(2286) Csak egy dobbanásra az elhalt szívizom regenerálásától?

Tibor bá’ online

 

A tapasztalat azt mutatja, hogy a blog rendszeres olvasói főleg negyven feletti férfiakból áll. A negyven feletti férfiak 50 százaléka szív-érrendszeri betegségben távozik az élők sorából, amit nagy vonalakban infarktusnak nevezünk. Érdekessége, hogy legtöbbször úgy jön mint derült égből a villámcsapás. Ez teszi ezt a posztot érdekessé.

Kardiológusok évtizedek óta nézik tehetetlenül, hogy az infarktusos betegek szívét képtelenek meggyógyítani. Most azonban úgy tűnik, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a régi álom megvalósításához azzal, hogy patkányokban mesterségesen előállított infarktust követő izomkárosodást majd teljes mértékben sikerült helyrehozni. A Bostoni Gyermekkórház orvosa Felix Engel a felfedezést átütő sikernek értékeli.

Normál körülmények között, amikor az oxigént szállító vér infarktus következtében nem jut el a szívizmokhoz, a sejtek elhalnak, és helyüket forradások foglalják el. Ez a szív pumpafunkciójának ellátását különböző mértékben hátráltatja, ami a páciens halálához vezethet.

Engel és munkatársai felfedezték, hogy egy patkány sérült szívizmában új izomsejtek keletkezhetnek, amennyiben abba két különböző hatóanyagot fecskendeznek. Egyik a P38MAP kináz-gátló (foszfát-csoport áthelyezését elősegítő enzim), a másik pedig az FGF1 fibrinnövelő.

A kísérletezők munkájukat Petri csészékben végzett szívizomsejtek növesztésével kezdték, majd patkányok egyik koszorú erének a lezárásával infarktust idéztek elő az állatokban. Ezt követve a szív sérült területére a nevesített két anyagot befecskendezték. Három hónappal később ezeknek a patkányoknak a szíve majdnem olyan jól működött, mint az egészséges állatoké.

Más szakértők megítélése szerint ez egy sikeres áttörés a szív regenerálásához vezető úton. Van azonban némi kétely is. Nem lehetetlen, hogy a patkányok infarktusa után beadott injekciók hatására a szívizmok végül is nem haltak teljes el. Erre utal az a tény, hogy az állatok szívműködésének javulása mindjárt a második napon elkezdődött.

Most tehát egy olyan kísérlet sorozatra kerül sor, amikor is az injekciózás a mesterséges infarktust követően csak egy héttel később kezdődik el. Amennyiben ilyen feltétel mellett is elérhető a szívizmok regenerálása, biztosak lehetünk egy új gyógymód felfedezésében.

Hátra lenne még egy probléma leküzdése, nevezetesen a gyógyszerek bejuttatása az emberi szívbe. Ugyanis a szervezetbe „eltévelygő” sejtnövesztő anyag károsíthatja a májat és rákos burjánzást is okozhat.

Engel tisztában van azzal, hogy még csak a munka első fázisán vannak túl, de az eddigi eredményeket biztatónak találja.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

3 gondolat erről: „(2286) Csak egy dobbanásra az elhalt szívizom regenerálásától?

 1. Az egészséges életmód képes megelőzni a szívbetegséget.
  Azt nem reklámozzák.
  Abban nincs pénz.
  Bezzeg egy jófajta kiterjed infarktuson mekkorát kaszál az orvosipar, a gyógyszeripar.
  Szóval kutatgatják a csodaszert, amivel a saját magad által tönkretett szívedet meggyógyítják, jópénzért

 2. 1 & 2:
  Örülök, hogy ilyen reálisan látjátok a helyzetet. Természetesen egyetértek veletek.

  Pont 12 éve volt, hogy 150 lett a vérnyomásom, és elmentem a kardiológiára, ahol a doktornő “megállapította”, hogy koszorúér szűkületem van. Javasolta feküdjek be, megkatéterez és ha kell beültet egy sztent-et (ér szétfeszítő kütyü) és felírt egy jó nagy adag Béte-blokkolót, de nem mondta meg, hogy több hét alatt kell fokozatosan felmenni a fenntartó dózisra, egy-nyolcaddal kezdve. Én marha elkezdtem szedni a gyógyszert, ami egy vérnyomás csökkentő, tehát indokoltnak láttam. Eredmény: elképesztő szarul éreztem magam, össze-vissza vert a szívem, mégse mentem vissza katéterezésre. persze két hónap után a szívem megszokta a béta-blokkolót és sorba jártam 6 azaz hat kardiológust. Mind katéterezni akart. Aki nem tudja min az: az ágyékban kinyitnak egy artériát, beteszik a katétert és felnyomják a szívig, benyomnak árnyékoló anyagot, ami megmutatja, hol van érszűkület, és ott az ered szétfeszítik. A legfontosabb, hogy kb. 1% halállal jár, amivel nem szoktak eldicsekedni. Ez egy komoly beavatkozás, 3 nap bennfekvés, rengeteg hálapénz, és sok pénz a kórháznak az SZTK-tól. Volt olyan, aki a NEM válaszomra azzal fenyegetett meg, hogy “most jól érzi magát, de egy-két hónap múlva sírva fog visszajönni és könyörögni fog, hogy katéterezzük meg.” Szóval ez 12 éve volt és még nem mentem vissza sírva.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük