(3947) A brit helyzet

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat arra figyelmeztet, hogy ezrek fognak meghalni a megfizethetetlen energiaszámlák miatt

szerző: Robert Stevens

89. útban a 90. felé

Nagy-Britanniában az emberek ezrei fognak meghalni idén ősszel és télen az üzemanyagár emelkedés okozta szegénység következtében, amire a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) főnökei figyelmeztetnek. Ez egy fenyegető „humanitárius válság”.

Múlt pénteken az angliai, walesi és észak-írországi egészségügyi szolgálatot képviselő NHS kijelentette, hogy „példátlan lépést” kell tennie, és figyelmeztetni kell azokra a szörnyű következményekre, amelyek több tízmillió embert sodornak szegénységbe, a növekvő üzemanyagár miatt.

Az NHS vezérigazgatója, Matthew Taylor azt mondta: „Az ország humanitárius válsággal néz szembe. Sokan szembesülhetnek azzal a szörnyű választással, hogy kihagyják az étkezést, hogy felfűthessék otthonukat, vagy hideg, nyirkos és nagyon kellemetlen körülmények között jutnak némi élelmiszerhez. Ez viszont, országszerte megbetegedések kitöréséhez vezethet, és növelheti az egészségügyi egyenlőtlenségeket, ronthatja a gyermekek életesélyeit, és kitörölhetetlen sebet hagyhat a helyi közösségekben.”

A szervezet levélben fordult Nadhim Zahawi konzervatív kancellárhoz, az új energiaár-plafonról szóló augusztus 26-i bejelentés előtt, amelyben megjegyezte, hogy „a legfrissebb becslések szerint a felső korlát januárra akár 4200 fontra is emelkedhet”.

A levél bemutatásakor a testület aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy „a széles körben elterjedt energia-szegénység növelni fogja a hideg otthonokkal összefüggő éves halálesetek már amúgy is magas számát, amely a becslések szerint körülbelül évi 10 000 Font”.

A levél kijelenti: „Még ha figyelembe vesszük is a kormány által megígért 400 GBP-s megélhetési költség-visszatérítést”, az áremelkedések „az Egyesült Királyság háztartásainak több mint kétharmadát tüzelőanyag-szegénységbe fogják taszítani, tovább súlyosbítva az egészségügyi egyenlőtlenségeket, amelyek már a járvány idején is kiszélesedtek.

„Az egészségügyi vezetők arra figyelmeztetnek, hogy az üzemanyag-szegénység növekvő aránya közegészségügyi vészhelyzet lesz, amely fizikai és mentális betegségeket okoz, és tovább nehezíti a már amúgy is megterhelt egészségügyi és gondozási szolgáltatásokat.”

Az NHS által hivatkozott energiaplafon adatok valószínűleg alábecsülik a munkásosztályra nehezedő katasztrofális pénzügyi terheket. Az Auxilione tanácsadó cég kedden közzétett előrejelzései szerint a várhatóan emelkedő földgázárak miatt az átlagos éves energiaszámlák október 1-jétől 3576 fontra, 2023 januárjában 5066 fontra, áprilistól pedig mindössze hét hónap múlva 6552 fontra nőnek.

Már, most is több millió háztartás él üzemanyag-szegénységben, de az ilyen mértékű áremelés a lakosság nagy részét, különösen a munkavállalókat sodorja súlyos helyzetbe.

Áprilisban 22 millió ember számlái átlagosan 693 fonttal emelkedtek, évi 1277 fontról 1971 fontra. Az előre fizetett ügyfelek, főként a legszegényebbek, 708 GBP-os növekedést tapasztaltak 1309 GBP-ről 2017 GBP-re. Ez az emelkedés, 6,32 millió háztartást sodort üzemanyag-szegénységbe. Heteken belül, mivel az októberi új számlák sok ezer fontra rúgnak, emberek tízmilliói nem engedhetik meg maguknak, hogy főzzenek, bekapcsolják a fűtést, vagy akár moshassanak is.

A York Egyetem múlt héten közzétett kutatása szerint januárra az Egyesült Királyság háztartásainak kétharmada (65,8 százaléka) az üzemanyag-szegénység csapdájába kerül. Ez 18 millió családnak, vagyis 45 millió embernek felel meg.

Egy olyan országban, ahol már több mint 14 millióan élnek elsöprő szegénységben, az energiaszámlák megdöbbentő emelkedése önmagában milliók számára törli el az összes rendelkezésre álló jövedelmet, és az összes megtakarítást.

A válságot nagymértékben tetézik az áremelkedések, amelyek minden hónapban új rekordot döntenek. A múlt héten az alacsonyabb fogyasztói árindex (CPI) inflációs mérőszáma 40 év után először érte el a 10 százalékot, míg a pontosabb kiskereskedelmi árindex (RPI) mérőszáma közel 12,5 százalékra ugrott. A héten a City amerikai pénzügyi szolgáltató csoport azt jósolta, hogy 2023 első negyedévében a fogyasztói árindex eléri a 18 százalékot, és a kiskereskedelmi árindex pedig 21 százalékra emelkedik.

Ez a lehetetlen helyzet, a szegénység, az alultápláltság és az öngyilkossági kísérletek meredek növekedéséhez vezet. A hétvégén Karim Brohi, érsebész, a London Major Trauma System igazgatója Twitter-üzenetet írt: „Újra több felvétel, öngyilkossági kísérlet miatt. – Növekedett, mert nem volt mit enni”.

Sok embert megrázott Kelly Thomson, a kétgyermekes egyedülálló anya megdöbbentő esete, akinek a számlák kifizetése után mindössze heti 40 font maradt a zsebében, önmaga és két gyermeke élelmezésére. Miután, 2020 decemberében a járvány súlyosbodásával elbocsátották a munkahelyéről Kellyt, kénytelen volt jóléti ellátásból élni. Ez oda vezetett, hogy az elmúlt 18 hónapban kétszer került kórházba alultápláltság miatt. Kelly 14 kg-ot fogyott. Vérátömlesztésre volt szüksége, hogy a vasszintje visszaálljon a normális szintre.

A Metro újság arról számolt be, hogy ebben az időszakban „a család kénytelen volt gyertyával világítani, és a szomszédokra támaszkodni az étel melegítésében”. Az anya azt mondta a metrónak: „Aggódok az egészségemért, állandóan éhségérzetem van. Júniusban a gyerekeim nézték, ahogy összeesek. Soha életemben nem féltem ennyire, és ennek a mentális egészségükre gyakorolt ​​hatása szörnyű lehet.”

Emberek százai adakoztak a Go Fund Me felhívásra, és több mint 8700 GBP-t gyűjtöttek össze a családnak. Ám az uralkodó körökben élők, nem tűrnek el minden ilyen segélykiáltást, beleértve az NHS azon követeléseit is, hogy családok millióinak azonnali segítséget kell nyújtani.

A leköszönő Boris Johnson miniszterelnök, Nadhim Zahawi kancellár és 15 energiavállalat vezetői közötti augusztus 11.-i találkozó előtt a hónap elején, a Downing Street ragaszkodott ahhoz, hogy a tömeges szenvedések és halálesetek elkerülése érdekében, ezen a télen semmilyen sürgősségi intézkedést nem vezetnek be. Johnson, miközben a külföldön töltött nyaralása során napbarnítottá vált, azt mondta, hogy a szeptember 5-én kihirdetett utódján múlik az esetleges költségvetési döntések meghozatala.

Boris Johnson miniszterelnök részt vett egy energetikai kerekasztal tárgyaláson a Downing Street 10-ben. A kerekasztal-beszélgetés házigazdája Nadhim Zahawi pénzügyminiszter volt. Kwasi Kwarteng üzleti titkár is részt vett az energiavállalatok vezérigazgatói mellett.

Az energiacégek vezetői, noha együttesen arról számoltak be, hogy idén eddig 15 milliárd fontot meghaladó nyereségük volt, ki-be járkáltak a találkozón, és nem voltak hajlandóak minimális engedményeket se tenni az energiaárakat illetően.

A munkásokat arra késztetik, hogy fizessék ki azokat a milliárdos katonai kiadásokat, amelyeket Nagy-Britannia a NATO, Oroszország elleni proxy  háborújára vállalt az energiaárak, ezt követő emelésével. Johnson szerdán Kijevben beszélt az ukrán függetlenség napja és a háború megünneplése alkalmából, és kijelentette, hogy a brit háztartásoknak „el kell viselniük a növekvő számlákat”. A fegyveres erők minisztere szerint Ukrajna Oroszország elleni háborújának támogatása azt jelenti, hogy „igazán drága tél áll előttünk”, amelyet a dolgozó embereknek kell viselniük, „bármilyen is legyen a rövid távú fájdalom és költség”.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

46 gondolat erről: „(3947) A brit helyzet

  1. Ez elég szomorú, nálunk is ez várható. Kemény teleknek nézünk elébe.
    Mindazonáltal vannak vagy a fordításban, vagy pedig az eredetiben félremagyarázások (?), pl.: „..Ukrajna Oroszország elleni háborújának…” Úgy tudom, hogy az Oroszok vonultak be Ukrajna területére, mind 2014 és 2022-ben Ukrajna veszít területeket, nem fordítva, így hogy is van ez? Tehát a helyes az lenne hogy: ” az Oroszok Ukrajna elleni háborújának …”. Még mindig ott tartunk hogy az Oroszok úri becsületből támadtak, mert „felhergelték” őket, és „jár nekik” ez a föld? Remélem nem 🙁

  2. 1. Minato
    Jó a fordítás, az eredeti cikk:
    https://www.wsws.org/en/articles/2022/08/24/huma-a24.html

    „He was supported by Armed Forces Minster James Heappey, who said that backing Ukraine’s war against Russia means that a “really expensive winter lies ahead” and has to be borne by working people, “whatever the short-term pain and cost might be”. ”

    A Google fordításban is:
    „Támogatta James Heappey fegyveres erők minisztere, aki szerint Ukrajna Oroszország elleni háborújának támogatása azt jelenti, hogy „igazán drága tél vár” és azt a dolgozó embereknek kell viselniük, „bármilyen is legyen a rövid távú fájdalom és költség”.”
    *https://www-wsws-org.translate.goog/en/articles/2022/08/24/huma-a24.html?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=hu&_x_tr_pto=sc

  3. A brit szegének Oroszországba kellene költözzenek.

  4. The WSWS is published by the International Committee of the Fourth International, the world party of socialist revolution.

    Egy világproletárjaiegyesüljetek típusú oldal értelemszerűen torzítva kommunikál, Putyin javára.

  5. A Negyedik Ipari Forradalom minden lehetőségét ki kell használni egy olyan globális élelmiszertermelési rendszer megvalósítására, amely korlátozott környezeti hatással képes megfelelni a kihívásoknak.
    Ez azt mutatja, hogy az élelmiszeripar átalakítása már a Covid-19 megjelenése és az Ukrajnai ellenségeskedés kitörése előtt is a WEF napirendjének kulcskérdései között szerepelt.
    A WEF kifejezte elkötelezettségét amellett, hogy „segítsen a mezőgazdasági ágazat napirendjének meghatározásában”, és új alternatívákra való átállást sürget a „növekvő népesség táplálása érdekében”, mint például az „Impossible Foods, Just and Beyond Meat”, amelyek „zöldségfélék” termékek”, amelyek megpróbálják utánozni a „hús profilját”. Elősegíti továbbá a laboratóriumokban előállított „tenyésztett hús” nagyobb mértékű felhasználását (lásd LABORATÓRIUMI ÉLELMISZEREK – AZ ÁLLATTARTÁS ÉS MEZŐGAZDASÁG, LEHETSÉGES VÉGÉT)”. )
    A Világbank nagyrészt egyetért a WEF-fel az ehető rovarok tömegtermelésében és fogyasztásában, …
    Az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete is hirdeti az ehető rovarok előnyeit,..
    Emellett 2012-ben hozták létre a Nemzetközi Rovarok Élelmiszer- és Takarmányozási Platformot (IPIFF), amelynek jelenleg nyolcvanhárom tagja van huszonhárom különböző országból, hogy képviselje „a rovarágazat érdekeit az EU döntéshozói előtt”.
    Az alternatív élelmiszerek tömeges előállításának és fogyasztásának hívei teljesen tisztában vannak azzal, hogy ha a világ lakosságát arra kényszerítik, hogy elfogadja az élelmiszeripar e disztópikus átalakulását, az valószínűleg több milliárd ember megélhetését fogja tönkretenni, akik a hagyományos mezőgazdaságtól függenek, és példátlan szegénységhez vezet. , nyomorúság és éhség, különösen az alsó és középrétegek körében.
    Így 2019-ben a WEF felismerte, hogy létezik „egyedülállóan érzelmi és kulturális politika az élelmiszerekkel, különösen a húséval kapcsolatban”, ami azt jelenti, hogy az élelmiszerrendszer sikeres átalakításához valószínűleg szükség lesz bizonyos fokú erőszakra, a nézeteltérések cenzúrázására és a megfelelő narratíva létrehozására (pp. lásd COVID, Ukrajna stb.), hogy a vállalati média, a meg nem választott szakértők és a korrupt politikusok reklámozzák, hogy az alternatív élelmiszerek ízletesebbnek tűnjenek.

    /https://www.el.gr/nea-taxh/etsi-tha-epivalloyn-ta-kainoyria-trofi//

  6. Minato:

    Érted, amit leírtál? Azt kéred számon, hogy Boris az angol adófizetőktől a támogatást nem az oroszok Ukrajna elleni háborújára kérte? Ukrajna honvédő háborújáról van szó Oroszország ellen, Boris erről beszélt, ezt nevezi Ukraine’s war against Russia. Ha Ukrajna nem háborúzna Oroszország ellen, akkor azt kapitulációnak hívnák. Két ember verekedése is csak akkor verekedés, ha ütik egymást. Ha csak az egyik üti a másikat, az verésnek hívják.

    Más: Ne menjünk már bele álmorális kérdésekbe, fel kellene végre fogni, hogy A NAGYHATALMI POLITIKA SOSEM VOLT EMOCIONÁLIS KÉRDÉS b@sszátok meg! Nem emlékszem arra sem, hogy 9/11 után bármikor is felemelted a szavadat az afganisztáni támadás ellen (miközben állítólag szaúdi tenoristák csinálták a balhét), 2003-ban az iraki háború ellen, 2011-ben Líbia megtámadása ellen, 2014-ben a törvényes ukrán kormány megbuktatása ellen, az elmúlt 8 évben pedig a donbásszi háború ellen.
    Ezekben a kérdésekben hol voltál, vagy mi a véleményed?

    Igen, Oroszország háborús agressziót követett el a – mellesleg távolról sem szendeszűz és ártatlan félnáci – ukrán állam ellen.
    Igen, az USA rendszeres háborús agresszor, ahogy Nagy-Britannia vagy épp Franciaország is.

    Majd akkor fogom elfogadni szó nélkül a rinyálást, ha azt látom, hogy egyformán rinyál valaki MINDEN HÁBORÚS AGRESSZIÓ ELLEN. Amíg ez viszont nincs, addig ne csináljunk már Krisztusból bohócot. Ezt üzenem kivétel nélkül mindenkinek, aki megállás nélkül ajvékol az orosz támadás miatt, de mélyen kussol, ha az angolszászok követnek el háborús bűncselekményt.

  7. Visszatérve a poszt témájához:

    Unokahúgom több, mint egy évtizede éve él kint Angliában, a párja régebb óta. Átlag havonta egyszer dumálunk videochaten és évente egyszer hazajönnek, akkor talizunk, most is jönnek ősszel. Amit tőle tudok első kézből: az elmúlt egy év alatt nagyjából háromszorosa lett a villany és a gáz rezsijük, a kettő egyben van, most ez kb. 1100 font havonta. Egyelőre kijönnek a pénzükből, de tény, nem annyira rózsás a hangulat már arrafelé sem. Most nem megyek bele sztorizgatásokba, amiket elmondott, a lényeg, hogy 10-15 évvel ezelőtt még nem egészen olyan volt GB, mint most, érezhető az általános romlás.
    A volt titkárnőnk is kiment két-három évvel ezelőtt Birminghambe – sajnos -, majd bő fél év múlva hazajött. A csaj diplomás, felsőfokú angol nyelvtudás, satöbbi. Az előzetes mesék alapján nagyon másra számított, neki nagy csalódás volt. (Hozzáteszem, az első férje kanadai volt és ott élt évekig, tehát van viszonyítási alapja.)

    A másik ellenpélda: középiskolai jó barátom kiment cirka 25 éve, a felesége is angol és a gyerekei is értelemszerűen ott születtek, ő szeret kint élni. Igaz, őt már minden is oda köti.

  8. Döbbenet: A kannibalizmust népszerűsítik, mint az élelmiszerválság és a … klímaváltozás megoldását! (videó)

    „Ó idők, ó modorok”

    Tücskök, szöcskék és rovarok elfogyasztása után
    a klímaváltozás alkalmából arra készülnek, hogy emberhús fogyasztásra tereljék az embereket!
    Vagyis elkezdik népszerűsíteni a halottak kannibalizmusát, hogy elkerüljék az élelmiszerválságot és megóvják a… környezetet.

    Az amerikai BiteLabs élelmiszeripari vállalat a laboratóriumban termesztett szalámit reklámozza… az emberi szövetekből!

    Valójában, ahogy a cég állítja, ezek az emberi szövetek… hírességek részeiből – mintáibol – erednek.

    Magnus Soderland, a Stratégiai Marketing Svéd professzora azt mondja, hogy az emberi hús megevése a halálból segíthet megmenteni az emberi fajt, és leküzdhetjük azokat a tabukat – amely szerint –
    nem esszük meg egymást, csak kipróbáljuk.

    /https://www.pronews.gr/ygeia/sok-proothoun-ton-kanivalismo-os-lysi-gia-tin-episitistiki-krisi-kai-tin-klimatiki-allagi-vinteo//

  9. 7. MangaM

    Gyönyörű és jogos megfogalmazás!
    (Naponta ismételném meg!)

  10. Ha a briteknél ilyen nagyok a problémák, mi lesz máshol ?
    Bár ahogy L.S. is rámutatott, mivel energiaigényes, műtrágya, vegyszer- és olajfüggő mezőgazdasági modellt kényszerítenek az óriáscégek az egész világra – ergo az energia és élelmiszertermelés szorosan összefügg – úgy hiányzott ez a háború WEF jövőbeli terveinek kivitelezésére, mint egy falat kenyér.
    Ha Ukrajnát nézzük, 2014 előtt a kistermelők a mezőgazdasági termelés 55%-át adták és az ország a világ harmadik legnagyobb élelmiszer exportőre volt. Az oroszbarát ukrán kormány megdöntését követően a külföldi befektetők uralma alá került az egész agráripar. Az Ukrajnának nyújtott EU-hitel feltétele volt a mezőgazdasági dereguláció, aminek következménye, hogy néhány év alatt több mint 1,6 millió hektár ukrán földterületet szereztek meg külföldi nagyvállalatok. Ugyanazt hajtották végre itt is, mint világszerte, Afrikában, Indiában, Mexikóban, stb. A „zöld gazdaság” és a klímavészhelyzet” retorikájával a biotechnológiát helyezték előtérbe.
    A globális szennyezők továbbra is szennyezhetnek gazdálkodók földjének és erőforrásainak szén-dioxid-elnyelőként való felhasználásával és kereskedelmével (és abból profitálva) a „nettó nulla kibocsátás” ürügyén.
    Ráadásul a high-tech/big data konglomerátumok, mint az Amazon, a Microsoft, a Facebook és a Google, csatlakoztak olyan mezőgazdasági óriásokhoz , mint pl. Corteva, a Bayer, a Cargill és a Syngenta.

  11. 10. Gyurma

    Kösz.

    Nagy a némaság az „atlanti drukkerek” között, azt hiszik biztos, hogy haragszom rájuk és most ezért ők is haragszanak rám.

    Nem haragszom rájuk, sőt, mindenféle felesleges érzelmi töltetet mellőzve számomra teljesen érthető az angolszász világ politikája.
    Az viszont, hogy értem, az nem jelenti azt, hogy egyet is értek vele és még kevésbé azt, hogy együtt is érzek velük.
    Megértem a sorozatgyilkost is, hogy hangok beszéltek a fejében és ezért nyírt ki mindenkit, de ettől még nem fogok sem egyetérteni, sem együtt érezni vele.
    Tehát aki valami ilyet vár el tőlem geopol témában (is), az csalódni fog.

    Keep distance!
    Ne azonosulj az érzelmi alapon választott kedvenceiddel, mert egy szép napon meghasonulsz majd önmagaddal. Láttam már ilyet más téren. Ha egy barátom lop, csal és hazudik, akkor tolvaj, csaló és hazug. Akkor is, ha a barátom – maximum eldöntöm, hogy kell-e egy ilyen barát vagy sem. Vagy ha kell, akkor pontosan mire.

    A bűnök között nincs válogatás, ez itt jó bűn, az ott rossz bűn. Nem lesz kisebb a bűn, mert angolszász csinálja és nem lesz nagyobb, mert orosz vagy arab. Akiknél ez nem megy, ott vagy komoly értékrendi deficit van, vagy megbízás alapján „dolgoznak”.

  12. „Sok embert megrázott Kelly Thomson, a kétgyermekes egyedülálló anya megdöbbentő esete, akinek a számlák kifizetése után mindössze heti 40 font maradt a zsebében, önmaga és két gyermeke élelmezésére. Miután, 2020 decemberében a járvány súlyosbodásával elbocsátották a munkahelyéről Kellyt, kénytelen volt jóléti ellátásból élni. Ez oda vezetett, hogy az elmúlt 18 hónapban kétszer került kórházba alultápláltság miatt. Kelly 14 kg-ot fogyott. Vérátömlesztésre volt szüksége, hogy a vasszintje visszaálljon a normális szintre.”

    Egyedülálló kétgyerekes anyaként kizárt, hogy ilyen helyzetben legyen. Mindenféle támagotásokat igényelhet és meg is kapja.
    Ennek utánanézek, hogy ez micsoda, mert én is ismerek ilyen családokat és elvannak, mint a befőtt.

    Ez a mondat mindent visz: „Heteken belül, mivel az októberi új számlák sok ezer fontra rúgnak, emberek tízmilliói nem engedhetik meg maguknak, hogy főzzenek, bekapcsolják a fűtést, vagy akár moshassanak is.”

    Emberek tízmilliói? A számlák sok ezer fontra rúgnak?

    Bulshit ez Tibor bá. Nem mondom, hogy nincs meg nem lesz baj – magam is írtam már róla, hogy lesz – de ez a cikk egy nagy rakás szar.

  13. 8. MangaM,

    „az elmúlt egy év alatt nagyjából háromszorosa lett a villany és a gáz rezsijük, a kettő egyben van, most ez kb. 1100 font havonta.”

    Havonta 1100 font? Vagy rá van kötve a fél utca? Medencét fűtenek vagy mit csinálnak?

    Én egy 130 m3-es családi házat fűtök, világítok, naponta főzünk, kombi kazán melegíti a vizet és a nyári számlánk (áram+ gáz) 130 – 160 font között van (most az áprilisi emelés után) úgy, hogy minden hónapban be van diktálva a gáz és villany meter állása. A villanyfogyasztásunk 350-400 kwh óra között van (a gázra nem emlékszem).
    Télen 400-450 fontra számítok havonta, pedig nem fázunk és az egész ház fűtve van. Igaz éjjel nem fűtünk, meg sokszor napközben nem vagyunk itthon, így 8-10 órát le van tekerve a fűtés 15 fokra.

    Szóval valami nagy félreértés lesz itt ezzel a Ł1100 per hó-val.

  14. 14. Gyarmathy
    Pár héten belül jönnek, majd lepontosítom, hogy mi is az 1100 font/hó. Az is lehet, hogy a teljes havi rezsijük, nem tudom. A kaja nincs benne, ez biztos.
    A gáz és villany ára viszont 3x-sa lett egy év alatt, ezt konkréten mondta, ez nálatok is így igaz?

  15. Itt van pl. Kelly Thomson története:

    #https://www.dailymail.co.uk/news/article-11127621/Cost-living-2-000-raised-single-mother-hospitalised-malnutrition.html

    Mindjárt megüti az ember szemét ez a mondat:
    „Her universal credit covered her £1,300 monthly rent and a few other costs.”

    Vagyis 1300 fontot fizet a lakása bérleti díjaként, amit a kapott univerzal credit (általános segély) teljes egészében fedez, sőt még néhány más költséget is.

    Ez a nő a családi pótlékokkal együtt minimum 2000 fontot kap az angol államtól minden egyes hónapban.

    Amikor elvesztette a munkáját, nem kellett volna egy olcsóbb lakásba költöznie?

    700 – 750 fontból 3 szobás, jó lakást lehet bérelni normális helyen Anglia területének legalább 70 %-án.
    De bejött neki az újságcikk, mert néhány nap alatt több mint 5500 fontot dobtak neki össze az emberek. (Azóta meg kitudja mennyit).

  16. 15. MangaM,

    Szerintem túlzás, hogy háromszorosa lett, de utananézek, hogy mennyit fizettünk tavaly ilyenkor.

    A jelenleg tarifák:

    Villany: 31p/kwh (kb. 150 forint)
    Gáz: 7.2p/kwh ez kb. 75penny per m3 (360-370 forint)

    Ennél nem lehet több nekik sem. Esetleg ha feltöltőkártyásak, akkor talán valamivel.
    1100 font az úgy képzelhető el, hogy lakás bérleti díj, városi adó (council tax) plusz rezsi összesen.

  17. 17. Gyarmathy
    Házat bérelnek, kábé talán 100 m2 körülit, mutatta videóchaten.
    Mindegy, majd kikérdezem pontosan, lehet, ráírok messengeren.

  18. Gyarmathy
    „A tavalyi 1277 font éves átlagos számla idén eléri a 3549 fontot, és a Cornwall Insight vezető előrejelző szerint 2023-ban valószínűleg ismét drasztikusan emelkednek az árak. A számlák a második negyedévben 6616 fonton tetőznek majd, és 2023-ban a háztartások körülbelül 500 fontot fizethetnek havonta az energiáért, ami sokak számára magasabb összeg, mint a bérleti díj vagy a jelzálog.”
    https://www.reuters.com/world/uk/british-energy-price-cap-rise-80-3549-pounds-year-2022-08-26/
    Hát ez bizony 5-szörös áremelkedés lesz. Havi 500 font az nálunk durván 250 ezer, ill. évi 3 millió. És ez még csak az energia rezsi.

  19. 20. László,

    Majd meglátjuk mi lesz. A 3500 font éves átlagos energiadíj majd októbertől várható.

    Hogy jövőre mi lesz, azt meg ki tudja.

    Ha havonta átlagosan 500 font lesz az energiaszámla, az már nagyon durva lenne. Most olvasom, hogy a minimál órabért netto 15 font per órára akarják felemelni. (Most talán 11 font)

    Ha jövőre felemelik, akkor egy melósnak – ha minimálbéren van – 33 órát kell majd dolgoznia az energiaszámlájának kifizetéséhez.

    Ha nálunk ilyen lesz, mi lesz nálatok?

  20. Mindenkinek aki aggódik az angolkákért:

    GBP 1.277, 3.549, 6.616…

    Ezek ÉVESÍTETT számok, havi bontásban azért más a kép. Átlag dolgozó család, ki tudja fizetni a max. havi 6.616, tehát kb 550 GBP rezsit. Majd a magyar kádárkockában élő, miből fizeti ki ugyanezt, az lesz az érdekes…

    Persze segélyen élő fekákat meg chav-okat jobban megrázza majd, dehát van munka, csak le kell hajolni.
    A média megint manipulál és zavart kelt, simán kigazdálkodható ez az emelt rezsi is. Tudom, 8 évet éltem kint.

    Amúgymeg mire fel a nagy sírás-rívás, a fűtést még be se kell kapcsolni.

  21. MangaM: Pár napja volt egy interjú Róna Péterrel, aki főként Angliában él. Ő mondta el a riporternek, hogy ott a kormány ingyen ráteszi a napelemet annak a házára, aki ezt kéri, cserébe ingyen kell átadnia a termelt áramfelesleget az államnak. A 3 fürdőszobás ház áramszámlája kb 13.000 forintnyi átszámolva.

    Itt mi van?? Az EU egy csomó pénzt adott volna korszerűsítésre, de a Fidesznek ez nem volt érdeke, ezért nem hívták le a pénzeket, ahogy Lázár mondta, „a zemberek majd kapnak ilyesmire támogatott hitelt” . :-O Felháborító! Miről beszélünk??

    Én rengeteget gondolkodom a külföldre költözésen, csak innen el. Most volt itthon az egyik hollandiai barátnőm, azt mondta, senki nem féljen elindulni, rengeteg munka és betöltetlen állás van. Hüledezve figyeli az itteni híreket, kint élőként mintha valami UFO-kolónia életét követné. Bárhol jobb, normálisabb élet van, mint itt. Ezért vicces ez a poszt. Vagy talán a siralmas jobb szó rá.

  22. 14./ Gyarmathy
    „”A villanyfogyasztásunk350-400 kw óra között van
    (a gázra nem emlékszem).””
    NEM EMLÉKSZEL ??? — én papíralapú számlákat kapok,
    ideköltözésem (1994. 06. ) a gáz és villanyszámláim,
    1994.07.16 -tól a mai napig évenkénti kötegelésn bármikor
    be tudom mutatni. — ( a nyugdíjszelvényeink szintén. )
    IGAZ, bennem egy bürokrata van mélyen beásva.—
    a számláimon minden hónapban feltüntetik, hogy a
    szolgáltatási területük átlagához képest az én fogyasztásom
    hány %-on áll. házam 90 m2 és kb 2,3 magas kombicírkóval
    fűtök. — Sok éves tapasztalat alapján maximálisra tekerve.
    Ugyanis amíg 20 fokra volt a termosztát állítva, addig amikor
    bekapcsolt, tetemes menyiségű gáz fogyott mire a lehült
    rendszer újra átmelegedett. igy a lakás hőmérséklete 23 fok
    nappal, éjszakára nem tudom, mert kikapcsolom a fűtést.
    Idén Januárban 220, Februáran 230, Márciusban 170 m3 gáz
    fogyott. májustól havi 5 – 10 m3, mióta a nejem meghalt
    háztartást nem vezetek max ételt melegítek és teához kávéhoz
    melegítek vizet, azokat is indukciós lapon.
    PRÓBÁLD KI EZT A FŰTÉSI MÓDOT, ülj le a kazánhoz és
    mérd lle hány másodpercenként kapcsol be és
    hány másodpercig működik., valamint a két
    bekapcsolás között mennyi idő telik el.—
    természetesen figyeld a hőmérsékletet és hogy
    12 óra alatt mennyi gáz fogyott.
    JÓ KISÉSÉRLETEZÉST !!
    ÁRAMFOGYASZTÁSOM még soha nem ment 350 kW fölé

  23. Camelia:

    https://youtu.be/yiMqMQ7o1cA

    A vége (is) érdekes. Orbán csak azért nem épít Sztálin alapú diktatúrát, mert nincs olyan ország, ami támogatná. Ez volt 2004-ben. Azóta Oroszország erőteljesen támogatja Orbánt. Szóval szerintem is jó, ha minél hamarabb elhagyod Mo-t.

    @Tibor bá, ha kérhetem, ezt a hozzászólást ne cenzúrázza, mint a többi kb 200-at mostanában. Ez a 200 mostanában egy arcátlan hazugság.

  24. 23. Camelia

    Hogy itt mi van?

    26 éve dolgozom az építőiparban, ebből 26 éve tervezőmérnökként, emellett párhuzamosan közel másfél évtizedig kivitelezéseket vezettem, illetve voltam pár évig építéshatóság vezetője is, sőt, szakmunkásokat és fogvatartottakat is tanítottam, mint szakoktató (igen, van néhány végzettségem, felsőfokú katonai/mérnöki/szakmérnöki meg van alacsonyabb szintű pedagógiai is).

    22 éve van saját vállalkozásom, minden adóm befizetve, egyetlen pártnak sem voltam soha a kutyája és egész életemben mindösszesen kétszer kaptam állami támogatást, egyszer, amikor családon belüli ingatlan adásvétel után az illetéket visszaadták, a másodjára pedig idén a tavaly befizetett SZJA-m volt, amit a választások előtt visszautaltak, mivel kiskorú gyerekem is van.

    Láttam elég sokféle dolgot, nagyjából tudom, hogy itthon mi a helyzet.

    Én is agyaltam és még néha most is agyalok, hogy lehet, mindenemet eladom és lelépek, igaz, kicsit (sokkal) messzebbre, mint Európa. De ez lehet, már csak álom marad, túl sok minden ideköt, már közel az 50 és akkor még itt van a fiam is, akire szintén gondolnom kell. Bár lehet, pont az ő érdekében kellene lépnünk. Őszintén szólva nem tudom.

  25. Tibor ba’, MangaM, értelmezési félreolvasásom miatt megkövetem a szerzőt, mea culpa.

  26. 24. Barna Mihály,

    Eddig annyira elenyésző volt a rezsiköltség, hogy fogalmam sem volt arról mennyi a fogyasztásunk, milyen szolgáltatónál vagyunk és mennyi a fizetnivaló. (A feleségem intézi most is) Csak mostanában kezdtem el figyelni, mert ezzel van tele a mindenféle híroldal, meg Don’t pay (ne fizess) akció zajlik jelenleg is nálunk.

    Ezután kicsit jobban odafigyelünk a takarékosságra, de túlzottan nem fogok belemerülni a jövőben sem a dologba.
    Mi évek óta nem kapunk papírszámlát, a nejem emailjei közül kell majd kitúrnom a tavalyi számlákat.

  27. A Svájcban élő Zennyessy László előadása: Nem mind arany, ami fénylik

    Tartok tőle, hogy nem a mostani a legideálisabb időpont a kiköltözésre, pláne a véglegesre.
    Szerintem korrekt módon mondja el a mostani svájci állapotokat és ez még nem is Európa legrosszabb helyzetben lévő országa.

  28. 29. Tibor bá’

    Mint írtam, néha elgondolkodok ezen, de egyre kisebb esélyt látok arra, hogy nekiindulok és új életet kezdek a világ másik felén, de ezzel játszani az elmémben szórakoztató.
    Ezt 26 évvel ezelőtt kellett volna meglépni esetleg…, de ez sem igaz így, mert ha belegondolok, akkor is volt alapos okom maradni.
    Ha nem döglünk meg belátható időn belül, akkor turistaként talán elmegyek egyszer oda, amiről álmodozok néha.

  29. 33. MangaM
    Szerintem maradj csak itthon. Nem lesz ez az ország lesajnált hely nemsokára. Aki értelmes, tanult és nem idegenkedik a munkától, az eddig is megtalálta a számítását itthon és ezután is meg fogja. Nézd meg : Tibor bá’ is hazajött az “ ígéret földjéről”! 🙂
    Úgy látom, hogy nemsokára a nyugati határra is kerítést kell építeni az errefelé özönlő Nyugat-Európai – eddig irigyelt – polgárok ellen. A kizsákmányoló nyugati, liberális világnak vége. Az összeomlás elkezdődött.

  30. 32. kakukk,

    Hány éves ez az ember? 50?
    1984 óta Svájcban él, ott szocializálódott, ott lett családja és most is ott él, nem költözik haza, de ő osztja az észt, hogy a Magyarországon élő ember mit csináljon vagy mit ne.

    Aztán beírtam a keresőbe a nevét éééss:

    #https://bern.mfa.gov.hu/news/magyar-erdemrend-tisztikereszt-atadasa-zennyessy-laszlo-reszere

    A videó alatt le van tiltva a hozzászólások lehetősége, gondolom nem véletlen. Hamar helyre lett volna téve Zennyessy úr.

  31. MangaM,

    Van egzisztenciád, munkád Magyarországon, hová mennél és minek 50 évesen?

    Engem inkább az érdekelne, hogy miért jutott eszedbe, hogy el kéne menni.

  32. 34. Gyarmathy
    Mi nem valóságos abban, amit mond?
    A népességcsere és következményei?
    A magas megélhetési költségek?
    Az, hogy nyugdíjasként haza kell települnie, hogy meg tudjon élni?
    Az, hogy a család szétesik?

  33. Aki el akar menni vagy csak ideiglenesen kipróbálni magát külföldön, íme egy lehetőség:

    „Közeleg a tél” – Nem túl burkolt fenyegetéssel csábítják az európai bevándorlókat az oroszok”

    #https://www.portfolio.hu/global/20220729/kozeleg-a-tel-nem-tul-burkolt-fenyegetessel-csabitjak-az-europai-bevandorlokat-az-oroszok-558607

    Kíváncsi lennék hányan élnek a lehetőséggel. 🙂

  34. 36. kakukk,

    Nem vitatom, hogy van benne némi igazság. Igen, a nyugat is megy lefelé, kábszer, igen, bevándorlás, igen és stb.

    Csak az a baj, hogy a magyar viszonyok legalább annyira mennek lefelé és az indulási szint jóval lejjebb volt, volt Nyugaton.

    Majd ha hazaköltözik, eltölt otthon néhány évet nevelve a négy gyerekét magyar fizetésből(nem a NER szócsöveként, hanem az átlag magyar dolgozóként), akkor hiszek neki.

  35. Én 2015-2017 között készültem lelépni Uruguayba. Minden elő volt készítve, de a párom végül nem akart. Maradtunk, de az ország másik részére – idevalósi a párom – költöztünk.

    Miért Uruguay?! Nem akarom hosszúra ereszteni, mindentéren más, mint bármelyik másik Dél-Amerikai ország. Csak egy harmincas ingolstadti (bajor) párt idézek, akik a német ZDF-nek vagy ARD-nek nyilatkoztak: „két hétre jöttünk nyaralni… az első hét után felhívtuk az ügyvédünket, hogy adjon el mindent, itt maradunk. Itt se stressz, se dugó, se dudálás, a zöldség zöldség… soha többet nem akarunk Európába visszamenni.”

    Ismertem egy srácot, aki kiment, megházasodott, mindent pontosan úgy mesélt el, ahogy a bajor pár, és még sokan mások. Ahogy a letelepedési szakemberem, aki annyit mondott: ha megtanulok spanyolul, uruguayinak fognak tartani, ha nem, akkor sem fognak utálni, max csodabogárként néznek rám, a gyerekek azonban egy az egyben uruguayiak lesznek mindenki szemében.

    Bánom?! Is-is.

    Most elmennék?! Már nem. (De nem azért mert rózsás itt a helyzet, vagy az lett volna 2017 óta. Az egész magyar politikumot az úrbe lőném ki, ha rajtam múlna.)

    Mellesleg, már nem olyan egyszerű kijutni, lassan zárják a kapukat ők is.

  36. 41. Jövőnk

    Igen, nekem az Andok egy régi álom.

  37. Az ukrán háború kapcsán…..
    A putyini narratíva és a belőle következő fegyveres támadás ,cirka ugyanannyira túl van, tolva mint az euroatlanti.
    De hát ha valaki túltolja, akkor a vele szembenálló aligha tud megmaradni a mértékletes higgadt arany középúton.
    Hosszabb folyamat volt mire egymást froclizva ide jutottak.
    Annyi történt, hogy a Nyugat felvette az odadobott kesztyűt vagy ha valakinek úgy tetszik jobban, akkor Putyin vette fel az elé dobott kesztyűt.
    Nagyjából ez a helyzet az illiberális diktatúra és a liberális demokrácia, gyakorlati és ideológiai harcával is.
    Két ideológiai és társadalomépítő alternatíva , mindkettő démonizálja a másikat.
    Nem is teljesen alaptalanul.

  38. Ugyan már! A britek évszázadok óta elvannak fűtés nélkül. Még büszkék is rá: „We do not need double glazing” – és tényleg, kint is, bent is 15°C van, ők meg boldogan rohangálnak zokni nélkül szandálban.

    Mondjuk a pakik lehet, hogy tényleg fázni fognak, de sebaj, majd magukra húzzák a fehér őslakos szexrabszolgáikat, az majd felmelegíti őket. A rendőrség meg közben szemérmesen félrenéz, nehogy rasszistának gondolják őket.

  39. Azt azonban talán tudjuk, ha ez az egész egy idény alatt nem cseng le, miközben a politikusok dorbézolnak, akkor világszerte fellángol a tényleges népharag. Tudjátok az, ami elsöpör bármit, és igen kegyetlen….

  40. 45 Lol, a népharag…
    A népharag önmagában nem söpör el semmit.

    Ha van egy kicsi, jól szervezett, tudatosan tervező csoport, akkor ők a népharagot be tudják csatornázni a saját céljaik elérésére, a fennálló vezetők megdöntésére a saját javukra.

    De a népharag magában szétfolyik, mint a víz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük