(2718) Akarsz egy jobb szexuális életet? Költözz át egy szocialista országba

Tibor bá’ online

 

A címet nem én találtam ki. Az eredeti így hangzott: Want Better Sex? Consider Moving to a Socialist Country. A helyzet az, hogy az első világháború előtt a férfiak be voltak szarva a nemi betegségektől, pl. vérbaj (lásd Ady Endre), ami nem csak gyógyíthatatlan volt, de igen kellemetlen halállal is járt. Miután 1911-ben Ehrlich és Hata felfedezték a Szalvarzant, a helyzet kissé javult, de akkor meg a nők voltak beszarva a nem kívánt terhességtől. Persze különböző fogamzásgátlók szép lassan felfedezésre kerültek, de csak keveset javítottak a helyzeten. A két háború között a nemi erkölcsök miatt a nőket többé-kevésbé be kellett cserkészni. Ebbe nem illet bele se az hogy „Erzsike várj egy kicsit, előbb felhúzom a kondomot”, se az, hogy „csak egy pillanat Pali, felrakom a pesszáriumot”. A hatvanas évekig kellett várni, mire megjelentek a pirulák, beleértve az ”esemény” utáni pirulákat is. A modern fogamzásgátlók + a feminizmus elterjedése = soha nem látott szexuális burjánzás a fehér ember birodalmában. A féktelen orgazmusnak csak az emberek lelkiállapota szabott határt.

A fák nem nőnek az égig. Megfigyelések szerint a fiatal amerikaiak egyre kevesebbet szexelnek. Az 1990 után születettek szexuális tevékenysége még a felét se éri el annak, amivel a korábbi generációk dicsekedhetnének. De, mi ennek az oka? Lehet-e az ok a nők örömszerzésének a háttérbehelyezése, mondjuk az önmegvalósítással szemben? Vagyis, csak nem a kapitalizmus az oka? A Pennsylvaniai Egyetemről Kristen Ghosdsse megadja a választ A szocializmus alatt a nőknek miért volt jobb a szexuális élete? Című könyvében.

Az összemérésre kiváló alkalmat adott a nyugat és kelet Németország nyújtotta lehetőség.

___________________________________________________________________________

A VIP előfizetők kérésére az alábbi folytatást részükre lefordítom.

__________________________________________________________________________

The political system contributes not only to women’s sexual dissatisfaction, but to their ability to find satisfying romantic partners and any semblance of work-life balance.

Q: What does it mean to have better sex under socialism? Is it about the act itself, and romance, or is it about how relationships between men and women are impacted by their country’s political system?

A: The title obviously makes it sound as if it’s only about some kind of intimate transaction between people, but I’m really thinking about the relationships more broadly between men and women and society.

I’m not only even talking just about intimate relationships. I’m actually talking about friendships, I’m talking about parent-child relationships, I’m basically talking about the ways in which human beings in 2018 are increasingly seeing their attentions, affections and emotions being commodified by the market.

What I wanted to do is to do a thought experiment and say, “OK, what would heterosexual relationships look like outside of a market economy?” That’s actually not a really easy study to conduct in 2018, for obvious reasons. So, I decided to go back and look very specifically at these technological studies that were done in the former Eastern bloc.

Q: Speaking of sex itself, I wanted to ask you about the surveys you referenced, from Poland, Germany and other Eastern bloc countries, where women reported a higher rate of sexual satisfaction than in similar studies in Western countries. Tell me about these studies. How confident are you in their results?

A: This is a very subjective question, but it’s interesting nevertheless, even though the data is complicated, that East German women reported feeling happy after sex at a much higher rate than West German women did. When I use this data, it’s a small evidentiary base, partially because not a lot of people have done work on this, and I think that more people now will; I hope that people will. But it’s also because I’m thinking about this sexual economics theory and the socialist critique of capitalist sexual relations.

It turns out if we want to do an experiment and we want to actually look at what sex is like in different economic systems, this is the perfect natural experiment—to look at women who lived or were raised and became sexually mature under socialism, and then experience a completely different type of sexuality post-’89 or ’91. In the book I talk about a study that’s also done in the urban areas—middle-class urban women in Russia—and it turns out that there is a very different sexual script that emerges after ’91 than women who were born between ’45 and ’65 in the Soviet Union.

Then the other thing that I talk about in the book is [that] we can actually look at studies in this country—and there’s another study in Western Germany—that show us whether or not people who share household chores more equitably have more or less sex. It turns out there are a couple of good studies that show that the perception that household chores are equally shared actually results in higher sexual frequency.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(2718) Akarsz egy jobb szexuális életet? Költözz át egy szocialista országba

 1. Egy elmélet szerint a nők szexuális ösztöne a hipergámia.
  Ez azt jelenti, hogy a nők mindig a lehető legjobb pasihoz fognak vonzódni.
  Manapság, a modern fogamzásgátlók korában a nők szabadon kiélhetik ezen ösztönüket, mert nem veszélyezteti őket a nem kívánt terhesség, és nagyvárosokban még a kibeszélés ténye sem.
  Ez azzal jár, hogy a nők szabadsága egyre inkább csak a férfiak egyre kevesebb részénél csapódik le. Egyes becslések szerint a nők kb. a férfiak 20%-át tartják vonzónak, a többitől nem indul be a szexuális vágyuk. A jó megjelenésű, vonzó férfiak fogják learatni a szexuális aktusok többségét.
  Idővel, az éveik előrehaladtával persze, a nők többsége rájön, hogy ezek a vonzó férfiak mégsem fogják őket feleségül venni, és így megállapodnak egy béta fickónál, aki képes eltartani a családot.
  A szocializmus idején szerintem annyival lehetett másabb, hogy még nem volt ideje annak, hogy a nők rájöjjenek arra, amit fentebb leírtam. Mivel akkoriban a férfiak közt az anyagi különbségek kisebbek voltak, mint manapság, idővel még inkább rámentek volna a nők a vonzó megjelenésű férfiakra. Már amennyiben eljutottak volna oda a szocialista országok, hogy egyetlen fizetésből is meg lehessen élni.
  Mert nálunk nem lehetett egy fizetésből megélni. Emiatt a nők rákényszerültek a párkapcsolatra, az meg nem megy úgy, hogy harmincsokévesen, számos szexpartner után, a f@szkörhintáról lepottyanva bepasizunk.

 2. 01: Nem feltétlenül csak erről van szó, árnyaltabb egy kicsit szerintem. A választás lehetősége paradox módon kiégést szül. A szocializmusban ha megvolt a Zsigulid, és volt egy férjed, akkor elérted a maximumot, ez volt a boldogság. Volt egy tanulmány a vásárlási mániás nőkről, ott is ugyanez volt a helyzet, hogy nagy választék örök nyugtalanságot, kielégítetlenséget, frusztrációt szül, ezért azokban a rendszerekben boldogabbak az emberek, ahol nincs ekkora választási, döntési szabadság, ezzel választási, döntési kényszer. Ha csak egyféle blúzt lehet kapni megveszed, és boldog vagy, ha már 1000 félét, akkor próbálsz „jó döntést hozni” és válogatsz, frusztrálod magad, hogy ez nem is olyan jó stb. A mai világban folyamatosan választási helyzetekbe kerülsz, ezzel stresszelsz, frusztrálódsz, nincs meg az a nyugalom, amit a szocializmus nyújtott, pedig a szex élvezetének ez lenne az alapja, a gondtalan élet.

 3. Nyugodt élet?
  Azon gondolkodtam, mi a jobb. Vársz 8 évet, aminek a végén a tanács kiutal neked egy panellakást, és nevetség és lakbérért eléldegélsz életed végéig. Vagy várakozás nélkül beülsz egy kész lakásba és életed végéig fizeted a havi 80 rongy részletet? Közben kiver a hideg, hogy mikor mondják fel az állásod, amivel,együtt ugrik a lakás is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük