(3341) Miért nem szabad a svéd nyáj immunitást átvenni

Tibor bá’ fordítása online

 

Szerző:  The Indicter kelt October 12, 2020

Összefoglaló:

Talán a legfontosabb adat, hogy a svédeknél 571 halott volt egy millió lakosból. Ez a szomorú adat, a gazdaság fenntartásának az ára, ami a norvégekhez viszonyítva tízszeres halál. Megérte? Megérte volna, hiszen főleg inaktív idősek múltak volna ki az idősek otthonából, de (és ez a szomorú valóság) a gazdaságuk éppen olyan mértékben esett vissza, mint például a norvégoknál. Emberáldozás a semmiért.

Mi most ugyanitt tartunk. A gazdaság fennmaradásának érdekében például nem zárjuk be az iskolákat. Miért? Mert, ha a gyerek otthon marad, akkor egy szülőnek is otthon kell maradni (ha nincsenek nagyszülők). Az otthon maradt szülő nem megy be a gyárba termelni. (ha nem fizikai munkás, akkor lehet HOME OFFICE dolgozni). Tehát az iskola nyitva marad, és a szülők mennek dolgozni. Az iskola viszont ragyogó hely a fertőzés átadására, mert a fiataloknál a fertőzés rejtve marad. A gyerek tehát hazaviszi a fertőzést és átadja a szülőknek. A beteg szülő vagy otthon marad, vagy a kórházba kerül. Egyik esetben se termel. Ott vagyunk, ahol a part szakad. A gazdaság bukdácsol + sokkal több a fertőzött, mint lenne, ha védekeznénk. Vagyis futni a svéd modell után kifejezetten hátrányos. Akkor mégis miért tesszük?

Nyáj immunitás

A Svéd Népegészségügyi fő epidemiológus Ander Tegnell mondta, „ha bezárjuk az iskolákat, akkor a munkásállomány 25 százalékát elveszítjük” (a szülőknek otthon kell maradni). Ehhez hozzátette: „a nyáj immunitás az egyetlen dolog, ami végén leállítja a vírus terjedését. A nyáj immunitás stratégia szerint, hagyni kell, hogy a vírus végigsöpörjön a társadalmon. Az iskolák nyitva tartása miatt a nyáj immunitás gyorsabban elérhető.” (2020. március 15.)

A svéd nagykövet Amerikában kijelentette, hogy májusra Svédország eléri a nyáj immunitást. Sajnos ez 5 hónappal később se következett be, és a svéd gazdaság pont akkorát hanyatlott, ha nem többet, mint a vesztegzárat bevezető szomszédok.

Az alanti epidemiológiai jelzőszámok feltárják a svéd modell hibás, hogy ne mondjam hátborzongató eredményét. Aminek egy üzenete van: Ne kövessétek.

Ország               megbetegedett        halottak   halott/millió

Dánia                 30,379                          663            114

Finnország      10.929                          346            63

Norvégia           14.669                          275            51

Svédország       96.145                          5.883       571

Az ország hatékonyságát egy másik mutató, a CFR jelzi (halálos esetek aránya), ami azt mutatja meg, hogy a megbetegedett emberek hány százaléka halt meg. Ez

Dánia esetében        2,18

Finnországnál           3,16

Norvégiában             1,8

Svédországban        6,11

Nálunk                        2,46

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

89 gondolat erről: „(3341) Miért nem szabad a svéd nyáj immunitást átvenni

  1. Kár ezeket a statisztikai adatokat csócsálni!
    Ismerjük a mondást: “csak annak a statisztikának hiszek, amit én hamisítottam”.
    Ezekhez a “borzasztó” adatokhoz, miért nem teszik oda az előző tíz év halálozási adatait? Mennyi a természetes haláleset és ebből mennyi a kovid gyanús?
    Nem kétlem a vírus létét, de az adatközlésekben sumákság van.

  2. 1: Hanyistók:
    Neked meg a képességeidben…

  3. Ma reggel mondták a rádióban (tudom, hazudnak 🙂 ), hogy az előző négy év átlagához képest idén tavasztól több tízezerrel többen haltak meg Európában

  4. 2. Horváth Csongor
    Köszönöm!
    3. hargi : Köszönöm az adatokat, így már értem és minden világos lett! Tévedtem.

  5. „Mintegy 170 ezerrel több haláleset történt 2020 márciusa és júniusa között Európában az elmúlt négy év ugyanezen időszakához képest, olvasható az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) hétfői közleményében, a különbség fő oka pedig nem más, mint a koronavírus-járvány.

    Az Eurostat 26 uniós tagország halálozási rátája alapján megállapította, hogy az utolsó négy év átlagához képest a legkiugróbban eltérő – 36 ezer – halálesetet március vége és április eleje között regisztrálták az unióban.”

  6. 3: Kevés! Többször annyian vagyunk a Földön, mint kellene, és 75 millióval szaporodunk évente. Az egyensúlyhoz ennél jóval több kell!

    És főleg azokban a népességekben, akik semmit nem tesznek hozzá a világhoz, viszont szaporodnak, mint a nyulak. Ahhoz viszont egy másik vírus kellene…

  7. Re 7

    Van ott is elég vírus (pl. Ebola), csak arról kevesebbet hallunk ,mert nem nálunk van

  8. Szerintem azért árnyaltabb a kép:
    Pillanatnyilag Svédország csak a 16. helyen áll az 1 millió főre vetített halálozásban, az 1 millió főre vetített esetek számában pedig csak a 49. helyen.
    Mellesleg a magyar CFR május közepétől szeptember elejéig magasabb volt a svédnél.

  9. Tavasz óta megváltozott a szemlélet. Akkor betojás volt, tartottak az egészségügy összeomlásától.
    Azóta kiépítették a rendszert, a jelenlegi, vagy valamivel magasabb szinten kezelni tudják. Biztosan lejjebb lehetne szorítani a fertőzésszámot komolyabb korlátozásokkal, de mint az olasz miniszterelnök mondta, a gazdaság már nem bírná ki.
    Miután a vírus nem fog a közeljövőben eltűnni, erre kell berendezkedni.
    A svédek ráfaragtak, egyedül semmi értelme sem volt a különcködésüknek, a gazdasági visszaesés a többiek miatt őket is érintette.
    Most az az általános fertőzési szint, ami nálunk is van, illetve vannak olyan országok, ahol sokkal magasabb. Nem ismerem az adatokat, de a hozzá tartozó halálozási szint viszont kevesebb lehet, mert azóta tapasztalatot szereztek a betegek kezelésében.

  10. Gyerekem első osztályos. Az iskolájában hivatalosan még nem volt koronás, de rajtunk múlik, bejár-e, vagy otthon tanul online, Nagymama vigyázna rá. Most a legfontosabb neki az iskolaélmény, ezért mi hazardírozunk az elkapással.
    Az irodát is visszük, a több pénz miatt, amíg lehet minél később home office-ozunk. Ott is hazardírozunk a korona elkapással. Gondolom, sokan hasonlóan vannak.

  11. 11. Reinkarnatorr,
    Ma épp ezen agyaltam. Mi lehet az a járvány okozta helyzet, aminek kockázatát olyan magasra értékeli a magánemberek nagy hányada, aminél elkezdődik a tömeges önkorlátozás. Jelenleg közelében sem vagyunk ennek a billenőpontnak.

  12. 12. Károly
    Hát igen. Már nem vagyunk annyira beszarva, mint tavasszal, mikor három hónapra teljesen elsáncoltam magunkat. Ha így tennénk, surmó-kocka maradna a gyerek, nem épülhetne tavasszal üvegház, napelem stb. Hátha nem kapjuk el. 🙂

  13. Re 12

    Tavasszal szinte semmit nem lehetett tudni a vírusról, a legkülönfélébb rémhírek terjedtek. Azóta több a konkrét információ, esetleg személyes tapasztalatok (pl. ismerősöktől), így az ember jobban helyén tudja kezelni. A „digitális” oktatás hatékonyságát első kézből tapasztaltam a gyerekeimnél, köszönöm, nem kérek belőle. Inkább maszkolunk, kerüljük a nagyobb létszámú összejöveteleket, pl nem megyünk moziba, színházba. Szabadba kijárunk, akár társasággal is. A szűkebb ismeretségi körrel is tartjuk a személyes kapcsolatot (nyilván nem a veszélyeztetett csoport tagjaival). Még nem tudom, mikortól zárkóznánk be…

  14. Hogy a svéd modell bevált-e, vagy sem az attól függ, hogy majd a végső számadásnál hogyan alakulnak a számok.
    Ők azt állították, hogy a többi országban sem lesz kisebb az áldozatok száma, csak időben elhúzódva.
    Ez persze csak abban az esetben lehet esélyes, ha nem telítődik közben az egészségügyi rendszerük, és ez nem eredményez többlet halottakat a jól védekezőkhöz képest.
    De még ebben az esetben is fennáll a lehetőség, hogy a jól védekezők hamarabb jutnak a hatásos oltáshoz, minthogy elérnék a svéd számokat, és így nyertek azzal, hogy fékezték a terjedést…

  15. Szerintem a svéd modell sokkal hatékonyabb lett volna gazdasági szempontból mint a bezárás.

    Persze, hogy semmit sem ért egy globális világgazdaságban, bezárkozó Európával, -szomszédokkal, gyengélkedő szállítmányozás mellett.
    Szerintem nincs jó válasz.

  16. Re:12
    Akkor ha egy lépcsőházban elvisznek hetente egy halott időst/akárkit, illetve ha a lakott utcában minimum 1 ember meghalt a korona vírus miatt.
    Akkor garantáltan besza-behu lesz, és mindenki bedeszkázza még az ablakot is.

    Családomban volt egy tömeges fertőzés, senki se került kórházba, otthon szépen kifeküdték, és ma már dolgoznak. Ebből az átlagember azt a következtetést vonja le, hogy túl lehet élni, nagyobb a füstje, mint a lángja, ergo mehetek dolgozni/gyerek mehet a suliba, mert ki lehet bírni. Csoda ha senki sem akarja magára zárni az ajtót?

    Plusz arról elfelejtenek beszélni, hogy a napi statisztika valós pozitív fertőzöttek száma mennyi, mert a mai metodika egy nonszensz, mindig csak az új pozitívra tesztelteket, vagy a szumma pozitívra tesztelteket mondják, ami nyilván moton növekvő érték, a valóság ezzel szemben az, hogy a gyógyult negatívokat soha sem vonják le ebből, külön értékként kezelik azt. Nyilván kiszámolható nyolc általánossal a valós napi fertőzöttek száma, de az 1 bites választót a minél nagyobb számokkal lehet beszaratni, és valljuk be ez is a cél.

  17. 33 évesen vitte el a koronavírus a koronavírus-tagadó ukrán testépítő-influenszert. Nem volt krónikus beteg. Makk egészséges volt. Dmitrij Sztuzsuk akkor hitte el, hogy létezik a betegség, mikor már maga is elkapta, majd belehalt.

  18. A mi településünkön állítólag 40%-al haltak meg többen az utóbbi évtized adaihoz képest és még nincs vége az évnek. Ezek persze nem hivatalos adatok, csak egy bennfentes ismerősöm mondta. Hogy pontosan mi az oka, az jó kérdés, mert nincs túl sok, hivatalosan is covidosnak mondott elhalálozás.

  19. 18 Tibor bá: a szomszéd faluban egy távoli ismerősöm 29 évesen halt meg, a múlt héten temették. 3 hetet volt az intenzíven, azelőtt ő is hisztinek tartotta ezt a járványt, de az intenzív előtt még figyelmeztette az ismerőseit Facebookon, hogy ez nem vicc.
    Alapbetegségről nem tudok pontos infókat, ha volt is valami betegsége, nem volt nagy dobra verve.

  20. 4: Hanyistók:
    Bár a statisztikát illető kritikádat osztom, az első hozzászólás egészének mondanivalója, mondhatni a felütés, rögtön egy vírusszkeptikus álláspont. Azt gondolom, aki ennyi idő és tapasztalat után is itt tart, az rászolgált arra, hogy minősíthessék/minősíthessem.

    Amúgy elnézést kérek, a másik poszt történelmi tényállását firtató érdekes megközelítésed, és a fentiek szerint sugárzó mai vezérvéleményed alapján hirtelen hoztam meg a döntést a megjegyzés beírására!

  21. Re:18
    Az egy ukrán srác, nem hazai „bika”. Megjegyzem a testépítés és egészség nem feltétlenül szinonim fogalom. „Kis” izomtömeg növelésért képesek elég sok galádságra, kezdve a „növi” hormontól kezdve, mindenféle szintetikus vackokig…

    Egyszerű a logika, ha direkt rokonságban/szomszédban nincs halott, az kb nullával egyenlő a fejekben a potenciális veszély. Annyira lejáratta magát már a hivatalos tájékoztatás, hogy az emberek jelentős része csak a saját szemének hajlandó már hinni.

  22. A nyáron még az volt az általános, hogy „kamu az egész, én még nem is hallottam olyanról, aki megkapta volna, meg még az ismerőseim sem.”
    Az utcában, nem messze tőlünk, az iskolás nagylány néhány hete elkapta, ki is rakták a kapura a piros címkét. Ő nem mászkált el, de a szülei ugyanúgy jártak dolgozni, meg a testvére is a suliba.
    A fiamék cégénél nemrég elrendelték a Home Office-t, mert egy 57 éves nő elkapta és bejött dolgozni. Alig mentek vissza, jött a hír, hogy meghalt. Erre betojtak és már a dolgozók követelték az otthoni munkavégzést.

  23. Ismeretségi körben volt/van négy eset, egyik se súlyos, de minden érintett fiatal vagy középkorú, egészséges ember. Volt, aki minimális tünetekkel megúszta, de olyan is aki kb egy hétig elég rosszul volt, de kórházba egy se került.

    Re:18

    A testépítők (tisztelet a kivételnek) nem az egészséges életmódjukról híresek, általában tönkrevágták a májukat, mert minden szart beszednek, hogy „épüljenek”

  24. A fő populista irányvonala, és mi is ezért követjük ezt a metodikát, csak némileg lightosabb formában!

    Keményen nekiment Donald Trump elnök Dr. Anthony Faucinak, az ország első számú koronavírus-szakértőjének. Az elnök úgy fogalmazott, hogy a doktor egy „katasztrófa” és „valószínűleg egy idióta”, majd hozzátette: az amerikaiaknak már elege van a koronavírusból. „Az embereknek elege van már a Covidból. Az embereknek elege van már abból, hogy folyton Faucit kell hallgatniuk, meg ezeket az idiótákat, akik rosszul fogták meg a dolgot” – mondta Donald Trump egy kampány-telefonhívás során a CNBC forrásai szerint.

    Trump szerint mindenkinek elege van a koronavírusból, a járványügyi tanácsadója pedig egy idióta
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201019/trump-szerint-mindenkinek-elege-van-a-koronavirusbol-a-jarvanyugyi-tanacsadoja-pedig-egy-idiota-453620

    Ami pedig jelenleg nálunk van az nem a Svéd-modell, ez annál sokkal lazább járványügyi protokoll mint amit a svédek ebben az évben valaha is alkalmaztak. És mivel OV Trump fanbázis jeles képviselője, ugye nincs B opció, ha nem Trump nyer, így egyre inkább másoljuk az amerikai elnök járvánnyal kapcsolatos módszerit, metodikáját.

  25. 25 – Python:
    Megkérdeztél Trumpot, ha ennyire nincs megelégedve Dr. Faucinnal, akkor miért nem váltja le? Válsz: Már 350 éve itt van, nincs hozzá kedve. Remélem a pasi november 3-án veszíteni fog.

  26. Azért a mi miniszterelnökünk nagyságrendekkel összeszedettebb és értelmesebb Trumpnál. Minden hibájával együtt.

  27. 18. Tibor bá’
    „33 évesen vitte el a koronavírus a koronavírus-tagadó ukrán testépítő-influenszert. Nem volt krónikus beteg. Makk egészséges volt. Dmitrij Sztuzsuk akkor hitte el, hogy létezik a betegség, mikor már maga is elkapta, majd belehalt.”
    Ebben a mondatban több a hazugság mint az igaz tartalom.Ez megint csak a bulvármédia hisztéria keltése.
    „FAKE NEWS! Nem „járványtagadó” volt, hanem szívbeteg az elhunyt 33 éves ukrán testépítő”
    https://kilonem100.blog.hu/2020/10/19/fake_news_nem_jarvanytagado_volt_hanem_szivbeteg_az_elhunyt_33_eves_ukran_testepito
    Mellesleg ahogy írták már: „A testépítők (tisztelet a kivételnek) nem az egészséges életmódjukról híresek.”

  28. Azt azért hozzá kell tenni hogy ennek több vetölete van.Tiborbá aki nyugdíjas ő a biztosnágot tartja szem előtt és ez lenne az elsődleges neki.Viszont magyarországon sok ember él hónapról hónapra fizetéstő fizetésig cérnaszálon lógva. Ha mondjuk egy nagyobb korlátozás lenne nemtudom lehet megszűnne több 10ezer ember munkája amit lehet hogy nem akar a kormány, mert az ő szemszögéből lehet rosszabb lenne 100-500 ezer munkanélküli.Nekem szerencsére van tartalékom,de pl. nézzük meg a duna house barométert https://dh.hu/barometer, ha jól értelmezem az emberek 99%-a hitelre vesz lakást átlak kb. 15 milla a hitele.Namost fizetés mellett is sokan épphogy kijönnek( persze kell az új wv golf is) , ha bedőlne sok munkahely akkor az sokmindent húzna.Így gondolom egyenlőre ezt választja a kormány.Mondjuk csak az tudja átélni aki tapasztalta hogy milyen szar lehet úgy élni hogy fizetésig van még 10 eft-od, hiteled van, és nem tudod hogy lesz e munkád.

  29. Mindenesetre az megfigyelhető hogy a reggel munkába menet annyi az autó azutakon ahol lakom mint pesten.Már frászt kapok ettől, autó autó autó.Egyenlőre még nem indulatak meg az ingatlanárak lefelé tehár kis esés (10%) sem nemhogy egy igazi recessziós beszakadás.Sőt az új CSOK felújítás támogatás kedvezmény miatt majd azt mondják az ingatlanok értéke tovább nől,az építőanyag árak tovább nőlnek. Valahogy az elején még mi sem gondoltuk volna hogy a vírus így fog kibontakozni hogy közben fut fel a gazdaság.Az elején azt hittük hogy üres utak , üres bevásárlóközpontok lesznek majd mint az elején amikor volt a bolti roham, azt hittük nem lesz áram Aztán majd ha nem várnánk lehet akkor lesz valóban recesszió de nem kicsi hanem nagy.időnként és gyertyafénynél olvashatunk könyveket munkanélküliként mert minden megál.Ahhoz képest eddig emelkedőben van a gazdaság, noha ez betudható a kormány lakásfelújítási csomagjának is ami olaj volt a tűzre , de mindenesetre érdekes időket élünk.

  30. Andrew, lesz még olyan is, csak annak nem a vírus lesz az oka!

  31. 30 – Andrew:
    Aki tartalék felépítése nélkül milliókat vesz fel lakásra, autóra megérdemli a sorsát. Most azért dögöljek meg, mert ő eladósította magát? Mert előtakarékosság nélkül, mindjárt a diploma után kiskirály módján akart élni? Én mg 5 évet vártam egy rohadt Trabantra. Ugye érthető, ha nem szimpatizálok?

  32. 32: Senki nem akarja, hogy megdögölj! Maradj szépen otthon és egészségesen!

    De ahhoz, hogy akár a futár házhoz tudja vinni neked az ennivalót, akár hogy a csapból víz folyjon, hogy megjöjjön a nyugdíjad, és el is tudd költeni, ahhoz mindhez működnie kell a gazdaságnak.

    Te magad is kifejtetted sokszor, hogy a kisember élete mennyivel könnyebb volt Kádár alatt. Ha nem is saját lakás, de megfizethető tanácsi mindenkinek jutott. Mindenki el tudott menni nyaralni minden évben. Ma milliók nem tudnak. Ezek a milliók nem egy kis kényelemről mondanak le, ha kimarad egy fizetés vagy megszűnik az állás, hanem éhezni fognak.

  33. 33: Ábel:
    Aki ma pályakezdő fiatal, esetleg van még diákhitel törlesztő is mögötte, s első a munkavállalói listán, akit leépítenek, vagy hazaküldenek, annak tényleg az élete múlhat a vírushelyzet megoldásán, akárcsak a Tiborbához hasonlóan aggódó nyugdíjasoknak.
    Én belátom, sokan tényleg nagyon nehéz helyzetbe kerülhetnek emiatt!

    Éppen ezért tartom nullának a politika és a járványügy intézkedéseit, mert mondjuk az iskolákra vonatkozóan ennyi idő alatt már rég kidolgozhattak volna egy működőképes javaslatot, amelyben a kecske is jóllakik és a káposzta is megmarad. Nem látom be, mi hátrány származhatna abból, ha kéthetes váltásban mennének a konzultációs tanórák és a digitális tanórák (A-B hetes keresztváltásban), amihez a pedagógusok munkarendjét is igazítani lehetne. Ebből akkora lemaradás és probléma nem kerekedhetne, mint tavasszal, de a járvány terjedését érezhetően fékezné.

    Szintén kíváncsi leszek, az őszi szünetben hány sanyarú sorsú magyar családocska indul majd meg fene nagy unalmában és jólétében a welness szállodák felé, mert nekik ez jár… Az ilyesmit kellene megakadályozni, meg a stadionos rendezvényeket, nem azokat a kérdéses hatékonyságú szabályokat erőltetni, amelyek nem megfelelő alkalmazása több hátrányt jelent, mint amennyi hasznot egyáltalán hozhat.

  34. 32. Tiborbá
    Én nem védem a hiteleseket, így van megérdemlik.De a vezetés gondolom olyan szálon gondolkodik hogy minél több szavazója legyen.Egyébként érdekes és nagy a kontraszt mert sok házat látni lerohadni,elég sokat újítanak fel , látszólag úgy néz ki van pénz,de közben nagy része hitelre megy csak hát előjön az hogy az asszonynak ilyen térkő kell olyan burkolat és ugye nem lehet nemet mondani.
    31. Ábel
    Mire gondolsz mi fogja okozni szerinted?

  35. 21. Horváth Csongor
    Ne kérj elnézést, igazad volt. Másképpen is fogalmazhattam volna az első hsz.-ban.
    Én azt szűröm le a vírus kapcsán, hogy az idősebb korosztályra tényleg veszélyes, ha elkapják, mivel nekik már nem úgy működik az immunrendszerük mint egy fiatalabb embernek. Tudok most egy esetről, ahol egy 50 év körüli infektológus orvos kapta el a kórt. Kiváncsi leszek a kórlefolyásra!
    Aki viszont azt allítja, hogy világszerte (így nálunk is)a tájékoztatás és a “számháború” korrekt mederben folyik, az vegye le a szemellenzőt!

  36. Re:32
    Nekem ez a Covid helyzet kezd olyan lenni, mint anno a háborúba lehetett a hátország élete anno. Az élet nem állt le, gyárak működtek, emberek éltek akkor is, miközben a távolban hullottak az ifjak, és az erősek.
    Ahhoz hogy a társadalom ne omoljon össze, kénytelenek vagyunk dolgozni(akkor is ezt tették), és itt van a lényeg most is, hogy mi az a határ, ami még elfogadható kockázatokkal kibírható.
    Bőrünkre megy a teszt, de maga módján teljesen logikus, mert a teljes bezárkózás kb harakiri lenne mind gazdaságilag, mind társadalmilag.

    Neked Tibor bá’ nem megdögleni, hanem szorgosan kell szedni a D-vitamint, hogy még öt év múlva is tudd Orbánt szidni… 🙂

  37. Jön a tél. Az immunrendszer egyre gyengül. Vakcina 2021 május-június előtt nálunk nem lesz. Gyógyszer nincs. Próbálgatnak szereket, valakinél bejön, másnál nem. Jön az influenzaszezon. 160 nap van jövő március végéig. Ezüstvasárnap, aranyvasárnap, bevásárlási rohamok, karácsony, szilveszter, egészségügyben dolgozók csökkenő létszáma. Sok a cukorbeteg, a magas vérnyomású, az elhízott. Bölcsödék, óvodák, általános iskolák folyamatos működtetése nagy kérdőjel.
    Mikor abból a nagyon kevés tanár közül betegszenek meg jópáran, akkor a megmaradt létszám legfeljebb gyerekfelügyeletet tud tartani, de nem tanórát.
    Ismerős angoltanárral, matekot és kémiát taníttatnak. Már a tanévkezdés így indult.
    Hól és mikor fog elszakadni az a bizonyos cérna?

  38. 33 – Ábel:
    Nekem nem kell házhoz szállítani semmit, ami kell azért elmegyek, de a bevásárlás közben maszk nélkül szembejövő fiatal ne köhögjön a pofámba, mert ezt semmi se tiltja.

  39. 34 Az igaz, hogy lehetne óvatosabban is, több ésszel kezelni a helyzetet.

    35 Az igazi nagy bajt a bioszféra összeomlása fogja elhozni. Most néztem meg Attenborough legújabb filmjét. Ajánlom mindenkinek. Aki itt szokott olvasgatni, annak nem lesz annyira sokkoló újdonság, de így is érdemes megnézni, nagyon jó!

  40. 40 A maszk nélküli vásárlásért komoly büntetés jár, és a boltot is becsukják, ha eltűri.

  41. Az elmúlt évtizedek influenza járványai Magyarországon. Ezt követően beszéljünk arról, mennyire komoly a mostani „pandémia”. Nem tagadó vagyok, félre ne érts, mert hiszem, hogy létezik vírus és embereket öl meg. Ahogy sok más vírus us. Ahogy például a lentebb is látható influenza – amit sokan megfázással kevernek meg Kalmopyrinnel akarnak otthon kezelni.
    Az influenza HALÁLOS betegség. Egyelőre (még) halálosabb, mint a jelenlegi sztár.

    (évszám, jelentett beteg (ezer) ebből halott (ezer)
    2001: beteg: 228 e. Halott: 16 e.
    2003: beteg: 435 e. Halott: 30 e.
    2004: beteg: 132 e. Halott: 9 e.
    2005: beteg: 291 e. Halott: 20 e.
    2006: beteg: 93 e. Halott: 7 e.
    2007: beteg: 200 e. Halott: 14 e.
    2008: beteg: 231 e. Halott: 16 e.
    2009: beteg: 323 e. Halott: 23 e.
    2010: beteg: 401 e. Halott: 28 e.
    2011: beteg: 328 e. Halott: 23 e.
    2012: beteg: 199 e. Halott: 14 e.
    2013: beteg: 198 e. Halott: 14 e.
    2014: beteg: 481 e. Halott: 32 e.
    2015: beteg: 513 e. Halott: 38 e.
    2016: beteg: 261 e. Halott: 18 e.
    2017: beteg: 466 e. Halott: 33 e.
    2018: beteg: 433 e. Halott: 30 e.
    2019: beteg: 389 e. Halott: 27 e.
    2020: c o v i d fertőzött eddig összesen: 25.980 fő.
    Ebből gyógyult: 9683 fő. (37%)
    Halott összesen: 933 fő. (3,6%)

    Annyit még hadd tegyek hozzá, hogy az érvekkel és nyiltan beszélőket tagadónak nevezik és igyekeznek őket ellehetetleníteni. Ez egy újfajta betegség, ami sokkal, de sokkal keményebb lesz pár éven belül. Amikor beírsz valamit az FB-ra a jelenlegi sztárvírussal kapcsolatban és az ellenkezik a hivatalos hazugságokkal, aztán megjelenik nálad a TITKOSSZOLGÁLAT, akkor ott gond van.
    Annak idején a Gestapo kegyetlen volt.
    Pár éven belül azt fogod mondani, hogy kezdő kislányok voltak ahhoz képest, amilyen világot teremt számodra a kormányod. Persze, most haragszol rám, amiért ezeket írom és azt gondolod, maszkot sem viselek…

    Mindig a megvezetettek lesznek többen. Hiszékeny emberek (és most semmit sem írok az agyi kapacitásról) mindig többen lesznek, mint a gondolkodók. Az ukrán testépítőről más már megírta, mi volt a története. Szívelégtelenségben halt meg, felmelegített tesztje természetesen POZITÍV lett.
    Ha felakasztotta volna magát, akkor is COVID-ban halt volna meg szegény. Béke poraira.

  42. 43. Tom Bobb,

    „2019: beteg: 389 e. Halott: 27 e.”

    Tehát tavaly az influenzába a megbetegedettek több, mint 7%-a belehalt?
    Milyen marhaság ez?
    De az egész adatsor kb. ugyanez.
    Nem te vagy véletlen megvezetve?

  43. Egyébként nem kell félni, hogy komolyabb lezárások lesznek. Ugyanis a politikai, hatalommegtartási szempontok előbbre valók Orbánnak és fideszes holdudvarának, mint az élet védelme.

    „Tavasszal írtunk arról, hogy a miniszterelnök elsősorban a vírus gazdasági következményeiben lát politikai kockázatot. Orbán nem az egészségügy megroppanásától, hanem attól tart, hogy egyes szektorok hirtelen gyengülése és a munkanélküliség megszaladása szavazatok súlyos százezreibe kerülhet 2022-ben. ”

    „Amíg munka van, minden van – mondta a parlamentben, amikor a konzultációra terelődött a szó. Ugyanez az állítás a színfalak mögött, sajátjai körében állítólag úgy hangzott: „Ha leállunk, elúszhat 2022.”
    https://444.hu/2020/09/29/orban-haborus-retorikaval-tuzeli-taborat-2022-re

    Vagyis nem fog lezárni, tomboló járvány ide vagy oda. Én az adatok kozmetikázására számítok. Azaz hazudni fognak és az áldozatok számának jó részét le fogják tagadni.

    Ha Orbánnak választania kell 20-30ezer, (de akár 50-60 ezer) halott és a szavazatok százezreinek elvesztése között, akkor az előbbit fogja választani.

  44. 43 – Tom Bobb:
    Általában elfogadott nézet, hogy a szezonális influenza mortalitása egy ezrelék körül van világszerte. Ez azt jelenti, hogy ha 2001-ben 228.000 beteg volt, akkor a halottak szám 228 körül lehetett, nem pedig 16.000, ahogy te írod. Amit összehordtál, az egy oltári nagy ökörség, illetve hamis hír terjesztése. Ezzel szemben a COVID-19 járvány mortalitása Magyarországon 2,5 % körül van.

  45. 45 – Gyarmathy:
    Azt elhiszem, hogy Orbán be van szarva, de ezt nem tudja megúszni. Ha szabadjára engedi a vírust, akkor a dolgozó állományba bekövetkező fertőzések miatt fog leállni a termelés egy része. Okosabb lenne szigorú intézkedések mellett futtatni a gazdaságot és áttérni a digitális oktatásra, mert a gyerekek lesznek a terjesztők a szülők között.

  46. 47.
    Tibor bá,

    persze, hogy nem lehet megúszni. Iszonyatos nagy szar van máris.

    De bármit bezárni csak akkor fog, ha az politikailag hasznos neki, azaz a szavazók többsége is már zárni akarja. (pl. az iskolákat).
    Hogy addig meghal néhány tucat pedagógus, meg néhány száz szülő, nagyszülő? Kit érdekel, amíg a szavazók többségének ingerküszöbét nem éri el.

    Emlékezzünk csak a tavaszi rémhír terjesztők fenyegetésére. Aki akadályozta a járvány elleni védekezést akárcsak szövegeléssel, az komoly retorziókra számíthatott.
    Most mit látunk? Doktori címmel lehet a járványügyi intézkedések ellen lázítani nagy nyilvánosság előtt.
    Miért? Mert a követők százezreit Orbán nem akarja magára haragítani. A járványfáradtak/szkeptikusok/tagadók szavazataira is szüksége van.

  47. 43. Tom Bobb,

    „Az ukrán testépítőről más már megírta, mi volt a története. Szívelégtelenségben halt meg, felmelegített tesztje természetesen POZITÍV lett.
    Ha felakasztotta volna magát, akkor is COVID-ban halt volna meg szegény.”

    Elolvastam az ukrán testépítőről mindegyik hivatkozást, de a saját írását is.
    A csúsztatásod (ordas hazugságod) elképesztő.

    Ennek finomabb formája Cecília mama napi mantrája, hogy meghalt ennyi meg ennyi többnyire krónikus beteg.

    Vagyis védekezik, azt próbálja sugallni, hogy úgyis meghaltak volna. De mikor? 5-10-20 év múlva?

    Ha jobban vigyáztak volna magukra és nem kapják el a covidot, meddig éltek volna?
    Ha az ukrán 33 éves srác jobban vigyáz magára és nem utazgat Törökországba és egyébként is komolyabban veszi a veszélyt, még élne?

    Ez itt a kérdés.

    A magadfajták csúsztatgatásai emberéletekbe kerülnek.

  48. 48. Gyarmathy
    “ A járványfáradtak/szkeptikusok/tagadók szavazataira is szüksége van.”
    Az első kategóriád, a “járványfáradtak” – nagyon jó! Szerintem mindannyian azok vagyunk. Néhányan pedig néha-néha átcsúsznak a másik kettő kategóriába is. 🙂

  49. Mikor a biztonsági öv használatát kötelezővé tette az első ország, így nyilatkoztak a szabadságukat féltők – „Az emberi jogok elleni bűntett”

    „Mindannyian – járványfáradtak – vagyunk” Mindannyian -1. Én egy cseppet sem fáradtam bele.

    43. Tom Bobb,
    Azt ugye tudjuk, hogy az influenzában elhalálozottak számát milyen módon állapítják meg?
    Van az országban néhány figyelőpont. Ezek a figyelőpontok küldenek mintát a betegektől laborvizsgálatra, ha az orvos influenzára gyanakszik. Ha pedig az influenzások száma átlép egy lakosság arányos mennyiséget, akkor minden túlhalálozást az influenzához ír a statisztika. Mindegy hogy -20 fokban háromszázan megfagytak vagy egy buszbalesetben 20-n meghaltak, ők statisztikailag influenzában haltak meg, ha van túlhalálozás. Ehhez mit szólsz?
    Olvastad e a miniszter tavasszal kiadott utasítását a halotti bizonyítványok kitöltéséről? Gyanítom, hogy nem.

    A covid fertőzést nem csak a teszt támasztja alá. A számos jellegzetes tünet mellett a tüdőről készült felvétel is egyedi elváltozásokat mutat. Az egyéb laborvizsgálatok is alátámasztják, covid garázdálkodik e a szervezetben vagy nem.

    Ebben az évben márciustól július végéig a covid elleni védekezés következményeként senki nem halt meg influenzában. Covidban ez idő alatt 597-n. A figyelőhelyek több, mint 22.000 influenzagyanús betegtől küldtek anyagot laborvizsgálatra.
    Vettem a fáradságot és átlapoztam, hogy Magyarországon milyen törvényi rendje van a halotti bizonyítvány kitöltésének. Az nem úgy van, hogy az orvos kénye kedve szerint beírja a halotti bizonyítványba, hogy a halál oka covid.
    Az influenzánál viszont a statisztika így jár el. A halotti bizonyítvány és a túlhalálozási statisztika pedig két külön dolog.

  50. 43: Tom Bobb:
    Erre röviden azt reagálnám, amit a nejem szokott mondani, ha túlzásokba esek:
    „Hülye vagy Fiam, csak még nem pörögsz”!

    Nem, nem a vírusszkeptikus álláspontot továbbra is toló csacsiságok miatt (arra már sokan reagáltak)!
    Hanem ezért a pár mondatért:
    „Annyit még hadd tegyek hozzá, hogy az érvekkel és nyiltan beszélőket tagadónak nevezik és igyekeznek őket ellehetetleníteni. Ez egy újfajta betegség, ami sokkal, de sokkal keményebb lesz pár éven belül. Amikor beírsz valamit az FB-ra a jelenlegi sztárvírussal kapcsolatban és az ellenkezik a hivatalos hazugságokkal, aztán megjelenik nálad a TITKOSSZOLGÁLAT, akkor ott gond van.”

  51. Eddig keveset beszéltek róla, de egyre több tanulmány foglalkozik a Covid-19-betegségen átesett páciensek utóéletével, a várható szövődményekkel. Miután a SARS-CoV-2-fertőzés erősebben érinti az idősebbeket, illetve azokat, akiknek több alapbetegségük van, ezért a kutatások eddig elsősorban rájuk fókuszáltak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint a COVID-19 esetek akár 80 százaléka tünetmentes vagy enyhe lefolyású, és ezért sokan azt hiszik, hogy gyorsan – két-három hét alatt – túl lesznek rajta, és utána sincs miért aggódni. A kutatások azonban azt mutatják, nemcsak a súlyos koronavírusos betegeknek lehetnek elhúzódó tüneteik, hanem azoknak is, akik különösebb viszontagság nélkül kigyógyultak a fertőzésből. Azokról van szó, akik nem tartoztak a rizikós csoportba, mégis komoly és hosszan tartó egészségügyi problémákkal kell szembenézniük, aminek nem látni a végét. Még az enyhe lefolyású esetek is több veszélyt és komplikációt rejthetnek, mint eleinte gondolták.

    Meggyógyultak, mégis hónapok óta szenvednek a szövődményektől
    https://hang.hu/tudomany/2020/10/21/meggyogyultak-megis-honapok-ota-szenvednek-a-szovodmenyektol/

  52. „Meghalt a koronavírussal kezelt nyíregyházi kórházigazgató

    Dr. Adorján Gusztávot október elején szállították Budapestre, mert koronavírus-fertőzése miatt kórházi ellátásra szorult és állapota súlyos lett. Az igazgató 66 éves volt. Adorján Gusztáv a helyi közgyűlés Fidesz frakciójának vezetőjeként szeptember 30-án még részt vett egy bizottsági ülésen.”
    https://telex.hu/belfold/2020/10/21/meghalt-a-koronavirussal-kezelt-nyiregyhazi-korhazigazgato

    Mára 48 halott, köztük a fentebb említett fideszes doktor.

    Ha jönnek nemcsak a számok, hanem a névvel ellátott szomorú történetek, köztük fideszes vezetőkkel, az hogyan fog hatni a svéd modell Orbán által továbbfejlesztett vonalára?
    Belülről(a párton belül) is alaposan megrendülhet a vezér támogatottsága. 2022 még elég messze van, addig még simán meg lehet dögleni.

  53. Kopogtat a titkosszolgálat.
    https://www.facebook.com/snoopdogg/videos/766989553858222

    Vannak orvosok, akik okosabbak nálad, és ők elmondják, hogy nincs semmiféle pandémia.
    https://www.facebook.com/SeresMaria/videos/837198557026085

    De látom, itt mindenki rettegő, maszkolós és pánikolós. Semmi bajom ezzel, mindössze rá szerettem volna mutatni a tyúkok között, hogy ők vannak ketrecben és ha bejön a macska, akkor pusztítani fog – de ezt összesküvés-elméletnek állítjátok be. 🙂 Nincs ezzel semmi baj. Ti azt go ndoljátok, én vagyok a hülye, én pedig… (de hiszen tudod).

  54. 56: Tom Bobb:
    Kopogtassál nyugodtan egészen máshol… A Facebook lesz a Te „otthonod”. Egészségedre váljék!

  55. 58: Elek:
    A XXI.sz. tudománya…
    Miskolczy nekem még hiányzik. 🙂

    Egely György hitelessége természettudományos témákban enyhén szólva kérdéses. Hihetetlen számomra, hogy ez az ember végig élte az életét, nulla eredmény felmutatása mellett, rengeteg drágán megvásárolható, de lényegében használhatatlan irodalmat hagyott maga után, s még mindig van igény a képernyőn tartására, még mindig cumizzák sokan a szavait (amelyek forgatásában egyébként ügyes a tag).

    A D vitamin haszna nem kérdéses, alkalmazzuk, a többi sztem. inkább halandzsa.
    Tipikus példa arra, hogy valós tud. eredményeket becsempészve hitelessé teszik a hülyeségeket is.

    Szendy gyógyszerlobbyra tett megállapításai a végén helytállóak, ezért hasznos megnézni a videót!

  56. Re:59
    Ne a bulvár irodalmi/közéleti munkásságából indulj ki, mert akkor nagyon félrevezető kép fog kialakulni benned róla(plusz közel 30 éve módszeresen karakter gyilkolják):
    http://egely.hu/wp-content/uploads/2018/04/IE102NanoDusFusion.pdf
    http://egely.hu/wp-content/uploads/2018/04/IE130TransmutationByDustFusion.pdf
    Akármennyire is utálja a hazai tudományos élet(egyéni privát „nyomoruk”), nemzetközileg az LENR témában elismert szerző és kutató.

  57. Időközben kiderült, hogy a testépítő férfi súlyos szívbetegségben szenvedett, ami korától függetlenül veszélyeztette az életét. Felesége felháborodott azon, hogy férje halálát a vírussal szembeni rettegés fenntartására, növelésére használja fel a fővonalas sajtó, így közleményben tudatta a világgal, hogy
    „szeretném, ha a pletykák abbamaradnának a családunkat illetően… A koronavírus nem veszélyes a tökéletesen egészséges emberekre, de Gyima szívbeteg volt, komplikációi léptek fel. Leállt a szíve és beállt nála a klinikai halál.”
    A hölgy azt is elmondta, hogy a férfi betegsége ellenére túledzette magát, ami szintén nem tett jót az egészségének. A történetből összesen annyi igaz, hogy a testépítő egy törökországi utazás során váratlanul rosszul lett, majd a #PCR-teszt pozitív eredményt mutattak ki nála. Gyógykezelésre bevonult egy ukrán kórházba, de mivel az ottani körülményeket nem találta elégségesnek, inkább hazament. Nem sokkal később a szíve felmondta a szolgálatot és elhunyt.
    No és a hab a tortán: Dmitirij soha nem volt koronavírus tagadó. Felesége még márciusban írt egy posztot arról, hogy szerinte a vírus mesterséges eredettel rendelkezik, majd később azt írta, hogy a #COVID-19 által kiváltott betegség súlyossága jelentősen eltúlzott – főleg az egyébként egészséges emberek vonatkozásában.
    Nos, lehetne tovább részletezni ezt a felettébb szomorú történetet, rámutatni arra, hogy mennyire torzít a sajtó, milyen körülményeket nem vesz figyelembe annak érdekében, hogy az embereket rettegésben lehessen tartani, de azt hiszem, ez most teljesen felesleges.
    Legyen elég annyi, hogy ezzel ismét sikerült lejáratni és hiteltelenné tenni a világjárvánnyal kapcsolatos túlreagálásokat és hisztérikus hozzáállást.
    Források:

    http://bug.org.ua/…/khvoriv-na-covid-19-pomer-ukrains…/
    https://commonsensetv.nl/massale-media-framing-over…/

  58. 57.
    Csongor.

    Hát, téged sem az eszedért szeretlek…

  59. 62:
    Nem baj Bobby 🙂
    Nem szeretned kellene, hanem megértened.

    Attól, hogy van pár hülye család a világan és a sajtó mindenütt csak a saját érdekeit nézi, még nem kell meghülyülnie mindenkinek!

    Az érintett tag hozzáállása (amit szépen megvilágít a feleség által leírt, s általad kifejtett történet is), s maga a tény, hogy végül az életével fizetett minden értő ember számára igen nagy tanulság lehet! Persze ki – ki más – más tanulságot képes egy – egy történetből levonni. Ez már az egyéni képeségek tükrében értelmezhető, s cseppet sem bosszant, ha ezért nem kedvelsz!

    Egy szívbeteg ember testépítőnek áll, majd covid járvány idején utazgat a világban, aztán még beugrik egy ukrán kórházba, majd kritikus állapotban vállal egy repülőutat is… Most már csak azt nem tudom eldönteni, hogy valójában őt kellene sajnálnom, vagy Téged?

    Írod:
    „Legyen elég annyi, hogy ezzel ismét sikerült lejáratni és hiteltelenné tenni a világjárvánnyal kapcsolatos túlreagálásokat és hisztérikus hozzáállást.”
    – Cseppet sem. Éppen az jön le, hogy aki hülye, az életével fog fizetni érte, s erre egyre nagyobb lesz az esély! A vírusszkeptikusok ideje lejár, amint a kórházi napi halálozások száma átlépi a nagy nemzeti lélektani határt.

    Az újságírók tevékenysége és etikátlansága tekintetében, ha általánosítva szemléljük a helyzetet, egyetértünk. Erre csak az lehetne orvosság, ha komolyabb felelősséget kellene vállalniuk a leírt tartalmakért.

  60. 59. H.Cs.
    „Tipikus példa arra, hogy valós tud. eredményeket becsempészve hitelessé teszik a hülyeségeket is. Tipikus példa arra, hogy valós tud. eredményeket becsempészve hitelessé teszik a hülyeségeket is.”

    Azért, mert neked valami „hülyeség”, attól az még lehet „okossság”, sőt igaz dolog is. A te megítélésed a covidról nagyon szubjektív, olyan „covidhívő” szerűség. Te hiszel benne, ezért nem látod objektíven a dolgokat.
    De egy hívőnek 50 évig magyarázhatja valaki, hogy nincs isten, az 51 év múlva is azt mondja, hogy márpedig van, holott erre semmi bizonyítéka nincs.
    Ugyanez van veled és a hozzád hasonlóan gondolkodó „covidhívőkkel” is, 100-200-500 a hiteddel nem megegyező hozzászólás (pl. Curix és még jópáran) sem tud téged/titeket objektív útra terelni.
    Ezt most egyszer (gondolom feleslegesen) leírtam, de ezentúl eszem ágában sincs a „covidhívőkkel” vitába szállni.
    Ezentúl egyáltalán eszem ágában sincs a COVID témájú posztokhoz hozzászólni, hülyeségnek tartom ezt a nagy, mesterségesen generált világparádét.
    Az általam fentebb (58.-ban) belinkelt videó minden szavával egyetértek, úgyhogy inkább nem itt töltöm az időmet, hanem hasonló jellegű/felfogású videókat nézek a youtube-on. Sokkal hasznosabb időtöltés ez utóbbi. 😛

  61. 60: Dajtás:
    Ha bármit fel tudna mutatni, egy életmunkát követően, ahol már 1990-ben bizonygatta, hogy ingyenenergiát/vákuumenergiát tud kinyerni (s erről méregdrága könyveket írt, amelyek tele voltak halandzsával és tud. értékelhetetlen feltételezésekkel), napjainkra már minimum Nobel díjas fizikusként tartanánk számon, s az is biztos, hogy az EOn-nak sem ő, sem a családja nem fizetne villanyszámlát.

    Nem tart, nem tartunk itt. Valószínűleg hamarosan az új vizeken evezve is megjárja a kötelező uatat, amit magyar berkeken belül a fake Egely féle vitalitásmérővel már bejárt. Új közönség kell… Amíg szól a taps, hajlonghat a színpadon, hiszen erről szól az élete (csak a közönség szűkült be egyre jobban valamiért).

    A hidegfúzióról még annyit, hogy itt van például egy Tulok cikke 2012-ből:
    https://uzenete.wordpress.com/2012/07/27/bucsu-a-petroleumtol/
    Akkora a verseny ebben az ügyben a piacon, hogy egy évtized is kevés volt ahhoz, hogy én is hozzájuthassak egy ilyen csodakészülékhez a piacon. De itt még mindig lehet előjegyezni, támogatni őket, ha valakinek lenne kidobnivaló megtakarítása…

    A szakirodalom röviden sommázza a rengeteg eredményt:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Hidegfúzió
    Érdemes aztán az ürge életútján is végigmenni:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Egely_György

    Fontos, hogy ezeket a halandzsákat ne keverjük össze, és ne mossuk egybe a jelenleg is zajló fúziós erőmű kutatásokkal (ITER), ill. a tüzelőanyagcellás eredményekkel (hidrogénhajtású elektromos autó), mert azok a technológiák idővel el fogják hozni az Egely által Verne módján felvázolt tud. forradalmat, de közvetlenül semmi közük a magyar mérnök konkrét kutatásaihoz!

    Fiatalon magam is könnyedén belovagoltam az ilyen témákba, például Tesla kutatásai alapján rendkívüli módon érdekelt a villámok energiájának felhasználási lehetsége. De alaposabb fizikai ismeretek megszerzését követően ma már elmosolyodom ezen, hiszen tudom, hogy egy hatalmasat durranó villám energetikai hasznosításával a mosógépemet sem tudnám elindítani az abból kinyerhető teljesítménnyel (ugye ott a fránya időtényező, a hirtelen felszabaduló energia csak rombolni tud, mint az atombombánál, ha pedig időben elhúzom, vajmi kevés teljesítményt kapok).

    Végezetül meggyőződésem, hogy ami a fizikai alaptörvények alapján jó hatásfokkal működik, azt a természet fel-, ill. kihasználja. Így van ez a fotovoltalikus rendszereknél, ahogy nem hiába a napelemes energiatermelés lett a befutó a megújuló energiaforrások piacán, s ugyanígy, ha a hidegfúzió önmagában működne, számtalan természetes jelenséget kellene találnunk, ami ezt felhasználja.

  62. 64: Elek:
    Néhány korábbi értelmes megnyilatkozásod alapján rendkívül meglep a válaszod!
    Olyan, mintha a korábbi megszólalások nem is ugyanattól az embertől származnának (vitamin témára gondolok)…

    Írod:
    „Ugyanez van veled és a hozzád hasonlóan gondolkodó “covidhívőkkel” is, 100-200-500 a hiteddel nem megegyező hozzászólás (pl. Curix és még jópáran) sem tud téged/titeket objektív útra terelni.”
    – Hát ez itt a baj kedves Barátom! A hit mindig annál van, aki téríteni akar! A tudást csak az birtokolhatja, aki meggyőzni próbál. De tisztában vagyok vele, hogy egy -hozzám hasonló- ostoba lénytől ezt úgysem fogadhatod el!

    „Az általam fentebb (58.-ban) belinkelt videó minden szavával egyetértek, úgyhogy inkább nem itt töltöm az időmet, hanem hasonló jellegű/felfogású videókat nézek a youtube-on. Sokkal hasznosabb időtöltés ez utóbbi. ?”
    – Good luck! Szabad országban élünk (még), szabad … (bármilyennek) lenni! 🙂

  63. Én csak azt nem értem, hogy ha a Covid 19 kamu, akkor mitől telnek be egyes országok intenzív osztályai, és miért kell már nálunk is a második osztálybeli kórházakat is előkészíteni a betegek fogadására?
    Valami csak másképp folyik, mint eddig.
    Mert a kórházak eddig valamiért nem voltak így túlterhelve a korábbi influenza járványok idején…

  64. 67 – hubab:
    Nem érted? Pedig egyszerű. Az emberek utálnak megdögleni. Ezért, ha tehetik megölik a rossz hírt hozókat. Ha nem tehetik, akkor nem hiszik el a rossz hírt. Ennek évezredes hagyományai vannak. Kivételt képeznek azok, akik tudnak és hajlandóak gondolkozni.

  65. Belenéztem az 58-as videóba. Ez az a szint, amivel értelmes ember nem is foglalkozik.

    De azért üzenem Egelynek, hogy ha évente 100 000 ember halna meg Magyarországon, akkor az átlagéletkor 100 év környékén lenne, továbbá üzenem neki, hogy a havi átlagos halálozás kb. 11000 fő, és nagyon úgy néz ki, hogy jelen hónapban ebből 1000 körül lesz a covid haláleset – ha ez szerinte statisztikai hibahatáron belüli érték, akkor nincs is több kérdésem.

  66. Re:65 Csongor
    Ne haragudj, de ez a litánia, amit írsz teljesen szubjektív, és érdemben nulla a valós kritika, csak a saját elképzeléseidet hajtogatod. Ezzel nem megsérteni akarlak, csak jelzem, hogy nem a beidézett cikkekre reagálsz, hanem magát a személyt kritizálod.
    LENR téma valós, ehhez semmi köze Egelynek.
    LENR témában az MIT is kutakodik, és elég forró téma a modern fizikában.
    Nem csak Egely szöszmötöl vele, hanem más is, be is rakok neked egy cikket: The „Intersection of Low Energy Nuclear Reactions with Nanometer-Scale Science, Technology and Engineering” by David J. Nagel
    Ha végig elolvasod, akkor a hivatkozások alapján szépen fel lehet göngyölíteni a dolgot, aminek csak egy apró szelete Egely, de közel sem a központja…
    Megjegyzem, a kritikának akkor van súlya, ha a kísérleteket és méréseket meg tudod cáfolni, de amit te kritikaként írsz, az max „szépirodalom”, nem szakmai kritika… 😉

    Zárszóként csak annyit tudok mondani, hogy ebben a témában ne a prekoncepcióidat kergesd, mert akkor nagyon tévútra tudsz szaladni, függetlenül Egelytől… 😉

  67. Mérséklődött a természetes fogyás mértéke 2020 első kilenc hónapjában, miután 4,9 százalékkal több gyerek született és 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az MTI-vel.

    24.hu/fn/gazdasag/2020/10/22/koronavirus-szuletes-halalozas-ksh/

  68. Most legyetek okosak! Mennyi az igazság ebben a hírben:
    https://444.hu/2020/10/23/eszak-koreaban-figyelmeztettek-a-lakossagot-hogy-maradjanak-bent-mert-sarga-por-jon-kina-felol
    „Észak-Koreában figyelmeztették a lakosságot, hogy maradjanak otthon, mert „sárga port” fúj a szél Kína felől, és félő, hogy a koronavírus is bemehet az országba vele.”
    A vírus terjed levegővel?

    „A titkolózó állam azt állítja, nincs jelen az országban a koronavírus, de január óta szigorú határzárokkal és mozgáskorlátozásokkal operálnak.”
    Akkor most van vírus Kínában?

    Csak játszok…

  69. 73 – n/a:
    Észak Korea nem releváns. Sivatagi porral nem terjed a vírus. Tiszta propaganda.

  70. 74 Tibor bá’

    „Észak Korea nem releváns.”
    Én is így gondolom. Ez a hír nem a vírusról szól.

  71. 75: n/a:
    Valamivel meg kell majd magyráznia Kimnek az észak-koreai covid halottakat… Ehhez jó előkészítés a hír, aztán majd magára vessen a kedves lakos, ha hagyta a „veszedelmes sárga port” a házába bejutni. Hihetetlen, mit ki nem képesek találni ezek a szarházi diktátorok, s a népeik milyen szépen tudják cumizni a nekik előkészített híreket/propagandát.

    71: Berliner:
    Ehhez azt is meg kell nézni, hogy mennyi ember volt az élők sorában tavaly, amennyiből az adott számú polgár eltávozott, s mennyi van jelen most, amiből az idei számok származnak.
    A szaporulat jó hogy kicsit megugrott, hiszen, ha ma egy fiatal házaspár összehoz 2 – 3 gyereket, szinte a seggüket is kinyalják ezért a megerőltető feladatért, míg korábban messziről leszarták, hogyan kezdenek az ifjak saját, független életet. Ezért van oly sok mamahoteles 30-40-es, meg elvált/szétcseszett család. S ahhoz képest, hogy az állam milyen szépen kistaférungozza a mai családalapítókat, ez az 5% körüli növekedés még soványkának is tűnik nekem!

    70: Dajtás:
    Nem haragszom, távol álljon tőlem!
    S nem kritizálok én senkit és semmit, egyszerűen leírom a véleményemet, amelyben nagy szerepe van az életem során megszerzett ismereteknek, tapasztalatoknak, és a józan paraszti észnek. Mindhárom alapján megborzongok az embered neve hallattán! 🙂

    Írod:
    „LENR téma valós, ehhez semmi köze Egelynek.”
    – Akkor ezzel ezt le is zárhatjuk!
    Magam is leírtam, hogy az összehordott maflaságokat ne keverjük össze a tudományos élvonal valós kutatásaival és tényleges eredményeivel! Véleményem szerint az ITER pár éven belül valós és gyakorlatilag is használható áttörést érhet el.

  72. Re:76 Csongor
    Abban maximálisan egyet értünk, hogy az emberünk munkássága kicsit „ellentmondásos”, de az tény, hogy voltak/vannak olyan kutatásai, amivel komoly előre lépéseket ért el az LENR témában. Megjegyzem, a benned kialakult kép részben annak köszönhető, hogy 1990-es 2000-es évek elején módszeresen sározták/karakter gyilkolták, egyfajta negatív példa volt a BME-n, vagy az ELTE-n, de ettől függetlenül minden hibájával egyetemben te magad is láthatod hogy tudott kutatni, ami nem vitatható.

    LENR és forró fúziós témában járatos szakemberrel beszéltem már az ITER projektről, és ő nem osztotta a te lelkesedésedet. 🙂
    Röviden úgy fogalmazott, hogy egy kellően drága(effektív pénzlehúzás), rendkívül látványos(jó sok „vas” van beépítve), igazi véget nem érő nyugdíjas állás projekt, aminek soha nem lesz vége… 🙂 Valljuk be, ez az álláspont nem légből kapott, mert a saját ütemtervük sem valami sietős (2030 után indulna valamikor a DEMO), és az én olvasmányos élményeim is ezt támasztják alá, mert a 1970 körül kiadott Delta magazinban azt jósolták, hogy 25 év múlva fog kereskedelmi forgalomba kerülni az első fúziós reaktor. Van is erre egy vicc, hogy mindig 25 év múlva lesz kész, amit valljunk be, közel 50 évnyi fejlesztés után már inkább tragikomikus, mint biztató.

  73. 78: Dajtás:
    Ha élünk még egy évtized múlva, vissza fogunk térni erre a témára!
    Mivel egyikünk sem élvonalbeli kutató, érdemben úgysem tudunk változtatni rajta addig.

  74. Re:79 Csongor
    Fogadok egy rekesz sörben/karton borban, hogy 10 éven belül le fogja pipálni valami egészen más az ITERT, és bármilyen hülyén is hangzik, okafogyottá válik. 😉

  75. 80.dajtás: Szerintem sem zárható ki, hogy addigra kipusztul az emberiség, de nem szívesen fogadnék erre. És különben is akkor ki veszi a bort kinek? ??

  76. 82: Dajtás:
    Mivel a kihalás nálam nem opció, maradjunk annyiban, ha kapcsolatot tudunk még teremteni 10 év múlva, leülünk borozni egyet, s megbeszéljük.

  77. 82 dajtás: ha igazad lesz, én is kiutazok Magyarországra és a bort állom ?

  78. Találkozzunk Tibor bánál! Ti lefogjátok, én meg beletöltök egy korty bort. 🙂

  79. 85 – Csont:
    Ha 10 év múlva tudunk találkozni, szó nélkül megiszok egy pohár bort. 😀

  80. 72. n/a
    Ha a h.sz.edben arra céloztál, hogy a karantén miatt többet szexeltek és emiatt van “baby boom”, akkor csak szólok, hogy még nem telt el 9 hónap a karanténok bevezetései óta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük