(3376) Öregedés gátlás

Tibor bá’ fordítása online

 

Forrás: RT

A tudósok felfedeztek egy fontos sejtfehérjét, ami az öregedésért felelős. Ez lehetőséget biztosíthat az öregedés lelassítására vagy akár megállítására. Úgy gondolják, hogy a szénanhidráz nevű fehérje felismerése az első lépés egy olyan gyógyszer előállítására, amely lelassítja az idegdegenerálódást, mint például az Alzheimer vagy Parkinson betegséget.

A Nottinghami Egyetem tudósai nagyobb mennyiségű fehérje részecskéket találtak öreg egerek agyában és izmaiban, a fiatal egerekhez képest. Viszont az agyi degenerációban szenvedő fiatal egereknél is ez volt a helyzet. Ez arra mutathat, hogy az energiát gerjesztő fehérje a sejtek mitokondriumában szerepet vállal az öregedésben.  Erről itt van szó.  

Annak meghatározására, hogy a fehérje káros lenne-e, nem pedig a test védekezése lenne az öregedési degenerációval szemben, a kutatók kipróbálták egyetlen milliméter hosszú bélférgen. A bélféreg szénhidráttal való etetése megrövidítette az életét. Ezek szerint a tudósok  rátalálhatnak egy, az Alzheimer kort leküzdő gyógyszerre. Lisa Chakrabarti az Egyetem állatorvosi fakultásának vezető kutatója szerint: „Ami valóban izgalmas fejlemény, hogy képesek voltunk meghatározni ennek a fehérjének a sejten belüli szerepét az öregedésben.” – „Sikerrel kecsegtető kezdet a mitokondriumban lévő azon fehérje elismerése, amely a test öregedését lelassítja, miközben egyéb, nem kívánt mellékhatásokat sakkban tartja.” – „Jelentős lehetőséget biztosít mind a degeneráló betegségek gyógyítása, mind pedig a test öregedésének csökkentésére.”

Három év kutatási munka eredményeit az Ageing tudományos folyóiratban jelentek meg.

Jelenleg a kutatók megpróbálnak olyan inhibitorokat találni, amelyek segítségével sikeresen lehetne csökkenteni a szénhidrázok jelenlétét, és akkor boldogan élhetnék 200 évig. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(3376) Öregedés gátlás

  1. Ez megint egy olyan hír, ami mond is valamit meg nem is. Megint lehet agyalni rajta, jobb mint a plasztikai műtét 😀 De sajnos ingyenebéd itt sincs, az öregedés normál élettani folyamat. Az örök fizikai testi élet SCIFI-be való, az ember nem erre van teremtve. Szerintem.

  2. Re: Gergő
    Matuzsálem hány évesen halt meg?
    Mai emberi élettartam szándékosan ilyen alacsony, cserébe megkaptuk a gyors fejlődést…

  3. Véletlen pont tegnap néztem a témához szorosan kapcsolódó előadást:

  4. Sose fogott meg a téma, több okból:
    1 Nem vágyom az életem meghosszabbítására
    2 Nem hiszem, hogy a civilizáció bukása előtt jelentős áttörés lehetne a témában
    3 Ha mégis lenne, úgyse lesz soha annyi pénzem, hogy ilyesmivel játszadozzak

    Inkább fókuszálnék az össztársadalmi problémákra. Mint a természeti környezet rombolása, a szegénység, a túlhajszoltság, a civilizációs ártalmak, stb.

  5. 2 dajtás
    Akkor miért emelkedik az emberi élettartam?

  6. Re: hubab
    Nem a várható élettartamról beszélek, ami országonként más és más, hanem az emberi maximális élettartamról beszélek, ami limitált kb 130 évre.
    Akármit csinálsz nem tudsz ennél idősebb lenni, mert meghalsz.
    Kérdés az, hogy ez a technika megoldja-e ezt a problémát.

  7. Re: Ábel
    Ez nem is nekünk szól, hanem az elitnek, akik „örökké” akarnak élni.
    Azért az a kérdés felmerül bennem, hogy azért szellőztették meg a dolgot, mert elfogyott a pénz, és kell a kutatásra(megélhetésre), vagy mert tényleg kitört belőlük az emberbaráti szeretet.
    Ezt most még nem tudom eldönteni… 🙂

  8. a biblia szerint régen az emberek élettartama jóval száz év felett volt. Isten korlátozta, a legenda szerint. Viszont ha tudományos oldalról nézzük, egy élelmiszer váltás komolyan megrövidítheti az élettartamot. Most beindult a cukor, finomított szénhidrátok, korszaka. Jött vele együtt a rák, a mindenféle belgyógyászati betegségek. Nagyrészt az orvostudomány tudja ellensúlyozni a káros hatásokat. Persze értelmes ember inkább igyekszik egészséges maradni, minthogy a dokinál szerepeljen minden héten

  9. 7: Matuzsálem csak a mesekönyvben élt addig, amennyi írva vagyon (696 évet).
    A mesekönyv nem is 130, hanem 120 évről beszél maximumról :
    Ter 6.3
    ‘Ekkor az Úr így szólt: „Nem marad éltető lelkem az emberben örökké, mivel test. Életkora csak 120 év legyen.”‘

    Erre aztán jött Jeanne Calment, és a maga 122 év 164 napjával bebizonyította, hogy valójában a 120-at is meg lehet haladni, még ha az Úr mondta is…

  10. 2 dajtás
    Azért mindig gondoskodsz róla, hogy ellensúlyozd a komolyan vehető hozzászólásaidat… 🙂
    Főleg azt is belekalkulálva, hogy hányszor jelentetted már ki, hogy ne a tételes vallások meséit figyeljük.
    Átírom a magam fogalmai szerint a dolgot:
    Az emberszabásúak már több mint tízmillió éve elindultak egy úton, amelyen egyre több, a mai emberre jellemző tulajdonságot fejlesztettek ki. Egyes fajai 3-4 millió éve már egyenesen jártak, kéz- és lábfelépítésük már az emberéhez lettek hasonlóak, fogazatukból elmaradt az emberszabásúak mindegyikére jellemző agyar, helyette helyes kis szemfog lett, habár agytérfogatuk és termetük még a csimpánz környékén járt.
    Ekkor gondolt egyet a teremtő, és tudatot plántált a legreménytelibb prototípus agyába, ettől kezdve elkezdett szerszámokat készíteni, tüzet csiholni.
    Az elsőknek isten ajándékaként az addigi 20-30 év helyett többszáz (tán ezer?) éves életkor jutott, de aztán ez elkezdett inflálódni, mára már a kutatók is csak 120 évet gondolnak, mint genetikailag optimálisan elérhető életkort.
    Igen hihető történet…

  11. Re:11 Hubab
    Nem fejtem ki ezen irányú elképzelésemet, mert égnek állna tőle a hajad, főleg az emberi evolúció terén, de maradjunk annyiban, hogy a klasszikus darwini elképzeléssel valóban megfeneklik a dolog.
    Sokszor írtam, én nem férek bele a klasszikus dobozokba, jó okom van arra, hogy így álljak a dolgokhoz… 😉

  12. Avatar 10.
    … a régi írásokban is felbukkan mint érdekes törvényszerüség, hogy akkoriban egy év a mostani egy hónapnak felelt meg …

  13. 12: Dajtás
    légyszi fejtsd már ki nekem ezt, érdekelne.
    Tibor Bá megadja a cimem.

  14. 13: Azért ezt se lehet minden esetben komolyan venni, mert így meg a nemzések időpontja lesz túl korai, Kenan 70/12=5,83 esztendős korában nemzette Mahalaleelt?.

    Ter 5.3: Amikor Ádám 130 esztendős volt, magához hasonló, saját képmása szerinti fiút nemzett, akit Szetnek hívott.
    Ter 5.6: Szet 105 éves korában nemzette Enost.
    Ter 5.9: Enos 90 éves korában nemzette Kenant.
    Ter 5.12: Kenan 70 esztendős korában nemzette Mahalaleelt.

    De egy olyan könyvben, amiben már beszélő szamár, kígyó meg bokor is van, tulajdonképpen bármi is elfér még…

  15. Re:15 Avatar
    Öreg hiba szó szerint venni a Tórát, más is megtette már, ebből születtek a vadabbnál vadabb szekták.
    Matuzsálmes példát sem szabad szó szerint érteni, inkább egy utalás arra, hogy valami másként is történhetett, mint ahogy ma gondoljuk.

    Re:14 Gergő
    Írj nyugodtan, Tibor bá’ megadja a címemet.

  16. 7. Én 300 évről hallottam egy tudományos előadáson. Elvileg ennyit bírna egy emberi test. De ugye oxidatív stressz és teloméra tesz a dolog ellen.

  17. Számomra nem teljesen hihetetlen, hogy van valami az emberi szervezetben, genomban, anyagcserében, tudomisén miben, ami meghatározza az öregedés ütemét.

    Azt se tartom lehetetlennek, hogy ez valamikor a múltban átállításra került.

    Curix vetette fel a múltkor, hogy túl rövid az emberi élet, túl gyorsan kényszerülünk gyermekvállalásra. Képzeljük csak el, hogy ha háromszor ennyi időnk lenne mindenre! 75 évesen lennénk olyan testi-szellemi frissességben, mint most 25 évesen, 75 év tapasztalatával! Hogyan nevelnénk a gyermekeinket annyi bölcsességgel, önismerettel? Mennyi mindent tudnánk letenni az asztalra már előtte is, pláne utána?

  18. 18 – Ábel:
    75 év tapasztalattal szarnék gyereket vállalni. A „költség” és a „haszon” durván elcsúszik egymástól. Csak gondold át! 30 évre vesznek fel hitelt (és élnek állandó megszorításokkal), hogy legyen mit örökölni gyereknek. Ez szerinted normális, ésszerű gondolkodás?

  19. Re:19 Tibor bá’
    Régen nem adtak 30 évre hitelt, cserébe csak az volt, ameddig valójában a takaró ért.
    Ez a hiteles „okosság” a mai pénzügyi kisgömböc hozadéka, ami soha sem volt, és nem is lesz természetes.

  20. 19: Ha 75 évesen tudnál gyermeket vállalni úgy, hogy vélhetően élsz még van 150 évet tűrhető egészségben, akkor egyrészt nem kellene hitelt felvenni, mert már régen megvolt a lehetőséged összetakarékoskodni amire szükséged volt, másrészt egy 30 éves hitel kis része csak az életednek, nem olyan vészes bevállalni.

    Na és ha néhányan nem vállalnának gyereket – legalább nem szaporodnánk túl ennyire.

  21. Re 21 Ábel

    Ha háromszor annyi ideig élnénk, akkor háromszor annyi ideig kellene gürizni a lakásért, és 30 helyett 90 évre adnák a hitelt 🙂

  22. 16: A Bibliában leírtakat régen mindenki készpénznek vette, aztán sorra jöttek az adatok, amik alapján azok nem lehettek igazak. Ezután jöttek az új okosok, akik egy sorhoz 100 féle szimbolikus értelmezést tudtak adni, és persze csakis a sajátjukat vélték egyetlen helyes értelmezésnek.
    Remélem lassan rájönnek az emberek, hogy nem csak Ádám és Éva, Káin és Ábel, Mózes, Dávid király nem létezett úgy ahogy az írva vagyon, hanem Jézus létezését se lehet történelmi tényként kezelni, valószínűleg több mitológiai és történelmi alak személyiségjegyei és eseményei lettek egy alakba egybegyúrva.

  23. 23 Avatar
    Megvan már, hogy mitől korcsosult el úgy az emberiség, hogy ilyen rövid lett az élet!
    Hát az Ádám-Éva utáni generációk tömény vérfertőzésben éltek, és így olyan kicsi volt a genetikai változatosság, hogy ez lett a vége… 🙁
    Ma hogy féltünk minden fajt a kipusztulástól, mikor az egyedszám már csak három számjegyű…

  24. 24: Ádámnak és Évának még friss volt a génállománya, nem volt benne hiba. Ezért nem volt még gond nekik a vérfertőzés, nem voltak génhibák, hogy feldúsuljanak. Aztán mire lettek, addigra lett elég ember.

    Noé családja már problémásabb…

  25. 25 Ábel
    Mi az, hogy friss volt?
    Több mint 98% a emberszabású majmokéval közös!
    Vagy azt is rebootolta a teremtő? 🙂

  26. Re:23 Avatar
    Ez klasszikus keresztény ellenes érvelés, hogy Jézus nem volt történelmi alak, mindezt azért, hogy azt lehessen mondani, hogy az egész kereszténység egy mesére/kitalált személyre alapszik.
    Frászt nem volt, függetlenül az evangéliumoktól ugyan úgy megjelenik Jézus alakja a történet írásokban, és pl a muszlimok elismerik, mint prófétát(Isa név alatt keresd).
    Most visszaalakított Hagia Szophia mecseten rajta vannak a nagy próféták nevei, érdekes módon Isa(Jézus) is rajta van.

    Ezt a propagandát nyomják már egy ideje, főleg azok, akik maximálisan érdekeltek a Jézusi filozófia aláásásában, mert így önmaguknak keresnek felmentést a stiklik alól. Régi trükk ez már, de nem ér semmit, mert senki sem él örökké… 😉

    Re:24 hubab
    Kicsit kevered a görög-római mitológiát a zsidó-keresztény genezissel… Görög mitológiában hemzseg a „testvérek” közti házasság, amit ma totálisan félre is értünk, mert nem biológiai lényekről van szó, hanem a Teremtés fraktális csomópontjai vannak megszemélyesítve. Javaslom a Tóra/Ótestamentum elolvasását, Paradicsomon kívül is éltek emberek, ergo némi logikai bakugrást átlépve a vérfertőzés teória se állja meg a helyét.
    A fő probléma az, hogy többszörösen cenzúrázott, és sokszor félrefordított anyagból nehéz kihámozni a lényeget, de a több ezer éves szent iratok már csak ilyenek…

  27. 27 dajtás
    Na, ez nem semmi!
    Isten megteremti Ádámot, majd Évát, mint első emberpárt, de a paradicsomon kívül is vannak emberek.
    Hát ez egyre jobb… 🙂

  28. 28. hubab

    Van jobb is … 🙂
    Bizonyos szövegelemzések alapján még az is lehetséges, hogy nem egy, hanem két isten szerepel a bibliában. Vagy fogalmazzunk úgy, hogy két különböző entitás.

  29. Re:28 hubab
    Nem csodálkozom azon, hogy ezen elakadsz… 😉
    Vannak benne logikai bakugrások, de ennek is meg van a maga oka, de ez nagyon nagyon messzire vezetne, és ez a topik nem teológia szeminárium. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük