(3587) Gábor Zsazsa

Tibor bá’ online

 

Nevelő anyám fiatal korában, abban a házban volt házmester, ahol az Operett Színház van. Mint ilyen, nyakig volt benne az 1930-as évek, celebekkel kapcsolatos, akkori pletykákban. Innen származik a sehol fel nem lelhető értesülésem, ami szerint, Gábor Zsazsa apja ismert orgazda volt, lopott ékszereket vásárolt fel a maga idejében. Nem csodálkoznék, ha Zsazsa tőle tanulta volna meg, hogyan kell kegyetlen józansággal megélni mások hátán. Ezt, azért merem ilyen nyíltan kijelenteni, mert ő maga volt az, aki ezzel felvágott. „Jó vagyok a háztartásban. Ha elhagyok egy férfit, megtartom a házát” És erre bőven volt alkalma, mert kilencszer ment férjhez. A lényeg az, hogy legnagyobb meglepetésemre úgy rendelkezett, hogy itthon temessék el. Ez a szentimentalizmus nem illet egyéniségéhez. Vagy, talán másról van szó? Lássuk!

„Frederick von Anhalt herceg*, Gábor Zsazsa özvegye a Nemzeti Örökség Intézetével és a Magyar Hollywood Tanáccsal együttműködve a világhíres színésznő végakaratát teljesítve örök nyugalomra helyezi a díva hamvait szülőföldjén. Az ünnepélyes ceremóniára 2021. július 13-án, kedden, 10 órakor kerül sor a Kerepesi Temető Művész parcellájában.”

Tehát, minimum 70 év után visszatér szülőföldjére, de ez nem unikum! Annak bizonyítására, hogy ez nem egy elszigetelt eset, hadd toldjam meg néhány másikkal.

A Kossuth-díjjal kitüntetett, nemrég elhunyt Teller Ede kaliforniai otthonában 96 évesen öttagú magyar személyzetet tartott (főleg ott tanuló diáklányokat), mert már csak magyarul beszélt, és nagyon szeretett volna hazalátogatni, csak erre már nem volt ereje. Utolsó szereplése alkalmából a magyar tv-ben (zenei kíséret nélkül) elénekelte a „minden vízbe mártott test, kis angyalom” című diákdalt. Tegyük még hozzá, hogy Teller Ede jóval a II. világháború előtt emigrált az USA-ba.

Sir George Solti, azaz Solti György világhírű karmester, akit az angol királynő lovaggá ütött, végrendeletileg kérte angol feleségét, – akivel évtizedeken keresztül nyilván nem magyarul beszélt -, hogy hamvait szállítsák vissza hazájába, Magyarországra. Solti 1912-ben született és közvetlenül a II. világháború előtt, 27 évesen hagyta el szülőföldjét. Huszonkét évig volt a Chicagói Szimfonikusok vezető karmestere, majd 1979-1983 között a Londoni Filharmonikusoké. Nyolcvanöt évesen halt meg. Ebből a 85 évből mindössze az első 27-et élte itt, a következő 58-at külföldön, ahol maximum annyit ismertek be, hogy „magyar származású”. Meghal, kinyitják a letétbe helyezett végrendeletét, és kiderül, hogy magyar földben akar nyugodni.

Solti esete nem egyedi. Szilárd Leó fizikus, a nukleáris láncreakció kigondolója 1964-ben, vagyis jó ötven éve halt meg San Diego-ban. Hamvait a leszármazottak hazahozták és újratemették a közelmúltban.

George Mikes, számtalan humoros angol nyelvű – és magyarra természetesen lefordított – könyv (Anglia papucsban stb.) szerzője nem váratott a végrendeletének megismeréséig. Egy helyen azt írta: nem tudom, hogy halálom előtt mi lesz életem utolsó mondata, de abban biztos vagyok, hogy magyar mondat lesz. Mikes eredetileg újságíró volt, Angliából küldött tudósításokat – természetesen magyar nyelven -, de a háború kitörésekor, 1939-ben Angliában maradt. Néhány évvel később már angolul ír élete végéig, és akkor jön ez a kikívánkozó „vallomás”! Persze ő sem egyedi eset.

André Kosztolányi közgazdász és tőzsdeguru az egyetemeken németül tartott előadásokat. Saját bevallása szerint barátaival franciául beszélt, bankárokkal angolul tárgyalt, de istenhez 90 évesen is magyarul imádkozott.

Ezek a magyar születésű világhírességek mind megbecsült, jómódú emberek voltak, hogy mégis ragaszkodtak magyarságukhoz, meglepő, de egyben figyelmeztető is azon tízezrek számára, akik most hagyják el szülőföldjüket.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

31 gondolat erről: „(3587) Gábor Zsazsa

  1. Milyen érdekes, hogy Római Katolikus vagy más keresztény nincs a listán. Netán USA-ban, vagy az Egyesült Királyságban masodrendű állampolgárként kezelik a keresztényeket?

  2. 1.: Azért mert a vallásos emberek jellemzően alacsonyabb IQ-val rendelkeznek, így nem lesz belőlük világhírű tudós.

  3. Kíváncsi leszek arra, ha Soros György meghal és ugyanígy magyar földben akar majdan nyugodni, mit szól ehhez a soros mantrával agymosott fidesznyik bagázs? Szerintetek?

  4. 1 Világfigyelő
    Talán a keresztények nem ragaszkodnak annyira a hazájukhoz, hogy itt akarjanak nyugodni, csak az egyéb vallásúak és ateisták…
    Erre a következtetésre is lehet jutni ebből. 🙂

  5. hubab.—

    Igen, valóban. Én konkrétan arra gondoltam, hogy a fenti példák illusztris karriereket befutott egyénekről szóltak, és erre, pl. az USA-ban, kevesebb esélye van egy fehér kereszténynek.

  6. lr01 Csak két tudós van köztük. Akik mindketten egy tömeggyilkossághoz asszisztáltak.

    Volt egy keresztény kollégájuk, Werner Heisenberg, aki erre nem volt hajlandó.

  7. Akik most külföldre menekülnek élni-dolgozni-alkotni-kutatni-minőségi életkörülményeket, oktatást és jövőt biztosítani maguknak és a gyerekeiknek… Na bumm, majd az urnájuk hazakerül egyszer, ha lesz még hova.

  8. Minden tiszteletem a szép és okos Zsuzsié, hogy ilyen szépen megélt magából. Ritka az ilyen nagy karriert befutott magyar prosti. Bezzeg szegény Dóbó Kata vacak 400 millát kapott Vajnától. Esetleg Várkonyi Andrea érhet a nyomába, ha ügyesen eret vág a Mészároson.

    Ez a hazatemetkezés dolog is rém egyszerű. Az öregeknek, ahogy bomlik lefele az agyuk, úgy vesztik a rövidtávú emlékeket. A régi élmények maradnak meg, abból is a kellemesek. Nem arra emlékszenek, hogy a részeg apjuk minden este agyonverte őt, és a házmester vitette el Auswitzba, hanem arra, hogy suttyó korában, a sötét cselédlépcsőházban egyszer belenyúlt a szomszéd 12 éves Piroska bugyijába.
    Na, az ilyen Piroskák miatt temetkeznek Hungáriába vissza a Nagymagyarok.
    Hazaszeretet! Persze má’……

  9. hubab.—-

    Van egy kakukktojás a fenti listán. Gábor Zsa Zsa katolikus volt.

  10. Úgy gondolom akik nem keresztények azoknak erősebb
    az identitástudatuk, míg az előbbiek a hovatartozásukat
    a vallásban élik meg. — Náluk a haza és a szülőföld
    szeretete is TALÁN csak a társadalmi elvárásoknak a
    kielégítéseként jelenik meg. — A „”vallástalanoknak””
    is van egy kötődési igényük, nekik marad a szülőfölhöz
    tartozás megélése. — JELLEMZŐ = egyszer volt
    szerencsétlenségem beszélgetni egy keresztény nővel,
    aki odaáig jutott a vallásosságában, hogy kijelentette =
    ISTEN AZ EGY URIEMBER EZÉRT BENNE HISZEK !!!
    Kérdés, az ilyen ember tud e még bármihez is kötődni ???

  11. Tibor bá’ bármit csinálok azt a visszajelzéstkapom, hogy=
    egyszer már elküldtem, ( azonos vélemény t már írtam )
    pedig NEM. — tudnál segíteni ???
    Úgy gondolom akik nem keresztények azoknak erősebb
    az identitástudatuk, míg az előbbiek a hovatartozásukat
    a vallásban élik meg. — Náluk a haza és a szülőföld
    szeretete is TALÁN csak a társadalmi elvárásoknak a
    kielégítéseként jelenik meg. — A „”vallástalanoknak””
    is van egy kötődési igényük, nekik marad a szülőfölhöz
    tartozás megélése. — JELLEMZŐ = egyszer volt
    szerencsétlenségem beszélgetni egy keresztény nővel,
    aki odaáig jutott a vallásosságában, hogy kijelentette =
    ISTEN AZ EGY URIEMBER EZÉRT BENNE HISZEK !!!
    Kérdés, az ilyen ember tud e még bármihez is kötődni ???

  12. Ne haragudjatok, de nehéz csendben maradni, miután ennyi butaságot összehoztatok a kereszténységgel kapcsolatban.

    Van egy nagyon enyhe negatív korreláció a vallásosság és az IQ között, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy a nehéz élet a vallás felé tereli az embert, a könnyű viszont el tőle.

    De egyáltalán nincs olyan törvény, hogy az intelligens emberek ne lenhetnének vallásosak – magam is számos ilyet ismerek, vagy hogy az ostobák mind vallásosak lennének.

    A hazafiság és a vallás között meg aztán éppen fordított a kapcsolat. Nem véletlen, hogy tradícionálisan a jobboldal van tele keresztényekkel, nem a bal. A hazafiak túlnyomó többsége vallásos és viszont, a kozmopoliták meg többnyire ateisták vagy zsidók.

  13. 5 Világfigyelő:
    LOL, nálam ez eddig az év vicce!
    Az elnöki pozíció talán elég illusztris…
    No, abból eddig majdnem az összes keresztény volt, és Obama volt eddig az egyetlen nem fehér köztük (ő is keresztény).
    https://www.pewresearch.org/fact-tank/2021/01/20/biden-only-second-catholic-president-but-nearly-all-have-been-christians-2/
    Az atombombák ledobását is fehér keresztények rendelték el, bizony.
    Ja, és az Enola Gay repülő neve se a homoszexualitásra utalt, hanem a római katolikus pilótájának, Paul Warfield Tibbetsnek az édesanyjáról lett elnevezve.

  14. 6: Heisenberg speciel a náci Németországban dolgozott az ottani atomprogramban, így nem nem mondható túl közeli kollégának Szilárd Leóval. Viszont Enrico Fermi, a Manhattan projekt másik „főszereplője” római katolikus családi háttérből érkezett, és ráadásul még fehér is volt ám.

  15. 14 Avatar
    Jó, jó, de ez csak a magyar származású keresztényekre érvényes! 🙂

  16. 10 Barna Mihály
    Ne csodálkozz, már Orbán is megmondta, isten, haza, család!
    Az isten áll legelöl…

  17. 14: Avatar, így van, de azért ne felejtsük el, hogy az elnökök politikusok egy jelentős része csak „keresztény”, nem valóban, meggyőződésesen, hűségesen keresztény, csak névleg, hogy ne riassza el a keresztény szavazókat. Bident például egyértelműen ide sorolnám, és a legtöbb demokratát.

    A republikánusok már politikát is építenek a keresztény voltukra, de ettől még nem lennék meggyődődve róla, hogy valódi istenkapcsolatuk van.

  18. Ábel
    ” A hazafiak túlnyomó többsége vallásos és viszont, a kozmopoliták meg többnyire ateisták vagy zsidók.”
    Akkor most a „zsidó” az nem vallás? Vallás IS? Egy Izraelben élő haszid zsidó se lehet hazafi, csak egy idegenszívű világpolgár? Azt mi van a materialistákkal?
    Felmerül a kérdés: Jézus hazafi volt-e vagy kozmopolita? Merthogy talán zsidó volt. Vagy keresztény. Vagy hogy is van ez…
    Segíts Ábel, mert materialista létemre ezt bizonyhogy nem értem!

  19. Csak szólok, hogy az átlag jobb oldali szavazó IQ-ja is kisebb, mint az átlag balosé.

  20. Nem tudom, hogy jön a képbe, hogy az emigrált egyén vallásos-e vagy nem?
    Szerintem a hazaszeretetnek és a kereszténységnek is vannak fokozatai.
    A honvágy egy erős (fizikai tüneteket is produkáló ) érzés.

    Általában igaz lehet, hogy a „felszínesen”, vagyis külsőségekben vallásos emberek átlag IQ-ja alacsonyabb. Esetünkben a vallásosság 95%-ban = a kereszténységgel, tehát-véleményem szerint is- az amerikába emigráltak nagyrészt ateisták, vagy zsidók voltak régebben.

    Manapság kevés a magát kereszténynek valló, így az emigráltak között is. Tehát jelen idő szerint ez már nem így van

    Ezenkívül a keresztények(és egyéb vallásosok) nagy többségének a hitük egyfajta nyugalmat és biztonságérzetet ad az élet viharaiban.
    A biztonságra vágyás kevesebb kalandvágyat és tettrekészséget is jelent egyúttal.
    Ergo a keresztények nehezebben emigrálnak, no nem hitük, hanem személyiségjegyeik miatt.

    Gábor Zsazsa keresztény lenne?
    Én nem ismertem, de ügyes kis nő lehetett. Már ha ügyességnek vesszük, ha valaki munka nélkül remekül él a „férjhez menésből”.

    Eleve mi az, hogy „hazakerül”?
    Mi kerül haza? A csontjai?
    Kinek fontos ez? A csontoknak?
    A foszló agyának?

    Talán semmi több ez csak amit Reinkarnatorr is leírt.
    A bevésődési mechanizmus természete okán a gyermekkori emlékek a felszínre kerülnek, egyúttal a rövidtávú memória romlik.
    Az érzelmek átveszik a terepet és nosztalgiázni kezdenek. Ej be szép volt stb.
    Ha meghalok magyar földben szeretnék ‘pihenni’.

    Azonban szellemtudományi
    szempontból nagyon is lehet jelentősége az efféléknek. A lélek halál utáni megnyugvása, mely az elválást segíti stb.

    Egyébként azért volt, van sok magyar zseni mindenfelé a világban, mert itthon
    nem tudtak, tudnak érvényesülni. Az egy Szentgyörgyi Alberten kívül egy magyar sem kapott itthon nobel díjat(ő is csak mert háború volt, aztán nem figyelték, kontrollalták a folyamatokat annyira az idegenszívűek).

    A poszt szöges ellentéte pár régebbi posztnak(ilyenek a magyarok? vagy valami ilyesmi) amikor a rossz tulajdonságainkat vettük górcső alá.

    Erről jut eszembe, hogy van egy kortárs író(nem jut eszembe a neve) az ekézi így a magyarokat. Jelentéktelen és tehetségtelen figura, azonban rendkívül népszerű. Na ez a baj!

  21. 20. Ir01

    Ezért könnyebben fanatizálhatóak is.
    Azért azok a balosok se olyan nagyon okosok.

  22. lr01
    A középkorban a muszlimok akkor imádkozhattak keresztény földön, ha rendesen dolgoztak és adóztak. De fordítva is így volt.
    Ma a balos EU már azért rengeteg pénzt fizet a muszlimnak ha csak imádkozik és közben gyereket csinál 🙂
    És Európa birka népei folyamatosan az ilyen IQ fighter vezetőket szavazza meg évről-évre. 😉

  23. 21 – Balázs:
    Azért Gábor Zsazsa eszes is volt. Amikor Konrád Hilton volt a férje, lopott egy törülközőt egy Hilton szállodából, de úgy, hogy a szobalány észre vegye. Óriási cirkusz. Az újságírók ráugrottak a témára. Zsazsa csak annyit mondott a rendörségen, hogy „Csak nem gondolják, hogy a férjemtől lopni fogok egy ringy darabot, hiszen annyi göncöt vesz nekem, amennyit akarok.” Akkor döbbentek rá, hogy átverte őket, de az újságok már lehozták a „hírt”

  24. 18 Ábel:
    Nekem nincs olyan patikamérlegem, amivel meg tudnám mérni ki mennyire hisz abban amit a vallásának nevez. Nem vagyok ott ellenőrizni, hogy imádkozik-e esténként lefekvés előtt, vagy elmegy-e minden vasárnap a templomba. Szerintem a Te állításaid is leginkább csak személyes antipátiádra építenek Bidennel kapcsolatban, mint ahogy látványosan másként ítélik meg az ő vallásosságát a demokrata és republikánus oldalon:
    https://www.pewforum.org/2021/03/30/most-democrats-and-republicans-know-biden-is-catholic-but-they-differ-sharply-about-how-religious-he-is/

    Számomra nehezen eldönthető kérdés, hogy az-e a jobb, ha az USA elnöke valóban hisz még a mesékben 78 évesen is, vagy ha csak megjátssza mindezt a szavazatszerzés érdekében. A „valódi istenkapcsolat” kifejezést meg értelmezni se tudom nem hívőként.
    Szerinted lehet „valódi istenkapcsolata” olyan embernek, aki nem a Te vallásod/felekezeted/szektád (ahogy megnevezni szereted) szerit helyes módon módon hisz valamilyen istenben?
    Mondjuk muzulmánnak, hindunak, hit gyülisnek, Jehova tanújának, mormonoknak, neopogányoknak, őserdei törzsi vallások követőinek stb?

  25. 24. Tibor bá’

    Hát akkor tényleg az volt.?
    Már akkor tudta, hogy működik a reklám, miszerint mindegy, hogy mit csak róla beszéljenek!
    Nagy franc lehetett.?

  26. Csak egy vicc:
    Haldoklik az idős apa és a fia kérdezgeti: Aztán milyen temetés legyen édesapám? Koporsós vagy urnás? Gondolkodik az öreg sokáig, aztán egyszer csak rávágja: Tudod mit, fiam! Legyen meglepetés!

    Egyébként nem hiszem, hogy a vallás szerepet játszik a hazai földbe való temetkezésnél. Most jut eszembe! Megvan! Hát talán az, hogy a feltámadásnál ne kelljen már utazgatni!

  27. Avatar….

    Most nagyon le fogom rövidíteni.

    Amerika a XX. sz. nagyrészében hármas olvasztótégelyként működött. Bár sok nemzeti közösség volt (német, angol, cseh, olasz, ír, stb.), a nemzeti identitás általában egy generáció után jóval kevésbé volt fontos mint a vallási. Vallási identitás pedig három volt: puritán, zsidó, és katolikus. (Egyébként a szociológusok protestáns, zsidó, és katolikust szoktak mondani, én azért használom a puritán szót, mert pl. a magyar evangélikusok, reformátusok, stb., nagyon távol esnek a puritántól.) A Great Gatsby-t ez a hármas olvasztótégely inspirálta: Gatsby volt a zsidó, Tom Buchanan a puritán, és Nick Carraway a katolikus.

    E három közül a katolikus volt mindig a legjobban elnyomva. Ők voltak a legszegényebbek, ők közül vettek fel a legkevesebbet a Harvardra, és kevés volt a politikai befolyásuk is, annak ellenére, hogy számszerint többen voltak mint akár a zsidók, akár a puritánok.

    Tehát helyesebb azt mondani, hogy az amerikai elnökök mind puritánok voltak, kivéve Kennedyt, akit megöltek, és Bident, aki szenilis.

  28. 25 én se gondolom, hogy akár képességem, akár tisztem volna akárki hitének tisztaságát megítélni, de azért esetenként igen látványosan kilóg a lóláb…

  29. 21.Balázs
    „A honvágy egy erős (fizikai tüneteket is produkáló ) érzés.
    A bevésődési mechanizmus természete okán a gyermekkori emlékek a felszínre kerülnek, egyúttal a rövidtávú memória romlik.
    Az érzelmek átveszik a terepet és nosztalgiázni kezdenek. Ej be szép volt stb.”

    Összejöveteleken, partikon, családi vacsorákon, vallási szertartásokon vagy istentiszteleti eseményeken a honvágy hozzájárul ahhoz az érzéshez, hogy valami nagyobbhoz, szélesebbhez tartozunk, nem csupán önmagunk létezünk.
    A honvágy egy olyan mentális állapot, amelyre a melankólia jellemző, amelynél erős a hazatérési vágy a szeretett embereihez vagy a vágy újra átélni a múlt néhány kellemes élményeit.
    A nosztalgikus hangulatot segít kapcsolatot tartani a múltaddal, és egyben emlékezteti az életed útvonalát.

    A honvágy = νοσταλγία
    A lelki fájdalom amit a honvágy okoz.

    Yanni – Nostalgia – Live at Royal Albert Hall

  30. Ott követték el a hibát, hogy nem mentek még egy országba. Tehát, ha Teller Ede az USA után pl Norvégiába ment volna, már nem lett volna honvágya.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük