(4029) Spermiumok

Tibor bá’ fordítása online

AlterNet

A spermiumok számának csökkenése „fenyegetheti az emberiség túlélését”: tanulmány

 

89. útban a 90. felé

Bár úgy hangozhat, mint egy olyan disztópikus regény cselekményeleme, mint például „A szolgálólány meséje”, egy nem rég közzétett riasztó tanulmány szerint a spermium-szám világszerte több mint felére esett az 1970-es évek óta. Szakértők szerint egzisztenciális veszélyt jelenthet az emberiségre, ha nem kezelik azonnal.

A Human Reproduction Update című folyóiratban egy nemzetközi kutatócsoport által közzétett tanulmány 53 ország 57 000 férfi adatait elemezte, és az eredmények arra utalnak, hogy az átlagos globális spermium-szám az 1973-as mérések szerint 101,2 millió/ml-ről 2018-ban 49 m/ml-re csökkent. Ez 51,6%-os csökkenést jelent.

A cikk frissíti és továbbfejleszti a korábbi kutatásokat, amelyek hatóköre Észak-Amerikára, Európára és Ausztráliára korlátozódott. Az új tanulmány megállapította, hogy először Afrikában, Ázsiában és Latin-Amerikában tapasztalható hasonló spermiumcsökkenés, mint a korábban vizsgált három régióban.

Talán a legriasztóbb, hogy a kutatók a csökkenés gyorsuló üteméről számoltak be: a spermiumkoncentráció 2000 előtt évente 1,16%-kal, de 2000 óta évente 2,64%-kal esett vissza.

Hagai Levine, a Jeruzsálemi Héber Egyetem Hadassah Braun Közegészségügyi Iskolájának munkatársa, a 2017-es és 2022-es tanulmányok vezető szerzője a „szénbányában lévő kanárihoz” hasonlította eredményeiket.

„Súlyos probléma van a kezünkben, amelyet ha nem enyhítenek, az emberiség túlélését veszélyeztetheti” – mondta Levine közleményében. „Sürgősen globális fellépésre szólítunk fel mindenkit az egészségesebb környezet előmozdítása érdekében, és csökkentsük a reproduktív egészségünket veszélyeztető expozíciót és viselkedést.”

Mi okozza a spermiumok számának veszélyes zuhanását? Levine a Health Policy Watch-nak elmondta, hogy „az elsődleges gyanúsított az, hogy az anyákat a terhesség alatt mesterséges vegyi anyagokkal fertőzték. A fő bűnösök közé tartoznak a PVC-lágyítók, rovarölők, gyomirtó szerek, nehézfémek, mérgező gázok és a levegőszennyezés.

„Azt is tudjuk, hogy a felnőttkori expozíció, és az olyan életmódbeli döntések, mint a dohányzás és a rossz táplálkozási szokások összefüggésbe hozhatók a csökkent spermium-számmal” – tette hozzá Levine.

A tanulmány társszerzője, Shanna Swan, a New York-i Mount Sinai-i Icahn Orvostudományi Iskola szerint: Hogyan fenyegeti modern világunk a spermiumok számát, megváltoztatja a hímek és nők szaporodási fejlődését, és veszélyezteti az emberi faj jövőjét. „Ez nyilvánvalóan nem folytatódhat ellenőrizetlenül” – szögezte le.

A vizsgálatok a tesztoszteronszint folyamatos csökkenését is kimutatták a 21. században.

Míg a spermiumok koncentrációja és száma nem az egyedüli előrejelzője a termékenységnek, Richard Sharpe, az Edinburghi Egyetem férfi reproduktív egészségügyi szakértője, aki nem vett részt az új tanulmányban, azt mondta a The Guardiannek, hogy „a kulcsfontosságú szempont, a kétségbeejtően rossz hír a párok termékenységére nézve.”

„Ezek a problémák nem csak a gyereket vállalni próbáló párok problémáját jelentik” – hangsúlyozta Sharpe. „Ezek óriási problémát jelentenek a társadalom számára a következő 50 évben, mivel egyre kevesebb fiatal fog dolgozni.

Egészségügyi vélemények szerint a 10 millió spermium/ml (mint határ érték) még nem jelent magtalanságot. Vagyis a közel 50/ml érték még jócskán elégséges az utód nemzéshez. Ennek ellenére a trend figyelemreméltó.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(4029) Spermiumok

 1. Tekintve hogy nemrég lettünk 8000 millióan, nem olyan nagy gond ez.

 2. 1 – Minato:
  Nem, ha a trend nem folytatódik. De gyorsulás tapasztalható. Persze, ha kihalunk, akkor mindegy.

 3. Valósággá válik a sci-fi:” Az ember gyermeke.”

 4. Namost az az igazság hogy nem a terméketlen emberek miatt fogunk kihalni.Épp múltkor merült fel hogy lesz 25 éves osztálytalálkozónk.Összeszámoltam és ha jól emlkékszem kb. 25-ünkből nyolcnak van gyereke.Éssok helyen csak egy gyerek.Ja és szerintem a maradék 17-nek nem azért nincs gyereke mert terméketlen hanem más okok miatt.Pl. nem tudja a lakhatást megoldani.Nincs párkapcsolata…..stb…
  Mindegy a lényeg a lényeg hogy ebből is gebasz lez mert ha mi megöregedünk 20-30 év múlva akkor nem lesz aki gondozzon minket kétféle értelemben is.
  Egyik hogy a 25 emberből nyolcnak lett gyereke ebből nem megy senki az öregotthonbna ápolónak, tehát nem lesz ember.Másrészt akinek nincs utódja , gyerekek, unokák azt nem fogja tudni ápolni a meg nem született gyerek,unoka.
  Ráadásul ha maradunk nnál hogy a mi osztályunkban 25-ből 8 gyerek lett és tovább folytatjuk hogy annak a megszületett 8 gyereknek(legyen 10 mert van ahol 2 van) majd ugyanilyen arányban lesz gyerke és kb 30-40 évesen akkor nem is tudom hogy számolták ki hogy 7 millióan leszünk 2100-ra Mo-on.Szerintem így haladva nem leszeünk 3 millióan sem 😀
  A kormány hozhat családtámogatási rendszert és aki tud csinál gyereket.Mostanában azt figyeltem meg pl. Pesten hogy rengeteg a 2-3 éves gyerek , 5-8veset aig láttam azaz feltételezhetően a családtámogatások miatt szettek.
  De alapvetően mindegy nem kell hosszútávon gondolkodnunk mert már elvileg nincs 20-30 évünk 😀 De jó ez a kihalás, nem kell rágódni a hosszútávú dolgokon, pár év és vége 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük