(3329) A COVID sokkal rosszabb, mint amit a szkeptikusok hisznek róla

A háromnapos VIP posztnak nyilvánosságra hozom a magyar fordítását, mert ezen ismeretek hiányában mindenféle téveszmék forognak közszájon. A következtetéseket már egy hozzászólásban lehoztam, de megismétlem:

1. A kigyógyultaknak 10 százaléka van ellenanyaga 3 hónap után. Tehát újra fertőzhető.
2. A betegségben átesők 78 százalékánál maradandó egészség károsodás marad vissza. Húszon éves sportolók esetében is.
3. A még el nem készült vakcina kb. 3 hónapos védettséget fog adni egy vírustörzsre. De mellette más törzs megbetegíthet.
4. Aki az első fertőzést túléli legyengült szervezettel, azt a második fertőzés el fogja vinni, mert “krónikus” betegnek számít. Ha nem viszi el, akkor majd a harmadik fertőzés.

Visszaemlékezés: Az első amerikai február 29-én halt meg, ami durván 200 napja volt. Időközben meghalt 200.000 amerikai a COVID-19 pandémia következményeként, vagyis naponta átlagosan 1000 fő. Mennyi ez? 200 napon keresztül minden egyes nap, teljesen telitett, 3 darab jambó jet repülőnek kellene lezuhanni ahhoz, hogy ennyi áldozat legyen. 200 napon keresztül, minden nap háromnak!

Induljunk ki abból, hogy a vírus, vagy járvány szkeptikusok a halottak számát statisztikai csalással magyarázzák. Magát a betegséget nem cáfolják, de rámutatnak arra, hogy sokaknak alig van tünete, a többi pedig meggyógyul. A helyzet viszont az, hogy a gyógyultak jelentő része nem igazán gyógyult. Ezeket szedte össze egy csokorba az Independent Media Institute, vagyis egy független média intézet.

A COVID-19 károsíthatja a szívet:

Néhány német kutató átnézte az önmagát gyógyultnak hitt, volt beteget, átlagosan 71 nappal a betegsége után, akiknek átlagos életkora 49 év volt. Eredményeiket jelezték az American Medical Association, szakmailag bírált folyóiratában. Ezek szerint a „gyógyult” betegek 78 %-a olyan szívkárosodást szenvedet, ami kimutatható volt az MRI segítségével. Ennél is riasztóbb, hogy hónapokkal a betegség után 60 százalékuknak volt szívizom gyulladása. Mivel a vírus korábban nem fertőzött embert és még egy éve se gyűjthettünk tapasztalatokat, a szívkárosodás és a szívizomgyulladásról nem tudhatjuk, hogy az egy életre szól, vagy lehetséges belőle a gyógyulás.

Az viszont biztos, hogy a COVID károsítja a fiatalokat is, még akkor is, ha nincsenek tünetei.

Az Ohio Állami Egyetemen 26 sportoló hallgatót találtak pozitív COVID teszteredménnyel. Ezek közül 14-nek sose volt semmilyen tünete. Egy se volt olyan beteg, hogy kórházi kezelésre lett volna szüksége. Valamennyien úgy gondolták, hogy teljesen meggyógyultak. Volt, akinél 5 napja volt az utolsó pozitív teszteredmény. Ezt a 26 elit sportolót megkérték, hogy vesék magukat alá egy MRI vizsgálatnak. 15 százalékuknak szívizom gyulladása volt, amiből nem éreztek semmit.

A Penn State foci orvosa, Wayne Sebastianelli állítja, hogy a 10 pozitív atléta közül háromnak szívizom gyulladása van, és fogalmuk sincs, mit tegyenek vele.

Vegyük Ben O’Donnell, korábbi futball, most triatlonos atléta esetét. Két nappal a kórházból való elbocsátása után lement a leveles ládájához, ami oxigén segédlettel 7 percet vett igénybe.

 

A COVID-19 károsíthatja az agyat, akár agylágyulást is okozhat

A fertőzöttek kábé fele panaszkodik fejfájásra, zavarodottságra és delíriumra. – Jelentette a New York Times, ez valószínűleg abból fakad, hogy a vírus megtámadta az agyvelőt. Derül ki az ideggyógyászat szaklapban megjelent kutatási eredményből.

Egy másik tanulmány az angol orvosi lapban, a Lancetben jelent meg. Ennek lényege, hogy a tünetekkel rendelkező COVID.19 páciensek 62 százalékánál találtak cerebrovaszkuláris esetet. Az is kiderült, hogy angol orvosok által kiértékelt COVID páciensek 74 százaléka április 2. és április 26. között isémiás sztrókot kapott, míg 12 százalékánál volt agyvérzés.

Azoknak, akik kimaradtak a fentiekből, 59 százaléka mentálisan gyengült. Magyarul, meghülyült. Ezen belül hivatalosan: 43 % elmezavar, 26 % elmebaj, 17 % hangulattorzító rendellenesség.

A megváltozott mentális állapotban szenvedők 49 százaléka 60 év alatt volt.

A New York Times hozta nyilvánosságra a San Diegoi Egyetem ideggyógyászának, Alysson Muotri jelentését, ami szerint a COVID meg tudja fertőzni az agyat és agysejt halált tud kiváltani, egy olyan mechanizmussal, amit még pontosan nem ismernek.

Napokkal a fertőzés után – állítja Dr. Muotri – drámai agysejt pusztulást láthatunk, de még nem tudjuk, hogy ez visszafordítható-e.

 

Hónapokkal a COVID fertőzés után még mindig hiányzik a szaglás és az ízelés

Ami nők és gyerekek esetében rosszabb. A 11 éves Aviva Epstein a „gyógyulás” után így panaszkodott: „Nem tudtam semmit se megenni, futottam a vécébe és mindent kihánytam. A tésztákat imádtam, de most olyan íze van, mint a rohadt húsnak.

Michael Tothschild a Mont Sinai orvosképzőből megjegyzi, a páciensek durván egy harmada elveszíti ezt a két érzékszervét, és senki nem tudja, hogy ebből ki fog-e gyógyulni.

A New Yorki 4NBC csatorna riportere, Melissa Russo szerint: „Rendszerint a páciensek kétharmada teljesen meggyógyul, de mivel a COVID-19 egy új betegség, nem lehet megjósolni a tünetek meddig tartanak.

 

Sokan krónikus kimerültséget éreznek, és senki nem tudja, hogy meddig fog tartani.

A „gyógyultak” leggyakoribb problémája a krónikus kimerültség érzete.

Azt tudjuk, hogy a COVID a 2003-as SARS, és a 2012-es MERS rokona. Nos, Dr. Rashid Chotani a Virginiai kórház igazgató helyettese állítja, hogy korábban a SARS és MERS túlélői gyakran éveken át jeleztek gyengeséget és kifáradtságot. „Pontosan tudjuk, hogy SARS gyógyultak fizikailag alig voltak leterhelhetőek átlagosan 3,5 évig. Ezért feltételezhető, hogy az egyik hosszú távú hatás a krónikus kimerültség.

Fiona Lowenstein, egy amerikai írónő azt nyilatkozta az Ausztrál Rádió Adónak (ABC), hogy teljes gyógyulása után két héttel, azt érezte, hogy visszaesett az ismert szimptómába, rázta a hideg, és folyt róla az izzadság, és szörnyen kimerültnek érezte magát. Úgy érezte, mintha minden hajnalban elütötte volna egy teherautó.

De ez nem egy elszigetelt eset. A lesújtó kimerültség az egyik leggyakoribb állapot, amit olyanok éreznek, akik teljesen nem gyógyultak meg.

 

Megsértheted az ujjaidat, de még a lábadat is elveszítheted

Lábgyógyászok jelezték, hogy a COVID által okozott állapotban a legkisebb erecske is begyulladhat, a megváltozott véralvadás miatt.

A COVID szimptómákhoz tartozik az ujjak cianózisa, bőr felhólyagosodása, és üszkösödés a rossz vérellátás miatt.  Ezekkel együtt jár az érzékvesztés, vagy az elviselhetetlen fájdalom, nyilvánvalóan attól függően, hogy a vírus milyen mértékben támadta meg az idegeket.

A kanadai orvos, Dr. Dina Kulik így nyilatkozott a Kanadai TV-nek: „Olyan mintha megcsípte volna a hideg, vörös, lila, vagy barna foltok a lábon alul vagy felül és az ujjakon, néha bőrrepedéssel.

A Broadwayen szereplő színész, a 41 éves Nick Cordero atléta alkattal először elveszítette az egyik lábát COVID okozta gyulladás és az ereit elzáró vérrög miatt, majd meghalt a fertőzésben.

2020 július 16-án megjelenő tanulmány a Radiology nevű gyógyászati szakfolyóiratban: A COVID-19 okozta Alsó Szélsőséges Artéria Trombózisra jellemzőek a vérrögök, amputációk és végül halál, összehasonlítva kórházi kezelésben lévő hasonló tünetekkel rendelkező CIVID betegekkel, az eredmény, hogy a COVID betegeknél a halál, és amputáció sokkal gyakoribb.

 

Úgy érzed, hogy az állapotod javul, majd hirtelen megöl

A CIVID fertőzésnek több fokozata van. Az első és leggyakoribb tűnet a torok, orr, és légzőszerven érezhető: köhögés, valamint a szaglás elvesztése. Az ilyen enyhe tünetekkel bíró emberek 10-15 százalékának tünetei erősödnek, akiknek 15-20 százaléka eléri a kritikus állapotot.

Az enyhe és az erős szimptómák között van egy periódus, ahol a szervezet harcol a betegséggel, majd néhány nap után kegyetlenül visszatér. Az átlépés enyhéből erősre nagyon-nagyon gyorsan bekövetkezhet a WHO szakértője szerint.

A CDC szerint a COVID okozta tüdőgyulladás diagnosztizálása és a halál között tipikusan 13 nap telik el.

 

Nem feltétlenül tudsz arról, hogy megfertőződtél, addig, amíg nem fertőzöl meg valakit

Miközben több mint 1000 egészségügyi dolgozó halt meg Amerikában a COVID fertőzés miatt, egy nemrég végzett felmérés szerint ezen pozitív esetek 44 százalékának gyenge vagy nulla szimptómája volt és nem vették észre, hogy megkapták a kórt. Ez az arány az egészséges felnőttek esetében megtalálható.

Sajnos azonban szimptomatikus fertőzöttek tovább adhatják a fertőzést. Miközben a fertőzött gyerekek (szimptóma nélkül) a felnőtteknél még fertőzőbbek. Állítja egy cikk az Amerikai Gyógyászat Egyesült lapjában. Az 5 évnél fiatalabb gyerekekben sokkal több vírust találtak.

Ebből következik, hogy fiatal gyerekek a SARS-CoV-2 vírus terjedésénél igen fontos tényezők, amiit korábban már tapasztaltak a közönséges megfázásnál is.

 

Nagy amerikai kísérletezés

Az országok legnagyobb része két stratégia közül választott egyet a COVID-19 elleni harcban.

Az európai országok legnagyobb része megpróbált megszabadulni a vírustól széleskörű teszteléssel, kontaktus felkutatással, társadalmi távolság tartással, maszkviseléssel, és karanténnal.

A szegényebb országok (némi kivétellel) alig tettek valamit a betegség terjedésének lelassításért, és azt remélték, hogy ez a SARS nem mutál oly módon, hogy a vakcina hatástalanná váljon.

Ezzel szemben a Trump adminisztráció nem tudta mit akar. Márciusban a tesztelésre szavazott. A BLM mozgalom után eldöntötték, hogy a COVID nem jelent komoly veszélyt. Trump ismételten alul értékelte a COVID veszélyt. Elutasította a szakemberek javaslatait, például a maszkviselést, azon az alapon, hogy a meleg idő beálltával a vírus el fog tűnni. Ezzel a következő elnöknek hátrahagy egy elkerülhetetlen pandémiát.

Az talán figyelmeztető, hogy az angolok flörtöltek a nyáj immunitással, és most másodszor karanténba kénytelenek zárni az országot.

És akkor most lehet cáfolni!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

193 gondolat erről: „(3329) A COVID sokkal rosszabb, mint amit a szkeptikusok hisznek róla

  1. A hazai vizsgálatok is megerősítik a gyógyult betegek kozel felénél a tünetek jelenlétét hónapokkal később is…

  2. 1 Kocka Zoltán: erre van megbízható forrás? Köszi

  3. Kezdem megérteni a kínai ajtóbehegesztéseket, és hajlani annak megértése felé, miért hiszik azt egyesek, hogy ez egy kreálmány.

    AZ is érdekes, hogy bármelyik országban megmarad a kórság, terjedhet tovább… Ha nem „hegesztik rá” az ajtót az országra…

  4. 2 Intuitív
    mi az hogy „megbízható”?

  5. 4 Koczka Zoltán

    „2 Intuitív
    mi az hogy “megbízható”?”
    Azt mondta neked, hogy hazudsz, ugyanakkor Ő dönti el, hogy mi a megbízható.
    Nincs esélyed vele szemben, nem menj bele, hagyd rá.

  6. 5 n/a: Ne vetítsd már bele a frusztrációidat a kérdésembe.

    4 Kocka Zoltán: egy linket kértem, lehetőleg nem a „mindmeghalunk” blogról, hanem egy olyan portálról, amelyik valamennyire ad magára.

  7. Akkor végül az vonható le az eddigiekből, hogy bármit teszünk át fog mindenkin haladni a vírus előbb-utóbb. Vakcinával vagy anélkül. Tehát csak abban reménykedhetünk hogy a vírus mutál mire megkapjuk és nem okoz a fentiekben vázolt tüneteket. Illetve ha többször megkapjuk, a T nyiroksejtek „emlékezni fognak” így gyorsabban ujraindul az ellenanyag termelés – az amugy idővel mutálódó és gyengülő vírussal szemben. Ennyi?

  8. Egy idöben rendszeres olvasoja voltam a blognak, sok hasznos ismeretet kaptam, innen is.
    Viszont már csak a virusosdi körül forog a blog, semmi másrol nem szol szinte, tisztára mint valami hitgyüli.
    Tavasszal még egyet is értettem jön a virus nekünk annyi, rá is készültem és erre buzditottam mindenkit.
    Nem azt mondom nincs, de hogy a nagyrésze hazugság vagy el van tulozva abban biztos vagyok.
    Vagy rendben tegyük fel, tényleg mindenképpen borzalmas szövödmények maradnak utána se igy se ugy nem lehet jol kijönni belöle mindenképpen belehalunk vagy megnyomorodunk.
    És ?
    Persze ezt többnyire a megöregedett megfáradt depresszios emberek eröltetik, nekik már ugy is mindegy, ha ök meghalnak mert ez az élet rendje másnak se legyen jo ne legyen utánuk semmi.
    Ég már Párizs?
    Mindenkinek annyi ideje van ami elö van irva.
    Ahol kötelezö a maszk hordom, persze sok értelme van biztosan a 3hete használt eldobhato orvosi maszknak amit begyürök a zsebembe de ezen nem fogok vitatkozni vagy harcolni bárkivel is.
    Dolgozom, nagy igényeim nincsenek élek ahogy tudok, most ennyi jut, attol mert napi szinten parázok mint sokan, nem lesz jobb csak ez körül forogna az életem, folyton rettegek.
    Tenni sokat nem tudok ellene ugy se, ha kiszelektálodunk és elhullanak a gyengék és akkor mi van, ha én is bele tartozok ez van.
    Lehetek rákos, elvisz a covid, vagy elüthet az auto, az erdöben meg megesz az oroszlán, van ez igy, továbbra is csak azt kérdezem és akkor mi van ?
    Egy idöben itt tök jo hasznos cikkeket és hozzászolásokat lehetett olvasni többféle témában, kár hogy ennyire egysiku lett az irányvonal….

  9. 6.
    „amelyik valamennyire ad magára.”

    Ezt hogy tudom megállapítani „megbízhatóan”?

  10. 8 Kockza Zoltán: én tudom, hogy te nem vagy hülye 🙂 Szóval áruld már el, hol olvastad, hogy olvassam el én is.
    Persze ha kötekedsz velem délig, akkor nyilván meg fogom keresni magamnak, de gondoltam hamarabb megy, ha belinkeled.

  11. 9.
    Mi van ha tévedsz és rosszul tudod?

  12. 8 – shadowgray:
    Tulajdonképpen mi a bajod? Hogy nem kapsz kedvedre való ingyenes információkat. Hát istenem, ajándék lónak ne nézd a fogát. Különben van itt más is, csak körül kell nézni, és meg kell érteni.

  13. 8 shadowgray: az emberek hajlamosak arra, hogy kételkedjenek, főleg, ha ők maguk, vagy közeli ismerőseik nem tapasztalták meg ezt a vírust. Én egészen másképp látom a helyzetet, miután tapasztaltam valamit, amit addigi 38 évemben nem… És közeli ismerőseim beszámolóinak is hiszek.
    És szintén a saját tapasztalataim alapján hajlok arra, hogy a mai (illetve a 3 napos) posztnak is van igazságtartalma…

  14. 11 Koczka Zoltán: ok, meggyőztél. Megkeresem én 🙂

  15. Re: Intuitív
    Légyszi rakd be a linket, én is elolvasnám. 🙂

  16. 13. Nekem meg ezzel gyökeresen ellentétes a tapasztalatom. Nekem és közelemben még négy embernek, akik átestünk a víruson. A poszt összeszedte a legsúlyosabb cikkeket, de az ezekben szereplő fogalmak nem tisztázottak, ahhoz el kellene olvasni a teljes orvosi szakcikket (pl. ki tudja mit tekintenek maradandó károsodásnak? Egy több évvel a gyógyulást követően röntgenen kimutatható tüdőgyulladás pl az? ). Ha a fenti statisztikai adatokat komolyan vesszük (ami szinte lehetetlen, mert szórnak mint az istennyila 15-74% között bármi, úgy, hogy a bázist sem ismerjük), akkor a több ezer magyar felgyógyult fele elhülyült, háromnegyede meg szívkárosodást kapott. Ehhez képest erről semmi hír,.

    Egyébként van hosszan tartó hatása, van akinél biztos súlyosabb, de közel sem ilyen biblikus mértékben, mint a cikk sugallja. Ha valakit érdekel, nálam annyi a hatása, hogy még nincs szaglásom, csak valami nagyon enyhe (maradandó károsodás?), fáradtságot néha érzek, de nem tudom, hogy ez általános munkahelyi dolog, vagy a vírustól van, mindenesetre nem befolyásolja az életem. És ennyi. A többieknek még ennyi sincs, pedig tüneteik is voltak. Lehet később jön ki?

  17. 15 dajtás: eddig minden cikk, amit találtam külföldi vizsgálatokra hivatkozik, szóval lehet most jegelem a témát. Dolgoznom is kell 🙂

  18. 17 Intuitív
    Ezt a hírt magyar vonalon csak Szlávik szájából hallottam nemrég, de ott arról nem volt szó, hogy milyen forrásból származik…

  19. 17.
    Az információ monopólium ezzel jár…

    Fáradékonyság, nehézlégzés, folyamatos hőemelkedés. Egyebek közt ilyen, hosszabb ideig megmaradó szövődményekről számol be a koronavíruson már átesett betegek 42 százaléka. A Testnevelési Egyetemen végzett kutatásról az orvos elmondta, a felmérésükben 140 megkérdezett szerepelt.

  20. 18 hubab: igen, a Szlávik idézetet én is megtaláltam.

  21. 19 Koczka Zoltán: ez a hőemelkedés dolog talán nálam is megvan, de inkább olyan szubjektív hőemelkedés, mert mérni nem tudom, csak érzem, hogy ég a pofám.

  22. 90 000 eset vizsgálata:

    „a fertőzött páciensek 71 százaléka egyetlen kontaktszemélyt sem fertőzött meg, és csupán a fertőzöttek 8 százaléka okozta az új fertőzések 60 százalékát.”

  23. És akkor most lehet cáfolni…..

    Tibor bá

    tudod mi a baj a posztjaiddal? Ugyan az mint Müller Ceciliával. Tele vannak féligazságokkal meg ferdítésekkel meg saját magad cáfolataival.
    Müller Cecilia esetén ez még érthető, de te esetetben sokkal nehezebb elfogadni.
    Shadowgray kritikája teljesen jogos én is így érzem, és sokan mások szóltak már hogy borzasztó túlzásokba esel, de teljesen figyelmen kívül hagyod. De ennyit a bevezetőről.
    Nyilván a posztot ugye nem te írtad, de mivel leközölted így feltételezem, hogy azonosulni tudsz vele, ezért irom a kritikát neked nem a poszt írojának.

    „1. A kigyógyultaknak 10 százaléka van ellenanyaga 3 hónap után. Tehát újra fertőzhető.”

    Tudod mi a legrosszabb az ilyen mondatokban Tibor bá? Hogy igaz. Ezért veszélyes.
    Viszont nem folytatod a lényeggel. Ez a legveszélyesebb benne.

    Ugyanis láthatóan nem az ellenanyag játszik szerepet a immunválasz esetén, hanem a T sejtek más néven memóriasejtek.
    Tudósok ma leginkább azt tartják valószínűnek, hogy az egyszerű náthán átesett emberek nagyrészében megtalálható T sejtek a Covidra is reakciót mutatnak. Ugyanis mindkettő koronavírus. Ez a mai napig legelfogadottabb tudományos magyarázat a tünetmentes Covid „betegekre”.

    http://otszonline.hu/covid-19-info/cikk/natha_elleni_t_sejtek_covid_19_ellen

    „2. A betegségben átesők 78 százalékánál maradandó egészség károsodás marad vissza. Húszon éves sportolók esetében is.”

    Következő csúsztatás. Tibor bá ezzel azt sugallja hogy a Covid pozitivra tesztelt emberek 78%-nál betegség marad vissza kortól függetlenül. Erre én mondjuk szeretnék egy forrást kérni, mert ez kb. olyan kijelentés mint Mcpherson 2 éven belüli klimamegfutása….jól hangzik csak semmi realitásalapja.

    Abszolut nem a betegségben átesők 78%-ról van szó, hanem a súlyos stádiumban kerültek 78%-ról. Nagyon NEM MINDEGY. Utobbi esetben már csak a valós Covid betegek csak egy kissebb számáról van szó.
    Itt egy korrekt tájékozató a Covid után fennmaradt betegségekről:

    otszonline.hu/covid-19-info/cikk/a_covid_19_hatasa_hosszan_mulik

    „3. A még el nem készült vakcina kb. 3 hónapos védettséget fog adni egy vírustörzsre. De mellette más törzs megbetegíthet.”

    Ez a kijelentés inkább nevetséges, mint tudományos. Nem is kommentelném különösebben. Egy olyan oltásról tényszerű kijelentéseket tenni, ami el sem készült….
    Merész dolog, de Tibor bá bevállalja. Pont úgy ahogy bölcsnek nevezi az évezred legnagyobb embereken végrehajtott kísérletét (Szputnyik)

    „4. Aki az első fertőzést túléli legyengült szervezettel, azt a második fertőzés el fogja vinni, mert “krónikus” betegnek számít. Ha nem viszi el, akkor majd a harmadik fertőzés.”

    Ez megint spekuláció nulla tudomány, ami normál esetben távol áll Tibor bától, de ezt ő így 2020-ban felvállalta.
    Tibor bá akit a T sejtek védenek és még csak tünetei sincsnek fertőződéskor az ugyan miért halna bele bármibe is? Köszöni szépen jól van.

    Én kb. az életem során 40-50 légúti fertőzésen mentem át, de inkább többön, és köszi szépen de félmaratont tudok futni. 🙂

    Az összes többi albekezdés egyébként meg szóra sem érdemes…..
    hasonló tematikára ültetve félretájékoztat, ferdít, relativizál.

    De azért köszönjük a fordítást.

  24. Figyelni kell ezekre a szövődményekre, de tuti benne van az emberek általános „gyengesége”, gondolok pl. a légszennyezés miatti sérült légzőrendszerre.

    https://index.hu/techtud/2020/09/11/nyolcbol_egy_halaleset_a_legszennyezeshez_kotheto_az_eu_adatai_szerint/

    Tapasztalatot is tudok megosztani, kb. 3 hete voltam bent a munkahelyen, egy két papírt el kellett intézni, az irodában kb négyen voltunk bent, olyan 150m2-en.

    Ebből hárman együtt ettünk, maszk nélkül ugye, egymás mellett ültünk, beszélgettünk.

    Ez egy csütörtöki nap volt, majd hétfőn írt a hármasból az egyik srác, hogy csütörtök este belázasodott, és hétvégén elég beteg volt (influenza tünetek), és megcsinálta a tesztet, és pozitív lett.

    Én és a négyből egy másik kolléga elmentünk kombinált tesztre, de negatív lett, nem kaptuk el. A harmadik kolléga el se ment tesztelni, de beteg se lett senki.

    A pozitív tesztes srácnak amúgy elment a szaglása és ízérzékelése, de már visszajött, azt mondja teljesen meggyógyult, úgy 1-1.5 hét alatt (a szaglás rész asszem lassabban jött vissza). Viszont most a barátnője beteg, hasonló tünetekkel. (így ő tovább tartja a karantént)

    Elmondása alapján ez egy „normál” influenza lefolyású betegség volt, plusz az ízlelés, szaglás átmeneti leromlása.

    Persze ez is lehet hogy kisebb arány, de a fentiek se lehetnek általánosak.

  25. Kb 400 emberes mintám: 11 ismerősöm volt/van covidos és némelyiknél a csaladtagok is. Fiatal: 2 nél kis köhögés, kis hőemelkedés után semmi. Középkoruak: nagyon magas láz, köhögés, fájdalmak, gyengeség, fosás, hányás. Egy autoimmunos majdnem meghalt a kórházban. A fiatalok kivételével senki sem gyógyult meg teljesen. Ha mást nem, gyengék maradtak, mint a harmat. Gyerekek észre sem vették, hogy betegek.

  26. Satyi

    türelmesen várom, mikor fog végre bekerülni a hírekbe, hogy kedves emberek:

    a covid lefolyása nagyban múlik az Önök egészségi állapotán. Ha egész nap csipszet zabálnak a tévé előtt dohányzásos szünetekkel megszakítva a Covid Önökkel hamarabb végez.
    Országos Cecilia már nagyon közel jár ahhoz hogy ezt kimondja de csak kerülgeti a forró kását. Jön a magas vérnyomással stb… csak azt nem mondja honnan jön a magas vérnyomás.
    20-30 évesek ma már olyan kórképeket tudnak mutatni, mint régen a 60-70 éves emberek.
    40 éves korra teljesen tönkre lehet tenni az egészséget.

    Erről miért nem beszél senki????? Mikor lesz ez már közbeszéd tárgya?

    És itt egyáltalán nem a sportról van csak szó. Sportolva is lehet egészségtelenül élni.
    Ez komplett életmód kérdése.

    Ja hogy ezer meg egy lobbi van, hogy ez ki ne derüljön. Így inkább kenjük a szart a Coviddal.

  27. 26. Curix

    Persze az egészséges életmód terjesztésén bőven lenn még mit javítani, de ettől függetlenül a születéskor várható átlagos élettartam az elmúlt húsz évben nőtt. Van még hova fejlődni, de én nem látok akkora törést ebben. Persze a most felnövő korosztálynál lehet hogy húsz-harminc év múlva derül ki, hogy korábban halnak, nem tudom, de a mostani idősebbeket láthatóan nem befolyásolta annyira az ilyen szemét kaják elterjedése, pedig a húskészítményeket, meg a mindenféle tartósítószeres dolgokat ők is veszik, és nagyon sportolni sem sportolnak.

  28. „várható átlagos élettartam az elmúlt húsz évben nőtt. ”

    Lehet LCS de az életminőség folyamatosan romlik. „Zombikat” tart életben a modern egészségügy.
    Teljesen fel voltam háborodva Németországban azon hogy a kövér ember egy szent tehén. Nem lehet a súla miatt kritizálni megbántani.
    Magyarán nem dörgölheti oda az orvos, hogy azért magas a vérnyomásod mert egy 150 kilós tehén vagy!
    Ehelyett:
    „vegyen be ebből és ebből reggel 2.őt, este 3-at”

    Ki tartja ezt fenn?

  29. 29. Curix:

    Tök igazad van.

    Nekem 38 évesen olyan a derekam mint egy 80 évesnek, és ezt a gerincterapeutaorvos mondta, mikor 2 éve egy reccs után nem javult magától, és elmentem. A porckorongom el van lapulva már, nyújtáskor kattog is ide-oda. (amúgy rengeteget lehet javítani, ha nem fájna, jobb lenne mint a reccs előtt, a sok nyújtástól, meg sétától)

    Ha már időnként „becsípődik a dereka” valakinek, akkor már régen rossz, és lapos a porckorong, ami ilyen zselés belül.

    Kiderült a bringa jó is meg rossz is (évi 4-6 ezret tekertem régebben) 🙂 Plusz a napi 8 óra ülőmunka csak rossz. Rossz testtartás is extra teher.

    Vagy pl. 1-2 hónapja szóbahoztam a D vitamint, és talán Zoltán hozta fel a fruktózt, ami gátolja a felszívódását, ez is új volt, és ugye rengeteg termékben ott van a feldolgozott fruktóz. Ráadásul kiderült, nekem ilyen szamárköhögést okoz, hiába szedtem vitamint nagy adagban, nem bírtam hideg üdítőt inni, mert köhögtem utána napokig. Hát most úgy néz ki, nem a hideg a baj, hanem amiket szeretek üdítőket, mind fruktózos 😀
    Most zéró tolerancia van fruktózra, és azóta nem köhögök, és bár egyelőre óvatosan próbálom, de megy a hideg is.

    Egyébként tejfehérje érzékeny facebook csoportban (attól meg begyullad a belem) többek a tejtől számoltak be ilyen szamárköhögés szerű tünetet.

    Ez utóbbi történetekkel arra akartam utalni, hogy sokan nem is gondolnak erre, ahogy a testsúly, nagyvárosi légszennyezés stb. okokra se.

    Pl. feleségem is, amikor megismerkedtünk, mondtam neki a tejes diétám, és pár hónappal később kiderült, hogy neki krónikus székrekedése van a tejtől, amint átállt az én diétámra, kb 2-3 hét alatt megjavult az emésztése. Még csak nem is gondolt erre, ahogy én se a fruktózra eddig. (bivalytejet bírjuk, tehát csak a tehéntejjel van szívás, nagyobb mennyiség esetén)

  30. A szénhidrátalpú táplálkozás, nyugatias étrend 》》civilizációs tünetegyüttes & krónikus betegségek.

    Váltottam. LowCarb (ketogé) napi 80-98 perc intenzív kardió beiktatott fartlekkel. Lehet köverni vagy magyarázkodni, kifogást keresni..

  31. https://qubit.hu/
    A D-vitamin fontos, de nem csodaszer a koronavírus ellen
    Ezt támasztják alá a Harvard Egyetem epidemiológusa, JoAnn Manson és kutatócsoportjának eredményei is, akik azt vizsgálják, hogy a D3-vitamin (kolekalciferol) megfelelő utánpótlása csökkentheti-e a COVID-19 súlyosságát a megbetegedetteknél. Az eddigi eredmények azt sugallják, hogy nincs összefüggés a kettő között.

  32. Ez a COVID-os téma nyilván terelés. Arra jó, hogy a termelést, utazást féken tartsa. Feltételezem, környezetterhelési méréseket végeznek, hogy mennyire kell visszafojtani a fogyasztást ahhoz, hogy a környezet, az élővilág túlélje a mai állapotokat.

  33. Jancsika emlegette régen mindig Jared Diamond: Összeomlás könyvét, abban szerepel hasonló, azokon a polinéz szigeteken, ahol magasabb cukortartalmú étrendjük volt, szarabb volt a foguk, és talán az életkoruk is rövidebb volt.

    De hogy bírod szénhidrát nélkül? Vagy lassú felszívódású szénhidrát azért van?
    Sokat eszem Szafi terméket, az mind alacsony glikémiás indexű, búza-, cukor-, tejmentes, de azért abban is van szénhidrát (pl. 100g péksüti 150 kCal 400kCal helyett)

  34. 33. D7 ez a legújabb konteo, ezt még nem hallottam. Tibor bá’, ezzel össze lehetne kapcsolni a két fő vonulatát a blogodnak 😉

  35. Alapvetően az a helyzet, tartunk tőle vagy sem, elfogadjuk vagy sem, értjük vagy tagadjuk teljesen mindegy, hogy aki ma Magyarországon dolgozni és élni kényszerül, az nagyon nagy valószínűséggel, előbb vagy utóbb, de a közejövőben el fogja kapni a koronavírust és át fog esni (vagy már titkon át is esett) a COVID-19 betegségen.
    Ezen fordítani már sehogy sem lehet! Sztem. ez az egyetlen tényszerűség ma és itt a vírussal kapcsolatban.

    Megköszönhetjük ezt a regnáló politikusainknak, az őket befolyásoló rendkívüli felkészültséggel rendelkező kérdőívkitöltő honfitársaknak, és annak a szakmai fórumnak, amelynek tagjai kirakatként asszisztálnak mindehhez.

    A cikkben megfogalmazódó maradványtünetek és újrafertőződések kapcsán későbbi tapasztalatok adnak majd érdemi felvilágosítást, addig csak bízhatunk abban, hogy ezeknek a fenti vizsgálatok alapján megfogalmazódott tapasztalatoknak a tényleges populációra gyakorolt hatása jóval kedvezőbb lesz.

    Szedjük a D vitamint, mást -úgy gondolom- nem tehet az, aki nem tudja elkaranténozni magát és családját… Aztán majd meglátjuk, kinek mekkora kára lesz valójában belőle, de engem rendkívül meglep, hogy mennyi olyan ember van már most is, akit lényegében a saját egészsége is hidegen hagy, nem érdekel, mert ennyire együgyű és nemtörődöm, ill. tehetetlen (lásd pl. 8.hsz.). Mit is várhatunk akkor a jövőtől, ha az ilyen gondolkodású és cselekvőképességű egyedek fogják eluralni a társadalmat?

    33: D7:
    Bárcsak igazad lenne, mert ez azt jelentené, hogy az egésznek legalább van értelme! De miért pont így ötlötték volna ki, amikor ennek száz más, sokkal egyszerűbb módja is lenne…
    S szemmel láthatóan a természetkárosításra és környezetrombolásra csak minimális hatással van (Sőt: eldobható maszkok, eldobható higiermékek, stb.).

  36. 32. Tibor bá’
    Tőlük függetlenül írtam én is hogy nem csodaszer.
    De: a gázcserében közvetlenül részt vesz!
    Másrészt a nyugatias étrendben levő fruktóz nem engedi aktív formává alakulni.
    A szérumszintben az inaktív formát mérik.

    Ezzel együtt: ha meghaladja a 40ng/ml t a szérumszintetek kezdhettek bizakodni! 🙂

  37. A The Lancet-ben megjelent cikk elég jó magyarázatot ad arra, hogy miért van az, hogy bizonyos emberek szinte észre sem veszik a covid vírus támadást, másokat pedig könnyen a lélegeztető gépre juttat vagy a halálba segít.

    “ A COVID-19 nem egyszerűen meglévő alapbetegségek mellékes hozzájárulása mellett kifejlődő betegség. Biológiai és társadalmi interakcióink, egészségi kondíciónk növelheti fogékunyságunkat a súlyosabb lebetegedésre. A COVID-19 esetében a nemfertőző alapbetegségek megcélzása előkövetelmény a járvány sikeres visszaszorításában.

    A COVID-19 elleni küzdelem a magasvérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák elleni küzdelmet jelenti”

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)32000-6/fulltext
    https://kilonem100.blog.hu/2020/09/26/lancet_a_covid-19-jarvany_nem_pandemia

  38. 38.
    „A COVID-19 elleni küzdelem a magasvérnyomás, az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedések és a rák elleni küzdelmet jelenti”

    Kb.ez a civilizációs tünetegyüttes ami a nyugatias CH domináns étrend következménye.

    Mit is mondhatnék?

    LowCarb

  39. 38
    Hanyistok

    Pontosan erröl beszéltem! Anélkül hogy a cikket olvastam volna ez a kép állt össze nekem is.
    Már hónapokkal ezelött megfogalmaztam itt is hogy a Covid inkább civilizácios ártelom mintsem halálos járvány.
    A gyerekek fel se veszik, mert még tiszta lappal rendlkeznek.
    Amikor látszolag fiatal egészséges 30 éves Covid hallottakrol beszélnek, akkor én nagyon szívesen megnézném, hogy egyébként napi hány energiaitalt, kávét, cigarettát és füves cigit tolt be addig az a nagyon egészséges sportos fiatal.

    A mai fiatalok legalább fele pusztito életmodot él, tökéletesen visszaélnek azzal hogy a testük még fiatal és mindent tolerál.

  40. 40. Curix
    Rossz végén nézel bele a távcsőbe…

  41. Curix: dohányzom, majdnem minden nap megiszok egy energiaitalt, sörözök is, 30 is elmúltam, aztán mégsem patkoltam el 🙂
    Rendszerszemlélet, az általában segít. Nekem a szénhidrát bevitelem ki is merül az előbb felsorolt folyadékokban, plusz néha elcsábulok a boltban kapható citromos jeges teákra. Enni viszont szinte kizárólag marhahúst eszem zöldséggel, meg feldolgozatlan olajos magvakat. Néha tojás, garnéla, kolbász, szalonna, lazac, de a váz a marhahús. Ez, meg a változatos könnyű fizikai munka elég ahhoz, hogy ne tudjam ki a házi orvosom, ugyanis még sosem láttam 🙂 Zoltánnál lesz az igazság, a ketogén diéta közeli étkezés elég sok problémát automatikusan megold, akkor is ha nincs vérkomolyan véve. Akár a covid is köztük lehet.

  42. „Curix: dohányzom, majdnem minden nap megiszok egy energiaitalt, sörözök is, 30 is elmúltam, aztán mégsem patkoltam el ?”

    Pride, Ugye most nem azt várod hogy tapsoljak ehhez vagy megsimogassam a buksidat?
    Mindenki ugy b….sza szét az egészségét ahogy szeretné. Ebben viszont egyértelmüen kiállok Tibor bá mellett.
    20 évig dohányoztam, pontosan tudom milyen pusztitást müvelt. De ezt csak akkor vettem észre mikor abbahagytam! Elötte nem.

  43. 38 – Hanyistók:
    Ha a Lancetnek igaza lenne, akkor például Indiában nem lenne 103.000 halott.

    39 – Koczka Zoltán:
    Gyerekkoromban,vidéken a kenyér volt a fő táplálék. Egy-egy alkalommal 5-6 kilós kenyereket sütöttek. Még gyümölcshöz is kenyeret ettek. A búza volt a táplálék főforrása. Kevés hús (alkalom adtán) aztán kenyér, tészták, liszt készítmények (pl. palacsinta, tarkedli, stb.) Tiszta CH alapú étkezés, és senki nem halt bele.

  44. 44. – Tibor bá’
    Ismerjük a 103.000 indiai halott egészségi állapotát és életmódját? Ettől még igaza lehet a Lancet cikknek.

    Koczka Zoltán: kicsit túltolod ezt a ketogén akármit. Biztos tudományos és jó dolog, de nem hiszem, hogy ez lenne az udvözítő és egyedüli megoldás.
    Tibor bá’ is említette, hogy régen számolatlanul ették a kenyeret meg a tésztát és amit olcsón be tudtak szerezni illetve maguknak megtermelni, mindezek ellenére a népesség túlnyomó többsége egészséges és sportos alkatú volt. Ennek bizonyítására elég megnézni a régi fotókat. Szerintem a fő tényező az akkori, jóval nagyobb fizikai aktivítás és a normális alapanyagokból készült akármilyen!, de változatos étel.

  45. 42.Pride
    Csak ritkán merem bevallani, hogy hedonista étrenden vagyok, mint pl. Te.
    Az inzulin a legnagyobb ellenségünk!

  46. Jézusom! Hova visz ez a Covid bennünket…
    Táplálkozási szadizmus és mazohizmus. Szürrealitások mindenütt… 🙂

  47. Az emberi testnek mozgás kell! Nem feltétlen sport, hanem mozgás! Erre evolválodott. A mai ember rápihen az irodai 8 orára, mert elfáradt.

    Az emberi pszichének pedig remény kell (hit) és jövőkép (cél).

    Ma ez az összes hiányzik az emberek többségének életéből. Ez pedig igy már nem élet hanem csak létezés.

  48. 48: Curix:
    Akkor most már a Covidra is hatványozottan igaz, hogy a „lét a tét”! 🙂

  49. Csongor, ha neked mazohizmus stéket meg tatárt enni tükörtojással meg ubisalival, hát istenem, nem vagyunk egyformák 🙂

  50. 40.Curix
    ..”.A gyerekek fel se veszik, mert még tiszta lappal rendlkeznek.
    Amikor látszolag fiatal egészséges 30 éves Covid hallottakrol beszélnek, akkor én nagyon szívesen megnézném, hogy egyébként napi hány energiaitalt, kávét, cigarettát és füves cigit tolt be addig az a nagyon egészséges sportos fiatal….”
    Curix, az isten áldjon meg, te paratelepatikus képességekkel rendelkezel, hogy szinte szóról szóra visszamondod, ami a délutáni tévémüsorban szóbakerült???
    Pontosan erről beszéltek nálunk a délután folyamán, a covid szelektiv támadási célpontjait tárgyalva.

  51. Egy indiai adatokat elemző nagyléptékű kutatás szerint az új koronavírus, a SARS-CoV-2 terjedésében a fertőzöttek kis százaléka játszik fontos szerepet. A tanulmány arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyerekeknek és a fiatal felnőtteknek potenciálisan nagyobb szerepe van a járvány terjedésében, mint az korábbi tanulmányokból kiderült. Nagyon sok beteg senkit nem fertőz meg. A számok magukért beszélnek.
    A Science tudományos folyóiratban publikált tanulmány elkészítéséhez – amely a Princeton Egyetem környezeti tanulmányokkal foglalkozó kara (PEI), a Johns Hopkins Egyetem és a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) kutatóinak, valamint a délkelet-indiai Tamilnádu és Ándhra Prades állam közegészségügyi szakembereinek közreműködésével készült – a kutatók több mint félmillió indiai eseten vizsgálták a járvány terjedési útvonalát és a halálozási arányt. Az eddigi legnagyobb kontaktkutatási tanulmány adatai szerint 84 965 igazolt koronavírusos páciens legalább 575 071 személlyel került kapcsolatba, ezek körében vizsgálódtak. Ramanan Laxminarayan, a PEI vezető kutatója kiemelte: a nagyszabású tanulmányból kiderül, hogy a koronavírus-járvány terjedésében kulcsszerepet kap a “szuperterjesztés”, vagyis amikor kis létszámú fertőzött nagyon sok embernek adja tovább a vírust. Megállapították, hogy a fertőzött páciensek 71 százaléka egyetlen kontaktszemélyt sem fertőzött meg, és csupán a fertőzöttek 8 százaléka okozta az új fertőzések 60 százalékát.

    84 965 koronavírus-fertőzöttet vizsgáltak meg, és végre kiderült, hogy is működik a fertőzés
    https://hvg.hu/tudomany/20201005_koronavirus_jarvany_gyerekek_es_szuperterjesztok_kulcsszerepe

  52. 53: Python:
    Emiatt is oltári nagy baklövés volt a nyaralásból visszatérő gyerektömegeket az iskolákba összeereszteni. Majd a kontaktkutatásnál a gyereket egyszerűen kihagyni, elképesztő! A munkatárs kontakt volt, de a családtag nem, a karanténos szülő gyereke vígan ment oskolába. Sztem. a jelenlegi gócpontok 80%-a ebből származik, s már visszakövetni sem lehet, de cselekvés, még csak szándék szintjén sincs idehaza. Pedig ezek az adatok és tények a bumburnyák Cecíliáknak és a nagyképű Fidesz vízfejeknek is a rendelkezésére álltak/nak…

  53. A szuperterjesztés maszkviselés mellett lehetetlen..

  54. 55: Koczka Zoltán:
    Igen, de azért nézz körül! 🙂
    Egyébként -az előírásoknak megfelelően- az iskolákban, osztályon belül nincs maszkviselés.

  55. A WHO SZAKÉRTŐJE SZERINT AKÁR MÁR MINDEN TIZEDIK EMBER ELKAPHATTA A KORONAVÍRUST!

  56. A Covid-19-betegek megpróbáltatásai sokszor korántsem érnek véget, miután a vírus az immunrendszerrel folytatott harcban alulmarad, és eltűnik a szervezetből. Sokan hosszú hónapokig rosszul érzik magukat, noha hivatalosan már nem számítanak fertőzöttnek. Ma már cáfolhatatlan bizonyítékok állnak rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy rendkívül gyakran hagy maga után a vírus olyan – rendszerint a szívet érintő – komplikációkat, amelyek előbb-utóbb halálossá válhatnak. Ezekkel szemben pedig a fiatalok sem érezhetik magukat biztonságban.

    A koronavírus után tömegessé válnak a szívbetegségek
    https://hang.hu/tudomany/2020/10/06/a-koronavirus-utan-tomegesse-valnak-a-szivbetegsegek/

  57. 58: malleusorbis:
    Magyarországon sztem. most nagyjából minden 50. embernél tartunk, de hamarosan utolérjük a világátlagot, némi veszteséggel körítve…

  58. 59 – Python:
    Ezt a témát néhány napja lefordítottam. De néhány elmebeteg megpróbálta kiforgatni. A Curixoknak addig OK volt, amíg mi öregek megdöglünk, de ez már nem tetszik nekik, tehát tagadják. Mit írtam. Első-második-harmdik fertőzés. Előbb vagy utobb mindenki elmegy. A vírus ráér.

  59. 61: Tibor bátyám, ha nem is kapja el újból a koronavírust mert meglesz a vakcina és hatásosan eltudjuk nyomni a vírust, akkor is akiknek szív-, és érrendszeri szövődményei lesznek sosem lesz már olyan, mint előtte volt. És ez bizony a várható élettartamot is lecsökkenti! A neurológiai szövődményesek sem lesznek már olyanok, de azon igen sokat lehet javítani műtéttel, gyógyszerekkel és vitaminokkal.

  60. 62 – Python:
    Sajnos se az antitest megszerzése, se az vakcína nem véd egy másik törzzsel szemben. Tehát az újrafertőződés benne van a pakliban. Aztán, hogy ki mennyire lesz sérült a gyógyulás után, az szerencse kérdése.

  61. 63. Tibor bá’

    Ezt ex catedra nem lehet kijelenteni.
    Sokféle módja van / lehet az immunizálásunknak.
    A virológusok biokémikusok nem hülyék.

    Ki látta tanulót?
    Temesváron van?

  62. 57. Horváth Csongor
    „Egyébként -az előírásoknak megfelelően- az iskolákban, osztályon belül nincs maszkviselés.”

    Melyik országban élsz Horváth Csongor?
    A Ti korónavirusotok szart sem ér a miénkhez képest. Nálunk a hároméves óvódásonknál is kötelező a maszkviselés az óvodában. Csak a szünetben vehetik le az udvarban.

  63. Az Egészségügyi Minisztérium bizottságának legtöbb fertőző betegségért felelős szakembere a maszk univerzális használatát követeli.

  64. 65: A mi gyerekeink az iskolában csak akkor hordják a maszkot, amíg fel-le vonulnak az osztályterembe a folyosón. Se óra közben az osztályban, se a szünetben az udvaron nem kell hordaniuk.

    Nekem a munkahelyen folyamatosan kell hordanom, csak akkor vehetem le, ha egyedül vagyok egy szobában, vagy étkezésnél, de ott komoly távolságtartási szabályok vannak.

  65. 64.
    Kedves Koczka Zoltán

    Nem kívánok veszekedni. Távol áll tőlem. Ha párbeszéd, illetve konstruktív vita nem lehet köztünk, akkor inkább nem szólok. Biztos rosszul látok sok dolgot. Ez van. Kognitiv…
    Ismered azt a mondást, hogy ha hallgatsz, azt hiszik hülye vagy, ha megszólalsz akkor eloszlatod a kétségeket. Mielőtt nekem estek, ezt magamra mondtam.
    Tisztelettel
    Tanuló

  66. 64 – Koczka Zoltán:
    Az első két mondat nem azén találmányom. A harmadik pusztán következtetés.

  67. 69. Tibor bá’

    „vakcína nem véd egy másik törzzsel szemben”

    Aki ezt írta szimplán hozzá nem értő.

  68. 68. tanuló
    Téged nem döbbentett meg, hogy ez a „kamuvírus” blokkolta a temesvári ellátást?

  69. Legyünk szkeptikusak: minden tizedik elkapta 760.000.000 – csak a 75%-át fogadjuk el ; 1.051.654 elhunyt covid miatt – vegyük ennek a 150%-át. Ezekből a számokból a matek ezt hozza ki: 0,3% halálozás. Ez már majdnem eléri az influenzáét…
    „https://ourworldindata.org/coronavirus-data-explorer?zoomToSelection=true&time=2020-03-03..latest&country=~OWID_WRL&region=World&cfrMetric=true&interval=daily&perCapita=true&smoothing=0&pickerMetric=new_deaths&pickerSort=desc”

  70. 65: L.S.:
    „Melyik országban élsz Horváth Csongor?”
    – Magyarországon. Két lábbal a Földön.

    68: tanuló:
    Ha nem írsz téves következtetéseket, komment előtt átgondolod, utánaolvasol bizonyos dolgoknak/tényeknek, esetleg feltételes módban fogalmazod meg saját következtetéseidet, mint egyéni feltételezést, itt mindannyian nyitottak vagyunk konstruktív vitára. De kizárólag konstruktívra! Ebbe -szvsz- a feljelentés például nem fér bele…

    72: malleusorbis:
    Legyen…, de az influenzához viszonyítva /év ennek a járványnak most melyik szakaszában vagyunk? És meddig fog tartani? Azt már kijelenthetjük, hogy nincsenek valódi hullámai, de vakcina nélkül vajon a védekezés hányadik hullámáig fog pusztítani, s az influenza pár „tevékeny hónapjához” mérten mekkora időtávval számoljunk?! Abból összesen mennyi halottunk lesz?…

  71. 70 – Koczka Zoltán:
    Az influenzával pontosan ez a helyzet. Ez tény. Minden ősszel más és más törzsre oltanak.

  72. 72. malleusorbis,

    Lehet így is számolgatni, talán igaz is, bár ha a felderített fertőzötteket beszorozzuk 20-al feltételezve, hogy 20 fertőzöttből egy került a statisztikába, az egymillió halottat is szorozhatjuk legalább kettővel, akik nem kerültek be a statisztikába, illetve azért haltak meg, mert egyéb bajaik nem nem lettek kezelve a kovid helyzet miatt.

    De a lényeg az, hogy a túlélők közül nagyon nagy számban szervi károsodásokkal élnek tovább.

    „Pataky Attilát eltiltották az énekléstől koronavírusa után: az Edda énekese a kórházat már elhagyhatta, de hónapokig kímélnie kell magát. Pataky tavasszal még szkeptikus volt a vírus veszélyességével kapcsolatban, de a koronavírus megtanította arra, hogy érdemes kevésbé harsánynak lenni. ” (444.hu)

  73. 71. Koczka Zoltán
    Nem lep meg, mert Ro-ban teljesen elengedték a vírust. Svéd modell X10.
    Bukarest per pillanat rosszabbul áll, mint Temesvár. Székelyföld pedig még rendben. Sok a beteg, de legtöbb nem kerül kórházba, „lábon” lehúzzák. Van még hely az ellátásban.Igaz ismét megjelentek a más megyéből való betegek is.

    T. Horváth Csongor.
    Nem mosakszom, de ha visszaolvasol te írtad, hogy „kezd szorulni a hurok…”. Na de mindegy is. Rég volt.
    Igen. Szerintem is kéne a konstruktív vita, hogy megértsük mi miért van a vírus kapcsán.
    És nem vagyok vírus tagadó, csak a természetével kapcsolatban vannak eltérő észrevételeim a hivatalos állásponttól.

  74. 75. Tibor bá’

    A Covidra nincs vakcina. (MÉG) Azaz itt a feltételes mód mellett, minden találgatás annak hatékonyságáról.
    A Covid nem influenza. Ki látott influnzást lélegeztetőgépen, vagy tartós egészségkárosodással tömegesen, mindezt tartósvjorlatozások közrpette? (Ezt nem neked, hanem az aktív alufóliasisakosoknak tettem fel.)

    https://www.bbc.com/news/health-54296223

  75. 77: Tanuló:
    Én akkor arra céloztam, hogy több posztban, mélységes meggyőződéssel leírt megállapításaid logikai összefüggései (ill. a hivatkozásaid tartalma/háttere, kvázi a tagadó álláspontok) körül szorul a hurok. Lásd rádióhullámok az 5G és nyomkövetés kapcsán, támogatott vírusteóriák megdőlése (s az itt megjelent politikai vonatkozások), és ami engem rendkívül felzaklatott még, a klímaposztoknál is megjelent egyszerű szkeptikusságod, pedig ezzel kapcsolatban aztán temérdek információ található itt, s már ezerszer kitárgyaltuk. Ergo, azt kívántam jelezni, hogy, mint vitapartner, tigrisbukfenc felé haladsz.
    Ha ebből te személyes fenyegetést olvastál ki, én kérek elnézést, akkor nagyon félreértettük egymást! A politikai alapon történt fellángolás viszont védhetetlen, ilyenre -szerencsére- ritkán van példa ezen a fórumon, noha észrevehetted, eléggé nagy szórást mutatnak a megfogalmazódó álláspontok.

    Na jó, félreteszem én is, legyen tiszta lapod Székelyföldink!

  76. T. Horváth Csongor

    Bocs akkor félreértettelek. Azt véltem kivenni, hogy bajban vagyok a véleményem miatt – nem azért mert te feljelentesz – hanem mert már a hatóságok is figyelhetnek. Akkor és most is úgy gondolom, hogy nem keltettem a pánikot, sőt amennyire lehet egy kis reményt vittem a történetbe. Egyszer sem írtam, hogy nem kell védekezni, hogy az hülyeség lenne (távolságtartás, maszk, idősáv, stb.). Sőt egyetértek ezzel az állami előírásokkal. A vírús kapcsán az elején azt állítottam, hogy a nyár folyamán az UV, meleg hatására el fog tünni. Tévedtem, nem tünt el, csak időlegesen visszaszorult. Ezenkívül a vírus természetével kapcsolatban fogalmaztam meg aggályokat, melyeket nagyrészt saját tapasztalati megállapításomból vontam le. Például a fertőző képességével kapcsolatban.
    Nálunk, zárt munkahelyi közösségben 1 embert elkapott, napokig bejárt enyhe betegen és utána jött az erdménye, minket is teszteltek (közel 60 embert, ebből 9 személy a fertözöttel nagyon közeli kapcsolatban volt) és senki nem lett beteg. Én ebből, illetve az erdélyi unokatestvérem esetéből (ahol 19 személyt karanténoztak miatta, ebből 6 nagyon közeli kontakt volt/76 éves édesanyja/) teljesen logikusan azt a következtetést vontam le, hogy a vírus nem is annyira fertőző, mint állították. Reméltem, hogy közösen kiokoskodjuk mi lehet ennek az oka, de e helyett támadtak sokan.
    A másik ilyen kétkedésem a vírussal kapcsolatban amit Tibor bá’ szokott hívatkozni. Nevezetesen, hogy az átesettek 80%-ában maradandó betegség alakul ki. Ebben az esetben azért vagyok kétkedő, mert van konkrétan hét személyt akiket közvetlenül ismerek (nőgyógyász, unokatestvérem, nyomdász barát, kolléga, üzemorvos, stb.) akik átestek a COV-on. Egy kivételével, közepes erősségű lefolyás mellett, most már valamennyien jól vannak. Semmi változást nem tapasztalnak. Kettő ezek közül régebb esett át, de azoknál sincs utóhatás. A nőgyógyász főorvos heti szinten ellenőrzi a vérképet (az összes közül nála volt a legsúlyosabb a lefolyás, kórházba is került márciusban). Azt reméltem, hogy ezek a konkrét esetek is párbeszédre adhatnak okot. De itt is azt tapasztaltam, mint az elöző ügy kapcsán.
    Harmadik megállapításom a vírussal kapcsolatban, amit szintén negligáltatok, hogy sokkal nagyobb esetszám mellett nem hoz annyi halottat. Tény, hogy nagy része fiatal volt az elején, de most már az időseket is elérte. Ennek ellenére – esetszámhoz mérten – közel sincs annyi áldozat. Ez is megérne egy beszélgetést.

    A klímához csak azért álltam szkeptikusan, mert az elmúlt évek (4 év) Mo-on megélt nyarai nem utaltak nagy változásra (az idei kimondotan jó volt). Ezenkívül Skandináviában élő rokonaim csak a tavalyi nyár hőségére panaszkodtak. Se előtt se utána. Nem tudom mi folyik globálisan, de van egy olyan érzésem, hogy hangulatkeltés okán e terület felett is átvette az irányítást a politika, így akár manipluláltak is az adatok. Manipuláció kapcsán lásd a kis Grétácskát (csak őgy ki és be sétált az USA kongresszusából na meg ENSZ székházból, ahova földi halandó nem igazán teheti be a lábát, most meg sehol sincs – valamiért már nem érdekes). Egyébként M. Szilárd szkeptikus de tudományosan alátámasztott érvei is elgondolkodtattak.

    Az 5G és Elon Musk műholdjai kapcsán csak egy eszmefuttatás volt, mint esetlegesen lehetséges forgatókönyv. Mert végül is miért is zárnánk ki, hogy adott befolyásos érdekcsoport egy totális megfigyelésre pályázik, akkor amikor Kínában ez nagyon szépen működik már (kollégám a tavaly volt 3 hétre körúton és ő mondta, hogy már dronok is járőröznek a nagyvárosok utcái felett, időnként még a képedbe is belenéznek, aztán elhúznak). Euz a mi nagyszerű nyugati „demokratáinknak” miért lenne ellenére. Az emberi természet egyik rossz oldala az uralkodni vágyás. A jelen technikai tudás pedig ezt maximálisan kiszolgálhatná.

  77. 80 – Tanuló:
    A 78 (80) százalékkal kapcsolatban nem veszed figyelembe, hogy a szerv (szív) károsodásról senki se tudott, az MRI mutatta ki. És okozott már néhány megmagyarázatlan hirtelen halált. Ezért tiltják el a meggyógyultakat az erős fizikai munkától.

  78. 80: Tanuló:
    „Azt véltem kivenni, hogy bajban vagyok a véleményem miatt – nem azért mert te feljelentesz – hanem mert már a hatóságok is figyelhetnek.”
    – Saját félelmed és kétséged sose vetítsd ki másra, ill. másokra!

    Egyébként, ha ilyesmitől tartasz, vannak technikák arra, hogy ne légy beazonosítható… Máskülönben látható az is, hogy sokkal komolyabb ügyben, sőt egyértelmű visszaélések kapcsán sem mozdulnak a hatóságok, jól érzékelhetően, politikai alapon működik ez is, máskülönben nem fordulhatna elő, hogy Magyarországon a XXI. sz-ban Józsi bácsit egy facebook bejegyzés miatt elviszik a rendőrök Mátészalkáról, miközben Dr. Gödény és társai vígan publikálnak, sőt praktizálnak, s milyen meglepő, politizálnak is (na utóbbinak azért majd biztosan lesz következménye).

    Ami tét lehet itt, az egyfelől a blog nívójának visszacsúszása, másfelől a tartalomszolgáltatás blokkolásának lehetősége a hatályos jogszabályok ellen vétő tartalom miatt. Ezért Tiborbá vállal garanciát, s mint látható, elég derekasan állja a sarat!

    A vírusterjedés kapcsán (is) rengeteg a kérdőjel. Sajnos még mindig, sőt egyre több kérdés merül fel, pedig magam is abban bíztam, hogy jelen pillanatra tisztulni fog a kép ezen a téren, s a vírus érkezését illetően is többet tudhatunk majd.

    Ezzel szemben a terjedés kapcsán épp a tegnap belinkelt „szuperterjesztők” cikk az, ami igazán elgondolkodtató volt számomra, mert tényleg olyan, mintha véletlenszerűen esetenként megugrana a terjedés, aztán csendben alább hagy. Eddig arra gondoltam, hogy csak a tünetek megnyilvánulása miatt lehetséges, tehát egyszerűen nem vesszük észre, hogy a vírus bizony már jelen van, de erre a tesztekkel igazolt esetek, ill. azok kontakt kutatás tesztjei rácáfoltak. Nem hiszem, hogy annyi variáns lehetne nálunk lokálisan jelen, ill. a vírus működéséről megjelent cikkek sem támasztják alá, hogy ilyen módon spontán variánsok keletkezzenek, hogy ezzel a fenti kérdés tisztázható legyen.
    Vagy a tesztek validitása nem megfelelő (de erre nincs konkrét bizonyítékom), vagy lesz itt még olyan tulajdonság a terjedésben, amit eddig nem tisztáztak a kutatók.

    Azt ellenben minden gondolkodó embernek el kell fogadnia, hogy emberi közösségeink a kórokozó terjedésének megállításában érdekeltek. Tehát saját érdekek és tapasztalatok, halálokok és halálozási statisztikák ide vagy oda, minden szándéknak és erőforrásnak arra kell irányulnia, hogy amíg nincsenek megfelelően tisztázott, biztos alapok a kórokozó visszaszorításával kapcsolatban, addig mindent megtegyünk a feltartóztatására. Pontosan azért, mert tényleg nem jelenthető ki biztosan az sem, hogy társadalmilag könnyen átvészelhető, és az sem, hogy kipusztulásunk oka volna! Mindkettőre vannak példák és kérdések is, de a helyzet az, hogy még mindig az ismeretlen ellen harcolunk, s amit eddig találtunk, az inkább elkeserítő, mintsem megnyugtató vele kapcsolatban. Tehát ami nálam logikailag biztosan indokolt, az az óvatosság és az előfigyázatosság. Ezzel szemben a társadalom és a politika egymást hergelve és hülyítve épp az ellenkezőjét teszi, kvázi kockázattal nyerhető „jutalom” hiányában is -számomra érthetetlenül- a vesztébe rohan.

    A klímával kapcsolatos folyamatok átlátásához a politikai alap édeskevés. Innen megközelítve felesleges is nekilátni! Abban biztos lehetsz, hogy bárki a zászlajára fogja tűzni és bármikor, aki üzletet lát benne, és ez nem Grétával kezdődött.
    Az az időjárási káosz, ami ennek okán kialakulhat, bármelyikünket meglephet még a jövőben.

    A drónokkal nem kell Kínáig menni, a magyar rendőrség is rutinszerűen használja már biz. szabálytalanságok bizonyítására, ill. a szabálytalankodók elfogására. Valószínű a TEK is igénybe veheti, csak az a drón biztosan nem fog a szemedbe nézni…

  79. Csongor

    ennyi lózungot amit ebben a 82-es hozzászólásban összehoztál az már csodálatra méltó. 🙂

    – – – – – – –

    Van arra vonatkozóan bárkinek statisztikája, hogy:

    1000 POZITIVRA TESZTELT EMBERBŐL

    – HÁNY BETEGSZIK MEG?
    – HÁNY ENYHE LEFOLYÁSÚ? (minden enyhe lefolyásnak számait ami nem igényel kórházi kezelést)
    – HÁNY SZORUL KÓRHÁZI KEZELÉSRE?
    – HÁNY HAL BELE?

    Tud nekem bárki erre hiteles számokat mondani?

  80. Horváth Csongor

    Ami ezzel a vírussal kapcsolatban biztos, hogy semmi sem biztos. Vagyis nagy bizonytalanságot gerjeszt.
    Egyik esetben egy ember pár perc kontakt után lefertőz több tucatot, másik esetben napokig együtt élnek/dolgoznak a fertőzöttel és senki nem kapja el. Ez a körülmény generálja a táborok kialakulását. Mindegyik megtalálja az ő igazát alátámasztó példákat. És ahelyett, hogy közösen próbálnának megoldást taláni, veszekednek. Ez igaz a tudományra is (kölcsönösen kiátkozzák egymást és kérik!). Van egy olyan érzése az embernek a sok ellentétes infó adagolása okán, mintha valaki az oszd meg és uralkodj elvet ültetné valóságba. Mintha minél nagyobb káosz és minél nagyobb bizonytalanság, félelem teremtése lenne valaki érdeke? De ez lehet véletlen. Azonban ez az összesküvést vallóknak pont jól jön és nem is nagyon lehet cáfolni, ha felvonultatják érveiket.

    Ettől függetlenül én is azon vagyok, hogy ésszerű kereteken belül kell védekezni (meg is teszek minden tőlem telhetőt). Valahogy el kell érni, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta (gazdaság) is bár félig megmaradjon. A védekezés okán pédául nem lenne célszerű lezárni/bezárni az országot/gazdaságot, mert akkor hosszú távon (leépülő ipar generálta munkanélküliség) annak sokkal súlyosabb következményei lennének, mint egy enyhébb védekezésnek(nincs lezárás), ami az eddigi áldozatszámokat hozná. A sok munkanélküli olyan spirált indítana el, aminek az áldozatszáma messze meghaladná a vírus számait.
    Csak gondoljunk bele, hogy a dolgozó, becsületes, pénzét beosztó de lakását hitelből vevő család, keresőképes tagjai munka nélkül maradnak. Nem tudják fizetni a hitelt, stressz, veszekedés- stressz, banki kilakoltatás-stressz, utca, hányodás-stressz, és a végén széteső családok, válás-stressz, öngyilkosság. Ez csak önmagában országosan több ezres veszteséget szűlne (öngyilkosság, idegösszeomlás, szívinfartus, stb.). És akkor – szemben a vírus esetével, amit Tibor bá’ annyiszor említett – nem beszéltünk a helyzet hosszú távú „szövődményeiről”. Stressz okán kialkuló krónikus betegségek, családok szétesése okán sérült gyerekek generációja.
    És ez a banki hitelbedölés csak egy következmény a lezárás és gazdasági összeomlás által előidézett negatív események sokaságának. Mert ott van még az, hogy nem lenne nyugdíj, hiperinfláció álakluna ki, társadalmi instabilitás. És még lehetne folytatni a sort. Ez a kérdéskör is megérne egy beszélgetést.

    Vélenményem szerint vigyázni kell a vírussal, be kell tartani a szabályokat de arra is vigyázni kell, hogy nehogy a védekezéssel nagyobb kárt okozzunk, mint az amit az okozna amitől védekezünk.
    Tibor bá’ példáját hozom ide, Hogy ha bolhás a kutya, akkor nem laángszoróval írtom ki belőle a bolhát. A bolhával kapcsolatos eredmény ugyan az mintha hetekig vegyszerrel kinlódtam volna, csak sajnos itt a kutya a beledöglik a „kezelésbe”.

    A klímával kapcsolatban nekem is van egy olyan érzésem, hogy ez lendkerék efektus. Tudod amikor a nehezék közeledik a felső holtponhoz, akkor az indulás fázisában a kerék lelassul, hogy aztán 10x-es sebességel érje el az alsó holtpontot.
    És emlékszel hívatkoztam arra a Kossuth rádióban elhangzott beszélgetésre amit 3 egyetemi tanár részvételével zajlott és ahol többek között az is elhangzott, hogy nem Amazonia termeli a föld oxigénjét, így nincs nagy jelentősége a klíma vonatkozásában. Beláttam, hogy ez részigazság, mert igaz, hogy a megtermelt oxigén 85%-át helyben visszahasznosítja (gyors anyagcsere okán), de a minap hallottam szintén egy magyar biológustól, hogy oriási széndioxid megkötő képességel bír, és ha szavanna lesz a helyében, akkor ez is probléma lesz. Így már klíma szempontból természetesen más megítélés alá esik az Amazonászi erdők fogyása.

    Elenben annak az ott elhangzott kijelentésnek hitelt tudok adni, mi szerint az átlagosan 3 km vastag Antarktiszi kontinentális jég elolvadásához 23 C fok melegnek kell lennie 2000 évig, hogy az elolvadjon (éjjszakai viszahűléseket is figyelembe véve).

  81. Hiteles számok kapcsán azon gondolkodom, hogy pl. a már látható magyar emelkedő napi halálozás és a szakemberek által előrejelzett várható napi három számjegyű halálozás miatt mennyire lehet hinni a magyar adatoknak.

    A magyar kormány és szervei mindenhol hazudoznak és ferdítenek, ahol a politikai érdekük megkívánja.
    Vajon az egyre durvuló járványhelyzetben az ehhez kapcsolódó statisztika mentes lesz a kozmetikázástól?

  82. 80-81
    Lassan egy éve lesz, hogy elkezdtünk félni egy „új” vírustól, amire természetes hogy az első időben ráirányul a figyelem (rászegeződik a tekintet) – de ezen már túlvagyunk. Vagy legalábbis túl kéne lenni. Kiderült hogy nem lepra, pestis vagy kolera… – ez mára egyértelmű, meg az is világos (kéne legyen), hogy nagyon nem mindegy az előélet.

    Mert egyáltalán nem mindegy kit-milyen állapotban talál meg… A korábbi egészségi állapotunkért és felgyülemlett környezeti- társadalmi bajainkért sem lehet ezt a valamit felelőssé tenni – azokról elfeledkezni. Mert most bizony azt tesszük, hatalmas aránytévesztés mellett!
    De ez nem is véletlen mert szép csendben dolgoznak rajta, hogy ne is lássuk amit beszívunk – a „víruson” kívűl!

    Még nyoma van a neten az ultrafinom részecskék hatásáról szóló anyagoknak, de többsége ennek a témának kezd „felszívódni”, vagy mellékvágányra terelik! (BBC anyag eddig még fent van https://www.bbc.com/future/article/20191113-the-toxic-killers-in-our-air-too-small-to-see)

    „Az ultra finom részecskék képesek behatolni a vérpályába, és ezáltal a szervezet különböző szerveibe transzportálódni, így kimutathatóak a májban, szívben és az agyban is. Az ultra finom részecskék szervezetbe való jutásuk során első sorban szívritmuszavarokat, érszűkületet, megemelkedett szintű véralvadást és vérben megjelenő gyulladásfaktorok fellépését okozzák. Ezek a hatások szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának rizikófaktorai.”
    http://www.legszennyezes.hu/belteri-legszennyezettseg-gondot-is-okozhatnak-a-tul-jo-nyilaszarok/
    (ebből is már kiollóztak…)

    Erre már márciusban felhívtam a figyelmet (MI MENNYI bejegyzésemben), hogy nézzük teljes kontextusában ezt a „forradalmian új” valamit. Próbáltam itt-ott kommentekben is felhasználni (munka mellett nem túl sok helyen). Gyanúsan semmi visszhang nem volt. Ennek lett egy hatalmas hozadéka számomra, mert utóbb kiderült, hogy a belinkeléseim többsége más ip-címről és felhasználóknál nem is látható, meg se jelenik! Én csak az fb és gugli oldalakat használom…

    Azóta már ott tart a dolog, hogy pl. a márciusban általam hivatkozott oldalak is eltűntek, vagy teljes átírásra kerültek! (nekem megvan az eredeti is letöltve)

    Közeleg az ideje egy (éves) összegzésnek, mi van a kb 1% vs 99% mögött?

  83. Kína óta tudjuk, hisz a kínai intézkedések nem véletlenül voltak olyan szigorúak a tavasz folyamán, és már akkor is beszéltek ilyen dolgokról. Csak hát ezt a fejlett világ szempontjából beismerni felérne egy öntökönlövéssel, mert ha ezt nyilvánosan beismernék, és ez alapján szerveznék meg a járványügyi védekezést, akkor a teljes jelenlegi kapitalista gazdasági-, és individualista társadalmi szokásainkat, kialakult rendszerinket kellene kukáznunk, és teljesen az alapoktól felépíteni egy új civilizációs szokásrendszert, amit egy a szabatossághoz hozzászoktatott népességgel kvázi lehetetlen kivitelezni!

    „Bár a CDC még most is tompítani próbálja a jelentőségét, már tényként ismeri el, hogy a koronavírus a levegőben is terjed. Ennek elég messzemenő következményei lehetnek, például újra kell gondolni a védekezési stratégiát. Ez ugyanis lényegében azt jelenti, hogy rosszul szellőző zárt terekben nem segít a távolságtartás, mert a fertőző permet nem csupán másodpercekig marad a levegőben, és messzebb is eljut a biztonságosnak mondott két méternél.

    „A COVID-19 néha levegőben is terjedhet.” Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) legfrissebb, a koronavírus terjedéséről szóló ajánlásában ezzel az erősen tompított mondattal ismerte el először hivatalosan azt, amit a világ aeroszol-szakértői már a nyár óta egyre hangosabban toporzékolva követelnek. Amilyen jelentéktelennek tűnik ez a mondat, amit a kifejtésben még tovább tompítanak azzal, hogy a vírus „csak bizonyos körülmények között” terjed a levegőben, valójában gyökeresen kéne megváltoztassa azt, amit a járvány terjedéséről, illetve a terjedés megakadályozásáról gondolunk.”
    https://444.hu/2020/10/07/benne-van-a-levegoben

  84. „Előbb vagy utobb mindenki elmegy. ”

    Tibor bá

    nálad ez a kulcs mondat. Ha nem ért veled egyet valaki abban, hogy ez a vírus minden embert kinyír az szerinted elmebeteg.
    Kellemes és hiteles vitapartner vagy.

  85. 84 – Tanuló:
    Én „mindössze” azt hiányolom, hogy a működőképesség megmaradása mellett, miér nem rendelnek el nagyobb védekezést. Az olyan nagy kérés, hogy az idősek életének megóvásáért hordjon mindenki maszkot az utcán is, és hasonlók?

  86. Én időről időre ránézek erre az oldalra:

    https://covid19.healthdata.org/global?view=daily-deaths&tab=trend

    Nekem érdekes az, hogy miközben a legtöbb görbe (pl. napi halálozás, napi fertőzések száma) nagyjából stabil, az előrejelzés mindig az, hogy a következő hónapban elszáll a végtelenbe. Erre három görbe is van, hogy mennyire, de mindegyik elszáll. Aztán a következő hónapban nézve a közelmúlt és a jelen mégis mindig valahogy stabil maradt.

  87. „Az olyan nagy kérés, hogy az idősek életének megóvásáért hordjon mindenki maszkot az utcán is, és hasonlók?”

    Tibor bá

    én univerzálissá tenném a maszkhasználatot. Ébredéstől lefekvésig otthon is minden körülmények között! Nincs kivétel.
    Csak hogy te is ovjad már az én életemet, ne csak én a tiédet!

  88. 89. Tibor bá’
    Egyetértek. Sőt ismét behoznám a napi idősávot, mondjuk 9-11-ig és 14-től 16 óráig. Ezzel lehetővé tenném az időseknek, hogy kevés veszélynek kitéve ingergazdagabban tölthesék napjaikat. A rendelők esetében ezt nem tudom, hogy lehetne megoldani, pluszmunka nélkül.

    90. Ábel
    Valakik nagyon paráztatni akarják a jónépet. Erre van ez a sok összevissza hír a vírussal kapcsolatban. Ma pl. 444-en, megint előveszik, hogy lehet hogy aeroszol is terjed (pár napon belül már nem csak „lehet”, hanem „biztos” úgy terjed).
    Időnként feldobnak egy hírt, azt futtatják, aztán egy másik erősebbel felülírják (pl. egy életre szóló maradandó sérülést okoz, még ha valaki ki is gyógyul). Aztán pár hónap múlva újból előveszik a mellékvágányra tolt szenzációs megállapítást. Utoljára április környékén volt ez az aeroszol terjedés hír.
    Mintha tudatosan káoszt és félelmet akarnának teremteni. És egyszerűen egy perc nyugtot nem hagynak az embereknek. Amikor csökkent az esetszám, nem azt mondták, hogy lehet vége a történetnek, hanem, hogy jujj most aztán jön a második hullám (ami két hónap mulva meg is jött – de eljött volna riogatás nélkül is).
    Sőz most már a harmadik hullámot is rebesgetik, kiegészítve azzal, hogy hiába lesz oltás, úgy sem lesz vége a járványnak. Ha lesz is oltás későn lesz. Ha későn is lesz, de nem biztos, hogy használ. Ha az ember rákattan erre a vírus témára totál kikészítik (életerejét veszik). És sajnos nagyrészt az idősek vannak becsavarodva ettől a vírustól.
    Az egész elrendezés, prezentálás és levezetés mintha nem emberi lenne. Amolyan olyan diabolikus.

  89. 92 – Tanuló:
    Én alapvetően jóindulatú vagyok. Régi vesszőparipám a „ha a hülyeség elég magyarázatot ad, akkor nem kell keresni a rosszindulatot” Ezt most helyettesíteném azzal, hogy ha a félelem elég magyarázatot ad, akkor nem kell keresni a rosszindulatot. Ez rosszabb mint egy világháború, mert akkor csak a fronton volt komoly veszély. De most otthon maradással se tudod elkerülni a végzetet. Gondolj bele! Én ki se moccanok a házunkból. De mit tesz egy 40 éves tanár? Jönnek a gyerekek, akik összeszedhetik a vírust. Rajtuk nem látszik semmi, de fertőznek. Jó, 40 évesen kicsi a halál esélye, de a hónapokig, évekig vagy örökre tartó szervkárosodás nagyon is reális veszély. Rosszabb, mint idősnek a hall, mert 80 felett az ember már számol vele, de nyavalyásan leélni egy életet.

  90. 83: Curix:
    A 82 által instruált érdemi párbeszéd alapján, s mert kérdéseidre senki sem tud adekvát válasszal szolgálni, egészen nyugodtan csodálhatod!

    Sajnos én nem vagyok olyan „kellemes és hiteles vitapartner”, mint például jómagad…

    84, 92: Tanuló:
    Azt érzem kezdesz ráérezni ennek a blognak az ízére! Örömmel veszem és gratulálok hozzá! Egy ilyen leírásba nem lehet belekötni, és szubjektív tartalma alapján bárki elgondolkodhat egy másik nézőpont aspektusán. Csak figyelj arra mindig, hogy sem pill. indulat, sem politikai meggyőződés ne vigyen vakvágányra!

    A hitellel rendelkezők esetében sztem. semmilyen körülmények között nem szabadna megengedni és fenntartani azt, hogy bárki jelentősen túlnyújtózkodhasson a saját takaróján. Az önhibájukon kívül bajba került embereken segíteni kell. Amikor azt írom, hogy van itt elég pénz, nem kizárólag az emberek saját vagyonára gondolok, hanem arra is, hogy az állami szerepvállalással elpottyantott milliárdok esetében igenis lehetne megoldást találni egy új, a társadalmi leszakadást megakadályozó támogatási rendszer bevezetésére. Előbb – utóbb az alapjövedelem fel fog kerülni a politikai palettára mindenütt, mert enélkül ennyi embert nem lehet majd munkáltatni a robotizált világban. Nyilván nem segélyként, de például adhatna az állam energetikai korszerűsítésre pénzt, amivel a gazdaságot megtolhatja, a családi rezsit valóban nullszaldózhatná, így valós segítséget nyújthatna a családoknak, s egyben a saját céljait is kipipálhatná, plusz értelmes cél elérésével tenne szert újabb szavazókra. Nem pedig a milliárdosok döglődő vállalkozásait és a tehetősek újautó vásárlásait kellene megtolni, amiből valódi előny és eredmény nem származik.

    85: Gyarmathy:
    Ez nekem is feltűnt már! Amekkora felfutás várható lehetne, ahhoz képest töredéke realizálódik, noha az sem szőnyeg alá seperendő. Nem tudom eldönteni, hogy nem tudunk róla, vagy tényleg nincs meg az a felfutás…

    Az újságírók mindent felkapnak, amit találnak. Egyrészt, mert ebből van megélhetésük, másrészt, mert elsősorban a Covid foglalkoztatja most a világot. Sajnos lassan mindegy lesz, hogy melyik szaklap, vagy melyik oldal sajtója, mindenki becsatornáz mindent, amit tud. Sztem. emiatt lehetséges az, hogy mindenféle, akár egymásnak részben ellentmondó információk is rögtön megjelennek. Aztán ember legyen a talpán, aki frontvonalbeli tapasztalatok nélkül bármit is kihámoz ebből.

    90, 92: Ábel – Tanuló:
    Sztem. ugyanaz van, mint az időjósoknál. Inkább riaszt ezerrel, nehogy később elővegyék a vihar miatt, amit nem jelzett előre. Aztán talán nap közben átírják a realitásokhoz igazítva az adatokat (mégsem jött jégeső)…

    93: Tiborbá:
    Amíg Curix 91-ben minden információja ellenére lazán viccre veszi, mit is várhatunk az utca emberétől…

  91. 93. Tibor bá’
    Ez így van. De ettől még nem kellene felgyórsítani az összeomlást azzal, hogy bedöntjük a gazdaságot.
    Nem mindegy, hogy 1 év múlva szakad ránk az ég vagy 5 év múlva. Tudod, aki időt nyer életet nyer. Öt év alatt sok minden történhet. Például feltalálhatunk olyan dolgokat amikről még fogalmunk sincs, és amik segíthetnek legyőzni a járványt. Tíz éve még nem látszott az alagút vége rákgyógyításban, most már egyes kutatások ott tartanak, hogy génspecifikus terápiával egyes rákfajtákat 99%-ban gyógyítínak. Idő kérdése, hogy az emberiség legyőzze ezt a kórságot.
    Szóval szerintem úgy kell a vírussal együtt élni, hogy minél tovább kitoljuk az omega pontot. Meg kell találni az optimális arányt a védekezés és a mindennapi élet működtetése területén.

    85. Gyarmathy
    „Hiteles számok kapcsán azon gondolkodom, hogy pl. a már látható magyar emelkedő napi halálozás és a szakemberek által előrejelzett várható napi három számjegyű halálozás miatt mennyire lehet hinni a magyar adatoknak.”

    Nem mindig van igazuk a szakembereknek, főleg ha a jelen vírus természetét nézzük nagyokat tévedhetnek. Nagy merészségre vall, ha valaki szakemberként jóslásokba kezd. Én mondhatom, hogy Ádventre elműlik (kibicnek semmi sem drága) de ők nem, mert ha nem jön be, akkor rájuk sűl és veszítenek hitelességükből (én is igen, de az kinek árt?).

    A szakemberek jóslásával kapcsolatban egy példát elmítek.
    Májusban előállt a kormány azzal, hogy július közepére várható a fertőzés-csúcs, ezért nincs lazítás. Be is rezelt mindenki, hogy mi lesz így a nyáron.
    Mondta ezt a kormány a válságstábba bevont szakemberek (matematikusok, orvosok, virologusok, stb.) javaslatára. Nem mellékesen Jakab Ferenc pécsi virologus is említett stábban szakértett.
    Aztán kiderült, hogy május végére lecsengőbe indult a járvány, hogy június végére majdnem meg is szűnjön. Szóval nagyon nem jött be a matemetikai modelre épített előrejelzésük.
    Nem csoda, hogy most már nem kíváncsi a kormány „értékes” tanácsaikra.
    Erre mondom, hogy egy szakember alaptalan károgással, hitelét veszítheti.

    „A magyar kormány és szervei mindenhol hazudoznak és ferdítenek, ahol a politikai érdekük megkívánja.
    Vajon az egyre durvuló járványhelyzetben az ehhez kapcsolódó statisztika mentes lesz a kozmetikázástól?”

    Miből veszed, hogy hazudnak? Nem elég magasak a számok?
    A tavasszal is elég jól megúsztuk. Akkor is hazudott a kormány?
    Vagy gondolod, hogy ha egy kisvárosban már nem lenne hová temetni az embereket csak a fotbalpályára, akkor annak nem menne híre? Ez nem olyan vírus, hogy ahol felüti a fejét rendesen, azt el lehessen tusolni.

    Fenti állításodra visszatérve, fordítsuk meg a kérdést. Mi van ha ellentétes irányba (is) hazudnak az abban érdekeltek?
    Mondjuk politikai okból paráztatás növelése miatt felfelé tolják a számokat. Például, mondjuk az USA számok vannak manipulálva és közel sincs annyi halott, mint állítják? Még ha Te vagy én ennek konkrét bizonyítékát kapnág (szemeddel látmád), hogy tudnád ezt bizonyítani a nagy tömegek felé. Még ha lenne egy magán Tv-d, az sem jelentene megoldást, pillanatok alatt hiteltelenítenének azok akiket rajta kaptál a turpiságon. És a többség nem neked és Tv híreidnek hinne hanem a másik 10 tévének amit az ellenérdekelt álítana hadba ellened.

    A lényeg, hogy bárki és bárhogy is módosítsa a statisztikát, arra bizonyítékot nem fogsz tudni szerezni, s ha igen, otthon a négyfal között megemésztheted.

    A tájékoztatás kezében vagyunk mindannyian. Ha azt mondják, hogy Brazilia fele kihalt és betesznek egy csomó olyan képet amin hullahegyek vannak, akkor miből tudod a valóságtartalmát ellenőrizni? Még ha él is ott egy emigráns rokon és neked elmondja, hogy lófasz sincs náluk, rajtad kívül és esetleg a szűk baráti rokoni köröd értesül a valóságról.
    DE amint megpróbáljátok a környezet szemét kinyitni, hogy né fiúk, nincsennek is hullahegyek Braziliában, egyből hülyének néz 10-ből 9 ember. A maradék egy ember talán egy darabig elhiszi amit mondtál, de mivel nem kap megerősítést az állításodról (ami valós), közben pedig a másik állításról (fél Brazilia kihallt) nyomják az infót jóvoltából napi szinten többször is, a te általad közölt valós hír előbb vagy utóbb kiesik a fejéből. És marad az a valóság, hogy Brazilia fele kihallt.
    A média manipulációnak volt egy USA-ban élő lengyel származású nagymestere (nem jut eszembe most a neve). Ő nagyon szépen kidolgozta a tömegek manipulálásának módszerét, amit mai napig oktatnak (a neten elérhetők a könyvei).

  92. 94. Horváth Csongor

    Valamit kell kezdeni az adósokkal, mert ha nem abból baj lesz.
    Első körben, müködtetni kell az ipart és az életet (védekezés fenntartásával vagy további szigorításával). Most ez van.
    Ha a járvány fokozódása miatt ez nem lehetséges és le kell zárni mindent, akkor – ahogy írtad – kéne egy átmeneti mentőprogram az adósoknak.
    Remélem a járvány nem fokozódik és lassan lecsengőbe indul. Ma olvastam, talán a 444-en, hogy a múlt heti szennyvízelemzések szerint a marker szint stagnál, egy városban sem mutat növekedést.
    Ez szerintem biztató jel. A tavaszi csökkenés is így indult valahogy.

  93. 82. Horváth Csongor:
    “ Ezzel szemben a terjedés kapcsán épp a tegnap belinkelt “szuperterjesztők” cikk az, ami igazán elgondolkodtató volt számomra, mert tényleg olyan, mintha véletlenszerűen esetenként megugrana a terjedés, aztán csendben alább hagy.”

    Tudom, hogy meredek lesz amit mondok, de a központilag irányított direkt terjesztés magyarázatot ad a terjedési anomáliákra. Ezért vannak, látszólag a semmiből, gócpontok és hirtelen fellángolások. Most azok az országok kerültek sorra, akik a tavaszi osztásból kimaradtak. Lényeg az, hogy sehol se lankadjon a vírus para. Az államok eladósítása és a kis és közepes vállalkozások bedöntése a cél.
    Én arra tippelnék, hogy a terjedést a levegőt felhasználva oldják meg valamilyen módon.
    https://youtu.be/UbfIC5xlmTo

  94. 94

    H.CS

    a 91-es nem vicc volt. Komolyan gondolom.
    Én felveszem Tibor báért az utcán a maszkot, ha ö is felveszi otthon értem.
    Ez igy korrekt.

  95. Hányistok

    Ha az van amit írsz, akkor az Isten őrizzen meg minket.

    Az alábbi link is érdekeseket mutat.

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201007/koronavirus-magyarorszagon-egeszen-erthetetlen-ami-tortenik-451762

    Egyszerűen érthetetlen ez a vírus.
    Vagy az van, amit már egy ideje gondolok. Nevezetesen, hogy gyengült az elmúlt hónapokban és az általa okozott betegség már nem annyira súlyos lefolyású., így akár kórházi ellátás nélkül is ki lehet jönni a többségnek. Az a három beteg aki az elmúlt hónapban körülöttem volt (üzemorvosom, kollégám, nyomdász barátom), mind otthon gyógyultak meg.
    Vagy az van, hogy egy megmagyarázhatatlan jelenség, ami kedve szerint tarol vagy csak éppen taknyosít.

    Szerintem a vírus gyengülésére lehet következtetni abból is, hogy 5-szörös fertőzőtti szám mellett csak három napja haladta meg a halálozások száma a tavaszi csúcsot.

    És ez az alábbi NNK előrejelzés is bezavar a vírus terjedésével kapcsolatban.
    Az előrejelzés szerint stagnálás várható? Akkor megindult lefelé? Még a végén igazam lesz és Békés Rorátés Ádventünk lesz:-).

    https://www.nnk.gov.hu/index.php/component/content/article/11-foosztalyok/839-40-het-szennyviz-koronavirus-eredmenyek?Itemid=135

  96. 98 – Hanyistó:
    Fel kellene már hagyni ezekkel az összeesküvés elméleti megfontolásokkal. Az emberiségre szabadult egy kellemetlen járvány. A nem egységes emberiségre. Ahány ország annyiféle viselkedés okozza a látszólagos zűrzavart, amit különböző hozzáértők, és hozzá nem értők vélemény nyílványitása még zavarosabbá tesz. Plusz slamposság, plusz félelem, plusz anyagi érdekeltség. Kész a kottyvasz. Ezt senki se irányítja, és semmi más cél nincs vele, mint a legyőzés, és a (szokásos) haszonszerzés.

  97. 100: Tanuló:
    A szennyvizes eredmény biztató. Ugyanakkor nem tudsz belőle jósolni, csak bizakodni, mert akár további emelkedés akár meginduló csökkenés is lehet belőle.
    Ugyanígy követnie kellene a halálos áldozatok számának is a görbét.
    Elképzelhetőnek tartom, hogy a nyár végi nyaralásokon összeszedett fertőzések lefutottak, s az országon belüli terjedés továbbra sem kiemelkedő az óvintézkedéseket betartók körében. A következő felfutás már az iskolákból továbbadott fertőzések alapján várható. Ha ez elmarad, és csökkenő trend jön, akkor tévedtem a vírusterjedés veszélyességét illetően. Örülnék neki, de Ádvent még elég távolinak tűnik… Amennyiben november vége előtt megtörténne a tetőzés, a maszkviseléssel kapcsolatos immunizálás elmélete számomra bizonyítást nyer.

    99: Curix:
    Ez ugyanaz a logika, mint amikor nem mész el valakinek a temetésére azért, mert ő sem jön el a tiédre… Viccnek nem elegáns, komolyan venni meg nem lehet.

  98. 83. Curix
    „Tud nekem bárki erre hiteles számokat mondani?”
    Neked mi a „hiteles szám”?

    89. Tibor bá’
    „Az olyan nagy kérés, hogy az idősek életének megóvásáért hordjon mindenki maszkot az utcán is, és hasonlók?”
    A fertőzések 69-70%át a népesség 6-8% okozza.

    Ők a szuperterjesztők. A legfontosabb ismertetőjegyük hogy nem hordanak maszkot.

  99. 103 – Kocka Tibor:
    Volt ilyen a HIV-vel fertőzött buzik között is. Bosszúból baszott, hogy átadja a kórt.

  100. Horváth Csongor.

    Valószínűnek tarom, amit írsz. Nevezetesen a nyári fertőzések most futnak ki, és várható az iskolakezdés okozta lassú felfutás. Azonban nem annyira éles a két fertőzőtti csoport között a határ (hisz együtt éltek, sőt a nyáriak egy része fertőzte a sulisokat), hogy jelentős hullámvölgyet produkálhatna. Ha lesz is völgy, vagy plató, ami a te elméletedet igazolja, akkor annak nem volna szabad túl mélynek illetve túl hosszúnak lennie, pont a két csoport átfedése miatt. Ha lesz egy napi 500 főre való visszaesés pár hétig, aztán megint az egekbe mennek a fertőzések, nem tudnám hova tenni. Na de majd meglátjuk.

    És én azzal sem tudok mit kezdeni, hogy még „csak” ennyi a halott, ennyi esetszám után. Főleg, hogy most már vagy két hete elérte az öregeket is megint. Plusz még csökken a kórházi, lélegeztetőgépes napi esetszám is.

  101. 105: Tanuló:
    „Ha lesz egy napi 500 főre való visszaesés pár hétig, aztán megint az egekbe mennek a fertőzések, nem tudnám hova tenni.”
    – Ez pont az iskola szuperterjesztő hatását igazolná. A tényleges fertőzések és a tünetek megjelenése, tehát a megbetegedések között mindig eltelik 2-3 hét. Ez amióta felütötte a fejét a kórság, minenhol így működött (ezért írtam a legelején folyton, hogy 2 hét múlva meglátjuk). Az átfedés ténye csak erősítheti ezt a felfutást, ill. a tényleges esetszámokat.
    – A meglepetés nekem a csökkenő trend lenne, s ez egyben a maszkhasználat gyakorlati jelentőségét is visszaigazolná. Ha nem jön be, akkor konstatálhatjuk, hogy nincs szerencsénk. Pedig már nagyon ránk férne!
    – Az idősekre azért most sztem. mindenki sokkal jobban vigyáz (családokon belül biztosan így van), s talán ők is jobban odafigyelnek magukra, mint tették a járvány érkezésekor. Ebben akkor lehet érezhető romlás, ha akkora fertőzésszám lesz, amivel a boltokban terjedni tud a vírus, esetleg bejön a betegesebb, megfázásos időszak és megtelnek az orvosi várók. Ezt is ki lehet védeni újabb óvintézkedésekkel.
    – Ami nekem még érdekes lehetne, hogy vajon az elhunyt huszonéves áldozatok egészségi állapota milyen volt? Azt jó lenne tényleg tisztán látni, hogy a fiatal áldozatok valóban szignifikánsan eü. veszélyeztetett csoportba tartoztak -e?

  102. 106. Horváth Csongor

    „Ami nekem még érdekes lehetne, hogy vajon az elhunyt huszonéves áldozatok egészségi állapota milyen volt?”

    Nem ezekkel az egyedi esetekkel lehet jrllemezni a kórságot hanem a populációs szintű adatokkal.
    Az előbb Falus Ferenc az ATV n mondott érdekedeket…

  103. „Volt ilyen a HIV-vel fertőzött buzik között is. Bosszúból baszott, hogy átadja a kórt.”

    Tibor bá

    remek példa vagy rá milyenekké válnak a haláluk előtt a materialisták. Ütöd vágod az egész világot, borzasztóan megbántasz mindenkit, aki nem úgy gondolkodik mint te.

    Az elmúlásod feldolgozhatatlanságát abban próbálod feloldani, hogy magaddal rántod az egész világot.
    Ha nem a peak oil végez velünk, akkor a megfutó klíma, ha nem a megfutó klíma akkor a Covid. Neked teljesen mindegy csak veled együtt pusztuljon a világ is.
    Ez az egyetlen dolog ami téged meg tud nyugtatni a halálod küszöbén.
    Így jár az aki elvet minden hitet magától.
    Hitnek semmi köze Istenhez meg a teremtéshez. Hit nélkül az ember nem tud kiegyensúlyozott életet élni. Hit nélkül nincs belső béke. Szüksége van rá, mint a maszk nélküli lélegzetvételre.
    Te ezt próbálod elvenni az emberektől ezen a blogon most már 10 éve….
    Szánalmas vénember lettél Tibor bá.

  104. 101. Tibor bá’
    Értettem. Nem akarok összeesküdni, de az említett narratívát sem zárhatjuk ki teljes bizonyossággal. Ez az általános káosz és recesszió nagyon jól jön egy szűk rétegnek, akiket globalistáknak is hívhatunk. A központi irányítás bevezetésére és a teljes megfigyelésre is kitűnő lehetőség.

  105. A szuperterjesztésről.
    Kínából jöttek olyan felvételek tavasszal, hogy összeköpködik a liftgombot, kapunyitó gombot, tömegközlekedési eszközön lehúzva a maszkot szándékosan ráköhögnek a kapaszkodóra.
    Attól, hogy nem látunk a világ más tájairól ilyen felvételeket, el tudom képzelni, hogy ilyen gonoszok nem csak Kínában élnek és ők a szuperterjesztők. Lehet, hogy ennyire egyszerű a rejtély megoldása.

  106. 110. Károly:
    Szerintem még az sem bizonyított, hogy megfogott vagy leköpött felületek is terjesztik. Össze-vissza hadoválnak mindenfélét. Nem lenne nagy mutatvány a mai technikai szinten, legalább ezt a képességét letesztelni a vírusnak és egy világszerte érvényes tudományos állásfoglalást közzétenni. Úgy tűnik, hogy ez sem érdekük a …..
    A pontok helyére mindenki behelyettesítheti a maga verzióját.

  107. 106. Horváth Csongor
    Egy kedves barátnőnk nővérként dolgozik a Budai kardiológiai központban. Ő mesélte vagy 5 évvel ezelőtt egy nyaraláson, hogy nem is hisszük mennyi fiatal (húszon éves de 16-18 éves is) betegük van nagyon komoly szívproblémákkal. Sokat közülük életmentés céljából visznek be.
    Az orvosoknak össze állt a kép. A rengeteg – nagy mennyiségű cofeint tartalmazó – energiaital fogyasztása volt minden betegben a közös, meg a mozgásszegény életforma.
    Sajnos ezek a fiatalok rosszabb állapotban vannak, mint mi (én ötvenes vagyok).
    Nem csoda, hogy ha megkapják a COV-ot akkor úgy reagál a szervezetük, mint a 70 felettieké.

    Curix.
    Mindig hittem, hogy a melegek is üdvözülhetnek! 🙂
    Csak a szív számít! Nem baj ha ischaemiás is 🙂 .

    111. Hányistok
    Hát persze, hogy nem akarnak bizonyosságot.
    Akik a vírust menedzselik, azok a bizonytalanságban tartást preferálják. Minél nagyobb a káosz a vírus kapcsán, annál nagyobb a félelem, amiből táplálkoznak. Tiszta Diablosz. Mit is jelent ez L. S. görögül?

  108. Nem unjátok még, ugyanazok a körök újra és újra?
    Valaki írta, minden statisztika exponenciális felfutást jósol mindig a következő hónapra – március óta ez van, hetedszerre nem jött be, borítékolom hogy 8.,9., sőt 112.-szerre sem fog bejönni.
    Gyengült a vírus- nem gyengült, eddig is gyenge volt, de bizonyos százalék szarul reagál rá. Hogy az pontosan mennyi, jó eséllyel sosem fogjuk megtudni a ferdítések miatt. Szerintem 0,1%, Tibor bá szerint 78%, ki-ki hite szerint besaccolja valahova a kettő közé. Egymást úgysem tudjuk meggyőzni, nekem a saját mikrokörnyezetem lesz a meggyőző, másnak meg az övé. A cikk meg statisztika értelmezéssel szerintem már rég fel kellett volna hagyni, lásd első pont.
    Maszk- hordom ahol muszáj, mint mindenki, és pont úgy tele vele a tököm, mint 10-ből 9 embernek. Egy példa: vásárolni megyek egy 9 fős irodába. Ülnek bent maszk nélkül. Bemegyek, felteszem a maszkot. Akihez odamegyek, az is. Ki kell mennem a raktárba, az nyitott, amint kilépünk az ajtón, maszk le, a raktároson élből nincs, hiszen az udvaron van. Megvan a cucc, vissza az irodába, maszk vissza. Át kell mennem fizetni egy másik asztalhoz, amint 2 méternél messzebb kerülök az első asztaltól, srác maszk le, pénztáros csaj maszk fel. Bohózat, és szinte mindenhol ez van, a szabály az szabály, ugye. De hogy nem ettől csökken vagy nő a fertőzésszám, na abban egészen biztos vagyok.
    Annak az egyeknek örülök, hogy a vitamin téma feljött, az tényleg hasznos, táplálkozás szintén, aki kicsit belemélyed, óriásit nyerhet életminőségben, és a kaja összköltsége simán lehet alacsonyabb, mint a kiinduló pont. Ezt a parát meg lassan el lehet engedni, jövőre úgyis lesz másik.

  109. 113 – Pride:
    Jobban odafigyelhetnél. Én nem mondtam, hogy 78 %. Én idéztem egy tanulmányt, amiben állították kardiológusok, hogy a gyógyultak 78 %-nál hónapokkal később az MRI kimutatta a szívizomgyulladást. Szíveskedj ott reklamálni.

  110. Pride
    ne bolondulj már meg…
    A magyar adatközlés: hatalmasat nő az esetszám, annak ellenére, hogy gyorsan visszavágják a tesztszámot… miközben kiderül, hogy a kórházban ápoltak száma nem nő. (a statisztikában)
    Kiderül azért mert még azokat sem tudják tesztelni akik már kórházban vannak.
    A Covid pozitív halott tanárt pl. kifelejtik a statisztikából. Igaz nem volt ismert krónikus betegsége…
    De az exponenciális növekedés megvan. Még így is.
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/hungary/
    Ja kivitte az üzemeltető angliába az egyetlen nagyteljesítményű hazai teszt robotot. Ezzel lefeleződött a hazai tesztkapacitás.
    Miközben Orbán állig felfegyverkezve köpi a szotyit az arcunkba…
    Én nem lennék ilyen flegma a helyedben.

  111. Zoltán, pont azt írtad amit én, csak a másik oldalról 🙂 Ennyire lehet hinni a statisztikának, marad a saját tapasztalat, szerencsésebbeknek a szomszédé.
    Tibor bá: feltételeztem hogyha leközölsz valamit, az tükrözi a véleményed. Amennyiben nem, szoktál bele írni megjegyzést, itt nem volt. Megjegyzem nem reklamáltam, esetleg egy kicsit sarkítottam 🙂

  112. 116 – Pride:
    A lefordított cikkeket nem úgy szelektálom, hogy az egybe esik-e a véleményemmel, hanem, hogy a forrás megbízható-e? A gyógyulás utáni szerv károsodás nem új keletű. Már több helyről jelentették (magyarul is). Megjegyzem,ha a cikk meggyőz, akkor magamévá teszem.

  113. 111. Hanyistók,
    Elkerülhette a figyelmedet, hogy ezen az oldalon is átbeszéltük, melyik felületen, mennyi ideig marad meg a vírus.

    Japánok kutatásról olvastam legutóbb, akik megvizsgálták, a vírus az emberi bőrön mennyi ideig marad fertőzőképes. Azt találták, 7-9 órán át fertőz.
    De ott volt a Kínai halpiac esete, ahol a fagyasztott halakról indult a fertőzés. Tényleg sok a kérdőjel a vírussal kapcsolatban, de az, hogy a vírusos felületek terjeszteni tudják, ez megválaszolt. A fokozott kézmosást miért ajánlják, ha nem azért, hogy a tárgyakról a kézre került vírust elpusztítsuk?

    A szuperterjesztők bőven lehetnek aljas szándékú emberek.
    Más internetes felületek hozzászólásaiból azt látom, vannak akik képesek lennének szándékosan megfertőzni idős szüleiket, anyóst,apóst, haragosukat, üzleti konkurenciájukat haszonszerzés okán, bosszúból mert elvesztette az állását, vagy csak azért mert szerinte a világ megérett a pusztulásra, ill. büntetlenül lehet szándékos terjesztéssel másokat megbetegíteni, csak úgy heccből.
    Lehet, hogy ez sületlenség és egészen más oka van a szuperterjedésnek.

  114. Na ez most kiakasztott így reggel:
    https://index.hu/techtud/2020/10/08/honnan_erkezik_a_kovetkezo_jarvany/

    Ha több hasonló megjelenik a világsajtóban, ill. világszinten bedobnak egy másik járványt is erre, hátra fogok dőlni a fotelemben, mert a konteókban hangoztatott folyamatok ellen úgysem tudnánk tenni semmit sem.

    Az izoláció az egyetlen fegyver a kezünkben mindezek ellen.
    Remélem, hogy ez csak túlbuzgó újságírók napi hozománya!

  115. 119. Horváth Csongor

    A nyár végefelé olvastam hasonló cikket, aztán vagy két hete rémisztgetett a román sajtó egy része, most meg itt van ez.
    Lassan heti, majd napi „hír” lesz ez is.
    Több mint gyanús. Kezdnek felkészíteni a következőre?
    Úgy látszik bár mi áron fenn kell tartani a nyomást a népeken, valaiért.

  116. 118. Károly:
    Köszönöm az infót. Lehet, hogy szűk körben ismert a felületeken való terjedés módja és ideje, de a lakosság 98% mit sem tud róla. Ezeket az információkat nem teszik elérhetővé az átlagember számára. A hiteles és közérthető tájékoztatás minden országban elmarad és ez nem lehet véletlen. Fokozza a félelmet és a káoszt.

  117. 122 – Hanyistok:
    Még a tavasszal jelent meg egy összesítés az INDEX-ben, hogy a vírus milyen felületen mennyi ideig marad életben. Hogy az emberek nem figyeltek fel rá, az természetesen az ő bajuk. Arra se figyelt itt fel senki, amikkor közöltem, hogy van újrafertőződés, amit úgy vettek észre, hogy az első fertőzés és a második fertőzés más-más vírus törzs volt. Tehát nem az első újult vissza. Vagyis léteznek különböző törzsek, amit szintén nem hisznek el. Én fontos információkat szedek össze, de a fogadtatás kiábrándítóan vegyes.

  118. 122 Hanyistók
    Te is a megszállott összeesküvés-elmélet hívők táborába tartozol.
    Normálisan gondolkodva nem tartom reálisnak, hogy Orbán, Trump, Putyin vagy bármely állami vezető hajlandó lenne szándékosan megtévesztve saját lakosságát olyan módon reagálni, amely a járvány elleni küzdelmet tudatosan akadályozná, elősegítené a terjedést, csak azért, hogy ebből politikai hasznot kovácsoljon.
    Ők sem akarnának a járvány áldozataivá válni, pedig erre megvan az esély, ha nem tudják megfékezni, mint ahogy látszik, hogy ők sem mentesek a kockázattól, még ha olyan ellátásra is számíthatnak, ami egy átlag ember számára elérhetetlen lenne.
    Az más kérdés, hogy a meglévő járványhelyzetből fakadó potenciális lehetőségeket biztos kihasználják, de nem a tudatos terjesztéssel, hanem csak addig, amíg nincs biztos ráhatásuk a probléma elhárítására, mondván, ha már nem tudom megállítani, legalább profitáljak az átmeneti lehetőségből, amíg a helyzet fennáll.
    Az is más kérdés, hogy a menet közben elkövetett hibákat politikai alapon nem fogják soha elismerni, de a cselekvési terveket mindig módosítani fogják a leghatékonyabbnak vélt irányba. Legfeljebb nem jön be…
    Ők biztos soha nem fogják elkövetni azt a politikai szarvashibát, amit Gyurcsány elkövetett, hogy bevallják, ez elkúrtuk, feladva a magas labdát az ellenzéknek a hatalomátvételre…

  119. 123. Tibor bá’
    “ Hogy az emberek nem figyeltek fel rá, az természetesen az ő bajuk.”
    Ez így van, de egy felelős, a nép egészségével törődő és felelős vezetés feladata lenne az is, hogy a releváns információkat eljuttassa a Piripócson élő Juliska nénihez is ahhoz, aki azt sem tudja, hogy mi az az Index.
    Egy ideig riogatták a népeket a készpénz fertőző mivoltával, de ez a “veszély” már nincsen porondon. Azért a félelem benne maradt a néplélekben, mert egyre többen rászabadulnak a bankkártyás fizetésre.

    124. hubab:
    Nem vagyok megszállott összeesküvés hivő és így, folyamatosan módosítom a véleményem az itt olvasható (értelmes emberek) véleménye alapján is.

    “ Normálisan gondolkodva nem tartom reálisnak, hogy Orbán, Trump, Putyin vagy bármely állami vezető hajlandó lenne szándékosan megtévesztve saját lakosságát olyan módon reagálni, amely a járvány elleni küzdelmet tudatosan akadályozná, elősegítené a terjedést, csak azért, hogy ebből politikai hasznot kovácsoljon.”

    A felsorolt vezetők is elszenvedői lehetnek a nagy pandémiának, ők csak a lehető legtöbbet szeretnék kihozni a helyzetből. A kecske is jóllakjon és a káposzta is megmaradjon alapon.
    Ebben a (vírus) körben nekik sem osztottak lapokat. Nem köztük kell keresni a felelősöket.

  120. A járvány jövőbeni alakulását illetően a Szegedi Tudományegyetem matematikusa úgy fogalmazott, ennek előrejelzése momentán talán az egyik legnehezebb kérdés, ugyanis az elmúlt hetek megnövekedett esetszámaival nem tartott lépést a teszteléseknek a száma, vagyis a naponta jelentett adatok nem tudnak megfelelő iránymutatást adni arra, hogy mi a valós trendje a járványnak. Ha nő a napi pozitív eseteknek az aránya, azonos tesztelési szám mellett, abból ugyan arra gondolhatunk, hogy egyre több fertőzött van, azonban nem következtethető pontosan a valós fertőzöttség növekedésre, mert az nem áll egyértelmű kapcsolatban a pozitivitási aránnyal. Szemléletesképp hozzátette: ha például 8 ezer tesztből 800 pozitív, akkor abból még arra sem lehet következtetni, hogy 10 ezer teszt esetén ugyancsak 800, vagy 1000, esetleg 1200 lenne a várható. A Röst Gergely által említett problémán a Semmelweis Egyetemen is sokat gondolkodtak, ahogyan a világban mások is – jegyezte meg Oroszi Beatrix, aki szerint van egy nagyon téves feltételezés, mely szerint azért van több pozitívumunk, mert többet tesztelünk. Önmagában ez akkor lenne igaz – hogy pusztán a tesztelés miatt van több eset, miközben a járványügyi helyzet változatlan –, ha pozitivitás ennek megfelelően csökkenne. A probléma viszont azzal van, ha a valóságban nő az esetszám, akkor a tesztelés limitje, felső határa meg fogja szabni azt is, hogy a meglevő összes fertőzésből mennyit fogunk tudni észlelni – magyarázta az orvos-epidemiológus, hozzátéve, az adataik azt húzzák alá, hogy a jelenlegi tesztelési kapacitással nem lehet az összes esetet detektálni. Vagyis menne még följebb a járványgörbe, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet vagyunk képesek végezni. Tehát, nem azért nem nő az esetszámunk, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelései kapacitásunk elérte a felső határát. Oroszi Beatrix hozzátette, ami viszont egyértelműen látszik a járványgörbén, hogy az érintettek kormegoszlása megváltozik. Egyre idősebbek jönnek be a képbe, egyre nő az azonosított esetek átlagkora, annál inkább csökken a kevésbé súlyos esetek azonosítása. Az eltolódásból pedig az következik, hogy sajnos a kritikus lefolyású eseteknek az emelkedése várható következő napokban–hetekben a gyakoriság tekintetében, mindezt pedig tényadatok is alátámasztják.

    Szakértők: a súlyos lefolyású esetek növekedése várható rövidesen
    https://infostart.hu/belfold/2020/10/09/szakertok-a-sulyos-lefolyasu-esetek-novekedese-varhato-rovidesen

  121. Python:
    Értelmes ember ezen egy percig sem csodálkozik. A természet (a biológia tudományának törvényszerűségei alapján) teszi a dolgát.
    Csodálkozzon az a sok majom, aki a szakkönyvek és a szakemberek tanácsa helyett a nemzeti konzultáció kérdőívei alapján készített járványügyi stratégiát…

  122. 128 – H.Cs.
    Az csak duma. Így szabadul meg a felelősségtől. Neki pénz kell, adóbevétel kell, hogy lophasson. Nem érdekli hány ember hal bele, bénul le egy életre.

    Szuronyt fel, támadunk. Hogy hány katona marad a harcmezőn az lényegtelen. A hódítás a lényeg, a hatalom megtartása.

  123. 129: Tiborbá:
    Ugyan! Nézd meg az időközi választásokat. Sorra nyerik.
    Az emberek a felelősek!! Maguknak köszönhetik, senki másnak… Na jó, objektíven a szűk többségnek köszönhetjük. A lényeg, hogy leköveti a nép akaratát, különben már ledarálták volna. Kíváncsi vagyok mennyi idő kell még, hogy az SZFE-t is kivéreztesse, s a társadalom tűri, közönyösen elmegy mellette, mint minden más mellett.
    Nyilván Ő is felelős, de az én értelmezésem szerint nem az a fő felelős, aki ezt az aduász lehetőséget nem hagyja ki! Itt nem arról van szó, hogy egy népet erővel elnyomott, hanem arról, hogy egy nép ezt az utat választotta! Ez nem ugyanaz, mint a kádári, rákosista kényszer volt, az oda vezető út tekintetében a felelősség a szavazóké, s pontosan ezért soha nem fogják tudni megfogni az EU felől sem.

    Erre már az ókori Athénban is rájöttek, s nem tudom mennyivel jobb az, amikor érdekcsoportok befolyása alatt dönt a politika, de valahogy pont a demokrácia működésképtelenségét kezdi szimbolizálni ez a „rendszer”. Elképzelhető, hogy most erre a szélesebb körű felismerésre vár, a korona már be van készítve… Egyetlen szerencsénk, hogy a gondviselés is gondolt erre, amikor egy ember átlagéletkorát 80 év körül maximalizálta. Egyedül ez tud a kommunista szocializmust követő újabb 40 év nemzeti szocializmustól megmenteni bennünket, más semmi!

  124. A vírus alapvetően kiszámíthatóan terjed. Ha jó adataink vannak, akkor a járványügyi folyamatok nagyon jól előre jelezhetők – vélekedett a Portfolio-nak adott interjújában Oroszi Beatrix epidemiológus, aki arra a felvetésünkre is reagált, hogy milyen adatokkal rendelkezik most Magyarország. A Semmelweis Egyetem munkatársa ennek kapcsán kiemelte, hogy a tesztelések száma elérte a kapacitás-korlátot, heti 70 ezer körüli értékről már nem növekszik tovább a tesztek száma. A Járványmatematikai Modellező és Epidemiológiai projektcsapat tagja szerint éppen ezért az állandósuló napi esetszámokból nem szabad levonni azt a téves következtetést, hogy hátradőlhetünk és a vírus reprodukciós rátája (R) 1 körüli, mert ez nem így van. Sőt, azt is elárulta, hogy már nem közlik az R értéket, mert a tesztkapacitás hiánya miatt nem tükrözné a valós járványügyi helyzetet. Az orvossal emellett beszélgettünk a német járványügyi kezelés sikerességének okairól, valamint a dél-koreai, osztrák, és természetesen a svéd útról is. Szóba került továbbá, hogy kikre és milyen esetekben a legveszélyesebb a vírus. Ezek szerint az idősebb, krónikus alapbetegséggel rendelkező, elhízott férfiak aggódhatnak a leginkább az új koronavírus miatt.

    Koronavírus: ha nem védekezünk jobban, kezelhetetlenül nagy járványhullám vár Magyarországra
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201012/koronavirus-ha-nem-vedekezunk-jobban-kezelhetetlenul-nagy-jarvanyhullam-var-magyarorszagra-452352

  125. 131 – Python:
    Hiába füstölgünk, Orbán szarik mindenre, neki pénz (gazdaság) kell, és a hülye azt hiszi, ha nincs, például bevásárlási idősáv, akkor dübörögni fog a gazdaság. Pedig semmi se változna, csak mi döglünk meg többen.

  126. 132: A bevásárlási idősáv nem hatékony. A fiatalok ugyanúgy fertőzik egymást, az öregek is, otthon meg találkoznak.

    Most már elég sok cég vállal kiszállítást, el se kell menni a boltba.

    Ha valakinek van bevétele, tényleg csak választás kérdése, hogy elmegy-e bárhova is.

  127. 133 – Ábel:
    Szerintem tévedsz. Amikor volt, az öregek igen fegyelmezetten viselkedtek. A házhozszállítás messze nem tökéletes. Mit kapok, ha kérek egy fűstölt csülköt, vagy csirkemájat, esetleg banánt? Zöldet, érettet?

  128. 131. Python

    „Ezek szerint az idősebb, krónikus alapbetegséggel rendelkező, elhízott férfiak aggódhatnak a leginkább az új koronavírus miatt.”

    itt az idősebb latt beszáíthatjuk a 30feletti teljes népességet.

    „krónikus alapbetegséggel rendelkező, elhízott” ezek a legkézenfekvőbb tünetei a civilizációs tünetegyüttesnek, amit a rosszul beállított tápanygok generálnak.

    Aki ettől mentesülni akar, elsődlegesen a LowCarb étkezéssel teheti meg.
    Mivel a hazai népesség ezekben a mutatókban „krónikus alapbetegséggel rendelkező, elhízott” európa bajnok, így ehhez fog arányulni a halálozás is.

    drámai módon gyarapodik a lélegeztetőgépre tett betegek száma:
    Ma 154-en vannak már lélegeztetőgépen. 10.12-e
    Nem oly régen csak 4-es voltak. 40X a növekedés, és egyidejűleg a hivatalos protokollt betartva cca. 600-800 ember lélegeztethető. Ha többet fogunk gépre tenni, akkor azoknak romlanak majd az esélyei…

    Szóval nincs okunk a bizakodásra.

  129. 131,132,133:
    Mai gyöngyszem:
    Maruzsa Zoltán szerint „az őszi szünet kisöpri a koronavírust az iskolákból.”
    Gyerekek, ezek hol tanultak? Hogyan juthat valaki ennyire téves következtetésre az elérhető adatok és információk alapján?! Ki lehet ezeknek a tanácsadója, mit végezhetett? Az Isten sem menthet már meg bennünket… Az ember esze megáll! És most nem olyan tétje van, mint pl. Czunyiné korábbi le a kémiával kirohanásának.

  130. 136: Nincs itt olyan, csak PR tanácsadók voltak, aki kioktatták őket populizmusból, ami mára fasizmusba is áthajlik néhanapján, hogy gyakorló önjárók lettek Finkelstein nélkül. Ennyi, a többit ne is keresd!

    Elhunyt egy 39 éves tanár koronavírusban, a szakszervezet pedig határozott intézkedéseket sürget az újabb tragédiák elkerüléséért. Az is előfordul, hogy egy fertőzött tanár kórházba kerül, az iskolában pedig úgy zajlik tovább a tanítás, mintha mi sem történt volna.
    https://24.hu/belfold/2020/10/12/koronavirus-pedagogusok-szakszervezete-psz-karanten-teszteles/

  131. Re:136 Csongor
    De, minket már csak Isten menthet meg! 😉

  132. 139: Dajtás:
    Csak egy okot mondj rá, miért tenné.

  133. Nyugi, a pedagógusokkal kapcsolatos összes egészségügyi adatot tikosították.

    Így azt kell elhinnetek amit a Rogán média publikál.

    Ha kisöpri a vírust az őszi szünet akkor az úgy is lesz, kisöpri! Kételkedik itt ebben bárki?

  134. Re:140
    Ha szépen elmondod saját szavaiddal mi nyomja a lelkedet, akkor lehet hogy még segíteni is fog…. 😉 A kaptafára mondott imák amúgy is elég unalmasak, főleg ha milliók mantrázzák, így én csak annyit tudok tanácsolni, hogy jobb később mint soha, amúgy is a süllyedő hajón kevés az ateista. 🙂

    Direkt nem megyek bele az ima metafizikai működésébe, mert Tibor bá’-nál ez jobban kiveri a biztosítékot, mintha Orbánt tömjénezné valaki… 🙂

  135. 142: Dajtás:
    Az én lekiismeretem tiszta. És szerencsére nem nekem lenne szükségem tucatnyi imamalomra… De mindenképpen köszönöm a segítő szándékodat!

  136. Tájékoztatlak benneteket, hogy egy közepes nagyvárosi általános iskolában pill. két ped. Kollégáról tudok, akik igazoltan pozitívak és otthon gyógyulnak, hetek óta nem tudnak negatív tesztet produkálni. Egy idősebb óraadó Kolléga nagyon rosszul van, nem került kórházba, de neki biztosan emlékezetes lesz a találkozás a vírussal. Egyébként már nem nagyon tesztelnek, korábban viszont többször is előfordult, hogy egy – egy ember kiesett 10 napra, mert karanténozták. Teszetet persze akkor sem csináltak nekik, így az osztályt, ahol előtte nap még tanítottak, ill. a tanárokat, akikkel együtt dolgoztak sem vizsgálta senki, a szerencsére és a gondviselésre bízták a dolgot a járványügyi szakemberek. Amúgy minden óvintézkedés betartva maximálisan, persze arról senki sem tehet, hogy a papírtörlő időnként elfogy, nincs melegvíz, és a fertőtlenítés is olyan, amilyenre a megszokott személyi és eszközkeretek lehetőséget adnak. Kicsire nem adunk, majd az őszi szünet kisöpri…
    Egyébként az osztályokból folyamatosan hiányzik a diákok 10-20%-a, tehát a fertőzés ping-pong járkálhat. Több tanuló beszámolt arról, hogy közösségi programokon vesznek részt hétvégén a családdal, például a fővárosba járkálnak vagy plázáznak. Jócskán akad köztük vírustagadó, az osztálytermeken belül pedig nincs maszkviselés. A folyosókon szerencsétlen alsós gyerkőc gyűrögeti a maszkot fel és le, talán már azt sem tudja a végén melyik vége volt a szája felé.
    A lázmérőzés a legjobb az egészben, hiszen, amikor valaki hidegben, esőben érkezik, a kínai hőmérő nem is képes hőmérsékletet mérni, vagy 34-35 C fokot mutat, de Müller Cecília szerint ez a leghatásosabb védekezés.
    Gratulálok mindazoknak, akik ezt elfogadják, vagy akár még üdvözölik is! Majd meglátjuk, ki nevet a végén?

  137. 144 – Anonymus:
    Köszönjük a beszámolót,és majd a fejleményeket is. Ki nevet a végén? Én biztos nem.

  138. Re:143 Csongor
    Az ima nem azért van, mert bűneidet így tudod kompenzálni (bizonyos szempontból egy kevésbé jó gyakorlattá vált), hanem arra való, hogy kapcsolatot tudj fenntartani a szellemi világgal. Kicsit olyan, mint mikor a gyerek elpanaszolta szüleinek az ügyes bajos dolgait, és a szülő segíteni próbál neki.
    Ergo soha sem késő szólni a főnökségnek, hogy gáz van, ebbe senki sem halt még bele, és egy őszinte kérés (ima) többet érhet manapság, mint várni az bizonytalan oltásra…

  139. Hiába dönt csúcsot a fertőzöttek száma, hétről hétre kevesebben vannak karanténban: már annyian sincsenek, mint amennyi aktív fertőzőt a járványügyi hatóság nyilvántart. A különbség napról napra nő, hétfőn már az ötezret is meghaladta. Mindez arra utal, hogy összeomlóban van a kontaktkutatás és a magyar hatóság korábbi szigorú karanténpolitikája.

    Összeomlóban a kontaktkutatás: több aktív fertőzöttről tudunk, mint ahányan karanténban vannak
    https://www.valaszonline.hu/2020/10/13/kontaktkutatas-jarvanyugy-karanten/

  140. 149. Python
    Sajnos az ilyen hírecskék csak arra jók, hogy fokozzák az amúgy is magas, pánikhangulatot.
    “ Megtévesztő lehet, hogy az emberek hónapokig fertőzöttek lehetnek anélkül, hogy megbetegednének.” – sőt lehet, hogy évekig vagy évtizedekig! Évszázadokig már érthető okokból nem. 🙂
    “ Egy idős, 89 éves nő a napokban Hollandiában belehalt abba, hogy másodszor is megfertőzte a koronavírus.” Honnan tudják, hogy másodszor? Könnyen lehet, hogy ez már a vírus (n plusz 1)-ik támadása volt, amit az élemedett korú beteg már nem tudott legyőzni.
    Ezek a hírecskék a még nagyobb zavarkeltést szolgálják.
    Az is lehet, hogy már mindannyian fertőzöttek vagyunk csak még nem tudunk róla!

    Érdekes módon az összes kommunikációs csatorna a pánikkeltésben érdekelt. Talán csak, nem egy kézben vannak?

  141. 151: „Érdekes módon az összes kommunikációs csatorna a pánikkeltésben érdekelt. Talán csak, nem egy kézben vannak?” – Nem hiszem, hogy az összes mainstream lap titokban Tibor bá kezében lenne.

  142. 153 – Hanyistók:
    ” Honnan tudják, hogy másodszor?” Ha egy kicsit is figyelmesebben olvasnál, akkor ilyen kérdést nem tennél fel. A két fertőzés két különböző vírus törzstől volt. Nem lenne sokkal egyszerűbb arra gondolni, hogy igazat írnak. De nem, azt a félelmed nem tudná tolerálni Tehát hazudsz egyet magadnak.. Okosabb lenne felkészülni a nem túl rózsás jövőre.

  143. Leírom a cikk lényegét:
    A kemó + vírus kombó már sok volt, a fehérvérűség-betegségben szenvedő, 89 éves gyógyíthatatlan betegnek. „néhány napal azt követően, hogy az asszony új kemoterápiás kezelést kezdett… újra belázasodott, köhögni kezdett és légzési zavarai lettek”.

    149. Python – Ez simán hangulatkeltés akart csak lenni.

    Ez így megintcsak egy gyenguska hírecske. Egyre nehezebb komolyan venni ezt a vírust.

  144. 153. Tibor bá’
    Mi van akkor, ha a második fertőzés már nem is a vírus volt, hanem egy nátha, ami a legyengült immunrendszerre már halálos veszély?
    Halottam olyat is, hogy a vírus okozta enyhe tünetekre elkapott kórházi fertőzés miatt kellett a pácienst lélegeztetőre tenni.
    “ Nem lenne sokkal egyszerűbb arra gondolni, hogy igazat írnak. De nem, azt a félelmed nem tudná tolerálni Tehát hazudsz egyet magadnak”
    Gondolok arra is, hogy a hír igaz, de ezek a színes hírecskék is furcsán egy irányba mutatnak! A rettegők még jobban rettegnek a bizonytalanok pedig még bizonytalanabbak lesznek. Kitűnő taktika!
    Miért nem a sikeresen felgyógyultakat interjúvolják meg? Miért nem azokat szólaltatják meg, akik 3 nap alatt simán kihordták és azóta is kutya bajuk? Miért nem azokkal a csoportokkal, országokkal foglalkoznak, ahol sikeres a védekezés és alig van beteg?
    Jah, ezek a hírek nem lennének szalon képesek a globális média számára? Mehet tovább a mindmeghalunk lemez!
    Én már februárban felkészültem, az itteni jól értesültek, köztük Tibor bá’ hatására is.
    Az első egy két hónapban féltem is, de ezen már rég túl vagyok. Azóta figyelő üzemmódra váltottam.
    Portyázok és fürkészek a hírek, vélemények között! 🙂

  145. 150. Tibor bá’

    Tragédiának nézed? nézd legott. Komédiának, s múlattatni fog.

  146. 155 – hanyistók:
    Azért nem volt nátha, mert tesztelték a vírust. Tudod, az orvosok nem hülyék. Ami neked az eszedbe jut, az nekik is. Akinek nem telik többre, mint a rettegés, az meg is érdemli. Engem biztos elvisz, mégse rettegek. Aki 3 nap alatt simán kigyógyul az nem hír. De erről is írtam már miként lehetséges. Egészségesnek kell lenni hozzá.: “the virus is only winning because it has encountered a population that isn’t really healthy ” = A vírus csak azért győz, mert olyan népességre talált, amely nem igazán egészséges.

  147. 158. Tibor bá’:
    Egy orvost sem hülyéztem le. Én a hírgyártók és közzétevők felelősségére próbáltam felhívni a figyelmet. A rettegés pedig nagyon távol áll tőlem. A hírgyártók pedig erre szakosodtak március óta. Semmi pozitív, csak negatív hírek tömkelege bombázza az ember agyát. Erről pedig ők tehetnek és nem a vírus.

    „Engem biztos elvisz” – a végelgyengülésnek nem is adunk esélyt?

  148. 159 – Hanyistók:
    Nem írtam, hogy bárkit lehülyéztél, de kételkedni egy orvosi jelenésben az felér vele. — Vífrus nélkül még röhögve van 10 évem.

  149. 160. Tibor bá’
    ” Vírus nélkül még röhögve van 10 évem.”

    „A White House orvosa: Trump napokig végzett koronavírus-tesztjei negatív eredményt adtak.
    2020. október 13. – 7:18
    Dr. Sean Conley jelentését, a Fehér Ház orvosa hétfőn (helyi idő szerint október 12-én) nyilvánosságra adták, és ezek szerint Donald Trump amerikai elnök napok óta negatív a koronavírusra nézve.
    Valójában ahogy ő maga már korábban kijelentette, hogy az amerikai elnök nem jelent veszélyt más emberekre, mivel már nem fertőző a COVID-19-el.
    Emlékeztetünk arra, hogy Trump a Twitteren keresztül saját maga jelentette be, hogy feleségével, Melániával pénteken (02/10.) pozitív eredményt kapott a koronavírus teszten majd beszállitoták a különleges katonai orvosi központba, a „Walter Reed” -be.
    Az amerikai elnök egészségi állapotáról szóló ellentmondó jelentések ellenére Trumpot hétfőn (05.10.) elbocsátották a kórházbol, és valójában visszatért a Fehér Házba, maszk nélkül és reakciókat váltott ki.
    Valójában a FOX News vasárnapi interjújában (11/10) Trump azt állította, hogy már nem szenved a COVID-19-től, és hozzátette, hogy úgy tűnik, hogy immunitása alakult ki.”

    https://www.triklopodia.gr/γιατρός-του-λευκού-οίκου-ο-τραμπ-έχει-β/

  150. Orvostól váratlanul jó írás az egészségünk védelmében!
    Igaz csak azoknak szól akik nem hagyják abba az 5.-ik sornál.
    Ne tévesszen meg, hogy Istennel kezdődik.

    Szeptember közepétől látványosan nőtt a különböző fertőzéses tünetek miatt aggódva telefonáló betegek száma Dr. Dobos Vadim, Szada egyik háziorvosának tapasztalata szerint. A szakember írásában foglalja össze a fertőző betegségek esetén követendő 5-ös szabályt.
    „Több éve dolgozom háziorvosként és biztosan állítom, hogy hőemelkedéssel vagy lázzal, gyengeséggel vagy izom- és végtagfájdalmakkal, orrfolyással vagy hasmenéssel, köhögéssel vagy hányingerrel, stb. járó fertőző betegségek az év minden hónapjában nagy számban előfordultak a COVID járvány előtt is. Az idén sincs ez másképp. A különbség csak annyi, hogy a COVID hisztéria előtt a lakosság a tünetek súlyosságának megfelelően tudta kezelni ezeket a fertőző betegségeket. A valódi vírus helyzet és annak megoldása az idén is ugyanolyan, mint tavaly vagy 10 évvel ezelőtt volt. Ennek tisztázásában szeretnék segíteni a gondolkodni hajlandó lakosoknak.
    A vírusfertőzések legyőzésének 5-ös szabálya
    Alapigazságok
    1. Az ember Isten képmására lett teremtve: „És monda Isten: Teremtsünk embert a mi képünkre és hasonlatosságunkra”. (10)
    2. Ennek megfelelően az emberi szervezet isteni tökéletességgel működik – amíg tönkre nem tesszük.
    3. Az immunrendszerünk is tökéletesen működik – orvosi segítség nélkül is, megvédi a szervezetünket a több ezer különböző vírustörzs ellen.
    4. A félelem, az aggódás, a szorongás, a stressz – amely minden nap ránk zúdul a médiából, gyengíti az immunrendszerünket és védtelenné tesz a fertőző betegségekkel szemben.
    5. A légző- vagy emésztőrendszeri fertőző betegségek túlnyomó többségét (90-100%) vírusok okozzák.(1)
    6. Számtalan vírus törzs létezik a Földön, amelyek képesek megbetegíteni az embert – hogy ne csak a koronavírust ismerjük: RS-, influenza-, parainfluenza-, adeno-, rhino-, enterovírusok stb., mindegyik családban számtalan törzs és altörzs. (2)
    7. A vírus fertőzések kezelésére jelenleg nincs semmilyen gyógyszerünk – csak az immunrendszerünkben bízhatunk. Pld. a médiában diadalként beállított favipiravir 18 év alatt sem tudott felmutatni egyértelműen hatékonyságot igazoló klinikai vizsgálatot.
    8. A háziorvosok mégis 80-90%-ban indokolatlanul antibiotikumot írnak fertőző betegségekre, részben mert nem vállalják a felelősséget, részben mert engednek a beteg követelésének. (3) Egyszerűbb és gyorsabb felírni az antibiotikumot és lázcsillapítót, mint negyedóráig kérdezgetni a beteget a tünetekről és meggyőzni őt a helyes kezelésről, annak magyarázatáról.
    9. Az antibiotikumok viszont csak a baktériumok okozta fertőzésre hatnak, akkor sem minden esetben – a vírusos eredetűre egyáltalán nem.
    A fentiekből logikusan következik:
    · antibiotikum adása nem gyógyítja a fertőző betegségek 90-100%-át (4), sőt
    · a garat és emésztőrendszer baktérium összetételének megváltoztatásával gyengítik az immunrendszerünket, ezáltal is nehezítve a mihamarabbi gyógyulásunkat.
    Mit lehet mégis tenni, ha elkapott egy vírus?
    · hallgatni, követni a testünk üzenetét ahelyett, hogy megpróbálnánk akaratunkat ráerőszakolni a testünkre,
    · segíteni a testünket, segíteni az immunrendszerünket, hogy megvédjen minket a betegségtől, ahogy teszi ezt már több tízezer éve,
    · követni az alábbi „5”-ös szabályt minden vírusfertőzésnél (pld. COVID esetén is – volt alkalmam kipróbálni több tucat COVID-os betegnél).
    1. szabály – pihenés és alvás (szervezetünk tehermentesítése)
    Fertőző betegségek esetén a betegek különböző súlyosságú gyengeségre panaszkodnak. Az emberek ennek ellenére munkába mennek, járnak bevásárolni, szórakozni, stb. és közben csodálkoznak, hogy miért nem gyógyulnak. Az általános gyengeség érzéssel a szervezetünk jelzi, hogy pihenésre, tehermentesítésre van szüksége a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ilyenkor a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni a mozgást – otthon kell maradni, feküdni, pihenni, olvasni, naponta többször is aludni, hogy a szervezetünk a rendelkezésére álló napi energiamennyiség legnagyobb részét a vírusok elpusztítására tudja felhasználni. Minél többet mozgunk, annál kevesebb szabad kapacitás marad a fertőzés legyőzésére.
    2. szabály – böjtölés (szervezetünk tehermentesítése)
    Fertőző betegségek esetén a betegek különböző mértékű étvágytalanságot tapasztalnak. Ilyenkor az aggódó anyuka vagy nagymama összeállít egy ötfogásos lakomát, azzal a címszóval, hogy most meg kell erősödni. A valóság ezzel szemben pont a fordított. Az emésztés nagyon energiaigényes feladat – a napi energiaszükségletünk 30%-a az emésztőrendszer működésére megy el, ami kb. 600 kcal veszteséget jelent naponta (5). Mennyi is 600 kcal? 600 kcal-át akkor égetünk el, ha 1 óra alatt 12 kilométert futunk! (6) Ha nem eszünk semmit, akkor ezt a 600 kcal-át megnyerjük, amelyet a szervezetünk a fertőzés gyors leküzdésére fordít.
    A beteg gyermek visszautasítja az ételt, és csak italt kíván. A beteg kutya meghúzza magát a kutyaházban, és napokig semmit sem eszik. A beteg élőlények ösztönösen helyesen viselkednek – böjtölnek. A beteg szervezet a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen energiát a test saját raktáraiból nyeri.
    Az ókorban Hippokratész – a nyugati medicina atyja – fontos gyógyító eszköznek tekintette a böjtöt. Ugyanígy Paracelsus vagy az Ajurvéda medicina a gyógyítás fontos elemének tekintette a böjtöt.
    Évszázadok során a lakosság túlnyomó többsége követte a vallási előírásokat és betartotta a 40 napos nagyböjtött Húsvét előtt, ezáltal az emberek sokkal erősebbek és egészségesebbek voltak. A fertőzés leküzdésére nincs szükség 40 napra – már 2-3 napos böjtölés alatt a fertőző betegségek többsége biztosan meggyógyul.
    3. szabály – lázcsillapítók kerülése
    Amikor fertőzéses beteg jelentkezik a rendelésen, mindig megkérdezem, hogy volt-e láza vagy hőemelkedése. Általában azt a válaszolják, hogy ő nem lázas típus. Tovább kérdezem, hogy milyen gyógyszereket vett be. Azt válaszolják, hogy reggel egy Cataflam-mal kezdte, majd folytatta Paracetamol-okkal és Neo Citranok-kal, végül egy Coldrex-xel zárta a napot. Hát ennyi gyógyszer mellett nincs az az immunrendszer, amely képes lenne akár egy ki hőemelkedést is elérni.
    Ellenben a láz elősegíti a szervezet fertőzésekből való felépülését. A láz az evolúció során azért maradt fenn, mert túlélési előnyt biztosít az egyed számára. Az immunrendszerünket gyengítjük, amikor követjük a TV-ből ránkzúduló gyógyszer reklámokat, és a legkülönbözőbb láz- és fájdalomcsillapítókkal tömjük magunkat. Azután meg csodálkozunk, hogy miért vagyunk már egy hete betegek és nem tudunk meggyógyulni.
    A láz gyógyító ereje:
    · az immunválaszok felgyorsulnak a magasabb hőmérsékleten,
    · a fehérvérsejtek gyorsabban szaporodnak, fürgébben mozognak és serényebben pusztítják a testünkbe jutott vírusokat és baktériumokat,
    · már a 38-39 fokos láz önmagában megöli a vírusok zömét vagy legalább gátolja szaporodásukat,
    · fokozza a kórokozók és méreganyagok kiválasztását.
    A fentiek miatt ne vegyünk be semmilyen láz- vagy fájdalomcsillapítót – ne fogjuk vissza az immunrendszerünket – de rendszeresen ellenőrizzük a testünk hőmérsékletét lázmérővel. Ha a lázunk megközelíti a 39 fokot, akkor már bevehetünk egy kisebb adag lázcsillapítót (pld. fél tabletta Algopyrin), de csak annyit, hogy a lázunk nem menjen 38 fok alá. Inkább fél-egy napot lázasan feküdni és gyorsan meggyógyulni, mint lázcsillapítókkal begyógyszerelve magunkat hetekig lábadozni.
    4. szabály – nagy mennyiségű C-vitamin fogyasztás
    A mi szervezetünk nem képes C-vitamin előállítására. Így azt táplálkozással és táplálékkiegészítőkkel kell a testünkbe juttatnunk. Fertőzés esetén a testünk C-vitamin szűkségelete többszörösére emelkedik. Megfelelően magas mennyiségben a C-vitamin megelőzheti a vírusos megbetegedést, és nagyban meggyorsítja a felgyógyulást az akut vírusos fertőzésből.
    A C-vitamin hatása a fertőzés legyőzésére:
    · különleges vírusgátló hatással rendelkezik, melynek során hatástalanítja a vírusok RNS-ét vagy DNS-ét, vagy a vírusok összekapcsolódását (9),
    · serkenti az interferon termelődését, mely segít annak megelőzésében, hogy a sejteket vírus fertőzze meg,
    · elősegíti az ellenanyagok termelődését és tevékenységét,
    · a falósejtek működését serkenti, amelyek elpusztítják (felfalják) a vírusos részecskéket.
    A nagyobb adagok bevételétől nem kell félnünk, hiszen a honfitársunk Szent-Györgyi Albert, aki a C-vitamin felfedezéséért Nobel díjat kapott, minden áldott nap 8.000 mg C-vitamint szedett – 93 éves korában halt meg (nem C-vitamin túladagolásban J). Jómagam több mint 6 éve 3.000-4.000 mg C-vitamint szedek, amelyet ritka betegségeim alatt 6.000-8.000 mg-ra emelek.
    5. szabály – nagy mennyiségű D-vitamin fogyasztás
    A D-vitamin fertőzésekkel szembeni védekező immunválaszt több ponton is fokozza:
    · szabályozza az immunrendszer működését,
    · fokozza a monocyták aktivitását és faló (pusztító) kapacitását,
    · fokozza a vírusok elölését,
    · növeli a savas foszfatáz aktivitást,
    · fokozza a kórokozó ellenes hatású peptidek, defensinek és cathelicidin termelését, (8)
    · csökkenti a gyulladáskeltő és növeli a gyulladáscsökkentő citokinek szintjét – a citokin vihar ellen dolgozik. (7)
    Egy idei spanyol vizsgálat során kiderült, hogy a kórházba került igazolt covidos betegek D-vitamin nélkül 50%-ban, míg 20.000 NE napi D-vitamin adagolás esetén csak 2%-ban igényelték az intenzív terápiás kezelést. Egyszóval 25x kisebb eséllyel kerűlünk intenzívre, ha szedjük a D-vitamint! (11)
    Fertőzések esetén a szokásos napi fenntartó 10.000 NE legalább dupláját kell bevenni – 20.000 NE naponta. Az idén januárban én is elkaptam a rendelésen a sok lázas, köhögő betegtől egy vírusos fertőzést, amely nagyfokú gyengeséggel és 38,7 fokos lázzal járt. Követve a saját útmutatásomat, 40.000 NE D-vitamint és 8.000 mg C-vitamint szedtem naponta – a harmadik napon – 2 nap fekvés után – már olyan erősnek éreztem magam, hogy ki mentem futni és lefutottam a szokásos 8 kilométert.
    Összegzésként arra kérek mindenkit, hogy fertőző betegség esetén nyugodjon le, felejtse el a hivatalos média ijesztgetését és bízzon a saját testében:

    1. minél kevesebbet mozogjon – pihenjen, feküdjön, aludjon és
    2. böjtöljön 2-3 napot – csak vizet és teákat fogyasztva és
    3. ne vegyen be semmilyen láz- és fájdalomcsillapitót 39 fok alatt és
    4. szedjen legalább 4 x 1.000 mg C-vitamint naponta és
    5. szedjen legalább 20.000 NE D-vitamint naponta.
    A célunk közös – Szada legyen Magyarország legegészségesebb települése!
    Hajrá szadaiak!

  151. 161 L.S.
    Egy ilyen szituáció furcsa, de azért nem lehetetlen.
    Ha a pozitív tesztet akkor végezték, amikor Trump már lényegében túl volt a fertőzés javán, amit korábban nem vettek észre, akkor még kimutathatták, de néhány nap múlva már lehetett gyógyult.
    Akárhogyan is nézzük, elvileg kell lenni minden gyógyultnál olyan időperiódusnak, mikor átmegy pozitívból negatívba.
    Egyébként Trump elejétől fogva vírus szkeptikus volt, hozzád hasonlóan.
    Vajon mit akarsz ezzel az anyaggal sugallni?
    Hogy Trump nem gyógyulhatott meg ennyi idő alatt, de kikényszerítette, hogy visszamehessen dolgozni, vagy hogy Trump nem is volt beteg, csak eljátszották a médiának, hogy bemutathassa személyén keresztül, hogy ez nem egy komoly betegség, ezen ilyen lazán át lehet esni még az ő korában is?

  152. 162 Koczka Zoltán
    Ahogy végigolvastam, rögtön eszembe jutott egy másik, orvos által írt cikk, ami hasonlóan ecseteli a tennivalókat betegség esetén saját tapasztalatra hivatkozva, de van amiben szöges ellentétét javasolja, mint ez. Ráadásul szintén vallásos felhangjai is vannak, mint ennek az orvosnak:

    Egy koronavírus által igazoltan megfertőződött, külföldön élő orvos levele, aki kéri, hogy osszuk meg az eddigi tapasztalatait.
    „Tisztelt Hölgyeim és Uraim!
    A svájci-német határon élek, igazoltan fertőzött vagyok. Jelenleg lábadozom, a szervezetem lassan 2 hete küzd a vírussal.
    Kérem szépen Önöket, hogy a túlélési tippjeimet terjesszék el, hogy minél többen túlélhessék a betegséget!
    A legfontosabb:
    Mellkasi fajdalom jelentkezése eseten semmiképpen se aludjanak a hátukon fekve! Vagy ülve bóbiskoljanak, vagy az oldalukon fekve, és mozogjanak minél többet, az ágyban is, a házban is, akar a szabadban, friss levegőn is, mert attól beindul a keringés, és felerősödnek tőle!
    A vírusos tüdőgyulladás okozza ugyanis a haláleseteket, és a tüdő károsodását is. Ha nem mozognak, a tüdőgyulladás súlyosbodik!
    Nem igaz, hogy a vírus csak az idősekre és a betegekre veszélyes!!!
    Fiatal vagyok, jól táplált, egészséges, edzett, mégis nagyon legyengített!
    Ha nem keltem volna fel az ágyból, és nem mozogtam volna, valószínűleg most halott lennek, mert a tüdőgyulladás megölt volna, annyira legyengít! Csak akkor lettem jobban, mikor felkeltem, és mozogtam, egyébként levegőt sem kaptam volna…
    Aki a hátán fekszik végig az ágyban, és nem mozog semennyit, az teljesen legyengül, meghal, higgyék el nekem!
    Bármennyire gyengének érzik magukat, keljenek fel, minden nap sétáljanak egyet, akar a házban is, nyitott ablaknál, ez mentett meg engem is.
    Ha csak fekszenek, súlyosbodik a tüdőgyulladás, és belehalnak jó eséllyel!
    Ülve legyenek, ha járni, mozogni nem tudnak, mert ez a testhelyzet kedvez a légzésnek, a fekvés pedig nehezíti.
    Ha tehetik, minden nap fogyasszanak sok fokhagymát, zöld teát, és nagy dózisban vitaminokat, pl. borászoktól szerezzenek be tiszta C-vitamint, megéri felerősíteni magukat a helyes táplálkozással!
    Az egészségügy már most is túlterhelt, és a helyzet csak romlani fog egy darabig, mindenki elkapja, ezért semmilyen orvosi segítséget ne várjanak, hanem magukon és egymáson segítsenek!
    Ismétlem: Aki nem mozog, az meghal!
    Ezt a betegséget nem lehet csak úgy kiheverni ágyban fekve, mint az influenzát!
    Keljenek fel, és járjanak!
    Isten óvja Önöket!”

    Vajon melyiknek higgyek? ha elkap, akkor inkább feküdjek, pihenjek vagy keljek fel és járjak, még ha nehéz is?

  153. 164. hubab

    a szadai orvos nem a Covidos fertőzötteknek ad tanácsot mint a svájci orvosod…

    javaslom az ismételt, értő olvasást.

  154. Re:hubab
    Sógornőm apja így halt meg tüdőgyulladásban, lényegében belefulladt egyik éjszaka a saját váladékában, mikor már napok óta háton feküdt.
    Szerintem teljesen korrekt az írás, ha valaki túl gyenge Covidos, akkor inkább üljön egy kényelmes széken betakarózva, mint sem feküdjön egész nap háton.

    Ebből is látszik, hogy a Covid lefolyása nagyrészt a genetikai lottón múlik, és a szervezet állapotán.

  155. 167 n/a: szerintem ott is lassan bedobják a gyeplőt a lovak közé, mert lázadoznak az emberek.

    Nálunk most ismét van új szigorítás: nem lehet magánrendezvényeket szervezni (lakodalom, keresztelő, stb), de azelőtt pár hónapig magasból tojtak mindenre. Szóval a vírus szinte mindenkihez eljuthatott már, tehát a kocka (kisbetűs kocka 🙂 ) el van vetve.

  156. 162 Koczka Zoltán:
    A szadai doki öt pontjában sok igazság van, de a „fertőző betegségek 99-100%-ban vírusos” eredetével kissé elvetette a sulykot.
    Sokféle bakteriális fertőzés van, amikor az antibiotikum akár életet is menthet.
    (Elnagyoltan, részben az Egészségkalauz.hu-ra támaszkodva: )
    Bacillusok okozta fertőzések: a lépfenétől a salmonellán át a lepráig…
    Coccusok: Staphyloccus (bőrgennyedés), Streptococcus (torokgyulladás), Pneumococcus (bakteriális tüdőgyulladás)
    Spirochéták: Lyme-kór, visszatérő lázak, leptospirózis, szifilisz
    Anaerob (légtől elzárt térben lévő) baktériumfertőzések: Clostridium, tetanusz
    TBC (gümőkór, Mycobacterium-fertőzés)
    Lepra (Hansen-betegség, ideg- és szervkárosodások)
    Rickettsia: Sziklás-hegységi foltos láz
    E.coli (húgyúti fertőzések)

  157. 164 – hubab:
    Nevelőanyám 6 éves volt a spanyol nátha idején, és elkapta. Elmesélte, hogy napokig nem mehetettt ágyba, ülni kellet, űlve is aludt. És antibiotikum nélkül (akkor még nem volt) meggyógyult.

  158. 165 Koczka Zoltán
    Én az alábbi részletet igyekeztem értően olvasni, erre válaszoltam:

    „Mit lehet mégis tenni, ha elkapott egy vírus?
    · hallgatni, követni a testünk üzenetét ahelyett, hogy megpróbálnánk akaratunkat ráerőszakolni a testünkre,
    · segíteni a testünket, segíteni az immunrendszerünket, hogy megvédjen minket a betegségtől, ahogy teszi ezt már több tízezer éve,
    · követni az alábbi „5”-ös szabályt minden vírusfertőzésnél (pld. COVID esetén is – volt alkalmam kipróbálni több tucat COVID-os betegnél).
    1. szabály – pihenés és alvás (szervezetünk tehermentesítése)
    Fertőző betegségek esetén a betegek különböző súlyosságú gyengeségre panaszkodnak. Az emberek ennek ellenére munkába mennek, járnak bevásárolni, szórakozni, stb. és közben csodálkoznak, hogy miért nem gyógyulnak. Az általános gyengeség érzéssel a szervezetünk jelzi, hogy pihenésre, tehermentesítésre van szüksége a gyorsabb gyógyulás érdekében. Ilyenkor a lehető legkisebb szintre kell csökkenteni a mozgást – otthon kell maradni, feküdni, pihenni, olvasni, naponta többször is aludni, hogy a szervezetünk a rendelkezésére álló napi energiamennyiség legnagyobb részét a vírusok elpusztítására tudja felhasználni. Minél többet mozgunk, annál kevesebb szabad kapacitás marad a fertőzés legyőzésére.”

  159. 170 Tibor bá’
    Sajnos, ha valaki, én ezzel teljesen tisztában vagyok.
    Gyerekként gyermekkori asztmában szenvedtem, ami szerencsére úgy 11 éves koromban elmúlt.
    Addig viszont a legkisebb megfázásra is úgy reagált a szervezetem, hogy befulladtam, soktagú zenekarként hangosan sípoltak a hörgőim, erőfeszítésembe került lélegezni, erőltetett a köhögés.
    Az éjjeli alvás meg rémálom volt ilyenkor, nem kaptam levegőt, és nálam is az vált be, hogy ülő helyzetbe támasztottak párnákkal, így kellett szundikálni, ha tudtam.
    Hamar megéltem gyerekként a halálfélelmet, mikor már harcolni kellett minden levegővételért, soha nem fogom elfelejteni amíg élek, pedig szerencsére teljesen elmúlt teljesen spontán…
    De ha másnál ilyen problémákról hallok, teljesen át tudom élni.

  160. 164 hubab, 166 dajtás:
    A hosszú mozdulatlan fekvés tényleg nem jó. A hiposztatikus pneumónia, felfekvések kialakulásának megelőzésére fontos a fekvőbeteg mozgatása.
    A coviddal kapcsolatban már olvastam olyat, hogy ne feküdjön, hanem ülve is aludjon a beteg, hogy ne alakuljon ki pangás a tüdejében…

  161. 159

    Az eredeti szöveg:
    „9. Az antibiotikumok viszont csak a baktériumok okozta fertőzésre hatnak, akkor sem minden esetben – a vírusos eredetűre egyáltalán nem.
    A fentiekből logikusan következik:
    · antibiotikum adása nem gyógyítja a fertőző betegségek 90-100%-át (4)”

    A (4) hivatkozás pedig:
    4. Butler CC et all: Variation in antibiotic prescribing and its impact on recovery in patients with acute cough in primary care: prospective study in 13 countries. BMJ 2009;338:b2242.

    Trópusokon szerzett baktériumos fertőzéseimet én is antibiotikumokkal hevertem ki. Közte polirezisztens törzseket is.
    Ezzel együtt az őszi téli tömeges „takonykórt” nem baktériumok okozzák hanem ilyen-olyan vírusok
    Ezekről írt hasznosat a doki.
    Azoknak akik az értelmét keresték benne és nem a „fogást”….

  162. 162. Koczka Zoltán
    Őszinte elismerésemet a Szadai Dr. Dobos Vadimnak, mintha feleségemet – aki gyermekorvos – látnám a rendelőjén küzdeni egyrészt a tudatlansággal másrészt a Big Pharmával.
    Az igazság valahol a kető között van. Anibioticumot nem adunk mindenre és ott ahol adni muszáj vigyázni kell, de nagyon melyik csoportbol és milyen dózisban adunk.
    Koczka Zoltánnak is az elismerésemet a kitünő cikkért.
    Teljesen egyetértek a dokival és csupán annyit füznék hozzá, hogy a természetben az állatok is k.b. ezt teszik.

    A 7.-ik ponttal kapcsolatban:

    ” A vírus fertőzések kezelésére jelenleg nincs semmilyen gyógyszerünk – csak az immunrendszerünkben bízhatunk.”

    Ezzel kapcsolatban nem lennék annyira biztos.
    Amint időm lesz leforditok egy cikket ami ezt az állitást kétségbe vonja.

  163. Na, még egy kis hazug propaganda:
    „Úgy érzem magam, mint egy részeg sofőr, miután megölte a családját” – mondta a CNN-nek és a Washington Postnak is nyilatkozó texasi Tony Green, aki korábban elutasította koronavírussal kapcsolatos szabályokat, egy nála rendezett összejövetel azonban 14 megfertőződéshez vezetett a családjában, két rokona pedig belehalt a betegségbe.

    Green azt mondta, a végzetes júniusi vendégség előtt senkit nem ismert, aki elkapta a koronavírust, amit korábban átverésnek nevezett, azt gondolta, csak a média fújja fel a dolgot, és kigúnyolta az embereket, akik maszkot viseltek.

    Az összejövetel után egy vasárnapi reggelen kezdte rosszul érezni magát, a tünetei egyre súlyosbodtak, hétfőn kórházba került, három napig tartották bent. „Bűntudatot, zavart és szégyent éreztem. Azt gondoltam: rendben, talán most megfizettem a hibámért. De egyre rosszabb lett a helyzet – mondta.

    A vírus folyamatosan terjedt a családjában, néhányan nagyon megbetegedtek. Green 52 éves apósa, akit a legjobb barátjának nevezett, és az apósa édesanyja egyaránt belehalt a fertőzés szövődményeibe.

    Bár nem tudni, ki hozta be a vírust a családba, Green felelősnek érzi magát a történtekért. „Néha összetörök, de főleg üresnek érzem magam. Örülök-e, hogy életben vagyok? Nem tudom” – mondta Green, aki az előző választáson Trumpra szavazott, de a kormány járványkezelését nagy kudarcnak tartja, és nem zárja ki, hogy ő is komolyabban vette volna a koronavírust, ha az elnök nem bagatellizálja el azt.

  164. Az alvás segít, én azt a három napot míg lázas voltam nagyjából teljesen átaludtam, csak enni keltem fel(és nem vettem be lázcsillapítót). Ez eddig egyszer fordult elő ezen kívül, mikor tüdőgyulladásom volt még középiskola elején, akkor ugyanez volt a szisztéma, szinte egybefüggő 72 óra alvás, max 2 órás megszakításokkal, akkor is lázcsillapító nélkül. Mivel szerencsére már akkor is versenyeztem, a multivitamin mellé ment a napi 3g C vitamin, amit egy hétig megdupláztam(ez volt most is). Erről az ülve alvásról még sosem hallottam, szerencsére én alapból hason alszom, nem tudom, hogy az számít e. Mindenesetre ezt megosztom a háton alvó ismerőseimmel, just in case 🙂

  165. 175 L. S.
    A gyógyszerek anatómiai, terápiás illetve kémiai osztályozása (ATC) szerint J05 alatt található a szisztémás vírusellenes szerek felsorolása. Van egy csomó féle fajta antivirális szer.

    Nem kötekedni akarok ám.
    De egy orvos mint szaktekintély mindig vigyázzon arra, hogy amit leír, pontos, szakszerű és szabatos legyen. Különben félreérthetik, félremagyarázzák és hitelét vesztheti minden, amit leírt.

    Jelen esetben írja mondjuk azt, hogy amilyen betegségekkel mostanában találkozott, azokat legnagyobb részt vírus okozta. És így már elfogadható lenne, szerintem.

  166. 163. hubab
    „Egy ilyen szituáció furcsa, de azért nem lehetetlen….
    Vajon mit akarsz ezzel az anyaggal sugallni?

    Tisztelt „hubab”

    Egyszerü tényekre mutatok, informáciot adok, amit mások a szőnyeg alá sepernek. Nem akarok senkit sem terelni egyszerüen az a célom, hogy legyünk kritikusak mindazzal amivel minden órában etetnek. A külőnböző tények ismeretében a szkeptikus embernek saját magának kell, hogy végkövetkeztetésekre jusson.

    178. Delp
    „De egy orvos mint szaktekintély mindig vigyázzon arra, hogy amit leír, pontos, szakszerű és szabatos legyen. Különben félreérthetik, félremagyarázzák és hitelét vesztheti minden, amit leírt.”

    Tisztelt „Delp”

    Igazad van ebben, de én nem vagyok orvos, a feleségem az.
    Nem hiszem, hogy az eszmecserében ebben a témában részt szeretne venni.

  167. 175. L.S.

    „A 7.-ik ponttal kapcsolatban:
    ”A vírus fertőzések kezelésére jelenleg nincs semmilyen gyógyszerünk – csak az immunrendszerünkben bízhatunk.”

    Ezzel kapcsolatban nem lennék annyira biztos.

    Coronavírus: A görög-amerikai, aki „megmentette” Trumpot, megmagyarázza, miért volt ő az „ideális páciensjelölt”

    Κορωνοϊός: Ο Ελληνοαμερικανός που «έσωσε» τον Τραμπ εξηγεί γιατί ήταν ο «ιδανικός υποψήφιος»

    George Yankopoulos antitest koktélját adták az amerikai elnöknek.
    Miért döntöttek úgy, hogy ezt a kezelést kapja?

    A Regeneron antitestek „koktélját” kapta Donald Trump amerikai elnök, miután kiderült, hogy pozitív a koronavírus szempontjából.
    A társaság görög-amerikai társalapítója, elnöke és vezető tudósa, George Giankopoulos elmagyarázta, miért döntöttek úgy, hogy ezt a kezelést kapja, valamint azt is, hogy miért Trump volt az „ideális jelölt”.
    „Október 1-jén felkerestek minket a Fehér Házból” – mondja Giankopoulos és folytatja: „Mindössze két nappal ezelőtt jelentettük be klinikai vizsgálataink eredményeit.
    Igy, elkezdtük a koktél sürgősségi engedélyének megszerzését az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalától. Széleskörű megbeszélések zajlottak az orvosi csoportjával, és elkezdtük a koktél adagolását, mert az ideális jelölt volt.”
    Ezután Giankopoulos úr elmagyarázza, mit jelent az „ideális jelölt”, és mik a jellemzői, mondván, hogy „ez a koktél különösen hatékony azoknál a betegeknél, akik a COVID-19 korai stádiumában vannak, magas vírusterheléssel rendelkeznek, enyhe vagy közepes tüneteket mutatnak, és a testüknek nem sikerült még – vagy a legyengült immunrendszer miatt – nem képes antitestek kifejlesztésére.” És még hozzáteszi, hogy „különösen ez utóbbi kulcsfontosságú tényező”.
    „És természetesen olyan emberek számára alkalmas, akiknél az életkor vagy az alapbetegségek miatt fokozott a kockázata a betegség mellékhatásainak „.
    A koktél hatékonyságát illetően a tudós hangsúlyozza, hogy „ha időben beadják, akár 99% -kal csökkenti a vírusterhelés szintjét, és az általa biztosított árnyékolás -fedettség – több hónapig tart”. Még azt is elmondta, hogy Trump orvosai „úgy döntöttek, hogy a lehető legnagyobb, 8 gramm dózist adják neki, míg azok általában gyengébb dózist 2,4 gr. adnak.
    „A döntés az ővék volt, talán túlzott buzgalomból, a lehető legjobb eredményre és az elnök lefedetségének a lehető leghosszabb időtartamára törekedve, bár minderről még mindig nincs teljes képünk” – mondta Gankopoulos úr, és befejezésül mondja:
    „Az egyetlen biztos, hogy az erősebb dózis szinte semmilyen kockázatot nem jelent a beteg számára”

  168. 181 L. S.
    Tisztelt L.S., a feleséged, aki gyermekorvos, tökéletesen leírta, mikor és hogyan kell (kellene) az antibiotikumokat alkalmazni.
    A 178. hozzászólásomban a szadai orvos egyik mondatát (a fertőző betegségek 99-100%-ban vírusos) kifogásoltam volna. Csak pontatlanul fogalmaztam, elnézést. Illetve akármilyen jó dolgokat írt a szadai orvos, az egész hitelességét aláássa azzal az állításával, hogy vírusra nincs gyógyszer. De van. Sokféle. Csak éppen pont célzottan a koronavírusra nincs még. (Ha beírjuk a gugli keresőbe: „ATC J05”, az antivirális szerekre ki is adja a találatokat)

  169. 183. Delp

    Minden rendben van.
    Igaz volt egy apró félreértés, de megoldódott.

  170. 184 L. S.
    Köszönöm.
    És most magamat is helyesbítenem kell: jelen ismereteim szerint leginkább még a koronavírus elleni szerek vizsgálata és kísérletes alkalmazása történik. (Gyógyult volt betegektől származó vérplazma, favipiravir, ivermektin, …)
    Október 13-i hír: „Magyarországon elsőként a Debreceni Egyetemen (DE) alkalmazzák a Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által kifejlesztett, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert. A vírusszaporodást gátló infúziós kezelést súlyos állapotú betegek kapják a most kezdődött klinikai vizsgálatban – tájékoztatta az egyetem sajtóirodája kedden az MTI-t.”

  171. 177 Pride
    Azzal egyébként én is egyetértek, hogy lázas betegségnél sokat segít a sok alvás, pihenés.
    Engem alapból ledönt a láz a lábamról, a nejem kinevet, mikor tetszhalott vagyok már 37.5 fokos láznál, ő ilyenkor még fel sem veszi..
    És ha 38 felett van, akkor én is képes vagyok akár egész nap aludni.
    De más a láz, és más a tüdőgyulladás, asztma vagy egyéb ok miatti fulladásos tünetek esetében a helyzet.
    Személyes tapasztalatom alapján ilyenkor a fekvő helyzetben a tüdő összenyomódik, még nehezebbé válik a gázcsere a tüdőhólyagokban, a váladék felköhögése sokkal nehezebb, mint függőleges testhelyzetben, nem tud az ember a köhögéshez olyan mély lélegzetet venni, ami segítene, és a felgyülemlő váladék egyre rontja a légzést.
    Néha engem is elkap egy-egy influenza, amelyik hasonló tüneteket okoz, sokszor elég sokáig az alaptünetek megszűnte után is, ilyenkor sokszor kénytelen voltam éjjel is felkelni, és addig tévéztem, olvasgattam, amíg ki nem tisztultam annyira, hogy az álmosság visszahajtott az ágyba.
    Egyébként az intenzíven fekvő súlyos eseteknél is látni a felvételeken, hogy általában az ágyak félig ülő helyzetbe vannak állítva, nyilván az orvosoknak is ez a tapasztalata, hogy ez segít.

  172. 181 L.S.
    Semmi gond, csak nálad már annyira jellemző volt, hogy mindig megkérdőjelezed a hivatalos híreket, hogy már alapelvnek tűnik nálad, hogy bármi más igaz lehet, csak éppen az nem, hanem valami huncutság van mögötte.
    Amúgy az nekem is feltűnt, hogy nagyon gyorsan történt az elnök kiengedése a kórházból, és gyógyulttá nyilvánítása, csak én első körben azt gondolom át, hogy lehetséges-e ez objektíven, és ha nem, csak akkor keresek alternatív magyarázatot…
    Te meg jellemzően a másodikkal kezded.
    Meg egyébként is a görög orvos csodaszere segített… 🙂

  173. 187. hubab
    „Semmi gond, csak nálad már annyira jellemző volt, hogy mindig megkérdőjelezed a hivatalos híreket, hogy már alapelvnek tűnik nálad, hogy bármi más igaz lehet, csak éppen az nem, hanem valami huncutság van mögötte.”

    Tisztelt hubab
    Gondolom ismerős számodra is ez a jelszó:
    „Semmi sem az, aminek látszik” és melyik titkos szolgálat használja.

  174. 188 L.S.
    Ezzel meg is erősítetted a feltevésemet, nem is okoztál vele meglepetést. 🙂
    Ezek szerint semmit nem szabad elhinni, a közlekedési balesetekről szóló tudósításokat sem, azt sem hogy a hurrikán ölt meg egy tucat embert, stb…
    Minden hírnél alapból feltételezhető, hogy meg van hamisítva, és valami egész más történt, mint amit kommunikálnak…
    Persze én sem vagyok naiv, tisztában vagyok, hogy bizonyos információkat a hatalom eltorzít politikai érdekek mentén, de azért ez pont attól működik, hogy a hírek java része igaz, és közéjük vannak ültetve az álhírek, így azokat is megeszi az átlagember…

  175. 189.hubab
    „Persze én sem vagyok naiv, tisztában vagyok, hogy bizonyos információkat a hatalom eltorzít politikai érdekek mentén, de azért ez pont attól működik, hogy a hírek java része igaz, és közéjük vannak ültetve az álhírek, így azokat is megeszi az átlagember…”

    Pontosan erről van szó. Már a gondolataimat is olvasod.
    A fősodrásu média már müvészeti szintre emelte a terelést.

  176. 189: A “Semmi sem az, aminek látszik” szerintem nem feltétlen azt jelenti, hogy minden hazugság.

    Például egy balesetről vagy gyilkosságról szóló hír nem úgy nem az, aminek látszik, hogy ne volna igaz. Hanem egyrészt úgy, hogy addig se arról beszélnek, amiről kéne: a növekvő bérollóról, hogy az olajipar most már Afrikát is elárasztja műanyaggal, vagy bármilyen releváns témáról. Másrészt úgy, hogy ezzel is hangolják az embereket. Félelemre, ellenségességre, akármire, csak ne az életfeladatunkkal foglalkozzunk.

  177. A koronavírus második hullámának friss számai egyre aggasztóbb képet festenek: a szelektív védekezést választó országok közül sokban elszabadult a járvány és/vagy olyan erős, a tavaszi lezárásokhoz közelítő intézkedéseket vezetnek be, amelyek gazdasági kárai már jelentősek lesznek. Éppen ezért nem érdektelen megvizsgálni, hogy lehetne-e máshogy. Van ugyanis néhány ország, ahol gyorsan és hatékonyan visszaszorították a járványt (még mielőtt kiterjedté vált volna) az első hullámban, és a társadalmi kapcsolatok gyorsan a vírus előtti szint közelébe álltak vissza. Erre azonban nagyon kevés példát látunk világszerte, és az is kérdés, hogy ezekben az országokban a járványügyi védekezés mellett milyen hatást fejtenek ki a „soft” tényezők (pl. társadalmi berendezkedés és kultúra, földrajzi elhelyezkedés, népsűrűség).

    Minden hiába? Elvérzik-e a világ a koronavírus járvány elleni második nagy küzdelemben?
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20201015/minden-hiaba-elverzik-e-a-vilag-a-koronavirus-jarvany-elleni-masodik-nagy-kuzdelemben-452844

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük