(3331) A férfiak hamarabb észreveszik, ha megcsalják őket

Tibor bá’ fordítása online

 

Ez aztán a meglepetés. Ki hitte volna, hogy a semmire se figyelő férfiak hamarabb észreveszik, ha megcsalják őket, mint a nők. Lehet, hogy a férfiak jobban tudják leplezni a dolgot? Szó sincs róla. A kutatások szerint a nők tudják jobban leplezni. Akkor pedig mi van?

A Richmondi Virginia Commonwealth Egyetemen Paul Andrews figyelmét felkeltette a téma és 203 házaspár bevonásával kutatásokat végzett. A kutatás természetesen mindenre kiterjedt, és iparkodtak kizárni a hamis eredményt adó válaszokat. Mindenesetre a 203 házaspárból a férfiak 29 százaléka megcsalta a feleségét, míg a nőknek csak 18,5 százaléka. [csak tudnám, ha kevesebb nő követ el hűtlenséget, akkor a férfiak kikkel csalják a feleségeiket]

Viszont a férfiak messze hamarabb veszik észre a megcsalást, mint a nők. Egészen pontosan a nőknek 94 % az esélyük arra, hogy el lesznek csípve és csak 6 % ússza meg a kalandot. Sőt a férfiak az esetek 75 százalékában arra is rájönnek, ha a barátjukat csalja a felesége (természetesen nem vele). Ezzel szemben a nők csak 49 százalékban jönnek rá, ha megcsalják őket.

Van azonban az egésznek egy apró szépséghibája. Nem ritkán a férfiak akkor is megcsalásra gyanakodnak, amikor szó sincs róla.

Andrews azt állítja, hogy evolúciós oldalról nézve a dolgot, ez a statisztika tökéletesen hihető. Ugyanis a férfiaknál a tét sokkal nagyobb. Egy hűtlen feleség esetében a férfi elveszítheti az utódnemzés lehetőségét és ráadásul egy másik férfi utódjára kell dolgoznia. Következésképpen a férfiakban kialakult egy védekező készség a megcsalással szemben. Ez azonban magával hoz egy kognitív előítéletet [amit elnevezhetnénk Otelló szindrómának] ami miatt a férfiak túlzott óvatosságból többre gondolnak, mint a valóság. Ezt tízezer éveken át észlelvén a nők, megtanulták  jobban titkolni a „botlást”.

[a legédesebb a dologban!] Bonyolult statisztikai számítások és ügyes keresztkérdések tűzében kiderült, hogy a 18,5 százalék mellett a nők egy további 10 százaléka csalta a férjét, de erre a tényre a felmérés első fázisában nem derült fény. A valós adat tehát a férfiak 29 %-a csalja a feleségét, a nőknek pedig 28,5 %-a csalja a férjét. [Na, így már stimmel a dolog].

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

23 gondolat erről: „(3331) A férfiak hamarabb észreveszik, ha megcsalják őket

  1. Még csak a címet olvastam, amikor megfogalmazódott bennem a kutató evolúciós alapú magyarázata. Ugyanígy az ember más szociális tulajdonságaira, a társadalmi mozgásokra is először biológiai, evolúciós megközelítéssel keresek és kapok kézenfekvőbb választ. Legtöbbször.

  2. 1. Kézenfekvő, de egyesek rögtön szociáldarwinizmust kiáltanak, és elítélnek, mint szexista fasisztát.

  3. 1 – Csont:
    Újabban divatos mindenre evolúciós választ keresni és kapni. Lásd: kenyér gabona tolerancia.

  4. Az eltérő számot megmagyarázhatja, hogy egy nő több férfivel is ágyba bújik, vagy egy férfinek több szeretője is van, nem?

    (Nekem is tetszik 1 – Csont által felvetett magyarázó mechanizmus)

  5. 4: Az eltérő számot nagyon könnyen megmagyarázza az, hogy nemcsak házas nők és férfiak vannak a piacon. Sőt, kifejezetten jellemző pl. a facér nő – házas férfi felállás.

  6. 5 – Ábel:
    Meg a feleség a férj agglegény barátjával felállás. Pl. saját nevelőanyám.

  7. 6 Biztos az is előfordul. Mindenesetre semmi sem indokolja, hogy a két számnak egyeznie kéne. Legfeljebb az a vágyunk, hogy nehogy már rosszabbnak tűnjünk a másik nemnél.

  8. 3.Tibor bá: Miért, szerinted mi alakította és formálja ma is minden élőlény tulajdonságait?

  9. 8 – Csont:
    Én nem vagyok evolúció tagadó, de feltűnt, hogy újabban divatba jött, miközben csak kevesen értik.

  10. „Bonyolult statisztikai számítások és ügyes keresztkérdések tűzében kiderült, hogy a 18,5 százalék mellett a nők egy további 10 százaléka csalta a férjét, de erre a tényre a felmérés első fázisában nem derült fény. ”

    Egyszerűsítsünk: a férfiak őszintébbek.

    Hölgyeim, lehet tromfolni.

  11. 10 Fehérlábú gólya
    Akkor egy kis humor is, miért is lehetnek a férfiak őszintébbek:
    Nő kérdése: Ha én lefekszem három férfival mindenki kurvának hív. De ha a férfi lefekszik tíz lánnyal, mindenki azt mondja, ez egy igazi férfi. Miért van ez?
    A kínai férfi válasza: Nagyon egyszerű.
    Mikor egy lakat három különböző kulccsal is nyitható, az egy rossz lakat. De ha egy kulccsal tíz lakat is nyitható, az egy mesterkulcs… 🙂

  12. Van ennél jobb válasz is. A férfi ösztönösen promiszkuous. A nő nem, ha mégis 3 ürgével lefekszik, akkor azt (könnyen visszafogható) passzióból teszi.

  13. 12.Tibor bá: „A férfi ösztönösen promiszkuous. A nő nem” És ezt szerinted mi alakította így?

  14. Áááá… ez sokkal prózaibb
    Ha a férfi beszagol, egyből megérzi az idegen…
    A nő ezért ha hazaér, azonnal alaposan megfürdik.
    Következésképp: amelyik nő sokszor fürdik, az ribanc. 🙂

  15. 12-13: Mind tévedtek, igazából nincs is férfi se nő, ezek mind csak társadalmi konstrukciók, az elnyomás eszközei!

    😛

  16. 13 – Csont:
    A nő biztos abban, hogy az utód az övé, és kell neki egy gondoskodó társ. A férfi utódot akar minden áron, tehát próbálkozik.

  17. 12: Ahogy egyik eléggé nimfománnak mondott női ismerősöm mondta egyszer nekem: Szeretem magamban érezni a f…t! Ha épp a pasija nem ért rá, vagy nem úgy állt a zászló, hogy a hét kb. minden napján naponta többször is meglegyen ez a közös párkapcsolati élmény, akkor is be lett szerezve hol x -től, hol y -tól, hol z -től, stb., az egyébként férjnek kinézett pénzes krapek mellett. De ebben én nem látok passziót, csak a vágyak kiélését több forrásból. És közel sem olyan egyedi eset ez, mint azt a többség gondolni merné!
    Csak a nők körültekintőbben, megszervezettebben csinálják mindezt, mint általában a „F..z feláll, ész megáll” szellemiségében cselekvő férfitársaim. 😛 😉
    Ugye mi kell ehhez: Viber, Mesenger, stb. pár célzott és kacérkodó mondat a nőtől, majd jön pár fotó, aztán ahogy a férfi emberben felmegy a tesztoszteron, és rácsap a „prédára” virtuálisan, már jön is pár kacérabb fotó, majd még pár sorváltás után félakt vagy akt fotó is az adott és szexre vágyó nőtől, és már meg is van az aktuális dugópartner a nőnek. A többi részletet meg megszervezi a nő, szépen titokban, körültekintően…!
    Nagyjából ennyi, de tény, a férfiak sokkal jobban megérzik a megcsalást, és a mai nők bizony elég könnyen le is buknak, na nem az üzeneteik miatt, mert azokat törlik, de ha rákérdezel, egyből elárulják őket a reakcióik, és így a sok titkos szervezkedés már ment is a kukába…!

  18. 9, 16. Tibor bá: Én meg nem akarom állandóan fényezni az evolúciót, de mi volna az alternatív mechanizmus vagy mód ami az általad (is) általánosnak vélt tulajdonságokat kialakítja? Az ellen keveset tudok tenni, ha kevesen értik az evolúciót, lehet, hogy én sem, de akkor világíts rá. Ha az evolúciós magyarázatok csak divat, akkor tudományosan biztos nem állja meg a helyét és van jobb alternatív magyarázat. Én kíváncsi vagyok a véleményedre, csak mond ki. De eddig csak olyat mondtál kb., hogy : azért ilyen, mert ez a tulajdonsága.

  19. Az örökifjú Francois Villon írta:

    „Csak rajta, csókolj és szeress,
    szeresd, keresd a tort, a bált!
    Különb belőled így se lesz –
    de betörik a koponyád.
    Butít a vágy, vesztünkbe ránt:
    elveszti Sámson két szemét
    és Salamon bálványt imád…
    Boldog, ki nem próbálta még!


    Tán észre tér a férfi végre,
    s a nőzést egyszer abbahagyja?
    Dehogy! inkább máglyán elégne,
    mint holmi seprűnyél lovagja.
    Ki szívét asszony-kézre adja,
    már elherdálta ép eszét…
    mert mind egy kutya: szőke, barna…
    boldog, ki nem próbálta még!”

  20. 18 – Csont:
    Nem tudom eldöneni, hogy nem éreted, amit írok, vagy nem egyértelmű, amit írok.
    Újabban divat az evolúcióra hivatkozni (ami helyes), de észrevételezésem szerint nagyon sok a helytelen nézet. Az evolúcióban egy célirányosan működő entitást látnak. Holott, az evolúció nem más, mint egy jelenségnek a neve. Az evolúciónak nincs célja. Az élőlények a pillananyi külső körülményeknek megfelelően változnak az alkalmasabbság felé. Tudományosság? Egy jelenségnek a megfigyelése és a leírása nevezhető tudományos munkálkodásnak, ha akarod.

  21. 20. Tibor bá: „Nem tudom eldöneni, hogy nem éreted, amit írok, vagy nem egyértelmű, amit írok.” Hát, én is hasonlóan vagyok veled. Miután leírtam, hogy már a címnél, a cikk olvasása előtt hasonló meglátásra jutottam, mint a témát kutató szerző, aztz válaszoltad: „Újabban divatos mindenre evolúciós választ keresni és kapni.” Ebből úgy láttam nem igazán tudsz, akarsz a szerző és az én véleményemmel azonusulni, de ezt tapintatosan közlöd. Innen persze hogy érdekelt, hogy akkor Te milyen magyarázatát látod a férfi és nő fenti viselkedési tulajdonságának.
    Egyébként az evolúció működésének ismerete tekintetében nyilván lehetnek hiányosságaim, de céltalanságát illetően egyetértünk, ezért is szoktam a gravitációhoz hasonlítani, hogy hasonlóan céltalan, de működött és működik mindig, törvényszerűen, ha akarjuk, ha nem.
    De most újra megkérdezem, miután 4 válaszodból 3-szor az evolúciós magyarázatot a divattal hozod kapcsolatba, hogy Te másképpen magyaráznád a tárgyalt tulajdonság kialakulását? Remélem nem veszed tiszteletlenségnek, hogy ilyen kitartóan próbálok valami választ kicsiholni! Akár divatosat, akár nem! 🙂

  22. 21 – Csont:
    Most már látom, hogy téged a „divat” szó zavar. Csak arra céloztam, hogy manapság fű-fa hivatkozik rá. Valahogy divatba jött és az is használja, akiknek fingja sincs, hogy működik. Még az étkezésnél is felhasználják. 2,5 millió éven át húst (dögöt) ettünk, ezért betegszünk meg a gabonaféléktől, mert azt csak 10.000 éve esszük, és még nem tudtunk „ráhangolódni”.

  23. Én nem feltétlen értek vele egyet, de az alternatív (feminista) magyarázat az lehet, hogy a kölönbség oka a társadalmi berögződések rendszere, amit a patriarchális társadalom, és a nők férfiak általi elnyomása okoz.

    Konkrétan, tradícionálisan a férfi számít szabad embernek, a nő a férfi tulajdona. A férfi nyilván azt csinál amit akar, ha nem is tekintjük erkölcsileg követendőnek, de legfeljebb csibészségnek, a férfi promiszkuitást. De a legtöbben még büszkék is rá, hogy ők mekkora nagy kanok.

    A feleségükre viszont úgy tekintenek mint a tulajdonukra, félig-meddig rabszolgára, aki csak ne adja oda magát másnak, mert akkor már nem lesz egészen az övék.

    Ha ez a rendszer már bomladozik is az elmúlt száz évben, azért maradványai még vannak, például pont abban, ki mennyire féltékeny.

    Én egyébként személyesen azt gondolom, hogy az evolúciós és a társadalmi érv egyszerre igaz, ha nem is ennyire sarkosan. A társadalmi rendszer az evolúciótól nem függetlenül alakult ki, és az evolúciót is mindig befolyásolja a társadalmi rendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük