(3815) Választás 2022

Tibor bá’ online

 


89. Útban a 90. felé

1998-ban Orbán Viktorra szavaztam. Igen tehetséges politikusnak tartottam, és úgy gondoltam személyére, mint aki felvirágozza a nemzetet, akikből kiváló államférfiú lesz, és akire a történelem úgy fog visszaemlékezni, mint a második haza bölcsére.

Orbán nem nyerte volna meg a választásokat, ha nem sikerül neki Torgyán Józsefet rávenni arra, hogy 82 nyerésre álló képviselő jelöltjét hívja vissza. Ezen örült nagy szívességért 3 éven belül Orbán kinyírta Torgyánt, ami engem arra emlékeztetett, amikkor Rákosi Mátyás kivégeztette riválisnak hitt Rajk Lászlót. Gyanús jelnek tekintettem, amikkor kiderült, hogy Orbán szerint nincs szükség ellenzékre, és elégséges háromhetente parlamenti ülést tartani. Ténykedése annyira kiábrándító volt, hogy a választások után néhány hónappal tökéletesen megbántam, hogy rá szavaztam.

A 2010-es szavazáson elért kétharmados eredmény megriasztott. Nem hiába. Orbán, mint elszabadult hajóágyú, elkezdte lebontani a demokratikus intézményeket. Egyengette az utat az intézményesített lopáshoz. De ez nem minden. Kiderült, hogy hatalmát gyerekes álmainak megvalósítására (is) felhasználja. Szüleinek vidéki házától 50 méterre felépített egy stadiont. Mégis a legfigyelmeztetőbb eset gyerekkori pajtásának, Mészáros Lőrinc újraválasztási kihívójának halálos közúti balesete volt.

Az elmúlt 12 év alatt Orbán Viktor megítélése nálam természetesen nem változott. Ennek több alkalommal adtam hangot. Amit nem értettem, hogy a magyarok többségének miért nem jött meg az esze, és hogy az ellenzék miért nem képes észrevenni, hogy csak összefogással tudna győzni, vagy még úgy se. 2018-ban Vona Gábor volt az, aki úgy képzelte, hogy ha egyedül kiáll a várfokára, akkor a szavazók kénytelenek lesznek rá szavazni, és miniszterelnök lesz belőle. Miniszterelnök nem lett, de sikerült neki biztosítani a Fidesz újabb kétharmadát. A magyar viszonyokra jellemző, hogy ez a Vona Gábor, mint politikai szakértőt, egyre-másra szerepel az ATV csatornán.

Most eljött 2022, és újra szavazhatunk. Szerencsére az ellenzéknek 12 év után megjött az esze, összefog és nem elhanyagolható eséllyel indul neki a választásoknak. A fej-fej melletti állapoton nagyot segített volna az ellenzék számára az infláció, és a szomorú gazdasági kilátások. Egyértelmű, hogy MZP-nek áll a zászló. Na ekkor jött az ukrán-orosz háború. Ezzel kapcsolatban Orbán álláspontja tiszteletreméltó. Orbán átlát az amerikai trükkön, nem dől be a CIA propagandának és kerek-perec megmondta mire hajlandó Magyarország. (hogy zárt ajtók mögött megkapta a magáét, arról senki se tud semmit) Erre MZP elkövette élete legnagyobb hibáját, ahelyett, hogy helyben hagyta volna OV nézetét, zavaros fogalmazással Kijev mellé állt. Zavaros fogalmazás? Hát persze, hogy a Fidesz kiforgatta és ezzel MZP elvesztette az infláció és érzékelhető rossz gazdasági helyzet adta előnyét.

Na most a lényeg. Teljes egészében egyetértek OV háborús véleményével. Az első alkalom 12 év után, hogy Orbánnal valamiben egyetértek, de ez nem jelenti azt, hogy a végtelen és rendszerezett lopásait elfelejtettem volna. Az ellenzékre fogok szavazni, de titokban Orbánnak drukkolok, mert az ellenzékkel kapcsolatban rosszak az előérzeteim.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

93 gondolat erről: „(3815) Választás 2022

  1. Függetlenül attól, hogy kinek mennyire van igaza, az ukrán Háborúval szerinem az ellenzék megfogta az Isten lábát.

    A többség ugyanis nem így gondolkozik, mint Te, Tibor bá. A hősies ukrán ellenállás nagyon szimpatikus, az oroszok meg nagyon ellenszenvesek lettek. Orbán hitapolitikája meg egyszeriben nagyon randa lett.

    MZP egyébkélt szerintem az amerikaiak embere, ami egyébként engem nem is annyira zavar. Persze jó lenne függetlennek lenni, de ha már polarizálódik a világ, akkor már inkább tartozzunk a nyugathoz, mint a kelethez.

  2. Tibor Bá, szinte ugyanaz a végeredmény, de nálam más logika mentén.
    Ha az ellenzék nyer, akkor 4 év kínlódás után újra a fityesz fog nyerni 2026-ban.
    Szerintem egyszerűen lehetetlen ilyen rossz világgazdasági körülmények között egy végletekig lerabolt , korrupt és bürokratikus országban minimum egy kis csodát produkálni, ami az emberekkel beláttatná, hogy több kell itt mint egy ciklus és még akkor sem biztos, hogy eljön a tejjel mézzel folyó kánaán.
    Az nagy többség a csipsz-kóla-térerő Szentháromság rabja. 5 percre sem tudnak előre gondolkodni, nemhogy 4-8 évre.
    OV és a slepp meg majd kaján vigyorral mantrázhatja 2026 májusában pár hónapig, hogy „az elmúlt 4 év”

  3. Én meg azt nem értem, hogy 30 év folyamatos és következetes bal/jobb átverései után még mindig miért hisznek emberek a választásokban.
    Azt sem értem, hogy az egyik bűne miért menti fel a másikat, illetve ezt a választók miért legitimálják.
    Miért nézik el ugyanazt az egyiknek, miközben a másikat elítélik.
    Tökéletesen igaza van, Tia-nak, amikor azt írta egyik kommentjében, hogy Stockholm szindrómában szenved mindkét oldal. A jelek szerint, a bloggazda is, hiszen visszaszavazná a Gyurcsány érát. Ne áltassuk magunkat, a jelenlegi ellenzék bizony ők.
    Amikor ismerünk pár definíciót, miszerint pl. „hozd létre saját magad ellenzékét”, illetve pár közhelyet, mely szerint pl. „Trójai faló”, miért nem látjuk a valósághoz logikusan sokkal inkább közelítő történések miértjeit.
    A választások nem oldják meg a rendszerszintű problémákat.
    Paradigmaváltás szükséges, ehhez pedig valódi rendszerváltás, reset, majd alulról építkezés, valós önkormányzás, régiókban való gondolkodás. Ma csak vízfej van, ami nem nézi a helyi adottságokat és kizárólag a hatalom megtartására összpontosít. Ehhez hozza létre a gazdasági hátteret, ami a többség kirablásán alapszik.
    És persze azt se feledjük, hogy kurva világ köszönt ránk, bárki is lesz hatalmon, e miatt bukni fog. Ha most OV elveszíti, akkor el is akarja veszíteni,. mert tudja, mi várna rá.

  4. 3 „Paradigmaváltás szükséges, ehhez pedig valódi rendszerváltás, reset, majd alulról építkezés, valós önkormányzás, régiókban való gondolkodás.” – Tegyük fel, hogy létezik ilyen megoldás. Hogyan éred el, hogy ez megvalósuljon?

  5. 5. Ábel
    Nincsenek illúzióim, ezt egy hosszú és véres időszak előzné meg.
    És azt is tudom, hogy ilyen emberanyaggal, mint ami ezt az országot benépesíti, lehetetlen országot építeni. Ám ettől még akkor is ez lenne az egyetlen járható út. Kemény kéz, szigor, következetesség. Mert ami most megy, az szimpla maszatolás, nem több.

  6. Most jól elbizonytalanodtam. Kire szavazzak? „Putin embere” vagy a „CIA embere”? Melyik a jobb választás? Kicsit jobban húzok Nyugatra, mivel ez a mostani nyílt propaganda meg mismásolás a médiával nagyon nem szimpatikus, illetve a nyugati technológia, cégek tartanak el, remélem fognak is. Keletről nem tudom mit kaptunk, kaphatunk olaj/gaz/occo mobiltelefon -kombon kivul?

  7. 6. Minato
    Igazából nincs olyan nyugati termék, ami nem Kínában készül, úgyhogy mindent onnét kapsz. Az occót is, meg a drágát is. 😀 😀 😀
    Amúgy OV is a Nyugat embere.

  8. Aki most nem a Fideszre szavaz,az sajnos a káoszra szavaz!

  9. 5 CsK, na megálljunk csak! Akkor most alulról építkezés, vagy kemény kéz és szigor?
    Mégis kinek a kemény kezéről beszélünk?

    6 Én a Mi Hazánkra fogok szavazni. Putyin-bábok ők is, de legalább nem kell se a kormányra, se az egybesült ellenzékre szavaznom. Az úgyse fenyeget, hogy Toroczkai legyen a miniszterelnök.

  10. 8: Orbán 12 éve mást sem csinál, mint uszít a nyugat ellen. Állandóan bombázza az egybites szavazóit mindenféle bárgyú nyugat-ellenes baromságokkal, félelemben tartva őket Sorostól /Brüsszeltől / Migránsoktól / nemváltással fenyegetett óvodásoktól / zöldektől / civilektől stb stb. Rég letette az orosz mellé a voksot, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy ez az egész azt a célt szolgálta, hogy megutáltassa a közvéleménnyel a „rothadó nyugatot” , kirúgassa az országot az EU-ból. Esze ágában sincs visszaadni az elrabolt vagyont, örökre bent óhajt lakni a várban. Az évértékelőn tulajdonképp ki is mondta, hogy ha most a Fidesz nyer, senkinek nem lesz többé esélye kipiszkálni őket a hatalomból. Az agymosott fidesz-szavazók jó része már most tapsikolna annak, ha elérné a célját végre, és kirúgnának minket az EU-ból. Immár az anyagi érdekeltsége is megszűnt, az EU többet nem ad pénzt ide, amig ez a tetű van hatalmon. Eljött az idő, választanunk kell a Nyugat és az orosz-kínai gyarmati lét között.
    Ha most rosszat lép a nép, konkrétan végünk lesz.
    Nem véletlenül gyűjtenek már most verőlegényeket, ezerrel készülnek a választási csalásra.
    Észnél legyetek már!!!

  11. 9. Ábel
    Miért, a kettő kizárja egymást?

  12. ITT AZ IDŐ. MOST kell választani, kelet vagy nyugat??
    Eszénél legyen mindenki, aki a Fideszre szavaz, az a nemzete sírásója.

    https://hvg.hu/tudomany/20220328_hackertamadas_hackerek_888_mediaworks_metropol_anonymous

    „Üdvözlet a Szabad Világ polgárainak. Az ukrajnai háború kezdete óta a világ legtöbb országa és vállalata elkezdte megszüntetni politikai és üzleti kapcsolatait Oroszországgal. Úgy véljük, hogy ebben a helyzetben az egyetlen erkölcsös dolog, amit tehetünk, hogy abbahagyjuk Vlagyimir Putyin háborújának bármilyen támogatását. Minden vállalat és ország, amely továbbra is támogatja Oroszországot, támogatja háborús bűntetteit és az ártatlan civilek meggyilkolását Ukrajnában. Felelősségre fogják vonni őket tetteikért.

    A magyar kormány és Orbán Viktor miniszterelnök eközben továbbra is a Kreml trójai falovaként viselkedik Európában, és blokkol minden olyan akciót, amely az ukrán népet és az Oroszország elleni szankciókat támogatja. Maguknak kell eldönteniük, hogy kivel állnak. Ne tétovázzanak, hogy szankciókat vezessenek-e be vagy sem. Ne tétovázzanak, hogy leállítsák-e a kereskedelmet Oroszországgal vagy sem. Nincs idő tétovázni. Itt az ideje, hogy döntsenek végre. Ennek a háborúnak véget kell vetni. Ne legyenek tovább a Kreml trójai falova. Ne legyenek tovább Vlagyimir Putyin bábja. Ne terjesszék tovább az orosz propagandát.

    Ez egy figyelmeztetés. Névtelenek vagyunk. Egy légió vagyunk. Nem bocsátunk meg. Nem felejtünk. Számítsatok ránk.” (Anonymous csoport)

  13. Nem mindegy ki nyer a választásokon, de egyik párt sem jó.A lényeg hogy majd elszabadulnak az árak a választások után.Az üzemanyagár visz mindent.De pl . A pétisó 25-30 eft mázsája, a vasáru ára az egekben és ugye még ebbe nem épült bele a magas üzemanyagár, majd csak 1-2 hónap múlva.Szóval a folyamatok globálisak lehet bárki kormányon ezek ellen senki nem tud tenni. Eddig is mindig az ment már 50 éve hogy mindenki panaszkodott minden évben hogy milyen drága minden. DE most elértünk oda hogy már nem az van mint régen hogy a drágulás mértéke 2 egység és a fizetés/nyugdíj is 2 egységgel ment fel de azért panaszkodtunk.Most csúcsosodik ki az hogy túl sok ember van a földön aki nyugati életszínvonalat akar.Persze azt hittük hogy sosem jön el ez az idő, de eljött.
    A politika mindeg , most lehet éppen neked dob több nyugdíjat a kormány, lehet valakitől et elveszi, az egyik stadiont épít a másik meg mást építenie, az a lényeg hogy a mai rendszerben nem lehet emelni jelentősen életszínvonalat.
    Ha több lóvét kap mindenki akkor infációhoz vezet.Ha én holnaptól kapnék havi 1-2 millió fizetést akkor lehet kicseréltetném az összes nyílászárómot mesterrel úgy hogy hozzá sem nyúlnék semmihez mert mi a fasznak.Nade mindenki így lenne mindennel és óriási hiperinfláció lenne, meg nem lenen mesterember stb….Tehát az ember élete a küzdelem a javakért mindig is így volt és így lesz.Nem lesz olyan hogy ma majd okostelefonon rendelek egy nyílászárót és jön egy robot és beépíti olcsón.
    Az átlegember élete mindig is a küzdelem volt és lesz az élelemért és a lakhatásért.Hiába van 100 lóérős markoló.Igénybe veheted persze kényelmes. A földmunkát te 20 óra keméyn munkával csinálod meg amit a markoló 1 óra alatt, de viszont azért hogy a markolóst kifizesd 20 órát kell valahol dolgoznod.Ez örök érvényű dolog ,nincs új a nap alatt, lehet bárki a miniszterlenök.
    Ráadásul hosszú távon sem lehet értéket megtartani, lásd a szüleid nagyszüleid háza is lerottyan , tönkremegy .
    Itt egy lerohadó emberiség van ebben a szituációban senki sem tud felvirágzó társadalmat építeni.

  14. MZP tisztán megmondta, hogy a NATO meg az EU hű tagjává (szolgájává) kívánja tenni az országot. Ebből a szemüvegből nézve a dolgot azt jelenti, hogy bármilyen kérdésbem, témakörben az EU kottáját játsszaná, alárendelne mindent (mindenkit) ennek a szellemiségnek. Döntse el mindenki, hogy tényleg ezt akarja-e, de ha egyszer ebbe az irányba indult a dolog, akkor onnan visszaút nem lesz, az szinte garantált. Valószínű kőkemény nyugati hátszél fogja jellemezni a választásokat, még azt sem tartom kizártnak, hogy zavargásokat fognak gerjeszteni mígnem a nyugat érdekeinek megfelelően alakulnak a dolgok. Aki meg most ebben a pillanatban, mikor ilyen időket élünk, azzal jön, hogy ki lop meg ki nem lop, az nem látja a fától az erdőt. Nem szerencsés időzítés, hogy most egy tapasztalatlan politikus kerüljön hatalomra: könnyen irányítható, sokat hibázik, külpolitikában nulla – tökéletes recept a katasztrófához. Még nem lehet tudni melyik ország milyen lapokkal játszik, megfontolt stratégiai gondolkozás szükséges, nem csak vakon fejest ugrani mindenbe amit a NATO diktál.

  15. 11 – Hogy kizárja-e egymást, az attól függ, hogy kinek a kemény kezéről beszélsz.

  16. 15: Nyilván senki se akar szolga lenni. De ha az a kérdés, hogy valami csoporthoz kell tartozni, te melyiket választod: A KGST-t vagy az EU-t?

  17. 17 Ábel: Mindkettővel jó viszonyban lenni de egyiket se engedni zsarolni, befolyásolni. Védekezés joga legyen fenntartva. Ha ideológiailag kötelezőnek érzed azonosulni bármelyik csoporttal, akkor az azt jelenti, hogy egy csoportnak már része vagy, már nem vagy szabad, valahol valamikor valamiért fel volt adva már az a szabadság hogy választhass semlegesnek maradni.

  18. 18 András, te valami alternatív univerzumban élsz, ahol ilyesmi lehetséges?

    Az elmúlt években lehetett ilyet játszani, hogy nem tartozunk senkihez. Ennek most vége. Ébresztő!

  19. Rég NEM vagyunk akkora ország gazdaságilag, katonailag, politikailag, de sehogy hogy beleszólásunk lenne bármibe. Ez tény. Nem értem hogy ezt miért nehéz elfogadni egy logikusan gondolkodó értelmes embernek. Lehet kevés az ilyen? Mindenesetre akkor már inkább EU/NATO/USA mint a keleti blokk (Ruszkik, Kína) diktatúrái.
    Szerintem ezek valamivel zsarolhatják OV-t, ezért billeg.

  20. „Az ellenzékre fogok szavazni, de titokban Orbánnak drukkolok, mert az ellenzékkel kapcsolatban rosszak az előérzeteim” 😀

    Nem lenne egyszerűbb Orbánra szavazni?

  21. 20 Minato „…hogy beleszólásunk lenne bármibe.” – Azért ha sokat trollkodunk és ugrálunk, lehet, hogy az EU végül visszapöcköl minket a Medve ölelésébe…
    Kell-e ez nekünk?

  22. 21. 🙂
    Bödőcs hasonlattal élve az egész politikai kampány olyan, mikor nyolc majom el akar osztani négy banánt

  23. 19. Ábel: Lehet, de ha csoporthoz kell tartozni akkor én a harmadik csoporthoz tartoznék amelyik a háborúba semmilyen formában nem megy bele. Hasonló meggondolásból állt katonasorba fél Európa is Hitlernek, miközben mindenki elhitte, hogy mindez a békéért történik. Meg lehet nézni 10000 youtube videót is úgyse leszünk okosabbak amíg a világmédiát s amerikai színészeket követünk, addig azok fogják nekünk megmondani hogy mit hogy kell csinálni s mi az igazság. Annyi a különbség, hogy most még agymosottabbak vagyunk, úgy visznek bele a gyilkolásba, öngyilkosságba ahogy akarnak. Háborúval harcolunk a háború ellen, fegyverekkel a békéért.

  24. 25: A katonaküldés kérdése egy a Fidesz propaganda által nyomott álprobléma. SENKI A VILÁGON nem küld oda katonákat.

    Nagyjából ez igaz a fegyverküldésre is, igaz azt néhány ország küld, de Magyarországon SENKI nem kardoskodott amellett, hogy a magyarok is küldjenek. (Mellesleg átengedjük mi a fegyvereket simán, csak nem közvetlenül Kárpátaljára, hanem kerülővel, más EU-s tagállamon át. Pontosan olyan gusztustalan, simlis módon intézik ezt, ahogyan minden mást.)

    Orbán egy aljas féreg. Az utolsó csepp büszkeség-érzést is kiölik a magyar emberekből.

  25. 25 Sokan már sehogyan se akarnak harcolni semmiért, de ennek az lesz a vége, hogy országunk se lesz. Se semmi egyebünk.

    26 – Hát, ha belőled ki tud ölni akármilyen érzést egy politikus, akkor ott már rég nagy baj van…

  26. 28: Elég elolvasni pár száz kommentet a facebook-on az ukrán háborúról, hogy hányingert kapjon az ember a magyarok túlnyomó többségéről.

  27. Nem akarom minősíteni a háborút, mivel valószínűleg úgyse értenétek vele.
    Orbán szava nem sokat ér, amit ma kijelent, az csak a választásoknak, és a pillanatnyi közvéleménykutatásoknak szól. Aztán idővel ebből még bármi lehet, attól függően, hogy mitől reméli a nagyobb politikai/gazdasági/támogatottsági hasznot.
    A gázt a nyugat nem fogja elzárni, de Putyin még meglépheti, igazából nem a mi kezünkben a saját sorsunk kulcsa.
    Ideje lenne elgondolkozni, hogyan lehetne energiát megspórolni, más forrásból beszerezni, az ellátási gondokat mérsékelni.
    Fegyvert nem küldünk, de arra ott vannak a lengyelek, és az a határszakasz továbbra is áll.

  28. 29. „A gázt a nyugat nem fogja elzárni”.
    Mégis lebegteti az elzárást, mivel nem akarják finanszírozni az oroszok háborúját. Csakhogy a piac erre reagál, és beárazta a bizonytalanságot is, így a hülye nyugat jelenleg duplán-triplán finanszírozza a háborút 🙂
    A hazai baloldal szintén el akarja zárni a gázcsapot 🙂
    „A költségek magasak. Megfizetjük a tanulópénzt azért, mert nem tanultunk a történelemből.” Szerintem ahogy a piac áraz, úgy a magyar lakosság is beárazza az ilyen hülye kijelentéseket. 🙂

  29. A döntő kérdésnek az tűnik, hogy mi a fontosabb, Orbán lop (sőt rabol), vagy az, hogy háborúba lépünk-e?
    Azonban egy lépéssel hátrább lépve tisztán látszik, hogy az ellenzék is lopni fog és Orbán sem tudja elkerülni, hogy háborúba menjünk. Szóval én megtartom a 20. évi „nemszavazási” jubileumomat és folytatom ezt a jó szokásomat.

  30. „Ez tény. Nem értem hogy ezt miért nehéz elfogadni egy logikusan gondolkodó értelmes embernek.”

    Ezt sokan nem értjük. A tények viszont nagyon sokfélék lehetnek.

    „András, te valami alternatív univerzumban élsz, ahol ilyesmi lehetséges?
    Az elmúlt években lehetett ilyet játszani, hogy nem tartozunk senkihez. Ennek most vége.”

    Jaj! Mintha erről már beszélgettünk volna.

    „Nem lenne egyszerűbb Orbánra szavazni?”

    Sajnos Tibor bá’ sem tud választani, amin kicsit sem csodálkozok.
    ——————————————————————————————

    Hát, mára a politika elérte mélypontját! Eddig csk mosolyogni, majd kacagni lehetett, most már azonban lehet bátran és harsányan sírva röhögni-

    Értelmes ember hogy tudja ezt komolyan venni?
    Még andrew mond vmit a pártok lehetőségeiről, de azért csak szavazgassatok. Lehetőleg mély, kevésbé mély meggyőződéssel.

    Orbánra kell, ha már szavazni akartok. Különben rögtön végünk!

  31. „Az első alkalom 12 év után, hogy Orbánnal valamiben egyetértek”
    Tibor bá!
    Nekem úgy rémlik, hogy 2015 környékén a migránskérdéssel is egyetértettél! ?
    Aztán könnyen lehet, hogy csak rosszul emlékszem!

  32. 33 – Whitewater:
    Jól emlékszel. Valóban én is migráns ellenes vagyok, de ez mára elvesztette a jelentőségét.

  33. 30. Ha el tudták volna zárni, már elzárták volna, és nem vesztegetnék az időt holmi swiftre, meg vagyonbefagyasztásokra. Sokkal egyszerűbb, és hatékonyabb lenne, mint bármilyen másik szankció.
    De nem tudják. Amire mégis képesek, az csak tűzoltásra elég.
    Az ellenzék részéről egyszer hangzott el, hogy elzárná a csapokat. Tudom, elszoktatok a koalíciótól, de kötve hiszem, hogy a egy 1 százalékos párt rá tudná erőszakolni ezt a többiekre. Csak a Párbeszéd részéről hangzott el ilyen, nem került be semmilyen összellenzéki célkitűzés közé. Szerintem is baromság, és nem megvalósítható, de fel lett fújva, mint Kövér köteles beszéde.
    Részemről mehetnének a fegyverek is akár át az ukrán határon, engem az sem zavarna, bár jelenleg az ukránok el vannak nélkülünk is. De ez itt már a véres kard kategória.
    Én úgy vagyok vele, hogy jobb egy ukrán szomszéd, mint egy medve. Geopolitikailag sokkal szerencsésebb, ha nem hiszel nekem, nyisd ki bátran bármelyik történelemkönyvet!

  34. Hofi megmondta:
    – Kivel szomszéd Oroszország?
    Válasz:
    – Akivel akar!

  35. 35.
    Nyithatok történelemkönyvet, de Ukrajna nevű állam nem létezett.
    Autonómiája volt a kozákságnak, akik állandóan harcoltak hol a krími tatárokkal, hol a törökökkel, hol a lengyelekkel.
    A gázcsap elzárásáról egyértelmű cáfolat nem jött az ellenzék részéről, csak hülye nyilatkozatok, ez ugyanolyan bizonytalanító tényező ami nem kis baklövés. Ahogy az EU-nál a gázpiac keményen árazott, mert bizonytalanra nem épít, itt sem lesz másképp.
    Egyik oldalnak sem drukkolok, de sajnos ezt az ellenzéket így nem lehet komolyan venni.
    „It is what our system produces garbage in, garbage out” 🙂

  36. 37. Ej, a történelemkönyvben az orosz magyar címszavakat keresd, de megteszi néha a szovjet is.
    Btw, I don’t care.

  37. 35.:

    Akkor magyarázd meg magadnak ( mert mi tudjuk), hogy egy nem létező ország hogyan lett az ENSZ Biztonsági Tanácsának az állandó tagja?

  38. Ha újra OV lesz akkor 2 éven belül HunXit lesz. Nem is beszélve hogy az adósság és az ország hitelei magasabbak munt a „Gyucsány” korszakban volt. Pláne ha Paks2 lesz. Kell új atomerőmű, de a mostani konstrukcioban nem igazán.
    Ne legyen 2/3-a, hanem 50-50% és akkor tárgyalniuk kell, meggyőzni és nem naponta új törvényt hozni.

  39. Re:40
    Szerintem a 2/3-ot elfelejtheti a Fidesz, jobb esetben egy egyszerű többséget jósolok nekik. Elég szoros választást várok, több helyen hullani fognak a prominens fejek, de egy esetleges Fidesz nyerés garantált zavargásokhoz fog vezetni, fordítva ugyan úgy…
    Rengeteg csalódott ellenzéki lesz, és valljuk be, itt van minden szolgálat szarkavarója is, jól láthatóan aktívak, ők sem fognak békésen üldögélni a fenekükön, végezni fogják a munkájukat… Kérdés már csak az, hogy sikerül-e valami csodás színes forradalmat kreálni, alá Majdan, vagy nem, ezt majd meglátjuk.
    (Ezoterikusoknak Nyirkai jóslat olvasgatása ajánlott)

    Összegezve, jobb ha mindenki szépen elmegy bevásárolni a héten, jól jöhet az még később…

  40. 31 Nem az a kérdés, hogy ki lop és mennyit, mert úgyis mindenki lop, és úgyse pontosan tudjuk, hogy mennyit.

    Az a kérdés, hogy ki mit épít és mit rombol le, és hogy ki kinek a hatalmát szolgálja. Erről kell szavazni.

    32: Ugyan már, dehogy lesz végünk! Én már 2002-ben és 2006-ban is azt hittem, hogy végünk lesz, aztán mégse lett. Baj mondjuk lett elég, de túlélni túlélünk.

    35: Megnéztem a történelemkönyvet, és szerintem Kelet-Európa határait Nagy Lajos korabélire kellene visszaállítani!
    http://keptar.oszk.hu/html/kepoldal/index.phtml?id=020692

  41. 41, dajtás

    Az ellenzék a háború támogatása mellett van, hatalomra jutásuk esetén Magyarországot a külföldi mozgatók egy-kettőre belerángatják a konfliktusba.
    Ezek szerint a lakosság egy része kalandvágyból igényli a háború közvetlen ütéseit.

    Mint a jászberényi kisöreget, aki tiltakozó táblácskával ment a napokban MZP/x kampányfórumára. Az idős férfi kezéből kirántották a tiltakozó táblát, őt magát pedig a földre tiporták a magyart nehezen beszélő külföldi tanácsadók…

    „Mindenki Magyarországa” mindent meglovagol, csak hogy 4 évig gondtalan legyen a jövedelme (covid-diktatúra, a hazai anonymus-kiszivárogtatás, ukrán konfliktus, Paks 2, földgáz-elzárás…). És ősszel, mi lesz a gázkonvektorokkal tessék mondani, miben vagyunk amúgy önellátóak?

    Sajnos összefogás nincs, a magyar lakosság is ugyanolyan KOMPROMITTÁLÓDOTT mint a (leendő) vezetőink.

    Korruptak és a kisunokának gyűjtenek tengeri yachtra.
    Ha baj lesz ugyanúgy elhúznak innen, mint ahogy elrepültek „zsírosék” kisrepülőkkel Ukrajnából a háború előtt egy héttel…vajon ha az ukrán elit tudta a különleges hadművelet indításának napját, akkor mások is tudták Európa-szerte?

    Vékony pengén táncol az ország. De már az ezévi görög nyaralást tervezik a Csókos-hiteligénylők…

  42. Ejjj, édes Istenem, pusztába kiáltott minden szó.
    Választásokban és bal/jobb oldalban hisznek az értelmes emberek (is).
    Országvesztő lenne, mind egy szálig, vagy menthetetlenül jóhiszemű, bármit is nyomnak le a torkukon? Vagy inkább helyezkedők? Nyalingerek? Érdekemberek? Haszonlesők? Hívek helyett hívők? 30 éve ugyanazokat szavazzák vissza, mert pár év alatt elfelejtik, mit tett az összes nyomorult politikus velük és az országgal. „Nem baj, ha lop, a másik is lopott.” „A kisebbik rossz.” és egyéb bugyuta „érvek” mentén mentegetik magukat. Vicc.

  43. 44 – Okoskodni könnyű. Senki nem mondja, hogy a létező politikai rendszerünk az elképzelhető rendszerek legjobbika.

    De konkrétan mit tehetünk többet, mint hogy elmegyünk, és szavazunk a legkisebbnek vélt rosszra?

    Ha nem megyünk el, attól még valamelyik rablóbanda ugyanúgy kormányt alakít, és csinálja, amit akar.

    Ha ennyire okos vagy, mért nem alapítasz pártot, kitűzve programnak az elképzelésedet? Ha elég értelmes, még az is lehet, hogy rá szavaznánk.

  44. 44 & 45:
    Az én megfigyeléseim szerint most van jó néhány fanatikus igazság kereső, akik mindent helyre akarnak hozni. Kérdés meg nyerik-e a választást és sikerül-e az elképzelésüket nyélbe ütni.

  45. Viszonylag friss hír, hogy az oroszok hosszabb ideje(talán már évek óta) feltörték a magyar külügy védett rendszerét és olvasgatják a aktákat, levelezést stb…

    Vajon mennyi az esélye, hogy a választás tiszta lesz és nem fognak a választási számítógépes rendszerbe is belepiszkálni?

    Egyébként bárhogy is lesz, bárki is nyer, kutyavilág jön arra a több millió magyarra, aki már most nyomorban vagy a szegénység árnyékában él.

    Élelmiszerárak elszabadulnak. Üzemanyar árstop nem sokáig tartható, mintahogy a befagyasztott energiaárak sem.
    A hitelkamatok befagyasztása sem tartható, így családok százezrei kerülnek bajba.

  46. 47 – Gyarmathy:
    Én (nem egyedül) évek óta jelzem, hogy cudar világ jön. Aki ennek ellenére, sőt a svájci frank hitel botrány után hatalmas hiteleket vett fel, mert már most jól akar élni, az megérdemlik, ha ráfázik. Azt is megírtam, hogy a kevesebb élelmiszert úgy osztja el az élet, hogy aki szegényebb az éhezik és éhen hal. A szelektálás anyagi alapon fog történni.

  47. 48. Tibor bá,

    Amit a hitelekről írsz, teljesen egyet tudok érteni.

    Tegnapi cikk:

    Az utóbbi évtizedek legdurvább életszínvonal csökkenése jön a Nagy-Britanniában élők számára

    #https://hungliaonline.com/az-utobbi-evtizedek-legdurvabb-eletszinvonal-csokkenese-jon-a-nagy-britanniaban-elok-szamara/

    Gondolom bármelyik európai országban lehet ilyen cikket írni, mert ez várható. Csak nem mindegy, hogy ki honnan indul, melyik országban mekkora a szegény réteg, milyen mértékű a lakossági szegénység.

  48. 49. Gyarmathy

    Meg az igény mértéke sem mindegy. Amit mi még itt k-Európában elviselünk, abba a – jóléthez.vagy 60 éve hozzászokott – nyugati ember, belepusztul.

  49. 47: A választási csalásról. Juhász Zoli FB oldalán olvasható:

    A Fidesz már el is kezdte a választási csalást? Ezt a körlevelet kaptam az imént (A hozzászólások között van aki ezt megerősíti más választási körzet kapcsán.):

    „Kedves Barátaim! Így a kampányfinisben annyi mindenről tudnék írni, ha lenne időm! Most viszont kiragadnék egy nagyon fontos dolgot, amit szeretnék megosztani veletek, elsősorban ellenzéki érzelmű ismerőseimmel! Az sem baj ha fideszes is olvassa, legalább tükröt tartok nekik. Szóval a lényeg, hogy egy héttel a választások előtt már megkezdte a fidesz a választási csalások egyes módjainak kivitelezését! Elkezdték a törvénytelen játszmáikat, és csak reményem van arra, hogy a törvényesség valódi őrei és a nemzetközi megfigyelők megteszik a lépéseket, minden esetben! Kezdődött már a vajdasági levélszavazatokkal, gondolom a Romániából érkezők sem lesznek különbek . A hétvégén viszont szűkebb hazánkban a Tolna01 választókerületben történ két helyen is olyan eset, ami miatt felháborodásomnak kell hangot adnom. Az esetet olyan ember szájából hallottam, aki részt vett ezen az eseményen! Tolnán és Decsen játszódott le szinte ugyanaz a történet. Előzetesként elmondanám azoknak akik nem tudják hogyan folyik a szavazatszámláló bizottságok munkája, hogy a törvény szerint a napi munkánk eredményéről szóló jegyzőkönyv egy, eredetivel megegyező másolatát azonnal oda kell adni a delegált bizottsági tagoknak, ezzel is biztosítva, hogy ne lehessen manipulálni utána a jegyzőkönyvekkel. Ennek tudatában olvassátok az említett eseteket. Szombaton Tolnán és Decsen is megtörtént a bizottságok tagjainak eskütétele és tájékoztatása. A jegyző, aki a törvényesség őre kellene, hogy legyen, azt mondta a delegáltaknak, hogy nem fognak azonnal jegyzőkönyvet kapni, hanem majd ha a központ Budapesten jóváhagyta az adatokat, úgyhogy menjenek be másnap érte a hivatalba! Mi van, kérdeztem én magam is? Akkor akarnak jegyzőkönyvet adni, amikor azt már sikeresen a saját szájuk íze szerint átalakították? És ez elhangozhat a törvényesség őrének szájából? Normális országban ez az ember már másnaptól nem lenne jegyző! De mint tudjuk ez nem egy normális ország! Az eset jegyzőkönyvezve lett az ellenzéki delegált által és jelenleg Budapesten van az ügy! Kíváncsi vagyok a döntésre! Ha ez csak Tolnán fordult volna elő azt mondanám, hogy a jegyző butasága volt biztos a dolog mögött (ami ránézve akkor sem hízelgő), viszont ugyanakkor előfordult állítólag Decsen is! Így már ágaskodik bennem a kis ördög, hogy talán rendszerszintű a csalásnak ez a formája, és lehet, hogy központilag van kiadva az utasítás, hogy így kell csinálni? Lehet, hogy nekem van üldözési mániám és tényleg véletlen? Majd kiderül! Nekem szerdán lesz eskütétel, itt Szekszárdon. Kíváncsian várom, hogy itt mivel áll elő a „törvényesség őre”! Viszont ezúton szeretném felhívni minden delegált figyelmét arra, hogy különösen figyeljen mindenre és minden rendellenességet jegyzőkönyveztessen, erről ne hagyja magát lebeszélni, mert ez az egyetlen lehetőség arra, hogy csalás esetén eljárást lehessen indítani! A nap végén pedig a jegyzőkönyvet addig ne írják alá, amíg nem kapták kézbe a másolatokat! A kész jegyzőkönyvről a másolaton kívül lehetőség van fotót készíteniük is, de ez nem pótolja a jegyzőkönyvet. Használjanak ki minden törvényes eszközt a csalások ellen! Nagyon kemény napok jönnek és a vasárnap sem lesz sétagalopp! Kívánok minden SZSZB tagtársnak kitartást és megalkuvást nem tűrő jó munkát! Aki pedig még mindig nem döntött, annak üzenem, hogy igenis jöjjön el szavazni, mert minden szavazat számít!
    Matus József”

    Mindenki gondolkodjon el azon amit olvasott. Én ma este esküszöm fel SZSZB tagnak és napok óta tanulok a vasárnapi megmérettetésre.
    Juhász Zoli

  50. A „bal” oldal sem bal oldal, legfeljebb ott ül a parlamentben. Van ott Momentum, Jobbik, LMP stb…) Hogy a Gyurcsány vezetné őket… Ezen mindig csak röhögni tudok. Alkoholista idióta ő és nem a „brain” az egész mögött. A legnagyobb hiba hogy az ellenzék nem rakta el már valahova nagyon eldugott helyre nyugdijba.

  51. 52. Gyurcsány oda van téve, hogy mindent és mindenkit ‘összegyurcsányozzon’. Ő tulajdonképpen a ner része.

    Vajon miért nem lett felelősségre vonva 2010 után? Lett volna miért… Ez volt az alku, hogy szabadlábon maradsz, de akkor kavarnod kell a szart az ellenzéki oldalon életed végéig.

  52. 55. Van esélye annak is, hogy megjátszás, így el lehet játszani az áldozat szerepét, viszont mióta privát cégek döntik el, hogy milyen politikai nézetek, értékrendszerek juthatnak el a nagy tömegekhez azóta az ilyesmi nem lep meg. Ha Trumpot ki tudták végezni akkor az ilyen apró dolgok hogy beavatkozni választások kimenetelébe, még csak fel sem tűnnek. Persze ha a FB t tiltják be akkor menne a hőbörgés hogy diktatúra meg véleményszabadság csorbulása. Liberális propagandaanyagot betiltani még nem láttam pedig az inkább a diktatúra irányába akar vinni a demokrácia meg a nagy szeressük egymást köntösébe öltöztetve. Vért pisilnek izgalmukban hogy hátha káosz alakulna ki így be lehetne hozni a liberális szennyet.

  53. 55 – Újabb érv a Mi Hazánk mellett! Köszi.

  54. 57 – Ábel
    A Mi Hazánk hülyeségét Vona Gábor eljátszotta 2018-ban, így lett meg a harmadik 2/3. Most meg a Fidesz győzelem. Hogy a Fideszt csak szélsőséges összefogással lehet legyőzni, az egyesek képtelenek megérteni.

  55. 57. Ábel
    Mélyen benne voltam 2012-ig a politikában. 2006-os események és a helyi vezetés impotenciája sarkalt arra, hogy belépjek a Jobbikba, amelynek az elképzelései belefértek az értékrendembe, világlátásomba. Miért léptem ki? Mert nem én, hanem a párt változott meg. Mára igazolták a történések ez irányú döntésemet. Most a Mi Hazánk viszi tovább az akkori, egykori Jobbikot. (Mindkettő ékes példája a „Hozd létre saját magad ellenzékét definíciónak) Csakhogy, a vezetőjük – véleményem szerint – nem tiszta. „Hamis a Baba!” Míg, Budaházyt meghurcolták, Torockait nem, pedig kvázi ugyanazt „követték” el. Öt percet volt fogdán, oszt leszóltak a Moszadtól – bocsánat – a „Magyar” Titkosszolgálattól, hogy védett emberke. A nyakamat tenném rá, hogy így történt. Láttam a felvételeket, cinikusan vigyorogva távozott. A nagyapja ’56-os vérbíró volt, nem vicc! Ezért- és még sok más okból (Klein-Apró dinasztia) szoktam megjegyezni, hogy a prominens pozíciók dinasztikus alapon öröklődnek. Röviden: egy újabb átverés tanúi vagyunk. Ezen okból írtam, amit 3. és 44. alatt olvastál és amiért úgy ledorongoltál. Egy szó, mint száz, Orbán is, meg az összes többi is ugyanazt a szekeret tolja, aki meg nem, az soha sem fog a tűz közelébe kerülni. Választási csalásnak pedig nulla értelme, ugyanis az eredmény már a médiában eldől. Értem én, hogy valamiben hinni kell, de arra ott van Isten. Sajnálom, hogy a párthívekből párthívők lettek, a valódi hívőkből pedig ateisták, vagy még szörnyűbb, neoliberálisok. Minden rossznak ez az oka.
    58. Tibor bá’ Miből gondolja, hogy az a dilettáns és iszonyatosan éhes csürhe banda képes lesz kezelni azt a brutális lecsúszást, ami májustól ránk vár?

  56. 59 – Csak kérdezek:
    Az Orbán okozta lecsúszást senki se tudja majd kezelni. Orbán 12 év alatt totálisan eljátszotta az utolsó esélyünket a felzárkóztatási pénzek lenyúlásával.

  57. 60. Tior bá’
    Ez esetben egyék meg ők, amit főztek! Hátha egyszer eljő a számonkérés ideje. Ámen!

  58. 58. Tibor bá’

    Nagy valószínűséggel a Mi Hazánk arra jó, hogy a jobbik szavazóbázisának egy részét elszippantsa, ezzel csökkentve az ellenzék győzelmi esélyeit. Éppen úgy von el szavazatokat az összefogásba beleálló volt jobbos radikálisoktól, mint a Kétfarkú Kutyapárt a szövetkező baloldali radikálisoktól. Vagyis ez a két párt nagy valószínűséggel megakadályozza a kormányváltást.

  59. 62. Speciel a jobbik szavazóbázisát leginkább a jobbik riasztja el magától
    Én azt még elnéztem nekik, hogy beleállnak a nagy összefogásba, de hogy az előválasztásba úgy mentek bele, hogy lepaktáltak a DK-val, azt nem.

    Én konkrétan azért regisztráltam az előválasztásra, hogy a helyi jelölt lehetőleg a Jobbiké legyen, de véletlenül se a DK-é! Erre mit látok? A jobbik logóját a DK-s arc mellett! Innentől a Jobbik számomra nem létezik.

    58 Tibor bá: Értem én, csak annyira azért nem fontos nekem a Fidesz leváltása, hogy a DK-ra szavazzak.

    59 Csak kérdezek: Hát, ez reálisan hangzik. Ezzel együtt még mindig a Mi Hazánkra fogok szavazni. Nem biztos, hogy akarnám, hogy ők adják a miniszterelnököt, de mérleg nyelvének pont jók lesznek. Még mindig jobb, mint bármelyik másikra szavazni, vagy nem szavazni.
    Még a kutyapárt jöhetne szóba nálam, de a jobbosokat jobban szeretem.

  60. Az Orbán – Fidesz biztosan sz&r !
    Az ellenzék csak valószínű sz#r lesz !

  61. Mára elég jól látszik, hogy Orbánnak nem adják és nem is fogják odaadni a Covid helyreállítási alap pénzeit, ami egy hatalmas összegű vissza nem térítendő támogatást és egy még nagyobb összegű gyakorlatilag ingyen hitelt tartalmaz.
    Mára Orbánt és sleppjét kiismerték és pontosan tudják, hogy hová kerülne a pénz, ha odaadnák neki.

    Pedig az ország katasztrofális pénzügyi helyzetbe került és nagyon de nagyon kellenének ezek az ezermilliárdok ahhoz, hogy az ország és lakóinak széles rétege ne fogjon padlót a következő hónapokban vagy években.

    Ellenzéki győzelem esetén viszont szinte biztos, hogy Márky Zay-ék meg fogják kapni ezeket a pénzeket.

  62. 67. Megkapják és azonnal le is nyúlják. E felől semmi kétség. Amúgy, Orbán is meg fogja kapni, ez sem kérdés. Mindegy melyikhez kerül, a végeredmény ugyanaz lesz.

  63. 67.
    Bár megértem, hogy szkeptikus vagy, én maradnék a tényeknél.

  64. 68

    Ha már a tényekről beszélünk akkor csak anyit ,hogy jelenleg egy olajfinomító működik az országban amit nem lehet átállítani orosz olajról más országból származó olaj finomításra egyik napról a másikra mert ugye az is tény -tételezzük fel – nem pusztán választási ígéret, hogy az ellenzék győzelme esetén azonnal leállít mindenféle energiabehozatalt Oroszországból. A két tényből következik egy harmadik……a brutális lecsúszáshoz ez is hozzájárulhat. Egyébbként a lecsúszás bárki győz is elkerülhetetlen.

  65. Kissé off, de hadd biggyeszteném ide:
    Most mentek le az esti hirek, amiből megtudtuk, hogy holnaptól ismét megugrik a benzin ára, a ti pénzetekben 743,-Frt. lesz litere.
    Az ár eszméletlen!
    Bemutatták mennyi volt 2020,Április elsején: 483,-Frt.
    Az ebből fakadó jövöbeni áremelkedésekre most nem is akarok gondolni!

  66. 69. Tom,

    „mert ugye az is tény -tételezzük fel – nem pusztán választási ígéret, hogy az ellenzék győzelme esetén azonnal leállít mindenféle energiabehozatalt Oroszországból.”

    Szerintem nem tény, sőt, biztos, hogy nem állítja le az ellenzék az orosz behozatalt, sem az olajat, sem a gázt.
    Olaj és gázembargót bevezetni teljes úniós, sőt, összeurópai összefogással lehetne, nem hinném, hogy ezt ne tudná bármelyik magyar politikus.

  67. 71

    Remélem is ,hogy tudják ha mondani nem is ezt mondják.

  68. Tökmindegy ki nyer, gyakorlatilag stagflációra készülhetünk.
    Mezőgazdaság: 440e Ft-ért kötik a napraforgó tonnáját most, tavaly 120e volt
    Kukorica: 120-130 a 40ről
    Repce 400e
    Tök jó, nincs műtrágya, és eső sem, aki tud öntözni, az még meg tudja oldani, más nem.
    Szállítani nem fognak mostanában impot tilalom van legtöbb helyen.

    Nyersanyag kakukk, nemhogy drága a vas pl, de alig van, kereskedőnél nincs; gázolaj egekben, ez csak a termelés.
    Élelmiszer: 80e gázról 230-280: Gázzal szárítják a terményt, fűtenek a tojótyúknak, a hízóbaromfinak, emellett egy érdekes, bár nem közismert dolog, hogy nagyüzemi állattartásban betiltották a receptúrában adható antibiotikumot. Emberi táplálkozás szempontjából jó, termelés szempontjából nem. -30% telepítési sűrűség, nagyobb elhullás, + munkaerő, már ez rádobott volna 10-15%-ot a húsra, nemhogy még a 3*-os takarmányárak.

    Ebben a helyzetben nem tökmindegy, ki a bohóc odafent? Sokkal keményebb lesz a helyzet sem azon aggódjunk, CIA-e vagy Moszad, orosz-e vagy amcsi.

  69. 70. balint

    Nálatok a kőolajfinomítók ezek szerint a BRENT fajtára vannak optimalizálva?
    Az orosz tankerek kénytelenek kikapcsolni a szankciózás miatt a transzpondereiket (a WINDWARD polgári hírszerző cég – AMI DÁNIEL volt tengerésztiszt szerint), hogy ne kerüljenek a tiltott hajók listájára, ha mégis kikötnek itt-ott a világban…így aztán a Brent olajra igen nagy a kereslet és az árakat kb. 30 dollárral felhajtotta.

  70. Aki esetleg nem emlékszik: A Meggyesi mondta annó, „még egyszer mondom, nem lesz gázáremelés”, aztán „másnap” lett és szeme se rebbent. Sajnos a politikusok szövegeit már meghallgatni sem érdemes, elhinni meg végtelen naivitás. Nagy általánosságban, a nevével szöges ellentétben nyilatkozó, „Csak Kérdezek”-el értek egyet. A Torockai nekem ezidáig szimpatikus volt, nagyon tetszett, ahogy próbált a dolgok mögé látni, plusz az oltásokkal kapcsolatos nézeteivel is egyetértek, de persze lehet ez is csak színjáték. Amiben viszont biztos vagyok, hogy ez a szedett-vedett, balszélsőtől a jobbszélsőig, a bukott kispadosig minden pozíciót felvonultató ellenzéki összefogás, max. a választások napjáig létezhet, utána teljes csőd, anarhia. Végkövetkeztetésem: semmiféle jó megoldásnak még az esélye sem látszik körvonalazódni, mindenképp r@baszunk.

  71. Akárki alakít is kormányt, egy rakás adottságon nem tud változtatni. Ilyen a nemzetközi helyzet, az EU-s elvárások, a nemzetközi gazdasági trendek, az oligarchák hatalma.

    Viszont az, hogy ezekkel mit kezd, merre építi tovább az országot, igenis számít. A mozgástér messze nem nulla, ha nem is határtalan.

  72. Re:76
    Ha ráhagyjuk az egészet, lásd Trianon, akkor valóban felvesszük a s.opóállarcot.
    Ezerszer írtam vala, a megoldás „dobozon kívül van”, ezoterikusok kedvéért másik dimenzióban. 🙂
    Ha van egy rossz szisztéma, ami többszörösen bebizonyította használhatatlanságát, akkor nem toldozni foltozni kell, hanem ki kell dobni, és csinálni kell egy újat.
    Avagy Tibár bá’ régi viccével élve: ” Ha a kupiban nincsenek vendégek, akkor nem a tapétát kell lecserélni, hanem a…”
    Van megoldás, ez pedig az ezer irányból szabotált népalkotmányozás.

  73. Re:74
    Vas van, tegnap láttam a vaskereskedésben, csak tudd megfizetni, és ez igaz minden másra is. Nincs fundamentális oka az extrém árdrágulásnak, ez kizárólag az elbaltázott politika eredménye.

  74. 79: Vas van a földben elég, csak a kohók jelentős része Oroszországban és Ukrajnában van, úgyhogy az ellátási lánc megakadt. Kevés a nyersanyag az igényhez képest. Vagy kivárjuk, míg vége a háborúnak, vagy elkezdünk mi is újra vasat kitermelni, egyik se holnapra hoz megoldást.

  75. Re:80
    A magas árak elég nagy része spekuláció eredménye, mert jellemzően a lufi pénzek fizikai eszközökbe menekülnek, ha a pénzügyi rendszer elkezd inogni.

  76. 78.dajtás: Úgy érzem te egy ragyogó elme vagy, minimum a saját meglátásod szerint! Kár, hogy a gyakorlati megvalósításban épp oly töketlen béna, mint vagyunk itt alighanem mindannyian. Az én meglátásom szerint. 🙂
    Meg ne sértsen évődésem! 🙂

  77. Érdekes ez az életszínvonal lecsúszás téma.Az olaszoknál 4 millió háztartás nehezen tudja fizetni a rezsit épp ma mondták.Mondjuk ez így szörnyen hangzik, de mennyi az olasz lakosság? És eddig mennyi tudta nehezen fizetni ? 2 millió? Mert így már más a kép.A lakosság 10%-a helyett 15% lesz szegény és nélkülöző vagy 40%-a idén.Ne ez a nem mindegy hogy mennyien csúsznak le.Mert ha kevesen akkor még nincs baj de ha a lakosság nagy része lecsúszik akkor jön a recesszió és a szopás.

    Egyenlőre ez még semmi , a bevásárlók tele vannak mersedessel és audikkal.
    Amúgy ha a benzin lesz 700ft/l mi lesz ? Mondjuk egy pár aki manapság keres 300-300 Eft-ot az havi 600 Eft évi 7200 000 Ft.Ha úgy nézzük a 700Ft/literes benzin nem is olyan drága mert ha elmennek welnessezni akkor a tankolás mondjuk 200km-re kb. 2500 Ft-al drágább ami havi 600 Eft bevételből még nem sok.Tehát 700 Ft-os benzinnél is ugyanannyi autó lesz az utakon.
    Lehet a kisnugdíjasok teszik le az autót akinek van 90 eft nyugdíja na az leteszi majd.De sokan még nem.
    Persze nem mondom hogy nincs baj mert van, a műrtágya, a vas ,az élelmiszerár stb….de tényleg attól is függ milyen szemszögből nézzük és hogy mikor mert most még oké de mi lesz őszre?
    Mondjuk sok helyen szalagmunkásként megkapják a nettó 200-250 eft-ot , egy pár már hazavihet havi 4-500eft-ot amiből lehet autót tankolni és élelmet venni.
    De ismerek olyat is aki havi 32 eft nyugdíjat kap, na abból éhen lehet halni.
    Mondom majd az lesz durva ha tömegek csúsznak le és pl. Pesten visszaesika forgalom a felére vagy a tizedére vagy focizni lehet majd a mellékutakon 😀

    Mindenesetre a drága gáz és olaj már a peak oil kezdete mert mondhatjuk hogy geopolitikai okok miatt drága, de ha olyan sok szabad gáz vagy olajmező lenne akkor nem kellene usa-ból gázt hozni hajón hanem csak lefúrnának a germánok a földbe és ellátnák az iparukat gázzal,olajjal de ugye ilyen nincs.Szóval ez egy bizonyos dimenzióban peak oil/gas kőkeményen. Sőt még az is lehet hogy nem lesz elég energia majd nekik az iparukhoz.
    Pl. szinte egész világon 2×3-os villanyár sem fog visszatérni soha olcsóbb sávba.
    Úgy érzem magam mint a maják akik elérték a csúcsot és nincs alapanyag vagy csak drágán van és a helyzet csak fokozódik Muhahaha 😀

  78. Mindennapi kenyerünk .
    A pékségek jó része gázzal fűtött kemencét használ,
    gondolom az európai országok nagy részében .
    Csak ezeket átállítani…

  79. 73. Tom,

    Linkeld már be légyszi, hogy hol mondják.

    Szíjjártó mocskos hazugságainak meg nem kéne bedőlni.

  80. Re:82
    Nem sértődöm meg, de kell valami idea, ami alapján el lehet kezdeni majd a munkát…
    Ha nincs idea, nem is jutunk sehova, ez alap filozófiai tétel… 🙂
    Ezért megy a vergődés, mert érzi a felelősen gondolkodó, hogy nincs rendben a dolog, de nem tudja merre induljon el, mert a szisztéma elvi hibás.

    Minden politikai izmus valamilyen ideológiára alapszik, olyan nincs, hogy nincs mögöttes filozófia, legyen az bármilyen furcsa is.

  81. Magyarországon az emberek többsége az egypártrendszerben szocializálódott, azt szokta meg, az ad neki némi biztonságérzetet. Így a kialakult áldemokrácia megfelelő számára.
    A napokban fent jártam Pesten. Ritkán járok, de rendszerváltashoz képest a társadalom összetétele alapvetően megváltozott. Én negatív irányba látom.
    Ide inkább jobb oldali kormány való, mert ezek az invazív gének talán jobban kordában tarthatók.

  82. „Ha a szabad választásokon bármiben valóban szabadon dönthetnénk, csak nem gondoljátok, hogy megengednék nekünk.“
    Mark Twain

  83. 85

    Szóval szerinted az ellenzek nem akarja a háború ürügyén felszámolni az ország energiaimportját Oroszország felől mert ez csak fideszes propaganda …én ennek csak örülni tudok mert ez nem kivitelezhető rövid távon.

  84. 89.

    Elég jó szakértők és normális politikusok vannak ott, akik nem mennek fejjel a falnak.

    De én továbbra is nyitott és kíváncsi vagyok. Ha találtál erre utaló nyilatkozatokat – hogy ellenzéki győzelem esetén leállítják az orosz olaj-gáz importot – Márky-Zay vagy más ellenzéki politikustól, akkor szívesen megnézném.

  85. Ma estére terveztem :

    Akárki megfigyelte ,h. amikor O5G nyert (mind a négyszer)
    mindig ugyanaz volt az izraeli miniszterelnök .
    Most nem az.
    Magánvélemény :2002-ben többen x-eltek a fityeszre ,mint a másik oldalra.
    Az eredmény mégis az lett,ami .
    Tudományosan ez persze semmire sem bizonyíték,csak „érdekesség”.

    Jó savazást holnapra !

  86. A Fidesz megnyeri a választásokat. De most biztos nem lesz sima liba.

    Hogy hatalmon marad-e, az már közel sem biztos. Komoly dolgok lehetnek ezen a választáson.
    Annyira komoly háttértámogatás és támadás lehet az ellenzék mögötti erőktől, hogy még egy forradalmi hangulat is elképzelhető(bár ennek 1 hete még nagyobb esélyt adtam volna).
    Sokan megunták a Fityeszt, de az ellenzék önmagában egy kalap szar.
    Ez a szavazás és kormányváltó erők támadása az első veszély.
    Húsvét a 2., bár ez más jellegű veszélyforrás lesz.
    Majd jön az ősz, amikor is újra rendkívül komolyan veendő a helyzet, immáron harmadjára ebben az évben.
    És persze folyamatosan ott lebeg a fejünk felett a háború eszkalálódása(szerintem nem fog).
    Nehéz év lesz ez, egyre sűrűben fognak sorakozni a vészjelek, mígnem be is következik vmi. Aztán akkor már nem lehet itt osztani az észt. Hirtelen mindenkinek ezer más fontosabb dolga lesz.

    Én utálom, de a Fideszre fogok szavazni, a saját jól felfogott érdekem szerint. Úgy, hogy 16 éve nem szavazok Nekem aztán mindegy mit picsognak itt-ott álerkölcsös humanitáriusok. Amíg látom a szintjüket, a verbalitásuk teljesen hidegen hagy. Fogalmuk sincs. Sok-sok elvi , de 0 gyakorlati tapasztalattal rendelkező lózungokat böffögő hülyék.

  87. Bánki maga is nárcisztikus. Érdemes meghallgatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük