(4080) Leopard harckocsik

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A német politikusok és a média Leopard harckocsikat követelnek Kijev részére, tovább fokozva a világháború veszélyét

Szerző: Johannes Stern
89. útban a 90. felé

A múlt héten a német kormány bejelentette, hogy legalább 40 Marder gyalogsági harcjárművet és egy Patriot rakétarendszert szállít Ukrajnának. A hivatalos közlemények szerint az ukrán katonákat kiképezik a fegyverrendszerek kezelésére, amelyeket a következő három hónapon belül bevetnek a frontvonalon.

Az intézkedések a NATO által Ukrajnában, Oroszország ellen folytatott proxyháború masszív eszkalációját jelentik. Egy olyan eszkalációs spirál részét képezik, amely felveti egy harmadik nukleáris világháború veszélyét. Német politikusok és sajtóorgánumok agresszív kampányt folytatnak, hogy az ukrán hadsereget harckocsikkal és más nehéz hadifelszereléssel lássák el.

„Mindent meg kell tennünk, és ebbe beletartoznak a Leopard tankok is” – mondta a Bundestag (szövetségi parlament) alelnöke, Katrin Göring-Eckardt (zöldek) a Funke Media Groupnak. A védelmi bizottság elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (liberális demokraták, FDP) a Twitteren nyáladzott: „Erőfeszítéseink beváltak. De nem hagyjuk magunkat. A Marder után jön a Leopárd.

Saskia Esken, a kancellár szociáldemokraták (SPD) társelnöke, amely a hétvégén Berlinben ülésezett, további fegyverszállításokat is kilátásba helyezett. Ukrajna továbbra is „humanitárius, pénzügyi és katonai” támogatást fog kapni. Az azonban továbbra is fennáll, hogy a szankciókat és a fegyverszállításokat nemzetközi partnerekkel egyeztessük – mondta – „különösen  az Amerikai Egyesült Államokkal”.

Világos, hogy ez mit jelent. A közös német-amerikai bejelentés után gyalogsági harcjárműveket szállítanak Ukrajnába, a harckocsik bevetése már csak idő kérdése. Robert Habeck (zöldek) gazdasági miniszter vasárnap az ARD „Jelentés Berlinből” című műsorában utalt arra, hogy a harckocsikról és a további fegyverszállításokról már a színfalak mögött döntöttek.

A múlt hét „bebizonyította, hogy a német kormány a többi baráti szövetséges állammal együtt döntéseit mindig a csatatéren kialakult helyzethez igazítja, hogy maximális támogatást nyújtson Ukrajnának” – jelentette ki Habeck. Hiszen „ha végigkíséri a hosszú utat az első, még mindig vitatott páncéltörő rakétákkal kapcsolatos döntésektől az önjáró tarackokig, most pedig a Marderekig, akkor a német kormány döntéseiben is óriási dinamika van. És úgy gondolom, hogy ez a dinamika mindaddig folytatódni fog, amíg ez a háború dinamikusan fejlődik.”

Amikor az ARD konkrétan megkérdezte, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem zárta ki a Leopard-2 és Leopard-1 harckocsik szállítását, Habeck azt válaszolta: “Nem, természetesen nincs kizárva.” Hozzátette: a helyzetet “mindig vizsgálják, egyeztetünk a többi országgal, és a döntések továbbra is ezen a folyosón születnek majd”. A Mardersről szóló döntés „már régen esedékes volt”, és „jó, hogy meghozták”. Hozzátette, hogy most figyelni fogják,  hogymegbizonyosodjanak arról, hogy ezek a dolgok eljutottak-e oda, és megnézik, hogyan alakul a vita”.

Valójában, ez nem egy „vita”, hanem nonstop háborús propaganda, amelynek célja a konfliktus további eszkalációja. Különösen agresszív szerepet játszanak a zöldek, akik minden más pártnál jobban nyilatkoznak a háborút kedvelő, jómódú középosztályi rétegekről. Vezető képviselőik nemcsak több tucat, hanem több ezer harckocsit kérnek Ukrajnába.

A decemberi Berliner Zeitungeventen a zöldpárti európai politikus, Anton Hofreiter azt követelte, hogy Ukrajnát vagy vegyék fel a NATO-ba, vagy 3200 (!) Leopard harckocsit szállítsanak Kijevbe. Hofreiter nyilvánvalóan komolyan gondolta azt, ami tiszta őrületnek hangzik. A Berliner Zeitung az eseményről szóló beszámolójában azt írja, hogy a zöld politikus a kritikus kérdésekre válaszolva is megvédte követelését; többek között azzal a kijelentéssel, hogy Putyin olyan volt, mint egy „utcai gengszter, aki csak akkor hátrál meg, ha betörik az orrát”.

Ez fasiszta beszéd. A „szabadság” és a „demokrácia” hivatalos propagandája ellenére a jelenlegi német háborús politika a német imperializmus sötét hagyományába illeszkedik. 82 évvel a Szovjetunió elleni náci megsemmisítő háború után, amelyben csaknem 30 millió ember esett áldozatul, ismét német tankok gurulnak Oroszország ellen.

Nyilatkozatában „Nincs tankszállítás Ukrajnába! Állítsák meg a harmadik világháború fenyegetését!” a Sozialistische Gleichheitspartei (Szocialista Egyenlőség Pártja, SGP) ezt írja a német háborús célokról:

Az újraegyesítés óta az uralkodó osztály szisztematikusan azon dolgozik, hogy Németország vezetése alá szervezze Európát annak érdekében, hogy geostratégiai és gazdasági érdekeit világszerte érvényesítse. Most Oroszország Ukrajna elleni invázióját használja ürügyül, hogy elindítsa a legnagyobb újrafegyverkezést, és hogy ismét lecsapjon Oroszországra. A német imperializmust nemcsak geostratégiai érdekek és Oroszország hatalmas nyersanyagtartalékai foglalkoztatják, hanem a XX. századi háborús vereségek megtorlási vágya is.

A német tábornokok ismét egy teljes körű német tankháborúról beszélnek Oroszország ellen. A Die Welt kommentárjában „Végre, kancellár! De most harckocsikat is küldj Ukrajnának” – írja Klaus Wittmann nyugállományú dandártábornok:

De most a német kormány döntését felszabadító csapásnak kell tekintenie, és ne habozzon tovább a harckocsikkal kapcsolatban sem. Nyilvánvaló, hogy a légvédelem és a tüzérség mellett Ukrajnának sürgősen szüksége van páncélozott harcjárművekre, ha tovább akar lépni az orosz csapatok visszaszorításában és az ellopott területek visszafoglalásában.

Németországnak vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy lehetővé tegye az ukrán hadsereg számára az ellentámadást indítását. „Ha Németország végre kezdeményezne, sokan követnék, és ez egy nagy hatású összehangolt akció lenne” – írja Wittmann. „Bár a lánctalpas járművek még most is lehetségesek fagyos talajon – teszi hozzá –, legkésőbb tavasszal a hatékony és jelentős ellentámadásokhoz  kellő számban és képzett személyzettel páncélozott harcjárműveknek kell rendelkezésre állniuk.

A média mára már nyíltan kimondja: a NATO országok Oroszországgal háborúznak Ukrajnában, és azt a célt követik, hogy katonailag legyőzzék az atomfegyverrel rendelkező Oroszországot. „Január 6-án Németország belépett az orosz-ukrán háborúba, ez egy proxy háború, amit Ukrajnának meg kell nyernie, vagy Németország elveszíti” – írja Nikolaus Blome, az RTL és az n-tv műsorszolgáltatók politikai osztályának vezetője. A Der Spiegelhez írt vendégkommentárjának címe: „Marder tankok Ukrajnának: Olaf Scholz most a háború részese.”

Scholznak, Blome-nak és a politikában és a médiában tevékenykedő többi háborús szítónak el kellene magyaráznia, milyen következményekkel jár eszkalációs politikájuk. Hány százezer vagy millió életet hajlandók feláldozni az Oroszország felett aratott „hagyományos” katonai győzelemért? Egyértelmű, hogy a konfliktus nukleáris eszkalációja – amelynek veszélye minden fegyverszállítással növekszik – nemcsak Európát nukleáris sivataggá változtatná, hanem az egész emberi faj fennmaradását is kérdésessé tenné.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

125 gondolat erről: „(4080) Leopard harckocsik

 1. A Leopard harckocsicsalád bizonyíthatja most már élesben is a Kornet-tel szemben a túlélő készségét.
  Ez a harckocsi még sosem volt háborúkban kipróbálva.

  Na végre most már le fog esni a tantusz az európai lakosságnak, ahogy az Isaura-tv-k elmondják, hogy ki-kivel néz szembe egy méterről a gyilkos épületharcban ebben a hosszú háborúban.

 2. Valójában ennek a kommunista kiálltványnak a lényege, el a kezekkel a dicső Vörös Hadsereg terepasztalától.

  Magyarország Alaptörvényének V. Cikke kimondja, hogy „Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett, vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.”
  A jogtalan támadás elhárításának kockázatát, következményeit a támadónak kell viselnie.
  A bírói gyakorlat által kimunkált azt az elvet emelte törvényi rangra, mely szerint az élet ellen irányuló támadás elhárításakor a védekezés – eredményre tekintet nélkül – korlátlan.

  Bármit számonkérni a védekezőn és támogatóin, nyílt ellenszegülés az általános jogelveknek.

  Ruszkik haza!

 3. Az EU, NATO háborúban áll. Az Oroszok os ezt mondják. Ez a realitás. Ezt végre el kéne fogadnia a feleknek. Teljes mellszélességgel bele kellene állni, támogatni, fegyvergyártást felpörgetni, nem pedig ilyen nevetséges vitákba belemenni. Az Oroszoknak haza kell menniük a saját országukba, be kell fejezniük a megszállást, amíg ez nem történik meg, nem lesz béke. Ez világos, egyértelmű mindenki számára Mindazonáltal már nagyon kíváncsi lennék a Leopard2-re éles helyzetben mivel Mo.-is erre épít a jövőben.

 4. Hát persze. Oroszország nem Szovjetunió, de Németország “ismét”. Jaj hagyjuk már.

 5. Azt még értem, ha a már a raktárban a selejtezésre váró technikát odaadják, hiszen így megúszható a bontás és megsemmisítés költsége. A bontást elvégzik az oroszok, a darabokat meg az idő, így nem kell mindenféle papírokat beszerezni, hogy környezetzöld módon történt.
  Sajnos kell bele lőszer is, amíg működik, abból nincs felesleg raktáron, valahogy pótolni kell, de ekkora fogyasztásra nem készültünk fel.
  Adunk vezetési és felderítési segítséget, de az tulajdonképpen gyakorlatként is felfogható, a költségét meg a szokásos módon ráterheljük a világra.
  De a Leókkal és hasonlókkal mi a helyzet? Ennyi feleslegünk lenne? Aligha. Akkor hogyan és mikorra pótoljuk? A lengyelek is odaadják a cuccaikat (ajándékba, vagy végleg?), akkor nem gondolnak arra, hogy mi lesz? Ha szétlövik az oroszok, akkor annyi neki. Ez még a jobbik helyzet. Ha a valószínűtlen esetben megmarad az ukránoknak, az pláne nem jó. Mire tudnák használni még?
  Egyesek szerint ez a háború csak főpróba a következő nagyhoz, a fegyvereket és a vezetési módokat tesztelni kell. Viszont az új fegyvereket nem lehet a megbízhatatlan ukránoknak csak úgy odaadni, kezelni is tudni kell, meg a használatanál keletkező tapasztalatokat is ki kell értékelni. Ehhez valamilyen módon ott kell lenni.
  Ezek a szállítások nem befolyásolják a háború kimenetelét, a tapasztalatok megszerzésére jók. Viszont nyilván válaszolnak rá az oroszok is, egy újabb lépés előre, a szakadék felé.

 6. Én nem vagyok kíváncsi a Leopard2 tankokra. Vszínű az is életeket fog kioltani.

  Számomra olyan kissé, mintha fogyatékosok olvasnák a cikkeket.

  Az oroszok nem adhatják át a területeket, hogy a NATO meg az egész nyugat bevonuljon Ukrajnába. Humanitárius okokból meg egyéb indokkal beköltöznének oda és letelepítHETnek mindenfélét, amik olyan stratégiai előnyt jelentHETtnek nekik, ami az oroszok végét jelentHETi.

  Az oroszok úgy gondolják, hogy ennek kockázata magas és már nagyon sokszor kinyilvánították ebbéli félelmeiket.
  Mi a fütyköst nem lehet ezen érteni?! Ennek a háborúnak egyetlen békés kifutása lehet és az- bármily hihetetlen- az imádott Nyugaton múlik. Ugyanis ők vannak a szomszédban és nem a ruszkik Mexikóban.

  Miért volt a hiszti Kuba miatt?

  Nem lesz ruszkik haza, nincs alaptörvény ami felülírja az életösztönt. Sokkal előbb egy atomháború!

 7. 1. János

  A Leopard 2A4-es török harckocsik már bizonyítottak élesben a Szíriai harcokban. Vegyes eredménnyel. Elég sokat kilőttek belőlük, mire az volta a védekezés, hogy hanyag volt a török kezelő személyzet. Lehet.
  Egyébként ez a verzió nagyon alap, kb. mint a T-72. Ez ellen lett kifejlesztve. Az ukránok max. 2A5-őst kaphatnak. Az A6 és A7-es verziókból egyelőre kevés van, azt nem hiszem, hogy megkapnák. Ha csak a nekünk gyártott 44 db. 2A7 harckocsikat nem adják nekik a németek (ezt már követelte is Kulebá).

  Csak azt nem értem, hogy miért nem az amcsik adnak nekik Abrams A1 harckocsikat. Talán félnek, hogy kiderülne róla, hogy valós ellenség ellen pont annyit ér mint a T-55, 62, 64, 72, és a többi “T” (esetleg egy nappal tovább élne)? Vagy még annyit sem, mert nagy tömegük folytán (65 t) kb. nyakig állnának az ukrán sárban. Nem véletlen, hogy az orosz max. 50 t környékén mozgott a gyártás során (a T-55-64-es szériák még a 40-et sem érik el).
  Nem mellékesen a Leo 2-esek is nagy behemótok (60 t), azok is csak körülményesen tudnának mozogni az orosz pusztai valóságban. Leragadt harckocsi, mint tudjuk, nem harckocsi. Jó esetben ágyúállás, rossz esetben céltábla.

 8. 6. Balázs, nyilván így gondolják az Oroszok is, bár ki tudja mit gondolnak. Viszont, az Oroszok által is elfogadott nemzetközi jog szerint semmi joguk ott lenni és porig rombolni mindent. Ukrajnának pedig mind nemzetközi és erkölcsi joga megvan harcolni a saját országáért, így akármennyire is hangoztatják sokan azt hogy a nyugati fegyverek küldésével még több élet fog veszélybe kerülni, ez a másik oldalról is igaz, minnél tovább vannak a megszállók Ukrajában, annál több élet fog kihunyni. Nincs objektív igazság. A nyugati és Orosz nézőpontok eltérnek.

 9. Egy másik poszthoz szépen le lett írva, milyen fejlődésen megy keresztül a nyugatról ukrajnába szállított fegyverek harcértéke.
  Németország katonai sisakokkal és egészségügyi felszereléssel indított tavaly márciusban. Most már leopárdozik meg patriotozik. Vajon még komolyabb fegyvert mit küldhet a nyugat, ha ez az öt-hat féle tank ami hetek hónapok alatt érkezni fog mégsem lesz elég, hogy az oroszt kiverje még az elcsatolt területekről is? Mert fog küldeni, e felől már nincs kétségem. Repülőgépeket és olyan rakétákat amik bőven elérik Moszkvát? Vagy felfogadnak kiképeznek zsoldosokat akik beállnak az elfogyott ukrán katonák helyére, akik a nyugati fegyvereket a nyugaton kiképzett angol, német, amerikaia zsoldosok kezelik?
  Hozzá fognak jutni az oroszok, Irán és ki tudja még kik a legmodernebb nyugati fegyverrendszerekhez. /Nem a legújabb patriotot, de mégis csak patriotot küldenek/
  Harci zsákmány is lehet, de nem feledkezhetünk meg arról, ukrajna a világ egyik leg korruptabb országa.
  Ezzel jól korrelál Zelenszkij jelenleg felkutatható portfóliójának értéke 560 millió dollár. A többi oligarcháról sem hallani, hogy felajánlották volna vagyonukat. Csak ennyire fontos nekik ukrajna. Értük valóban érdemes a kisember ukránnak szenvedni az életüket áldozni.

 10. 7. Bendegúz, így van. Nagy blama lenne a csövig sárban elmerült kilőtt Abramsokat, Leopardokat látni a hírekben. A fegyvergyártók üzletének nem tenne jót, ezért nem küldenek.
  Ezért küldenek könnyű harckocsikat illetve leszerelt, kivont haditechnikát, melynek már minimális az üzleti értéke.

 11. 10. Minato

  Nem is értem a nyugati tervezőket, hogy miért nem olyan harckocsikat terveztek, amik túlélnek a nagy orosz pusztában, ahol télen mínusz 40 fok is lehet, tavasszal és ősszel akár 1 m-es sár is. Az ilyen 60 -os technika nem ide való. És igen, valószínű hogy az általad említett okból nem küldenek Abramsokat az amcsik. A németek farkával akarják megint verni a csalánt. De a vevő sem hülye. Felteszi magának a kérdést, hogy ha a német 60 t harckocsi el süllyed a sárban, akkor az USA 65 tonnás eszköze miért ne süllyedne el?

  9. Károly

  “Vajon még komolyabb fegyvert mit küldhet a nyugat, ha ez az öt-hat féle tank…”

  Semmire sem lesznek jók. Kész logisztikai rémálom lesz ezeket a nagyon de nagyon karbantartás igényes tankokat üzemeltetni. Azt az igénybevételt amit Donbaszban és környékén kellene kiállniuk, arra teljesen alkalmatlanok. Kecskepásztorok ellen ok. Nézzétek meg a ruszki/ukrán SZU technikát. Lassan 60 évesek, a frontképek szerint minden lóg rajtuk, de mennek és harcolnak, mint tigris az arénában. És az orosznak még mindig van ezekből raktáron 10 ezer darab. Lassan újítgatja fel őket és küldi a frontra. A nyugat ettől esett kétségbe. Európa összesen ha kitud állítani 2000 db-ot, akkor jó! Az USA-nak is van vagy 8000 db. (igaz nagy részük le van konzerválva). Fő problémájuk az Abramseknek, hogy nem huzagolt, hanem sima lövegcső van rajtuk, mely nehezen bírja a mostoha körülményeket.

  “Repülőgépeket és olyan rakétákat amik bőven elérik Moszkvát?”

  Rakétét talán fognak kapni, de repülőt nem, hiszen az S-300 és 400-asal, meg a többi légvédelmi eszközzel szemben ki lennének szolgáltatva és nem mutatna jól, hogy pulykalövészeten vennének részt az F-16-os gépek.

  “Vagy felfogadnak kiképeznek zsoldosokat akik beállnak az elfogyott ukrán katonák helyére, akik a nyugati fegyvereket a nyugaton kiképzett angol, német, amerikaia zsoldosok kezelik?”

  Ezek a zsoldosok már jó ideje és jó sokan ott vannak az ukrán fronton. Biztos van köztük, csak ideiglenesen leszerelt hivatásos NATO katona is.

  “Hozzá fognak jutni az oroszok, Irán és ki tudja még kik a legmodernebb nyugati fegyverrendszerekhez.”

  Már hozzájutottak nagyon sok ilyen eszközhöz és úgy jártak vele, mint a DŰNE című regényben a fremenek a lőfegyverekkel (nem tudták használni az Arrakis bolygón).

 12. 11. Bendegúz, ne ír hülyeségetek. Mind a T-72 mind pedig a T-90 sima csövű harckocsi. A nyugatiak is. A cső bírja a hideget. Egy jó ideje sima csövű harckocsik vannak, mivel pontosabbak és nagyobb a torkolati sebesség. A nyugat nem pánikol, mivel akkora gazdasági hátországa van amivel ha akarja iszonyat mennyiségű haditechnikát le tud gyártani. Az USA és NATO a lőszereken kívül csak csepegtette a levitézlett hasitechnikát Ukrajnába. Sose tévesszen meg az hogy mit mondanak. A számokat kell nézni. Mindig az az ország győz amelyik tovább bírja.

 13. 11 – Bendegúz

  Csak még egy “apróság”: minél nagyobb számú harckocsi és egyéb nehéz katonai gépjármű lesz, annál nagyobb lesz ezeknek az üzemanyagigénye. Tehát sok dízelre lesz szüksége Ukrajnának.

  Nagyon úgy tűnik, hogy a terv az, hogy ennek az extra dízeligénynek a nagy részét a SLOVNAFT szlovák kőolajfinomító fogja Ukrajnának eladni illetve szállítani. Ami ugyebár a MOL leányvállalata. Így a két cégen kívül a nagy különadók miatt ezen a tervezett tankszállítmányokon keresztül bevétele lesz a szlovák és magyar államnak is.

  Az persze más kérdés, hogy meddig, mert az oroszok – amennyiben úgy ítélik meg, hogy túl sok új harckocsi érkezik a frontra – nyilván a mostanitól jóval nagyobb erőkkel támadni fogja az üzemanyag tárolására szolgáló infrastruktúrát, adott esetben nem csak az üzemanyagraktárakat, de a hozzájuk vezető vasútvonalakat is. Ugyanis nagy mennyiségben csakis vasúton érkezhet az üzemanyag, egy-egy irányvonat nagyságrendileg 1000 tonna üzemanyagot jelent. Az átrakodás a széles nyomtávra megoldott, ilyen átrakodók vannak Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is. A pozsonyi finomító áruját és annak széles nyomtávon keresztül biztosított továbbítását Vajánon keresztül megoldják.

  Ha viszont kritikus mértékben károsodik az említett infrastruktúra, akkor a harckocsik leállnak, nem lesz elég dízel. Marad a tartálykocsis szállítás, ami mennyiségileg nehezen tudja majd pótolni a vasútit. Max. 25 tonnát nettó üzemanyagot tud egy közúti tartálykocsi elszállítani, tehát egy irányvonat pótlására kb. 40 közutas fuvar kell. Természetesen Szíriában azt is látni lehetett, hogy az oroszok levegőből, hogy csaptak le a rengeteg, Törökországba tartó lopott kőolajat szállító tartálykocsikra; erről tettem is fel ide egy videót annak idején.

  Egyébként az elmúlt hónapokban az oroszok nagyon kímélték az ukrán üzemanyagellátó infrastruktúrát, a villamosenergia ellátást szolgáló létesítményeken kívül a lőszerraktárak voltak a fő célpontjaik a rakétáiknak. De ez pillanatok alatt megváltozhat, ha olyan döntés születik az orosz oldalon.

  Tehát, az ukránoknak illetve a szövetségeseiknek a logisztikát is meg kell oldaniuk illetve működőképes állapotban is tartani azt, hogy legyen bármi értelme a harckocsikat nagy számban keletre szállítani.

  Egyébként 2023-ban magában Európában is dízeldeficitre lehet számítani. Az összeurópai dízelgyártókapacitás kisebb, mint a kontinens igénye, Európa nettó importőr a dízel terén.

 14. Majd az oroszok kérnek pár T-62-est Észak-Koreától, és gyorsan helyre billen az egyensúly.

 15. 12. Minato
  Igen gyártottak sima csövű löveget is, de éppen hogy nagy távolságon megmutatkozó pontosságuk hiánya miatt nem szerették őket.
  Tény, hogy jobb a csőballisztikája (ami közeli célnál nagyobb átütést biztosít), de a röppballisztika gyenge. Egyszerű fizika. Egy tengelye körül forgó lövedék sokkal pontosabb (célballisztika) nagy távolságon, mint egy nem forgó lövedéké. Kivétel ez alól az űrméret alatti lövedék, mert az nagyrészt szárny stabilizált, ami bevisz egy bizonyos mértékű pörgést a lövedékbe, ami stabilizálja.
  Maradjunk annyiban, hogy a SZU nem volt oda a sima csőért. Az USA-nak is komoly gondjai voltak vele az Iraki hadművelet során (a sivatagi homokszemek csőrobbanást idéztek elő!), és azután döntöttek úgy, hogy egyes tankokat átfegyvereznek huzagolt csőre.

  Más.
  Nyugat elméletileg annyit gyárt mindenből amennyit akar, gyakorlatilag pedig annyit amennyit a gyártási kapacitása, nyersanyag és energia készletei lehetővé tesznek.
  Nem hiszem, hogy oda lesznek a nyugati emberek az örömtől, hogy kényelmi eszközök helyett a kedves vezetőik, csak úgy az ukránok iránti szeretetből, holnaptól lőszert és haditechnikát fognak gyártani. Nyersanyagért pedig össze kéne kuncsorogják a fél világot, jó drágán beszerezve, több 1000 km-ekről szállítva. Míg az orosznak mindez ott van ingyen a kamrájában egy karnyújtásnyira. Érdekes lesz ez az anyagháború. A dollár és euró önmagában még semmire sem garancia, főleg ha a nyersanyagot birtokló kuncsaftok nem kezdenek bízni benne.

  13. Zsolt
  Ez a Slovnaftos történet nem a szállítási kapacitások bukik meg, ha megbukik. Hanem azon, hogy az orosz ha megelégeli a gázolajszállítást, akkor szétlövi a “Barátság” vezetéket. Aztán finomíthatunk amit akarunk a tótoknál.
  Még saját szükségletünket sem fogjuk tudni fedezni az Adriáról és egyéb helyről beszerzett olajjal, nemhogy az ukránokét!
  Orosz részről, most is csak OV-re tekintettel működik a Barátság vezeték.
  Ukrán részről pedig azért, mert nekik is finomítjuk az üzemanyagot, így létszükséglet nekik.
  Hogy mennyi pénzt kap a MOL az ukránoktól az nagyon kérdéses. Esetleg a nyugat fizethet valamit – de, hogy az ukránoknak erre nincs pénzük, az is biztos.

  16. János
  Sok kép volt fent a neten, melyeken éppen úgy kalapot, akarom mondani tornyot emelt a Leo 2A4-es, mint a ruszki T-55-72-esek. Meg nem mondom, hogy hányat lőttek ki és mivel az abroszfejűek, de hogy egy jó pár tucatot az biztos. Szóval a Leo sem egy életbiztosítás a muszka ellen.
  De nem is ez a gond, mert az Abrams páncélvédelme nagyon jó, hanem, hogy a nagy tömege miatt béna kacsa lenne az orosz pusztában. Beragadna az irdatlan sárba, hogy aztán hozza Alejosát az apja, hogy a 9. szülinapi ajándékaként Kornettel lövöldözzön a beragadt amcsi technikára.

 16. 12, Minato

  Én meg azt hittem ezidáig, hogy azért sima a harckocsilöveg belső felülete, hogy az űrméret alatti rakétát és egyéb lövedékeket is kijutassa.

  7, Bendegúz
  Értem én, hogy szerepelt Szíriában a nagymacska, de vajon a reaktív páncélkazetta felrobbanása után is el tudta magát vonszolni a gép a helyszínről?

 17. A fegyverekkel együtt német kezelőszemélyzet is érkezik, ugyanolyan szabályok szerint, mint amelyek alapján Lengyelország például a Litvániában vagy Romániában 2017 óta állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljakba saját katonai kontingensét vezényelte.

  https://www.portfolio.hu/global/20230112/ekkor-erkezhetnek-a-nemet-patriotok-590112

  Immár tagadhatatlan, hogy NATO katonák aktív szereplői a háborúnak. Aktív résztvevők.

  Van annak egy különleges bája, hogy ismét német katonák harcolnak az ukrán sztyeppéken oroszok ellen. Volt már ilyen, nem volt jó vége ….

 18. 12 Minato
  Biztos, hogy meg van még az a nagy gazdasági háttér?
  Ez egyik szomszédom olyan helyen dolgozik, ahol a Lindab lemezből hengerelnek profilokat. A lemez, amiből dolgoznak, tekercsekben érkezik Kínából.

 19. Amikor itt a tankok tömegét 40-50-60 tonna előnyként méricskéltek a sárjárásban, észre sem veszitek hogy badarság.
  A tényleges talajnyomáson múlik, a lánctalpak felületének figyelembevétele nélkül semmit nem mond a nyers tömeg.
  Aztán jöhet a nyomaték, megbízhatóság.
  A lényeg, semmi jogalapja nincs az oroszoknak, amit ők is pontosan tudnak, ezért volt a színlelt referendum.
  A területveszteség nem lehet opció Ukrajnának.
  Egy demilitarizált övezet talán.

 20. A 3. héten,
  3 db. Boeing E-3A AWACS (légi utántöltésre képes) repülőgép
  a németországi Gelsenkirchen-i légibázisról felszáll,
  hogy a Bukarest melletti Otópeniben állomásozzon ezután.

  20, Kiss Kálmán

  Rendben.

 21. Szerintem egyenlőre a háború menetét nem változtatja meg ez a pár tank és úgy néz ki Putyin még tűri.Mit tud tenni? Nagyobb támadásba kezd bele.És talán az atomot csak akkor veti be ha Oroszország felbomlása lesz a tét.De most még ebben a pillanatban nem vagyunk ott pár tucat tank miatt.Persze az is lehet hogy egy kockás füzetben írja hogy ki és mit küldött eddig és van húzva egy piros vonal a füzetben 😀 Amúgy Putyin mostanában nem tesz kijelentéseket mint eleinte a fenyegetőzéssel kapcsolatban Pedig most talán nagyob fegyvereket akp ukrajna. Szerintem azért még fog Putyin szóban figyelmeztetni hogy elég legyen, de az is lehet hogy már nem érdekli.
  Na de idénre mondtátok az első taktikai atomot , így lehet az lesz a figyelmeztetés.

 22. 23. andrew, mivel a korábbi figyelmezetésein csak röhög mindenki, lexarja a nyugat és önti a fegyvereket Ukrajnába, ugyan minek pofázzon megint? Gondolom nem akar – megint – segget csinálni a szájából.

 23. “ Egyértelmű, hogy a konfliktus nukleáris eszkalációja – amelynek veszélye minden fegyverszállítással növekszik – nemcsak Európát nukleáris sivataggá változtatná, hanem az egész emberi faj fennmaradását is kérdésessé tenné.”

  De mivel a globális felmelegedés miatt úgyis mind meghalunk, ha jól értem Tibor bá’t, így valójában nem kockáztatunk semmit. Pár szerencsés orosz fiatal gyorsan hal meg, nem lassan, megfőve, mint mi. Tehát pozitív a tankok szállítása. Nem?

 24. 22. János
  Ezek az AWACS-ok az ilyen proxy háborúkban tökéletesek, a műholdakkal egyetemben.
  DE abban a pillanatban, hogy kirobbanna egy NATO-Oo. háború mennének a levesbe. Vagy elpucolnának olyan messze, hogy nem éri el őket a ruszki légvédelem (de onnan már ők sem látnának semmit) vagy le lennének lődözve kb. az első órákban. A műholdak szintén. Menne egy két EMP/HEMP, aztán amit nem sodort el a bomba lökéshulláma annak elektronikája menne rotyra. Attól kezdve a NATO/USA is csak a hagyományos eszközökre támaszkodhatna (iránytű, derótosanalográdió, nyuszitalpas közlegény). Nem is értem ezt a sok extra kütyüt, mit várnak tőlük amikor még GPS sem lesz. Na de ők tudják. Jelen körülmények nagyon ideálisak ehhez a kesztyűs kezes művelethez, de egy daráló nagyon hamar ráébresztené a nyugatot is, hogy semmi sem úgy van, ahogy ők elképzelték.

 25. 20-21.

  Hát igen, vannak még józan gondolkodású emberkék itt, bár kisebbségben.

  9.
  Nocsak, kezd leesni a tantusz. 🙂 (Ez az első mondatodra vonatkozik).

  Egyébként nagyon téves gondolkodás lenézni a nyugati stratégákat. Bár kétségtelenül követnek el hibákat, (még mindig kesebbszer, mint az oroszok) de a hibákat gyorsan és késedelem nélkül korrigálják.

  Ukrajna pedig tényleg egy korrupt ország (volt) de ez nagyon gyorsan változik. A háborús helyzet pedig felgyorsítja a korrupciótól való megszabadulást. Tudom az orosz fanok szeretnék ezt másképp látni, de a vágyvezérelt gondolkodásuk félrevezeti őket és nem látják, hogy mennyi minden megváltozott az utolsó egy évben.

 26. Amúgy meg ha mondjuk vége lenne ennek a háborúnak atom nélkül akkor mi lenne a következő olyan esemény ami az oroszokkal atomháborús veszély lenne?Persze az amcsik csinálhatnak ilyen szituációkat még de nagyon egyértelmű lenne ha kiprovokálnának pl 1 év múlva egy más helyszínen de Oroszo-al kapcsolatban.Amúgy meg az atomtöltetek hogy állnak ? Mennyi a szavatossági idejük?Vajon publikusak ezek az adatok. A nagy részük vajon mikor jár le? Ha lejárat előtt vagyunk akkor meg lehet úgy van vele hogy a szituáció miatt is be kell vetni mot .Mert ha most nem veti be és pl. 5 év múlva jön megint egy szituáció amikorra megint be kellene vetni de akkora meg újat kell gyártani brutál pénzeken akkor lehet beveti most.Persze gondolom hogy nem az összes töltet azonos évben jár le.De ha már megvannak a töltetek és adott a szituáció akkor meg csak beveti.Persze az is lehet hogy mittudomén 20 év múlva békében szépen leszerelik a lejárt tölteteket.Ha azt nézzük akkor brutál pénzekbe volt a semmi 20-30 éven át.Az atombunkerek állapotát fenntartani is szintén brutális összeg gondolom. Ígynézve logikailag itt az alkalom az atomháborúra mert ha nem veti be akkor csak a költégek növekednek. Ha beveti akkor utánna már nem kell költeni új atomtöltetekre és bunker karbantartásra.Csak azt kell megnézni a vezetőknek hogy hogy jönne ki a legjobban belőle Oo.Persze ez egy pesszimista gondolatmenet.

 27. Amúgy meg ha mondjuk vége lenne ennek a háborúnak atom nélkül akkor mi lenne a következő olyan esemény ami az oroszokkal atomháborús veszély lenne?Persze az amcsik csinálhatnak ilyen szituációkat még de nagyon egyértelmű lenne ha kiprovokálnának pl 1 év múlva egy más helyszínen de Oroszo-al kapcsolatban.Amúgy meg az atomtöltetek hogy állnak ? Mennyi a szavatossági idejük?Vajon publikusak ezek az adatok. A nagy részük vajon mikor jár le? Ha lejárat előtt vagyunk akkor meg lehet úgy van vele hogy a szituáció miatt is be kell vetni most .Mert ha most nem veti be és pl. 5 év múlva jön megint egy szituáció amikorra megint be kellene vetni de akkora meg újat kell gyártani brutál pénzeken akkor lehet beveti most.Persze gondolom hogy nem az összes töltet azonos évben jár le.De ha már megvannak a töltetek és adott a szituáció akkor meg csak beveti.Persze az is lehet hogy mittudomén 20 év múlva békében szépen leszerelik a lejárt tölteteket.Ha azt nézzük akkor brutál pénzekbe volt a semmi 20-30 éven át.Az atombunkerek állapotát fenntartani is szintén brutális összeg gondolom. Ígynézve logikailag itt az alkalom az atomháborúra mert ha nem veti be akkor csak a költégek növekednek. Ha beveti akkor utánna már nem kell költeni új atomtöltetekre és bunker karbantartásra 😀 Csak azt kell megnézni a vezetőknek hogy hogy jönne ki a legjobban belőle Oo.Persze ez egy pesszimista gondolatmenet.

 28. Mit gondoltok egyébként, hogy szilveszter este óta miért nem volt komolyabb támadás az ukrán infrastruktúra ellen?

  13 nap telt el azóta és semmi komoly rakéta vagy dróntámadás az ukrán elektromos hálózat vagy vízrendszer ellen.

  Talán mégiscsak igazak a hírek, hogy az oroszok kezdenek erősen kifogyni a precíziós rakétákból?

 29. 29 – Gyarmathy

  A pravoszláv ünnepek alkalmával minden ruszki vámos berúgott és még csak most józanodnak ki. Késik az aktuálisan importált mosógépek elvámolása.

 30. 9. Károly,

  “Vajon még komolyabb fegyvert mit küldhet a nyugat, ha ez az öt-hat féle tank ami hetek hónapok alatt érkezni fog mégsem lesz elég, hogy az oroszt kiverje még az elcsatolt területekről is? ”

  Csakhogy tudd, már egy ideje folyik a kiképzés F16-osokra, azaz ukrán pilóták garmadája már tudja kezelni a legnépszerűbb, legnagyobb számban rendelkezésre álló amerikai harci repülőgépet. Csak azért, hogy ha odaadják nekik, akkor azonnal tudják használni.

  Szóval hidd el, az MBT -k még nem a végső adu.

 31. “német tankok gurulnak Oroszország ellen”
  stb.
  Undorító, aljas, ruszki propaganda.
  Miért támadt Putyin arra az Ukrajnára, amelynek 5 nemzetközi szerződésben garantálta a szuverenitását? Ez a kérdés. Minden egyéb csak moszkovita hazudozás.
  Mi szükség volt erre Tibor? Rubeles ösztöndíja van?

 32. 31. Gyarmathy
  Az F16-osra folyik a kiképzés, erről nem hallottam. Mikor fejeződik be a kiképzés és van e híred, hogy mikor érkezhetnek a gépek? Az sem mellékes, hogy hány darabot adnak.
  Ez lehet a következő szintlépés.

 33. 32. Károly,

  Ki tudja, mikor érkeznek F16-osok Ukrajnába. Ez politikai döntés (és a bekövetkező események, történések függvényében bármikor várható).

  A kiképzés azonban folyik már hónapok óta az Egyesült Államokban. Nem könnyű megbecsülni, de százas nagyságrendű az ukrán pilóták száma, akik máris vagy heteken belül tudják kezelni, vezetni ezeket az amerikai repülőgépeket.

  Szóval a MBK-k (Main Battle Tanks) szállítása csak egy epizód és van még (már rendelkezésre álló) újabb fokozat a Nyugat eszköztárában.

 34. Gyarmathy: júniusban már végetértek a kiképzések, szeptemberben küldték volna a gépeket, csak az ukránok túlnyerték magukat, túl hamar ért volna véget a háború – ez ellentétes volt az USA érdekeivel. Tankokat se nagyon mernek küldeni, nehogy Moszkváig menjenek az Ukránok.

 35. 36. Mariska,

  Jó észrevétel. Bizony, ukrán pilóták készen állnak amerikai harci repülőgépek vezetésére. (A kiképzések nem értek véget, csak hivatalosan).

  A Nyugat fokozatosan engedi át az egyre fejlettebb, ütőképesebb haditechnikát, hogy az ukránok ne nyerjék túl magukat. Ugyanis itt egy atomhatalom kifárasztásáról, fokozatos gyengítéséről van szó, ha valakinek ez még nem világos.

 36. 36 – Mariska

  Ne haragudj, de ezt rosszul tudod!

  Az amerikaik igazi félelme azt volt, hogy “ha túl sok tankot adunk egyszerre az ukránoknak, akkor ezek Húsvétra már a Bajkál-tóban fogják áztatni a banderista seggüket.”

  Bizony.

 37. Mariska,

  Az orosz fanokat a tények nem nagyon zavarják. Egy évvel ezelőtt arról hadováltak, hogy az orosz hadseregnek Ukrajna pár nap. Sőt, ha akar, Putyin másnap Kijevben reggelizik.

  Aztán most így közel 11 hónap háborúzás után, a patyomkin falak leomlása után – nem kicsi szórakozásomra – mégiscsak van magyarázat arra, hogy az orosz haderő 20 km frontszakaszon balf@szkodik, vérzik, kínlódik hónapok óta.

  Nem kínos ez, orosz fan barátaink? 😀

 38. 39.Gyarmathy

  Akkor atomot a muszkára..valami legyen már..vagy a ruszkik dobjanak atomot és vége a balfaszkodásnak..

 39. 40. Apofis,

  Nincs atom és nem is lesz. Ezt a meccset szépen, hosszan, türelmesen le kell játszani.

  (A moderálásom megszűnt. Mégiscsak korrekt, rendes ember ez a Tibor bá, annak ellenére, hogy sok mindenben nem értünk egyet!)

 40. Amúgy Nagy-Britanniában van valami vizsgálat, amely a tehergépkocsivezetők mentális állapotát méri fel? Vagy anno a calais-i helyzet miatt inkább enyhítettek ezeken, ha voltak egyáltalán? Ezt tudja valaki?

  … meg azt szeretném megkérdezni, hogy a Tibor bá´által emlegetett Simicskának volt-e esetleg érdekeltsége a teherfuvarozásban és mikor mondta pontosan azt, mit a bloggazda idézett tőle? Van itt egy fidesznyik, aki tudna erről felvilágosítást adni?

 41. 42, Zsolt

  Pontosan mire vagy kíváncsi? A sofőrök súlyos büntetési összege ellenére ismétlődő, migráns-fuvaroztatás indokára?
  Vagy a kitoloncolási eljárás alatt lévő fogvatartási központokban raboskodó migránsok mentális egészség vizsgálatára?

 42. 30. Gyarmathy

  Szóval a ruszkik már megint kifogytak a rakétákból.

  (Ásít.)

 43. “Mit gondoltok egyébként, hogy szilveszter este óta miért nem volt komolyabb támadás az ukrán infrastruktúra ellen?

  13 nap telt el azóta és semmi komoly rakéta vagy dróntámadás az ukrán elektromos hálózat vagy vízrendszer ellen.

  Talán mégiscsak igazak a hírek, hogy az oroszok kezdenek erősen kifogyni a precíziós rakétákból?”

  Atlantista ügynökünk megint álmodozik!!!!

  https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/happening-now-large-barrage-of-russian-missiles-hitting-ukraine

 44. @46 Zsolt: Tökéletesen passzol (ide is). Nem mellesleg fetrengve röhögős, örök darab 🙂

 45. 46…Zsolt
  45…SzJ

  Csak a gdpr-t meg ne sértsétek, ha esetleg már letisztázódott nálatok az “atlantista-ügynök” személye.

  Jövőnk:
  Kérlek maradj itt, legfeljebb nem szólsz hozzá.

  (A börzsönyi hegylakó szakember mikor fog vajon itt újból ékeset szólni?)

 46. 48 – János

  “A börzsönyi hegylakó szakember mikor fog vajon itt újból ékeset szólni?”

  Ő kicsoda? Régebben írt csak?

 47. Nohát, két hét után rakétázott egyet megint az orosz hadsereg.

  Három és fél hónappal az ukrán áramhálózat elleni háború megkezdése után és a legújabb akció utáni estén:

  #https://www.youtube.com/watch?v=JW6Y75BghTM

  Node a kicsinek is örülni kell, igaz ruszki fan barátaim. 🙂

 48. 48., 49.

  Gondolom rám esett a célzás. Nem börzsönyi vagyok, de mindegy. Az ékesszólásról annyit, hogy semmi értelme nincs ha nem változik tőle semmi.
  Ez nem csak rám igaz. Annak a hangját hallatja a tág média akit kiválaszt.
  Jó példa erre az, hogy esetleg senki nem ismeri egy tízdiplomás Harvardon végzett ember véleményét vagy bárki másét aki esetleg jelentős szaktudással rendelkezik.
  Ugyanakkor milyen érdekes, Greta Thunberget nulla szaktudással is véleményformálóvá tették. Azért lehet Greta egy báb mert vehemensen ontja a közhelyeket a környezetvédelemről, de a háborúk ellen már egy szava sincs. Milyen érdekes….. Gondolom arra is utasítva lett, hogy véleményformálóként erről már ne beszéljen. Ennyit az ékesszólásról .

 49. 52 – Vidéki ember

  Nem jutott az eszembe, hogy rád célzott a fórumtárs.

  Greta Thunberg esetét pedig jól látod. Szerintem a szülei bűnözők. Odadobták a sérült gyereküket a média- és marketingiparnak és rengeteg pénzt csináltak ebből. Ráadásul tényleg csak a közhelyeket és a lózungokat ismétli a kislány, amivel telebeszélték a fejét. Valahol kifejezi az esete a Nyugat romlottságát. Már a gyerekre is csak tárgyként tekintenek ebben a halál kultúrájában. Persze nem akarok teljesen általánosítani; de Greta esete szimbolikus. Szégyenletes. Színpad az egész világ!

 50. 42. Zsolt
  ”Amúgy Nagy-Britanniában van valami vizsgálat, ”

  Tisztelt Zsolt
  Amúgy Nagy-Britanniában nem csak vizsgálat van, hanem leleplező cikk is:

  A Declassified brit weboldal kutatása feltárta, hogy “az Egyesült Királyság több mint 40 puccskísérletet tervezett vagy hajtott végre külföldi kormányok ellen 27 különböző országban a második világháború vége óta”.

  A jelentésből egy újonnan feloldott dokumentum alapján kiderült, hogy “a katonaság 1945 óta 83 katonai műveletet hajtott végre 47 különböző országban”.

  A legfigyelemreméltóbb brit erőszak-alkalmazások a titkos inváziók vagy a kormányok megdöntésére irányuló fegyveres kísérletek voltak, mint például Brit Guyana (ma Guyana) 1953-ban, Egyiptom az 1950-es években, Irak 2003-ban és Líbia 2011-ben…

  1976-ban a bizonyítékok azt mutatják, hogy a britek részt vettek az olaszországi kormány megdöntésére irányuló puccsban.
  Az MI6 két puccsban vett részt Azerbajdzsánban, 1992-ben és 1993-ban, hogy előmozdítsa a brit olajérdekeket – különösen a BP-t – az országban.
  A szíriai Bassár Aszad volt a célpontja egy régóta tartó brit hadműveletnek, amelynek célja a fegyveres ellenzék kiképzése és támogatása, valamint a média- és segélyműveletek előmozdítása a rendszerváltás támogatása érdekében.

  A Brit nagykövet támogatta az Evo Morales elnök elleni 2019-es jobboldali puccsot, és abban, hogy az Egyesült Királyság lítiumhoz való hozzáférésének biztosításával kapcsolatos érdekei kulcsszerepet játszottak.
  Venezuelában az Egyesült Királyság sok más nyugati országgal együtt 2019-ben elismert egy alternatív kormányt Nicolas Maduro helyett, támogatva Juan Guaidót “ideiglenes elnökként”.

  EZ A NYUGAT, A HELYES TÁBORBAN VAGYUNK

  /https://declassifieduk.org/britains-42-coups-since-1945//

 51. @54 L.S. Hoppácska, jó kis összefoglaló!
  Bár, az itteni galambok ezt is kimagyarázzák, ebben biztos vagyok.
  Vagy, egyszerűen tudomást sem véve róla, nem reagálnak. Ez a két taktika van, amikor kínos kérdések merülnek fel.

 52. 54 – 56.

  L linkjeit forrásait nem árt azért óvatosan kezelni. Érdekes ezt máskor tudjátok, csak ha megegyezik a teóriátokkal (az orosz fansággal és az amerikanyugatmagaasátán) akkor csont nélkül jöhet.

  No de vegyük úgy, hogy amit L fórumtárs írt, ez alkalommal az utolsó betűig igaz.

  És akkor mi van?

  Tibor bá: “Nem magyaráznak ki semmit. Nyugat szent, Putyin agresszor.”

  Soha nem írtam, hogy a Nyugat szent. (szerintem más sem). Csak azt, hogy a kisebbik rossz.

  Putyin agresszorságát pedig nem menti semmilyen formában, hogy a Nyugat sem szent.

  Tibor bá stílusban az orosz fanok szerint: A Nyugat a nagy sátán és minden baj okozója. Putyin viszont egy szent, népének védelmezője. 🙂

 53. Most elvileg eddig a lenegyelek küldönek tankot.A németek még gondolkodnak rajta(Mint egy szappanoperában nem egyből történik a cselekméy hanem várni kell pár részt a fordulatra :D) , de szerintem valamennyit küldönek.
  Közben Moszkvában tegnap nagy darukkal helyeztek rakétavédelmi rendszert a kormányzati épületre .Egyrészt mutatni akarják az orosz népnek hogy a csúnya ukránok, de másrészt tartonak attól hogy ukrajnának még van olyan rakétája
  amivel esetleg elérhet Moszkváig. (én nem tudom nem vagyok szakértő, az atv-n mondta este a napi hírek című műsorba azthiszem, újabban azt szoktam nézni néha mert a gép előtt nincs kedvem ülve a századik hírportált megnyitni.Jó a meleg szobában kinyúvadni
  és nézni ezeket a műsorokat (egyébként az elemzők nem hülyék és elég reálisan értékelik a helyzetet szóval akinek nincs kedve még este is a gép előtt görnyedni az az ágyból nézheti ezeket a hírtv-n és ATV-n(most mindegy hogy milyen kormánypárti mert a
  háború tekintetében jó elemzések vannak.És aki már unja az akciófilmeket az nézze ezeket helyette 😀 Mindig van fordulat: például most az hogy küldönek e a németek tankot, mert ha usa küld akkor a németek is fognak azt mondták.És még az is izgi hogy mennyit? 😀
  A másik hogy ha rakétavédelmi rendszert telepítettek Moszkvában a kormányzati épületre akkor lehet nem alaptalanul próbálnak az ukránok majd ellőni Moszkváig.De erre mit reagálna Putyin.Amúgy is nagyobb offenzívára készül márciusban , elvileg a 300 ezer behívott katona fele van csak még kiképezve. Az egész izgi mert nem tudni mikor jön egy nagyobb fordulat vagy eszkaláció, esetleg egy olajvezeték elzárás 😀 Amúgy meg az elemzők azt mondták a műsorban hogy van Oo. részéről egy szájkarate.De Oo. meg azt mondta most is hogy könnyen egy globális konfliktus helyzet alakullhat ki.Persze nem veszi őket senki komolyan az EU-ban.De ami izgi hogy valóban nem tudni hogy még szájkarate vagy esetleg tényleg nemsokára elszakad a cérna 😀

 54. Petr Bytron, AfD-s parlamenti képviselő beszéde a Bundestagban, 2023. január 19.

  Elnök asszony, tisztelt kollégák! Először is: Tisztelt CDU/CSU-s kollégák!

  Ez egy érdekes megközelítés, amit itt alkalmaznak: német tankok Oroszország ellen Ukrajnában! Ezt egyébként már a nagyapáitok is megpróbálták a Melnyikekkel és a Banderákkall. És mi lett az eredménye? Mérhetetlen szenvedés, több tízmillió halott mindkét oldalon, és végül orosz tankok itt Berlinben. És kettő közülük kint áll elöl, és minden reggel el kell menni mellettük, és emlékezniük kell!

  A külpolitika, kedves barátaim, nem tankok küldéséről szól, hanem a diplomáciáról, az egyensúly, a megértés és a kompromisszum megtalálásáról. És sajnos mindazokat – és ez minden pártra vonatkozik -, akik ezt a megközelítést támogatták, tavaly a Parlamentben megrágalmazták. Ide tartozik a volt külügyminiszterek és a volt kancellárok is. Bárki, aki kiállt a német érdekek mellett, Putyin ribancaként lett becsmérelve. Mindenkit, aki kiállt az amerikai érdekek mellett, Ukrajna megmentőjeként üdvözöltek. És ez mindkettő tévedés.

  Ez hazugság. Ez hazugság, és ezt minden katonai szakértő megerősíti, mind az amerikaiak, mint Milley vezérkari főnök, mind a németek, mint Vad tábornok. Az oroszoknak több mint 10.000 tankjuk van, 2 millió embert tudnak mozgósítani. 200 Mardert vagy más tankot tőlünk nem számít. Ezt a konfliktust katonailag nem lehet megnyerni. Ennek a konfliktusnak azonban vannak nyertesei. Steingart Gábor “Fókusz” című írása nagyszerű munka. A cikk címe: “Az USA megnyeri a háborút Ukrajnában”. Az USA geopolitikai szempontból győztes: kiterjesztette befolyási övezetét az orosz határig. És gazdaságilag is nyerésre áll: a szankciókból és a fegyverszállításokból profitál. Tudták ezt? Az amerikaiak fegyvereket bérelnek Ukrajnának. De Ukrajna le van égve, nincs pénze. És akkor mit csinálnak az amerikaiak?

  A Financial Times kiderítette: nyomást gyakorolnak az EU-ra, hogy fizessen Ukrajnának! De nem csak arra kényszerítik az EU-t, hogy fizessen, hanem azt akarják, hogy mi adjunk nekik pénzt, ahelyett, hogy kölcsönadnánk nekik! És azt akarják, hogy ez automatikusan történjen, lehetőleg havi részletekben. És az egészet el kell fedni és titokban kell tartani! Ezért van az, hogy az alapot, amelyből az EU ezt a pénzt a hadseregnek fizeti ki – ezt hallgassátok meg – Békeeszköznek hívják. A kancellár úr pedig a legnagyobb hazugságot mondta, amikor “különleges vagyonként” emlegette a 100 milliárd eurós új amerikai fegyvervásárlást Németországban.

  Nem, kancellár úr, a 100 milliárd euró nem különleges vagyon, hanem különleges adósság, amelyet a német adófizetőknek kell viselniük. A propaganda, az eltussolás ellenére a németek többsége nem akarja ezt a háborút. És kérdezem Önöket, kedves CDU/CSU-s kollégák: kinek a nevében tesznek ilyen javaslatot? A válasz, amit ön is adott a javaslatában: a közép-európaiak állítólag követelik, és – várjon csak – a NATO főtitkára és az amerikai nagykövetség is követeli! Ilyen messzire jutottunk!
  A CDU/CSU javaslatokat terjeszt a német Bundestag elé a NATO és az amerikai nagykövetség követeléseinek teljesítésére. Ott durrannak a dugók a BlackRock-nál, hogy ünnepeljenek, ugye, Merz úr? Kedves CDU/CSU-s kollégák, önöknek nem szabadna a NATO, az amerikai nagykövetség vagy az amerikai fegyvergyártó cégek kötelékébe tartozniuk. Elkötelezettnek kell lennie a német nép iránt. A német nép nem akarja ezt a háborút. A német nép nem akarja ezt az eszkalációt. A német nép nem akarja ezt a fegyverkezést. Ezért nem értünk egyet ezzel a javaslattal.

  Köszönöm.

  https://yandex.com/video/preview/3449665801524937825

 55. Egy cseh fegyvergyártó cég, 15 db. megerősített szimplafülkés Toyota Land Cruiser-eket – platóján ikergéppuskával (14,5×114 mm lőszer) – fog küldeni az ukrán harcosoknak, várhatóan már februárban.

  forrás: gift fór pútyin

 56. Ha a németek nem mernek külden harckocsikat (más országok esetleg egy párat) akkor úgy néz ki hogy eszkaláció nem várható mert ha tankot nem küldönek akkor gondolom más nagyobb fegyvert sem fognak.
  Legfeljebb még akkor ha az orosz belekezd a nagyobb offenzívába.De szerintem akkor sem fognak/mernek.Úgy néz ki hogy nem lesz világháború.Persze váratlan fordulat jöhet 😀

 57. Tank you Schulz!

  Indulnak a Leopárdok. A lengyelek csendben kiképeztek rá 600 ukrán kezelőt.

  Magyarország 50 liter tankpezsgőt ajánlott fel.

 58. 62, andrew

  Nagyobb hatótávolságú rakéta, gumikerekes önjáró löveg-és lövészpáncélos, rakéta sorozatvető, nagy hatótávolságú drón, 155 mm-es lőszer, aknavető meg van ígérve…

  Ennek az lesz a vége, hogy az EU és a NATO ultimátumot fog kapni nyílvánosan a világ televízióin keresztül, hogy a kitűzött időpontig fejezze be a régi-és új orosz területek, települések elleni tűzcsapásokat és diverzáns cselekményeket.

  Ha nem fejezi be a Nyugat a fegyverszállítást-és egyéb harci támogatást, akkor indul a Kaliber és a Zirkon normál töltettel a parancsnoki központokra és egyéb kommunikációs infrastruktúrára.

  Ha ezt sem értik és küldik Oroszországra a válaszcsapást, akkor felemelkednek a Sátánkák vagy az amerikai (angol) flotta kap végzetes találatot, bárhol is tartózkodjon az óceánokon.

  Szerintem Észak-Korea és Irán sem lenne tétlen…

  (Gondolom az uránmagvas lőszer használatát sem nézik vidáman az oroszok.)

 59. “Greta egy báb mert vehemensen ontja a közhelyeket a környezetvédelemről, de a háborúk ellen már egy szava sincs. Milyen érdekes….. Gondolom arra is utasítva lett, hogy véleményformálóként erről már ne beszéljen. ”

  Nem tisztem védeni, meg miért tenném.

  De a Greta ugye a saját korosztálya jövőjéért szólalt fel.
  Nyugateuropaiként nem igazán izgatja az ukrán háború, a NATO mellett annak az esélye, hogy megtámadja Oo a nyugatot kb. a nulla közeli.
  Ott ukrajnában aprítják egymást, ez Greta szempontjából annyit jelent, hogy csúszik a környezetvédelem, nő a CO2 kibocsátás. Ezt szóvátenni lenne az ő “profilja”. 🙂
  A nyugati támogatások költsége egy átlag svéd középosztálybeli számára gyakorlatilag érdektelenek. Az hogy ölik ott egymást, az nagyon sajnálatos humanistaként, de az ő ügyük, minket (itt nyugatra) annyiban érint, hogy nyomják vissza az oroszokat, hogy megértsék addig övék, ha kijjebb nyujtják a kezüket, akkor majd rácsapnak.

 60. zozo, szerinted van jelenleg bárhol Ukrajnában zöld fa? 🙂

  Ez nem Abrams, egyébként…

  nincs megbízható hírforrás…

 61. Mert a többi orosz forrás megbízhatóbb?
  Ott ahol Abramsok vannak ott zöldek a fák. Nem?

 62. helyesbitek: nem ukrajnai Abrams. Valami délebbi helyen bevetett, afrika, vagy irak…

 63. Ha ebben hazudnának, akkor mit lehetne nekik elhinni?

 64. Ne legyetek már teljesen debilek… a képen látható a cikk címe: iraki

  Hová süllyed már ez a fórum?!!

 65. Jövönk

  Az eredeti orosz tweetre lett rátéve a megfejtés. Hiszen az Abransokról csak ma döntött Biden.

  Az Orosz követői viszont megünnepelték az Abrams halálát.
  Mint az itt tülekedők zöme.
  Hasonló bullshittekkel etetve egymást.
  Ennyi.

 66. Nahát, megy első körben vagy 100-120 harckocsi (battle tank), de majd megy ott több is.

  Közben már lengetik az F-16 -osok, A10-esek küldését. Vagyis elkezdődött az oroszok puhítása, hogy szokják a gondolatot, nyugati harci repülőgépeket kaphatnak az ukránok.
  És ha mennek, azok elég gyorsan oda fognak érni. Az ukrán légierő képzése javában tart ezekre a típusokra.

 67. Következő szállítási mennyiség:
  USA
  ▪️ 31 M1 Abrams tank
  ▪️ 100 Bradley IFV; 
  ▪️ 100 lánctalpas páncélozott szállítójármű M113;
  ▪️ 18 db 155 mm-es önjáró löveg M109A6;
  ▪️ 250 db M1117 páncélozott jármű;
  ▪️ 138 HMMWV SUV;
  ▪️ 100 db Stryker kerekes páncélozott szállítójármű;
  ▪️ GLSDB lőszer;
  ▪️ 36 db 105 mm-es tarack;
  ▪️ 1 db Patriot;
  ▪️ 6 db Nasams;
  ▪️ 18 MLRS HIMARS;
  Kanada
  ▪️200 Senator páncélozott jármű;
  ▪️ 1 NASAMS ;
  Egyesült Királyság
  ▪️ 14 Challenger 2 tank;
  ▪️ 600 kisrakéta rakéta;
  ▪️ 30 db 155mm-es AS90 önjáró fegyver;
  ▪️ 200 gyalogsági harcjármű/páncélozott szállítójármű;
  Lengyelország
  ▪️ 14 db Leopard 2 tank (valószínűleg A4-es módosítások);
  Franciaország
  ▪️ 40 db AMX-10RC kerekes tank;
  ▪️ Bástya páncélozott járművek;
  Németország
  ▪️14 db Leopard 2 A6 tank ▪️
  40 db Marder gyalogsági harcjármű;
  ▪️ 1 db Patriot;
  ▪️ 3 db Iris-​T légvédelmi radar+ 3 db TRML-4D radar;
  ▪️ 2 db TRML-4D radar; 
  Norvégia, Dánia
  16 db 155 mm-es kerekes önjáró löveg Zuzana-​2 
  Csehország
  ▪️120 db T-72M harckocsi
  ▪️26-30 db 152 mm-es kerekes önjáró löveg Dana-​M2;
  Hollandia
  ▪️1 db Patriot üteg; 
  Svédország
  ▪️50  BMP CV-90;
  ▪️12 db 155 mm-es Archer kerekes önjáró fegyver;
  Észtország
  ▪️10 db FH70  155mm tarack;
  ▪️10 db 122mm-es D30 tarack;
  Olaszország-Franciaország
  ▪️1 db SAMP/T;
  Norvégia
  ▪️Caesar 155mm  -es kerekes önjáró fegyverek

  A Leopard 2 teljes száma 112 db. lesz a Bloomberg szerint

  (És nem egy Ramstein van előttünk, Szlovákia MIG-29-eseket készít elő. Légi támogatás nélkül roncsok lesznek a felsorolt tételekből.)
  Nem véletlenül építik a lengyeleknél a helikopter-támaszpontot…

  A német szállítást részletesen megírom még a forrással együtt, egészen a hálózsákok darabszámáig lebontva.

  72, Zozó
  Gyere le a twitterről. Tele lett rosszindulatú és rémhírterjesztő automata fiókokkal.

  73, Gyarmathy
  A csehek ezidáig is küldtek és javítottak T-72-es harckocsikat az ukrán hadseregnek. A románok is folyton küldik a muníciót.

 68. 65: azért svédként Grétát is érinti a háborús helyzet, hiszen Oroszország szomszédjaként emiatt jelentkezett NATO tagságért hazája.
  Viszont hogy nincs egy szava se a háborúval kapcsolatban, az biztos nem igaz, mert a támadás megindulásának másnapján pl az orosz nagykövetség előtt tiltakozott.
  Hogy azóta nem volt újabb megszólalása a témában, vagy csak a média nem kapta fel, ha mondott is valamit, azt nem tudom, nem követem ennyire…
  Tizenéves lánytól meg mit várnánk, minthogy közismert tényeket emlegessen fel a környezetvédelemmel kapcsolatban? Saját klímamodellt kellene építenie, mielőtt megszólalhatna?

 69. 74. Jánso

  Nem tűnt fel még senkinek, hogy a románok sehol sincsenek a listán???
  Pedig tele vannak volt SZU technikával, oszt még sem adnak az ukránoknak és az USA sem noszogatja őket. Több száz T-55/62-esük meg ezer feletti BTR/BMP meg egyéb ócskavasuk van. Aztán szépen kussolnak USA segédlettel!

  Én a Magyar Kormány helyében, ha basztatnának a fegyverszállítás elmaradása miatt, nekik szegezném a kérdést, hogy ezt miért nem kérik a románoktól??? Majd ha ők elküldik a készleten lévő SZU technikát, akkor mi is elküldjük a mi készletünket.

  Vagy az is lehet, hogy fű alatt küldenek és megkérték a szövetségeseket, hogy ne verjék nagydobra annak érdekébe, hogy ne kerüljenek a medve célkeresztjébe (jól jöhet ez, ha át akarnak majd állni).

  Dehogy a tankokról is szóljak.
  A nyugati tankok és egyéb harci eszközök ellenszere nagyrészt az lesz, hogy a nyugattól – ukránok által hátrahagyott – és így Oo. által megszerzett páncéltörő eszközök kerülnek majd bevetésre. Ezeknek éppen úgy ki vannak szolgáltatva a LEO-k és az Ábrahámok, mint a SZU tankok.
  Nem lesz valami szép látvány, amikor a nyugat által adott bottal verik a ruszkik a nyugati technikát.

 70. Gondolom a tankokat vasúton viszik Ukrajnába.Amúgy miért nem lövik szét a vasúti szállítás közben a tankokat?Persze gondolom nem egyszerre viszik de műholdról akkor is látják az oroszok.

  Egy orosz szakértő szerint a dunára kellene atomot dobni:
  #https://index.hu/kulfold/2023/01/25/haboru-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-szolovjov-duna-atombomba-oroszorszag/

  Mondjuk az kemény lenne mert egy atom esetén olyan lyuk maradna hogy lehet nem is a medrében folyna tovább a duna 😀

 71. 77 – Én ugyan nem értek hozzá, de gondolom, kap egy komoly légvédelmet a szállítmány.
  Csak úgy van értelme.

  A Dunára meg pont miért? Közelébe se megy Ukrajnának. Pont minket, a leghűségesebb picsikutyát akarnak szétkúrni? Megteszi az nekünk a bábjuk, a miniszterelnökünk.

 72. 78. Ábel

  Nem kell légvédeni őket, mert az orosz nem is akarja elpusztítani.

  Így épül nyugatnak a csodacsapda.
  1. lépés a csapda megfeszítése/felhúzása.
  Hadd jöjjön a technika Ukrajna keleti oldalára. Hadd égjen el ott. Majd ha nem lesz már amit küldeni és elfogy a humán erő is, akkor szépen megindul a medve, körbe zárja a városokat, nem ostromol nem öli tovább az ukrán bakát (kell az jobb időkre – türelem, mindjárt oda érek) és komótosan megy nyugat felé.
  2. lépés, csapda élesítése.
  A nyugat azt látja, hogy az orosz el fogja foglalni Ukrajnát, gyórsan közeledik a nyugati határához. Hogy megmentsen valamit ebből a bábállamból, be fog menni, azaz beküldi a románokat és lengyeleket, hogy szálljanak meg minél többet nyugat Ukrajnából (remélem mi kimaradunk ebből!).
  3. lépés, a csapda lecsapódik
  Az orosz szembesíteni fogja az ukránokat, hogy a nyugat elárulta őket, csak azért harcoltatta az orosz testvér ellen, hogy megszerezze a javait. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy, most amikor már elveszett a konc, Ukrajnától területeket rabol lengyel és román segédlettel. Oroszország anyácska pedig segíetni fog az ukrán népnek, hogy visszaszerezze amit Lo. és Ro elvett. Most már minden ukrán láthatja ki a gonosz.
  Ennek a propaganda szövegnek az lesz az eredménye, hogy az ukránok az elszedett területeik visszaszerzése okán átállnak orosz oldalra és akkor már nem csak az orosszal kell szembenéznie a nyugatnak, hanem a nagyon de nagyon dühös és harcedzett ukránokkal is.

  Ha pedig a 2. lépést nem akarja meglépni a nyugat, mert látja a csapda természetét, akkor hát így jártak. Ukrajna lengyel, román és magyar határán majd integetnek az orosz bakának. De szerintem bele fog lépni a nyugat. Nem lesz más választása.

 73. 79 Bendegúz
  Szeretem olvasni a forgatókönyveid , mert elég apokaliptikus dolgokat szoktál írni amiben általában felvillan mégha csak egy pillanatra is az ukrajnával szomszédos országok belesodródása a háborúba.

  Meg belegondolva amúgy is presztizsveszteség lenne megpróbálni szétlőni vasúton a tankokat.Szép komótosan megvárja hogy elvigyék a tankokat a helyükre esetleg használják is.
  Aztán majd kitalál valami más megtolrást:lehet egy későbbi megtorlás plédául majd újabb szállítmányok után de lehet már most is vasutak bombázása,maradék olajvezeték elzárása, nagyobb offenzíva indítása, taktikai atom ukrajna területén, hemp, eseteg taktikai atom ukrajnán kívül 😀
  Elvielg amúgy EU-ban 2000 db leopárd van összesen , 112 db megy nekik, még marad Európának elég sok, kifogyasztani elég nehéz lesz EU-t a tankokból.

 74. 81. andrew

  “Meg belegondolva amúgy is presztizsveszteség lenne megpróbálni szétlőni vasúton a tankokat. Szép komótosan megvárja hogy elvigyék a tankokat a helyükre esetleg használják is.”
  Jól mondod. Mennek a darálóba.
  Most Európa készleteit égetik el az oroszok. Ne gondold, hogy nem lehet fentről támadó ATGM-el kilőni a LEO/Abrams/Chelenger tankokat. Na meg ott a másik oldalon a brutális tüzérség, ami ellen nem nagyon vannak védve a harckocsiik. Na meg az aknamezők (ha egy tank ledobja a hernyótalpat, akkor kb. céltábla lesz belőle). Na meg ott van az a mérhetetlen sár, amit nem nagyon fognak bírni ezek a nagy tömegű tankok.
  Jó sok a na és kevés a tank.
  A végén Európa is tankok nélkül marad.

  “Aztán majd kitalál valami más megtolrást:lehet egy későbbi megtorlás plédául majd újabb szállítmányok után de lehet már most is vasutak bombázása,maradék olajvezeték elzárása, nagyobb offenzíva indítása, taktikai atom ukrajna területén, hemp, eseteg taktikai atom ukrajnán kívül 😀”

  Vasutat nincs amiért bombázni, egy nap alatt javítható civilek által is (hidak más, de az kell az orosznak is a majdani előrenyomulása miatt).
  Az olajvezetéket előbb utóbb elzárják. Mo-ra tekintet nélkül (nem véletlen, hogy a kormány az adriai vezetéken kezdett nyomulni már vagy 3 hete).
  Nagy offenzívának még nem jött el az ideje. Még túlontúl fel van fegyverezve a nyugat is. Égetni kell az eszközeit. Szerintem majd jövő tavasszal indul a nagy daráló.
  Atom pedig nem lesz, pedig az USA nagyon szeretné. De nem lesz. Az orosz ennél okosabb. Harctéri veresége esetén, talán lenne, de ez nem fog bekövetkezni. Az ukránok nem tudják legyőzni hagyományos háborúban az oroszt. Nyugat pedig nem megy oda élő erővel, mert egyrészt látja, hogy mire képes az orosz gyalogos baka, másrészt tizede humán veszteség esetén is bukna bármelyik gendersemleges kvótaszemélyekből álló nyugati kormány.
  Szóval az atom az az utolsó lépés. És akkor már minden fog menni. HEMP, EMP, taktikai, stratégiai. Remélem nagyon, hogy erre nem fog sor kerülni.

  “Elvielg amúgy EU-ban 2000 db leopárd van összesen , 112 db megy nekik, még marad Európának elég sok, kifogyasztani elég nehéz lesz EU-t a tankokból.”

  Ne aggódj, egy vagy másfél év és mind elfogynak (igaz, még ott az USA sivatagban tárolt nem kevés Abramsa). A magyar lesz a legerősebb sereg a kontinensen a maga 55 Leo2-jével😁. Na meg a román😢, mert ő nem adja a saját SZU eszközeit sem, holott annyira ukrán párti szegényke.

 75. Még annyit, hogy fenntartom, hogy a 79. és 83.-as poszt alatt írtak akkor kelhetnek életre, ha PUTYIN NEM A NYUGAT ÁLTAL BESZERVEZETT ÁRULÓ.
  Ha azonban mégis az, akkor Oo.-nak annyi. Szépen elengedik a vérté, mint a római szenátornak a háziorvosa a medence szélén.

 76. 79 Ez az elképzelés több ponton is gyenge lábakon áll, de talán a legabszurdabb része a 3. pont, amikor az Ukrán majd az Orosz felé fordul. Amit az elmúlt évben Oroszország tett Ukrajnával, azután az ukránok akkor se ölelnék keblükre őket, ha a cigánygyerekek potyognának az égből. Arról nem beszélve, hogy ha valaki maga alá gyűrné őket, százszor inkább választanák a lengyeleket az EU-val együtt.

 77. 85. Ábel
  Persze, azért harcoltak, hogy majd megszállja őket Lo. és Ro., hogy aztán bevigye őket az EU-ba, közben meg az ukrán identitásukat felszámolják. Nagyon jól tudják, hogy a románok és lengyelek éppen olyan nackok mint ők!

  És ne légy naiv. Minden csak a hatékony propaganda kérdése.
  Két ismertebb példa a sok ezer nem ismertből!
  1. Virágvasárnak a nép Jézus elé terítette a köntösét és hozsannázta, nagypénteken ugyanezek feszítsedmeget kiáltottak.
  2. Dantonnal együtt üvöltött a nép, tőlük lüktetett a tárgyalóterem, neki adva igazat, senki nem gondolta, hogy el merik ítélni. Aztán pár óra múlva a vérpadra menve, a tárgyalóteremeben vele üvöltő nép, már pocskondiázta és elájult a gyönyörtől, amikor a fejét a bakó felmutatta.
  Ennyit a soha át nem álló népről!
  Van az a módszer, amivel a megcsalt feleséget a megcsalásban részes nő oldalára lehet állítani!
  Mibe telik majd elhitetni az oroszoknak Ukrajna – általuk megszerzett – kétharmadával, hogy az ország nyugati részeit az áruló, nyugat kollaboráns vezetés játszotta át Lo. és Ro.-nak, mivel nem tudta az egészet prédának odadobni a nyugatnak? Továbbá, hogy a nyugatnak csak a Ukrajna kincsei kellettek, de, hogy most vesztésre áll, viszi amit tud. És egyébként is, lám most, hogy veszítettetek a szegény ukránok a testvéreik ellen, most is területeket lop tőlük a nyugat.
  A jelszó az lesz: “Gyertek testvérek, vegyük vissza együtt ami a tiétek, hadd legyen ismét egy nagy Ukrajna (persze a keleti részek nélkül és orosz befolyás alatt, ahol még USA követség sem lesz).
  Jó kis copákos falatok (gyúelegy) ezek egy média szakembernek!
  Mivel is tudná a nyugat elvenni ezen állítások élét úgy, hogy már nem éri el az ország 2/3-át, és ennek tetejében Ukrajna megszállt 1/3-át pedig revízióra sóvárgó országoknak dobta oda jutalmul, akik rohamléptekben alakítják át a frissen lopott területeket😉.
  Na de majd megglátjuk.

 78. 85. Ábel
  “Arról nem beszélve, hogy ha valaki maga alá gyűrné őket, százszor inkább választanák a lengyeleket az EU-val együtt.”

  Ezzel kapcsolatban megkérdezném, hogy:
  – a lengyelek és románok egy területfoglalás esetén nem gyűrnék maguk alá az ukránokat?
  – a leírtak értelmében, Te engednéd elfoglalni Ausztria által Ny-Mo-ot csak, hogy bent maradjunk az EU-ban? Lennél inkább osztrák, minthogy magyar csak, hogy nyugathoz tartozz?
  Ha nem esik nehezedre, kérlek válaszolj.

 79. 87 Alapvetően nyilván egy szabad, szuverén, prosperáló Magyarországra szavaznék, de ahogy a helyzet kinéz, lassan a valóságnál jobban járnánk akár azzal is, hogyha egyszerűen Ausztriához csatolnának.

  Viszont ha aközött kellene választani, hogy Oroszországhoz csatoljanak vagy Ausztriához akkor a legkisebb dilemma sem merül fel, hogy melyik a jobb választás. És meg vagyok győződve róla, hogy ezzel a magyar lakosság 99,9% -a egyetértene, még az oszrák-gyűlölők is.

 80. 83: Bendegúz:
  Ezeket a rendkívül figyelemre méltó agyszüleményeket -áruld el kérlek-, szimpla beszarásból írod, mert tartasz az oroszoktól, vagy komolyan gondolod, hogy az oroszok oldalán valósul meg a legszebb magyar jövő? Előre is köszi a választ!

 81. “Most Európa készleteit égetik el az oroszok.”

  Ez igen Bendegúz,

  Én meg azt hittem, hogy az oroszok most saját magukat fegyverzik le, pusztítják, használják fel a készleteiket.
  A nyugati modern tankok még oda sem értek, de az oroszok harckocsi állományának kb. 50%-a dokumentáltan elpusztult.

  A HIMARSokhoz most készülnek az amerikaiak nagyobb hatótávú tölteteket adni. Első körben nem is a 300 km hatótávút, hanem van egy olcsó, 150 km hatótávolságú rakétatöltet is hozzá.

  A modern technika még oda sem ért, vagy csak nyomokban, pár tucat van ott, de szerinted már az oroszok Európa készleteit égetik? 🙂
  Nem fognak ők hamarabb leégni a nagy égetésben?

 82. 91 – Gyarmathy:
  Hozzászólásodnak mennyi az információs értéke? Megmondom: nulla. Ez kérlek gyerekes hőzöngés. Az én apukám százados, az enyém ezredes, az enyém meg tízezredes. 😀

 83. 92. Tibor bá,

  Szerintem érveltem, adatokat is közöltem.

  Sajnálom, ha nem így látod. A te hozzászólásod (gúnyolódásod) információs értéke az igazi nulla. 🙂 Sőt minuszus, a nettó személyeskedés miatt.

 84. Re:91 Gyarmathy
  Ha ORYX-ra alapozod ezt a sommás 50%-os veszteséget, akkor nagyon nagy bukta lesz belőle, mert bizonyítottan hemzseg a hamisított képekkel, pl kiégett “orosz” páncélos, de olyan fajintosan zsír új fehér a Z betű rajta, hogy biztosan feltalálták az oroszok a hőálló és öntisztító fehér festéket…

  A tény az, hogy sok páncélost veszítettek de realitás inkább a 10%, plusz 3 műszakban pörgetik az új gépek gyártását, ergo a régi T-62-es ócskavasak helyére min felújított T-72, és egyre több T90 kerül, ami minden de nem vacak, pláne páncéltörő lőszerrel, de a LEO2 és Abramsok amúgy sem ezzel lesznek kilőve, hanem a zsákmányolt nyugati Javelinnel és társaival.
  Mindegyik nyugati harckocsin vérdíj van… Amint frontra küldik őket pár napon belül nézheted Telegramon a kilőtt videóikat, ez már elvi kérdés az oroszoknak.

 85. 93:Gyarmathy:
  Ha valamennyire objektíven akar valaki látni, érdemes Üveges Huba videóit is megnézni:
  #https://www.youtube.com/watch?v=xtaaDp9OP30

 86. Kizártnak tartom, nemhogy a sérült harcjárműveket szervizelni tudják majd az ukránok, de még a normál háborús használat szervízigényét sem fogják tudni megoldani. Az, hogy pár hónap alatt gyorstalpalón képzik ki a legénységet akik nyílván rutintalanok pont úgy, mint a karbantartók az előre vetíti a csúfos kudarcot.

  Lehetőséget kap egy autószerelő brigád/ők a katonák/, hogy háromhónapos kiképzés után forma 1 versenyautóval elindlhatnak élesben a versenysorozatban. Ők készítik fel a verssenynapra a forma 1-es gépet, ők adják a sofőrt és a box utcai szervízt is ők intézik. El lehet képzelni mennyire lenne eredményes egy ilyen társaság.

  A másik gond, ha a tulajdonosok annyira lebutítják ezeket a harcjárműveket is, mint az ttették a eddig átadott modern harcászati eszközökkel, akkor elveszítik az erejük jelentős részét.

  A harmadik gond, hogy emberanyagot a kiképésre már a másod és harmadosztályból kell beszerezniük. Az első osztály az eddigi harcokban nyílván megfogyatkozott.

  Negyedik gond, hogy hiába menesztenek most a korrupció miatt vezetőket, mert ahol a társadalmat a korrupció tartja mozgásba évtizedek óta, minden bábu tudja a dolgát, ott meglepő módon inkább hátrány lehet ez a nagy tisztogatás, mint előny. Megkezdődik a harc a húsosfazekakért.
  Gondoljunk bele, Zelenszkij annyira szereti a hazáját, hogy még mindig közel hatszáz millió dollárt tesz ki a portfóliója. Pont, mint a harcok kezdetekor. Színészi teljesítménye sokakat lenyűgöz, magyarul megtéveszt.

 87. “Annalena Baerbock, akinek minden bizonnyal halvány fogalma sincs, hogy mit beszél, de a bibliai kinyilatkoztatással ellentétben ez nem bocsátható meg neki, mert egyszerűen megbocsáthatatlan milliók bőrét vásárra vinni, kijelentette, miközben a szeme sem rebbent: Európa háborúban áll Oroszországgal….
  Hol a határa az őrültségnek, van-e egyáltalán határa ennek az önpusztító észvesztésnek, arra egyre kisebb remény mutatkozik. Mert bár mindig úgy tűnik, hogy létezik azért egy képzeletbeli vörös vonal, mint tavaly a HIMARS rakétavetők esetében, aztán a harckocsiknál is, látjuk, mi lett a vége, a határ egyre inkább kitolódik. És sajnos, hiába látja a vágóhíd felé terelt tömegek értelmesebb része, hogy mi lesz a sorsa, tehetetlenül tűr, mígnem késő lesz megálljt kiáltani.”
  https://felvidek.ma/2023/01/europa-egyre-orultebb-iramban-sodrodik-a-haboruba/

  Ennyire nem fogják fel, hogy ez hova vezet, mi lehet a következménye és az mivel jár a számukra is?

 88. 96. Károly
  Mi ebben a tankban olyan komplikált a szovjet modellekhez képest hogy ne lehetne megtanulni áttanulni meg alkalmazkodni rövid idő alatt. Nem újoncokat fognak odatenni. Vezetni 3 nap, töltő 3 nap, lövész 2 hét, parancsnok 2 hét. S kész, nehogy már egyetemet kellene elvégezni. Aki trabantot tud vezetni az a ferrarival is elboldogul. Túl van istenítve a dolog. Nem nagy kunszt megtanulni, de nem is az a fegyver ami most csodákat tesz. Jónak jó de nem egy mittudom én milyen csoda tecchnológia, hogy tudósok meg mérnökök kellenének a használatukhoz meg szervizelésükhöz. A média is leszállhatna a földre, már rég be vannak tanítva a megfelelő emberek akik ezt majd ukrajnában kezelni meg szervizelni fogják, erről kétsége senkinek se legyen.

 89. 99. András0
  Tartom magam ahhoz, hogy ezeknek meg van vagy ezer oldalas a tankönyvük és több ezer oldalas a szervízkönyvük. Majd egy hozzáértő kijavít, ha nagyságrendet tévednék.
  A polgári repülőgép vezetését vajon miért tanítják évekig, mikor robotpilóta száll föl és száll le és annyi a dolga a pilótának, hogy néha tájékoztassa az utasokat? Talán mégsem annyira egyszerűek ezek a csúcskategóriás gépek, mint egy faék.

 90. 100. Károly:
  Hát na nem erősítem a dolgot ha meg vagy róla győződve, akkor biztos okkal mondod, tévedhetek én is, csak ez nekem egy intuitív dolognak tűnik. Jó, hogy profi legyél benne, ahhoz évek kellenek de én nem arra gondolok, hanem csak simán megtanulni olyan szinten, hogy önálló legyél. Autót egy totális analfabéta is el tud vezetni, pedig van ott is dokumentáció bőven. Nem kötekedni akarok csak annyit mondok, hogy egy olyan számára aki már pár éve tankot vezet az elvezeti ezt is, meg tudja ösztönösen hová kell nyúlni, mit kell csinálni. Tank ez is a lánctalpával meg mindennel együtt. Talán ha van egy szakértő itten aki el tudná magyarázni hogy egy tapasztalt tank kezelő személyzetnek amelyik már háborúban is részt vett, miért lenne szüksége ennyi időre, mi az az extra amit olyan hosszú ideig kellene tanulni.

 91. 101. András0
  Robert C. Castel beszélt arról, mikor Izraelben egyik típusú vadászgépről átképezték a vadászpilótákat egy másik típusra az hosszú hónapokig tartott. Egy modern tankhoz minimum 22 hét egy technikus kiképzése. Ez még csak az a technikus aki közvetlen kiszolgálja a jól működő tankot, a második vonalban már képzettebbek kellenek távolabb a fronttól és a harmadik vonal szerelői már nem is ukrajnában vannak. Azt mondja, ez egy fegyverrendszernek a tank csak egy darabja, ezeket is működtetni, szervizelni kell.
  Véletlen sem akarok tankhoz értőnek látszani.
  Az már csak hab a tortán, hogy az amerikai és angol tankoknál más a mértékrendszer, mint a német tankoknál. Még egy csavarkulcs sem kompatibilis.

 92. 102. Károly,

  Lehet, hogy így van, bár ez a 22 hét túlzásnak tűnik.(Más szakértők 4-8 hetet mondanak). A képzés meg már lehetséges, hogy hetek, de inkább hónapok óta folyik.

  Az az érzésem, ez a tankos dolog csak elterelés inkább. Moszkva ma bejelentette, hogy a nagyhatótávú rakéták Ukrajnába küldését vörös vonalnak tekinti.

  Vagyis sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy Amerika a Himars rakétavetőkhöz 150 km-es (és tegnap már szó volt a 300 km-es) hatótávú tölteteket akar adni. Miközben a világ a 140-150 tankról beszél, ezekről elég kevés szó esik, pedig valszeg sokkal nagyobb jelentősége van, mint a tankoknak.

 93. 103. Gyarmathy
  Tegyük fel, megkapja Ukrajna ezeket a 150-300 km-es hatótávú rakétákat és ki is használja ezek képességeit. Hiszen nem lenne értelme ilyeneket beszerezni, ha nem akarná használni.
  Elkezdi lőni Oroszországot. Ez az ország a föld legnagyobbika. Annyi kárt tudna csak csinálni áttételesen segítve Putyint, hogy feltüzeli a lakosságot és harcra kész emberek sorba fognak állni a sorozó irodáknál. Plusz, még több fegyvert irányítanak Ukrajna ellen.
  Nem látom az ukrán hasznot ezekben a rakétákban.
  Talán annyi előnye lehet, hogy hátrébb vonhatja a fronttól a lövegeket és átlőhet a fronton károkat okozva az utánpótlásban.
  E mellett fenn áll, hogy nem bírják megállni és átlőnek Oroszországba, de akkor nem vonták érdemben hátrébb a löveget.

  De nem ez a szűk keresztmetszet. A harcolni alkalmas és tudó emberek elfogynak és a kiszolgáló lakosság is elpárolog a háttérországból. A megmaradt alkalmasak pedig kifáradnak.
  Képezhetünk évekig kényszerrel egy műszaki egyetemen alkalmatlanokat, azok az emberek műszakilag analfabéták maradnak. Most már itt tart Ukrajna.
  Jelen állás szerint elbuktak.

 94. 101. Andras0
  Csak egy kis apróság:
  Gondolom az amerikai tankokon az összes csavar withworth-os, ami ránézésre olyan mint a metrikus.
  Szállítottunk USA-ba komplett gépészetet, csak a csöveket kellett bekötni.
  Mire odaértem, a texasi okosgyerek a csavarozógéppel felerőltette a metrikus csavarszárakra a withwort-os anyákat izomból. Szétcseszte az egészet.

 95. Károly
  “Elkezdi lőni Oroszországot. Ez az ország a föld legnagyobbika.”
  Csak nem a km² állnak hadban hanem az ipari kibocsátások, tőke, GDP, technológia hatékonyság, precizitás. Az élőerő harmadlagos.
  Nem kézitusa zajlik.
  Nézzük vissza hogy mi történt amikor a szovjet haderőre ment a költségvetés 25%-a.
  Rádőlt a tető Gorbira meg a szovjet rezsimre.
  Az orosz cárevicsnek sincsenek korlátlan tartalékai.

 96. Nem tudok ezzel vitatkozni, talán annyit tennék hozzá hogy Magyarország nem egyenlő Orbánnal, és nem vagyunk mindannyian “Orbánok”.
  Dnyipro polgármestere Orbánnak üzeni:

  “Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarcú, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak? Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek” – írta Filatov.

 97. 107: Zozó
  Koldusország egy baromarcú polgimestere
  háromnapos gyözedelmes hadjáratról álmodik:
  *https://mandiner.hu/cikk/20230128_borisz_filatov_dnyipro_orban_viktor_haboru

 98. 104. Károly,

  “Tegyük fel, megkapja Ukrajna ezeket a 150-300 km-es hatótávú rakétákat és ki is használja ezek képességeit.”

  Szétlövi a hátrébb vont orosz logisztikát, raktárakat, parancsnoki pontokat, csapatkoncentrációkat. Ez azért elég lényeges, sőt akár végzetes az orosz hadművelekre.

  Ja igen, mindegy hogy ezek orosz földön vannak vagy sem. Eddig is átlőttek az ukránok, ha kellett és nem történt semmi.

 99. 107. Zozó,

  Döbbenetes. Biztos, hogy nem csak egy polgármester gondolja így, hanem a teljes ukrán vezetés.
  Az ukránokban forr a düh, a gyűlölet az oroszok ellen, amit az orosz rakétázgatás egyre csak növel.

  Amikor Ukrajnában bizonyos helyzetekben kiderült, hogy valójában magyar vagyok, akkor a reakció: ja Orban? És köptek egyet vagy csóválták a fejüket.

  Érthetetlen, hogy miért csinálja ezt Orbán. Ha nem akarja dícsérni az ukránokat, rendben, de akkor miért nem hallgat ?

 100. 110 – Gyarmathy:
  Orbánnak valóban be kellene fogni a száját. Nem a mi háborúnk. Ez ukrán/orosz konfliktus. Rendezzék le egymás között.

 101. 111.
  Sajnos a konfliktus nem lokális, csak a frontvonala.
  Orbán csak a szavazótáborának beszél. Nem idegesíti hogy “kihallatszik”.
  Karmelita conducător

 102. Robert C. Castel Tank szervízigény, kiképzési idő. /Ha nem vadkacsa szerepre szánják./
  https://youtu.be/t-hUmfCnw0A?t=148

  106. Zozó
  Ukrajna népessége 1999 óta /52millió/ bezuhant 20 millió alá.
  Oroszország 143 millió
  “Az élőerő harmadlagos. Nem kézitusa zajlik.” Igazad van, annál rosszabb.

  Az járt a fejemben, mikor a hatalmas területet említettem, mint előnyt, hogy mikor elindítják ezeket a 300 km hatótávolságú rakétákat ukrajnából, még mindig érintetlen marad az 5800 km-ből 5300 km, ami igaz gyérebben, de lakott terület, gyárakkal, infrastruktúrával ellátva. De igen, számít, hogy van e egy hatalmas hátórszág amit az ellen nem ér el.

 103. 113. Károly,

  “Az járt a fejemben, mikor a hatalmas területet említettem, mint előnyt, hogy mikor elindítják ezeket a 300 km hatótávolságú rakétákat ukrajnából, még mindig érintetlen marad az 5800 km-ből 5300 km…”

  Ez igaz, de nem Oroszország legyőzése a cél, csak kiszorítása Ukrajnából és hogy elmenjen a kedvük egy időre a hódító háborúktól.
  (Bár az az érzésem, hogy az USA-NATO cél már ennél több).

  “Ukrajna népessége 1999 óta /52millió/ bezuhant 20 millió alá.”

  Ez azért picit túlzás, vagy van rá valamilyen adatod, forrásod? Ha igen és megbízható, elfogadom. Tudtommal még legalább 30 millió ember van Ukrajnában. Igaz több, mint 10 millióan elhagyták az országot tavaly február vége óta, de kb. 4-5 millióan vissza is mentek.

 104. 114 Gyarmathy

  2014 környékén olyan 42 millió volt Ukrajna lakossága. Ebben benne foglaltak a Krim illetve Kelet Ukrajna lakossága is. Ez együtt kb. 5 millió fö.
  A haború miatt elmenekült jó 10- 25 millió fő, plusz azok, akik orosz nemzetiségüként oroszországba menekültek Róluk persze ritkán szólnak a hiradások. A visszatért 5. millió az, ami leginkább túlzásnak tünik. Emellett százezres szám az, aki elesett a fronton. Szóval, ha most van még Ukrajnában 25 millió, akkor optimisták voltunk, miközben naponta csak hozzánk kb. napi 10 ezer érkezik( és jórészt megy tovább….

 105. Aha, Ukrajna üres, Németország meg már nem is létezik.
  És mégsem halad előre a világ legnagyobb országának különleges katonai művelete.
  Tanulságos.

 106. 116. Zozó
  “ És mégsem halad előre a világ legnagyobb országának különleges katonai művelete.”
  Ezt honnan tudod? Ismered a nagy Medve és vezérkara taktikáját és céljait a jelenlegi helyzetben?
  Láthatóan működik a daráló vagy hurkatöltő( valaki már találóan írta ) : az ukrán tölti, az orosz darálja. Ha majd kifogy a töltelék (élőerő), akkor már az odaszállított fűszerekre (tankok, rakéták, fegyverek) sem lesz szükség. A vasolvasztóknak jó pár évig nem lesz alapanyag hiányuk, tUsa meg gennyesre keresi magát.
  Akkor lesz nagy galiba, ha tUsa és csatolt részei (pl. Németország) nem csak fűszereket, hanem tölteléket is adni fognak.

 107. 118.
  Gondolom az orosz haditaktika olyan hogy ha hátrafelé mennek akkor csak csettintenek, hogy mi így megyünk előre!
  Megértettem. Nagy haditaktikus vagy. Köszönöm.

 108. 114. Gyarmathy

  Pár hete egyik poszt alá részletes adatokat írtam és forrást is az adatokhoz a menekültek számáról. Nem találom,
  1999-ben 52 millióan éltek Ukrajnában.
  A harcok kitöréséig 10.5 millió, de ENSZ becslés szerint 15 millió gazdasági menekült is elhagyhatta az országot.
  A harcok kirobbanásakor becsült lakosságot 37 és 41.5 millió közé teszik.
  UNHCR, 2023 január 23-ig 17 688 845 fő kényszerült elhagyni Ukrajnát.
  Egy középértéket elfogadva a 39 millióból 17.5 millió elmenekült. E szerint 21.5 millió lakos maradt Ukrajnában.

  De Oroszország felé is menekülnek, számuk 1.9 millió fő, ami nincs beleszámolva a 17.5 millióba akik nyugati irányba menekültek.
  21,5-1.9 = 19.6 millió fő van az elcsatolt területeken élőkkel együtt.
  Ha az elcsatolt területekről (5 millió) menekült el ez az 1.9 millió ember, akkor
  19.6 millió – 3.1 millió = 16.5 millió akik Ukrajna jelenlegi területén élnek.
  De legyenünk megengedők és a harcok kitörésekor valóban 41.5 millióan éltek az országban, akkor jelenleg 19 millióan élnek ott.
  Nem számolok a visszatérők számával, mint az országot titokban elhagyók számával a többlethalálozással és a természetes fogyással sem. (1.28 a reprodukciós együttható)

  Ahogy a számokat bogarásztam és a hozzá kapcsolódó történeteket megismertem, az érzésem szerint jelenleg Ukrajnában 15-25 millió között van a valóság száma. Ennek középértéke 20 millió.
  Mivel a nyugdíjasok már nehezebben mozdulnak ezért a népeségen belüli arányuk drasztikusan megnőtt.
  Viszonyításként nálunk 2020-ban a lakosság 19.9%-a volt nyugdíjas.
  Ukrajnai belső menekültek számát 6-7 millióra teszik.
  Mivel ezek az adatok a helyzetből fakadóan jó részt becsültek, ezért mások más eredményre juthatnak.

 109. 112. Zozó

  “Orbán csak a szavazótáborának beszél.”

  Ha OV csak a szavazótáborának beszél, akkor miért konkrétan külföldi újságíróknak és nemzetközi személyiségekből álló társaságnak mondta?

 110. Zozó: Te biztos jobban tudod, hogy mit miért tesznek az oroszok és biztosan nem hallottál, az élő erő kímélése miatti visszavonulásról. A Medvének nem csak a frontot, hanem a hátország lelki, szellemi állapotát is figyelembe kell vennie és ebbe nem fér bele a katonái ész nélküli ledarálása. Az idő nekik dolgozik.
  Az erkölcsi ész szellemi fölény az oroszok oldalán van (nem beszélve a szinte korlátlan anyag és energia hátországról), így nem kérdés a háború hosszú távú kimenetele. Itt már csak az a kérdés, hogy a háború valódi kirobbantója és mocskos segítői, meddig pumpálják a haditechnikát a harctérre.

 111. 119.
  Ez nem mond ennek ellent. Az itthoni médiái azzal lesznek tele hogy a “nemzetközi sajtónak” milyen jókat mondott a jó kormányzóurunk…

  Hanyistók
  ellenkezőleg te tudod legjobban. Én csak szemlesütve olvasom az “igazat” amiket írsz.

 112. 119. SZVP
  Orbán addig provokálja az ukránokat, míg azok megtámadják Magyarországot, a NATO bevonul Ukrajnába és elfoglalja a Dnyeperig, majd békét kötnek az oroszokkal.

 113. 116:
  Továbbá az élőhalott Putyin gyermekkórházakat bombázna gonoszságból, de szerencsére közben kifogyott a a rakétája.

  Könyöröm, hagyjuk már meg a propaganda bullsh*tet mindkét oldalról a szajhamédiának.

 114. “Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség készen áll a közvetlen konfrontációra Oroszországgal – jelentette ki Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke..
  Bauer szerint bár készen áll a Szövetség az összeütközésre, a prioritás továbbra is az haderőmodernizáció. Úgy vélte, hogy a NATO elvesztette monopóliumát a katonai kezdeményezésre..”

  https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2023/01/29/a-nato-keszen-all-a-konfrontaciora-oroszorszaggal-mondja-nato-katonai-bizottsaganak-elnoke/

  Akkor ilyen jól állunk? Felkészültünk? Miben? Nem is vettem észre, jól eltitkolták.
  Azért kíváncsi lennék a szavazásra, amikor dönteni kell a NATO beavatkozásról. Elég egy nem szavazat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük