(4080) Leopard harckocsik

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

A német politikusok és a média Leopard harckocsikat követelnek Kijev részére, tovább fokozva a világháború veszélyét

Szerző: Johannes Stern
89. útban a 90. felé

A múlt héten a német kormány bejelentette, hogy legalább 40 Marder gyalogsági harcjárművet és egy Patriot rakétarendszert szállít Ukrajnának. A hivatalos közlemények szerint az ukrán katonákat kiképezik a fegyverrendszerek kezelésére, amelyeket a következő három hónapon belül bevetnek a frontvonalon.

Az intézkedések a NATO által Ukrajnában, Oroszország ellen folytatott proxyháború masszív eszkalációját jelentik. Egy olyan eszkalációs spirál részét képezik, amely felveti egy harmadik nukleáris világháború veszélyét. Német politikusok és sajtóorgánumok agresszív kampányt folytatnak, hogy az ukrán hadsereget harckocsikkal és más nehéz hadifelszereléssel lássák el.

„Mindent meg kell tennünk, és ebbe beletartoznak a Leopard tankok is” – mondta a Bundestag (szövetségi parlament) alelnöke, Katrin Göring-Eckardt (zöldek) a Funke Media Groupnak. A védelmi bizottság elnöke, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (liberális demokraták, FDP) a Twitteren nyáladzott: „Erőfeszítéseink beváltak. De nem hagyjuk magunkat. A Marder után jön a Leopárd.

Saskia Esken, a kancellár szociáldemokraták (SPD) társelnöke, amely a hétvégén Berlinben ülésezett, további fegyverszállításokat is kilátásba helyezett. Ukrajna továbbra is „humanitárius, pénzügyi és katonai” támogatást fog kapni. Az azonban továbbra is fennáll, hogy a szankciókat és a fegyverszállításokat nemzetközi partnerekkel egyeztessük – mondta – „különösen  az Amerikai Egyesült Államokkal”.

Világos, hogy ez mit jelent. A közös német-amerikai bejelentés után gyalogsági harcjárműveket szállítanak Ukrajnába, a harckocsik bevetése már csak idő kérdése. Robert Habeck (zöldek) gazdasági miniszter vasárnap az ARD „Jelentés Berlinből” című műsorában utalt arra, hogy a harckocsikról és a további fegyverszállításokról már a színfalak mögött döntöttek.

A múlt hét „bebizonyította, hogy a német kormány a többi baráti szövetséges állammal együtt döntéseit mindig a csatatéren kialakult helyzethez igazítja, hogy maximális támogatást nyújtson Ukrajnának” – jelentette ki Habeck. Hiszen „ha végigkíséri a hosszú utat az első, még mindig vitatott páncéltörő rakétákkal kapcsolatos döntésektől az önjáró tarackokig, most pedig a Marderekig, akkor a német kormány döntéseiben is óriási dinamika van. És úgy gondolom, hogy ez a dinamika mindaddig folytatódni fog, amíg ez a háború dinamikusan fejlődik.”

Amikor az ARD konkrétan megkérdezte, hogy ez azt jelenti-e, hogy nem zárta ki a Leopard-2 és Leopard-1 harckocsik szállítását, Habeck azt válaszolta: „Nem, természetesen nincs kizárva.” Hozzátette: a helyzetet „mindig vizsgálják, egyeztetünk a többi országgal, és a döntések továbbra is ezen a folyosón születnek majd”. A Mardersről szóló döntés „már régen esedékes volt”, és „jó, hogy meghozták”. Hozzátette, hogy most figyelni fogják,  hogymegbizonyosodjanak arról, hogy ezek a dolgok eljutottak-e oda, és megnézik, hogyan alakul a vita”.

Valójában, ez nem egy „vita”, hanem nonstop háborús propaganda, amelynek célja a konfliktus további eszkalációja. Különösen agresszív szerepet játszanak a zöldek, akik minden más pártnál jobban nyilatkoznak a háborút kedvelő, jómódú középosztályi rétegekről. Vezető képviselőik nemcsak több tucat, hanem több ezer harckocsit kérnek Ukrajnába.

A decemberi Berliner Zeitungeventen a zöldpárti európai politikus, Anton Hofreiter azt követelte, hogy Ukrajnát vagy vegyék fel a NATO-ba, vagy 3200 (!) Leopard harckocsit szállítsanak Kijevbe. Hofreiter nyilvánvalóan komolyan gondolta azt, ami tiszta őrületnek hangzik. A Berliner Zeitung az eseményről szóló beszámolójában azt írja, hogy a zöld politikus a kritikus kérdésekre válaszolva is megvédte követelését; többek között azzal a kijelentéssel, hogy Putyin olyan volt, mint egy „utcai gengszter, aki csak akkor hátrál meg, ha betörik az orrát”.

Ez fasiszta beszéd. A „szabadság” és a „demokrácia” hivatalos propagandája ellenére a jelenlegi német háborús politika a német imperializmus sötét hagyományába illeszkedik. 82 évvel a Szovjetunió elleni náci megsemmisítő háború után, amelyben csaknem 30 millió ember esett áldozatul, ismét német tankok gurulnak Oroszország ellen.

Nyilatkozatában „Nincs tankszállítás Ukrajnába! Állítsák meg a harmadik világháború fenyegetését!” a Sozialistische Gleichheitspartei (Szocialista Egyenlőség Pártja, SGP) ezt írja a német háborús célokról:

Az újraegyesítés óta az uralkodó osztály szisztematikusan azon dolgozik, hogy Németország vezetése alá szervezze Európát annak érdekében, hogy geostratégiai és gazdasági érdekeit világszerte érvényesítse. Most Oroszország Ukrajna elleni invázióját használja ürügyül, hogy elindítsa a legnagyobb újrafegyverkezést, és hogy ismét lecsapjon Oroszországra. A német imperializmust nemcsak geostratégiai érdekek és Oroszország hatalmas nyersanyagtartalékai foglalkoztatják, hanem a XX. századi háborús vereségek megtorlási vágya is.

A német tábornokok ismét egy teljes körű német tankháborúról beszélnek Oroszország ellen. A Die Welt kommentárjában „Végre, kancellár! De most harckocsikat is küldj Ukrajnának” – írja Klaus Wittmann nyugállományú dandártábornok:

De most a német kormány döntését felszabadító csapásnak kell tekintenie, és ne habozzon tovább a harckocsikkal kapcsolatban sem. Nyilvánvaló, hogy a légvédelem és a tüzérség mellett Ukrajnának sürgősen szüksége van páncélozott harcjárművekre, ha tovább akar lépni az orosz csapatok visszaszorításában és az ellopott területek visszafoglalásában.

Németországnak vezető szerepet kell vállalnia abban, hogy lehetővé tegye az ukrán hadsereg számára az ellentámadást indítását. „Ha Németország végre kezdeményezne, sokan követnék, és ez egy nagy hatású összehangolt akció lenne” – írja Wittmann. „Bár a lánctalpas járművek még most is lehetségesek fagyos talajon – teszi hozzá –, legkésőbb tavasszal a hatékony és jelentős ellentámadásokhoz  kellő számban és képzett személyzettel páncélozott harcjárműveknek kell rendelkezésre állniuk.

A média mára már nyíltan kimondja: a NATO országok Oroszországgal háborúznak Ukrajnában, és azt a célt követik, hogy katonailag legyőzzék az atomfegyverrel rendelkező Oroszországot. „Január 6-án Németország belépett az orosz-ukrán háborúba, ez egy proxy háború, amit Ukrajnának meg kell nyernie, vagy Németország elveszíti” – írja Nikolaus Blome, az RTL és az n-tv műsorszolgáltatók politikai osztályának vezetője. A Der Spiegelhez írt vendégkommentárjának címe: „Marder tankok Ukrajnának: Olaf Scholz most a háború részese.”

Scholznak, Blome-nak és a politikában és a médiában tevékenykedő többi háborús szítónak el kellene magyaráznia, milyen következményekkel jár eszkalációs politikájuk. Hány százezer vagy millió életet hajlandók feláldozni az Oroszország felett aratott „hagyományos” katonai győzelemért? Egyértelmű, hogy a konfliktus nukleáris eszkalációja – amelynek veszélye minden fegyverszállítással növekszik – nemcsak Európát nukleáris sivataggá változtatná, hanem az egész emberi faj fennmaradását is kérdésessé tenné.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

296 gondolat erről: „(4080) Leopard harckocsik

  1. A Leopard harckocsicsalád bizonyíthatja most már élesben is a Kornet-tel szemben a túlélő készségét.
    Ez a harckocsi még sosem volt háborúkban kipróbálva.

    Na végre most már le fog esni a tantusz az európai lakosságnak, ahogy az Isaura-tv-k elmondják, hogy ki-kivel néz szembe egy méterről a gyilkos épületharcban ebben a hosszú háborúban.

  2. Valójában ennek a kommunista kiálltványnak a lényege, el a kezekkel a dicső Vörös Hadsereg terepasztalától.

    Magyarország Alaptörvényének V. Cikke kimondja, hogy „Mindenkinek joga van törvényben meghatározottak szerint a személye, illetve a tulajdona ellen intézett, vagy az ezeket közvetlenül fenyegető jogtalan támadás elhárításához.”
    A jogtalan támadás elhárításának kockázatát, következményeit a támadónak kell viselnie.
    A bírói gyakorlat által kimunkált azt az elvet emelte törvényi rangra, mely szerint az élet ellen irányuló támadás elhárításakor a védekezés – eredményre tekintet nélkül – korlátlan.

    Bármit számonkérni a védekezőn és támogatóin, nyílt ellenszegülés az általános jogelveknek.

    Ruszkik haza!

  3. Az EU, NATO háborúban áll. Az Oroszok os ezt mondják. Ez a realitás. Ezt végre el kéne fogadnia a feleknek. Teljes mellszélességgel bele kellene állni, támogatni, fegyvergyártást felpörgetni, nem pedig ilyen nevetséges vitákba belemenni. Az Oroszoknak haza kell menniük a saját országukba, be kell fejezniük a megszállást, amíg ez nem történik meg, nem lesz béke. Ez világos, egyértelmű mindenki számára Mindazonáltal már nagyon kíváncsi lennék a Leopard2-re éles helyzetben mivel Mo.-is erre épít a jövőben.

  4. Hát persze. Oroszország nem Szovjetunió, de Németország „ismét”. Jaj hagyjuk már.

  5. Azt még értem, ha a már a raktárban a selejtezésre váró technikát odaadják, hiszen így megúszható a bontás és megsemmisítés költsége. A bontást elvégzik az oroszok, a darabokat meg az idő, így nem kell mindenféle papírokat beszerezni, hogy környezetzöld módon történt.
    Sajnos kell bele lőszer is, amíg működik, abból nincs felesleg raktáron, valahogy pótolni kell, de ekkora fogyasztásra nem készültünk fel.
    Adunk vezetési és felderítési segítséget, de az tulajdonképpen gyakorlatként is felfogható, a költségét meg a szokásos módon ráterheljük a világra.
    De a Leókkal és hasonlókkal mi a helyzet? Ennyi feleslegünk lenne? Aligha. Akkor hogyan és mikorra pótoljuk? A lengyelek is odaadják a cuccaikat (ajándékba, vagy végleg?), akkor nem gondolnak arra, hogy mi lesz? Ha szétlövik az oroszok, akkor annyi neki. Ez még a jobbik helyzet. Ha a valószínűtlen esetben megmarad az ukránoknak, az pláne nem jó. Mire tudnák használni még?
    Egyesek szerint ez a háború csak főpróba a következő nagyhoz, a fegyvereket és a vezetési módokat tesztelni kell. Viszont az új fegyvereket nem lehet a megbízhatatlan ukránoknak csak úgy odaadni, kezelni is tudni kell, meg a használatanál keletkező tapasztalatokat is ki kell értékelni. Ehhez valamilyen módon ott kell lenni.
    Ezek a szállítások nem befolyásolják a háború kimenetelét, a tapasztalatok megszerzésére jók. Viszont nyilván válaszolnak rá az oroszok is, egy újabb lépés előre, a szakadék felé.

  6. Én nem vagyok kíváncsi a Leopard2 tankokra. Vszínű az is életeket fog kioltani.

    Számomra olyan kissé, mintha fogyatékosok olvasnák a cikkeket.

    Az oroszok nem adhatják át a területeket, hogy a NATO meg az egész nyugat bevonuljon Ukrajnába. Humanitárius okokból meg egyéb indokkal beköltöznének oda és letelepítHETnek mindenfélét, amik olyan stratégiai előnyt jelentHETtnek nekik, ami az oroszok végét jelentHETi.

    Az oroszok úgy gondolják, hogy ennek kockázata magas és már nagyon sokszor kinyilvánították ebbéli félelmeiket.
    Mi a fütyköst nem lehet ezen érteni?! Ennek a háborúnak egyetlen békés kifutása lehet és az- bármily hihetetlen- az imádott Nyugaton múlik. Ugyanis ők vannak a szomszédban és nem a ruszkik Mexikóban.

    Miért volt a hiszti Kuba miatt?

    Nem lesz ruszkik haza, nincs alaptörvény ami felülírja az életösztönt. Sokkal előbb egy atomháború!

  7. 1. János

    A Leopard 2A4-es török harckocsik már bizonyítottak élesben a Szíriai harcokban. Vegyes eredménnyel. Elég sokat kilőttek belőlük, mire az volta a védekezés, hogy hanyag volt a török kezelő személyzet. Lehet.
    Egyébként ez a verzió nagyon alap, kb. mint a T-72. Ez ellen lett kifejlesztve. Az ukránok max. 2A5-őst kaphatnak. Az A6 és A7-es verziókból egyelőre kevés van, azt nem hiszem, hogy megkapnák. Ha csak a nekünk gyártott 44 db. 2A7 harckocsikat nem adják nekik a németek (ezt már követelte is Kulebá).

    Csak azt nem értem, hogy miért nem az amcsik adnak nekik Abrams A1 harckocsikat. Talán félnek, hogy kiderülne róla, hogy valós ellenség ellen pont annyit ér mint a T-55, 62, 64, 72, és a többi „T” (esetleg egy nappal tovább élne)? Vagy még annyit sem, mert nagy tömegük folytán (65 t) kb. nyakig állnának az ukrán sárban. Nem véletlen, hogy az orosz max. 50 t környékén mozgott a gyártás során (a T-55-64-es szériák még a 40-et sem érik el).
    Nem mellékesen a Leo 2-esek is nagy behemótok (60 t), azok is csak körülményesen tudnának mozogni az orosz pusztai valóságban. Leragadt harckocsi, mint tudjuk, nem harckocsi. Jó esetben ágyúállás, rossz esetben céltábla.

  8. 6. Balázs, nyilván így gondolják az Oroszok is, bár ki tudja mit gondolnak. Viszont, az Oroszok által is elfogadott nemzetközi jog szerint semmi joguk ott lenni és porig rombolni mindent. Ukrajnának pedig mind nemzetközi és erkölcsi joga megvan harcolni a saját országáért, így akármennyire is hangoztatják sokan azt hogy a nyugati fegyverek küldésével még több élet fog veszélybe kerülni, ez a másik oldalról is igaz, minnél tovább vannak a megszállók Ukrajában, annál több élet fog kihunyni. Nincs objektív igazság. A nyugati és Orosz nézőpontok eltérnek.

  9. Egy másik poszthoz szépen le lett írva, milyen fejlődésen megy keresztül a nyugatról ukrajnába szállított fegyverek harcértéke.
    Németország katonai sisakokkal és egészségügyi felszereléssel indított tavaly márciusban. Most már leopárdozik meg patriotozik. Vajon még komolyabb fegyvert mit küldhet a nyugat, ha ez az öt-hat féle tank ami hetek hónapok alatt érkezni fog mégsem lesz elég, hogy az oroszt kiverje még az elcsatolt területekről is? Mert fog küldeni, e felől már nincs kétségem. Repülőgépeket és olyan rakétákat amik bőven elérik Moszkvát? Vagy felfogadnak kiképeznek zsoldosokat akik beállnak az elfogyott ukrán katonák helyére, akik a nyugati fegyvereket a nyugaton kiképzett angol, német, amerikaia zsoldosok kezelik?
    Hozzá fognak jutni az oroszok, Irán és ki tudja még kik a legmodernebb nyugati fegyverrendszerekhez. /Nem a legújabb patriotot, de mégis csak patriotot küldenek/
    Harci zsákmány is lehet, de nem feledkezhetünk meg arról, ukrajna a világ egyik leg korruptabb országa.
    Ezzel jól korrelál Zelenszkij jelenleg felkutatható portfóliójának értéke 560 millió dollár. A többi oligarcháról sem hallani, hogy felajánlották volna vagyonukat. Csak ennyire fontos nekik ukrajna. Értük valóban érdemes a kisember ukránnak szenvedni az életüket áldozni.

  10. 7. Bendegúz, így van. Nagy blama lenne a csövig sárban elmerült kilőtt Abramsokat, Leopardokat látni a hírekben. A fegyvergyártók üzletének nem tenne jót, ezért nem küldenek.
    Ezért küldenek könnyű harckocsikat illetve leszerelt, kivont haditechnikát, melynek már minimális az üzleti értéke.

  11. 10. Minato

    Nem is értem a nyugati tervezőket, hogy miért nem olyan harckocsikat terveztek, amik túlélnek a nagy orosz pusztában, ahol télen mínusz 40 fok is lehet, tavasszal és ősszel akár 1 m-es sár is. Az ilyen 60 -os technika nem ide való. És igen, valószínű hogy az általad említett okból nem küldenek Abramsokat az amcsik. A németek farkával akarják megint verni a csalánt. De a vevő sem hülye. Felteszi magának a kérdést, hogy ha a német 60 t harckocsi el süllyed a sárban, akkor az USA 65 tonnás eszköze miért ne süllyedne el?

    9. Károly

    „Vajon még komolyabb fegyvert mit küldhet a nyugat, ha ez az öt-hat féle tank…”

    Semmire sem lesznek jók. Kész logisztikai rémálom lesz ezeket a nagyon de nagyon karbantartás igényes tankokat üzemeltetni. Azt az igénybevételt amit Donbaszban és környékén kellene kiállniuk, arra teljesen alkalmatlanok. Kecskepásztorok ellen ok. Nézzétek meg a ruszki/ukrán SZU technikát. Lassan 60 évesek, a frontképek szerint minden lóg rajtuk, de mennek és harcolnak, mint tigris az arénában. És az orosznak még mindig van ezekből raktáron 10 ezer darab. Lassan újítgatja fel őket és küldi a frontra. A nyugat ettől esett kétségbe. Európa összesen ha kitud állítani 2000 db-ot, akkor jó! Az USA-nak is van vagy 8000 db. (igaz nagy részük le van konzerválva). Fő problémájuk az Abramseknek, hogy nem huzagolt, hanem sima lövegcső van rajtuk, mely nehezen bírja a mostoha körülményeket.

    „Repülőgépeket és olyan rakétákat amik bőven elérik Moszkvát?”

    Rakétét talán fognak kapni, de repülőt nem, hiszen az S-300 és 400-asal, meg a többi légvédelmi eszközzel szemben ki lennének szolgáltatva és nem mutatna jól, hogy pulykalövészeten vennének részt az F-16-os gépek.

    „Vagy felfogadnak kiképeznek zsoldosokat akik beállnak az elfogyott ukrán katonák helyére, akik a nyugati fegyvereket a nyugaton kiképzett angol, német, amerikaia zsoldosok kezelik?”

    Ezek a zsoldosok már jó ideje és jó sokan ott vannak az ukrán fronton. Biztos van köztük, csak ideiglenesen leszerelt hivatásos NATO katona is.

    „Hozzá fognak jutni az oroszok, Irán és ki tudja még kik a legmodernebb nyugati fegyverrendszerekhez.”

    Már hozzájutottak nagyon sok ilyen eszközhöz és úgy jártak vele, mint a DŰNE című regényben a fremenek a lőfegyverekkel (nem tudták használni az Arrakis bolygón).

  12. 11. Bendegúz, ne ír hülyeségetek. Mind a T-72 mind pedig a T-90 sima csövű harckocsi. A nyugatiak is. A cső bírja a hideget. Egy jó ideje sima csövű harckocsik vannak, mivel pontosabbak és nagyobb a torkolati sebesség. A nyugat nem pánikol, mivel akkora gazdasági hátországa van amivel ha akarja iszonyat mennyiségű haditechnikát le tud gyártani. Az USA és NATO a lőszereken kívül csak csepegtette a levitézlett hasitechnikát Ukrajnába. Sose tévesszen meg az hogy mit mondanak. A számokat kell nézni. Mindig az az ország győz amelyik tovább bírja.

  13. 11 – Bendegúz

    Csak még egy „apróság”: minél nagyobb számú harckocsi és egyéb nehéz katonai gépjármű lesz, annál nagyobb lesz ezeknek az üzemanyagigénye. Tehát sok dízelre lesz szüksége Ukrajnának.

    Nagyon úgy tűnik, hogy a terv az, hogy ennek az extra dízeligénynek a nagy részét a SLOVNAFT szlovák kőolajfinomító fogja Ukrajnának eladni illetve szállítani. Ami ugyebár a MOL leányvállalata. Így a két cégen kívül a nagy különadók miatt ezen a tervezett tankszállítmányokon keresztül bevétele lesz a szlovák és magyar államnak is.

    Az persze más kérdés, hogy meddig, mert az oroszok – amennyiben úgy ítélik meg, hogy túl sok új harckocsi érkezik a frontra – nyilván a mostanitól jóval nagyobb erőkkel támadni fogja az üzemanyag tárolására szolgáló infrastruktúrát, adott esetben nem csak az üzemanyagraktárakat, de a hozzájuk vezető vasútvonalakat is. Ugyanis nagy mennyiségben csakis vasúton érkezhet az üzemanyag, egy-egy irányvonat nagyságrendileg 1000 tonna üzemanyagot jelent. Az átrakodás a széles nyomtávra megoldott, ilyen átrakodók vannak Lengyelországban, Szlovákiában és Magyarországon is. A pozsonyi finomító áruját és annak széles nyomtávon keresztül biztosított továbbítását Vajánon keresztül megoldják.

    Ha viszont kritikus mértékben károsodik az említett infrastruktúra, akkor a harckocsik leállnak, nem lesz elég dízel. Marad a tartálykocsis szállítás, ami mennyiségileg nehezen tudja majd pótolni a vasútit. Max. 25 tonnát nettó üzemanyagot tud egy közúti tartálykocsi elszállítani, tehát egy irányvonat pótlására kb. 40 közutas fuvar kell. Természetesen Szíriában azt is látni lehetett, hogy az oroszok levegőből, hogy csaptak le a rengeteg, Törökországba tartó lopott kőolajat szállító tartálykocsikra; erről tettem is fel ide egy videót annak idején.

    Egyébként az elmúlt hónapokban az oroszok nagyon kímélték az ukrán üzemanyagellátó infrastruktúrát, a villamosenergia ellátást szolgáló létesítményeken kívül a lőszerraktárak voltak a fő célpontjaik a rakétáiknak. De ez pillanatok alatt megváltozhat, ha olyan döntés születik az orosz oldalon.

    Tehát, az ukránoknak illetve a szövetségeseiknek a logisztikát is meg kell oldaniuk illetve működőképes állapotban is tartani azt, hogy legyen bármi értelme a harckocsikat nagy számban keletre szállítani.

    Egyébként 2023-ban magában Európában is dízeldeficitre lehet számítani. Az összeurópai dízelgyártókapacitás kisebb, mint a kontinens igénye, Európa nettó importőr a dízel terén.

  14. Majd az oroszok kérnek pár T-62-est Észak-Koreától, és gyorsan helyre billen az egyensúly.

  15. 12. Minato
    Igen gyártottak sima csövű löveget is, de éppen hogy nagy távolságon megmutatkozó pontosságuk hiánya miatt nem szerették őket.
    Tény, hogy jobb a csőballisztikája (ami közeli célnál nagyobb átütést biztosít), de a röppballisztika gyenge. Egyszerű fizika. Egy tengelye körül forgó lövedék sokkal pontosabb (célballisztika) nagy távolságon, mint egy nem forgó lövedéké. Kivétel ez alól az űrméret alatti lövedék, mert az nagyrészt szárny stabilizált, ami bevisz egy bizonyos mértékű pörgést a lövedékbe, ami stabilizálja.
    Maradjunk annyiban, hogy a SZU nem volt oda a sima csőért. Az USA-nak is komoly gondjai voltak vele az Iraki hadművelet során (a sivatagi homokszemek csőrobbanást idéztek elő!), és azután döntöttek úgy, hogy egyes tankokat átfegyvereznek huzagolt csőre.

    Más.
    Nyugat elméletileg annyit gyárt mindenből amennyit akar, gyakorlatilag pedig annyit amennyit a gyártási kapacitása, nyersanyag és energia készletei lehetővé tesznek.
    Nem hiszem, hogy oda lesznek a nyugati emberek az örömtől, hogy kényelmi eszközök helyett a kedves vezetőik, csak úgy az ukránok iránti szeretetből, holnaptól lőszert és haditechnikát fognak gyártani. Nyersanyagért pedig össze kéne kuncsorogják a fél világot, jó drágán beszerezve, több 1000 km-ekről szállítva. Míg az orosznak mindez ott van ingyen a kamrájában egy karnyújtásnyira. Érdekes lesz ez az anyagháború. A dollár és euró önmagában még semmire sem garancia, főleg ha a nyersanyagot birtokló kuncsaftok nem kezdenek bízni benne.

    13. Zsolt
    Ez a Slovnaftos történet nem a szállítási kapacitások bukik meg, ha megbukik. Hanem azon, hogy az orosz ha megelégeli a gázolajszállítást, akkor szétlövi a „Barátság” vezetéket. Aztán finomíthatunk amit akarunk a tótoknál.
    Még saját szükségletünket sem fogjuk tudni fedezni az Adriáról és egyéb helyről beszerzett olajjal, nemhogy az ukránokét!
    Orosz részről, most is csak OV-re tekintettel működik a Barátság vezeték.
    Ukrán részről pedig azért, mert nekik is finomítjuk az üzemanyagot, így létszükséglet nekik.
    Hogy mennyi pénzt kap a MOL az ukránoktól az nagyon kérdéses. Esetleg a nyugat fizethet valamit – de, hogy az ukránoknak erre nincs pénzük, az is biztos.

    16. János
    Sok kép volt fent a neten, melyeken éppen úgy kalapot, akarom mondani tornyot emelt a Leo 2A4-es, mint a ruszki T-55-72-esek. Meg nem mondom, hogy hányat lőttek ki és mivel az abroszfejűek, de hogy egy jó pár tucatot az biztos. Szóval a Leo sem egy életbiztosítás a muszka ellen.
    De nem is ez a gond, mert az Abrams páncélvédelme nagyon jó, hanem, hogy a nagy tömege miatt béna kacsa lenne az orosz pusztában. Beragadna az irdatlan sárba, hogy aztán hozza Alejosát az apja, hogy a 9. szülinapi ajándékaként Kornettel lövöldözzön a beragadt amcsi technikára.

  16. 12, Minato

    Én meg azt hittem ezidáig, hogy azért sima a harckocsilöveg belső felülete, hogy az űrméret alatti rakétát és egyéb lövedékeket is kijutassa.

    7, Bendegúz
    Értem én, hogy szerepelt Szíriában a nagymacska, de vajon a reaktív páncélkazetta felrobbanása után is el tudta magát vonszolni a gép a helyszínről?

  17. A fegyverekkel együtt német kezelőszemélyzet is érkezik, ugyanolyan szabályok szerint, mint amelyek alapján Lengyelország például a Litvániában vagy Romániában 2017 óta állomásozó nemzetközi NATO-zászlóaljakba saját katonai kontingensét vezényelte.

    https://www.portfolio.hu/global/20230112/ekkor-erkezhetnek-a-nemet-patriotok-590112

    Immár tagadhatatlan, hogy NATO katonák aktív szereplői a háborúnak. Aktív résztvevők.

    Van annak egy különleges bája, hogy ismét német katonák harcolnak az ukrán sztyeppéken oroszok ellen. Volt már ilyen, nem volt jó vége ….

  18. 12 Minato
    Biztos, hogy meg van még az a nagy gazdasági háttér?
    Ez egyik szomszédom olyan helyen dolgozik, ahol a Lindab lemezből hengerelnek profilokat. A lemez, amiből dolgoznak, tekercsekben érkezik Kínából.

  19. Amikor itt a tankok tömegét 40-50-60 tonna előnyként méricskéltek a sárjárásban, észre sem veszitek hogy badarság.
    A tényleges talajnyomáson múlik, a lánctalpak felületének figyelembevétele nélkül semmit nem mond a nyers tömeg.
    Aztán jöhet a nyomaték, megbízhatóság.
    A lényeg, semmi jogalapja nincs az oroszoknak, amit ők is pontosan tudnak, ezért volt a színlelt referendum.
    A területveszteség nem lehet opció Ukrajnának.
    Egy demilitarizált övezet talán.

  20. A 3. héten,
    3 db. Boeing E-3A AWACS (légi utántöltésre képes) repülőgép
    a németországi Gelsenkirchen-i légibázisról felszáll,
    hogy a Bukarest melletti Otópeniben állomásozzon ezután.

    20, Kiss Kálmán

    Rendben.

  21. Szerintem egyenlőre a háború menetét nem változtatja meg ez a pár tank és úgy néz ki Putyin még tűri.Mit tud tenni? Nagyobb támadásba kezd bele.És talán az atomot csak akkor veti be ha Oroszország felbomlása lesz a tét.De most még ebben a pillanatban nem vagyunk ott pár tucat tank miatt.Persze az is lehet hogy egy kockás füzetben írja hogy ki és mit küldött eddig és van húzva egy piros vonal a füzetben 😀 Amúgy Putyin mostanában nem tesz kijelentéseket mint eleinte a fenyegetőzéssel kapcsolatban Pedig most talán nagyob fegyvereket akp ukrajna. Szerintem azért még fog Putyin szóban figyelmeztetni hogy elég legyen, de az is lehet hogy már nem érdekli.
    Na de idénre mondtátok az első taktikai atomot , így lehet az lesz a figyelmeztetés.

  22. 23. andrew, mivel a korábbi figyelmezetésein csak röhög mindenki, lexarja a nyugat és önti a fegyvereket Ukrajnába, ugyan minek pofázzon megint? Gondolom nem akar – megint – segget csinálni a szájából.

  23. “ Egyértelmű, hogy a konfliktus nukleáris eszkalációja – amelynek veszélye minden fegyverszállítással növekszik – nemcsak Európát nukleáris sivataggá változtatná, hanem az egész emberi faj fennmaradását is kérdésessé tenné.”

    De mivel a globális felmelegedés miatt úgyis mind meghalunk, ha jól értem Tibor bá’t, így valójában nem kockáztatunk semmit. Pár szerencsés orosz fiatal gyorsan hal meg, nem lassan, megfőve, mint mi. Tehát pozitív a tankok szállítása. Nem?

  24. 22. János
    Ezek az AWACS-ok az ilyen proxy háborúkban tökéletesek, a műholdakkal egyetemben.
    DE abban a pillanatban, hogy kirobbanna egy NATO-Oo. háború mennének a levesbe. Vagy elpucolnának olyan messze, hogy nem éri el őket a ruszki légvédelem (de onnan már ők sem látnának semmit) vagy le lennének lődözve kb. az első órákban. A műholdak szintén. Menne egy két EMP/HEMP, aztán amit nem sodort el a bomba lökéshulláma annak elektronikája menne rotyra. Attól kezdve a NATO/USA is csak a hagyományos eszközökre támaszkodhatna (iránytű, derótosanalográdió, nyuszitalpas közlegény). Nem is értem ezt a sok extra kütyüt, mit várnak tőlük amikor még GPS sem lesz. Na de ők tudják. Jelen körülmények nagyon ideálisak ehhez a kesztyűs kezes művelethez, de egy daráló nagyon hamar ráébresztené a nyugatot is, hogy semmi sem úgy van, ahogy ők elképzelték.

  25. 20-21.

    Hát igen, vannak még józan gondolkodású emberkék itt, bár kisebbségben.

    9.
    Nocsak, kezd leesni a tantusz. 🙂 (Ez az első mondatodra vonatkozik).

    Egyébként nagyon téves gondolkodás lenézni a nyugati stratégákat. Bár kétségtelenül követnek el hibákat, (még mindig kesebbszer, mint az oroszok) de a hibákat gyorsan és késedelem nélkül korrigálják.

    Ukrajna pedig tényleg egy korrupt ország (volt) de ez nagyon gyorsan változik. A háborús helyzet pedig felgyorsítja a korrupciótól való megszabadulást. Tudom az orosz fanok szeretnék ezt másképp látni, de a vágyvezérelt gondolkodásuk félrevezeti őket és nem látják, hogy mennyi minden megváltozott az utolsó egy évben.

  26. Amúgy meg ha mondjuk vége lenne ennek a háborúnak atom nélkül akkor mi lenne a következő olyan esemény ami az oroszokkal atomháborús veszély lenne?Persze az amcsik csinálhatnak ilyen szituációkat még de nagyon egyértelmű lenne ha kiprovokálnának pl 1 év múlva egy más helyszínen de Oroszo-al kapcsolatban.Amúgy meg az atomtöltetek hogy állnak ? Mennyi a szavatossági idejük?Vajon publikusak ezek az adatok. A nagy részük vajon mikor jár le? Ha lejárat előtt vagyunk akkor meg lehet úgy van vele hogy a szituáció miatt is be kell vetni mot .Mert ha most nem veti be és pl. 5 év múlva jön megint egy szituáció amikorra megint be kellene vetni de akkora meg újat kell gyártani brutál pénzeken akkor lehet beveti most.Persze gondolom hogy nem az összes töltet azonos évben jár le.De ha már megvannak a töltetek és adott a szituáció akkor meg csak beveti.Persze az is lehet hogy mittudomén 20 év múlva békében szépen leszerelik a lejárt tölteteket.Ha azt nézzük akkor brutál pénzekbe volt a semmi 20-30 éven át.Az atombunkerek állapotát fenntartani is szintén brutális összeg gondolom. Ígynézve logikailag itt az alkalom az atomháborúra mert ha nem veti be akkor csak a költégek növekednek. Ha beveti akkor utánna már nem kell költeni új atomtöltetekre és bunker karbantartásra.Csak azt kell megnézni a vezetőknek hogy hogy jönne ki a legjobban belőle Oo.Persze ez egy pesszimista gondolatmenet.

  27. Amúgy meg ha mondjuk vége lenne ennek a háborúnak atom nélkül akkor mi lenne a következő olyan esemény ami az oroszokkal atomháborús veszély lenne?Persze az amcsik csinálhatnak ilyen szituációkat még de nagyon egyértelmű lenne ha kiprovokálnának pl 1 év múlva egy más helyszínen de Oroszo-al kapcsolatban.Amúgy meg az atomtöltetek hogy állnak ? Mennyi a szavatossági idejük?Vajon publikusak ezek az adatok. A nagy részük vajon mikor jár le? Ha lejárat előtt vagyunk akkor meg lehet úgy van vele hogy a szituáció miatt is be kell vetni most .Mert ha most nem veti be és pl. 5 év múlva jön megint egy szituáció amikorra megint be kellene vetni de akkora meg újat kell gyártani brutál pénzeken akkor lehet beveti most.Persze gondolom hogy nem az összes töltet azonos évben jár le.De ha már megvannak a töltetek és adott a szituáció akkor meg csak beveti.Persze az is lehet hogy mittudomén 20 év múlva békében szépen leszerelik a lejárt tölteteket.Ha azt nézzük akkor brutál pénzekbe volt a semmi 20-30 éven át.Az atombunkerek állapotát fenntartani is szintén brutális összeg gondolom. Ígynézve logikailag itt az alkalom az atomháborúra mert ha nem veti be akkor csak a költégek növekednek. Ha beveti akkor utánna már nem kell költeni új atomtöltetekre és bunker karbantartásra 😀 Csak azt kell megnézni a vezetőknek hogy hogy jönne ki a legjobban belőle Oo.Persze ez egy pesszimista gondolatmenet.

  28. Mit gondoltok egyébként, hogy szilveszter este óta miért nem volt komolyabb támadás az ukrán infrastruktúra ellen?

    13 nap telt el azóta és semmi komoly rakéta vagy dróntámadás az ukrán elektromos hálózat vagy vízrendszer ellen.

    Talán mégiscsak igazak a hírek, hogy az oroszok kezdenek erősen kifogyni a precíziós rakétákból?

  29. 29 – Gyarmathy

    A pravoszláv ünnepek alkalmával minden ruszki vámos berúgott és még csak most józanodnak ki. Késik az aktuálisan importált mosógépek elvámolása.

  30. 9. Károly,

    „Vajon még komolyabb fegyvert mit küldhet a nyugat, ha ez az öt-hat féle tank ami hetek hónapok alatt érkezni fog mégsem lesz elég, hogy az oroszt kiverje még az elcsatolt területekről is? ”

    Csakhogy tudd, már egy ideje folyik a kiképzés F16-osokra, azaz ukrán pilóták garmadája már tudja kezelni a legnépszerűbb, legnagyobb számban rendelkezésre álló amerikai harci repülőgépet. Csak azért, hogy ha odaadják nekik, akkor azonnal tudják használni.

    Szóval hidd el, az MBT -k még nem a végső adu.

  31. „német tankok gurulnak Oroszország ellen”
    stb.
    Undorító, aljas, ruszki propaganda.
    Miért támadt Putyin arra az Ukrajnára, amelynek 5 nemzetközi szerződésben garantálta a szuverenitását? Ez a kérdés. Minden egyéb csak moszkovita hazudozás.
    Mi szükség volt erre Tibor? Rubeles ösztöndíja van?

  32. 31. Gyarmathy
    Az F16-osra folyik a kiképzés, erről nem hallottam. Mikor fejeződik be a kiképzés és van e híred, hogy mikor érkezhetnek a gépek? Az sem mellékes, hogy hány darabot adnak.
    Ez lehet a következő szintlépés.

  33. 32. Károly,

    Ki tudja, mikor érkeznek F16-osok Ukrajnába. Ez politikai döntés (és a bekövetkező események, történések függvényében bármikor várható).

    A kiképzés azonban folyik már hónapok óta az Egyesült Államokban. Nem könnyű megbecsülni, de százas nagyságrendű az ukrán pilóták száma, akik máris vagy heteken belül tudják kezelni, vezetni ezeket az amerikai repülőgépeket.

    Szóval a MBK-k (Main Battle Tanks) szállítása csak egy epizód és van még (már rendelkezésre álló) újabb fokozat a Nyugat eszköztárában.

  34. Gyarmathy: júniusban már végetértek a kiképzések, szeptemberben küldték volna a gépeket, csak az ukránok túlnyerték magukat, túl hamar ért volna véget a háború – ez ellentétes volt az USA érdekeivel. Tankokat se nagyon mernek küldeni, nehogy Moszkváig menjenek az Ukránok.

  35. 36. Mariska,

    Jó észrevétel. Bizony, ukrán pilóták készen állnak amerikai harci repülőgépek vezetésére. (A kiképzések nem értek véget, csak hivatalosan).

    A Nyugat fokozatosan engedi át az egyre fejlettebb, ütőképesebb haditechnikát, hogy az ukránok ne nyerjék túl magukat. Ugyanis itt egy atomhatalom kifárasztásáról, fokozatos gyengítéséről van szó, ha valakinek ez még nem világos.

  36. 36 – Mariska

    Ne haragudj, de ezt rosszul tudod!

    Az amerikaik igazi félelme azt volt, hogy „ha túl sok tankot adunk egyszerre az ukránoknak, akkor ezek Húsvétra már a Bajkál-tóban fogják áztatni a banderista seggüket.”

    Bizony.

  37. Mariska,

    Az orosz fanokat a tények nem nagyon zavarják. Egy évvel ezelőtt arról hadováltak, hogy az orosz hadseregnek Ukrajna pár nap. Sőt, ha akar, Putyin másnap Kijevben reggelizik.

    Aztán most így közel 11 hónap háborúzás után, a patyomkin falak leomlása után – nem kicsi szórakozásomra – mégiscsak van magyarázat arra, hogy az orosz haderő 20 km frontszakaszon balf@szkodik, vérzik, kínlódik hónapok óta.

    Nem kínos ez, orosz fan barátaink? 😀

  38. 39.Gyarmathy

    Akkor atomot a muszkára..valami legyen már..vagy a ruszkik dobjanak atomot és vége a balfaszkodásnak..

  39. 40. Apofis,

    Nincs atom és nem is lesz. Ezt a meccset szépen, hosszan, türelmesen le kell játszani.

    (A moderálásom megszűnt. Mégiscsak korrekt, rendes ember ez a Tibor bá, annak ellenére, hogy sok mindenben nem értünk egyet!)

  40. Amúgy Nagy-Britanniában van valami vizsgálat, amely a tehergépkocsivezetők mentális állapotát méri fel? Vagy anno a calais-i helyzet miatt inkább enyhítettek ezeken, ha voltak egyáltalán? Ezt tudja valaki?

    … meg azt szeretném megkérdezni, hogy a Tibor bá´által emlegetett Simicskának volt-e esetleg érdekeltsége a teherfuvarozásban és mikor mondta pontosan azt, mit a bloggazda idézett tőle? Van itt egy fidesznyik, aki tudna erről felvilágosítást adni?

  41. 42, Zsolt

    Pontosan mire vagy kíváncsi? A sofőrök súlyos büntetési összege ellenére ismétlődő, migráns-fuvaroztatás indokára?
    Vagy a kitoloncolási eljárás alatt lévő fogvatartási központokban raboskodó migránsok mentális egészség vizsgálatára?

  42. 30. Gyarmathy

    Szóval a ruszkik már megint kifogytak a rakétákból.

    (Ásít.)

  43. „Mit gondoltok egyébként, hogy szilveszter este óta miért nem volt komolyabb támadás az ukrán infrastruktúra ellen?

    13 nap telt el azóta és semmi komoly rakéta vagy dróntámadás az ukrán elektromos hálózat vagy vízrendszer ellen.

    Talán mégiscsak igazak a hírek, hogy az oroszok kezdenek erősen kifogyni a precíziós rakétákból?”

    Atlantista ügynökünk megint álmodozik!!!!

    https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/happening-now-large-barrage-of-russian-missiles-hitting-ukraine

  44. @46 Zsolt: Tökéletesen passzol (ide is). Nem mellesleg fetrengve röhögős, örök darab 🙂

  45. 46…Zsolt
    45…SzJ

    Csak a gdpr-t meg ne sértsétek, ha esetleg már letisztázódott nálatok az „atlantista-ügynök” személye.

    Jövőnk:
    Kérlek maradj itt, legfeljebb nem szólsz hozzá.

    (A börzsönyi hegylakó szakember mikor fog vajon itt újból ékeset szólni?)

  46. 48 – János

    „A börzsönyi hegylakó szakember mikor fog vajon itt újból ékeset szólni?”

    Ő kicsoda? Régebben írt csak?

  47. Nohát, két hét után rakétázott egyet megint az orosz hadsereg.

    Három és fél hónappal az ukrán áramhálózat elleni háború megkezdése után és a legújabb akció utáni estén:

    #https://www.youtube.com/watch?v=JW6Y75BghTM

    Node a kicsinek is örülni kell, igaz ruszki fan barátaim. 🙂

  48. Újabb ok, hogy még több Patriot menjen.

  49. 48., 49.

    Gondolom rám esett a célzás. Nem börzsönyi vagyok, de mindegy. Az ékesszólásról annyit, hogy semmi értelme nincs ha nem változik tőle semmi.
    Ez nem csak rám igaz. Annak a hangját hallatja a tág média akit kiválaszt.
    Jó példa erre az, hogy esetleg senki nem ismeri egy tízdiplomás Harvardon végzett ember véleményét vagy bárki másét aki esetleg jelentős szaktudással rendelkezik.
    Ugyanakkor milyen érdekes, Greta Thunberget nulla szaktudással is véleményformálóvá tették. Azért lehet Greta egy báb mert vehemensen ontja a közhelyeket a környezetvédelemről, de a háborúk ellen már egy szava sincs. Milyen érdekes….. Gondolom arra is utasítva lett, hogy véleményformálóként erről már ne beszéljen. Ennyit az ékesszólásról .

  50. 52 – Vidéki ember

    Nem jutott az eszembe, hogy rád célzott a fórumtárs.

    Greta Thunberg esetét pedig jól látod. Szerintem a szülei bűnözők. Odadobták a sérült gyereküket a média- és marketingiparnak és rengeteg pénzt csináltak ebből. Ráadásul tényleg csak a közhelyeket és a lózungokat ismétli a kislány, amivel telebeszélték a fejét. Valahol kifejezi az esete a Nyugat romlottságát. Már a gyerekre is csak tárgyként tekintenek ebben a halál kultúrájában. Persze nem akarok teljesen általánosítani; de Greta esete szimbolikus. Szégyenletes. Színpad az egész világ!

  51. 42. Zsolt
    ”Amúgy Nagy-Britanniában van valami vizsgálat, ”

    Tisztelt Zsolt
    Amúgy Nagy-Britanniában nem csak vizsgálat van, hanem leleplező cikk is:

    A Declassified brit weboldal kutatása feltárta, hogy „az Egyesült Királyság több mint 40 puccskísérletet tervezett vagy hajtott végre külföldi kormányok ellen 27 különböző országban a második világháború vége óta”.

    A jelentésből egy újonnan feloldott dokumentum alapján kiderült, hogy „a katonaság 1945 óta 83 katonai műveletet hajtott végre 47 különböző országban”.

    A legfigyelemreméltóbb brit erőszak-alkalmazások a titkos inváziók vagy a kormányok megdöntésére irányuló fegyveres kísérletek voltak, mint például Brit Guyana (ma Guyana) 1953-ban, Egyiptom az 1950-es években, Irak 2003-ban és Líbia 2011-ben…

    1976-ban a bizonyítékok azt mutatják, hogy a britek részt vettek az olaszországi kormány megdöntésére irányuló puccsban.
    Az MI6 két puccsban vett részt Azerbajdzsánban, 1992-ben és 1993-ban, hogy előmozdítsa a brit olajérdekeket – különösen a BP-t – az országban.
    A szíriai Bassár Aszad volt a célpontja egy régóta tartó brit hadműveletnek, amelynek célja a fegyveres ellenzék kiképzése és támogatása, valamint a média- és segélyműveletek előmozdítása a rendszerváltás támogatása érdekében.

    A Brit nagykövet támogatta az Evo Morales elnök elleni 2019-es jobboldali puccsot, és abban, hogy az Egyesült Királyság lítiumhoz való hozzáférésének biztosításával kapcsolatos érdekei kulcsszerepet játszottak.
    Venezuelában az Egyesült Királyság sok más nyugati országgal együtt 2019-ben elismert egy alternatív kormányt Nicolas Maduro helyett, támogatva Juan Guaidót „ideiglenes elnökként”.

    EZ A NYUGAT, A HELYES TÁBORBAN VAGYUNK

    /https://declassifieduk.org/britains-42-coups-since-1945//

  52. @54 L.S. Hoppácska, jó kis összefoglaló!
    Bár, az itteni galambok ezt is kimagyarázzák, ebben biztos vagyok.
    Vagy, egyszerűen tudomást sem véve róla, nem reagálnak. Ez a két taktika van, amikor kínos kérdések merülnek fel.

  53. 54 – 56.

    L linkjeit forrásait nem árt azért óvatosan kezelni. Érdekes ezt máskor tudjátok, csak ha megegyezik a teóriátokkal (az orosz fansággal és az amerikanyugatmagaasátán) akkor csont nélkül jöhet.

    No de vegyük úgy, hogy amit L fórumtárs írt, ez alkalommal az utolsó betűig igaz.

    És akkor mi van?

    Tibor bá: „Nem magyaráznak ki semmit. Nyugat szent, Putyin agresszor.”

    Soha nem írtam, hogy a Nyugat szent. (szerintem más sem). Csak azt, hogy a kisebbik rossz.

    Putyin agresszorságát pedig nem menti semmilyen formában, hogy a Nyugat sem szent.

    Tibor bá stílusban az orosz fanok szerint: A Nyugat a nagy sátán és minden baj okozója. Putyin viszont egy szent, népének védelmezője. 🙂

  54. Most elvileg eddig a lenegyelek küldönek tankot.A németek még gondolkodnak rajta(Mint egy szappanoperában nem egyből történik a cselekméy hanem várni kell pár részt a fordulatra :D) , de szerintem valamennyit küldönek.
    Közben Moszkvában tegnap nagy darukkal helyeztek rakétavédelmi rendszert a kormányzati épületre .Egyrészt mutatni akarják az orosz népnek hogy a csúnya ukránok, de másrészt tartonak attól hogy ukrajnának még van olyan rakétája
    amivel esetleg elérhet Moszkváig. (én nem tudom nem vagyok szakértő, az atv-n mondta este a napi hírek című műsorba azthiszem, újabban azt szoktam nézni néha mert a gép előtt nincs kedvem ülve a századik hírportált megnyitni.Jó a meleg szobában kinyúvadni
    és nézni ezeket a műsorokat (egyébként az elemzők nem hülyék és elég reálisan értékelik a helyzetet szóval akinek nincs kedve még este is a gép előtt görnyedni az az ágyból nézheti ezeket a hírtv-n és ATV-n(most mindegy hogy milyen kormánypárti mert a
    háború tekintetében jó elemzések vannak.És aki már unja az akciófilmeket az nézze ezeket helyette 😀 Mindig van fordulat: például most az hogy küldönek e a németek tankot, mert ha usa küld akkor a németek is fognak azt mondták.És még az is izgi hogy mennyit? 😀
    A másik hogy ha rakétavédelmi rendszert telepítettek Moszkvában a kormányzati épületre akkor lehet nem alaptalanul próbálnak az ukránok majd ellőni Moszkváig.De erre mit reagálna Putyin.Amúgy is nagyobb offenzívára készül márciusban , elvileg a 300 ezer behívott katona fele van csak még kiképezve. Az egész izgi mert nem tudni mikor jön egy nagyobb fordulat vagy eszkaláció, esetleg egy olajvezeték elzárás 😀 Amúgy meg az elemzők azt mondták a műsorban hogy van Oo. részéről egy szájkarate.De Oo. meg azt mondta most is hogy könnyen egy globális konfliktus helyzet alakullhat ki.Persze nem veszi őket senki komolyan az EU-ban.De ami izgi hogy valóban nem tudni hogy még szájkarate vagy esetleg tényleg nemsokára elszakad a cérna 😀

  55. Petr Bytron, AfD-s parlamenti képviselő beszéde a Bundestagban, 2023. január 19.

    Elnök asszony, tisztelt kollégák! Először is: Tisztelt CDU/CSU-s kollégák!

    Ez egy érdekes megközelítés, amit itt alkalmaznak: német tankok Oroszország ellen Ukrajnában! Ezt egyébként már a nagyapáitok is megpróbálták a Melnyikekkel és a Banderákkall. És mi lett az eredménye? Mérhetetlen szenvedés, több tízmillió halott mindkét oldalon, és végül orosz tankok itt Berlinben. És kettő közülük kint áll elöl, és minden reggel el kell menni mellettük, és emlékezniük kell!

    A külpolitika, kedves barátaim, nem tankok küldéséről szól, hanem a diplomáciáról, az egyensúly, a megértés és a kompromisszum megtalálásáról. És sajnos mindazokat – és ez minden pártra vonatkozik -, akik ezt a megközelítést támogatták, tavaly a Parlamentben megrágalmazták. Ide tartozik a volt külügyminiszterek és a volt kancellárok is. Bárki, aki kiállt a német érdekek mellett, Putyin ribancaként lett becsmérelve. Mindenkit, aki kiállt az amerikai érdekek mellett, Ukrajna megmentőjeként üdvözöltek. És ez mindkettő tévedés.

    Ez hazugság. Ez hazugság, és ezt minden katonai szakértő megerősíti, mind az amerikaiak, mint Milley vezérkari főnök, mind a németek, mint Vad tábornok. Az oroszoknak több mint 10.000 tankjuk van, 2 millió embert tudnak mozgósítani. 200 Mardert vagy más tankot tőlünk nem számít. Ezt a konfliktust katonailag nem lehet megnyerni. Ennek a konfliktusnak azonban vannak nyertesei. Steingart Gábor „Fókusz” című írása nagyszerű munka. A cikk címe: „Az USA megnyeri a háborút Ukrajnában”. Az USA geopolitikai szempontból győztes: kiterjesztette befolyási övezetét az orosz határig. És gazdaságilag is nyerésre áll: a szankciókból és a fegyverszállításokból profitál. Tudták ezt? Az amerikaiak fegyvereket bérelnek Ukrajnának. De Ukrajna le van égve, nincs pénze. És akkor mit csinálnak az amerikaiak?

    A Financial Times kiderítette: nyomást gyakorolnak az EU-ra, hogy fizessen Ukrajnának! De nem csak arra kényszerítik az EU-t, hogy fizessen, hanem azt akarják, hogy mi adjunk nekik pénzt, ahelyett, hogy kölcsönadnánk nekik! És azt akarják, hogy ez automatikusan történjen, lehetőleg havi részletekben. És az egészet el kell fedni és titokban kell tartani! Ezért van az, hogy az alapot, amelyből az EU ezt a pénzt a hadseregnek fizeti ki – ezt hallgassátok meg – Békeeszköznek hívják. A kancellár úr pedig a legnagyobb hazugságot mondta, amikor „különleges vagyonként” emlegette a 100 milliárd eurós új amerikai fegyvervásárlást Németországban.

    Nem, kancellár úr, a 100 milliárd euró nem különleges vagyon, hanem különleges adósság, amelyet a német adófizetőknek kell viselniük. A propaganda, az eltussolás ellenére a németek többsége nem akarja ezt a háborút. És kérdezem Önöket, kedves CDU/CSU-s kollégák: kinek a nevében tesznek ilyen javaslatot? A válasz, amit ön is adott a javaslatában: a közép-európaiak állítólag követelik, és – várjon csak – a NATO főtitkára és az amerikai nagykövetség is követeli! Ilyen messzire jutottunk!
    A CDU/CSU javaslatokat terjeszt a német Bundestag elé a NATO és az amerikai nagykövetség követeléseinek teljesítésére. Ott durrannak a dugók a BlackRock-nál, hogy ünnepeljenek, ugye, Merz úr? Kedves CDU/CSU-s kollégák, önöknek nem szabadna a NATO, az amerikai nagykövetség vagy az amerikai fegyvergyártó cégek kötelékébe tartozniuk. Elkötelezettnek kell lennie a német nép iránt. A német nép nem akarja ezt a háborút. A német nép nem akarja ezt az eszkalációt. A német nép nem akarja ezt a fegyverkezést. Ezért nem értünk egyet ezzel a javaslattal.

    Köszönöm.

    https://yandex.com/video/preview/3449665801524937825

  56. Egy cseh fegyvergyártó cég, 15 db. megerősített szimplafülkés Toyota Land Cruiser-eket – platóján ikergéppuskával (14,5×114 mm lőszer) – fog küldeni az ukrán harcosoknak, várhatóan már februárban.

    forrás: gift fór pútyin

  57. Ha a németek nem mernek külden harckocsikat (más országok esetleg egy párat) akkor úgy néz ki hogy eszkaláció nem várható mert ha tankot nem küldönek akkor gondolom más nagyobb fegyvert sem fognak.
    Legfeljebb még akkor ha az orosz belekezd a nagyobb offenzívába.De szerintem akkor sem fognak/mernek.Úgy néz ki hogy nem lesz világháború.Persze váratlan fordulat jöhet 😀

  58. Tank you Schulz!

    Indulnak a Leopárdok. A lengyelek csendben kiképeztek rá 600 ukrán kezelőt.

    Magyarország 50 liter tankpezsgőt ajánlott fel.

  59. 62, andrew

    Nagyobb hatótávolságú rakéta, gumikerekes önjáró löveg-és lövészpáncélos, rakéta sorozatvető, nagy hatótávolságú drón, 155 mm-es lőszer, aknavető meg van ígérve…

    Ennek az lesz a vége, hogy az EU és a NATO ultimátumot fog kapni nyílvánosan a világ televízióin keresztül, hogy a kitűzött időpontig fejezze be a régi-és új orosz területek, települések elleni tűzcsapásokat és diverzáns cselekményeket.

    Ha nem fejezi be a Nyugat a fegyverszállítást-és egyéb harci támogatást, akkor indul a Kaliber és a Zirkon normál töltettel a parancsnoki központokra és egyéb kommunikációs infrastruktúrára.

    Ha ezt sem értik és küldik Oroszországra a válaszcsapást, akkor felemelkednek a Sátánkák vagy az amerikai (angol) flotta kap végzetes találatot, bárhol is tartózkodjon az óceánokon.

    Szerintem Észak-Korea és Irán sem lenne tétlen…

    (Gondolom az uránmagvas lőszer használatát sem nézik vidáman az oroszok.)

  60. „Greta egy báb mert vehemensen ontja a közhelyeket a környezetvédelemről, de a háborúk ellen már egy szava sincs. Milyen érdekes….. Gondolom arra is utasítva lett, hogy véleményformálóként erről már ne beszéljen. ”

    Nem tisztem védeni, meg miért tenném.

    De a Greta ugye a saját korosztálya jövőjéért szólalt fel.
    Nyugateuropaiként nem igazán izgatja az ukrán háború, a NATO mellett annak az esélye, hogy megtámadja Oo a nyugatot kb. a nulla közeli.
    Ott ukrajnában aprítják egymást, ez Greta szempontjából annyit jelent, hogy csúszik a környezetvédelem, nő a CO2 kibocsátás. Ezt szóvátenni lenne az ő „profilja”. 🙂
    A nyugati támogatások költsége egy átlag svéd középosztálybeli számára gyakorlatilag érdektelenek. Az hogy ölik ott egymást, az nagyon sajnálatos humanistaként, de az ő ügyük, minket (itt nyugatra) annyiban érint, hogy nyomják vissza az oroszokat, hogy megértsék addig övék, ha kijjebb nyujtják a kezüket, akkor majd rácsapnak.

  61. zozo, szerinted van jelenleg bárhol Ukrajnában zöld fa? 🙂

    Ez nem Abrams, egyébként…

    nincs megbízható hírforrás…

  62. Mert a többi orosz forrás megbízhatóbb?
    Ott ahol Abramsok vannak ott zöldek a fák. Nem?

  63. helyesbitek: nem ukrajnai Abrams. Valami délebbi helyen bevetett, afrika, vagy irak…

  64. Ha ebben hazudnának, akkor mit lehetne nekik elhinni?

  65. Ne legyetek már teljesen debilek… a képen látható a cikk címe: iraki

    Hová süllyed már ez a fórum?!!

  66. Jövönk

    Az eredeti orosz tweetre lett rátéve a megfejtés. Hiszen az Abransokról csak ma döntött Biden.

    Az Orosz követői viszont megünnepelték az Abrams halálát.
    Mint az itt tülekedők zöme.
    Hasonló bullshittekkel etetve egymást.
    Ennyi.

  67. Nahát, megy első körben vagy 100-120 harckocsi (battle tank), de majd megy ott több is.

    Közben már lengetik az F-16 -osok, A10-esek küldését. Vagyis elkezdődött az oroszok puhítása, hogy szokják a gondolatot, nyugati harci repülőgépeket kaphatnak az ukránok.
    És ha mennek, azok elég gyorsan oda fognak érni. Az ukrán légierő képzése javában tart ezekre a típusokra.

  68. Következő szállítási mennyiség:
    USA
    ▪️ 31 M1 Abrams tank
    ▪️ 100 Bradley IFV; 
    ▪️ 100 lánctalpas páncélozott szállítójármű M113;
    ▪️ 18 db 155 mm-es önjáró löveg M109A6;
    ▪️ 250 db M1117 páncélozott jármű;
    ▪️ 138 HMMWV SUV;
    ▪️ 100 db Stryker kerekes páncélozott szállítójármű;
    ▪️ GLSDB lőszer;
    ▪️ 36 db 105 mm-es tarack;
    ▪️ 1 db Patriot;
    ▪️ 6 db Nasams;
    ▪️ 18 MLRS HIMARS;
    Kanada
    ▪️200 Senator páncélozott jármű;
    ▪️ 1 NASAMS ;
    Egyesült Királyság
    ▪️ 14 Challenger 2 tank;
    ▪️ 600 kisrakéta rakéta;
    ▪️ 30 db 155mm-es AS90 önjáró fegyver;
    ▪️ 200 gyalogsági harcjármű/páncélozott szállítójármű;
    Lengyelország
    ▪️ 14 db Leopard 2 tank (valószínűleg A4-es módosítások);
    Franciaország
    ▪️ 40 db AMX-10RC kerekes tank;
    ▪️ Bástya páncélozott járművek;
    Németország
    ▪️14 db Leopard 2 A6 tank ▪️
    40 db Marder gyalogsági harcjármű;
    ▪️ 1 db Patriot;
    ▪️ 3 db Iris-​T légvédelmi radar+ 3 db TRML-4D radar;
    ▪️ 2 db TRML-4D radar; 
    Norvégia, Dánia
    16 db 155 mm-es kerekes önjáró löveg Zuzana-​2 
    Csehország
    ▪️120 db T-72M harckocsi
    ▪️26-30 db 152 mm-es kerekes önjáró löveg Dana-​M2;
    Hollandia
    ▪️1 db Patriot üteg; 
    Svédország
    ▪️50  BMP CV-90;
    ▪️12 db 155 mm-es Archer kerekes önjáró fegyver;
    Észtország
    ▪️10 db FH70  155mm tarack;
    ▪️10 db 122mm-es D30 tarack;
    Olaszország-Franciaország
    ▪️1 db SAMP/T;
    Norvégia
    ▪️Caesar 155mm  -es kerekes önjáró fegyverek

    A Leopard 2 teljes száma 112 db. lesz a Bloomberg szerint

    (És nem egy Ramstein van előttünk, Szlovákia MIG-29-eseket készít elő. Légi támogatás nélkül roncsok lesznek a felsorolt tételekből.)
    Nem véletlenül építik a lengyeleknél a helikopter-támaszpontot…

    A német szállítást részletesen megírom még a forrással együtt, egészen a hálózsákok darabszámáig lebontva.

    72, Zozó
    Gyere le a twitterről. Tele lett rosszindulatú és rémhírterjesztő automata fiókokkal.

    73, Gyarmathy
    A csehek ezidáig is küldtek és javítottak T-72-es harckocsikat az ukrán hadseregnek. A románok is folyton küldik a muníciót.

  69. 65: azért svédként Grétát is érinti a háborús helyzet, hiszen Oroszország szomszédjaként emiatt jelentkezett NATO tagságért hazája.
    Viszont hogy nincs egy szava se a háborúval kapcsolatban, az biztos nem igaz, mert a támadás megindulásának másnapján pl az orosz nagykövetség előtt tiltakozott.
    Hogy azóta nem volt újabb megszólalása a témában, vagy csak a média nem kapta fel, ha mondott is valamit, azt nem tudom, nem követem ennyire…
    Tizenéves lánytól meg mit várnánk, minthogy közismert tényeket emlegessen fel a környezetvédelemmel kapcsolatban? Saját klímamodellt kellene építenie, mielőtt megszólalhatna?

  70. 74. Jánso

    Nem tűnt fel még senkinek, hogy a románok sehol sincsenek a listán???
    Pedig tele vannak volt SZU technikával, oszt még sem adnak az ukránoknak és az USA sem noszogatja őket. Több száz T-55/62-esük meg ezer feletti BTR/BMP meg egyéb ócskavasuk van. Aztán szépen kussolnak USA segédlettel!

    Én a Magyar Kormány helyében, ha basztatnának a fegyverszállítás elmaradása miatt, nekik szegezném a kérdést, hogy ezt miért nem kérik a románoktól??? Majd ha ők elküldik a készleten lévő SZU technikát, akkor mi is elküldjük a mi készletünket.

    Vagy az is lehet, hogy fű alatt küldenek és megkérték a szövetségeseket, hogy ne verjék nagydobra annak érdekébe, hogy ne kerüljenek a medve célkeresztjébe (jól jöhet ez, ha át akarnak majd állni).

    Dehogy a tankokról is szóljak.
    A nyugati tankok és egyéb harci eszközök ellenszere nagyrészt az lesz, hogy a nyugattól – ukránok által hátrahagyott – és így Oo. által megszerzett páncéltörő eszközök kerülnek majd bevetésre. Ezeknek éppen úgy ki vannak szolgáltatva a LEO-k és az Ábrahámok, mint a SZU tankok.
    Nem lesz valami szép látvány, amikor a nyugat által adott bottal verik a ruszkik a nyugati technikát.

  71. Gondolom a tankokat vasúton viszik Ukrajnába.Amúgy miért nem lövik szét a vasúti szállítás közben a tankokat?Persze gondolom nem egyszerre viszik de műholdról akkor is látják az oroszok.

    Egy orosz szakértő szerint a dunára kellene atomot dobni:
    #https://index.hu/kulfold/2023/01/25/haboru-orosz-ukran-konfliktus-vlagyimir-szolovjov-duna-atombomba-oroszorszag/

    Mondjuk az kemény lenne mert egy atom esetén olyan lyuk maradna hogy lehet nem is a medrében folyna tovább a duna 😀

  72. 77 – Én ugyan nem értek hozzá, de gondolom, kap egy komoly légvédelmet a szállítmány.
    Csak úgy van értelme.

    A Dunára meg pont miért? Közelébe se megy Ukrajnának. Pont minket, a leghűségesebb picsikutyát akarnak szétkúrni? Megteszi az nekünk a bábjuk, a miniszterelnökünk.

  73. 78. Ábel

    Nem kell légvédeni őket, mert az orosz nem is akarja elpusztítani.

    Így épül nyugatnak a csodacsapda.
    1. lépés a csapda megfeszítése/felhúzása.
    Hadd jöjjön a technika Ukrajna keleti oldalára. Hadd égjen el ott. Majd ha nem lesz már amit küldeni és elfogy a humán erő is, akkor szépen megindul a medve, körbe zárja a városokat, nem ostromol nem öli tovább az ukrán bakát (kell az jobb időkre – türelem, mindjárt oda érek) és komótosan megy nyugat felé.
    2. lépés, csapda élesítése.
    A nyugat azt látja, hogy az orosz el fogja foglalni Ukrajnát, gyórsan közeledik a nyugati határához. Hogy megmentsen valamit ebből a bábállamból, be fog menni, azaz beküldi a románokat és lengyeleket, hogy szálljanak meg minél többet nyugat Ukrajnából (remélem mi kimaradunk ebből!).
    3. lépés, a csapda lecsapódik
    Az orosz szembesíteni fogja az ukránokat, hogy a nyugat elárulta őket, csak azért harcoltatta az orosz testvér ellen, hogy megszerezze a javait. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy, most amikor már elveszett a konc, Ukrajnától területeket rabol lengyel és román segédlettel. Oroszország anyácska pedig segíetni fog az ukrán népnek, hogy visszaszerezze amit Lo. és Ro elvett. Most már minden ukrán láthatja ki a gonosz.
    Ennek a propaganda szövegnek az lesz az eredménye, hogy az ukránok az elszedett területeik visszaszerzése okán átállnak orosz oldalra és akkor már nem csak az orosszal kell szembenéznie a nyugatnak, hanem a nagyon de nagyon dühös és harcedzett ukránokkal is.

    Ha pedig a 2. lépést nem akarja meglépni a nyugat, mert látja a csapda természetét, akkor hát így jártak. Ukrajna lengyel, román és magyar határán majd integetnek az orosz bakának. De szerintem bele fog lépni a nyugat. Nem lesz más választása.

  74. 79 Bendegúz
    Szeretem olvasni a forgatókönyveid , mert elég apokaliptikus dolgokat szoktál írni amiben általában felvillan mégha csak egy pillanatra is az ukrajnával szomszédos országok belesodródása a háborúba.

    Meg belegondolva amúgy is presztizsveszteség lenne megpróbálni szétlőni vasúton a tankokat.Szép komótosan megvárja hogy elvigyék a tankokat a helyükre esetleg használják is.
    Aztán majd kitalál valami más megtolrást:lehet egy későbbi megtorlás plédául majd újabb szállítmányok után de lehet már most is vasutak bombázása,maradék olajvezeték elzárása, nagyobb offenzíva indítása, taktikai atom ukrajna területén, hemp, eseteg taktikai atom ukrajnán kívül 😀
    Elvielg amúgy EU-ban 2000 db leopárd van összesen , 112 db megy nekik, még marad Európának elég sok, kifogyasztani elég nehéz lesz EU-t a tankokból.

  75. 81. andrew

    „Meg belegondolva amúgy is presztizsveszteség lenne megpróbálni szétlőni vasúton a tankokat. Szép komótosan megvárja hogy elvigyék a tankokat a helyükre esetleg használják is.”
    Jól mondod. Mennek a darálóba.
    Most Európa készleteit égetik el az oroszok. Ne gondold, hogy nem lehet fentről támadó ATGM-el kilőni a LEO/Abrams/Chelenger tankokat. Na meg ott a másik oldalon a brutális tüzérség, ami ellen nem nagyon vannak védve a harckocsiik. Na meg az aknamezők (ha egy tank ledobja a hernyótalpat, akkor kb. céltábla lesz belőle). Na meg ott van az a mérhetetlen sár, amit nem nagyon fognak bírni ezek a nagy tömegű tankok.
    Jó sok a na és kevés a tank.
    A végén Európa is tankok nélkül marad.

    „Aztán majd kitalál valami más megtolrást:lehet egy későbbi megtorlás plédául majd újabb szállítmányok után de lehet már most is vasutak bombázása,maradék olajvezeték elzárása, nagyobb offenzíva indítása, taktikai atom ukrajna területén, hemp, eseteg taktikai atom ukrajnán kívül ?”

    Vasutat nincs amiért bombázni, egy nap alatt javítható civilek által is (hidak más, de az kell az orosznak is a majdani előrenyomulása miatt).
    Az olajvezetéket előbb utóbb elzárják. Mo-ra tekintet nélkül (nem véletlen, hogy a kormány az adriai vezetéken kezdett nyomulni már vagy 3 hete).
    Nagy offenzívának még nem jött el az ideje. Még túlontúl fel van fegyverezve a nyugat is. Égetni kell az eszközeit. Szerintem majd jövő tavasszal indul a nagy daráló.
    Atom pedig nem lesz, pedig az USA nagyon szeretné. De nem lesz. Az orosz ennél okosabb. Harctéri veresége esetén, talán lenne, de ez nem fog bekövetkezni. Az ukránok nem tudják legyőzni hagyományos háborúban az oroszt. Nyugat pedig nem megy oda élő erővel, mert egyrészt látja, hogy mire képes az orosz gyalogos baka, másrészt tizede humán veszteség esetén is bukna bármelyik gendersemleges kvótaszemélyekből álló nyugati kormány.
    Szóval az atom az az utolsó lépés. És akkor már minden fog menni. HEMP, EMP, taktikai, stratégiai. Remélem nagyon, hogy erre nem fog sor kerülni.

    „Elvielg amúgy EU-ban 2000 db leopárd van összesen , 112 db megy nekik, még marad Európának elég sok, kifogyasztani elég nehéz lesz EU-t a tankokból.”

    Ne aggódj, egy vagy másfél év és mind elfogynak (igaz, még ott az USA sivatagban tárolt nem kevés Abramsa). A magyar lesz a legerősebb sereg a kontinensen a maga 55 Leo2-jével?. Na meg a román?, mert ő nem adja a saját SZU eszközeit sem, holott annyira ukrán párti szegényke.

  76. Még annyit, hogy fenntartom, hogy a 79. és 83.-as poszt alatt írtak akkor kelhetnek életre, ha PUTYIN NEM A NYUGAT ÁLTAL BESZERVEZETT ÁRULÓ.
    Ha azonban mégis az, akkor Oo.-nak annyi. Szépen elengedik a vérté, mint a római szenátornak a háziorvosa a medence szélén.

  77. 79 Ez az elképzelés több ponton is gyenge lábakon áll, de talán a legabszurdabb része a 3. pont, amikor az Ukrán majd az Orosz felé fordul. Amit az elmúlt évben Oroszország tett Ukrajnával, azután az ukránok akkor se ölelnék keblükre őket, ha a cigánygyerekek potyognának az égből. Arról nem beszélve, hogy ha valaki maga alá gyűrné őket, százszor inkább választanák a lengyeleket az EU-val együtt.

  78. 85. Ábel
    Persze, azért harcoltak, hogy majd megszállja őket Lo. és Ro., hogy aztán bevigye őket az EU-ba, közben meg az ukrán identitásukat felszámolják. Nagyon jól tudják, hogy a románok és lengyelek éppen olyan nackok mint ők!

    És ne légy naiv. Minden csak a hatékony propaganda kérdése.
    Két ismertebb példa a sok ezer nem ismertből!
    1. Virágvasárnak a nép Jézus elé terítette a köntösét és hozsannázta, nagypénteken ugyanezek feszítsedmeget kiáltottak.
    2. Dantonnal együtt üvöltött a nép, tőlük lüktetett a tárgyalóterem, neki adva igazat, senki nem gondolta, hogy el merik ítélni. Aztán pár óra múlva a vérpadra menve, a tárgyalóteremeben vele üvöltő nép, már pocskondiázta és elájult a gyönyörtől, amikor a fejét a bakó felmutatta.
    Ennyit a soha át nem álló népről!
    Van az a módszer, amivel a megcsalt feleséget a megcsalásban részes nő oldalára lehet állítani!
    Mibe telik majd elhitetni az oroszoknak Ukrajna – általuk megszerzett – kétharmadával, hogy az ország nyugati részeit az áruló, nyugat kollaboráns vezetés játszotta át Lo. és Ro.-nak, mivel nem tudta az egészet prédának odadobni a nyugatnak? Továbbá, hogy a nyugatnak csak a Ukrajna kincsei kellettek, de, hogy most vesztésre áll, viszi amit tud. És egyébként is, lám most, hogy veszítettetek a szegény ukránok a testvéreik ellen, most is területeket lop tőlük a nyugat.
    A jelszó az lesz: „Gyertek testvérek, vegyük vissza együtt ami a tiétek, hadd legyen ismét egy nagy Ukrajna (persze a keleti részek nélkül és orosz befolyás alatt, ahol még USA követség sem lesz).
    Jó kis copákos falatok (gyúelegy) ezek egy média szakembernek!
    Mivel is tudná a nyugat elvenni ezen állítások élét úgy, hogy már nem éri el az ország 2/3-át, és ennek tetejében Ukrajna megszállt 1/3-át pedig revízióra sóvárgó országoknak dobta oda jutalmul, akik rohamléptekben alakítják át a frissen lopott területeket?.
    Na de majd megglátjuk.

  79. 85. Ábel
    „Arról nem beszélve, hogy ha valaki maga alá gyűrné őket, százszor inkább választanák a lengyeleket az EU-val együtt.”

    Ezzel kapcsolatban megkérdezném, hogy:
    – a lengyelek és románok egy területfoglalás esetén nem gyűrnék maguk alá az ukránokat?
    – a leírtak értelmében, Te engednéd elfoglalni Ausztria által Ny-Mo-ot csak, hogy bent maradjunk az EU-ban? Lennél inkább osztrák, minthogy magyar csak, hogy nyugathoz tartozz?
    Ha nem esik nehezedre, kérlek válaszolj.

  80. 87 Alapvetően nyilván egy szabad, szuverén, prosperáló Magyarországra szavaznék, de ahogy a helyzet kinéz, lassan a valóságnál jobban járnánk akár azzal is, hogyha egyszerűen Ausztriához csatolnának.

    Viszont ha aközött kellene választani, hogy Oroszországhoz csatoljanak vagy Ausztriához akkor a legkisebb dilemma sem merül fel, hogy melyik a jobb választás. És meg vagyok győződve róla, hogy ezzel a magyar lakosság 99,9% -a egyetértene, még az oszrák-gyűlölők is.

  81. 83: Bendegúz:
    Ezeket a rendkívül figyelemre méltó agyszüleményeket -áruld el kérlek-, szimpla beszarásból írod, mert tartasz az oroszoktól, vagy komolyan gondolod, hogy az oroszok oldalán valósul meg a legszebb magyar jövő? Előre is köszi a választ!

  82. „Most Európa készleteit égetik el az oroszok.”

    Ez igen Bendegúz,

    Én meg azt hittem, hogy az oroszok most saját magukat fegyverzik le, pusztítják, használják fel a készleteiket.
    A nyugati modern tankok még oda sem értek, de az oroszok harckocsi állományának kb. 50%-a dokumentáltan elpusztult.

    A HIMARSokhoz most készülnek az amerikaiak nagyobb hatótávú tölteteket adni. Első körben nem is a 300 km hatótávút, hanem van egy olcsó, 150 km hatótávolságú rakétatöltet is hozzá.

    A modern technika még oda sem ért, vagy csak nyomokban, pár tucat van ott, de szerinted már az oroszok Európa készleteit égetik? 🙂
    Nem fognak ők hamarabb leégni a nagy égetésben?

  83. 91 – Gyarmathy:
    Hozzászólásodnak mennyi az információs értéke? Megmondom: nulla. Ez kérlek gyerekes hőzöngés. Az én apukám százados, az enyém ezredes, az enyém meg tízezredes. 😀

  84. 92. Tibor bá,

    Szerintem érveltem, adatokat is közöltem.

    Sajnálom, ha nem így látod. A te hozzászólásod (gúnyolódásod) információs értéke az igazi nulla. 🙂 Sőt minuszus, a nettó személyeskedés miatt.

  85. Re:91 Gyarmathy
    Ha ORYX-ra alapozod ezt a sommás 50%-os veszteséget, akkor nagyon nagy bukta lesz belőle, mert bizonyítottan hemzseg a hamisított képekkel, pl kiégett „orosz” páncélos, de olyan fajintosan zsír új fehér a Z betű rajta, hogy biztosan feltalálták az oroszok a hőálló és öntisztító fehér festéket…

    A tény az, hogy sok páncélost veszítettek de realitás inkább a 10%, plusz 3 műszakban pörgetik az új gépek gyártását, ergo a régi T-62-es ócskavasak helyére min felújított T-72, és egyre több T90 kerül, ami minden de nem vacak, pláne páncéltörő lőszerrel, de a LEO2 és Abramsok amúgy sem ezzel lesznek kilőve, hanem a zsákmányolt nyugati Javelinnel és társaival.
    Mindegyik nyugati harckocsin vérdíj van… Amint frontra küldik őket pár napon belül nézheted Telegramon a kilőtt videóikat, ez már elvi kérdés az oroszoknak.

  86. 93:Gyarmathy:
    Ha valamennyire objektíven akar valaki látni, érdemes Üveges Huba videóit is megnézni:
    #https://www.youtube.com/watch?v=xtaaDp9OP30

  87. Kizártnak tartom, nemhogy a sérült harcjárműveket szervizelni tudják majd az ukránok, de még a normál háborús használat szervízigényét sem fogják tudni megoldani. Az, hogy pár hónap alatt gyorstalpalón képzik ki a legénységet akik nyílván rutintalanok pont úgy, mint a karbantartók az előre vetíti a csúfos kudarcot.

    Lehetőséget kap egy autószerelő brigád/ők a katonák/, hogy háromhónapos kiképzés után forma 1 versenyautóval elindlhatnak élesben a versenysorozatban. Ők készítik fel a verssenynapra a forma 1-es gépet, ők adják a sofőrt és a box utcai szervízt is ők intézik. El lehet képzelni mennyire lenne eredményes egy ilyen társaság.

    A másik gond, ha a tulajdonosok annyira lebutítják ezeket a harcjárműveket is, mint az ttették a eddig átadott modern harcászati eszközökkel, akkor elveszítik az erejük jelentős részét.

    A harmadik gond, hogy emberanyagot a kiképésre már a másod és harmadosztályból kell beszerezniük. Az első osztály az eddigi harcokban nyílván megfogyatkozott.

    Negyedik gond, hogy hiába menesztenek most a korrupció miatt vezetőket, mert ahol a társadalmat a korrupció tartja mozgásba évtizedek óta, minden bábu tudja a dolgát, ott meglepő módon inkább hátrány lehet ez a nagy tisztogatás, mint előny. Megkezdődik a harc a húsosfazekakért.
    Gondoljunk bele, Zelenszkij annyira szereti a hazáját, hogy még mindig közel hatszáz millió dollárt tesz ki a portfóliója. Pont, mint a harcok kezdetekor. Színészi teljesítménye sokakat lenyűgöz, magyarul megtéveszt.

  88. „Annalena Baerbock, akinek minden bizonnyal halvány fogalma sincs, hogy mit beszél, de a bibliai kinyilatkoztatással ellentétben ez nem bocsátható meg neki, mert egyszerűen megbocsáthatatlan milliók bőrét vásárra vinni, kijelentette, miközben a szeme sem rebbent: Európa háborúban áll Oroszországgal….
    Hol a határa az őrültségnek, van-e egyáltalán határa ennek az önpusztító észvesztésnek, arra egyre kisebb remény mutatkozik. Mert bár mindig úgy tűnik, hogy létezik azért egy képzeletbeli vörös vonal, mint tavaly a HIMARS rakétavetők esetében, aztán a harckocsiknál is, látjuk, mi lett a vége, a határ egyre inkább kitolódik. És sajnos, hiába látja a vágóhíd felé terelt tömegek értelmesebb része, hogy mi lesz a sorsa, tehetetlenül tűr, mígnem késő lesz megálljt kiáltani.”
    https://felvidek.ma/2023/01/europa-egyre-orultebb-iramban-sodrodik-a-haboruba/

    Ennyire nem fogják fel, hogy ez hova vezet, mi lehet a következménye és az mivel jár a számukra is?

  89. 96. Károly
    Mi ebben a tankban olyan komplikált a szovjet modellekhez képest hogy ne lehetne megtanulni áttanulni meg alkalmazkodni rövid idő alatt. Nem újoncokat fognak odatenni. Vezetni 3 nap, töltő 3 nap, lövész 2 hét, parancsnok 2 hét. S kész, nehogy már egyetemet kellene elvégezni. Aki trabantot tud vezetni az a ferrarival is elboldogul. Túl van istenítve a dolog. Nem nagy kunszt megtanulni, de nem is az a fegyver ami most csodákat tesz. Jónak jó de nem egy mittudom én milyen csoda tecchnológia, hogy tudósok meg mérnökök kellenének a használatukhoz meg szervizelésükhöz. A média is leszállhatna a földre, már rég be vannak tanítva a megfelelő emberek akik ezt majd ukrajnában kezelni meg szervizelni fogják, erről kétsége senkinek se legyen.

  90. 99. András0
    Tartom magam ahhoz, hogy ezeknek meg van vagy ezer oldalas a tankönyvük és több ezer oldalas a szervízkönyvük. Majd egy hozzáértő kijavít, ha nagyságrendet tévednék.
    A polgári repülőgép vezetését vajon miért tanítják évekig, mikor robotpilóta száll föl és száll le és annyi a dolga a pilótának, hogy néha tájékoztassa az utasokat? Talán mégsem annyira egyszerűek ezek a csúcskategóriás gépek, mint egy faék.

  91. 100. Károly:
    Hát na nem erősítem a dolgot ha meg vagy róla győződve, akkor biztos okkal mondod, tévedhetek én is, csak ez nekem egy intuitív dolognak tűnik. Jó, hogy profi legyél benne, ahhoz évek kellenek de én nem arra gondolok, hanem csak simán megtanulni olyan szinten, hogy önálló legyél. Autót egy totális analfabéta is el tud vezetni, pedig van ott is dokumentáció bőven. Nem kötekedni akarok csak annyit mondok, hogy egy olyan számára aki már pár éve tankot vezet az elvezeti ezt is, meg tudja ösztönösen hová kell nyúlni, mit kell csinálni. Tank ez is a lánctalpával meg mindennel együtt. Talán ha van egy szakértő itten aki el tudná magyarázni hogy egy tapasztalt tank kezelő személyzetnek amelyik már háborúban is részt vett, miért lenne szüksége ennyi időre, mi az az extra amit olyan hosszú ideig kellene tanulni.

  92. 101. András0
    Robert C. Castel beszélt arról, mikor Izraelben egyik típusú vadászgépről átképezték a vadászpilótákat egy másik típusra az hosszú hónapokig tartott. Egy modern tankhoz minimum 22 hét egy technikus kiképzése. Ez még csak az a technikus aki közvetlen kiszolgálja a jól működő tankot, a második vonalban már képzettebbek kellenek távolabb a fronttól és a harmadik vonal szerelői már nem is ukrajnában vannak. Azt mondja, ez egy fegyverrendszernek a tank csak egy darabja, ezeket is működtetni, szervizelni kell.
    Véletlen sem akarok tankhoz értőnek látszani.
    Az már csak hab a tortán, hogy az amerikai és angol tankoknál más a mértékrendszer, mint a német tankoknál. Még egy csavarkulcs sem kompatibilis.

  93. 102. Károly,

    Lehet, hogy így van, bár ez a 22 hét túlzásnak tűnik.(Más szakértők 4-8 hetet mondanak). A képzés meg már lehetséges, hogy hetek, de inkább hónapok óta folyik.

    Az az érzésem, ez a tankos dolog csak elterelés inkább. Moszkva ma bejelentette, hogy a nagyhatótávú rakéták Ukrajnába küldését vörös vonalnak tekinti.

    Vagyis sokkal nagyobb jelentősége van annak, hogy Amerika a Himars rakétavetőkhöz 150 km-es (és tegnap már szó volt a 300 km-es) hatótávú tölteteket akar adni. Miközben a világ a 140-150 tankról beszél, ezekről elég kevés szó esik, pedig valszeg sokkal nagyobb jelentősége van, mint a tankoknak.

  94. 103. Gyarmathy
    Tegyük fel, megkapja Ukrajna ezeket a 150-300 km-es hatótávú rakétákat és ki is használja ezek képességeit. Hiszen nem lenne értelme ilyeneket beszerezni, ha nem akarná használni.
    Elkezdi lőni Oroszországot. Ez az ország a föld legnagyobbika. Annyi kárt tudna csak csinálni áttételesen segítve Putyint, hogy feltüzeli a lakosságot és harcra kész emberek sorba fognak állni a sorozó irodáknál. Plusz, még több fegyvert irányítanak Ukrajna ellen.
    Nem látom az ukrán hasznot ezekben a rakétákban.
    Talán annyi előnye lehet, hogy hátrébb vonhatja a fronttól a lövegeket és átlőhet a fronton károkat okozva az utánpótlásban.
    E mellett fenn áll, hogy nem bírják megállni és átlőnek Oroszországba, de akkor nem vonták érdemben hátrébb a löveget.

    De nem ez a szűk keresztmetszet. A harcolni alkalmas és tudó emberek elfogynak és a kiszolgáló lakosság is elpárolog a háttérországból. A megmaradt alkalmasak pedig kifáradnak.
    Képezhetünk évekig kényszerrel egy műszaki egyetemen alkalmatlanokat, azok az emberek műszakilag analfabéták maradnak. Most már itt tart Ukrajna.
    Jelen állás szerint elbuktak.

  95. 101. Andras0
    Csak egy kis apróság:
    Gondolom az amerikai tankokon az összes csavar withworth-os, ami ránézésre olyan mint a metrikus.
    Szállítottunk USA-ba komplett gépészetet, csak a csöveket kellett bekötni.
    Mire odaértem, a texasi okosgyerek a csavarozógéppel felerőltette a metrikus csavarszárakra a withwort-os anyákat izomból. Szétcseszte az egészet.

  96. Károly
    „Elkezdi lőni Oroszországot. Ez az ország a föld legnagyobbika.”
    Csak nem a km² állnak hadban hanem az ipari kibocsátások, tőke, GDP, technológia hatékonyság, precizitás. Az élőerő harmadlagos.
    Nem kézitusa zajlik.
    Nézzük vissza hogy mi történt amikor a szovjet haderőre ment a költségvetés 25%-a.
    Rádőlt a tető Gorbira meg a szovjet rezsimre.
    Az orosz cárevicsnek sincsenek korlátlan tartalékai.

  97. Nem tudok ezzel vitatkozni, talán annyit tennék hozzá hogy Magyarország nem egyenlő Orbánnal, és nem vagyunk mindannyian „Orbánok”.
    Dnyipro polgármestere Orbánnak üzeni:

    „Orbánnak. Oroszul. Polkorrektség nélkül. Először is, ribancarcú, nem a mi földünk a senkiföldje hanem a tiétek. Több ezer éve élünk itt, mi nem az Urálon túlról másztunk elő. Másrészt pedig különösen tehetségesnek kell lenni ahhoz, hogy Romániától, Szlovákiától kezdve Szerbiáig és Ukrajnáig mindenhol utálják az embert. A trianoni békeszerződés csak büntetés volt az állatias történelmi tetteitekért. Harmadrészt a kegyetlenkedéseitek, és az a folyamatos vágy, hogy minden világháborúban a zsarnokok kedvében járjatok, történelmi páriává tettek titeket. Negyedszer pedig, milyen alávalóságra vall megbocsátani 1956-ot a szovjeteknek és utódaiknak? Ötödször: teljes erkölcsi nullának kell lenni ahhoz, hogy az EU és a NATO szoknyája mögé bújva taposs mindenki nyakára. Kifelé a szoknya alól, és három nap alatt kisöprünk titeket, szemetek” – írta Filatov.

  98. 107: Zozó
    Koldusország egy baromarcú polgimestere
    háromnapos gyözedelmes hadjáratról álmodik:
    *https://mandiner.hu/cikk/20230128_borisz_filatov_dnyipro_orban_viktor_haboru

  99. 104. Károly,

    „Tegyük fel, megkapja Ukrajna ezeket a 150-300 km-es hatótávú rakétákat és ki is használja ezek képességeit.”

    Szétlövi a hátrébb vont orosz logisztikát, raktárakat, parancsnoki pontokat, csapatkoncentrációkat. Ez azért elég lényeges, sőt akár végzetes az orosz hadművelekre.

    Ja igen, mindegy hogy ezek orosz földön vannak vagy sem. Eddig is átlőttek az ukránok, ha kellett és nem történt semmi.

  100. 107. Zozó,

    Döbbenetes. Biztos, hogy nem csak egy polgármester gondolja így, hanem a teljes ukrán vezetés.
    Az ukránokban forr a düh, a gyűlölet az oroszok ellen, amit az orosz rakétázgatás egyre csak növel.

    Amikor Ukrajnában bizonyos helyzetekben kiderült, hogy valójában magyar vagyok, akkor a reakció: ja Orban? És köptek egyet vagy csóválták a fejüket.

    Érthetetlen, hogy miért csinálja ezt Orbán. Ha nem akarja dícsérni az ukránokat, rendben, de akkor miért nem hallgat ?

  101. 110 – Gyarmathy:
    Orbánnak valóban be kellene fogni a száját. Nem a mi háborúnk. Ez ukrán/orosz konfliktus. Rendezzék le egymás között.

  102. 111.
    Sajnos a konfliktus nem lokális, csak a frontvonala.
    Orbán csak a szavazótáborának beszél. Nem idegesíti hogy „kihallatszik”.
    Karmelita conducător

  103. Robert C. Castel Tank szervízigény, kiképzési idő. /Ha nem vadkacsa szerepre szánják./
    https://youtu.be/t-hUmfCnw0A?t=148

    106. Zozó
    Ukrajna népessége 1999 óta /52millió/ bezuhant 20 millió alá.
    Oroszország 143 millió
    „Az élőerő harmadlagos. Nem kézitusa zajlik.” Igazad van, annál rosszabb.

    Az járt a fejemben, mikor a hatalmas területet említettem, mint előnyt, hogy mikor elindítják ezeket a 300 km hatótávolságú rakétákat ukrajnából, még mindig érintetlen marad az 5800 km-ből 5300 km, ami igaz gyérebben, de lakott terület, gyárakkal, infrastruktúrával ellátva. De igen, számít, hogy van e egy hatalmas hátórszág amit az ellen nem ér el.

  104. 113. Károly,

    „Az járt a fejemben, mikor a hatalmas területet említettem, mint előnyt, hogy mikor elindítják ezeket a 300 km hatótávolságú rakétákat ukrajnából, még mindig érintetlen marad az 5800 km-ből 5300 km…”

    Ez igaz, de nem Oroszország legyőzése a cél, csak kiszorítása Ukrajnából és hogy elmenjen a kedvük egy időre a hódító háborúktól.
    (Bár az az érzésem, hogy az USA-NATO cél már ennél több).

    „Ukrajna népessége 1999 óta /52millió/ bezuhant 20 millió alá.”

    Ez azért picit túlzás, vagy van rá valamilyen adatod, forrásod? Ha igen és megbízható, elfogadom. Tudtommal még legalább 30 millió ember van Ukrajnában. Igaz több, mint 10 millióan elhagyták az országot tavaly február vége óta, de kb. 4-5 millióan vissza is mentek.

  105. 114 Gyarmathy

    2014 környékén olyan 42 millió volt Ukrajna lakossága. Ebben benne foglaltak a Krim illetve Kelet Ukrajna lakossága is. Ez együtt kb. 5 millió fö.
    A haború miatt elmenekült jó 10- 25 millió fő, plusz azok, akik orosz nemzetiségüként oroszországba menekültek Róluk persze ritkán szólnak a hiradások. A visszatért 5. millió az, ami leginkább túlzásnak tünik. Emellett százezres szám az, aki elesett a fronton. Szóval, ha most van még Ukrajnában 25 millió, akkor optimisták voltunk, miközben naponta csak hozzánk kb. napi 10 ezer érkezik( és jórészt megy tovább….

  106. Aha, Ukrajna üres, Németország meg már nem is létezik.
    És mégsem halad előre a világ legnagyobb országának különleges katonai művelete.
    Tanulságos.

  107. 116. Zozó
    “ És mégsem halad előre a világ legnagyobb országának különleges katonai művelete.”
    Ezt honnan tudod? Ismered a nagy Medve és vezérkara taktikáját és céljait a jelenlegi helyzetben?
    Láthatóan működik a daráló vagy hurkatöltő( valaki már találóan írta ) : az ukrán tölti, az orosz darálja. Ha majd kifogy a töltelék (élőerő), akkor már az odaszállított fűszerekre (tankok, rakéták, fegyverek) sem lesz szükség. A vasolvasztóknak jó pár évig nem lesz alapanyag hiányuk, tUsa meg gennyesre keresi magát.
    Akkor lesz nagy galiba, ha tUsa és csatolt részei (pl. Németország) nem csak fűszereket, hanem tölteléket is adni fognak.

  108. 118.
    Gondolom az orosz haditaktika olyan hogy ha hátrafelé mennek akkor csak csettintenek, hogy mi így megyünk előre!
    Megértettem. Nagy haditaktikus vagy. Köszönöm.

  109. 114. Gyarmathy

    Pár hete egyik poszt alá részletes adatokat írtam és forrást is az adatokhoz a menekültek számáról. Nem találom,
    1999-ben 52 millióan éltek Ukrajnában.
    A harcok kitöréséig 10.5 millió, de ENSZ becslés szerint 15 millió gazdasági menekült is elhagyhatta az országot.
    A harcok kirobbanásakor becsült lakosságot 37 és 41.5 millió közé teszik.
    UNHCR, 2023 január 23-ig 17 688 845 fő kényszerült elhagyni Ukrajnát.
    Egy középértéket elfogadva a 39 millióból 17.5 millió elmenekült. E szerint 21.5 millió lakos maradt Ukrajnában.

    De Oroszország felé is menekülnek, számuk 1.9 millió fő, ami nincs beleszámolva a 17.5 millióba akik nyugati irányba menekültek.
    21,5-1.9 = 19.6 millió fő van az elcsatolt területeken élőkkel együtt.
    Ha az elcsatolt területekről (5 millió) menekült el ez az 1.9 millió ember, akkor
    19.6 millió – 3.1 millió = 16.5 millió akik Ukrajna jelenlegi területén élnek.
    De legyenünk megengedők és a harcok kitörésekor valóban 41.5 millióan éltek az országban, akkor jelenleg 19 millióan élnek ott.
    Nem számolok a visszatérők számával, mint az országot titokban elhagyók számával a többlethalálozással és a természetes fogyással sem. (1.28 a reprodukciós együttható)

    Ahogy a számokat bogarásztam és a hozzá kapcsolódó történeteket megismertem, az érzésem szerint jelenleg Ukrajnában 15-25 millió között van a valóság száma. Ennek középértéke 20 millió.
    Mivel a nyugdíjasok már nehezebben mozdulnak ezért a népeségen belüli arányuk drasztikusan megnőtt.
    Viszonyításként nálunk 2020-ban a lakosság 19.9%-a volt nyugdíjas.
    Ukrajnai belső menekültek számát 6-7 millióra teszik.
    Mivel ezek az adatok a helyzetből fakadóan jó részt becsültek, ezért mások más eredményre juthatnak.

  110. 112. Zozó

    „Orbán csak a szavazótáborának beszél.”

    Ha OV csak a szavazótáborának beszél, akkor miért konkrétan külföldi újságíróknak és nemzetközi személyiségekből álló társaságnak mondta?

  111. Zozó: Te biztos jobban tudod, hogy mit miért tesznek az oroszok és biztosan nem hallottál, az élő erő kímélése miatti visszavonulásról. A Medvének nem csak a frontot, hanem a hátország lelki, szellemi állapotát is figyelembe kell vennie és ebbe nem fér bele a katonái ész nélküli ledarálása. Az idő nekik dolgozik.
    Az erkölcsi ész szellemi fölény az oroszok oldalán van (nem beszélve a szinte korlátlan anyag és energia hátországról), így nem kérdés a háború hosszú távú kimenetele. Itt már csak az a kérdés, hogy a háború valódi kirobbantója és mocskos segítői, meddig pumpálják a haditechnikát a harctérre.

  112. 119.
    Ez nem mond ennek ellent. Az itthoni médiái azzal lesznek tele hogy a „nemzetközi sajtónak” milyen jókat mondott a jó kormányzóurunk…

    Hanyistók
    ellenkezőleg te tudod legjobban. Én csak szemlesütve olvasom az „igazat” amiket írsz.

  113. 119. SZVP
    Orbán addig provokálja az ukránokat, míg azok megtámadják Magyarországot, a NATO bevonul Ukrajnába és elfoglalja a Dnyeperig, majd békét kötnek az oroszokkal.

  114. 116:
    Továbbá az élőhalott Putyin gyermekkórházakat bombázna gonoszságból, de szerencsére közben kifogyott a a rakétája.

    Könyöröm, hagyjuk már meg a propaganda bullsh*tet mindkét oldalról a szajhamédiának.

  115. „Az Egyesült Államok vezette katonai szövetség készen áll a közvetlen konfrontációra Oroszországgal – jelentette ki Rob Bauer, a NATO Katonai Bizottságának elnöke..
    Bauer szerint bár készen áll a Szövetség az összeütközésre, a prioritás továbbra is az haderőmodernizáció. Úgy vélte, hogy a NATO elvesztette monopóliumát a katonai kezdeményezésre..”

    https://korkep.sk/cikkek/kulugyek/2023/01/29/a-nato-keszen-all-a-konfrontaciora-oroszorszaggal-mondja-nato-katonai-bizottsaganak-elnoke/

    Akkor ilyen jól állunk? Felkészültünk? Miben? Nem is vettem észre, jól eltitkolták.
    Azért kíváncsi lennék a szavazásra, amikor dönteni kell a NATO beavatkozásról. Elég egy nem szavazat.

  116. 120. SZVP,

    Ezen az Orbán féle kinyilatkoztatáson az MCC tagjai, az amerikai republikánusok jobbszárnya és kultúrharcosai (Trump támogatói) voltak jelen.

    Volt már ilyen korábban is, amikor az amerikai Foxnews (vagy mifene) megmondóemberét fizették meg jól, hogy csináljon Orbánról egy adag ömlengést.

    Nemzetközi hitelességét próbálja ezzel növelni talán.

    Rácz András mai elemzése a témában (Orbán néhány az említett szeánszon tett kijelentéséről).

    „A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje
    A magyar miniszterelnök szerint Ukrajnában azonnali tűzszünet kell, és ezután meg kell kezdődnie a béketárgyalásoknak. Szerinte Oroszország biztosan meg fogja nyerni ezt a háborút, mert eddig minden háborújukat előbb-utóbb megnyerték. Nézzük meg kicsit ezt az orbáni értékelést alaposabban, mert érdemes.

    1)A tűzszünetről: a tűzszünet jellemzően a frontok épp aktuális állását rögzíti: a harcoló felek beszüntetik az aktív ellenségeskedést, de maradnak, ahol vannak, amíg meg nem születik (ha egyáltalán) a politikai rendezés. A frontvonalból tehát kontaktvonal (line of contact) lesz mindaddig, amíg meg nem születik a béke is. A poszt-szovjet térségben a kilencvenes évek elején Oroszország így hozott létre három befagyott konfliktust is (Transznyisztria, Abházia, Dél-Oszétia): az orosz erők beavatkoztak a szeparatisták oldalán, Moszkva kikényszerített egy-egy fegyverszünetet, ami de facto garantálta a szeparatisták különállását mindaddig, amíg a béke meg nem születik – aztán pedig elszaboltálta a politikai rendezést, “befagyasztva” ezzel ezeket a konfliktusokat. Ha Orbán javaslata megvalósulna, jó eséllyel körülbelül ez várna Ukrajnára is. Onnan lehet tudni, hogy pontosan ez történt a 2014-2015-ös minszki megállapodásokkal is.

    Az orbáni javaslat azt jelentené, hogy Ukrajna területének körülbelül 20%-a orosz megszállás alatt maradna, többmillió polgári lakossal és a nemzeti vagyon nem elhanyagolható részével együtt. Kicsit részletesebben: egy ilyen tűzszünet azt jelentené, hogy Ukrajnának a Krímen kívül – le kellene mondania Herszon és Zaporizsje megyék körülbelül 70%-áról, Luhanszk megye körülbelül 90%-áról, Donyeck megye mintegy 60%-áról, és mindezekkel együtt az Azovi-tenger teljes partszakaszáról is, hiszen épp aktuálisan így állnak a frontok. Magyar viszonylatban ez a 20% területveszteség azt jelentené, hogy lemondunk Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy vármegyék teljes területéről + még Veszprém vármegyéből egy kis darabról.

    Emellett Bucsa és Irpiny óta tudjuk, hogy az orosz hadsereg szisztematikusan, teljesen rendszerszintűen kegyetlenkedik a polgári lakossággal (ne feledjük, a bucsai mészárlásért felelős egyik főtisztet Putyin ki is tüntette). Ergo, a béke, amit Orbán javasol, potenciálisan a bucsai és irpinyi lakosság sorsára ítélné a megszállt területek ukrán polgári lakosságát.

    Ez nem béke. Pontosabban, ez a tömegsír békéje. Teljesen érthetetlen, hogy a magyar miniszterelnök vajon miért tartja ezt olyan jó ötletnek.
    .
    2) Mellékszál, de érthetetlen az is, hogy a nemzeti szuverenitásra máskor oly kényes Orbán-kormány vajon miből gondolja, hogy ő majd megmondhatja, hogy a szuverén Ukrajna hogyan döntsön?
    .
    3) Ennél SOKKAL érthetetlenebb az, hogy miből gondolja, hogy Oroszország majd megnyerni ezt a háborút…? Milyen információk alapján jutott vajon erre a következtetésre?
    Itt két érdekes dolog is van.
    a) Az egyik inkább történeti érdekesség, de mivel a miniszterelnök ezt látványosan rosszul tudja, ezért mégiscsak releváns. Moszkva ugyanis NEM nyerte meg minden eddigi háborúját. Nagyon nem. Ha csak a huszadik századot nézzük, látványos vereséggel végződött az orosz-japán háború 1905-ben, csúfos kudarc volt a Lengyelország elleni támadás 1920-ban, elveszítették az első világháborút (!), és ronda véget ért a Szovjetunió afganisztáni háborúja is. Ezenkívül az is erősen kérdőjeles, hogy az első csecsen háborút lezáró,1996-os haszav-jurti fegyverszünet – ami a radikális iszlám csecsenföldi térnyeréséhez és a második csecsen háborúhoz vezetett – vajon mekkora siker.
    b) Ennél fontosabb, hogy miből gondolja, hogy Moszkva EGYÁLTALÁN győzni fog. A kérdés azért érdekes, mert ugye éppen múlt héten pénteken, január 20-án volt az Ukrajnát katonailag is támogató államok ramsteini találkozója, immár a nyolcadik. A ramsteini találkozókon több, mint negyven ország vesz részt (fun fact: Magyarország is).
    És több, mint negyven ország fegyverekkel is támogatja Ukrajnát, méghozzá egyre több, modernebb és erősebb fegyverrel. Mindezt jó eséllyel azért teszik, mert úgy gondolják, hogy Ukrajna igenis meg tudja nyeri ezt a háborút.
    Másképp fogalmazva: 40+ ország úgy gondolja, hogy Ukrajna győzhet. Köztük olyan, katonailag nem teljesen jelentéktelen országok is, mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Németország, Japán, Ausztrália, Izrael, de még Marokkó és Kenya is.
    Most jön a kérdés. Mi az esélye annak, hogy ez a 40+ ország mind téved, és egyedül a magyar miniszterelnök tudja jól, hogy hogyan végződik a háború…?
    Könnyen belátható: nem túl sok. Körülbelül ugyanannyi, mint amennyi esélye Orbán 2022. február 1-I, moszkvai “békemissziójának” volt a sikerre. Az is teljesen érthetetlen, józan ésszel, a rendelkezésre álló adatok és trendek alapján egyszerűen megmagyarázhatatlan lépés volt – és ez a mostani értékelése is az.
    4) Mindez persze elvezet az örök lenini kérdéshez: “Mi a teendő?” A magyar kormányra sokmindent lehet mondani (gátlástalanok, korruptak, nepotisták, stb), de butának nem buták. Racionális játékosok, csak éppen a “Boston politics” című könyvből ismert racionalitás mentén.”

    Megtekinthető az fészbúk idővonalán, ahol még folytatódik a gondolatmenet.

  117. 126 – Gyarmathy:
    Szeretnék tiszta vizet önteni a pohárba.
    1945-ben orosz gyalogsági akna ölte meg az édesanyámat. Orosz katonák rabolták el apám hatalmas vagyonát. Sztálin legjobb tanítványa, Rákosi alatt szenvedtem a népi demokrácia börtönében. És lehúztam a honvédségnél 3 évet a szovjet útmutatások alapján, szovjet egyenruhában. Aki ezek után azt feltételezi rólam, hogy Putyin párti vagyok a simán hülye. Mindezek ellenére nem vagyok hajlandó elveszíteni a tisztán látást, és a logikus gondolkodást. Viszont azt vettem észre, hogy akinek az enyémhez hasonló tapasztalata van, az elvakultan oroszellenes. Az orosz ellenesség pedig súlyos félrevezetést eredményez.
    Véleményem. Putyin ezt a háborút nem veszítheti el. Vagy megnyeri a háborút, vagy viszi magával az egész világot.

  118. 126: Gyarmathy
    Ha Orbán békéje tömegsir béke akkor az USA
    hány tömegsirt töltöt meg hullákal ha csak az
    1945 utáni áldásos akcióit vesszük:
    Korea és Kína (1950-1953)
    Guatemala (1954)
    Indonézia (1958)
    Kuba (1959-1961)
    Guatemala (1960)
    Kongó (1964)
    Laosz (1964-1973)
    Vietnam (1961-1973)
    Kambodzsa (1969-1970)
    Guatemala (1967-1969)
    Grenada (1983)
    Libanon (1983, 1984)
    Líbia (1986)
    El Salvador (1980)
    Nicaragua (1980)
    Irán (1987)
    Panama (1989)
    Irak (1991) (öbölháború)
    Kuvait (1991)
    Szomália (1993)
    Bosznia (1994, 1995)
    Szudán (1998)
    Afganisztán (1998)
    SZERBIA és MONTENEGRÓ (1999)
    Jemen (2002)
    Irak (1991-2003)
    Irak (2003-2015)
    Afganisztán (2001-2015)
    Pakisztán (2007-2015)
    Szomália (2007-2008, 2011)
    Jemen (2009, 2011)
    Líbia (2011, 2015)
    Szíria (2014-2015)
    Ezekben az országokban az USA katonái és
    fegyverei hány millió embert öltek,nyomoritottak
    meg és hány milliárd dollár kártéritést fizetet az USA ?

  119. 126 Gyarmati

    Atlantista tudat szivesen lobogtat neki tetszö megmondóemberek általi kinyilatkoztatásokat. Ez a Rácz András finoman szólva sem a legélesebb kés a fiókban, elég, ha csak visszalapozunk a 2014 tájékán elhangzott gügyögéseire.

    „A béke, amiről Orbán Viktor beszél, az a tömegsír békéje.”

    A béke, az béke, a háború teremt tömegsirokat. Teljes képtelenség, hogy ne értse meg egy gondolkodó ember: a béke és fegyvernyigvás az, amire mindenki vágyik, nem a gyilkolászásra.
    Háborús uszító idióták, akik a békét ellenzik.

    Tövábbi dőreségek:

    „Másképp fogalmazva: 40+ ország úgy gondolja, hogy Ukrajna győzhet.”

    Nem , nem ezek az országok gondolják ugy, hanem az usa zsebében lévő vezetőik azok, akik saját hazájuk ellenében is kénytelenek jó vazallus módjára felsorakozni az usa mögött, ahogy akkor is tenniük kellett, amikor nyilvánvaló volt, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverek Irakban. Mégis ott kellett haknizniuk az usa rablóhadjáratában segédkezve.

    ” Ennél fontosabb, hogy miből gondolja, hogy Moszkva EGYÁLTALÁN győzni fog. ”

    Mondjuk figyelje az izraeli elemzőket. Ők aztán nem vádolhatóak nagy oroszbarátsággal, de vitathatatlan, hogy biztonságpolitikai elemzésekben elég jók, Ők nem engedhetik meg maguknak, hogy telejesen hülyék legyenek, mint mondjuk ez a Rácz nevü. Nem csupán Róbert C. Castel elemzéseit érdemes átnézni, de mondjuk más, izraeli álláspontot is: mondjuk ezt:

    „Egyetlen komoly ember sem hisz abban, hogy egy teljes ukrán győzelem lehetséges.”

    „A válságra adott értelmes válasz az lenne, ha a sok szenvedést és halált okozó háború befejezését sürgetnénk. De Washington annyira el van szállva Zelenszkijtől, hogy kész megkockáztatni egy olyan konfrontációt, amely katasztrofális harmadik világháborús nukleáris forgatókönyvhöz vezethet.”
    „Az amerikai szövetségeseket és érdekeket a Közel-Keleten fenyegető veszélyre való gyors reagálási képesség feláldozása meredek ár azért, hogy Ukrajnának segítsünk fenntartani egy végtelen és megnyerhetetlen háborút.”

    „Az, hogy Biden segít eszkalálni egy olyan háborút, amelynek véget kellene próbálnia vetni, nem fog ukrán győzelemhez vezetni.”

    https://neokohn.hu/2023/01/26/az-ukrajnai-haboru-kezdi-alaasni-izrael-biztonsagat/

  120. 127. Tibor bá,

    Az orosz propaganda át tudja itatni az embert, ami megspékelve egy kis (nem is alap nélküli) amerika ellenességgel máris erősen torzítja az ember tisztánlátását.

    Még egy Tibor bá-ét is.

    Végignéztem, végigolvastam a posztjaidat az évek alatt, úgyhogy ezek tudatában mondom a fentieket.

  121. 128. ödön,

    Bár mindegyik megérne egy misét, amiket betettél.

    Mondjuk, hogy egyetértek veled. Amerika hódítóként viselkedett sok sok esetben.
    Ez mennyiben kisebbíti az oroszok bűneit?

  122. 129. Fényhozó Kérub,

    Hallottál már a Budapesti egyezményről, melyet Oroszország és Ukrajna kötött. A lényeg az volt, hogy Ukrajna átadta kb. 1700 darab atomtöltetét Oroszországnak ingyen és bérmentve. Az egyetlen kitétel az oroszok felé, hogy tiszteletben tartják Ukrajna 1991-ben meghatározott határait.

    Ezt rúgta fel páros lábbal az orosz fél.
    VAjon egy tűzszünet, majd békekötés szavatol bármit is? Miért kéne nekik hinni az előbbiek után? Megbízhatóbbak lettek?
    Vagy az oroszok most eddig tudtak menni, kössünk békét, megint aláírnak valamit, majd a nyert időt erőgyűjtésre használják fel, bázisokat építenek az elfoglalt területeken és 1-2 év múlva ismét eljátszák azt, amit az utóbbi 11 hónapban láttunk?

    Rácz András pedig az egyik legélesebb kés a fiókban. 🙂 Érdemes odafigyelni rá.

  123. 127.

    „Putyin ezt a háborút nem veszitheti el. Vagy megnyeri a háborút, vagy viszi magával az egész világot.”

    Tibor bá és kedves orosz fan barátaim.

    Ez a “piros gomb megnyomás” lényegében elnevezhető Putyin doktrinának is. Ugyanis azt találta ki ez az orosz diktátor, hogy Oroszország a legtöbb atomfegyverrel rendelkező katonai (nagy)hatalom, s mint ilyen, lényegében bármit megtehet, az atomfegyverek mögé behúzódva, azok bevetési szándékával fenyegetőzve bárki ellen, aki ellen akar állni agressziójának. Ennek a doktrinának a főpróbája zajlik Ukrajnában. A Nyugat előtt két lehetőség áll: az egyik, hogy úgy akarja elkerülni a fenyegetés beváltását, hogy enged Putyinnak. Ami Putyin számára azt jelenti, hogy nyerő a doktrina, lehet tovább folytatni. Mert mi garantálja, hogy nem fog tovább menni. (Baltikum, Moldova, Magyarország)?

    Vagy nem enged Putyinnak és befullassza a doktrinát, ám ebben az esetben valóban kockára teszi a világ sorsát, a “piros gomb” megnyomását.

    Melyik a szimpatisabb? Jó kis dilemma.

    Ha elfogadjuk a Putyin doktrínát, azaz egy atomhatalom a rettenes fegyvereivel fenyegetőzve sikeresen támadhatja szomszédait, területeket rabolva el tőlük, akkor az milyen precedens lesz Kínának, Észak Kóreának, Indiának, Pakisztánnak? (Meg az esetleges újabb atomhatalmaknak)?

    Ez a tét, kedves orosz fanok. Ezért nem fog a Nyugat engedni még akkor sem, ha növekszik az atomháború veszélye.

  124. 130 – Gyarmathy:
    Ez: „Az orosz propaganda át tudja itatni az embert, ami megspékelve egy kis (nem is alap nélküli) amerika ellenességgel máris erősen torzítja az ember tisztánlátását. Még egy Tibor bá-ét is.” egy olyan mondat, amiben csak néhány nevet kell kicserélni és tökéletes: orosz propaganda helyett CIA. Amerika ellenességgel helyett orosz. Tibor bá’ helyett Gyarmathy.

    😀

  125. 133 – Gyarmathy:
    Ez a tét, kedves orosz fanok. Ezért nem fog a Nyugat engedni még akkor sem, ha növekszik az atomháború veszélye. Ez logikus és egyértelmű. Következésképpen, lehet felvenni az utolsó kenetet, amit először 2022 márciusában írtam le. Mert nem a veszély növekszik, hanem biztossá teszi a háborút.

  126. Re:126 Gyarmathy

    Rácz Andrással mint referencia ponttal elég problémás érvelni, mert a pasas nem túl objektív.
    Persze lehet nagy ívű lózungokat mondani, pl legendássá vált angol hírszerzők aranyköpéseit ismételgetni, miszerint elfogyott az oroszok cirkáló rakétája fél éve, de ez már annyira röhejes lett, hogy mémek százai születtek belőle, és az angol hírszerzés büszkén megkapta az angol tudósok státuszt is, magyarán senki se veszi már komolyan őket, max aki nyugati propit fogyaszt 7/24-ben, és képtelen a racionális gondolkodásra.

    Ha kihúzzuk a nyugati és orosz fenékből a fejünket akkor kb ez a kép rajzolódik ki, hogy most az oroszok mozgatják az eseményeket, és nem az ukránok. Módszeresen őrlik fel az ukrán sereget, és az ukránok készséggel töltik a véres hurkát a saját katonáikkal. Nem tudni mennyi az ukrán halott, de bőven 100e fölött van, és tippre 170e környékét mondanék, ami lassan egy komplett generáció, a max 25 milliós Ukrajnában. Tetszik nem tetszik, orosz élőerő min 1 nagyságrenddel több, ergo tovább bírja a mozgósítást, ezzel szemben lassan minden nagypapát is összefogdosnak az ukránok. Orosz hadiipar felpörgött, ezzel szemben az ukránok állománya olyan sokféle, hogy logisztikai rémálom az egész, kb egyszer használatos minden náluk, és ezt nem én, hanem a nyugati hírszerzés mondja.
    Oroszok hadiipari komplexuma felpörgött, elkezdtek 3 műszakban mindent is gyártani, olyan volumenben, amit a nyugat csak emésztget. Lehet hogy kicsit orosz, kicsit szarabb mint a nyugati, de legalább sok van belőle. Nyugati bábmesterek nem véletlenül húztak 19-re egy lapot, és elkezdtek érdemi nehéz technikát behúzni, mert látványosan szarul muzsikálnak ma az ukránok, mert nincs megfelelő ember és technika. Hogy az oroszok mit akarnak csak tippelni lehet, de biztosan nem azok már az eredeti célok, mint 1 éve(Zselét megbuktatják, orosz bábkormány a helyére). Szerintem már arra játszanak, hogy a teljes potens ukrán hadsereget felőröljék, és kb semmi sem maradjon belőle, vagy ami marad, az is dezertáljon(mondjuk ez nem könnyű, ha a drága jó Krakenesek szimplán lelövik őket). Egy dolog biztos, hogy a mai formájában Ukrajna nem fog megmaradni, azon se lepődnék meg, ha a nagy puszipajtás lengyelek kiharapnának az összeomló Ukrajnából némi darabot, ahogy az összes szomszédos ország is sorban állna valamiért, mert ha megnézzük történelmileg Ukrajnát, akkor ez is ugyan olyan lego állam, mint Jugoszlávia, vagy Csehszlovákia volt, nincs benne valós kohézió, és a bandera malter nem tud mindent összeragasztani hosszú távon, sőt…

    Margóra pedig azt is kitehetjük hogy a banderista eszmék ma szépen futnak a turbóukrán közösségeknél, vezető tisztségviselők szimpatizálnak vele, még maga a főparancsnok falán is ott virított Bandera képe a születésnapja alkalmából, ami minden csak nem éppen „demokratikus értékekért harcolunk” bullshit. Ukrán oldalon azt látom hogy dehumanizált orkok az oroszok, orosz oldalon viszont csak a turbónackókat utálják, átlag ukránt nem dehumanizálják. Lehet ezt csűrni csavarni, de ez az attitűd nem segít senkin, pláne nem magukon, aminek az lesz a következménye, hogy lesz egy túlfanatizált ukrán mag(őket darálja le most az orosz), aki kb mindenkin is revansot akar venni, „ukrán” többség viszont el fogja fogadni az új helyzetet, mert csak élni akar, és nem háborúzni.

  127. 135. Tibor bá,

    „Mert nem a veszély növekszik, hanem biztossá teszi a háborút.”

    Valóban? Más forgatókönyvek nincsenek? Mindenki a végrehajtói láncolatban is megfogja nyomni az a gombot és Putyin ambíciói miatt öngyilkosságot követ el biztos halált hozva magára és családtagjaira?

    Hol él Putyin családja? És Lavrov lányai? A felső körben, az oligarchák?

    Mindenki megy majd készséggel az atommáglyára, mert Putyin nem veszíthet?

    Én is megismétlem akkor, amit már korábban is írtam. Oroszország el fog bukni, Putyinnak vége lesz és a birodalmának is és az atomháború nem fog kitörni.

    Sok baj lesz, a háború még jobban kiterjedhet, de a vége az lesz, amit írtam.

    Jó egészséget neked Tibor bá, hogy meglásd! 🙂

  128. 136. dajtás,

    „kb ez a kép rajzolódik ki, hogy most az oroszok mozgatják az eseményeket, és nem az ukránok. Módszeresen őrlik fel az ukrán sereget, és az ukránok készséggel töltik a véres hurkát a saját katonáikkal. Nem tudni mennyi az ukrán halott, de bőven 100e fölött van, és tippre 170e környékét mondanék..”

    Erre milyen alapod van? Origo, M1, Stier ?

    Én meg fordítva tudom. Kb. 3-4 orosz halottra jut egy ukrán. Na ehhez mit szólsz?

    A sokféle harckocsi és egyéb fegyverzet lehetséges, hogy tényleg logisztikai rémálom lesz. Majd meglátjuk ebből mi lesz, de szerintem nem a harckocsik a döntő fontotsságuak most.

    A Nyugat kezében számos ütőkártya van még, ami akár napok alatt hat. Írtam erről az elmúlt napokban. Elég a HIMARSokhoz odaadni a nagyhatótávú tölteteket és az orosz hátrébb vont katonai infrastrúktúra, raktárak, készletek gyorsan lepusztul.

    „Margóra pedig azt is kitehetjük hogy a banderista eszmék ma szépen futnak a turbóukrán közösségeknél..”

    Szélsőségesek mindenütt vannak, még az oroszoknál is, ebből nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Minden népnek megvannak a múltból a fasiszta alakjai, meg a mostani szimpatizánsai is.

    Az utolsó mondatod elég árulkodó, de inkább nem írok rá semmit, mert nem akarlak megbántani.

  129. Re:138 Gyarmathy

    Van orosz veszteség?
    Nyilván van, amit szeret is a saját propijuk csökkenteni, de az ukrán számok teljesen fals számok. Az a baj az ukrán propival, hogy annyira elrugaszkodott számokat közöl, hogy nem lehet komolyan venni. A nyilvánvalót is lehazudják, és mikor a főnökük is rá szól(öreg Joe bácsi), hogy ácsi, még akkor is tovább nyomják a hülyeséget(lengyel trakit agyon csapó S300-as). Tényleg kértek azóta bocsánatot?
    Ezzel szemben Von Leyen elszólta magát hónapokkal ezelőtt, hogy 100e halott van ukrán részről, ami teljesen valós, mert rengeteg élő erőt veszítettek a nyári brutális tüzérségi csapások miatt az ukránok, majd jött Soledar, és erre rátettek még egy nagy lapáttal. Hogy valójában mennyi lehet az orosz veszteség jó kérdés, de töredéke az ukránnak, és ezt nem a kisujjamból szoptam, hanem nyugati nem elfogult hírszerzők is mondják.

    Nyugodtan írjál az utolsó mondatomra valamit, mert továbbra is állom, hogy a jelenlegi Ukrajnának vége lesz, és ezt nem azért írom, mert utálnám az ukránokat, nagy frászt, van Phd-s ukrán kollégám, akinek szétlőtték az oroszok az intézetét az első hónapban, de ez a realitás, még ha nagyon is fáj sokaknak. Több ember, több technika, kvázi végtelen erőforrások, amivel szemben áll egy széteső, lakosságának közel felét elvesztő ország, ami csak a nyugat pénzügyi és erőforrás csecsén lógva marad életben. Szerinted melyik bírja tovább?
    Az dühít igazából, hogy ez a kettő testvérnép élhetne békében is egymással, de a káini magvakat elültették bennük(ki lehet találni honnan fújta oda a szél).

    Persze lehet 1 bitesen is gondolkodni, hogy csúnya orosz orkok, hős ukránok, de ez figyelmen kívül hagy minden körülményt, pláne a mozgató rugókat, hogy mi a frászkarikáért tolják bele nyugatról a lóvét a feneketlen ukrán lyukba.

    Az pedig, hogy ebbe bele fog bukni Putyin, ugyan olyan vágyvezérelt gondolkodás, mint hogy az ukránok visszafoglalják Krímet(az garantált atom). Putyint túlságosan démonizálták a fejedben a nyugati propival, hogy ő mindennek az oka, miközben ő egy orosz reprezentáns, korlátozott valós hatalommal. Egy rendszer áll mögötte, amitől nem független, és most nem úgy néz ki, mint akit félre akarnának tenni.

    Tényleg, mit szól fuck the EU Nuland újabb kiszivárgott üzenetéről, amiben a NS2 felrobbantását taglalja, hogy végre megcsinálták? Svédek miért nem mondják meg végre ki robbantott(nem volt önmerénylet, ezt pont a nyugati hírszerzés mondta) ?

  130. Nagyon tanulságos a 2.VH dokfilmjeiben megfigyelni Hitler lélektanának fejlődéstörténetét.

  131. 132 Gyarmathy

    Az atlantista tudat a Bp-i memorandum kapcsán mindig elfeljti, hogy az szavatolta Ukrajna szuveneritását és védelmét fegyveres erőszak ellen.
    ( A szerződés biztonsági garanciái Ukrajna, Fehéroroszország és Kazahsztán területi integritását vagy politikai függetlenségét érintő fenyegetés, illetve erőszak alkalmazása esetére vonatkoznak.)

    Mint ismert, a puccsot az USA szervezte. Az ukrán alkotmány nem ismeri a hatalom erőszakos , fegyveres puccs általi megragadását – főleg nem az EBESZ által felügyelt és elismert, legitim választásosok utján megválasztott vezető esetében.

    A puccs meszervezésével és támogatásával ( melyet nem csupán a ma is aktiv Nuland néni, hanem Obama is elkotyogott ) tehát az usa rúgta fel az eredeti megállapodást.
    Az ok okozati láncolatban pedig Ukrajna esetében mindig megjelenik egy mohó, időnként véres, atlantista szál.

  132. Gyarmathy:

    Külföldi non-profit szervezetek is csak a transz/atlantista eszméket nyomatják a liberális-humanista köntösbe bújtatva, a magyar közgondolkodás manipulálása és a háborúzás támogatása céljából!

    Ilyen példáula Deutsche Gesellschaft für Auswärtige Politik csoport is.

    ((Fehér Ház, demokrata héják és az ide-oda guruló dollárok…))

  133. 132. Gyarmathy
    Nemrég felhívtad a figyelmemet, hogy el kéne olvasnom a Bp-i memorandumot.
    Megtettem, hogy frissítsem az emlékezetem.
    Neked is újra kellene olvasnod, mert ha emlékeznél, akkor nem írnád, hogy az oroszok rúgták föl.
    A memorandumról. „az USA, Nagy-Britannia és Oroszország vállalták, hogy semmiképpen nem fogják megtámadni Ukrajnát, mindenképpen tiszteletben tartják annak szuverenitását, sőt, még gazdasági nyomással sem akarják megváltoztatni annak politikáját.
    USA 5 milliárd dollárral támogatta az ellenzéket és láttuk, hogy ez fegyverekkel kikényszerített hatalomátvételhez vezetett. Ha ez nem a Bp-i memorandum megszegése volt USA részről, akkor megeszem a kalapom.
    A Bp-i memorandumra hivatkozásod visszafele sült el.

    Jelenleg is napi 30-40 ezerrel fogy Ukrajna népessége. Az otthon maradottak lassan fele nyugdíjas, a hátország már nem képes kiszolgálni a front igényeit, áram vagy van vagy nincs, de leginkább nincs. Betettem multkor az elsötétült ukrajnáról egy műholdképet. Bármely részét nézzük a kialakult helyzetnek, az ukránok minden részterületen hanyatlóban vannak.

  134. 126:Gyarmathy:
    ” Magyar viszonylatban ez a 20% területveszteség azt jelentené, hogy lemondunk Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Somogy vármegyék teljes területéről + még Veszprém vármegyéből egy kis darabról”
    Ennél többről is muszáj volt lemondanunk. Az ország 2/3 részéről. Azonban az akkori realitás azt követelte meg, hogy fogadjuk el a diktátumot, mert az ország/nemzet fennmaradása volt a tét.
    Most az Ukránoknak „csak” 20% területről kellene lemondani. Mondjuk 1 évvel ezelőtt, csak az ukrán vezetésről/politikai irányultságról kellet volna lemondaniuk.
    Arra akarok kilyukadni – amit már dajtás pedzegetett – hogy mi van akkor ha a csillámpónis jövőkép helyett legalább részben az „oroszfanoknak” lesz igazuk és a legrosszabb valósul meg, vagyis széthullik Ukrajna ? (Akár ukrán győzelmet követően 5-10 évvel is) Ahhoz képest biztos, hogy a 20% annyira nagy ár ? Főleg úgy, hogy Ukrajna a jövőjét éli fel a háború minden napjával.
    De továbbmegyek. Mivel a nyugat és Ukrajna nem hajlandó még elvi szinten sem tárgyalni az oroszokkal, tudjuk hogy ma mik az oroszok céljai/követelései ? És nem, nem a nyugat feltételezéseire vagyok kíváncsi, hanem a deklarált orosz követelésekre és célokra. Úgy gondolom, hogy a nyugat elvi erkölcsi fölényét végképp megkérdőjelezi, hogy a másik felet még meg hallgatni sem hajlandó.

  135. 137 – Gyarmathy:
    Putyin jóval a háború kitörését megelőzően jelentette be a „Sámson opció” orosz érvényességét (több évtizeddel az eredeti izraeli bejelentés után). Lényege: az USA által Oroszországnak szánt élet nem elfogadható, inkább a halál. Te be vagy szarva a termonukleáris haláltól, ezért tagadod annak bekövetkezhetőségét. Ismert emberi magatartás.

  136. Állítólag az oroszok a náluk dolgozó vendégmunkások elutazását blokkolták, mert a sorozási listájukon szerepelnek.

    Ennyire jól állnak katonával?

  137. Eszkaláció majd utána deeszkaláció? Avagy mikor fog az USA kihátrálni Ukrajna mögül?

    A RAND Corporation legújabb anyaga, 2023. januárjából.
    Címe: A hosszú háború elkerülése

    Rövid idézet:
    „A hosszú ukrán háború költségei és kockázatai jelentősek, és meghaladják az ilyen pálya lehetséges előnyeit az Egyesült Államok számára. Bár Washington önmagában nem tudja meghatározni a háború időtartamát, olyan lépéseket tehet, amelyek valószínűbbé teszik a konfliktus esetleges tárgyalásos lezárását.”

    Maga a teljes anyag a képernyő közepén levő dokumentum megnyitásával elolvasható.

    https://www.rand.org/pubs/perspectives/PEA2510-1.html

    Aki nem tudná, a RAND Corporation a PENTAGON részére dolgozó amerikai think-thank. Nem éppen a békegalambok tenyésztésére szakosodott.
    Rá lehet mondani, hogy csak egy hang a sok közül, de ez egy fontos hang, amit a Potomac partján komolyan szoktak venni.

  138. Az biztos hogy Putyint is megviseli idegileg a háború.Nézzük meg Hitlert,őt is teletolták nyugtatókkal antidrepesszánsokkal.A végén ugye már rezgett Hitler keze, mert az ideg ráment. Igaz akkor már vesztésre állt, de lehet ha győzelemre állt volna akkor is tropára ment volna az idege.Putyin meg 70 felett van és 1 éve tart a háború.Akiket Putyin kinyíratott régen a hazájában puszta üzleti érdekből (gondolom több 100 fő) az azért más ott még lehet nyugodtan aludt. De azért ő a „főnöke” a háborúnak és amiatt lehet (nem biztos) idegileg megviseli a háború.Képzelje csak a helyeztébe bele mindenki magát főleg úgy hogy 71 éves.Amúgy azt mondták hogy a rakéták és a vadászgépek a vörös vonal, azaz iylen logikával gondolkodva a tankokat benyelte.Vagy épp nem számít neki mert 3-5 hónap múlva tudnak csak harcba állni.
    Amúgy sok milliárdos sztár de vállalkozó is drogozik, nyugtatókon él stb….Szóva lehet Putyin is, persze ez nem biztos de lehet.Lehet kettesével szedi a xanaxot 😀 Mi van ha épp ráiszik 3 dl orosz vodkát és kiadja a parancsot az atomtámadásra?
    Persze röhögünk ezen de mint modntam rengeteg ember szed a milliárdosak között is antidrepesszánst. És sokan piálnak is így van esély arra is (mégha nem is nagy) hogy 2 szem xanax és 3 dl vodka miatt lesz atomháború és elmegy 8 milliárd ember 😀
    Amúgy ha Putyin kiadná a parancsot ki ellenőrizné le hogy milyen állapotban van?Biztos nem menne oda 2 orvos és megnézné hogy jé beszámítható vagy e Putyinkám mikor mindenki fél tőle.
    Persze a fenti forgatókönyvnek nem nagy az esélye de van esélye mivel a szubjektív döntés is szerepet játszik az atom indításánál.
    A covid is egy tűhegy ezredrésze mennyiségű vírussal indult és milliókat ölt meg eddig.
    Ami az atom ellen szól az az hogy jövőre elnökválasztás így Putyin nem biztos hogy addig atomhoz nyúl.

  139. 149 – andrew

    Lehet, hogy benned egy sikeres stand-upos veszett el.

  140. 149 – andrew:
    Nem akarlak megsérteni, de én már nem olvasom el a hosszas fejtegetéseidet. Ezek jópofán naivak, de sajnálom rá az időt.

  141. 148. Zozo

    Putyin és Hitler között semmilyen párhuzam nincs, bár néhány szerényebb képességű élőlény szeret putlerezni. De aki nem érzi jól magát, ha naponta nem fésülheti össze Hitlert Putyinnál, annak kis segitség:

    Putyin és Hitler is : férfi.
    Putyin és Hitler is hord nadrágot.
    Putyin és Hitler is tehetséges szónok. ( nagyon gyanús!)
    Putyin és Hitler is ivott vizet.
    Sem Putyin, sem Hitler nem növesztett kopoltyút.
    Putyin és Hitler is szokott pislogni.

    Etc, etc.

  142. Ezt nekem? Megtiszteltetés, hogy képességeid legjavát adod át köznek. Lenyűgöző. Biztos nem felejtettél ki semmit?
    Szerintem van még a tarsolyodban.

  143. 145. Tibor bá,

    „Te be vagy szarva a termonukleáris haláltól, ezért tagadod annak bekövetkezhetőségét. Ismert emberi magatartás.”

    Vagy a te gondolkodásod (tájékozottságod) van beszűkűlve. Nyilván ha Putyin azt mondta, akkor úgy lesz, véletlen sem blöffölt és ha komolyan gondolta, akkor semmi sem hiúsíthatja meg a terveit. Putyin az isten. Értem.

    Bocs, hogy megint előhozakodom vele, de 99%-os valószínűséggel atomháborút jósoltál 2022 végéig, én meg 0%-ot adtam ennek. Ez azért elég szignifikáns különbség.

    És hogy mi lesz ezután, meglátjuk.

  144. 143.

    „A Bp-i memorandumra hivatkozásod visszafele sült el.”

    Fura egy észjárásod van Károly. Ukrajna határait megsértették az amerikaiak, mert adtak 5 milliárd dollárt kb. 20 év alatt?
    Aztán a másik: Az oroszok ezidő alatt mennyit invesztáltak Ukrajna befolyásolásába, orosz barát (báb)kormány támogatására?

    Ne relativizálgassunk, csúsztatgassunk már!

    Az ukránok szeretnének úgy élni, mint Nyugaton és nem úgy, mint Oroszországban. Szeretnének olyan államot, államrendet (demokráciát), mint Nyugaton és nem szeretnék Putyin lator rezsimjét, illetve annak másolatát. Az ukránok nem hülyék, mégha annak is gondoljátok őket. A Nyugathoz szeretnének tartozni és nem az 5 milliárd dollár miatt.

    Egy nyugatos, fejlődő, gazdagodó szomszédos szláv testvérnép, egy ilyen Ukrajna pedig végzetes lett volna Putyin maffia rezsimjére.

    Szép szóval, pénzzel, propagandával nem sikerült Ukrajnát letéríteni erről az útról, így neki kellett esni katonai erővel. Nemzetközi szerződések ide vagy oda.

  145. Osztom Gyarmathy kolléga álláspontját, vállalva a népszerűségvesztést.

    Putyin az orosz társadalmat feszegető problémák elől, az újraválasztási kampány részeként menekült a háborúba.
    Így akár el is maradhat a jövő évi választás…

  146. 156. Gyarmathy
    Ennyire azért nem szabad alábecsülnöd a blog olvasóit.
    A memorandum tartalmaz egy olyat, hogy a politikai befolyásolástól tartózkodnak a felek. Bábkormányozhatsz, de ezzel az általad bábkormánynak nevezettel írtak alá. Pont.
    Már megint az a fránya időrend.
    Lássuk. Memorandum aláírása, USA támogatja az ukrán ellenzéket /ezzel megszegték a szerződést/és még jött Minszk1, Minsz2 amikről hiteles forrásból tujuk, hogy átverés volt, szakadár területen civilek éveken át tartó folyamatos bombázása, könyörgő, de határozott levél USA-nak, amit lesöpörtek az asztalról.
    USA ledobott már két darab atombombát.
    ödön betette a felsorolást a grál lovag viselt dolgairól, a 33 háborújáról ami sok millió ember megölését jelenti és ebbe még nincsenek benne azok a konfliktusok, amit kirobbantottak.
    Lehet, hogy hiányzik neked az USA módi az oroszok részéről, temetések, esküvők bombázása, akkor biztos elnézőbb lennél. Hisz az USA-nak az ilyettén népírtásait elnézed.
    Csak, hogy ne legyen félreértés, ha rajtam múlna, kardon kívül más fegyver nem lenne a világon. Háborúknak nem szabadna lenniük. Egy bolygónk és egy emberiségünk van.
    Oroszpártiaknak tartott vélemények, mint az enyém is nem az oroszok pártolásáról szól vagy mert utálnám amerikát. Ez távol áll a valóságtól. A demokráciának szurkolok, míg nincs jobb.
    Viszont nem veszem be ezt a demokrácia melletti kiállást azoktól, akik eleddig skrupulus nélkül történelmük során páros lábbal tiporták azt.
    Ukrajnát beáldozzák az orosz medve és európa meggyengítése oltárán.
    Addig nyomták a NATO-t az oroszok felé, míg el nem szakadt a cérnájuk. Hiba volt e támadni vagy jobb lett volna tovább kivárni, sosem tudjuk meg.
    Koszovót kiszakíthatták egy ország testéből, mert az érdekük úgy kívánta. Most más az érdekük, de nem eszem meg, hogy megjavultak volna.

  147. Károly
    Hány ország fogadja el az érvelésedet, azaz kik azok az országok akik kiálltak az Oroszok mellett?
    Szíria
    Észak Korea
    BeloRusszia
    Nicaragua
    Eritra

    Kit hagytam ki?

  148. 159. Zozó
    A legyek száma folyamatosan csökken.
    Amúgy, nem mindig érv, hogy hányan értenek velünk egyet egy kérdésben és ha senki akkor biztosan nincs igazunk.
    Nemrég még azt tartották, hogy a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak és butábbak meg ügyetlenebbek. Például ezért nem képeztek női pilótákat.
    Ha a világon egyedül én állítottam volna, hogy a nők semmivel sem butábbak és ügyetlenebbek, mint a férfiak, akkor az érvelésed szerint nekem nem lehetett volna igazam.

  149. Károly

    Válaszod a „lényegtelen konklúzió” típusú érvelési hibára egy példa.

    nem tudom feltűnt-e, de az egyik mondat végén volt egy érdekes írásjel, bizonyos „kérdőjel”.
    Adekvát válasz erre lesz?

  150. 161. Zozó
    Válaszoltam.

    „akik kiálltak az Oroszok mellett?”
    Mit nevezel kiállásnak? Mert szerintem akik nem csatlakoztak a szankciókhoz, azok minimum semlegesek. De, ha a nyugat retorikájából indulunk ki, hogy aki nem szankciózik, hanem kereskedik az oroszokkal az az oroszokkal van, akkor a világ népességének nagyobb része az oroszokkal van.
    Ezek közül néhány, Kína, India, Pakisztán, Afrika, Dél-Amerika, Törökország, Szaúd-Arábia, Irán és még sokan mások.
    Az édes a történetben az, hogy a szankciókat megszavazó országok többsége növelte kereskedelmét 2022-ben az oroszokkal. Sejtem, hogy az ENSZ okmányra gondolsz, de az ENSZ-ben deklarálni valamit és az üzleti rög valóság néha köszönő viszonyban sincs egymással. Jelenleg ez a helyzet.

  151. 156 – Gyarmathy:
    Az USA-ra egyértelműen lehet mondani, hogy veréb mondja bagolynak, hogy nagyfejű. Azok a vádakat (nagy részt jogosan) amikkel az Orosz Federációra kioszt, önmaga többszörösen elkövetett az elmúlt minimum 100 évben. Ez történelmi tény, letagadhatatlan. Akkor pedig minek sütögeted el állandóan az oroszok felé?

  152. 160 – Károly

    Van egy olyan pici és jelentéktelen legyecske, amit Kínának hívnak. Ez egy elég friss anyag, ezért merem a figyelmedbe ajánlani.

    Idézet Mao Ning, kínai külügyi szóvivő mai, 2023. január 30.-i sajtótájékoztatójának egy részéből (kérdésre válaszolva):

    „Kína Ukrajnával kapcsolatos álláspontja objektív és igazságos volt. Mindig a béke oldalán állunk, és konstruktív szerepet játszottunk az ukrán válság politikai rendezésének előmozdításában. Soha nem vagyunk (csak) szemlélők, és soha nem öntenénk olajat a tűzre, még kevésbé használnánk ki a válságot. Az USA az, aki az ukrajnai válságot elindította és a legerősebb szító tényező, és folyamatosan nehéz- és támadófegyvereket küld Ukrajnába, ami csak meghosszabbította és felerősítette a konfliktust. Ahelyett, hogy saját tetteire reflektálna, az USA inkább paranoia szít és ujjal mutogat Kínára. Visszautasítjuk az ilyen alaptalan zsarolást, és nem fogjuk tétlenül nézni, ahogy az USA sérti a kínai vállalatok törvényes jogait és érdekeit.

    Ha az USA valóban a válság mielőbbi befejezését akarja, és törődik az ukrán nép életével, akkor fel kell hagynia a fegyverek küldésével és a harcokból származó haszonszerzéssel. Az USA-nak felelősségteljesen kell cselekednie, és segítenie kell a helyzet mihamarabbi enyhülésében, valamint meg kell teremtenie a szükséges környezetet és feltételeket az érintett felek közötti béketárgyalásokhoz.”

    Az alábbi link hivatalos és megbízható kínai forrásra navigálja az érdeklődőket, konkrétan Kína washingtoni nagykövetségének a honlapjára, ahol a teljes sajtótájékoztató anyaga fent van angol nyelven is, kérdésekkel és feleletekkel.

    http://us.china-embassy.gov.cn/eng/lcbt/wjbfyrbt/202301/t20230130_11016450.htm

  153. Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kezd kétnapos látogatást Pekingben.

  154. 155 – Gyarmathy:
    Van amikor nem a 99, hanem az 1 százalék jön be. Az ok, hogy az USA többször átlépte a putyini vörös vonala, és nem lett következménye. Na erre nem számíthattam. Putyin nem gyilkos, hanem egy tehetetlen mamlasz, ami miatt az USA nem képes eszkalálni. Ezért kell Zelinszkijnek követelni az eszkalációhoz vezető modernebb fegyvereket.

  155. Tibor’bá
    „Putyin nem gyilkos”
    Erre azért ne vegyél mérget.
    Pont úgy tekint az „elhullásra” is, mint ahogy Sztálin a 2.VH ban.
    Statisztikai adat.

  156. Szerintem, aki nem látja, hogy az USA az agresszor, az éppen olyan hülye, mint aki azt hiszi, hogy győzhetnek az oroszok.
    Itt egyedül Kína dönthetné el egy pillanat alatt a mérleg nyelvét, ha egyértelműen állást foglalna valamelyik katonai blokk mögött. Csak ők -úgy tűnik- nem teljesen hülyék, bár most épp gyengélkednek még…

    Nekem ebben az egész történetben Mo. helyezkedése lenne fontos.
    Sokszor kérdeztem már, de egyszer sem kaptam az illetékesektől választ:
    Az oroszpártiak, komolyan gondolják, hogy Oroszország győzelmet arathat és emellett Mo. „győztesen” kerülhet ki politikájával ebből a kelepcéből?

    Mert én azt gondolom, hogy nagyjából annyi a választásunk, hogy az oroszok csak kicsit basznak meg minket, miközben az EU hörögve nézi végig, ahogyan a szláv-román félhold körülöttünk itt – ott harapdál majd belőlünk (hadierőreform ide, vagy oda). De tudom, majd a türkök, a szerbek és talán egyszer Kína, megvédenek minket, olyan ujgurosan… 🙂 S nem kell feltétlenül golyózáporra, meg atomrakétákra gondolni, csak emlékezni fognak arra, ov. hogyan csinálta. Egy kicsit a MOL-ból, egy kicsit az OTP-ből, és így tovább, amíg el nem fogy a magyar kolbász és a kerítés!

  157. Tibor’bá
    Az ausztrálok mióta szeretik az USA-t?
    Ausztrália tüzérségi lőszereket szállít Ukrajnának

  158. 169 – Zozó:
    Az ausztrálok mindig is angolszászok voltak. Régebben Angliához igazodtak, „újabban” az USA-hoz.

  159. Nagyon szánalmas az oroszok mentegetése. Ennél már csak egy szánalmasabb van: az USA mentegetése.
    Véleményem szerint Károlynak igaza van a 158. hsz.-ben.

    Kijelenthetjük, hogy a vita parttalan és értelmetlen, ezenkívül befolyásunk az eseményekre 0.
    Amire befolyásunk lehetne arra sincs, mert értelmetlen dolgokra fecséreljük a figyelmünket.
    Igazi felelősségteljes hozzáállás
    A gondolkodó emberek jellemzője ez lenne?

    És úgy néz ki a helyzet, hogy igen, ez a jellemző!

    Olyan sok neves hozzászoló van itt is és szerte a világon aki csak pofázni tud( már ki tudja mióta), de amúgy nem igazán férfi. Inkább óvodás kisgyerek. Habzó szájjal védi az igazát, globális folyamatokra fog mindent, melyre nincs és nem is lehet hatása, ami érthető. De erre koncentrálva pont a lényeget veszíti el. Ígérget, fogadkozik, de leginkábbkibeszéli magából a félelmét(nem lehet)aztán a családja, barátai között meg egy csődtömeg. Valójában nem az, de mindezt azért van, mert képtelen szembenézni önmagával.

    Az egyre elterjedtebb ‘Mindenki hülye, az állatok is többet érnek ,mint az emberek” típusú mentalitás jól mutatja a ‘gondolkodó’ emberek korlátait és gondolkodásuk válságát. Ez nem más, mint puszta menekülés önmagunktól! Potrncialitásunk elpocséklása.

    Miért nem foglalkozunk inkább magunkkal?
    Gyarmathy szövegei senkit nem fognak megmenteni.

    Hiába készülgetek már ki tudja mióta,könnyen lehet, hogy teljesen felesleges. De a felelősségvállalás fontossága a fejekben kezdődik.
    Ez az egész kipusztulósdi pont erről szól, de aki kifele mutogat az a rossz buszra száll.

  160. 71. Balázs

    Miért, milyen szerinted a férfi?

  161. „USA emellett biztosítja a tankok működtetéséhez szükséges képzést és felszerelést is. A Washongton Post most arról ír, hogy a 31 M1A2-es tankokat legkorábban 2023 végén vagy 2024-ben tudják leszállítani.”
    Németország, Spanyolország, Lengyelország, Finnország, Hollandia és Norvégia 112 német Leopard harckocsit legkorábban 2-3 hónap múlva szállíthatják. Lesz ebből május és mire hadrendbe állítják, tudom nem értek hozzá, az is pár hónap.
    Azt azért eltaláltam, hogy nem olyan egyszerű a szervízük és a hatékony kezelésük.

    Mire érdemben használni tudják a harckocsikat június-július. Addig az oroszok csak várnak meg várnak, igaz megtörténhet, mert eddig sem követték az események a háborús protokollt.
    USA meg jól átverte egyik szövetségesét, megint. Igen, küldenek tankokat, holnapután, kiskedden, borjúnyúzó pénteken.
    Két szólás jut erről eszembe. Ha USA a barátod, már nem kell ellenség.
    Csak amerika ne segítsen, mert utolsó emberig kitart.

  162. 168:Horváth Csongor:
    „Oroszország győzelmet arathat”
    Ez jó kérdés. Ki mit ért győzelem alatt ? Illetve ki/mit kommunikál majd győzelemnek ?

    A másik kérdésed esetén nem tudom pontosan mire gondolsz – és nem is tartom magam orosz pártinak – de ebben a kelepcében az egész EU benne van (románostul, szlovákostul, stb) és talán egyedüliként mi mutathatunk fel némi semlegességet az oroszok irányában. Hogy ez gazdaságilag/katonailag a jövőben mit jelent az jó kérdés. Az adott mozgástérből talán ez a maximum amit ki lehet hozni.

  163. 174: berko

    „mi mutathatunk fel némi semlegességet az oroszok irányában. Hogy ez gazdaságilag/katonailag a jövőben mit jelent az jó kérdés.”

    Hosszútávon se lesz rosszabb, mint jelenleg. Hacsak nyíltan meg nem szállnak minket is komolyabb szárazföldi meg egyébb erőkkel, de erre egyre kevesebb az esély, van dolguk Kínával, Szíriával, Iránnal is bőven. Csendben jönnek közben az orosz cégek sorban, amerika meg messze van, pár ezer évig nem is lesz közelebb…

    #https://www.portfolio.hu/gazdasag/20230129/ozonlenek-magyarorszagra-az-orosz-cegek-a-szankciok-kozepette-593314

    Davosban már látszott, hogy zavar van az erőben, próbálkoznak most álarcot cserélni, de már lebuktak a terveikkel. Így jár az, aki sokat markol…

  164. 175. Vaszil

    Ha a balhé lezártával sikerülne elérnünk egy Ausztria típusú semleges országstátuszt, nyert ügyünk lenne. Tény azonban, hogy a nyugat ezt csak kényszer hatása alatt engedné meg (mondjuk elveszítené Ukrajnát), nem jó szívvel, míg az orosznak ez pont jól jönne, mert egy kvázi oroszbarát állam lehetne a semleges transzferpont nyugat felé, így valószínű támogatnák Mo. ez irányú törekvését. De ehhez előbb le kell győzniük az ukránokat, akarom mondani nyugatot.

  165. 176: Bendegúz

    „De ehhez előbb le kell győzniük az ukránokat, akarom mondani nyugatot.”

    Nem kell. Nem csak az ukrajnai fronton dől el a jövő, ezt csak beszűkült tudattal képzelik egyesek. A nyugat végét nem oroszország jelenti, hanem a dollár meg az euró halála. Aminek saját maga ásta meg a sírját, csak a fegyverropogás erről kicsit elterelte a figyelmet. Tudom, régóta sokan mondogatják ezt és idáig még köszöni jól van. De ez csak a látszat! Ami késik, nem múlik. Az oroszok ebben nem sokat zavarnak…

  166. 168.Horváth Csongor
    …”Szerintem, aki nem látja, hogy az USA az agresszor, az éppen olyan hülye, mint aki azt hiszi, hogy győzhetnek az oroszok….”
    Igeni is, meg nem is…
    Amerika régi, klasszikus oroszellenessége most válik nyilvánvalóvá, afféle kibújt a szög a zsákból. Ami nyugati, de főleg amerikai részről történik Oroszországgal szemben, a lihegő szankciózás, a korlátlan fegyverjuttatások, az Ukrajnának juttatott eszméletlen pénzek az én véleményem szerint már vastagon benne vannak egy nyilt háború fogalomkörében, ez nálam már rég kimeriti a cassus belli fogalmát.
    Ennyit beirásod első részéről, Amerika igenis agresszor, felbújtó, elitélendő .
    Irásod folytatása, miszerint Oroszhon nem fog győzni.Ezt kétségbe vonom. Ezt a hatalmas országot történelme folyamán soha senki nem gyözte le, senki földjéből soha egy talpalattinyit nem foglalt el tartósan, és most sem hinném, hogy bármilyen , oda bevonuló hadsereg sokáig maradna életben. Egy nép, amely szülőfőldjét anyácskának becézi, és nem csak a himnuszában, hanem ezt igy is látja-gondolja, annak országát leigázni nagyon nehéz, sőt, egyáltalán lehetetlen.Szerintem.
    Ha minden nyugati népnél megvolna az orosz ember hazaszeretete, szülőföld-tudatának egytizede, az európai migránskérdés nem létezne.

  167. 78 ez, hogy oroszország sose vesztett háborút, jól hangzik, de egyszerűen nem igaz. Valahol olvastam egy listát a múltkor az Oo által vesztett háborúkról, most nem találom. Ott van köztük az 1. Vh, de a finn háború is. Pedig Finnország méginkább sokkal kisebb volt, és nem is kaptak annyi segítséget fegyverekben, pénzben, mint most Ukrajna.

  168. 179,Ábel
    Nem fejeztem ki magam eléggé világosan, az én hibám.
    Oroszországot senki nem foglalta el tartósan.Bevonulni lehet, a kijövetel nem garantált, vagy csak keveseknek sikerült.
    A francia és a német mesélhet róla.

  169. 174: berko:
    Egyetértek.

    175: Vaszil:
    „Csendben jönnek közben az orosz cégek sorban”.
    Na ez az, ami miatt az EU trójai falovának tartanak bennünket, s ebben a kérdésben nincs nemzeti konszenzus sem! Emiatt várható a közeljövőben komoly bel- és külharc, akár véres összecsapás is a „két tábor” tömegei között. Ha ezt a veszélyt valaki politikusként nem érzékeli, az alkalmatlan a posztjára, aki pedig támogatja ennek szítását, az nemes egyszerűséggel ostoba.

    178: balint:
    „Amerika igenis agresszor, felbújtó, elitélendő”
    – Ebben a kérdésben kivel vitatkozol? Ugyanezt írtam én is („…aki nem látja, hogy az USA az agresszor…”)!

    A második részre egyfelől 179-ben Ábeltől is kaptál választ, másfelől aki az orosz közösségbe vágyakozik, az sztem. vagy nem élt Magyarországon az 1970-80-as években és idealista, vagy szimplán elment az esze.

    180-ra:
    Oroszországot senki sem akarta és akarja elfoglalni. Ők foglalták el Ukrajnát! A miértet lehet boncolgatni…
    Az USA célja, hogy egyetlen golyó nélkül taccsra tegye a ruszkikat (vér nélkül, gazdaságilag). Putyin aktív közreműködésével majdnem sikerült is nekik. Sokszor elmondtam már, a sarokba szorított vad hasonlata és az atomrakétát kilövő idióta esete az USA-ra is ráillik! Kizárólag a véletlen körülményeken fog múlni, hogy lesz -e atomcsörte és ki, kitől kapja a töltet(ek)et… Nálam egy moszkvai becsapódás is sanszos, kérdés, hogy sikerül -e kiprovokáltatni?

  170. 179. Ábel,

    Fentebb 20-30 hsz-el linkeltem, illetve idéztem Rácz András írását. Abban van egy felsorolás a 20.század orosz vesztes háborúkról.

    Más:

    T-80-as tank. Hogy tud ekkorát robbanni? Érti ezt valaki?

    #https://www.youtube.com/watch?v=SI8AVEE13Og

  171. Ábel,

    „látványos vereséggel végződött az orosz-japán háború 1905-ben, csúfos kudarc volt a Lengyelország elleni támadás 1920-ban, elveszítették az első világháborút (!), és ronda véget ért a Szovjetunió afganisztáni háborúja is. Ezenkívül az is erősen kérdőjeles, hogy az első csecsen háborút lezáró,1996-os haszav-jurti fegyverszünet – ami a radikális iszlám csecsenföldi térnyeréséhez és a második csecsen háborúhoz vezetett – vajon mekkora siker.”

    Nincs a felsorolásban, de nagyon fontos, hogy a Szovjetúnió elvesztve a hidegháborút, szétesett és nyugati befolyás alá került.

    Valami hasonló küzdelmet láthatunk most is. Győzhet-e az Orosz Föderáció a nála legalább 10 -szer erősebb gazdasági és technológiai fölényben lévő Nyugattal szemben?

    A széthullott és nyugati befolyás alá került szovjet birodalmat a Nyugat kiengedte a markából. Mégegyszer ezt a hibát nem fogja elkövetni.

  172. 182 Gyarmathy
    „Hogy tud ekkorát robbanni?”
    A pozíciójából ítélve, már eleve el volt akadva, és otthagyták „aláaknázva” csapdának.
    Nem légi támadásra, hanem sima elfoglalásra számítottak.

  173. 184. Technomuzsik,

    Köszönöm, erre nem gondoltam. Nem sajnálták a robbanóanyagot.

  174. Az USA és a szövetségesei, Berlin előtt pusztán abból a megfontolásból hogy nagy veszteséggel járna az utca harc , „átengedték” a dicsőséget Sztálinnak így további 100 ezernyi orosz katona lett beáldozva.
    Most is ez megy, kimeríteni az orosz ember és anyagi tartalékokat.
    Racionális.

  175. 186. Zozo

    Igen, sátánian racionális, ahogy az egész nyugat!

  176. Érlelődik a tesztpálya:
    https://index.hu/kulfold/2023/01/31/egyesult-allamok-del-korea-eszak-korea-nuklearis-fegyverek-elrettentes/
    Pufi jobb lesz, ha a seggén marad, mert kiváló terepet szolgáltathat arra, hogy az Ukrajnába induló tankhad után egy újabb orosz elrettentést célzó nukleáris tesztüzemet és -üzenetet bedurrantsanak alá.

    Meggyőződésem, hogy ilyen nemzetközi konszenzusok (ill. ennek elérése céljából a regionális hatalmak kijátszása) kellenek ahhoz, hogy egy nagyhatalom éljen a lehetőségeivel. Halkan megjegyzem, ha Kína nem partner benne, Oroszország a lüke Lukasenkón kívül kihez tud odadörgölőzni egy ilyen jellegű akció összehozásához? Mert az nem járja, hogy kilövök egy rakétát Londonra! Az ugyanis tényleg a biztos pusztulás záloga lenne az orosz nép számára. De vajon Pufit és hű népét siratná úgy a világ, mint Londont?!

  177. 187.
    Ugyanakkor Sztálin ennek ismeretében is vállalta, mert csak statisztikai adatként számolt a katonahullákkal, pont mint mai kremlbéli követője, utódja.

  178. 189 – Zozó:
    Nekem úgy tűnik, hogy Zelenszkij számára az emberi élet jóval kevésbé számít, mint Putyinnak. Talán ezt kellene észrevételezned, ha már ez a téma érdekel.

    188 – H.Cs.:
    Észak Koreának van atommal töltött interkontinentális rakétája, amivel al tudja érni É.Amerikát.

  179. 178 – Bálint
    Írod: „Egy nép, amely szülőföldjét anyácskának becézi, és nem csak a himnuszában, hanem ezt így is látja-gondolja, annak országát leigázni nagyon nehéz, sőt, egyáltalán lehetetlen. Szerintem.
    Ha minden nyugati népnél megvolna az orosz ember hazaszeretete, szülőföld-tudatának egytizede, az európai migránskérdés nem létezne.”
    Tökéletesen egyetértek minden szavaddal!!!
    Ha csak egy picit is félretesszük a mostani gyalázatos háború miértjeit, és a mi vágyvezérelt indulatainkat….
    Gondolom, abban megegyezünk, hogy a világ népeinek a fő vágya, hogy békében, harmóniában és gazdagságban éljen. Márpedig az első kettő (béke harmónia) elérése, semmiképpen sem úgy kellene elérni, hogy elvesszük a szomszéd vagy akárki-bárki javait. Sajnos az emberiség történelme erről szól! Így van az ember (és nemcsak) bedrótozva, ez a genetikai induló tőkénk.
    És ez a birodalmak létének az alapja: leigázzuk a szomszédot, elvesszük mindenét, és aztán abból élünk, mint Marci Hevesen.
    Most ugyanennek vagyunk a tanúi, és félek, hogy rövidesen még jobban szenvedő alanyai ( egyelőre csak az infláció keseríti az életünket). Én a háború első pillanatától ezt mondtam, és most még inkább fenntartom: ezt a háborút a jenkik kezdték! Minimum 2014-ben!
    Fáj a foguk az orosz természeti kincsekre, és mindenképpen rá akarják tenni a koszos mancsukat. Egyébként ezt teszik az egész világon: mindenütt káoszt generálnak (pld democsokrácia export címszó alatt), és közben elvesznek mindent, amire szükségük van. Lásd, amerika háborúi az utolsó 70 évben.
    Jómagam, az első pillanattól mondom, hogy 2022 februárjában, Oroszország egy HONVÉDŐ háborút indított. Bármilyen furcsán is hangzik, de ez van. Bár ő indította a harcokat, a megtámadott fél mégiscsak ő.
    Valahol az ukikat is lehet sajnálni, bár ők felelősek a Pandóra szelencéjének felnyitásához, beengedvén a jenkiket …. Nem tudom, milyen a nagy tömeg, nincs honnan ismerjem őket, de gondolom, nekik is a fő életcéljuk a fent említett 3 vágyuk van: béke, harmónia és gazdagság.
    Az hogy nagyon meg voltak etetve a nyugati propagandával, az tutti. Hogy pillanatnyilag a tömeggyilkos, idióta zelenszkij miatt nagyon szenvednek, az biztos. (Bármilyen furcsának is tűnik, zselé a tömeggyilkos, hiszen miatta nem áll le a háború, küldi folyamatosan a tömegeket a darálóba)
    Hogy még rengeteg szenvedés vár az ukikra, az is nagyon biztosra vehető, bárki is győzzön! De a legbiztosabb az, hogy így is úgy is jóformán mindenüket elveszítik! Szerény véleményem szerint még akkor járnának a legjobban, ha orosz protektorátus lennének – mégiscsak testvérnép. A hazug jenkik totális gyarmattá tennék őket. És a gyarmattartó múlttal rendelkező nyugat Európától sem várható sokkal fényesebb jövő.

  180. 190.
    Tibor’bá

    A te vélekedésedet, nem fogom észrevételezni.

    Maradok az ismert tényeknél.

    191.
    A 2.VH is honvédő háborúként indult, ott lengyelország felosztása volt a nyársrahúzott békegalamb.

    az Európai Unió gázimportjának 45-50%-a Oroszországból jött, de ez idén januárra 5%-ra zuhant. Már csak Magyarország orosz gázgyarmat.

  181. 180

    Azért ne felejtsük, az oroszoknál csak akkor fordulhattak meg a keleti front eseményei, miután az USA melléjük állt (lend-lease). Addig is a németek mint a kés a vajban, úgy hatoltak be az anyácskába. Szemtől-szemben nem volt esélyük a Reich ellen. És a német visszavonulás sem épp egy fékevesztett menekülés volt, hanem úgy befűtöttek az orosznak, hogy minden lépésük Európa felé felért egy-egy súlyos vereséggel, veszteség tekintetében. Még a Hortobágyon történteknél is – pedig 1944 végére reménytelenül kifogytak az anyagból a németek- többszörös veszteségeik voltak az oroszoknak. Ehhez feltétlenül kellett, hogy legyen aki motiválja őket, és megfelelő mennyiségű emberanyag. Ma vajon Putyin tudja-e annyira „motiválni” a népet, mint anno Sztálin és az NKVD? Ma nincs Oroszország birtokában az egykori szovjetizált országok népe sem, hogy besorozza. Ezt csak arra írom, hogy múltra, mítoszra nem lehet stratégiát építeni, mégha igaz volt /volna is: „Oroszország legyőzhetetlen”. Magyarország is az volt valamikor. Persze az érzelmeknek is megvan a helyük.

  182. 183. Pável

    Valóban.

    Sztálin és Churchill levelezéséből egyértelműen kiderül, hogy Sztálin sürgette szövetségeseit, hogy nyissanak új frontokat.
    A partraszállást és az észak-afrikai előrenyomulást is jóval előrébb hozta volna. Ez teljesen érthető, hiszen No. máskülönben megverte volna a ruszkikat és megszerezte volna az erőforrásokat ill. az ipari kapacitást.
    Churchill kitartott és Montgomery fegyelmezett szalámitaktikájával az oldalán bedarálta a németeket. Rommel eközben folyamatos ellátmánygondban volt.
    —————————-

    Ma ugyanez történik Ukrajnában, Oo. bedarálja az ukikat. Az ellátmányt a Nyugat biztosítja.

    Akik a humánum nevében ezt helyesnek látják azok a saját sírjukat ássák. A békét így egész egyszerűen nem lehet kialakítani.
    ‘Megtámadó-megtámadott’teljesen értelmetlen fogalmak a ma háborújában. Legalábbis abban a viszonylatban ahogy az országok tekintetében érteni szokták.
    Hatalmas genocídium van kibontakozóban.
    A vitatkozás ezen hatalmakat illetően leginkább a zsidók beszélgetéséhez hasonlít a sorban, a zuhanyzásra várva.
    Értelmetlen, naív és elkerülő gondolkodásra vall.

    172. Jani

    Szerintem?
    Nem olyan aki csak picsog. Hanem használva az eszét mindent megtesz, hogy kitörjön a karámból. Nem a mellét verve, nem hőst játszva, hanem következetesen, logikusan kivitelezi a lépéseket.
    Ált. a lustaság, a tanácstalanság és a brazil szappanoperákat megszégyenítő színpadiasság jellemző az ilyen csoportosulásokra.
    Nem jöttek rá, hogy adni kell és adni, adni és adni. Gesztusokat tenni. Ha mindenki ad, akkor nem lesz hiány.
    De ha valaki notorius visszatartó, akkor mindent tönkretesz túlzott óvatosságával, mely félelemből ered.
    Nem értik még mindig, hogy csak közösen lehet ezt megcsinálni.

  183. 190: Tiborbá:
    Gondolod, hogy ez nekik probléma?

    191: Mackómuki:
    Látod, ebből a gondolatmenetből lesznek a nagyobb bajok!
    Azért szívesen kitennélek egy oroszajkú, de még ukrán területre pár órára, hogy győzd meg őket is erről…
    „honvédő háború” (idegen földön) – önmagában képzavar
    Rendben van, hogy az USA egy agresszor, no, de a ruszki anyácskára vágyakozni, és bölcs szenvedőként beállítani őket, ez oltári orbáni ferdítés a javából!

  184. 181:Horváth Csongor:
    „“Csendben jönnek közben az orosz cégek sorban”.
    Na ez az, ami miatt az EU trójai falovának tartanak bennünket, s ebben a kérdésben nincs nemzeti konszenzus sem! Emiatt várható a közeljövőben komoly bel- és külharc, akár véres összecsapás is a “két tábor” tömegei között. ”
    Ehhez is kapcsolódnak Schiffer meglátásai (kelet-nyugati kiszolgáltatottság),érdemes belenézni
    #https://www.youtube.com/watch?v=wRFm2kQ2N3g
    #https://www.youtube.com/watch?v=0GsC7yXEcMU

  185. 195-re – Horváth Csongor
    Igen, ez, mármint hogy „honvédő háború idegen földön”, ez valójában ferdítése a realitásnak. Nem beszéltem sem telefonon, sem személyesen Putyinnal, de véleményem szerint, ha az oroszok egy évvel ezelőtt nem lépnek, akkor mára az ukrán orosz határ léckerítése amerikai rakétákból lenne. Gondolom ebből a meggondolásból kezdeményezte a katonai beavatkozást, hiszen minden egyéb lehetőség ki volt merítve.
    Érdekes az ellen nincs kifogásod, hogy a jenkik miért puccsolnak 5 milliárd dollárért a bolygó tőlük számítva túlsó felén? Miért teszik félre a többnyire demokratikusan megválasztott uki elnököt, és teszik helyette a pöccszongorista, drogos bohócot?

  186. 191.Mackómuki
    …”Gondolom, abban megegyezünk, hogy a világ népeinek a fő vágya, hogy békében, harmóniában és gazdagságban éljen…”
    Igen, teljesen egyetértünk ezzel .Évezredek óta mindenhol a világon az ember korán kelt és rohant…dolgozni!Nem azzal kezdte napját, hogy na, most kit támadjak meg, kit igázzak le, ki ellen vonulnék hadba.
    Ugyanakkor, kedves Mackómuki, mindig voltak valakik, akik poziciójuknál fogva-fejedelmek, uralkodók – hatalomvágyból, birtoklási vágytól vezérelve időközönként bizony belezavartak az átlagember jámbor mindennapjaiba és hóditó háborúkba hajszolták népüket már akkor is. Hajdani Egyiptom, a régi Görögország, az ókori Perzsia, Róma, Mongólia, az ottománok, angolok, franciák, spanyolok, portugálok…mindannyi hóditó háborúkat kezdeményező birodalom. És el nem képzelem, hogy a szegény, jurtalakó tatár minden vágya az volt, hogy ezernyi km-re jurtájától, a magyar alföldön hagyja a fogát, de ezt parancsolták neki.
    Abban is egyetértünk, hogy minden háborúk oka-alapja gazdasági volt a támadók részéről, és jogos, önvédelmi a megtámadottak oldaláról, és itt ismét egy véleményen vagyunk:
    Oroszországot MÉG nem támadták, de előre gyanitható volt, hogy meg FOGJÁK támadni, az oroszok egész egyszerüen elébementek a világosan kiszámithatónak.Ennyi.
    Az összes eddigi birodalmak közül szerintem is Amerika a legaljasabb, a legpiszkosabb eszközökkel harcol.Náluk gátlástalanul minden álnok, sunyi, lappangó eszköz be van vetve, pénz, ármánykodás, orgyilkosság, ez igy volt tulajdonképpen náluk mindig.
    Hangosan és teljes megygyőződéssel jelentem ki, hogy ők voltak az egyetlenek, akik elpusztitottak két szerencsétlen várost csak azért, hogy a vadonatúj fegyvert, az atombombát lakott városok, és élő emberek fölött teszteljék!
    Úri helyeken ezért akasztás járna.
    Hangos meggyőződéssel jelentem ki, hogy röviddel a háború befejezte után, az 50-es évek elején, Amerika ismét harcban áll egy szegény, nyomorult, tőle eszméletlen messzi országgal, Koreával, egy logikátlan, ostobán aljas, átlátszó maszlagba csomagolt „harc a kommunizmus ellen”jelszó alatt.AZ IGAZI CÉL: új fegyverek tesztelése! Kérdem:ha Amerikának olyan fontos szivügye volt a kommunizmus elleni harc, miért nem választott más ellenfelet, volt elég kommunista ország , elsősorban a Szovjetunió? Na, hagyjuk.
    A következő , a 60-as évek elején megtámadott ország ismét egy nagyon távoli, mezitlábas agrárállam, a nyomorúságos Vietnam, az ok ismét, szent meggyőződésem szerint a mégújabb fegyverek tesztelése.Lehetséges egy másik verzió is, de ez vérfagyasztóan aljas, ezért nemcsak akasztás, de felnégyelés jár: a meglévő fegyver és lőszerraktárak felhasználásának, kiüritésének igénye,helyet csinálni az újabb szállitmányoknak, már nehogy munka nélkül maradnának a fegyvergyárak!!
    Nem kizárt, hogy esetleg ez lenne a rejtett oka ama ténynek, hogy Amerika az EGYETLEN nagyhatalom, amely sok helyen kezdeményezett illogikus. afféle ” mi közöd hozzá, mit keresel itt”kérdéseket felvető háborúkat, lásd Iraq, Afganisztán.
    Piszok egy banda, az világos.

  187. 99, András0:

    Hogy miért tart hónapokig a az európai harckocsi-személyzet kiképzése?
    Egyik oka pl. a Leopard harckocsi sajátos belső elrendezése és a lőszermennyiség két helyen (torony, frontpáncélzat mögött) való tárolása.
    Amikor a torony hátsó csőtartóiból elfogy a szerelt muníció, akkor a harckocsinak a harc közben(!!) távoznia kell a csatatérről, hogy az elülső részből (ahol a sofőr van) átadogassák a kezükkel – a menetiránytól kb. 30 fokra pozicionált toronyba a lőszert.
    És közben szállnak a drónok, késik az utánpótlás…

    A lőszertárolás kapcsán Gyarmathy fórumtársnak a 182. h.sz.-re válaszolva:

    Nem mindegy, hogy melyik szovjet harckocsinak repül a tornya, mert a gépi lőszertöltés mikéntje és az osztott lőszer tárolása a T64-80 ill. a T72-90 sorozatnak nem egyforma!
    A látványos toronyreptetés csak akkor fordul elő, ha teljesen fel van töltve a torony alatti „forgótár”.

  188. 197 – bálint:
    Az Ember a létének fenntartásához szükséges javakat kétféle képen tudja előállítani: 1) munkával. 2) rablással. Munkával alig valamivel többet tud előállítani, mint amire neki és családjának szükséges. Rablással sokkal többet tud zsákmányolni. Ezért vannak háborúk, amióta lejöttünk a fáról.

  189. 200,Pontosan.
    Minden háború oka gazdasági.Már az ősembereknél is igy volt. Több terület, tavak, erdöségek, több vadászterület.Ugyanez figyelhető meg egyes ragadozó állatfajoknál, kik gyakran betörnek egymás vadászterületére, ahol több zsákmányolnivaló akad.

  190. 201 – balint

    „Minden háború oka gazdasági.”

    Ez teljesen biztos? Tehát egy-egy, ilyen-olyan ideológia nevében indított háború minden esetben csak és kizárólag hivatkozási ok volt?
    Például sosem volt egyetlen olyan eset sem, hogy a hittérítés nevében indított háború hátterében nem az agresszor meggyőződése volt, hanem csakis gazdasági érdek (adott esetben egy harmadik fél gazdasági érdeke)? Nem lehetett régebben egyetlen egy vallásilag elvakult, nagy hatalommal rendelkező uralkodó sem, aki háborút indított és ennek nem gazdasági okai voltak, hanem világnézeti okai? Bármely vallásról szó lehet, sőt, a vallásokon túl levő ideológiákról is.
    Például Bendegúz sokszor „lesátánistázza” a Nyugatot vagy annak egyes részeit: ha igaza van, akkor egy sátánista háború oka gazdasági lenne? Szerintem nem, és példa lehetne több egyéb is. A motiváció egy-egy háborúnál más is lehet, mint csupán gazdasági.

    Én ezzel értenék egyet: a legtöbb háború oka gazdasági. A „minden” szó itt számomra fals és zavaró.

  191. 202.Zsolt
    …”“Minden háború oka gazdasági.”
    Ez teljesen biztos? Tehát egy-egy, ilyen-olyan ideológia nevében indított háború minden esetben csak és kizárólag hivatkozási ok volt?.”
    Igen, kedves Zsolt. Mindig előbb volt a gazdasági ok, mihez gyártottak egy ideológiát.Egy háború komoly pénzekbe került mindig, ennyi pénzt csupán valami ideálokért, legyen az bár akármilyen magasztos és fennkölt, bizony semmi uralkodó nem adott volna ki.
    Vallási háborúk, mert én ebben hiszek, te meg amabban? Te igy imádkozol, én meg emúgy?Ugyan már.
    Egy példával szolgálok: a keresztes hadjáratok, majd késöb Szallah al Din válaszháborúja.Kinézésre mindkét fél csupa nemes ideológiából indul haborúba. A háttérben bizony ott a pénz. A piszkos pénz.

  192. 203 – balint

    Nem értünk egyet.
    Az ideológiai motiváció (ezen belül a vallás csak egy alhalmaz) sokszor jóval erősebb egy-egy egyénnél vagy egyének csoportjánál, mint az anyagi. És ez(ek) a bizonyos egyén(ek) alkalomadtán olyan pozícióban volt(ak), amelyek dönthettek egy-egy háborúról.

  193. 191. Mackómuki,

    „Én a háború első pillanatától ezt mondtam, és most még inkább fenntartom: ezt a háborút a jenkik kezdték! Minimum 2014-ben!
    Fáj a foguk az orosz természeti kincsekre, és mindenképpen rá akarják tenni a koszos mancsukat.”

    és a többiek, akik osztják ezt a gondolkodást.

    Vajon mikor jöttek rá a jenkik, hogy rá kellene tenni a mancsukat az orosz természeti kincsekre?
    Merthogy az 1991 után, miután felbomlott a Szovjetúnió, ezt a macsrátételt megtehették volna könnyedén. Miért engedték, hogy újra megerősödjön az Orosz birodalom és kinőjön belőle egy Putyin?

    Most megéri az atomháborút kockáztatni az orosz természeti kincsekért, két és fél évtizede meg nem ért meg ennek a kockázatnak és árnak (amit most befektetnek a háborúba) a töredéke?

  194. 200. Tibor bá,

    „Rablással sokkal többet tud zsákmányolni. Ezért vannak háborúk, amióta lejöttünk a fáról.”

    Azon gondolkodtam ezt olvasva, hogy mitől lett Oroszország ilyen nagy? Miért folytatott expanziós politikát régóta?

    Az orosz birodalom egy rabló birodalom ezek szerint? (És pont most változott meg, most az szomszédja letámadása csak védekezés)?

  195. 203. balint

    A még több pénz szerzése is egy ideológia. Ideológia, nem más, mert a szükségleten túlmutat.
    Csak ennek tárgya a pénz és pl.
    nem a vallás.

    Nagyon sok ok miatt lehet háborúzni és erőszakot alkalnazni. A zsidókat sem pusztán a pénzükért kezdte el a náci No. irtani.

  196. 205 – Gyarmathy

    „Vajon mikor jöttek rá a jenkik, hogy rá kellene tenni a mancsukat az orosz természeti kincsekre?”

    Miután a jenkik győztek az Amerikai Konföderációs Államok ellen a polgárháborúban.
    Közvetlenül utána már érdeklődtek az orosz természeti kincsek után, méghozzá annyira, hogy 1867-ben megvásárolták az Orosz Birodalomtól Alaszkát. Vagy szerinted a szép kilátásért meg a jó levegőért tették ezt?

    Ettől fogva az érdeklődésük már töretlen volt. A lehetőségeik pedig azután nőttek meg jelentősen, miután a Brit Birodalom napja lassan, de biztosan lenyugodott.

    A válasz a kérdésedre tehát az, hogy a 19. század hatvanas éveitől.

  197. 197, 198:
    Abszolút irreális gondolatmenet!

    1. Amióta világ a világ és emberi csoportok élnek a Földön, az emberi csoportok versengtek az erőforrásokért és háborúztak egymással.

    2. Semmi problémám nem lenne Putyinnal, ha nem tankokkal hatol Ukrajna területére, hanem egy USA-éhoz hasonló, ügyes puccsal eltávolítja Zelenszkijt és az ukrán nép többségének akarata szerint visszaültet egy oroszbarát elnököt.
    DE NEM EZ TÖRTÉNT. Ne mossátok össze a kettőt, mert messze nem ugyanaz!

    A háborúkban a vallási és etnikai különbségek inkább katalizátorként működnek…

  198. 205-Gyarmathy
    Tisztázzunk egy dolgot!
    Ez az egész cirkusz tulajdonképpen Oroszország és ukrajna belügye kellene legyen!!!!
    Mi a jó édesanyját keres a jenki a számára a bolygó túlsó felén?
    Na jó. Megmondom: káoszt és orbitális anyagi nyereségeket! Mindezt úgy, hogy közben a „barátait” – EU, stb… – romlásba dönti.
    És még egy: ő kezdte az egészet, a provokációval. És most folytatja a háború szításával. Eszébe nincs, hogy bár egy icipici lépést is tegyen a béke irányába.
    Punktum.
    Ezen túl az összes többi felesleges szócséplés.

  199. 210. Mackómuki,

    Két válaszom is van. Most az első:

    Budapesti Memorandum. Négy fél kötötte: Oroszország, Ukrajna, Egyesült Államok, Nagy Britannia.

    Tárgya vagy lényege: Oroszország tiszteletben tartja Ukrajna 1991-es határait. Cserében Ukrajna átadja Oroszországnak a nukleáris arzenálját (több mint 1000 atomtöltetet).

    Nagy Britannia és az USA csak azt teszi, amit vállalt ebben az egyezményben.

    Úgyhogy Ukrajna segítése az oroszok elleni szabadságharcában Nagy Britannia és az USA részéről jogilag is rendben van.
    Egyébként egy megtámadott ország (bármelyik) segítséget kérhet és kaphat saját maga megvédéséhez. (Azthiszem az ENSZ alapokmánya mondja ezt ki).

    A másikra most nincs időm, mert hosszabb. Annyit előljáróban, hogy Kárpátaljáról üzentek neked és e blogban írkáló békét vágyó (az orosz békét) résztvevőinek. 🙂

  200. Mégiscsak gyorsan beteszem most, mert ki tudja mikor jövök este.

    (Akinek nem inge, ne rántsa magára)

    Szerző: Egy Kárpátaljai hang.

    ….”joggal felmerülhet bennem a kérdés: mégis hogyan képzelik el ezt a békülősdit?
    Üljön le Ukrajna és oroszország a tárgyaló asztalhoz, mondják. Bátorkodom visszakérdezni: Tisztában vannak vele, hogy a ruszkiknak mik a követelései? Hogy mennyi területet és embert akarnak elszakítani? Hogy Ukrajnának le kell mondania minden jövőbeli közeledéséről más országokhoz, legyen szó gazdasági, politikai vagy katonai együttműködésről? oroszország dettó lobotómiát akar végrehajtani Ukrajnán. Mégcsak nem is titkolja.

    Egy pszichésen beteg alanynak tekintik az országomat, mert nem akarunk az uralmuk alatt élni, mert számukra még a gondolat is vérlázító, hogy Ukrajna nem az ő tulajdonuk és az ukránok nem érzik magukat orosznak, pedig az áldozat sem kér abból a pszichopatából, aki évtizedekig lelakatolva tartotta a pincében. Az a pár rövideszű meg, aki Stockholm-szindrómában szenved, tessék parancsolni, ott a határ.

    Ne fárasszon senki a szaros kis összeesküvés-elméleteivel NATO-ról, biolaborokról, oroszok elnyomásáról, meg a többi láthatatlan baromsággal. Hinni a templomban, meg a kuruzslónál kell. Ha már egyesek nem akarják használni az agyukat, a szemüknek azért még legalább hisznek? Az oroszok élő adásban porrá bombáztak városokat és lényegében kivégeztek több tízezer embert – de ebben “nem hisznek”. De a veszélyes, csakis ruszkikat támadó vírussal doppingolt harci szúnyogok, NATO bázisok, magyarok tömegsírjai – na az valódi. Megmutatnátok nekem is? Mert én még sajnos nem sajátítottam el a hallucináció mesterségét.

    Ki támadott meg kit? Kinek az országát bombázzák minden áldott nap? Melyik országban halnak meg 1 napos csecsemőktől 90 éves öregekig az ártatlanok? Hány ukrán tank van oroszországban?
    Undorító, mocskos, gyáva módon megtámadtak bennünket az éjszaka közepén, amíg aludtunk, miközben az utolsó pillanatig mindenkinek a képébe hazudtak és kikérték maguknak még a feltételezést is, hogy le akarnak bennünket rohanni. Ucsenyije – mondták. Tanulás, aham. Az a vén, botoxos, aktatáskába szaró bunkerlakó csekista még annyi bátorságot se bírt összekaparni, hogy hadat üzenjen nekünk. Egy 28x! kisebb országnak. Ugyanezt az aljasságot megjátszották, amíg a szerencsétlen nép a vérét adta, hogy megszabaduljon a rabló janukovicstól, elvették Krímet, megszállták Donbászt, és szinte már el is fogadtuk. Továbbléptünk. Jogilag nem, de lélekben lemondtunk az elrabolt területekről, mert békét akartunk. Ha ez nem így lett volna, most nem Zelenszkij ülne az elnöki székben, aki minden áron meg akarta látni putyin halszemében a jót. Nem csökkentették volna a hadsereg büdzséjét és ezt az összeget nem fordították volna az infrastruktúra fejlesztésére. Nem fordítottak volna több milliárd grivenyt Mariupol felvirágoztatására. Arra a Mariupolra, amiből nem maradt más csak néhány kiégett fekete rom és tömegsírok ezrei.

    Hogy lehet békét kötni ilyenekkel? Te kezet rázol azzal, aki kiirtja a családodat? A háború elején mondtuk, hogy nem lépünk be a NATO-ba, vigyék a 2014-ben elrabolt területeket, de nekik kevés volt. Kevés volt a karunk, kell a lábunk, a szívünk, a fejünk! Ezek el akarnak minket pusztítani. Táncolva örvendenek, ha nincs nálunk áram. Ha fázunk, nincs vízünk vagy menekülünk. Kutyákat nyúznak, a gyerekeknek kihúzzák még a fogát is nemi erőszak közben, szórakozásból tankkal belelőnek az evakuáló öregek autójába. Gyilkosokat, pszichopatákat, pedofilokat engedtek ki a börtönből, hogy lemészárolják az apáinkat, a testvéreinket és a fiainkat. Azt mondják, a sátánt szolgáljuk, miközben Karácsony szentestéjén ők dobtak ránk csak rakétából 120! darabot. Milyen béke? Mégis kivel? Egy veszett szörnyeteggel, aki ha bedarál minket, megy tovább a következő áldozatára? A világ kerek, egyszer elér hozzád is, marha, hiába nyalod a szaros bakancsát.
    De tudod, te békepárti szépségkirálynő, elnézném neked még azt is, hogy minket hibáztatsz a háborúért, hogy kiráz a hideg még az “ukrán” szó hallatán is, hogy a selyembugyogódba csinálsz egy szikkadt kopasz törpétől és hogy a pénzed fontosabb a becsületnél. Mindent elnéznék neked, ha nem lennél ilyen kibaszottul képmutató! Ha nem akarnád az óvodás szintű propagandáddal bemagyarázni nekem, hogy csak a javamat akarod. Hogy az az ellenségem, aki véd, és nem az, aki támad. Te MAGADNAK akarsz békét, nem nekünk. Bocsi, talán túl hangosan sírunk, miközben a húsunkat vágják?

    Nem akarunk se többet, se kevesebbet. Csak annyit, mint mindenki más. Szabadon élni. Nem akarunk meghalni. Nem akarunk menekültek lenni. Nem kérünk rá, hogy áldozd fel magad értünk, csak eszközökre van szükségünk, hogy védekezhessünk. Már nincs több orcánk, amit odafordíthatnánk. Azok a fegyverek nekünk az életet jelentik, míg nálad a raktárban porosodnak. Meg azoknál, akiket te minden áron befolyásolni próbálsz, hogy hagyjanak a sorsunkra. Pedig nincs más választásunk. Védekeznünk kell, amíg csak tudunk, mert ha ők adják fel – nem lesz több háború. De ha mi adjuk fel – aláírjuk a halálos ítéletünket. És hiába fogunk már akkor segítséget kérni, mert csak lesajnálóan szét fogod tárni a karod, meglengeted előttünk a szerződést, és legfeljebb odaköpöd: aláírtátok a papírt, akkor mit akartok?”

  201. 212.
    Félek, hogy rajtam kívül nem sokan olvassák el, végig.

  202. 212 – Gyarmathy:
    Megható. De van egy aprócska hiba. Éveken át az ukrán vezetés ágyúzta az autonómiát kérő keleti oroszokat, akik kérték Putyint, hogy hadd csatlakozzanak Oroszországhoz. Putyin nem engedte. A több éves bombázás után Putyin úgy döntött, hogy enged a kérések és engedi a csatlakozást. Arra még nem volt példa, hogy egy ország ágyúzza saját népét. Ezek után nem hatódok meg semmilyen állítólagos orosz atrocitás hallatán.

  203. 212. Gyarmathy

    Ez a nyilatkozó, nem magyar igaz?
    S ha igen, akkor csak állampolgár, remélem.

  204. Szakportálról:

    Nézzük a történéseket.

    2022. február 19-én este a zeli bejelenti hogy atomfegyvereket szeretne. Európa és a fejlett világ állva tapsolja a zseniális gondolatot.

    ez az az időszak amikor sorban járják a nyugati vezetők a kreml-t mert érzik hogy baj lesz ebből, és éppen egy putyin-biden csúcstalálkozó megszervezése van napirenden
    február 20.-án a putyó meghozza a döntést
    február 21.-én hétfőn elismeri az lnr/dnr önállóságát, mindenkinek leesik a tantusz hogy eldőlt, háború lesz
    február 22.-én vagy talán még 23.-án lenne lehetőség visszalépni ha a nyugat jelezné hogy napirendre veszi a biztonsági garanciák témakörét, ehelyett özönleni kezdenek a szankciós fenyegetések
    és lőn február 24, a többi lassan történelem.

    Megj; ma már minden komolyabb elemző azon a véleményen van, hogy az oroszok nem készültek a háborúra, gyors döntés volt.

    Ezt még egy USA szenátor mondja, érdemes meghallgatni, hátha lehull a megvezetettség fátyla…

    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=609055071038644&id=100013564158451

  205. A háborúnak lehet bármi az oka, de ha már ott vannak, akkor viszik, amit tudnak.
    Mert a háború költséges dolog.

  206. 210: Mackómuki:
    „Mi a jó édesanyját keres a jenki a számára a bolygó túlsó felén?”
    – Mond az neked valamit, hogy globális világ – globális gazdaság?
    Mi a fenét keresnek magyar cégek Szerbiában, Romániában, Üzbegisztánban, stb.? És mit keresnek nálunk orosz, meg amerikai cégek? Hmm?

    215: Tiborbá:
    Akkor mi a fasznak nyomultak az oroszok olyan területekre is be, ahol soha nem éltek oroszajkúak, minek kellett nekik gázmező és egy működő atomerőmű? Miért utasítják el az oroszajkúak közül is sokan ezt a „különleges hadműveletet”? És leginkább miért engedték az ukránok, hogy az USA ilyen jelentős befolyást szerezzen, ha annyira az orosz anyácska, vagy atyuska, vagy tudom is én kinek a szoknyája/védelme alá vágyakoztak?

    Miért nem hozott létre Putyin is török/szíriai mintára egy általa védendő demilitarizált övezetet a határszéleken, ahol a sanyargatott oroszajkúak is nyugodtan élhetnek? Arra nem indult volna be a világ erkölcsrendészete! De így…

  207. 221. H. Cs.

    Jó reggelt! Létrehozta 2014-ben, csak az ukrán barmok folyamatosan ágyúzták ezt az övezetet (ahelyett, hogy adtak volna nekik egy relatív széles autonómiát). Megjegyzem, mindezt tették, az általad oly nagyra tartott erkölcsrendész biztatására.

  208. 207.Balázs
    …”. A zsidókat sem pusztán a pénzükért kezdte el a náci No. irtani…”
    Én a háborúk okairól beszéltem, a tengernyi pénzekbe kerülő háborúkról.Egy régi nagy ember már megállapitotta volt, hogy a háborúkhoz mindössze csupán három dolog kell: Pénz, pénz, és pénz.Ebből adódóan minden kalandvágyó akárki csak akkor indit háborút, ha sokkal többet kap vissza, mint amit kiadott.
    A faji alapon történő zsidóüldözések NEM kerültek pénzbe.

  209. 222: Bendegúz:
    Azt elcseszte a Krím annektálásával! Utána is léphetett volna, csak közben engedni kellett volna a Krím igazgatása kapcsán és nem egy az egyben bekebelezni, megszállni azt…

  210. 209. Horváth Csongor

    Idea-ideológia. Nemhogy egy háború, de még az se valósulhatna meg, hogy kimenj a konyhába és igyál egy pohár vizet ha ez nem először a fejedben születik meg. Nincs semmi idea nélkül.

    Persze tudom, itt hagyományos értelemben kell használni a fogalmakat és így
    a háború semmi más, mint harc az erőforrásokért. Az ideológia hozzá csak egy leplező ‘hadművelet’. A faji, vallási különbözőségek csak mint olaj a tűzre élesztik, gerjesztik az alapvető életből fakadó ellenállást.
    Oh ha ilyen egyszerű lenne ez!
    Az okos majom, mint az evolúció csúcsa aki az eszközhasználatban a bunkóról a cárbombára váltott.

    Kiváló látlelet, szomorú kor- és kórkép!

    Ez csak a történet eleje, de a folytatás nyilvánvalóan science fiction.
    És most itt meg is fogunk állni, legalábbis bizonyos értelemben. Vagyis a ti felfogásotok szerint.
    „Hamuba sült pogácsák egybesüljetek!!!! „ideológia jön

    Jön a következő etap, amiben egy kicsit már megint előrébb leszünk. Újabb víz- és tűzözön és megint ugrottunk egyet.
    Nem tehetünk mást, mint hogy ott vagyunk ahol lennünk kell és tesszük amit tennünk kell!
    Ócska? Közhelyes? No, nem baj!

    El kell viselni embertársaink különböző vakságfokozatainak megnyilvánulását!
    Lefele mindenki kompatibilisebb.
    Bizonyos szinten mindenki érti, hogy az élet valójában rendkívül fárasztó. Fárasztó úgy tenni, mintha beszélgetnél az emberekkel, holott kívülről ismered a logikát mely mozgatja őket, így azt se nehéz kitalálni mit fognak mondani. Mindeközben úgy tenni, mintha érdekelne amiről hablatyolnak. Vagy már a rezignáltság azon fokán lenni, hogy meg se szólalsz.

    Javaslom beszélgess olyan emberekkel akikkel valóban lehet, mert tanulni még sok mindent lehet mindannyiunknak!
    Ha nem találkoztál ilyen emberekkel, akkor a saját készüléket is meg kell vizsgálni, mert túl sok a kész válaszod, amik láthatóan nem kielégítőek.
    Sok ilyen embert ismerek, akik a magas intellektusuk(mihez képest ugyebár) miatt az ilyen tanácsokban csak üres, nagyképű fecsegést látnak.

    Na de ne offoljuk szét a témát, mert Tibor bá’ komolyan veszi a dolgokat !
    Mi a helyzet Panzerekkel?
    Estleg valaki egy Covid oltást búfelejtőnek? 🙂

    223. balint

    Nagyon, nagyon sok pénzbe, vagyis erőforrásba kerültek!
    Sok áldozatot követelt német részről is, hogy irthassanak.
    Ők ezt rovaritásnak fogták fel.
    Méghogy nincs ideológia! Dehogynem!

  211. Látom picit felkavartam a kedélyeket.

    Ezt egy ukrajnai (kárpátaljai) magyar ember írta.

    Csak tolmácsoltam, ez az ukránok ( ukrajnai magyarok, ruszinok, románok, sőt oroszok) véleménye, indulata, amikor azt hallják, hogy béke, béke, kössetek békét, ne szállítson senki fegyvert Ukrajnának stb.. Legalábbis a túlnyomó többség ezt gondolja.

    Én is ezt tapasztaltam, meg azért az, hogy Zelenszkij támogatottsága 90% feletti, az is erre utal.

  212. Tibor bá,

    Valamelyik nap valaki betett egy fotót (sajnos nem emlékszem ki, de nem fontos), hogy íme, az ukrán náci.
    Volt rá tetoválva horogkereszt, meg ki tudja mi. Arca nem látszott, de én elhiszem, hogy egy ukrán szerencsétlen alak volt.

    Mutatok én is egy nácit. Nem én mondom, hogy az, hanem ő maga. Meg amiket mond, abból is nyílvánvaló.

    Arca is, neve is van. A videón az orosz zsoldos, Alekszej Milchakov látható, aki azután lett „híres”, hogy posztolt egy fotót, amelyen levágja egy kiskutya fejét. Dicsekszik náci nézeteivel. Részt vett Krím elfoglalásában és Donbász megszállásában. Jelenleg a Ruszics Diverziós és támadó felderítő csoport vezetője Donbászban. Orosz állami kitüntetést kapott.

    Magyar felirattal.

    #https://fb.watch/iqB0gJSt3n/

  213. KIJEV ETNIKAI TISZTOGATÁST TERVEZNE A KÁRPÁTALJAI MAGYAROK ELLEN

    „Sok oka van annak, hogy Kijev etnikai tisztogatást tervez a magyarok ellen. A magyarok és az ukránok közötti feszültségek az orosz különleges katonai művelet kezdete óta nőttek, mivel Magyarország a NATO-n és az EU-n belül a legszuverénebb álláspontot képviselte, elkerülve a konfliktusban való közvetlen részvételt, fenntartva a diplomáciai kapcsolatokat Oroszországgal, és élesen bírálva a nyugati szankciókat. Nyilvánvalóan ez mélyen aggasztja az ukrán rezsimet, annál is inkább, mivel a kárpátaljai régióban szeparatista tendenciák is kialakulhatnak.

    A kárpátaljai helyzet a magyarok számára hasonló, mint az oroszok számára a donbászi helyzet. Annak ellenére, hogy a régió ukrán területen belül van, az ország többi részétől nagyon eltérő jellemzőkkel bír, magyar etnikai és kulturális túlsúlyban van. Kijev számára ez nyilvánvalóan fenyegetésként hangzik, hiszen Magyarország nem hajlandó támogatni az Oroszországgal szembeni neonáci rezsimet, és erre ösztönözheti Kárpátalja lakóit is. Ezért a Zelenszkij-kormány „végső megoldást” tervez Kárpátalja számára, hogy elkerülje a magyar szeparatizmust vagy az annexiót. Azzal, hogy Kijev szisztematikusan a frissen mozgósított és katonailag képzetlen magyar nemzetiségűeket küldi a frontra, valóságos népirtást provokál, hiszen gyakorlatilag minden kárpátaljai meghal a harcok során.”

    Több részlet az alábbi angol nyelvű írásban:

    https://southfront.org/kiev-would-be-planning-ethnic-cleansing-against-hungarians-in-transcarpathia/

  214. 229: Kárpátalján nincs magyar etnikai túlsúly, a 2001-es adatok szerint 12% a magyarok aránya. Még ha duplája lenne se lennének túlsúlyban.
    Az meg érdekes szemlélet, hogy azt nevezik népirtónak, aki a honvédő háborúban besorozza az ország lakóit, nem pedig azokat, akik a honvédőket lelövik…

  215. 230 – Avatar

    Ha azt képzeled, hogy a kényszerből besorozott magyarok oly nagy lelkesedéssel adják életüket és vérüket a drágalátos Ukrajnáért, akkor csak képzeld ezt, de a valós életben ez teljesen máshogy néz ki!
    Azért az Ukrajnáért, amely a nyelvüket, kultúrájukat, szimbólumaikat folyamatosan megalázza és üldözi. És ezt nem tegnap kezdték el az ukrán hatóságok.

  216. 216 – Bendegúz!

    ott a pont. Ugyanez volt az első gondolatom, nyilván nem kárpátaljai magyar írta. Zellernek ellenség vagyunk, és a köztünk élő egyszeri ukrán menekültek sem igen szimpatizálnak velünk, érdekes módon. Régen, jóval a háború, sőt még a komikus rezsimje előtti időkben beszélgetve a kárpátaljai magyar ismerőseimmel mindig csodálkoztam az oroszok iránti szimpátiájukon, mivel én inkább utáltam őket 44 meg 56 miatt.

  217. 227 – Gyarmathy

    Én különbséget tennék egy magánhadsereg nácija, és egy állami berendezkedés nácizmus iránti deklarált elkötelezettsége között, ahol közterületekben, szobrokban stb. fejezi azt ki, ahogy nálunk annak idején sallai imre, korvin ottó, zöld sándor, stb. gengszterekről és terroristákról nevezett el közterületet a kádári rezsim, mert kötődést éreztek. Az orosz oldalról inkább a kommunista-bolsevista jelképekbe lehetne belekötni.

  218. 192:Zozó:
    „az Európai Unió gázimportjának 45-50%-a Oroszországból jött, de ez idén januárra 5%-ra zuhant. Már csak Magyarország orosz gázgyarmat.”
    Én nem örülnék ennek az 5%-nak annyira…
    Érdemes végignézni, kicsit talán árnyalja a képet az orosz gázzal kapcsolatban … és Európa jelenéről/jövőjéről … de elég csak 2023/2024 évre fókuszálni.
    #https://www.youtube.com/watch?v=TyiHQmROlnk

    205:Gyarmathy:
    „Merthogy az 1991 után, miután felbomlott a Szovjetúnió, ezt a macsrátételt megtehették volna könnyedén. Miért engedték, hogy újra megerősödjön az Orosz birodalom és kinőjön belőle egy Putyin? ”
    Nem engedték. Akkora ráhatásuk még nem volt, hogy ezt érdemben befolyásolják. Vadkeleten próbáltak vadkapitalizmusban nagyot szakítani, de kiderült, hogy az Orosz potenciál/múlt/néplélek kitermelt egy erőskezű vezetőt, aki rendet tett. Putyin ebből él a mai napig.

    206:Gyarmathy:
    „Az orosz birodalom egy rabló birodalom ezek szerint? (És pont most változott meg, most az szomszédja letámadása csak védekezés)?”
    Jól írod az Orosz birodalom egy rabló birodalom … mint az összes birodalom élen az USA-val. Csak az USA-t nem démonizálja a hangadó nyugat. Illetve az USA-t még senki nem szorította sarokba … csak majdnem … valamikor Kuba környékén … volt is ribillió.
    A védekezésre visszatérve. Az egyik legjobb védekezés a támadás. Kinek a területén folyik most a háború ? Kinek az életfeltételei lehetetlenülnek el ? A lényeg, hogy nem Orosz területek szenvednek. Valószínűleg a NATO térnyerés néhány évtizedig meg van oldva. Ukrajna így vagy úgy egy pufferzóna marad.

    209:Horváth Csongor:
    „Semmi problémám nem lenne Putyinnal, ha nem tankokkal hatol Ukrajna területére, hanem egy USA-éhoz hasonló, ügyes puccsal eltávolítja Zelenszkijt és az ukrán nép többségének akarata szerint visszaültet egy oroszbarát elnököt.”
    Szerintem a kulcs kérdés az idő.
    Úgy érezték/gondolták, hogy erre nincs idejük. Helyette célravezetőbbnek tűnt egy gyors katonai akció ahol lefejezik a politikai vezetést és így kerül egy oroszbarát elnök pozícióba. Ne felejtsük el, hogy utólagos információk alapján ez majdnem sikerült nekik.
    A másik, hogy egy újabb puccs a nyugati médiabirodalommal támogatva hasonló szankciókat vonhatott volna maga után mint a mostaniak. Hovatovább ugyanígy egy polgárháborúban/háborúban végződhetett volna. Illetve a puccs kimenetele egyszer sem biztos, főleg úgy hogy az előző puccs óta erre nagyon is figyelt az Ukrán és Nyugati hírszerzés.
    A következő tényező, hogy most érezték megfelelőnek a pillanatot. Gazdaságilag elég erős Oo, katonailag még nem elég erős Ukrajna. Az idő múlásával valószínűleg mindkét tényező kedvezőtlenül változott volna az Oroszok számára.

    221:Horváth Csongor:
    „Akkor mi a fasznak nyomultak az oroszok olyan területekre is be, ahol soha nem éltek oroszajkúak, minek kellett nekik gázmező és egy működő atomerőmű? ”
    Stratégiai pontok, illetve alkupozíciót erősítő tényezők. De ha már ott vannak lehet az orosz terület is, főleg ha értéket képvisel. Volt már ilyen a történelemben.
    „És leginkább miért engedték az ukránok, hogy az USA ilyen jelentős befolyást szerezzen”
    A mi elmúlt 30 évünk után még kérdezed ? Egyébként nagyon nem egységesen engedték az ukránok … pont a keleti régió volt eléggé renitens.
    „Miért nem hozott létre Putyin is török/szíriai mintára egy általa védendő demilitarizált övezetet a határszéleken”
    Most teszi ezt az Ukrán keleti régióban …

    226:Gyarmathy:
    „Én is ezt tapasztaltam, meg azért az, hogy Zelenszkij támogatottsága 90% feletti, az is erre utal.”
    Mindez egy szabad demokratikus országban. Ahol mindenki szabadon beszélhet. Sőt ahol még az ellenzéki sajtó és az ellenzéki politikai erők is ezt tanúsítják … ja nem azok be vannak tiltva.

  219. Azt már én is írtam korábban, hogy etnikai tisztogatás célúnak csak akkor minősíthetjük a magyarok besorozását, ha célzottan őket hívják be nagyobb arányban, mint az ukrán lakosságot.
    Ha viszont ez nem így van, akkor sajnos jogilag teljesen legális a behívásuk katonai szolgálatra, mert ukrán állampolgárok, a nemzetiségi lét nem indok felmentésre.
    Az olyan lenne, mintha egy Magyarországot érintő háború esetén a svábok, szlovákok, románok felmentést kapnának, hogy ez nem az ő ügyük..
    Az más kérdés, hogy senki sem tapsol ennek, senkinek sincs kedve ott hagyni a fogát a fronton, de ezzel az ukránok is így vannak többnyire…

  220. „Szerző: Egy Kárpátaljai hang.”
    Fogadjuk el eredetinek az írást. Magyarországon találunk közel kétmillió embert, aki messiásként tekint Orbán Viktorra, a bajokért kizárólag, Soros, Brüsszel, ENSZ, a háttérhatalom a felelős. Igaz ez az állítás? Az nem bizonyíték az írás tartalmára, ha arról az országról ír valaki ahol él. Ezt talán nem kell magyarázni.
    Az írás pedig teli van tárgyi tévedéssel.

    Az írásból. „Ne fárasszon senki a szaros kis összeesküvés-elméleteivel NATO-ról, biolaborokról, oroszok elnyomásáról, meg a többi láthatatlan baromsággal.”

    A kijevi parlament megszavazta azt az alkotmánymódosítási előterjesztést, amellyel bekerül Ukrajna alaptörvényébe, hogy az ország az európai uniós és a NATO-tagság elnyerésére törekszik.

    Cáfolat. 2018. november 22
    Az előterjesztés értelmében az alkotmányban rögzítik, hogy Ukrajna stratégiai célkitűzése a teles jogú tagság elnyerése az Európai Unióban és az Észak-Atlanti serződés szervezetében. (NATO)

    Oroszok elnyomása 2014 elöttről datálódik; csak egyet említsünk meg az üldöztetésekből, erről a törvény írásos bizonyítékkal is szolgál, ez a nyelvtörvény.

    Az USA anyagi támogatással hatalomba segítette (Bp-i memorandum határozott tiltása ellenére) az ukrajnai ellenzéket. Ezután a puccsisták folyamatosan lőtték azokat, akik nem fogadták el az erőszakos hatalomváltást. Igen, ezek nagy számban az üldözött orosz kissebségből kerültek ki. Ez az évekig tartó ukrán támadás 14 ezer halottal járt.
    A kegyetlenkedés margójára. Ukrajna elzárta többek közt a Krímet is az ivóvíztől. A puccsisták taposóaknákat telepítettek (háborús bűcselekmény),hogy a humanitárius katasztrófát szenvedőkhöz a segélyek ne jussanak el. Ezek az események évekkel megelőzték az orosz katonai művelet kezdetét.

    Az, hogy ukrajnába egy segélyt szállító azt tapasztalja, hogy Zelenszkijt 90% támogatja megtévesztő lehet.
    Például Orbán Viktor támogatottság mértéke attól függ, hol tartózkodunk Magyarországon. Van 90% támogatottsága bizonyos körzetekben és van ahol csak 20%. Akkormost melyik az igaz?
    A Kárpátalai hang egy tévedésekkel, csúsztatásokkal terhelt epeömlés.

  221. 235 berko:
    „Kinek a területén folyik most a háború ? Kinek az életfeltételei lehetetlenülnek el ? A lényeg, hogy nem Orosz területek szenvednek.”

    Hát ha az oroszokat kérdezed, akkor jelenleg orosz területen folyik a háború, hiszen annektálták a területeket (még azokat a részeiket is, ahol sose volt övék az irányítás). Pont ott zajlanak a harcok, ahol az orosz nyelvű kisebbség legnagyobb arányban él, így az oroszok olyan jól megvédték őket, hogy – ahogy mondod – ellehetetlenítették az életfeltételeiket.

  222. 234: azért mennyire látványos az ábrán, hogy Kárpátalja területének 80-90%-án szinte egyáltalán nincs magyar, nemhogy többség… Csak a határ mellett egy szűk sávban.
    A szövegben viszont az állt hogy Kárpátalján van magyar többség, nem pedig az, hogy annak egyik járásában a hatból. Szóval lényegében az én állításomat igazoltad.

  223. 240 – Avatar

    Kritikus megjegyzésed az idézett szövegrésszel kapcsolatban megalapozott és elfogadom azt. Igazad van.

    Amikor reggel fordítottam illetve ideraktam az idézetet a cikkből, oda kellett volna tennem egy megjegyzést, hogy a Kárpátaljára vonatkozó állítás a magyar többségről sajnálatosan nem igaz. Ezt elmulasztottam. Tudtam róla, hogy így van, de reggel egyáltalán nem jutott az eszembe, hogy korrigáljam ezt az állítást.

    Köszönöm, hogy te megtetted!

  224. 240. Avatar

    És a Párciumban, Csalóközben volt román, szlovák többség 1920-ban?
    Nem.
    Érdekelte ez a románokat és szlovákokat amikor megkaparintották?
    Nem.
    Van most 100 év után román és szlovák többség arrafelé?
    Van.
    És ez számít.

    Van-e magyar többség Kárpátalján egy régi magyar területen?
    Per pillanat nincs.
    100 év múlva lehet magyar többség ott?
    Igen, ha visszakapja Mo.

    Kit zavar az, hogy most egyelőre nincs magyar többség arrafelé?
    Azokat akik semmilyen formában nem támogatják a magyar nemzet megerősödését.

  225. 242 – Bendegúz

    „És a Párciumban, Csalóközben volt román, szlovák többség 1920-ban?
    Nem.
    Érdekelte ez a románokat és szlovákokat amikor megkaparintották?
    Nem.
    Van most 100 év után román és szlovák többség arrafelé?
    Van.”

    Van egy jó hírem a számodra: Csallóközben még mindig magyar többségű lakosság van.

    A Csallóköz nagy részét a dunaszerdahelyi járás fedi le, ott egyértelmű a magyar etnikum többségi aránya még ma is, csak sajnos a trendek nem alakulnak jól.

    https://ma7.sk/tajaink/hogyan-valtozott-a-magyarok-aranya-dunaszerdahelyi-jaras-telepulesein

    A Csallóköz déli csücske már a komáromi járás néhány települését fedi le, de ott szintén a magyar lakosok aránya magasabb, így az összképen ez egyáltalán nem ront, sőt!

    Ellenkezőleg, az északi végeken a szenci járás néhány települése és Pozsony egyik külvárosi része, Pozsonypüspöki is földrajzilag a Csallóközhöz tartozik, de itt az etnikai arányok már a szlovákság felé dől el. Magyarok itt is vannak, de a főváros, Pozsony közelsége miatt az arányok itt jóval rosszabbak, ide az egész országból települnek szlovákok, építkeznek, lakásokat vásárolnak. Ez a része a szigetnek tehát rontja a magyarok arányát, de mivel ez egy kis része a Csallóköznek, nem tudja úgy lerontani az arányt, hogy a magyarok még mindig ne legyenek többségben, ha az egész területet nézzük.

    A Felvidék egyéb magyarlakta részein vegyes a kép: vannak más mikrorégiók is, ahol még van magyar többség, de ezek összlétszámban jellemzően kisebbek, mint éppen a te általad említett Csallóköz. Annak központjában, Dunaszerdahelyen, még ma is a szlovák beszéd ritkább, furcsább, mint a magyar és ez persze igaz a környező települések esetében is. Dunaszerdahelyen simán tud munkát vállalni egy magyarországi érdeklődő is, aki a magyaron kívül más nyelvet nem beszél, és erre vannak is példák.

  226. 239:Avatar:
    „Pont ott zajlanak a harcok, ahol az orosz nyelvű kisebbség legnagyobb arányban él, így az oroszok olyan jól megvédték őket, hogy – ahogy mondod – ellehetetlenítették az életfeltételeiket.”
    Az oroszoknak azok csak ukránok, az ukránoknak azok csak oroszok … erre írtam korábban, hogy kér rossz háborúja.

  227. És?
    Okosabb mint Szijjártó Péter?

    ComingSoon: Ground Launched Small Diameter Bomb

  228. 245. Tibor bá,

    Biztosan ő is a rassatödéjből meg a múnalabama féle oldalakról ‘tájékozódott’.

    A Nyugat megengedheti magának, hogy bárki bármilyen nézeteit, akár az ellenség narratíváját beszélje és széleskörűen terjessze.

  229. 246. Zozó,

    Talán már ott is van valahol a frontvonal közelében.

    #https://www.youtube.com/watch?v=ZMtQiLKzNHI&t=1s

    150 km hatótáv, egy méteres becsapódási pontosság. A HIMARS tölteteknél kb. 3-4-szer olcsóbb és kilőhető a Himarsokból is, meg az MLRS rendszerből is.

  230. 249.
    Putyin a Sztálingrádi ünnepi beszédében valami olyat mond hogy ismét ukrán földön támadnak rájuk leopárd tankkokkal.
    Ezt miként minősítenéd Tibor’bá?

  231. Aki az ukikat támogatja a ruszkikkal szemben tettel vagy szóval az egy álhumanista, saját sírját ásó vak!
    Nem mintha halk szavuk sokat jelentene, akárcsak a másik oldalé.
    Az ilyen szelepek teszik lehetővé, hogy az európai népek már kezdenek meghasonulni. Visszahatásuk az eseményekre egyre csökken, mivel erejük az állandó gőzleengedéssel és a remek félelem-manipulációval teljesen elveszik. Az általuk deklaráltak szarnak a fejükre és egyre gyengébb kommunikációval takargatják a rothadást.
    Ez azt jelenti kedves vakok!, hogy:
    1. Nem veszik a fáradtságot sem a további altatásotokra, mert,
    2. már nem fontos nekik a ti véleményetek fontosságának illuzorikussága. A befolyásolásotok feleslegessé vált.
    3. Vagyis már idő hiányában akár a fejetek tetejére is állhatok.
    4.közeleg a lecsókészítés időpontja

    Érdekes folyamatok zajlanak. Teljesen kaotikussá kezd válni a társadalom.
    Valaki még hisz a demokráciában, hallelujah!
    Szeressük egymást gyerekek!
    Valaki meg már beszerezte a 3. gépkarabélyát.

    A változás tudati, de a 3ds világunkban fáj ha megharapnak, így arra is készíthetsz elkerülő stratégiát.
    Vagy ülhetsz a fenekeden hülyeségeket beszélve!

  232. 250 – Zozó:
    Történelmi tény. 1941-ben német tankok támadták a Szovjet Uniót Ukrajnán keresztül, ukrán (náci) önkéntesekkel karöltve (magyar csapatokkal együtt).

  233. 252. Tibor bá’

    Állitólag a „nagyszerü” német döntés eredményeképpen özönlenek az orosz fiatalok a toborzó irodákba, nem kell öket lasszóval fogni, vagy kergetni, mint az ukrán „sporttársakat”.

    Ha volt is meghasonlás a háború kezdetén az orosz társadalomban, mára sikerült a teljesen kretén eu politikának egységesiteni Putyin mögé az egész orosz társadalmat. .

    Kiváló érzékük van az ilyen dolgokhoz……..

  234. 251.Balázs
    …”hogy az európai népek már kezdenek meghasonulni. .”
    El nem képzeled, Balázs, mennyire összecseng meglátásod szakemberek hasonló következtetéseivel.A napokban olvastam egy társadalomtudományi elemzést pontosan erről, az össztársadalmi koncenzusok lassú eródálásáról, a megszokott közfelfogás fokozatos elhalványulásáról.Valamikor a társadalmakat afféle mindenki által elfogadott és szentnek tartott egyfajta univerzális kódex, közös tömegfelfogás jellemezte, ezek voltak minden régi társadalom ismérvei és alapjai.
    Nem létezett a mai világhálós információ-özön, átlagpolgárnak nem volt ennyi oka és alkalma mindenről azonnal értesülni, nem volt meginvitálva mindenhez, de tényleg, az égvilágon mindenhez hozzászólni, és nem volt kifejlődve benne a mai hozzászólási i, hogy azt ne mondjam, belepofázási inger, mint manapság. Ma mindenkinek mindenről rögtön és azonnal megvan a véleménye, nemegyszer három ember ötféleképpen vélekedik bármiről.A régi társadalmakat összetartó sziklába vésett klasszikus vasfogalmak, mint a család összetétele, a becsület fogalma, mint lopás az nem megélhetési ügyeskedés, a hazugság az nem alternativ tények hangoztatása, a genderség az a fiú fiú és a lány az lány fogalmak elferditése, a haza, a szülőföldem az a házam tágasabb udvara, és nem messzi, gyökértelen, ellenséges idegenek átjáróháza.Valamikor a kétkezi munka meg volt becsülve, a lopásért nem járt felfüggesztett, a hazugot megbélyegezték. 1950-ben egy Conchita nemhogy felléphet egy táncdal-fesztiválon, de még az utcára sem léphetett volna ki, és igy volt ez rendjén, mert egészséges volt még akkor a társadalom és a közfelfogás.
    A mostani nem más , mint irányt vesztett és hétszáznyolcvanezer világnézet alapján atomizálódott embermassza.

  235. 254.Tiborbá
    Az orosz nép lelke szerintem:
    Azt azért nem hiszem hogy tömegesen özönlönek a fiatalok a toborzó irodákba, maximum a nagy számok törvénye alapján igen vagy esetleg nem tudom mennyi pénzt kapnak.Viszont ott is van egyfajta kockulás mármit úgy értem hogy
    a fiatalok a facebokot bújják, ők is vágynak autóra, lakásra családra és nem meghalni akarnak a fronton.Azok az idők már elmúltak mint régen a II vh-ban amikor az emberekben ott volt a remény egy jobb jövőre és valóban örömmel pattantak fel a vonatra.
    Ma már tudja egy orosz fiatal is hogy lehet hogy megsérül vagy meghal így nem olyan nagy buli ez. Megkérdeztek pár orosz időset a helyeztről .Mondták minden jó de látszik hogy fostak mert a második kérdésnél intettek majd elfordultak és léptek is le mert féltek a börtöntől.

    A vezetői lélek az persze más: Volvográgban is nagy kőemlékek , meg Putyin komolyan veszi ezeket.Ő nem facebokozik meg ilyenek hanem látszik hogy szereti ezeket a régi dolgokat, kő emlékművek,koszorúk , tudja a történelmet és olvas is erről sokat hogy mi volt régen
    és ugye a fejében benne van az ország védelme, nagyjából ez az orosz vezetői lélek nem kell ezt túlbonyolítani.Ami nyilván veszélyes mert pl.Putyin nyilván olvasgat régi történelmet pl. volvográd és a tudatalatt ez felerősíti a mostani helyzetben válaszlépéseit. (ő is ember idegrendszerrel)
    Persze azt is hozzá kell tenni hogy a vezetők a meleg szobából luxuskörülmények között irányítják a dolgokat, így könnyű. Kitenném mind az orosz mind az Ukrán vezetőket egy sátorba a háború idejére úgy hogy se wc se víz se fűtés stb…Biztos más lenne döntési kimenetel.

  236. 254. Tibor bá’

    Dehogy nem ismerik, csak hát nagy háborút akarnak és ezekkel a lépésekkel tudják elérni.
    Vagy gondolod, hogy az USA-nak, akinek mindenre, bármire és még többre is van pénze, nincs neki olyan tin-tank-ja mely az egyes népek mélylélektanával foglalkozik? 1000 1 ilyen alapítványi szinten működő műhely létezik, ahol még a bolhák időjárással kapcsolatos természetét is kielemzik.
    Aztán pont a szláv lélektan elemzését ne végeznék el.
    Amikor Te vagy én is meg tudom tenni egy pár nagy orosz író elolvasása után.

    Egy szó mint száz, nagyon jól tudják usánkáék, hogy milyen csalira harap az orosz és milyen lépésre mit fog lépni. A fegyverszállítások fokozásával, most tekerik fel a háborús potmétert.

    Egyébként a németek jól át lettek ba@va ezzel a LEO2 szállítással. Eleinte nem akartak adni aztán igen, ha az USA is ad. USA vonakodott, aztán bejelentette, hogy ő is ad 32 db. tankot, majd mikor a német vagonra rakta az övéit, akkor bejelentette az USA, hogy hát ő csak jövő év elején fog szállítani, vagyis sohanapján kiskedden. Akinek ilyen szövetségese van, annak nincs szűksége ellenségre.

    Nem véletlen, hogy Szíjártó beszólt a nagykövetnek.
    Nagyon jól tette!
    Végül is mit veszíthetünk?
    Jobban fognak a demek/libsik utálni?
    Nem hisze, mert ennél jobban már nem lehet.
    Legalább egyértelművé tettük a nagy keverőnek, hogy ránk ne számítson ebben az ukrán balhéban. Ott az általa 100 éve premizált felpimpelt román lengyel tandem, vigye őket a darálóba!
    Tény az is, hogy ha az ukránok jól jönnének ki ebből (Nem fognak!), szar világ lenne errefelé.

  237. Egy magyar tanár megfogalmazása az agyafúrt hatalommániás gazemberekről:

    „Mióta ismerem őket, az amerikai cezarománokat, mindig is ezt csinálták. A saját mocskukat kenegették a démonizálásra kiszemelt emberekre, avagy a lerohanásra, kifosztásra, mészárlásra ítélt országokra. Náluk aljasabb agresszort még nem hordott ez a bolygó a hátán. Én azt se hinném el, amit kérdeznek. Soha nem lett volna szabad ilyen sunyi és könyörtelen, szadista barbárokhoz kötni a szekerünket. Ezek nem csak az ellenségeikkel, de a barátaikkal, sőt a saját népükkel is bármi aljasságra képesek. Büszke voltam Andrásra nagyon (Schiferre gondol), amikor egy műsorban elmondta, hogy ön is ellene szavazott a NATO-ba való iszonyatosan felelőtlen belépésnek. Előre tudható volt, hogy a halálos ítéletét írta alá az országunk. Meg a többiek is, akiket jól beetettek a rendszerváltóink, hogy azért küldjük el az oroszokat, hogy majd most aztán baromira szabadok, függetlenek, meg semlegesek legyünk. Inge-gatyája ráment a NATO-ra (is) ennek a szerencsétlen, jobbára éhező népnek, és a fene nagy nyugati barátaink hálából kinyírnak mindannyiunkat, egész Európát, és még a saját népeiket is. Normálisak vagyunk mi egyáltalán? Ha még ezt is elnézzük nekik. Legalább a gyerekeink miatt nem kéne…”
    Zsuzsanna Vass (fb)

    Minden a fejekben fog eldőlni, vigyázzon mindenki, mert azé a tudat, aki megműveli…

  238. 258 – Vaszil:
    Szeretnék veled egyetérteni, de feladtuk a hadkötelezettséget. Hadseregünk közel nulla. Mi van, ha a románok úgy döntenek, hogy kiterjesztik a Nagy Romániát a Tiszáig? Rohadt sunyi nép. Mindig oda áll, ahonnan remélhet valamit.

  239. Ha eljönnek a Tiszáig, Orbán csókkal, kenyérrel és sóval köszönti őket, és örül hogy eljött a béke mert ő a béke híve.

  240. 259,Tibor bá
    Saját hadsereged lehetett volna, sőt KÖTELEZŐ a NATO tagság nélkül is. Felelős, meggondolt államfő minden körülmények között egy erős, modernül felfegyverzett hadsereget tart fenn, akkor is , ha látszólag kitört mindehol a világbéke.Pont az olyan szomszédok miatt, mint a bocskoros.

  241. Szóval akkor még fontolgatják az új fegyver, a Ground Launched Small Diameter Bomb (GLSDB) küldését, ami lehetővé teszi az ukrán hadsereg számára, hogy kétszer olyan messziről találjon el célpontokat, mint amilyen messzire az Egyesült Államok által szállított High Mobility Artillery Rocket Systemből (HIMARS) kilőtt rakéták képesek.

    #https://www.msn.com/hu-hu/hirek/other/reszkethet-oroszorsz%C3%A1g-nagyobb-hat%C3%B3t%C3%A1vols%C3%A1g%C3%BA-fegyvereket-kaphat-ukrajna/ar-AA172x15?ocid=msedgntp&cvid=175619d196394110a5469e472743ffda

    Na ha kapnak erre mit reagál majd Putyin? Év végére esetleg kapnak az ukránok atombombát is? 😀

    Amúgy olyan izgalmas mint amikor a szakközépben osztották ki a dolgozatokat és izgultunk mondjuk egy matekdolgozat után hogy hanyas lesz .Akkroriban elég volt elszámolni 1-2 számot és a végeredmény lehetett emiatt 2-es de ötös is.Na ez is olyan hogy nem tudod mi lesz rá a reakció, ráadásul mint az iskolában sokszor volt hogy 2 hétig húzta a tanár a dolgozat kiosztását fokozva az izgalmat.Itt is olyan nem tudni hogy mit kap az ellenség és azt sem hogy mikor (egyenlőre csak be van ígérve a megtorlás) 😀

  242. 252.
    Tibor’bá
    „…ismét ukrán földön…”

    Tehát az oroszokat ismét ukrán földön.

  243. Két tényezőt kihagy a többség:

    Egyik a teljesen új történelmi szituáció, mert ezer éves egymás elleni viaskodások után, jól láthatóan kifulladt a hatalmas egók és a fizikai erő „korszaka”. Mai technika szintjén sokan látják már hogy a hatalom koncentrálásának további eröltetése totális pusztulásba vezet, minden technológia megvan hozzá. Lehet erre menni, pár hónap van még hátra, hogy ez a proxy-háború nyugati fegyverekkel folytatódjon, de amint az ukránok elfogynak (Vukics elég reálisan beszélt erről: #https://youtu.be/_5-RkbqqoAc), akkor vagy a nyílt világháborúval folytatjuk, vagy addigra a szeme kinyílik a többségnek is mindenhol.

    Kettő: a világuralom miatt kitört uki konfliktus, ennek a végjátéknak része. Egy korszak lezárul mindenképp. Akár atomháború lesz (saját jogon nem számolok vele – minek?), akár csak hagyományos fegyverekkel pusztítjuk még egy ideig egymást, minkét esetben a régi politikai-gazdasági hatalom magát is elpusztítja. Maga alatt vágja a fát. Egyre inkább kiderül: ez a pénz- és gazdasági rendszer végetért. Voltak, sőt vannak még ma is pillanatnyi nyertesei, de ez döntően a múlt. A jövő már nem ezé.

    Hogy mi az, ami ezután működhet? Ki kell addigra találni – közösen! Van aki még 23-ban is román tankoktól tart!?
    Megoldás lenne nekik bármire? Globális problémákra egymás lokális irtása??

    A fizikai erő(szak) csak tovább ront a helyzeten, mégha 10 millió magyart ki is irtanának itt nagyhirtelen (senki sem fog) , de akkor se oldódna meg semmi, sőt!
    Viszont addig is használhatjuk az agytekervényeinket, mert ismétlem: „azé a tudat, aki megműveli”. A föld esetében ez nem biztos…

  244. 262, andrew

    A nyár elejére felturbózott ukrán sereg a *GLSDB*- t valószínűleg ráküldi a krími orosz lakosságra, hogy ezzel rásegítsenek a *hivatalos* beavatkozásra Moldávia-Románia felől, merthogya Krím szájánál és a déli-Bug-nál létrehozott védelmi sávok szándékoznak feltartani az ukrán sereget…
    Bár ez addig akár meg is változhat, amíg a Starlinkre az oroszok rá nem „ültetik” a tényfeltáró videókat….

    260, Zozó

    Mármint a román haderőnek Orbán Viktor kezet csókolna?
    Hogy érted?
    Ezt miből következtetted ki?
    És a Magyar Honvédség elpusztulásán meg örömtáncot lejtenél a többszörös túlerővel szemben, Gyarmathy nicknevű szakemberrel együtt?

  245. Jánosom!
    Orbán et. azonnali békét követelő géniusza a Kárpát-medencének.
    Mi mást tenne a szolnoki Tisza hídon?
    Kihirdetné az azonnali békét.
    Ne viccelj már! Realista hazaffy. Egyedül követeli a békét most is az atlantista férgek (héják) gyűrűjében.

  246. 266, Zozó

    Karácsony óta, néhány orosz fórumot átdúrtam…egyértelmű, hogy az ottaniak többsége elfogadta már nagy bátorsággal – és nagy akarattal azt a 48-as magyar nótát, ami így kezdődik:

    ” Ha még egyszer azt üzeni:
    Mindnyájunknak el kell menni”

    ((Lehet azért, mert ők még szorosan kötődnek a tájhoz amiben élnek és élni szeretnének. ))

    Itthon, hány százalék emigrálna nagy hirtelen ilyen esetben?

  247. 264. Vaszil

    Hogy egy klasszikust idézzek:

    „War… war never changes.”

    Meglátásaid jogosak, de az emberi természetet nézve jóval sanszosabb, h nem fog megváltozni és inkább ez lesz a vége:
    https://youtu.be/hG3uBgQmTnk

  248. 268: SZVP

    Jósolni én sem fogok, mert az bizonytalan. Ami viszont biztos, hogy a tudat tartalma az, ami lényeges a történésekben, az pedig dinamikus változó! Nem statikus valami.

    Még a legprofibb agymosó gépezeteket (médiát) üzemeltető USA lakosságban is drasztikusan csökken a háború támogatottsága! Európában nem is mernek már ilyen felméréseket végezni, mert gáz lenne.

    „A Pew Research Center január 18-án végzett felmérése szerint azoknak a felnőtteknek az aránya, akik szerint az Egyesült Államok túl sok segélyt nyújt Ukrajnának, 6 százalékponttal nőtt tavaly szeptember óta, és 19 ponttal azóta, hogy Oroszország tavaly megkezdte Ukrajna elleni invázióját.”

    Ez a véleményváltozás leginkább a republikánusok növekvő arányának tudható be, akik szerint az Egyesült Államok túl sok támogatást nyújt Ukrajnának. Ma a republikánusok és a republikánus beállítottságú függetlenek 40%-a vallja ezt a nézetet, ami az őszi 32%-hoz képest jóval magasabb, mint a tavaly márciusi 9%-os arány”

    #https://www.pewresearch.org/fact-tank/2023/01/31/as-russian-invasion-nears-one-year-mark-partisans-grow-further-apart-on-u-s-support-for-ukraine/

    És még csak most jön a pénzügyi megszorítások következő adagja, ami az ingadozókat is majd felrázza!
    #https://www.cbc.ca/news/world/us-debt-ceiling-explainer-1.6713345

    Bármilyen újabb adósságplafonban állapodnak meg (nyilván megteszik, ha nem hülyék), de az nagyon fájni fog sokaknak.
    A pénzvilág eróziója folytatódik, egyre kevésbé képes eltömni a hasadozó lékeket.
    Nincs ingyenebéd.

    Az „amerikai álom” rémálommá vált a rövidlátó és telhetetlen hatalmi „elit” miatt az egész nyugati világon.

    Nem az emberi természettel van itt baj, csak egy szűk csoport sötét agyával!
    Felváltva hülyítették a népeket hol kommunizmussal, hol kapitalizmussal, csak azért, hogy a lényeg ne látszódjon:

    “Az ipari civilizáció természeténél fogva egy kamatos-kamatra alapozott hosszú kifutási idejű piramisjáték.”
    (William Ophuls)

    Egyszer minden pilótajáték véget ér.
    Klasszikusok a változatlan emberi természettel kalkuláltak, én pedig a tudat változó tartalmával. És ez utóbbi mindig az élő valóság.

    És közeleg a nap, amikor berobbannak a tömegeknél is a tudat sötét tárnái…

  249. „Boris Johnson: adjunk oda Ukrajnának minden fegyvert, amit csak kérnek!”

    „A volt brit kormányfő szerint teljesen fölösleges nukleáris konfliktus miatt aggódni, hiszen erre úgysem fog sor kerülni, a lényeg most az, hogy „ki kell rúgni Putyint Ukrajna területéről” és ehhez minden segítséget biztosítani kell Kijevnek”

    #https://www.portfolio.hu/global/20230202/boris-johnson-adjunk-oda-ukrajnanak-minden-fegyvert-amit-csak-kernek-594498

    (Mondjuk ő, mint nem regnáló döntéshozó könnyen beszél, akárcsak Trumph)

  250. 249. Tibor bá,

    Egész pontosan mi a vágyvezérelt abban, amit írtam?

    #https://www.polskieradio.pl/395/9766/Artykul/3113946,us-announces-22-bn-in-ukraine-aid-with-longerrange-rockets

    Tegnap már a Reuters is írta.

    Nem egy új fegyverrendszerről van szó, csak töltetekről, amik messzebbre szállnak. Úgyhogy ezek hamar ott lesznek vagy már úton is vannak.

    Nincs ebben semmi vágyvezéreltség, csak tájékozottság. 🙂

  251. Valamelyik nap azt írtam, hogy nem 120-140 tank lesz abból (akkor kb. annyi volt a szám), hanem jóval több.

    Mai hír: „A német kormány jóváhagyta 88 Leopard 1 harckocsi átadását saját tartalékaiból Ukrajnának.” – Süddeutsche Zeitung

    Ez természetesen az eredeti Leopard 2-eseken felül.

  252. Főleg Gyarmathynak és Horváth Csongornak a figyelmébe ajánlom, de szerintem senkinek sem árt meghallgatni ezt a félórás kis beszélgetést.
    Boros Imre, aki – meglátásom szerint – rendkívül érthetően elmagyarázza ennek az egész mizériának az előzményeit: https://youtu.be/FukZjRvWO9Y

  253. 273. Mackómuki,

    Meghallgattam a kedvedért, bár Boros Imrét eleget hallottam már korábban Bogár Laci bátyánkkal együtt.
    A németek így, a németek úgy, csak a lényegről nem volt szó.

    Boros Imre az egyik legostobább NER megmondóember. Hallottad valaha a valódi magyar problémákról beszélni? Az orbán rendszer semmirekellő kitartottja. De nekem mindegy, ha neked ő a szakértő, engem nem zavar.

  254. Boros Imre, aki szolgálatba helyezte magát.
    A kémbanknak is joggal titulált Nemzetközi Beruházási Bank irányításában is feltűnik Boros Imre, az első Orbán-kormány PHARE-minisztere, aki a bank igazgatótanácsának tagja. Szerepvállalása az orosz kémvádak kereszttüzébe kerülő IIB-ben azért különösen érdekes, mert a kémcsaládban felnövő Koszov bankelnök mellett a magyar Borossal kapcsolatban is felmerült korábban, hogy titkosszolgálati kötődése volt.

  255. Krausz Tamás elmondja a lényeget:
    „zöld vagy már barnává vedlett”

  256. 272. Gyarmathy
    ” Mai hír: “A német kormány jóváhagyta 88 Leopard 1 harckocsi átadását saját tartalékaiból Ukrajnának.” – Süddeutsche Zeitung”

    Tisztelt Gyarmathy
    Mai hír:
    „Erich Wand, nyugalmazott német, Angela Merkel volt katonai tanácsadója a Sky News Arabia-nak adott interjújából:
    „Oroszországot nem lehet legyőzni – Ne vezessenek a 3. világháborúba”

    /https://www.triklopodia.gr/%cf%80%cf%81%cf%8e%ce%b7%ce%bd-%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1%cf%84%ce%b9%cf%89%cf%84%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-%cf%83%cf%8d%ce%bc%ce%b2%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b1-%ce%bc%ce%ad//

    A nyugati harckocsik nem fognak sokat segíteni”
    Oroszország olyan szuperhatalom, amelyet nem lehet legyőzni Ukrajnában – állítja Angela Merkel egykori katonai tanácsadója, hangsúlyozva, hogy közös nevezőre van szükség a harmadik világháború elkerülése érdekében.
    És ezek a kijelentések azután születtek, hogy az orosz katonai gépezet nem tudta határozottan lenyomni az ukrán erőket, akik ha kiterjedt nyugati segélyt kapnak (konkrétan a nagy hatótávolságú vadászgépeket és rakétákat említve), attól tartanak, hogy nem ülnek tárgyalóasztalhoz, ez azt jelenti, hogy Oroszország lehet, hogy atomfegyvert kényszerül használni!
    „Ukrajnát támogatni kell, ugyanakkor biztosítani kell, hogy ne csússzon bele egy atomháborúba vagy egy harmadik világháborúba” – érvel a német elemző.

    És kifejti, hogy „a támogatás célja az kell legyen, hogy tárgyalási területeket találjanak Oroszországgal, tekintettel arra, hogy Oroszországnak minden körülmények között együtt kell élnie Ukrajnával”.
    „A Minszki megállapodások célja az volt, hogy közös alapot találjanak Oroszország és Ukrajna közötti tárgyalásokhoz, nem pedig lehetőséget adni Kijevnek” – mondja Vand úr.

    „Vannak akadályok”, de…
    „Az a benyomásom, katonai hátterem alapján, hogy a Berlin által vállalt tankok nem fognak sokat változtatni az általános helyzeten” – érvel továbbá.
    „A harckocsik nem érnek el sokat, mert az Oroszok továbbra is felsőbbrendű helyzetben vannak a fegyverek és a katonai felszerelések terén, és a harckocsikat folyamatosan fent kell tartani, karbantartani és személyzettel kell ellátni” – teszi hozzá.

    Elismeri, hogy „vannak akadályai a tárgyalásoknak, például az, hogy Oroszország több ukrán régiót is a részének tekint”, de hozzáteszi, hogy „a tárgyalások alternatívája a háború folytatása, és ez a lehetőség tele van kockázatokkal”.

    „Remélem, hogy a nyugati szövetségesek nem fognak beleegyezni Ukrajna vadászgépek és nagy hatótávolságú rakéták szállítására vonatkozó kérésébe” – hangsúlyozza a Német katonai elemző.

    Ugyanakkor a Bloomberg egy nagy orosz offenzíva előkészületeiről beszél, ahol „a Kreml célja, hogy bebizonyítsa, hogy erői több hónapos talajvesztés után visszaszerezhetik a kezdeményezést, nyomást gyakorolva Kijevre és támogatóira, hogy állapodjanak meg valamiféle fegyverszünetben amely Oroszországra hagyná, hogy irányítsa a jelenleg birtokolt területeket.”

    „A tartós kudarcok a Kremlben sokakat arra késztettek, hogy reálisabbak legyenek közvetlen ambícióikkal kapcsolatban, felismerve, hogy még a jelenlegi konfrontációs vonal fenntartása is eredménynek számítana”, kivétel azonban az Orosz elnököt, aki készen áll egy újabb eszkalációra, „nagyobbra, véresebbre és rosszabb mindenki számára.”

  257. L.S. mester

    „Oroszország olyan szuperhatalom, amelyet nem lehet legyőzni Ukrajnában”
    ez már hivatalos? Eddig sz volt hogy az orosz anyácskát védik.
    Hogy keveredtek át Ukrán területre?

    A sok orosz küldött közül ki magyarázza ezt el érthetően?

  258. 278. L.S,

    „„Remélem, hogy a nyugati szövetségesek nem fognak beleegyezni Ukrajna vadászgépek és nagy hatótávolságú rakéták szállítására vonatkozó kérésébe” – hangsúlyozza a Német katonai elemző.”

    Meg tudom érteni ezt az álláspontot.

    Képzeld el, hogy sakkozol valakivel. Az illető nagyon szeretne nyerni. Az ellenfeled emellett mentálisan rossz állapotban van, ideges és robbanómellény van rajta.
    Közben látod, hogy számos jó lépésed van, amit ha meglépsz, nagyon nehéz helyzetbe kerül.

    Lemered ütni a bástyáját és sakkot adni neki?

  259. 279. Gyarmathy
    „Képzeld el, hogy sakkozol valakivel.”

    Kedves Gyarmathy
    Annyi „sakkjátékot játszóttak” a világon… Talán elárulnád nekünk mikor játszottak a cowboyok utoljára saját Hazájukban?

    ” Meg tudom érteni ezt az álláspontot. ”

    Persze kedves Gyarmathy

    Úgy mint USA és Nyugat Európa Putyinnal szemben!
    Mert az őrült csak az őrültebbektől tart.

    Mivel: „A cél szentesíti az eszközt.”

    A Lengyeleknél van egy mondás amely szerint:
    ” klin z klinem ” azaz ” éket ékkel ” lehet kiütni.

    Nálunk pedig:
    „κι ο άγιος φοβέρα θέλει”
    „Α szent is fenyegetést akar”

    Ha nem próbálod elérni a céljaidat, nem éred el a várt eredményeket. Célunk elérése érdekében bármilyen eszközt bevetünk, és a kétségbeesésünkben még a szenteket is megfenyegetjük.

    Άστον τρελό στην τρέλα του – dal

    // https://www.youtube.com/watch?v=A0jiyjA99_w&t=205s//

    „Hagyd az őrültet az őrültségben és ne józanítsad.
    Egy őrült elméjében mi rejtőzik azt nem ismerheted.
    Hagyd meg az őrültet az őrültségében, hagyd álmában.
    Meggyűlölte ezt a világot és egy saját világot álmodott.”

  260. 279. Zozó

    Tisztelt Zozó
    ” A nyugati harckocsik nem fognak sokat segíteni.”
    Oroszország olyan szuperhatalom, amelyet nem lehet legyőzni Ukrajnában.

    Ezt állítja Angela Merkel egykori katonai tanácsadója, Erich Wand, a Sky News Arabia-nak adott interjújából.”

  261. 282. L.S,

    „Ezt állítja Angela Merkel egykori katonai tanácsadója, Erich Wand, a Sky News Arabia-nak adott interjújából.”

    Olyan kastélyrobi szerű tanácsadó lehet.

    Bár ez azért árnyalja ezt: „Remélem, hogy a nyugati szövetségesek nem fognak beleegyezni Ukrajna vadászgépek és nagy hatótávolságú rakéták szállítására vonatkozó kérésébe” – hangsúlyozza a Német katonai elemző.”

    Csak te nem értetted meg.

    Ha a sakk analógiánál maradunk, már olyan helyzetben van Oroszország, hogy a következő lépés, hogy mattot kap.

    Most annyi a kérdés, hogy elfogadja – e a vereséget, vagy ledönti a sakktáblát és meghúzza (vagy megpróbálja) a detonátor zsinórját.

  262. 282.
    L.S. mester

    „szuperhatalom”?!
    Mit tolsz?
    Azon túl hogy atomhatalom, mint Pakisztán, EccakaKoreja, pont akkors szuppper6alom.
    Bullshit
    Oroszország sokat akart, mint s bizonyos szarka. Úgy is járt.

  263. 284.Zozó
    ” “szuperhatalom”?!
    Mit tolsz?”

    Tisztelt Zozó
    Ezt állítja Angela Merkel egykori katonai tanácsadója, Erich Wand, a Sky News Arabia-nak adott interjújából.

    Talán Angela Merkelt és tanácsadóit is cenzurázni kéne!?
    Persze kissé kényes téma lenne mivel Angela Dorothea Merkel 2005 és 2021 között Németország kancellárja volt.

    279. Zozó
    L.S. mester
    284. Zozó
    L.S. mester

    Kedves Zozó
    Elárulnád nekem minek köszönhetem az L.S. mester címét?

  264. 277: jabu
    !

    Nagy a csend Krausz Tamás után, nem is csoda, mivel a realitásokra nincs mit mondani skizofrén utópista ömlengésekkel.

    Le Sommier egyértelmű, az oroszok már pontosan tudják, hogy ez az utolsó háborúja oroszországnak (hozzáteszem: az emberiségnek!) , az amerikai héják még azt hiszik, hogy az utolsó előtti. (Kína előtt)
    De majd időben megtudják. Az orosz nép ébredésével párhuzamosan az amik emberanyagának erodálódása megkezdődött:
    https://www.portfolio.hu/global/20220806/felfedtek-magukat-az-ukrajnat-tamogato-amerikai-zsoldosok-azt-is-elmondtak-ki-penzeli-oket-559851

    Ja, és a front nem ukrajnában van, hanem mindenhol a világon, a hálószobáktól a munkahelyeken át a tőzsdékig, mindenkiben…

  265. 287 – Zozó

    Volna egy kérdésem. Ha az orosz hadseregre az jellemző, amit az általad linkelt cikk állít és a helyzet oly rózsás az ukránok szempontjából, amit te és Gyarmathy állítotok (az ukrán húsdaráló csak darálja és darálja az oroszokat, újra és újra), akkor mi a francról beszélt Volodimir Zelenszkij, ukrán elnök most szombat éjjel közzétett videóján? Tudom, hogy te meg Gyarmathy jobban átlátjátok a helyzetet a fronton, mint ő, ez nem is lehet kérdés, de mi ez a hirtelen nagy aggodalom a részéről?

    Hogy lehet az, hogy egy szedett-vedett – még hadseregnek is csak nagy jóindulattal nevezhető – ruszki tróger banda szorongatja a jól felszerelt, szerinted jó védelmi pozícióban lévő ukránokat? Hogy van ez?

    https://mandiner.hu/cikk/20230205_volodimir_zelenszkij_orosz_ukran_haboru_frontvonal_kulfold_bahmut_vuledar

    A cikk része Zelenszkij videója is.

  266. 288.
    „Szalmabáb érvelésre” szelíd mosoly az adekvát válasz.
    Mosolygok.
    Személyeskedéssel még fokozhatod.

  267. 289.: A szalmabáb érvelés az olyan, mint a suk-sükölés? 🙂

  268. Akkor érdemes utánaolvasnod.
    Nem tettem olyan állítást ami a „felvetésben” nekem van tulajdonítva.
    Így nincs vele dolgom. „Hülye” lennék.

  269. 292 – Zozó

    Idézet tőled, a 4102/32-es számú bejegyzésed:

    „Hatékonyan fogja az egyébként jobb sorsra érdemes orosz élőerőt morzsolni a beállt ukrán védelem.”

    Még egyszer: „A BEÁLLT UKRÁN VÉDELEM”

    A Te szavaid.

    Ha ez így van, akkor miért aggódik Zelenszkij elnök annyira? Ha az az ukrán védelem tényleg annyira beállt?

    Egyszerű, konkrét kérdés.
    Tudsz rá érdemben válaszolni, kérlek?

  270. „Ha ez így van, akkor miért aggódik Zelenszkij elnök annyira? ”

    Sajnos (én) nem vagyok gondolatolvasó.
    Ő mit mond, Zsóti?

    Az orosz hadsereg előrenyomulásának sebessége, napi 4m, ez 16 cm/h
    A csiga 0,048 km/óra végsebességű

  271. 294 – Zozó

    Nagy debatternek tartod magad, mindenféle szabályra hivatkozol, de egy konkrét kérdésre nem tudsz válaszolni. Ezt immár le lehet szögezni, minden fórumozó jól látja.

    Béke poraira

  272. 286. Vaszil,

    Bizony, az ukrán oldalon sem csak szentek vannak.

    „Nagy a csend Krausz Tamás után”.

    Részemről azért, mert nem néztem/hallgattam meg. Hallottam már korábban és a félhülye oroszfan Krauszra nincs több időm. Főleg elemezgetni, hogy mit magyarázott össze.

    De ha szerinted valami nagyon nagy okosságot mondott, írd le nyugodtan, aztán megvitatjuk.

    „Az orosz nép ébredésével…” Aha, az orosz nép ébredése, persze. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük