(3342) Titanic

Tibor bá’ fordítása online

 

Az óceánjáró Titanic tragédiája az embereket több mint 100 éve izgatja. Most egy teljesen új kiértékelésre bukkantam, ami megosztok veletek.

A légmentes rekeszes elrendezés miatt elsüllyeszthetettlennek hitt óceánjáró Titanic 1912 Április 14.-én, egy holdmentes, csendes éjszakán nekiment egy gigantikus méretű jéghegynek. Április 15.-én a kora hajnali órákban a hatalmas hajó kettétört, és elsüllyedt magával rántva az utasok és a legénység nagyobbik hányadát.

A hajó 2.208 utasából és legénységéből 1.503 megsemmisült, 705 pedig megmenekült. A mentőcsónakok teljes kapacitása 1.178 fő volt, vagyis 475 fő feleslegesen halt meg.

Az ütközés után az utasok és a legénység soraiban tapasztalható önbecsapás jó példája az emberiség közel végtelen méretű képességére a tények tagadása terén.

A társadalom osztály szerkezetét a hajó tisztjei szigorúan szem előtt tartották. Amint a helyzet láthatóan súlyosbodott, az első osztályú utasokat a mentő csónakok felé terelték, míg a főleg bevándorlókból álló harmadosztályúakat a fedélzet alatt tartották.  Tiszteket utasították az elrendezés akár revolverekkel történő fenntartására. Az utasok kétharmada meghalt, de az eloszlás nem volt egyenletes. Az első osztályú utasok 39 százaléka, a másod osztályú utasok 58 százaléka, míg a harmad osztályú utasok 76 százaléka vált áldozattá.

A hajó első útján részt vevő tervező sebtében elvégzett számítási eredményét feltárta a tisztek előtt: a hajó el fog süllyedni, amit semmivel se lehet megakadályozni. A hajó úgy lett tervezve, hogy 4 rekesz sérülését elviselje. Valószínűleg felszínen maradna 5 rekesz elárasztásával, de 6 rekesz elárasztása már biztos süllyedést jelent, mert a rekeszek tetejéről a víz átömlik a következőbe.

A tények ismeretében, mint tett a hajó vezetősége? Passzívan elfogadták az elkerülhetetlent, és erővel fenntartották az osztály tagozódást, és a kor gender gavallérságát. A férfiak 80 százaléka halt meg, míg a nőknek csak 25 százaléka. A mentőcsónakok feltöltése oly gyatrán történt, hogy azok kapacitásának csak a 60 százaléka volt kihasználva.

Mi lett volna, ha a hajótisztek elfogadták volna a hajó elkerülhetetlen elsüllyedésének tényét, és azon tevékenykedtek volna, mikén lehet a vesztességet a minimumra csökkenteni? Nem kellett volna hozzá különleges képesség, hogy megszervezzék a legénységet, szedjenek össze mindent, ami úszik a vizem és fabrikáljanak össze tutajokat. A csendes tengeren ez elég lett volna, hogy a tutajon lévőket víz felett tartsa. Az 1030 fő közül, akik már nem férhettek be a csónakokba, 890 a legénységhez tartozott, ezek jó erőben lévő, fiatalabb férfiak (csak 25 nő volt köztük) jó eséllyel kibírták volna a 2 két órás megpróbáltatást (ennyi kellett, hogy a Kárpáthia odaérjen).

Ehelyett elterjesztették a hírt, hogy a hajó OK, nincs semmi baj, aki az ellenkezőjét állítja az benyalta a rosszindulatú propagandát. Ismerős a szöveg?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(3342) Titanic

  1. Ha a tőzsdét nézzük ahol a gazdagok most még jobban gazdagodnak, vagy azt hogy az öreg covidos politikusok mind túlélik a vírust. Míg a csórók az idős otthonokban hullanak mint a legyek. A helyzet körülbelül ugyan az mint a Titanikon volt. A kérdés az mi lesz a folytatás. Akkor 2 óra múlva megérkezett a Kárpáthia és kimentette a bajba került embereket. Most ki fog jönni? Kina? Egy háború? Egy újabb vírus? BLM?

  2. 1 – Alex:
    Most nincs mentőcsónak. Csak a hajó süllyedését lehetne lassítani, de az se megy. Az emberi önámítás szinte végtelen.

  3. A Titanicon rengeteg korabeli celeb, bankár, műgyűjtő esetleg politikus volt.
    Összegyűjtötték őket, hogy tudták, hogy így megzabadulhatnak mindtől.
    Vagyis majdnem mindannyiuktól.
    https://vintagenewsdaily.com/14-amazing-stories-of-famous-people-who-cancelled-or-missed-the-titanic/
    Annyiban hasonlít a mai koronavírushoz, hogy ma az egészsgügyi korlátozások révén hozzáférhetnek az amúgy védett celebekhez, mondjuk Soros Györgyhöz is, akit Svájcban foghattak csak el az összeesküvés elméletek terjesztői szerint
    Mostani esetre mentőcsónak más miatt kell. Amerika pénzügyesei a lakosság megtakarítását áldozná fel, értéktelenítené el egy kilábaláshoz.

  4. Bazs: nem kell itt is összeesküvést látni. Volt erről egy doku. Pénzt vesztett volna a hajótársaság, ha nem indulnak útnak időben, miközben a szénraktár már izzott.

    https://ng.24.hu/kultura/2017/01/04/titanic-uj-bizonyitek/

    „A magas (akár több mint 500 °C-os) hőfokon parázsló szén izzása Molony szerint meggyengítette a keresztválaszfalat és a hajótest külső burkolatát alkotó acéllemezeket is, éppen azon a ponton, ahol a jéghegy később a hajótestnek ütközött.”

    „Molony ezek után idézte a TITANIC-ról megmenekült Hendrickson fűtő vallomását, aki kivételesen magas hőről számolt be, amikor elmondta, hogy vörösen izzott a széntároló fala. Hendrickson azt is elmondta, hogy amikor a tárolót április 13-án végül sikerült kiüríteni és ezzel a tüzet kioltani, a szénkiemelő nyílásokon keresztül benézve azt látták, hogy a nyomásálló keresztválaszfal több ponton behorpadt, megvetemedett, ám csak lemosták és bekenték olajjal.”

    Szóval valószínűleg többszöri mulasztás, és szerencsétlen véletlenek egybeesése okozta a tragédiát.

    Maga a hajó is azért ment gyorsan azokon a vizeken, ahol tudták hogy jéghegyek vannak, hogy ne késsenek -annyit-.

  5. 5: Hogy a francba ürítenek ki egy izzó szénraktárat? Hogy nem olvad el tőle az egész hajó?

  6. 5. Satyi
    Te elolvastad azt amit belinkeltél? Mert abban éppen azt cáfolják amit a h.sz.edben sugallsz.

  7. Hihetetlen!
    Van egy értelmes hasonlat, egy újabb poszt a figyelem lényegre irányítására.
    És ebből az első hsz. kivételével megint a hülyeség és a konteók jönnek elő, megerősítve pl. engem abban, hogy sosem fogja a népesség nagy része felfogni mi a baj, s így a szükséges cselekvés is el fog maradni, akárcsak Tiborbá hasonlatában!

    3: Ábel:
    Szeretném felhívni figyelmedet arra az aprócska problémára, hogy a Mars még annyira sem élhető bolygó, mint a Föld lesz akár egy kataklizma után. Ezen kívül Musk már beharangozta, hogy az alapvetően anyagi javakat majd utódai malmára hajtó nagyszabású akció melléktermékeként százak veszíthetik majd életüket.

  8. 9: Világos, hogy teljesen esélytelen, mégis nyomatják.

    Akármilyen szar is lenne itt a helyzet, legalább van oxigén a légkörben és víz a felszínen. Ezzel a Mars nem tud versenyezni.

    Talán egy globális atomháború teremthetne olyan helyzetet, hogy csak az élné túl, aki néhány évre-évtizedre elmegy egy másik bolygóra. De még akkor is inkább egy Antarktisz-bázist választanék a magam részéről.

  9. 9. Horváth Csongor

    A 3.hozzászólás irónia akart lenni. Szerintem.

  10. 11. Igen, köszi.

    9. Csongor. Jó, akkor beszéljünk az igazi nagy bajról. Melyikre gondolsz? A COVID-ra? A globális felmelegedésre? A bioszféra összeomlására?

    Szerintem a COVID semmiség a második kettőhöz képest. Sőt, ha eleget pusztítana, akkor az még segíthetne is a második kettő átvészelésében.

    Ha már meg kell halni – mondjuk – 90%-nak, akkor sokkal jobb, ha ez természetes okból történik, és nem népirtásból.

  11. 7. Tibor bá
    Szia Tibor bá’!
    Halkan megjegyezném, hogy az acélnál az már olvadáspont körüli hőmérséklet.
    Egy kicsit kutakodtam.

    Az izzó testek látható színei megközelítőleg jelzik az alábbi hőmérséklet-értékeket:

    550 °C – az első látható vörös izzás
    700 °C – halvány vörös
    900 °C – cseresznyevörös
    1100 °C – narancssárga
    1400 °C – fehér

  12. 14: Ja, jó. Akkor arról. Mindenki hülye, csak én vagyok helikopter.

  13. Re:13
    Ne haragudj, de ez nettó marhaság, miszerint az 550C° az acél olvadás pontjához közel lenne. Az alumínium is >600C°fölött olvad, és a vas olvadás pontja is 1500C° fölött van.
    Acélfajtától függ, de a szerkezeti szilárdságát 1000C° fölött kezdi el rohamosan veszíteni, ezért is kell a kovácsoláshoz felizzítani a vasat narancssárgára, hogy egyáltalán meg tudják munkálni. Javaslom fogj meg egy vasdarabot, melegítsd fel 550C°-ra, és próbáld meg egy üllőn kovácsolni. Sok sikert hozzá… 😉

    Ha égett a szén a szénraktárban, akkor nem azért vetemedett meg a raktár fala, mert meglágyult volna az acél anyag, hanem azért, mert a hőhatástól a falanyag kitágult, és mivel nem szabályos testekből volt össze rakva, lokálisan kinyúlt, és a szegecselés mentén elvetemedett, kb hasonlóan, ahogy a sín elgörbül a hősokktól, mert hosszirányban már túl nagy a hőtágulása.
    Ettől függetlenül ha valóban égett a szén, akkor ez hatással lehetett a hajó szerkezeti szilárdságára, de nem azért mert ellágyult, hanem azért mert a hőtágulástól eldeformálódott, és nyilván egy horpadt teknő nem lesz annyira erős szerkezet, mint egy ép hajótest.

    Értem Tibor bá’ a mai posztot, de bármennyire is szeretnék páran(bízom benne hogy te nem tartozol ebbe a körbe) nem a vírustól fogunk kihalni, ergo a Titanic vírus analógia nem állja meg a helyét. A középkori pestit járvány se tudta kiirtani Európa lakosságát, és valljuk be a Covid mortalitása köszönő viszonyban sincs a pestissel, vagy más hasonló „okossággokkal”. Mindig lesznek olyan mutánsok(emberek), akik rezisztensek valamivel szemben, ergo nem ettől, hanem inkább a vírusra adott rossz válaszból fakadó társadalmi összedőléstől kell félni, ami valljuk be könnyen elképzelhető, plusz jól láthatóan irányított is, ami ránk nézve semmi jóval nem kecsegtet.

  14. 12,15: Ábel:
    Én elsősorban Bazs és Satyi rendkívüli eszmefuttatására gondoltam…
    Szerencsésebb lett volna, ha Alex kérdését dicsérem meg, mert ő abszolút megértette a poszt mondanivalóját.

    A marsutazós linkre külön reagáltam… Eszerint ebben egyetértünk.
    Nem vettem iróniának, mert úgy érzékeltem, Tiborbá Alexnek adott válaszára reflektál.

    Nekem sincs kedvem tolni az úgyismeghalunk szekeret, hát nem teszem. De nem írok az ilyen posztok alatt megjelenő jogos felvetésekre internetről kimazsolázható vélt cáfolatokat sem. Tesszük a dolgunkat, abból nem lehet baj! Mindenesetre a jelenleg alakuló vírushelyzetben nagyon ideje lenne „összetákolni valamit, amin kicsit tovább felszínen maradhatunk”.

    16: Dajtás:
    Nem irányítja ezt senki… Bárcsak irányítaná!

    13: Z.:
    Ha vasat olvasztasz 500-600 C fokon azonnal jelentkezz a Dunaferrnél! Jól jönne bármelyik acélkohóban egy ilyen lehetőség, a nyereségből gazdag lehetnél és rögtön ki lehetne fizetni a hoppon maradt dolgozókat is.
    https://www.muszeroldal.hu/assistance/suruseg.html

  15. Re:6
    Nem vagyok tűzoltó, de széntüzet vízzel nem locsolnak az szinte 100%-osan biztos, mert nem akarnak felrobbanni a városi gáztól, ami a izzó szén-víz reakcióban felszabadulna.
    Tippre egyszerűen becsukták a zárt terű szénraktár ajtaját(feltételezem a hajón ez alapértelmezett), és vártak addig, amíg ki nem alszik a tűz, és le nem hűl a raktár annyira, hogy kinyitáskor ne gyulladjon be újra. Szén az alsó fedélzeten lehetett, indirekt „vízhűtéssel” 1-2 nap alatt szerintem abszolválható feladat volt.

  16. 16. dajtás
    Ok. Azt nem írtam oda, hogy 1500 C fok körülire értettem a vas olvadáspontját. Ezek szerint nem jött le a szövegemből.

  17. Re:17
    Sok minden már össze van „tákolva”, max nem kötik az orrodra és a plebs orrára… 😉
    Nem véletlenül írtam már le sokszor, hogy trendforduló előtt/közben vagyunk.

  18. 19: Z.:
    Ebbe kérlek avass be engem is (tényleg érdekelne)!
    A 13 hsz. melyik részéből kellene lejönnie az olvasó számára az 1500 C fokon olvadó vasnak?

  19. OK, nem olvad el a hajó az 500°C-os széntűztől. Azt írták kiürítéssel oltották el. Hogy a francba lapátolnak izzó szenet? És nem egy tábortűznyit, hanem egy egész teremnyit, ami 500 °C-os? Hogy nem ég szét a sugárzó hőtől a munkás, aki odamegy lapátolni? Hogy nem fullad meg a szénmonoxid-széndioxid keverékben?

  20. Re:19
    Ennek a blognak van egy sajátossága, hogy értelmes emberek vitafóruma, ergo nem lehet pongyolán fogalmazni, mert lehet hogy valaki még ért is hozzá(nem vagyok kohász, csak érintőlegesen foglalkoztam/foglalkozok anyagtudománnyokkal)… 😉
    Én is írtam már le hülyeségeket, amit itt más jogosan kritizált, szóval legközelebb gondold át még egyszer amit leírsz, és ha biztos vagy benne, csak akkor küld el.
    (Igazából csak az nem téved, aki nem csinál semmit… 🙂 )

  21. Re:22
    Úgy, hogy aki ezt írta, az nem értett hozzá, ergo nem úgy és nem abban a formában történt meg. Élő ember védőruhában sem tud tartósan 500 fokos szenet lapátolni zárt térben, ezt nyugodtan ki lehet jelenteni, nem is beszélve a gázmérgezésről, ergo így ebben a formában az állítás nem igaz szerintem.

    Re:16
    Csongor ne legyél már ennyire naiv… 🙂
    Jól láthatóan megy a Covid körüli propaganda, sorozatosan derülnek ki a stiklik, hogy szennyezett a teszt, tanulmányok jelennek meg arról, hogy a maszk kb nem oszt nem szoroz abban, hogy elkapod/nem kapod el a vírust. Az is kisejlik már, hogy a kemény propagandával való megdologzás a kötelező kényszeroltást készíti elő, ami több mint aggályos. Plusz meg sem említem az alternatív „gyógyító” technikák félre söpréséről, ami maximálisan tudományos alapokon áll, semmi hókusz-pókusz.
    Ez az egész hajcihő arról szól, hogy egy valós vírussal, ami valóban magasabb mortalitású, mint egy átlag influenza, hogyan lehet a teljes gazdasági-pénzügyi szektort újraszabni/indítani, aminek a levét természetesen mi kis emberek szívjuk meg. Ha látni akarod az egész képet, akkor ne a napi halálozási statisztikát nézd, mert az a „műsor” része. Azt nézd, hogy a vírus mentén milyen folyamatok zajlanak, ami már sokkal árulkodóbb.

  22. Fiúk! A poszt lényege, hogy a veszélyt az emberiség nem szereti észre venni, és ezért nem is védekezik érdemben. Nem az acél izzásáról szól. Csak megjegyeztem, hogy a belinkelt sztori hibás. 500 °C-on nincs izzás.

  23. 24 dajtás
    Akkor azt is áruld el, hogy a kényszeroltás hogyan szolgálja ezt a gazdaság újraszabását?
    Miért nem lehet ez valóban jószándékú védelmi intézkedés, hogy minél kevesebb ember essen ki a termelésből, és minél tehermentesebb maradjon az egészségügyi rendszer?
    Na, azt még el tudom képzelni, hogy a kormányok nem nagyon örülnek, mikor a biztonsági okokból megrendelt vakcina készlet fele a nyakukon marad, amit következő évben ki lehet dobni, biztos van ennek üzleti oldala is, azt nem kétlem…

  24. Re:26
    Te hiszel még abban a mesében, hogy jó szándékból meg akarják menteni az életedet? 😉
    Az hogy mi van velünk, az századrangú, neked egyszerű „prolinak”(ne vedd magadra) az a dolgod, hogy dolgozz, és lehetőleg ne üsd bele a nagyok dolgába az orrodat.
    Nem egy pénzügyi elemző kongatta a vészharangot, hogy akkora már az adósság állomány, hogy újabb gazdasági krízis következik. Minő csoda, covidra ezt is rá lehet fogni.

    A kényszeroltás teljesen mindegy hogy jó/nem jó, az a lényeg, hogy minden állam szépen nyúljon a zsebébe, és perkálja le minden lakosra a vakcinát(amit te keresel meg természetesen). Megjegyzem a covid oltás sem túl kóser, 3. fázisban lévő oltóanyagok közül nem 1 elhasalt a teszteken, és bevallom, egy fél év alatt összecsapott koktéltól nem jött meg a bizalmam…

  25. Biztos, hogy 500C fokon nem izzik a vas, de még az alumínium sem. Amikor alumíniumot öntök, akkor is a 630C a fokon olvadó anyagot 700C-ra kell felhevíteni, hogy ne hűljön vissza a formába / kokillába öntés előtt.

    A valós veszélyt pedig kevesen veszik észre addig, ameddig a zenekar játszik a fedélzeten!
    Most is játszik nekünk a “zenekar” a médián keresztül. Amíg mi a fedélközben hallgatjuk a “muzsikát” addig ők kirámolják a hajó széfjeit és szép csendben beszállnak a mentőcsónakokba.

    27. Zsolt:
    “ A poszthoz: szép analógia, vajon ki(k) döntöttek arról, hogy ki szállhat be a csónakokba?”
    Azok döntöttek, akiknek az oldalán pisztoly lógott. 😉
    “ Elmagyarázni nem fogom, évekig tanultam róla.”
    Pedig szívesen olvasnék a szekunder cementitről és a ledeburitról is! 🙂

  26. Re:29
    Kérdés az, hogy hova megy a mentőcsónak?
    Tudom tudom Új-Zélandra, rosszabb esetben a Marsara. 🙂

    Ne is mond, gondban is vagyok, mert most azon dolgozom, hogy mechanikailag terhelhető kerámia habot készítsek ami tartósan kibírja az üzemi 1800C°-ot… (szabadalmak átrágásán túl vagyok a témában, most csinálom a próbatesteket hozzá)
    Ne tudd meg mennyibe került a hőelem hozzá ami ezt kibírja, mérni és szabályozni pedig kell… 🙂

  27. 30. dajtás
    Az 1800 C fok már kemény dió. Én aluminíum szilikát téglából építettem elektromos kemencét (max 1000 C fok) de az a tégla is csak 1300-1400 C fokot bír. Ha sikerül valamit kiügyeskedned, tájékoztass, mert érdekel a téma.

  28. 29. Hanyistók
    Zavarnak a konódák, emiatt a C-görbékbe sem kezdek bele. 🙂
    30. dajtás
    Régen egy ismerősöm a bainites edzéssel kapcsolatban nyújtott be szabadalmat. Nem tudom mi a sorsa. Lényege, hogy kis keresztmetszeten is szilárd, bainites szövetszerkezet jön létre szobahőmérsékleten. Nem segít, de érdekes lehet.

  29. 25. Tibor bá’
    Évszázadok alatt egy lassú folyamat eredménye az amivé váltunk. Nem elvárható, hogy az emberiség felismerje a veszélyt. Majd a döntéshozók megmondják van e veszély és, ha van, mit kell csinálnunk. Ez már csak így megy.
    El kell hagyni a területet, mert ki fog törni a vulkán, kiönt a folyó, földrengés lesz, tornádó lesz, cunami lesz, erről mind a hatóság dönt. Nem mehetünk csak úgy vadászni, halászni, hogy élelmet szerezzünk. A boltok polcairól emelhetjük le a megrágásra váró készételeket. Megrág, lenyel. Emberünk, akitől a felismerést várod, az autóösszeszerelő gépsoron százezredik alkalommal csinálja ugyan azt a mozdulatsort, tudom, néha ide oda teszik őket, hogy ne dilizzenek bele a monotonitásba.

    Most viszont előállt egy olyan helyzet, aminél országonként, de országon belül is egymásnak ellentmondó szakértők, önjelölt szakértők mondják meg mit csináljunk hétfőn, kedden meg annak az ellenkezőjét tanácsolják. Hatóságok is össze vissza beszélnek.
    Amit biztosan állíthatunk, a káosz, a bizonytalanság egyre nő.
    Lesz e olyan pont ahol az egyének mégiscsak kezükbe veszik sorsukat, és ha ez megtörténik, akkor ez mivel fog járni?
    Most a gőzleeresztő szelep zárva van. Ha elege lett valakinek az itteni állapotokból, eddig nekiindulhatott a világnak. A zúgolódók el tudtak menni. E miatt sem állhat le a termelés. Ahogy itt föntebb megemlítették, a zenekarnak a végsőkig játszania kell.
    A kisördög meg azt súgja, le fog állni a zenekar.

  30. Tibor bá
    Ha analógiának szántad, nem választhattál volna Titanicnál jobb példát.
    Az analógia remek.
    A hajó, amúgy mindenestől, valamint lassú pusztulása egy az egyhez hozza szerintem is a világ mai helyzetét. A Titanic egy korrajz, egy régenvolt társadalom, egy régi berendezkedés dióhéjban, ámde ami viszony ma is létezik, csak a ruházat más.!
    Azon a régi hajón is megvolt a vezetőség – a parancsnoki hid – megvolt a társadalmi rétegződés – Promenade Deck – az uraknak, fedélköz a hozzánk hasonló kisembereknek.
    Történt, ami történt – akkor jéghegy, most a virus – nagyon jól bemutatkozik a lényeg.Úgy akkor, mint most, a gazdagok, a kiváltságosok előjogokat élveznek, a rendszer, ami erre van beállitva, bármilyen helyzetben őket részesiti előnyben, ő, igy őket óvják, menekitik elsősorban, igy lesz ez most is!Beteg a gazdag uraság, magánklinikán drága magánorvos kezeli drága magánlakosztályban, a legjobb orvosságokkal, a legmodernebb felszereléssel.
    A hajón az ütközést követő fejetlenségben elfeledkeztek a fedélköz nyomorult senkijeiről.Andrews a kiürült étteremben, a már jócskán ferde asztalon végzi számitásait a hajó hátralevő idejét illetően, és csak az utolsó 30-40 percben engedélyezik a fedélköz rácsajtait megnyitni, mikor már szinte nincs szabad mentőcsónak. Attól félek, hogy ez lesz most is.A zaj elviselhetetlen, a rengeteg rémült, megzavarodott ember feje fölött szüntelenül riognak a legénység rendfenntartó sipjelei, kétségbeesetten igyekeznek valahogy rendbelökdösni a tömeget, aláhúzva a tisztikar állandóan ismétlödő, gépiesen monoton , mantraszerű „Ne essünk pánikba, minden rendben van, mindenki örizze meg nyugalmát „szövegelésével.
    Pontosan, mint manapság.
    A fedélzet ezenközben lassan már majdnem 30 fokos dölésben van.
    De még mindig szól a zene – a jóisten aranyozná be holtukban is azon szegény, éhenkórász zenészek kezeit – már pedig a hires, a filmekből ismert végső reccsenés alig néhány percnyire van időben.
    Vajjon most mennyire van??
    Akarva sem választhattál volna jobb példát a világ mai helyzetére, Tibor bá.

  31. Én nem értek hozzá, de van olyan hogy egyszerű -acél-lágyítás, amit az a nagyszerű görbe alapján 730 fok alatt csinálnak az acéllal, szén meg tud izzani efölött is, a kovácsműhelyben sem boszorkányok dolgoztak. Nem látok hibát ebben.

    Az hogy vöröset látott, az pedig acél izzításkor elvileg 650-750 fok között van, esetleg felette, na de miért ne lehetett volna olyan meleg?

    35. balint: ez meg ott sántít, hogy pl. az indiai szegénynegyedekben simán kialakult a nyájimmunitás, vagy ki fog, mert már 50-60% fölött van régen a coviddal már találkozottak aránya.

  32. 36: Satyi:
    „Én nem értek hozzá, de…”
    Kösd csak az ebet a karóhoz! 🙂

    Biztosíthatlak arról, hogy a nyájimmunitás fogalmát sem érted.
    Újrafertőződés, nincs tartós immunitás, jó reggelt kívánok!

    Pill. ott tartunk, hogy elképzelhető, a várva várt vakcina sem fog teljes és hosszan tartó védettséget adni… Fogadd el, kéne az a mentőcsónak helyett/mellett eszkábált valami, amiről a poszt is említést tesz. Mindenesetre az biztos, hogy a semminél bármi jobb lenne!

  33. 35 – Bálint:
    Vész esetén az emberi viselkedésre a Titanic egy nagyon jó analógia, ahogy ezt te is észrevetted. Egy óceánjáró kint a tengeren jogilag is olyan, mint egy ország, ahol a kapitány a miniszterelnök. Mondhatnám, hogy élet-halál ura.

  34. A poszt témája nem az acél olvadásáról szól. Mégis a hsz.-ok tetemes része ezen rágódik. Elképzelem amint a Titanic süllyedése alatt is hasonló szétszórtság uralkodhatott a fedélzeten:
    – Peter nézd, hogy milyen gyorsan emelkedik a víz!
    – Ó látom, borzasztó… Te figyelj, szerinted mitől ilyen meleg itt a válaszfal. Talán izzik a szén?
    – Ha izzana, már vörös lenne és odasülne a tenyered!
    – Pedig ez egyre vörösebb és forró.
    – Eddig azt mondtad, hogy színvak vagy. Azt mondtad, hogy még a szarkupacot sem tudod megkülönböztetni a szénhalomtól. Egész úton hazudtál nekünk?
    – A stressztől mintha jobban látnék. Hozz néhány tojást a konyháról és kipróbáljuk. Amúgy tényleg látok, ez bizony vörös.
    – Majd te leszel vörös, hülye komcsi ha pofán váglak! Amúgy hogyan sütsz tojást a válaszfalon te barom?!
    – Te vagy a barom! Nem látod mennyire megdőlt az egész?
    – Ó tényleg, el is felejtettem! Basszus mintha süllyednénk.
    – Előbb-utóbb biztos. De előtte döntsük el végre, melyikünknek van igaza. Elmegyek inkább én tojásért, te addig csak ücsörögj itt a félhomályban.

  35. 37 Csongor és minden mentőcsónakra váró:
    a várva várt „mentőcsónak helyett eszkábált valami” mindenki rendelkezésére állt mindig is, most is, és a jövőben is. Úgy hívják, hogy FELELŐSSÉGVÁLLALÁS a saját egészségedért és immunrendszeredért. Ha jó állapotban vagy, akkor jöhet a kovid vagy bármi más gagyi szarság, meg se érzed, vagy max 1-2 napig taknyos leszel oszt annyi. Aki ilyen-olyan okból végletesen le van gyengülve, azt meg elviszi, mint szél a virágport. Ezzel nem lehet mit csinálni. Ha nem a kovid vinné el, akkor elvinné más.
    Ha az oltásra vársz, az pont olyan, mintha a járáshoz az egyre szarabbul álló és fájó lábadra mindig másik és mindig új gyógycipőt meg 1,2 és három ponton támaszkodó sétabotokat vennél magadnak. Emberek, le kell szokni a segédeszközökről, nem szabad várni, hogy majd VALAKI megment, és elhozza a vakcinát stb. Mert senki nem fog megmenteni senkit.
    Mindeni csak saját magát tudja megmenteni, valamint max PÉLDÁT tud mutatni a többieknek, akik ezt vagy követik, vagy nem. Mert az okos legalább a saját kárán tanul. A hülye pedig még abból sem. Ezek közül lehet választani.

  36. 40: GErgo:
    Köszönöm az útba igazítást!

    „Ha jó állapotban vagy, akkor jöhet a kovid vagy bármi más gagyi szarság, meg se érzed”, „Mindeni csak saját magát tudja megmenteni.”
    – Véleményem szerint ezen szemléletmód miatt jutott idáig az emberiség!

  37. 41: Csongi
    nem tudom jól érzem-e, de további jó „körülmények áldozata vagyok” életet kivánok neked.
    Valamint, hogy bármikor dönthetsz másként is.

  38. 42: GErgo:
    Viszont! Csak cseréld ki a jelen időt jövő időre… 🙂

  39. 40: +1.

    A vezetőink nyilvánvalóan nem azon törik a fejüket éjjel-nappal, hogy nekünk minél jobb legyen, minket feltétlenül megmentsenek.

    Marad az, hogy magunkat mentjük meg. Esetleg egymást, már amennyire futja szűkös erőnkből. Kit mi akadályoz, hogy tutajt eszkábáljon magának?

  40. Reggeli hír: „Brazilian volunteer in Oxford-AstraZeneca Covid-19 vaccine trial DIES, authorities say ” Magyarul az a brazil önkéntes, akin kipróbálták az Oxford-AstraZeneca vakcinát, meghalt. Ez azért érdekes, mert Orbánék ezektől rendeltek néhány millió dózist.

  41. Re:45 Tibor bá’
    Nem véletlenül fogalmaztam napokban úgy, hogy egy összecsapott vakcina úgy kell nekünk, mint az üveges tótnak a hanyatt esés…
    Arról nem is beszélve, hogy nem vállalnak felelősséget a vakcináért, ergo ha tartós egészség károsodásod lesz tőle, netalántán meghalsz, akkor még be se perelheted őket.
    Erre mondom én azt, hogy ügyes, nagyon ügyes(csak nehogy lángokban álljon a székházuk egy ilyen húzás után, mert a dühödt rokonság vendettát akar miatta)

    Én inkább maradok az immunrendszer erősítésnél, aminek egyik fontos alapkövetelménye a nulla, azaz nulla óra TV nézés, plusz javaslom az alapfokú meditációs technikák elsajátítását, bizonyított tény az egészségre gyakorolt pozitív hatása. 😉

  42. 46. Tibor ‘Bá
    „Magyarul az a brazil önkéntes, akin kipróbálták az Oxford-AstraZeneca vakcinát, meghalt.” Vagy kamuhír. Lehet hogy csak túltolta a kokót az oxfordosoktól kapott pénzen.
    A covidtól tuti nyomoronc leszek most.. A vakcinától talán 20 év múlva.

  43. 46 – dajtás:
    Addig nincs értelme védekező taktika kidolgozásának, és ötlet adásnak, amíg nem találják meg az okát annak, miért romlik a túlélési esély az életkor előrehaladásával. Miért okoz hirtelen (nem várt) halált egyes fiatal, egészséges embereknél. Miért lehet átesni rajta szinte tünetmentesen is. Van itt egy nagyon sötét talány, amit meg kellene fejteni.

  44. 28 dajtás
    „Te hiszel még abban a mesében, hogy jó szándékból meg akarják menteni az életedet? ”
    Én nem abban hiszek, hogy puszta emberbarátságból akarják megmenteni az életemet, hanem azért, mert ebben van közös érdekük – velünk.
    Egy társadalmi összeomlás őket is maga alá temetheti, politikailag és gazdaságilag is.
    Ellopni is csak azt lehet, amit a gazdaság megtermel.
    És az csak a ráadás, hogy még egy bőrt le lehet húzni róla, ha ez üzletileg is megéri…
    Az oltás nem csak a kisembert mentheti meg, nagyobbak is belehalhatnak, látod, még egy fideszes kórház főigazgató is így járt…
    Nekem az tűnik természetellenes megközelítésnek, hogy ne akarnák az embereket megmenteni.

  45. 50 – huban:
    Az ember fogyóanyag. Első a gazdaság, aztán azok, akik a gazdaságon belül kihasználhatók. 65 felettiek csak a szavazatért kellenek.

  46. 49. Tibor ‘Bá
    „Csak nem te vagy az a “hülye vagy fiam, csak nem forogsz”?”
    Áááá… nem hiszem.
    Csak épp megkérdőjelezem az amúgy biztos nagyon hiteles brazil forrást.
    Persze, lehet hogy igaz hír. Baraziliában valszeg a jóltáplált, rendezett életű hajléktalanok mennek el gyógyszerkisérleti fehéregérnek.

  47. Re:50
    Ez a te szemszöged, de onnan föntről kicsit más is lehet.
    Mi a magunk ~7,5mrd emberként csak kolonc vagyunk számukra, és valljuk be, mennyi az az ember, aki valóban szükséges is a működéséhez?
    Biztosan nem 7,5mrd ember…
    Innen kell elindulni, és ezért nem érted a logikájukat.
    A jelenlegi hatalmi elit „Majd jól megmentünk” propagandája mögött pedig erősen kérdéses, hogy milyen motiváció van.

    Re:51 Tibor bá’
    A vírusra hivatkozva bevezetett Orwelli diktatúrában már a „nyuggerek” sem kellenek szavazat szerzésre… 😉

  48. 52 -Reinkarnátorr:
    A fehéregér egy 28 éves orvos volt, akit az angolok szervezetek be. Most már a magyar hírportálok is lehozták. Bármit meg lehet kérdőjelezni, de minek? Egyszerűbb ha átlépsz rajta a hitednek megfelelően, és akkor nem bosszantasz másokat.

  49. Re:55 n/a
    Nyilván hogy placebót kapott, nem is kaphatott mást, ez egyértelmű egy több mrd dolláros biznisz bedőlésének lehetősége esetén… 😉

  50. n/a
    Tehát akkor nem a vakcinától halt halt meg.
    Talán , ha a szövegemet értenéd, nem „állatkerteznél”, amit használhatnál mondjuk…..

  51. Kedveseim!
    Hogy a kép teljesebb legyen: „A tesztprogramban való részételével kapcsolatban az O Globo című brazil lap és a Bloomberg hírügynökség meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a férfi egy olyan tesztalany volt, aki placebót kapott mint a kontrollcsoport tagja, nem pedig az oltóanyagot. Ezt azonban más hírforrás egyelőre nem erősítette meg.
    Én angol hírforrásokból dolgotzom, nem brazilból. Félő, hogy ez útóbbi a kacsa.

  52. 57. Reinkarnatorr
    Egy tisztességes vakcina teszt esetén csak a legvégén derül ki (és még akkor sem nyilvánosan), hogy ki kapott placebót és ki hatóanyagot. Menet közben még a tesztelést végző orvosok sem tudják! Ezért ez vagy nem tisztességes teszt, vagy hazudnak, de mindkét esetben életveszélyes lesz az elkészült vakcina.

  53. 59. az hogy meghalt az elég végső állapotnak tűnik. Másrészt egy vakcina sem lesz száz százalékos, tehát még ha nem is placebot kap, akkor is meghalhat a fertőzésben, csak ezt nem lehet jól kommunikálni, mert az egyszeri parasztok azt várják el, hogy minden 100%-ban működjön. Hamadrészt a haláleseteknél biztos rögtön ellenőriznek mindent, hogy ha kell, akkor azonnal leállítsák a programot. Negyedrészt a kutatásba fektetett milliárdok és az elvárt hozamok miatt simán lehet, hogy mindenki hazudik, meg elkendőzi az igazságot, tehát nem lehet hinni senkinek. Welcome to the postmodern brave new world! Na, ebből kellene várat építeni.

  54. Tibor Bá’, Gabiiii ok. Értem.
    Magam is voltam gyógyszerkisérleti-fehéregér egy nemgazdag élethelyzetemben 97’ben.. 100 $-t kaptunk naponta (14 nap). Napi 1 kis fehér tabletta, naponta
    vizelet, vérvizsgálat, orvos kérdezte jól vagyunk-e. Bentlakásos, de elég laza volt, kártya dominó, dobókockázás, vagyis 2 hét nyelvtanfolyam. 14 nap után mindenki hazament, ujabb két hét után egyszeri vizsgálat, aztán ujabb 30 nap múlva megint egy, per 100$. Úgy tudom senkinek se lett baja.
    Na. Kb. 15-en voltunk 2/3 -ad tuti drogozott régebben, csöveztek, ilyesmi. Ezért írtam, hogy hátha kokózott, a brazil fehéregér. 🙂
    Én is kamu social securityvel voltam, csak hogy tiszta legyen, hogy is megy ez….

  55. A vakcina gyártó független bizottságtól tette függővé a folytatást. Megkapták a zöld utat.

  56. Meghalt egy tesztalany. Placebótól vagy a vakcinától. De hányból egy? Tízből? Harmincezerből?

    Ha harmincezerből egy meghal, de a többi immunis lesz, akkor az még mindig lehet egy jó vakcina!

  57. Re:62 Tibor bá’
    Erre mondom én azt, hogy van az a pénz, amiért már korpásodik az ember haja, főleg ha kopasz… 🙂

    Ezek után csoda, ha a konteósok még többet konteóznak?

  58. 56 dajtás

    „Nyilván hogy placebót kapott,…”
    A hír valóságtartalmát nem minősítem. Aránytalanul nehéz volna a megbízhatóságát ellenőriznem.
    Erről a véleményemet nem akarom elmondani, mert félek megzavarnám sok ember nyugalmát.
    Reinkarnátorr sok hibát, formait is elkövetett. Idézett, de a forrást nem jelölte.
    Nem ismeri az idézés szabályait?
    Nekiment a gazdának. Nem védem, csak megállapítom hogy ez hiba volt.
    Nincs tisztában a státuszával?

    Mások is FOLYAMATOSAN követnek el hibákat, a blog így haszontalan.
    Inkább csak szintfelmérésre jó.

    Letisztul ez, a vírus megoldja. Aki rosszul méri fel a helyzetét az megy a levesbe.

  59. Re:65
    Csak az nem hibázik, aki nem csinál semmit, és mivel végletekig manipulált a vírus kérdés pro/kontra, ezért kb „tisztán” látónak kell lenni hozzá, hogy az ember kiválogassa a valós tartalmat.

    Hogy kicsit megkavarjalak még jobban. Ismered a „munkásságomat” így nagyon jól tudod hogy az ezoterika, vagy a transzcendens világ nem áll távol tőlem annak ellenére, hogy abszolút műszaki pályán mozgok. A vírus kérdést ezen a téren is megvizsgáltam, és még itt is ellentmondásos infókat kaptam, mert annyira meg van zavarva a tudati mező. A zavarás viszont egy dolgot biztosan jelez, sok a hamis kártyás, ergo senkinek nem lehet hinni.

  60. Ha már jég. Nagyon nem akar elindulni a jegesedés az északi tengeren. A jégkiterjedés 1 millió m2-vel kevesebb az ilyenkor szokásosnál, még soha nem volt ilyen alacsony ezen a napon (5.3m2).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük