(3011) Mi gyorsabban melegszünk, mint a Föld többi része?

Tibor bá’ online

 

Aki egy kicsit is odafigyel, az észlelheti, hogy van egyfelől a Guy McPherson vezette „2026-ra kihalunk” nevű világnézet. Másfelől azok a spekulációval teletömött nézetek, amelyek szerint 2040-re a Mediterrán medencében az átlagos hőmérséklet növekedése eléri a 3,8 °C értéket az ipari forradalom előtti hőmérséklethez viszonyítva. A Földközi tenger szintje 2100-re több mint 1 métert fog emelkedni. Stb. Stb.

Mit számít, hogy mi gyorsabban melegszünk, mint a Föld többi része! Mert nem az a lényeg, hogy mit jósolnak és mennyit, hanem az, hogy ezek szerint 2040-ben, sőt 2100-ban még lesz emberiség. Hmmmm.

Pillanatnyilag az átlagos hőmérséklet növekedés éppen hogy elérte a 1 °C-t, és elég sok kellemetlenséggel jár. Tisztában lévén ezzel, a szakembergárda abba egyezett meg, hogy a 2 °C növekedést nem léphetik túl. Megjegyzem a +2°C-ben se lesz gyönyör az élet, de 3,8 °C? és mindössze 20 év múlva? Az a baj, hogy ezt a 3,8 °C növekedést, illetve ennek hatását el se tudjuk képzelni. A hurrikánok már ma is össze-vissza mászkálnak és okoznak soha nem látott károkat, és ugye a hurrikánok erejüket a tengervíz hőmérsékletéből nyerik. Na, ez az, ami emelkedni fog, mert a többlet hő 95 százalékát a tengerek nyelik el.

De élet azért lesz! Csak Európában 250 milliónak nem lesz elég édesvize. Nem tudom ezt hogy értik. Inni valószínűleg fognak, csak nem lesz vécéöblítés, zuhanyozás, és ritkábban fognak ruhát mosni, mint az ostrom alatt. Igaz akkor hideg volt és nem izzadtunk, de most hőmérséklet emelkedés várható sok-sok izzadással. Aztán a 250 milliót se értem. Európa népessége durván ennek a duplája. Ezek szerint egy másik 250 milliónak lesz elég édesvize. Vajon ki gondolja, hogy az egyik 250 millió nem fog átmenni a másik 250 millióhoz éppen az édesvíz miatt? És ha azok nem egyeznek ebbe bele? Egy kis csetepaté a víz miatt, ami már ma is látható Afrikában, ahol Kalasnyikovval járnak az asszonyok a kútra 20-30 km-es távolságba. Hát ha valakinek ez élet, akkor lehet hogy lesz élet. De, hogy az még csak hasonlítani se fog ahhoz, amit ismerünk, az halál biztos.

PS: McPherson elkezdett visszatáncolni a 2026-tól!

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(3011) Mi gyorsabban melegszünk, mint a Föld többi része?

 1. Kérdés, mit értünk elég édesvíz alatt. A napi 100 litert, amiben benne van a WC lehúzása, kocsimosás, kertlocsolás stb, amit most galád módon ivóvízzel csinálunk? Ezt a tizedére lehetne csökkenteni, ha tényleg csak arra használnánk az ivóvizet, amire való…

 2. 1 – hargi:
  Plusz: főzés, mosás, mosogatás, takarítás, fürdés, zuhanyozás és a mezőgazdasági öntözése.

 3. 1:

  A lényeg a mezőgazdaság vízigénye, az pedig nem 100 l/nap/fő.
  Mosni, wc-t lehúzni, zuhanyozni naponta sem muszáj, enni viszont igen.

 4. 3 – Egon:
  Természetesen nem muszáj, de milyen élet az, ahol rámrohad a szar, nem zuhanyozhatok, nincs mosás és mosatlan tányérból kell ennem.?

 5. 4:

  Nem rohad rád.
  Komposzt wc-t pont te tetted közzé, de ha az nincs akkor lehet budit ásni.
  Zuhanyozhatsz is, csak nem naponta és esetleg csak langyos vízzel. Vagy pedig kb 10 l vízzel tudsz megfürdeni úgy hogy bevizezed magad, szappanozás és leöntögeted magad.
  Mosás dettó megy az kézzel is, rögtön rájönnek majd az emberek hogy nem kell naponta ruhát váltani.
  Tányér mosás a legkevesebb, de nem véletlen hogy a régi idők parasztemberei egy db bicskával étkeztek. Kenyérhez, szalonnához, kolbászhoz, hagymához nem kell tányér.

  A fenti vízmennyiséget egy esővízgyűjtő rendszer is megoldja (megfelelő méretű tárolókkal), ha nincs kút.

 6. Igen, csakhogy amiket felsoroltál azok nagy része egy kertes ház esetén áll fenn. De egy panelben hová ássak budit vagy hol gyűjtsem az esővizet. Ráadásul egy panelben nyáron úgy izzadsz klíma nélkül, mint kurva a templomban. Ott aztán egy nap akár többször is kell zuhanyozni, ruhát váltani.

 7. Nem értem a víz hiányt. Be lesz tiltva az eső. Elzárják a folyókat, patakokat? Tilos lesz gyűjteni az esővizet? Most pocsékba pazaroljuk a vizet, a vízgazdálkodás nulla.

 8. 5 – Egon:
  Igazad van. Ez számomra (saját ház kerttel) mind lehetséges. A kérdés az, akarok-e így élni. Hát NEM.

 9. Nem is fogsz Tibor bá’, nem is fogsz. Ne aggódj, hamarabb elhagyod az árnyékvilágot, minthogy ez bekövetkezne.

 10. 9 – Saandor:
  Biztos vagy abban, hogy nem én járok jobban? 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük