(2380) Kellemes időtöltés

Tibor bá’ online

A geddonnal kapcsolatos számtalan poszt adta kellemetlenség mellé vegyünk most fel valami kellemeset is a változatosság kedvéért. 😀

Kedvenc klasszikus festőm az idősebb Pieter Bruegel. Ne kérdezzetek rá, hogy miért, mert az ilyesmit nem lehet tudni. Illetve ha szembeállítom Alfréd Dürerrel akkor van valami szembetűnő. Míg Dürer éjjel-nappal portrékat festet (meg egy kicsit buzi is volt), addig Bruegel többnyire embercsoportokat, eseményeket vetett vászonra. Az arcképek a világon semmiről se árulkodnak, hacsak arról nem, hogy a középkor embere minden volt csak fess nem, a középkor nője pedig kifejezetten rusnyának tűnik. Ezzel szemben Bruegel csoportképei arról árulkodnak, hogy közvetlenül az ipari forradalom előtt élők is élvezték az életet, szórakoztak az akkori lehetőségeken belül, télen-nyáron. Ez az, amit az alábbi két képről megállapíthatunk.

Ami a festményekről nyilvánvaló, hogy ez nem az olajra épített gazdaság és társadalom, hanem a látástól-vakulásig tartó paraszti életforma, ami – úgy tűnik – nem csak a távoli múlt volt, de a közeljövő zenéje is lesz. Kell-e ettől félni és rettegni? A festmények tanúsítása szerint azok az emberek élvezték az életet, persze főleg kevéske szabadidejükben. Szerintem nem kell félni a dolgos jövőtől. Első nekifutásra a folyamatos fizikai munka nem feltétlenül lesz mindenkinek kedvére való, de bízvást hozzá lehet szokni, csak alkalmazkodni kell hozzá.

Munka után nem lesz komputer játék, okos telefon, you tube, TV sorozat, és hasonlók, de akkor mi lesz? Nyilvánvalóan sokkal több időt fogunk a szabadban tölteni, ahogy ezt a két festmény is tanúsítja. Sötétedés után majd marad a lámpafény melletti olvasás…. nyáron, de mi lesz a hosszú téli esteken? A mai ember el se tudja képzelni. Szerintem elő fognak kerülni, vagy meg fogják építeni a különböző társasjátékokat, táblás játékokat, kártyajátékokat. Vagyis az 5 mázsa száraztészta és a 300 db húskonzerv, és 500 doboz gyufa mellé ne feledkezz meg néhány pakli kártyáról se. És ha már itt tartunk, akkor hadd javasoljam az 52 lapos francia kártyával játszott bridge-t, amit ma már viszonylag kevesen játsszák, pedig nagy kár lenne, ha elfelejtődne, mert egy ragyogóan kiegyensúlyozott, kifejezetten értelmes emberek számára megszerkesztett játék, ami semmi máshoz nem hasonlítható., és természetesen nem szerencse és nem hazárdjáték. A játék hajtómotorja a presztízs.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőséggel

(2380) Kellemes időtöltés” bejegyzéshez ozzászólás

 1. Valószínűleg jobban megbecsülték azt a kevés szabadidőt, ami jutott nekik, és alaposabban kihasználták a lehetőséget.
  A sok felsorolt modern szórakozási lehetőségből nekem csak a zenehallgatás hiányozna (de az nagyon)

 2. 01 – hargi:
  Volt zene, és csodálatos zeneszerzők is. Csak persze a kamarazene kicsit eltér a popfesztiválok zenebonájától.

 3. Engem ez a bridzs téma nagyon érdekel mióta először olvastam nálad Tibor bá. Tudnál valami jó könyvet vagy megoldást ajánlani hogy egyáltalán rá tudnék-e érezni az ízére?

 4. 03 – Kisvacak:
  Legokosabb, ha találsz valakit (lehetőleg nőneműt), akit szintén érdekel, és egy unalmas téli vasárnap délután meglátogattok minket. De alaposan gondold át, mert a bridzs ragályos. – Éva szerint olyan, mint az ópium.

 5. Azért sok esetben mára kiderült hogy a középkorban időnként megjelenő tömeges tánc-őrületnek az ergotamin (anyarozs gomba) volt a kiváltója…
  https://mult-kor.hu/furcsa-betegsegek-a-kozepkorbol-20150209?print=1

  “Vannak spekulációk arról, hogy az anyarozs már az ókori görögök egyik beavatási kultuszában, az eleusziszi misztériumokban – ami annyira titkos volt, hogy az utókor alig tud róla valamit – is szerepet játszhatott, de valószínűbb, hogy a gombafertőzés a rozs meghonosítóival, a germán törzsekkel együtt érkezett Európába. De pont őket nem sújtotta az ergotizmus, méghozzá azért, mert tiszta rozskenyeret sütöttek, amit azonban csakis kovásszal lehet dagasztani. Márpedig a kovász gombaölő szerként funkcionál a kenyérben, és elpusztítja az ergotamint.”

  Geddonra készülve talán nem árt tartalékolni azt is 🙂

 6. Vaszil, hogy értetted: kovászt kellene tartalékolni (félreértettem) vagy ergotamint, aminek az elpusztítását említed)?
  És mire lesz jó az a Gedonban? Új misztériumjátékok kellékének?

 7. 02 tiborbá

  Tudom, én a régebbi (főleg barokk és az előtti) zenét szeretem, de sajnos nincs otthon egy komplett zenekarom és operatársulatom (igaz, a gyerekek tanulnak zenélni, szóval van remény :))

 8. Gyerekkorunkban gyujtottuk es penzt adtak erte….Valamilyen gyogyszerhez hasznaltak fel. Ujjongtunk, ha talaltunk belole….🏺

 9. Kellemes jó éjszakát kivánok egy Görög dallammal.

  Melyik tengeren vitorlázol…

  Σαββέρια Μαργιολά – Σε ποια θάλασσα αρμενίζεις …

 10. Ειναι κατι λαικα με κατι στοιχους που καινε την καρδια
  Νίκος Οικονομόπουλος
  Léteznek olyan népdalok amelyeknek szövege a szivet égeti.

 11. Παναγιώτης Ψάλτης – Άγγελέ μου… Aggele mou…Angyalom…

 12. Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje.

  Szeretném, ha éreznéd – Nikos Vertis

  https://www.youtube.com/watch?v=-5pDGH9ktNo

  Ha tudnád, hogy utálom az éjszakákat
  Melyek büntetnek amiért elveszitettelek

  Bevallom, látni akarlak…
  Azt akarom, hogy érezz, hogy nem árulsz el
  Azt akarom hallani, hogy szeretsz…

 13. Mindössze 2 percet tart a legszebb videó, amit a természetről készítettek.

  What a wonderful world LOUIS ARMSTRONG With David Attenborough BBC One

  What a wonderful world LOUIS ARMSTRONG With David Attenborough BBC One
  enjoy a beutiful video from bbc and the voice from LOUIS Every copyright belongs to the original owners I see tr…

 14. “Ilyen csodálatosan gyönyörű dalt még nem írtak Magyarországról, mint most a jordániai keresztények hálájuk jeléül.”

  https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=uTrCQW96Cjg

  “A kultúránkat és tájainkat dicsérő, magyar nyelven előadott mű szerzője és előadója Tomeh Jbara, a Szeretet forrása kórus vezetője, aki civil foglalkozását tekintve a Jordániai Karitász katolikus segélyszervezet egyik vezetője.”

 15. 15 – L.S.:
  Ne haragudj, de ez szörnyű! Tudod, a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve.

 16. Mario Frangoulis & George Perris – Ohi den prepei – LIVE

  Nem, nem szabad

 17. Ε.Ρεμπούτσικα – Ο Μικρός Πρίγκιπας (Make a wish HD version)

  Ο Μικρός Πρίγκιπας

 18. Τι μου ‘χει λείψει – Ελένη Πέτα

  Mi hiányzott nekem

 19. Κοίταξέ Με – Nézz rám
  Music: Kiriakos Papadopoulos
  Lyrics: Giorgos Tsopanis
  Γιάννης Πλούταρχος & Diana

 20. Κοίτα εγώ – Nézd én
  Στίχοι: Γεράσιμος Ευαγγελάτος
  Μουσική: Θέμης Καραμουρατίδης
  Συμμετέχων οι καλλιτέχνες:
  Νατάσσα Μποφίλιου- Γιάννης Χαρούλης

 21. ΧΙΛΙΕΣ ΣΙΩΠΕΣ- Ezer csend
  Στίχοι: Νίκος Ζούδιαρης
  Μουσική: Νίκος Ζούδιαρης
  Ελένη Τσαλιγοπούλου

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.