(3923) Pelosi

Tibor bá’ szerkesztett fordítása online

Kína szerint Pelosi Tajvanra utazása egy provokáció

Forrás: ICH

Szerző: Pat Buchanan

89. Útban a 90. felé

Amikor Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke, egy Ázsián átívelő  utazás útvonalához hozzátette Tajvan szigetét, nem hagyhatta figyelmen kívül azt a reakciót, amit egy megdöbbent Pekingben kivált.

Így amikor a Financial Times felfedte, hogy az elnök-asszony Tajvanra látogat, amit Kína szakadár tartománynak tekint, a feldühödött Peking a Pelosi látogatását szándékos amerikai provokációnak tekintette.

Peking reakciója hitelesnek és érthetőnek tűnik. „Ha az Egyesült Államok ragaszkodik ahhoz, hogy a saját útját járja, Kína határozott és erőteljes intézkedéseket fog hozni a nemzeti szuverenitás és a területi integritás szilárd védelme érdekében” – mondta egy kínai szóvivő Pekingben, újságíróknak. „Az Egyesült Államoknak viselnie kell a látogatás minden következményét.” Magánéletben Peking állítólag határozottabb és komolyabb figyelmeztetéseket ad ki, amelyek katonai akcióval járnak.

Pelosi a jelek szerint a tajvani látogatást nem egyeztette a Fehér Házzal vagy a Védelmi Minisztériummal. Joe Biden elnök szerdán azt mondta újságíróknak: „A Pentagon úgy gondolja, hogy ez az utazás most nem egy jó ötlet”.

Szóval hol tartunk ma? Kína komoly megtorlást ígér, ha  magas rangú amerikai tisztségviselő Tajvanra repül. A Biden-adminisztráció azt hangoztatja, nem hiszi, hogy Pelosi látogatása bölcs lépés lenne, amikor a Kínai Kommunista Párt éppen azon konferencia előestéjén van, amelyen Hszi Csin-ping elnök harmadik ötéves mandátumáról döntenek.

Ha Pelosi elhalasztja, vagy lemondja a látogatást, azt az Egyesült Államok meghátrálásának fogják tekinteni, a kínai felháborodás és tiltakozás fényében. Az ázsiai csendes-óceán térségében ez lesz a szó: „Az amerikaiak Kína kitartásával szemben meghátráltak.” De, ha a látogatás folytatódik, akkor Kína nyilvánosan elkötelezte magát egy válaszadásra.

Akárhogy is, a két ország közötti kapcsolat valószínűleg megsérül, és talán komolyabb következmény is lehet, ha a kínaiak katonai választ választanak Pelosi látogatására. Bárhogyan is alakul, ez a helyzet, az Egyesült Államok megfizeti az árát, amiért évtizedekkel ezelőtt Kínát felépítő politikát fogadott el, abban a reményben, hogy Peking az Egyesült Államoknak jóindulatú és barátságos riválisává és versenytársává fejlődik.

Kína a századforduló óta a legnagyobb kedvezményes kereskedelmi státuszt kapta az Egyesült Államoktól, valamint bevezette a Kereskedelmi Világszervezetbe is Következésképpen a századforduló óta az olaszországinál kisebb gazdasággal rendelkező országból gyártási monolittá vált.

Bár a kínai haditengerészet kevésbé erős, mint az Egyesült Államok haditengerészete, mára már több hajóval rendelkezik. Stratégiai szempontból Kína átlépett a Dél-kínai-tengeren, valamint bekebelezte a Paracel és Spratly szigetláncok 90%-át, és Vietnám, Malajzia, Brunei, a Fülöp-szigetek, Tajvan felségvizein található sziklák és zátonyok többségét.

Ezen sziklák és zátonyok egy részét, Kína megerősített, légi- és haditengerészeti bázisokká alakította át. Kína nemcsak Tajvant és a Tajvani-szorost követeli felségterületi vizekként, igényt tart a Japán által megszállt Senkaku-szigetekre is.

1972-ben Richard Nixon amerikai elnök és Henry Kissinger Pekingben  elismerte Kína Tajvan iránti igényét a sanghaji kommünikében, amely a történelmi csúcstalálkozón született: „Az Egyesült Államok elismeri, hogy a Tajvani-szoros mindkét oldalán lévő összes kínai azt állítja, hogy csak egy Kína van, és hogy Tajvan Kína része. Az Egyesült Államok kormánya nem vitatja ezt az álláspontot. Beleegyeztek, hogy az Egyesült Államok összes haderejét és katonai létesítményét kivonja Tajvanról.

1979-ben Jimmy Carter elnök megszakította a kapcsolatokat a Tajvanon székelő Kínai Köztársasággal, elismerte a kommunista Kínát, és hatályon kívül helyezte a Tajpejjel 1954-ben kötött kölcsönös biztonsági szerződést.

Az elmúlt három évtizedben a kínai gyártású áruk importja az Egyesült Államok és az amerikai gyártás Kínába való áthelyezése az alacsony bérek kihasználása érdekében sok milliárd dolláros egymást követő kínai kereskedelmi többlethez és Kína gyors ázsiai szuperhatalommá válásához vezetett.

Az utóbbi időben a pekingi hadsereg ismételten behatolt Tajvan légvédelmi zónájába, és egyre többször jött össze az Egyesült Államok haditengerészetével és a légierő gépeivel a Dél-kínai-tengeren.

És bár munkatársai igyekeztek visszatartani, Biden azt mondta, harcolni fogunk Tajvan védelméért. Mert, valahol a Csendes-óceán nyugati részén elkerülhetetlennek tűnik az Egyesült Államok és Kína közötti ütközés. Csak az a kérdés, hogy mikor és hol.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

73 gondolat erről: „(3923) Pelosi

  1. Kína hálás lehetne hogy az USA kihúzta a szarból és ilyen gyorsan tudott fejlődni, inkább barátkozna meg továbbra is húzná a hasznot abból hogy ellopja és lemásolja a nyugati technológiákat, majd fillérekért ad mindent. A világ legfejlettebb állama lehetne, megvan a softpower hatalma is (oroszoknak ilyen nincs), erre fel meg izmozik egy kis sziget miatt, hajlandó sutba vágni az elért eredményeket, felégetni a múltat, jövőt. Komolyan nem értem Kínát, minek foglalkozik egyáltalán ezzel, már megint ez a „majd az lesz amit én mondok” attitűd sugárzik az egészből, mintha eddig nem lett volna jó úgy ahogy van.

  2. 72-ben még nagyban tartott a kultúrális forradalom Kínában, amit Mao Ce-tung azért gerjesztett, hogy leszámoljon a politikai ellenségeivel. Akkoriban Oroszország volt az USA első számú ellensége, és minden döntést, vagy lépést ennek rendeltek alá. Így nem került semmibe elismerni Kína jogát Tajvanra, egy egyszerű gesztussal közeledtek egymáshoz, de azért mégse csatolták vissza a szigetet Kínához. Lényegében azóta annyi történt, hogy Tajvan nem akarta, Kína pedig nem erőltette fegyverrel. Meg azóta volt egy Hong Kong is, és Kína befordult egy klasszikus nagy tesóba.
    Kína jelenleg elég sokat küszködik az ingatlanlufi leeresztésével, csökken a bizalom a saját bankszektorukban, folyamatosan a tüntetések, pénzügyi befektetések buknak be, olyan hiteleket próbálnak beszedni az emberektől, aminek nincs is fedezete, magyarul nincs kézzel fogható ingatlan, amit le lehetne foglalni. Láttam olyan számokat is, hogy a GDP 30%-át, és a megtakarítások 80%-át az ingatlanpiac teszi ki, de nem tudom mennyire megbízhatóak ezek a számok.
    Nem tudom, mire gondolhat Hszi. A legjobb talán az lenne, ha megerősítenék a 72-es megállapodást, azzal a kitétellel, hogy Kína továbbra sem alkalmazhat fegyveres erőt az újraegyesítéshez, de erre nem látok túl sok esélyt.

  3. Pelosi ma éjszaka érkezik Tajvanra. Holnap reggel már tudni fogjuk mit lépének. Az USS Ronald Reagan anyahajó és kísérete minden esetre Tajvan felé tart.

  4. „Peking reakciója hitelesnek és érthetőnek tűnik.” – Hisztérikusan agresszív. Ez a helyes kifejezés Peking Tajvanhoz való hozzáállására. Olyan „hiteles és érthető” mint Amber Heard.

  5. 4 – Ábel:
    Köztudott, hogy hisztéria ellen nem tudsz védekezni, csak kikerülni lehet. Közölni a hisztérikával, hogy beteg és nincs igaza, csak olaj a tűzre.

  6. A Tajvannal szemben fekvő kínai Fujian tartományban már komoly katonai mozgás van ezekben az órákban (Káncz Csaba)

  7. Megjegyeztem volt egy elözö, beragadt hozzászülásban, hogy a koszovói friss feszültségekkel mit is akarnak vajon takargatni, illetve figyelmet elterelni, és ime, itt van a legújabb, sokkal fontosabb és veszélyesebb robbanási potenciál.
    Akkor nincs kizárva, hogy Amerika, végét érezve, annyi tüzfészket rak és gyújtogat a világban, amig az emberek majd azt sem tudják majd, merre nézzenek előbb, hol magasabbak a lángok.
    Meg van ez rendezve szépen, szakértők által.

  8. Kína nem az USA nak köszönheti a felemelkedést, hanem saját gazdaságpolitikájának. Az USA, mint rendesen csak élosdizni járt Kínába, tetszett neki az olcsó munkaerő. Amikor rádöbbentem, hogy Ki na lehagyja őket technológia terén, akkor – demokratikusan és a szabad verseny szellemében- igyekeztek szankciókkal megfojtani öket. De már késő. Az USA lemaradt, erői jó része az oroszok miatt lekötve, vezetője egy megzápult ágyú vénseg. Ezzel szemben Kína…..
    ( egy ideje minden hadi szimulációs programban az USA veszít egy Kinával folytatott konfliktusban. )

  9. 5. Vagy lehet ignorálni. Vagy jól felpofozni, hogy legalább oka legyen a hisztériázásra.

  10. 6. Carnmélia.
    értem én, hogy komoly mozgás van, de hát tajvan egy sziget.
    Miért mozgatják a szárazföldi gépezetet, hiszen értelmetlen.
    Az pedig, hogy az USA kardoskodik Tajvan mellett, további
    szokásos amerikai módszer a konfliktusok fokozására..
    Tajvan tudomásom szerint korábban is Kinához tartozott.

  11. Orosz vélemény:
    „Az elmúlt években az USA egyoldalúan kilépett a fő ellenfeleivel kötött biztonsági megállapodásokból, ami ellenőrizetlen eszkalációt indított el. Az amerikaiakat az olyan országokkal való lehetséges háború útjára állította, mint Oroszország és Irán, és Washington lépéseket tesz a véletlenül Kínával vívott háború felé …
    Egy évtizeddel ezelőtt a Barack Obama-adminisztráció bejelentette, hogy Ázsia felé fordul, amely magában foglalta az amerikai katonai infrastruktúra Kelet-Ázsia felé történő mozgatását Kína visszaszorítása érdekében. Utódja, Donald Trump gazdasági háborút indított Peking ellen és az Egy Kína politikáját kezdte alkudozásként használni. Joe Biden elnök alatt úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok teljesen feladja kötelezettségvállalásait.

    Peking az Egy Kína-politika kiürítésére irányuló folyamatos erőfeszítést az Egyesült Államok vonakodásának tartja a többpólusú világhoz való alkalmazkodástól és így a többi nagyhatalommal való kapcsolatok rendezésétől…
    Ezek az események a növekvő katonai és gazdasági rivalizálás idején történtek, amihez Kína belülről történő destabilizálására irányuló szélesebb körű erőfeszítések társultak. Mégis, mint mindig, Washington azt hirdeti, hogy nem konfrontációra törekszik Pekinggel, hanem pusztán kiáll az amerikai értékek mellett. Ez összhangban van az amerikai hegemónia tágabb koncepciójával, amely szerint a globális elsőbbséget előmozdító harcias politikákat a demokrácia és az emberi jogok jóindulatú támogatásaként fogalmazzák meg…
    Vajon Pelosi pusztán egy szélhámos elem az Egyesült Államokban, hogy elterelje a figyelmet személyes korrupciós botrányáról, vagy ez a tágabb amerikai szalámi-taktika része, amelynek célja, hogy fokozatosan elszakítsa Tajvant Kínától?…

    Peking figyelmeztetett a legsúlyosabb következményekre, ha Pelosi betartja fenyegetését, hogy ellátogat Tajvanba. Ez sokakat arra késztet, hogy azt higgyék, Peking csupán blöfföl, mivel az Egyesült Államokkal vívott háború kockáztatása egy washingtoni tisztviselő utazása miatt nem tűnik arányosnak vagy racionálisnak.

    A szalámi taktika azonban az, hogy minden választ aránytalannak és irracionálisnak tüntet fel. Korlátozott, de ismétlődő előrelépésekkel járnak, hogy új valóságokat hozzanak létre a helyszínen. A kis lépésekben megvalósuló revizionizmus célja a gyors eszkaláció elkerülése és az ellenfelek és szövetségesek ellenállásának megszüntetése, mivel minden válasz aránytalannak vagy provokálatlannak tekinthető. A szalámi-taktika politikai becstelensége az, ahogyan véletlenül kitör a háború.”
    https://www.rt.com/news/560018-nancy-pelosi-visit-taiwan/

    Megéri nekik kockáztatni, vagy már nincs más lehetőségük? Vajon mikor lesznek hajlandók tudomásul venni, hogy vége az egyeduralmuknak? A többpólusú világban simán ellennének egymás mellett. De a céljuk a többiek megsemmisítése, szétbomlasztása. Vagy a többpólusú világban nem lennének életképesek? Olyanok, mint egy cég, amelyik nem versenyképes a piacon, ezért mindenféle más módszerrel akarja a konkurenciáját eltüntetni?

  12. Amerikai ‘B–52 Stratofortress’ nehézbombázók jelentek meg Tajvan fölött. (Káncz Csaba)

  13. 11 – kakukk:
    „Vajon mikor lesznek hajlandók tudomásul venni, hogy vége az egyeduralmuknak? ”
    SOHA. A kiváltságos helyzetét senki se adja fel, inkább belepusztul. Ez is az emberi természetből fakad.

    12 – Camelia:
    Mi a fenének? Mit akarnak lebombázni?

  14. 13. Tibor bá,

    „Mi a fenének? Mit akarnak lebombázni?”

    Chicken game. Az USA beleáll a kínai fenyegetésbe. Kína szépen be fogja húzni a farkát és visszavonul.
    Vagy háborút indít és ráfarag.

  15. 11 – kakukk:
    “Vajon mikor lesznek hajlandók tudomásul venni, hogy vége az egyeduralmuknak? ”

    Tipikus példája annak, amikor a kérdésben ott van a hazugság.

    Nincs vége az USA egyeduralmának csak az oroszok ezt szeretnék.

  16. Re:15
    Nem tudom milyen szemüveget használsz, de ez a sok amerikai sz.rkavarás pontosan annak a jele, hogy ha nem megy az fer játék(angolszászok ezzel etették a közvéleményt), akkor az asztalt borítják, hogy akkor is ők győzzenek.
    Egy pólusú világrendnek vége van, eljátszották a lehetőséget, káoszt és zűrzavart hagytak maguk után, közönség már nem akarja tovább „élvezni” ezt a műsort.

  17. 16. Dajtás,

    Csak reálisan és érzelmek nélkül a valóságot nézem. Márpedig szerintem az a lényeg, amit írtam. Oroszország szeretne világhatalom lenni, de kevés hozzá és soha nem is fogja elérni. Kína is szeretne világhatalom lenni katonailag, pénzügyileg, de ő sem fogja lenyomni az angol- amerikai világhatalmat. Ha képes is volna valamikor erre, már nem lesz rá ideje.

    Az én hozzászólásomban nem volt érzelmi töltés, a tiédben sem? 🙂

  18. Nancy Pelosi gépe – SPAR19, ha valaki követni akarja a Flightradaron – 2 órán belül leszáll Tajvanon.
    Mind a két kínai repülőgép-hordozó kifutott a kikötőből. Közép-hatótávolságú rakéta rendszerek és hadianyag konvojok tartanak a Fucsien tartományba egész nap. A Tajvanhoz legközelebbi partokon kétéltű harckocsik sorakoztak fel a parton. A kikötőkben folyamatosan hajózzák be kínai harcjárműveket. A légierő a Tajvani-szorosban járőrözik. A kínai partoktól néhány kilométerre fekvő Kinmen szigethez legközelebbi városban, Hsziamenben a hadsereg eszközei foglalják el az utcákat.
    Az Egyesült Államok 5 repülőgép-hordozója tartózkodik a térségben, Alaszkából 11 tankert irányítottak át Okinawára, melyek 130 gépet tudnak a levegőben tartani. B-52-es stratégiai bombázók és légifelderítő gépek köröznek Tajvan felett. A tajvani hadsereget készültségbe helyezték. Tajvan harci repülőket irányít át a Kínához közelebb eső légibázisokra. A hadsereg a becslések szerint 90 millió dollárt költ Pelosi kíséretére.
    Azt még nem tudjuk, hogy az amerikai képviselőház elnöke ténylegesen leszáll-e Tajpejben, de innen már nagyon nehéz lesz bárkinek is arcvesztés nélkül kiszállni. Pelosi nem tagja az amerikai kormánynak, önálló hatalmi ágat képvisel, ettől függetlenül a látogatását a Kínai Kommunista Párt nem tudja másként értelmezni, mint a térség uralását célzó ambíciói megsértését. Ha visszafordul, az egyértelmű presztízsveszteség lesz az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha ez egy ki nem kényszerített hiba, Pelosi önálló döntése.
    Ha mégis megtartja a programját, akkor három lehetséges forgató könyv áll előttünk:
    1., Fokozott kommunikációs párbaj (semmi)
    2., Kínai éleslövészet a Tajvani-szorosban (semmi)
    3., A Kínához közel eső tajvani kormányzathoz tartozó szigetek megszállása
    Az amerikai – kínai viszony minden esetben a mélypontra zuhan, ami jelenleg nem igazán hiányzik a két félnek, de a világnak sem. A harmadik esetben viszont bármi megtörténhet.
    Az viszont egészen biztosan kiderül az elkövetkezendő néhány napban, hogy melyik kutya alapít családot. (KARD)

  19. 14 – Gyarmathy:
    Bombázókkal bombáznak. Ebben az esetben tengeri csata lehetséges, ott újabban nem bombáznak, hanem rakétákat lőnek ki. Ha nem nyúlnak az atomhoz, akkor itt Kínának áll a zászló.

  20. 20. Tibor bá,

    Nem vagyok katonai szakértő, nem tudom kinek mennyi és mire képes eszköze van ott.
    A B jelű bombázók tudtommal elsősorban nukleáris bombákat hordoznak, de lehet tévedek.

    De ha Kínának is állna a zászló ott helyben, be is meri vállalni a Tajvan-USA ellenes katonai támadást annak minden politikai és pénzügyi következményével együtt?
    Csodálkoznék, ha igen. Bár február 24. után már nem nagyon van min csodálkozni.

    A kérdés számomra az, hogy ez a nagy közös amerikaellenesség, éles szembenállás az USA-val összehozza -e végre Oroszországot és Kínát úgy rendesen?

  21. Káncz Csaba, 16.15-kor: „Pelosi gépe belépett a tajvani légvédelmi zónába.
    Szintén ezekben a percekben Kína lezárta a polgári repülőgépek számára a Tajvani-szorost.

    A kínai állami média szerint Szu-35-ös kínai vadászgépek repülnek a szoros fölött.

    A polgári védelmi szirénákat bekapcsolták Kínában. Fujian tartományban megszólaltak a légvédelmi szirénák.

  22. 19. Camelia,

    Jó sokan nézhetik, mert nekem nem megy a flightradar oldal (túl van terhelve). Persze lehet nem ezért.

    Ezt viszont most találtam. Pelosi gépének helyzete élőben közvetítve:

  23. Re:18
    „de ő sem fogja lenyomni az angol- amerikai világhatalmat.”
    Már gazdaságilag le van nyomva, pénzügyileg éppen most térdeltetik meg.
    Szerinted miért megy ez a nagy szarkavarás részükről?
    Pontosan ezért, most próbálja szétverni a kocsmát a volt legerősebb cowboy(USA), hogy ne legyen másik több erős cowboy(BRICS).
    A lufipénzből fújt kamu GDP-t hajadra kenheted, ha valós realistákról van szó, és BRICS valós fizikai termelése már rég lekörözte az államok valós termelését.
    Államok csak a technológiai elsőbbségben, és a hadiiparban van elöl, de ott sem sokáig, mert több területen már elveszítette ezt is, pl hiperszonikus rakéták, hadrendbe állított atomfegyverek, stb, stb.
    Nem véletlenül próbálja minden áron elzárni Kínát az USA pl chipipar területén is. Ennek ellenére SMIC pl EUV litográfia nélkül megugrotta a 7nm csíkszélességet, ami mai mércével is versenyképes félvezetőket jelent.
    Gondolom hallottál pl a Tektronix műszergyártóról, elektronikai iparban etalon.
    Ebbe a levesbe köpött bele a Hantek, töredék áron ugyan olyan jó, vagy jobb szkópokat gyártanak. Mobil PC szkópban pl kapcsolataim már Hanteket használnak, mert ár érték arányban levernek gyakorlatilag mindenkit(Picoscope is jó, csak drága)
    De a sor folytatható pl a PV iparral, ahol én még láttam, hogy hogyan vergődnek az európai/nyugati cellagyártók, és nyúvasztotta ki őket a kínai konkurencia. Mikor a 10. kínai küldöttség járt egy félvezető analízist gyártó műszeres cégnél(ott voltam, láttam saját szememmel), akkor egyértelmű volt, hogy pár év, és kifilézik az egész ipart.
    Ennyit a nyugati elsőbbségről…

  24. 26.

    Most én kérdezném, hogy milyen szemüveget használsz.

    Most térdeltetik meg pénzügyileg? 🙂

    „Szerinted miért megy ez a nagy szarkavarás részükről?”

    Kinek a részéről megy a szarkavarás? Nem Oroszország támadott és most meg nem Kína fenyeget?
    Mert odamegy valami Pelosi a kis Tajvanra?

    Sajnálom, hogy nem tudsz lejönni az orosz propagandáról.

    Mi lett a Huawei-vel?

    Persze gyengül az USA, meg tele van bajjal, de mindig elfelejtik a hozzád hasonló véleménnyel rendelkezők, hogy Kína lábai is remegnek és egyáltalán nem egyértelmű, hogy kinek a lábai rogynak meg hamarabb.

  25. 27 – Gyarmathy:
    Nálam lefordításra vár:

    The U.S. had pushed the Dutch government to prohibit the delivery of ASML machines to China that are needed to make the 4-7 nanometer structures of today’s most advanced computer chips. Two weeks ago the U.S. started a push to prohibit ASML from delivering even its older models to China.
    But a U.S. Canadian company recently found out that China’ SMIC is already mass producing 7 nm chips. That capability had not been announced:
    „This is the most advanced technology product TechInsights has seen from SMIC so far and may be leading to a true 7nm process that incorporates scaled logic and memory bitcells,” TechInsights said.

    Chip world watcher Dylan Patel noted another implication for SMIC’s 7nm capabilities. He said the development means China is now further ahead than the US or Europe in having 7nm contract chip manufacturing capabilities since American chipmaker Intel has yet to make its 7nm process available to foundry customers.
    China is also building more chip factories than anyone else:
    China is leading the world in building new chip factories, a step toward achieving more self-sufficiency in semiconductors that could eventually make some buyers reliant on China for many of the basic chips now in short supply.
    As chip makers race worldwide to boost production and ease supply shortages, no country is expanding faster than China, which is slated to build 31 major semiconductor factories, known as fabs, during the four years through 2024, according to the chip-industry group SEMI.
    Up to now China had imported $300 billion of chips per year. When all of China’s new fabs are ready most of that money will stay in China. Chip producers in Taiwan, South Korea, Japan and the U.S. will have to seek new customers or lower their own output.
    The space stations and the chip sanctions only demonstrates the inevitable consequences of being hostile towards large countries like Russia and China.
    They have enough alternatives to substitute sanctioned products and to eventually develop their own production capabilities.
    All this while the U.S. and its allies lose market shares.

  26. 23,Camelia
    Élöben nézzük a tévét, most szállt le a banya gépe Taiwanban, este 22,45 perckor. Eszméletlen felfordulás, az amerikaiak 3 vagy 4 anyahajót közelitenek a sziget felé, a kinaiak szintén. A tudósitás szerint -ismétlem, élőben néztük – kinai harcigépek kisérték az amerikai repülőt szinte utolsó pillanatig, mig az utolsó néhány mérföldön a taiwaniak vették át önagyságát. A hirek szerint Kina lezárta a légteret, ami azt jelenti, hogy a vénasszony gépe NEM FOG TUDNI FELSZÁLLNI!!!!
    Ha igen, lelke rajta, vagy lelövik, vagy sem, ezen drukkolhat most az egész széles nagyvilág, mert a hiradás kisérőbannerje a képernyő alján egész idő alatt ez volt:
    A LÁTOGATÁS, AMELY KOROBBANTHATJA A HARMADIK VILÁGHÁBORÚT!

  27. 28. Tibor bá,

    Jó lett volna valami forrás, hogy honnan van ez a szöveg. (Persze ha nagyon akarom, akkor meg tudom keresni).

    Nem kétséges, Kínának sok fejlett technológiája van (melyeket jó nagy részben összelopkodott). Az oroszoknak viszont előbb gázturbinát, olajkitermeléshez technológiát meg az autóiba ABS-t meg légzsákot kéne fejleszteni.

    A kérdés továbbra is az, hogy a gazdasági és sok jó technológiával rendelkező nagyhatalom Kína és a nyersanyag és atomnagyhatalom Oroszország összeáll – e az USA ellen.

  28. 29. Bálint,

    Miért nem lőtték le a kínaiak vagy térítették el a leszállás előtt?
    Nincs nekik ahhoz merszük (ha egyáltalán képesek ilyesmire), hogy ne engedjék felszállni pláne lelőni.

    A világháborútól meg ne félj, olyan nem fog emiatt kirobbanni.

  29. Re:29 Bálint
    Nekem se szívem csücske ez a nő, élet még törleszteni fog neki, de mindenki számára sokkal jobb lenne, ha élve szépen hazamenne…
    Meg lesz még ennek a böjtje, hogy „véletlenül” arra járt.

  30. Re:30 Gyarmathy

    Összeálltak, közös katonai K+F programokat futtatnak már.

  31. Amerika nem lop semmit soha, maga a megtestesült Krisztus könyörűlet…
    Érdekes hogy mennyire teljesen ellentétesen látjuk a körülöttünk lévő világot…. Gyarmathy
    Ennél többet nem érdemes hozzatenni.
    Bálint 7es hozzászolasával, és akik ezt az irányt érzik valósnak, sajnos őszintén egyet értek.
    Pl. Dajdacs 26 teljesen egyet értek.

  32. 34. Feri,

    „Amerika nem lop semmit soha, maga a megtestesült Krisztus könyörűlet…”

    Ilyet írtam volna? Vagy egy újabb futóbolondot köszönthetek a blogon?

    33. Dajtás,

    Meglátjuk, hogy mi lesz belőle. Ha megint visszanyúlok mondjuk úgy 60-80 évet, a két nagy kommunista hatalom nem tudott összefogni a nagy sátán USA ellen. Most sikerülni fog? Szerintem nem, de kíváncsian várom a fejleményeket.

  33. Re:35 Gyarmathy
    Akkor ereje teljében volt az USA, és minden területen vezető volt…
    Most miben vezet?
    LMBTQ jogokban, és BLM mozgalomban?
    Ezzel le lehet lőni egy csalifejes ICBM-et, és be lehet fűteni vele a kazánba?
    Ne röhögtessük már ki magunkat. : ) 🙂
    Utóbbi 10 évben elolvadt nagyon sok területen a technológiai pénzügyi, gazdasági vezetése az USA-nak, mert min. egy nagyságrenddel képeznek ki több fizikust,mérnököt, gépészt a kínaiak. Ha megnézel bármilyen területen egy publikációt, akkor úton útfélen kínai, vagy legalább is távol-keleti nevekbe botlasz.
    Tetszik nem tetszik, most éljük meg élőben, hogy a „nyugat” hogyan lesz másod hegedűs, és a vezető szerepet hogyan veszi át a kelet.

  34. 36. Dajtás,

    Lehet ilyeneket mondani, van is benne igazság, de mégis csak azt látom, hogy az orosz haderőt Amerika a világ másik végéről megállította és megy az oroszok helybenjárása a saját határaik mellett.
    Ugyanekkor 5 amerikai anyahajó Kínát tartja sakkban a saját partjainál.

    Ha majd fordítva lesz, kínai erők tartják sakkban Amerikát a saját partjai közelében, és a jüant jobban fogom ismerni, mint a dollárt és legközelebb pl. Afrikába azt kell vinnem magammal a dollár helyett, akkor igazat adok neked.

    „LMBTQ jogokban, és BLM mozgalomban?”

    Ne becsüld le a szabadságjogokat. Szerinted utánoznia kellene az USA vezette nyugati világnak mondjuk Putyin módszereit vagy Kínáét?
    MI lenne már akkor veletek itt, akik hónapok óta az orosz narratívát toljátok?
    Hónapok óta egy háborús helyzetben az ellenfél narratíváját tolod a hátországban és közben fikázod a világ e felének a toleranciáját?

  35. „Utóbbi 10 évben elolvadt nagyon sok területen a technológiai pénzügyi, gazdasági vezetése az USA-nak, mert min. egy nagyságrenddel képeznek ki több fizikust,mérnököt, gépészt a kínaiak.”

    Hadd kérdezzem már meg ki milyen vakcinával oltatta be magát? Nyugatival vagy kínaival?

  36. 37 – Gyarmathy:
    Hadd jegyezzem meg, hogy a lényeg: Amerika hanyatlik és gyorsuló tempóban. Ezt te nem akarod tudomásul venni. Nem hinném, hogy itt bárki oroszbarát lenne. Vajon miért lenne az? De a tények, azok tények, csak te akarod kiforgatni és a feje tetejére állítani. És aki ezt nem fogadja el, a szerinted oroszbarát, de legalább is megtévesztette az orosz propaganda.

  37. Re:37-38 Gyarmathy
    Lózung hegyek, amiből már várat lehetne építeni. 😉
    „megy az oroszok helybenjárása a saját határaik mellett.”
    Annyira helyben járnak, hogy éppen most támadnak a visszavonuló oroszok, és természetesen az elfogyott precíziós fegyverekkel mérnek csapásokat a HIMARS rendszerekre.
    Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az orosz katonai vezetés nem sieti el a dolgot, mondhatni pontosan arra játszanak, hogy direkt sokáig tartson a dolog. Ha nagyon le akarta volna gyalulni Ukrajnát, akkor nem bohóckodtak volna különleges katonai művelettel, hanem mozgósítanak, és indult volna a gőzhenger. Ezzel szemben töredék létszámmal megtámadta a beásott ukrán védőket, és csodálkozol azon, hogy jaj de lassúak.
    Itt már régen arra megy ki a játék, hogy szépen lassan felmorzsolja az ukrán védőket, és vele együtt az ukrán szimpatizáns nyugati támogatókat, és államokat.
    Csak mellékesen. Gyak. a kelet-európai NATO államok orosz fegyver állománya el lett füstölve Ukrajnában. Szerinted mikor lesz pótolva, pl német fegyver csere program keretén belül a hiányuk, ha beleáll a földbe a német hadiipar?
    Megjegyzem az elhúzódó háború és szankciók annyira hazavágták az oroszokat, hogy fürdenek a költségvetési többletben, miközben a szankcionáló EU országok azon aggódnak, hogy mikor kapcsolják le a kórházak fűtését. Értem én hogy nyertünk, és nálunk van az erkölcsi fölény, de tetszik mondani, miből fogunk majd fűteni, és enni? 🙁

    „Ne becsüld le a szabadságjogokat.”
    Ami régen volt Amerika, az volt a szabadság hazája. Most ami ott van, az a hülyeség hazája, amiben nem akarok sorsközösséget vállalni. Nettó idiotizmus ami ott folyik, tipikus civilizációs hanyatlás jelenség, mert olyan dolgokkal kezdenek foglalkozni, ami század rangú probléma, és pont nem azzal foglalkoznak, amivel kellene.

    „Ugyanekkor 5 amerikai anyahajó Kínát tartja sakkban a saját partjainál. ”
    Elég érdekes álláspont, hogy ki kit tart sakkban.
    Szerinted hány óráig állná a tüzet ez a hadsereg csoport, ha terheléses támadással rálőnének 1000db rakétát 5 anyahajóra. Én inkább azt látom, hogy tisztes távolságot tartják a kínai partoktól, mert nem akarnak mozgó célpontok lenni.
    Most megy a melldöngetés, de egy komplett kínai hátországgal elég sovány malac az 5 anyahajó. Kína nem Irak, hogy béna kacsaként le tudnák szedni őket, ezt a mesét max a cartoon networkon adják.

    „Hadd kérdezzem már meg ki milyen vakcinával oltatta be magát? ”
    Tudod én olyan orosz fan vagyok, hogy ennél csak nagyobb kínai fan lehetek, hisz rákontráztam pandapisivel(Sinopharm). Nyilván ha nem nyalom fényesre a nyugati propagandisták hátsó felét, akkor csak is orosz/kínai fan/ügynök/fizetett troll lehet az ember, de az élet nem ilyen 1 bites.
    Ha pl fejlett műszertechnika lenne a terítéken, akkor amerikai fizikusok/mérnökök seggét nyalnám fényesre, de nem vagyok szelektíven vak, így mindenki megkapja a hideget meleget egy adott témában.

  38. Most már nem kell félniük:
    „Németország óva intette Kínát a feszültség fokozódásától Tajvannal és megígérte, hogy segítséget nyújt Tajpejnek a Pekinggel való konfliktus esetén – jelentette be Annalena Baerbock külügyminiszter kedden az ENSZ atomsorompó-szerződésének konferenciáján New Yorkban a Der Spiegel tudósítása szerint.

    „Nem fogadjuk el, ha megsértik a nemzetközi jogot, és egy nagyobb szomszéd megtámadja kisebbik szomszédját” – mondta Baerbock, hozzátéve, hogy ez az elv Kínára is vonatkozik.”

    A kínaiak valószínűleg a gazdasági és élelmiszer blokád mellett döntenek, mert a szigetet rakéta csapásokkal elpusztíthatnák, de nem az a céljuk. Van kiépített rakétavédelmi rendszer, de túl lehet terhelni. A partraszállás nehézkes, mert a védelem alaposan felkészült, a lehetséges helyeken kiépült. Az biztos, hogy ezzel a látogatással csak felgyorsították a Kínához csatolás menetét.

  39. 41. kakukk

    „Nem fogadjuk el, ha megsértik a nemzetközi jogot, és egy nagyobb szomszéd megtámadja kisebbik szomszédját” – mondta Baerbock, hozzátéve, hogy ez az elv Kínára is vonatkozik.”

    Csak Kína Tajvant nem a szomszédjának, hanem a részének tartja. Ez a konfliktus egy régi polgárháborús maradvány, amit még mindig nem zártak le. Azért ez nagy különbség. Illetve az amcsik kezdték el már megint kavarni a szart. De egy német sötétzöldtől mit várjon az ember…

  40. 40 – dajtás

    „Szerinted hány óráig állná a tüzet ez a hadsereg csoport, ha terheléses támadással rálőnének 1000db rakétát 5 anyahajóra. ”

    Egy dátum a szíves figyelmedbe: 2021. október 4.

    Ettől a naptól kezdve minden jelenlegi, az óceánokon úszó vagy kikötőkben tartózkodó, anyahajó védhetetlen, igazából csak hatalmas úszó fémkoporsók.

    Ezen a napon a „Severodvinsk” atommeghajtású tengeralattjáró sikeres kísérletet hajtott végre egy hiperszonikus Cirkon rakétával a Barents-tengeren (angolul Zircon, oroszul Циркон).

    Figyelembe véve minden műszaki adatot (a támadó rakéta sebessége, lehetséges tengeralattjáró-pozíció a célponthoz képest, létező légvédelmi fegyverek reakcióideje és pontossága stb.), egy ilyen támadás az anyahajó és kísérő hadihajók részéről kivédhetetlen.

    Tudom, hogy most a kínaiakról írtál; csak megjegyeztem, hogy ilyen is van.

  41. 30.+37 Gyarmathy
    Ne légy ennyire egyoldalú Amerika, illetve a Nyugat favorizálásában, nézd valamelyest józanabbul a dolgokat.Az ipari nagyhatalom Kina és az atom-illetve nyersanyag nagyhatalom Oroszország már igenis kezdenek összeállni Amerika ellen, a dollár egyeduralma, amiben annyira hiszel,, csak most a napokban került ismételt megkérdőjelezésbe Iránban, ugyhogy igenis borult az égbolt Amerika fölött, Európa pedig olyan rettenetes válság elé néz, amelynek eleddig talán nem volt hasonló párja az öreg kontinensen, csak várjatok még néhány hónapot.De térjünk vissza a taiwani helyzethez, Amerika máris kibújni igyekszik a néni meggondolatlan lépése mögül, és kijelentik szégyenszemre:Pelotti asszonyság, mint önálló hatalommal rendelkező kongresszusi elnöknö SAJÁT elhatározásából, melybe nekünk, a Fehér Háznak NINCS beleszólásunk, akaratunk ellenére látogatott el Taiwanba, vagyis diplomata nyelven ezt kihátrálásnak nevezik, magyarul:SZÉGYENTELJES ürügy a hölgyet magára hagyni a holnapi következményekkel. Ez mossuk kezeinket, előre kijelentve, azon esetben, ha Kina holnap lelövi az amerikai gépet. A légtér lezárva, hogy fog a néni gépe mégis felszállni a kinai tiltás ellenére?Már maga a bejelentés, hogy a hölgy saját makacs fejecskéje szerint ment oda, már ez is egyfajta kapituláció amerikai részrőla holnapot tekintve.
    Ne tekints csodálattal Amerikára merthogy odavezényel 3-4 anyahajót, na bumm, Gyarmathy, na bumm, akkor mi van?
    Csak nem hinnéd, hogy ezzel megnyeri az esetleges kirobbanó háborút a kinaiak ellen??
    Komoly embernek ismertelek meg, Gyarmathy, ezt nem gondolhatod komolyan.

  42. 43- Zsolt
    Ez ellen például a partmenti USA városok is védtelenek jelenleg.
    Nyilván nem támadnak az oroszok, de eléggé kellemetlen ilyen helyzetben lenni.

  43. 32,dajtás
    …”Meg lesz még ennek a böjtje, hogy “véletlenül” arra járt…”
    Igazad van, szorongva várom a holnapot, az ostoba némber befejezi látogatását és fel kellene szállnia a gépnek.
    Kina lezárta a légteret. Csak az isten a megmondhatója, mit határoznak a kinaiak, megelégszenek az amerikai szánalmas mentegetőzéssel, miszerint Pelosi önfejüen, a Fehér Ház kifejezett ellenkezése dacára ment oda, vagy lelövik a gépet. Még kiváncsibb vagyok, ez esetben mit lép Amerika.
    Leninnek igaza volt, mikor azt mondta, hogy a történelem megismétli önmagát.
    Nekem a 60-as évek elejei kubai válság jött be, akkor volt ilyen forró helyzet.

  44. 39.Tibor bá
    Tökéletes meglátás.Mindegyik nagyhatalom kihasznált minket ,a keleti gátlástalanul ,a nyugati rakoncátlanul. Éljen Kossuth Lajos,éljen a haza!

  45. 38. Gyarmathy

    Jelentem, Kínaival!!! És méghozzá kettővel. Több nem kell, mert volt előzmény és azóta, mióta a „szar” Kínait kaptam, 5x nagyobb, mint szükséges az ellenanyaga szintem.
    Ha fizetnének sem adatnám be magamba azt a genetikei szutykot amit az usánka kotyvasztott a nyugati embernek!
    Egészégedre!

    U.i:
    És az USA, bár milyen nagynak is gondolod, nem fog tudni elbírni két akkora ellenséggel, mint Oo. és Kína. Főleg, hogy Európa, önmagában képtelen lesz ellenállni az Oroszoknak, ha majd igazán megindulnak. Majd a Britek megállítják őket, úgy-e? Hát, hogyne!

  46. Rossz hír, hogy az akkutechnológia másik fontos alapanyaga, a kobalt is a szankciók hatálya alá eshet, e téren az oroszok a második helyen állnak éves 6300 tonna körüli termelésükkel.
    a repülőgépipar és a védelmi ipar is megszenvedné, ha új beszerzési források után kellene néznie például a titánt illetően. A Boeing például mindent az orosz titánbeszállítóira tett fel, teljesen kiszolgáltatottá vált partnere, az eddig megbízhatóan teljesítő VSMPO-AVISMA szállításainak. Állami háttere miatt a cég a Kreml környékéről érkező ukázok szerint jár el.

    Lehet örömködni, hogy az oroszok nem kapnak alkatrészt a polgári repülőkhöz és földre kényszerülnek a repülőik, de technológiai fölény ide vagy oda, hosszabb távon az diktál akinél a nyersanyag van. Ez pedig nem az USA, nem az EU, hanem Kína, Dél-Afrika, Oroszország, Ausztrália. Kína, Dél-Afrika nem csatlakozott a szankcionálókhoz, de a BRICS-hez igen. Ausztrália ritkaföldfém kitermelése vajmi kevés arra is, hogy rövid távon ellássa USA-t és Európát.

    Repülőgép és harcjárművek gyártása kuka, elektromos autók gyártása kuka, chip gyártás kuka a fejlett nyugaton, ha a BRICS tagok úgy akarják és lehet, hogy úgy akarják.
    Brazília, India is BRICS tagok.
    Ők így együtt nyersanyag készletük elzárásával nagyon rövid idő alatt megsemmisíthetik NYugatot.

  47. 37

    1971- ben az Ensz megszüntette Tajvan – Kínai köztársaság- tagságát előbb a BT – ben majd a tagállami tagságát is , helyébe a Kínai Népköztársaság lépett . Az ún. egy Kina elvet a világ országainak túlnyomó többsége elismeri oly módon hogy diplomáciai kapcsolatokat a szárazföldi Kínával tart fenn. Ez részben az amerikai diplomácia kitartó munkájának volt köszönhető: ez volt az egyik ára annak ,hogy a két kommunista óriást eltudják választani egymástól a hidegháború évtizedeiben. ….változnak az idők ,de jogilag a helyzet azóta is változatlan.

  48. 47. balint
    A nénit majd hazaviszik hajöval, legfeljebb tengeribeteg lesz, A felvonásnak vége……

  49. 53,vasgyuszi
    …”Ennyi volt:…” Pelosi mama elutazott Dél-Koreába. Bár igazad volna.
    A hirekben közlik, hogy Kina bejelentette, hogy helyi idö szerint éjfélkor -bombázni fogják Taiwant. Nálunk most este 20,20 perc az idő, náluk nemsokára éjfél.
    Kiváncsian várom a közelgő órákat.

  50. Bálint, nem értettél félre valamit? Mert azért elég furcsa lenne, hogy Kína bejelenti előre.
    Ha meg tényleg bejelentett ilyesmit, akkor blöff, zavarkeltés, a fenyegetés magasiskolája, amit művelnek.

    Meglátjuk mi történik. Kína kétségbe lehet esve, iszonyatos belső problémák feszítik, az ingatlanlufi és nyomában inog a bankrendszere.

    Talán ezért a nagy kínai hiszti és felhajtás Taiwan körül.

    Ha nem lesz mégsem további eszkaláció, akkor is kész már a baj.

    „A Taiwan körüli zűrzavar kitérőkre kényszeríti a globális szállítást, ami késéseket és zavarokat okoz”
    Más csak ez hiányzik a mindenféle bajjal küzdő világgazdaságnak.

  51. 56. Gyarmathy

    Nincsennek véletlenek és ha vannak azt USA-nak hívják.
    Ha nem keverte volna a szart Ukrajnában, nem lenne energia válság az EU-ban és élelmiszer krízis a harmadik világban.
    Ha nem keverte volna a szart Tajvanon a banya odaküldésével, nem jönne a chip meg egyéb hiány.

    És még hány dolog fogható bizonyítottan a véletlen számlájára. Nem beszélve az ide nem illő és konteónak bélyegzett egyéb cifraságokról, ami szintén a véletlen számlájára írhatók! Jó lenne már végre kezdene valamit az emberiség ezzel a véletlennel. Tudom illúzió. Majd Isten megoldja.

  52. Re:Bendegúz
    Véletlenekről néhány szót.
    Taiwanon van a világ legnagyobb, és legfejlettebb felvezető bérgyártója(TSMC).
    Intel a világ egyik legnagyobb processzor és félvezető gyártója(amerikai cég) utóbbi pár évben mind gyártási technológiában, mind architektúrában lemaradt, és minő véletlen a konkurens(AMD) a taiwanon gyártat.
    Biden papa hetekben ír alá egy gigantikus támogatási programot, ami bő 50mrd USD, és az egyik fő támogatott pont az Intel.
    Pelosi mami csupa szívjóságból pont Taiwanon járt, és ennek hatására a távol keleti gyártás hirtelen nem lett biztosított.
    Tovább gondolást mindenki maga folytathatja…
    Ilyen barátok kellenek, lehetőleg kettő is, hogy garantáltan „sikeresek” legyünk.

  53. Ne felejtsük el, hogy Szun-ce hazájáról beszélünk. Azok az országok, akik az ő hadvezetés filozófiájának hagyományait követik, erősen építenek az ellenfél megtévesztésére.

  54. „A Global Times „újraegyesítési művelet” próbának nevezi a gyakorlatokat
    A folyamatban lévő gyakorlatok „közös blokádot, tengeri rohamot, valamint szárazföldi és légi harci kiképzést foglalnak magukban” – jelentette szerdán az iroda, hozzátéve, hogy kínai J-20-as lopakodó vadászrepülőgépek is részt vettek a háborús játékokban.

    A Global Times még a gyakorlat fő szakaszának csütörtöki kezdete előtt „példátlannak” nevezte őket, hozzátéve, hogy kínai rakéták várhatóan „először repülnek át Tajvan szigete felett”. A Népi Felszabadító Hadsereg (PLA) erői várhatóan a sziget 12 tengeri mérföldes körzetében lévő területre is belépnek, és potenciálisan „teljesen körülveszik” a szigetet – tette hozzá katonai „szakértőkre” hivatkozva.

    A Kínai Fegyveres Erők Keleti Színházi Parancsnoksága szerdán közölte , hogy a hadgyakorlatban részt vevő erők már végrehajtottak „realisztikus harcorientált” gyakorlatokat a sziget északi, délnyugati és délkeleti részén.
    A gyakorlatok várhatóan legalább vasárnap délig tartanak – jelentette a Hszinhua hírügynökség, hozzátéve, hogy „hat nagy tengeri területen és a Tajvan szigetét körülvevő légterükön zajlanak élőtűzes gyakorlatok”.”
    #https://www.rt.com/news/560177-china-fire-hypersonic-missile-taiwan/

    „A kérdés most az, hogy mit fog tenni Kína? A jelenlegi diplomáciai kártya minden szándékkal és céllal kimerült. Miközben Kína bizonyos gazdasági szankciókat vezetett be Tajvannal szemben, a valóság az, hogy a Kína által alkalmazott szankciókártya nem elegendő a Pelosi-provokációra való reagáláshoz.

    Ez katonai választ hagy maga után.

    Kína már korábban is részt vett a katonai erőforrások példátlan mozgósításában, egyes beszámolók szerint több mint 40 dandárt, jelentős légvédelmi és ballisztikus rakétaerőket, több száz repülőgépet és rengeteg hajót állított össze. Ez durva számítás szerint mintegy 250 000 katonát jelent, és nem úgy tűnik, hogy a mozgósítás befejeződött. Kína bejelentette , hogy élőtűz gyakorlatokat tart Tajvan perifériáján, köztük néhányat, amelyek behatolnak Tajvan szuverén területére, augusztus 4-től, Pelosi Tajvanról való távozását követő napon, augusztus 7-ig.
    Az ilyen léptékű hadgyakorlatok válság idején jelentős költségekkel járnak mind a fiskális források, mind a politikai tőke tekintetében. Kína ekkora katonai erőforrás mozgósításával „ használd, vagy elveszíted” helyzetet teremtett, ahol az összegyűlt haderő katonai életképessége idővel szertefoszlik. A megválaszolandó kulcskérdés az, hogy Kína megelégszik-e azzal, hogy egyszerűen jelet küld Tajvannak, és a hadgyakorlatok befejeztével visszaküldi erőit a laktanyába, vagy ha a kínai kormány megállapította, hogy átlépték a vörös vonalat, és az ilyen parancsot a katonaságnak, hogy az élőtüzelés gyakorlatáról tényleges invázióra térjenek át.

    Ha Tajvan és az Egyesült Államok is érdemi biztosítékot tud nyújtani arra vonatkozóan, hogy Pelosi látogatása nem tükrözte a jelenlegi amerikai és tajvani politikát, akkor Kína megelégedhet azzal, hogy egyszerűen megfeszíti az izmát.

    A Pelosi-látogatás azonban maga az Egyesült Államokban és Tajvanon a tajvani függetlenségre épülő politikai trend mellékterméke. Ha ez a felfogás nem változtatható meg, akkor Kínának alkotmánya értelmében olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek összhangban vannak Kína Tajvan feletti szuverenitásának megőrzésével. Ez persze háborút jelentene.”
    #https://www.rt.com/news/560139-taiwan-china-military-action-pelosi/

    „A tajvani hadsereg fáklyákat lőtt ki, hogy kivédje a kínai repülőgépeket a nyugati partjaitól távoli szigetek közelében – állították a tisztviselők, miközben Tajpej továbbra is fokozott készültségben van a pekingi nagy légi és haditengerészeti gyakorlat során, Nancy Pelosi amerikai képviselőházi elnök látogatását követően.

    Két kínai drónt vettek észre a Kinmen-szigetek közelében szerda késő este – mondta el Chang Zone-sung tajvani hadsereg vezérőrnagya a Reutersnek, hozzátéve, hogy párban utaztak, és kétszer léptek be a területre.

    „Azonnal fáklyákat lőttünk ki, hogy figyelmeztessük és elűzzük őket. Ezek után megfordultak. Bejöttek a tiltott területünkre, és ezért szétszórtuk őket” – mondta. „Van egy szabványos működési eljárásunk. Ha bejönnek, reagálunk.”

    A tábornok azt mondta, hogy a drónokat hírszerzési információk gyűjtésére küldték, tükrözve a múlt héten, a Matsu-szigetcsoport közelében végrehajtott újabb átrepülést, amely a tajvani tisztviselők szerint a terület védelmét hivatott megvizsgálni.”
    #https://www.rt.com/news/560181-taiwan-flares-chinese-drones/

  55. 55.Tibor bá
    60,kakukk
    …”. Kína bejelentette , hogy élőtűz gyakorlatokat tart Tajvan perifériáján, köztük néhányat, amelyek behatolnak Tajvan szuverén területére, augusztus 4-től, Pelosi Tajvanról való távozását követő napon, augusztus 7-ig…”
    Ime ,Tibor bá, kedves kakukk blogtársunk bejegyzéséből idéztem, ő jobban informált a témában. Lehetséges, hogy erre céloztak a kinaiak a bejelentett éjfélkor kezdödö taiwani bombázással. A tegnap este a tévé bemondónő is összeráncolt homlokkal olvasta be a szószerinti kinai kommünikét a bombázásokat illetöen, és élöszóban csodálkozva kérdezi,hogy mi is akar ez lenni.

  56. 58,dajtás
    Szeretem és mindig érdeklödessel olvasom találó, röviden és jól fogalmazott beirásaidat.Véleményem, hogy nagyon helyesen és józanul szemlélödsz és gondolkodol, jól értékeled a hireket. Van a blogon egynéhány, szintén kitünöen gondolkodó társunk, a blog igazán megérdemli mottóját, és ezt NEM hizelgésböl irom.
    A lényeg: sokat foglalkoztat a jelenlegi világhelyzet.Kik és milyen meggondolás alapján kezdik rombolni a nemzetek mendennapi életét, immár több, mint két éve, mert nálam igenis, a Covid járvány is benne van a züllesztö, romnoló folyamatban, ami szinte aztán egyenes vonalban folytatódik az ukrán háborúval, azaz mintegy bajokból katasztrófákba , csöbörből vödörbe haladna a világ. Nem elég a kezdödő és egyre súlyosabb klimaváltozás, amit, ha jól értem, ti is tapasztaltok Magyarban, most mintha valakik kezdenéenek rátenni egy lapáttal, kezdik megfosztani, ellehetetleni a még megmaradt ipart az energiahordozók, valamint a nyersanyagforrások lezárásaval, egy olyan hihetetlenül súlyos válságot előidézve, amelyet az emberiség talán fennállása óta még nem tapasztalt . .
    Az orosz olaj, valamint gáz, az ukrán gabona és nyersanyag, most, ahogy irod , a taiwani félvezető ipar vakvágányra terelése, hát, nem értem QUI PRODEST?

  57. Kína gazdasága rendkívüli mértékben függ az taiwani félvezetők importjától.

    Más szavakkal, ha Kína tényleg nekiesne Taiwannak, akkor gyakorlatilag a saját kardjába dőlne.

    Azt is látjuk közben az orosz ukrán háború kapcsán, hogy Oroszország képtelen partra szállni mondjuk Odasánál. Taiwan pedig a végletekig fel van készülve egy kínai partraszállás elhárítására.

    Nem fejtem ki hosszabban, mert ez a lényeg, meg úgysem nagyon olvasná el senki. Ha érdekel, úgyis utánajár az olvasó.

    Mindebből az következik, hogy Kína izmozása Taiwan körül egy humbug. Az aktuális kínai vezető cirkusza a saját népe számára, semmi több.

    Nem fogja megtámadni Taiwant, mert ennyi erővel jobb, ha egyenesen fejbe lövi magát.

    Ajánlott olvasmány, akit mélyebben érdekel a téma:
    #https://www.portfolio.hu/global/20220805/zugnak-a-raketak-zaporoznak-a-szankciok-de-van-valami-amihez-meg-kina-sem-mer-hozzanyulni-559793?fbclid=IwAR1I-ZLOI1ofl6PMx83n9VbvDBa1f5SJxbmFWFSH_vyUJRCJsCmnHJV2xvM

  58. 64 – Gyarmathy:
    Kína tanult az USA-tól. Addig-addig lépi át a vörös vonalakat, amíg őt támadják meg, és akkor nem ő az agresszor.

  59. Mindegy, hogy Pelosi maga volt ennyire hülye vagy rávezették a tajvani látogatásra, de az a helyzet, hogy ezzel az Amerikai Egyesült Államok rettentően nehéz helyzetbe került, pedig már előtte sem voltak annyira rózsásak a kilátásai.

    Kína és Hszi Csin-ping bosszúja lassan, lépésről lépésre, stratégiai szinten fogja utolérni az USA-t.

    Többek között ezért: 丢脸

    http://www.greelane.com/hu/humán-tárgyak/történelem-és-kultúra/face-culture-in-china-687428

    Az amerikaiak lényegében csak abban reménykedhetnek, hogy novemberben, a Kínai Kommunista Párt kongresszusán Hszi elnök és csapata vereséget szenved. Igaz, a támadást a még harciasabb oldal, a kínai „héják” fogják kivitelezni, tehát ha sikerülne is a váltás Kínában, abban sem lesz valószínűleg sok köszönet az amerikaiak szempontjából.

    Tajvanhoz a kínai hozzáállás pedig mostantól még inkább harcias lesz.

  60. 66: Zsolt:
    Nem látod be, hogy ez szándékos provokáció volt?
    Ki akarnak harcolni még egy csatateret, de, ahogy Tiborbá is írta a 65-ben, Kínának ennél több esze van. A csinnadratta a sajátjaik felé kell/ett…

  61. 67 – Horváth Csongor

    Miért nem látnám be? Nem csak arról van szó, hogy novemberben választás lesz az USA-ban meg Kínában és a belpolitika mindig összefügg a külpolitikával. Ettől sokkal mélyebbre is lehetne ásni, hogy miért ment egyáltalán oda ez a Pelosi, akiről nem gondolom, hogy túl sok esze lenne. Azért is kezdtem a bejegyzésemet úgy, hogy „mindegy…”. Én a következményekről szóltam feljebb.

    Ha az USA szeretne egy újabb csatateret, akkor teljesen elment a józan eszük – igen, sokaknak ott már tényleg elment, de bizonyára sokaknak meg nem, mármint a döntéshozók közül, legyenek azok civilek vagy katonák. Van akinek meg teljesen közömbös az USA, még úgy is, hogy amerikai útlevele van. Van akinek imponál a kínai rendszer működése és szeretné, ha a világ más részein is lenne valami nagyon hasonló.

    Az USA meg a Nyugat az egyik véglet. A szélsőséges individualizmus, a liberális demokráciának hazudott rendszerével egy zsákutca, amit mostanában ezen a környéken a saját bőrén érzékel és még csak most jön a java! Egy totális zsákutca, lényegében a halál kultúrája.

    Kína a maga társadalmi berendezkedésével a másik véglet. Extrém kollektivizmus, hangyatársadalom. A hangyáknak jó lehet, de embernek nem való. Az ember rendelkezik szabad akarattal és ezt tisztelni kell, nem elnyomni.

    Az arany középút a megoldás: legyen individualizmus is, mert minden ember egyedi, de legyen egy kollektivista szemléletmód is, hiszen össztársadalmi érdekek is vannak, amiket figyelembe kell venni. A megfelelő mértékben, úgy hogy koherens és működőképes legyen a társadalom is és az egyén is kiteljesedhessen.

    Hiába lesz egy szupergazdag réteg/elit a Földön, mondjuk fél vagy egy százaléka az összlakosságnak, ha a többiek nyomorogni fognak, akkor a végeredmény az lesz, hogy egyetlen boldog ember sem lesz sehol. Az elit csak azt hiszi – mert maga is korlátolt a gondolkodásban! – hogy neki majd de jó lesz! Nem lesz. Félelemben, boldogtalanságban fognak élni ők is. Az ilyen rendszer csak ideiglenes lehet, még a nagy techno kütyük sem segítenek majd rajtuk, mert ugyebár jó része ezeknek az elmebetegeknek ezekben bízik! Bízhat, de hiába! Kipukkad ez a nagy techno része is az elképzeléseiknek, mint egy lufi, aztán megnézhetik magukat!

  62. 68. Zsolt

    „még a nagy techno kütyük sem segítenek majd rajtuk, mert ugyebár jó része ezeknek az elmebetegeknek ezekben bízik! Bízhat, de hiába! Kipukkad ez a nagy techno része is az elképzeléseiknek, mint egy lufi, aztán megnézhetik magukat!”

    A virtuális valóságra (VR) gondolsz? El nem tudom képzelni, h hosszabb távon ki rakna a fejére VR szemüveget. Érdekesnek érdekes (Mystit én is kipróbálnám: https://gremlin.hu/jatekok/myst-2020), de anno a 3D szemüveg is zavart jó pár embert (félholt az ipar ezen ága). Mátrix meg soha nem lesz. Vagy igen?

  63. 70: SZVP:
    /https://bitport.hu/a-google-ujra-felvenne-a-szemuveget-az-oriasok-harcaban
    /https://raketa.hu/kifejlesztettek-a-vilag-elso-kontaktlencsejet-amivel-zoomolhatunk-es-fotozhatunk-is-allitja-egy-brit-webaruhaz
    – Ne a bumszli virtuális eszközökben gondolkodj! Egy kontaktlencse, ami az agyadba tolja azt a virtuális életteret, amelyben már ma is milliók élik az életük jelentős részét. Keress rá a kevert valóság (AR) témakörére. Venni és vinni fogják majd, mint a cukrot, főleg, amikor minden elvész körülöttünk a valóságban!

  64. 70 – SZVP

    Sokkal szélesebb értelemben használtam a „techno kütyük” fogalmát, a VR szemüveg csak pici része lehet ennek az egésznek. Olyan fogalmakra gondoltam, mint az újabban egyre gyakrabban emlegetett metaverzum, teljesen más szintre hozva a mai virtuális realitást, szuperszámítógépek, robotizált társadalom (nem csak termelő kapacitásra gondolok, de a szolgáltatások rendkívül széles skálájára), ahol az emberek alapjövedelmen lézengenek; persze, hogy megkapják a túléléshez éppen csak elég kis kreditjüket, ahhoz egy csomó feltételt kell teljesíteniük, amelyek teljesen beszabályozzák és megkeserítik az életüket. Adatgyűjtés és felhasználás a maitól is brutálisabb mértékben és formában, kordában tartandó mesterséges intelligencia, stb.

    Kihagyhatatlan a transzhumanizmus fogalma, az elit egy jó részének a nagy álma. Ami önmagában egy nagy téma, ami szorosan összefügg egyes kőgazdag vadbarmok istenkomplexusával.

    A mai értelemben vett humanizmus fogalmának teljes törlése, a természetesség tagadása; ahogy korábban már említettem ma egy másik írásban is, a halál kultúrája. Az emberi társadalom kasztokra osztása.

    „Mátrix meg soha nem lesz. Vagy igen?”

    Talán észrevetted, hogy én magam a lehetőség szerint kerülöm a „soha” meg „mindig” fogalmakat; azt szoktam rájuk mondani, hogy az túl hosszú idő!

    Érteni vélem, hogy te hogy használod a „mátrix” fogalmát – egy az egyben a filmből én nem indulnák ki, de ha úgy vesszük, akkor bizonyos mértékű mátrix ma is létezik és nem is mai találmány. Szerinted sokan ma nem egy (el)képzelt világban élnek? Mondom, nem úgy, mint a filmben, hanem arra célzok, hogy sokaknál a fa rettenetesen eltakarja az erdőt, hogy így fogalmazzak. A technika segítségével ezt a helyzetet az abszurditásig lehet(ne) fokozni.

    Na, szerintem ez az egész velejéig romlott elképzelése a világnak nem fog működni, esetleg részlegesen és ideiglenesen (ami önmagában felér egy katasztrófával!), hanem a „mesterek” fejükre nő az egész cucc és a rosszabb esetben maga a „kisgömböc” falja fel őket szőröstül-bőröstül. Jobb esetben jön egy jobb világ, ahol az ember felismeri a helyét a világban és rendet teremt maga körül. Idealizmus? Lehet. De talán több annál!

  65. 71. Horváth Csongor

    Ha így lesz, akkor az még messze van. A látóterembe eddig csak a piacon elérhető eszközök (amik valamennyire életképesek) kerültek. Köszi az információkat.

    72. Zsolt

    Értem. Thx a kimerítő választ.
    Virtuális valóságban van potenciál (pl. tanítást illetően), de a veszélyek teljesen reálisak. Ezt a videót juttatta eszembe:
    https://youtu.be/PsTbHMJCN2Y

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük