(2551) Inzulin rezisztencia

Tibor bá’ online

 

A legújabb népbetegség a kettes típusú diabétesz, ami valójában inzulin rezisztencia. Miről van pontosan szó? Egészséges szervezetben az inzulin segítségével az ételből felhasználható energia lesz. A gyomorban az ételben lévő szénhidrátok glükózzá (szőlőcukor) alakulnak át, ezt követve a glükóz bejut a véráramba, amit a hasnyálmirigy érzékel és a szükséges inzulin mennyiséget a vérbe juttatja. Az inzulin egy olyan hormon, aminek segítségével a glükóz bejut a sejtekbe, ahol üzemanyagként hasznosul. A többlet glükózt a máj eltárolja. Kettes típusú diabéteszben a sejtnek több inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a glükózt felvegye (rezisztens lett az inzulinra), ezt azonnal nem kapja meg, ezért a glükóz egy időre a vérben felgyülemlik. A magasabb vércukorszint extra inzulin szekretálást eredményez, aminek következtében a sejtek felveszik a glükózt, ami így egészen alacsonyra esik vissza. [Ezt nevezik hullámvasútnak] Bizonyos idő után a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek kimerülnek, megszűnik az inzulintermelés, fellép az igazi diabétesz, de jóval ez előtt, más is történik.

Az inzulin rezisztencia bárkivel, bármikor előfordulhat, ahol a legelső rizikófaktor az elhízás, mozgáshiány, ideges életmód. A szimptómák nem, vagy alig érzékelhetők. Ebből következik, hogy az inzulin rezisztenciában szenvedők 70 százalékának fogalma sincs arról, hogy ő maga is közéjük tartozik, aminek egyenes következménye a magas vércukorszint, ami ha huzamosabb ideig fennáll (néhány év) akkor legelőször a szemet támadja meg, majd a vesét, és más szerveket.

Mik az első figyelmeztető jelek? Gyakran jelentkező szomjúság, ami együtt járhat a szájüreg kiszáradásával, gyakori vizeléssel (akár óránként is), hirtelen testsúlynövekedés vagy fogyás. Még magasabb vércukorszint kiválthat fejfájást, elhomályosodó látást, ájulást.

Sajnálatos módon a legtöbb esetben az inzulin rezisztenciát addig nem veszik észre, amíg nem jelentkezik egészségkárosodás: kisebb sebek feltűnően lassú gyógyulásában, húgyúti fertőzésekben, viszketésben (elsősorban a lágyékban).

~ab083Ha eddig nem érdekelt a dolog, akkor folytatom. A diabétesz szexuális diszfunkcióhoz vezet, ami népszerű nevén impotencia, ugyanis a vérben lévő sok cukor megtámadja a genitália hajszálereit és az idegvégződéseit, persze máshol is. Nők esetében a vagina kiszárad.

Az ujjvégből vett egyetlen apró csepp vérből meg lehet mérni a vér pillanatnyi cukorszintjét. Az Hg a1c teszt megadja az előző 3 hónap átlagos cukorszintjét, ami az általános kép igen jó indikátora. És akkor most az értékekről. Nyolc óra koplalás után egészséges ember vércukra 5,8 mmol/L alatt van. Bőséges evés után se mehet feljebb 7,5 mmol/L-nél. A Hg A1C pedig nem haladhatja meg a 6%-ot.

Mi a teendő, ha elkapott a gépszíj? Először is azonnal csökkenteni kell a szénhidrát bevitelt, elsősorban a cukrot, búzalisztet és készítményeit, burgonyát, rizst (barna rizsre nem vonatkozik), és ha eddig nem végeztél megfelelő mennyiségű fizikai munkát, akkor mostantól kezdve dolgoztasd meg a testedet. Ha ez nem elégséges, akkor az orvos utasításának megfelelően gyógyszert kell szedni, ami arra ösztönzi a sejteket, hogy érjék be kevesebb inzulinnal is. Közben erősen ajánlott beszerezni egy vércukormérőt, és ellenőrizni a vércukrodat bizonyos helyzetekben, napjában többször is.

Ha nem vagy elég fegyelmezett, és nem tudod a Hg a1c értéket levinni 6% alá, akkor évekkel később be fog állni a megvakulás, az alsó végtag elfekélyesedése, majd amputálása, vese elégtelenség, infarktus. Nem azonnal, a cukor lassú (de biztos) gyilkos. Ne tévesszen meg, ha éveken át jól érzed magad. A hanyagságért súlyos árat kell fizetni.

Tudom, hasonlót már máshol is olvastál, TV-ben is láttál. OK, de megmérték már a cukrodat? Ha minden OK, légy boldog, ha nem, akkor lépj!

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(2551) Inzulin rezisztencia

  1. „a legelső rizikófaktor az elhízás, mozgáshiány, ideges életmód.”

    Nem. Hanem a nyugatias étrend, a szénhidrát alapú táplálkozás magas glikémiás index-el, ami folyamatos inzulinválaszt generál…
    A szénhidrát mentes (értsd max. 20-50 g / nap) gyógyszermentesen „szünteti meg” a 2-es típusi cukorbetegséget. Ami nem is betegség, hanem egy élettani állapot, a szövetek kifáradása a szénhidrát túlterheléssel szemben.
    A szénhidrátmegvonás nem jár hiánytünetekkel, életfogytig folytatható, egészségvédő hatása példátlan.
    Az inzulin igen magas gyulladási faktor ami számos gyulladási folyamatot generál…
    Antagonistája számos fontos hormonunknak, pl. jelenléte megállítja a zsírbontást, elnyomja a növekedési hormont etc..

    A vércukorszint szabályozását a máj külső szénhidrát forrás nélkül is megoldja a táplálékkal bevitt fehérjék glükoplasztikus aminosavaiból…

  2. 1 – olvasó:
    Az emberiség 12.000 éve gabona alapú diétán él, amit most elneveztek „nyugati étrendnek” A kettes típusú diabétesz az utolsó 100 év terméke egyre fokozódó tempóban, miközben például a magyar parasztság még a gyümölcshöz is evett kenyeret inzulin rezisztencia nélkül. –
    Különben az embereket nem lehet leszoktatni a szénhidrátokról, de talán el lehet érni az elhízás elkerülését, és a mozgás kultúra visszahozását.
    Az persze igaz, hogy szénhidrát nélkül nincs diabétesz. Viszont a zsíron és a húsokon, tojáson, tejterméken kívül mindenben van szénhidrát, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket is. Állíts nekem össze egy olyan diétát, amikben napi 20 g szénhidrát van, és nem kapok tőle hányingert.

  3. Tibor bá!

    Az emberiség egy része élt csak 12.000 éve gabona alapú étrenden. Sok helyen a gabonához rengeteg zöldséget ettek, és sokat mozogtak, ami kiegyensúlyozta a magasabb szénhidrát fogyasztást. Ráadásul, a mezőgazdaságra való áttéréskor kiszelektálódtak a glutén érzékenyek, cukorbetegek. (belehaltak) Jól látható a skandináv országokban, a megnövekedett számú táplálkozás eredetű megbetegedések, mikor a nagyon gabonás étrendre áttértek a közelmúltban, vagy a természeti népek nyugatmajmoló életmódváltása során.
    A gabona nemesítése, és az őrlési technológia fejlődése szintén kedvezőtlen irányba viszi a gabonafogysztást. (magasabb glutén tartalom, finom szemcseméret, jobb felszívódás)
    Nyers zöldség és gyümölcs szénhidráttartalma fokozatosan emésztődik fel, nem okoz vércukorszint feldurranást, mint egy cukros sütemény.
    Vissza kell hozni a zsírral főzést. 🙂 (amit kiátkoztak az okostojások, az egészségipar, és az élelmiszer ipar legnagyobb örömére.)

  4. 2. Tiborbá!

    Az szubjektív érzet hogy Te mitől kapsz hányingert. Amit leírtam azok élettani tények.

    A bevásárlólistán múlik minden. Az egész fejben dől el.
    Van ennek itthon orvosilag támogatott metodikája ami nemzetközileg jobban ismert mint idehaza.
    Sokan hányingert kapnak a sült vértől és a pacaltól, vagy a velős májtól is. De másokban az abált szalonna is undort kelt. Nehéz ezzel mit kezdeni. Én imádom a pörkölteket a sülteket, a szalonnát, ezekhez sem kell más kés villa nagykanál… De egy marha steak, vagy egy vaddisznóoldalas… persze mindenki azt eszik amit akar, de a következmények is rajta csattannak. Élethosszig tartó betegen-tartás orvosi felügyelettel, gyógyszerekkel… ettől feneketlen kút a magyar gyógyszerkassza.
    Élettanilag megalapozott táplálkozás mellett elkerülhetőek a krónikus betegségek.

  5. 4:
    Mi az a velős máj? Vese-velőről már hallottam, eszem. Velő alatt mit kell érteni. Agyvelőt, vagy a lábszárcsontból kifújt velőt? Sült májat meg tudom enni CH nélkül, de a vese-velőt lehetetlenség. A sült libamájat és a libazsírt imádom, de mire kenjem, a tenyeremre? Figyi! én 15 éve vagyok cukros, még semmi szövődmény, és 5,8 a Hg a1c értékem, de napi 20 g CH egyszerűen lehetetlen. Még akkor is több kerül beléd, ha egész nap savanyú káposztát eszel vajjal. És meddig lehet ezt csinálni?

  6. resztelt sertés máj, amihez adsz a végén sertésvelőt..
    „A sült libamájat és a libazsírt imádom, de mire kenjem, a tenyeremre?” Pl. sörretekre vagy kemény sajtra.
    Nem csak a liba máj ehető, hanem a pecsenyekacsa máj is kacsazsírban. Most kezdek neki szuvidálni egy nagyobb adagot. Közben frissen sütök ki kacsatepertőt aminek a zsírjában fogom eltenni.

    „Figyi! én 15 éve vagyok cukros, még semmi szövődmény, és 5,8 a Hg a1c értékem, de napi 20 g CH egyszerűen lehetetlen.”
    Hány féle gyógyszert szedtél idáig is mik lesznek a következők? (költői kérdés)
    Ha lehetetlen volna akkor nem tudnám követni. a 20 és az 50 g nem ugyanaz. Ha adaptálódtál utána már lehet több is akár időnként, de a glikémiás index ne legyen magas..

    Savanyú káposzta Mennyiség / 100 g
    Kalória (kcal) 18 Szénhidrát 4,7 g (Rost 2,9 g Cukor 1,8 g)
    a rost nem fog inzulinválaszt generálni.
    Mennyit kellene ebből megenned a napi 2000 kalóriád beviteléhez? 🙂
    Az emberek többségénél nagyon fejlett önfelmentő mechanizmusok működnek így az orvosokra hárítják a saját egészségük megóvását.
    Fejlettebb országokban már a LowCarb étrend a hivatalos táplálkozási ajánlás.
    Nem tartozunk természetesen közéjük.

  7. 6:
    Természetesen nem szedek gyógyszert.
    Tinédzser koromban (Rákosi alatt) Reggel este zsíros vagy lekváros kenyér volt cukros -citrompótlós teával. Délben krumplis-, káposztás-, grízes-tészta, paprikás krumpli, paraszttarhonya, tarkedli, burgonya-, bab-, lencse-, sárgaborsó-főzelék, palacsinta cukrozott lekvárral. Vasárnap esetleg hús, ha kapott as család. Egy szelet, a többi krumpli. A napi 750 g CH biztosított volt, minden nap, éveken át. A sejtjeim nem kifogásolták, de mások sejtjei sem a rengeteg kiváltott inzulint. Ja, az „akkor” volt. Most miért lett egyszerre minden harmadik ember inzulin rezisztens? Mert a rengeteg fehérje zabálás mellett megeszünk 300 g szénhidrátot? Amit tudni lehet a témáról azt én is mind elolvastam, de nekem valami nagyon nem tetszik. Itt valami sötét dolog van, ahogy 60 évig a koleszterinnél is volt.

  8. „Természetesen nem szedek gyógyszert.” Mikortól hagytad abba a metformint?

  9. olvasó:
    Olyan jól tudod hasznosítani az internetet, hogy az csak dicséretet érdemel. 😀

  10. Olvasó,

    gratuláció a pengés riposztért.

    „ismétlés a tudás anyja, de a tévedések ismételgetése is az?” kolosszális.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük