(3153) Egy hasznos kis vírus (többnyire szatirikus eszmefuttatás)

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző: Dimitri Orlov

Olyasmikről szeretek írni, amikhez értek, de néha-néha nyílik alkalom arra, hogy véleményt nyilvánítsak olyan témákkal kapcsolatban, ahol széleskörű a félreértés, és a bizonytalanság, miközben az eset érinti az én professzionális kíváncsiságomat. Pontosan ez a helyzet a 2019-nCoV elnevezésű, most felbukkant és egyre híresebb koronavírussal kapcsolatban. A témához köthetően több dolog is érthetetlen, amiket most szépen kikutatunk. Először is világossá akarom tenni, hogy nem vagyok szakértője a témának, tehát akkorát okoskodom, amekkora belefél. Nem tudom, hogy a 2019-nCoV egy génmódosított biológiai fegyver-e, vagy egy természetesen kialakult vírusforma, amit a kínai denevér populáció tart életben. Ezt persze senki se tudja, de érdemes megnézni, hogy plauzibilisek-e ezek a feltevések, és lehetséges-e, hogy a valóság a két feltételezés megfelelő keveréke.

A 2019-nCoV, mint biológiai tömegpusztító fegyver, nem különösen jó. Mellette szól, hogy erősen fertőző, és a megfertőzött egyedekkel tovább fertőzhet, mialatt az illető semmi jelét nem mutatja, hogy beteg lenne. Ellene szól, hogy a mortalitás mindössze 2,1%, ami tovább csökkenhet, mert nincs szó róla, hogy figyelembe vennék a nagyszámú fiatal és egészséges embert, akik elkapják a vírust, de semmi jelét nem mutatják, sose tesztelik le őket, és nem tudják meg, hogy túlélték a betegséget. Egy vírus akkor bizonyul elfogadható biológiai fegyvernek, ha gyorsan végez a lehető legtöbb emberrel, de csak olyan gyorsan, hogy az áldozat addig ne haljon meg, amíg nem fertőz meg másokat.

Egy másik alkalmatlansági tény, hogy az elhunytak átlag életkora 65 év, ami egy társadalom produktivitását nem igazán veszélyezteti se katonailag, se gazdaságilag, mivel az elhunytak már nem alkalmazhatók, mivel nyugdíjasok. Ha cinikusan állunk a témához, akkor megállapítható, hogy a vírus sikeresen csökkenti a gazdaságilag értéktelen beteg és idős emberek számát, akik –ismerve a kínai respektálást az idősek felé – az erőforrások jelentős részét fogyasztják el.

A pozitív oldalon megjegyezhetjük, hogy akiket kikészít a vírus, azok többnyire öreg kínaiak férfiak (a cikk írásakor ez még igaz volt), ami valószínűleg nem egy nagyon ügyes elrendezés. A helyzet az, hogy a vírus finnyásságának oka, hogy szelektíven tegye hidegre a kínai kommunista párt vezetőit, annak érdekében, hogy politikailag destabilizálja a rezsimet, utat engedve ezzel egy amerikai stílusú rezsimváltásnak, szokás szerint elhozva  a szabadságot és demokráciát a szerencsétlen kínai népességnek.

Tekintve, hogy Amerika már nem képes katonai fölényével elnyomni Kínát (még arra se képes, hogy katonai bázisuk ellen végrehajtott iráni rakétatámadásra válaszoljon), valamint tekintve, hogy Amerika többnyire elveszítette a Kínával vívott kereskedelmi háborút, a biológiai fegyver maradt az egyetlen megmaradt nyíl a tegezben.

Ne feledjük el, hogy a Pentagon jó néhány létesítményt hozott létre a nagyvilágban, ahol különböző kórokozókkal kísérleteznek. Tekintve, hogy ezek a kórokozók, akiknek főfeladata az emberek megölése, a Pentagon, nem pedig a WHO hatáskörébe tartoznak, logikusan feltételezhető, hogy biológiai fegyvereket fejlesztetnek ki. Megjegyezhető, hogy néhány éve amerikai kémeket fogtak el Oroszországban, akik DNS mintákat iparkodtak beszerezni orosz emberektől.

Logikusan feltételezhető, hogy ezeket a DNS mintákat biológiai fegyverek kialakításánál akarták felhasználni, specifikus célpontok számára. Gyanítom, az amerikai specialisták a végén felfedezték, hogy Oroszországban ugyanazok a kaukázusi emberek élnek, mint a Föld bármely pontján megtalálhatók, és ha ezek lesznek a célpontok, akkor saját maguk is célponttá válnak. Ez viszont nem érvényes a kínaiakra, akiknek genetikai jellemzőik némileg eltérőek.

Persze az is lehet, hogy az egész nem más, mint eszköz arra, hogy a Pentagon elköltsön egy nagy rakás pénzt, de nem lehetetlen, hogy a végén valóban biológiai fegyver volt a fejékben és sikerült létrehozni a 2019-nCoV-t.

De hadd említsem meg újra, ahogy az a járvány elindult az nem olyan mintha egy mesterséges vírust valahol, valamikor elszabadítottak volna, mert ilyen esetben várható lenne egy hirtelen tömeges megbetegedés. Ehelyett, amit láttunk az itt-ott egy-egy fertőzés egy halpiachoz kötve, ami azután szép lassan felerősödött. Ezek szerint a vírus forrása mesterséges, nem pedig valóságos, mint például a piacon eladott denevér. Bár felmerül a kérdés miért most jött elő, amikor a kínaiak ezer évek óta eszik a denevért (a denevér leves Kínában csemegének számít).

Az időzítés oka lehet a kialakult zsúfoltság, ami jellemző a kínai ÚJ Évi ünnepségekre. A kínai naptár szerint, most a patkány éve jön, és míg a kínaiak szeretik a patkány húst is, a denevért jobban kedvelik. Amilyen szerencsések a Kínában nevelt sertések kétharmadát megtámadta a sertés influenza, ami felvitte a sertéshús árát, és arra kényszeríti a kínaiakat, hogy importáljanak sertéshúst, természetesen Amerikából, amit korábban embargó alatt tartottak. Ez természetesen a bőséges denevér populációt elfogadható alternatívának hozta ki a fehér szükséglet pótlására. Az se semmi, hogy pillanatnyilag Kína szárnyas populációját a madár influenza tizedeli, aminek várható következménye, hogy csirkét is importálnak, természetesen azt is Amerikából.

Ez persze valahogy nem fér bele a képbe, de a szerelemben és a háborúba minden meg van engedve, különösen a kereskedelmi háborúban. De ami fejemben bekapcsolja a riasztó csengőt az a koronavírus járványra adott reakció Kínában, és Nyugaton, de különösen Amerikában.

Először is, a kínai kormány úgy kezelte a járványt, mintha háború lenne. Mindent bevetett, ami a rendelkezésére állt, beleértve a hadsereget is, annak érdekében, hogy leállítsa terjedést. Hatalmas kórházak építésébe kezdtek, óriási városokat helyeztek teljes karatén alá, végül a nemzeti ünnepeket kiterjesztették. A reakció jóval több volt, mint amire látszólag szükség lett volna. Ennek az volt az oka, hogy a kínai kormány ezt a járványt úgy kezelte, mintha egy biológiai fegyver lenne. Talán egy gyakorlat volt egy jövőben bekövetkezhető biológiai hadviselésre. Minden esetre a kínai kormány bebiztosította, senki se állíthassa az eseményekről, hogy ők nem tettek meg mindent.

Másodszor, a nyugati média mindent megtesz, hogy az emberek bepánikoljanak és, hogy Kínát befeketítsék, amiben nagy segítségükre vannak a bloggerek is. Úgy tűnik a jelenlegi taktika az orosz gyűlöletből (ahol legfőbb ideje lenne beismerni a vereséget) átállás a kínai gyűlöletbe (ahol az USA-nak még hátra van seggének felkínálása belerúgás végett).

Harmadszor, A Fehér Ház nemrég elkérte a szakértőket, vizsgálják meg, hogy a 2019-nCoV génsebészet terméke-e. Az életben nagyon gyakran fordul elő, hogy aki legjobban kiált tolvajt, önmaga a tolvaj. Feltételezhető, hogy hamarosan „kiderül”, hogy a vírus ember alkotta, és ki más rakta volna össze, mint az oroszok, sőt maga Vlagyimir Putyin személyesen önmaga.

Ha ezeket mind alaposan átgondolom, akkor arra a megállapításra jutok, hogy a koronavírust valamelyik Pentagon által fenntartott biológia laborban állították elő és juttatták Kínába. A célpont, amit fertőzött állatokkal támadtak meg, Wuhan lehetett, a kínai iparcentrum. A végső cél, ami feltételezhető, rábírni az amerikai cégeket a gyártást állítsák vissza Amerikába, annak érdekébe, hogy „Amerika újra nagy legyen”.

Én viszont azt feltételezem, hogy ez nem fog működni. A kínai kormány meg fogja állítani a járvány terjedését. A jelek szerint a járvány máris csendesedik. Ezt kötve Kína karöltve több országgal nekilát kiirtani egy másik parazitát, ami nem más, mint az Egyesült Államok, akik évtizedek óta semmiért kapnak valamit egyszerűen úgy, hogy dollár bankjegyet nyomnak.

___________________________________________________________________________

A Most Convenient Virus  

I prefer to write on things I know about, but once in a while an opportunity presents itself for me to comment on some aspect of widespread mistrust and confusion while resting on a solid foundation of my professional curiosity. This is the case of the 2019-nCoV novel coronavirus. A lot of the elements of the coronavirus story just don’t add up, and that’s what I want to explore. At the outset, I want to make it clear that I am no expert on these matters. Is 2019-nCoV a genetically engineered biological weapon or is it a naturally evolved strain of a virus that is endemic in China’s bat population? This we don’t know, but it is interesting to look at the plausibility of each of these scenarios and also to consider whether what we are observing could be a combination of a little of each.

As a biological weapon of mass destruction, 2019-nCoV isn’t particularly good. On the plus side, it is highly contagious and can be spread by infected individuals who are not showing any of the symptoms, such as fever and shortness of breath. On the minus side, the mortality rate is a mere 2.1% and is likely to trend down because this rate does not account for a potentially huge number of young, healthy people who contracted the virus but never developed any symptoms, were never tested for it, and will never know that they had survived it. For a virus to be potent as a bioweapon, its kill ratio needs to be optimized for killing the largest possible number of its victims, but doing so slowly enough so that the victims don’t die before they have a chance to spread the infection.

Another minus: the average age of those who succumb to it is around 65, making it rather ineffective in impairing the productive capacities of a nation, be they industrial or military, since many of those who die are past their peak productive years or retired. In fact, taking a rather cynical view, this virus could be rather helpful in reducing the burden of economically unproductive sick an elderly people who, in an aging Chinese population, and given the respect Chinese society traditionally gives to its elders, consume a growing share of the country’s resources.

On the plus side, those who succumb to it are predominantly Chinese, male and elderly, and this may be taken as an indication of some very clever targeting. In fact, the selectivity of this virus may be indicative of an effort to selectively take out members of the Chinese Communist party, in order to destabilize China politically, to effect regime change there and to impose US-style Freedom&Democracy® upon the hapless Chinese population. Given that the US no longer has the military might to take on China (and can’t even respond to Iranian rocket attacks on its military bases), and given that the US has pretty much lost the trade war against China, a biological weapon may be the only arrow left in its quiver.

Let’s keep in mind that the Pentagon has built quite a number of facilities around the world that research various pathogens. Given that this is the Pentagon, whose basic task involves killing people, not the World Health Organization, it seems likely that they also do something along the lines of developing effective biological weapons. A couple of years ago US operatives were caught collecting DNA samples from the Russian population and were promptly escorted out of the country.

The obvious supposition is that these samples were to be used to develop biological weapons to specifically target the Russian population. I suspect that the specialists charged with this task were most disappointed to discover that the vast majority of the Russian population consists of just your regular white people, pretty much the same the world over, and to target them is to target themselves. But that is not the case with the Chinese, whose genetic makeup is more distinctive. This is all clearly inconclusive, and it may very well be the case that the Pentagon’s biological weapons program is just another part of its giant money-burning machine, or the case may be that it actually does produce a biological weapon now and again, and that 2019-nCoV is the meager result it has so far managed to produce.

But then again, the way the epidemic started is not what you’d expect if an artificial strain were released at some place and time. In that case, you’d expect an instantaneous spike in infections, with symptoms showing up in a tight cluster right at the end of the incubation period. But instead what we saw was sporadic incidents of infection connected with a certain fish market in Wuhan gradually giving rise to an epidemic. This suggests that the source of the virus is a natural one, such as the bats which were sold at this market. However, the Chinese have been eating bats for thousands of years (bat soup is a delicacy), so why would this virus only emerge now?

The reason for the timing may simply be increased contact. The virus emerged right around the Chinese new year. According to the Chinese calendar, this is the year of the rat, and while the Chinese also eat rats, bats are preferred. Also, around two-thirds of all the pigs in China have recently been lost to swine flu, driving up prices of pork and also, incidentally, forcing China to start importing pigs from the US, which were previously subject to an embargo. This made the naturally abundant bats an attractive alternative to other sources of animal protein. Equally serendipitously, China’s chicken population is now being ravaged by avian flu, and this, as you might expect, will force China to start importing chickens from the US as well.

Of course, this is all highly inconclusive, but a view may be taken that all is fair in love and war—and trade war with the US especially. But what has set off a few alarms in my head was the reaction to the coronavirus epidemic, both in China and in the West, the US especially.

First, the Chinese government has treated the epidemic as an act of war, deploying all the means at its disposal, including the military, in order to contain its spread, building several large new hospitals, putting entire huge cities under quarantine and extending the national holidays. The response as been far beyond what this virus seems to warrant, with its low mortality rate. Without saying so, the Chinese government has treated this epidemic as an act of biological warfare—perhaps as a dry run for a more lethal epidemic that may come in the future. At any rate, the Chinese government is seeing to it that nobody can blame it for not taking the problem sufficiently seriously, or not doing enough about it.

Second, the Western media response has been an exemplary effort to produce a panic and to smear China, making what is happening there into a horror story. Not only did the mass media outlets do their best to stoke mass hysteria about all things Chinese, but various bloggers and independent “experts” pitched in to produce a panic. There seems to have been a policy-driven reorientation from Russophibia (where it has been high time for the US to silently admit defeat and move on) to Sinophobia (where the US is yet to have its ass handed to it on a plate). Those notionally independent commentators who are exploiting this opportunity to attack China are acting as useful idiots in this centrally choreographed media campaign.

Third, the White House has recently requested that experts look into the possibility that 2019-nCoV has been genetically engineered. It is often the case that the person who shouts “Catch the thief!” the loudest happens to be the thief himself. I suspect that the next move will be to declare that this virus is indeed an engineered biological weapon developed by… why, Russia, of course, and Mr. Putin personally.

Taking all of this into account, the scenario that seems most plausible to me was that this virus was genetically engineered in one of the Pentagon’s biological weapons laboratories and introduced into China via infected wild bats, having picked the technology and manufacturing mecca of Wuhan as a target. The ultimate goal, one might surmise, is to induce US corporations to repatriate production to the US mainland in order to “make America great again.”

But my suspicion is that this isn’t going to work. The Chinese government will succeed in stopping the epidemic, in the process demonstrating that it cares about its people and is effective in protecting them. Already the infection rate, plotted on a log scale, is starting to slope down from a straight line, meaning that the epidemic is losing steam. And then, working alongside many other countries, China will move on with the main task of eradicating the other parasite—which is the United States, a country that get something for nothing simply by printing dollars.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(3153) Egy hasznos kis vírus (többnyire szatirikus eszmefuttatás)

 1. Elég nagy baromság, azt hittem túljutottunk már a kínaiak ellen génszerkesztett elméleteken.
  Ha biofegyver lett volna, hülyék lettek volna úgy bevetni, hogy nincs ismert ellenszerük, ami a mai adatok tükrében nyilván nem áll rendelkezésre Amerikában se.

 2. Látszik, hogy korai stádiumban íródott a cikk.

  Inkább lenne valószínű a kettőscsavar elmélet. Vagyis, hogy mindenki egy amerikai műveletre gondol-teljesen logikusan.

  Mindeközben Kína felesleges, valójában semmitérő dollártartalékainak részleges felhasználásával bővítette önrendelkezési jogkörét.

  A „süllyedő hajóról menekülnek a patkányok” taktikával és megfelelő tőzsdei manipulációkkal megnyílt a kapu a kínai illetőségű, de amerikai és egyéb tulajdonú vállalatok tulajdonjogának megszerzésére. Egyébként ez nem ment volna.

  És lőñ csoda Kína legyőzte a kórt, míg az USA beleroppani készül.
  Ezt támasztja alá, hogy ők is úgy loptak Kanadából.

  De persze találgatni lehet.

 3. 1: Avatar
  honnan tudod, hogy nincs ellenszerük? csak mert nem adnak belőle minden hajléktalan csórónak? A vezetőségnek pár (akár százezer) áldozat asszed számít?
  Meg igy még jobban hihető a dolog – „há’ nálunk is halnak az emberek, nem mink vótunk…!!” mondja az ősz hajú bácsi…..

 4. Nagyon érdekes számomra, hogy a rossz gazdasági helyzetben levők (szegények) hogy cumizzák be az orosz propagandát – szerény szegény oroszok vs arrogáns gazdag amerikaiak. Nagyjából erről szól ez a blog lassan egy évtizede, a kihalás és katasztrófák álcája mögé bújva.

 5. 4: Szerintem hogy ki melyik propagandát kajálja, az nem annyira anyagi helyzet, inkább világnézet függvénye.

 6. 4:

  Szegény oroszok? Jártál mostanában arra…
  Úgy tűnik Olaszországnak, Szerbiának is ők küldtek 15- 15 repülőnyi segélyt, meg egy An- 124- nyit a gazdag amerikaiaknak is 😀
  Miközben a Trampli még a német kifejlesztés alatt álló vakcinát is le akarta nyúlni, ahogy a védőeszköz szállítmányokat is.

  A Kihalás téma pedig csak ezek számára nem világos már 2020- ban:
  „A legtöbb embernek fogalma sincs róla, hogy mi történik a Világban, pláne, hogy miért- és még csak azt sem tudja, hogy fogalma sincs róla.”- Noam Chomsky

 7. Nem vitás, a globalizáció továbbiakban fenntarthatatlan és környezetszennyező, már a szállítás miatt is. A gyárak szép lassan visszaszivárognak Európába, illetve az USAba. Távol-Kelet jelentősége pedig csökken.

 8. Re:8
  Kínából származó eszközök és védőfelszerelések egy része elve továbbküldés miatt jött be az országba. Most kvázi a Kína-EU hídfőállás vagyunk, emiatt megy át sok „cucc” az országon keresztül.
  Hogy itt erről van szó, vagy nem, nem megállapítható.
  Amúgy is hanyagolni kell a fősodrású szajha médiát, mert csak pánikolni, és csúsztatni tudnak.
  Komolyan mondom a balhé kitörése óta vagyok a legnyugodtabb, igaz nem is nézek TV-t, és nem hallgatok rádiót, propahanta adagomat megkapom a neten keresztül is…

 9. Kedves fórumtársak.
  Valami nincs rendben ezzel a vírusos történettel.
  Február elején a legtöbbetek áprilisra tömeghalált vizionált. Ehhez képest, nem jönnek a számok. Magyarországról beszélek! Vagy ha jönnek is, kevés és erőltetett módon. Alig tudnak összekaparni fél tucat halottat (naponta), azoknak is nagy része 80 felett van, tele krónikus betegséggel és legyengült immunrendszerrel. Csupa olyan áldozat, aki egyébként is a gödör szélén tántorgott. Na a pestis, fekete himlő (mindegyik 40% feletti mortalitással) azok nem voltak ilyen válogatósak. Azok vittek mindent ami elérhető volt:-(.
  Senkinek nem tűnik fel ez?
  Csak a nagy pánikkeltés folyik. Miért?

  Február közepétől március közepéig nem írtam, hogy időt adjak a vészmadaraknak (többen már március elejére katasztrófát jósoltak).
  Visszatértem március 15 után és kérdeztem hol a nagy pandémia? A nagy vészjóslók közül egy sem méltatott arra sem, hogy válaszoljon a számok hiányára. Kvázi negligáltak és negligálnak (három hozzászolásom volt azóta), annak ellenére, hogy eddig még nekem volt igazam (Magyarországról beszélünk!). Hogy mi van máshol, nem érdekel. Én itt élek, és valamiért itt nincs az ami az amerikaiaknál, taliánoknál, spanyoloknál, stb.
  Vesszőparipám volt akkor is és most is az, hogy egy szupervírus nem ilyen. Lehet, hogy vannak szuper képességei (hosszú lappangás, rejtőzködés, felületen hosszú túlélés), de összességében nem az.

  Btegujj nevű fórumtárs, már január végén készült meghalni, de látom – hála Istennek – még él. Üzenem, nyugodjon meg, a híreket kerülje, mert azok többet ártanak, mint a vírus. Azzal lehet, hogy nem is fog találkozni, de a sok rémhír kikészítheti az idegrendszerét.
  Sok egészséget mindenkinek. Tibor bá’-nak még többet, hogy tovább írhasson!

 10. 10:

  Nem fogom előkeresni a netes cikkeket, de:

  1) Olaszországban már október óta pusztított egy atípusos tüdőgyulladás- főleg ápolási otthonokban
  2) Sőt, már 2018- ban is volt egy tüdő- gyulladás epidémia Lombardiában
  3) 2 napos hír: többfajta koronavírust találtak Magyarországon- naná, mert a legtöbb náthát is koronavírusok okozzák (Amerikai Orvosi Enciklopédia, 1989.)
  4) Az pedig, hogy 0- 24 csak ez megy a médiában- főleg, hogy a kínai hírek idején a jutubról is irtották a tudósítókat/ direkt nem finanszírozták őket- majd 100, sőt 200%- on átvette ugyanezt a FakesStream média, nagyon, nagyon gyanús.

  Se Gréta, se klíma, se műanyag- ellenesség, se Defender Europe, se geopolitikai hírek, se migránsok, se LMBTGQ- jogok, se egyéb progresszív témák- mintha egycsapásra minden más „probléma” megszűnt volna…

  Minimum, gyanús.

 11. 6. Húsevő
  “A legtöbb embernek fogalma sincs róla, hogy mi történik a Világban, pláne, hogy miért- és még csak azt sem tudja, hogy fogalma sincs róla.”- Noam Chomsky”

  Húsevő +1

  Persze én így is tudom:

  A tudatlanság felső foka az amikor letagadunk valamit amiről fogalmunk sincsen.

 12. Kíváncsi vagyok, mikor kapjuk meg az igazságot erről a járványról.
  Vajon mikor tudjuk meg, hogy meyi volt
  – a tényleges fertőzöttek száma
  – ezek közül mennyien mutattak tünetet
  – mennyien haltak meg, vagy szenvedtek szörnyű károsodást ettől a koronavírustól
  – vajon hány haláleset volt, amely amúgy is bekövetkezett volna. Olaszországban pl. 12 ezer, koronavírussal fertőzött ember halt meg márciusban, közülük vajon ma hányan élnének? (Havi átlagban 50 ezer ember szokott meghalni Olaszországban)
  Esélyesnek tartom, hogy utólag kiderül, eltúlzott volt ettől a vírustól való félelem.
  Igen, az első hírek Kínából, hogy 10 milliós város karanténban, meg szükségkórházakat legóztak, ijesztően hatottak.
  De a számok, hát, a számok ma annyira nem azok

 13. Nos az az igazság, hogy készüljünk a húsvéti ünnepekre!
  Elsősorban arra, hogy a jó magyar virtust ismerve, várhatóan jön a szigorúbb karantén, kijárási tilalommal. Aki menne a szertteihez, ma, vagy holnap javasolom…

 14. Japán gazdaságot nézzétek, ott nem volt lezárás, de a gazdaság ugyanúgy beleállt a földbe. Szeptemberben már baj volt az USA-ban, napi 300 milliárd USD tűnt el az overnight piacon, a kamat 9%-ra ment fel. Itt bizony nem a vírus a gond, hanem földbe állt a gazdaság. A vírus segítségével csak azt érik el, hogy fellendül a hitelezés.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük