(846) Előttünk a vízözön?

Tibor bá’ online

 

Köztudott, ha nem akkor most írom, évtizedek óta a világ óceánjai évi kb. 3 mm-ert emelkednek. Nem is egy új jelenség, mert a folyamat már több, mint száz éve tart, legfeljebb az „utóbbi időkben” megduplázódott a ráta, ezért jelent vagy 20 cm-t, ami látszatra nem sok, de azért van érzékelhető hatása. Viszont, ha minden elolvad – amihez valószínűleg több száz év kell – akkor az óceánok szintje 170 méterrel lesz magasabb, mint jelenleg. Nesze neked Nagy Alföld. Az alábbi képen jól látható – bár apróka, hogy minden ráférjen – mi kerül víz alá és mi nem.

Ez nem csak engem, de titeket se nagyon érdekelhet, mert még az unokátok se fog lubickolni a Panon tenger partján. Viszont nagyon érdekes – és erről még nem volt szó – hogy az óceánok vízszínt emelkedése az utóbbi két évben nem hogy leállt, de effektív visszafordult: 6 mm-t csökkent. Nézd meg az alábbi grafikont!

Hohó, de itt a jobb felső sarokban történik valami. Az elmúlt két évben nem, hogy leállt volna az emelkedés, de 6 mm-t visszaesett. Hová lett ez a rengeteg víz. Mennyi is? Ha jól számolok 2.170 km^3, ami olyan sok, hogy el se tudjuk képzelni. Rendben van, de hova lett?

Amikor Az Al Nino-t felváltja a La Nina, az előző extrém hőjétől elpárolgott víz kicsapódik főleg India, Pakisztán, Ausztrália, valamint Dél és Észak Amerika északi területei felett (de a napokban dél Japán felett is, de egyenlőre Európa keveset kap belőle). Az alábbi NASA képen sötétkékkel azok a területek vannak jelölve, ahol a szokásos mennyiségen felül további 50 mm csapadék eset az utóbbi évben.

Ezeken a sötétkék területeken nem csak katasztrofális vízözön keletkezett, ami miatt több tízmillió ember vált hajléktalanná, de itt található az a vízmennyiség, ami most „hiányzik” az óceánokból.

 Itt van, hogy mire számíthatunk. Az elmúlt évben 182 áradás/vízözön volt világszerte, ami 180.000.000 embert érintett. Ez a mennyiség duplája az elmúlt évtized átlagának.

_________________________________________________________________________

És akkor egy hétvégi hír:

At least 20 people died and 50,000 were ordered to evacuate as the heaviest rainfall on record pounded the southwestern Japanese island of Kyushu. Rainfall of 10.1 centimetres per hour was recorded. The landslides buried several households. (Legalább húszan meghaltak, és 50.000 embert ki kellett telepíteni miközben a Japántól délnyugatra eső Kyushu szigetet rekord méretű esőzés bombázta. A mérések szerint óránként 100 mm eső esett. A földcsuszamlás több házat is maga alá temetett.)

______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

 

7 gondolat erről: „(846) Előttünk a vízözön?

 1. Ausztráliára úgyis ráfér egy kis extra talajnedvesség a sivatagos részeken… Még a végén termőre fordul a vidék!

 2. „Ez nem csak engem, de titeket se nagyon érdekelhet, mert még az unokátok se fog lubickolni a Pannon tenger partján.”

  A fenti mondatod akkor igaz, ha valóban a lassú vízszint emelkedés opció jön be, de van néhány hipotézis (elmélet, feltételezés…)miszerint a vízözön hirtelen érkezik valamilyen geológiai, vagy kozmikus kataklizma következményeként. Volt már ilyen állítólag a világtörténelemben.

 3. Tehát akkor ez az emelkedés,a víz alá kerülés,nem egyenletesen oszlik el,nem úgy,ahogyan a felső térképen van..

 4. 3:
  Én inkább úgy értem, hogy azokon a kékkel jelölt részeken most éppen emelkedik a talajvíz szintje, de ettől még nem feltétlen kerül hamarabb víz alá, hiszen egy szint fölé a talajvíz nem tud emelkedni, a patakok, folyók elvezetik.
  Mellesleg elég nagy piros foltok is vannak, amik szemre nagyjából hasonló méretű területet tesznek ki, mint a sötétkék részek. Eddig (amíg folyamatosan emelkedett az óceánok szintje) csak piros területek voltak, csak most kezdte Ausztrália szivacsként felszívni a vizet?
  (Fellélegezhetnek a hollandok, maldív-szigetekiek és a bangladesiek, hogy egyelőre nem önti el őket a tenger?)

 5. 4!
  Nem kerül hamarabb víz alá..hm..
  Ezt mond meg azoknak ,akiket onnan kimosott most a víz.. 🙂

  De abban igazad van,hogy azt akartam írni hogy a csapadék eloszlása nem egyenletes..

 6. Helyi tapasztalatok: idén eddig összesen 150 mm csapadék esett (Vác környéke). Ez a fele az időarányosan szükségesnek / megszokottnak. A tavalyi ősz is nagyon száraz volt. Gabona termésátlaga 15 mázsa lett, szokásos 40-45 helyett. Borsó alig arasznyira nőtt, a földet túrta a kombájn. Fele föld – fele borsó, lehet tripla ráfordítással tisztítani. Repcét be kellett tárcsázni.

  Két hete ástam budinak új gödröt (űrgödrös kerti árnyékszék).
  Egy méter mélyen szabályosan törtem a földet. Semmi nedvesség nem volt. Aggasztó.

 7. 6:

  Ez azért van mert Tibi bácsi elhordta az összes vizet a fájára… 😀 😛 🙂 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük