(2528) A legfrissebb hőmérséklet jelentés

Tibor bá’ online

 

Észak Amerika kétharmada áprilisban igen hideg volt, és ez becsapós. Azonban 2018 áprilisa globálisan 0,86 °C-al volt melegebb, mint az 1951-1980 bázis időszak, vagyis az 1880-ban elkezdett mérések óta ez volt a harmadik legmelegebb április. A legmelegebb április 2016-ban volt +1,07 °C-al, a második pedig 2017 +0,92 °C-al. Ez a harmadik hely meglepő, mert La Nina lecsengés van. Nézzétek meg a piros vonalat, ami áprilisig tart. Igaz lefelé tart. de a 2016-os, rekord értéket mutató zöld vonal sokkal meredekebben lejt. A 2018 júniusra könnyen átveheti a vezetést, vagyis az El Nino utáni hűlés valószínűleg leállt.

Úgy tűnik a globális melegedés (az időszakos, rövid ideig tartó változás kizárása mellett) elérte a +1,1 °C-t viszonyítva az iparosodás előtti hőmérséklethez.

Figyelem! Az 1951-1980 bázis időszakot azért alkalmazzák, mert az Antarktisz, Dél tengerek, Afrika egy részéről, és Dél Amerikáról korábbi adatok nincsenek.

Itt jól látható a 2016-os „szuper El Nino” visszacsúszással. A nagy kérdés, hogy a visszacsúszás meddig tart. Ehhez még kell várni néhány hónapot. Viszont a csendes óceáni mérések azt mutatja, hogy decembertől új El Nino várható.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2528) A legfrissebb hőmérséklet jelentés

  1. Amit eddig csak tudósok hangoztattak, annak néhány éve mi magunk is rendszeresen tanúi lehetünk: a klímaváltozással egyre gyakoribbá és erőteljesebbé válnak az időjárási szélsőségek Európában is. Noha korábban is voltak kemény telek, pusztító viharok, villámáradások, hosszan tartó aszályos időszakok és fullasztó hőséget hozó napok, a szélsőséges jelenségek száma egyre csak növekszik majd.

    Időjárás: egyre nagyobb veszélybe kerülünk
    https://24.hu/tudomany/2018/06/20/idojaras-vihar-klimavaltozas-2/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük