(3148) Az emberéletről

Tibor bá’ online

 

Pandémiában az emberéletnek felül kell írni a gazdaságot. Ez az, amiért Kína felülkerekedett a COVID-19 háborúban, miközben Amerika a katasztrófához vezető úton halad

 

Tibor bá’: A Kínai Renmin Egyetem munkatársa, John Rossan financiális értekezésének címében benne van az összes mondanivaló. A teljes angol nyelvű cikk URL-ét alant mellékelem, amiből kiszelektálom a lényeget.

Kína sokkal jobban jön ki a COVID-19 járvány kitörésből is mint Amerika. Március végére a hazai fertőzések száma gyakorlatilag  lenullázódott, míg az USA-ban és Nyugat Európában meredeken emelkedik, aminek oka a drasztikus intézkedések mellőzése, elsősorban a gazdasági következményektől való félelem miatt. Annak ellenére, hogy a kínai eszközök nem voltak eltitkolva, amelyek: karatén, hely elhagyási tilalom, az otthonaikba zárt lakosság alapvető fontosságú cikkekkel való ellátása, kötelező maszk viselet, tesztelés, fertőzési gócok ellátása egészségügyi dolgozókkal, az utazások szigorú letiltása. Fő szempont az emberek életben tartása volt. A siker őket igazolja. Kínában a pandémia gyakorlatilag megszűnt, forduhatnak a termelés felé.

Human life must trump economics in a pandemic. THIS is why China is succeeding in war on Covid-19 and US is on path to disaster

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

107 gondolat erről: „(3148) Az emberéletről

  1. Sajnos a globális világ szempontjából elég ha az USA van a katasztrófa útján.
    Az meg nem fog csendben, lassan kimúlni.

    Egyébként csak le kellett volna másolni a dolgokat, ráadásul előnyben.

    Valami nagyon nem kerek itt.
    Ez egy szuper ‘gazdaság-összedöntő’ vírus,
    szuper logikáltlan jellemzőkkel, statisztikákkal.

  2. Ezt a gazdaságot nem kellett összedönteni.
    Csak megfújta kicsit a vírus a kártyavárat…

  3. Talán mégis inkább az a tanúlság, hogy a szigorú intézkedések leállítják a terjedést viszonylag rövid időn elül, és akkor lehet koncentrálni gazdaságra.

  4. 2. Azért még egy pár év kellett volna neki.

  5. Gazdaság összeomlása sokkal több emberéletet fog követelni mint ez a kamuvírus.

  6. 5: A gazdaság összeomlása is biztos sok életet fog követelni, de közben sokat meg is ment, akik az ipari szennyezésbe, közlekedésbe, stb-be belehaltak volna.

  7. Ez a gazdaság mindíg össze van omolva, mert agyatlan szabályok szerint működtetik. Nem értem, hogy minek tanul az összes közgazdász évekig, ha annyira kis tudásúak a végén, mint egy óvodás ballagó kisember. Ha kimennének a valóságba, oktatás nélkül okosabbak, széles látókörűbbek lennének. Most a pénznyomtatást választották, a sok okostojás közgazdász szerint ez okozza az inflációt, nem! Az okozza az inflációt, ha nincs érték teremtés és a pénz teremtést meg megsokszorozzák. Ha az érték teremtő gazdaságra vigyáznának, akkor kevésbé lenne infláció. A kamat-hitel mechanizmus ugyanez pepitában, de az folyamatos, ezért annak infláció gerjesztő hatása veszélyesebb. Nem ártana ésszerűsíteni a „zemberek” bevásárlásait, mert az is agyatlan, aki aztán hordja a kukába.

  8. 5 Curix +2
    Igen, a többség az megfagy, éhenhal, legyilkolják egymást.

    Dőlt volna ez a jenga vár amúgy is, ez lökött egyet rajta, tudtuk, hogy fenntarthatatlan, csak azt nem mi üti ki először.

    Apropó, a nagy gazdasági világválságot hogyan oldották meg?
    Komplikált volt a kitörése és a kezelése annak is.

    Nade most ha elmegy a járvány, valószínűleg a sok hulla eleve megváltoztatja az emberek nézeteit. Elég ha csak nem mernek nyaralni …. akkor sem ha lenne miből, akkor ugyanúgy oda a légiiparnak meg rengeteg embernek akik ebből élnek. Ki vesz akkor új repülőt? Csőd a repülőgépgyártóknak?
    Ki mer ezentúl többezerszemélyes halálhajókra szállni és miből élnek azok akik azokkal dolgoztak?
    Ezt a spirált megfogni esélytelen.

  9. 9. Btgujj
    A közmunkaprogramok.
    De ez más helyzet. Ma már nem lehet ebből előre kimenekülni, nincs hova.
    Mármint ahhoz komoly paradigmaváltás kellenne. Nem elég ide-oda pakolgatni a trágyadombot, hogy hisz mennyit dolgozunk!

    Nem a spirált kell megfogni, mert azt valóban nem lehet.
    Azt ki kell kukázni.

  10. 4 Balázs Nem. Pont most.

    Persze könnyebb hasracsapva morfondírozni, mint szakértők elemzéseit vagy dokumentumfilmeket értelmezni, de az eredmény színvonala is borítékolható. Minimum források, sokadik ismétlés: Ray Dalio elemzései, ki ő, mit csinált 2008-ban, mit mondott 2020-ra (YouTube). Aztán jöhet a Cambridge Analytica (pl Netflix).

    Ezután van értelme megpróbálni felfogni, hogy Kínában az „ember” fogalom még kevesebbet ér, mint a „fejlett világban”, lásd social credit, mass surveillance, nyílt börtönök, ideológiai átnevelő táborok, az évenként cserélt mobilokat előállító rabszolgatelep gyárvárosok, stb. (YouTube ismét) Ez minden zsebdiktátor nedves álma nálunk is, ami ellen lázadozni méltóztatunk amikor nincs baj – viszont pont ez az eszköztár és hozzáállás jelenti az előnyt a járvány kordában tartásához.

    A vezérlő rendszer motivációja különbözik.
    Ott az ember „worker”, akinek a működőképessége a gazdaság nevű cső elején van, tehát vigyázunk rá. Persze nem egyénileg, hanem statisztikai szinten: belefaragjuk a neki kijelölt dobozba, aki nem fér bele, eltapossuk.
    Itt viszont „consumer”, az ellátórendszert a gazdaság nevű cső végén lévő felső 1% igényeihez igazítjuk évtizedeken keresztül, a többit álmokkal szedáljuk. Mindenki „éljen szabadon”: például fizesse a kórházi számláit amikor többségük párszáz dolláros váratlan kiadással sem tud mit kezdeni.

    Elementary, my dear Watson, elementary!

  11. Kedves Curix-helyeslők!
    Én azért nem állok közétek, Mert a járványt (nem csak ezt, bármelyiket) nem tudom elkerülni. de a gazdasági válság ellen tudok tenni. Kvázi, engem nem fog sujtani Hogyan? Megtanulok egy új, menő szakmát. A saját területemen jobban teljesítek az átlagnál. Életvitelemet kordában tartom (nem veszek fel hítelt, addig nyujtozkodom, ameddig a takarom ér), stb.

  12. 9. Btgujj
    +1
    Hát igen, egy jó időre „lőttek” sok területnek: idegenforgalom, szállodák, éttermek, szórakozóhelyek, tengerparti/hegyvidéki/stb. üdülőhelyek (baromi sok van belőlük a világon), nagyvárosok turizmusa, légiközlekedés, taxitársasásagok, magántaxizók (erről pont ma mutattak összeállítást az ‘euronews élőben’ csatornán), utazási irodák, albérletet/szobákat/lakást kiadók, fodrászok, kozmetikusok, stb.stb., és még hosszasan lehetne sorolni a területeket, amelyek most csődbe mennek/már mentek.
    Aztán hogy mennyi (lesz) a veszteségük, és mennyi idő alatt tudnak majd talpra állni, azt most senki sem tudná megmondani.

  13. 14 – Husevő:
    Az USA 2,2 millió halottal számol. Hányan haltak meg a Vietnámi háborúban, hányan hagyták ott a fogukat Irakban? Lebegjen ez a szemed előtt.

  14. 19:
    Köszönet a linkért!
    Sajnos azokat az embereket, akik gondolkodásaban és tudásban a svéd parlament szintjén vannak, ez sem fogja meggyőzni…

    Na ezt hogyan hozta össze a weblap?!

  15. 12. Kedves Loránd

    Mikor a hsz-ed 2. felét olvastam egy az egyben Huxley regénye jutott eszembe.
    Hihetetlen, hogy 193?-ban írta.

    Biztos nem fogok ennyire belemélyedni. Minek? Igy is többet értek mint kellenne.

    Érdekes ez a fogyasztó vagy/és termelő embertípuskép.
    Mind a kettő beteg elképzelés az irányító rendszer részéről.
    Az, hogy a tömeg képtelen valójában önrendelkezni nem újdonság. Az irányítók totális csődje, mert a különbözőséget csak szellemi szinten szabadna megnyilvánítani a tömeg lélektanát figyelembevéve.

    És akkor meg is érkeztünk a mai vilagképhez. Mert mindegy mit csinálsz, semmi sem lesz jó.
    Nézd a tv-t, tömd meg a hasad mindig csak egy ideig elég. Miért? Mert több van bennük is. Az orientációs reflex garancia rá, hogy nem lehet kordában tartani a népet.
    Egy kiút van, ha önmaga gyengébb (vagy fejlettebb) verziójának tekinti embertársait, viszonyulása alappilléreit ez a mentalitás határozza meg.
    És az ilyen szemléletű egyének alkotják az irányító kasztot.
    Megtömni a hasukat, de az intelligenciájukat fejleszteni a bambuládan keresztül is(alakítani a közízlést a „helyes” irányba), legalabbis első körben. Magyarán a kellő metódussal a kellő információkat mindig a kellő szinten átadni.

    Egész addig míg az egyén eléri az önreflexió azon szintjét mikor már képes egy valódi társadalom tagja lenni, abban elfoglalt pozicióját betölteni. Személyes és így törvényszerűen korlátozott látásmódját egy magasabbrendű szemléletre cserélni.
    Én nem sok emberben látom a hajlandóságot a vezető elitben.
    Jó vagyok én kecskepásztornak így is, az én feladatom a jó tej, aztán a jó sajt. Ez is meghaladja a képességeimet sokszor.
    Nem akarok úgy jarni mint Tolsztoj, hatalmas erejű gondolatok a megvalósulás, mevalósítás kicsinyke esélyével.
    Én is csak a magam szintjén fejleszthetem magam, az meg történik.

  16. „Kína sokkal jobban jön ki a COVID-19 járvány kitörésből is mint Amerika. Március végére a hazai fertőzések száma gyakorlatilag lenullázódott, míg az USA-ban és Nyugat Európában meredeken emelkedik, aminek oka a drasztikus intézkedések mellőzése, elsősorban a gazdasági következményektől való félelem miatt. ”

    Lassabban reagáltak, ez tény.
    Kérdés, hogy mihez képest és miért?

    1.) A legfőbb ok a nyugati államok demokratikus berendezkedése és a kínai diktatórikus, egypártrendszer közötti különbség.

    Ami ott a megszokott „üzletmenet” részét képezi Kínában, az nem megszokott a nyugati demokráciákban.

    Nekem, mivel igencsak ragaszkodom a demokratikus szabadságjogaimhoz, ez az ár elfogadható, ha a kínaihoz képest demokratikusabb politikai berendezkedésben élhetek.
    Még úgy is, hogy a fokozottabban veszélyeztetett csoportba tartozom.

    2.) Szokásos politikai töketlenkedés, ami Kínában épp úgy megfigyelhető volt, mint nyugaton.

    Mennyi idő is telt el Kínában az első megjelenéstől a hatékony intézkedések bevezetéséhez képest?

    Hogyan jártak el azzal az orvossal, aki először utalt a járványra?

    Azért ne legyünk álszentek, Kínában a késlekedésben legalább annyira szerepe volt a gazdasági hatások miatti félelemnek, mint nyugaton.

    3.) A kínai adatok szépítése, torzítása, ami a járványt kisebbnek mutatta.
    Csak most jelent meg kínai szerzők tollában, hogy 40%-át az eseteknek nem számították bele az a fertőzöttek közé, mivel tünetmentesek voltak.

    A halálesetek számával is vannak kétségeim. Elég csak a sok helyen űzött statisztikai zsonglőrködésekre utalni.
    Mi az elsődleges halál ok, amiből a statisztikákat számolják?

    Én anno a 20X torzítást is elképzelhetőnek tartottam, a 40% szerintem még mindig kevésnek tűnik.

    Eleve csak azt látják, amit tesztelnek vagy akik próbálnak bekerülni a kórházba, mert már olyan súlyos az állapotuk.

    Eleve a kínai alkalmazásban álló forrás, egy kis kételyt ébreszt bennem.
    Nem lehet kizárni azt, hogy amiért anno az USA-t hibáztatják(demokrácia export), azt a kínaiak hasonlóan próbálják művelni.

    Eleve anno az Szovjetunió hasonlóan művelte a szocialista rendszer exportját, ergo pártállástól függetlennek tűnik a dolog.

    Eleve a kínai adat eltitkolás, a WHO-ra való nyomásgyakorlás ( nem kell az országhatárokat lezárni, nem kell utazási korlátozásokat bevezetni) nagyban hozzájárult a járvány elterjedéséhez, ami a WHO kompetenciáját is felveti (lásd pl. bűnbánást a vészhelyzet elrendelésének késlekedése miatt).

    Beszélhetnénk az Olaszországi fertőzés elterjedésében a jelentős ottani kínai diaszpóra szerepéről, valamit Iránban a Forradalmi gárda által elég sokáig üzemeltetett kínai repülőgép járatok fenntartásáról is.

    Most lehet jó pontokat szerezni azzal, hogy pl. segítenek az olaszoknak egy orvoscsoport küldésével, de a lényegen a Kína szerepéről a járvány elterjedésében ez mit sem változtat.

  17. WHO szerepe:
    #444.hu/2020/03/31/akarmi-az-igazsag-a-who-kinaval-van

    Statisztika:
    #index.hu/tech/hoax/2020/03/23/koronavirus_jarvany_kasler_miklos_halaloki_statisztika_halottvizsgalati_bizonyitvany_statisztika_emmi/

    Nos az index helyeslésével kapcsolatban maximálisan nem értek egyet.

    Ha vannak betegségeim, magas vérnyomás, cukorbetegség, amivel még vígan élhetnék, de a koronavírus fertőzés lelök a lejtőn, és meghalok akkor mi is a közvetlen halálom oka?

    Ezzel kapcsolatban maximálisan Tibor bá’ véleményével értek egyet.

    De sarkítsuk le egy gyilkossági kísérletre, életveszélyesen megsebesítenek, és a műtét vagy a lábadozás során pl. szívrendellenességbe belehallok, akkor mi is az elsődleges halál oka?

    Állítólag ilyen ok is állhat, a német csekély halálozás mögött is.
    Könnyen elképzelhető, hogy a magyar statisztikai gyakorlat is a németektől származik, mivel sok mindent átvettünk tőlünk.

    Az Indexxel kapcsolatban még annyit:
    #444.hu/2020/03/31/a-kormanymedia-foembere-bevasarolta-magat-az-index-mogott-allo-kiadovallalatba

    Mintha érződne már a hozzáállásán.

  18. Alakul a magyar politikai diktatúra:
    Elvenné a kormány a polgármesterek döntési jogát a járvány alatt
    Miután hétfőn elfogadta az országgyűlés a felhatalmazási törvényt, a kormányzati jogszabálygyár be is indult: Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes éjjel benyújtott egy salátatörvény-tervezetet, amelyben a polgármesterek veszélyhelyzetben gyakorolható döntési jogkörét is elvennék.
    https://www.napi.hu/magyar_vallalatok/onkormanyzat-kormany-jogkor-semjen-zsolt-felhatalmazasi-torveny.703422.html

    #minap.hu/cikk/csokkentene-polgarmesterek-hataskoret-kormany
    #adozona.hu/koronavirus_jarvany/Uj_torvenyjavaslat_a_polgarmesterek_veszely_LXOD3M
    #propeller.hu/itthon/3519706-megszolaltak-ellenzeki-polgarmesterek-arrol-hogy-kormany-beultetne-folejuk
    #hvg.hu/itthon/20200401_A_veszelyhelyzet_idejere_megkotne_a_polgarmesterek_kezet_a_kormany

  19. Egyre inkább úgy tűnik, rendesen át lettünk verve ezzel a „járvánnyal”.

    Ami igazából csak egy nem- specifikus, nem szenzitív PCR- teszteredmény (nátha, rhinovírus, influenza, gyakorlatilag bármire pozitív lesz egyszer, ha elégszer leveszik).
    Robert Koch, a járványügy atyja forogna a sírjában, ha látná, hogyan is diagnosztizálnak valakit „fertőzöttnek”.
    Vagy éppen „betegnek”. Meg fertőzésben elhunytnak…

    És, ha még a gazdasági- társadalmi következményeit is látná.
    Meg az adott geopolitikai- klimatológiai helyzetet; amibe ez „éppen belepottyant”.

  20. Ugye az ellenzék nem hiába félt a kormány rendkívüli felhatalmazásának megszavazásától.

    Csak követni kell az eseményeket.
    #444.hu/2020/04/01/a-kormany-elvenne-az-onallo-dontesi-jogot-a-polgarmesterektol-veszelyhelyzetben

    „A jelenlegi katasztrófavédelmi törvény szerint veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületek vagy a fővárosi közgyűlés hatásköreit a polgármester, illetve a főpolgármester gyakorolja.

    De ezt a részt Semjén módosítója most úgy alakítaná át, hogy az ilyen döntéshez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása is. Vagyis a megyei és a megyei, fővárosi védelmi bizottságoknak 5 napjuk lenne dönteni a településvezetők javaslatairól.”

    Ami ugye a döntési lánc lelassítását jelenti, amit több polgármester szóvá tett.

    Érdekes, hogy miért kell ez, mert a járvány okokból szükséges rendeleti kormányzás Így is kötelező az önkormányzatokra nézve.

    Szóval a demokratikusan megválasztott ellenzéki polgármesterek, fidesz kontroll alá kerülnek?

    Láttuk már az oktatásnál, hogy milyen az, amikor kézi vezérléssel próbálnak vezérelni nagyon sok intézményt.

    A nemzetközi felháborodás mellett, ami a rendkívüli felhatalmazási törvény határidő nélküliségét kíséri, az EURHUF közben elérte a 370-et.
    Ez már az MNB-nek is „fáj”, mivel lépett ez ügyben:
    #www.portfolio.hu/deviza/20200401/az-mnb-forditotta-vissza-a-forintot-370-tol-423386

    Ez különösen érdekes:
    ” Londonban elkezdtek arról beszélni, hogy a hétfőn megszavazott koronavírus-törvény (határozatlan időre szóló rendeleti kormányzás) miatt megvan a koronavírus első áldozata mint demokrácia, és ez Magyarország. Ez az újfajta politikai kockázat nem tesz jót a magyar eszközök befektetői megítélésének – tette hozzá. A másodpiacról elmondta: nincs likviditás, nincs valódi mélysége a piacnak.”

    Ekkora világfelfordulás közepette kell ezeket a dolgokat csinálni?

  21. 25, Foreign Agent:

    Ha Londonisztánban ilyennel ráérnek foglalkozni, meg a jueszében, mint magyarországi politikai helyzet;

    akkor pláne ordas nagy kamu ez a járvány.

  22. Egy Orbán-idézettel reagált a főpolgármester a kormány új tervére
    Ha már nem segítenek, legalább ne akadályozzák a járvány elleni védekezést – nem az enyém a mondat, de mindennél jobban illik most ide, amikor a kormány lényegében el akarja vonni a demokratikusan választott polgármesterek jogköreit – írta Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-posztjában.
    „A parlament elé terjesztett kormányjavaslat arról szól, hogy a közvetlen választói legitimációval rendelkező polgármesterek helyett a zömében rendőrökből, katonákból, olykor pártkatonákból álló védelmi bizottságok hozhatnak döntéseket. Sok baj van ezzel a javaslattal, de leginkább az, hogy emberek egészsége és élete múlhat rajta. Márpedig nincs az a hatalmi akarat, ami többet érne az emberéletnél” – írta a főpolgármester a Facebook-oldalán.
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/orban-karacsony-polgarmester-jarvany-dontes.703448.html

  23. Forint árfolyam:

    Lehet hogy a gyenge forint jó lesz az exportnak, de közben inflációt is okoz.

    Ehhez azonban normális feltételek is kellenek az export kiszállításhoz (pl. átjárható országhatárok, kamionsofőrök ne legyenek karanténban stb.)
    Azaz működő export kell.

    Még azt is megértem, hogy a gyenge forint árfolyam jó lesz majd az EU utalások váltásánál, az MNB megint rekord nyereséget érhet el, rakhatja az alapítványaiba.
    (Persze az EU nem segít…)

    Az különösen jó lesz , hogy a sok munkanélküli élvezi majd az infláció hatásait.

    Az infláció a szegények adója.

  24. 26:Húsevő:
    „25, Foreign Agent:”

    Ismerős a szóhasználat, nem véletlenül, Alultájékozott-hoz van szerencsém?

    „Ha Londonisztánban ilyennel ráérnek foglalkozni, meg a jueszében, mint magyarországi politikai helyzet;”

    Azért ha nincs ok, akkor nincs okozat.

    Ha meg a „kamu” a járvány ahogyan írod, akkor a fidesz ügyesen kihasználta a rá való hivatkozással való rendeleti kormányzás bevezetése kapcsán.

  25. 24.Húsevő:
    „Ami igazából csak egy nem- specifikus, nem szenzitív PCR- teszteredmény (nátha, rhinovírus, influenza, gyakorlatilag bármire pozitív lesz egyszer, ha elégszer leveszik).”

    Bár azért ez nem ilyen egyszerű, azért a némely tesztek jósága hagy maga után némi kívánnivalóst, és akkor finoman fogalmaztam.

    Itt most csak gondoljunk a mostani spanyol, holland és cseh esetekre a kínai tesztekkel.
    Mondjuk Kína, most tisztességesen reagált erre:
    #www.scmp.com/news/china/society/article/3077953/coronavirus-china-bans-export-test-kits-medical-supplies-firms

    Más kérdés, hogy ezt korábban is megléphette volna, mert ilyen helyzetekben, minden perc számít (ha egy ember haláláról van szó).

    A tesztek megbízhatatlanságával kapcsolatban korábban kínai HIVATALOS forrásból is volt utalás, de még magyarországi törzs is utalt arra, hogy ellenőrizni kell a kínai terméket .
    Nem csak teszteket hanem pl. maszkot is.

    De egyébként is a tesztek megbízhatatlansága okozhatja az újrafertőzéses félelmeket.

    #qubit.hu/2020/03/26/nem-nem-lehet-gyorsan-ujrafertozodni-a-sars-cov-2-vel

    „A RT-PCR teszt hamis negatív értéket adott, kétszer egymás után. Bár minden leírás a közel 100 százalékos biztonságot hangsúlyozza, a valóságban a teszt érzékenysége valahol 70 és 100 százalék között van. Namármost 70 százalékos teszten kétszer átmenni úgy, hogy nem kellett volna, az 9 százalékos valószínűséggel bekövetkezik. Ha jobb a teszt, alacsonyabb az érték, de igen sok embertől vettek mintát a világban, úgyhogy az ilyesmi megtörténhet. ”

    Ha csak 70-100 között lenne az a megbízhatóság, a spanyol esetnél 30% volt a meghirdetett 80% helyett!

  26. 28. Idegen
    Ezek szerint nem olvastad Tibor bá’ véleményét az inflációról a másik poszt alatti hozzászólásokban. Ezt írta: „Infláció? Igen. És? Az infláció annál jobban súlyt, minél gazdagabb valaki. A szegény, pénztelen embert nem súlytja, mert a segélyt emelik. Az infláció a társadalmon belül kiegyenlítődést okoz. Nem kell ettől olyan nagyon félni.”

  27. #www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/fidesz-epp-orban-viktor-europai-neppart-kizaras-felhatalmazasi-torveny.703406.html

    Lehet, hogy ez is közrejátszott a döntésben?

  28. 32.Zed.
    Nem olvastam.

    A szegény ember általában feléli a jövedelmét, aminek nagy részét élelmiszerre és napi dolgokra költi.

    A gazdag ember, a napi életfenntartásra fordított kiadása kisebb a jövedelméhez, vagyonához képest.
    ráér befektetni, kivárni annak termőre fordítását.

    A nagy jegybanki pénzpumpák is a vagyonosak malmára hajtják a vizet, mivel az főleg részvény és ingatlan és a kötvény piacon jelentkeztek áremelkedés formájában, amiből az ott befektetők profitálnak.
    A reál értékek inflációállóak (bizonyos részvények, ingatlan), csak néha magas a belépési küszöb.

    A segélyből meg általában (illetve részben igényszint függő) nem lehet megélni, mivel a kormányzatok, amelyek alapvetően a kapitalista társadalmat szolgálják ki, alapvetően abban érdekeltek, hogy a segélyen élőket behajtsák a munkaerő piacra.

  29. „de a gazdasági válság ellen tudok tenni. Kvázi, engem nem fog sujtani Hogyan? Megtanulok egy új, menő szakmát.”

    Ezzel azért vitatkoznék, meg a párszázmillió munkanélküli is..

    Ennyi erővel világjárvány ellen is lehet védekezni, csak egy szkafander kell, vagy élelmiszerkészlet meg bunker.
    A világjárvány egyszer lecseng. Vagy az ember fogy el vagy a vírusra lesz immunis.
    De a válságok tovább szoktak tartani…

  30. 8.Szabolcs
    …” Az okozza az inflációt, ha nincs érték teremtés és a pénz teremtést meg megsokszorozzák. Ha az érték teremtő gazdaságra vigyáznának, akkor kevésbé lenne infláció….”
    Egy kis eltéréssel ezt ugatom immár 400 éve.
    Nem tértem ki a kézzelfogható javak-azaz az ipar -termelési mutatói, illetve az infláció kapcsolatára, hanem évtizedek óta azon kesergek, hogy a szinte teljes nyugati ipart lekiismeretlen vagy ostoba alakok kisibolták Kinába.
    És még mindig azon töprengek, hogy miután a nyugati embert igy lekopaszitották, munka nélkül maradt, hogy futott fel ennyire a rengeteg szabadidő-szolgáltató napja, lásd a rengeteg fapados céget, szállodákat, welness-intézményeket, üdülőfalvakat, fodrász, cukrászdás, kozmetikus, szépségsebészet, és egyáltalán egy soha nem látott fogyasztói felfutást az ipar nélkül maradt Nyugaton.
    Ezt az értelmetlenséget magyarázná el szegény egyszerü, paraszti észjárású Bálintnak valami jólélek.
    Azaz, nyugati emberke, munka nélkül maradtál, de jobban élsz, mint bármikor azelött.

  31. 36:

    Erről ugatok már a „járvány” kitörése óta.
    Kijárási tilalom, vesztegzárak, állampolgárok repatriálása, repülés leállítása-
    ezek nem éppen járványintézkedések.

    Kína, meg Oroszország is játssza a szerepét, a média hype- nak megfelelően.
    Defender Europe- ot lemondták Covid és a vírushiszti miatt; ezután mindenki gyorsan a nukleáris óvóhelyekre menekül.
    Nem kicsit gyanús.

  32. 31 Idegen

    „Ismét bebizonyosodott, az Orbán kormány, a Fidesz csak az erőből ért.”
    Én úgy látom, Orbán taktikája az, hogy figyeli a hozott intézkedésekre adott ellenzéki és lakossági reakciókat, és ha azt látja, hogy nagy az ellenállás, és félő, hogy az ellenzék ennek mentén frontot tudna kialakítani a kormánnyal szemben, abban a pillanatban meghátrál, mielőtt a helyzet kiéleződhetne, sőt olyan is van, hogy átveszi az ellenzék által deklarált szempontokat, ezzel kifogja a szelet az ellenzék vitorlájából, csírájában számolja fel az ellene kiépíthető potenciált.
    Ezt már eljátszotta egy párszor…

  33. 36: Monte, ne spirázd túl. Az ilyen helyek jól izoláltak, és tökéletes ABC védelemmel rendelkeznek. A vezérkarok egy részét ide telepítik, mert itt nagyon kicsi az esélye a COVID-19 megjelenésének. Ha a DEFCON is mozogna, akkor lehetne agyalni, de így ez egy alapvető és szükségszerű intézkedés.

  34. 31: Abból is, de itt inkább az játszott szerepet, hogy a Fideszes polgármesterek tucatjai kezdtek el feltelefonálni Bp -re a vízfejbe, hogy mi a f..z van…?! Az ok, hogy megszívatnátok az ellenzékieket, de bennünket is?! És mivel úgy nagyon, de nagyon kilógna a lóláb, így visszavonták.

    Az továbbra is látszódik, hogy a politikai elit (főleg a jelenleg regnáló kormányzati hatalom) jogászokból, bölcsészekből, kisebb hányadban közgazdászokból áll, és kvázi természettudományos eredetű kihívásoknak (járvány, klímaváltozás, természeti katasztrófa, stb.) nem csak a kezelésére, hanem ezeknek a folyamatoknak az alapvető megérésére sem alkalmasak, tisztelet a kivételnek. Az ellenzék sem jobb ezen a téren, csak ott még előfordulnak nyitottabb, vagy az adott dolgokhoz rugalmasabban hozzáálló személyek. De ott is a fentebb említett három tudományterület képviselői dominálnak.

  35. 37. Bálint
    „A person is smart. People are dumb, panicky dangerous animals and you know it.”

    Időszakos olvasója vagyok a blognak, ha jól emlékszem január vége fele csatlakoztam újra a háttérolvasók táborához.
    Eltelt bő 2 hónap, igencsak megváltozott a világ.
    Úgy gondolom, akik erre a felületre írnak mind gondolkodó/értelmes emberek. És láss csodát, miket hozott ki az elmúlt időszak ezekből a gondolkodó/értelmes emberekből, miféle változásokon estek keresztül. Példálózni nem szeretnék, mindenki magába tud nézni, ha érdekli ez a kérdés. Én már megtettem… Ezt megteheted Te is, akár írni, akár olvasni jársz ide! És úgy látom, hogy egyre több embernek áll össze az igazi kép.

    Élhető irányt kell venni!

    Mindenki számára egyértelművé válhatott ezzel a járvánnyal is (legyen az akár természetes vagy mesterséges), hogy nagyon rossz irányba haladunk.
    Társadalmilag sajnos nem sok esélyét látom, hogy egy új, fenntartható irányba lépjünk egy csettintésre, meg amúgy is…

    Részemről egyéni/családi, esetleg közösségi szinten még megvalósíthatónak tűnik egy boldogabb/természetközelibb/fenntarthatóbb élet.

    Napi nyugalom, adagolható bármilyen mennyiségben:

  36. 41.Python:
    Én a forint gyengülésére és a néppárti reakciókra gondoltam.
    Azért ha nagyon berágnak, az EU segítség, ami nincs, lehet, hogy késni fog…

    Viszont, amit írsz a fideszes polgármesterekről, az egybevág a fideszes frakciócsoport véleményéről az iskolabezárásokról.

    Emlékezzünk délelőtt még Orbán a mellett érvelt, hogy nem zárja be az iskolákat, az önkormányzatoknak megtiltja, estére meg 180 fokkal változott a véleménye.

    Azaz, az Orbán egyszemélyes hatalom gyakorlását már másodszor írta felül a fideszes többség (frakció ill. polgármesterek) érdeke.

    Ergo, mintha gyengülne a hatalma.
    Persze, fidesz fanoknál ez lehet, hogy Orbán politikai zsenialitását dicséri.

    Mondjuk előtte miért nem lehet egyeztetni, mert így csak a leégés marad nekik.
    Meg a szavahihetőség lenullázása.

  37. 40:

    De miért és hogyan nyújtana védelmet a bunker vírus ellen? Ha elég sok tesztet csinálnak; valamelyik biztos pozitív lesz, valamire… Meg lehet nézni Kennedy kongresszusi képviselő, hogyan osztotta le a CDC- t a tesztjeik megbízhatatlansága miatt. Szóval nemcsak a kínaiak tesztjeivel van baj. Nem gyanús?
    Teljesen egészséges, tünetmentes katonáknál is.
    Max. köhög, tüsszög egy picikét…

  38. 38. Húsevő:
    Hát igen, egy járványhoz képest azért akadnak furcsaságok is.

    40. Python:
    Igen, ez így elsőre valóban megnyugtató, de ettől függetlenül nem vagyok maradéktalanul boldog, a DEFCON szintet ugyanis percek alatt meg lehet változtatni, ha jön a parancs, mégpedig több szintet is, ha szükséges – ergo hogy perpill DEFCON5 level van érvényben ez még nem garancia arra, hogy akár egy óra múlva is így legyen szélsőséges esetben. A cikkben szereplő intézkedések mindennek nevezhetőek, csak megnyugtatónak nem. Legalábbis én nem alszom ettől nyugodtabban.

  39. 37.bálint:
    „És még mindig azon töprengek, hogy miután a nyugati embert igy lekopaszitották, munka nélkül maradt, hogy futott fel ennyire a rengeteg szabadidő-szolgáltató napja, lásd a rengeteg fapados céget, szállodákat, welness-intézményeket, üdülőfalvakat, fodrász, cukrászdás, kozmetikus, szépségsebészet, és egyáltalán egy soha nem látott fogyasztói felfutást az ipar nélkül maradt Nyugaton.
    Ezt az értelmetlenséget magyarázná el szegény egyszerü, paraszti észjárású Bálintnak valami jólélek.”

    Nézd meg, hogy korábban a mezőgazdaság mennyi embert foglalkoztatott és most mennyit.
    Hogy milyen szépen csökkent a GDP-n belüli aránya.
    Az ipar ugyanezt az utat járja be.
    Mi az ok?
    Az automatizáció és az egy főre jutó termelékenység növekedés.

    A szolgáltatások is emberi igényeket elégít ki, amiért hajlandóak fizetni.
    Megjegyzem Kína is ez irányba akar elmozdulni, az eddigi történésekből ez egy általános fejlődési út.

    A mostani járvány azért fog változtatni ezen, mert ezt a nagy fokú Kínától való függést egy normális nyugati ország nem fogja felvállalni.
    Minimum egy nyugati demokráciába helyezi át a termelést és a korábban olcsó, (most már nem annyira) munkaerőre épülő termelést automatizációval helyettesíti.

  40. Milyen ruhát visel egy svéd? Stockholmit…
    Khhm elnézést.
    A kormány visszakozott, nem egyenurasitják a polgármesterek munkáját.
    Jelenleg is Kínátol függünk, lásd maszkgyártás.
    Miről is van szó?

  41. No nézd csak!

    Azt tudjuk, hogy legutóbb Netanjahu videokonferenciázott Orbánnal.
    Aztán fidesz áterőltette a határidő nélküli törvényét.
    De közben/vagy előtte:

    „Számos demokratikus ország kormánya rendkívüli intézkedéseket hoz. Ez eddig rendben van. Izraelben viszont antidemokratikus hatalomátvétel történt. Amikor Angela Merkel sürgősségi lépéseket rendel el, azt mint Németország demokratikusan megválasztott vezetője teszi. Izraelben viszont Netanjahu nem demokratikusan megválasztott vezető. Elveszítette a mostani választásokat, ellenzéke többséget alkot a parlamentben, és új kormányt fog alakítani. A koronavírussal történő harc ürügyén Netanjahu bezárta az izraeli parlamentet, elrendelte, hogy az emberek maradjanak otthonaikban, és kényére-kedvére ad ki sürgősségi rendeleteket. Az ilyet diktatúrának hívják.””

    #szombat.org/hirek-lapszemle/yuval-noah-harari-az-elso-koronadiktatura-az-izraeli-demokracia-halala

    Nohát, nohát.

    #szombat.org/hirek-lapszemle/a-kneszet-elnoke-megakadalyozta-az-uj-parlamenti-bizottsagok-felallitasarol-szolo-szavazast

    „A Kék-Fehér, Egyesült (arab) Lista, Jiszráel Beitenu és Munkapárt-Merec alkotta ellenzéki blokk 61 képviselőből áll, így minimális többséggel rendelkezik az átmeneti kormányt vezető lévő Likud, Sasz, Jahadut Hatora és Jamina 58 képviselőjévek szemben. A Geser képviselője, Orly Levy-Abekaszisz a választásokon a Munkapárt-Merec szövetség tagjaként indult, de a szavazás után 180 fokos fordulatot véve kilépett belőle.

    A bizottságok kapcsán a Kék-Fehér a megszokott gyakorlatot akarta alkalmazni, azaz a választásokon elért mandátumok arányai szerint felosztani, míg a Likud azt állította, hogy a koronavírus vészhelyzeti rendeletei miatt a bizottságba legfeljebb tíz törvényhozót vonhatnak be, és egyik félnek sem lehet többsége.”

    Bálint, erről mi a véleményed?

  42. Egyre több olyan hatalmon lévő ember van a világon, akik szóban vagy tettben a saját hatalmukat akarják bebetonozni.

    Kína, Oroszország, Izrael, Magyarország

    USA: Trump már szóban már többször is, tettben majd meglátjuk, hogy a mostani helyzet mire fut ki.

    Trump „nehezebb” helyzetben van ebből a szempontból, mert azért USA-ban a legerősebbek a demokratikus hagyományok a többiek közül.

  43. 48.hoz még:
    A sztori folytatódik, egyre érdekesebb:
    #index.hu/kulfold/2020/03/29/izrael_koronavirus_koalicio_nyomas_netanjahu_ganc_jarvany/
    „A kemény szavak és a kemény tettek mellett egyelőre sokkal kevésbé rezonálnak a választókban a kormány egészségpolitikájának mulasztásai; a krónikus alulfinanszírozottság, a kórházak túlzsúfoltsága, vagy a járványprevenció hézagai. Azonban Netanjáhu nem számíthat tartós népszerűség-növekedésre, hiszen a közvetlen járványveszély mellett még csak most gyűrűznek be az olyan hosszútávú következmények, mint az általános gazdasági visszaesés, egész szektorok – elsősorban a turizmus – csődje, és a kétszámjegyű munkanélküliség.”

  44. 35 – Btgujj:
    Úgy idéztél, hogy lehagytad mondatom felét. Azt is írtam, hogy nem vennék fel kölcsönt 20 évre. Mert elsősorban azok vannak beszarva a gazdaság megrendülése miatt, akik 20 évre rendezkedtek be egy változatlan gazdaságra. Naná, hogy ezek be vannak szarva a legkisebb gazdasági változástól, mert nekik a kényelmes jólétet ezt garantálná. Ugyanis nem tudják, hogy a világgazdaság állandóan hullámzik. A kapitalizmus ne tud létezni gazdasági válságok, recessziók nélkül. Nagy barom az, aki 20 évre vesz fel kölcsönt.

  45. 51.Tibor bá’

    Nem is tudom. Egy haverom most készül felvenni 10 milliót hitelre. Azt mondja azért, hogy átvészelje a cége a hullámvölgyet.
    Azt is mondja, hogy ha annyira bedől a gazdaság akkor ugyse kell visszafizetnie.
    És mi van ha annyira azért nem dől be?!
    Te mit mondanal neki?

  46. 41.Python:
    #444.hu/2020/04/01/cser-palkovics-andras-orulunk-a-delutani-fejlemenyeknek

    49.
    A felsorolásból Törökország kimaradt.
    #/444.hu/2020/04/01/a-koronavirus-jarvany-kezelese-miatt-feszult-egymasnak-erdogan-es-isztambul-polgarmestere

  47. 48,49,50. Idegen
    Hát igen…
    Natanyahunak úgy jött ez a mostani járvány, mint fuldoklónak a hirtelen, a semmiből előbukkanó mentőcsónak.Az parlamentáris szabályok értelmében a választások után 21 napig ,még az elöző regnáló kormány van hatalmon,és mint ideiglenes kormány van tekintve, mindaddig, mig a választásokat nyerők új kormányt alakitanak.
    A rendkivüli helyzetre való tekintettel természetesen most egységkormány van és az egeszségügyiek nyomására életbe léptek a vésztörvények, de ez hasonló a spanyol, valamint az olasz helyzethez.
    Kijárási tilalom van-csakis élelmiszer, valamint gyógyszerek beszezésére lehet utcára lépni, minden más ágazat teljes zárási tilalom alatt van, a vasuti közlekedés teljesen, a buszközlekedés részlegesen közlekedik és csak este 8-ig tart.
    Az utakon rendőrségi ellenörző pontok vannak, utazni csakis engedéllyel lehet a nemzetfontosságú iparágak/szolgáltatások személyzetének-az engedélyeket a munkahelyek adják ki – mindenki más csakis beteg családtag megsegitésére, illetve kórházi / orvosi kezelésre utazik az országuton.
    Nemrég óriási felzúdúlás dúlta fel a társadalmat: egy szemfüles tévériporter kideritette és bizony nem félt nyilvánosságra hozni azon megdöbbentő aljaságot, miszerint a belbiztonsági szervezet figyelni kezdte az emberek járás-kelését A MOBILJAIK SZERINT, és anélkül, hogy ezt a parlament tudomására hozták volna!!!!!!!
    Ilyesmi az ország történelmében MOST fordult elő először és ime, eltelt néhány nap azóta, és mindeddig senki ennek árát meg nem adta, csak egy sápadka bejelentés történt a nyomkövetés megszüntéről.
    EGY ÚJ VILÁG SZELEI FÚJDOGÁLNAK NÁLUNK, nemsokára nálatok is.
    Tegnap kerül bejelentésre a tévében a közeljövőben várható szigotitásokról a kijárási tilalmat illetően. A tervezet szrint a tilalom teljes, 100 százalékos lett, a lakosság ellátását a hadsereg venné át, erre a célra máris 8 ezredet vezémyeltek át a rendőrség rendelkezésére, standard alap-élelmiszercsomagokat, illetve az orvosságokat fogják napi szinten, 24 órában az emberekhez kiszálllitani.
    Nekem személyesen nem tetszik ez az egész geseft, miért nem lehetett hagyni a népet kijárni a szupermarketekbe, valamint a patikákba ?.Amit én vizionálok, a hadsereg/rendőrség a közelgő zavargásokat lesz hivatott letörni, ugyanis nagyon feszült a helyzet a lakosság körében, a másfél hónap alatt felgyülemlett közel egymillió munkanélküli -alkalmazott és kis-és közlpvállakozó, – kiknek immár szinte semmi tartaléka nem maradt, minden tartozással el vannak maradva, föleg házbérekkel, sokan az éhezés határán állnak, és tényleg csak egy apró szikra kell egy olyan társadalmi robbanáshoz, ami elsöpör Natanihut, parlamentet, jogrendet és rendörséget mindenestől, ezt igyekeznek a katonaság segitségével fékentartani, mint anno a rómaiak Jézus keresztrefeszitése napján Jeruzsálemben.
    És még senki nem látja a jelenlegi helyzet végét!!!!!!!!

  48. 52 – Balázs:
    A háború alatt a nagynénimnek volt egy kifőzdéje. Neki pedig egy állandó zsidó házaspárja, akik minden hétvégén nála ettek (főzés helyett). Amikor 1944 nyarán a házaspárnak gettóba kellett menni, akkor megjelentek a nénikémnél és átadtak neki egy dobozt teli ékszerrel, hogy tegye nekik félre. A nénikém eldugta a kamrában és ment az élet tovább. Igen ám, de egy légitámadás alkalmából a kifőzde háza egy láncos bombát kapott és a földig leomlott. Ők a pincében túlélték a rombolás, de az épületnek annyi. Az ékszerdoboz sorsáról nem lehetett tudni semmit. 1945 elején a zsidó házaspár megjelent a nénikémnél és kérték a dobozt vissza. Nincs, odaveszett a bombázásban. Igen, na majd meglátjuk. Birósági per lett belőle, ahol bemondás alapján perceken belül megígért a bíró 60.000 Pengő kártérítést. A nénikém fellebbezett, húzódott az ügy, de a végén jogerő, és ennyi. A nénikémnek (nincs mese) őszre meg kellett fizetni a 60.000 Pengőt, amiért akkor egy doboz gyufát lehetett kapni a trafikban. Van Isten.

  49. 54. Bálint
    Érdekes hallani hogy nálatok is ez van.Az átlagember azt hinné hogy a zsidók gazdagok és nálatok jólét van, holott ott is ugyanez van mint nálunk.Legalábbis az átlagdolgozók körében.

  50. 54.Bálint:
    Köszönöm a választ.

    #444.hu/2020/04/01/egy-honap-alatt-hatalmasat-ugrott-24-szazalekos-lett-a-munkanelkuliseg-izraelben

    Vajon ez nálunk mennyi lesz?

    #www.portfolio.hu/gazdasag/20200401/minden-jel-arra-utal-hogy-melyebb-es-hosszabb-lesz-a-valsag-magyarorszagon-mint-a-legtobb-orszagban-423552

  51. #index.hu/gazdasag/2019/09/20/forint_arfolyam_euro_333_jo_a_gyenge_forint_magyarorszagnak_arversenykepesseg_berszinvonal/

    „Nem vagyunk már exportnagyhatalom

    Azóta több területen is nagyot változott a magyar gazdaság:

    Az árfolyamból fakadó bérversenyképesség a bérnövekedés miatt elmúlt (egyes becslések szerint a bérversenyképesség fenntartásához 400 forint feletti euró kellene),
    az infláció egyre markánsabban beindult,
    a magyar kereskedelmi többlet pedig jelentősen csökkent: a külfölddel szembeni reálgazdasági jövedelmeket mérő folyó fizetési mérleg többlete két év alatt 7 milliárd eurós történelmi csúcsról idénre elpárolgott.

    Emögött az áll, hogy 2017 óta a magyar növekedést már nem az export hajtja, hanem a belső fogyasztás és mindenekelőtt a beruházások megugrása. A fogyasztásnak és beruházásoknak viszont nagyon súlyos importigénye van”

    #g7.hu/penz/20190913/ha-a-beremelkedest-akarjak-eltuntetni-johet-a-444-forintos-euro/

    „Egyes elemzők – például az Indexnek ebben cikkében megszólaló ING-s kereskedő – szerint a forint ennyire gyors gyengülése a felhatalmazási törvény miatt lehet, mert a piaci szereplők politikai kockázatot látnak a demokráciákban szokatlan lépésben. A felhatalmazási törvény alapján a kormány átvette a parlament bizonyos jogköreit, felfüggeszthet törvényeket, és ennek a különleges felhatalmazásnak nincs világos időbeli korlátja. Főleg ez utóbbi körülmény okozott gyanakvást számos nyugati politikusban (Európában és az USA-ban is), és sok jel szerint a gazdasági döntéshozóknak is elvette a kedvét Magyarországtól.

    Ezt a vélekedést erősíti két nagy presztízsű nemzetközi tanácsadó cég jelentése is, amelyeket előfizetőiknek küldtek ki a törvényről. Ezeket a hírleveleket befektetők, vállalatvezetők olvassák, akik szívesen tájékozódnak a kifejezetten piaci kockázatokat elemző írásokból.

    A leginkább a posztkommunista térséggel foglalkozó Eurasia Group arra figyelmeztette kedden az ügyfeleit, hogy Orbán Viktor miniszterelnök körei komoly pénzektől esnek el a válság miatt, mert például sokat fektettek turizmusba, és innen idén nem lesz bevételük. Ezért a gazdasági mentőcsomagokból Magyarországon várhatóan nagy szelet jut majd a politika-közeli nagyvállalkozóknak, illetve új források után nézhetnek Orbánék.

    Emlékeztetnek, hogy számos külföldi tulajdonost űztek el Magyarországról az elmúlt években az adórendszer és a törvényi környezet átalakításával. A tanácsadócég arra figyelmeztet, hogy a kiskereskedelmi áruházak és a bankok lehetnek a legnagyobb veszélyben most, mert Orbán ezeket már korábban kinézte magának, de szemben a közművekkel, az energetikával és a sajtóval, ezeken a területen eddig csak mérsékelt sikereket ért el.

    Az Eurasia Group szerint a gyártulajdonosoknak nincs félnivalójuk, különösen a német tulajdonban lévők vannak biztonságban, de egyéb szektorok, például az élelmiszer-feldolgozók, jobban teszik, ha felkészülnek a támadásokra.

    A tanácsadók szerint a rendkívüli veszélyhelyzet akár a 2022-es választásig eltarthat Magyarországon. „

    #444.hu/2020/04/01/orban-ujabb-cegeket-probalhat-megkaparintani-erre-figyelmezetetik-tanacsadok-a-nyugati-vallalatvezetoket

    „A világ összes kontinensén jelen lévő, szintén amerikai központú Teneo tanácsadó cég is részletesen elemezte kedden a magyar törvényt, és szerintük is hosszú ideig tarthat majd a rendkívüli veszélyhelyzet Magyarországon.

    Szerintük intő példa, hogy a „tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet” már 2015 óta hatályban van, holott tömeges bevándorlás már régesrég nem érinti az országot. A Teneo szakértői szerint a mostani felhatalmazási törvényre egyelőre nincs különösebben rászorulva a Fidesz, mert erős parlamenti többsége van, és az intézmények és a sajtó feletti kontrollja miatt nem volt akadálya eddig sem, hogy úgy irányítsa az országot, ahogy akarja. Ezért arra következtettek, hogy a Fidesznek a törvény egy óvintézkedés, hogy ha válság következne, és a párt népszerűsége drámaian zuhanna, akkor a felhatalmazási törvényt kihasználva tudja a kormány rendkívüli intézkedésekkel stabilizálni a hatalmát.

    Az aggódó piaci hangulatot erősíti a magyar törvény rendkívül rossz nemzetközi sajtóvisszhangja is. Hiába a járvánnyal vannak teli a hírek, a felhatalmazási törvényről meglepően sok szó esik a világsajtóban, és szinte kivétel nélkül negatív kommentárok születtek róla. ”

    Szóval szép kilátások minden oldalról nézve.

    Csak mi még önszorgalomból ráteszünk egy lapáttal, az amúgy is szar helyzetre.

  52. 57.
    Kérdés hogy hány százalék lesz és mennyi ideig tart a munkanélküliség majd?
    Most még az elején vagyunk mert pl. sok multi még megy és az emberek még megkapták a fizetést vagy van párhavi tartalék.Ez majd 1-2 hónap múlva látszódik meg.
    Ilyen esetre érdemes beszerezni egy fegyvert és fejbepukkantani magadat ha nem lesz munkád és találni sem lesz esély és elfogy a pénzed vagy lesz valamilyen egészségügyi problémád de majd nem látnak el.
    Persze mindezt csak végső esetben értem, ne tessék félreérteni 😀 .Függ attól is milyen támogató család van körülötted , rokonok támogatása stb…Mert pl. vannak olyan rokoni kapcsolatok is hogy egy kiflit nem adnának a másiknak ha megvan szorulva , inkább hagynák éhendögleni (és nem vicc vannak ilyenek) .

  53. 55. Tibor bátyám

    Hát ez jó! Köszönöm!

    Elmondom neki.
    Az érdekesség, hogy 3 kezes is kellenne a banknak a cége-mint biztosíték- mellé.
    Lehet, hogy előre látnak, vagy ez a bevett gyakorlat!?
    Nominálisan ugyan elinflálódik a tartozás, lehet, hogy a fedezet is?! Jogilag persze ül a story ?

  54. 58:

    Ja, hogy a CIA- csicskasajtóban :DDD

    A CEjU CIA- kamuegyetem „elűzése” benne sincs a „jelentésekben”?
    Vagy Ahmed H. határostromló terrorista kiutasítása?

    Viccesek ezek a szagértők: a francia- afrikai, merkelisztáni, dánisztáni, belgisztáni, stb rendkívüli intézkedések, alkotmányba beleírt Rendkívüli Állapot, 3 havonta hosszabbítgatott különleges intézkedések ott 2015 óta, országosan jelen vannak; de nem sírtak a CIAvil jogvédők…

  55. „Orbán Viktor miniszterelnök körei komoly pénzektől esnek el a válság miatt, mert például sokat fektettek turizmusba, és innen idén nem lesz bevételük. Ezért a gazdasági mentőcsomagokból Magyarországon várhatóan nagy szelet jut majd a politika-közeli nagyvállalkozóknak, illetve új források után nézhetnek Orbánék.”

    Ez eléggé logikusnak tűnik, mert „senkit sem hagyunk az út szélén” meg „építeni kell a hazai tőkés osztályt”.

  56. Mondjuk a hazai jelzőt átírnám,V4 mintára,mint önsegélyezők az ötödikkel.

  57. 61.húsevő:

    „3 havonta hosszabbítgatott különleges intézkedések”

    Nálunk van időtartam korlát? Ja, nincsen, a kormány belátására van bízva az időtartam?

    „A Teneo szakértői szerint a mostani felhatalmazási törvényre egyelőre nincs különösebben rászorulva a Fidesz, mert erős parlamenti többsége van, és az intézmények és a sajtó feletti kontrollja miatt nem volt akadálya eddig sem, hogy úgy irányítsa az országot, ahogy akarja. ”

    Szóval miért kellett?

    Amint megszavazták, rögtön bepróbálkoztak az önkormányzatoknál.

    Esetleg számítva a külföldi reakciókra, a forint gyengítése volt a cél?

    Vagy úgy gondolták, hogy a kutya se figyel ránk a járvány miatt, lehet próbálkozni?

    Na jó annyi fejlődést felmutattak, hogy már területi bontásban is lehet nézni a fertőzötteket koronavirus.gov.hu-n.
    Meg a kor, más betegség szerinti bontás is láttam már egy cikkben, bár beazonosítható módon, ami ugye törvényellenes.

  58. 55. Tibor bá’
    „A nénikémnek (nincs mese) őszre meg kellett fizetni a 60.000 Pengőt, amiért akkor egy doboz gyufát lehetett kapni a trafikban. Van Isten.”

    Megkapó milyen egyszerűen és szépen elmeséled a csattogó végével.

  59. 55.Tibor bá
    Nem az isteni gondviselésről volt szó az esetedben, hanem a határtalan -jelen esetben a biró – emberi hülyeségéről. Hogy lehetett nem figyelembe venni a háborús állapotokat, a ház totális szétbombázását, mint mentő tényt? Azonkivül, ha egy biró hülye első fokon, erre találták ki a fellebezés intézményét, mert aki kitalálta, az is tisztában volt azzal, hogy a biró sok esetben fél-vagy teljesen hülye.
    Mindenesetre, a nagynénikédnek szerencséje volt az inflációval, de az eljáró biró attól még hülye.

  60. 68. balint

    egy bíró sosem hülye. Mi nem angolszász országban élünk, ahol esküdtszék dönt a bűnösségről. Precedensjog sincs, ami korlátozná a döntésben. Egy bíró hatalma korlátlan gyakorlatilag, és úgy dönt ahogy jobban megfizetik.

  61. Ja hogy a hitelre lett értve… úgy más.

    Nade ez egy összeomlás blog, itt aki hitelt vesz fel az kb hasonlóan gondolkodik mint 52.:
    „ha annyira bedől a gazdaság akkor ugyse kell visszafizetnie.”

    A bíró meg igen, idióta volt.

  62. 56.andrew
    …”Érdekes hallani hogy nálatok is ez van.Az átlagember azt hinné hogy a zsidók gazdagok és nálatok jólét van, …”
    Elröhögtem magam, látván mennyi tévhit kering rólunk.
    Nos, van néhány, nagyon kevés gazdag, tehetős család, a többi millók egyik napról másikra élnek, szinte senki nem húzza ki a hónap végéig a fizetésből.
    És most ezek a szerencsétlenek maradtak közel 2 hónapja semmi bevétel nélkül, a nagyon soványka munkanélküli segélyt leszámitva.

  63. De elráulom miért. Mert fingunk sincs mikor fut ki a járvány, erre előre tervezni teljes hülyeség. A mosta kell koncentrálni, és felkészülni a teljes gazdasági összeomlásra. Talán annál csak jobb jöhet.

  64. Dolgoznak a spekulánsok (nyerészkedők). A cseh koronához képest még erősödött is a Forint.

  65. 19 Balázs

    A problémám az, hogy amit írsz pont olyan, mintha én elmennék hozzád és azt mondanám, Balázs, az a sajt még nincs kész. Majd amikor megpróbálnád elmondani nekem miért nincs igazam, azt mondanám, persze, talán, de ez engem „ilyen mélységben nem érdekel”… 🙂

    Aztán jönnék azzal, hogy Balázs, te nem tudtad hogy a kecskék büdösek és hülyék? Erre már csak annyit tudnál mondani, hogy valahol igazam van, de a kecskesajt jelenleg így készül, egészséges és finom. Persze el tudod képzelni mindezt sokkal profibb módon, de ahhoz kevés vagy egyedül. Na pont így érzem magam amikor a világképről beszélsz.

    Sajnos a mai infrastruktúra, ami nélkül a létezésünk elképzelhetetlen, „jelenleg így készül”. És hiába vannak évtizedes működő előrejelzéseim, kipróbált „out of the box” módszereim és eszközeim, hiába ismerem most már a rendszer elméletét és valódi történetét. Az erőforrások csak olyanok birtokában vannak, akik teljes egyetértésben „jobban tudják” – és vezetik a falnak az egész kócerájt. A magukat másként gondolkodónak tekintők meg oktatnak, hogy „ők is pont így gondolták…”, pedig mire levegőt veszek már elvesztették a fonalat, és jön a „túl hosszú” meg a „mire fel”. Na, ja… 🙂

    balint

    Bocs, a múltkor kicsit sarkos voltam. Ha ismersz vagy javasolsz bárkit az általad említett Weizman Intézetben aki hajlandó megfelelő informatikai háttérrel intelligencia kutatással és annak társadalmi hatásaival érdemben foglalkozni, végtelen mennyiségű olvasnivalót és futó fejlesztést tudok mutatni. Csak a „házaláshoz” nincs már erőm (Pannon, BME, AIT, Brown, Vanderbilt, … és egy rakás „nagy név”), miközben a hajamat teszem le minden nap.

  66. 68 – Bálint:
    A haláltáborokból visszajött túlélők nyomást helyzetek a közhangulatra. A zsidók szenvedéséért valakiknek fizetni kellett. Ez a hangulat elvette a bírók eszét.

    Budapest ostroma előtt néhány hónappal a városvezetés úgy gondolta ne vesszen kárba, ezért a lezárt zsidó textil üzleteket kinyitották, és olcsón kiárusították. Apámat kijelölték a kiárusításra, mert textiles volt. A befolyt pénzt természetesen le kellett adni. Az ostrom után a „sértett” zsidó tulajdonos két orosz katonával és egy teherautóval megérkezett, és géppisztolyok fenyegetése alatt apám üzletének a raktárát kiürítették. Akkor ilyen idők voltak.

  67. 75. Kedves Loránd

    Rendben, kevés és hülye vagyok ehhez.
    Sohasem tagadtam.

    Ezenkívül sohasem oktattalak, hogy kéne csinálni a sajtodat.
    Világképem olyan amilyen én, törvényszerűen töredékes és tökéletlen.
    Végülis mit vársz tőlem?! Legyek okosabb? Ne írkáljak világképről?
    Hagyjam a nagyokra a nagy dolgokat?
    En hagynám, ezt is kismilliószor leírtam. Pár emberen kívül(te is) nem látok ilyet. Csak csupa hülyét. Ilyenek vagyunk mi emberek, ezert pusztulunk ki.

  68. Balázs, senki sem mondta hogy kevés és hülye vagy. Volt egy példa és ennyi. A kevésség az egyedül vagy kijelentés miatt adódik. És ha valakit egyedül van valóban kevés.

  69. 52.
    A bankok jobban tennék, hogyha megválogatnák, hogy kinek adnak kölcsön.
    Ugyanis a banknak a betétesekből van elsősorban pénze, jó lenne, ha azt felelőssebben kezelné. Persze tudom, hogy van biztosítás meg ilyesmi, de akkor is úgy kellene kezelnie, mintha sajátja volna.
    Csak normális rizikó fogadható el.

  70. 78 Dan Így van.

    77 Balázs, a szakértelmedet és tapasztalatodat példaként hoztam fel. Először arra, hogy az itt tárgyalt témáknak is vannak hasonló szintű mesterei. Javasoltam néhányat, akikre szerintem érdemes figyelni a véleményalkotás során.
    A másik az volt, hogy felesleges minősíteni a jelenlegi irányítási módszertanokat, ezek szükségszerű következmények csupán. A mai irányítókat sem érdemes lebecsülni vagy elítélni: elég jól ismerik a szabályokat és alkalmazkodnak hozzájuk, nem akarják megváltani a világot – ahogy te is elfogadod a mesterséged kötöttségeit.
    A harmadik bekezdés pedig a „megváltóskodás” gyakorlatáról szólt általában, nem neked címeztem.

    A megoldás (minimális, de nem nulla) esélyét abban látom, hogy minél többen legyünk tisztában a saját erősségeinkkel, csináljuk azt amiben a legjobbak vagyunk – és hagyjuk a többieket csinálni azt, amiben ők a legjobbak. „Meritokrácia”. Ez általában vészhelyzetben működik, ezért „Nekünk Mohács kell”, elválik ocsú a búzától, stb. A kipusztulós szöveget ezért hanyagolom, meg úgyse lenne túl nagy közönsége… 🙂

    Bocs a sok szövegért, de ezt szerettem volna tisztázni.

  71. 78. Dan
    Köszönöm!
    Egyébként nincsenek önértékelési problémáim. Tudom, hogy „egyedül”vagyok. Azt is tudom miért.

    80. Kedves Loránd

    Értettem a hasonlatot elsőre is Holmes. ?

    Először is már kezdünk belelépni a vészhelyzetbe, mármint társadalmilag széles körűen érzékelhető szinten.
    Jelen pillanatban még „kleptokrácia” van, a „meritokrácia”még álom. Ezért fontos most erről
    beszélni, ugyanis közeleg a következő ‘Mohács’.

    Aki ismer az tudja, hogy magam mindig azt építettem.
    Mindig is az összefogás erejéről beszéltem, és ezelőtt 10 évvel azt mondtam, hogy mindenki azt csinálja amihez ért egy közösségen belül.

    Láttam, hogy nincsenek is közösségek valójában. A ‘miért nincsenek’ kérdés rengeteg olvasni- és gondolkodni valót rakott az asztalra. Próbáltam szépen(pl.jobb altetnatíva mutatása), csúnyán pl.félelemkeltéssel, mind megdöglünk nem érted??)stb.,mindenhogy.
    Akkor az egyén következet, hogy mik a szociális és egyéb gondolkodásbeli gátjai(erről is már sokat beszéltünk).

    Törvenyszerűen jött a gondolkodás majd a tudat kérdésköre. A lényege egyébként rém egyszerű, mert nincs is más.
    De a működése,hát az meg nagyon nem. Nagyon sok kutatás vár még az emberiségre, ha nem az életbenmaradással leszünk elfoglalva.

    Azért is rém bonyolult mivel visszafele(onnan ahol vagyunk, honnan máshonnan?)
    próbáljuk megfejteni, és itt már olyan összetett, hogy egy embernek lehetetlen.
    És ezért nem is véges, pontosabban zárt a rendszer egyébként.
    A lényeg, hogy számunkra zárt, és ezért lenne szükség az általad említett irányítás-módszertanokra. Azonban ennek megvalósítását lehetővé tevő erőforrások felett olyanok diszponálnak akik 1.vagy nem így gondolkodnak. 2. Vagy tudnak mindezekről és még sem akarnak így cselekedni. Mindegy.

    Azt is mondtam, hogy egy ‘eszményi’társadalomban én szívesen lapátolom a szart is, ha ezzel tudok hozzájárulni.

    Kérdésem továbbra is( mindenkihez) hogy akkor most?
    Csinálunk is valamit?

  72. 82 Balázs Értettem a hasonlatot elsőre is Holmes.

    Lehet, de a mondanivalóval ellentétes módon reagáltál. Én csak azt jeleztem, hogy vannak feldolgozásra érdemes források, amelyeket nem kötelező elfogadni de muszáj ismerni a morfondírozás megkezdése előtt. Ezt miért arra fordítod, hogy „kevés vagy és hülye”?

    Persze én az egész életemet egy géppel szemben töltöm, amelyik folyamatosan jelzi, mit nem tudok, mit értettem félre. És csak én hozhatom helyre, ami ellentétes a „győzködéssel”. Nekem kell tanulnom, pontosabban látnom, helyesebben fogalmaznom, mozgó célpontra lőve törekedni az elérhetetlen tökéletességre. (Ez a hozzáállás az alap a dolgaim megértéséhez.)

    Csinálunk is valamit?

    A többes számhoz nem tudok hozzászólni, elmondom hogy én mit csináltam és csinálok.

    Spiritualitással kezdtem. Nem a babona részével, hanem amiket én láttam vagy velem történtek és a legjobb informatikus, elemző tudásommal nézve a matek nem adta ki őket. Mondjuk hogy miért vagyok képtelen belekötni Jézus szavaiba. „Alvezér és ideológus” lettem egy azóta is működő országos közösségben, sokan szerették amit csináltam. Az emberi oldalról írtam egy könyvet (1998), azt hittem nem csak számomra lesz fontos. Nem olvasta senki, én pedig szembesültem azzal, hogy rendszerszintű ellenszélben az egyén lelkesedése kevés. Új pályát kerestem.

    Informatikusként vezető fejlesztő, tervező, elemző vagyok. Világelső mesterséges intelligencia cégben amikor még a startup-ság nem volt divat; országos állami rendszereken és nemzetközi cégeknek dolgoztam. Olyan feladatok megoldásában szereztem személyes tapasztalatot, amelyet „nagy cégek” szoktak csinálni. (Vájtfülűeknek pár példa: „felhőt”, n dimenziós OLAP kockát, párhuzamos futásvezérlőt írtam C -ban; még nem volt Spring amikor kitaláltam és megírtam.) Ezzel az eszköztárral elemeztem társadalmi csoportok működését, az eredmény egy könyv (2008), azt hittem nem csak számomra lesz fontos. Nem olvasta senki, én pedig szembesültem azzal, hogy a rendszerszintű ellenszél mögött absztrakt szabályrendszer van.

    Munka mellett visszamentem az egyetemre, kerestem a korábbi tapasztalatokból összeállt, akkor dinamikus tudásreprezentációnak nevezett eszköztáram és a gondolkodás kapcsolatát. Végül összeállt a kép: a lényeg nem az aktuális tudás kezelése és használata, hanem az „augmented learning”, a dolgok megismerésének technológiai támogatása. Ezért találták ki az informatikát, de a „nagyoknak” fogalmuk sem lehet erről, mert megköti a kezüket a fent említett absztrakt szabályrendszer. Ha nem így lett volna, egy „1984 on steroids” világban élnénk (vagy még mindig nem értem a nagyok játékát, de sok felesleges hibát látok és Occam borotvája nálam is működik). Számos konkrét terv mellett jellemző „absztrakt” példa a Global Challenges Foundation-nek küldött Open Source Civilization pályázatom (2017).

    Összeállt az intelligencia konstruktív modellje (MiND) azon a szinten, amit még a saját agyammal és korábbi változataival kezelni tudok. Amikor épp nem itt beszélgetek, a futtatására alkalmas kódon dolgozom (amitől alap elvárás, hogy legyen képes önmagát újra generálni, akár megváltoztatni)… Egy elvi hibával birkózom, amely képes volt eltüntetni az exponenciális technológiai fejlődést. Nagyon fáj.

    Több könyvet nem írok. Szívesen dolgoznék együtt valós problémák megoldásán elhivatott emberekkel, évtizedek óta keresem őket és ezért hülyét csinálok magamból sok fórumon. (Space-ek nélkül nálam 3000 karakter. 😉 )

  73. 83. Kedves Lóránd

    Egyetértek veled, hogy néha akkor jutunk előbbre, ha visszalépünk.
    Minden hátsó gondolat és gúny nélkül, szeretnék figyelmedbe ajánlani egy kutatási témát: Logikus és ésszerű (esetleg: logikus vs. ésszerű)

    A Global Challenge Foundationnal az a bajom, hogy a célokat és a megoldást már eldöntötték, csupán a „hogyan”-t keresik…

  74. „Ugyanis a banknak a betétesekből van elsősorban pénze” – Szerintem már rég nem elsősorban ebből van a pénzük. Mindenkit lehúznak mindenféle ürüggyel, és még a bedőlt hiteleken is keresnek – viszik a házat legfeljebb, még jobban is járnak.

    Ha meg mégis bajba kerülnének, az állam kisegíti őket ingyenpénzzel, amiből államkötvényt vesznek, még annak a kamatán is ők keresnek.

    Én nem láttam kimutatást, de meglepődnék, ha a profitjuk számottevő hányadát adná az, hogy a betétesek pénzét kezelik.

  75. 86 – Ábel:
    A rezsi számlákat eddig sárga csekkel fizettem. Most a coronavírus miatt nem megyek a postára (sehova se) kénytelen vagyok interneten befizettetni az OTP-vel. Kicsit bonyolult és sokáig tart, de megoldható. (3 csekk esetében hatszor küld SMS-en keresztül egy-egy 8 jegyű számot, amit be kell írni). Csekkenként 276 forintot kér érte. Ez havonta nekünk 1380 forintot jelent.Évente pedig több mint 16 ezer forintot. Mivel minden automatikus, ezért a pénzért senki, semmit nem csinál. Miközben én egész nap kecsölök. 😀

  76. 87.Tibor bá’:
    Állandó csoportos beszedés megbízás kéne neked.
    Ez nem kerül pénzbe az én számlámon, SMS-t se küld.
    Be lehet állítani felső limitet, ha valami „félreértés” adódna.
    Postán sorba állni, sok idő.

    Elvileg online elintézhető, a banknál kell kezdeményezned.
    A közműszámládon vannak a hiányzó adatok.

  77. Akit komolyan érdekel a járvány szakmai irodalma, annak ajánlom:
    https://worldhealthorg-my.sharepoint.com/personal/garnicacarrenoj_who_int/_layouts/15/onedrive.aspx?id=/personal/garnicacarrenoj_who_int/Documents/COVID-19-Database-Files/COVID-19-Database files-Citations in English&originalPath=aHR0cHM6Ly93b3JsZGhlYWx0aG9yZy1teS5zaGFyZXBvaW50LmNvbS86ZjovZy9wZXJzb25hbC9nYXJuaWNhY2FycmVub2pfd2hvX2ludC9FaEpiX2lyaUNocFBvdmFtek5LelVia0JnNXRlR205WDd3Mi1iSWNySXRRWVNBP3J0aW1lPWl5NVUtLW5YMTBn

    Zotero is van már 1 perce töltögeti txt file-t, pedig nem lassú gép.

    Befejezte 4190 items.

  78. n/a,
    Nincs a cikkben forrásmegjelölés.
    „Egy Bonni víruskutató intézet”…..

  79. 17/18 telén volt súlyos influenza járvány.
    milyen következtetéseket vonunk le majd az idei adatokból, ha nem érik el az akkori értékeket?

  80. Somogyi Ildi,

    Akkor lehetne összehasonlítani a számokat, ha akkor is lett volna karantén, iskolabezárás, ennyi fertőtlenítés, távolságtartás, vendéglátóhelyek bezárása, sportesemények és általában minden tömegesemény betiltása, ennyi fertőtlenítés, immunerősítő bogyók fogyasztása.

    Ha ezek akkor lettek volna, vajon mennyi lenne influenza teszttel bizonyítottan, elsődleges halálokként feltüntetett influenzában elhunytak száma?

    Azt a kérdésemet sem válaszolta meg senki, hogy miből tudják hányan haltak meg influenzában?

    Amit a neten találtam, az mind becsült adat és nem tesztekkel bizonyított, mint amit a COVID-19 fertőzés következményeként meghaltak esetében elvárás.
    Mert amilyen tematikával állapítják meg az influenzában elhalálozottak számát, ugyan azt a módszert kellene alkalmazni COVID-19 esetében is.

    Egyenlőre úgy néz ki néhány link arról győzköd, hogy a COVID-19 megmenti az embereket, nem pedig megöli. Hiszen kevesebben halnak meg most, mint mikor nem volt COVID-19 járvány

    Erre a jelenségre már kilenc okot felsorolta ami okozhatja ezt a jelenséget.
    Tizedik ok.
    Az öregeknél van egy olyan jelenség, hogy nagy események elmúltával egy-két hónapig többen halnak meg. Ezt még átélem, túlélem és mehetek lelki állapottal magyarázzák. Most ez a járvány az a nagy esemény amit még megélne, aztán elengedi.
    Ez is csökkentheti átmenetileg az általános halálozási számot.

  81. 96 – Károly:
    Az idősek halálozási túlsúlyát megmagyarázná az általános elhasználódás. Nem feltétlenül betegség, csak elhasználódás.

  82. 87. Tibor bá’. Ezért kell az okostelefon, nem a telefonálásra. Azon szinte minden szolgáltató számláját be lehet fizetni kártyával, ingyenesen.
    A hagyományos csekkeket meg (amelyiken található QR kód), a postai icsekk alkalmazással.
    Nem bonyolultabb a használata a számítógépnél, csak meg kell szokni a rövid-hosszú nyomogatásokat az egér helyett.

  83. 98 – kakukk:
    Nekem volt mobil telefonom szinte elsőnek az országban 1991-ben, mert nem volt vezetékes a MATÁV jóvoltából. Térerő csak Budapeten volt és az 5-ős út mentén. Akkor dobtam el, amikor bejött az SMS őrület, és azóta nincs mobilom, és nem is lesz. Nem megtanulás kérdése. Elv. Évának van, mert elkerülhetetlen.

  84. Egyvalamit nem értek ebben az egészben: ha nincs elég teszt, mert eleve nem is lehet, meg tesztkapacitás, mert az sem lehet elég, miért nem alkalmazzák a bináris vagy logaritmikus hibakeresés módszerét? Bonyolult? Nincs egy normális matematikus, aki elmagyarázza? Most az elején még meg lehet csinálni kényelmesen…

  85. Igen. Minél később kezditek, annál jobban megszívjátok. Tehát: megvan a megoldás. Ilyenkor Viktorkának nincs aki megmondja, hogy heuréka, vagy milyen a protokoll? Van udvari bolond, aki kommunikál és annak kell megmondani? Csehországban egy mikrobiológus csaj kitalált egy tesztmódszert, ami nagyon pontos, és olcsó, 18 euróba kerül egy teszt a jelenlegi 48 – 80 helyett. Működik. A csaj ingyen adja a módszert. Kit kell orálisan kielégíteni, hogy elinduljon a bakterház?

  86. A csaj neve Soňa Peková. Itt van róla egy szlovák cikk, ha kell, lefordítom, de le tudja fordítani egy csomó politikus feleség is. A csaj kijelentette, hogy a vírus nem természetes eredetű, talán ezért nem szobatiszta tudományos körökben, de tudja mit beszél. Csehországban már tesztelnek a módszerével, közösségi nyomásra.


    https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clanok/547591-biolog-pokoradi-mozeme-testovat-lacnejsie/

    Szóval megvan a megoldás. Kérem a téteket, mikor lesz megvalósítva a nyilvánvaló, és mi az ok, ha nem. Töketlenség, vagy egyéb? Mit érdemel az a bűnös?

  87. Bocsánat a bloggazdától. Én itt nem kérhetek semmit. Elnézést.

  88. Infos
    Sajna a cseh meg a szlovák sem világnyelv, legalább angol felirat jó lenne „Húsvétra” …

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük