Tyúktartás kategóriaarchívum

Baromfi híradó (a többségnek off topik)

Közlemény

 

Nyolc különböző helyről összegyűjtött tojásokból kikelt állomány (négy egymás után következő generáció) egyedei igen egészséges lehetőséget biztosítanak vérfelfrissítésre. Akinek kedve van különleges kakas palántákhoz (kopsz nyakú, gatyás, különböző színezetű) az jelezze nekem még mielőtt húsleves lesz belőlük, mert csak egy kakast tarthatok meg, és kár lenne a többiért. Tudjátok: evatibor#t-online.hu.

_________________________________________________
_________________________________________________
_________________________________________________

Csirke horror (felfrissítve)

A helyzet eléggé kétségbeejtő, mert nappali

vadászról van szó

 

Jelenleg a pitvarban 16 darab 7 hetes, és 30 darab 4 hetes csirkék vannak. A hideg miatt tegnap csak a „nagyok” voltak kiengedve. Elmentünk itthonról 3 órára. Amikor visszaértünk 2 csirke tetemre bukkantunk. A nagyobbiknak szét volt terülve a szárnya, látszott rajta, hogy védekezett. Mind a kettőn volt egy apró harapás. A nyakuk sértetlen volt, a harapás a hasukon volt. A csirkék be vannak kerítve dróthálóval, aminek az alsó részére plusz rá van húzva sűrű tyúkháló is, hogy a csirkék ne férjenek ki. Még tegnap beszereztem egy nyest (macska) csapdát, és mivel a szomszéd macskájára gyanítottam, halat tettem be csalinak. Reggelig a csapda nem fogott semmit.

Ma a kicsik is ki voltak engedve. Délben elmentünk ebédelni, kb. 1 órát lehettünk távol. Amikor hazaértünk a pitvarban a csirkék össze voltak bújva egy sarokban. Gondoltam baj van, körülnéztem. Két darab 4 hetes csirke hullát sikerült találnom. A történet ugyanaz. A testük alján egy harapás, amin kibuggyantak a belek. Gyilkolt a bestia, de nem ette meg, és nem vitte el. Kinek van ötlete, hogy mi lehet?

Új fejlemény:  Éjjel bement a csapdába, ami lecsapódott, de mégis kijött belőle. Valószínűleg a csali nem volt elég mélyen, így a billenő túl hamar kilengett, és a testéből valamennyi kint lehetett. A csapó ajtó nem tudott egészen leesni, és valahogy kiszabadult. Ide se fog még egyszer bemenni. Hogy bent volt az onnan valószínű, hogy az egész csapda 5 centit elmozdult a vergődéstől.

Új taktika: Az nyilvánvaló, hogy a csapdát már nem használhatom. A tyúktartást nem vagyok hajlandó feladni. Megoldás? A pitvar két oldala határos a kertünkkel. Egy oldal a Pilisi Erdőgazdasággal, egy oldal pedig a szomszéddal. Ez utóbbi kettőből lecsíptem 120-120 centit, kihúztam egy vadi új kerítést, majd megnyitottam a lezárt rész 120 centi szakaszát, és így a kutyák körbe tudják járni a pitvart. Amig a munkálatok folytak állandóan szólt a Kossuth rádió, amikor nem voltam jelen, valamint kutyaszőrrel végígraktam a kerítést. Két nyulat eresztek a csirkék kőzé, mert a kutyákat az nagyon izgatja, és így állandóan oda fognak figyelni. A pudnig próbája az evés. Kiváncsi vagyok, hogy ez beválik-e?

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

(1060) Tyúktartás III. – Tibor bá’ tapasztalata

A kakasos tojások első tétele (19 db), 22 nap után, tegnap kikelt egy teljes 24 óra késéssel. A 19 tojásból 7 bedöglött. A maradék 12-ből csak kettő csirke jött ki a tojásból úgy, ahogy meg van írva. Tíz csak kilyukasztotta a tojás héját, amit aztán nekem kellett szétszedni, mert a csirkéknek nem volt elég ereje kievickélni. Egyet túl későn szedtem ki, már döglött volt. Egy másik annyira gyenge volt, hogy kiszedés után elpusztult. Végül tehát 19 tojásból van 10 naposcsibém, amelyek már futkároznak. A hatásfok alig valamivel jobb, mint 50 %. – A következő tétel (34 db) négy nap múlva kel.

_______________________________________________________
_______________________________________________________
_______________________________________________________