(3340) Észak Koreai ICBM szerkesztéséről úgy tűnik, az amerikai védelem ellehetetlenítésére született

Tibor bá’ fordítása online

GlobalSecurity.org – Szerező: William Gallo, October 16, 2020

A múlt heti katonai felvonuláson bemutatott új, észak koreai ballisztikus rakéta úgy tűnik az amerikai védelem ellehetetlenítésére született, állítják katonai kiértékelők, ami arra sarkalja Amerikát, hogy költséges elhárítás után nézzen.

Az év elején az ország vezetője, Kim Jong Un megígért egy új stratégiai fegyvert, ami, minden idők eddigi legnagyobb interkontinentális ballisztikus rakétája.

A rakétát még nem tesztelték, a hatótávolság ismeretlen, de Észak Korának nincs szüksége azt bizonygatni, hogy rakétái meddig hatolhatnak be, hiszen 2017-ben teszteltek egy rakétát, amivel az USA bármely pontját el tudják érni.

Ehelyett, a kiértékelők szerint Észak Korea azt próbálja bemutatni, hogy rakétáiban több nukleáris töltet is lehet, ami Amerika részére a védelmet sokkal nehezebbé, és drágábbá teheti, ha el akarja hárítani őket. Miért is? Ha egyetlen rakétából több töltet jöhet ki, akkor az elhárításnak minden egyes bejövő rakétához több elfogórakétát kell alkalmazni.

Ez az új ICBM elég nagynak tűnik ahhoz, hogy ne csak több töltet férjen el benne, de legyenek benne csalétek töltetek is, ami a rakéta elhárítást megnehezíti.

Ilyen rakéta előállítása természetesen nem olcsó, de sokkal olcsóbb, mint az elhárításuk költsége. Általános szabály az, hogy egy új rakéta megépítése mindig sokkal olcsóbb, mint egy elhárító rendszer kiépítése.

Észak Korea növekvő rakéta rendszerének megjelenése arra készteti Amerikát, hogy sok százmillió dollárt költsön az elhárítására. Miközben Észak Korea a gazdasági szankciók alatt is képes ICBM kapacitását tovább növelni.

Az Egyesült Államok 2017-ben széleskörű szankciót foganosított Észak Korea ellen, mivel Piongiang több atomrobbantást végzett. 2018 és 2019-ben a két ország tárgyalásokat folytatott a tesztek beszüntetése érdekében, ahonnan Észak Korea a végén kisétált, mert az USA nem volt hajlandó a szankciók enyhítésére, és nem adott egyéb garanciákat se.

A hivatalos amerikai álláspont az, hogy az Alaszkába és Kaliforniába telepített rakétaelhárító rendszerek képesek semlegesíteni az észak koreai rakétákat. Ezt azonban, független szakértők kétségbe vonják. Szerintük ilyen IBCM tömeges támadás esetén a jelenlegi elhárítás nem lenne elégséges.

A Hwasong-16 névre keresztelt új észak koreai ICBM-nek van némi stratégiai hiányossága. Bár a rakéta 11-tengelyes szállító járműre van szerelve, nem annyira mozgékony, mint ami elvárható lenne. Ráadásul az észak koreai utak minősége sok kívánni valót hagy maga után, és a rakéta hatalmas mérete miatt, vele kell haladni üzemanyag szállító teherautónak és darus kocsinak, a kilövés előkészítéséhez.

A rakéta kilövés előtti feltöltése üzemanyaggal órákat vehet igénybe, amik alatt az amerikai műholdak megfigyelhetik. Egy másik kellemetlenség, hogy a rakéta még nem volt tesztelve, de ezen Kim hamarosan segíteni fog. Önmaga által vállalt robbantási és kilövési moratóriumot fel fogja szabadítani.

Ez azonban nem következhet be november 3.-ika előtt, mert Trump komoly figyelmeztetésben részesítette az amerikai választások előtti provokációval kapcsolatban.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(3340) Észak Koreai ICBM szerkesztéséről úgy tűnik, az amerikai védelem ellehetetlenítésére született

  1. Kim Dzsongból kinézem , hogy csak keftelésből is képes lenne elindítani egy egy atomtámadást usa ellen hogy leperzselje a világot.Miért? Mert szerintem csak játékból is kíváncsi lenne rá
    hogy milyen lenne a világ egy atomháborús összeomlás esetén, amikor minden szétmegy nem pedig csak átmeneti 1 hónapos újjáépítési szünet lenne..Lehet hogy még nincs meg a tökéletes fegyvere vagy annyi atomja
    hogy odaerjen az USA-nak, De szerintem ha meglesz neki akkor már csak kíváncsiságból is megcsinál majd egy világraszóló kalamajkát.

  2. 1. Andrew

    Senki sem szeretne meghalni!

    Szerintem Kimnek nagyon nehéz megtalálni az
    elrettentés fokát, mértékét,
    nehogy visszafele süljön el, de azért még elrettentés maradjon önvédelmi szempontból.

    Andrew féle scenarionak akkor lehetne-szerintem- lehetősége ha teljesen kivéreztetnék őket, vagy Kimet személy szerint próbálnák megbuktatni és még lenne ideje reagálni.

  3. 1
    Kedvtelésből, így a helyes.
    Kim nem hülyegyerek mint ahogy a valószínűsíthetően általad olvasott nyugati (és itthoni) sajtó és média szajkózza.
    Ráadádul az általad vázolt verzióban valószínűleg előbb válna hamuvá pár amcsi tengóról indított nuki jóvoltából ÉK mint ahogy az általuk elküldött raketták elérnék a Nyugati partvidéket.
    Szóval kicsi Kim ezt nagyon jól tudja – nem is degeneráltságból fejleszti ÉK az atomarzenált, hanem azért, mert nem akar Líbia vagy Irak sorsára jutni. Számomra az az ijesző inkább, hogy milyen jól mossa az agyakat a média. Bocs ha kioktató voltam.

  4. Néhány szakértő szerint csak makett volt a nagy ICBM, mivel tavaly Ék nem végzett rakétakísérletet. Ez persze nem jelenti azt, hogy valóban makett volt, maximum csak annyit, hogy Észak-Korea nem indított rakétát. Mivel Kína és Oroszország viszont bőségesen hajtott végre rakétakísérleteket tavaly, így senki sem tudhatja biztosra, hogy az egyik kísérletük nem pont az északi rakéta volt-e. Nyugati, pláne USA megfigyelők az orosz és kínai rakétakísérletek közelében sincsenek, a műholdas követés meg nem mondja meg a rakéta típusát.

    A legtöbben értelemszerűen az új óriás ICBM-re figyeltek, én azért megnéztem a teljes felvonulás videóját, volt ott még néhány olyan eszköz, ami elég sok új kérdést felvet.
    Az egyik egy új, tengeralattjárókról is indítható ballisztikus rakéta, a másik a tucatnyi féle/fajta harcászati rakéta és robotrepülőgép(?), ami konténerekben vonult fel. De érdekes volt látni az új/felújított kasznival vonuló harckocsikat is.
    Elég masszív felvonulás volt, adtak munkát bőven az elemzőknek egy kis időre.

    Kim atomháborút indítana az USA ellen pusztán kíváncsiságból? Ezt erősen kétlem több okból is, most neki sem állok kifejteni, a lényeg annyi, hogy még mindig nem őrült meg ehhez. Kim majd a hatalmát akarja átmenteni egy esetleges koreai egyesüléshez, ami talán nincs is olyan messze, mint azt sokan gondolják. Igaz, ettől (mármint a két Korea egyesülésétől) Japán és Kína kap egyből sikítófrászt és az USA sem tapsolna az ötletnek, de ez megint egy külön elemzést igényelne.

  5. Kim már azt is elkezdte megszervezni, hogy esetleges bukása esetén a testvére, mint női vezető vigye tovább a dinasztiát. Azt nem tudom, hogy ezt egy belső viszály, esetleg a vírus miatti félelem, eü. probléma, vagy valami más idézte -e elő, de az biztos, hogy amennyiben Kimünk tehetné, már rég behódolt volna a Trump által kínált pénz és lehetőség alapján. Azt nem tudom, hogy ennek visszautasítására vajon belső konfliktusokból adódóan, tisztán az eszme védelme érdekében, esetleg egy kínai befolyás miatt került -e sor.

    Sztem. az is jól látszik, hogy a két Korea könnyebben megbékélne és együttműködhetne gazdaságilag is, ha a világ befolyásos érdekkörei ezt hagynák, és nem használnák fel őket saját céljaikra.

    Nyilván figyelembe kell venni azt is, amitől jogosan félhet, hogy esetleg külső befolyásolás szándékával, akár Kína, akár az USA levadászhatja, s ez a félelem talán a legkomolyabb visszatartó erő a megbékélésben, ill. ennek legyőzésére lehet eszköz az erőfitogtatás (belső propaganda szerepe miatt pedig nincs vele vesztenivalója).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük