(2795) Óraátállítás

Tibor bá’ online

 

Múlt évben az UE kitalálta, hogy a megkérdezett állampolgárok nem szereik a nyári/téli óra állítgatást. Tehát meg fogják szüntetni. Aztán kiderült, hogy ez egy olyan fontos/bonyolult dolog, hogy kell hozzá két év és négy átállítás. Azaz 2021-ben lesz az utolsó átállítás. Addig a tagországok eldönthetik, hogy a nyári vagy a téli számítást akarják. Ha jól értelmezem, akkor az lesz, hogy az egyik országban ez a másikban az. Jó kis káosz elé nézünk.

Melyiket válasszuk? Bukik ki a kérdés. A helyzet az, hogy akkor kellene egy adott földrajzi helyen déli 12-nek lenni, amikor az égen a Nap a legmagasabban van, vagyis „delel”. A helyzet az, hogy ha ez a szempont, akkor a téli időszámítást kell választanunk, mert Magyarországon akkor közelebb van a delelés a déli 12-hőz.

És mi szól az évi két változtatás ellen. Ha a biológiai okokat nem tekintjük (ami vagy, súlyt valakit, vagy nem), akkor a mindenki által átélt kellemetlenség a kifogás oka. Személy szerint én napokig állandóan azt mondom, hogy a múlt héten még csak két óra lenne, stb.

Még érdemes azt megemlíteni, hogy a magyarok három negyede ellenzi az óra állítgatást, aminek állítólag gazdasági haszna van, de ez senki zsebét nem érinti. Érdemes még azt megemlíteni, hogy az emberek 20 százaléka úgy tudja, hogy az óraátállítás azért van, mert konkrét gazdasági haszna van, míg 39 százalék úgy gondolja, hogy már nincs semmilyen gazdasági haszna, 34 százalék szerint pedig ez az egész csak egy hagyomány.

Szerintem az lenne a jó, ha az egész már csak emlék maradna, untig eleget kínlódtunk vele.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(2795) Óraátállítás

 1. Az lenne a legjobb, ha az egész földön egyformán járnának az órák, tehát pl. 12 órakor mindenütt 12 órát mutatnának.

 2. 1 Tibor
  Te is laposföld hívő vagy? Mert akkor értem a logikádat… 🙂

 3. Ez egy nagyon fontos kérdés. Elképzelhetetlenül fontos. Hiszen minden embert érint az EU-ban. Az EU vezetösége ezzel kinyilvánította, hogy meghallgatja azokat ( gyakorlatilag mindenkit ), akik a pokolba kívánják az évi két óraátállítást.

  Engem ez annyira meghatott, már a legelsö alkalommal amikor ezt megszellöztették a médiában ( amikor nem arról írtak, hogy mekkora macera ez az egész, hanem arról, hogy a fejesek komolyan fontolgatják a megszüntetését ), hogy minden gondot, ami az unióval kapcsolatban fájdította a fejem, sutba vágtam, és örömömben ugrándozni kezdtem.

  Hiszen mi lehetne fontosabb a világon, mint az EU polgárainak kényelme, és boldogsága.

  Nálam ez bejött, már nyugodtan hajtom álomra a fejem, mert van remény…

 4. Egyszer a rádióban hallottam erről egy kis történelmi áttekintést, és kiderült, volt időszak, mikor ez szabályozatlan volt, illetve ahogy Tibor bá’ írta, akkor volt dél, mikor a nap delelt az égen, ehhez állították a toronyórán a 12 órát.
  Csak az volt a baj, hogy három faluval arrább már percekkel eltért az időpont, így semmit nem lehetett biztonsággal tervezni időben.
  Ez egy modern társadalomban nem működne…
  Most már az lesz a kérdés, hogy a magyar kormány melyik időszámítást fogja választani.
  Nekem már teljesen közömbös, nyugdíjas lévén nem órához igazítom a napirendemet, hanem a napszakokhoz, nagyon nem érdekel, hogy az óra mennyit mutat.
  De amíg dolgoztam, bizony áldásnak éreztem a nyári időszámítást, mert meghosszabbította a munkaidő utáni aktív időszakot, ami alatt lehetett mindenféle nappali programokat szervezni, főleg kertészkedni. Tavaszonként alig vártam már, mikor lesz az átállítás.
  De nyilván egy több műszakba járó embernél ez egész másként jelent meg.

 5. 2. hubab.
  Szerintem a földön két Tibor létezik, az egyik a mi Tiborunk, vagyis
  Tibor bá’ , a másik Tibor pedig ugyanolyan gyütt – ment, mint én
  vagyok Szigetszentmiklóson. Szóval a kettő nem ugyanaz, ha nem
  tévedek, bár ezt senki nem állította !!! (A mi Tiborunknak pros és
  kék ceruzája van !!! — MÁS.
  Valószínű, hogy én bükkfából vagyok, mert sem a hideg sem a meleg
  frontokra, sem az óraátállításra nem érzékeny a szervezetem, de
  azért mégis zavar, mert nem érem fel a két faliórát. Székre állni nem
  merek, mert ahhoz a béna lábamon és botra támaszkodva kéne állni
  amig a másikkal fellépnék, de nekem az magas. a kinti alulétrát meg
  nehéz behozni. Ezért előfordult, hogy az órák két hétig is pontatlanul
  jártak, mert nem volt olyan látogatóm, akit megkérhettem volna,
  állítsa már át az óráimat.
  4. hubab. -bal ellentétben, ( bár én is nyugdíjas vagyok,) én nem a
  napszakokhoz igazítom a napirendemet, hanem a kedvemhez.
  Más volt a helyzet amig dolgoztam, az utolsó tíz évet kötetlen
  munkaidőben, néha még éjjel otthon is dolgoztam. ilyenkor persze
  másnap csak déltájban kérdeztem a főnökömet, hogy hogy van ???
  Végül is jó lenne egy stabil állapot. Téli ??? Nyári ??? Nekem nyóc !!!

 6. Az egyik kekvenc témám…
  Nyugijas vagyok én is, de nekem nem nyóc 🙂 mert szeretek világoson felkelni és a jövő héttől az már tú későn lenne…
  Persze a nyugdíjasnak már majdhogynem mindegy, valahogy csak igazodik a helyzethez, de mit tegyen egy napközis? Ha marad a nyári időszámítás, télen cca. három hónapig még sötétben BE KELL ÉRNI a napközibe/oviba/suliba! Ez bizony még egy nagytatinak sem mindegy.
  A nyári időszámítás bevezetésénél az energiatakarékosság – világítás – volt az indok. Mára ez már megszűnt, marad a mi? Marad a látszat hogy a késő éjszaka ne tűnjön olyan későnek és a délig alvás miatti lelkifurdalás is kisebb legyen egy órával.
  És hogy az átálláshoz miért van szükség két egész évre? Hát ez szerintem megérdemelne akár egy külön posztot.

 7. A téli időszámítást pártolók kedvenc érve, hogy akkor télen sötétben kell menni dolgozni/iskolába.
  Na.
  Amikor iskolába/dolgozni megy az ember, akkor azt már úgyis megette a fene, nem mindegy, hogy sötét van, vagy világos?
  Ellenben, ha nyári időszámítás van, akkor délután tovább van világos.
  Igen, délután, amikor az ember (és fia-lánya) végzett a melóval/iskolával, és azt tenné, amit szeret, akkor van tovább világos. Az meg csak jobb

 8. Július 02-n, ha az eredeti óra állást nézzük, 3 óra 50 perckor kel fel a nap. Miklós, ilyenkor még a tyúkok is alszanak.

 9. 6. Miklós
  Hát, ez eléggé egyénfüggő lehet, ki hogy járt munkába.
  Nekem 6-kor kezdődött a munkaidő, hogy a buszomat elérjem fel kellett kelnem valamikor 4.45 körül.
  Tehát nekem hiába volt téli időszámítás, koromsötétben indult a nap, a gyerekeket is vinni kellett az oviba. Így az óraátállítás csak annyit jelentett, hogy egy órával több, vagy kevesebb volt hátra a munkahelyen napfelkeltéig.
  Persze aki egy budapesti irodában 9-kor kezdte a munkát, az már tényleg világosban indulhatott munkába…
  8. Károly
  Dehogy alszanak a tyúkok, a madarak a naphoz igazodnak, azzal kelnek és fekszenek, kivéve a bagoly. 🙂
  Elég bajom is van nyáron, mikor én még aludnék, de a ház előtti fákon a verebek már elviselhetetlen csivitelésbe kezdve örvendeznek a napnak, és a kakasok is lármáznak – szegény Zámbó Jimmynek is ez lett a veszte…

 10. hubab,
  Eltúloztam. Helyreigazítás.
  A madarak ébrenléti, alvási ciklusa a látható fény mértékéhez igazodik.

 11. Én azt utáltam, mikor éjszakai műszakban hajnal 3-kor visszaugrott a számítógép órája 2-re. Annak meg örültem, mikor fordítva történt.
  Az is érthető volt, hogy anno a szocializmus idején az energia takarékossággal indokolták, mivel ártámogatás volt. Az állam tulajdonában volt minden gyár, üzem – de akkor másra is figyeltek pld. vízfogyasztásra – „csöpögő csap !”.
  Ha, úgy lenne, hogy akkor van dél 12 – ra, amikor a nap a legmagasabban van az égen, néhány problémát megoldana. Nem rohannánk annyira és nem élnénk a rohanó idő „szorításában „.
  Úgy tudom, régebben úgyis mérték a távolságot, hogy egy napi járóföldre volt valami, vagy félnapi.
  Persze az is igaz, hogy a Föld gömbölyű és létezik időzóna. És, akár előre csavarom az órát, akár hátra, az időzónák maradnak. Ebből viszont csupán az derül ki, hogy a villamos energia fogyasztás mértéke a fontos. Bár, egy kapitalista beépíti az árakba minden költségét, vagyis kifizetteti velem. Olyan még nem volt, hogy nyári ár, téli ár.

 12. Az lenne a legtermészetesebb, ha akkor lenne dél, amikor (az időzóna közepén) dél van.

 13. Szerintem napoonta 2-szer kellene. 12-kor 13 órára állítani, aztán este 10 kor vissza 9-re.
  Így a munkahelyen 1 órával kevesebbet lennénk, otthon meg többet.
  Télen engedélyezném fordítva is, (akiknek nincs olyan meleg otthon, azok a munkahelyen legyenek 1 órával többet.)
  Egyébként az se lenne hülyeség, ha csütörtökön este péntek estére állítanánk az órát, aztán vasárnap este meg vissza szombatra!
  De minden vasárnap! 🙂 Végtelen ciklus indul.

  Hogy hívják az öregek otthonában a buzit?
  Ő az OTTHON MELEGE!

 14. A nyári időszámítást preferálom. Értékesen megnyújtja a délutánt, pont akkor, amikor érdemes is. Akár este hétkor el lehet még indulni úszni vagy csavarogni egyet. Gyerekkoromban imádtuk, hogy este kilenckor kezdek csak keresni minket apámék az utcában, hogy vacsora van, hagyjuk a játékot, sötétedésig simán lehetett bandázni.
  A telet meg úgyis megette a sötét fene, mindegy mennyire van sötét, vagy világos reggel..
  A nyári időszámításnál ma hajnalban pl. kevésbé voltam mérges a ház mögötti fán hisztériázó csóró kis cinegére, mert fél három helyett ha fél négykor kelt fel a gyors nyikorgó talicskatolásra emlékeztető óbégatásával, az elfogadhatóbb számomra.

  (szeretem és védem amúgy az énekesmadarakat természetesen, csak hajnalban szoktam leringyózni az anyjukat, aki a világra tojta őket)

 15. Greenwich-ben a téli időszámítás szerint délben van a legmagasabb ponton a nap. Kérdés, hogy mi ehhez képest hol vagyun. Télen ehhez +1 órát teszünk hozzá, nyáron +2-t. Kérdés, hol húzódik az a vonal, ami a kettőt elválasztja. Mivel Föld óránként 15 fokot mozdul, ennek 1,5-szörösénél, 22,5°-nál húzódik az a vonal, ami a GMT +1 és +2-t elválasztja egymástól. Ez körülbelül a Kirányhágó vonala.

  Vagyis Magyarország, azzal, hogy csak párszáz km-re van a felezőtől, ez azt jelenti, hogy télen fél 12 után egy kicsivel van a nap delelőben, nyáron fél 1 után egy kicsivel. Gyakorlatilag egyforma az eltolódás a természetes órától.

  Szerintem a nyári idő a jobb, délután jobban fel tudja használni az ember a +1 világos órát. Télen úgyis sötétben kell felkelni, az, hogy mire beérek az iskolába, munkába, éppen kivilágosodik-e, vagy épp még nem, nem számít annyit.

  Ha mondjuk a Franciák maradnak a télinél, azt megértem, majdnem egy órával később jár náluk a nap.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük