(3592) lyukba labda

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

2021 a 89. év

Kisiskolás koromban a Bezerédi utcában laktunk. Három házzal odébb volt az iskola, két sarokra pedig a Tisza Kálmán tér, ami az óta Köztársaság, majd Második János Pál tér lett. Az iskola 8h-tól 12h-ig volt számunkra nyitva, a tér egész nap. 12h-kor hazamentünk, megebédeltünk, azután irány a tér.

A megebédelés abból adódott, hogy az édesanyák nem dolgoztak, vagyis igen, de otthon: mostak, főztek, takarítottak és felügyelték a gyerekeket, miközben a férj a munkahelyén volt. Az anyukák státusza „háztartásbeli” volt. A férj fizetése elég volt a család fenntartásához. Persze csak úgy, hogy az egész ország takarékosan élt. A sláger szerint, „havi 200 fixszel, az ember ma könnyen viccel”. Apám fizetése havi 100 Pengő volt, és abból a lakbér 30. Anyám 70 Pengőből élelmezte a családot, és vett néha ruhát, amiből semmit se dobtak ki. Viszont esténként láttam őt stoppolni, varrni. Az elkopott cipőt se dobták ki, hanem a suszternél megtalpaltatták. Ez, akkor nekem természetes volt, mint ahogy az is, hogy leckeírás után nyomás ki a térre.

A téren a gyerekeken kívül voltak anyukák is, akik éppen ráértek. Ezek néha csoportos játékot szerveztek. Ilyen volt a lyukba labda. Ehhez kellett 8-10 gyerek, akik választottak egy-egy ország nevet maguknak. A kor szellemére jellemző, hogy mindenki Németország akart lenni. A játékvezető anyuka az ország neveket felírta egy papírra. A földbe játék lapáttal kialakítottak egy apró lyukat, bele egy teniszlabdát. A lyukat a gyerekek körbe állták, a játékvezető pedig: „Jöjjön az a híres, nevezetes, rég nem látott (bablevesbe belemártott) Németország.” Ebben a pillanatban mindenki futott, amerre látott, Németország pedig felkapta a labdát és megpróbált vele eltalálni valakit. Ha eltalálta, az kapott egy rossz pontot, ha nem találta, akkor ő kapott egy rossz pontot. Három rossz pont után az ország kiesett. A végén csak egy maradt, aki kapott egy jutalom cukorkát, de honnan?

Valahonnan minden reggel egy ló kihúzott egy zárt kocsit, ami úgy nézett ki, mint ma egy kisteherautó. A ló visszament, a fehérre festett kocsi ott maradt egész nap (este a ló visszahúzta) a kocsiban volt 2 deci-re kiszerelve tej, kakaó, joghurt, ezen kívül kifli, zsemlye és némi cukorka.

Volt más játék is. Összegyűltünk egy pad körül. Ketten félrementek és megállapodtak egy mesterségben (mondjuk pék). Visszajöttek és ezt mondták. „Amerikában jöttünk híres mesterségünk címere: p-k.” és elkezdték mutogatni egy péket munka közben. Aki kitalálja, az választhat egy párt és elmehet kitalálni egy mesterséget.

Ami a lényeg, nem egyénileg nyomkodtunk néhány gombot egy sötét szobában, hanem közösségben léteztünk. Nem voltak bipoláris gondjaink. Nem kellett feldolgoznunk tragédiákat, pszichológusok segítségével. Tudomásul vettük az életet és alkalmazkodtunk hozzá. Lefogadom minden pénzben, hogy a ma 90-100 évesek életük folyamán sose voltak vakcina szkeptikusak, mert ha lettek volna, ma már nem élnének.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

28 gondolat erről: „(3592) lyukba labda

  1. „Ami a lényeg, nem egyénileg nyomkodtunk néhány gombot egy sötét szobában, hanem közösségben léteztünk”

    Nem, a mai gyerekek sem egyénileg játszanak, hanem csoportosan, számítógépes hálózatokban. Csak más a közösség.

    ” Nem voltak bipoláris gondjaink.” voltak, csak senki sem foglalkozott velük „aki hülye, haljon meg”.

    ” Nem kellett feldolgoznunk tragédiákat, pszichológusok segítségével.” nem, mert nem voltak képzett pszichológusok.

    „Lefogadom minden pénzben, hogy a ma 90-100 évesek életük folyamán sose voltak vakcina szkeptikusak” dehogynem, csak a „kommunizmusban” beoltották őket szovjet vakcinákkal, 200 gyermeket 1 tűvel. Aki autista lett utána, azt kivetette a rendszer.

    Milyen szép, amikor megszépülnek az emlékek 🙂

  2. 1. radovan
    Köszi, ezt valahogy így fogalmaztam volna meg én is.

  3. Az nagy előny a gyerekeknek, ha az édesanyjuk otthon lehet velük. Kb. a 60-as évekig Amerikában is ez volt a jellemző. A 60-as évekig Amerikában a Henry Fordra jellemző kapitalizmus működött. Henry Ford azt vallotta, hogy a munkásokat rendesen meg kell fizetni, és a 60-as évekig Amerikában az autógyári munkásoknak emeletes házaik voltak, két autó állt a garázsban, és az anyukák otthon lehettek a gyerekekkel.

    Henry Fordot felváltotta az a típusú kapitalizmus amely nem termel semmit, ún. szolgálatokra alapszik, és a tőkét jóval inkább néhány ember kezében koncentrálja. A reálbérek egyfolytában csökkennek, ma már egy fizetésből nem lehet egy családot fenntartani, de egyébként sincs az emberek nagyrészének stabil állása.

    A modern feminizmus ezt a lyukat tömi be ideológiai értelemben. Ne az legyen a fontos, hogy a bérek és az életszínvonal csökken, hanem tegyünk úgy, mintha a nők ezt szerették volna az egész történelem során, és végre szabad nekik. A modern feminizmus azt akarja elhitetni, hogy az anyaság „börtön”. Igaz, a háttérben ment a javak lehető legkevesebb kézben való koncentrálása, abszolút nem a nők, vagy akár a férfiak érdekeinek védelméről volt szó.

    Egy ország igazi gazdasági sikerét a termékenységi ráta is jellemzi. A termékenységi ráta csak akkor emelkedhet, ha egy fizetésből is el lehet tartani egy családot (family wage). Ilyen szempontból ma a nyugati országokban sehol sincs igazán jólét.

  4. 1 & 2:
    Életkoromnál fogva kötelességemnek érzem ismertetni a múltat a sorozattal. Ebből mindenki azt szűri le magának, amire képességei engedik. 1940 és 1945 között voltak valóban tragikus események, amit a társadalom pszichológusok nélkül „feldolgozott”. Különben a pszichológia az 1960-as évek derekán lett divat, még az egytűs „kommunizmus” tomboló éveiben.

  5. radovan.-

    Ki lett autista oltás után? Azt, hogy a védőoltások és az autizmus között bármilyen kapcsolat lenne, az soha nem nyert bizonyítást. Egyébként az MMR hármas oltás esetében merült fel, ami Magyarországon csak 1991 óta van.

    A többi állítás is kérdéses. A számítógépes hálózat nem ugyanaz mint a közösség. Nem lehet ex catedra kijelenti hogy „de, voltak” bipoláris gondjaik.

    Az USA-ban kezdődött az, hogy minden problémával az emberek a pszichológushoz járnak. „Képzett pszichológusok” adtak tanácsokat az élet minden területén, volt házassági és családi tanácsadó. Lényegében az állampolgárokról minden adatot összegyüjtöttek a CIA számára. Voltak durvább dolgaik is, pl. az COINTELPRO vagy az MKULTRA, ahol ártatlan civileket elektrosokkoltak úgy, hogy azok gyakran meghaltak, vagy elvesztették a teljes emlékezetüket. Később a Big Pharmának is jó üzletet hoztak a képzett pszichológusok: segítették a depresszióellenes gyógyszerek (amik inkább kábítószerek mint gyógyszerek) marketingjét.

    A „bipoláris rendellenesség” nagyon tudományosan hangzik, de sajnos, a pszichológia nem igazán tudomány. Ezért lehet, hogy inkább úgy hangozna helyesen, hogy az embereknek ma sincsenek „bipoláris problémáik” csak azt hiszik, hogy vannak, mert elhitették velük, mert ez valakinek az érdeke.

  6. 5. Világfigyelö

    „…Ki lett autista oltás után? …”

    Hát például nejem egyik ismerösének gyermeke. Hát a franc belém, hogy minden ilyesmire tudok egy példát, nemde?

    A magyarázat egyszerü: a covid kapcsán nagyon „forro” téma az oltás, és egy beszélgetés közben derült ki, hogy a most már kamaszkorú gyermek anyja azért nem akar oltatni, mert a gyereke egy oltás következtében lett autista.
    Meglepödtünk, mert nem tudtuk hogy nem így született eleve, s azt sem, hogy lehetséges olyan kialakulása is, amely nem születési rendellenesség.
    Hja, ha te vagy az az egy a millióból… 🙁

    Tibor bá, mint már sokszor mondtam, értékesek ezek a visszaemlékezések még akkor is, ha igaz amit Radovan írt le. A dolgok idövel megszépülnek, igen, de az is látszik milyen nehéz körülmények között is lehet teljes életet élni, és nem csak a haszontalan tárgyakat felhalmozni.

  7. Az egészből nekem a változás jön le, ami mára már radikális. És nem a technikai fejlődés a lényeg, az csak a felszín, hanem a társadalmi! Ebben nyilván a legdöntőbb a nők munkába áll(ít)ása! A népességszabályzás az uralkodó-családok privilégiuma volt évezredek óta, unokatestvérek, nagybácsik-nagynénik küldték alattvalóikat egymás ellen. Még apámat-nagyapáimat is bevagonírozták Isonzó-Doberdó, meg a Don-kanyar felé. Egymás tömeges irtását hősies cselekedetnek tartották – a magzatelhajtást meg a legszigorúbban büntették.
    Még nemrég tanították, hogy akkor van változás, amikor az uralkodó osztály a régi eszközeivel nem képes fenntartani a „rend” – et. Rend alatt természetesen a status quo értendő. Most egy interregnum kellős közepén vagyunk, a régi uralkodók helyét átvették a bankházak, a népességszabályzást a betegségügy és a gyógyszergyárak. A természeti és emberi erőforrások kimerülőben…
    Nyilván ez nem tartható hosszútávon.

  8. 1./ radovan
    2./ maileusorbi
    A cső átmérője, amin keresztül a múltat nézitek nagyban
    korlátozza a véleményeteket. — MEREM FELTÉTELEZNI,
    ( korotoknál fogva, ) többnyire a hallottak alapján
    alakítottátok ki a véleményeteket, ami félrevezető.
    „”beoltották őket szovjet vakcinával”” = Nem vagyok biztos
    az évszámban ezért nem is írom le, hogy mikor számolták fel
    a Bp. X. kerületi Szállás utcában működő „”vakcinagyárat””
    amelyik az összes keleteurópai országot ellátta az éppen
    aktuálisn szükséges vakcinával !!! — Ennyit a tájékozottságotokról.

  9. sleeper.-

    És ez bizonyított?

    Egyébként azt mondod, hogy az említett gyerek most kamasz, azaz, a 2000-es években történhetett az az oltás ami az autizmust okozta, max az 1990-es években.

    Amit radovan ír, az az, hogy abban az időben amikor szovjet vakcinával oltottak (ami Barna Mihály bejegyzése szerint lehet, hogy nem is szovjet volt), autisták lettek az emberek, mert egy tűvel oltottak be kétszáz embert. Ez biztos, hogy egy oltári nagy baromság.

    Én úgy tudom, hogy a 2000-es években felmerült, hogy az MMR oltás autizmust okoz, de azt a „tudomány” cáfolta, és az orvost aki ennek a fő szószólója volt, azt lényegében sarlatánnak minősítették.

    Itt van erről egy forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136032/ . Andrew Wakefield volt az az orvos aki az ezzel kapcsolatos kísérletet vezette, és lényegében ráment a reputációja. A cikkeit visszavonták, és őt csalással vádolják.

    Egyébként ez alapján én nem tudom mi az igazság. Sajnos a cégeknek akik a vakcinákból kaszálnak jóval nagyobb a hatalmuk mint egy Andrew Wakefieldnek, így egy ilyen összecsapásnak garantált a kimenetele.

    De a hivatalos álláspont az, hogy az autizmus és az oltás között nincs kapcsolat.

    És radován állítása, hogy a szovjet vakcina miatt autisták lettek az emberek, több sebből vérzik. (Pl. mert az inkriminált vakcina az MMR vakcina, amely nem szovjet volt, és Magyarországon csak 1991-ben kezdték alkalmazni.)

    Engem az zavart radován megjegyzésében, hogy zsigerből leszólja az eredeti bejegyzést néhány progresszív mantra, és több könnyen cáfolható „tény” alapján. Iskolapéldája annak, hogy mi a baj a „kommentelés” műfajjal: bárki beírhat bármekkora hülyeséget…

  10. 9. Világfigyelő

    Rákérdeztem,most 22 éves lehet, tehát már nem kamasz. De azt nem tudjuk mikor kapta az oltást, és pontosan milyet. Az anyja azt mondta, hogy előtte teljesen egészséges volt.

  11. 6 Sleeper:
    „“…Ki lett autista oltás után? …”
    Hát például nejem egyik ismerösének gyermeke.
    … a gyereke egy oltás következtében lett autista.
    …nem így született eleve, s azt sem, hogy lehetséges olyan kialakulása is, amely nem születési rendellenesség.”

    Mi igazolja, hogy az oltástól lett autista?
    Számos olyan születési rendellenesség van, ami a gyermekek fejlődése során különböző életszakaszokban kezdenek csak nyilvánvalóvá válni.
    pl Spinális izomatrófia alias SMA: Közepesen súlyos (2-es típus) esetben egy és kétéves kor között, kevésbé súlyos esetekben később illetve ritkán már felnőtt korban jelentkeznek az első jelek. (wiki)
    De speciel a saját laktóz intoleranciám életem első kb 30 évében nem jelentkezett, addig prímán tudtam emészteni a tejet.
    Miből lehet tudni, hogy nem volt meg benne eleve ez a probléma?

    Saját rokonságomban is van autista spektumzavaros (Aspergeres), nála se volt újszülött korban még semmi jele, aztán később egyre több…

  12. Szia Tibor Bá’

    Egy apró részletre szeretnék rákérdezni .
    Miért akart mindenki a játékban Németország lenni?
    Volt az országban abban az időben egyfajta keserűség az elveszett háború miatt?
    Emiatt aztán egyfajta szimpátia a németekkel?
    Szabad volt egyáltalán ilyenről beszélni?

  13. 12 . BAB:
    Én kisiskolás a háború előtt voltam, illetve az első két évben, amikor még győzelemre álltunk. Erős volt a német befolyás és propaganda. Például a Szignál magazin, amiből az jött le, hogy micsoda csodálatos Németország. És a filmek. Az elvesztett háborút mindenki sorscsapásnak tekintette. Azt tudtuk, hogy az elcsatolt területek (Trianon) léptünk be. Nem sikerült, hát istenem, de meg kellett próbálni. Különben a háború megnyerhető lett volna, ha Hitler nem hülye.

  14. 1 – radovan:
    A mai gyerekek az internetes játékban hogy szereznek zálogot, és a zálog kiváltásnál, ha a feltétel Zsuzsikával menjen ki a konyhába csillagokat vizsgálni, na ezt hogy oldják meg?

  15. 14. Tibor bá’

    … és lehetőleg nadírban 🙂

  16. 10: sleeper:
    „De azt nem tudjuk mikor kapta az oltást, és pontosan milyet. Az anyja azt mondta, hogy előtte teljesen egészséges volt.”
    – Nem érzel ilyenkor sem némi ellentmondást az általad megfogalmazott kinyilatkoztatásokkal kapcsolatban?! Az anyja azt mondta… Értem.
    Ha tudnád, nekem hányan és mi mindent mondtak már!

    Az autizmussal kapcsolatban itt több kérdőjel is felmerülhet:
    Egyfelől Világfigyelő és Avatar már rámutatott ezekre, másfelől az autizmus elég széles spektrumú problémahalmazt jelent, definíciója nem is olyan egyértelmű. Tüneteinek kialakulásához inkább játszhatott közre bizonyos típusú gyógyszerek fogyasztása (akár korábban az anya esetében is, pl. antidepresszánsok), mint a nevezett védőoltás.
    Ettől függetlenül köztudott, hogy a védőoltásoknak halálos kockázataik is vannak, ezeket nem szabad elbagatellizálni, de önmagában nem lehet érv a védőoltás alkalmazása ellen, akkor sem, ha tényleg saját hozzátartozó érintett is van. Ez ebből a szempontból valóban olyan, mint az autóbalesetek, s természetesen megérthető, ha egy ilyen esetben érintett hozzátartozó tényleg soha többet nem ül autóba! Na de 20-30%-ban érintettek lennének (mert ez mutatkozik számszerűen az oltást elutasítók arányában)? Azt meg semmiképpen ne próbáld meg beadni nekem, hogy ekkora közösségi empátia övezné a történetet!

    Biztos vagyok benne, hogyha a gépkocsihasználat mellé szakszerűen olyan propagandát szerveznének, ami azt félelmetessé teszi, rengetegen kiszállnának belőle. Ez a fajta hasonlat sztem. kicsit tetten is érhető a légiközlekedés (repülés) kapcsán… S milyen jól jöhetne még a takarékoskodás, környezetszennyezés visszaszorítása terén, amihez a másik futó posztnál (itt megjegyzem) semmit sem írtál észrevételként az általam felvetett gondolatokhoz!

  17. 16- Horváth Csongor

    Volt már érintett egy közeli hozzátartozód?

  18. 17: sleeper:
    Képzeld… Igaz nem közv. hozzátartozó, hanem barát és nem halt meg, csak bénult.
    Így nem tudsz a szokásos közhelyekkel nekem jönni.
    Azt nem tudom, hogy amennyiben saját gyerekem esne áldozatul, hogyan reagálnék. Valószínűleg ebben az esetben mindenki átfordulna, ahogy az előző hsz-ban is utaltam rá!
    De ne ezzel foglalkozz, hanem adj választ arra, hogy szted. miért ez az arány?! Ismét leszögezem, az érintettség alapján nem lehetne ekkora társadalmi bázisa az oltásellenességnek. Miért van ez akkor mégis így? Ennyire számít manapság az ismerős ismerősének a véleménye, ill. feltételezett tapasztalata?

  19. 3,Világfigyelő
    Mindig érdeklödéssel olvasom éles, találó és jól megfogalmazott hozzászólásaidat.Most is sikerült megragadni a dolgok lényegét a lassú, szinte észrevehetetlen életmód változást, leromlást.
    Nyomon követhető egyfajta hullámvonal az átlagos történelmi tömegnyomort illetően, amely végigkisérte az emberiséget egészen a XX.századeleji évekig.Jött a világháború, majd utána a rombadölt európai gazdaságok szanálása nyomán / okán egy azelött soha nem látott prosperitás, felfutás, ami tartott körülbelül a 80-as évek, a 90-es elejéig, mikoris elkezdödik a nyugati ipar lassú kivándorlása KIna irányába és elkezdödik egy burkolt, lassúsága miatt észrevehetetlen gazdasági lejtmenet.
    Apropó, by the way, Kina, a nyugati ipart nemrég feneketlen zsákként elnyelő Kina.
    Menjünk kissé vissza az időben: Nem tudom elképzelni, mi oka volt Amerikának háborúba keveredni az egyik tőle a lehető legtávolabbi országgal, Japánnal?
    Kina miatt. A japánok betörtek Kinába, sikeresen elfoglalták egy kis részét, és valszeg teljesen hatalmukba keritik, ha nem jön Amerika.A két ország közötti cassus bellit nem tudom elképzelni, csak úgy, hogy valakiknek Amerikában fontos volt Kinára vigyázni, mint ideális , 80 év múlva a nyugati ipart leváltani hivatott országra. A kinai fegyelmezett, igénytelen, tanulékony, OLCSÓ, azaz egy gazdasági aranybánya.Akkor netán lehetséges, hogy valahol valakik évtizedekre előre elterveznek eseményeket, történéseket irányitanak nekik tetsző irányba?
    Az isten a megmondhatója.
    Nincs kiforrott álláspontom a világot behálozó összeseküvés-elméleteket illetően, ugy elhiszem létezését, mint azt is, hogy nincs,
    de valahogy neken az egész hasonlit Jancsika és Juliska meséje cselekményéhez.Megérkezik a két gyermek a boszorkány csábos mézeskalács házikójához, becsalja, majd foglyul ejti őket, minden jóval tömi a gyermekeket, ugymond felhizlalandó mielött megenné őket.
    leforditva magyarra, Igy jön le nekem a nyugati világ történései az utolsó 70-80 évben.A nép azelött évszázadokig nyomorog, majd egyből ,nagyon gyorsan példátlan pprosperitásba csöppen, mintha valahol valakik megértették volna, hogy a tömegnyomor fogékonnyá teszi a népeket mindenféle izmusokra, minekokán most csőstől ömlik mindenkire a jólét, azaz mintegy felhizlalták öket a következö fázisra, ami állhat abból, hogy akkor most hadd lássuk, mennyire hülyült el a nép a gondtalan élet okán, „a jóból is megárt a sok”alapon, és nézzük hogyan,és mit lehet velük a továbbiakban csinálni, vagyis mennyire váltak hasonlóvá azon Wells regény birkatermészetü népségéhez.
    Mintha előre tudták volna azon valakik, hogy ilyes jólét véges, kezdik esetleg pedzeni, hogy már nagyon a végefelé járunk, és palástolás céljából hirtelen bedobásra kerülnek teljesen marginális, de alaposan, mesterien felfújt a közelgő, valós problémáról a figyelmet elterelő gumicsontok, mint a melegek, az eszement LMBQT, feminizmus, metoo, BLM, csupa kreált marhaság.

  20. 19: Bálint:
    Én ezt inkább a véletlen egybeesés számlájára írnám, vagyis, ha már tervezett, akkor Kína és nem az USA volt a kezdeményezője:
    https://telex.hu/eszkombajn/2021/03/20/pingpongdiplomacia-kina-usa-1971-vilagbajnoksag-japan-nagoja-csuang-co-tung-glenn-cowan

    Az utolsó mondatodban felsorolt „kreált marhaságok” csak nekünk idegenek és köztudottan feleslegesek! Akik bele születtek, ill. bele születnek, „sajnos” egészen másként vélekednek róla…

  21. 9./ Világfigyelő.
    Azóta volt időm utánanézni a „”vakcinagyárnak” korábban
    PHYLAXIA OLTÓANYAGTERMELŐ VÁLLALAT néven működött.
    Ma viszont = CEVA – PHYLAXIA OLTÓANYAGTERMELŐ Zrt,
    (CEVA SANTE ANIMALE) Budapest, X. ker. Szállás utca 5.
    alatt működik. — Valószínüleg a Ceva gyógyszergyár
    betársult, vagy megvette és Zrt lett belőle !!!

  22. „Sajnos a cégeknek akik a vakcinákból kaszálnak jóval nagyobb a hatalmuk mint egy Andrew Wakefieldnek, így egy ilyen összecsapásnak garantált a kimenetele.”

    Ez megint amolyan konteós duma.
    A Contergan-t ( vagy épp ólmozott benzint, freont, cigarettát stb.) gyártó cég(ek)nek is nagyobb hatalma(-uk) volt, mint annak az embernek (Widukind Lenz), aki először publikált a károsságáról.
    Ha igazolni lehet az állítást, további független vizsgálatok megerősítik, akkor a leghatalmasabb cégek se tudják hosszú távon fenntartani a „nincs itt semmi összefüggés” látszatát.
    Jó eséllyel épp egy másik cégnek (esetleg egy másik országban) kimondottan érdeke igazolni a konkurencia szerének veszélyességét, károsságát. A német eredetű Contergant pl az USAban a Richardson-Merrell gyógyszercég „gáncsolta”, sikeresen megakadályozva a forgalmazását ott.

  23. 21 Avatar
    Józan megközelítés, amire a konteósok soha nem vevők… 🙂

  24. A régi proli-utcagyerekek – Magam is az voltam – azért nem nyomkodták a gépep egy sötét szobában, mert nem volt gép.
    Azokban a proli- utcagyerek csoportokban ugyanugy voltak bipolárisok, autisták meg mindenféle egyéb gyogyósok, akiket kizártunk a csoportból, akik – kezelés hiányában – a diliházban, a kocsmában vagy a börtönben végezték.
    Elhiszem, hogy régen NEM VOLT IDEJE A SZÜLŐNEK A GYEREKÉRE, EZÉRT FLANGÁLT AZ UTCÁN…
    Most, akinek fontos a gyereke az sportolni, tanfolyamokra hordja a gyerekét, ahol meglesz a csoportja, és ugyanezekkel a gyerekekkel játszik a Neten.

    Amúgy, VAN EGY ISMERŐSÖM, aki aszonta, hogy az anyjának, miután megkapta a pfájzeroltást, 3 nap múlva lerohdt a karja vállig, a purdéja meg hirtelen annyira autista lett, hogy a romlott tejtől jól be is fosott. 🙂

  25. 24:
    Nincs egy belső hang nálad, ami figyelmeztetne, mielőtt ezeket megfogalmazod? Igencsak sajátos humor ez!
    Ugye azzal tisztában vagy azért, hogy az ilyen megnyilatkozásokkal is kifelé gyengíted a blog minőségét, legalább ezt vennéd már figyelembe!

  26. 25. Horváth Csongor
    Bocs. Azt hittem, páran bírják….

  27. AVatar.—

    Mire a cigarettagyárok bíróság elé kerültek, már több milliárdos hasznot húztak abból amit csináltak, és a legális procedúra nem tett nagy kárt a profitjukban. Amolyan kirakat-dolog volt az egész.

    Több ellenpélda is van. Pl. a Boeingnek sikerült megvenni az FAA-t, hogy átengedje a Boeing 737 Maxokat, amelyekből 2 lezuhant. Az, hogy ezután nem repültek az Kínának volt köszönhető, ők tiltották le előszőr ezeket a gépeket. Ha ez az egész az néhány évtizeddel korábban történik, amikor Kínának nincs ekkora hatalma, azok a gépek tovább repkednek, le is zuhant volna belőlük több, és aki károgni merészelt volna, azok megkapták volna a „konteos” jelzőt.

    De ott van egy másik érdekes jelenség: az USA-ban már vagy két évtizede nagyon magas a heroin-függés, mert egyes gyógyszercégek (a Purdue Pharma és más) összefogtak hogy egyes heroinszármazékokat (szintetikust is) az FDA átminősítsen rendes fájdalomcsillapítóvá. Ez több százezer ember halálát okozta. Már igen régóta nyílt titok, ld. pl. ezt a 2017-es cikket, amely a túlzott rendszerellenességgel nem vádolható New Yorkerben jelent meg

    https://www.newyorker.com/magazine/2017/10/30/the-family-that-built-an-empire-of-pain

    De több ilyen nyílt titok van: pl. az elhízásból a McDonald’s és társai húznak rettenetes profitokat, senki nem fogja ezt rajtuk számon kérni.

    Többen írtak róla, pl. Chomsky is, hogy a cégek elleni „class action” perek nagyrészét a bíróságon egyszerűen kidobják.

    Azok az esetek amikről írsz, az a néhány szerencsés eset, ahol a konkurenciának érdeke volt lebuktatni az abúzusokat. De minden ilyen nagy csinnadrattás esetre van kb. tíz olyan eset ahol az ellenkezője történik, és a médiáig nem is jut el a történet.

  28. Reinkarnatorr.—-

    Szerintem a hozzászólásodban van egy dolog amit lehet, hogy érdemes kivesézni.

    Azt írod, hogy régen azért csavarogtak a gyerekek, mert a szüleik nem vigyáztak rájuk, ma viszont a törődő szülők sportolni, szakkörre, stb. viszik a gyerekeiket.

    Lehet, hogy régen jobb volt a közbiztonság, ezért kevesebb veszélynek voltak kitéve, és flangálhattak az utcán. A gyerekek akkor szabadabbak és függetlenebbek voltak. Én ma félnék a mozigépésztől, hátha pedofil, akkor ez a probléma nagyon ritka volt.

    Régen volt egy film, amely Olaszországban (Szicíliában) játszódott, az volt a címe, hogy Cinema Paradiso. A film pont egy szabadon flangáló gyerekről szólt, aki összebarátkozott a mozigépésszel, aki megtanította a gyereket, hogy hogy kell a mozigépet kezelni. Amikor a gyerek felnőtt, a CineCittában futott be nagy karriert.

    A mai világban a gyerekek számára hiányzik ez a spontánság. Nem flangálhatnak szabadon az utcákon, csak olyan helyekre járnak, amiket a szüleik gondosan kiválasztanak nekik, ahol csak hasonló szociális hátterű és anyagi helyzetű gyerekekkel fognak összebarátkozni, és az interneten csevegni. Itt már nincs szülői felügyelet, de a CIA lement mindent egy hard diskre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük