adás, ami szó szerint arra törekszik, hogy az évezredes és működő családmodelleket felszámolja, plusz arról is hogy friss hús kerüljön 10 pár évesen a „piacra”, és ezzel szórakozzanak az aberráltak…

    Máskülönben egyik társadalom sem működik hosszú távon, ha olyan viselkedés helyezünk előnybe, ahol norma a homoszexualitás. Általában egy hanyatló és dekadens társadalomban üti fel a fejét ez a jelenség, erre még patkány kísérletek is voltak, ahol az összeomlás előtti populáció homokos lett, majd később magát felszámolta.

    Van egy rossz hírem, az LMBTQ, BLM, és más hasonszőrű problémák csak álproblémák. Tipikus szellemi gumicsont, ami eltereli a valós problémákról a figyelmet, és abban a hitben ringatja azokat az „aktivistákat” és a hozzá kapcsolódó holdudvarukat, hogy rendkívül fontos dolgot csinálnak. Nagy lópacipempő, század rangú vergődés az egész.
    Avagy egy égő házban nem azon kell filozofálni, hogy milyen színű a tapéta kell, hanem azon, hogy húzz ki a házból, menekítsd a gyereket, és ha tudod oltsd el.
    Nem a kutyával/cicával kezded a mentést, hanem a gyerekekkel.
    Ez biztosítja a fajfenntartást, és nem ezek az agymenések…

    Persze sokan olyan szintű agymosáson estek át, hogy az életösztönük sem működik, max 40 X évesen jön rá, hogy mekkora balfék volt, de akkor már késő, és a fehér négyütemű lóherés lovag jól elhúzza a csíkot…

  25. 22 – Itt az a kérdés, hogy mi a bázis, amire normálunk. Magyarul, amikor arányokról beszélünk, mihez viszonyítunk. Ezek a kutatók a feketék és fehérek össznépességéhez viszonyítottak, amihez képest kijön, hogy a fekete hányszor nagyobb valószínűséggel hal meg rendőri intézkedés során. Én viszont azt mondom, hogy az arányítás helyes viszonyszáma nem ez, hanem vagy az elkövetett bűncselekmények száma, vagy ami ebből következik: az intézkedések száma.

    Ha viszont ezekhez képest nézzük, akkor az derül ki, hogy a feketék hiába vannak jóval kevesebben, mégis több bűncselekményt követnek el, ebből következőleg több alkalommal is indul ellenük rendőri eljárás, és ennek ellenére mégis kevesebb feketét ölnek meg a rendőrök, mint fehéret.

    Tehát a helyes kérdés szerintem nem az, hogy a rendőrök mért ölik a feketéket, hanem az, hogy mért ölnek meg annyi embert, és mit lehetne tenni, hogy sokkal kevesebben haljanak meg rendőri intézkedés közben. Vagy úgy általában erőszakban, ha már itt tartunk, mert engem nem vigasztal, ha valakit nem rendőr ölt meg, hanem bűnöző.

  26. 23 „Az LMBTQ nyomulást globálisan még ma is kisebb veszélynek érzékelem, mint a nem ciszheteró személyek megbélyegzését , üldözését és kirekesztését az emberi közösségből.” – Hol élsz Te, Ugandában, vagy Szaúd-Arábiában? Se Európában, se Amerikában nincs semmiféle üldözés, amit bárkinek a szexuális irányultsága miatt kellene elszenvednie.

    Ha követnéd a híreket, akkor látnád, hogy nyugaton az óvodai és iskolai LMBTQ agymosás egészen ijesztó méreteket ölt.

    A dolog ott kezdődik, hogy bölcsődés-óvodás korban alakul ki a gyerekben a nemek tudata és az elsődleges nemi szerepek. Ha ezt ilyen korán elkezdik összekutyulni a fejükben, illetve nem tanítják meg nekik, hogy mi az, hogy fiú és lány, akkor ez megágyaz a későbbi zavarodottságnak.

    Aztán ott folytatódik, hogy egy csomó olyan pszichés állapot van, ami azt eredményezi, hogy az ember bizonytalan magában, idegenül érzi magát a világban, a saját testében akár. Ezek az érzések származhatnak egyrészt abból, hogy a modern civilizáció teljesen elidegenít minket mindentől ami természetes, a saját testünktől is, másrészt abból, hogy mára a nemi szerepek messze nem egyértelműek, és nincsenek tiszta, jó minták, amiket követni lehetne, harmadrészt abból, hogy sok gyerek apaminta és egészséges kötődés nélkül nő fel, negyedrészt a kamaszkor természetes válságából, ami egyszerűen a változásból ered, stb. Manapság intézményesen igyekeznek meggyőzni minél több gyereket, kamaszt, hogy bármi baja van magával vagy a világgal, annak az az oka, hogy „rossz testbe született”, gender diszfóriája van, amit átműtéssel, sterilizációval lehet orvosolni. Néhány év múlva aztán ezeknek a megcsonkított gyerekeknek tömegei jönnek rá, hogy egyáltalán nem az volt a bajuk, de a testük addigra tönkre van téve.

    Ez az egész gumicsont lenne, de ez, ami folyik, olyan aljasság, ami mellett nem tudok elmenni.

  27. 24.
    25.

    Az általam hozzáférhető források , és időintervallumok szerint, amiket megjelöltem , egy feketének minimum kétszer akkora esélye van rendőri intézkedés során meghalni az Usa – ban mint fehérnek.
    Az,hogy a feketék több bűncselekményt követnek el mint a fehérek, az talán valamit javít ezen a zord képen.
    De aligha javítja meg.

    LMBTQ – politikai propagandák és bérretegő homofóbok egyéni képzelődései,
    egy cseppet sem teszik világosabbá az összképet.
    Talán mégsem az orbáni narratíva az IGAZSÁG !

  28. Re:26 Koltai
    „LMBTQ – politikai propagandák és bérretegő homofóbok egyéni képzelődései”
    Persze persze, nincs itt semmi látnivaló,nem is olvasnak fel gyerekeknek semmiféle érzékenyítő irodalmat, az egész kitaláció:
    https://www.youtube.com/watch?v=Uy7Oj4fSzuI
    Nyilván ez csak a magaskultúra US-ban van, a hazai drag qeen közösség ki van rekesztve a jóból:
    https://www.facebook.com/dragqueenhungary/
    Amúgy is Pride hónap lesz júliusban, ki lehet látogatni, és egy jót lehet bulizni.

    Ne értsd félre, addig nem zavar ez a jelenség amíg a négy fal között marad, de mikor egy mikrokisebbség leuralja a közéletet egy műproblémával, azt nem fogom szó nélkül hagyni.

  29. A szexuális orientáció nem létkérdés, sőt sokkal jobb a földi élővilágnak ha sokkal kevesebb pszichésen nemzőképes születik. Legalább is emberből. Ez szerintem nyilvánvaló mert a földi élet legnagyobb ellensége az ember.
    Ha tetszik ha nem, ez tény.
    Mióta van több világvallás, és most már politikai hovatartozás érzés(mindkettő emberek által gerjesztett hülyeség) és ez mellett a pénz halmozása, azóta tönkrement minden.
    Létezik egy evolúció, mely az élet törvényszerüségeit követi. Homokos oroszlánról még nem volt hír, vagy olyanról sem amelyik serdülő kora ellenére át akarná operáltatni magát más neművé.
    Leegyszerüsítve a természetes élővilágnak sem politikára sem vallásra sem pénzpiacra nincs szüksége.
    Az ember egy faj. Függetlenül a rasszoktól. Lehet értelmi különbség, de ez pusztán genetika. Tudod az, amit te születésed idejében, és az életed során sem tudsz befolyásolni. Mint azt sem hogy mely országban mely világvallási területen születsz meg. Erről nem tehet senki, bele születik.
    Ez egy vélemény. Folytathatnám de túl fáradt vagyok hozzá.

  30. 20,Koltai
    Már ne haragudj, de ezt a PC szöveget melyik pártbrosurából mondtad fel? Végtelenül csodálkozom rajtad, mert aki ennyire átadja magát az agymosásnak, azt mindig csodálni fogom.
    Megkérdeznélek tisztelettel: Amerikában élsz? Ha igen, akkor melyik rezervátumban? Amennyiben nem ott élsz, mire alapozod beirásodat, és miből gondolod, hogy hüségesen felmondott PC szöveged ténylegesen fedi az igazságot, hiven tükrözi az amerikai mindenapokat, az amerikaiak mindennapjait? Mi van akkor, ha Amerikát kissé, futólag ismerő alázatos Bálint szolgád azt mondja beirásodra, hogy sajnos, de semmiféle kapcsolatban sincs a valósággal. Egy önszuggesztió.

  31. 30 – bálint:
    Hagyományosan az intelligenciát IQ teszttel mérik. Szerintem inkább úgy kellene mérni, hogy az alany milyen mértékben befolyásolható propagandával. [ennél finomabban nem lehet valakit lehülyézni.] 😀

  32. Nehéz objektívnek maradni akkor, amikor két örjöngő vicsorgó majomcsapat fröcsög egymásra.
    Elkerülte a figyelmet, hogy azt nyilatkoztam, helyeselem, hogy az érzékenyítő LMBTQ egyéneket kitiltották az óvodákból Magyarországon.
    Abban a tudomány a mai napig nem foglalt határozottan állást, hogy mi okozza a homoszexualitást.
    Nem tilos abban hinni, hogy az LMBTQ által megrendelt és írt érzékenyítő mesék.
    Jómagam speciel nem hiszek ebben.
    De fő a biztonság, jól tették, hogy kitiltották őket.
    Közhely hogy , mit jelent az, ha valaki egy vita során az érvelés helyrett,személyeskedni kezd.
    Tény azonban, hogy az emberi szexualitás nemcsak ciszhetero !
    A többiek érthető módon védekezni próbálnak az üldözés megbélyegzés és kirekesztés ellen.
    Ennek során elkövetnek túlkapásokat is.
    Nemcsak a balliberálisokra kell éberen gyanakodni,az egyhúron pendülő diktátorok sem veszélytelenek.

  33. 27 Én nem az Orbán-médiából tájékozódom, hanem megbízható nemzetközi hírforrásokból, például ezekből, jó böngészést:
    citizengo.org
    familywatch.org
    lifesitenews.com
    ruthinstitute.org

    32 „A többiek érthető módon védekezni próbálnak az üldözés megbélyegzés és kirekesztés ellen” – Akkor menjenek Ugandába küzdeni, mert itt már nincs semmi ilyesmi!

    „Nemcsak a balliberálisokra kell éberen gyanakodni,az egyhúron pendülő diktátorok sem veszélytelenek.” – Hát igen, ezt mondom az elejétől. Egyik kutya, másik eb. És az se véletlen, hogy mindkettő totál elfogadhatatlan.

  34. Ezen a helyen az a PC, ha valaki nem PC !
    Tehát itt ellendiktatúra van.
    Próbálkozhatsz ettől eltérő véleményt megfogalmazni, de akkor meglincselnek !

    LOL 🙂 LOL

  35. 36

    Az 1848 -as eseményekhez a megtévesztésig hasonló módon.
    „Érthetetlen” hogy mégis Nemzeti Ünnep !

  36. 37 „Az 1848 -as eseményekhez a megtévesztésig hasonló módon” – ne haragudj, de nem értem, mire utalsz itt. Mi hasonlít szerinted 48-ra? És miért?

  37. 31 Tibor bá’
    Koltai hozzászólásainak szellemisége nagyon hasonló a mosógépszerelőéhez, először azt hittem, hogy ő az új néven, de aztán úgy ítéltem meg, hogy mégsem.
    Vagy mégis?
    Azok a távolságtartó, szenvtelen fogalmazások, sokszor felsorolásszerűen leírva.
    Habár bőbeszédűbbnek tűnik, a szerelő nem eresztette ilyen hosszú lére mondanivalóját…
    De össze lehetne kötni őket, biztos jól megértenék egymást… 🙂

  38. 39 – hubab:
    Koltai valóban = Mosógépszerelő. Szellemisége azonos, a stílust iparkodik megváltoztatni. Ezt még tolerálni tudom, bár a 34. hozzászólása már átlépte a vörös vonalat. Régi trükkje, hogy először szalonképes majd, amikor szabadon beléphet (valamilyen hamis nick alatt) akkor robbant egyet (lásd 34.)

  39. Mosógépszerelő vagy nem, én szeretek vitatkozni. Ellenvélemény nélkül viszont elég nehéz.

  40. 41 – Ábel:
    A mosógépszerelő nem vitatkozik, hanem az életérét küzd. Egy kubai mulat nőt vett el feleségül, csinált neki 3 színes bőrűnek számító gyereket. Ezzel megalapozta fehér/heteró ellenes álláspontját, és mert szarul érzi magát, iparkodik mindenkinek szarrá tenni az életét. De, ha te tudsz vitázni a 34.-el, akkor rajta.

  41. 42 – Ez érthető, hogy mulatt feleséggel és színes gyerekekkel azon az oldalon van, amin, ezzel együtt én úgy értékeltem, hogy kulturált eszmecserét tudtam vele folytatni. 34 előtt nekiálltatok cseszegetni, ezen felhúzta magát, ez egyszerűen csak emberi. De szerintem még így se volt kirívóan bunkó, csak jelezte, hogy nem érzi fair-nek a reakciókat.

  42. Irigylem. A genetikailag kevert gyerekek sokkal életerősebbek. És egy csinos, kedves feketebőrű feleség… tudja hogy kell élni…

  43. 45. Zsolt
    Az a lázálmuk nem fog megvalósulni, hogy lesz egy világkormány ami a föld összes lakója fölött uralkodik megvalósítva a totális kontrollt és emellett a magántulajdont is megszüntetik.

    „Mivel minden rendszer magában hordozza azt az információt, amit róla megtudhatunk, ez azt jelenti, hogy minél rendezettebb egy rendszer, vagyis minél alacsonyabb az entrópia szintje, annál több információval lehet az állapotát leírni.

    Egy rendszer entrópiája tehát arányos az állapot-valószínűségének pozitív logaritmusával, az állapotát leíró hír információ tartalma pedig arányos az állapot-valószínűség negatív logaritmusával, amiből – alkalmasan választott átszámítási tényező esetén – adódik, hogy:

    INFORMÁCIÓ = NEGATÍV ENTRÓPIA

    amely utóbbit nevezhetjük így is: „negentropia”, és most már az is nyilvánvaló, hogy ha egy rendszer entrópiája növekszik, akkor ugyanilyen mértékben csökken a rendszer állapotát leíró hír információ tartalma.

    És most a hőerőgépek, gáztartályok, és egyéb termodinamikai rendszerek után vizsgáljunk meg egy általánosabb rendszert, mégpedig a kártyavárat.

    Sokan szeretnek kártyalapokból kártyavárat építeni. Ehhez alkalmasabb a römi, mint a magyar kártya, mert több lapból áll. Ha az íróasztalunkon felépítünk egy szép magas kártya-tornyot, ugyancsak oda kell figyelni, ahogyan óvatosan rakjuk egymásra a lapokat, mert ha valaki váratlanul kinyitja az ajtót, vagy az ablakot, egy csekélybe huzat is összedöntheti az alkotásunkat.

    Ennek azonban a fordítottja nem szokott előfordulni. Ha össze-vissza hevernek az asztalon a kártyalapok, /megjegyzésem: ez a helyzet most és így is nagyon bonyolult a társadalmi rendszerek irányítása, a világunk működttése/ nem számíthatunk arra, hogy azokat egy váratlan huzat felkapja, és „véletlenül” felépít belőlük egy több méter magas kártyavárat.
    Az asztalon össze-vissza heverő kártyalapok esetén ugyanis a rendszer entrópia szintje magas, információszintje alacsony, míg a felépített kártyavár esetén az entrópia szint lesz alacsony, és a rendszer állapotát leíró hír információtartalma magas.”
    Dr. Héjjas István-tól az idézet

    Az MI kiszámíthatatlanságát, hogy építik a rendszerbe?
    Törekedni lehet egy globális kormányzásra, de nem fog összejönni.
    Annál a nagyon rendezett globális társadalomnál elég egy kis rés ahol bejön a huzat és a többezer éves fáradozás megy a kukába.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük