(3581) Ezt tíz évre mondta

Tibor bá’ szerkesztett fordítása

 

2021 a 89. év

Guy McPherson 2016-os interjújából: Nem tudom elképzelni, hogy 10 év múlva legyen akár egyetlen ember is a Földön.

Nincs 10 évünk. Amikor mondok egy konkrét számot, akkor azzal a probléma az, hogy az emberek úgy fogják fel, minden mehet tovább, úgy ahogy van 9 év és 364 napon át.

Más klímakutatók küzdenek, én viszont azért adom fel, mert a küzdelemnek nincs értelme. Ők specializálódtak. Az egyik a metánt kutatja, a másik figyeli a sarki jég viszonyait, de nem nézik a teljes képet, nem látják a teljes valóságot.

Ennyi idő alatt (10 év) olyan hőmérséklettel kell számolnunk, ami a legmagasabb (vagy majdnem a legmagasabb) a Földön az elmúlt 2 milliárd év alatt.

A klíma rendbehozatala helyett (ami nem lehetséges) az életünkre kellene fókuszálni, amíg élünk.

Véleményem szerint a remény egy szörnyű dolog. A remény tulajdonképpen vágyakozás. A reménykedés egy haszontalan dolog. Hagyjunk fel a reménnyel és kezdjünk el reálisan gondolkodni. Foglalkozunk a jelennel, ahelyett, hogy arról a jövőről ábrándozunk, ami sose fog eljönni.

Arra biztatom az embereket, hogy törekedjenek kellemes dolgokra, keressék a szerelmet, tegyék azt, amit szeretnének tenni. Nem hiszem, hogy ez rossz tanács lenne. Arra is biztatom az embereket, hogy maradjanak nyugodtak, mert semmi se lehet tenni, semmi sincs az emberiség irányítása alatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

15 gondolat erről: „(3581) Ezt tíz évre mondta

  1. Mindennél van tűréshatár. Ekkora rendszer változásának előrejelzésénél, mint a föld, tíz-húsz év tévedés bőven belefér. Attól, mert eltolódik pár évet a klímamegfutás, még nem jelenti azt, hogy nem fog bekövetkezni.
    Egy hete volt, hogy 0.6mm esőt jelzett a meteorológia kétnappal előre, néhány órával az eső előtt, 6mm-re módosítottak. Leesett 60mm. Akkor most dobjuk a kukába az időjárás előrejelzést?
    Ha a csillagászok észrevesznek egy távoli nagyméretű meteoritot ami a föld felé tart, ami biztosan becsapódik, de az előrejelzés időpontjában nem csapódik a földnek, az nem azt jelenti, hogy a meteorit elpárolgott és megmenekültünk, hanem egy kicsit később, de biztosan bekövetkezik az esemény.

  2. Re:1
    Két dolog biztos: az egyik a halál, a másik az adózás.
    Többi dolog spekuláció, és minden lehetséges, és annak az ellentéte is…

  3. 1 & 2:
    A poszt lényege, hogy McPherson véleménye 2016-óta nem változott. Marad a 2026 határidő.

  4. Ha ezt 2016-ban mondta, akkor az öt éve volt, nem tíz. A poszt címe nem stimmel akkor. Vagy?

  5. Két bolygó beszélget.
    -Hogy vagy?
    -Áhhh, ne is mondd, szarul. Képzeld, Homo sapiensem van…
    -Uhh az tényleg szar, nekem is volt…de ne aggódj, elmúlik magától.
    😮
    ___________________________________________
    Dr. Guy McPherson ~ Climate Change ~ Nature Bats Last ~ Future of Europe

  6. 4 Ábel
    Olvasd el figyelmesebben a poszt címét…

  7. 6: Ja, igen, bocs, most látom… évRe… felületesen olvasok ezek szerint.

  8. Nem utólag lett módosítva?
    Nekem is az “éve” szócska rémlik..

  9. Öt év múlva veletek ugyanitt! Ha nem itt, akkor a temető bejáratánál!
    Az összes klímakutató (vagy klímakutatásból élő) azt mondja: számítógépen modelleztük mi fog történni ha… Szerintem ki van csukva, hogy egy ember, vagy akár egy csoport ismeri az összes változót, ami a Föld működését biztosítja. (Ja, és a programok! A Win10-et havonta, az androidot szinte naponta frissítik, előre nem látott változók/problémák miatt.)
    A problémák gyökeréről, vagyis az emberiség túlszaporodásáról, a fenntartható fejlődésnek nevezett téveszméről és gazdag-szegény viszonyról sokkal kevesebb szó esik.
    A múltkor hallottam, hogy a legkiválóbb magyar klímakutató „hasznos és káros állatokról” beszél. És ő tudós!
    Lehet, hogy belőlem is csak a remény beszél…

  10. 10 év múlva?
    10 év múlva fog odáig eljutni a fejlett Nyugat-Európa, hogy az ivóvízbázis végveszélyben van. A vízgazdálkodásban (szennyvíztisztításban-és visszaforgatásban) követni kell Izrael példáját, mert kiszáradnak a termőföldek. A mélyszántás, azaz a forgatásos művelés (aminek hazai termőföldek kb. 60 %-a a talajdegradáció áldozata lett) helyett talajkímélő művelésre kényszerülünk.

    A tengerparti országok kénytelenek lesznek legfeljebb két évtized múlva sótalanító vízüzemeket létrehozni, melyek a teljes agroökoszisztémát elláthatják édesvízzel.
    Élelmiszerárak jelentősen megugranak.
    Az elektromos autózás a kezdeti fellángolás után hamar kifullad majd vagy el se jutunk oda akkora teherbírású elektromos hálózat hiányában…

  11. Dél Afrikai fejleményeket nem tárgyaljuk ki egy postban?

  12. 11: malleusorbis:
    Szuper jók ezek a térképek!
    Viszont vedd figyelembe, hogy egy területen élni (lakni), nem egyenlő azzal az élettérrel, ami az emberek élelmezéséhez is szükséges. Ha valóban csak egy texasnyi terület állna rendelkezésre, nem lenne hol megtermelni a szükséges élelmiszert (pl. New York ellátása jelenleg sem a saját területén történik, kell hozzá egy fejlett infrastruktúra is, valamint számos országot ismerünk, amely élelmiszerimport nélkül egyszerűen megszűnne létezni).
    Persze elképzelhető, hogy vmilyen. mesterséges kotyvalékot létre lehetne hozni, de az emberek fele ebben az esetben inkább a halált „választaná”, lásd a covid történetét…

  13. 13: De nem is lehet bárkivel együttélni New York sűrűségben. A dél-afrikai fosztogatókkal pl. szvsz semekkora területen se lehet együttélni, mert totálisan összeférhetetlenek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük