(4078) Ukrajna veszít

Átvéve az alábbi, szlovák hírportáltól

„Alvajárók vagyunk!” – A CIA egykori tanácsadója szerint Ukrajna elveszíti a háborút

A háború február 24-ei kitörése óta egymást érik a jóslatok arról, mikor és milyen végeredménnyel érhet véget Oroszország és Ukrajna konfliktusa. Érvekkel és logikus ok-okozati folyamatokkal alátámasztott elemzésektől egészen az újságcikk formáját öltő bélből jóslásig terjed a skála. Nagy részük figyelmet sem érdemel, de a CIA és más amerikai hírszerzőügynökségek korábbi tanácsadója, James Rickards pár nappal ezelőtt megjelent írása biztosan nem tartozik ezek közé. 

A globális piacok elemzésével, befektetési tanácsadással foglalkozó dailyreckoning.com-on megjelent cikk nem tekinthető a tényalapú újságírás csúcsának. Szerzője nem adatokra, statisztikákra vagy katonai tapasztalataira támaszkodva állítja, a nyugati propaganda félrevezeti a nagyközönséget: Ukrajna biztosan nem áll nyerésre ebben a háborúban. Rickards sokkal inkább egy ügyesen felépített, bár néhol kissé elnagyolt logikai láncolat mentén jut el a végkövetkeztetésig, a háború jelenlegi állása szerint a legvalószínűbb forgatókönyvet Ukrajna összeomlása jelenti.

Míg a kijevi narratívát követő írásoknál igen ritkán mennek utána, ki az adott cikk szerzője, a mainstream kórussal szemben disszonáns hangot megütők pedigréje általában központi témája az ehhez hasonló szemléknek. Nos, Rickards írása abban is különleges, hogy szerzője nem egy fősodron kívüli figura – legalábbis eddig még nem volt az. James Rickards korábban amerikai hírszerző szolgálatok, köztük a CIA pénzügyi és tőkepiaci tanácsadójaként tevékenykedett, részt vett a 2008-as gazdasági válság okait feltáró kongresszusi vizsgálóbizottság munkájában, gyakorlatilag nincs olyan magára valamit is adó amerikai lap, amelyik az elmúlt években ne közölte volna írását, vagy kérte volna ki véleményét.

Rickards gondolatmeneték egyik központi állítása, hogy az elmúlt hónapokban tapasztalható komoly orosz területveszteségek jelentősége jóval kisebb annál, mint ahogy azt az ukránok láttatni szeretnék. A visszavonulás elfogadható áldozat azért – írja, hogy az orosz megerősített vonalak mögül, amelyeknek áttörésére Ukrajna jelenleg képtelen, az ukrán hadsereget állandó tüzérségi tűzben felőröljék. Rickards szerint ez most az orosz hadsereg legfontosabb célja.

A februári kudarcok után az oroszok szép lassan átálltak az ukrán élőerő és haditechnika lassú, de biztos megsemmisítésére.

Rickards azt állítja – sajnos meg nem nevezett amerikai hírszerzési forrásokra hivatkozva –, hogy drámai a különbség az orosz és az ukrán élőerőveszteség között: decembere 8-10 az 1-hez az arány az oroszok javára.

A szerző ezen állítását, forrás híján, érdemes fenntartásokkal kezelnünk, de a háborús veszteségekkel kapcsolatban azért akad itt egy érdekes dolog.

Az elmúlt hónapokban észrevehetően juhászodott kicsit a nyugati álláspont, korábban az ukránokéhoz képest többszörös orosz veszteségekről szóltak a hírek, aztán szép lassan valami megváltozott. Ursula von der Leyen EB-elnök „elszólása” után a számok elkezdtek közelíteni egymáshoz. Hivatalosan jelenleg nagyjából 1:1-hez teszik az orosz és ukrán halottak, illetve harcképtelen sebesültek számát. Mintegy százezer főről írnak egyik és másik oldalon is. Az orosz veszteségekről az ukrán(!) kormány nyilatkozott a múlt év végén (a Kreml teljesen irreális, hatezres számot közölt még szeptember végén), az ukránról pedig az amerikai védelmi minisztérium adott ki nemrégiben egy becslést. Valószínűleg nem lövünk nagyon mellé, ha azt állítjuk, az ukrán élőerő-veszteség nagyobb, mint az orosz, de messze nem olyan hatalmas különbséggel, ahogy azt Rickards állítja.

Fordulat

Rickards, sok más nyugati elemzőhöz hasonlóan úgy véli, Oroszország februárban nem elfoglalni és megszállni akarta Ukrajnát, ahhoz túlságosan kicsi volt az inváziós hadsereg. Egy kikényszerített rezsimváltás, egy ukrán bábkormány kinevezése volt a cél, illetve annak szemléltetése, hogy

Oroszország számára Ukrajna NATO-integrációja, illetve esetleges csatlakozása az amerikai atomernyő védelme alá húzódott országokhoz az abszolút vörös vonal. Ha kell, a háborút is hajlandók vállalni ezért.

A Kreml és Vlagyimir Putyin rosszul mérte fel a várható reakciókat. Washington nem ugrott be, az USA vezetésével az egész nyugati közösség hajlandó volt felsorakozni Ukrajna mögé. Az ukrán hadsereg erejéhez mérten igen hatékony ellenállást tanúsított, mire az így nyert időt kihasználva a nyugati szövetségesek annyira megerősítették Ukrajnát, hogy a támadó, nagyjából 150-200 ezres orosz hadsereg képtelen volt folytatni az előrenyomulást. A szerző szerint Putyin és az orosz hadvezetés belátta, mennyire elszámították magukat. Mostanra egészen más módszerekkel próbálkoznak. Az energetikai infrastruktúra megsemmisítése mellett komoly offenzívára készülnek, a következő hetekben Rickards szerint akár Ogyessza elfoglalása is napirendre kerülhet. Oroszország fő célja már nem a béketárgyalások kieszközlése – írja, diktátumot akarnak Ukrajnára kényszeríteni.

Itt érdemes megállni egy pillanatra. Rickards cikkében kétségtelenül akad néhány igen meredek kijelentés. Ogyessza elfoglalása vagy az 1:10-hez veszteségarány mellett talán a legnehezebben védhető állítása, hogy az orosz hadsereg egészen őszig igyekezett kímélni az ukrán civil lakosságot. Az ENSZ emberi jogi felügyelősége szerint a háború kitörése és 2023. január 2-a között összesen 6919 civil lakos vesztette életét Ukrajnában. Hogy ez sok vagy kevés, annak eldöntését az olvasóra bíznánk. Rickards állítása ugyan statisztikai szempontból védhető, de az is kétségtelen, egy fűtött szobában könnyebb matekozni, mint egy földig rombolt kelet-ukrajnai kisvárosban.

Abban Rickardsnak mindenképpen igaza van, hogy az új orosz stratégia óriási áldozatokat követel az ukrán hátországtól. Azt állítja, a nagy csinnadrattával beharangozott friss nyugati fegyverszállítmányok (lásd: „tankokat kap Ukrajna„) egyrészt túl későn, másrészt nem elegendő mennyiségben érkeznek ahhoz, hogy érdemben hatással legyenek a háború menetére. Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő zseniális bon mot-ját idézve, ez a „homeopátiás mennyiség” egyszerűen túl kevés ehhez.

A szerző a Patriot-légvédelmi rendszerek szintén címoldalakon hozott átadását hozza fel példaként. Szerinte az Egyesült Államok már eleve a Patriot egy régebbi, általa már alig használt változatát adja át az ukránoknak (egy új, frissen felállított Patriot-üteg költsége nagyjából egymilliárd dollár), ráadásul mindössze egyetlen ütegről van szó (egy-egy üteghez általában radarállás, irányítói egység, 8 kilövőállás, és a szükséges mennyiségű szállítójármű tartozik). Rickards azt már nem említi, de időközben a németek is beígértek egy üteget, illetve a lengyelek is kettőt. Más kérdés, hogy amerikai elemzők szerint is hónapokat vehet igénybe, mire a szükséges néhány tucat ukrán katonát kiképzik a Patriot használatára, ráadásul egy üteg nagyjából egy Kijev méretű nagyváros védelmét tudja csak biztosítani.

Nincs más hátra, mint előre?

Bár jelen állás szerint kissé talán elhamarkodottnak tűnik Rickards azon kijelentése, hogy az ukrán vereség elkerülhetetlen, pusztán csak idő kérdése, írásának legfontosabb következtetésével nem lehet nem egyet érteni.

Az Egyesült Államok mára annyira belebonyolódott a háborúba, hogy kénytelen minden lépését patikamérlegen kimérni, máskülönben elkerülhetetlenné válik a nyílt konfrontáció Moszkva és Washington között. Mind ez idáig sikerült elkerülni a legrosszabbat.

Üdítő volt látni, hogy a lengyel rakétabecsapódás során pedig minden érintett fél kellő körültekintéssel járt el, holott joggal tarthattunk az eszkalációtól.

Csakhogy elég egyetlen elhamarkodott reakció, és a Nyugat hirtelen háborúban találja magát Oroszországgal, azt pedig már a lehetetlennel határos lesz megakadályozni, hogy egy orosz-amerikai konfliktus ne fajuljon nukleáris háborúvá. Ahogy az idő előrehaladtával az ukrán hátország és hadsereg egyre nehezebb helyzetbe kerül, miközben az Egyesült Államok továbbra is rendületlenül támogatja Kijevet, mind valószínűbbé válik egy elkeseredett, elhibázott lépés, azzal pedig a legrosszabb forgatókönyv megvalósulása – írja konklúziójában a szerző.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

154 gondolat erről: „(4078) Ukrajna veszít

  1. Mindenki tudja, de igazán mindenki figyelmen kívül hagyja a lényeget:

    A háború nem Ukrajnában, hanem az EU-s meg az amerikai költségvetésekben fog eldőlni.
    Az EU lassan kidől, mert rongyos 18 milliárd eurós ukrajnai segélyt is hitelből akarják megoldani. A hitelfelvétel macerás, mert a déli államok már így is nyakig el vannak adósodva… Az USA-nak meg egyedül túl nagy falat… Meg aztán a fő stratégiai célját elérte: Lerobbantotta az oroszokat az európai energiapiacokról. Innen kezdve mindegy, hogy Ukrajnának 3-4 megyével nagyobb vagy kisebb a területe. Vagy akár mindenestől visszamegy az oroszok kebelére.
    Így az EU is jobban járna, mert akkor nem neki kellene újjáépíteni meg felkészíteni a csatlakozáshoz.

  2. 1. PVcs: Elvonatkoztatva a mentális állásponttól, miszerint az Orosz agresszornak meg kell bőnhődnie, reálpolitikai és anyagi szempontból sajnos már Ukrajna orosz irányítás alá kerülése akár opció is lehet. Mindenesetre az USA-nak még mindig megéri a korábbi generációs fegyverek, egy két újabb rendszer illetve nem-szignifikáns, teljes katonai költségvetésének 4-5%-ából támogatnia Ukrajnát, egyrészt belpolitikai „védjük a demokráciát és szabadságot a gonosztól”, másrészt katonai szempontból jelentősen erodálja az Orosz erőket és technikát.
    A fenti gondolatot átfigalmazva: „Ukrajna akkor veszíti el a háborút mikor az USA úgy dönt”.

  3. Azért számoljunk már azzal is hogy az USA/ NATO és szövetségesei gazdasági hátországa nagyságrenddel nagyobb mint az orosz „minigazdaság”. Egy mai háborúban a létszám nem helyettesíti a hatékonyságot.
    A szankciók nagyban szűkítik az oroszok lehetőségeit és tovább fokozhatóak a teljes izolációig. Ami tovább fenntartható mint a háború.

  4. Z-Próféta

    Nincs USA/NATO…. Csak USA van… A törökökök még számíthatnának, de azok nem fognak Oroszország ellen harcolni.
    A másik dolog, hogy az oroszok hajlandók sokkal nagyobb áldozatokra, mint a nyugati polgárok.
    A harmadik, hogy Oroszországnak gyakorlatilag végtelen mennyiségű energia és nyersanyag áll rendelkezésére, amit az EU nem mondhat el. Az eladósodottság, a belső feszültségek sokkal sérülékenyebbé teszik a háborúval szemben… Előbb írtam, hiába a „gazdasági fölény”, már csak hitelből képesek Ukrajna lélegeztetőn tartására.
    Teljes izolációról pedig nem beszélhetünk, amikor a világ 85%-a gond nélkül kereskedik Oroszországgal.
    Az USA már elérte a célját, már sok értelme nincs pénzt ölni a háborúba.

  5. 2. Minato
    „A fenti gondolatot átfigalmazva: “Ukrajna akkor veszíti el a háborút mikor az USA úgy dönt””.

    Érdekes, hogy Orbán pont ezt mondta, amiért le lett árulózva, meg lett köpködve, nem csak az ukránoknál, de a fejlett nyugati sajtóban is.

  6. 5. Hegel, nem érdekes. Nyilvánvalóan itt, kis fórumokon szabadabban lehet fogalmazni. A politikai, közszereplői kommunikáció, nyugati PC irányultság és a „fősodor” nem engedi meg a profán, nyilvánvaló, „paraszti józan” megfogalmazást. Ugyanakkor, ezt az Ukránok is kimondták már: ha nincs nyugati (értsd: USA) támogatás, máshogy alakulnak a dolgok. Vagyis sehogy.
    Ugyanakkor ha a szivemre hallgatok, szivesen látnám az Oroazokat otthon „hazaverve”, az Ukránok győzelmét, hisz semmi joguk az Oroszoknak más országokat lerohanni és magukhoz csatolgatni.

  7. Ne viccelődjünk már ezzel a „világ 85%ával” kereskedéssel.
    A nyersanyag/energia exportja hova irányul és az importja honnan jött.
    A többi csak habverés

    Az 500 000 frontkatona etetése is probléma, az hogy lesz e hozzá elég csizma és usanka az még kérdéses.
    A szankció olyan erős fegyver, mint az ukrán hadsereg… (szerintem)

  8. 7: Z Próféta
    Elég csizma és usanka nincs ukrániában sem:
    *https://static14.tgcnt.ru/posts/_0/17/175c112376a65220509565c466c90272.mp4

  9. Zé, én láttam az észak komáromi erõdben savanyító medencéket, amikbõl aztán megbecsültük, mennyien voltak ott valójában… Az orosz a nyomorgást mūvészi szintre emeli, ha úgy adódik…

  10. A Nyugat tud fegyvert betolni, de embert nehezen. Ellentmondó hírek vannak Soledarból, kivonult egy dandár, vagy sem, amikor a műveletet vezénylő vezérőrnagy elesett, hátrahagyva a város központjában harcoló hivatásosokat és nacionalistákat. Az látszik, hogy egyre nehezebb az emberveszteséget pótolni és a sorállomány harcértéke sokkal alacsonyabb, mint a hivatásosoké, akik viszont lassan elfogynak. Az oroszok felőrlő taktikája miatt hiába terveztek az ukránok újabb nagy ellentámadásokat, a csoportosításokból folyamatosan erősítéseket kell küldeniük az ostromlott térségekbe.
    Ha ez a folyamat folytatódik, megspékelve egy, vagy több orosz támadással, akkor az USÁ-nak lépnie kell, a csepegtetett fegyverszállítás és felderítési (vezetési) támogatás kevés lesz, az ukrán hadsereg összeomlik. A kérdés az, hogy mekkora „vereséget”engedhet meg magának amerika?
    A teljes elfogadhatlan, mert akkor a hit, hogy jó szövetségesének lenni (és ezért áldozatot vállalni) végleg elveszett, annak minden következményével együtt. Nem, hogy nem tudja megszerezni az orosz nyersanyagkincseket (ami hosszú távon ezzel Kína kezébe kerül), hanem elveszti az őrülten drága hadseregének a finanszírozási lehetőségét is. De mit tud tenni? Vagy valami kompromisszummal lezárja az egészet, hogy kis arcvesztéssel megússza (ez a lehetőség szerintem már elment), vagy még jobban beleáll, ami igencsak veszélyes, vagy indít újabb helyeken háborúkat, hogy azokat a médiában felfújva erről elterelje a figyelmet.
    Mindez attól függ, hogy az oroszok térnyerése lassú, vagy gyors lesz.
    Az EU helyzete sem jó. A központosítási törekvéseknek annyi, a forráskiszivattyúzás miatt egyre nehezebb lesz pénzügyi áldozattal járó döntéseket véghezvinni, mindenki menti a bőrét és nem akarja, hogy a másik magával rántsa. Az azonos érdekű országok megpróbálnak összefogni, vagy azért, hogy a bajban lévők ne tudják kifosztani őket, vagy azért, hogy együtt jobban tudjanak kapaszkodni. Az EU egy másik világhatalmi rendben jött létre, azóta már teljesen megváltozott, ma már inkább kerékkötője a benne lévők fejlődésének, mint elősegítője. Vagy visszatér az eredeti gazdasági elképzeléshez, vagy darabokra szakad.
    Az oroszok nem omlottak össze a szankcióktól és már nem is fognak. A cél, hogy piacvesztéssel gyors pénzügyi összeomlást okozzanak, nem sikerült, az idő elteltével pedig ennek a lehetősége elveszett, a hosszabb távú hatások pedig könnyebben kivédhetők, csak pénz kérdése.
    Ebből látszik, hogy az USA nem mérte fel jól a helyzetet, míg az oroszok felkészültek rá. A kérdés az, hogy ebből az amerikaiak milyen következtetéseket vonnak le, figyelembe veszik-e a realitásokat, vagy magukat meggyőzve inkább a vágyaik vezetik őket?

  11. Z-Próféta

    „Ne viccelődjünk már ezzel a “világ 85%ával” kereskedéssel.
    A nyersanyag/energia exportja hova irányul és az importja honnan jött.
    A többi csak habverés”

    Nem habverés. Oroszország már 10 hónapja hercol a NATO teljes arzenáljával, és tűnik fáradtnak.
    Az USA-t mintegy 40 állam támogatja a szankciókkal, 160 meg nem. A nem támogatók kiteszik a világ 85%-át. Ide tartozik India, Kína, Brazília, Indonézia, Irán, Egyiptom, meg az arabok jó része, és hozzá lehet venni a fejlődő világot, aminek tele van a hócipője az USA globalista dominanciájával.
    Ami meg az exportot illeti, Ázsia átveszi az EU-ban felszabaduló mennyiségeket… Addig meg Európa vásárolja többszörös áron, harmadik országok közbeiktatásával.

    „Az 500 000 frontkatona etetése is probléma, az hogy lesz e hozzá elég csizma és usanka az még kérdéses.”

    Igen… A brit titkosszolgálat szerint az orosz hadsereg már márciusban éhen halt.
    Ekkora háborúra való felkészülésben nyilván vannak hibák, még nagy hibák is. De ezekre fókuszálva elkövethetjük azt a hibát, hogy alapvetően alábecsüljük az ellenfelet…
    És … voi lá! Már 10 hónapja hallhatjuk, hogy az oroszok ebből-abból kifogytak, a család veszi a meleg pulóvert a katonáknak, mosógépekből kiszerelt csipekkel repül az orosz légierő, és minden héten kifogynak a rakétákból meg hasonlók. Ehez képest Ukrajnában szinte mindenütt csk órákra van áram.
    Valóban kreatív és vicces orosz ellenes karikatúrák jelennek meg, de ezek többet ártanak, mint ha komolyabban vennék az orosz forrásokat s elszántságot.

  12. 10. Tibor-bá

    Félig… Már egyre több időt töltök otthon… Tulajdonképpen kétlaki vagyok… De a súlypont tendenciózusan tolódik Magyarország felé. A gyerekekenek kellne egyetemet találni otthon, de kicsit macerás…

  13. 11 – kakukk

    „Ellentmondó hírek vannak Soledarból,…”

    Annyira nem ellentmondó a helyzet, ha nem a „buborékos” tudósításokat figyeled, hanem a konkrét harctéri videókat, térképeket, híreket.

    Most az van, hogy az egyes szétvert ukrán egységek megmaradt katonáit kivonják a városból, de újakkal már nem pótolják őket. Ennek sok értelme itt már ugyanis tényleg nem lenne, Soledar város körül észak-nyugatról és dél-nyugatról is lassan bezárul a harapófogó.
    A Szeverszk-Artyemovszk (ukránul Bachmut)-Soledar-Toreck ukrán védelmi vonal lassan, de biztosan összeomlóban van. A kis településeket nem számítva az első „nagy tégla, amely kihull a falból”, éppen Soledar lesz. A következő pedig nagy valószínűséggel Artyemovszk.

  14. 11. kakukk

    „A Nyugat tud fegyvert betolni, de embert nehezen. ”

    Már azt se nagyon. Nem jószívből küldik a modernebb fegyvereket, hanem mert a beáldozható raktárkészlet kifogyott, és a saját tartalékaikat küldik fogcsikorgatva, mert nem mernek ellentmondani az USA-nak, aki cserébe nagyon szívesen fogja nekik eladni a hiányzó mennyiséget, hogy feltöltsék a raktáraikat.

    Anyagilag meg az EU padlón van… a nagyobb államoknak 100% GDP felett van az adóssága, és úgy kell nekik az ukrán háború meg a méregdrága amerikai LNG, mint ablakos tótnak a hanyattesés.

    A hatalmas csapda az, hogy Ukrajna felépítéséhez rengeteg energia kéne, de ha az Amerikából jön, akkor megfizethehetlen lesz… Nem beszélve arról, hogy nem csk drága hanem szűkös is. meg fog indulni a harc azért, hog y ki kapjon… Ettől az EU szét is eshet.
    Aki kipotyog, annak megint ott lesz az olcsó orosz energia…

  15. 14 Zsolt
    Nem akartam bő lére ereszteni, arra gondoltam, hogy ha tényleg ott hagyták a fenébe az állásukat, kihasználva a helyzetet, vagy sem. A Wagneresek mondták legutóbb, hogy mégsem.
    A várost az ukránok nem tudják tartani, az egyértelmű. Viszont új helyzetet jelenthet az, ha a hadsereg fegyelme meglazul, bomlik, hogy mentsék magukat, otthagyják a többieket, mert tele a …az egésszel. Ezért írtam, hogy a sorállomány kevésbé motivált, másokkal meg hogyan tudnák a veszteségeket pótolni.

  16. 15 P.V
    Annyi lőszer fogy el ukrán oldalon, hogy képtelenség pótolni (mégsem tudják tartani a lépést az oroszokkal, el is kell oda juttatni, mi van akkor, ha beszűkül, vagy bedugul a táplálási útvonal). Nyilván a „békebeli” készlet erre semmi, a gyártói kapacitást sem erre a mennyiségre tervezték. Az ipart átállítani hadi gazdálkodásra időt igényel, a finanszírozásától nem is beszélve.

  17. 11. kakukk

    Le a kalappal, csillagos ötös elemzése a helyzetnek.
    Kérdés, hogy mit tesz a kutyaszorítóba kerül Amerika.
    1. Ha elengedi Ukrajnát, akkor a kutya sem fog megbízni benne a jövőben (nem mintha mostanában annyira sokan megbíznának benne, a Kurdok elárulása után ez lesz a cseresznye a tortán). Ezt végképp nem akarja az USA.
    2. Ha még az 1. pont mellé még pluszba területeket is ad Ukrajnából (mentse ami menthető a medvétől alapon) az éhes szomszédoknak (Lo., Ro.), na akkor NATO ide, NATO oda, nem szeretnék a keleti tagok helyébe lenni, mert az egyesült ukrán-orosz harcedzett seregek ha megindul, csúf világ fog bekövetkezni arrafelé.
    3. Ha pedig nem árulja el Ukrajnát, hanem tovább tolja a fegyvereket neki, ettől függetlenül Ukrajna, előbb vagy utóbb úgy is összeomlik, és akkor ott vagyunk (USA választásától függően) az 1-es vagy 5. pontban leírt helyzetnél. Az 1-es pont választása esetén az említett arcvesztésen felül, a medvének akkor tekintélye lesz a glóbuszon, hogy az már több mint nem kívánatos az angolszászoknak.
    4. Ha ráveszi az ukránokat, hogy egy engedjék el a négy megyét, plusz a Krímet (míg ő a háttérben kiegyezik az orosszal, hogy elégedjen meg ennyivel, meg amit még felajánl neki a globális játszótérről/?/), akkor Zselét és társait – azzal a felkiáltással, hogy miért is halt meg ennyi ukrán???? – elsepri a népharag és jön egy olyan vezetés, akik az USA ellenében kiegyezik az orosszal. Ez aztán végképp nem kívánatos az USA-nak.
    5. Ha pedig eszkalálni próbálja a háborút, vagyis beavatkozik akár közvetlenül akár a csicskái által (Lo., Ro.) akkor időt nyerhet, de ennek az útnak a végén már olyan események vannak, melyeket már nem az USA irányít.
    Na ez a legveszélyesebb.

    Törököt fogott az USA és nem engedi.
    Ahogy Te is, én is kíváncsi vagyok milyen utat választ Amerika.

    Személy szerint, elnézve, hogy mennyi vén, jövő nélküli, babonás gnosztikus sátánimádó vezeti, nem vagyok derűlátó.

    15. Pozitív visszacsatolás.

    Ha egy éven belül nem ér véget a háború, az EU szétesik. De akkor is ha az USA valamilyen esztelen eszkalációba kezd. Igaz, akkor a NATO is. A török biztos nem fog megdögleni az USA érdekéért, aki nem mellékesen az elmúlt 8 évben folyton cseszegette. Hol a török gazdaságot, hol a lírát, hol pedig az elnököt akarta megdemokratizálni (hol ilyen eszközzel, hol olyannal).

  18. 19 – Bendegúz

    Az USA Szíriában például ebben a pillanatban is az ellentétes oldalon áll Törökországgal szemben. Az amcsik (most még éppen) támogatják az ottani kurdokat, a törököknek meg ez nem tetszik.
    Irakban szintúgy.

    A törökök a gazdag menyasszony szerepében tetszelegnek; nem köteleződnek el teljesen sem az USA/Nyugat mellett (hiába NATO-tagállam!), teljes mértékben persze az oroszok mellett sem, de ezerrel kereskednek velük és nem csak az energiahordozókról van szó. Ők egyébként elég erősek illetve geopolitikailag fontosak ahhoz, hogy ezt megtehessék és mindkét oldalról a saját érdeküket nézve „cseresznyézhessenek a tálból”.

    A gülemisták anno ezért is akarták az USA segédletével megpuccsolni Erdogant, mert túlságosan autonóm módon viselkedik, s ez Washingtonban sokaknak nem tetszik.

  19. 19 Bendegúz

    „1. Ha elengedi Ukrajnát, akkor a kutya sem fog megbízni benne”

    Az USA sose épített a bizalomra. Vietnám, a kurdok és Afganisztán után nehezen is elvárható. Csakis a befolyási és zsarolási potenciáljára építaett mindig. Ezért is akarja csicskásként magához láncolni az EU-t letiltva az orosz energiáról és nyersanyagokról.

    Amúgy teljesen igazad van. Az USA a sarokba festette magát.

    Az oroszok elszámították magukat a háború elején, és ez elbizakodottá tette az USA-t.
    Az oroszok tudtak korrigálni, viszonylag ügyesen kivédték a szankciókat és fél év alatt átálltak hadi gazdaságra a lakosság minimális megszorításával.
    De az USA ott fogott padlót, hogy hogy a világnak csak kis részét sikerült maga mellé állítania, és Oroszországot nem sikerült elszigetelnie.
    Sőt, mégsőtebb, felgyorsította az amerika és dollár ellenes szervezkedéseket a BRICS-től kezdve a Sanghaji társaságig.

  20. Amúgy egy ex-CIA-s befektetési tanácsadó az milyen „állat”?

    Tegnap ezt akartam kérdezni igazából,de a fenti titulusok után inkább olyan mintha egy szívlapáttal ásnám magam alatt a gödröt,főleg így hogy a „nemzetközi sajtó” tolja a szánkba a magánvéleményt.

    Vagyis nem dőlt el semmi,de az atomot 8 milliárd embernek kell elmagyarázni manapság,arra meg senki nem vállalkozik .
    ..szerintem.
    Patthelyzet ami a zömnek hosszútávú züllesztés,a szegényebbeknek éhhalál közeli.

  21. „Oroszország már 10 hónapja hercol a NATO teljes arzenáljával, és tűnik fáradtnak.”

    Ebből a tévedésből kiindulva nehéz valós értékelést adni.

    Ami tény, hogy az eddig az USA által bejelentett, (és még le sem szállított) katonai támogatás az USA katonai költségvetésének alig 1%-a.
    Ez a teljes NATO arzenálhoz képest, molyfing.
    Bármikor duplázható, többszörözhető.
    A szankciók tovább fokozhatóak, bármeddig fenntarthatóak.

  22. 21 – Pozitív Visszacsatolás

    „Sőt, mégsőtebb, felgyorsította az amerika és dollár ellenes szervezkedéseket a BRICS-től kezdve a Sanghaji társaságig.”

    Valóban, itt egy tegnapi cikk Oroszországból, éppen ezzel a kérdéssel foglalkoznak.

    A címe:
    „Miért fél annyira az Egyesült Államok a petrojüantól és miért süllyeszti el szövetségeseit?”

    https://russtrat.ru/news/9-yanvarya-2023-1148-11584

  23. Az olaj- és gázbevételek a legnagyobb arányt képviselik az orosz költségvetésben.
    Ezeket az életbe lépő szankciók jelentősen érintik.
    Az új piacok az uniós ársapka alatti áron, és töredék mennyiséget vesznek fel.
    A magas szállítási távolságok és a szűk szállítási kapacitások mind erősítik a szankciók hatását.

    persze az orosz lapokból minden orosznak világos, hogy európa megfagyott, se víz se áram. A németek sötétben alszanak.
    A harcoló orosz csapatok már látják a Bresti kikötőt távcső nélkül.
    Hihető.

  24. „A szankciók tovább fokozhatóak, bármeddig fenntarthatóak.”

    Erről leginkább a sikeres szesztilalom jut az ember eszébe, „a 13 éven át tartó prohibíciónak hála a korrupció, a csempészkereskedelem és a szervezett bűnözés soha nem tapasztalt mértékben felerősödött.”
    #https://ujkor.hu/content/szesztilalom-az-egyesult-allamokban

    Nos további „erősödést” ezen a téren a nyugat nem 13, de ma már 3 évig se bír el… 🙂

  25. Zé, éppen most kapta meg a januári villanyszámlát a pékem… 6x annyi ugyanannyi villanyért. Holnap csukja be a boltot.

    Elmagyaráznád bővebben, mi köze Putyinhoz a villany árának, mert nem értem.

  26. 27: Z Próféta

    Mindenki aszalódik, ez nem kétséges. Szerintem az sem, hogy kik fogják jobban bírni a következő éveket..
    „A Conference Board Leading Economic Index (LEI) az Egyesült Államokban a várt 0,4 százaléknál nagyobb mértékben, az előző havihoz képest 0,8 százalékkal, 114,9 pontra csökkent októberben a szeptemberi 0,5 százalékos havi csökkenés után. A LEI 100 pontos kiinduló értéke a 2016-os gazdasági teljesítménynek felel meg. Az index a 2022. április és október közötti hat hónapos időszakban 3,2 százalékkal csökkent, míg az előző hat hónapban még 0,5 százalékkal”

    #https://www.vg.hu/vilaggazdasag/2022/11/nem-ussza-meg-a-recessziot-az-amerikai-gazdasag

  27. Ukrajna elvesztette a lakosságának több, mint a felét.
    Nem arról van szó, hogy elfogy a katonaruhába öltöztetett ember, hanem a harcolni alkalmas katonák fogynak el. Az emberek jelentős része lelkileg, fizikailag, szellemisége, neveltetése miatt alkalmatlan a harcra. Svejkekkel nem lehet győzni.
    A gazdaság fele megsemmisült vagy ellehetetlenült. Folyamatos áram kéne, de nincs.
    Ehhez vegyük hozzá, hogy a harcok kitörése előtt a világ egyik leg korruptabb országa volt. A korrupció az nem egy hátizsák, amit bármikor levehetünk. Az része a társadalomnak.
    Nulla az esélye, hogy az az ország, amelyik elvesztette a lakosságát, elvesztette kiképzett katonáinak nagyrészét, ritkán van áram, néha van víz, fűtés, szűkös az élelem, a gáz, a benzin a civil eü. ellátás lényegében összeomlott /katonák ellátása/, a gazdaság romokban, a korrupció pedig világelső.
    Ukrajna, és vele az USA elbukta ezt a harcot. USA Afganisztánnal nem bírt!

  28. 23. Z-Próféta

    „Ez a teljes NATO arzenálhoz képest, molyfing.
    Bármikor duplázható, többszörözhető.”

    Szerényen kérdezem, akkor miért nem többszörözték meg a háború második hónapjában? Miért adagolják homeopátiás mennyiségben a vasat az ukránoknak, éppen csak annyira, hogy még kedvük legyen harcolni? Leküldhettek volna 1000 tankot, 500 HIMARS-ot oszt hadd szóljon, égessék fel a mezőket Moszkváig…
    De nem így történt.
    Miért nem?
    Ha egyszerre kapta volna Ukrajna azt, amit 10 hónap alatt csepegtetett a FejlettNyugat akkor lehet, hogy más vége lenne ?
    Miért nem?
    Lehet itt örvendezni az amerikai meg a NATO hadi költségvetésen, de ugye Afganisztánból is úgy vágta ki az US Army-t pár tucat szandálos tevepásztor, mint macskát szarni…
    Az USA egy dolgot tud jól: harmadik világbeli országokat bombázni. De győzni azt nem.

  29. 31.
    Szerényen jelzem, hogy ennek miértjét és mértékét még az itt író/olvasó hozzászólóknál is tájékozottabbak döntötték el.
    Mindenesetre a támogatás nő, a szankciók bővülnek.
    Ma a NATO és Unió újabb együttműködést jelentettek be Ukrajna támogatásáért.
    Joe Biden elnök döntött: az amerikai csapatokat 2021. szeptember 11-ig kivonják Afganisztánból.
    Nem a tálibok.

  30. 25. Z-Próféta

    „Az olaj- és gázbevételek a legnagyobb arányt képviselik az orosz költségvetésben.”

    Ez igaz.
    Meg az is, hogy az olajnak kb a fele, a gáznak meg kétharmada ment Európába.
    Mivel az imort csak csökkent, de nem állt le, az árak megduplázódtak, és oroszország a pénzénél maradt… sőt. Közben ugyanazt az olajat, gázt harmadik közvetítőkön keresztül jó drágán mégis megveszi az EU… Szóval mire átrendeődik a piac Ázsiára az oroszok nem vesztenek sokat.
    Ellenberger az EU meg fog hasalni…
    Ugyanis az olcsó orosz energiára épült a gazdasága…. Szóval lehet örömködni, hogy a rohadt Putyin jól megjárta, mert olcsón kell adja az olajat meg a gázt Ázsiának, de Ázsia úgy le fogja körözni Európát meg az USA-t az olcsó energiával mint a pinty.

  31. 31. Z-Próféta

    „Szerényen jelzem, hogy ennek miértjét és mértékét még az itt író/olvasó hozzászólóknál is tájékozottabbak döntötték el.”

    A szerénység indokolt, mert ebben az esetben azt jelenti, hogy nem tudod.

    Szóval mi kevésbé tájékozottak azt látjuk, hogy a NATO meg az USA úgy segít, hogy a harcok jó sokáig tartsanak… Ez nyilván az ukránok érdeke… feltételezhetően a tájékozottabbak szerint.

    A támogatás nő, a szankciók bővülnek, a karaván meg halad…

    Egyébként úgy tűnik, a támogatás nem nő, csak drágább de kevesebb cucc kerül az ukránokhoz, a szankciók meg jobban fájnak az EU-nak, mint az oroszoknak.

    A fiam pár hete mondta, hogy az iskolában szóltak, hogy fel lehet készülni távoktatásra, mint a Covid idején, mert lehet, hogy nem lesz fűtés. Franciaországban… NEM Oroszországban…

  32. 32.
    A tényleges gáz és olajárak cáfolják az állításaidat. Kevesebb kormányproagandát fogyassz.
    Talán „mimagyarok” vásároljuk egyedül az univerziumban világpiaci ár felett az „olcsó” orosz energiahordozókat.
    nekünk nem sok a 700-1000 Ft os tankolás az elmúlt száz év legjobb 10 éve után. 🙂

  33. Ezzel a háborúval kapcsolatban keveset lehet biztosan tudni, de egy dolog tuti, az USA nem siet a megnyeréssel.

  34. 35: Tibor bá’

    Azért ott se dübörög a gazdaság, zuhan minden index…
    „A Conference Board Leading Economic Index (LEI) az Egyesült Államokban a várt 0,4 százaléknál nagyobb mértékben, az előző havihoz képest 0,8 százalékkal, 114,9 pontra csökkent októberben a szeptemberi 0,5 százalékos havi csökkenés után. A LEI 100 pontos kiinduló értéke a 2016-os gazdasági teljesítménynek felel meg. Az index a 2022. április és október közötti hat hónapos időszakban 3,2 százalékkal csökkent, míg az előző hat hónapban még 0,5 százalékkal emelkedett. ”

    Kötélhúzás kezdődött, ki tűri jobban a szivatást?
    Van tippem…

    #https://www.vg.hu/vilaggazdasag/2022/11/nem-ussza-meg-a-recessziot-az-amerikai-gazdasag

  35. 30. Pozitív Visszacsatolás

    Az egyik nyomós oka az afgán kivonásnak az, hogy Kamala Devi Harris elnök úrnő és „baráti köre” „kecsegtetőbbnek” látta az ukrán-orosz konfliktust az EU kárára.

  36. Néhány kis hír, összeségében mutat egy irányt.

    Stoltenberg: Az Ukrajnának nyújtott segélyek kimerítették a NATO és az EU katonai készleteit .

    Aztán; Georgia nem adja vissza Ukrajnának a Buk légvédelmi rakétarendszereket, mert 2008-ban megvásárolta, nem pedig ingyen kapta őket – közölte kedden a tbiliszi védelmi minisztérium.

    Ez a jelenlegi páncélos mennyisége a Bundeswehrnek. ( 500 db. )

    És ebből a kis mennyiségből akarnak ajánékozni páncélost.

    Anzahl der Kampfpanzer der einzelnen NATO-Mitgliedstaaten im Jahr 2022

    Deutschland 266

    https://de.statista.com/statistik/daten/studie/1296884/umfrage/kampfpanzer-der-einzelnen-nato-mitgliedstaaten/#:~:text=Deutschland%20verf%C3%BCgt%20mit%20momentan%20nur,Rahmen%20des%20NATO%2DVertrages%20nachzukommen

    A Bundeswehrnek cirka 500 bevethetö nehezpancelosa van. Meg van a reserve, mint a 180 Leopard 1. Ebböl a kevesböl adjon oda a nemet hadsereg Ukrajnaba, hogy meg kevesebb legyen.

    Ez tehát annyit tesz, hogy a nyugati támogatás nem csupán nem végtelen, hanem nagyon is behatárolt, és a végét járja.
    S közben;

    Ukrajnában katonai nyilvántartásba veszik a várandós és kisgyermekes nőket

    Másik hír:

    A Központi Katonai Körzet parancsnokát, Lapin tábornokot előléptették​, orosz részröl. Ami nyilván annyit tesz, hogy az orosz vezetés most nem levált, hanem kitüntet: száz elégedett. Ha az oroszok elégedettek, akkor az ujránok nyilván kevésbé….

    Ehhez kapcsolódik, hogy ma esti hír szerint bezárult a gyürű Soledar körül, a benneteket ukrán erők felszámolása folyamatban.

    Ha ezeket a híreket összegezzük, akkor nagyjából az jön le, amit a fenti cikk jelzett. Ukrán bukás.

  37. 32,ZPróféta
    …”Joe Biden elnök döntött: az amerikai csapatokat 2021. szeptember 11-ig kivonják Afganisztánból.
    Nem a tálibok….”
    Z.P. Menjünk kissé vissza a történelemben, és vegyük észre mennyire lejáratja magát Amerika katonailag ostoba és meggondolatlan beavatkozásaival tőle nagyon távoli országokban, egy eszement idealizmus „harc a kommunizmus terjedése ellen” alapján:
    1.Az 50-es évek elején Koreában, az ország kettészakadását eredményezve.
    Mi jó jött ki belőle Amerikának?
    2. A vietnámi háború, eszméletlen anyagi és emberéleti kárt okozva, gyalázatos kimeneküléssel befejezve.Aki látta az amerikai követség tetejéről gyáván menekülő utolsó helikopter felszállását, a hátrahagyott kollaboránsok könyörögve égnek emelt kezeit, az soha nem felejti. Kik elől menekült hatalmas Amerika? A vietkongiaknak sokaknak még cipője sem volt!És bizony, a vietkong döntötte el Amerika számára mikor válik a helyzet tarthatatlanná, nem az akkori elnök.
    Mi jó lett ebből Amerikának?
    3. Afganisztán. Ha lehet, még szégyenteljesebb, még megalázóbb kimenekülés, még több arcpiritó felvételekkel.Aki látta a kabuli reptérről felszálló utolsó Globemastert, a futómüveken állingáló, a szárnyakon csimpaszkodó , hátrahagyott ,elárult kollaboránsokat, az soha nem felejti el ezt a gyalázatot.
    Joe Biden döntött arról, hogy kivonulnak? Vágyvezérelt gondolkodás, kedves Próféta. Bizony, bármennyire kellemetlen beismerni, a talibok döntötték el mikor válik az amerikaiak helyzete tarthatatlanná, nem Biden.

  38. 31. Pozitív….

    „Szerényen kérdezem, akkor miért nem többszörözték meg a háború második hónapjában? Miért adagolják homeopátiás mennyiségben a vasat az ukránoknak, éppen csak annyira, hogy még kedvük legyen harcolni? ”

    Nagyon egyszerű: Nem szeretne az USA atomháborút. Vajon miért nem adta oda még a Himarsokhoz sem a legnagyobb hatótávú töltetet? A többezer atomtöltettel rendelkező Oroszországot féken tartani és gyengíteni nem könnyű feladat egy nyílt katonai konfliktusban. Eddig az USA jól megoldotta.

  39. Afganisztán:

    1. Az USA kivonulása Afganisztánból előre eltervezett dolog volt.

    2. Az USA vereséget szenvedett volna Afganisztánban és azért vonult ki? Én inkább úgy mondanám, hogy kb. 2000 ezer milliárd dollár elköltése után úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább az Afganisztán nevű csődtömeget.

    Ukrajnára az USA eddig kb. 60 milliárd dollárt költött, ami az éves 1000 milliárd dollárdot meghaladó költségvetéséhez viszonyítva elhanyagolható összeg.

  40. „Ukrajna veszít” Hmmm.. micsoda cím.

    Meg ki lehet az a CIA egykori akárkije?

    Ha ki szeretnék emelkedni – mint egy az eredeti munkámból kiöregedett valaki – a sok cikkíró, újságíró közül, akkor ilyesmiket írnék én is, hasonló címekkel.

    A másik lehetőség, hogy a Kremltől fúj a szél és ez az iromány is az oroszok információs hadviselésének a része.

    A tartalom egy nagy bulshit, de a hszeket átfutva úgy látom nem is foglalkozott vele senki.

  41. Gyarmathy
    Ne általánosíts! 😉
    Másrészt engem ennél kevesebbért is tiltásra jelölt a putlerista falka.

  42. kakukk,

    Vaóó, micsoda wagneres film. Attól tartok azonban, hogy ez az, ami közelebb áll a valósághoz.

    #https://www.youtube.com/watch?v=AJlMaXDoY9U

  43. 46. Z. Próféta,

    Elég sok putlerist… akarom mondani, orosz pártival vitatkoztam itt az elmúlt hónapok folyamán, de sohasem lettem kitiltva. Pedig néha jó lett volna. 🙂

    Most meg – hogy az idő szinte mindenben engem igazol(t) – így meg egyre nehezebb.

  44. 42,ZPróféta
    Próbáld nem csak azt látni / kihámozni , amit látni akarnál, hanem a valóságot is:
    Értsd meg, hogy nem azért határozta el Biden a csapatok kivonását mert annyira jól telt volna nekik az afgán nyaralás, hanem mert a tálibok a poklok pokolját hozták rájuk , méghozzá nem a nap minden órájában, de minden percében. Az amerikai megszállt körletek elhagyása lassanként egyenesen öngyilkosság számba ment az otttartózkódásuk utolsó heteiben,egyszerüen lehetetlen volt a járőrőzés, a vezérkar ezt belátta, és bedobták a törülközöt, szóltak az elnöknek, hogy a játszma véget ért.
    Akkor, ha jobban belegondolsz, kik határozták el, hogy az amerikai látogatásnak vége?Az amerikaiak?

  45. 50
    „Afganisztánból is úgy vágta ki az US Army-t pár tucat szandálos tevepásztor, mint macskát szarni…”
    Tuti így volt.
    Elég élénk a fantáziátok, majdnem mint a valóság.

    Van már videó a mai orosz hadihajóról
    ahogy kifogyott a víz alóla?

  46. Anton Bendarjevskiy:

    „Az Egyesült Államok és szövetségei úgy tűnik nagyon is konkrét, konzekvens tervet követnek az Ukrajnának nyújtott támogatásban. Ez nagyban ellentmond annak a narratívának, miszerint minden egyes katonai eszköz típusért Kijevnek sokáig kell könyörögnie. Annak a narratívának is ellentmond, miszerint USA kihasználja Ukrajnát, hiszen ha segíteni akartak volna a háború mielőbbi megnyerésében, akkor azonnal, minden eszközt a rendelkezésükre bocsátották volna.
    Az elmúlt 10 hónapban Ukrajnának átadott katonai eszközökben világos minta figyelhető meg:
    1. Oroszország támadása után, a háború kezdetén páncéltörő fegyvereket, Javelineket és Stingereket küldtek nagy mennyiségben Ukrajnának. Ezekkel a fegyverekkel az ukrán haderő fel tudta venni a harcot az orosz páncélozott járművekkel szemben, és segítették megállítani az orosz támadást.
    2. A háború második szakaszában, 2022. júniusától kezdve megérkeztek az első nyugati tüzérségi rendszerek Ukrajnába: a HIMARS-ok, illetve a német Panzerhaubitze 2000 önjáró tarackok.
    Ezekkel a fegyverekkel az ukrán haderő az orosz utánpótlásra és logisztikai műveletekre tudott nagy csapást mérni, és megakadályozni az újabb nagy erejű támadásokat.
    3. Aztán jöttek a légvédelmi rendszerek. Ukrajna a nyár folyamán előbb a máshol még rendelkezésre álló szovjet rakétavédelmi rendszereket, ősztől a régebbi amerikai rendszereket (MIM-23 HAWK), majd a legmodernebb nyugati NASAMS rendszereket kapta meg. Ezzel a nyugati segítséggel az ukrán hátországot erősítették az orosz támadásokkal szemben. Decemberben az amerikai Patriot rendszer átadásáról is döntöttek. Mindennek következtében a kezdetben 30-40%-os hatékonysággal dolgozó ukrán légvédelem 70-80%-os hatékonyságra fejlődött, így Moszkva arra kényszerül, hogy egyre több rakétát lőjön ki, hogy átüsse az ukrán légvédelmet.
    4. A december vége / január eleje pedig újabb bejelentésekről szólt: több NATO tagország döntött arról, hogy páncélozott járműveket küldjön Ukrajnának: amerikai Bradley harckocsikat, német Marder harckocsikat, vagy francia AMX-10 RC könnyű páncélozott járműveket.
    5. …és egyre több szó esik róla, hogy nyugati tankok is mennek majd Ukrajnába, itt elsősorban a német Leopardok vannak fókuszban.
    + Közben pedig folyamatosan érvényesül a nyugati információs, hírszerzési segítség is, amely sokszor fontosabbnak is bizonyult, mint a katonai eszközök elküldése.
    ❗ Tehát, összefoglalom: USA és Ukrajna többi szövetségese pont azokat a fegyvereket küldi Kijevnek a kirajzolódó minták szerint, amire az ukrán haderőnek szüksége volt a háború bizonyos szakaszaiban.
    -> a háború elején az orosz támadás megállításához szükséges fegyverek
    -> aztán a további orosz támadások megakadályozása / megnehezítése
    -> ukrán hátország és meglévő fegyverek védelme
    ? És itt jutunk el a most bejelentett (és a még nem bejelentett, de hamarosan bejelentendő) páncélos harckocsikhoz és tankokhoz. Hogy ezek a fegyverek mire jók?
    ⚔️ Támadáshoz.”

  47. 42 – Z.P.
    Bálint a tényeket mondta. Én is pontosan így emlékszem rájuk. Te propagandát akarsz terjeszteni.

  48. 46 – Z.P.
    Álláspontodért nem, de goromba szövegér legközelebb kitiltlak.: „Másrészt engem ennél kevesebbért is tiltásra jelölt a putlerista falka.”

  49. 53. Tibor bá,

    Vajon mit tud Bálint (és Tibor bá) Trump (igen, nem Biden) és az afgán lázadók közötti megállapodásról?

    Tudnak az urak róla, hogy az USA még Trump idejében megállapodott az afgánokkal, hogy fokozatosan csökkentik majd teljesen kivonják az amerikai haderőt?
    Tudnak róla az urak, hogy a kivonulást megelőző hónapokban már csak néhány ezres volt az amerikai jelenlét Afganisztában?
    (Így azért már könnyű volt támadni a szandálos géppisztolyosoknak).

    Az kétségtelen, hogy Amerika afganisztáni missziója egy hatalmas csőd és kudarc.
    De miért?

    Amerika megszállta Japánt 1945-ben és mi lett Japánból néhány év alatt?
    Amerika megszállta Németországot 1945-ben és mi lett Németországból pár év alatt?

    Amerika megszállta Afganisztánt és ráköltötte a háborúban lerombolt Európára fordított összeg sokszorosát és mi lett Afganisztánból?

    No de majd most, hogy ‘kiűzték és legyőzték’ a nagy sátánt, Amerikát, meglátjuk milyen kiváló helyet építenek az afgánok az országukból. Kíváncsian várom.

  50. Tibor bá

    „az USA nem siet a megnyeréssel.”

    Az USA tudja, hogy akármilyen véget ér a háború, a sumákolás megkezdődik az orosz gázzal és energiával… Bizonyos fokig most is megy, de sokan inkább kivárnak, nem akarnak lebukni, félnek az USA-tól.
    Ezért harcol az USA az utolsó ukránig.

  51. 52. Tiborczy Antal,

    Jó felsorolás és észrevétel.

    Ezt írtam egy kicsit fentebb:

    A többezer atomtöltettel rendelkező Oroszországot féken tartani és gyengíteni nem könnyű feladat egy nyílt katonai konfliktusban. Eddig az USA jól megoldotta.

    A feladat nehézsége, hogy milyen mértékben és ütemben menjen a támogatás Ukrajnának ahhoz, hogy az oroszok ne gondolkodjanak el komolyan az atomfegyverek bevetésén.

    Egy jó kérdés: ha Oroszországnak nem lenne atomfegyvere, akkor most hol tartana ez a háború?

    (A felsorolásodhoz: az UK komolyan gondolkodik, hogy küld Ukrajnának Challenger 2-eseket. Ez egy kb. 70 tonnás harckocsi 120 mm-es löveggel felszerelve. Ilyesmiről idáig nem volt szó).

  52. 55. Gyarmathy

    „No de majd most, hogy ‘kiűzték és legyőzték’ a nagy sátánt, Amerikát, meglátjuk milyen kiváló helyet építenek az afgánok az országukból. Kíváncsian várom.”

    Egész biztos neked nem fog tetszeni.
    De valahogy sose működött hosszú távon, hogy egy idegen rendszert, kultúrát ráerőltettek egy népre, amelyik nem akarta.

    Az afgánok évszázadok óta ellenállnak és leráznak minden „civilizáló” erőfeszítést.
    Ő dolguk, járják a saját fejlődési útjukat… El lehet őket szigetelni, ha nem tetszik, de beleavatkozni nem kéne.

    Németországban és Japánban a „soft power” működött. Kultúrájuk feladásáért cserébe kaptak kényelmet és amerikai kultúrát ami a csövön kifér. Most mindkét nemzet a kihalás szélén áll. Nézd meg a két ország korfáját…

  53. 52. Tiborzcy Antal

    Ez a lista utólag jól hangzik, de ha Ukrajna azelőtt kapta volna meg a használható légvédelmi rendszereket, mielőtt Oroszország lekapcsolja a villanyt Ukrajna nagy részén, akkor nagyobb haszna lett volna.
    HA az USA meg a Nyugat áprilisban eldönti, hogy melszélességgelkiáll Ukrajna mellett, és azonnal, vagy egy hónapon belül elküldi a rendelkezésre álló fegyvereket, akkor lehet, hogy most más lenne az ábra.
    De midig re-aktívan, az események után loholva, későn, keveset nyújtott…

    Lehet, hogy nem kellett volna bedőlni a háborús propagandának, hogy Oroszország legkésőbb holnapután bedől a szankciók miatt, különben is csak három napra való lőszere van a motiválatlan kényszersorozott kamaszoknak.

    Az ellenfél alábecslése nem a legjobb stratégia a győzelemhez.

  54. Tibor’bá
    amit linkeltem szép összefoglalója az Afganisztáni kivonulás valós történetének:
    https://www.reuters.com/world/asia-pacific/biden-pull-us-troops-afghanistan-by-sept-11-sources-say-2021-04-13/
    Az emlékezet csalóka.

    A másik az, hogy szeretném kérni hogy valaki azt is felügyelje, hogy megszűnjön az „atlantista propagandázás” mint érvelés, megbélyegző szitkozódás. A kiegyensúlyozottság érdekében.

    További szép napot!

  55. 59 – Z.P.
    Az „atlantista propaganda” kifejezés elfogadott terminológia, nem szitok szó. Ezt itt én határozom meg. Téged pedig kipenderítelek a következő általam negatívan megítélt megnyilvánulást követően.

  56. 55 – Gyarmathy:
    Bálint a Közel Keleten él. Szerintem Afganisztánnal kapcsolatban jobb és alaposabb információi lehetnek, mint másoknak. A koreai fiaskó történelmi tény. A vietnámi helikopteres menekülésre én is emlékszem. A repülőgép futóműbe kapaszkodásra is. Mindent összevetve Bálint tapasztalatát nem lehet lesöpörni az asztalról.

  57. 43 Gyarmati
    Irod: hogy kb. 2000 ezer milliárd dollár elköltése után úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább az Afganisztán nevű csődtömeget.

    A jenkik nem finanszíroznak!
    Nekik nincsenek barátaik, csak érdekei!!

  58. 61. Tibor bá’
    Vagyunk páran, akik addig tartjuk érdemesnek olvasni a blogodat és a hozzászólásokat, amíg nem kizárólag egy füst alatti kommentek vannak. Személy szerint nekem a kommenteléshez a blogodon már nem igazán van kedvem, köszönhetően a fogadtatásnak, amelyet a neked, nektek nem tetsző gondolatok generálnak. Ki lehet golyózni a más véleménnyel bírókat, aztán marad a monokultúrás, sivár és érdektelen „homokozó”.

  59. 64 – elesz:
    Véleményéért még senkit se tiltottam ki. Stílusáért igen. És ez a jövőben is így lesz.

  60. 65. Tibor bá’
    A kettős mérce azért nagyon érezhető… Goromba beszólásokra bőven emlékszem az „atlantista propagandistának” címkézettek kárára, de emiatt történő rendreutasításra nem.
    (Mindegy, ez az egész OFF topic, be is fejezem, csak megjegyeztem mindezt, mielőtt magentázás lenne. 🙂 )

  61. 63 – Mackómuki

    Természeti, ásványi kincsekkel bőséggel megáldott földje van Afganisztánnak. Csak be kell írni a keresőbe, hogy „Afganisztán természeti kincsei” vagy hasonlót és lehet olvasni a sok cikk tartalmát!

    Vajon mennyit loptak például ezekből az amerikai érdekeltségű multik a sok-sok év alatt, akik egy pici részét visszaosztották a volt kabuli bábkormány és adminisztráció meghatározó figuráinak, köztük Karzai-nak a volt elnöknek?

    Kapitalistáéknál közkedvelt szokás – és ebben természetesen az Egyesült Államok sem kivétel -, hogy a költségeket szocializálják, tehát az államra terhelik, a hasznot meg privatizálják. Unalmasan megszokott gyakorlat, igazából napi szinten ez megy, de például nagyon reflektorfénybe kerültek az USA-ban is ezek a kérdések a 2008-2009-es válság kezelésénél.

    Az átlagos amerikai adófizető lehet, hogy annyira nem érzékelte, hogy jól járt volna ezzel az afganisztáni kalanddal (nagyon áttételesen viszont lehet, hogy mégis volt neki is haszna belőle!), de viszont bizonyos üzleti körök, magánemberek hatalmasat szakítottak ebből az egészből.
    A háború mindig jó üzlet valakinek, de mennyire, hogy az!

  62. A témánál maradva, nagyon fogynak az ukránok. Újabb mozgósítást terveznek, de nem merik hivatalosan bejelenteni. A másik hír, hogy Nyugat-Ukrajnában mozgó ellenőrző pontokat használnak, amiket rövid ideig tartanak fenn, megállítják az ott haladókat és az alkalmasokat besorozzák.

  63. 69 – Uldin:
    Ez eléggé egyértelmű.
    Némi cinizmussal az USA harcolni fog az utolsó ukrán katonáig. Az érdekes kérdés az, mit tesz az utolsó ukrán halott után? Jön a harc az utolsó európaiig? Mert akkor mi is szívunk.

  64. 70 Tibor bá’
    Ez már nekem is megfordult a fejemben, aztán azzal nyugtattam magam, hogy talán most van az a helyzet, mikor előnyét élvezhetjük a NATO tagságnak, mert egy NATO tag belesodródása a közvetlen háborúba már az egész NATO-t belesodorná, amit eddig az USA is kínosan került, mert azért ő is félti a bőrét az orosz csapásoktól.
    Talán most ez lehet a pajzsunk, nem az oroszok, hanem az USA eszkalációs szándékaival szemben.
    Ha nem lennénk tagok, akkor simán beáldozhatók lennénk.
    Esetleg a Kaukázus, és a Közép Ázsiai térséget ez inkább fenyegetheti, de ott az orosz eddig nagyon vigyázott, hogy ne alakulhasson ki hasonló tűzfészek…

  65. 58 – Zsolt
    Pontosan! Erre utaltam, miszerint nem arról van szó hogy amerika „finanszírozza” az afgánokat, hanem kirabolja. Pontosan úgy, mint mindenki mást!
    És ezt teszi az ukikkal is, de azok vagy elvakulta, vagy képtelenek megszabadulni az amerikai bábutól

  66. „És ezt teszi az ukikkal is”
    Mindig ide teszem

    „Kína 2012-ben annak fejében adott Ukrajnának kölcsön 3 milliárd dollárt, hogy a következő 15 évben a gabona egy része a keleti birodalom tulajdona lesz. A befektetés eredményeként a távol-keleti ország legnagyobb kukorica-beszállítója Ukrajna lett. Csakhogy 2015-ben, a tartós aszály miatt, a polgárháború, és a hitelezők által megnyomorított kelet-európai országban húsz százalékkal kevesebb lett a kukoricatermés, ennek ellenére a szerződésben vállaltakat teljesíteniük kellett.”

    https://privatbankar.hu/cikkek/makro/foldrablas-a-vilagban–miert-szallnak-be-egyre-tobben.html

    Orosz távol-kelet tele kínaival életvitelszerűen.
    Csehország pl. lítiumban erős = akkumulátor alapanyag,stb.stb.
    A zavarosban halászó helyezkedők is figyelemre méltók.
    Amiről nincs hír sima üzlet,ha van hír,kakaskodás.

    Mint mindig,vélemény,hogy ne csak az Ukránoroszamerika-ról szóljon az élet.

  67. 70. Tibor bá’

    Mi is szívunk (már most is az áremelkedések miatt) mindenképpen, ha eszkalálódik, akkor meg keményen. Azt gondolom, hogy még nem akarja amerika nukleáris szintre emelni a háborút. Most talán van esélye a békemegállapodásnak. Nyugat egyre többször mondja, hogy kifogytak a fegyverkészletek, amit Ukrajnának adhatnának. Az oroszok kiegyeznének, ha megtarthatják a négy tartományt. Az ukránok értelmesebb része is szívesen visszatérne a normális élethez, még úgy is, hogy az oroszoké lenne a négy tartomány. Persze ezt nem szabad kinyilvánítani, de többségük már ezt szeretné.
    Nem tudom meddig állhat fenn ez a „nyitott ablak” a béke lehetőségére, de szerintem sietni kellene, addíg, amíg valamelyik oldal nem tesz valami visszafordíthatlant.

  68. 28. infos
    Azért idén januártól ismét megugrottak az élelmiszerárak.Például a trapista sajt 8 eft/kg lett.Namost egy kisnyugdíjas 100 eft-ból 12,5 kg-ot tud venni.De lehet folytatni tejtermékek, joghurt, kisebb konzervek….És idén még a hivatalos mainsteram média becslsés szerint rájön 30% infláció.De a valóság lehet egyes termékek esetén 40-50% is lesz.Namost a lakosság kisebb bevételű része ezt nem fogja bírni sokáig.Illetve pl.Nógrádi György is mondta hogy a kocsiját 48 ropiért tankolta tele és hogy ezt sem fogják sokan tartósan bírni.
    Tulajdonképpen ha bele gondolunk az egészbe akkor a világháború óta nem volt ilyen drágulás.Épp azon gondolkodtam hogy mamám idejében (1970-80-as évek) gyakorlatilag szaré húgyé lehetett élelmet venni.Szinte lisztet, cukrot és élesztőt vettek a boltban, nagyjából minden más volt.
    Tulajdonképpn az emberek figyelme el van véve a logikus gondolkodásról és a facebokkal el vannak foglalva ezért észre sem veszik ezt a dolgot.
    És akkor még nem is beszéltünk arról hogy mi lesz majd ha kidőlnek a nagy búzamezők termései és bejön egy recesszió.De nem olyan recesszió mint amit most mondanak mert most tele vannak az utak mercedessel , audival és amikor a németek is panaszkodnak a recesszióra ,de a mai értelmezésben kb. azt jelenti hogy nem épül napotna 100 új gyár Németorszégban hanem csak 15 😀
    Olyan recesszió amikor a Q7-es audikat el kell adni az embereknek 1- 2hónapon belül mert nem lesz pénz élelemre.

    Szóval jöhet mad max a 3 tényezőtől:
    -drága élelmiszerár
    -lesz egy tényleges recesszió ami nem ilyen szóbeli recesszió hanem tényleges és nagy munkanélküliséggel jár majd
    -nagy termőterületek a klíma miatt még pluszba kiesnek így a marha drága élelem még drágább lesz amit már nem viselnek el az emberek-de ez pozitívan visszacsatolódik a recesszióra (mint a klímánál a pozitív visszacsatolások :D)
    (pl most sajt 8000ft/kg év végére lelsz 12-150000 ft/kg, ha kiesik a nagy búzamező globálisan akkor lesz a sajt kilója mondjuk 30-40 ezer ft.>>embereknek megfizethetetlen az élelem, mellette ott marad a drága rezsi is>>>ez pozitívan visszacsatolódik a reszesszióra azaz még több munkanélküli.És itt érkezhetünk el egy olyan helyzethez amint írtam hogy a II világháború óta nem volt ilyen drágulás mint most.De ugye ez tovább fokozódik

  69. folytatás:
    Ha a munkanélküliek elérnek egy kritikus tömeget ilyen rezsi és élelemár mellett már nem az lezs hogy oké akkor otthon van disznó eszünk azt hanem először kis majd nagyobb tömegek először csak lopnak.Majd ha a tömegeket is eléri a munkanélküliség (a drága élelem, a recesszió és a kieső termés miatt) és rájönnek hogy a megtakarításuk elinflálódott (középosztály is ) és mondjuk egy félretett 1 millió 2020-ban még 10 havi élelemre elég viszont 2025-ben meg mondjuk 1 havira és az emberek realizálják azt a tényt
    hogy mondjuk esetegesen a II világháború körüli időszak ehhez képest welness volt akkor majd jönnek a durvább dolgok.
    Például tömegek éhezhetnek és már nemcsak lopnak hanem megkéselik a másikat.De nem csak az alsóbb oztály hanem lehet most még rendes normális dolgozó emberek is arra kényszerülnek hogy mondjuk ha az élelem ár elszáll , a megtakarítás elfogy és nem lesz munka a kanyarban sem akkor vagy éhenhal vagy megy és elmetéli a nyakát annak aki mondjuk a tescoból hozza ki a szatyorban az 5 kiflijét 😀
    Szóval ilyen szempontból pengeélen táncoclunk és Hetesi is mondja hogy a fosszilisakhoz sem fog mindenki hozzájutni és lesz olyan hogy egyszer 100$ az olaj másik hómapben meg mittudomén 150$ (mondjuk750ft/l-> 1050/liter) ami további bizonytalanságot szül.

    Tulajdonképpen én is belegondoltam hogy mi lenne ha nem lenne munka tehát nem lehetne találni új munkát nem úgy mint még most, az élelmiszerár elszállna pl. a mostani 2-3x-osára (van esély mert idén még 50-100% drágulás +majdani klíma miatti kiesés+olajdrágulás :D) , tartalék nem lenne, támogatni nem tudna senki -> végül is egy ilyen szituációba belegondolva még nagyanyáinknak sem volt olyan rossz mint a fent vázolt lehetséges szituban így lehet én is kést ragadnék az élelemért , de nem csak én hanem sokan mások is 😀

    Továbbá mi lesz a fiatalabb tömegekkel akik majd rájönnek hogy a most 30 éves koriukig szülőkkel lakás kitolódik életfogytiglanra, mert az élelem és rezsi elviszi minden pénzüket.Ugye a mostani helyzet is elég szar európa szerte a fiatalok körében.
    Akkor mi lesz majd ebben a nehezebb helyzetben a fiatalabbak válasza? Csak arra dolgoznak hogy kifizessék az élelmet és a rezsit.Saját lakás, autó, gyerekvállalás luxus lesz. Csak arra dolgoznak hogy kifizessék az élelmet——ja nem nem dolgoznak mert majd nem lesz munka 😀
    Magyarul nem lesz joguk az emberekenek semmihez , még a tized részéhez sem mint mondjuk annak idején nagyanyáinknak. Mi lesz ebből ? Mondjuk Magyarországon duzzogás de franciaországban el tudom képzelni hogy naponta 2000 autót felgyújtanak majd éveken keresztül és egymást megkéselik az emberek 😀

  70. andrew
    a nyugaton élő barátaim mindezt stratégiai nyugalommal szemlélik. És nem értik hogy az olcsó orosz gáz/olaj ellenére miért Magyarország került a szakadék szélére?

    Mivel indokolnátok?

  71. Andrew, első körben elképzelhetőnek tartom a külföldi munkaerő szankcionálását, vagy a belföldi dotálását. Második körben Z Próféta ötletét teljesíteném, és visszanedvesíteném az Alföldet. Harmadik körben meghonosítanám az Alföldön a modern mezőgazdaságot – munkaerő ugyebár van, és etetném fél Európát.
    Negyedik körben kiaknáznám a geotermikus kapacitást, ezzel megspórolva egy csomó egyéb energiát, amiből újraéleszteném a vasúti szállítást, stb. stb…

    És úgy néz ki, hogy a fegyvergyártás is jó buli lesz, ha megmaradunk…

  72. Valerij Geraszimov vezérkari főnök közvetlen megbízást kapott az ukrajnai orosz erők főparancsnokságára. Az eddigi főparancsnokot, Szergej Szurovikint pedig leváltotta.

    A nagy sikerre való tekintettel.

  73. Dnyepertől nyugatra: Nyugatkijev. Kijevi Fal. Checkpoint „Grísa”. Nyugatukrajna. Amerikai katonák. Demilitarizált övezet mondjuk 20 km. ……. Dnyepertől keletre: Keletkijev. Kelet Ukrajna. Orosz katonák. Látszólag önálló állami lét. Mindkét oldal vérét szívja valaki. Volt (van) már pár ilyen a történelemben. Se háború, se béke, se arcvesztés. Soha nem az ott élők döntöttek róla.

  74. 79. Zé, nem vagy pontos: Sojgu Szergej Szurovikint, a legierő főparancsnokát Gerasimov helyettesévé nevezte ki, Oleg Saljukov hadseregtábornokkal és Alekszej Kim vezérezredessel egyetemben.

    Lehetséges katonai-szervezési okok

    1. A cél az irányíthatóság növelése és a hatalmi megkettőződések megakadályozása volt, ugyanis az aktív hadsereget valójában Geraszimov irányította (és irányította katonai erőforrásait), de ott volt Szurovikin is állományával és hatáskörével. A két tábornok viszonya állítólag hosszú ideje feszült. Geraszimovnak gyakorlatilag minden erőforrása és eszköze a kezében van az ukrajnai orosz erők irányításához.

    2. Geraszimov kinevezése annak a jele, hogy nagy orosz offenzíva készül, amelyre a vezérkar főnöke átvette az orosz hadsereg ukrajnai harci műveleteinek közvetlen irányítását.

  75. 79. Z-Próféta

    „A nagy sikerre való tekintettel.”

    Végülis Bakhmut körül egész szép sikereket értek el, és az ukrán infrastruktúrát is jól leamortizálták.
    A nyugati fegyverek küldése azt jelenti, hogy a Nyugat folytatni akarja a háborút. Ezért Putyin emeli a téteket. Új fegyvernemeket és további 300 000 katonát vet be…

    „A moszkvai katonai tárca közleménye szerint Geraszimov helyettese Szergej Szurovikin, a légierő parancsnoka – az ukrajnai különleges hadművelet eddigi irányítója -, valamint Oleg Szaljukov, a szárazföldi erők parancsnoka és Alekszej Kim, a vezérkari főnök helyettese lett.
    A hivatalos indoklás szerint a különleges hadművelet parancsnoki szintjének emelése az elvégzendő feladatok körének bővülésével függ össze. Ezenkívül szorosabb együttműködést kell létrehozni a haderőnemek között, valamint javítani kell a támogatás minden típusának minőségét és a haderőcsoportok irányításának hatékonyságát is.” (Orosz Hírek)

  76. „Mire a levelek lehullanak, katonáink hazatérnek!”

  77. „,szorgos kis ( viking) népünk győzni fog!”

    Megj: Szurovikin természetesen nem lett leváltva, Geraszimov idáig is a felettese volt.
    Vagyis az egész nem más, mint bürokratikus egyszerűsítés, mert Geraszimov papíron eddig is Szurovikin főnöke volt, plusz most a II. vh-s Sztavka mai megfelelőjét alakítják ki, némileg könnyebbé téve a vezetés dolgát.

  78. 76. andrew

    ” de franciaországban el tudom képzelni hogy naponta 2000 autót felgyújtanak majd éveken keresztül és egymást megkéselik az emberek ?”

    Már mozgolódnak a sárga mellényesek, egyre több társadalmi réteg csatlakozik hozzájuk. Plusz, még ki akarják tolni a nyugdíjkorhatárt is…

    Itt tényleg csak egy szikra kell.

  79. 82 – Pozitív Visszacsatolás

    Még egy „apróság” a lehetséges, de nagyon valószínű okokról, amiért Geraszimov lett formálisan is az ukrajnai hadművelet parancsnokává kinevezve: ő ugyanis, vezérkari főnökként az egész orosz hadsereg felett rendelkezik, köztük azok alakulatok felett is, amelyek jelenleg Fehéroroszországban állomásoznak.
    Ha egy lehetséges jövőbeli hadmozdulat kapcsán netán ezek az alakulatok is szerepet kapnának a harci cselekményekben Ukrajnában, Szurovikinnak ehhez ugyanúgy engedélyhez kellett volna folyamodnia Geraszimovhoz, „csak ukrajnai” parancsnokként a saját szakállára nem tehetett volna ez ügyben egyedül semmit. Ezt a lépést ugyanis mindenképpen koordinálni kell az beloruszokkal is, méghozzá a legmagasabb szinten.

    A cserének valószínűleg több oka volt, nem csak egy. A fenti szempont is egy lehetett a több közül.

  80. Lehet, hogy offolok, de szomorú helyzetről értesültünk ma kedves magyarországi barátainktól, már ami nálatok az árakat tekintve. Eszméletlen árak vannak az élelmiszerek körül, értelemszerüen ez volt a téma főleg, mivel két átlagnyugdijas ember osztotta meg velünk aggodalmait.Nem mentünk bele a rezsi, illetve a benzinárakba, gondolom, minden megdrágult, inkább az élelmiszerárakról folyt a szó, hiszen ez a mindennapi életek alapja.
    Nem ismerem a magyar mindennapokat, sem egy átlagnyugdijas anyagi pozicióját az árakat illetően, de nagyon el vannak szonytolódva, szegények.
    Kérdés, hogy lehetséges összefüggés az ukrán háború és a forint gyengülése között?

  81. 87

    860 forint nyolc tekercs wc papír,ami az év elején 250 ft volt,és kétszer ekkora guriga.

    Na de aki székletet produkál,az már ki bírja ezt is…

    Tudom hogy nem kérdeztél,mondom anélkül is.

    …és a többi fogalmatlannak is aki ennek ellenére ömleng.

  82. 87,88
    Ezen én is kiakadtam wc papír,papíráru emelkedés, de amúgy is általánosan az élelmiszer főleg most hogy januárban minden új árat kapott. Amúgy meg egész európában sőt amerikában is ez van csak pl a németeknél szerintem nem 50%-ot ment ugyanaz a termék hanem mondjuk 35-40%-ot.illetve ők egy nagyobb bázisról indulnak (2-3-5 x-ös fizetés)
    Relatíve még kevesebbet éreznek ott de sok életút van ott is.Pl Fiatalok 0-ról indulva lakhatás kurva sok, de van olyan fiatal is aki örökölt ulla papától 100 milliós házat és 80 millió megtakarítást.Vanank akik itt is mondják hogy külföldön még nem olyan vészes minden.Részben igaz de emberfüggő :mennyivel támogatták a szülei, milyen a munkaköre, stb…..De összegezve külföldön (nyugaton) szerintem elszálltak az árak csak nagyobb bázisról indulnak.
    Na és perpperkedőknek most ideális megmutatni hogy mit tudnak ->> kurva drága minden , de még nincs mad max így a legideálisabb állapot megmutatni a részben önfenntartó életmódot 😀
    Amúgy volt eszembe hogy csinálok egy kis gépet amibe beleteszem az újságpapírt , pépesítem majd csinálok közel wc papír minőséget.namost egy ilyen kis gép feltalálása milliókat hozhat.Pl gyártási költség lenne 50 eft, haszon 30 eft,1000 gép eladás a nagy európában 30 millió.nem kell hogy tökéleteslegyen hanem hogy megmutassa hogy hulladékpapírból wcpapír egyszerűen máreladjamagát.Annyi szart kitalálnak ezt is megvennék, de egyenlőre időhiány miatt elvetve 😀

  83. 2024.-ben
    az európai lakosságot már nem fogja érdekelni az ukrán téma, hogy is mondjam…nem ez lesz a legnagyobb problémája.
    Az európai műszaki értelmiség – az ezt követő időszakban – szétszóródik a világba.

    Hacsak Kazahsztán felől – színes-szagos forradalommal – nem támadják hátba Moszkvát az idén, hogy időt nyerjenek a felkészüléshez.
    Egymásra is feni az EU a hegyes fogakat.

    (Európa is elvesztette ezt a csatát, nemcsak Ukrajna. Már jó előre megmondta Viktória Núland: „Fuck the EU”)

    88, ötlet:

    Majd kitörlik a szappanos szivaccsal vagy kukoricacsutkával, esetleg kutya módjára megszánkáztatják magukat a fűben a „módern médiatudatos népek”.

  84. Az alféltörlés egy meglehetõsen kockázatos szokás: A mūvelet során a végtermékben rejtezõ baktériumokat beleerõltetjük a szõrtüszõkbe, ahol gyulladás, majd kelés és sipoly keletkezhet, ún. betyárkörte kialakulásával kísérvén, amelynek kiszakadása szemkönnyezéssel járó fájdalmat is okozhat… 🙂

    Ennek elkerülésére dologvégeztével a melegvizes, de akár a hidegvizes szappanos öblítés alkalmas, az alábbi eszközzel is:

    https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTavclSQAEvrLpgYcYcf5oNiFycYwC2tnYFug&usqp=CAU

    ÍGy a wcpapíron és az orvosi költségeken jelentõs összeget spórolhatunk, nem beszélve a fájdalommal járó kellemetlenségekrõl… 🙂

  85. 89 andrew

    „ők egy nagyobb bázisról indulnak (2-3-5 x-ös fizetés)”

    Van egy furcsa tévképzet a nyugati „magasabb bázisról”…
    Sokan azt hiszik, hogy a 2-3-5x-ös fizetés bejön, a költségek meg ugyanazok mint otthon, és a maradék megy a bankba….
    Hát a társadalom túlnyomó többségénél nem … Egyszerű emberi gyengeségből, fizetéstől fizetésig élnek, mint a legtöbb helyen a világon. Elköltik, ami van, és ha megnézed, a lakhatás, az adók, biztosítások, a gyerek iskolája, a közlekedés, minden a fizetésekhez van igazítva… Szóval elfogy… Igaz, az átlag nyugati kényelmesebben él, mint az átlag magyar, de az életszínvonal esés neki is akkora traumát okoz, mint bárhol, ahol át kell gondolni, hogy ha a gyereket kivesszük a jó fizetős iskolából mekkora eséllyel marad le, vagy lemondunk a minőségről az élelmiszerben, feladni a második autót…
    Persze… Mondják: „szeretném én a németek, franciák problémáját…” De nem egészen így működik. Magasról nagyobbat lehet esni, és még csak most kezdődik. És nyugaton nem tudnak spórolni…. valahogy nincs a vérükben, sose kellett nekik.
    Ne felejtsük el, a sárgamellényesek (középosztály) hónapokon keresztül égeték a Champs Elysée-t, mert 3%-al emelték a dízel adóját…
    A nyugati középosztály elment a falig. Nincs tartaléka, már lecserélte az autóit, lakásait kisebbre, lemondott a bio kajáról, stb…
    Az olcsó szupermarketekben pár éve főleg színes migráns társaságot lehetett látni… a fehér francia középosztály a belvárosi drágább kis üzletekben vásárolt… De most, az olcsó üzletek is tele vannak fehér franciákkal… És egyáltalán nem tűnnek boldognak.

  86. 91,ötlet
    49%-os évi élelmiszerdrágulás 2022-ben?Eszméletlen! Most értem szegény magyarországi nyugdijas barátaink panaszát tegnapi beszélgetésünk alkalmával, másképp látja az ember, igy, számszerüsitve. Hihetetlen! Hogy képes ezt kigazdálkodni nem csak egy nyugdijas, de akár egy normál átlagfizetésből élő akárki ember, hacsak a fizetése nem nőtt az év folyamán ennyivel, amit viszont nem hiszek.
    Azt sem értem, hogy lehet a MAGYAR liszt a határ túlsó oldalán, Romániában olcsóbb , mint termőhelyén, mikor a romániai árakba már be van épitve a szállitási költségek is? Hacsak nem sújtja valami különadó , ami Romániában nincs?
    Ez valami gazdasági anomália, nagyon fura.

  87. 95 – bálint:
    Tudod, magyar a jéghátán is megél. A kereskedők kihasználják a médiában az ezerrel nyomot inflációt, szépen emelik az árakat. Egy példa: Narancsot nem kapsz 1000 forint alatt. Most az ALDI hirdeti 3 kiló narancsot ad 999 forintért. Vagyis kilóját 333-ért. A kettő közül valamelyik nem stimmel. Nem hiszem, hogy az ALDI reklámból ráfizetne.

  88. 95. balint
    A kereskedőknek olcsóbban kell adniuk bizonyos élelmiszereket, mint amennyiért beszereznék. Ezért van néhány élelmiszer ami eltűnt a polcokról. Ilyen a liszt, cukor, olaj, sertés comb, csikemell, csirkefarhát, csirkeszárnyvég, 2.8%-os tehén tej.
    A többinek az ára pedig megcélozta a csillagokat.

  89. 94.
    Príma hozzászólás.Szerintem jól összefoglaltad és ez a valóság amit írtál.Ellenben a sok olyan emberrel aki azt mondja hogy milyen jól élnek.
    Valóban az van hogy nyugaton de amerikában is fizetéstől fizetésig él az átlag.Mert igen nem látunk olyat hogy mondjuk németek 50 évesen abbahagyják a melót mert van a bankban félretett 2-300 millió forintja (az 5x-ös fizetésekből feltételezhetnénk).
    Igen a többségnek nincs, persze nem mondom hogy hogy pl. lehet van minden tizedik embernek átlag 30 millája nyugaton bankban de a többségnek nincs.
    Más baja a mi vigaszunk mert elég szar úgy élnünk ha azt halljuk hogy a német , francia tele van pénzel.Ha a azt olvassuk hogy az ottani középosztály is lecsúszott és fillérs szupermarketben vásárol vagy aazt halljuk hogy egy átlagos amcsinak 300$ megtakarítása sincs
    akkor azért kicsit megnyugszunk hogy mi sem élünk olyan rosszul, főleg ha az ember tud egy kis értéket, megtakarítást, ingatlant felhalmozni.

  90. 94 – pozitív visszacsatolás:
    Köszönöm az értékes beszámolót. Hasonlókkal már én is kísérletezem, de mindig lehurrogtak. A „nyugaton kolbászból a kerítés” nézet Magyarországon erősen tatja magát.

  91. 96,Tibor bá
    Megértem a kereskedőt, ha a média beharangozza, hogy márpedig infláció van, és az áraknak emelkedniök kell, mert infláció, ugyebár,akkor az árak emelkedni fognak, ilyen a kereskedelem.
    Az Aldi nem téved a nyomott narancsárakkal, nagyon ismert kereskedelmi fogás:
    Végy akármilyen keresett árut, vidd le az árát akár a beszezési ár alá, és nyüzsögni fognak nálad a vásárlók! Nem csak a narancsért jönnek majd, ebben biztos lehetsz, ha már bejöttek, vásárolnak még ezt-azt, vagyis pontosan , ahogy az üzlet eltervezte, emelkedik a forgalom, a többi összevásárolt árukon NINCS semmi árengedmény, sőt akár kissé drágábbak lettek, mint tegnap voltak, a mép nem fogja észrevenni, ők most csakis az olcsó narancsot, vagy akármit látják.
    Az is lehet, hogy be van vetve a másik apró trükk: a 330 forintos ár alá, nagyon apró betükkel esetleg ki lesz irva:csak 15000.-Frt. értékű vásárlás esetén. Mi már nagyon jól ismerjük ezeket az apró átveréseket.

  92. 100. Bálint

    Kétségtelen, hogy infláció van nálunk és feljebb mentek az árak.
    Viszont!
    Azt is látni kell, hogy ezek az elképesztő, cikkekben kiemelt horror árak, többnyire a balos ellenzéki politikai propaganda részei.
    ..hogy mire gondolok?

    Lehet kapni nálunk kiváló minőségű pl. Gyermelyi lisztet vagy bármilyent olcsóbban, mint a környező országokban és nem 1000,- Ft-ért, hanem 239-259,- Ft/kg-ért is. (ezt balos média lehozza 700/kg-ért csak más márkával)
    Narancsot bármikor mutatok neked NEM 1000,-Ft-ért kilóját, hanem mondjuk 329-389 közötti áron!
    Tej pl. Penny 299,- Ft, 2,8%-os Biotej,,, minden nap(!) tudok venni 2 litert vagy kis trükkel 4 litert. Körül kell nézni van mindenből olcsó és jó!
    Persze pl. a Sparban (legdrágább hyper) van 700-ért is tej, aki sosem vásárolt ésszel eddig, az talán majd most megtanulja, hogy nézni, figyelni kell az árakat!
    vagy Mosópor 1200-1400/kg
    Én 9 kg-os tételben vettem legutóbb ( 6 zsákkal 🙂 ) 380,-Ft/kg áron! ( egy zsákkal is ennyibe került volna csak bekészleteztem egy évre. Rengeteget mosunk! ) Jó a minőség, ugyanolyan, mint a Persil!
    Öblítő: 1200/liter horror ár, én 450-500/literért vettem és nem higított tescós lötty, hanem még ezt is tudom 1:3-ban higítani

    Egyszerűen körül kell nézni az áruházak akciós katalógusaiban. (mindig is így éltemm ezt tettem)
    …Én elmondhatom, hogy gyakorló geddonistaként tökélyre fejlesztettem az okos vásárlást, spórolást ár/érték arányban. Nem kell sok km-t utazgatni és 3-4 hyperben vásárolni, csak észnél kell lenni! … és kicsit készletezni, ami nem olyan romlandó. Nem, neeem kell vagyonokra gondolni, mielőtt valaki nekem esne! Készletezni ha valami van olcsón!!!

    Tehát azt akarom mondani, hogy van -igen van, erős infláció-, DE! az elszállt árak amiről a kormányellenes hazaáruló kommunisták cikkeznek naponta nagyon torz képet fest a valós élelmiszerárakról. Ésszel minden meg lehet venni a környező országok árainál olcsóbban! Aki nem hiszi kérdezzen! Bebizonyítom neki szinte bármely napi fogyasztási termékről!

    Komolyan szívesen segítek!

  93. 101,Józsi
    Biztos vagyok benne, hogy ahogy irod, kis utánajárással, körültekintéssel lehet talán olcsóbban is vásárolni, természetesen.

  94. 101 . Szalma Józsi:
    Az nem kommunista propaganda, hogy 15%-os nyugdíj emelés mellett az élelmiszer infláció 40%-os.

  95. 103 Tibor bá’
    „Az nem kommunista propaganda, hogy 15%-os nyugdíj emelés mellett az élelmiszer infláció 40%-os.”

    Egyetértünk! Nem is erre gondoltam!
    Inkább arra, amikor kiragadnak egy (trükkösen, lehúzósan) túlárazott terméket és azt próbálják meg úgy tálalni, mintha csak az ott feltűntetett áron lehetne megvásárolni!

    A másik dolog!
    pl.
    A banán ára felment 799-829,-Ft /kg-ra, biztos találni drágábban is.
    ..de valahogy majdnem mindig találok 429,-Ft/kg körül! Ha mégsem akkor NEM eszek ezen a héten banánt 🙂

    Az általam nagyon kedvelt Andrew blogtársunk gondolkozását ismételve: a mai népeknek minden is és még több is, MOST MOST AZONNAL RÖGTÖN VÁRAKOZÁS NÉLKÜL KELL KELL KELL! Már el sem tudják képzelni a mai friss generációk, hogy valamiről lemondjanak vagy egy héttel ( dehogyis! egy nappal ) később kapják meg!

    .. és vissza is kanyarodtunk a franciaországi orvos blogtárunk bejegyzéséhez ( Tibor bá’ Ő az lehet akire gondolok?,,, talán J betűvel kezdődik a neve? ):
    A honfitársaink óriási elégedetlenkedéshez, hogy itt minden milyen rossz, mert drága a banán vagy mit tudom én mi! Élhetetlen az ország stb. Nyugaton minden jobb és kolbászból van a kerítés meg mindenki 2x síel és nyaral minden évben! stb.

  96. 98.

    amikor egzotikus helyen járok azért azzal szembesülök, hogy nem hogy nem találkoztak még magyarral, de azt sem tudják hogy hol van.
    Viszont angollal, némettel, skandinávval ott is, ahol a madár sem jár.
    Azért jobban adok erre mint az elmondásokra, szóbeszédekre.
    Merjük már észrevenni hogy az egykor lesajnált tót atyafiak mögé kerültünk, és azt is észreveszem, hogy Máltán vagy Németországban ugyanazon bolthálózatban olcsóbb vásárolok mint itthon.
    A másik ami árulkodik a valós helyzetünkről az az utcakép.
    Elég ha leültök a több hetes kerékpárversenyeket nézni vagy véletlenszerűen a streetview-t.
    Nyitott könyv.
    A gépjárműparkok életkora statisztikája, újautóeladások,
    Aki relativizálja az országos lecsúszásunkat, benne a nyugdíjas szegénységgel. Na azt meg sem kérdezem hova szavazott áprilisban..

  97. OFF:
    Bocsánatot kérve kedves Tibor bától, hogy elkanyarodva a topic témájától, egy kis , rövid h.sz. elinditott egy lavinát az árakkal kapcsolatban.
    Nem tudom, az ukrajnai háború mennyire volt, vagy sem kihatással az árakra, főleg élelmiszerek terén, de ha ennnyire érinti a népet, márpedig hogyne érintené, akkor esetleg lehoznád egy topic keretében ezt a fölöttébb közérdekü , mindenkit érintő jelenséget, eredetét, okait?
    Főleg annak fényében, hogy globális, milliókat érintő jelenségről van szó, és ami folyamatnak, szerintem, még nincs is vége.

  98. 104
    Sz.J.

    Okos vásárlás?

    Végig kell nézni az akciókat…

    Az biztos feltűnt hogy hétről-hétre a különböző hátterű láncok UGYANAZT adják olcsóbban?
    Figyelmesen lapozd az újságokat.Olyanok,mint a magyar híroldalak,ha egyet láttál,láttad mindegyiket.
    Na EZ A NAGYON FURCSA.

    EGY kőzponti beszerzés,és azt hiszed hogy itt valamiféle verseny van, pedig nem.
    Az árú ugyanonnan származik,csak a neve más.
    Kezdd el figyelni.

    Amúgy balos propaganda?
    Tejfl 850g 1240ft,trappista sajt 700gr 3200.

    Ja, balos propaganda. Panaszkodnak a naaagy láncok a néhány ársapkás áru miatt,mecsoda veszteség éri őket,ezért a tőbbi 1500 termék árát fellőtték az egekbe,pedig ársapkást nem is lehet kapni.
    Amúgy ksznjük szépen a nagyvonalúságot,far-hátat a kutyáknak főztünk ezelőtt,de most már csókoljuk a kezét a kedves vezetőnek.

    És én is bocsánat az off. meglovagolásáért valóban jnkább figyeljük a nagykutyák műsorát.

    https://tenor.com/hu/view/barking-fighting-nope-see-ya-bye-gif-15625472

  99. 104
    Sz.J.

    Okos vásárlás?

    Végig kell nézni az akciókat…

    Az biztos feltűnt hogy hétről-hétre a különböző hátterű láncok UGYANAZT adják olcsóbban?
    Figyelmesen lapozd az újságokat.Olyanok,mint a magyar híroldalak,ha egyet láttál,láttad mindegyiket.
    Na EZ A NAGYON FURCSA.

    EGY kőzponti beszerzés,és azt hiszed hogy itt valamiféle verseny van, pedig nem.
    Az árú ugyanonnan származik,csak a neve más.
    Kezdd el figyelni.

    Amúgy balos propaganda?
    Tejfl 850g 1240ft,trappista sajt 700gr 3200.

    Ja, balos propaganda. Panaszkodnak a naaagy láncok a néhány ársapkás áru miatt,mecsoda veszteség éri őket,ezért a tőbbi 1500 termék árát fellőtték az egekbe,pedig ársapkást nem is lehet kapni.
    Amúgy ksznjük szépen a nagyvonalúságot,far-hátat a kutyáknak főztünk ezelőtt,de most már csókoljuk a kezét a kedves vezetőnek.

    És én is bocsánat az off. meglovagolásáért valóban jnkább figyeljük a nagykutyák műsorát.

  100. 107. ötlet:
    „104
    Sz.J.

    Okos vásárlás?
    Végig kell nézni az akciókat…
    Az biztos feltűnt hogy hétről-hétre a különböző hátterű láncok UGYANAZT adják olcsóbban?”

    Figyi!
    Rajtam nem találsz fogást! Fanatikus okosvásárló vagyok és nem 5-10 éve kezdtem, hanem szüleimnek hála így neveltek. Jó a memóriám, az általam vásárolt termékek árát évekre visszamenőleg megmondom!
    tehát:
    (tapasztalataim szerint )Amikor egyszerre van egy márkás termék mindenhol leárazva (legyen az LEGO, vagy nádudvari vajkrém vagy Sió ivólé vagy valami rágcsa, bármi) akkor az rendszerint „gyártói akció”, tehát a gyár promótálja a termékét országos szinten a konkurens gyártó ellen vagy, hogy megismertesse jobban a termékét, megkóstoltassa. Ilyenre gondolj.
    Egyébként az ársapka óta én semmiféle „összeborulást” nem tapasztaltam a nagy hyper-ek részéről,,, sőt pont az ellenkezősét látom. Pont ezért írtam, hogy jobban, szemüveg nélkül nézzetek szét az áruházakban.

    Vannak durva felárazások dögivel, tesztelik a népet!
    Egy konkrét példa: márkás narancslé, régebben akciósan 299-399/liter, fél éve mondjuk 499,-,, aztán felment 100 ft-omként 699-re majf 899, majd 999,- (!) így maradt pár hétig (tesztelték a vevőket) aztán visszazuhant 699,-re, most legutóbb 799,- (sajátmárkásban olcsóbb, és azt is észre kell venni, ha akciós narancsból te otthon legyártod pillanatnyilag olcsóbban jössz ki, és minőség sokkal jobb még a Pfanner-nél is)
    A nagyáruházakban járva már évek óta tervezem, hogy írok egy könyvet vagy blogot a csalásokról, marketingtrükkökről. Mert most ez még inkább nagyüzemben dübörög. Nyilván a többséggel kalkulálnak, aki SOSEM nézi az árakat csak pakolja a kosarát (és ők nem a pénzesebb réteg), nem pedig velem (!) az „hülyeokossal” aki fejből vágja az összes árat. Millió trükk van!!!

    Arra szeretném még felhívni figyelmet, ezt az előző hsz-ben akartam írni:
    Nagyon rámentek a hyperek a klubbkártyára, újabban mobil applikációra.
    Sokszor az akciót csak ezekkel tudod igénybe venni, de akkor viszont durván!
    pl, méregdrága SPAR, mySpar alkalmazás:
    pár hete történt velem:
    0,5l dobozos prémium német sör (nem itthon gyártott), a kedvencem. Ára mindenhol 550-650,-Ft/doboz,, mindig is ilyen rohadt drága volt. Akcióban néha 529,- vagy hasonló 🙂
    Sparban mySpar app-al 329,-Ft/doboz !!! Meg is vettem egy évre előre (6 -osával kellett venni), betankoltam rendesen. Korábban (1 éve és azelőtt) ugyanez a sör az Auchanban, minden évben 2 alkalommal le volt akciózva 299,-/db később 309,-/db-ra, ekkor is mindig feltankoltam. Tudom-tudom nem a legjobb példa de a partnerkártyákat jól szemlélteti.
    Másik, rendszeres dolog:
    „107.ötlet” ahogy írtad: „Tejfl 850g 1240ft,”
    Szaladj be a Tescoba és nézd meg sajátmárkásba mennyibe kerül klubkártyával!
    A minősége ugyanolyan, mint a másiknak! Sokat főzök, tudom.
    Tesco joghurt (nagy), Tesco camembert sajt, Ugyanaz az íz és a minőség csak közel fele az ár a Tihanyihoz képest. Sok ilyen dolog van csak észnél kell lenni. Ezek a termékek elállnak 1-2 hónapig. többet kell venni ha ritkán jársz arra.

    „107. ötlet , EGY kőzponti beszerzés,és azt hiszed hogy itt valamiféle verseny van, pedig nem.
    Az árú ugyanonnan származik,csak a neve más.
    Kezdd el figyelni.”

    Nem mondod! 🙂 Erre reflektáltam most a tejföllel, hogy pont ebből a „központi beszerzés” helyett inkább központi gyártás/gyártó (ez eddig is így volt) mechanizmusból lehet jól profitálni pl a sajátmárkás termékekkel!

    A sajt is jól elszállt az igaz, de abból is lehet venni jót olcsón (?!?!), az általam nagyon utált Lidl-ben például a nagyon jó Cheddar sajt volt a múlt héten 3500/kg áron (a többi boltban 7-8000/kg)! Sokáig eláll! Nagyon jó!

    Nedves WC papír amit le lehet húzni (én enélkül elképzelni sem tudom az életet 🙂 ), a Tescoban Auchanban régebben akciósan 299,-Ft/80 lap amúgy 359-399 körül volt. Most felment az ára 799,–re majd pár hét után 699,599, 399,-most megint 799,- de 2 hete a vettem észre a Pennyben, hogy ott ugyanez 359,- listaáron majd leakciózták 329,–re! Mit mondjak feltankoltam 🙂

    Minden kiadásomat 10 éve pontosan vezetem, biztosan mondhatom, hogy okosvásárlással éves szinten sokszázezret lehet megtakarítani!

    Nem vitatom az inflációt és, hogy a termékek árát fellőtték az égbe, de ez sokszor marketing trükk. Ha kicsit okosabbak vagyunk ( vagy nem teljesen hülyék ) azért lehet ezeket a veszteségeket jól minimalizálni!

  101. Na, még ilyen mézet sem nyaltam-mondja a méhecske, miután körbedöngicselte a félbevágott citromot.
    Na, még ilyen háborút sem láttam-mondja öreg szolgátok, Bálint, aki veletek együtt bámulja száját nytva felejtve az immár sok hónapja menő ukrán-orosz „”háborút”.
    Ennyire bénán vezetett hadjáratot életemben nem pipáltam, de valószínűleg ti sem, teljesen érthetetlen az orosz manőverezési logika.
    A helyzet gondolkodásra készteti az embert, és gondolkodás közben óhatatlanul előjönnek valamiféle máltbeli, történelmi párhuzamok a két nagyhatalom, Oroszhon, illetve Amerika között.
    Oroszország ha nem tévedek, egyetlen háborút sem nyert meg őnerőből.
    1812-ben Napóleon viszonylag simán bevonul, felgyújtja Moszkvát, de az oroszok segitségére siet Tél tábornok, a franciák összefagyva menekülnek vissza. Nem a hadsereg, de az időjárás győzi le a franciát.
    1905-az orosz-japán háború az oroszokat nézve csúfos és megalázó véget ér, megvert óvódásként kótródnak el ,Madzsuriából.
    1939-es ismételt orosz-japán összecsapás, de most az oroszok oldalán már nagyszámú mongol katona is harcol, a babér nem csak az oroszoké, sőt.
    A nácik viszonylag simán törnek be Oroszországba, ismét nincs erő megállitani őket.Német logisztikai hiba volt messze, Leningrádig felnyomulni, míg ismét, közbelép rettenetes Tél tábornok, érkeznek az amerikai segélyszállitmányok -fegyver és ellátmány- az Északi-tenger felől, így sikerül ellentámadásba átmenni az erősen legyengült éhező-fázó Wermacht ellen, az ellentámadásba most már belevonva a keleti csatlósállamok tatár, mongól, üzbég stb. végtelen, kiapadhatatlan, tengernyi emberanyagát is.Az orosz KÜLSŐ segitséggel forditja meg hadiszerencséjét, nem önerőből.
    Amerika:egy vicc elgondolni is, hogy ez a nagyhatalom tulajdonképpen egyetlen hábórút sem nyert meg, égbekiáltó katonai fiaskóit nincs is kedvem felsorolni, minek?
    Jelen helyzetben, ez nekem legalábbis világos, a Nyugat folytat, az ukránokat felhasználva szinte teljesen nyilt, egyenes háborút az orosz ellen, értem ezalatt az álcázatlan, szinte orcátlan fegyverszálitmányok tekintetében.Az oroszok helyében hagynám fenébe az ukránokat, és teljes erőmből igenis lecsapnák azon országokra, ahonnan dekraláltan, kendőzés nélkül érkeznek többek között amerikai feyverek, mert ez már nem puszta szimpátia nyilvánitási mantra az igazságtalanul megtámadott Ukrajnával, EZ SZINTE NYILT HÁBORÚ AZ OROSZOK ELLEN.

  102. Nézd én nem kerestem fogást rajtad.
    Gúnyolódni / nem mondod / sem kívántam.

    Én se most kezdtem,sőt piac is van a kőzelben,és ázsiai temérdek.

    O.K. Üljünk az ótóba 700-as benzinnel,és járjuk kőrbe őket.Mit is spóroltál?

    Pár éve még jártunk a METRO-ba már rég nem.
    Na most a vidéki kisboltosok onnan viszik az árút azoknak, akiknek nincsenek választási lehetőségei.

    Nem kell árháborút vívni,ott megmutathatnád .
    Hogy ne csak magunkból induljunk ki.

  103. Lehetne olcsó élelmet előállítani Mo-on.

    Az a baj hogy a rendszer rossz.A földek a kulákok kezén vannak (újkulákok 1000 hektáros gazdák , csicskákkal 😀 ) Namost ezt el kellene törölni.A kulákooktól vissza kellene venni a földeket állami tulajdonba.
    Falun kívül meg kellene termelni az élelmet.Nem utaztatni, hanem csak adott falu,város szélén megtermett élelmet az adott falu használhatja fel.Államilag ki kellene osztani standard mintákat a termelésre és feldolgozásra. Például : cékla répa termelés eszközei, standard csarnok, befőzésre standard recept,stb…Tehát az állam adá a standard cuccot mindnehez minden településnek.Minden településnek 1 nagy lemez csarnok, és a feldolgozó gépek(pár kistraktor a zöldségnek , nagytraktor és eszközei a gabonának és pár élelemfeldolgozó gép a befőzéshez és pl tésztadagasztáshoz)
    Helyben termelni répát, céklát , salátát,kukoricát, paprikát meg meg mindent.És helyben is dolgozni fel standard alapján.Ráadásul a gépek olcsón kijönnének.Minden településnek biztosítani kellene ezt állami pénzből kb a csarnoképítés díjából kijönne.Bruhahaa : D Fillérekből.
    Szóval helyben termelt cuccok helyi feldolgozással.Mari néniék csinálnák az állami csarnokban a céklát üvegekbe, De lehetne venni nyersen is akik akar.De szigorúan minden település csak a saját max 5km-re megtermett cuccát dolgozná fel.
    És akkor 1 üveg cékla 200 ft lenne , 1 üveg bonduell kukorica 200 ft lenne nem 800 ft 2 kanálnyi 5 dkg……
    Sertések szintén államilag falu határában szabadtartásban pl 2 hektáron úgy hogy középen egy csarnok és minden évben elforgatni a karámot (vetésforgó) és a helyére pl. cékla.Japán kistraktorokkal művelni pl céklát, salátát stb….Fillérek, fillérekből kijönnének az eszközök egy településre állami szinten.
    Baromfi szintén szabadban->Tojás , tésztakészítés a falu melletti csarnokokban, szintén fillérekből pár rozsdementes cuccból.Állam adná minden községnek pl a a standardizált tésztagyúró gépet.Mari néniék meg eljátszanának vele.ÉSS akkor nem a germelyi 7.-9-1200 ft-os tésztát zabálnánk hanem a 300 ft-osat.
    Tej, sajt szintén …….
    Gyümölcsfák,befőttberakás..
    Kápsoszta-nagy 1000 literes fahordókban
    Búza kukorica termelés szintén-> minden falu szélén csarnokban okos minimalom, pl 10 kw őrlőkapacitás , szemek kiválogatása,okostelefon processzora tudja nemkellenekmiliárdok , filléres dolgog stb…. Utána kenyérsütés helyben standard alapján nyáron napelemmeghajtással ,nem a búza liszt 10000 km -es utaztatással majd a kenyér további millió kilométeres utaztatással–>> állami kenyér lenne lehet kb. 200 ft/ kg !!!! minden településen. LOKÁLLL!Saját standard recept alapján a hülyegyerek is meg tudná csinálni munkautasítás alapján nem csiribú csiribá titkos recept mint a pékek mondják…. Lipóti pékség meg miegymás -> kulákoktól elkobozni a vagyont (állami támogatásól építi a xx csarnokját hatvanban utána meg extrprofittal adja neked a pofikádba egy pogácsát 400 ft-ért ) Nem , nem letartóztatni és vagyont elkobozni 😀
    Zöldségermesztésben nem a BASF gyomírtóját vennénk hanem lenne gyomlálórobot (már van) de olcsón mert maga a cucc nem drága csak a licenecek meg jogdíjak…..Nem le lenne gyártva olcsón és átcopyzva a szoftver.És államilag lenne kisztva minden településnek gyomlálórobot élőmunka helyett.

    Előny:
    -az áru nem utazna 100 km-eket (mi fizetjük meg így is úgy is) hanem max 2 km-et a falu határából
    -kulák , geci élelmiszerfeldolgozó billiárdosok ki lennének iktatva a láncból a profitjukkal eggyütt
    -kulák, geci bolttulajdonos billiárdos üzletánctulajok és a profitjuk ki lenne iktatva
    -standardizált minták , stabil minőség
    -lenne pl applikáción lefoglalás-kell 5 kg cékla nyersen és 2 üveg elrakva….üveget vissze lehetne vinni a csarnokba -> 2 km-re ,újrahasznosítanák , vagy lefoglalsz év elején 5 kg epret és anyit ültetnek amennyi kell
    -esetleg országos szinten lenne egy SMART rendszer (pl. céklarépába melyik település termelje meg a köménymagot és mennyit országosan 😀 ) vagy felesleges élelem szétosztása a települések között és pl. ha valamelyik település elakad a tésztafeldolgozással akkor legyen HELP interneten, vagy ha a barackfát nem tudják mivel kell permetezni akkor felhívja a központi állami agronómust aki videofelvétel alapján megmondja.

    Továbbá lehetne egy állami csatornán promótálni pl az egészséges cuccokat amit itt árulnak, céklalé vagy áfogya megez meg az.

    Amúgy meg a boltban kapható élelem nagy része így előállítható lenne szarbról húgyból még most is., és nem kell hozzá milliárdos technológia meg élelmiszermérnök (na jó kell de nem annyira mint most)
    És az ország olyan büszke lehetne a mezőgazdaságára hogy a világon megirigyelnének minket!!!

    Ja amúgy meg ha szaré húgyé lenne a kaja akkor azt a mai facbokozós gyökér fiatalabb generáció ezt nem tudná megbecsüleni aki még földet sem látott az életében .Meg a pénzt amit nem kajára kültene el így azt elkültené más szarságra úgyhogy jól van ez így ahogy van 😀

  104. 109 – balint

    Diplomatikus leszek és nem kívánom hosszan kommentálni történelmi ismereteid fokát. Ez érvényes mind Oroszország tekintetében, mind az Egyesült Államok tekintetében („Amerika:egy vicc elgondolni is, hogy ez a nagyhatalom tulajdonképpen egyetlen hábórút sem nyert meg,…”). Inkább csak arra biztatnálak, hogy mélyebben és figyelmesebben tanulmányozd még a történelmet, mert érdemes!

    „1812-ben Napóleon viszonylag simán bevonul, felgyújtja Moszkvát, de az oroszok segitségére siet Tél tábornok, a franciák összefagyva menekülnek vissza.”

    Ebből a mondatodból az jön le nekem, hogy te azt gondolod, hogy Napóleon simán bevette az Orosz Birodalom fővárosát, csak hát szerencsétlenje nem számolt az orosz téllel és az meg utána elintézte. Az oroszoknak ehhez közük nem volt!

    Nos, Szentpétervár volt akkor már 100 éve az oroszok akkori fővárosa és az is maradt még több, mint száz évig Napóleon „moszkvai megjelenése” után.

    Az egyszerű kérdés tehát az, hogy Bonaparte miért is vonult be mélyen az Orosz Birodalomba, egészen Moszkvába, miért nem a sokkal közelebbi, akkori fővárosra, Szentpétervárra csapott le?

    Sok minden rosszat el lehet mondani Napóleonról, ténykedése Európa szerte sok szenvedést hozott az embereknek. Viszont azt állítani, hogy Napóleon egyszerűen csak hülye volt, nos, nem ez a helyes megfejtése e kérdésnek! Napóleon magasan az átlag feletti intelligenciával rendelkezett és egyébként kiválóan értett a hadművészethez is, talán ezt nem nehéz beismerni. Jó katona és elismert vezető volt! Mégis ilyen bakot lőtt és a La Grande Armée csak egy kis töredéke élte túl az oroszországi kalandját.

    Ha úgy érzed, hogy tudsz érdemben válaszolni a kérdésre, majd szívesen meghallgatlak. Addig is jó tanulást kívánok!

  105. 112,Zsolt
    Már ne haragudj, de sehol nem állitottam, hogy Napóleon hülye lett volna.
    Továbbá, mikor hozzászólók valamihez, amiben nem vagyok otthon, igyekszem innen-onnan hozzáolvasni előzőleg.Amit a franciák oroszországi hadjáratáról irtam volt, ime az eredete:
    …”A Grande Armée megindul Oroszországba
    Szerző: Tarján M. Tamás

    1812. június 12-én Bonaparte Napóleon három hadtestre osztotta az Oroszország ellen készülődő gigantikus Grande Armée-t Kelet-Poroszország területén. Ezen hadmozdulattal lényegében megkezdődött a keleti birodalom elleni hadjárat, mely Franciaország totális vereségével végződött, és sorsdöntően befolyásolta a napóleoni háborúk kimenetelét…” Rubikon Online. Ha érdekel az ok, ami felmorzsolta a franciákat , olvassd tovább a cikket.

  106. 110. ötlet
    „O.K. Üljünk az ótóba 700-as benzinnel,és járjuk kőrbe őket.Mit is spóroltál?”

    Igen, jó, hogy írtad, mert ez még fontos:
    Ezt ne úgy képzeld el, hogy a hétvégén autóba ülök és bejárom az összes boltot.
    Nem, erről szó sincs ez tényleg ráfizetés lenne.
    Hétvégenként csak 1 nagyobb áruházba megyek és megveszem azt ami jó áron van, tartós és betankolok. Mindig másikba megyek. Persze belepillantok az akciós katalógusba is de ezt nem viszem túlzásba, nem is feltétlen fontos.
    Ha ezt többször eljátszod, lesz otthon mindenből.
    Ezután szinte sosem kell semmit megvenned „listaáron”
    Még azelőtt, mire elfogyna az akciósan felvásárolt tejföl, lesz újra akcióban és akkor megint veszek. Egy idő után tudni fogod, hogy milyen termékért hová menj.
    Persze romlandó dolgokat nem mindig lehet optimalizálni.
    Zöldséget lehet olcsón venni kis rutinnal jól, sokszor a helyi kis zöldségesben a legolcsóbban!
    Húst csak a saját(!), megbízható hentestől a szomszéd utcából! Ebből nem engedek ( ez időnként kicsit drágább , de nagyobb tételben kell vásárolni és alap a több fagyasztó otthon)

    Ami még nagyon fontos! Inkább alapanyagot, nyersanyagot, és otthon főzni!
    Ez a legolcsóbb, időigényes eleinte, de kis rutinnal nem probléma.

    …és hosszú időbe telik de fel kell kutatni a „helyi „kistermelőket”, (bér)disznótartókat, háztáji baromfitartókat, mert vannak okosságok. A minőség pedig mindent megér!
    A nagyvárosi, BP-i embereknek ez nehezen fog menni, de az az Ő bajuk. Nálunk viszont nincs színház, koncert és kevesebb a kulturális lehetőség. Továbbá itt alacsonyabbak a fizetések is: valamit valamiért.

  107. 109 Bálint,

    Bármelyik szabadkőműves gólem, akár a Grand Oriens „Szovjetunió” projektje, akár az USA, önerőből ugyan nem nyert háborút, ellenben kölcsönösen kulcsszerepet játszottak mindig is a világ maradandó, nagyívű, irreverzibilis átformálásához. Ab ovo globális célok végett hozták őket létre, „nemzeti” céljaik a szó hagyományos értelmében lényegében értelmezhetetlenek.

  108. Bálint,

    A magyar kisnyugdíjasok sorsa megpecsételődött. Ha nincs aki segítsen rajtuk és nem kapnak legalább 150 000 ft-ot (amiből nem kell 10 ezer ft-nál többet gyógyszerre költeniük), akkor gyakorlatilag végük.

    Nemtudom mekkora lehet ez a réteg, szerintem legalább 1 millós, akiknek befellegzett.
    (Persze itt is van kivétel, mert mondjuk van megtakarítása, tud állatot tartani, kertet művelni).

    115. Szalma Józsi,

    Jól gondolkodsz!

  109. 116,Pável
    Érdekes meglátásod van, elgondolkoztató.
    Jobban szemügyre véve, Oroszhon esetében igenis lehetséges volt egy ősi nemzetállam átreformálása a szabadkömüvesség által egy teljesen új, szokatlan rendszer felé. Örök titok marad számomra viszont, hogyan sikerült a bolsevikoknak a mélyen vallásos orosz néplélekböl kiirtani , illetve elfojtani a vallást.A komminizmusra való lelkes áttérést megértem, iszonyatos volt az orosz ember nyomora.
    Amerikával, szerintem, más a helyzet, értelmes, okos, minden külső befolyástól mentes, lelkes hazafiak alapitották, teljes önállóságra törekedve .
    Hogy mivé lett a századok folyamán, az más eset.

  110. 99. Tibor bá

    „A “nyugaton kolbászból a kerítés” nézet Magyarországon erősen tatja magát.”

    Szerintem nem nagyon már…. Ez már csak ellenzéki, kétségbeesett próbálkozás, hogy ezzel (is) hergeljék a népet, ők is tudják, hogy nem így van.
    Mindenkinek vannak rokonai, ismerőei „Nyugaton” és a többségnek is van kialakult képe. Az ajrópér ellenzékieknek meg méginkább, mert ők ugye nyelveket beszélnek meg utazgatnak… szóval tőlük ez nyilvánvaló hangulatkeltés.

    A kivándorlási tendencia megfordult, többen jönnek haza, mint ahányn kivándorolnak, ráadásul egyre rövidebb idő után…

    Jó… Brüsszel meg a kiküldött ellenzéki képviselők keményen dolgoznak, hogy ne kapja meg az ország a járó pénzeket, manipulálják a forintot, szóval, nyomják Krahácsot, de ezzel együtt még nem olyan rossz, hogy menekülni kéne.

  111. 112. andrew

    „A kulákooktól vissza kellene venni a földeket állami tulajdonba.”

    Ehhez ki kellene lépni az EU-ból…
    Amúgy a TSZCS már ki lett próbálva, és nem volt sikeres.

  112. Positive feedback

    „A kivándorlási tendencia megfordult, többen jönnek haza, mint ahányn kivándorolnak, ráadásul egyre rövidebb idő után…”

    Láttál mostanában demográfiai statisztikát, adatsort?

  113. A termelői tejautomatában 280 Ft most a tej literje (tavasszal 190 volt). Úgy emlékszem, 210-230 Ft körül van most a termelői ár. Ez is emelkedett, de nem annyival, mint a kiskereskedelmi ár.
    A szerzőtől: „Van egy egyszerű válasz is: a kereskedő mindig is lehúzza a vásárlót. Amikor csak okot-ürügyet-módot talál rá, és szokott találni, különösen zavaros időkben, mert ez ő. Ilyen a természete, a tigristől se várjuk, hogy szójafasírtot rendel a vegabárból. A vásárlók lenyúlását pediglen pontosan addig és olyan határig csinálja, melyig elengedik.
    Ez a mostani olvasat, persze, a kereskedő nem ürdüng. Normál működésben – és mindenki láthatja, hogy az nem most van -, a kereskedőnek is kijár a tisztes profit. És nem normál viszonyok közt se mindegyik kereskedő jut hozzá. A nem üzletlánc, a falusi bolt mindig hátrányban lesz.”
    https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/01/ugy-emelnek-arat-a-kereskedok-mintha-nem-lenne-holnap-de-miert-most-akarnak-nyereszkedni?fbclid=IwAR12WXSN9c3wjx3LSNBm3QpAiSflNUreXey46CnMvT08yaR0z6Py1vAYDJI
    „…egy új jelenség is felütötte a fejét, ami igencsak más megvilágításba helyezi az eddigi áremeléseket, ez pedig a profit húzta pénzromlás, azaz a vállalatok jóval a költségnövekedés felett emelnek árakat.”

  114. 111. ötlet
    „Na most a vidéki kisboltosok onnan viszik az árút azoknak, akiknek nincsenek választási lehetőségei.”
    Ez pontosan így van. Cukrot, olajat, hogy ne kelljen ezért 25km-t autózni a legközelebbi multiig, pult alól veszem ezeket. Úgy, hogy mondom előre a boltosnak, kifizetem a teljes beszerzési árat és az árrését is. Még így is bezárt elsejével az egyik bolt, amásik pedig már hírdeti, hogy eladó.
    Az ügyesen vásárláshoz. Nem értették miért vásároltam inkább drágábban, de a falumban, mint a közeli városban olcsóbban, ami még mindig drágább, mint a 25 km-re lévő multi. Mondtam nekik, be fog zárni a bolt, ha nem itt vásároltok és akkor egy kiló kenyérért is kocsiba ülhettek.
    Szempont lehet kétboltos településen, hogy helyben vásároljunk drágábban, mert ha megszűnnek a boltok, akkor a falu a leépülés irányába ismét tett egy lépést.
    Nem a falumban, zár a bankfiók, a posta, bezártak a sörözők, az étterem, az új törvény szerint a körzetorvos, nincs már általános iskola és sorolhatnám, hogy épülnek le a kétezer fő alatti falvak.
    Lehet okosba vásárolni, mindig megkeresni a leges leg olcsóbbat, de annak ára van.

    Ha az emberek zöme elkezdene tudatosan olcsón vásárolni, ne legyen kétségünk, kitalálnának a múltik más lehúzási, átejtési trükköket.
    Statisztika. Akik az akciós árúkból vásárolnak azok úgy 20%-al többet költenek a boltban azoknál, akik nem vásárolnak akciós terméket. Hasonló a kupont használók költése is.

  115. 119.

    „A kivándorlási tendencia megfordult, többen jönnek haza, mint ahányn kivándorolnak, ráadásul egyre rövidebb idő után…”

    Vajon mi lehet ennek az állításnak az alapja? Te PV olyan hülye vagy, hogy azt nehéz lenne kifejezni. Ostoba, megvezetett, buta (inkább nem folytatom).

    Ohh, hazugságokkal lehet nyugtatgatni magatokat. Szánalmasok vagytok, idióta fideszes, agyhalott buta majmok.

    Azzal, hogy hazudoztok, a valóság nem változik!

    Tibor bá’: Lennél oly szíves visszafogni magad. A másik hozzászóló lehülyézése nincs megengedve. Moderálásra kötelezlek.

  116. Nézzétek meg az üzemanyagárakat, buta fideszes majmok.

    Miközben Magyarország szinte a világpiaci ár feléért kapja az Urals kőolajat a Barátság vezetéken, eközben Európában az élmezőnyben vannak az országban az üzemanyagárak.

    Romániában a benzin 150 forinttal, míg a dízel kb. 134 ft-tal olcsóbb.

    Hogy lehet ez, buta fideszes majmok?

  117. 123. Károly,

    Ritka alkalom, de most teljesen igazat kell adjak neked.

    Én egy kis magyar faluban vettem házat tavaly. És amíg otthon vagyok, csakis a helyben működő kis boltban vásárolok.

    De ezt nem így kellene, nem annak a néhány embernek a tudatosságán kellene felépíteni (bár ez mindenképp kell hozzá), hanem központi, kormányzati belátás és támogatás kellene hozzá. Hogy a vidéki Magyarország ne csak megmaradjon, hanem fejlődjön, épüljön is!

  118. Tibor bá’ nagyon sajnálom, tudom hogy nehéz dolgod van, de néhány kommentelő miatt én mostantól már olvasni sem fogom a blogot.

    Sok sikert a bloghoz, jó egészséget és nagy kalappal az előttünk álló nehézségekhez!

    Munkád és blogod egyedülálló, függetlenül a nézetkülönbségektől.

    U.I.: Gyarmathy… személyeskedés nélkül: én nem vagyok se fideszes, se mihazánkos, de rühellem az összes többi pártot is, és mégis: neki van igaza és nem neked, ebben a kérdésben sem tudod merre vagy arccal előre… trollkoljad csak szét Próféta haveroddal az oldalt… amikor elszakad a cérna a nagyhatalmaknál ugyanúgy fogsz megdögleni, mint mi, csak mi erre hívjuk fel a figyelmet, te pedig tapsolsz ahhoz, ami zajlik. Ennyit rólad, és már ez is sok volt veled kapcsolatban.

  119. 119. Gyarmathy

    Legyél megengedőbb, ajánlj neki alternatívát: „az akarat vagy a képesség hiányzik, hogy megértsd?”

  120. 127 – Jövőnk:
    Gyarmathy moderálás alá került. Z.Próféta figyelmeztetve van, még egy húzás és kitiltom.

  121. 128. Z. Próféta,

    Nem tudom mit akarsz mondani.

    PV hsz-eiből világos, hogy beszopta az M1 propagandát. Ha ez az egy hsz-e lett volna, akkor konkrétan válaszolok, de az elmúlt napok ámokfutására egyben válaszoltam. Kicsit keményen, sajnálom, hogy Tibor bá-nál kiborult a bili. De nálam is. Elegem van a légből kapott hazug (a orbanpropagandából átvett) állításokból.

  122. Z Próféta
    Már Gyarmathy kolléga kritizálása is problémaforrás?
    Sajnálom, nem állt szándékomban megbántani.
    Nyilvánosan kérek elnézést.

  123. Köszönöm Tibor bá, hogy villámgyorsan átengedted a hozzászólásaimat.

    Ha megkérsz, tiltás nélkül is elnémulok hetekre vagy hónapokra. De sajnos – ha írok – a véleményemből nem tudok engedni.

  124. 127 – Jövőnk:
    Volt egyszer egy Fideszes Simicska Lajos, akinek volt egy életképes mondása: „Mindenkinek állampolgári joga, hogy hülye legyen.”
    Nem kérheted tőle, hogy büntessek valakit pusztán azért, mert gyakorolja állampolgári jogát. Ugye?

    😀

  125. 132 – Gyarmathy:
    Semmi bajom a véleményeddel (egyik fülemen be, a másikon ki), de lehülyézést nem engedek.

  126. 127. Jövőnk

    Kérlek bármely állításomat idézőjelekkel kopizd be amire alapozva letrollozhatsz, láthatóan büntetlenül.
    Aztán beszéljük meg, betartva a racionális vita kereteit.
    minden más személyeskedés, ami itt elvileg nem támogatott.

  127. 136 – Z.P.
    Nem érted Jövőnk álláspontját. Ő nem vitázni akar mint törzs gyökeres felkészülő. Ő figyelmeztetni akar az előttünk álló katasztrófára, amit ti akarva, akaratlanul tagadtok. Ez őt bosszantja, amin nem segít részedről a vita felajánlása.

  128. 137. Tibor bá,

    Jövőnk felkészülésével nincs gond. Magam is konstruktív párbeszédet folytattam vele itt gyakorlati kérdésekről.

    Annál inkább az orosz propaganda beszopásával a részéről, de ez legyen az ő gondja.

    134. Értem én, hogy egyik füleden be, a másikon ki. Mégis, ha meggondolod legalább 99% okod volna, hogy picit mégis odafigyelj. Ha érted mire gondolok. 🙂

  129. 137. Tibor’bá
    Azért elvárható hogy egy idézettel igazolja már azt az alaptalan állítást amire csuklóból letrolloz. Ez a jövőnk?

    Itt általam nem ismert 4-5 nickkel próbáltak mások azonosítani. Ennek mi értelme, mitől különb mintha ezért idiótának nevezném őket?

  130. 106. Bálint,

    Nem tudom mekkora a nyugdíjad, jövedelmed, (és mellette milyenek az árak Izraelben)de nagyon sok magyar nyugdíjasnak kevesebb, mint 150 000 ezer forint.

    Ha jól sejtem, Izraelben sekel van. Ez a 150 ezer forint kb. 1400 sekelneknek felel meg. De van olyan ismerősöm(nyugdíjas), aki 86 000 ezer forintot (azaz kb. 800 sekel) kap. Ebből kellene megéljen a mai árak mellett. Ebből kellene számlákat, gyógyszereket, élelmiszert fizetnie és még esetleg közlekednie is egy teljes hónapon át.

    Mit tennél kedves Bálint, ha 800 sekelből kellene kijönnöd minden egyes hónapban?

  131. 138 – Gyarmathy:
    Az egyik oldal beszopta az orosz propagandát, a másik oldal hirdeti az atlantista propagandát. Mind a két oldal meg van győződve arról, hogy övé az igazság. Ebben a helyzetben két lehetőség van: 1) Összeveszünk, egymást lehülyézzük. 2) türelemmel elnézzük a másik fél hülyeségét. – Aki nem a második opciót tartja szem előtt, azt kitiltom.

    Az rossz hasonlat, hogy élj meg 800 Sekelből. Az árstruktúra országról országra változik. Ugyanígy az életstílus is.

  132. Ukrajna már recseg s ropog, közeleg a vég?
    *https://www.portfolio.hu/global/20230114/mikozben-mindenki-szoledarra-figyelt-az-oroszok-varatlanul-atszakitottak-a-deli-frontot-590490

  133. 118 Bálint,

    Bizony elgondolkodtató, dehát rengeteg nemzetközi szervezés, munka és energia fekszik benne. Igazából nem is sikerült az ortodox vallásosságot kipusztítani a népből, sőt! Sztalin ugye 1943-ban arra kényszerül, hogy a még életben maradt pópákat kiengedje a haláltáborokból, visszahelyezze őket, és „megállapodjon” az egyházzal. Ugye neki mérhetetlen „emberanyagot” kellett a mészárszékre terelni a németek ellen a status quo érdekében. Nyilván nem lelkiismereti okai voltak ennek a postarabló részéről, hanem gyakorlati. Leninnek és a kommunistáknak, akik lényegében haszonállatnak tekintették a népet, nem sok értelmes mondanivalójuk van a halálról ami milliókra várt az NKVD és a németek részéről, szemben Jézussal és az apostolokkal. 2. Másfelől a kommunizmust vallási külsőségek mintájára adták elő, körmenetek, szentek képei, klérus, stb. másolatára a felvonulások, komolynak szánt himnuszok, Lenin-Marx stb. képek, pártapparátus elkülönítve, fent a tribünön, vörös tér mint szent hely. 3. Az alkoholizmus tömeges méretűvé a XIX században vált az orosz parasztság körében, ami nemigen fér össze a vallásossággal és az erkölcsökkel, ellenben tragikusan züllesztett tömegeket (A Nyugat-oroszországi zsidóság rájött hogy az orosz parasztokat könnyű hűséges kuncsaftokká tenni, ezért nagyon elterjedt köztük a szeszfőzés és eladás akár hitelbe, annyira, hogy a búzatermelés rovására ment. Később ebből kerekedtek a pogromok és mozdította a zsidóságot tömegesen nyugatabbra Galíciába). 4. És tegyük hozzá, könnyű ám Katit táncba vinni: Oroszország identitása mindig is birodalmi volt, a nemzeti mellett (a környező népek csak megerősíthetik). Harmadik Róma, az elbukott Bizánc örököse. A kommunizmus és a világháború (eufémisztikusan „Nagy Honvédő”, dehát itt ellenük védtek hont 🙂 Ehhez képest nem ott hívják honvédségnek a sereget) addig elképzelhetetlen birodalmi távlatokat és lehetőségeket nyújtott a közös USA-SZU status quo nyomán. Egyébként Putyin ugyanerre a kétpólusú status quo-ra hivatkozik a mai napig, amihez az USA sem volt ám hűtlen (ld. 1956). Szóval a birodalmiság a nemzetiességgel legalábbis azonos súllyal esik a latba ott.

  134. A UK elkezdi szállítani a Challenger 2 brit tervezésű és gyártású, 120 milliméteres löveggel felszerelt, 75 tonna össztömegű harmadik generációs harckocsit a ukránoknak…

  135. 141. Tibor bá,

    Igyekszem türelmesebbnek lenni vagy ha nem tudok, akkor nem írok.

    Annyi panaszt, segítségkérést hallottam, kaptam mostanában, hogy tegnap kicsit kiborult a bili. Elnézést kérek, ha valakit megbántottam. PV-től külön is a személyeskedésért. Nem volt szép részemről.

    Néztem az izraeli árakat, nem látom nagy különbséget a magyar árszintekhez képest. Legalábbis a napi cikkeket illetően. Ezért mertem feltenni így a kérdést.
    Néha – ha feljön a téma – megemlítem az épp nyavajgó angolnak, hogy egy magyar nyugdíjas 300 – 400 fontból kell megéljen hasonló árak mellett, akkor egyszerűen nem hiszik el.

  136. 140.Gyarmathy
    Mit tennél, ha havi 800 shekelből kellene megélned…
    Ne feledd, Gyarmathy kedves, hogy az árak mindehol az átlagjövedelmekhez vannak idazitva, másképp sehol nem volna kereskedelem. Minden viszonylagos, és a pénzed értéke, vásárlóereje attól függ, hol élsz.

  137. 146. Bálint,

    Értem! Gondolom ezt válaszoltad a neked panaszkodó magyar nyugdíjasoknak.

    Majd én is ezt mondom válaszként. Biztosan rosszul látják az árakat és nincs – mert ugye nem is lehet ezek szerint – semmi komolyabb gond az országban a megélhetési költségek körül.

    Téma részemről lezárva!

  138. Hány db. hamburger jön ki egy havi pénzből. Ez elfogadott adat az összehasonlításra hol élnek jobban.

  139. A mai második rakétatámadás hullám előtt Kijevben teljesen szokatlan módon nem szólaltak meg a szirénák, nem volt légiriadó.
    A légierő szóvivője, Jurij Ihnat ezt azzal magyarázta, hogy az orosz rakéták valószínűleg északról, magas, ballisztikus röppályán érkeztek. Mint az Ukrajinszka Pravda hírportálnak elmondta: Ukrajnának nincs képessége ballisztikus rakéták azonosítására és lelövésére.

  140. Vannak akik azt állítják, hogy Magyarország leghatékonyabb óvóhelye a NATO…egészen addig míg át nem alakítja magát az idén az atlantista szervezet, hogy hatékonyabb legyen. Biztosan megszüntetik a rotációt, átalakítják a parancsnokságokat, hogy mindanyolc keleti csoport erősebb, gyorsabb legyen.

    És a legfontosabb, hogy sok-sok fegyvert vásároljon.

    Ha az usa világháborút kockáztat, akkor Kínának az Oroszokkal egyidőben nekimegy.
    Kockáztatja a teljes ellátási – szállítási láncot is, arra a háborúmentes kontinensek is ráfáznak.
    A Csendes-Óceánon és Európában úgy vívta meg a háborúit, hogy saját állampolgárból sok semmiképp se vesszen oda.

  141. „…Aztán néhány hónap múlva, nagyjából az Ukrajna elleni rakétacsapások megindulása után a hollandok elvitték innen a saját Patriotjaikat. Decemberben a németek jelezték, hogy „karbantartásra” idén hazaszállítják sajátjaikat Németországba. Most az amerikaiak vonták vissza őket. Szlovákia meg itt áll légvédelmi szempontból letolt gatyával, mint egy balek, aki veszélyesen sokat kockáztatott szerepvállalásával Ukrajna felfegyverzésében, és most cserébe nem kapott mást, mint mellőzést és hogy ki van szolgáltatva a cseh és lengyel vadászgépek védelmének.
    Az S-300-as után tehát Ukrajna elvitte még a nyugati légvédelmet is Szlovákiából – nem beszélve a sok tízmillió eurónyi katonai támogatásról, vagy a háború elhúzódásából fakadó gazdasági károkról, a szankciók hatásairól, Ukrajna energetikai támogatásáról, a menekültek ellátásáról, a belpolitikai válságról, amit ezek az események gerjesztettek, és így tovább….
    Tudom, ezért is Oroszország a hibás… Mert őmiatta kellett ilyen döntést hozni. Valójában azonban az oroszoktól nem is vártunk mást, de a pozsonyi atlantista politikusoktól joggal vártuk volna el, hogy a lakosság és az ország védelme érdekében cselekszenek.”

    https://korkep.sk/cikkek/velemeny/2023/01/14/az-usa-kivonja-szlovakiabol-a-patriot-legvedelmi-rendszereit/

    Ha más érdeke fontosabb, mint a saját, akkor nem meglepő következmény.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük