TIBETI MASZTIFFKUTYAHÍRADÓ II.

Vasárnap, febr. 10. – Az egyik leendő kutyus tulajdonostól érkezett egy videó – http://www.youtube.com/watch?v=3WS5MbhfUbY   Érdemes megnézni, mert a mama és a kölykei mintha csak a Macit látnám, és a kapcsolódó videók mind a Tibeti Masztiffekről szolnak. Sokat meg lehet tudni a Világ legdrágább, legérdekesebb, legszebb és még egy csomó leg-et kiérdemlő kutya fajtájáról. —Aki több tibeti masztiffot akar látni Tibetben az nézze ezeket meg:  http://www.youtube.com/watch?v=Afst58Hg5OM&feature=endscreen&NR=1 .

____________________________________________________________

Szombat, február 9. – Most néhány napig nem fog semmilyen esemény történni. Jövő hét végén fog kinyílni a szemük, akkor várható egy ugrás a fejlődésben. Most csak annyi van, hogy Maci már nagyon unja a szoptatást, illetve az egy helyben fekvést megállás nélkül. Ma reggel kikérezkedett a hóba, és 3 órán át megnézte a „régi” játszó helyeket. Még a kompasztolóba is beleszagolt. A kölykökkel nem volt semmi probléma, mert állandóan degeszre van tömve a pocakjuk. Ilyenkor összebújnak, és alszanak egy nagyot.

_______________________________________________________

A mai nap hőse. Megállás nélkül egy órán át szopott. Meg is látszik rajta.

péntek 004

Csütörtök délelőtt 10:40 – Semmi különleges dolog nem történt házon belül. Házon kívül esett 15 centi hó, ami a Macinak most nem tetszik. Mintha tudná, hogy most nem lehet havas a lába, mert eláztatja a kölyköket, akik persze gömbölyödnek. A mai fotó egy fekete-cser kölyök. A fehér csík a feje búbján nem fajta jegy, ő ilyenre sikerült. A nyelvét egy picit kilógatja, ami annak a jele, hogy prímán érzi magát.

csütörtök 005

Ez pedig egy családi fotó. Maci napról-napra jobban ragaszkodik a kölykeihez. Fotózáshoz Éva kiemelt megy feketét, aminek Maci nem nagyon örült, szemeivel az ajtóig követte őket. Persze jól nevelt kutya, egy büdös szót se szólt, de azért az aggódás meg van neki engedve.  

csütörtök-2 006

Szerda reggel 08:18 – Maci közölte, hogy bármennyire is finom a csirkeleves, most már egy kicsit uncsi. Kapott tehát fél kiló túrót összekeverve 8 tojással, amit a hős anya másodpercek alatt bezabált. – Most már kezd a helyzet kényelmesebbé válni. Éva le tud feküdni a szomszéd szobában, nyitott ajtó mellett. Hajnalban Maci átment az Éva szobájába és az alvó Évának a pokróc alól kilátszó fejét az orrával gyengéden addig böködte, amíg fel nem ébredt. Irány az udvar szükséglet végzése végett. – Délelőtt készül fotó az elsőszülöttről.

Látjátok, még nincsenek fogaim. De majd lesznek, és retteghettek tőlük, mert olyan erős leszek, mint az apu.

Árpád-5

____________________________________________________________

Kedd délelőtt (febr. 5.) a kölykök gömbölyödnek, egy zokszó sincs. Maci (egy félmázsás szuka) napi 5 liter tyúkhúslevest fogyaszt el benne 8-10 farháttal. Annyi a teje, hogy nekünk mis adhatna kölcsön. Az alábbi két fotó jelzi az állapotot. A kölykök vagy szopnak, vagy csak hemperegnek. Maci békésen tűri.

kedd 002

kedd 003

________________________________________________________________

Első két nap 3 kiskutyát elvesztettünk, most már csak 9 van, de ezek életerősek 500-600 gramm a súlyuk és már vidáman mozognak, „harcolnak” az anyatejért.

______________________________________________________________

A kölykök nincsenek egy helyen, mert a Macinak csak 8 csöcse van. Itt most látható a készenléti brigád. Alatta pedig az ügyeletes szopók, már aki látszik. A kolbász a műanyag alátétre van ráfestve.

Tegnap (vasárnap) estétől a 9 kölyök együtt van. Békésen esznek és alszanak. Teli a pocakjuk. Maci nyeli a főtt csirke farhátakat rengeteg léve. Valójában éjjel-nappal húslevest eszik jó sok hússal. nyeli, mint kacsa a nokedlit. 

vasárnap 001

vasárnap 004

Tegnap este abbamaradt a beszámoló, és nem ok

nélkül. Utolsó jelentésem az ellés gyorsító

injekció, majd a két kölyök. Aztán eltelt néhány

óra, és kezdtünk megnyugodni. Körülbelül

éjfélkor Maciból kiömlött a méhlepény, minden

zöld és nedves lett. Ettől Maci begőzölt, taposni

kezdte a kölykeit. Rohantunk hozzá, Éva

kikapkodta alóla a kölyköket, átadta nekem, én

pedig bele egy kipárnázott ládába, mert Maci alatt

ki kellett cserélni a lepedőt. Éva passzolja a

kutyákat, nem akar vége lenni az adogatásnak.

Persze, hogy nem. 12 kiskutya lett, hat óra szünet

után még kettő. – Hab a tortán: kifingott a

mosógép. Kézzel mosunk! – Most pedig egy

fekete-cser, és egy

ezüst bundás kiskutya fotója.

~AT469

.

 

~AT471

 

~AT472

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

25 gondolat erről: „TIBETI MASZTIFFKUTYAHÍRADÓ II.

  1. Tibor bá!

    Asszony már itt rágja a fülemet hogy mikor láthat képeket az alomról, hogy olvadozhasson 😀 szóval a férfiúi összetartás és az én nyugalmam érdekében kérlek minél hamarabb tedd közszemlére Őket 🙂

  2. 1:
    Ahogy befejezem a farhát főzést, majd kimosom az utolsó két teli szart lepedőt, és kész a holnapi poszt, máris felkapom a fényképezőgépet. 😀

  3. Akkor marad a várakozás, mi mást tehetnénk 😀

    Kitartást Tibor bá’ 😀

  4. Sok siker a kiskutyákhoz !

    Csöndben megjegyzem, hogy állatszerető és jó szándékú gazdi nem hagy meg ennyi kölyköt, a mama egészségére és a kölykök fejlődésére való tekintettel sem.

    Kivéve, ha pénzért adja el a kölyköket !

  5. 4:
    Pont egy ilyen bejegyzésre vártam, mert ez elárulja, hogy fingod sincs az egészről. Csöndben megkérdezem, hogy vágnám a falhoz a felét a mama kedvéért, vagy az ilyen okoskodó állatbarátok kedvéért? Éva a Macival az ellés megkezdése óta szimbiózisban él, amiről fogalmad sincs, hogy mit jelent a gyakorlatban. Mint ahogy azt se tudod, hogyan tartjuk az állatokat.

  6. Nem. De ha mind a 12 egyszerre a mamával lenne, a természet szelektálna, s nem maradna meg mind az biztos.
    De neked nem ez az anyagi érdeked.

  7. 6:
    Való igaz, anyagi érdekem, hogy minden kölyök fizetős gazdira találjon. De összevetve a felmerülő költségeket nem termelődik profit, még akkor sem, ha a befektetett emberi munkát nulla értékre becsülöm. Az árat úgy határoztam meg, hogy lehetőleg null szaldós legyek, és néhányan harmad, negyed áron jussanak igen értékes kutyához. Különben, ha a kertben lévő kutyaházban, segítség nélkül ellett volna, egyetlen kiskutya se éli túl a zord körülményeket. Mind egy szálig „kiszelektálódott” volna.

  8. 4. lantos 86: ez azért nagyon durva. Mennyivel lenne humánusabb néhány kölyköt megölni? Nagyon jól csinálják Tibor bá’-ék, én is ezt tenném. Amelyik nem életképes, úgyis elpusztul, de az erős kis kölykök hadd éljenek.

    Pár éve egy szentendrei ismerősünk fekete német juhásza 15 kölyköt ellett. Mind megmaradt, cumisüvegből etettek párat felváltva, mikor két hónaposak lettek, kiplakátolták őket egy csomó helyen és lett is gazda mindnek. Nagyon szép emlékeik fűződnek ahhoz a két hónaphoz.

  9. A szüleim több mint 30 éve tenyésztenek kutyát. Aranykoszorús mester tenyősztők.
    Nem véletlenül volt maximalizálva az egy alomból törzskönyvezhető kutyusok száma.
    Ennyi kölyök igenis leamortizálja az anyakutyát.
    Az ilyenféle kutyaSZAPORÍTÁSból lesznek a beteg, ideggyenge, allergiás, és érzékeny gyomrú kiskutyák.

    Részemről ennyi. Elhallgatok.

    Sok sikert a kutyusok felneveléséhez és a megfelelő gazdik megtalálásához, hogy ne szaporodjon a kóbor kutyák száma.

  10. 9:
    A Magyar Ebtenyésztő Országos Egyesülete (MEOE) egy maffia hálózat. A magyar „tenyésztők” ezzel együttműködnek. Ott aztán tényleg minden a pénz körül forog. Az aranykoszorúhoz jó sok díj megszerzésére van szükség, esetleg bekerülni a bírók közé, stb. stb. Mi nem vagyunk semmilyen tenyésztők Éppen ezért 150.000 helyett 50.000-ért adjuk az abszolút fajtiszta, kitűnő vérvonalú kutya kölyköket diszplázia mentes szülőktől. Itt nincs mutyi, nincs korrupció, nincs lefizetés. Annyit kérünk, amennyiben egy kölyök kb. kerül. És még valami. Nálunk a kutya családtag, ami azt jelenti, hogy a kutyák 100 százalékig együttműködnek a két gazdival. Aki már találkozott velük, azok tanúsíthatják.

  11. 9 Lantos86

    „A szüleim több mint 30 éve tenyésztenek kutyát.”

    Lefordítva, Te már beszéltél olyan emberrel, aki látott lakit aki csinált már olyat.

    Kiscsillag ! Tavaly egyik kutyánk (Pimpi)sajnos elpusztult a szülés közbeni komplikációk miatt. A másik Bolognese (Stoki) éppen szült, és saját kölkei mellett felnevelte a 7 árván maradt kicsit is. Semmi kárt nem szenvedett, mert ott voltunk mellette mi emberek. Jobb ételeket adtunk neki, beosztottuk a kutyusokat turnusokba, hogy soha ne legyenek túl sokan. Ha úgy alakult mi magunk etettük őket. Legközelebb majd, ha így alakul, szólunk Neked, hogy vagdald őket a falhoz. Add már meg légy szíves a címed !

  12. Közben látom már 3-an elmentek.
    Dolgozik a természetes szelekció…

  13. 12:
    Ahhoz képest, hogy azt se tudod, hol élünk, ragyogóan vagy informálódva.

  14. „nem hagy meg ennyi kölyköt, a mama egészségére és a kölykök fejlődésére való tekintettel sem.”

    „Az ilyenféle kutyaSZAPORÍTÁSból lesznek a beteg, ideggyenge, allergiás, és érzékeny gyomrú kiskutyák.”

    Annyit tudtál, hogy 12 kölyök. Erre leírod, hogy az ilyen szaporításból…. Milyenből? Tudod, hogy milyen tulajdonságokkal rendelkezik a szülőpáros?
    Ha csökkented a már megszületett egyedek számát, az nem befolyásolja, az életben hagyottaknál esetleg veleszületett betegségeket és esetleges ideggyengeséget, allargiát stb. Tudod ami veleszületett, az veleszületett.
    Én is csöndben jegyeztem meg.

  15. lantos86: 30 év ebtenyészetes múltat inkább le kéne tagadni, mintsem kérkedni vele. Természetes szelekcióról írni, amikor emberi kéz alatt történnek az események, igencsak tanulatlanságra vall. Ennyi ragadt rád az ebtenyészetes szülőktől? Körültekintőbben kellene írni és szórni a „jótanácsokat”!

  16. Köszi az új képeket, nagyon aranyosak!
    Macinak tényleg komoly „meló” lehet ennyi kölyköt szoptatni, még akkor is ha most a csirkefarhátas kutyaparadicsomban van épp 🙂

  17. Kis töltött káposzta alakú kutyák 🙂
    A kis selyemszürkék olyan gyönyörűek–Reba is olyan volt, és nagynak is csodaszép, nagyon megszerettem pedig csak egyszer láttam, mi van most vele, még mindig olyan kis rosszaság?

    A komoly támákhoz csak remélni merem hogy hozzá tudok szagolni, pedig hiányzik egy egy jó kis hosszú eszmecsere.. erősen zajlik az élet errefelé, ha lenne egy lottó ötösöm, időt vennék rajta….

  18. Fotó az 5 napos elsőszülöttről, éppen ásít.

  19. De gyönyörűek.Úgy megy gyömöszölném őket,tudom hogy „még ” nem lehet.. 🙂

  20. 20:
    Tényleg szépek. Macinak rengeteg teje van, nem győzzük etetni/itatni. A kölykök gömbölyűek és elégedettek.

  21. Folyamatosan kovetjuk a torteneseket, csak igy tovabb Tibor ba` 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük