(3590) Apró részlet

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

Ilyen hírekre már fel se kapjuk a fejünket: „Körülbelül harmincan eltűntek, miután a heves esőzések után hat ház is összeomlott Németországban a Rajna-vidéken szerda este. A Guardian azt írja, az összeomlás veszélye további legalább 25 házat fenyeget, a mentések során két tűzoltó meghalt.” Megszoktuk, hogy minden nap produkál a klímaváltozás ehhez hasonló szélsőséget. Most azonban bemutatok egy messze nyúló állapotot, amin el lehet gondolkodni:

Kalifornia a vágyak beteljesülésének állama. Pillanatnyilag túlforró és túlszáraz. Az állam északi része a vízét a Sierra Nevada hegyeiből nyeri, ahol a télen lesett hó olvadéka adja a népesség ivóvízét. Tavasszal az olvadék megtölti a tározókat. Mondjuk úgy, meg szokta tölteni a tározókat. Az idén a tározók kapacitásának mindössze 6 százalékig sikerült feltöltődni.

Ez magával vonja a talajvíz lesüllyedését, ami az öntözés főforrása. Ennek nem csak az a következménye, hogy az egyéni fogyasztók kellemetlen helyzetbe kerülnek. Ugyanis, Kalifornia mezőgazdasági terméke (hús, gyümölcs, tejtermék, zöldségek) a teljes Egyesült Államok fogyasztásán az 13,5 százalékát elégíti ki.

A mezőgazdasági termelés iszonyatos mennyiségű vizet használ fel. Számszerűen az összes vízfogyasztás 80 százalékát. Nehéz elképzelni mi fog történni, ha a jelenlegi állapot huzamosabb ideig fennmarad.

Közben beindultak az erdőtüzek, a szokásosnál korábban. Jelenleg 4.500 helyen van tűz. A múlt évben összesen majd 10.000 tűz volt, amit az idén könnyen túlszárnyalunk.

És ez csak egy apró részlet a Föld méretéhez képest.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

85 gondolat erről: „(3590) Apró részlet

  1. Németországon le vagyok döbbenve. Gyakorlatilag a szomszédunk. A jól szervezett, mindent alaposan kontrolláló szomszédunk. Harminc halott? Közte két tűzoltó? Nagyon durva!

    Kaliforniával kapcsolatban az izraeli sótalanító telepek jutottak eszembe, hogy mért nem kezdtek már rég telepíteni. Nos, elkezdtek: 11 már van, még 10 tervben.
    https://www.wired.com/story/desalination-is-booming-as-cities-run-out-of-water/
    Ez szomjan halás ellen jó lehet, de mi lesz a mezőgazdasággal?

  2. Van más is, ráklikkelek a Portolio.hu-ra, és:

    Már legalább 45 halálos áldozata van a német áradásoknak
    https://www.portfolio.hu/global/20210716/mar-legalabb-45-halalos-aldozata-van-a-nemet-aradasoknak-492830

    Teljes a káosz Dél-Afrikában, már a hadsereggel akarnak rendet rakni az anarchiába süllyedő városokban
    ……tüntetések során már több mint 70 ember meghalt….
    https://www.portfolio.hu/global/20210716/teljes-a-kaosz-del-afrikaban-mar-a-hadsereggel-akarnak-rendet-rakni-az-anarchiaba-sullyedo-varosokban-492770

    Ennek már sosem lesz vége? Tovább pusztít a drágulás, ami szinte mindenre hatással van
    …..A kínai szállítások ára és időtartama pedig szinte minden termékre hatással van, egyre nő annak esélye, hogy hosszabb távon is együtt kell élnünk a lényegesen magasabb árakkal.
    Elszálltak az árak, és csak szállnak, és csak szállnak…
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210715/ennek-mar-sosem-lesz-vege-tovabb-pusztit-a-dragulas-ami-szinte-mindenre-hatassal-van-492258

    Kiszabadult a szellem a palackból: robbannak az árak, mi lesz a forinttal? (video kb. 20 perc)
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210715/kiszabadult-a-szellem-a-palackbol-robbannak-az-arak-mi-lesz-a-forinttal-492732

    Ítéletidő közeleg, az egész országra figyelmeztetést adtak ki
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20210716/iteletido-kozeleg-az-egesz-orszagra-figyelmeztetest-adtak-ki-492840

    „Jobbnál jobb” hírek…. 😉 😮

  3. 3 – Python:
    A videók elképesztőek, és még nincs vége. Vajon, mi mikor kapunk el egy ilyet? Minden esetre, akiknek a lakása-háza nincs bebiztosítva, gyorsan pótolja.

  4. 4: Tiborbá:
    Gondolod, hogy fognak, ill. lesz miből fizetni, ha tömegeket fog érinteni?
    Meg aztán, amíg OV védelmezi a népet, bármi jön is, majd megkonzultálja és a közösből nagyvonalúan kifizeti, ahogy tette eddig is. Biztos vagyok benne, hogy sokan így vélekednek! Amíg el nem jön a véres valóság hozzájuk…

    A legszörnyűbb, hogy ezekre a helyzetekre megelőzésképpen sehogy sem lehet igazán felkészülni. Egyetlen házat sem terveznek, vagy építenek át tornádóbiztos, földrengésbiztos, sárlavinabiztos, saját artézi kúttal rendelkező, erődített falú, saját élelmiszerellátású, 100%-ban és karbantartás-mentesen megújuló energiával dolgozó otthonná. Aki valahogy mégis megteszi, társadalmi elszigetelődésre számíthat és folyamatos védekezésre kényszerül (hogyan tartja fenn, hogyan dolgozik, vagy honnan szerez rabszolgákat?), ez sem járható út. Itt kizárólag Fortunában bízhatunk, ill. megtehetjük, amit meg tudunk tenni az ügy érdekében (pl. nem építkezünk ártér közelébe, kiszáradó erdő szélére, tartósan vízhiányos területre, nem költözünk atomerőmű hatósugarába, pirézek közelébe, ill. városba, stb.)
    Tényleg kezd egy háborús övezetté változni a bolygó, de amíg lépésről – lépésre haladunk, a „hátországban” észre sem veszik, hogy hahó, közben kitört a háború…

  5. 4: Tibor bátyám bármikor kialakulhat ehhez hasonló de kisebb intenzitású szökőár egy intenzív szupercella esetében a domb- és hegyvidékeinken. Ez jelenleg időjárási szélsőség, de kb. 10 év múlva inkább megszokottnak fog számítani mint szélsőségnek!

    A társadalom, az infrastruktúra, stb. nincs felkészítve erre, és nagyon úgy néz ki, hogy nem is lesz. 🙁

    Németországban már több mint 80 halálos áldozata van az esőzések miatti árvizeknek. A száz éve nem látott ítéletidő az ország nyugati részén túl Belgiumban és Hollandiában is pusztít. Belgiumban már tíz felett a halottak száma, az ottani áradás miatt egy magyar állampolgárt is ki kellett menteni. A 20 éves férfit már biztonságos helyre szállították – közölte a Telexszel a belgiumi magyar konzul, Varsányi Balázs. Észak-Rajna–Vesztfália tartományban legkevesebb ötvenen, Rajna-vidék–Pfalzban legalább harmincan vesztették életüket. A természeti katasztrófát leginkább megszenvedő járásban, Ahrweilerben 50-60 embert keresnek. A járási közigazgatási hivatal csütörtök este még azt közölte, hogy 1300 embert tartanak nyilván eltűntként. Ezt pénteken azzal magyarázták, hogy a mobilszolgáltatás akadozása miatt sok embert nem lehet elérni telefonon.

    Segélyhívások érkeznek a németországi árvízben összeomlott házak alól
    https://telex.hu/kulfold/2021/07/16/az-arvizektol-sujtott-nemetorszagnak-segitseget-ajanlott-fel-a-magyar-kormany

  6. Ilyen nagy esőzésekre, áradásokra emlékszem még gyerekkoromból idehaza is. Akkor is voltak halálos áldozatok. Combig gázoltunk a vízben, ami csak több nap után apadt le.
    Aztán kiépültek a csapadékvíz elvezető rendszerek. De ezek tervezésekor a beruházási költség optimalizálása miatt megadott valószínűséggel – pl. 100 év alatt 5 esetben – lehulló maximális csapadékra terveztek.
    Ha az éghajlat változása miatt a valószínűségek változnak, borul az egész rendszer. Az elvezetés lelassul, a házak alapjai napokig vízben állnak, és jönnek a karasztrófák.
    Ami az öntözést illeti, ebben az esetben legalább a helyszinen marad a víz nagyobb része, elpárolog, vagy visszaszivárog a talajba, így nem tekinthetjük elveszettnek.

  7. Ahhoz, hogy ilyen hirtelen esőzések miatti villámárvizeket kezelni lehessen, teljesen át kellene alakítani a tájhasználatot.
    -Nagyságrendekkel megnövelni a fák számát
    -A dombokon visszaszorítani a szántást, helyette gyümölcsösök, erdők, kaszálók, esetleg no-till termesztés
    -Teraszosítás
    -Esővíztározók minden házhoz
    -Kisebb beépítettség
    -Árterekbe épült házakat elhagyni

    Ez milliárdokba kerülne, és talán még ezzel együtt sem lenne elég a kár megelőzésére, csak mérsékelni tudnánk…

  8. Valódi katasztrófa, amit épp átélnek, de volt már ennél súlyosabb, 100+ halálos áldozatot követelő áradás is, nem is olyan szörnyen régen, 2002-ben.
    http://forms2.rms.com/rs/729-DJX-565/images/fl_2002_central_europe_flooding.pdf

    De ha már a halottak száma szóba került, _minden nap_ többen haltak meg 100-nál csak Magyarországon a COVID miatt március 2 és május 8 között… Persze attól nem dőltek össze házak, de hát az „csak” anyagi kár…

  9. Jég ,szél,fa kidőlés?

    Pesten lakok,múlt héten jöttek a fellegek,mamának szóltam szedje elő a kötvényt.

    És felírtam pár környékbeli építőanyagost mert hosszú lesz a sor cserépért.

  10. 11 – Avatar:
    Hegyoldalban van a házunk. Árvízről szó se lehet. Földcsuszamlásról se, mert a felettünk lévő hegyen 20 cm talaj fedi a sziklát. Betöréstől se kell tartanunk a nagytestű kutyáink miatt. Egy házleégés már volt. Még egy nem lesz, mert minimális a fa a házban. Ennek ellenére évi 26.000-et érdemes elkölteni, mert ha elkap a vihar lényegesen több lenne a kárunk, mert a szélvihar szétdúlhatja a tetőt.

  11. A klímaváltozás miatt módosul a ciklonok pályája, így olyan területeken pusztíthatnak nagy horderejű viharok, ahol ez eddig nem fordult elő. A felmelegedés miatt pedig hevesebb esőzésekre számíthatunk és emiatt pár óra leforgása alatt kialakulhatnak villámárvizek. A kérdés már csak az, milyen gyorsan cselekszünk, hogy megpróbáljuk csökkenteni a károkat.

    Ott is rendkívül heves esőzésekre kell készülnünk, ahol eddig nem volt jellemző
    https://hvg.hu/zhvg/20210716_Ott_is_rendkivul_heves_esozesekre_kell_keszulnunk_ahol_eddig_nem_volt_jellemzo

    Az éghajlati modellszámítások alapján a klímaváltozás egyértelmű hozadéka az extrém csapadékkal járó nyári zivatarok gyakoriságának növekedése. A bajt tetézi, hogy még ma is nehéz megmondani, pontosan hol csap le a vihar, hol történik a legnagyobb pusztítás.

    Német meteorológusok: Ez az ítéletidő már az új norma része
    https://qubit.hu/2021/07/16/nemet-meteorologusok-ez-az-iteletido-mar-az-uj-norma-resze

  12. Már elképzelni sem merem, mi lett a mezők sorsa, ha már a városok igy néznek ki, de ott bezzeg senki nem videózott. Pedig nagyon fontos belegondolni, hogy ha a német, belga, holland mezőket ilyen csapás érte, mi lesz az élelmellátással idén? Nem vagyok mezőgazdász, de nem hinném, hogy a földek túlélik ezt a vizmennyiséget Jól van, hozunk Spanyolból, Olaszból, A franciáktól, valahonnan, ahol esetleg nem volt ez az itéletidő, méghozzá augusztus hónap, az aratási idő küszöbén.
    Idén. Vagyis most, még, egyelőre.Idén.
    De mi lesz ha jövöre is ilyen, vagy még nagyobb gebasz lesz máshol is, mi lesz, ha egyre nagyobb területeken megy tönkre a termés, honnan pótoljuk????
    Belegondolni is rossz!

  13. Idővel majd itt is az lehet ami a fa és vasanyag árával történt.Idejönnek az amerikaiak,kínaiak és felvásárolják a terményt vagy akár a készételt és az egekbe szökik az élelmiszerár.PL gondoljunk csak bele ha kellene nekik vaj, mondjuk megraknak napi 1 db 24 tonnás hűtőkamiont amibe rohadt sok belefér, viszont itt olyan hiány lenne mint az állat és 1 vaj nem 350ft lenne hanem 1300ft.Persze mikor felmenne az ára Orbán majd jönne és hozna kamuintézkedést hogy nem lehet élelmet kivinni.
    Pl, kukorica ,napraforgó elég rossz felénk , de mindig minden évben jön eső az utólsó pillanatban:D.A vas ára jelentősen emelkedett, így a traktorok, mg-i gépek árai is ami most még nem érződik fél éves távlatban de majd beépül az árba.
    Benzin,gázolaj is az 500 ft-ot nyaldossa nemsokára.Mondják hogy az is felmehet még 6-700ft-ra is év végéig.Egyszer amúgy is kirázza magát az árszint ahová már sosem megy vissza(pl nem lesz 300 ft a benzin már soha), már régóta van 3-400ft/liter körül.
    Tehát további áremelkedések és infláció várható.
    —-
    Régen 15 éve tanárom mondta hogy majd 3 vízvezeték megy be a házba:1.ivóvíz,2.wc öbítés 3.mosógép stb..Persze nem lett belőle semmi, és még háborúk sem indultak a vízért.
    A reverz ozmózis víz előállítás ivásra amúgy tényleg olcsó.

  14. Egy véleményt elmondanék ha szabad.
    A klíma szkeptikus Trump alatt viszonylag nyugodt nyaraink voltak.
    Itt-ott melegebb-hidegebb,de a sajtó mindig „emlékeztetett”hogy most ez csak véletlen.
    Biden óta és Trump előtt LÉNYEGESEN nagyobb volt a szélsőség,és a „SZÜRKE ÉGBOLT”

    Az a helyzet hogy figyeltem,és a hülyeösszeesküvéshívő permetezés jóval ritkábban volt megfigyelhető.
    A mai napon 1928-ban 40 fok volt,1893-ban Balatonfüreden 5.Ennek bárki utánajárhat.

    https://www.idokep.hu/30napos/Budapest

    Változás mindig volt,de ma már előidézhető,és tömegirányító hatású.
    Birodalmak dőltek össze 5-7 év aszály után,és mégis talpon maradt az akkor megfelelő létszámú emberiség.
    A tudósok,akik kussolnak,vagy épp befogták a szájukat…majd talán megharcolják .
    Csak ennyit akartam.

  15. 18 – ötlet:
    Tulajdonképpen mit akarsz mondani? Hogy Németországban 1928-ban 130 embernél több halt bele az áradásba és 1300-nál többen tűntek el? Vagy 1893 nyarán Kanadában 50°C felett mérték hőmérsékletet? Köszi, hogy felhívtad rá a figyelmünket.

  16. Tibor bá’:
    Hamut szórok a fejemre és elismerem, már túllépte a 2002-es áldozat számot a jelenlegi helyzet.

    Viszont áradási kockázatra az ország nagy részén továbbra se tartom indokoltnak biztosítást kötni, vihar kárra (szél, jégeső) indokolt lehet (vagy tartalékot képezni egy tető javításra).

  17. 16. andrew

    No nem az amerikaiak, de az arabok, románok stb. már felvásárolják a szénát, ami felverte az árakat. Ezzel is nehezítve az itthoni állattartást.
    Ráadásul növekszik a hobbi állattartók száma, aminek semmi értelme. Egyre és egyre többen vannak 2-3 kecskés ‘cukiságszegmensben’ utazó hülyék.
    Óriási károkat okoznak.
    Szóval a probléma igazán összetett.

  18. Tibor bá’

    Ezzel mit akart kérdezni?
    Hogy Németország bekapott egy ilyen katasztrófát.
    Japán is megkapta,Kína is,Ausztrália is,mi is.Fogunk, Talán.

    A műanyag szennyezést a szívószál beszüntetése fogja megoldani?

    Kaliforniai naperőmű miből termel áramot?
    Igen vízből amit kutakból táplálnak,ha már talajvízcsökkenés.

    https://24.hu/tech/2020/01/12/ces-2020-ivanpah-naperomu-kalifornia-foto-legi-felvetel/

    Volt egy film,gumicsónakkal a Missisipin – ha jól emlékszem,és a folyó a növénytermelés irtózatos vízfelhasználásának köszönhetően patakká szűkülése után egyszerűen eltűnt.

    Ott hibáztam hogy szigorúan Német hírben a klímaváltozásra reagáltam,és egy ilyen esemény kapcsán az emberi tevékenység mint OK én is beletartozom,és még rajtam is fogják számonkérni .

    Na azt már nem.

    És a hírekben főcím

    „átlagban havi x kiló élelmiszert dobUNK ki”
    Én aztán nem,az éttermek,amik zárás előtt 1 órával teljes menüsort kötelesek tartani,amit ki is dobnak mert nem fogy el.

  19. A nyugati rendszer elérte a teljesítőképessége határát, már nem fenntartható a jóléti rendszer. A világ szociális kiadásainak a felét az össznépesség 7%-át adó európai lakosság használja fel, ezért összeurópai szinten nagy megszorításokat akarnak bevezetni, pl. CO2 lefölözési adó bevezetése.
    12.perctől 17.-ig.

  20. 23 László
    Ezek mellbevágó tények a helyzetről, és minden illúziót szétvernek a jövőt illetően.
    Mindezek tudatában csodálkozunk, ha a muszlim ideológia alapján szét akarják rombolni a nyugati technikai kultúrát?
    A kisember csak a vallási motivációt érzékeli, de a háttérben álló irányítók pontosan tudhatják ezeket a tényeket, amiket nálunk szégyenlősen elhallgatnak az emberek elől.

  21. 23,László
    Nem eléggé átgondolt és életszerü az életmódváltás elképzelése, már ahogy a videóban előadásra került. Szerintem a saját gépkocsi helyett egy közösségi , szigorúan egyetlen , elöre meghatározott célra szükség szerint megrendelhető autó, de amit 24 órán át – az előadó szerint – szakadatlanul használ a nép, egy ilyen autó meddig lesz üzemképes, használható?
    Nem adok neki egy évet.
    Akkor szinte évente szükség lesz egy új gépkocsira a közösségnek / városnak. Honnan az autógyári kapacitás? Belegondolt valaki?
    Azonkivül, a szükségleteket tekintve, hány ilyen közösségi autóra lesz szükség minden városban? Miből finanszirozva? Belegondolt valaki?
    Tovább hallgatom a kedves előadó urat.
    Meg kell változtani a népesség táplálkozási szokásait, nem kell annyi húst enni, át kell térni a nagy cégek laboratóriumaiban előállitott húsimitáló , húspotló készitményekre.
    Ismét egy eléggé át nem gondolt utópia.
    Ma is vannak nem húsból készült virslik, hamburgerek, amelyek a reklám szerint „majdnem olyan, mint az igazi”.
    De csak majdnem, ezt valaki megsúghatta volna a komolynak hangzó előadó úrnak, de csak majdnem.Ezek a termékek tofúból készülnek, ha a kedves úr megkostólná, rájönne, hogy tofúból SOHA nem lesz hús, csak valami külsőleg hasonló!
    Azonkivül egy apróság kerülte el figyelmét a húspotló, a „majdnem olyan, mint az igazi ” élelmiszerek propagálásakor, éspedig az, hogy nincs annyi tofú a világon, amely elegendő lenne, ha mindenki világszerte tényleg áttérne ezen étrendre.
    Ezen apróságokat leszámitva, elméleti sikon minden rendben.

  22. 25. Bálintnak igaza van, az utópia nem működik, nem életrevaló. Off-topik, közben összeomlás alatt Dél-Afrika: https://www.napi.hu/nemzetkozi-gazdasag/del-afrika-koronavirus-szerenyseg-tarsadalom-korrupcio.732963.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link Ez az ország ékes példája mindannak, amiről beszélünk, sújtotta klíma, vízhiány, de leginkább a saját maguk szabadsága, korrupciója és kemény bűnözése. 1994-óta történelmi szempontból még nem sok idő telt el, de nagyon úgy néz ki, hogy mostanára a fenekére csaptak mindannak, amit örököltek, ami egykor Afrika legerősebb gazdasági hatalma volt. Lehet fogadásokat kötni, hogy kilábalnak-e, illetve ha igen, akkor mennyire ideiglenesen. Sokat tanulhatunk belőle, ha figyeljük a sajnálatos eseményeket. Szerencsére a földrajzi távolság miatt közvetlen hatásával nem kell szembenéznünk.

  23. Ötlet: a naperőműben zárt rendszerben van a víz, nem kell kutakból utánpótolni. Nem abból állítja elő az energiát.

  24. 26,Uldin
    Érdekes, hogy szóbahozod Dél-Afrikát, kedvenc összehasonlitási vesszőparipámat néger / fehér ember párhuzamban.
    Nos, foglalkozásom révén többször megfordultam ott, és egyet mondhatok:
    Aki nem látta Dél-Afrikát a fehérek uralma alatt, az nem látta a földi paradicsomot. Nincs szavam leirni a korabeli viszonyokat, az életet abban a földi paradicsomban.Amit most, a napokban látunk, az end of the paradise, az utolsó, a fehérek által hátrahagyott maradék morzsák felzabálása, utána jön a teljes káosz.
    Ékes jele annak, amit azóta is, évtizedek óta mondogatok:a néger képtelen müködő államot fenntartani, Afrika ott van, ahova becsületesen lezüllesztette, lecsúsztatta önmagát, a 60-as évekbeni, az összes fehér országok segitőakciója dacára.
    Milliárdokba került anno a kudarcbafulladt nemzetközi Help Africa felzárkoztarási kisérlet, csak hogy világos legyen: a néger semmire sem jó!
    Igy, egyszerüen, választékos, jólfésült, polkorrekt duma helyett a nyers igazság tőlem, a szemtanútól:
    A néger semmire sem használható!
    A széplelkek ragozzák ám, amennyi jólesik.

  25. Zárt rendszerben?
    Nem értek hozzá.
    Termelődik?

  26. Ja jó,ne válaszolj

    „A naphőerőmű egy közvetítő közeg közbeiktatásával állít elő hő-, majd villamos energiát. A Nap sugárzását egy hőhordozó közegre (speciális olajok, olvasztott só, stb) fókuszálják (pl. tükrök, úgynevezett heliostatok, segítségével), és az abból keletkezett hőenergiát használják fel áramtermelésre. A működési elv a továbbiakban nem különbözik a közönséges hőerőművektől vagy atomerőművektől. A meleg közeg hőenergiája révén gőzt fejlesztenek, mely turbinákra vezetve mozgási energiává alakul, majd a mozgási energia meghajtja a generátorokat, amivel elektromos áramot lehet előállítani. A naphőerőművek a felmelegített közeg tárolása révén folyamatos villamosenergia-előállításra is képesek. ”

    De valahol lehet,valahol nem.

    https://www.origo.hu/gazdasag/20210219-szahara-napelem-eghajlat.html

    Ezt a kútból nyert vizet nem én találtam ki,egyszer megírták régebben, hogy hát igen,aztán teledobálták a helyi tározókat fekete ballonokkal a párolgás csökkentésére,aztán mégis eltűnt a víz

  27. Kegyetlen egyszerű és mindenki számára előnyös megoldásokat lehetne alkalmazni.
    Kizárólag akarat kérdése!
    pl.:
    1. Körzetesített iskolarendszer.
    Nem lennének elitiskolák és szegregált nyomorvisszaforgató intézmények.
    Nem lennnének autós gyerekek, akiket a kedves szülők reggelenként egymáson áttörtetve hoznak – visznek autóval a lehető legtávolabbi iskola küszöbéig.
    2. Lakóhely szerinti munkahelyek.
    Ne legyen arra példa, hogy míg pl. (saját szakmámból írok élő példát) a falusi iskolába kijár a városban élő tanár, a városi iskolába meg bejár a faluban élő pedagógus.
    Munkaerő közvetítésnél figyelni, hogy legyen csere lehetőség, ill. a munkaerőhiányos területek lakózónáit kellene állami támogatással fejleszteni, nem pedig az ingázó infrastruktúrát.
    3. A közösségi közlekedés Budapest és Szeged kivételével nem működik.
    Nem kellett volna kiölni csírájában az Ubert! Az autómegosztás az önvezető funkció nélkül is jó dolog lenne…
    4. A napelemes rendszerek telepítését nem családi alapon kellett volna kiosztani.
    A szaldós elszámolás fenntarthatatlan, lényegében egy újabb állami szerepvállalással megvalósított átverés, akár a rezsicsökkentés. Valóban megtérülő projekteket kellene állami pénzen finanszírozni! A villanyautók, a gázkazán mizéria, a szaldós napelemek nem ilyenek!
    5. De például azzal, ha minden gépkocsiba kötelezően beszerelnének egy GPS tachográf szerű digitális kontrollert, amely alapján a sebességhatárokat tilos lenne 10% felett átlépni, rengeteg megtakarítást hozhatna és a rendkívül elkurvult magyar közlekedési morálon is kényszerítve javíthatna. Később lehet apróbbakat visszavenni a sebességkorlátokon, ezzel ismét rengeteg energiát lehet megtakarítani.
    6. A húszabálás kikiáltása bűnrészességként egy oltári nagy baromság! Senki sem enne ennyi húst, ha lenne kedvező áron hozzáférhető zöldség és gyümölcs. De nincs! Főleg idényen kívül, csak csillagászati áron…
    7. A legfontosabb az épületek téli szigetelése lenne. Ezt kellene állami monopóliumként, EU-s pénzekből kötelezően kiépíteni mindenhol (nincs az az épület, amelynek a szigetelésén ne lehetne javítani, s nálunk egyedül a fűtésen lehet lakossági szinten 10 éven belüli megtérüléssel számolni (de nem elsősorban a tüzelőberendezés cseréjével)!

    Csak pár gondolat, de ha bárki megpróbálná törvénybe foglalni, arra számíthatna, hogy a sok demokráciapárti laposföldhívő nekimenne, mert nehogy már Ő ne csinálhasson azt, amit akar, hiszen neki ehhez JOGA VAN, ne korlátozza senki (főleg az EU ne merészelje, akitől mint nettó haszonélvező ez az ország az elmúlt évtizedben az összes fejlesztéséhez a szükséges pénzt megkapta – elég végignézni az utak és a működő kultúrparkok, idegenforgalmi létesítmények mentén felsorakozó EU táblákat).

    Én ugyanúgy vagyok ezzel, mint a coviddal, „dögöljetek meg nyugodtan, de nélkülem”! Na ez az, ami sajnos -ezen a szinten- nem működik… 🙂
    Akkor viszont marad a CO2 adó, meg a többi esztelen hülyeség, s visszakanyarodunk ugyanoda, ahonnan 1848 és 1918-20 is indult, de senki ne csodálkozzon azon, ha a XXI.sz. Trianonját ez a „nagyszerű nép(ség)” már nem éli túl!

  28. Ötlet: az autó motorterében is van víz zárt rendszerben (a hűtőfolyadék nagy része), normális működés mellett nem fogy, persze nem is termelődik (csak hőmérsékletfüggően tágul v zsugorodik).
    De nem a víz hajtja a kocsit, tankoláskor nem azt kell utántölteni.

  29. https://eand.co/this-is-our-last-warning-from-a-dying-planet-9711e005f62 „That downward trend is going to continue. Life is not going back to the way it was. A dying planet is trying to warn us. It is going to try to kill us off with heat, drought, flood, fire, plague — everything and and anything at its disposal. Nature, like us, will fight for its life. We are the ones taking the life of everything else on this planet. We are being sent a warning from a dying planet.

    And this is our last warning.”

  30. 33
    Avatar.

    . A működési elv a továbbiakban nem különbözik a közönséges hőerőművektől vagy atomerőművektől. A meleg közeg hőenergiája révén gőzt fejlesztenek, mely turbinákra vezetve mozgási energiává alakul, majd a mozgási energia meghajtja a generátorokat, amivel elektromos áramot lehet előállítani.

    Persze hogy nem.

    Az a közeg egy belsőégésű motornál hűtőközeg,nem hajt semmit,OTTO és DIESEL motornál.
    Ez turbinát hajt,mint fent.
    Fogy.

  31. Majd ha kivetik a szingli adót erre a cikkre lehet hivatkozni a NAV-nál.

  32. A 2030-as évek közepétől több partmenti város arra készülhet, hogy rendszeresen elönti a tenger. A következő évtizedre várható súlyos áradásokat a klímaváltozás hatásai mellett a Hold keringési pályájának kis mértékű átalakulása idézi elő – figyelmeztet egy friss tanulmány.

    NASA: Világszerte áradásokat okoz a 2030-as években a Hold keringési pályájának apró módosulása
    https://qubit.hu/2021/07/13/nasa-vilagszerte-aradasokat-okoz-a-2030-as-evekben-a-hold-keringesi-palyajanak-apro-modosulasa

    Bajorország délkeleti részén is beindultak az áradások: szükségállapotot rendeltek el
    https://24.hu/kulfold/2021/07/18/bajororszag-aradasok-szuksegallapot/

  33. 38. H. Cs.
    Ugyanaz a Qubit.hu-ról:
    Könnyen lehet, hogy beválik az MIT tudósainak 1972-es jóslata, és 2040-re összeomlik az emberi civilizáció
    Az összeomlás nem azt jelenti, hogy az emberiség megszűnik létezni, mondta Herrington a Vice Motherboardnak, de „a gazdasági és ipari növekedés leáll, ami károsan hat az élelmiszer-termelésre és az életszínvonalra”.
    https://qubit.hu/2021/07/15/konnyen-lehet-hogy-bevalik-az-mit-tudosainak-1972-es-joslata-es-2040-re-osszeomlik-az-emberi-civilizacio

  34. 38: Ehhez vegyük még hozzá a klímaváltozás közvetlen és közvetett hatásait és visszacsatolásait is, és mindjárt ki is jön, hogy ez az egész inkább valamikor a ’30 -as években fog bekövetkezni!

    Gaya Herrington, a hollandiai székhelyű, világszerte 230 ezer embert foglalkoztató pénzügyi tanácsadó cég, a Magyarországon is aktív KPMG dinamikus rendszerekkel foglalkozó vezető elemzője elhatározta, hogy harvardi mesterszakos diplomamunkájának keretében megvizsgálja, mennyire helytállóak az 1972-es jelentés következtetései a rendelkezésünkre álló empirikus adatok tükrében. Arra jutott, hogy a kötetben leírt BAU2 (business as usual) és CT (comprehensive technology) forgatókönyv olyannyira közel áll a valósághoz, hogy ha minden úgy folytatódik tovább, ahogy eddig, az általuk leírt, társadalmi összeomlással járó jelentős visszaesés már 2040-ben bekövetkezhet.

    „A BAU2 és a CT forgatókönyvek szerint mostantól számítva úgy egy évtizeden belül leáll a növekedés – írja Herrington a tanulmányban, ami még tavaly év végén jelent meg a Yale Egyetem ipari ökológiával foglalkozó folyóiratában, a Yale Journal of Industrial Ecologyban, és letölthető a KPMG oldaláról. – Így mindkét forgatókönyv azt jelzi, hogy a business as usual [az eddigi gyakorlat folytatásán alapuló modell], vagyis a folyamatos növekedés hajszolása nem lehetséges. Még ha együtt is jár a példátlan technológiai fejlődéssel és annak elfogadásával, az LtG által modellezett business as usual elkerülhetetlenül az ipari tőke, a mezőgazdasági termelés és a jóléti szint csökkenéséhez vezetne még ebben az évszázadban.” Az összeomlás nem azt jelenti, hogy az emberiség megszűnik létezni, mondta Herrington a Vice Motherboardnak, de „a gazdasági és ipari növekedés leáll, ami károsan hat az élelmiszer-termelésre és az életszínvonalra”.

    Könnyen lehet, hogy beválik az MIT tudósainak 1972-es jóslata, és 2040-re összeomlik az emberi civilizáció
    https://qubit.hu/2021/07/15/konnyen-lehet-hogy-bevalik-az-mit-tudosainak-1972-es-joslata-es-2040-re-osszeomlik-az-emberi-civilizacio

    https://advisory.kpmg.us/articles/2021/limits-to-growth.html

  35. 48.Python

    Ez az idöjárási anomália nem felénk tart? Lehet Tibor bának igaza lesz és itt is bármikor bekövetkezhet..

  36. 49: Apofis ez nem felénk tart, és nálunk is bármikor bekövetkezik a domb-, és hegyvidékeinken. Legfeljebb a villámárvizeink intenzitása töredéke a jelenleg Nyugat-Európában látottaknak, de a csapadékmennyisége elég közel szokott lenni a 24 óra alatt lehullik 80-150mm -hez.
    Hozzánk általában a Balkán-félsziget felől érkeznek zivatar cellák, vagy helyben alakulnak ki. Tegnap a Dél-Dunántúlon voltak villámárvizeket okozó csapadékbombák, ma pedig Északi-Középhegység térségében várhatóak.
    https://telex.hu/belfold/2021/07/18/dunantul-felhoszakadas-villamarviz

  37. A Kárpát-medence mindent tompít, bármerről is jöjjön, ez oltári nagy szerencsénk.
    A forgószél, villámtűz (száraz zivatar) csak pontszerűen támadhat (erre jó a biztosítás), a hirtelen lezúduló csapadék pedig ott veszélyes, ahol eleve árterületen van a ház. Ami még említésre méltó lehet, az a középhegységekben (pl. Dunántúlon a Bakonyban) megjelenő sárlavina, földcsuszamlás (tarvágásos erdőirtásoknál). Akkora pusztítást nem végezhetne, mint Németországban, mert nincsenek nagyobb települések ezeken a területeken, de az ott lakók megemlegetnék, mint a vörösiszap katasztrófát Devecserben…
    Minket elsősorban mezőgazdaságilag fenyeget a tartós szárazság. Eddig rendre megúsztuk, mert az utolsó pillanatban érkezett csapadék, ráadásul elegendő mennyiségben (megvan a havi/éves mennyiség, csak az eloszlás nem megfelelő).
    Meggyőződésem, hogy amennyiben a fenti képeken látható katasztrófák sújtanának minket (pl. Budapestet), addigra Nyugat-Európában már nem lennének lakható városok (Anglia, Fro., Németo., Hollandia, Auszria, stb.).
    Az emberéletre pedig inkább egy téli, váratlan hidegbetörés, vagy egy tartósabb nyári, afrikai eredetű, tartósan 40C fok feletti kánikula jelenthet veszélyt. Érdemes lenne megnézni, hogyan alakult pl. a halálozási stat. az elmúlt hónapokban, amikor a covid már lecsendesedett, de jöttek a melegfrontok, amelyek sztem. a szívbetegeket ugyanúgy tizedelték.

  38. A meteorológusok szerint részben „a rendszer monumentális kudarca” felel a több mint 180 halálesetért és a milliárdos károkért, amit a sok eső miatti árvíz okozott. (Két nap alatt leesett egy hónapra elég csapadék.)
    A Times azt írja, hogy a katasztrófa első jeleit 9 napja fedezte fel egy műhold, ami a Rajna körüli dombok felett 800 kilométerre keringett. A következő napokban egy tudóscsoport a német hatóságoknak olyan előrejelzés-sorozatot küldött, ami meglehetősen pontosan megjósolta, hogya Rajna-vidéket hamarosan „extrém árvíz” önti el.
    Ehhez képest az árvíz útjában lévő emberek többsége folytatta az életét. A német kormány most azt méri fel, hány ember életét menthették volna meg, ha evakuálják a veszélyzónákat. A legnagyobb német napilap, a Bild azt kérdezi, megbukott-e a katasztrófavédelmi ügynökség. Szövetségi tisztviselők szerint túl sok átlagember hagyta figyelmen kívül a figyelmeztetéseket.

    Lehetett tudni, hogy extrém áradások jönnek a Rajna-vidékben, de a figyelmeztető rendszer csődöt mondott
    https://444.hu/2021/07/18/lehetett-tudni-hogy-extrem-aradasok-jonnek-a-rajna-videkben-de-a-figyelmezteto-rendszer-csodot-mondott

  39. 54: Python:
    Elképesztő, de sajnos késő bánat! A helyzet akkor rendkívül hasonló a mi 2006. augusztus 20-ánkhoz.

    Félő tehát, hogy innentől a német meteorológia is minden eső előtt figyelmeztetni fog villámárvízre és földcsuszamlásra, akkor is, amikor csak egy kis eső jön majd… A tragédiát már visszacsinálni nem lehet!

  40. Basszus! És mindez a szomszédban…
    Talán kicsit átértékeli a nagyérdemű hozzáállását a klímavédelmi témákban.

  41. Olyan gyors lesz civilizációnk összeomlása is, mint Python linkelt oldalán látható villámárvíz pusztítása. Amíg nem jön a sárlavina addig játszik a zenekar.

    Ahol élek, ott egy héten belül már négyszer-ötször volt első és másodfokú riasztás kiadva zivatarveszély miatt. Majd esett összesen 1.5 cm eső és volt néhány közepes széllökés.
    Három hete viszont, 0.6 mm esőt jelzett nálam még előző nap estéjén is a szolgálat, ehhez képest esett 60mm, riasztás nem volt.
    Nem ekézni akarom a szakembereket. Nyilvánvaló, hogy időjárásunk egyre kiszámíthatatlanabb, az előrejelzések mind tágabb határok közt lesznek igazak.

    57. Horváth Csongor,
    Kincstári a reményed.
    Érdemben senki nem fog semmit átértékelni.
    Betiltják a szívószálakat és a vattacukrot tartó szár csak megújuló forrásból származhat. Csak én érzem úgy, hogy ezek a döntések gyalázatosak? Még véletlen sem a repkedést, meg a tengeri luxus hajószörnyek működését tiltják.
    Az ilyenekhez csak gratulálni tudok. Gondoljunk bele. Ezt a vattacukor pálcika tiltást bolygónk leghatalmasabb döntéshozói évtizedekig vajúdták.

  42. 52 Horváth Csongor
    Ez a librációs jelenség számomra teljesen új, még nem találkoztam vele.
    Nem is írják le, hogy milyen módon hat ki az apály-dagály mozgásokra, érdekes lehet.
    Egy viszonylag egyszerűnek tűnő föld-hold felállás is mennyi speciális elemet tud tartalmazni, aminek nem triviális gyakorlati következményei lehetnek…

  43. Összefoglaló a dél-afrikai helyzetről
    South Africa Descends into Chaos – What is Really Happening?

    Az angol felirat (automatikusan létrehozott) bekapcsolható.

  44. 62:
    Lefordítanád? Legalább a lényeget.
    Ide magyarul illik írni.

  45. 63: tedd be a google translator-ba, annak több értelme van. Gyakorlatilag az a lényeg, hogy olyan folyamatok zajlanak, hogy bármit teszünk, már késő megmenteni a bolygót.

  46. 61,Elek
    Szomorú videó a dél-afrikai helyzetről.
    Ékes bizonyitéka, hogy fehér ember nélkül is, fehér amerikai rendőrök nélkül is a néger meggtalálja a módját lopni, fosztogatni, felégetni, értékeket pusztitani, csak mert…ö nem ember, a fehér ember rendezett, szervezett, civilizált életmódja NEM NEKI VALÓ!
    Széplelkek, multikultisok, szerecsenmosdatók elöre, tessék elemezni, magyarázni, mentegetni, szabad a menet.

  47. 65.balint

    Egy fosztogató egy sortűz és igy lehet rendet tenni..a széplelkekkel nem kell foglalkozni ..más liberálisnak lenni annyi mint tagadni a valóságot..

  48. 66
    Apofis
    „liberálisnak lenni annyi mint tagadni a valóságot”
    Talán illene utánanézned a „liberális” szó jelentésének. Orbán és a Hírtévé mellett youtub-ozhatnál is. 🙂

  49. 65: Szörnyű primitív a stílusod, talán még annál ocsmányabb, mint ahogyan egyes – magukat „nemzeti oldali”-nak mondó – magyar nácik a zsidók emberségét vonják kétségbe, patkányozzák őket számos weboldalon és uszítanak ellenük.
    Elég szomorú, hogy Te is ezen a szinten kommunikálsz, de persze jogod van hozzá, a saját szégyened, magadról állítasz ki szegénységi bizonyítványt.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Dehumanization

  50. 69. Avatar :
    Felesleges balint-ot ócsárolni. Én sem tudtam volna szebben és kifejezőbben kommentálni a dél-afrikai helyzetet. Nagy kár volt megzavarni a gyarmatosítással a négerek ősi törzsközösségi társadalmát. Most nyal vissza a fagyi. A modern világ nem nekik való, szenvednek tőle. Ezért verik szét a modernitás vívmányait. Ugyanez van a cigányoknál is. Legjobban az echós szekereken és a barlanglakásokban érzik jól magukat. Vannak kivételek mindkét csoportban, de sajnos nem ők alkotják a többségi társadalmat.

  51. Aki nem élt kisebbségben, az el se tudja képzelni, milyen az. Generációs sérelmeket, rekvirálásokat, kegyetlen gyilkosságokat elég nehéz megbocsátani… Az őslakosság nem kérte, hogy a fehérek menjenek oda. A fejlődés meg relatív… Meg tudom érteni őket. Nem ők b@szták el.

  52. 69.Avatar
    Kedves barátom, ez az én véleményem, ilyen az én meglátásom, az én értékitéletem, az én saját személyes igazságom.
    Te másképpen látod, és rögtön, azonnal minősited azt, aki más véleményen van, anélkül, hogy akár egy pillanatig elgondolkodnál azon, hogy vajjon honnan, miből és miért van annak a másiknak eltérő véleménye, te azonnal és fenntartás nélkül birálsz és osztályozol.
    Zsidóként -ha ennek van bármi jelentősége jelen esetben – és emberként kijelentem, soha semmi bajom nem volt senki fajta emberfiávalfajtája, börszine miatt, hanem csakis és kizárólag viselkedése, életmódja alapján véleményeztem.Bejártam széles e világot, van szemem, amivel látok, van agyam, amivel gondolkodok és feldolgozom a látottakat.
    Nincs semmi bajom egy négerrel Afrikában, de bánt és dühit az, amit Amerikában csinál.Nincs semmi bajom semmi cigánnyal Indiában, de bánt, amit nálatok müvelnek napról napra.Semmi bajom egyetlen afgánnal, szudánival, de zavar és bánt,amit a befogadó európai országokban elkövetnek, és amennyiben zsidó csinál bármi helytelent bárhol, én leszek az első, aki elitéli és követeli a példás büntetést, és ezt hivják nálam egységes mércének.
    Elöre tudtam, hogy elöbb-utóbb előkerül az első széplélek, az egyetemes emberiséget feltétlenül és mindeáron felemelni, és egyenlő dobogóra helyezni akaró ártatlan lélek, aki szerint minden ember egyenlő, a szivspecialista főorvos, és a kongói pásztor, az egyetemi adjunktus és a borsodi putriscigány.
    Nálad esetleg, de nálam nem. Soha.Sajnálom, de soha.

  53. Re:72
    Nem leszek PC, de egy dolgot meg kell érteni.
    Nem minden ember egyenlő, egyszerűen azért, mert eltérő tudatszinten vannak, ergo nem lehet egyenlő a bánásmód sem.
    Ahogy 4 éves gyerek sem vezethet autót, úgy egy analfabéta sem tud megfelelően dönteni, és nem róható rá olyan teher, amivel nem tud mit kezelni(pl. demokrácia nevezetű színjáték).
    Itt válik szét az elitista gondolkodás, és az én véleményem. Elitista a saját kis elefántcsont tornyát építené, én viszont nem. Minden lehetőséget megadnék, hogy kivakarja magát, és fel tudjon emelkedni, plusz olyan jövőképet mutatnék, ami erre ösztönzi.
    Jelenleg pont fordítva van, a minta a primitívség, és az a sikk, ha „hülye” vagy(szándékos a folyamat, elég vaknak kell lenni hozzá, hogy ne vegyük észre).

  54. Tibor bának ne kelljen ezzel dolgozni beállítom én magamra a magenta színt. Remélem megeszi a blogmotor…

    Bár azért azt kicsit furcsállom, hogy a „a néger meggtalálja a módját lopni, fosztogatni, felégetni, értékeket pusztitani, csak mert…ö nem ember” (sic) szövegre nem került valami jelzés, hogy ez nem az értelmes emberek vitafórumának szintje…
    Persze tudom hogy Tibor bá sincs oda a feketékért.

    72 balint:
    Nekem Te nem vagy a barátom, és én se a Tiéd. Eddig is sok baromságot írtál, de tartok tőle, hogy optimista vagyok, ha azt hiszem ennél már nincs lejjebb, nem számíthatok tőled még rosszabbra.
    Életem során viszont volt számos néger (sic) barátom, munkatársam és bizton állítom, hogy emberek ők is, nagyjából pont annyira, mint a más bőrszínűek.
    Én Téged a stílusod miatt minősítettelek, Te meg bizony bőrszín alapján vontad kétségbe (úgy általában) a feketék emberi mivoltát. Ezek után a „soha semmi bajom nem volt senki fajta emberfiávalfajtája, börszine miatt” (sic) szöveged teljesen hiteltelen, egyetlen mentséged kb az lehet, hogy nem vagy képes magyarul normálisan megfogalmazni a gondolataidat, talán nem is fogod fel mit jelent amit leírtál.
    Nálam a tisztességes putrilakó (nem feltétlen cigány), vagy épp az egyszerű pásztor is lehet annyira ember, mint pl a lakásmaffiát kiszolgáló ügyvéd, vagy a sikkasztó könyvelő; nem feltétlen a vagyon és képzettség alapján dől el, hogy ki az aki megbecsülésre érdemes. Nyilván a tisztességes ügyvéd és könyvelő meg értékesebb, mint a putrilakó, vagy pásztorkodó tolvaj, vagy csaló.
    No meg szívspecialista főorvos és egyetemi adjunktus is lehet fekete is, speciel itt Magyarországon volt az egyetemen fekete tanárom (a tudományos fokozata nem biztos hogy adjunktus volt), kezelt már színes bőrű orvos (még ha nem is szívspecialista), és örültem, hogy nem kongóban pásztorkodnak ehelyett.
    Te meg a bokájukig nem érsz fel, bármilyen fehér a bőröd.

  55. Nem vette be a font color-t a wp motor… Tibor bá, színezd kedved szerint a hozzászólásom a szivárvány bármely színével.

  56. 77 – Avatar:
    Legközelebb nem színezek, hanem törlök. A másik hozzászóló minősítése nincs megengedve.

  57. A Németország nyugati tartományait végigpusztító rekord árhullám levonulásával egyre több jel mutat arra, hogy a jelzőrendszer hibái is kellettek ahhoz, hogy több mint 170 ember halált okozza az árvíz Európa egyik legfejlettebb részén.

    A szirénákat leszerelték, de ahol megszólaltak, ott sem tudták az emberek, hogy mit kell tenni
    https://444.hu/2021/07/21/a-szirenakat-leszereltek-de-ahol-megszolaltak-ott-sem-tudtak-az-emberek-hogy-mit-kell-tenni

  58. 78: Azt írhatom, hogy „minden Bálint hülye”? 😉
    Nem konkrét, hülyeségeket beszélő hozzászólót minősítve, hanem úgy általában mindre, még akivel sose találkoztam arra is vonatkoztatva…?

  59. 80 – Avatar:
    Ha ezt írod, akkor abba kötök bele, hogy értelmetlenség, és az informácvió abszolút hiánya. Akkor pedig minek?

    😀

  60. 80: Avatar:
    Bálintnak igaza van. És Neked is!
    Sztem. ez a nagy büdös helyzet…

    Tudod, ha arra kerülne sor, én is megvédeném magam bármilyen csürhe elől.
    Ugyanakkor az elnyomottaknak és a szándékosan kisemmizetteknek jár az elégtétel!
    A helyzet az, hogy a fehérember itt – ott már túlkompenzál. Egyesek pedig nem veszik észre a másik oldalról, hogy átfordultak a ló túlsó oldalára, így a karmikus egyensúly már feléjük borul fel. S, hogy mindehhez konkrétan nekem, neked, vagy Bálintnak és bármely bantu négernek köze lenne, kötve hiszem! De, ha összehozna minket -így ebben a felállásban- a sors, csak az Isten tudhatja, mi sülne ki belőle… Mindenki a tapasztalatainak megfelelően reagál az ilyen helyzetekben, és ezen nem lehet változtatni. Azt én sem tartom szerencsésnek, hogy Tiborbá hagyja, hogy bizonyos vélemények (már-már törvénybe ütköző módon is) moderáció nélkül megjelenhessenek. Valóban érdekes hallani így nyíltan, egy szemita szájából, közvetlenül… Bolond Világ! 🙂

  61. 81: Úgy láttam, hogy balint kommentjébe nem kötöttél bele, hogy „értelmetlenség, és az informácvió abszolút hiánya” hiszen nem ismer minden feketét, mégis általánosítva írja róluk, hogy csak lopni, fosztogatni, felégetni, értékeket pusztitani akarnak mert nem is emberek.
    Dél-Afrikában számos fekete is küzd a fosztogató, pusztító csürhe ellen.

  62. Egy friss kutatás szerint a korábbi csúcsokat akár 5 Celsius-fokkal is megdöntő hőhullámok a következő három évtizedben kétszer-hétszer valószínűbbek lesznek. Ha viszont sikerül radikálisan visszafogni a szén-dioxid-kibocsátást, az extrémitások kockázata akár 80 százalékkal is kisebb lehet.

    Európában is egyre sűrűbbek lesznek az észak-amerikaiakhoz hasonló sokkoló hőhullámok
    https://qubit.hu/2021/07/27/europaban-is-egyre-surubbek-lesznek-az-eszak-amerikaiakhoz-hasonlo-sokkolo-hohullamok

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük