(3336) Nem kell jobban félnie a koronavírustól annak, akinek magas a vérnyomása

Tibor bá’ online

 

Az ország Cecíliája minden alkalommal közli, hogy a x számú elhalálozott mind 70 feletti volt és különböző alap betegségben szenvedtek, mint például magas vérnyomás, cukorbetegség, stb. Szerintem védekezik. Nem ők a hibásak, hogy nem mentették meg, mert a fránya alapbetegség miatt, nem is lehetett.

Én a magam hipertóniájával fel vagyok háborodva, mert ugyan a hisztolém minimum 150 lenne, már vagy10 éve, de a megfelelő gyógyszer szedésével, és a vérnyomásom rendszeres mérésével 120-on tartom. Na, most jön a vírus. Honnan a fenében tudja, hogy az én vérnyomásom azért 120, mert kutya bajom, vagy azért, mert béta blokkolót szedek.

Szerencsém van, mert valaki mögém állt. Ez a valaki Szauder Ipoly nemzetközileg elismert kardiológus, akinek éppen a hipertónia a szakterülete, és akivel volt szerencsém néhányszor találkozni. És akkor most a közlemény:

„A magas vérnyomás önmagában is kockázati tényezőnek számít koronavírus-fertőzés esetén” – mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos az M1 aktuális csatornán szombaton. Ez azonban csak részben igaz, a probléma ugyanis a kezeletlen magas vérnyomással és az ebből következő szövődményekkel van, legalábbis Dr. Szauder Ipoly kardiológus emellett foglal állást a 168 órának adott interjújában.

Hadd tegyem hozzá, hogy a kezeletlen magas vérnyomás egy idő után tönkreteszi a szív bal kamráját. Úgynevezett hiperplázia keletkezik. Ha ez még nem következett be, akkor nem lehet rá hivatkozni.

Szerintem ez fontos tétel, mert nagyon sok idős embernek van karbantartott magas vérnyomása, üzenem, nem kell beszarni, pusztán ez miatt a túlélési esélyeid nem csökkennek.

Ugyanez a helyzet szerintem a kettes típusú diabétesszel is. Ha a megfelelő diéta mellett a HgA1c 6,00 alatt van tartva, a vírusnak kuss. (Nekem 4,95]

És akkor az interjú: „Miért ilyen sok a magas vérnyomás? Mert ez a leggyakoribb népbetegség (a lakosság mintegy 34-37 %-át érinti, 65 év felett pedig 50-60%-át, Olaszországban igen magas az átlagéletkor), így részben a gyakorisága magyarázza a magas százalékot.”

Ha ugyanis nincs egyéb betegség, csak magas vérnyomás, azaz szövődménymentes magas vérnyomásról van szó, és ha ez jól kezelt, akkor nem jelent nagyobb veszélyt, mintha nem lenne magas vérnyomása a betegnek. „Ezek a gyakorló orvos számára jól ismert tények az influenzajárványok kapcsán, melyek hatásai a szervezetre hasonlóak a koronavíruséhoz” – mondta a szakember.

A magas vérnyomás számos esetben okozhat szívizom-vérellátási zavart (iszkémás szívbetegséget, koszorúér-betegséget, szívritmuszavart) éppúgy, mint a cukorbetegség, a magas koleszterinszint. Ekkor pedig nem a magas vérnyomás önmagában, hanem az általa okozott kardiovaszkuláris szövődmények a felelősek a magasabb halálozásért. Tehát nem kell félniük a magas vérnyomásban szenvedőknek, viszont fokozott figyelmet kell fordítani a vérnyomás jó beállítására, és ha van szövődmény, akkor annak kezelésére.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Éljetek a lehetőségekkel!

2 gondolat erről: „(3336) Nem kell jobban félnie a koronavírustól annak, akinek magas a vérnyomása

  1. Tibor bá

    „…nem a magas vérnyomás önmagában, hanem az általa okozott kardiovaszkuláris szövődmények a felelősek a magasabb halálozásért. ”

    Szerintem ez majdhogynem ugyanaz, játék a szavakkal.

    Majdnem olyan, mintha azt állítanánk (például), hogy nem a gyalogost elgázoló gépkocsi és felelőtlen vezetője, hanem a baleset miatti koponyatörés okozta a gyalogos halálát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük