(3531) Klímaváltozás

Tibor bá’ fordítása online

 

Ez nem lehet igaz. (tény, egy kicsit későn) Az USA elhatározta, hogy tesz valamit a globális klímaváltozás ellen

2021 a 89. év

legalábbis a csúcsértekezlet szerint. Ugyanis a Fehér háznak kemény dolgokat kell megvalósítani, ha globális vezető akar lenni a klíma ellenes harcban.Először is meg kell győznie a Kongresszust, hogy öntsenek forrásokat a klíma tervbe, nem csak idehaza megvalósítandó zöld infrastruktúrába, hanem szegény országok megsegítésébe is. Jelentős összegek és hazai gyors emisszió csökkentés nélkül, az elemzők szerint, az Egyesült Államoknak nem lesz könnyű begyepesedett, szénben, gázban és olajban gondolkozó  kormányokat meggyőzni.A Biden adminisztráció legnagyobb diplomáciai kihívása, miként rendezze le Kínát, a világ színpadán található legnagyobb riválisát, akik jelenleg a világ üvegház hatású gázkibocsátásának oroszlán részét végzik.Hogy az Egyesült Államok miként rendezi le Kínát a klímaváltozás témában az előttünk álló hónapok folyamán, nagy mértékben fogja meghatározni, hogy a világ el tudja-e kerülni a felmelegedés hatásait.

Biden elnök bejelentette, hogy az adminisztrációja nekilát gyors tempóban csökkenteni a földet melegítő üvegház hatású gázok kibocsátását, és hatalmasa összegeket fog elkölteni az amerikai gazdaság átformálására a fossziliák égetésének mellőzésére. A cél, hogy a Föld többi része követése az amerikai mintát.

„Most jön a dolgok neheze” legalábbis a csúcsértekezlet szerint. Ugyanis a Fehér háznak kemény dolgokat kell megvalósítani, ha globális vezető akar lenni a klíma ellenes harcban.

Először is meg kell győznie a Kongresszust, hogy öntsenek forrásokat a klíma tervbe, nem csak idehaza megvalósítandó zöld infrastruktúrába, hanem szegény országok megsegítésébe is. Jelentős összegek és hazai gyors emisszió csökkentés nélkül, az elemzők szerint, az Egyesült Államoknak nem lesz könnyű begyepesedett, szénben, gázban és olajban gondolkozó  kormányokat meggyőzni.

A Biden adminisztráció legnagyobb diplomáciai kihívása, miként rendezze le Kínát, a világ színpadán található legnagyobb riválisát, akik jelenleg a világ üvegház hatású gázkibocsátásának oroszlán részét végzik.

Hogy az Egyesült Államok miként rendezi le Kínát a klímaváltozás témában az előttünk álló hónapok folyamán, nagy mértékben fogja meghatározni, hogy a világ el tudja-e kerülni a felmelegedés hatásait.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23 gondolat erről: „(3531) Klímaváltozás

  1. Biden egy demens bábu ! Még hogy Kínát? Amikor az USA összes vállalata szinte ott gyártat és minden Kínai az USA-ban? Ezért is többek között lehetetlenítették és csalták el a választásokat, mert Trump hazakényszerítette a gyártókat Kínából… A legnagyobb szennyezők, nagyságrendileg az iparágak és a hajózás melyekhez képest az autók semmiségek, de ezek az idióták mégis az autókat akarják először lecserélni elektromosra… ez az egész intézkedés, megint másról szól, ahogy István Dani USA-ból ezer videóban már elmondta, hogy ez lesz a Biden idiotizmus következő lépése.

  2. Bideni „Zöld forradalom”, ami olyan, mint a görög dinnye, kívül zöld, belül piros, új megvilágításba helyezi a szaudi-orosz összeborulást…

  3. Nincs semmilyen emberi CO2 kibocsátás által okozott felmelegedés vagy klímaváltozás! Nem is lehetséges ez (Miskolczi prof.)!
    Ami történik, történt az egyedül az eddigi fokozott napaktivitás utóhatása volt. Viszont ez véget is ért és beléptünk a szoláris minimum időszakába! Csak még a legelején vagyunk!

    Éppenhogy egy Kis-Jégkorszak küszöbén állunk, amely az egész évszázadunkra rányomhatja a bélyegét és sokkalta kellemetlenebb élmény lesz, mint ha felmelegednénk! Óriási energiaigényt fog ugyanis indukálni (fűtés, áram, közlekedés).
    ..
    A folyamat már meg is kezdődött, s már ebben az évtizedben megtapasztaljuk!

    https://i0.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/05/UAH_LT_1979_thru_April_2021_v6-1.jpg?w=749&ssl=1

  4. Re:4 Tibor bá’
    A Föld nem lapos, de közel 300 éve a csökkenő napaktivitás miatt volt egy mini jégkorszak…
    Ha újra csökkenni fog a napaktivitás, akkor nem hátrány, hanem előny is lehet a magas CO2 koncentráció…

  5. 4: Tibor bá’

    Tartom magamat korábbi fogadalmamhoz továbbra is, hogy nem klímázom, többekközt, mert abszolút esélytelennek látom a teljes magyar blogoszférát tekintve. Annyi azért kikivánkozik belőlem, hogy ez a „laposföldezés” egyszerre unalmas és egyidejűleg roppant szemét dolog. Azt gondolom a magentázásnak elégnek kellene lennie annak jelzésére, hogy a komment szembemegy a mainstream véleménnyel. Persze egy bloggazda azt csinál a honlapján, amit jónak lát, ehhez megint nem fér kétség.

  6. A szoláris minimum legfeljebb 0,3 Celsius fokkal képes csökkenteni a globális hőmérsékletet , ezzel szemben a globális felmelegedés évtizedenként 0,2 Celsius fokkal emeli az. A folyamatot nem tudja megállítani . Amúgy pedig az un. kis jégkorszaknak nevezett periodusnak csak az egyik oka volt a változó napfolttevékenység ezért tartott viszonylag sokáig és ezért volt nagyobb a hőmérséklet csökkenés mint ami a három solaris minimum időszakból (Maunder stb….)következne. Ne reménykedjünk abban, hogy a Nap majd megoldja.

  7. Tom:
    „A szoláris minimum legfeljebb 0,3 Celsius fokkal képes csökkenteni a globális hőmérsékletet.”

    Ezt honnan veszed? Milyen hosszúságú, hány évtizedes szoláris minimumra gondolod igaznak ezt a megállapítást? És, hát honnan tudnánk előre évtizedekre, hogy pontosan milyen erősségű, avagy gyengeségű lesz a naptevékenység?

    Ezt legfeljebb feltevésnek tekinthetjük. Nyilvánvaló, logikai okok miatt.

  8. Re:8
    Nem megúszni kell a dolgot, hanem át kell állítani a földi energetikát fosszilisről fenntarthatóra, de ettől még probléma lehet a napaktivitás…

    Szívesen olvasok olyan tanulmányt, amivel alátámasztanád a „A szoláris minimum legfeljebb 0,3 Celsius fokkal képes csökkenteni a globális hőmérsékletet”

  9. Azt áruljátok el nagy tudású Kollégák, ha a szoláris minimum miatt jégkorszak felé tartunk, és az emberiség kártétele ehhez épp semmiben nem járul hozzá, akkor miért dőlnek meg pont mostanában a globális éves hőmérsékleti rekordok?
    OK., pill. hideg van, Európa és az USA elkényeztetett népsége fázik, de a globális hőmérsékleti rekordok rendre az elmúlt két évtizedben voltak/vannak, akkor ezt hogy nem tudja a napocskás verzió szerint lekövetni?!

    6. linkje: mosolyfakasztó 🙂
    S lám, még ha nyernénk is egy-két évtizedet ténylegesen így, min változtat, ha 2055-ben szabadul ránk a pokol miattunk és nem 2030-ban?

  10. Re:11

    Nyugi! Így is-úgy is mind halál fiai vagyunk!
    +/- 20-30 év smafu!!!

  11. Re: Csongor
    Ne a linket minősítsd, hanem a hivatkozásokat… 🙂
    Öreg hiba egy weboldal nevéből prekoncepciókat gyártani.
    Ennyi erővel a telex is gáz, most nyírta ki a posta, mert senki sem használta már… 😉

    Lehet hogy ellentmondás van sokak fejében, „mindmeghalunk a vénuszi földön” mantrán szocializálódva valóban annak tűnhet(aki nem inge ne vegye magára), de az tény, hogy voltak olyan közeli történelmi időszakok, ahol komoly befolyással bírt a földi klímára a naptevékenység, ezért élből kidobni nem szabad, hanem be kell ezt is építeni a modellekbe, mint változó. Persze a rettegés iparnak ez nem jön ki jól, de a tudományosság nem divatbemutató, hogy valami tetszik/nem tetszik és ignorálom, hanem minden változót be kell építeni.

    Csongor, holt idő, avagy a rendszer tehetetlensége okán nem lesz hátraarc a klímában(már ha valóban követi a történelmi ciklusokat a napaktivitás, ez bennem is elég nagy kérdőjel). Több év mire érezteti hatását a hipotetikus napaktivitás.
    Az hogy az idei tavasz kifejezetten hűvös, egy dolog, ebből én sem bontanék pezsgőt, hogy minden probléma meg van oldva klíma terén…
    https://index.hu/belfold/2021/05/04/hidegrekord-zabar-nyiregyhaza-idojaras-orszagos-meteorologiai-szolgalat-fagy/

    2055 nagyon messzire van, sok víz le fog folyni a Dunán.
    Addig vagy túlléptünk a civilizációs ugráson, vagy az emberiség 99,9% föld alatt lesz.

  12. 13: Nyitott kapukat döngetsz. Minden tudományos klímamodell számol a naptevékenységgel.

  13. Re: Ábel
    Nyilván benne van, mert ez „gerjeszti” fel a modellt, de kérdés az, hogy hosszú távon mivel számolnak.

    Részemről továbbra se számolok azzal, hogy a probléma meg van oldva, nem erre alapozom az életstratégiámat…

  14. Horváth Csongor
    „Azt áruljátok el nagy tudású Kollégák, ha a szoláris minimum miatt jégkorszak felé tartunk, és az emberiség kártétele ehhez épp semmiben nem járul hozzá, akkor miért dőlnek meg pont mostanában a globális éves hőmérsékleti rekordok?”

    A válasz egyszerű, s az alábbi linket szemlélve világos is. Az 1950-es évektől fogva elég erős szoláris ciklusok voltak. Csak a legutóbbi 24. ciklus lett gyengébb, de a lényeg a 25. meg a 26., 27, amely utóbbi kettőről már NASA tudósok is belengették, hogy akár teljesen el is maradhat!
    https://i2.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/05/international-sunspot-nu-2.png?ssl=1

  15. Alea iacta est.

    Továbbra is várom a választ arra a kérdésemre, miért nem követi a globális átlaghőmérséklet (ami számszerűen egyértelműen növekszik) a naptevékenységből adódó „kisjégkorszaki” lehűlést?
    Talán azért, mert Európa éghajlata nem egyenlő a Föld klímájával? Mire érdemes akkor figyelni? Ha ma idehaza fázok, az egyenlő azzal, hogy kisjégkorszak közelít? Ha az egész éves átlaghőmérséklet nő és élhetetlennek érzem a környezetemet, az vajon miről tudósít?

    Tudjátok olyan ez, mint amikor a halottról beszélgetnek és egy jóakaró megszólal: De legalább nem szenvedett! Ha valami mesterséges intelligenciával felruházott guminő túlélne bennünket, ugyanezt mondhatná: Ezek a fa-szopatók szerencsések, hisz fel sem fogták, mi történik velük… 🙂

    Közben érkezett egy válasz…
    17: Paprikás Herkules:
    Ezek az apró kilengések megvannak a nagy klímagrafikonokon is, de semmiféle trend nem látszik belőlük!
    Ha pont az előző évek hivatottak megfogni a megfutást, hogyan kerülhetett be 2019. a legmelegebb évek közé?
    Ha meg van késleltetés, miért nem látszanak erőteljesebb hullámvölgyek (kvázi forduló trend) a korábbi, 1850-től mért glob. átlaghőmérséklet grafikonokon?
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Global_Temperature_Anomaly.svg
    Engem ez inkább továbbra is a lassan megfőlő béka esetére emlékeztet… Senkit sem hibáztatok azért, mert kapaszkodni próbál fűszálakba! Csak sajnos az nem fog megállítani senkit és semmit.

  16. 17 – Paprikás Herkules:
    Dillemád kulcsa a FUTÓ ÁRAMLÁS. Már írtam róla posztot, nem ismétlem magam hozzászólásban. Nézz utána. Ez az oka az egyre gyakoribb szélsőségeknek.
    Írd be a keresőbe: (1618) Futóáramlás.

  17. „Dillemád kulcsa a FUTÓ ÁRAMLÁS.”
    ——
    Nem, nem. A déli féltekén is ez magyarázná a szokatlan hideget?
    Az antarktiszi jég masszívan gyarapszik az 1990. előtti éghajlati átlag alatt mért szinthez képest, (alább az ábra)!
    https://i0.wp.com/electroverse.net/wp-content/uploads/2021/05/arctic-sea-ice-extent-Ant.jpeg?ssl=1

    /Egyébként pedig az északi-sarkvidéki jégkiterjedés is nyolc éves csúcson van az aktuális időállapotot tekintve, most május közepén./

  18. 19: Paripás Herkulesnek nincs dilemmája. Magabiztos a tévhitében.

  19. 21. Ábel
    Hányast adnál magadnak a hozzászólásodra, adekvát cáfolatból?

  20. 22: Eszem ágában se volt adekvát cáfolattal próbálkozni. Minek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük