(2591) Víz és a víz tisztítása

Tibor bá’ blogja

Víztisztítás (fordítás)

 

Az emberi test átlagosa 42 liter vizet tartalmaz, és ebből, ha csak 2,7 liter elvész dehidrálásról beszélünk, ami szédüléshez és eszméletvesztéshez vezet. Nyilvánvalóan patológiai eset áll fenn. Ma már mindenki tisztában van azzal, hogy a Föld vízkészlete véges. Harmincegy országban vízhiány van, és több mint egy milliárd embernek nem jut megfelelő vízellátás. Azzal is tisztában lehetünk, hogy 2025-re a Föld lakosságának kétharmada nem fog elég vízhez jutni. Az emberiség ahelyett, hogy megbecsülné a tiszta vizet, szennyezi azt, elképesztő sebességgel meríti ki a forrásokat. Előbb vagy utóbb neked is szembe kell nézni a vízhiánnyal. A megoldás?

Ivóvíz tárolása

Vészhelyzetre a legjobb megoldás az ivóvíztárolás. Van, aki 25 literes tartályokban tárol vizet. Ha nincs is erre lehetőséged, a különböző edényeket fel tudod tölteni vízzel. Arra viszont emlékezned kell, hogy a nem teljesen tiszta tartályban tárolt víz, fogyasztás helyett csak tisztálkodásra használható. Ha addig vársz, amíg beüt a geddon, valószínűleg nem lesz könnyű dolgod vizet találni. Egyszerűen azért, mert sok ezer ember hirtelen mind vizet akar majd vásárolni. A polcokról elsőnek a víz fog eltűnni.

Hol tároljunk vizet?

Vizet ne tárolj hőnek, fénynek kitéve. A legjobb egy sötét, hűvös helyiség, például pince. Észben kell tartanod, hogy valamelyik tartály eresztheti a vizet, ezért ne tárold olyan helyen, ahol a kiszivárgott víz bajt okozhat, például parketta.

Amikor a víz nem alkalmas ivásra

A Vízművek mindent megtesz, hogy a hálózati víz minősége emberi fogyasztásra alkalmas legyen. Rendkívüli estben ez nem feltétlenül valósul meg. Megszűnhet a vízszolgáltatás, vagy a víz túl szennyes lehet fogyasztásra. Éppen ezért a tartalékolt ivóvíz, túlélési esélyed legfontosabb záloga. Tartalék víz elfogyasztása után szükséges lehet kellő mennyiségű, biztonságos víz előállítására. Ne feledkezz meg arról, hogy a tífusz, dizentéria, fertőző hepatitisz veszélye fenyeget, ha szennyes vizet fogyasztasz. Ne kockáztass. Rendkívüli helyzetben ne feltételezd, hogy a víz tiszta – ivásra és főzésre használt vizet tisztítani kell. Három fajta vízben található patogén van: protozoa, baktérium és vírus.

Protozoák

Állat testen kívül, rovarokban vagy cisztában található. Egyszerű, vízi protozoák az amőbák, giárdiák, és a kripto-sporídium. A protozoák mérete 1 és 100 mikron között változik, ahol az átlag 16 μm. Ezektől könnyen meg lehet szabadulni egyszerű forralással. Viszonylag nagy méretük miatt a kereskedelemben kapható szűrőkkel is eltávolíthatók. Némelyik viszonylag ellenáll klórral és jóddal szemben. Becslések szerint a felszíni vizek 90
százalékában található protozoa.

Baktériumok

Olyan egysejtű organizmus, amely levegőben és vízben is életben marad. A baktériumok átlagos mérete 0,2 és 1,5 μm közé esik, de van olyan nagy is, ami 10 μm. baktériumoktól könnyen meg lehet szabadulni forralással, vegyi kezeléssel (klór, jód), vagy megfelelő szűrővel. Szerencsére nem minden baktérium fertőző. A leggyakoribb fertőzők: dizentéria, tífusz, kolera, campílobaktérium, E-coli, és szalmonella.

Vírusok

A legismertebb, vízben található vírus a hepatitisz, sárgaláz, polio, rotavirus, és norwalk. A vírusok sokkal kisebbek, mint a baktériumok. Méretül 0,004 és 0,1 μm közé esik. Forralással és vegyi kezeléssel könnyen meg lehet tőlük szabadulni. Viszont apró méretük miatt minden szűrön átmennek. Az a vírus azonban kiszűrhető, amelyik valami nagyobb anyaghoz kapcsolódik. A fenti vírusok fertőzése után a megbetegedés lappangó ideje néhány óra és néhány hét között változhat, ami függ a patogéntől és a patogén koncentrációtól. A megbetegedés szimptómái: összeroppanás, láz, görcsök, hasmenés, kiszáradás és hányinger. Ha a betegséggel nem veszik fel a harcot, az végül halálhoz vezethet. Ha elhagyott területen vagy, vagy orvosi ellátásban nem részesülhetsz, akkor tartsanak melegen, fogyassz sok biztonságos folyadékot és pihenj. A hasmenés megszüntethető széntablettákkal, vészhelyzetben faszén is megteszi. Szükség esetén lázcsillapító alkalmazható. Amint lehet, orvoshoz kell fordulni.

Víztisztítás – Mihez kell tiszta víz?

1) Ívásra
2) Italok készítéséhez
3) Főzéshez
4) Fogmosáshoz
5) Kéz és arcmosáshoz
6) Mosogatáshoz

Amennyiben a rendelkezésedre álló víz túlzottan zavaros, tedd egy nagyobb edényben és ne zavard meg 12 órán át, hogy a lebegő részecskék leülepedhessenek. Ezt követve óvatosan merd le a víz tetejét úgy, hogy közben a többi részt ne zavard fel. Függetlenül attól, hogy milyen víztisztítást választasz az első lépés mindig a következő. Szűrd át a vizet egy kávészűrőn, vagy tiszta fehérnemű vásznon, de papír zsebkendő is megteszi. Ezzel a viszonylag nagyobb lebegő részeket sikerül visszatartani. A kávészűrőt újra és újra fel lehet használni, hacsak a víz nem túl agyagos. Az előszűrés után a víztisztításra a következő módszerek közül választhatsz.

Forralás
Forralással megölöd a protozoákat, a baktériumokat és a vírusokat. Azonban káros, feloldott vegyi anyagokat, radioaktív részecskéket nem. Az összes vízben lévő patogén semlegesítésére a forralás a legjobb módszer. A kereskedelemben kapható, legdrágább víztisztító berendezésről se lehet ezt elmondani. Nézzük tehát ezt a módszert.

Minden patogén megsemmisül 85 °C hő hatására, de van, amelyik már alacsonyabb hőmérsékleten is megsemmisül. Mire a víz eléri a forráspontot, még magas hegy tetején is, az összes vízben lévő patogén megsemmisült. Tehát a tisztítandó víz érje el a forráspontot és tartsd forrásban 1 percen keresztül. Nagyon magas hegy tetején, ahol alacsony a légnyomás és a víz 100 °C alatt forr, 2 percig. Ennél tovább forralni teljesen felesleges, csak annyit érünk el vele, hogy a víz egy része elpárolog, és az íze kedvezőtlenebb lesz. Egy patogén nem lehet még elhaltabb.

Hogyan javíthatunk a felforralt víz ízén?
1) Kevergesd a vizet, hogy oxigént vegyen fel a levegőből.
2) Vagy ismételten öntsd át a vizet az egyik tiszta edényből a másikba.
3) Vagy tegyél egy kevéske konyhasót a vízbe.
4) Vagy tegyél 50 mg C –vitamint kb. 1 liter vízbe.

Klór tisztítás 5-6 %-os nátrium-hipoklórit [NaOCl – a jó öreg magyar hipo ] Alkalmazásával. Ezzel sikerül megölni a baktériumokat és a vírusokat, de nem a protozoákat. Nem közömbösíti a káros vegyi anyagokat és esetleges radioaktív részecskéket. Ha a víz viszonylag tiszta, akkor literenként adj hozzá 2 cseppet. Zavaros víz esetében adj 4 cseppet. A víz nem lehet túl hideg (a kémiai reakció miatt), minimum 18 °C-nak kell lenni. Ha szükséges, tedd ki a vizet a napfényre, hogy megemelkedjen a hőmérséklete. A hőmérséklet csökkenésével a klór hatékonysága rohamosan csökken. A becsepegtetés után engedj egy órát, hogy a klór megtegye a hatását. Ezt követve a víz szabadon iható.

Ha viszont egy óra után a víznek nincs klór szaga, akkor ismételjük meg az eljárást. A vizet akkor lehet biztonságosan meginni, ha enyhe klór szaga van. Ha a második csepegtetés után se marad klór szaga, akkor a vizet ki kell önteni, ívásra alkalmatlan, mert túl sok mikroba van benne. Ne alkalmazz túl sok klórt, mert ártalmas az egészségre.

68 %-os kalcium-hipoklorit granulátum Ez egy drasztikus vegyi kezelést tesz lehetővé. Ezt alkalmazzák az úszómedencék fertőtlenítésére. Megöli a baktériumokat és a vírusokat, de
nem semmisíti meg a protozoákat, valamint nem semlegesíti a káros vegyi anyagokat és a radioaktív részecskéket. A víz nem lehet túl hideg, minimum 18 °C hőfokúnak kell lennie. Ha szükséges tedd a vizet a napfényre, hogy felmelegedjen. A vízkezelés hatékonysága a hőfok csökkenésével rohamosan romlik. Tegyél kb. 300 mg (amit fel tudsz csípni a hüvelyk és mutatóujjaddal) 68 %-os kalcium-hipokrolitot 4 liter vízhez, és várj egy órát. Ha egy óra után a víznek nincs klór szaga, akkor ismételjük meg az eljárást. Ha ezt követve a víznek enyhe klór szaga van, akkor biztonsággal iható. Ne alkalmazz túl sok klórt, mert ártalmas az egészségre. A nátrium-hipoklorit eltarthatósága sokkal rövidebb ideig tart, mint a 68 %-os kalciumhipoklorit granulátumé. Ezért vészhelyzetre ez utóbbit tanácsos tartalékolni.

2%-os jódtinktúra
Az eljárás és mennyiségek pontosan megegyeznek a nátrium-hipokloridnál alkalmazottakkal. A jódtinktúrán általában fel van tüntetve a lejárati idő. Ezt követve a jódnak jelentősen csökken a hatékonysága, ezért nem ajánlott a hosszú távú tárolása.

Figyelem! Jódozott vizet terhes és szoptató nők, valamint pajzsmirigy komplikációban szenvedő betegek nem ihatnak. Hosszú ideig jódozott vizet ivóknál májkárosodás léphet fel. Az előző módszerek mind jobbak, mint a jóddal történő tisztítás.

A kereskedelemben kapható víztisztító tabletták A kereskedelemben kapható víztisztító tabletták hatóanyaga általában klór vagy jód. Mindkét anyagnak viszonylag rövid az eltarthatósága, ami után hatékonyságából elkezd veszíteni. Ha van a birtokodba ilyen tabletta, és már lejárt a szavatossági ideje, akkor tanácsos őket kicserélni. Ügyelj arra, hogy még nem tisztított vízzel kanál, evőeszköz vagy edény ne kerüljön kapcsolatba.

Vízszűrök
A legjobb vízminőség javításához a kereskedelemben kapható víztisztító berendezések. Hátrányuk, hogy meglehetősen drágák. Ezért javasoljuk, hogy készítsd el saját víztisztítódat.

Cserépedényes biológiai szűrő
Ezzel a szűrővel nagyon szennyezett vízből igen tiszta vizet lehet előállítani. A vízszűrő szerkezete egyszerű, megépítése olcsó, könnyen beszerezhető anyag kell hozzá. A felépítése agyag edénnyel történik.

Megépítés
Nagyméretű (kb. 90 cm magas) agyagedényt kell beszerezni, aminek oldalán ki kell alakítani egy lyukat a cső részére egy csavarhúzó, és kalapács vagy megfelelő nehezebb kő segítségével. A lyukat az edény aljától kb. 50 centire kell kialakítani. Kell még egy 75-80 centi hosszú hajlékony cső, aminek 2,5 cm az átmérője, amit be kell helyezni a lyukba úgy, hogy a vége az edény aljáig érjen. Behelyezés után a cső körüli rést cementes homok keverékével be kell tapasztani. Ezen kívül kell még egy edény a megszűrt víz tárolására. Amennyiben ez egy csappal ellátott tartály, akkor elég magasan kell elhelyezni ahhoz, hogy a csap alá lehessen helyezni egy kancsót. Krumpli méretű megmosott kövekből ki kell alakítani egy réteget a cserépedény alján. A kövek közötti rés lehetővé teszi, hogy a víz könnyen bejusson a csőbe. Kisebb mosott köveket rá kell helyezni a nagyobb kövekre, hogy a köztük lévő résbe kerüljenek. A következőben mosott, bab méretű köveket kell az egész tetején szétteríteni. Ezek a kő rétegek nem haladhatják meg a 10 centit, mert különben nem lenne elég hely a homoknak. Végül mosott homokot kell az egészre ráhelyezni, aminek a felső szintjének 12-13 centire kell lenni a cső-becsatlakoztató lyuktól.

Egy szennyes vizet tároló cserépedény aljába fúrjunk egy lyukat 8-10 centire a szélétől egy százas szög segítségével. Ezt a kisebb edényt rá kell helyezni a nagyobbra. A vízszűrő berendezés működése a rajzon jól látható. A vízszűrés beindulása után fontos, hogy a homokot ne bolygassuk meg. A homok felületére hasznos baktériumok telepednek, amelyeknek fontos szerepe van a szűrésben. Amennyiben a felhasznált kövek és a homok alaposan meg lettek mosva, a szűrt víz minősége folyamatosan javulni fog. Amikor a szűrési sebesség erősen lecsökken, esetleg leáll, a homokból ki kell mosni a piszkot egy vödörben, majd a homokot vissza kell helyezni a helyére. Közben ügyelni kell arra, hogy a homok visszahelyezése után annak felszíne 12 centivel legyen alacsonyabban, mint a kivezető cső furata. Mire az eldugulás bekövetkezik, ami kb. 3 hét, ajánlatos készíteni egy másik szűrőt is, mert a jó baktériumok elszaporodásához körülbelül három hétre van szükség. Sikeres működtetéshez ügyelni kell a következőkre: A homok alatt a köveket egyenletesen kell elhelyezni, hogy ne legyen megszökési útja a víznek, egyenletesen hatoljon át a homok rétegen, érintkezve a hasznos baktériumokkal. A homok réteg magasságának kb. 30 cm-nek kell lenni, ami elégséges a hasznos baktériumok részére. A szűrő edény belső átmérője legyen 25…35 cm (ez teszi lehetővé, hogy az első 30 perc alatt kb. 15 liter vizet eresszen át.A cső kimenetének 12-13 centire kell lenni a homokréteg tetejétől. A hasznos baktériumok akvatikusok, vagyis víz alatt kell őket tartani. A beáramló víz nem zavarhatja meg a homokréteget. A 12-13 centi biztosítja, hogy a vízszint a homok fölött legyen 2,5 cm ráhagyással az esetleges pontatlan szűrőépítés figyelembevételére. 2-3 centit felvehet a párolgás, és 6 cm vízmagasság puffer zónát alkotva, hogy a beáramló szennyvíz ne zavarja fel a homokot. A felső edényen kialakított lyuk nem lehet több mint 3 mm dia. A két cserépedény között kell lenni egy kis résnek, hogy oxigén juthasson be a rendszerbe. Ez egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a becsurgó vizet ellenőrizni lehessen.

Utolsó ötlet: Printeld ki ezt a posztot. Előfordulhat, hogy nagy szükséged lesz rá.

25 gondolat erről: „(2591) Víz és a víz tisztítása

 1. Gondolom forralás alatt valamilyen hőfokra melegítést értesz (vákuumban szobahőmérsékleten is forr a víz, de magas hegyeken alacsony légköri nyomásnál akár 60°C-on). Mi az ajánlott hőfok?

 2. 1 – Dino:
  Természetesen a poszt magyar viszonyokra íródott. Nálunk a Kékes ezer méter magas, és ott senki nem lakik. Olvasd el a posztot egy kicsit figyelmesebben. A kérdésedre van utalás.

 3. Nekem van otthon Reverz ozmózis szűrőm.

  Nem dobom ki az ásványvizes palackokat gyűjtöm zsákokban , geddonkor teleengedem RO vízzel így évekig eláll 😀

  +gyűjöm az 5 literes boros palackokat ami üvegből van. Ezeket is teleengedve vízzel hűvös helyre letéve egy pár heti ivóvíz eltartalékolható.

 4. Nagyon jó és hasznos Tibor bá’ felkészülési sorozata.

  Vízhez kiegészítés: LifeStraw személyi vízszűrő 8.000Ft, 1.000 litert szűr – google, Life Saver demizson 20.000 litert szűr 130.000Ft. Előbbi a fontosabb; személyenként minimum 1.

 5. Kérdésem a szakértőkhöz:
  Esővizet hogyan kell tisztítani iváshoz? Lehet volt róla szó, csak elkerülte a figyelmemet. Ugyanis az is gyűjthető tartályba vagy ciszternába.

 6. 5 Vaszil a „klasszikus” vízszűrés megfelelő, én a 4-es alattiakat használnám. Esővíz vagy hó tartós fogyasztása nem javallott – ezért tuti kapok a fejemre 🙂 -, de arra ügyelj, hogy ne zsindelyes tetőről érkezzen, mert az már komoly kémiai szűrést igényel.

 7. 5.
  A szakértők lehet másképp vélekednek, de szerintem: esővíz tisztítására mészkövet használj
  amint a természetben a karsztvíz is így képződik.
  Nagy tömegű mészkő zúzalékon,vagy nagy mészkő darabokon (Sóskúton, a Pilisben van elég)
  kell álljon, majd
  átfollyon az az esővíz.
  Nem használt pincében, v.valami félreseső de teljesen sötét helyen lehet iható vízre ilyen berendezést kiépíteni.

 8. Tisztelt Xander!
  Tudom Géczi úr előadásában szintén ez a szöveg hangzik el!De ő kihangsúlyozza a hibás tudások elhagyását :
  -Na ez is az!
  -Mit akarsz te ,már az esővizen tisztitani?
  -Karsztviz:-Első műveseállomások telepítése,ott volt ahol meg engedték a karszt vizek ívó vizként való felhasználását tömegesen.
  -A beoldott Ca-m a vesédben kiválik-Csak a szerves anyagot tudod felhasználni ez alól egy-két kivétel van pl NaCl ,KCl bár ebbe bele is döglesz

 9. Üdv, Tibor bá! Délelőtt próbáltam közzétenni dr Országh József honlapját, de úgy látom, valahol elakadt, elveszett. Technikai okból, vagy valami kifogásod volna ellene?

 10. 9 – Csont:
  A rendszer valami oknál fogva spamnak minősítette a csatolásodat. Létezik spam tároló, ahol pillanatnyilag 500 feletti hozzászólás van, mert csak 5 nap után ürít automatikusan. Azt tudom mindenkinek javasolni, hogy ha nem megy át a hozzászólás azonnal írjon egy E-mailt, mert több óra után nagyon nehéz nyakon csípni az elakadt anyagot.

 11. 8.
  Az esővíz akkor iható, ha valaki a szomjanhalás előtt van.
  Amúgy nem ajánlanám fogyasztásra,
  mert koszos, helyenként veszélyes baktériumokkal is fertőzött
  desztillált víznek felel meg.
  A megfelelő hatóságok értesítik Önt, amikor ideje pánikba esni.
  Ez a poszt bizonyos VÉSZ-helyzetről szól, amikor a levegőből
  Bármi kihullhat.
  Hideg pincében lenne 4-5m3 víztartalékom ami jelenleg nincs, nyugodtabb lennék.
  Természetesen a lakásodban szabadon pánikolhatsz bármikor.
  Úgy tervezem, legutolsó leszek aki művese kezelésre
  mert évtizedek óta minden folyadékot, a reggeli kávémat is pincében letárolt forrásvízből nyerjük.

 12. Faszén,forralás elég sok mindent megold.Úgy nőttem fel ,hogy mi még az unoka testvérekkel forralt vizet kaptunk a mamától.Ezen ki is voltunk akadva mi modern város lakók de a mama rendre türelemmel elmondta miért kapjuk ezt így a falun.
  De a telített oldattól csak is kellemetlen mellék hatásokat kaphatsz.A vesegörcs sem a legfrankóbb érzések közé tartozik jelezném.
  A fény elől a kék alga és társai ellen véded,A barnának állítólag jótékony hatása van.
  Ha lehet nekem maradjon a tiszta 2H2O nevű ráadásnak deutérium és más mentes ,megfelelő spinekkel ellátott ,magnetizált.
  -Minden iható, kérdés mennyi időd maradt a fogyásztás közben.

 13. Az esővíz kivonja a szervezetből az ásványi anyagokat. Mivel lágyvíz, és nyomelemmentes. A megfelelő ásványi anyag mennyiséget a talajból oldja ki. Plusz felvesz egy rakás szennyezőanyagot is. Köszönhetően a műtrágyának és a rovarirtó szereknek. Ezért is döglődik a természet. Fúrt kút. Ajánlom esővíz helyett. A 22.kerületben felnőtteknek fogyasztható. Az pedig Budapest. Vidéken kevésbé szennyezett.

 14. 13 dan
  „Az esővíz kivonja a szervezetből az ásványi anyagokat.”
  Én már 10 éve reverz ozmózis vizet iszom ami ugye 99%-ban desztillált víz.A szerves anyagokat nem vonja ki a szervezetből.Illetve a szerves anyagokat nem a vízben lévő ásványokkal visszük be a szervezetbe hanem az élelemmel.
  A magas ásványtartalmú víz lerakódik az erekben és érelmeszesedést okoz.
  Igen pl Székesvfehérvár környékén rengeteg vesebeteg volt a víz miatt.
  Nem okoskodni akarok ,de én 10 éve RO vizet iszom.
  Illetve régen a zsidók is desztillált vizet ittak(talán most is ) Bálint izraelből reméljük megerősíti ezt.

 15. andrew :
  -Így igaz,a víz visz.Ami nem kell a szervezetedbe azt elviszi ,hogy kárt ne okozzon.De ha nem tudd vinni lerak.
  -A szervetlen anyagot szervesen tudjuk csak felvenni ,a fölöstől pedig tiszta vizzel kimosva megszabadulni.Ha ez nem történik meg agyő!
  -A holland víztől rendesen vizköves lettem a telített oldat jótékony hatásának köszönhetően olyan kavicsom lett mint előtte soha.(Na nem pár nap alatt)
  -Tehát bevinni beviszed az ásványi anyagot, csak nem beépül hannem lerakódik,kiválik.Ezért az esővíz vagy a tiszta víz ezt feltudja venni és eltávolítja.Mert nem szervesen kötött hanem kirakódott.
  -Az állítás részben volt hibás csak.Hogy kimossa az ásványokat.A miérten van a hangsúly

 16. Két kérdésem volna tisztelettel (és k ö s z ö n ö m az ilyen témájú posztokat!) 1. szűrésre lehet-e használni a még nem használt gázálarc betétet a benne lévő aktív szén miatt 2. A szénsavval dúsított víz elvileg tovább eltartható-e mivel nem él meg (?) benne kórokozó.

 17. Pável:
  -Szénsav=H2CO3 savbázis reakció,Na ez úgy kell a szervezetedbe mint:Quasimodonak még egy púp.
  -A szervezetedben a szábad oxigén a bomlásból származó szént CO2=széndioxid formájában ,lehelettel távolítja!
  -A víz pH,nK értékei alapján bolygonkon elég sok életformát eltart,így abban kérdésben,hogy mi fog benne idővel megjelenni .A jó Isten tudja.Nyitott rendszerből a gáz mennyi időalatt távozik(Hőmérséklet,párologtató felület etc.)alapján számolható.De én az új telepítésű akváriumokat mindig szódával indítom.Ha sok az algák gyorsabbak mint a vizinövények.Nekik kaja.Nitrogénnal egyben ami természetesen a légkör 78% felületen úgy is óhatatlanul beoldódik.Vizvirágzás.
  -Mechanikai szűrés különböző szűrőkön,forralás ,desztillálás.Izlések és pofonok.
  -Aktív szén-ez nem más mint jó minőségű faszén esetleg csontszén.
  De ezek az én véleményeim.Egy akvarisztikai könyvben is elolvashatod a vizről mennyit kéne tudnunk minimálisan.

 18. Olyan országban is élek, ahol az esővizet tömegesen isszák. Megvárják, hogy az eső eleje lemossa a tetőt, majd beton, vagy cserép korsókban gyűjtik. Egyszerű ülepítéssel szűrik. A tetejét megisszák, az üledéket kiöntik. A korsókban a víz 30-35 fokos melegben ácsorog minden nap, egész évben. Éjszaka 26-28 fok. (celsius) Jómagam is éveken át ittam, iszom az ülepített esővizet, minden káros hatás nélkül.

 19. Lehet hogy a kutya se fogja olvasni mivel elég régi a bejegyzés, de egy próbát megér…

  Segítséget szeretnék kérni hozzáértő embertől, esetleg vegyész vagy élelmiszeripai szakembertől ha akad ilyen.
  Hozzá tudok jutni 10l HD-PE (2) kannákhoz, amiben biztosan nem vegyszert tároltak előtte (vagy legalábbis teljesen ártalmatlant).
  Kérdésem az lenne lehetne ezt ivóvíz tárolására használni hosszútávra.
  Neten amiket találtam az szerint lehet az élelmiszer felügyelet szerint, sőt ebből is készülnek bizonyos ivóvíztarolók, de nekik valahogy nem hiszek, végül is a PET palackban is lehet még pálinkát is, és tartanak is benne de azt én biztos nem innám meg.

 20. Re: 19
  Üdv.
  Szerintem lehet, nekem is van pár. Helytakarékosan lehet benne tárolni, egymás tetejére rakva őket. Szállítani nagyon jó benne, szinte törhetetlen. A 10l pont jó méret, könnyen mozgatható. Nagyon praktikus. Víznyomócsövek is már jó ideje PE-ből készülnek. A PET-ből is csak hő hatására oldódhatnak ki dolgok, pincében tartva teljesen jó az is. Viszont könnyebb tisztán tartani, a PE át tud venni szagokat.
  Ha már ivóvizet kell tárolnunk, hosszabb távra, akkor szerintem nem ez lesz a legfőbb gondunk…

 21. 19: Savak, hő, fény hatására be tud oldódni némi lágyító a vízbe, ami nem hasznos, de:
  0. Tarts hűvösen és sötétben
  1. Ebben a modern társadalomban alig tudsz olyat enni-inni, ami nem látott műanyagot, ez csak apró része lesz annak a dózisnak, amit úgyis rendszeresen megkapsz
  2. Egy kis lágyító még mindig jobb, mint a szomjhalál, dehidratáció

 22. 19 – looke fiery:
  A kemény műanyag (polikarbonát) tartályok anyagában Biszfenol-A van, ami könnyebbé teszi a gyártást. Ez főleg hő hatására ki tud oldódni a polikarbonátból és kellemetlen egészségügyi hatása van. Viszont a PET palackokban nincs Biszfenol-A, tehát nem kell tőle félni.

 23. A tengerparti sótalanító üzemek egy részének (5 db.) szabad kapacitását arra fogják használni, hogy a összezsugorodott Galileai-tavat feltöltsék csővezeték rendszeren keresztül.
  A vízszállítás kezdete 2023. tavasza.

  Ők nem csak beszélnek róla és vég nélküli szimpóziumokat szerveznek az öltönyös szakemberek, hanem több egymást követő aszályos év után cselekszenek is a lakosság és a nemzetük érdekében.

  ((Itthon még a szürke szennyvíz sincs különválasztva a fekete szennyvíztől!))

  forrás: Mekorot

 24. 23 Ez szép és jó, de amikor az élet fenntartására is alig van elég víz, akkor erre van?

 25. 25,
  Ábel,

  a palesztinoknak is jut sótalanított tengervíz (édesvíz).
  Amúgy pedig nemcsak a belső fogyasztást fedezik a sivatagban termesztett zöldség-gyümölcseikkel, hanem az európai piacokra is bőven jut belőle!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük