(3976) Következő lépés

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

Putyin következő lépése Ukrajnában

Mobilizálni, visszavonulni, vagy valami a kettő között?

Írta: Liana Fix és Michael Kimmage
89. útban a 90. felé

Vlagyimir Putyin orosz elnöknek az ukrajnai háborúban most először kell szembenézni a háború elvesztésének komoly lehetőségével. A Kijev és Csernyigov körüli korai kudarcokat az orosz déli és keleti előnyök ellensúlyozták, taktikai visszavonulásként és így orosz döntésként értelmezhető, függetlenül attól, hogy valóban azok voltak-e. Ezzel szemben az orosz katonák szeptember 10-i kitörése a Harkiv régióban – és az ukrán erők gyors visszahódítása a mintegy 6000 négyzetkilométeres terület keleti és déli részein – egyértelműen azt mutatta, hogy Ukrajna a csúcson van. Ukrajna harkovi offenzívája lerombolta az orosz legyőzhetetlenség illúzióját. Ez a Nyugat várakozásainak új szakaszát is előrevetítette. A nyugati vezetők és stratégák hirtelen el tudták képzelni, hogy Ukrajna fölénybe kerül ebben a háborúban. Úgy tűnik, hogy ez a perspektívaváltás az Ukrajna katonai támogatásának új dinamikáját fogja felszabadítani. Megcáfolták azt az érvet, hogy Ukrajnának tárgyalnia kellene a békéért, nem pedig folytatnia a harcot.

De a kilátások leginkább Oroszország számára változott meg, és ez jelentős új kockázatokat rejt magában mind Ukrajna, mind a Nyugat számára. Putyin két lehetőséget tart a levegőben, amióta 2022 februárjában elbukott Kijevet elfoglaló villámcsapása. Az egyik a háború hosszú távú fenntartása egy békeidőben működő orosz hadsereggel, miután azt feltételezte, hogy Ukrajna hadserege gyengébb, és hogy egy elhúzódó háború Oroszországnak kedvez. A másik az, hogy az orosz társadalom továbbra is elszigetelve maradjon a háborútól, feltételezve, hogy Putyin képes fenntartani a hazai támogatás magas szintjét mindaddig, amíg a hétköznapi oroszok nem szenvedik meg a háború költségeit. Ukrajna Harkov környéki harctéri sikerei azonban drámaian felborították ezeket a lehetőségeket.

Putyin most kemény döntések sorozata előtt áll. Korlátozottan tarthatja Oroszország katonai elkötelezettségét, fenntartva a jelenlegi csapatszintet és folytatva az orosz társadalom elszigetelését, vagy elrendelheti a tömeges mozgósítást. Mindkét lehetőség komoly veszélyt jelent Putyin legitimitására. Ha az előbbit választja, Putyin feladná az orosz győzelem kilátását, és a közvetlen vereség kockázatát vállalná. Az általa felszabadított nacionalista háborúpárti erők már most is egyre elégedetlenebbek a háború lebonyolításával. Földet és dicsőséget ígértek nekik egy gyors hadjáratban. Ehelyett elképesztő halálos áldozatokat kaptak kisebb területi előrelépések miatt, amelyek mostanra egyre bizonytalanabbá váltak. A status quo folytatása veszélyes új repedéseket okozhat Putyin rezsimjében.

A mozgósítás viszont radikálisan felborítaná a Kreml gondos otthoni háborúkezelését. Az orosz munkaerő drasztikus növelése logikus választásnak tűnhet egy olyan ország számára, amelynek lakossága háromszor akkora, mint Ukrajna, de a háború népszerűsége attól függött, hogy távol marad-e. A Kreml „denacizálási” retorikája ellenére az orosz lakosság számára az ukrajnai háború teljesen eltér attól a közvetlen, egzisztenciális harctól, amelyet Oroszország a második világháborúban vívott. A mozgósítás meghirdetésével a Kreml azt kockáztatná, hogy hazai ellenállásba ütközik egy olyan háborúval kapcsolatban, amelynek megvívására a legtöbb orosz nincs felkészülve.

Természetesen, Putyin ezek közül a lehetőségek közül egyiket sem választja. Megpróbálhatja megváltoztatni a háborút azáltal, hogy megtalálja a középutat a teljes mozgósítás és a status quo folytatása között. Bár Putyin öntörvényű ember, de ha nagy a tét hajlamos elhalasztani a határozatot, és szívesebben lép bele a helyzetekbe anélkül, hogy megoldaná azokat. 2014-ben, a Krím annektálása után Oroszország diplomáciai egyezményt írt alá, majd évekig vacillált, nem haladt és nem vonult vissza. Ellenben Szíriában Oroszország 2015-ben lépett, katonailag támogatta Bassár el-Aszadot, és az ő javára fordította a helyzetet. De Szíria továbbra is a levegőben van, és a háború politikai megoldása teljesen elmaradt.

Putyin nemcsak azzal ártott rezsimjének, hogy megnyitotta hadseregét a Harkov körüli kudarcok előtt, hanem azzal is, hogy Ukrajnában az extravagáns politikai célokat csekély és nem hatékonyan összeválogatott eszközökkel párosította. Ukrajnában a Putyin előtt álló lehetőségek bármelyike ​​jelentős következményekkel jár. Bármi legyen is a következő lépése, Európának és az Egyesült Államoknak továbbra is el kell látnia az ukrán hadsereget azokkal az eszközökkel, amelyekre a leginkább szüksége van ahhoz, hogy támadásban maradhasson. De ,figyelembe kell venniük a nagyobb horderejű következményeket is egy olyan rezsim számára, amelyre esetleg egyre nagyobb nyomás nehezedik otthon, miközben új utakat keres, hogy maximális fájdalmat okozzon Ukrajnának és szövetségeseinek. Putyin számára a kétségbeesett idők nem nyújtanak észszerű intézkedéseket.

EGY BIRODALMI FELHÍVÁS A CSATÁRA

Putyin döntése az orosz lakosság mozgósításáról, a besorolás megindításáról és több százezer új katona behívásáról komoly új kihívásokat vetne fel mind Oroszország, mind a Nyugat számára. Még ha csak részlegesen is, a Kreml által elrendelt mozgósítás teljes mértékben elismeri, hogy az ország háborúban áll. Ez a háború Oroszország számára is egzisztenciális. Eddig az orosz lakosság nagy része nem is háborúként fogta fel Ukrajna megtámadását. Katonai hadműveletnek nevezték, amely a gyakorlatban egy proxy háború volt, amely az Ukrajnával és Ukrajna szövetségeseivel kapcsolatos téves túlzott önbizalomra és hamis feltételezésekre épült. A mozgósítással azonban Oroszország nyilvánosan egy nagy háborúba lép be. A „különleges hadművelet” pedig háborúvá változik, amit az oroszoknak meg kell vívnia és meg kell nyernie. A vereség az orosz vezetés számára elfogadhatatlan, mert az még valószínűtlenebbé tenné a tárgyalásos eredmény kilátását.

Oroszország eddigi katonai teljesítménye aligha utal arra, hogy több katona harcba irányítása jobb eredményeket hozna Moszkva számára. Ráadásul a katonák kiképzése időbe telik, és Oroszországnak megfelelő mértékben növelnie kell a katonai felszerelést. Ugyanakkor sok olyan orosz bevonásával, akik nem érdekeltek a harcban, a mozgósítás inkább súlyosbíthatja, semmint megoldaná az orosz hadsereg morális problémáit. Mindenekelőtt, akár teljes, akár részleges, a mozgósítás nem feltétlenül jelenti Oroszország győzelmét. A mozgósítást elérhető stratégiai célokhoz kell kötni.

A mozgósítás során Putyinnak kezelnie kell a katonai veszélyeket, miközben megtartja azokat a militarista és nacionalista választókerületeket, amelyeket a háború felhatalmazott, és amelyek minden bizonnyal örömmel fogadnák ezt a lépést. A katonai veszély az időzítés kérdése. A megfelelő képzésen túlmenően az újoncokat is be kell vonni a harcoló egységekbe, ami sok hónapot vesz igénybe – egy olyan időszakban, amikor az orosz tisztikar a fronton le van kötve, és amelynek tagjai már most is nagy számban halnak meg. És minden múló hónapban, ahogy a Putyin által elrendelt mozgósítás megkezdődik, fegyverek és segítség árad majd Ukrajnába, az ukrán hadsereg pedig megszilárdítja erejét. Ha Oroszország megpróbálja kivárni a telet, és új erőkkel új offenzívát indítani tavasszal, az egy olyan ország ellen irányulna, amely sokkal felkészültebb és harcedzettebb, mint 2022 februárjában.

A szerzők teljes mértékben mellőzik azt a tényt, hogy Putyin olyanokat hív be, aki maximum egy éve szereltek le, tehát kiképzett, modern fegyvereket ismerő katonák.

A másik dolog, amire rá kell mutatnom, mert még senki se hozta fel. Február 24.-én (nem tudom miért) az orosz csapatok a II. világháborús lendülettel hatalmas páncélos bevetéssel törtek utat maguknak. A tisztikar nem volt tisztába azzal, hogy az ukránok el voltak látva a legmodernebb, vállról indítható tankelhárító rakétákkal. Az ukránok sorra lőtték ki az orosz tankokat. Ekkor hagytak fel Kijev elfoglalásával és tértek át az alapos tüzérségi puhítás taktikájára. Vagyis az ukránok többé már nem számíthatnak az orosz tankok tömeges öngyilkosságára.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

192 gondolat erről: „(3976) Következő lépés

  1. Nem áll rendelkezésre még elegendő információ, hogy a ‘részleges’ mozgósítást helyén lehessen kezelni.
    Képzettség, felszerelés, logisztika, utánpótlás, harci morál, de még a valós számuk is kérdéses jelen pillanatban.
    Pár hét, mire az első csapatokat átdobják, igyekeznek megerősíteni a védelmi vonalakat, támadás nem túl valószínű, addigra már sár lesz.

  2. “A szerzők teljes mértékben mellőzik azt a tényt, hogy Putyin olyanokat hív be, aki maximum egy éve szereltek le, tehát kiképzett, modern fegyvereket ismerő katonák.”

    Ismerősnek a sógorát hívták be, 55 éves, kicsit sánta, de biztos benne, hogy nem kell harcolnia, hanem újjáépíti Dombasszt. De ha kell, hajlandó harcolni a német nácik ellen.

    Nem ő az egyetlen a faluban, aki 50 fölötti, és behívták. Legutoljára 30 éve volt katona.

  3. Az oroszok mostanában a frontvonal stabilizálásával vannak elfoglalva, míg az ukránok támadási kényszerben vannak. Az erőviszonyok az az év vége felé változhatnak meg, akkor már nem lesz sár. Az akkorra hasonló méretű ukrán haderőben (mert nekik már nincsenek számottevő további tartalékaik) benne vannak a gyengébb harcértékű területvédelmi erők is, bár vannak korszerűbb fegyvereik is, de azok eléggé vegyesek, komoly feladat az ellátásuk. Télre az ország infrastruktúráját igencsak lerombolják, a hadsereg gyors átcsoportosítása is nehézkessé válik. Ekkor használhatják ki az oroszok az erőviszonyok megváltozását. Kérdés, ekkor mit lép majd a nyugat, erre mi lesz az orosz válasz. Aligha a tárgyalások.

  4. Egy érdekesség: Michail Chodorkovszkij, a lopáshoz, csaláshoz, rabláshoz, hazudozáshoz értő Oroszországból származó hazaáruló exoligarcha a Twitterén szeptember 23.-án egy fotóval kísért bejegyzést tett. A fotón egy sivatagos tájon futó út van, amely tele van ragyásig autókkal.

    A szöveg arról szólt, hogy „íme, így néz ki most az orosz-kazah határ, 35 kilométeres autósor, tömegesen menekülnek az oroszok a sorozás elől, bla-bla-bla…”

    Viszont gyorsan kiderült, hogy a légifelvételes kép a Burning Man fesztivál beléptetőkapujához vezető útról készült, ahol dugó alakult ki. A helyszín Black Rock Desert, Nevada állam, USA.

    Sok hírportál csak a Chodorkovszkij által közölt felvételt és szöveget veszi át, a tények semmit nem számítanak.

  5. A nyugati média teljes tévedésben van az újonnan behivottak szerepét illetően. Azt latolgatják, hogy – akárcsak az ukránok esetében- ezeket fogják a frontra hajtani. Ám sok szaki inkább azon a véleményen van, hogy frissen behivottak olyan , képzett állomány helyére mennek ( mint amilyenek egyébként Oroszország Natoval határos vidékein állomásoznak), S azok mennek a frontvonalba. Így az ukránok nem valami félamatör brigáddal találják szembe magukat, hanem a nálunk ” elsőlépcsős” képzett alakulatokkal.

  6. Én nem sokat tudok a katonai dolgokról, de annyit azért igen, hogy a kiképzés ideje három hét – nálunk, ahol a katonakorú népesség java sose volt katona. Hát az oroszoknál, ahol mindenki volt? Ennél biztos nem szarakodnak többet ők sem.

    Hogy ez kevés? Hogy meghalnak majd a fronton? A véráldozat Oroszországnak soha nem okozott gondot. Már a cár idejében sem, Sztálin idejében sem, mért gondolja bárki, hogy Putyint érdekelné, hány katonája hal meg?

  7. A hétköznapi oroszok meg gondolhatnak bármit a háborúról, az nem oszt, nem szoroz. Az orosz népet soha nem kérdezték meg semmiről, hozzá vannak szokva, hogy diktatúrában élnek. Talán megpróbálnak kibújni a sorozás alól, tökmindegy, a létszám fel lesz töltve, és mennek, ahova menniük kell.

    Az „elit” köreiben elképzelhető egy puccskísérlet, de nyilván nem véletlenül „öngyilkolják” meg magukat az oligarcháik egyre-másra. Putyin se hülye, nem olyan könnyű megpuccsolni. Sztálin is azzal kezdte a világháborút, hogy kivégezte az összes tábornokát, mégse bírta elveszteni a háborút.

  8. Totális káosz a mozgósítás. Ellentétben azzal amit mondtak teljesen véletlenszerűen viszik el az embereket. Öreg, beteg embereket is bevisznek akik évtizedekkel korábban szolgáltak, sőt még halott emberek is kaptak behívót. Beviszik a tüntetőket is függetlenül attól, hogy voltak-e katonák. Vannak akiket egy nap képzés után már visznek is Ukrajnába.

    Ebben a káoszban elszabadulnak az indulatok. Az egyik mozgósító irodában lelőtték a sorozó tisztet, egy másik irodát molotov koktélokkal romboltak le. A szülők, a feleségek, a gyerekek az utcákon tüntetnek, a férfiak menekülnek az országból. A kazah határt már le kellett zárniuk annyian próbáltak átmenni.

    Már elkezdeni ezt a háborút is nagy hiba volt Putyin részéről, de azóta csak halmozza az egyre nagyobb hibákat.

  9. 9: szuper módon megoldották az újoncok elhelyezését is: 😀

  10. 8 Minden csak erő kérdése. Aki ellenkezik, le kell lőni, azt szevasz. Nem hiszem, hogy az oroszoknak a szomszédba kéne menni pár jótanácsért.

  11. 4. Zsolt

    Tegnap nézem a híradót, ahol épp az orosz-grúz határon „szörnyülködnek”, hogy mekkora sor áll. Egy darab személyautó sem volt, csak kamionok. Erre mondja a bemondó, hogy több km-es sor torlódott fel kamionokból és „menekülőkből”. A következő képsor egy reptér, ahol mutattak 5-6 lézengő utast, azok fele is nő.

    Nem kétlem, hogy sokan pucolnának meg a sorozás elől (mint mindenhol a világon), de legalább ütősebb képkockákat illett volna bevágni a jajveszékelés közben, mert ez így inkább volt vicces, mint bármi más. A média valósága nem egyezik meg a valóság valóságával.

    5. Fényhozó Kerub

    Nagyjából ez a helyzet. A kalinyingrádi és a Baltikum térségében lévő „első lépcsős” erők maradnak a helyükön, ellenben a Központi, a Déli és a Keleti KK-ból gond nélkül át lehet vezényelni az ottani létszám egy jó részét.

  12. 11: Káncz Csaba ezt írta fél órával ezelőtt: „Szemtanúk és helyi források arról számolnak be, hogy az orosz hadsereg megérkezett a grúz határhoz, és megkezdte az ellenőrzőpont felállítását, hogy megállítsák a katonakorú férfiak kiáramlását”

    Közös határ hossza: 723 km hajrá?

  13. Itt a Nyugat válasza Putyin mozgósítására és az iráni drónokra – már Ukrajnában dolgozik a NASAMS légvédelmi rendszer! ?????

    ⚡️BREAKING: Leszállították Ukrajnába a norvégok az első két NASAMS fejlett légvédelmi rendszert erősítette meg Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke a CBS Newsnak adott interjújában 2022 szeptember 25-én, vasárnap este közép-európai idő szerint. Zelenszkij esti interjújában megköszönte az új eszközöket Biden elnöknek és az amerikai Kongresszusnak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a NASMAS rakétarendszerek nem lesznek elegendőek az ukrajnai teljes civil infrastruktúra megvédésére.
    Ismert, hogy 2022. júliusban jelentették be, hogy az USA két NASAMS üteget ad át Ukrajnának hadisegélyként, majd 2022. augusztusban egy újabb döntés értelmében az USA további 6 NASAMS üteget biztosít hadisegélyként Ukrajna számára. Ukrajna ezzel a világon az USA után a NASAMS rendszer egyik legnagyobb üzemeltetőjévé válhat. Az eszköz ukrajnai alkalmazásának Putyin atomháborús fenyegetésének tükrében még nagyobb jelentősége van.
    ? Mit lehet tudni erről az eszközről?
    A NASAMS egy elosztott és hálózatba kapcsolt, rövid és közepes hatótávolságú földi légvédelmi rendszer, amelyet a norvég Kongsberg Defense & Aerospace és a Raytheon fejlesztett ki. A rövidítés bontásban “Norwegian Advanced Surface to Air Missile Systems” elnevezés megfelelője. A karácsony mindenképp korán érkezett Ukrajnába, tekintve, hogy egy olyan bonyolult és mesteri eszközt kaptak, mind a gyártás, mind a működés területén, az AMRAAM rakétáiról nem is beszélve, hogy az orosz légierőnek eddig sem könnyű dolgát még jobban és várhatóan totálisan megnehezíti.
    Tényleg nagyon csak a felszínt kapargatva, úgy tudnám a legjobban elmagyarázni, hogy amíg az elmúlt hónapok slágere és az orosz-ukrán háború menetét júliusban megfordító HIMARS földi célrendszerrel szemben a NASAMS egy légvédelmi eszköz. Gyakorlatilag bármilyen rakétával működőképes, írta nemrég Messengeren egy norvég újságíró kollégám. Például a már Ukrajnában lévő S-300-as légvédelemmel párosítva a NASAMS még hatékonyabb védelmet nyújt.
    A korábbi légvédelmi rakétakomplexumok alapvető jellemzője volt, hogy az irányító- és indítóberendezések a célkövető-tűzvezető radartól néhány 10 vagy 100 méter távolságra körkörösen, illetve szektorosan helyezkedtek el. A NASAMS rendszer sajátossága és legfőbb erőssége ellenben a széttelepített hálózatalapú működés. Ez azt jelenti, hogy rendszer egyes elemei akár 25 km-es távolságra is telepíthetőek egymástól, ami szinte lehetetlenné teszi a teljes rendszer felderítését és megsemmisítését az ellenfél számára. A széttelepítés távolság kiegészítő kommunikációs pontokkal tovább növelhető.

    ? Miért van óriási jelentősége ennek a vasárnap esti jó hírnek?
    A NASAMS egy nagyon hatékony eszköz repülők és cirkálórakéták ellen, de kifejezetten alkalmasak egy korábbi posztomban bemutatott, lassú és védekezésre képtelen iráni drónok lelövésére is. (Csehszlovák Kém)

  14. 11 – MangaM

    Én egyébként egy percig sem állítom, hogy Oroszországban nincsenek nagy gondok úgy általában illetve konkrétan ezzel a mobilizációval is.
    Ahogy korábban egy nemrég írtam, minden alkalom ki lesz használva a belső helyzet destabilizációjára, legyen ez az a mobilizációs parancsok olyan teljesítése egyes helyi szinteken, hogy az többletfeszültséget generáljon a társadalomban, de ilyen szokásos módszerek a túlburjánzott bürokrácia ésszerűtlen, gáncsoskodó működése, igazságtalanságok egyes állami szervek részéről (ügyészség, rendőrség), iskolai lövöldözések, ipari balesetek, közlekedési szerencsétlenségek, nacionalista indulatok felhergelése, szítása stb. Sok ilyen esemény egyáltalán nem a véletlen vagy egy-egy elmebeteg műve, hanem akár belföldi, akár külföldi ellenérdekelt erők által vagy sugallatára elkövetett cselekmények, műveletek. Sajnos, Oroszországban az 5. hadoszlop még a hadseregben is jelen van, méghozzá a nagyon magas pozíciókban sokkal inkább, mint az egyszerű sorkatonák vagy alacsonyabb rangú tisztek között. Az igazság az, hogy ez történelmileg van így, sok oka van.

    A belső ellenség sokszor sokkal veszélyesebb, mint a külső. S a külföldi ellenérdekelt erők, hatalmak ezt ki is fogja próbálni használni. Valóban igaz az, hogy a legnagyobb esélyük Oroszország legyőzésére annak belülről való szétzilálásából adódik. Ez persze igaz minden más, akár nagyon erős ország, sőt civilizáció esetében is.

    A donbászi és egyéb frontszakaszokon a kötelességtudásban jelesül teljesítő, patrióta orosz katonák egy része a jövőben nagy hozzáadott értéket képviselhet egy jobb káderpolitikában is, amely komolyan gondolják azt, hogy tényleg a lakosságért és annak érdekeiért dolgozzon.

    Ez a mostani háború – többek között – az orosz belső szuverenitás mértékének a növeléséről is szól, egy minden szempontból stabilabb és erősebb ország lehetőségéről. Mert – és én ebben teljesen biztos vagyok – jelenleg nincs a földkerekségen egyetlen egy olyan ország sem, amely 100 %-os mértékben szuverén lenne, ez nem igaz sem az USA-ról, sem Kínáról, sem Oroszországról vagy Nagy-Britanniáról, Izraelről sem. A többi országot talán még említeni is felesleges, vannak országok, ahol a szuverenitás szinte minden alapkelléke hiányzik. Ezeket, gondolom, felsorolni nem szükséges.

    Szóval baj az van bőven Oroszországban is, de persze ezeket sokszor próbálják felnagyítani, néha már-már abszurd módon is. Oroszország a maga forrásaival, lehetőségeivel, a szakralitáson alapuló civilizációs kihívásával abban a pillanatban nagy veszélyt jelentett a Nyugatra, amint a kis fejedelemségek helyett megjelent egy erős központi hatalom és sok századdal ezelőtt nagyhatalmi státusba emelte az államiságát. Ezért is a háborúk sokasága azóta is, a szmutától számítva plusz-mínusz száz évente próbálkozik a Nyugat, egyszer lengyel-litván, egyszer svéd, utána franica, német vagy amerikai vezetés alatt, de ezek hadseregekben számos más nyugati nációt képviselő katonák is ott voltak, sokszor nem is kis számban. A britek egyébként mindig is ott voltak a háttérben, ők a „bábokat” szeretik nagyon mozgatni, harcolni csak akkor mennek, amikor már tényleg nagyon muszáj.

  15. Re:14 Camelia
    Jók ezek a „híradások”, tisztára olyanok, mint a Népszava az 50-es években…

    Szuperek ezek a modern fegyverrendszerek, de ezek önmagában kevesek a győzelemhez.
    HIMARS-ra is azt mondták, hogy megváltoztatja a háború menetét, közben pedig egy erős zsoldos páncélos előre törés tudott csak „ukrán” sikereket elérni.
    Magyarán a terület visszafoglaláshoz élő erő kell.

    Nyilván kell a siker propaganda az orosz mozgósítás után, de ezek a fegyverek külön figyelmet kapnak, és jó kérdés meddig maradnak a harctéren.

  16. 15: Ahogy látom a videókat a menekülő orosz férfiakról meg a sorozások kapcsán történő eseményekről, úgy látom, hogy az oroszok oldalán problematikus igazán az élő erő.
    Az ukránok a hazájukat védik, miközben az odaküldött orosz polgárok azt sem értik, miért vannak ott.

  17. Re:16 Camelia
    Ezt úgy írod, mintha nem ezt csinálták volna a pénzesebb ukrán férfiak jelentős része.
    Elsőnek 500EUR volt a tarifa, végére 6000EUR-ért engedte át a határőr az ukrán férfiakat, végül ha összeszedett pár 100k EUR-t a határőr, ő maga is meglépet…

    Nyilván a nyugati propaganda felnagyítja a szökésben lévő oroszok tömegét, netalántán nettó hazudozásba is kezdenek, de egyszerű matekkal is kiszámítható, hogy az orosz föderáció lakossága jóval több, ergo ha bele kalkulálják a szökéseket is, nagyobb a merítés, szemben az ukránokkal, ahol a harci értékkel bíró katonák jelentős része vagy meghalt, vagy már rokkant.
    Az ukránok csak akkor tudnak nyerni, ha az oroszok önként visszavonulnak, máskülönben lassan de biztosan az ukránok emberanyagból kimerülnek(igazából már most is ebben a státuszban vannak, a sikeres harkivi offenzívát is angol nyelven bonyolították le az „ukrán” támadó alakulatok)…

  18. 17: Majd meglátjuk:-) Szerintem az oroszok nem győzhetnek majdnem az egész világ ellen.

  19. 17. dajtás
    Csak szét kell nézni Bp.-en (nem kell Bécsig, Berlinig meg a többi nyugati városig elmenni), hogy lássuk miként is védik a derék gazdag ukrán hazafiak hazájukat. Ahogy tehették nagy béenyvékkel, mercsedeszekkel elhúzták a pohos seggüket külföldre és ott hagyták a szegény nincstelen embereket (akiket nem mellékesen ők zsákmányoltak ki), hadd védje az az országot.
    Ők majd, ha lejár a háború, visszamennek és leszedik a babérokat!

    Csak azt nem tudom, hogy a pártatlan és rendkívüli módon demokratikus nyugati média erről az ukrán férfimenekülésről miért nem cikkez? Valahogy elkerüli a figyelmét, ahogy a Caméliáét is.

  20. @dajtas a gyalogság nem tudott volna támadni, ha nem lövik szét a lőszerraktárakat korábban HIMARS-al.

  21. Re:18 Camelia
    Nocsak nocsak, akkor az ukrán orosz háború számodra is már nyíltan NATO vs. orosz háború lett? (Egyébként a „majdnem az egész világ” NATO-ja, jó ha 1/8 a az egésznek de ez már mindegy is. Kicsit olyan bukéja van, mint a nagyképű amerikai dumáknak, hogy van US, meg van rest of the world, persze max az ő kicsi fejecskéjében…)
    Ez így de facto egy szovjet, bocsánat orosz amerikai háború nukleáris fegyverek nélkül. Ha tetszik ez már a 3. világháború korlátozott területen játszva…

    Ebben nem mernék fogadni, mert most is már anyagháborúról van szó, amiben az oroszok mindig „jók” voltak. Ukránok mögött egy összeomlott gazdaság/ipar/infrastruktúra van. Ha nyugat nem pumpálja őket pénzzel, és utánpótlással, akkor összeomlanak azonnal, és a nyugati fegyverraktárakból már lassan mindent kisöpörtek. Oroszok ezzel szemben a hidegháborús készleteiket élik fel „kő primitív” fegyverekkel, és ahogy C. Castel is mondta, annyi 155mm-es lövegük van az oroszoknak, hogy még a tábori fúvósoknak is jutna egy(nyilván ez költő túlzás, de a lényeget elmondja).
    A tények makacs dolgok, így továbbra is azt mondom, hogy az ukránok csak akkor tudnak győzni, ha az oroszok maguk adják fel a háborút.

  22. Re:20
    Önmagában a szét lőtt lőszerraktárak HIMARS-okkal nem foglalják vissza a területeket, ahhoz ember kell, akikkel be kell vonulni…
    Oroszok is azért lőttek lövegekkel „eszetlenül” mindenre, mert nem volt elég elő erő, amivel gyorsabban előre tudtak volna nyomulni.

  23. 19 – Bendegúz

    Tényleg nem kell még Nyugat-Európába sem elmenni, a pesti helyzettől sokkal látványosabb ilyen szempontból a varsói illetve az egész lengyelországi, ott jóval több az ukrán. Ott is ketyeg az etnikai feszültség bombája a lengyelek és az ukránok között, a látszat csal, az egyetértés csak ideiglenes lesz. Ukránellenes tüntetés is volt éppen most pár napja, a volhíniai eseményeket hánytorgatták fel többek között a lengyelek. Ez minden, csak nem fekete-fehér kép. A szociális gondok ezt a helyzetet csak fokozni fogja.

  24. Re:19 Bendegúz
    Erre mit lehetne mondani, inkább szőnyeg alá van söpörve, ahogy nagyon sok minden más is, ami ukrán szennyes, és minden fel van nagyítva, ami orosz.
    Mondjuk van is mit felnagyítani, mert az oroszok se a ma született bárányok.

  25. 21. dajtás
    Így van ahogyan írod!
    De az orosz nem fogja abbahagyni ezt a különleges műveletet. Inkább fokozni fogja.
    Csak nyerhet vele!
    1. Kifekteti az EU-t (a végén ami marad belőle, az fog neki könyörögni).
    2. Megismeri a NATO hadi technikáját és hadviselési szokásait éles háborús körülmények közepette (ahogy már a Javelint is kiismerte, és elég hatásosan védekezik ellene – valahogy mostanában nem kerül fel sok kilőtt orosz tankról szóló videó a netre!).
    3. Megszerzi Ukrajnát (vagy csak egy nagyon kicsit hagy belőle) ezzel jó távol tolja magától az Atlantistákat (nem a NATO-t, mert az egy nyugatiak ukrajnai vereség esetén szét fog esni, ahogy az EU is) és el is veszi vagy 100 évre a kedvüket, hogy Oo.-ot kóstolgassák.

    23. Zsolt
    Tavaszig sok minden fog változni!

  26. 19. Camelia

    „Szerintem az oroszok nem győzhetnek majdnem az egész világ ellen.”

    Tehát a te képzeleted szerint az egész világ az oroszok ellen van…Érdemes lenne kiszámolni, hogy hányan is vannak velük ill. ellenük népességarányosan, meg fogsz lepődni…Többen vannak a nyugat ellen…Kezdjük a számolást mondjuk Kínával és Indiával, aztán folytathatjuk Dél-Amerikában.

    Nagyon sok országnak elege van ám az USA évtizedek óta tartó kioktató és kizsákmányoló (és még folytathatnám a sort…) politikájából…

  27. 27. Analog
    Kínával vigyáznék…szerintem kettős játékot játszik. Lehet hogy ez miatt van(?) valami gubanc náluk.

  28. Re:28 Valaki
    Kollégák ismerőse el tudott utazni Pekingbe vonattal a napokban, nem voltak a pályaudvarok lezárva.

  29. 27: Analog:
    Ne beszélj butaságot!
    India, Törökország és Kína, bár semleges próbál maradni, cselekedeteiben, s legutóbb már narratívájában is egyértelműen az orosz háborúzás ellenében foglalt állást.
    Nem az oroszokat utálják, s abban igazad van, hogy a nyugatot a világban sokkal többen utálják. De még inkább elegük van a háborúból, tehát a jelenlegi orosz plitikából és annak egyértelmű felelőséből: V.Putyinból! A világ megunja, elege lesz a felesleges és oktalan pusztításból és akkor a károkozó kardjába dőlhet! Nem az igazság dönt, hanem az okság. Nincs oka a világnak ilyen módon háborúzni a XXI.században!

    Sajnálatosan azok a magyar emberek, akik a diktatúra rendszerét előnyösnek tartják és erősítik, nem csak Orbán Viktorral elégedettek, hanem Vlagyimir Putyinnal is. Nem képesek tovább gondolni, ezért nem hibáztathatjuk őket. Ez van. Viszont a világ vezetői, bármennyire hihetetlen ez az összeesküvés ádáz híveinek, ennél azért okosabbak. S ráadásul most mindenkinek megvan a maga baja, ami természetesen mindenkinek fontosabb. Ha nem lenne igazam, Kína nem kereskedne tovább az orosz olajjal, a Közel-Kelet sem segítené ki Európát, s Kína és India is az USA ellen vonulna fel, akár az orosz katonai kontingenst kiegészítve. Tedd fel magadban a kérdést: Vajon miért nem tették meg? Nem mondom perzse, hogy ne jöhetne el az a pillanat, amikor ez bekövetkezne, de attól még messze vagyunk.

    Az mindenkinél fontosabb, hogy a kiürült kasszákat a még meglévő népesség magántulajdonával feltöltsék. Ez senkit sem érdekel, mert Magyarországon is sorra nyeri az időközi választásokat a Fidesz, minden undorító átverése ellenére. A terv megvalósítása folyamatban, kinél – melyik módszer a leginkább célravezető. Az oroszok és az ukránok ezt az utat választották, de hamarosan jönnek majd a hírek szerte a világból, hogy a covid után ébredeznek a tömegek a „háborús infláció” trükkjének alkalmazása ellen is. Pedig a kiürülő kasszák ugyanúgy veszélyesek és a valóság részei, és azok is maradnak, mint a SARS COV vírus!

  30. 28 – Valaki

    Az igazság az, hogy Kínáról az európai átlagember (pláne az észak-amerikai) igazából semmit nem tud. Sok 5-10 milliós városaiknak a neveiről még csak nem is hallottunk. A színes, több ezer éves kínai történelem részleteiről még nagy vonalakban sem tud az nyugati átlagember semmit.

    Az írásuk, a gondolkodásmódjuk – minden csupa rejtély, persze a kimondott szakértőkön kívül.

    Az izgága, türelmetlen nyugati ember teljesen máshogy viszonyul még az időhöz is, mint a kínaiak.

    „Ha elég sokáig ülsz a folyóparton, láthatod, amint ellenségeid holttestei elúsznak előtted.”

    Ezzel mit lehet kezdeni?! 🙂

    Lehet itt találgatni, hogy mi történik ott, de a háttérben folyó dolgokat meg a fontos részleteket – amiben mint tudjuk az ördög rejlik – nem fogjuk tudni megfejteni.

    De ha van itt egy szakértő sinológus, aki beszéli a kínai nyelvek valamelyikét és akár még élt is kint Kínában (vagy most is ott van), akkor legyen szíves és tegye fel a kezét! Én személy szerint a továbbiakban nagyon szívesen elolvasnám a véleményét a Kínát érintő kérdésekben.

  31. Anonimus:

    “ Nincs oka a világnak ilyen módon háborúzni a XXI.században!”

    Azért a világ fegyvergyártói ezt kikérnék maguknak, és mostanában egész jó kis megrendeléseket zsebelnek be.

    Szerintem Kína, India és a törökök nem semlegesek próbálnak maradni, hanem a saját pecsenyéjüket sütögetik.

    Indiának és Kínának jól jön az olcsó nyersanyag. Kína tudja, hogy ha most kivérezteti az USA-t akkor ellene az már nem tud “ennyire” komolyan fellépni.
    A törököknek pedig ott vannak a kurdok.

    Itt nincsenek érzelmek csak érdekek.

  32. 32: Szurkló:
    A fegyvergyártók rég nem azokat a fegyvereket kínálják, amikkel az oroszok ott puffogtattak.

    „Itt nincsenek érzelmek csak érdekek.”
    Ezt senki sem vitatja.

  33. 30 – Anonimus:
    Putyinnak ez a háború úgy kellett, mint púp a hátán. A háborút nem ő tartja fenn, hanem Amerika.

  34. 34: Tiborbá:
    Most le tudná állítani. Megvannak az orosz többségű területek, a Krím vízellátása biztosított. Az ukrán nácikat a legutóbbi fogolycsere alapján el tudta engedni, akkor mit szarakodik tovább Ukrajnában? Megvárja, amíg tényleg támadni tudják Oroszrszágot a NATO eredeti célja szerint, a felhalmozott USA fegyverekkel?
    Finnek, Norvégok csatlakoznak a NATO-hoz, nem tudja megakadályozni. Ukrajna már egy fegyverlerakat, ráadásul egyre komolyabb USA fegyverekkel felszerelkezve. A világ közben elszigetelte, Pufin és a csecseneken kívül senki nem siet a segítségére (na jó, Szíjártót kihagytam). Odahaza egyre nehezebb a pozícióját tartani. Most elkezdődött az északi áramlat kipurcantása is (mai üzemzavar), az utolsó lehetősége ez visszatérni az EU piacára. Mire vár? Ki akarja nyíratni magát, mert beteg??

  35. 2O. Bendegúz
    ” Ahogy tehették nagy béenyvékkel, mercsedeszekkel elhúzták a pohos seggüket külföldre és ott hagyták a szegény nincstelen embereket (akiket nem mellékesen ők zsákmányoltak ki), hadd védje az az országot.
    Ők majd, ha lejár a háború, visszamennek és leszedik a babérokat!”

    Nálunk meg tengerpartmenti lakásokat, villákat vettek a „szegények” és a méregdrága dzsipjeikkel az autópályadíjjat is megússzák az útlevelük felmutatásával.

  36. 12 – MangaM

    „ÁLLÍTÁS: A videón a finn-orosz határon várakozó autósorok láthatók, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán elrendelte a tartalékosok részleges mozgósítását az ukrajnai háború közepette.

    AZ AP ÉRTÉKELÉSE: Hamis. A videót az Oroszország és Finnország közötti vaalimaai határátkelőhelyen forgatták augusztus 29-én, hetekkel azelőtt, hogy Putyin bejelentette az orosz tartalékosok részleges mozgósítását Ukrajnába. A finn határőrizeti hatóság figyelemmel kísérte a forgalmat, és csütörtökön kijelentette, hogy a finn-orosz határon a forgalom növekedése összehasonlítható a tipikus hétvégi forgalommal.”

    https://apnews.com/article/fact-check-Russia-Finland-traffic-583686762728

    Az Associated Press mikor vált az orosz propaganda eszközévé?

  37. 37. Zsolt
    A médiában tálalt „tények” minimum 50%-a nettó kamu.

    35. Anonimus
    Nem tudja leállítani, azonnal megbuktatnák otthon a nacionalista/jobboldali (eurázsista) érdekcsoportok, a tisztikar/vezérkar zöme ugyanis az.
    Innen nincs visszavonulás, ezt csak és kizárólag akkor lehetne megállítani, ha az USA irányítású Zelenszkij belengetné, hogy legyen tűzszünet és hajlandó kiegyezni Moszkvával.
    Ez viszont az amerikai neokon stratégiai bukása lenne, ergo erről sem lehet szó.
    A háború eszkalálódni fog és jön a következő emelet, jobb, ha mindenki erre készül legalább lélekben, ha máshogy nem is.

  38. 30. Anonimus

    India, Törökország és Kína…
    A média felé mennek a szép szavak a békéről, valójában pedig féláron veszik az orosz energiahordozót, a jüan és a rúpia immár elfogadott pénzzé vált még a Közel-Keleten is, az orosz katonai mozgások farvizén ez a három állam szépen sütögeti a saját pecsenyéjét.
    Ne legyél már naiv, hol nem jön jól ezeknek az államoknak az orosz háborúsdi?

  39. 35, Anonimus

    Most miért lenne Vladimir Putin beteg? Dehát gyerekkora óta sportol. Jogi diplomája van, nemzetközi kapcsolatok szakirány, biztos családi háttér…
    Serdülőkora óta a hírszerzés érdekelte, végigjárta ennek a lépcsőit. Nyilván emiatt is jó stratéga.
    Sok, tőle fiatalabb miniszterelnök példát vehetne kinézetéről, fizikumáról!

    Ha nem fogja az EU abbahagyni a fegyszerszállítást, akkor nemcsak Ukrajnát, hanem végső esetben Európát is demilitarizálni fogják, de előbb még „törpilláék” más tengeri gázvezetékeket is megfúrnak (pl. a Norvégiából indulókat is).

  40. 38. MangaM
    „A háború eszkalálódni fog és jön a következő emelet…”
    Szerinted mi van a 3. emeleten?
    Milyen játékokat találunk majd a padláson??

    40. János
    Nagyon jó? és igaz megállapítások!

  41. 40. János

    Mindenki Putyin személyében gondolkodik. Hiba.
    Putyin egy „intézmény arca”, akárcsak Biden, Hszi vagy épp Ursula.

    41. Bendegúz

    Hadiállapot bevezetése Európában, világháborús lépések jönnek.
    Taktikai atomcsapás előkészítve európai célpont(ok) ellen.
    Talán mindig is ez volt a forgatókönyv, eleve úgy indították ezt az Ukrajna elleni műveletet, hogy az elégtelen legyen és törvényszerűen szükséges legyen az eszkaláció.

    Engem nem lehet etetni a 30-50 ezer fős, Kijev elfoglalására indított manőverrel, ezt csak az óvodások veszik be, vagy még ők sem. Nincs ilyen hülye katonai tervező sehol a világon.

  42. Állítólag a dánok le fognak merülni a vezetékekhez és megnézik a bugyborékolásokat a gázcsövön.

    forrás:
    ## https://policywatch.dk/nyheder/christiansborg/article14440940.ece &&

    (Az Északi Áramlat 1. gázvezetéken két helyen szivárgott ki a földgáz Bornholmtól északkeletre. Az Északi Áramlat 1. szeptember eleje óta le van zárva, míg az Északi Áramlat 2. még nem került használatba.)

  43. 42. MangaM
    Hát igen.
    Még azt is megengedhetik maguknak, hogy egy ilyen lépést, mint valóst és eredményt hozót adjanak el a zembereknek („z” mint zombi, ZWar, Z különleges művelet, z mint zemberek – kihagytam valamit?).
    Az, hogy az elején elszámolták magukat, illetve azzal terveztek, hogy egy gyors akcióval és pár tízezer emberel le tudják kapcsolni az ukrán vezetést, az rendben. De az, hogy miután látták, hogy belefutottak egy nagy maflásba, még mindig ott tökölnek negyed annyi katonával, mint amennyi van az ukránnak a fronton (és közben jár a szájuk, hogy elfoglalják Ukrajnát), számomra ez nem diletantizmus, hanem konkrétan Oo. elárulása.
    Úgymond húzza a háborút. Minek?
    Hogy lassan ledaráltassa az orosz fiatalokat és demotiválja a nemzetet, hogy a végére az oroszok annyira belefásuljanak, hogy már a saját anyaföldjüket se legyenek képesek megvédeni?
    Mi végre van ez a különleges műveletes bohóckodás, ha nem erre? Más okot nem látok.
    Engem, mint egyszerű polgárt, ha oda engedtek volna Putyin helyébe és egy ekkora sereg felett rendelkeztem volna, Ukrajna már rég zárójelbe lenne téve.
    Ja, hogy kímélni kell a civileket. Persze! Melyiket? Azt aki úgy át lett mosva a nagy ukrán eszmékkel, hogy úgy gyűlöli az orosz embert mint még senkit a történelme során?
    Putyin ezzel a tököléssel csak azt érte el, hogy lejáratta az orosz népet, seregestől, mindenestől.
    És most még az atomos fenyegetőzéssel is előáll. Kész röhely. Ki veszi már komolyan. Annyi vörös vonalat húzott, hogy lassan a Kreml lépcsőháza következik.
    Természetesen, ha már nincs más, akkor a MAD is le kell járassa.
    Mert, hogy nem fogja bevetni Putyin a taktikai nukit, az biztos (ez az egy jó, hogy ő van ott, ahol). Ha leszedik a helyéről (mondván, hogy a Mór megtette…, a Mór mehet), akkor már én is elkezdek idegeskedni. Ti. akkor már valószínű, hogy az 5-ös oldalról a 6-osra fordítottak a nagy kottában, és eljött az ideje a szintlépésnek.
    Amíg ez az ember van hatalmon, én nuki szempontjából nyugodtan alszom.

    Végezetül, ha a fentiek a logikát nélkülöző eseménysorokból eredő indulatom szüleményei és semmi közük a valósághoz, akkor a valóság az, hogy Putyin tényleg Oroszországért küzd (ugyanis, két urat nem lehet egyszerre szolgálni, mert az ember meghasonul), és ennek megfelelően – ahogyan már korábban állítottam – valami nagy mesterterv van a tarsolyában.
    Azonban ez a jelen események tükrében igencsak kétséges.

    43. János
    És megeszi őket egy fehér cápa, ami történetesen vasból van és ólmot eredet magából.

  44. 44 – Bendegúz:
    A megfelelő időben Putyin az atomhoz fog nyúlni. Nálam erre semmi kétség. És ahogy nézem, nem kell rá sokáig várni.

  45. 45. Tiborbá
    Tervezgettem a házunk szigetelését hungarocellel.De akkor idén kihagyom mert munka után óriási munka lenne hónapokig.Nem akarok az állványon egy fehér villanásban meghalni úgy hogy az utólsó hónapokat 12-16 órákat dolgozom napi 7 órában 😀 Akkor lazábbra veszem és kivárom a tavaszt meglátjuk mi lesz.


    Ha támadás érte a gázvezetékeket azt viszonyalg hamar meg lehet javítani ha van rá akarat.Mondjuk benne van a pakliban hogy eddig direkt nem csináltak semmi nagyobb balhét a vezeték ellen, csak mikorra jönne a fűtési szezon akkorra cseszik szét a vezetéket.Utánpótlás pedig nem tudom meddig megoldott gázból.Lehet hogy még tényleg leáll a német ipar?A beígért amerikai lng szállítmányok is ki tudja hol vannak.Szerintem majd télre húzza meg az orosz a hurkot.Most még csak a nyúl nyakán van a hurok szorítás nélkül, de amint hidegebb lesz és nem lesz utánpótlás húz egyet a hurkon 😀
    Talán ami a gyors atomháború ellen szól az az hogy előbb még Putyin látni akarja szenvedni vagy leállni a német/európai ipart gáz és energia nélkül.

  46. A Bloomberg szerint az európai országok közel 40%-kal több cseppfolyósított gázt importálhatnak a következő télen, mint egy évvel korábban, és mintegy 14%-kal növelhetik a vásárlásokat jövő nyáron, hogy helyreállítsák a kieső készleteket.

    „Ezek a szállítmányok elegendőek (Európa számára) ahhoz, hogy fedezzék az orosz gázvezetékek áramlásának teljes leállását október 1-jétől” – jelentette a BNEF. „Eközben több orosz LNG megy majd Kínába, ahol a téli kereslet várhatóan 16%-kal csökken az egy évvel korábbihoz képest”.

    Szeptember 15-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Kyiv Independentnek adott interjújában azt mondta, hogy az EU Oroszországból származó gázimportja február óta 40%-ról 9%-ra csökkent, és tovább fog csökkenni.

    https://kyivindependent.com/uncategorized/bloomberg-europe-is-ready-for-winter-without-russian-gas

  47. Jaksity György szerint ” akár az energiabiztonság, akár az energiaárak alakulása, akár a kormányzati intézkedések gazdasági hatását nézzük – Magyarország az egyik legrosszabb helyzetben lévő ország Európában, de az OECD-országok között is. ”

    Még ha lenne is gáz, kérdéses, hogy tudunk-e fizetni érte az államcsőd szélén??

    „Az energiakitettségünk és az orosz importtól való függőségünk a legmagasabbak között van Európában. Ez az egyik tényező. Attól, mert ársapka van az egyéni felhasználóknak, az országnak még ki kell fizetnie a teljes gázárat. Minden ellenkező állítással szemben mi ugyanúgy piaci árat fizetünk az orosz földgázért, mint bárki más Európában. Ez a számla felment havi egymilliárd euró fölé. Ha megnézzük, hogy milyen alacsony Magyarország nemzetközi tartalékának a mértéke, akár a bruttó hazai termékhez, akár az importhoz viszonyítva, egy ilyen árrobbanás az importban tovább rontja az ország nemzetközi fizetőképességét. Nemcsak arról a problémáról beszélünk, hogy hány százezer háztartás kerül télen rendkívül nehéz helyzetbe az energiaszámla miatt, hanem arról is, hogy az ország egésze van óriási bajban. Hiszen alacsonyak a nemzetközi tartalékaink, viszont az importszámlánk jelentősen megugrott.”

    „Valóban az energiaárak emelkedése a recesszió kiváltó oka?

    Elsőre úgy tűnik, az történt, hogy Putyin Oroszországa lerohanta Ukrajnát, mire Európa, Észak-Amerika, a civilizált világ nagy része bekeményített. Erre elzárta a gázcsapokat, amivel eszkalálni tudta az energiahelyzetet. De lehet, hogy épp fordítva történt. Az európai gáztározók feltöltése már tavaly tavasszal alacsonyabb szinten volt, mint a megelőző években. Lehet tehát, hogy előbb volt energiaprobléma, és ez adta meg a végső lökést Putyinnak ahhoz a régóta fontolgatott tervéhez, hogy be kéne menni Ukrajnába. Hogy mi volt előbb, arra nehéz válaszolni, pedig ebből következik, hogy az energiaválság-e a kulcspontja a többi problémának, vagy épp fordítva, az energiaválság már az egyik következménye egy olyan, sokkal nagyobb változásnak, mint ami a globalizáció kapcsán is kezd a közbeszédben megjelenni.”

    https://www.szabadeuropa.hu/a/jaksity-gyorgy-interju-magyar-gazdasag-europa-valsag-inflacio/32047607.html

  48. „…energiaválság már az egyik következménye egy olyan, sokkal nagyobb változásnak, mint ami a globalizáció kapcsán is kezd a közbeszédben megjelenni.” Jaksity György mondá!
    Micsoda cinizmus.
    Haj te mit mond, kezd a közbeszédbe megjelenni! Mi is?
    Csak nem a sátánista Schwab tervére gondol a kis jól értesült?!

  49. 39: MangaM:
    Nem vagyok naiv, Erdogan például kifejezetten élvezi Putyin iskláztatását. S nem ő volt az egyetlen. Azt nem állítottam, hogy nem húznak hasznot, bolondok lennének nem kihasználni a helyzetet. Azt viszont fenntartom, hogy nem érdekük semmilyen háborúsdi. Ez az oroszok a világ urai képlet most a magyar politikai narratívában jelenik meg kiélezetten, amit sok ember egy az egyben átvett.
    Ne lepődjünk meg nagyon, ha kiderülne, a gázvezetékek megrongálása mögött is az USA áll, nagyon és mindenáron ki akarják próbálni az „atomrakétájukat”. Nem Putyin fog elsőként lőni.

  50. 40: János:
    Ne a múltról értekezzünk, hanem a jelenről!

  51. 50. Anonimus

    „Ne lepődjünk meg nagyon, ha kiderülne, a gázvezetékek megrongálása mögött is az USA áll, nagyon és mindenáron ki akarják próbálni az “atomrakétájukat”. Nem Putyin fog elsőként lőni.”
    Egyetértek.

    Megjegyzés:
    „30 svéd mérőegység rögzített a Balti-tengeren a Richter-skála szerinti 2,3-as rengést . Pontosan az Északi Áramlat 1-es és 2-es szivárgását megelőző órákban történt.
    Az információ az Uppsalai Egyetem szeizmológia svéd oktatójától, Björn Lundtól származik, aki szintén tagja a svéd földalattit figyelő svéd nemzeti hálózatnak, az SNSN-nek.
    Az SVT szerint nincs kétsége afelől, hogy újabb robbanások történtek.
    A mért rengések olyan nagyok, hogy egy második világháborús bomba robbanásának felel meg.”
    (Tengu)

  52. Aki először támad, annak a fő célpontok az összes telepített rakétasiló és a teljes ABM rendszer a lokátoroktól egészen az ellenrakétákig. Ez több száz célpont.

    Aki válaszcsapást indít, annak már nem kell az ellenfél üres rakétasilóira atomtöltetet „pazarolnia”, mehet minden a „puha” célok ellen.

    Tehát ha időben észlelik az elindított megelőző csapást, a megtámadott fél paradox módon képes lehet sokkal nagyobb pusztítást végezni a támadó oldal városaiban/lakosságában/élőerejében, mint fordítva – ergo „megnyerheti” a csapásváltást.

    Ha orosz elsőcsapás lesz, az valószínűleg EMP fegyver bevetését jelenti majd.

  53. Csak egy kis memoria frissítés, mindannyiunknak.
    Biden, kb. 8 hónapja valami ilyent mondott az NS2-re:

    ABC News
    @ABC
    ·
    Követés
    Pres. Biden: „If Russia invades…then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it.”

    Reporter: „But how will you do that, exactly, since…the project is in Germany’s control?”

    Biden: „I promise you, we will be able to do that.” http://abcn.ws/3B5SScx

    Ezek után még van kérdés?

    De az is lehet, hogy az orosz ezt a nyilatkozatot kihasználva, keveri a szart, mert hisz ő az ügyben egyáltalán „nem” érdekelt, de lám az USA fenyegetett a nagy nyilvánosság előtt a vezeték megsemmisítésével. Na meg egy ilyen lépéssel, ami az USA-ra árnyékot vetít, jelentősen meggyengítené a szövetségesi bizalmat. Megy itt kérem rendesen a szarkavarás! A Jóistenen kívül senki nem tudja, mi az igazság!

  54. 54 – Bendegúz

    Van itt még egy dolog, ami nagyon gáz lehet valakinek…

    Camelia, a 47-es hozzászólásában írta:

    „Szeptember 15-én Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a Kyiv Independentnek adott interjújában azt mondta, hogy az EU Oroszországból származó gázimportja február óta 40%-ról 9%-ra csökkent, és tovább fog csökkenni.”

    Csakhogy, a földgáznál (is) a hosszútávú szerződéseknél szokásos lefektetni az úgynevezett „take or pay” feltételt, ami alapján a vevő számára meg van határozva egy minimális mennyiség, amelyet akkor is ki kell fizetnie, ha zéró mennyiséget vesz át az adott évben. Ha jól tudom, akkor ez Németország esetében évi 40 milliárd köbméter földgáz és a gazpromos szerződésük 2030-ig érvényes.

    Lehet, hogy a jogászok már torzsalkodnak egymás között, nem tudom. De ha igaz, amit ez ügyben a legutóbb így hallottam, akkor a németeknek fizetniük kell az oroszoknak a fenti feltételek szerint.
    Akkor viszont kit is szívatnak itt igazából, de nagyon?!

    (Ha valakinek ez ügyben van aktuálisabb és akár pontosabb infója is, nyugodtan írja ide! )

    http://www.youtube.com/watch?v=ClL2maPW-as

  55. 51, Anonimus:

    Igyekszem.

    Valószínűleg nem kell már a két csőben sosem gázt küldenie az oroszoknak a válság enyhülése után, mert állandósulni fog a még nem is tapasztalt helyzet.

    Megyünk a lovaskocsi és a sparhelt színvonal felé. Bár soha el nem érjük, mert egyikből sincs elég.

    Lengyelország miniszterelnöke Oroszországot tette felelőssé az Északi Áramlat csővezetékek sérüléséért…

    A helyzet fokozódik.

  56. 56 – János

    „Megyünk a lovaskocsi és a sparhelt színvonal felé.”

    Lesz olyan Green Deal Európában, hogy ihaj!

    „Lengyelország miniszterelnöke Oroszországot tette felelőssé az Északi Áramlat csővezetékek sérüléséért…”

    Lengyelrország volt külügyminisztere meg köszönetet mondott a USA-nak a gázvezeték „karbantartásáért”…

    Ez is sokat elárul a lengyel elit mentális képességeiről. Ezek sem tanultak semmit a múltból.

    Nem baj. Majd mindent jól kivizsgálnak – az amcsik már fel is ajánlották, hogy ebben segítenek! -, megállapítják, hogy az oroszok voltak és újra elfogadnak valamilyen szankciókat.

    Egyébként nem fog kelleni kilépni az EU-ból. Szétesik az maga is.

  57. Valaki azt írta valahol, hogy ha az iráni hidszábforradalom sikerrel jár, Európának nem kell aggódni gázhiány miatt. Mit gondoltok?

  58. Az oroszok azt mondták, hogy meghiúsítottak a török vezeték elleni támadásokat.
    Akkor most már a vezetékek sincsenek biztonságban? (a napokban adták át a norvégoktól a lengyelekhez menő vezetéket) A szárazföldinél könnyebb a hibabehatárolás, meg talán a javítás is.
    De akkor esetleg az LNG-t szállító hajókat is érheti baleset?
    Új fejezet jönne a gazdasági háborúban? Célpont lehet a világ infrastruktúrája? Azt rögtön megérzi a lakosság.
    Talán mégsem.

  59. 58. Ábel
    Erre a hidszáb (nem hidzsáb?) forradalomra nem tennék nagy összeget, volt már pár ilyen narancsos forradalomhoz hasonló próbálkozás Irán kapcsán és egy sem jött be.
    És ha sikerrel is járna, hogy jutna az Iráni gáz az EU-ba? Vezetéken, ami nincs még kiépítve? LNG hajókon, amiből nincs jelenleg megfelelő mennyiség (valamennyi szállító kapacitása évekre előre le van kötve). Na meg a szükséges LNG fogadó terminálokból sincs elég, kb. 2x ennyi kellene. Mind a szükséges hajó mennyiség legyártása, mind a fogadó terminálok kiépítése évekig tart. Ennyi ideje pedig nincs az Európai – azon belül a húzónak számító Német – iparnak. A lakosság egy dolog. Ha fázik felöltözik. Az ipar azonban más. Ha egyszer leáll, nagyon nehezen indítható újra.

    59. Kakukk
    Valószínű, új korszak kezdődik. A gazdasági háborúk kora, ami talán még pusztítóbb lesz, mint a klasszikus háború.
    Komoly problémái lehetnek annak az országnak (lett légyen az akár ki), aki csővezeték robbantásokhoz folyamodik (kvázi terrorcseleket követ el)! Vajon miről nem tudunk mi kisemberek?

  60. Michael Hudson, the best economist in the world: február 28-án kijelentette, hogy Németország egy évszázadon belül harmadszor szenved vereséget. [és akkor mi is]

  61. Semmit nem lehet biztosra venni, képtelenség megállapitani ki támadta meg a gázvezetéket.Egy dolog igenis világos, a vezetéken nem érkezik gáz, a fogyasztók eszméletlenül megszivják.Még türhető Európában a helyzet, még van október viszonylag enyhe hónapja, a vénasszonyok nyara, de mi lesz ott a hideg, nyirkos novemberi napokban, azt elképzelni sem merem.
    Hagyjuk a birka, nyim-nyám, elhülyült polgári lakosságot, hadd fagyoskodjanak a hideg lakásokban, világos, hogy a szankciókba azonnal, boldog lihegéssel beleugró EU-politikusokat ők nem érdeklik.De hogy nem gondoltak az ipar bedőlésére, a kisvállalkozások pusztulására, ami a nemzetgazdaságok rögtöni bedöléséhez vezet majd, tömeges munkanélküliséget, nyomort okoz? Valaki magyarázza meg nekem, hogyan képzelték kiváltani az orosz energiát, az ipar, MINDEN IPAR nélkülözhetetn kellékét?Mi lesz a régmúlt boldog, gondtalan éveben felelőtlenül és korlátlanul beengedett milliós migránstömegekkel segélyek nélkül, akik iszonyatos zavargásokat fognak rendezni? Ez hiányzott Európának, nyomorgással füszerezett polgárháború? És a legnagyobb kérdés:hogyan gondolták, gondolják az EU fejesei ezt a helyzetet megoldani, hogyan gondolják a menekülést , most saját személyes sorsukat értem ezalatt?
    Milyen vezetők ülnek az EU palotájában?

  62. „Az elmúlt néhány hónapban drámai változásokon ment át a nyugati narratíva. Először Európa gazdasága elleni orosz támadásként tálalták az orosz gázszállítások szűkítését. Ezzel párhuzamosan azt állította a mainstream sajtó, hogy nincs is szükség az orosz gázra.
    Mikor kiderült, hogy Európa energiaellátása súlyos veszélyben van, megint Oroszország volt a felelős annak a gáznak a nem szállításáért, amire Európa állítólag nem is tart igényt. Ma azt olvashatjuk minden nyugati fórumon, hogy Európa felkészült a télre az orosz gáz nélkül is, a szankciók működnek, Oroszország jövőre recesszióba süllyed, Európa pedig nem.”

    A cikk négy lehetséges változatot ír le (Oroszország, Ukrajna, Egyesült Államok, Lengyelország), kinek érdeke és milyen lehetőségei vannak.

    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2022/09/28/ki-lehet-a-felelos-az-eszaki-aramlat-elleni-szabotazsert-megneztunk-negy-lehetseges-forgatokonyvet/

  63. A helyzetértékelésem a következő:

    Az NS1 és NS2 elleni orosz akció egy baromság, nagyobb ostobaság, mint a korábban hangoztatott jelentés, miszerint az oroszok lövik azt az atomerőművet, amit ők foglaltak el.
    Az NS1 és NS2 vezetékrendszer gázzal feltöltve nem zsarolási potenciál, hanem mézesmadzag lehetett volna legkésőbb télen Európa és Németország felé.
    Az rongálta meg a vezetékeket, aki még a lehetőségét is ki akarta zárni annak, hogy egynémely „eltévelyedett” európai állam a későbbiek során egyezkedni kezdjen Moszkvával, ha esetleg mégiscsak hosszú és hideg lenne a tél.
    Aki megrongálta a vezetékeket, az kvázi egyszerre „üzent hadat” Oroszországnak és Európának.

    1000 milliárd dollárt különített el az USA az atomfegyverek korszerűsítésére, de erről nem érkeztek hírek később. Pénzt lopni ott volt Afganisztán és Irak, mint feneketlen kút, tehát ez az összeg nem került ellopásra, hanem véleményem szerint másra fordították. Ez pedig a rakétavédelem.
    Szakmai oldalakon néhányan felhördültek, hogy még az ötlet is hülyeség, hiszen a szárazföldi telepítésű ABM rendszereket nem lehet a műholdak elől elrejteni.
    Hát jelzem, hogy de, el lehet rejteni fix siló építését, mobil ABM rendszerek telepítését még könnyebben és legvégül a legfontosabb elemét, a hadihajókra (vagy akár tengeralattjárókra) telepített ABM rakétákat lehet a legkönnyebben eltitkolni.

    Meglátásom szerint az USA 2020-2021 környékére teljesen kiépítette a komplex rakétavédelmi rendszerét, ahol az ellenrakéták döntő része hadihajókra van telepítve és bízik is ebben a rendszerben. Nem véletlenül mondták fel 2002-ben az ABM szerződést sem és nem véletlenük tettek le anno az elnök asztalára egy tanulmányt, ami szerint egy atomháború „elfogadható veszteségekkel” megnyerhető Oroszország és Kína ellen.

    Úgy tűnik, hogy mostanra jutott oda a katonai helyzet, hogy az USA döntéshozói nem félnek egy atomháború kirobbantásától és minden egyes lépéssel igyekeznek Moszkvát abba az irányba terelni, hogy indítson el akár egy első csapást az USA/NATO ellen.
    Ha Amerika jól kalkulált és a rakétavédelmi pajzsuk hatékonyan fog működni, akkor Oroszország teljesen, Európa nagyrészben, az USA viszont csak részlegesen pusztul el, viszont kijelenthetik utána, hogy győztek.
    Ha Amerika elszámolta magát és/vagy a rakétavédelmi pajzs mégsem fog olyan hatékonysággal működni, akkor a jelenlegi civilizáció véget ér.

    Kanadai katonai szakértők nagyjából tíz évvel ezelőtt jelezték, hogy Kanada nem támogatja az amerikai rakétapajzs kiépítését, mert a nevével ellentétben ez valójában egy első csapásmérő rendszer eleme. A kiépített és hatékonynak gondolt rakétavédelem óriási kísértést jelent a birtokosának arra, hogy atomtámadást indítson, mivel a válaszcsapásra induló rakéták és robbanófejek döntő részét még a buszról történő leválás előtt megsemmisíthetik.

    Egyszóval nagyobb bajban lehet a világ, mint eddig gondoltuk.

  64. 60. Bendegúz

    Kiegészítve annyival, amit már említett valaki itt a blogon is, hogy nagyon sokba kerül LNG hajókat, gázt fogadó kikötőket építeni, de a vezeték sem két fillér, viszont most épp annak a tanúi a gázzal rendelkező országok, hogy a nyugat egy ötven évig jól telesítő partnert rúg ki úgy, hogy még egy vadonat új vezeték építésére is rávették a szerződött partnert.

    Mi van akkor, gondolja a gázért felkeresett gázzal rendelkező ország befektető csoportja, ha két-három év után megszankcióz minket is, mert USA azt akarja.

    Ezen okból még sokáig nem lesz elegendő gáza Európának. Ezzel nekivezettek minket a jéghegynek.

  65. 62, bálint

    Ha Python fórumtárs hozzászólna, akkor éppen elmondhatná, hogy a tengeri mikrofonok biztos rögzítettek valami anomáliát a tengeri háttérzajból…

  66. 53: MangaM

    „Ha orosz elsőcsapás lesz, az valószínűleg EMP fegyver bevetését jelenti majd.”

    Tavasz óta furdalja az oldalamat a kiváncsiság, hogy mikor lenne időszerű egy ilyen főpróba Ukrajnában? Kis tesztelés céljából. Ettől még nem lenne világvége

  67. 64. MangaM
    „Meglátásom szerint az USA 2020-2021 környékére teljesen kiépítette a komplex rakétavédelmi rendszerét…”

    Szerintem pedig még nem építette ki. Nagyrészt áll a rendszer, de még kellene vagy három év. Erőltetett tempóban is vagy 1.5 év. Putyin egy kicsit korán lépet ezzel a 2023-as indítással. Hogy miből gondolom, hogy nincsennek kész még az amcsik? Hát abból, hogy miként reagálták le, azt amikor az orosz február 24 után teljes csendbe burkolózott, nem volt hajlandó semmilyen szinten kommunikálni az USA-val. Azok pedig a végén már majdnem könyörgőre fogták, hogy vegye már fel valaki Moszkvában a telefont, nehogy egy félreértés okán elinduljon a nukleáris adok-kapok. Ha az USA készen állna, le sem tojta volna, hogy az orosz elérhetetlené vált. Hiszen ő védve van a medvével szemben. De nem ez volt!

    65. Károly
    Igen, ez így van. Megbízhatatlan és más hatalom által irányítható EU-val nem fognak nagy üzleteket kötni. Már az elején megmondta Katar is, hogy ha kell gáz, akkor menjenek oda és koncessziót ad a kitermelésre, de tőle ne várják, hogy beruházzon.

    67. Vaszil
    Az EMP az űrben robban és nem lehet olyan magasságból korlátozni, hogy a hatósugara csak Ukrajnán belül maradjon és ne csesszen oda pl. Lo. és Ro.-nak. Eleve megvan, hogy milyen méretű töltettel milyen magasságból lehet eredményt elérni. Nézz rá a földgömbre. Ettől persze még simán lehet, hogy leszarják, hogy a NATO hány csatlósát érinti. Azzal számolnak, hogy a nyugat nem hajlandó saját magát elégetni holmi keleti szutyok barbárokért. Robert C Castel is elmondta ezt elég világosan.

  68. MangaM:

    A Nord Stream gázvezeték kilyukasztás következménye egy újabb asszimetrikus válasz lesz?

    Az információs fölény kialakítása már javában zajlik (twitter botfiókokon keresztül például), ha lehet így mondani (fullos utcai zavargások előkészítése).

    Mi lesz az indok, hogy az európai és amerikai lakossággal elfogadtassanak egy háborút?
    (Esetleg maga a totális gazdasági kifárasztás lesz a végső indok?)

  69. 67. Vaszil
    Ha Ukrajna felett EMP-t robbantanak, az kb. 350-400 km magasságban történik jelenlegi ismereteim szerint. Innentől lásd Bendegúz 68. hozzászólását, egy ilyen EMP fegyver bevetése fél Kelet-Európában lekapcsolná a villanyt egy pár évre. Ez bőven casus belli és nem csak azért, mert az EMP fegyver is atomfegyver.

    69. János
    Ha Európát gazdasági nyomorba döntik, akkor a felhergelt tömeget már könnyű lesz táncba vinni.

    Más:

    Az USA moszkvai nagykövetsége Oroszország azonnali elhagyására szólította fel az amerikai állampolgárokat.
    Nem túl jó előjel…

    Lengyelország szerint pusztító NATO válasz jön egy esetleges Ukrajna elleni orosz atomtámadás esetén.
    Kérdés: Egy EMP minek fog számítani?

    Az orosz TV bemondó „vasbaba” Olga közben azon polemizált az orosz adásban, hogy milyen jó ötlet lett volna Londonra atombombát dobni Erzsébet temetési szertartása alatt, hiszen egy helyen voltak a megfelelő emberek.
    Szimpi kis meglátás, még pont ez hiányzott az orosz népléleknek és a világnak is…

    A Helmut Kohl Alapítvány megnyitóján Angela Merkel arra figyelmeztetett, hogy komolyan kellene venni Putyint, főleg a nukleáris fenyegetést.
    Lehet, Angelát sem ártana komolyabban venni, ha már Kissingerre úgy is tojik mindenki…

    Szóval zajlik a médiamunka ezerrel, mindenhol dolgozzák tovább a tömegeket az atomháborús félelemmel, illetve ennek egyenes következménye egy potenciálisan kirobbanó atomháború tudati elfogadtatása. Így tényleg rázós ősz és tél előtt állunk…

  70. 68. Bendegúz

    Lehet, hogy nem készültek el vele teljesen, de ettől még bőszen szítják tovább a háború tüzét, ergo nem zárható ki, hogy a jelenlegi készültségi fokot is elégségesnek látják ahhoz, hogy be merjék kockáztatni az oroszokkal vívott atomháborút.

  71. 72. MangaM
    Ha hézagos védelemmel mennek neki az orosznak, akkor kb. a nagyvárosaik többsége megy a kukába. Ha „csak” 100 milliós veszteség lesz akkor is számolniuk kell egy elszabaduló általános társadalmi káosszal, ami tovább erodálja a túlélők számát. Nincs az a hadsereg aki ezt a helyzetet 1 évnél hamarabb konszolidálni tudná. Addigra pedig a túlélők nagy része elhullik. Az elit pedig bár mennyire is készült erre a helyzetre, a maradékkal nem fog tudni fenntartani egy fejlődni képes rendszert. Még működtetni is csak alapjáraton lesznek képesek.

    „Ha Európát gazdasági nyomorba döntik, akkor a felhergelt tömeget már könnyű lesz táncba vinni.”
    Csak nehogy ezek a felhergelt tömegek az USA európai érdekeltségeinek menjenek neki. Meg a komprádor eu-s elitnek! Nem mindig jön össze a nagyoknak sem a népek irányítása. Elég egy kis hiba (mondjuk egy karizmatikus vezető megjelenése) és már is bukik a nagy terv (lásd: Sztálin esetét).

  72. Namármost ha tényleg úgy eldurvult a helyzet hogy leáll a gázszállítás akkor abból nagy bajok lehetnek ha a német/európai ipar részlegesen leáll.Még mindig munkaerőhiány van.Enenk az az oka, hogy az embereknek még van pénz és fogyasztanak .Mivel a termékek többsége igen öszetett (például 1 liter tej legyártása maga után von millió alkatrészt a gyártóeszközöktől a csomagolóeszközig, a szállítmányozásig, könyvelésig minden) ezért kell a sok munkaerő olyannyira hogy az utánképzés és pótlás évek óta nincs meg (pl diplomás de segédmunkás is)
    Amikor visszájára fordul a dolog az is nagyot üt, ugymond nagy a tehetetlensége a rendszernek.Tehát ha mondjuk tényleg nem lesz gáz az iparnak akkor nem tudja legyártani a cuccot. Elküldi az embereket akik nem fogyasztanak majd.
    És már viszonylag kis létszámleépítés s beindítja a spirált.Például Jürgen nem vesz új Golfot németbe amihez egyből nem kell legyártnai 100 ezer alkatrészt így járulékosan sok ember esik ki a munkából.

    Még a kereslet kínálat görbének felette vagyunk nem gond mert van munka.De ha a kereslet kínálat görbe metszi egymást az még jó de amikor kevesebb munkás kell mint amennyi van akkor lesz a baj.További munkanélküliséget eredményez de mögötte ott van a termékek bonyolultsága,összetettsége.Tehát egy nem megvett termék egy nem legyártott termék lesz ami a termék összetetsége miatt kurva összetett. (pl. csak egy bonduelle kukoricakonzerv gyártásához mennyi gép, eszköz, labor ,busz a munkésnak stb…kell de ide sorolhatjuk a kamiongyártást is ami elviszi a kukoricát a boltba.Tehát egy kiseő temék ma ezer ,százezer munkahyelyet szüntet majd meg ,és az lesz a szoppantyú ha a két görbe majd metszi egymást.Főleg úgy hogy a napi mittudomén 5000 legyártott wolswagen golból leesik a termelés mondjuk napi 3000 -re mert nem lesz energia.Ilyen szempontból egy mad max forgatókönyv lehetséges ha elfogy a gáz és nem tudják időben pótolni.
    tehát ilyen szempontból már a piros szirénát halkan indíthatjuk.

  73. 75 – andrew:
    A gáz már leállt. Mind a két északi cső szivárog. Ha megszűnik bennük a nyomás a víz bejut a csövekbe. Ki, és mikor hozza ezt rendbe, ha engedi az, aki robbantott.

  74. Re:76 Tibor bá’
    Valójában 4 cső van(ha nem jól tudom, szóljatok), amiből 3 sérült meg „véletlenül” több víz alatti robbantástól. Valahogy nem látom azt, hogy kaszát-kapát eldobva rohannának megjavítani a cső vezetékeket, mert normál esetben nem szoktak mrd EUR-os infrastruktúrákat szétrohadni hagyni…
    Ha ezt nem csinálják, akkor a „német” kollaboráns vezetőség végérvényesen bebizonyította, hogy kinek az oldalán állnak.

    Itt elég egyértelműnk tűnik, hogy amerikai deep state provokáció volt, mert ez a fedett műveletet egy régi rozoga halászhajóról is le lehetett vezényelni(ismert az összes csővezeték GPS koordinátája, csak pár semtexel megrakott hordó kellett hozzá).

  75. 77. dajtás
    „Itt elég egyértelműnek tűnik, hogy amerikai deep state provokáció volt,”

    amit még időben be is jelentette a szenilis

    2022. február elején Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetett: „Ha Oroszország megtámadja, nem lesz több az Északi Áramlat 2.
    Véget vetünk ennek.”
    – Egy újságíró kérdésére, „hogyan fogják ezt megtenni, mivel Németország joghatósága alá tartozik”
    Biden így válaszolt:
    “Ígérem, képesek leszünk rá”

    /https://twitter.com/ABC/status/1490792461979078662?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1490792461979078662%7Ctwgr%5E1dd6acd694e6be616eb19c4da54b0afe1dbc52f5%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fkatohika.gr%2Fdiethni%2Fo-mpainten-proeidopoiise-ton-fevrouario-ean-i-rosia-eisvalei-tha-termatisoume-ton-nord-stream-2%2F/

  76. Ami gáz/olaj nem kerül felhasználásra, az a földben marad.
    Valakinek majd csak jó lesz!

  77. Tehát a döntés megszületett, Oroszország a felelős az NS1-2 robbanásokért.
    (Mert minek építette meg…?)

    Néhány frissebb infó – a helyzet nem éppen javulni látszik…

    Lettországban az orosz határ közelében több száz harckocsit, páncélozott járművet és MLRS rendszert vontak össze NATO erők. A lett külügyminiszter felszólította a lett állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Oroszországot.
    Néhány órával ezelőtt az ukrán haderő váratlanul megkezdte csapatainak visszavonását Herszon régióban.
    Svédország meghívást kapott a mai esti NATO találkozóra.
    Oroszország TU-160 stratégiai bombázókat telepített át az olegenorszki légibázisra (Murmanszk térsége), az orosz VM nem nyilatkozott az áttelepülést illetően.
    (Ursula-htka)

  78. 80 – MangaM

    „Tehát a döntés megszületett, Oroszország a felelős az NS1-2 robbanásokért.”

    Most komolyan, mást vártál?
    Nyilvánvalóan Oroszország lesz a felelős az amerikaik által végrehajtott taktikai atomcsapásért is Ukrajnában. Amire majd az USA keményen válaszol – újabb atomtöltetekkel. Ha lesz atomháború, akkor ez lesz a forgatókönyve, a médiában már zajlik az porhintés. A tények semmit nem számítanak majd itt sem; ha a „mérvadó média” azt mondja, akkor úgy van a dolog, legyen bármilyen abszurd is az egész! Senkit sem fog érdekelni, hogy merről jött az első rakéta, az oroszok voltak és kész, be lesz jelentve, ha nem fogadod el, akkor hülye konteós vagy! A tények végérvényesen mellékvágányra kerültek. Miféle röppálya meg ilyen marhaságok, ugyan má´!

    Oroszországot nyuszinak nézik, aki mindig el van püfölve, ha van rajta sapka, akkor azért, ha nincs, akkor azért. Ez tragikus tévedés. Vagy még rosszabb; szándékos vakság.

    Ez az eredménye annak, hogy az emberek nagy többsége rest volt használni a józan eszét. Egy médiabuborékban élik mindennapjaikat. De a valóság majd bekopog hozzájuk, igaz, az számukra már régen későn lesz.

    Az a baj, hogyha mégis „csak” egy előre leegyeztetett amerikai-orosz forgatókönyv valósul meg, Európa akkor is szívni fog, de kegyetlenül! Ha így is van, akkor is jó néhány vérzivataros év áll előttünk. Ha így van, lehet egy happy end, csak az meg is kell élni majd!

  79. 80,Manga
    Komolyan mondom, ha az emberek annyira hülyék, hogy ezt be lehet mesélni nekik-mármint a csővezeték orosz berobbantását -akkor ez az állatkert megérdemel minden bajt, szenvedést és nyomorúságot, ami ezekután fejére zúdul . Aki ennyire hülye, szenvedjen, talán a szenvedés esetleg kigyógyitja agybajából. Esetleg egy kis személyes nyomor, éhezés-fázás még akár hasznára lesz, ez is lehet egyfajta terápia.

  80. 81. Zsolt

    A helyzet az, hogy az USA/Nyugat sz@rkeverése és háborús uszítása teljesen egyértelmű.

    Viszont nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt a tényt sem, hogy Putyin februárban beleállt a full-kontaktba, aminek ebben az esetben meg is kell majd felelnie.

    Az orosz hadsereg és a putyini vezetés eddig igen harmatos bemutatót tartott, ha úgy tetszik, akkor ezért kár is volt bele kezdeniük.

    Ha létezik egy „putyini mesterterv”, akkor lassan elő a lapokkal, mert nem csak Európa, de Oroszország szénája sem áll túl rózsásan.
    Ha viszont nincs „mesterterv” és ezt Putyin szimplán benézte, akkor Putyin és a Föderáció is azt fogja végül kapni, amit érdemel.
    A történelem kegyetlenül igazságos, a múlt dicsősége nem váltható be a jövőre nézve.

    2014-ben eltöketlenkedték Ukrajnát*, azóta volt nekik is 8 évük rákészülni és amit eddig katonai oldalról letettek az asztalra, az egy harmatos lóf@sz ahhoz a potenciálhoz képest, amin ücsörögnek.

    Félreértés ne essék, a legkevésbé sem drukkolok atomháborúnak/világháborúnak, sőt, semmilyen háborúnak, de maximálisan osztom P. C. Roberts véleményét az egész üggyel kapcsolatban, vagyis vagy találj okos diplomáciai megoldást (ez is reális opció lett volna Ukrajna kapcsán), vagy ha már háborút indítasz, akkor tudd le gyorsan. De itt se ez, se az.

    Maximálisan csalódott vagyok Putyin stratégiai lépései miatt és elképedve nézem azt a katonai inkompetenciát, amit eddig a szárazföldi hadviselés egyik nagymesterének tartott Orosz Birodalom bemutatott.

    xxxxxxxx

    *eltöketlenkedték Ukrajnát:
    Szép próbálkozás volt a háború helyett a minszki egyezmények létrehozása, ez lehetőséget adott arra, hogy az USA-t (és GB-t) kihagyva helyzetbe hozza Németországot és Franciaországot és ezzel ez a két hatalom valamilyen szinten kicsússzon az USA alól, de ehhez vagy Berlin és Párizs volt szintén töketlen, vagy az USA elég erős.
    Erős = értsd pénz, befolyás, vesztegetés, zsarolás, lehallgatás, azaz Berlin és Párizs jobban félt Washington bosszújától, mint Moszkva haragjától.

    Olyan világhelyzetbe manőverezték magukat (és minket is) a nagyhatalmak, hogy rövidesen eljön az igazság órája.
    Ha az Orosz Föderáció valóban világhatalom, akkor ahhoz mérten lesz kénytelen lépni (ez sajnos fájdalmas lesz), ha viszont bármiféle ok és ürügy miatt ezt nem teszi, akkor szimplán alkalmatlan arra, hogy a XXI. században továbbra is világhatalmi szerepet akarjon játszani.

    Tudom, nem mindenkinek lesz szimpatikus, amiket írok, de ez az őszinte véleményem és most sem erkölcsi-etikai oldalról vizsgálom a helyzetet, hanem a kőkemény bismarck-i realpolitik szerint.
    Egyelőre mind a Nyugat, mind a Föderáció egyre nagyobb csalódás számomra, az egyik ezért, a másik meg azért.

  81. Re:fentebb: MangaM, Zsolt, balint:
    Rá fognak támadni a ruszkikra, ez egyértelmű.
    Kérdés, hogy mit kapnak? Atomot? Valamilyen biológiai hatóanyagot? Egy újabb vírust? Csak egy kis belső feszültséget, hogy kényelmetlenebb legyen nekik?
    A rosseb tudja! De valami nagyon készül, izzik a levegő körülöttünk.
    Magyarország csomaglhat, ha mindezek mögött az USA áll és tényleg van mire legénykedniük!
    Figyeljétek a dollárt és a forintot, beszédesek ám! Itthon nem lesz több lehetőség trükkel letörni a fizetőeszköz gyengülését. Ha Soros bácsi bosszút akar állni, most megteheti. Szar lesz a 400 Ft-os EUR és 500 Ft-os dollár. De, aki fél éve átstartolt rubelre, az sincs ám előbbre! Érthetetlen számomra, ha a világ oligarchái nem áraztak be előre valamit, mitől erősödik így a temetendő USD??
    Mondok én nektek valamit! Atom helyett egyik nap arra fogunk mindannyian ébredni, hogy semmink sem maradt! Aztán jön a megmentő és a „New World Order” egy nagy ötlettel, avagy megérkezik az Atikrisztus megnyugtatni a népeket.

  82. 82. Bálint

    Abszolút egyetértek veled. Képzeld, a tömeg egy része tényleg ennyire hülye.

    A helyzet sokkal rosszabb, szerintem ha a „háttérhatalom” ránéz a közösségi média felületekre és fórumokra, majd beleolvas a kommentekbe is, akkor ők is őszintén meglepődnek és megállapítják: „Ezek hülyébbek, mint gondoltuk.”

    A globális elit és hálózat azért tudja hülyére venni a 8 milliárdos tömeget, mert tényleg hülyék.
    Ebbe én is beletartozom – mármint a 8 md hülyébe…

  83. A legjobban az oroszok gázvezeték robbantásának hamis zászlós elmélet sántít.
    Az oroszok tudatában annak, hogy nyugaton a hírek gyártását nem ők irányítják, felesleges robbantani.
    Nem nehéz belátni, hiába robbantanák fel hamiszászlós műveletben a gázvezetéket, mert ahhoz, hogy célt érjenek, meg kell nevezni egy bűnöst és azt a hamis hírt a nyugati közvéleménynek el kell adnia. Ami a jelenlegi helyzetben lehetetlen. Vagyis értelmetlen robbantania. Lehet, hogy Oroszország és USA nem csak az űrben dolgozik össze?

    A sziget üzemű napelem rendszert le lehet védeni EMP hatás ellen? Vagy felesleges próbálkozni, mert valamelyik egysége úgyis meg fog sérülni?

  84. 84. Anonimus

    Bidenék lépésről lépésre teszik tönkre Amerikát „belülről”, az EU vezetése Európát „felülről”, Putyin pedig az Orosz Birodalmat „kívülről”.
    Igazi nagybetűs hülyének kell lenni ahhoz, hogy legalább minimális szinten ez ne tűnjön fel valakinek.

    Mindhárom Centrum eredetileg keresztény alapokra felépített fehér civilizáció, ez a három Centrum jelent igazi fenyegetést a globalista hálózatnak, mivel ebben a háromban megvan a potenciál ahhoz, hogy önálló, a globális hálózatról leváló vagy akár ezzel nyíltan szemben álló új hatalmi centrumot építsen fel.
    Ha az USA, EU és az OF kidől és elpusztul, nagy kaland, 8 milliárdból még mindig marad 7, a három korábbi Centrum a világ lakosságának csak alig 13%-a.

    A globális hálózatnak már nincs szüksége se fogyasztói társadalomra (naná, előlük fogyasztjuk el a Föld javait), se ekkora populációra és legfőképpen az elöregedő, jóléthez szokott, nem dolgozó de a jogaiért állandóan pofázó fehérekre.
    A legszebb mutatvány pedig az lesz, amikor egymáson végeztetik el az aktív eutanáziát a fehér civilizáció képviselőivel.

    Szerintem igazad van abban, amit írtál, csak abban az eljövendő Szép Új Világban már nagyon más lesz a lapok leosztása…

  85. 85: MangaM:
    „Együtt hülyébbek vagyunk!”
    Egyedül meg hiába okos bárki is, semmire sem megy vele.

  86. 86. Károly

    Az invertert és az akksikat tedd egy Faraday-kalitkába (vasbeton pincébe), így talán.
    De mit kezdesz a napelem táblákkal, azok kint vannak Isten ege alatt és az igen mélyen tisztelt nagyhatalmak b@sznak előre szólni, hogy nézd már, érkezik az EMP csapás.
    Ergo tegyél el tartalék napelemeket is a vasbeton pincébe.

    Amúgy Jövőnket kérdezd erről, ő azért sokkal profibb és jobban képben van ezekkel, mint én.

  87. 83. MangaM.
    84. Anonimus
    Teljes mértékben igazatok van.
    Rendesen át vagyunk vágva a palánkon!
    Putyin, ahogyan már egy jó ideje írom (és Te is MangaM célzol rá), a endszer része.

  88. 88. Anonimus

    „Együtt hülyébbek vagyunk!”
    Ez tetszik, megvettem! 😀

    „Hozz magaddal még egyet!” 😀

  89. Re:86 Károly
    Nem tudod védeni, mert az EMP impulzus kiüti az összes félvezetőt, már pedig az inverterben csak az van, és a napelem is egy óriásira hizlalt fotodióda…
    Ha EMP állóvá akarod tenni a napelemes rendszert, akkor szépen lerakod a pincébe az egész rendszert tokkal vonóval(napelem, akku, inverter), és csak akkor rakod fel, ha már mindenki ellőtte a petárdáit.

  90. Hónapokkal ezelőtt „bejelentettem”, hogy nyakunkon az atomháború, csak idő kérdése. A reakció itt a blogon néma csend volt (ami megfelel a hangos lehülyézésnek, de hát a bloggazdát nem illik). Most pedig egymásra licitálva nyomjátok az elkerülhetetlent. Szerintem egy-két „lövést” le fognak adni, de amikor látják majd az eredményt, leállítják a tovább lépést. El tudjátok képzelni milyen látványt nyújthat New York egy hidrogén bomba után? Vagy Szentpétervár?

  91. 93. Tibor bá’
    Legyen igazad, mármint abban, hogy leállnak, mielőtt kihalunk.

  92. Oroszország néha majd meg szakadt a történelme folyamán nem egyszer, hogy sokkal gyengébbnek lássák az ellenségeik, mint az a valóság.
    Én láttam, mert egyszerűen nem lehetett nem észrevenni ezt a stratégiát ebben az ukrán csetepatéban is. Nem is egyszer; például nagyon látványos volt ez Liszicsanszk elfoglalása után. Az ukránok ott teljesen ki voltak ütve, de az oroszok egyszerűen nem mentek utánuk Szeverszkbe és tovább. Ez teljesen nyilvánvaló volt, csak annak nem szúrta ez ki a szemét, aki nem nézett oda (a teljesen vakokról kár szót ejteni).

    „Óvakodj attól, hogy felébreszd az oroszt! Fogalmad sincs, hogy hogyan végződik számodra egy ilyen ébredés. Sárba taposhatod, bekenheted ürülékkel, kigúnyolhatod, megalázhatod, megvetheted és sértegetheted…
    És abban a pillanatban, amikor számodra kezd úgy tűnni, hogy győzelmet arattál az orosz felett, elpusztítottad, örökre megaláztad, porrá zúztad, hirtelen valami szokatlan fog történni, valami számodra nagyon meglepő.
    Eljön a házadba. Fáradtan leül egy székre, térdére teszi a gépfegyverét és a szemedbe néz. Por, vér és a halál szagát fogod rajta érezni. De a házadban lesz. Ebben a pillanatban az orosz felteszi a kérdést: „Mi az erő, testvér?” És ebben a pillanatban ezerszer megbánod majd, hogy nem vagy az orosz testvére. Mert a testvérének meg tud bocsátani. De az ellenségnek soha.
    A franciák még emlékeznek rá. A németek tudják…
    Az orosz az igazságban él. A nyugati ember a hazug híreken és hazug sajtótájékoztatókon él. Amíg az igazság él a szívében, az orosz mindig fel tud emelkedni a sárból, a sötétségből, a pokolból is. És ezzel te semmit, de semmit nem tudsz majd mit kezdeni!.” (I.V. Levasev)

    Úgyhogy én nagyon örülök annak, hogy már temetitek Oroszországot! Hajrá, csak így tovább! Sokszor előfordult már ez, nincs ebben semmi újdonság, elég nagy és részben neves társasághoz csatlakoztok ezzel.
    Ha valaki azt képzeli, hogy a WEF és Társai majd jól felülírja azt a civilizációs kódot, ami ott van, nos, lelke rajta, higgye csak ezt! De ennek az esélye zéró. Kevés ehhez Herr Schwab és bárki, aki mögötte áll.

    Abban egyetértek, hogy ez az ukrán szín csak egy előjáték volt, a Nyugat és igazi irányítói magasról leszarják Ukrajnát. Ahogy egyébként Tajvant is le fogják, ha majd rákerül a sor arra fejezetre. Már pedig az is csak idő kérdése.

    Újrakeverik a lapokat a világpolitikában; az, ami volt, elmúlt, finito. Egy biztos: sok minden nem az, aminek látszik és jöhetnek még váratlan fordulatok az „előadásban”.

    Egyébként itt senkinek nem szembetűnő az, hogy az Egyesült Államok egy ideje mást sem csinál, csak kompormittálódik?! Nyilvánvalóan elcsalt választások, demens elnök, hülye alelnök, kretén Fehér Ház-i szóvivő, marhára elcseszett afganisztáni kivonulás, most meg nyilvánvalóan egy terrorista akció egy létfontosságú európai infrastruktúra ellen?! Ez véletlen lenne? Nem, ez minden, csak nem véletlen. A játék, ami itt folyik a szemünk előtt sokrétű, sokkal átgondoltabb, mint ahogy az látszik.

    A kínaiak szerint nagy szívás az, ha történelmi időkben él az ember, a nagy változások idején. Szerintem is így van. De, hogy ne lenne érdekes, ami folyik, azt azért nem lehet letagadni…

  93. MangaM, dajtás

    Nincs pince, na meg vezetékes áram sincs, hogy elrakhassam a rendszert míg petárdáznak.
    Most mondok egy hülyeséget, ha a csirkeháló elegendő, akkor bebugyolálom a táblákat és a töltésvezérlőt, akkupakkot és az invertert vagy kerítésháló vagy 10×10-s vasbetonhálóval kellene körbevennem az egységeket?

  94. 96. Zsolt

    Olvasd el BigTony hozzászólását és a cikket! (95. és 98.)

    97. Károly

    Attól tartok, hogy csirkeháló vagy hegesztett betonacél háló jelen esetben (EMP csapás) a nullával egyenlő. 🙁

  95. Nemtudom mi igaz ebből a NATO lettországi felvonulásából, meg mi lesz NS1-2 meglékeléséből.

    Két nagyobb autóval készülünk Ukrajnába, kb. 600 kg adomány (eddig) várakozik, meg Ł450 adománynál tartok eddig, amit még el kell költeni valamire, ami befér.

    Valamelyik Radóchoz közeli átkelőhelynél akarunk belépni Ukrajnába (Radóchoz közel) és a cél Kijev, Lvyv, Munkács (kb. 1400 km).

    Nem az adomány a lényeg, hanem a tapasztalatszerzés, benyomások, stb. maga az utazás, csak ha már megyünk és összeadták, akkor ne menjünk üres kézzel.

    De lehet érdemes várni valamennyit ezek szerint, mert rosszabbodik a helyzet(?).

  96. 100. Gyarmathy

    Az adomány és a segítség mindig jókor jön.
    Ha mentek, mindenképpen legyetek körültekintőek, de hogy érdemes-e várni?
    Ha rosszabbodik a helyzet, akkor az adományra még nagyobb szükség lesz majd, de odajutni is egyre kockázatosabb lesz.
    Ergo nem tudok jó tanácsot adni…, talán majd valaki más.

  97. 100 – Gyarmathy

    Nyugodtan menj!
    Ha atomháború lesz és Tibor bá´-nak lesz igaza, hogy időben leállnak, Angliának akkor is annyi, ők semmiképpen nem ússzák meg a dolgot. Meg Brüsszel fényes városa sem.
    Ukrajnában most nagyobb biztonságban leszel! 🙂 Inkább ne is nagyon siess haza…

  98. 100 – Gyarmathy:
    Szerintem halazd el addig, amíg kialakul az új helyzet a mozgósítás és a csövek felrobbantása után.

  99. NS1-2-vel kapcsolatban lehetséges, hogy az amerikaiak voltak.

    Viszont ami érdekes, hogy Moszkva nem hisztizik. Csak egy gyenge tagadást olvastam eddig tőlük, hogy bizonybizony nem mi voltunk, mert…

    Egy ekkora balhénál, mindkét vezetékük meglékelésénél hogyhogy nincs Putyin vagy Lavrov rendkívűli beszéd, Amerika nagyhangú vádolása stb..?
    Feltűnő ez a csend.

    (Kussolok tovább, csak ezek kibuggyantak. 🙂 )

  100. Re:97
    Kb a halottnak a beöntés, annyit ér a tyúkháló… 😉
    Jobban jársz ha betekered alufóliával több rétegben, masszívan leföldeled, és berakod egy zárt helységbe, ami lehetőleg téglából/kőből van.
    Ez már nagy valószínűséggel az EMP ellen védeni fog, de a gammától, neutron sugárzástól nem, arra más kell építeni.
    Profik dupla falú vaskádba rakják a dolgokat, és a kád közét felengedik vízzel, ami tökéletes neutron elnyelő.

  101. MangaM, dajtás
    Kösz a felvilágosítást.
    Akkor élvezzük az életet amíg lehet. Legfeljebb átállok gyűjtögető vadászó életmódra. Ezek pedig időrabló tevékenységek, úgyhogy az áram nem is fog annyira hiányozni. Jaj dehogy nem.
    Hogy tudtak a régiek télen 14 órát aludni? Vagy végig szerelmeskedték az éjszakát?

  102. 86. Károly
    A napelemek jobbára menthetetlenek (azokból tartalékolj és/vagy reménykedj), de a többivel érdemes lehet próbálkozni. Az elv a következő: A félvezetőkre az EMP azon frekvenciájú komponensei a legveszélyesebbek, melyek hullámhossza összemérhető, vagy kisebb a bevezető elektromos vezetékek közti távolsággal. (A jóval nagyobb hullámhossz mindkét vezetékben nagyjából azonos áramot indukál, tehát a köztük lévő feszültség különbség relatíve kicsi lesz.) Mivel a vezetékek távolsága kicsi, a frekvencia elég nagy, tehát elegendően nagy fojtó tekerccsel távol lehet tartani az érzékeny elektronikáktól.
    A következőket teheted:
    – Az érzékeny cuccokat (inverter, töltésvezérlő) fém szekrénybe tedd, a szekrény ajtaja lehetőleg több ponton galvanikusan csatlakozzon a szekrény oldalához. A hosszúhullámú komponensek miatt földeld le (A rövid hullámúak ellen a földelés nem ér semmit, mert a földelő vezeték maga is antennaként viselkedik.)
    – Az egyenáramú kábelekre – a szekrényen belül, de minél közelebb a belépési pontokhoz – tegyél fojtó trafókat. A levezető kábelt néhány menettel tekerd át egy bármely PC tápból kitermelt toroid vasmagon (legjobb megoldás), vagy bármely kezed ügyébe került közepes méretű akármilyen transzformátor vasmagon. Végső esetben bármilyen vasdarab megfelelő lehet (pl. 10-es csavar), de itt már egy kis ima is kellhet. Lényeg az, hogy minél közelebb a szekrényekhez iktass be egy nagyfrekvenciásan minél nagyobb impedanciát.
    – A fojtás után a vezetékek közé tegyél minél kisebb induktivitású, de minél nagyobb kapacitású kondenzátorokat. (Pl. kerámia kondenzátorok.) Ezek határfeszültsége ne nagyon haladja meg a rendszer feszültségét. Természetesen ezek egy EMP eseménykor tönkremennek, de megvédik a többi áramkört és pótlásuk (előre megvéve) filléres dolog.
    – A váltakozó áramú kimenetekre – még a szekrényen belül, de minél közelebb a kivezetésekhez – tegyél túlfeszültség levezetőket, de ne csak a föld felé, ahogy általában szoktuk, hanem egymás felé is. Ebből is legyen tartalékod, mert tönkremehetnek. (feltételezzük, hogy az inverter kimenete rövidzár védett és egy tönkrement túlfesz levezető nem rontja el.) A kábelekre még szintén a szekrényen belül, de minél közelebb a kilépési ponthoz tekerj néhány menetnyi (10-20) légmagos tekercset. A legjobb, ha transzformátor kimenetű invertered van, de ez manapság ritka és drága jószág. Mindenesetre az inverterek kimeneti félvezetői elég szélsőséges igénybevételt is kibírnak.
    – Növelheted a védettséget, ha az egyenáramú kábelek közé, minél közelebb a belépési pontokhoz szikraközöket teszel. A szükséges geometriai méretek és stabilitási igény miatt macerás legyártani, ezért inkább használj előtét ellenállás nélküli glimmlámpákat. A nyitófelszültségük legyen nagyobb, mint a rendszerfeszültséged. Természetesen ezek is tönkremennek, ezért legyen tartalékod.
    – Az akkumulátorok (most kifejezetten a savasakra gondolok) nem érzékenyek az EMP-re. Ennek ellenére ezeket sem árt fém szekrénybe tenni, hogy a bekötő kábelek minél kevesebbet gyűjtsenek be.
    – A hosszú levezető kábeleket a hosszúhullámú komponensek ellen célszerű lenne árnyékolni, de én még ilyen kábelt bolti forgalomban nem láttam. Ha hardcore prepper vagy, akkor magad csinálhatsz ilyet pl. alufólia ragasztó szalag kábel köré tekerésével. Valamelyest az is csökkenti a térerősséget, ha a levezető kábel mellé teszel minél közelebb egy akármilyen földelt kábelt.
    – Mindezek mellett az is célszerű, ha mind töltésvezérlőből, mind inverterből van tartalékod, amit fém dobozban tárolsz.
    – És végül ne feledkezzünk meg arról, hogy mindazon eszközökből, amit árammal akarsz működtetni és félvezetőt tartalmaznak (pl. lámpa , rádió, akku töltő, fűtés szivattyú, stb.) szintén legyen fém dobozban tárolt tartalékod.

  103. A napokban megszüntettek jó néhány orosz mobilalkalmazást (vk és hasonlók). Akinek van a telefonján az persze használhatja, de frissíteni már nem tudja.

    107, gabii és 105, dajtás

    Köszi a viszonylag egyértelmű tájékoztatást a házilag megbarkácsolt az EMC és EMI árnyékolásokról. (Csak egy ilyen pesti cégről tudok, akik szerverközpontok EMP védelmére is képesek).
    Külön köszönöm, hogy a kémiai akkumulátorokról is szóltatok. Nagy érték lesz a későbbiek során az autókból – időben – kimentett ólomakku.

  104. 104. Gyarmathy

    Lehet azért vannak csendben az oroszok, mert halkan megtanácskozzák a játékos delfinjeikkel a Török Áramlat védelmét…

    Csőlyukasztás már volt a világtörténelemben, hogy energiamonopóliumban maradhasson az ÚSSA:
    1983. október 14-én a „névi szíl” békaemberek felrobbantottak egy víz alatti csővezetéket Puerto Sandino kikötőjében.

    forrás: ensz nyilvános archívum

  105. 100: Gyarmathy, mennyi helyetek van még adományoknak? Én a kinti állatokra gondolok, az ottani állatvédőknek szoktak innen küldeni, biztosan örülnének egy fuvarnak.

  106. Azért én nem vagyok nyugodt a Török Áramlat felől…

    Bulgáriában még várható a gázvezeték roncsolása,

    hogy a kínaiak Selyemútja a jövőben semmiképp meg ne valósulhasson az új vasúti (Záhony-Fényeslitke) átrakóval (East-West Gate).

  107. Bulgária valóban veszély volt, de az importkormányt elzavarták, most meg már tárgyalnak az oroszokkal, mert kellene a gáz, csak már a feltételek nem ugyanazok számukra.
    Viszont a Testvériség vezeték leállítása érint bennünket is. Most néztem, még jön rajta hozzánk az északi irányból, de kevesebb, mint tegnap. Az össz betárolt mennyiség nem változott, kérdés, a kieső mennyiséget a déli irányból tudják-e pótolni?
    Ma már a fogyasztás hasonló méretű, mint a betárolás, eddig a fele volt. Pedig még csak hűvös van.

  108. 112 Zsolt
    Hát, ilyen cikkektől sem leszünk sokkal okosabbak.
    Nem tudom, mit tudnak az oroszok valóban, hogy ez a sejtésük, hogy a fel nem robbant vezetéken esetleg találnak odacsempészett meghibásodott orosz jelzésű robbanóeszközt, ezzel egyértelműen az oroszokra kenve a cselekményt.
    Ki tudná ez alapján megállapítani, hogy azt oroszok, vagy a másik fél tette oda, és az oroszok csak így próbálják kimagyarázni magukat?
    Ha tényleg találnak ilyesmit, az biztos az oroszok megítélését rontja…

  109. 115 – hubab

    A kereső-vizsgáló brigádok nem csak profik, de mindig szerencséjük is van!
    Ugyan miért ne találnának egy jól megjelölt, cirill betűs, orosz kutya vizeletmintájával megjelölt robbanóeszközt a gázvezeték mellett?!
    Ez talán furcsább lenne, mint a porig omlott felhőkarcolókba becsapódott repülőgépen ülő szaúdi férfiak farzsebeikből kiesett sértetlen útlevelek szerencsés fellelése?!
    Nem, ez a világ legtermészetesebb dolga lenne! … ebben a degenerált világban!

  110. 107. gabii

    Eddig azzal találkoztam, hogy faraday kalitkával meglehet védeni az elektromos eszközöket. Félrevezetett, hogy mindig azt a rácsos kalitkát mutogatják, ha faraday kalitkáról beszélnek.
    Most szembesülök azzal a ténnyel, hogy ide nem egy egyszerű kalitka kell.
    Ez a lépésről lépésre leírás nekem nagy segítség.

    Azon gondolkodtam el, mennyire húzza magára az ember a bajt, ha közel s távol csak nálam pislákol a lámpa. Nem jár előnnyel, ha a csőstűl jött bajra a környéken egyedül árammal rendelkezőként még ráteszek egy lapáttal.
    Ha nem nagy a megmentett napelem rendszer az előny annyi lehet, hogy az infrakamerát és lámpáinkat tudjuk tölteni és néhány apró kütyüt időszakosan üzemeltetni. Másik előny, télen nem lesz vége a napnak 16 órakor és nem csak reggel 7 körül indulhat az élet.

  111. Kicsit off
    Szereltem vevőberendezést egy ilyen árnyékolt gépterembe. Az elején rögtön kiderült, hogy a vevőt a termen kívül kell felszerelni, az átalakított kimeneti adatjelet optikai kábelen lehet bevinni a gépterembe. Ez rendben is van. Viszont a vevőhöz az antennakábelt a tetőről csak a géptermen keresztül lehetett vinni, más nyomvonal nem volt. Megengedték, a kábel árnyékolását hozzá kellett kötni mindkét átmeneti ponton a földeléshez. Hogy ez elegendő lesz, vagy sem, az majd kiderül, ha egyáltalán az épület egyben marad.
    Ebben a teremben az egyik bank számítógépei voltak (előírás szerint két fizikai helyen kell duplikálva lenniük), ha egy EMP esetén kinyúlnak, akkor valószínűleg a számlám is nullázódik, a led lámpáimmal együtt. Igaz, ezekre akkor már úgysem lesz szükségem, inkább valami kémiai tűzgyújtó eszközre, esetleg. ?

  112. Határozott választ sürget a NATO és az EU az NS1-2 csővezetékek szándékos megrongálása miatt.
    Az incidens amerikai katonai felügyelet alatt álló vízterületen történt.
    A Nyugat szerint a felelősség az Orosz Föderációt terheli.

    Ha ez így igaz, akkor a US Navy és a NATO orra előtt az oroszok képesek voltak hadihajót/tengeralattjárót vagy egyéb vízi alkalmatosságot bevinni a területre majd robbantásos szabotázsakciót végrehajtani azon vezetékek ellen, amelyek egyébként az Orosz Föderáció stratégiáját segíthették volna elő a későbbiekben.

    Hihető.

  113. 118 kakukk
    Ugyan már, vegyipar sem lesz, ami legyártsa neked azt!
    Ajánlom neked a mechanikus tűzgyújtási technikákat.
    Mire azzal tüzet gyújtasz, már fel is melegedtél tűz nélkül is… 🙂
    Elsős kisunokám bukkant a minap ilyen videóra, ahol ezt mutatták be pamkutyáék, hát rávett, hogy kint a kertben próbáljunk így tüzet gyújtani.
    A klasszikus íjas módszerrel ügyködtünk, hát ha tüzet nem is, de már jó füstöt tudtunk gerjeszteni vele, és mindketten jól kifáradtunk, míg húztuk az íj két végét, mint egy fűrészt.
    Láttad volna a lelkesedését, mikor felbukkant az első füstcsík…
    Még finomítani kell a módszert… 🙂

  114. 116 Zsolt
    Igazad van, ha az oroszok csinálták volna, akkor amerikai gyártmányú robbanóanyagot találtak volna ott, persze csak akkor, ha az oroszok mentek volna le… 🙂

  115. 119 Manga
    Ebbe az a borzasztó, hogy jelzi, már senki nem törődik a narratívák hihetőségével, és teljesen hülyére veszik az embereket.
    Vagy abból indulnak ki, hogy mindenki tudomásul veszi, teljesen mindegy, mi az igazság, de az oroszok megleckéztetése, vagy legyőzése fontosabb, mint a részletek tisztázása, és ha a valóság ilyen meghamisítása hozzájárul ehhez, akkor ne finnyáskodjunk már, végül is élet-halálról van szó, nem egy kis moralizálgatásról…

  116. Hallgassunk a józan észre. A gázvezetékek használhatatlanná tételének egyetlen haszonélvezője az USA, akik folyamatos ellenzője az építésnek. Na vajon ki tette? De nem ez az igazi kérdés. Az igazi kérdés, Európa miért nem nyitja ki a szemét?

  117. 122. Hubab

    Nem az igazság számít, hanem a kvázi kognitív programozás. Figyeld meg a média (média, rendesen röhögnöm kell…) szóhasználatát a cikkekben: pánik, kétségbeesett, agresszor, határozott, menekülők, összeomlás, stb…
    A helyzet egyértelmű: A világ urai eldöntötték, itt az idő egy új világháborúra.
    Okokat és indokokat majd legyártanak hozzá, emiatt nem kell aggódnia a nagyérdeműnek.
    Tényleg nincs sok értelme tovább agyalni itt bármin is, az „aratás” rövidesen kezdődik.

  118. 123. Tibor bá’

    Európa egy vazallusi státuszban lévő, látszólagos unió, nincs semmiféle valós és önálló döntési jogköre. Az EU kinevezett vezetőségének egy feladata van: a vazallusok a megfelelő irányba nézzenek és a megfelelő módon lássák és gondolják azt, amit előírtak nekik.
    Európa feladata feláldozni magát az Orosz Föderáció elleni világháborúban azért, hogy a világ jelenlegi urai továbbra is a világ urai tudjanak maradni. Akár Európa nélkül is.
    Aztán hogy ez hogy sikerül majd a gyakorlatban, az már egy más kérdés, ez nem fogja visszatartani a neokon elitet a világháború megindításától.

  119. Offolok és megkérdem , mi történik nálatok kormányszinten. Nemrég beszélgettünk kedves magyarországi barátainkkal, tölük hallottuk, hogy kormányotok afféle fizetési stoppot jelentett be a különböző kormánykiadásokat illetöen.Vagyis, ha jól értettem barátainkat, a kormány befagyasztja a beszállitók kifizetését??
    Emberek, nem hittem füleimnek. Mit csinál a sok beszállitó kisvállalkozás pénz nélkül? Elképzelem, hogy nagyon sokan vannak, mert az állami beszállitások mindenhol a legjobb üzlet a partner megbizhatósága mián. Legalábbis EDDIG.
    Mi lesz nálatok , ez szinte államcsöd, vagy ahhoz közeli helyzet.

  120. Mindenesetre azt csiripelik a verebek, hogy Jake Sullivan, az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója és Nyikolaj Patrusev, az oroszországi biztonsági tanács titkára titkos telefonbeszélgetést folytattak ma. A titkos úgy értve, hogy nincs semmi infó arról, hogy miről beszéltek. De nyilvánvalóan volt miről!

    Az beszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

  121. 126. Bálint,

    Szerintem nagy baj van. Nevezhetjük részleges államcsődnek is, mivel a napokban arról lehetett olvasni, hogy a magyar államnak nagyon kevés a likviditása, azaz alig van már pénze, hogy fizesse a kötelezettségeit.
    Az árstopokkal már áthárította a terhek jó részét a benzinkutasokra, a boltosokra és a bankokra. Most az államnak beszállítók, szolgáltatók kerülnek sorra, meg még ki tudja kik, akiknek fizetni kellene.

    Jelenleg történelmi mélyponton a forint az euróval és a dollárral szemben is (a többit nem néztem). És mindezt úgy, hogy kedden emelték az alapkamatot 1.25%-al.

    Akinek van pénze, nem árt igyekezni, hogy biztonságba helyezze (szerintem).

    111. Camelia,

    Pár napra jegeltem a témát, de hamarosan döntést hozunk, hogy megyünk-e, mert októberben el akarunk indulni, sürget az idő. Majd visszatérek rá hamarosan. Valamennyi száraz macskatáp már van bekészítve.

  122. 125 – MangaM
    Ezzel tökéletesen tisztában vagyok. Amiben nem vagyok biztos, hogy ezt az emberiség túléli. Gondolom ők úgy számolják, hogy ők túlélik. Csakhogy én emlékszem, amikor piszkosul alul kalkulálták a Marshall atollon felrobbantott hidrogén bombát. Ez bármikor megismétlődhet. A atom erőműveket is úgy tervezik, hogy semmi baj nem lehet. Aztán lett Three mile island, Csernobil, Fuzsijama. Szóval, én nem játszanék a tűzzel.

  123. A megnevezett elitnek nagyjából két éve van arra, hogy a tervét most megvalósítsa. Utána amerikában kormányváltás lesz, utána sokkal macerásabb lenne, most nyeregben vannak.
    Fel is pörögtek az események, a választások utánra már kész helyzetet lehet teremteni.

  124. 126. Bálint

    A rendőrség épületeiben szigorúan 18 °C a maximum hőmérséklet. A vízforralótól a mikrohullámú sütőn át a hűtőszekrényig, mindent begyűjtöttek és kikapcsoltak. Nem találnak tolmácsokat, ha külföldi a gyanúsított, mert nem fizették ki őket. A beszállítók, egyre többen nem szállítanak a rendőrségnek.
    Érdekesség. A fogvatartottak 5 perc helyett 3 percig fürödhetnek, tévét egy héten egyszer nézhetnek. Az őrök félnek, ha a rabok nem tudják elfoglalni magukat, akkor egymással az őrökkel konfrontálódnak.

  125. Európa magának csinált csapdát…a hozzáállása elriasztja a világ nagyobbik részét tőle..

    „A szakértő elmondta, hogy minél inkább démonizáljuk Putyint, annál nehezebb lesz meggyőzni a közvéleményt arról, hogy le kell ülni vele tárgyalni. Sikerült fokoznunk ezt a válságot. A régi vezetők nem értenék, hogy mi történik. Fegyveres konfliktusok mindig is voltak, de miért kellett ezt globális szinten kiszélesíteni? – mondta.
    A háború egyik áldozata a globalizáció lesz! Amikor az amerikai haderő megszüntette az arab diktatúrákat, keletkezett egy vákuum. Mi töltötte ki? Az Iszlám Állam. A mostani helyzet után is vákuum fog keletkezni. Ennek olyan következményei lesznek, melyeket unokáink is érezni fogják! – fogalmazott Dr. Robert C. Castel.”

  126. Szomorú és egyben ijesztő volt látni az esti hirekben Biden elnököt, aki egy tegnapi gyülésen egy volt képviselönöt keresett a meghivottak között.A baj ott van, hogy a hölgy már több, mint egy hónapja meghalt közlekedési balesetben, és az eknök személyesen búcsúztatta annak idején. Szomorú volt látni az elnöki szóvivő kinos igyekezetét valahogy kimagyarázni a lehetetlent az újságirók gúnyos kérdései özönében.A mai nap folyamán az eset nem került le pillanatra sem a tévémüsorokból, ez nem csoda, mert ilyesmi nem fordult elő az amerikai történelemben, de máshol sem. Napnál világosabb, egy nagyhatalom milliók sorsát irányitó elnöke ezek után inkompetencia mián azonnal leváltandó, ha kell, akkor erőszakkal, ez az ember demenciával küzd, posztjára teljességgel alkalmatlan.
    A legkomolyabban kérdem:milyen kvalitások alapján kerülnek egyáltalán nem megválasztásra, de akár csak JELÖLÉSRE a nyugati világ mostani vezetői?
    A legkomolyabban kérdem, ez nem vicc, az emberiség sorsa függ ezektől a nyomorultaktól.

  127. 133 – balint

    „Napnál világosabb, egy nagyhatalom milliók sorsát irányitó elnöke ezek után inkompetencia mián azonnal leváltandó, ha kell, akkor erőszakkal, ez az ember demenciával küzd, posztjára teljességgel alkalmatlan.”

    Ha leváltják Bident, akkor Kamala Harris alelnök veszi át az elnöki funkciót.
    Az talán jobb lesz? Szegény, nagyon egyszerű és ez nagyon diplomatikus
    megfogalmazás.

    http://www.youtube.com/watch?v=0KuOJO_LDKo

    Dumb és Dumber szituáció.

    „A legkomolyabban kérdem, ez nem vicc, az emberiség sorsa függ ezektől a nyomorultaktól.”

    Nem, ezek semmi fontosról nem döntenek. Csak bábok, ezek konkrétan a szánalmas fajtából. Sok országban vannak ilyenek mostanában, Európában is dögivel vannak ilyen „észlények”. Az egyik – de nem egyetlen! – funkciójuk, hogy lejárassák a nemzetállamok intézményét. Tehát kiválasztásuk egyáltalán nem a véletlen műve, hanem nagyonis tudatos döntés.

  128. 133. Bálint

    Ki vagy kik irányítják az Egyesült Államokat?
    Mert az teljesen egyértelmű, hogy nem Biden.
    Ő csak egy „bukó”, akivel rosszabb esetben majd vitetik a balhét, az ő kezük és nevük pedig tiszta marad.

    132. Kakukk

    A régi nagy nevek Nyugaton ügyesen egyensúlyoztak és a világhatalmukat úgy tudták fenntartani, hogy a másik oldalnak is tudtak olyat ajánlani, amiért az is belement a status quo-ba.

    A mai „nagy nevek” semmiféle egyensúlyt nem akarnak fenntartani és nem akarnak alkudozni sem.
    Ők a jelenlegi világrend pusztulását akarják és ezt igyekeznek elvégeztetni az oroszokkal és a behülyített európai lakájaikkal.

    Attól tartok, a neokon elit elszámolja magát és nem úgy fog végződni ez a mesterségesen felszított vihar, mint ahogy gondolták. Csak közben sokan belehalnak ebbe a tévedésükbe.

  129. A finnországi térségbe 3 db Tu-160 stratégiai bombázó települt.
    Ez a három gép elvileg képes 24 db rövid hatótávolságú Kh-15 atomtöltetű cirkálórakéta, vagy 12 db nagy hatótávolságú (Kh-55M, Kh-102/102), szintén atomtöltetű cirkálórakéta hordozására és indítására, így alsó hangon is Murmanszk térségében lehet minimum 36 db 200 kT hatóerejű robbanófejjel felszerelt bevetésre kész CM. Ha Kh-102-es verziókkal van felszerelve, a baj még nagyobb, ezek ugyanis alacsony észlelhetőségű fegyverek, amelyek ráadásul nagyon alacsony magasságon terepkövető üzemmódban tudnak menni, ergo szinte a vak véletlenen múlik, hogy bármelyik légvédelmi lokátor egyáltalán észrevegye, nem hogy befogja.

    Ezzel együtt Kalinyingrádba érkezett újabb 3 Kinzhal hordozó Mig-31-es és a mai napon teljes készültségbe helyezték a kalinyingrádi régióba települt katonai erőket.

    Kalinyingrádban Iszkander mobil rakétarendszerek is vannak ismeretlen darabszámmal, de ezek mindegyike szintén felszerelhető az AA-60-as, 10-50 kT hatóerejű atom robbanófejekkel.

    A matek alapján – csak a látható tartományban – Mumanszk térségéből és Kalinyingrádból egy idejűleg (36 plusz 6 plusz 24) 66 db európai célpontra tudnak meglepetésszerű atomcsapást mérni úgy, hogy vagy nem látják a lokátorok a közeledő CM-eket, vagy ha látják is, olyan gyorsan érkeznek, hogy gyakorlatilag védhetetlenek.

    Ebben az esetben csak 12 db Iszkander indítóval (24 robbanófej) számoltan Kalinyingrádban, illetve nem vettem számításba az Európa közelében cirkáló tengeralattjárókra telepített atom robbanófejes Kalibr CM-ket sem.

    Nincs valós adat a környéken ólálkodó víz alatti Kalibrok és a kalinygrádi és a belarusz térségbe települt Iszkander indítókról, valamint a vadászbombázókról is indítható taktikai atomtöltetek elhelyezkedéséről, tehát a 66 db európai célpont nagyon könnyen akár a duplája is lehet, ami gyakorlati értelemben szinte teljesen képes kiütni az európai NATO katonai felderítési, logisztikai és irányítási központokat.

    Egy ilyen lépés után (66 vagy 132 db atomcsapás európai célpontokra) gyakorlatilag az USA maradna az egyetlen nagyhatalom, amelyik eldönthetné, hogy a katonai győzelem legkisebb esélyével indít-e nukleáris válaszcsapást vagy sem.

    Franciaország és Nagy-Britannia beszállása egy nagyobb léptékű nukleáris adok-kapokba a francia és brit állam és nemzet szinte teljes fizikai megsemmisülésével járna bruttó 20 percen belül.

    Egyszóval jó lenne, ha Európa ébredne és nem óhajtana egy gyorsított aktív eutanáziát elkövetni saját magán.
    https://hellomagyar.hu/2022/09/22/video-veri-az-orosz-nuklearis-arzenal-az-amerikait-ime-a-szamok/

  130. 128: Ok, kérlek közöld majd, hogy mentek-e. Megkérdezném, hova kellene most táp.

  131. Egy biztos. Két ország van aki tudja az igazságot, hogy ki robbantotta fel a gázvezetéket.
    A cunami már nem sokat várat magára.

  132. Kiben lesz hajlandóság majd a sérült csőszakaszokat kiemelni, a kinyílt vezetékdarabot kivágni, újat belehegeszteni? Európa nem akar élni tovább, az oroszok meg nem fogják, amíg tolja Brüsszel a támogatást Kijevbe.
    A munka becsült időtartama kb. 4-6 hónap.

    A tengeri lehallgató mikrofonok biztos tudják, hogy ki merült le a csővezetékhez.

    129, Tibor bá”
    Nem hinném ha az ún. háttér-elit, ha létezne, nem venné figyelembe, azt a tényt, hogy az északi földrész ipari-műszaki infrastruktúrája és ezek karbantartását-javítását végző sok milliónyi munkavállaló is elpusztul egy 2-3 napos – majd egy ezt követő nyugalmi időszak után egy újbóli totális „rakétázás” esetén.

    131, Károly

    A fogvatartottak csutakolják le magukat 3 liter szappanos melegvízzel, szivaccsal, ahogy kell. Újdonság a lavórból, vödörből fürdés?

    Irodai munkától tajtékos embereknek is változtatnia kellene a vízpocsékoló zuhanyzási szokásaikon.

  133. „Ha a Török Áramlat földgázvezeték megsérül, annak üzemeltetője nem tudja javítani a károkat, mert a holland kormány visszavonta az engedélyét az Oroszországgal szembeni uniós szankciók miatt – állította csütörtökön az amerikai állami RFE/RL.
    Oleg Aksjutyin, a South Stream Transport BV igazgatója a hónap elején feljegyzést küldött a részlegvezetőknek, amelyben tájékoztatta őket, hogy a holland import- és exporthatóság szeptember 17-től visszavonja exportengedélyét.
    A South Stream Transport a Kreml irányítása alatt álló földgázipari óriás, a Gazprom holland egysége, amely a Fekete-tenger alatt Oroszországból Törökországba, majd a Balkánra és Közép-Európába vezető TurkStream vezetéket kezeli.
    A Török Áramlat évi 31,5 milliárd köbméter földgáz szállítására képes, ennek felét Törökországba, másik felét pedig a Balkánra és Közép-Európába szánják.
    Szerbia és Magyarország a fő európai fogyasztók.
    Bár nem érkezett jelentés a TurkStream ellátási zavarokról, az RFE/RL megjegyezte, hogy a vezeték nagy része három kilométeres mélységben van, és folyamatosan figyelni kell a „szeizmikus tevékenység” miatti károk miatt.”
    #https://www.rt.com/news/563758-turkstream-pipeline-russian-gas-threat/
    #https://www.rferl.org/a/russia-sanctions-south-stream-gas-halt/32058191.html#0_8_10089_8766_2710_243732410

    Hiába, ha valami egyszer elindul…mert ezek a mocsok oroszok nem akarnak európa gázt szállítani, csak az árat verik fel. 🙂 Most örülhetnek a törökök is már.

  134. Pár darab EMP csapás kiprovokálásával az európai gazdasági erő kikerül az enciklopédiákból és így már csak a BRICS országok megnyírbálásával kell foglalkozni a dollárnak.

  135. A Petronas világcég, malayziai LNG-gyára tengeri gázvezeték üzemzavart jelentett be földcsuszamlások miatt, ami Japánba szállítja a folyékony földgázt.

    Így most már biztosított lesz a tülekedés az LNG hajókért.

  136. Nem hiszitek el! De igenis, higgyjétek el:
    Az esti hirekben tudjuk meg az angol kormány megdöbbentő bejelentését:a közelgő hónapokban – azaz a komor angol tél kellös közepén – országosan NAPI 3 ÓRÁS BETERVEZETT áramszolgáltatási szünetekre kell majd számitani. Még nincs eldöntve, hogy egyszerre, az egész ország területén, vagy regionálisan, elszórt idöpontokban nem lesz áram, de maga a lépés eszméletlen, bénitó, NEM NORMÁLIS! Megtudtuk a beszámolóból, hogy a kormány annak, aki nem használja a villanyt a nap folyamán, az napi 10 fontot , afféle prémiumot kap. Elmebaj, de hatványon.
    Az oroszok elleni szankciózások megérik ott valami politikusnak az angol népre váró szenvedést? Orwell leirt, eléggé szemlétetően, egy nyomorgó, apokaliptikus világot, de nála a kommunisták voltak a hibásak, márpedig Nagy-Brittanniát nem a kommunisták vezetik, legalábbis nem egyelöre.
    Emberek, kik, mifélék vezetik a nyugati világot?

  137. 144. Bálint
    Neomarxisták.
    És liberálisok, akik inkább libertáriánusok!
    És zöldek. Akik olyanok mint a dinnye. Kívül zöldek, belül veressek.
    Valamennyinek a Frankfurti iskola volt a keltetője (ha már a SZU-ban nem jött össze…).
    Vagyis röviden válaszolva a kérdésedre, a kommunisták vezetik nyugatot, csak más bőrbe bújva próbálják álcázni magukat (egyre inkább nem!).

    „Villany” pedig azért nem lesz Európában, mert eddig az olcsó „villanyt” Ukrajnából kaptuk (csak érdekes módon erről elfelejtettek minket tájékoztatni – ilyen háttérrel könnyű volt a Muttinak bezárni az atomerőműveket).
    Most meg az a helyzet, hogy az oroszok elfoglalták a nagy Záporjóska érőművet, ezzel oda az olcsó „villany”. Nem véletlenül ez a nagy igyekezet az ukrán fronton. Vissza szeretnék szerezni az erőművet még a tél beállta előtt, hogy az EU-nak legyen ócsó „villanya”. De hiába minden, mert a muszka le fogja nullázni az ukrán áramfejlesztési képességet. És mi megszokjuk, hogy milyen amikor órákig nem lesz áram.

  138. 145,Bendegúz
    Minden elfogadok, amit irsz. „És mi megszokjuk, hogy milyen amikor órákig nem lesz áram….”
    Egy régi kis vicc jut errő eszembe az egyszeri szegényemberről, aki takarékosságra akarta volt tanitani a lovát. Minden nap valamivel kevesebb abrakot adott neki, mkig egy szép nap a szegény pára kiadta lelkét, magyarul éhenhalt.
    Megszokjátok, hogy nem lesz áram, nem lesz elegendő élelem, vagyis egy az egyhez életrekel nálatok is Orwell rettenetes világa!
    És a sors, kedves Bendegúz, a sors meghal a röhögéstől:
    Nem Oroszországban jön mindez létre, hanem nyugaton!
    Jaj, most kapok észbe: a könyv Angliáról iródott.

  139. 146. Bálint
    A pazarló fogyasztáshoz szokott mohó embert le kell szoktatni rossz szokásáról, azaz a környezet pusztításáról. Szerinted ezt hogyan lehetne másképpen? Melyik párt nyerne, ha azzal kampányolna, hogy kedves választok én a ti életszínvonalatokat 50 évvel vágom vissza. Na látod!
    Most kezdődik a folyamat. Akarom mondani, hogy a java, mert a folyamat valahol 2008 környékén indult, 2015 migráns, 2017 Gréta klímahisztivel és a 2019 COV-os irányított válságokkal fel pörgőt. Most kicsúcsosodáshoz szükséges feltételeket a háború egyes szakaszai teremtik meg.

  140. 147.bendegúz
    Kiváncsian várom mi lesz Angliában a közelgő tél folyamán a betervezett áramszünetek okán.
    Mikor és mitől fog a végén szakadni a cérna.

  141. El se tudom képzelni, hogy az EU/Ukrajna és az Orosz Föderáció vezetői közül kiknek súlyosabbak a mentális projekciói, aminek egyenes következménye a kiszámíthatatlan forgatókönyv.

    Finnországtól-Törökországig egy felaktiválódott zóna és roncsvárosok képe van most a felelőtlen politikusok fejében?
    Ezt akarják?

    Hegyre-halmot építenek, hogy egyre súlyosabb legyen a helyzet és ne csak ukrán és orosz emberek haljanak meg értelmetlenül?
    Elszenesedett gyermektesteken akarnak elégtételt venni?

  142. 148. Bálint
    Tudod mindenki magából indul ki ( és a környezetéből ).
    És ezt most abszolút jó értelemben mondom.
    Te azt hiszed, hogy az európai elhülyített népek olyanok mint nálatok?
    Ezek agya úgy ki van mosva, hogy akkor sem ébrednek fel, ha egy nagy benga fekete erőszakosan nyergeli az asszonyukat. Megmagyarázzák, hogy az jó a feleségnek.
    Ezek lázadjanak? Na ne! Csillámpóni és a többi „progresszív” marhaságban élnek!
    És ha mégis igen, akkor lenyugodnak, amikor kapnak egy kicsivel több meleget, amitől már nem fagynak meg.
    Mint írtam volt korábban, ha Ti ilyenek lennétek, már rég beszántottak volna az arabok. Azok az engedékenységet nem pozitív dologként kezelik, hanem gyengeségként. De ezt majd nyugat népe is megtanulja. Hála az értelmes „vilkommen” politikusaiknak.
    Most mindjárt jön Hubab, hogy jújj, rásszista a Bendegúz.
    Persze. Te meg nem vagy az. Költözz oda hozzájuk! Én jártam éppen eleget arrafelé. Nem kérek belőlük, sem a „kultúrájukból”.

  143. 50

    Régen hallottam már azt a mondást: hogy a hatalom a b……nál is édesebb. Nagyon úgy tűnik van ami még a hatalomnál is édesebb : A pusztulás és pusztítás. Jelenleg rosszabb a helyzet mint az 1962 – es kubai rakétaválság idején volt. Közelebb vagyunk egy atomháborúhoz mint bármikor voltunk az emberiség történelme során. Ha most meg is menekülünk akkor sem lesz vége a kölcsönös provokációknak, van elég befagyott konfliktus a világban ahhoz ,hogy az adott esetben felforrósodva, akár képessé válik lángba borítani az egész világot……

  144. 149.
    Mikor az 2014-es ukrán Majdan puccs után az USA ukrán nagykövete aggodalmát fejezte ki Victoria Nuland külügyminiszter helyettesnek az EU biztonságát illetően, Nuland asszony „fuck the EU”-val válaszolt neki. A sors iróniájaként amit az USA akkor elvetett, azt most az európai országok learathatják.

  145. 144. Balint
    Én Romániában élek, itt születtem, és itt nőttem fel a ceaușescui diktatúra alatt. Apám mérnök volt, de 9 éves koromig egy 4. emeleti 2 szobás tömbházlakásban éltünk négyen, ahova nem jött fel a víz, úgyhogy Apám az első emeletről hordta fel a vizet a negyedik emeletre két vederrel, úgy töltötte fel a fürdőkádat, ami nálunk csakis víztározóként szolgált, mert abból mostunk, abból tisztálkodtunk. A fürdés úgy működött, hogy Anyám melegített egy fazék vizet a gáztűzhelyen, azt egy teknőben elvegyítették a fürdőkádból vett hidegvízzel, és Apám úgy „zuhanyozott” minket az Öcsémmel, hogy a teknőből merte ránk a vizet, úgy, hogy mi ketten a fürdőszoba (csempézetlen) talaján álltunk. Szóval, vízhiány kipipálva.
    A 4. emeleti lakás a legfelső szint volt abban a tömbházban, a tető nem volt szigetelve, szóval nyáron olyan meleg volt, hogy Apám a földön aludt, télen pedig, mivel nem volt fűtés, olyan hideg volt, hogy Anyám lefekvéskor hajszárítóval melegítette a lábunkat a paplan alatt.
    Szóval, klímaváltozás kipipálva, energiaválság kipipálva.
    Mi a NORMÁLIS?
    Nekem ez volt a normális. Tudod miért? Azért, mert a Szüleim szerették egymást, és szeretetben nevelték a gyermekeiket.
    Mindig elolvasom andrew blogtárs hozzászólásait, mert habár sokkal fiatalabb nálam, de az érettségi szintje minimum vetekszik a blog „öreg” hozzászólóival. Ő mindig rámutat ezekre az „akkor és most” különbségekre. Manapság az a legnagyobb baj, hogy nem a lényegre figyelünk, hanem arra, hogy mi a „trendi”, mi a „menő”. Én munkaügyileg beutaztam a világot Uruguay-tól Japánig, mindenhol találhatnék állást, megélhetést, de én itthon érzem jól magam, mert nekem az a NORMÁLIS, hogy ott boldoguljak, ahol megszülettem, és ahol a szeretteim élnek.

  146. 150.Bendegúz
    153,proton
    Ez igy igaz, ahogy irjátok, csak azzal egésziteném ki, hogy gyermekkori saját , egyéni szociálizodási folyamatok lenyomatai vagyunk.
    A nyugati ember mai nemzedéke soha nem tapasztalt sem nyomort, sem nélkülözést, soha nem hiányzott neki semmi, ellentétben velünk, a közvetlen háború utáni nyomorúságba beleszületettekkel szemben, megtetézve a kommunizmus csapásaival.
    A nyugati puhány nemzedék, kiket annakidején kimeredt szemmel irigyeltünk, mára kiderült, hogy tulajdonképpen vágóhidra hizlalt szerencsétlenek:egy jólétbe belehülyült, vagy szándékosan jólétben nevelt és ezáltal elhülyitett birkanyáj.
    Én az utóbbira szavazok.
    Azt is megmondom miért: mert egy nyomorúságos gyermekkorban szocializálódott ember, ha valami kis jobblétre vergödik, nem fog willkommen táblákkal üdvözölni semmiféle TÁJIDEGEN betolakodókat, mert náluk, pszichológiai beállitottságból, nincs ingyenkenyér! OLYASVALAKIKNEK, AKIKRŐL CSAK EGY IDIÓTA NEM LÁTJA, HOGY SEMMI HASZNUK NINCS !
    Érdekes módon, sem Tibor bá nem vonult ki, sem én, sem proton, és gondolom te sem. Az idióta nyugati igen, és még befogadási ideólógiát is gyárt hozzá. Ugyhogy lehet, neked lesz igazad, nincs semmi cérna, mi elszakadna.

  147. 153- proton, 154 – bálint:
    A hazáját elhagyó nem tud az imprinting-ről. Érdemes beírni a keresőbe. Minden élőlény születés után „körülnéz” és az lesz a hazája. A minőség nem számít. A korai élmény a döntő.

  148. 153 – proton:
    Nálunk ugyanez volt 45-ben. De a víz kemény volt. Ezért a sparheltből kivett hamuval lágyítottuk.

  149. A következő lépés?

    Európában korlátozott atomháború kiprovokálása.
    Az angolszászok ezt akarják, erre megy most ki a játék.

    A krími híd felrobbantása után majd bevetik az Ukrajnában már készen létben álló piszkos, radioaktív bombát, amelyet majd egy fronton zsákmányolt orosz lövegből lőnek ki egy ukrán katonai vagy civil célpontra vagy más olyan megoldást keresnek, ami az oroszokra utal, azok bosszújára a hídért. A tények majd nem számítanak, csak a szokásos médiaricsaj. Az oroszok voltak, kész, tényként lesz tálalva és kezelve az akció.
    Erre szolgált a közvélemény elmúlt hetekben történt mentális megdolgozása az atom lehetségese használata terén.

    Utána már lesz érv atomfegyver használatára Oroszország ellen. S bíznak benne, hogy a korlátozott orosz célpontok elleni csapás, majd korlátozott, csakis európai célpontokat érintő orosz ellencsapást eredményez majd.

    Hulljon Oroszország és vele együtt Európa is! A félelmében gatyájába eresztett lakossággal meg úgy játszadoznak tovább, ahogy akarnak…

    Ez a primitív tervük. Könnyen máshogy sülhet el.

  150. Oleksij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára viccelődve kívánt jó reggelt az égő krími híd és egy fekete-fehér Marilyn Monroe képpel, amelyen a „Happy birthday, Mr. President!” dalt énekli. Tehát Ukrajna és „barátai” ezt az ajándékot küldte Putyin születésnapjára.

    Nos, orosz atomcsapást ez nem fog kiprovokálni, azt maguknak az angolszászoknak kell majd végrehajtaniuk az oroszok nevében, ha meg merik tenni…

    Mindenesetre az lehetséges, hogy Ukrajnában hamarosan nem lesz villanyáram szolgáltatás. Esetleg az összes Dnyeper-híd fel lesz robbantva. Valamilyen válasz lesz. De az oroszok ezért nem fognak nukleáris fegyverhez nyúlni. Azt csak valakik nagyon szeretnék elhitetni!

  151. 158 – Zsolt:
    A vágy vezérelt gondolatok ellen te se vagy immunis. Putyin előbb vagy utóbb kénytelen lesz az atomhoz nyúlni. Ehhez nem fér kétség. Ami kérdéses, hogy egy figyelmeztető lövést ad-e le, vagy totális támadást hajt végre.

  152. 158

    Ha az ellenfél maga a megtestesült Gonosz a világban akkor azt erkölcsi kötelesség elpusztítani. Ha ez csak atomháborúval lehetséges akkor azzal kell. Ha szembenálló felek közül csak egy is így gondolkozik a másikról és nem lát más megoldást akkor atomhoz fog nyúlni. Már a japán városok elleni atomtámadás végrehajtásához is kerestek és tálalták is , legalábbis szerintük erkölcsi indokot vagy morális érvet sok más érv mellett önmaguk és a közvélemény számára az akkori amerikai katonai és politikai vezetés tagjai ahhoz ,hogy Truman elnök engedélyt adjon a bombák ledobására ….csakhogy most a tét nagyságrendekkel nagyobb mint 1945 nyarán volt. Többek között ezért is van hezitálás hónapok óta mindkét oldalon és persze keresik ha van még egyáltalán másféle megoldás hogy a konfliktus kedvezően érjen véget vagy legalább ne legyen nyilvánvalóan vereség számukra….Nem tudom hogy meddig lehet a világot a szakadék szélén tartani úgy hogy az előbb vagy utóbb ne essen bele.. 1962- ben kb 2 hét volt a kritikus időszak, most már ezen az időtartamon régen túl vagyunk és nem látni a végét.

  153. A jó hír a robbantással kapcsolatban az, hogy a vasút sokkal kevésbé sérült, mint azt az első felvételek alapján gondolni lehetett. A helyreállítási munkák még zajlanak, de az első vonatokat már ma, helyi idő szerint 20:00 óra után indíthatják, legalábbis a mostani infók szerint. Ilyen szempontból a terrorcselekmény nem volt eredményes, a vasúti közlekedés a krími hídon folytatódni fog.

  154. Szír állampolgár és muszlim volt a sofőrje a ma felrobbant teherautó-bombának…
    A Szíriai muszlim Biji al-Kamurji, és az első bizonyítékok alapján egy szélsőséges iszlám szektához csatlakozott, miközben az ISIS által megszállt területekről érkezett menekültként Oroszországba. Nyilvánvalóan egy idegen hatalom ügynöke volt.
    A teherautót egykori tulajdonosa, a krasznodari Borisz Juszobov adta el neki, de elmondása szerint nem volt ideje regisztrálni a tulajdonosváltást.

    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/enoples-sygkroyseis/

  155. Ha Putyin nem tudja atom nélkül megoldani az ukrán helyzetet, akkor az nagy égés lesz neki, de a legrosszabb, nekünk is. De a mozgósítás azt mutatja, h még nem tartunk ott. Azért egyre több ilyen hang van:

    „Ha ma nem adunk normális választ arra, ami történt – és ez a válasz nem lehet más, mint egy kib**szott nagy nukleáris rakéta Kijevre –, akkor két héten belül már a Krímben is harcok lesznek” – egy orosz katonai blogger a Telegramon
    https://mandiner.hu/cikk/20221008_atomot_kijevre_kovetelik_az_orosz_telegram_csatornan

  156. 3976-kovetkezo-lepes

    Kezdetét veszi az Új Rend elleni globális mozgalom amely végre szétrombolja

    SEM ENERGIAVÁLSÁG, SEM ÉLELMISZER VÁLSÁG… SEM OLTÁS, SEM ADÓSSÁG, SEM EMBERI JOGOK MEGSZÜNTETÉSE…

    https://attikanea.info/wp-content/uploads/2022/10/b32a0ce1a6ed95a18efd7.png

    … gondold át ezt nagyon komolyan…

    NYERÜNK, BAJTÁRSAK…

    Calliope Szuflé

    https://attikanea.info/wp-content/uploads/2022/10/0-Screenshot_1-6.jpg

    Globális hibernációs – Téli álom – mozgalom az emberi fajban

    Elalszunk 2022. november 1-én
    Felébredünk 2023. május 1-én

    Spórolunk energiát
    Spórolunk élelmiszert
    Elfelejtjük a téli ruhákat
    Felfrissülve ébredünk
    Soványabbak ébredünk
    Segítjük a környezet védelmét
    Megszabadulunk a vírusoktól, a náthátol, takonytol, megfagyástol, hótorlaszoktol, csúszós utaktol, hóeltakarításoktol, téli abroncsoktol és 6 hónapos ágynyaggatástol.

    November 1.-én, Kedden, mindenki ágyban és…
    Jó Nyarat.

    Kostas Perakakis
    /https://attikanea.info/

  157. 164. SZVP

    „Ha Putyin nem tudja atom nélkül megoldani az ukrán helyzetet, akkor az nagy égés lesz neki..”

    Hát igen, most tökéletesen egyet értek veled.

    Bár hozzátenném, Putyin nem fogja tudni megoldani az ukrán helyzetet sehogyan sem. Nem fog tudni atomot bevetni. Veszíteni fog és nem fog atomot bevetni.

    159. Tibor bá,

    „Putyin előbb vagy utóbb kénytelen lesz az atomhoz nyúlni.”

    Nahát, nem megy atom nélkül a ‘világverő’ ruszki hadseregnek? Armata tankok? Hipermodernszubszónikus rakéták? Csodafegyverek? 🙂

    Egyébként üdvözlök mindenkit az ukrán éjszakából. Most van térerőm, így tudok írni. (és persze olvasgatni, tájékozódni. Látom, hogy a kercsi híddal történt egy kis probléma ma reggel. 🙂 )

    Majd idővel (és ha a térerő is úgy akarja) írok, bejelentkezem némi infóval.

  158. Kár, hogy a Selyemút-ból sem lesz így semmi.

    Pedig milyen nagy tervek voltak a fényeslitkei óriás vasúti átrakóval.

    Orosz energiahordozókkal, az európai ipar a világ számára olaj-szén-földgáz és nukleáris kiserőműveket, szállítóhajókat, vasutat, villamos energia elosztókat…stb. gyárthatott volna tízezerszámra, melyet a vasúton keresztül vihettek volna a Távol-Keletre…
    Na majd ezt a hiányt az orosz gazdaság szépen pótolja.

    No és akkor itt jön Másnap Jericho fórumtárs meglátása, hogy érdemes lesz az Orosz Föderáció bármely tagországába elköltözni, ahol van energia, munka és jövő…akár a lakatosnak, akár egy villamosmérnöknek feltéve, ha tanulgatja az orosz nyelvet.

    (A Nagy Csata vagy a lassú gazdasági öngyilkosság után nincs értelme már egy high-tech infrastruktúrát fenntartani, csak a minimumot a minimál mezőgazdasági szektor miatt.)

  159. 156

    Ukrajna sem omlott össze nyáron és az oroszok sem fognak…

    Te arra leszel büszke ,hogy kitelepítitek az oroszokat a Donbaszbol és a Krímből? Arra a történelemhamisításra amit Kárpátalja kapcsán is műveltek ? Szergej Bandera mint nemzeti hős? Ez lenne az alternativa? Az ukrán nacionalizmus jó mert most érdeke a Nyugatnak felhasználni mint eszközt az oroszok ellen…..aztán majd ha változnak az érdekei ez is megy a levesbe mint Jugoszlávia .

  160. 157

    Ez is lehetséges forgatókönyv. Az orosz gazdaság majd belesimul az ázsiai gazdaságba és Európa pedig kimarad belőle…..kinek jó ez ? Költői kérdés.

  161. 156. Gyarmathy

    „Nahát, nem megy atom nélkül a ‘világverő’ ruszki hadseregnek?”

    Ha megy, akkor az amcsik nyúlnak atomhoz. Aztán az oroszok. A végeredmény szempontjából mindegy.

  162. „Az orosz rakéták több célpontba is becsapódtak Kijev központjában hétfő reggel – írta Vitalij Klicsko polgármester a Telegram csatornáján. Arra kérte a lakosokat, hogy keressenek menedéket, és ne utazzanak a fővárosba.
    Anton Gerascsenko, a belügyminiszter tanácsadója elmondta, hogy rakéta csapódott be a Vlagyimirszkaja utcába, ahol az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) székhelye található.”

    Újabb szakasz a háborúban? Most már kormányzati épületeket is támadnak? Több városban áramkimaradás van.

  163. 170. Kamionos
    Bolton szenátor (Medvegyev amerikai megfelelője a hülyeségben), azt mondta, hogy ha az oroszok nukleáris fegyvert vetnek be, akkor amerika úgy válaszol, hogy a nukleáris válaszcsapás célpontja az orosz kormányzat (Putyin).
    Egy másik csoport törvényjavaslatot terjesztett be, hogy büntessék meg a Szaud-Arábiát és az Emírségeket, mert csökkenteni akarják az olajtermelésüket. Vonják ki onnan az amerikai a katonákat és ne szállítsák le a megrendelt fegyvereket.
    Ilyen emberek vannak hatással a döntésekre, vagy csak szócsövek?

  164. 171 – kakukk

    Charkovtól Lvovig rengeteg helyen támadás zajlik éppen a kritikus infrastruktúrához tartozó létesítmények ellen.

  165. 173. Zsolt

    Meg játszóterekre, parkokra, sétálóhidakra is jutottak rakéták.

    Putyinnak teljesen elmentek már otthonról…

  166. 174 – Keltafan

    Bizony, annyi mosógépből meg mikrohullámú sütűből kivették a mikrochipeket, hogy még játszótereket is megcéloztak a gaz ruszkik, persze…

    Akkor mégse állnak olyan rosszul ezekkel a rohadt rakétáikkal vagy hogy van ez? Az egyik baromságot most hirtelen felcseréled a másikra?
    A donbászi játszóterek képeit nézegeted éppen talán, ahol óvodás és kisiskolás korú kisgyerekek leszakadt végtagjai borították el a homokozót?

  167. A krími hídért cserébe a mai napon az ukrán jóléti infrastruktúrának jól odavertek az oroszok a rakétákkal, így a villamos energia exportjuknak lőttek.

    Az ukrán importáram hiánya miatt Magyarországnak is gondjai akadhatnak a közeljövőben…

  168. 174. Keltafan
    Bizonyára Vologya köpködött a múltkor ebéd közben, ezért kellett marha messziről méregdrága rakétával a ladáját szétlőni. Mondhatják majd neki, rossz helyen parkolt, az SZBU épülete mellett nem biztonságos.
    Nyugat-Ukrajna is kapott bőven, ezzel a háború megint közelebb került hozzánk.
    Az előbb néztem, még van áramiportunk Ukrajna felől. Kérdés, még meddig? Meg az olajvezeték állomásai meddig működnek majd áram nélkül?

  169. 175. Zsolt

    Nyilván önmerénylet lehetett, vagy egy számítógépes animáció…
    A szent oroszok épp a túlnépesedést akarják megakadályozni, hogy nagyvárosokban polgári infrastruktúrát bombáznak. Nem értem, hogy Vlagyimir hogyhogy nem kapott Nobel békedíjat még ezen jótéteményeiért.

    https://mobile.twitter.com/ASLuhn/status/1579373342351847424

  170. A kérdés az, hogy egyszeri kis válaszrakétázás volt, vagy elkezdődött egy nagyobb folyamat.

  171. @178 Keltafan: „Vlagyimir hogyhogy nem kapott Nobel békedíjat”
    Ha Obama kaphatott, akkor tulajdonképpen miért is ne?
    :)))

  172. Kíváncsian várom az első amerikai – akár – atomtöltettel elkövetett szokásos hamiszászlós incidenst. Vajon mikor jön el az a pont, amikor a védelmi célból felduzzasztott NATO támadó alakulattá fejlődik?

  173. Ukrajnában ma délután bejelentették, hogy az EU országaiba ill. Moldovába sem tudnak 2022. október 11.-től villanyt exportálni.

    forrás: Ukrán Energiaügyi Minisztérium, Minenergo

    („Ha eljő a sötétség.”)

  174. „Aki azt hiszi, hogy a mostani rakétázás válasz csapás volt a Kercsi-híd robbantására, az nagyon téved…
    Az egész éppen erre ment ki, hogy szétbarmolják az ukrán erőműveket, mert árammal segítette ki az EU-t…
    A rakétázásra már október 2.-án és 3.-án kiadta Putyin a parancsot, és 4.-e és 8.-a között több hír is volt arról, hogy 5 cirkáló van a Fekete-tengeren, Kalibr rakétákkal… összesen 32 darab… és még pár hajó az Azovi-tengeren…
    Ilyen Kalibr rakéták haladtak át a moldáv légtéren, hogy kikerüljék az ukrán légvédelmet…
    Az eredmény … egyértelmű siker, mert annyira tönkrevágták az ukrán energia hálózatot, hogy most már nem tudnak minket kisegíteni elektromos árammal…

    Ez a rakéta csapás nem a híd robbantására volt válaszlépés, mert már az előtt ki lett adva a parancs, hanem az EU elleni gazdasági csapások körébe tartozik…”

    Jön még kutyára dér. Remélem, a ruszkik merülnek ki majd hamarabb, és visszatakarodnak a helyükre!

  175. „Aki azt hiszi, hogy a mostani rakétázás válasz csapás volt a Kercsi-híd robbantására, az nagyon téved…
    Az egész éppen erre ment ki, hogy szétbarmolják az ukrán erőműveket, mert árammal segítette ki az EU-t…
    A rakétázásra már október 2.-án és 3.-án kiadta Putyin a parancsot, és 4.-e és 8.-a között több hír is volt arról, hogy 5 cirkáló van a Fekete-tengeren, Kalibr rakétákkal… összesen 32 darab… és még pár hajó az Azovi-tengeren…
    Ilyen Kalibr rakéták haladtak át a moldáv légtéren, hogy kikerüljék az ukrán légvédelmet…
    Az eredmény … egyértelmű siker, mert annyira tönkrevágták az ukrán energia hálózatot, hogy most már nem tudnak minket kisegíteni elektromos árammal…

    Ez a rakéta csapás nem a híd robbantására volt válaszlépés, mert már az előtt ki lett adva a parancs, hanem az EU elleni gazdasági csapások körébe tartozik…”

    Jön még kutyára dér. Remélem, a ruszkik merülnek ki majd hamarabb, és visszatakarodnak a helyükre!

  176. 184. elesz:
    „Az egész éppen erre ment ki, hogy szétbarmolják az ukrán erőműveket, mert árammal segítette ki az EU-t…”
    Siralmas, de kell az EU nak a kijózaniító pofon, mert másképp nem ért a szóból, túlságosan el vannak kényelmesedve Brüsszelben, már az egész világ rajtunk röhög. Csak meg fogják érteni előbb utóbb, hogy hiába bohóckodik ilyen kvótákkal, akumulátorokkal, panelekkel meg szélkerekekkel, addig amíg nincs működőképes megoldás addig lennebb kell venni az egóból s beszélgetni a problémákról amíg még van kivel, mert ha amerikára leszünk utalva abban köszönet nem lesz, az borítékolható. A GDP alapja a termelés, az pedig olcsó energia nélkül versenyképtelen, veszteséges.

  177. 174. Keltafan
    „Meg játszóterekre, parkokra, sétálóhidakra is jutottak rakéták.”
    Kihagytad, hogy meg bölcsődékre, óvodákra, kórházakra, terhesnő gondozókra, szülészetekre, rokkant és csecsemő ellátó központra. Kihagytam valamit?

    „Putyinnak teljesen elmentek már otthonról…”
    Nem jobban mint az USA vezetőinek, akik egy számukra teljesen idegen és több 1000 km-re lévő területen keverik a szart. Csak is demokratikusan!

    175. Zsolt
    Ne erőltesd magad, ezek buborékban élnek. Ami azon kívül van, az nem létezik.
    „Extra Buborék non est vita, si est vita, non est ita”.

    176. János
    „A krími hídért cserébe a mai napon az ukrán jóléti infrastruktúrának jól odavertek az oroszok a rakétákkal, így a villamos energia exportjuknak lőttek.”

    Ezzel az EU-nak bevittek egy irtó nagy gyomrost. Ti. az áram jelentős része onnan jött, csak ezt valahogy soha nem mondták.

    „Az ukrán importáram hiánya miatt Magyarországnak is gondjai akadhatnak a közeljövőben…”

    Mi is kaptunk egy cumit, az biztos. Nem véletlen, hogy OV.-nek és csapatának (akik eddig valahogy elszötymögték az ügyet) hirtelen megjött a Paks II. építhetnékjük. Csak nehogy késő legyen.

    178. Keltafan.
    „A szent oroszok épp a túlnépesedést akarják megakadályozni, hogy nagyvárosokban polgári infrastruktúrát bombáznak. Nem értem, hogy Vlagyimir hogyhogy nem kapott Nobel békedíjat még ezen jótéteményeiért.”

    A lényeg, hogy Obama úgy kapta meg, hogy semmit sem bizonyított előtte. Sőt, hogy jobban kiérdemelje a díj átadását követően nem sokkal több háborút is kirobbantott. Na ez az igazi demokratikus értékítélet. Ezek után gerinctelen aki elfogadja attól a sóhivataltól a „díjat”.

    182. Csak kérdezek
    „Kíváncsian várom az első amerikai – akár – atomtöltettel elkövetett szokásos hamiszászlós incidenst.”

    Nem lesz hamis zászlós atomtámadás, mert:
    1. az orosz azonnal tudná, hogy ez azért történt, hogy legitimálja az USA atomcspását, így azonnal kitárazna (gondolom ezt az orosz megfelelő csatornákon Amerika tudomására hozta), amit
    2. az USA nagyrészt nem tudna megfogni, mert nincs 100%-os elhárító rendszere, de még 50%-os sem.
    Vagyis még nem lesz hamis zászlós támadás.

    „Vajon mikor jön el az a pont, amikor a védelmi célból felduzzasztott NATO támadó alakulattá fejlődik?”

    Nem fog eljönni ez sem, ha csak önkéntes alapon nem lépnek egyes tagok bele a háborúba, de az már nem NATO zászló alatt lesz, ugyanis a NATO védelmi szövetség, ami csak a területét ért csapás esetén léphet. A belépőket nem védené az 5. cikkely.
    Na jó, itt el lehet játszani a hamis zászlós támadást, de azt kb. annyian hinnék el, mint az ÉÁ ellen elkövetett merénylet orosz voltát.

    184. Elesz
    Attól tartok, hogy ránk hamarabb fog dér jönni!
    És egyébként is a muszka jobban bírja a telet mint mi, na meg neki van bőven tüzelni valója. Mi állunk szarul ebben az ügyben.

    185. András
    100%-ban igazad van!

  178. 174. Keltafan
    „Meg játszóterekre, parkokra, sétálóhidakra is jutottak rakéták.”
    Kihagytad, hogy meg bölcsődékre, óvodákra, kórházakra, terhesnő gondozókra, szülészetekre, rokkant és csecsemő ellátó központra. Kihagytam valamit?

    „Putyinnak teljesen elmentek már otthonról…”
    Nem jobban mint az USA vezetőinek, akik egy számukra teljesen idegen és több 1000 km-re lévő területen keverik a szart. Csak is demokratikusan!

    175. Zsolt
    Ne erőltesd magad, ezek buborékban élnek. Ami azon kívül van, az nem létezik.
    „Extra Buborék non est vita, si est vita, non est ita”.

    176. János
    „A krími hídért cserébe a mai napon az ukrán jóléti infrastruktúrának jól odavertek az oroszok a rakétákkal, így a villamos energia exportjuknak lőttek.”

    Ezzel az EU-nak bevittek egy irtó nagy gyomrost. Ti. az áram jelentős része onnan jött, csak ezt valahogy soha nem mondták.

    „Az ukrán importáram hiánya miatt Magyarországnak is gondjai akadhatnak a közeljövőben…”

    Mi is kaptunk egy cumit, az biztos. Nem véletlen, hogy OV.-nek és csapatának (akik eddig valahogy elszötymögték az ügyet) hirtelen megjött a Paks II. építhetnékjük. Csak nehogy késő legyen.

  179. Egymásnak ellentmondó hírek keringenek a Starlink, Ukrajnára vonatkozó területén az október tizedikei rakétázás miatt.

    1, A rádióamatőrök szerint kísérleteztek az oroszok a troposzférikus „analóg internettel” (Barsz), mert interferenciát észleltek.
    2, Harkályok szerint a földi átjárók (gateway) számát ritkították meg a cirkálórakétákkal az oroszok. (Ez a legkevésbé valószínű, mert az égi-földi átjátszók Ukrajnával szomszédos országokban vannak.)
    Harmadik változat szerint maga Elón Múszk korlátozta le a Starlinket az orosz csapás napjának hajnalán.

    (Ezért aztán SMS-ben kevesebb koordinátát kapott az ukrán tüzérség ésa légvédelem) .

  180. Aki elég jól tud angolul, már betűzheti is az új amerikai nemzetbiztonsági stratégia kiadását.
    National Security Strategy címmel. 2022. október 12.

    Közben meg megy az izgatás ezerrel, a nukleáris elrettentés elrettentéséről, miszerint a hagyományos orosz haderő legyengül az ukrán fronton („brit tudósok” ugye) és ebből az a KÖVETKEZŐ LÉPÉS szerintük, hogy a nukleáris erők bevetésével újra erőre kap…és még egy Majdan-téri előkészülettel visszavezetik a liberális szabadságra vágyó orosz népet a világ jövőjéért folyó versenyszellemben.

    Na halljátok.
    Egyébként „Steadfast Noon” a háborús játékot csak megtartják a 42. héten a nagy erős érdeklődésre való tekintettel… az Able Archer is frászt hozta az északi féltekére.

    Állítólag:
    Artemovszk környékére pedig éjjel – nappal hordják az oroszok ellátmányt, biztos ismét megpróbálkoznak egy oldalsó öleléssel, míg szemből csalogatják őket.

    Ezenkívűl a csatlakozott donbászi területekre ill. Oroszország-Ukrajnával szomszédos területeire rendkívűl sok üzemanyagszállító, mobil betonüzemes, építőanyagos, hűtőkocsis vasúti szerelvény érkezett, persze lehet, hogy ezek levegővel felfújt álcázások csak.
    Nomega a részleges mozgósítás jócskán megnövelte a logisztikai feladatokat is.

  181. Előzetes tervek szerint megkezdte az Orosz Föderáció a „Гром” nevű nukleáris hadijátékot (sokféle eszközzel) a Barents-tengeren, amíg a NATO az angol sziget körül repdes.

    Október 18.-tól kezdődően a Varanger, Medve, Kildin-sziget közelében lévő területeket zárják le a repülőgépek és a hajók elől ill. a Novaja Zemlja szigetet és Kara-tengert is.

  182. Visszatérve a „troposzférikus analóg internetre” (Гроза/Сосник-ПМ)”:
    nagy mennyiséget rendeltek a közelmúltban a Ruselectronics gyártótól az orosz beszerző szakemberek (aszt góz). A rendszer kommunikációs módban 25 Mbps-ig, mikrohullámú kommunikációs módban pedig 155 Mbps-ig képes adatátvitelre. A Gróza és a Szósznyik két rendszer, de ugyanazt a tartományt használják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük