(1607) Tombol a homeopátia és nem véletlenül

Tibor bá’ online

 

~q191Személy szerint én nem vagyok híve az alternatív gyógyításnak, ami kifejezetten a hiszékeny emberek becsapására épül és ha van neki minimális sikere, az kizárólag a placebo hatásnak tudható be. Azonban a hagyományos orvostudomány kontra alternatívok vitában van egy-két dolog, amit érdemes végiggondolni. Az egyik, hogy sajnos a hagyományos gyógyítás korántsem mentes az ellentmondásoktól. Rengeteg dolog van, amit nem azért csinálunk úgy, ahogy, mert a tudományos ismereteink szerint ez így lenne jó vagy logikus, hanem, mert a gazdasági szempontok felülírják a humánus szempontokat. Egy példa, hogy megértsétek: 2007-ben volt egy radiológus konferencia Vukovárban. Vukovár egy horvát város, ahol a szerb-horvát háborúban a szerbek egy tüzérségi gránátja tönkretette a CT-t, és csak az MR működött. És láss csodát: a vukováriak az MR-rel nemcsak, hogy mindent meg tudtak csinálni, de minden létező diagnosztikai eljárásuk JOBB hatásfokú volt, mint a CT-vel. A CT és az MR között az óriási különbség, hogy míg a CT-nél nem ritka az 50 év háttérsugárzásának megfelelő sugárterhelés a pár perces vizsgálat alatt, addig az MR-nek nincs sugárterhelése. A nagy intenzitású (orvosi diagnosztikában kb. 3-4 Teslás) mágneses terekről pedig annyi sejthető, hogy bár ezeknek is van káros hatása, de ez valószínűleg nem az intenzitás, hanem expozíció időtartamának a függvénye. Magyarán egy 10 perces vizsgálat nem káros, még akkor sem, ha extrém nagy mágneses induktivitású MR-t használunk (a mostani kísérletes diagnosztikában már 7 Tesla az “alap”, és most jönnek a 10 Teslás gépek). Kézenfekvő a következtetés: használjunk MINDENRE MR-t – persze mindenre nem lehet, mert akinek fém implantátumai vagy pl. pacemakere van, az nem MR-ezhető.

Ide még két részlet: az MRI-knek két típusa van. Az egyik az ún. permanens mágnesekkel működik, ez voltaképpen egy nagy patkó mágnes, a másik szupravezető mágnesekkel. A permanens mágnes előnye, hogy nem kell hűteni, viszont kisebb a mágneses induktivitás, így kisebb a felbontás is. A szupravezetőknél folyamatosan hűteni kell, viszont jóval nagyobb induktivitás is elérhető. Kézenfekvő, hogy a permanens mágneses technikák olcsó és gyors módszert jelenthetnének a kevésbé pontos diagnosztikát igénylő feladatokra, pl. csonttörések. A szupravezető technika maradna a “finom” munkára, ahol nagyobb felbontás szükséges. És a másik gondolat: az MR-ekben a mai napig olyan szupravezető kerámiákat használnak, amiknek a szupravezetési hőmérséklete extrém alacsony. Jelenleg a legújabb szupravezető kerámiák hőmérsékleti határa 138 °K. Ezeket már bőven lehetne folyékony nitrogénnel hűteni, hiszen a folyékony nitrogén forráspontja 77 °K, vagyis mindaddig, amíg a szupravezető mag körüli nitrogén folyékony, addig a mag biztosan a kritikus hőmérséklet alatt marad. Ennek ellenére még a legjobb MR-ekben sincsenek ilyen újfajta kerámiák. Lényegében minden MRI gépet a mai napig folyékony héliummal hűtenek. Ezt 8-10 havonta cserélni kell, ami az alacsony hőmérséklet miatt milliós összeg. Az MRI-k fenntartási költségeiben ez az egyik legnagyobb tétel.

Összefoglalva: a radiológiában a sugárterheléssel járó diagnosztikai módszerek gyakorlatilag elavultak. Az MRI megfelelő technológiával a jelenlegi költségeinek a töredékéből kihozható lenne. A diagnosztikai eredmények egy elsősorban MRI technológiára épülő radiológiában messze fölülmúlnák a jelenlegi lehetőségeket. 3-0 az MRI javára a röntgennel és a CT-vel szemben. Mégsem MRI-t használnak. Miért?

Nos, a válasz egyszerű és sajnos nagyon szomorú. A helyzet az, hogy a CT-kbe a 70-es évek óta komoly pénzeket fektettek, amiknek a hatására nagy értékű szabadalmak kerültek bejegyzésre. Amíg ezek le nem járnak, addig a CT technológiát “pörgetni kell”. Ami még ennél is szomorúbb, hogy a mai napig gőzerővel folytatódik a CT és egyéb röntgen szabadalmak kutatása és bejegyzése, vagyis a technológiai váltás még hosszú évtizedekig nem fog bekövetkezni.

Miért is fontos ez? Nos, mert ha a hagyományos gyógyászat ennyire rosszul teljesít, akkor ne csodálkozzunk, ha az emberek az alternatívok felé fordulnak. Persze szomorú tény, hogy kóklerséggel is rengeteget találkozik az ember. De ezeket a szélhámosokat minimális józan paraszti ésszel kiszúrja az ember, úgy értem a gondolkodó ember.

________________________________________________________
________________________________________________________
____________________________________

4 gondolat erről: „(1607) Tombol a homeopátia és nem véletlenül

  1. Azért tedd hozzá Tibor bá’ hogy a kerámia szuprevezetőknél csak az elemi kristályok szuprevezetők, maga a kábel nem, mert a kristályhatároknak ugyan úgy ellenállásuk van. Héliumos játék a nióbium-ón szuprevezetők miatt kell, mert ebből az ötvözetből tudnak szuprevezető huzalt húzni.

  2. Aha, tehát mivel még nem álltak át az új kerámiákon alapuló MRI gépek gyártására, és a CT-kel egyelőre olcsóbb a képalkotás (pl a raditec oldaláról: Agykoponya natív CT vizsgálata 10 000 Ft, Agykoponya natív MR vizsgálat 22 000 Ft) ezért érthető, hogy a hülyék elmennek a homeopata orvoshoz, akik mindenféle képalkotás nélkül, némi beszélgetés után eladnak nekik valójában semmit se tartalmazó „alkati szereket”? 🙂

  3. Most meg vagyok lepődve. Eddig úgy tudtam, az MRI jobb és drágább is a CT-nél. Tapasztalatom alapján először a doki mindig CT-re küldött, majd azután az MRI-ra, mivel azon majd többet lát, tehát mindig az volt az utóbbi, soha nem a CT.

  4. 3:
    A CT sugárterhelést ad, az MRI nem. Nem lenne szükség a CT-re, de ha már megvan….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük