(694) A görög példa

Tibor bá’ online

 

A jelekből ítélve a görögök nem értik a helyzetüket és nem tudnak alkalmazkodni hozzá, arról meg tényleg fogalmuk sincs, hogy mi jöhet ezután. Tekintettel arra ahogy a mi dolgaink ma állnak, rövid időn belül mi is követhetjük őket. Érdemes tehát ezt a témát egy kicsit közelebbről megnézni. A görög jóléti államot, úgy ahogy volt, egy csapásra eltörölték mindenfajta átmenet nélkül. A puccsszerű kormányváltás után a görögök azt kérdezik egymástól, ki tudja, hogy mit hoz a holnap? A kollektív büntetés, egyéni bizonytalanság és az előttük álló katasztrófának az árnyéka ott lóg a fejük felett. A helyieket hallgatva az ember olyan véleményeket hall, hogy „mindig voltak  nehéz idők, amiket szerencsésen átéltünk, de most a helyzet reménytelennek látszik.”

A  megszorító intézkedések bevezetéséhez tucatjával születnek törvények (ezt ismerjük) és rendelete, amelyek eltörlik a szociális, gazdasági és adminisztratív kereteket. A tegnapi szabályok összeomlottak, a holnapiról pedig fogalmuk sincs, mert pillanatnyilag a görög állampolgárokra kafkai bürokrácia nehezedik, a vele járó érthetetlen, állandóan változó szabályokkal. A közalkalmazottak szerint az emberek törvénytisztelők akarnak lenni, de nem tudjuk ismertetni velük a törvényeket, mert a feletteseink se közölnek velünk semmit.

A gépjárművezetői igazolvány megújításához 200 €-t kell leróni (ez most 60.000 forint), csatolni kell 13 papírt és igazolni kell az azonosságot. Ha a baleseti adóra gondolunk, akkor könnyen elképzelhető, hogy Orbán minket is jól meg fog vágni egy jogosítvány újításnál. De van ennél kellemetlenebb valóság is. A rendőrség kihívására a válasz az, hogy ez az ön problémája, oldja meg, aminek az oka a testi sértés, lopás, és a gyilkosságok számának a drámai növekedése. Miközben a fizetések 35-40 százalékkal csökkennek, új és újabb adókat vezetnek be (hogy Orbánnak legyen honnan ötleteket szerezni). A reáljövedelem sokaknál az 50 %-ot is meghaladja. A legújabb adók közé tartozik az évi jövedelem 1-2 százalékát kitevő szolidaritási adó, energia adó, aminek alapja a benzin és gázfogyasztás. Az adózandó jövedelem alsó határát 5000 €-ról leeresztették 2000 €-ra. Az épületadót 0,5 €-ról felemelték 20 €-ra per négyzetméter, beépítve a villanyszámlába. A számla ki nem egyenlítése esetén az áramot kikapcsolják plusz büntetést szabnak ki. Ennek a tetejére jön, hogy november óta se a nyugdíjakra, se a fizetésekre nem lehet biztosan számítani. Sok helyen fizetés egyáltalán nincs. Az állami alkalmazottak számát drasztikusan csökkentik. 2015-ig a tervek szerint 120.000 közalkalmazottat terveznek elbocsátani 53 éves kor felett. 33 év szolgálat után minden közalkalmazottnak nyugdíjba kell vonulni a fizetésének a 60 százalékát kitevő nyugdíj mellett. Amennyiben munkát vállalnak, ez a 60 % is megszűnik.

Ilyen körülmények mellett az emberek tömegesen nem fizetik ki a számláikat , a fogyasztás csökken, üzletek bezárnak, a munkanélküliség növekszik. Májusban a hivatalos  munkanélküliségi ráta 16,6 % volt, ami 10 százalékkal magasabb, mint 2008-ban. A fiatalok körében a munkanélküliség 40 %. De a tényleges  munkanélküliség valószínűleg sokkal magasabb. A szociális, gazdasági és politikai krízis megrázta a nemzeti egészségügyi szolgáltatást is. A kórházak és intézmények költségvetését átlagosan 40 százalékkal vágták vissza. Sok beteg nem tud ellátáshoz jutni, sokan már meg se próbálják. A drága, különleges, de nélkülözhetetlen gyógyszerek térítését megtagadják,  mert a betegbiztosítási pénzek nem folynak be. A szívbetegek valamint az elmebetegek száma drámaian megnőtt. Egészen új keletű felmérések kimutatták, hogy a megnövekedett stresszhatás, a kifizethetetlen adósságok és tartós munkanélküliség, depresszív rendellenességeket szül, ami az öngyilkosságok számának a növekedéséért felelős. A parlamentben is felvetett téma az öngyilkosságok 25 százalékos növekedése 2009 és 2010 között, amit egy további 40 százalékos növekedés követett 2011 első felében. A The Lancet-ben megjelent jelentés szerint a prostituáltak száma riasztóan megnőtt, és vele együtt a HIV fertőzések és egyéb nemi betegségek. A hajléktalanok száma soha nem volt ilyen magas, és már nem csak alkoholistákra, drogosokra korlátozódik. A vizsgálatok szerint, elsősorban a mérsékelten szegényekre vár ez a sors.  

A hagyományosan szoros családi kapcsolat a ránehezedő nyomás alatt, botladozik a lecsökkent jövedelem és az összeomló jóléti állam miatt. Akiknek van lehetőségük elhagyni az országok, azok mennek. Az otthon maradottak lehetőségei erősen le vannak határolva. Sok idős embert a családok  visszavesznek az öregek otthonából, hogy ezzel is megtakarítsanak havi 300-400 Eurót. A meleg étel osztogatásnál, hatalmas tömegek állnak sorba. A hirtelen elszegényedés jelei mindenütt megjelennek.

Mielőtt összeomlik egy társadalom, bármelyik társadalom, a fentiekben olvasható jelenségekkel kell számolni. Ha ez nálunk is bekövetkezik – amire nagyon jó esélyünk van – akkor már felesleges lesz azt kérdezni, hogy kinek köszönhetjük.

A poszt alapját képező eredeti beszámolót Olajos Tibor küldte át.

__________________________________________________________________
__________________________________________________________________
__________________________________________________________________

180 gondolat erről: „(694) A görög példa

  1. „Az állami alkalmazottak számát drasztikusan csökkentik. 2015-ig a tervek szerint 120.000 közalkalmazottat terveznek elbocsátani 53 éves kor felett. 33 év szolgálat után minden közalkalmazottnak nyugdíjba kell vonulni a fizetésének a 60 százalékát kitevő nyugdíj mellett. Amennyiben munkát vállalnak, ez a 60 % is megszűnik.”

    Ezt nem értékelném negatívumként. Az illető 53 éves kora után nem kell egyáltalán dolgozzon amennyiben elfogadja egykori fizetése 60%-át. És ehhez hozzá kell tegyem, hogy ez már nem munka jellegű jövedelem, tehát valószínű, hogy a reáljövedelme kevésbé csökken. De ha ugyanúgy adózik, akkor is jobban jár, mintha simán utcára tették volna ahogy az a versenyszférában normális.

    Az is teljesen természetes, hogyha később sikerül állást találjon, akkor megszűnik ez a támogatás.

    Magyarországra tekintve hasonló a közalkalmazotti helyzet. Egyes területeken 2-3-szor annyian végzik el azt a munkát, amit a versenyszféra munkaszintjén el kell végezni. Ez nagyon sokba kerül. Rengeteg közalkalmazott egyszerűen alkalmatlan arra, hogy a versenyszférában dolgozzon, jellemzően sohasem dolgoztak ott. (Családi példát is tudok, nem kell rögtön okádni.)
    A probléma emiatt az, hogy a közalkalmazotti állások egyfajta nyugdíj- vagy segélypótlóként viselkednek. Igen ám, csakhogy ez egy nagyon drága segély.

    A rendszerváltás óta kizárólag fűnyíró elv szerinti elbocsátások voltak, és soha nem jutottak oda a dolgok, hogy bármelyik kormány érdemben vizsgálta volna a közalkalmazotti munka valós hatékonyságát. Elég bemenni egy okmányirodára (akár a központiba is), és látható az a bicskanyitogató munkamódszer, ahogy dolgoznak:
    – Zárás (a munkaidő vége) előtt fél órával akkor is bezárnak, ha mindenki reárne még 1-2 ügyfelet fogadni fél óra alatt. Számítógépek ilyenkor már kikapcsolva vannak, az alkalmazottak nagy része már nem is ül a helyén. (Minek is, hiszen senkit nem fogadnak.)
    – A munkafolyamatot remekül megalkották. Mire az ügyfél sorrakerül nagy nehezen, 3-5 perc alatt kiderül, hogy kell még egy csekket befizetni, el kell menni lefeszegetni a rendszámot, stb. 10-20 percig várja vissza az ügyfelet ahelyett, hogy közben 2-3 másik ügyfelet is útjára indítana, és úgy folytatná az elsőt. Közben csak az látszik, hogy üldögélnek a helyükön, és megy a traccsparti. Már te érezheted rosszul magad, mikor visszaérsz, hogy félbeszakítod őket.

    Ebből józan ember rögtön azt szűri le, hogy ezek ott nagyon ráérnek, ezen a munkahelyen semmi sem számít. Egy ilyen bosszankodás után már drukkol az ember, hogy végre szervezzék át az egészet. Nézzen már ki úgy, mint egy rendes munkahely.

    Ez nálunk is tömeges elbocsátás lenne. Mivel csak a versenyszféra nyúzása folyik, nincs új munkahely. Paradigmaváltás kell az államháztartásban és a gazdaságpolitikában.

    Nézhetjük Szlovákiát, ahol az állami kiköltekezés 5x% helyett 3x%. A kedvezőbb adórendszer miatt rendeteg tisztán magyar vállalkozás már áttelepedett. Mire várnak mág a kormányok? Míg az összes elmegy? Akkor miből fognak költekezni?

  2. 2:
    Ilyen lektorom van. El fogom bocsátani, különben is elmúlt 53 éves. 😀

  3. 1.d311c

    „Paradigmaváltás kell az államháztartásban és a gazdaságpolitikában”

    Ez igaz.
    De mi legyen az új paradigma?
    A versenyszféra beszűkült, már nem tudja eltartani a teljes népességet. Ami most megy az az, hogy az erősebb országok elszívják a munkalehetőségeket a gyengébbektől, aztán lebasszák őket hogy lusták. De előbb-utóbb a nagyokat is eléri a végzet, mert a fogyasztás általános csökkenése náluk is kifejti a hatását.

    Azt mindenki érzi, hogy alacsonyabb kényelmi szinten alacsonyabb fizetésekkel még szépen el lehetne éldegélni, de nincs az a politikus aki ezt zászlajára tűzve választást nyerne.

    Azt sajnos még kevesebben merik nyíltan vállalni, hogy egy-egy ország kamatfizetési kötelezettsége a bankok tiszta nyeresége, és hogy milyen demokratikus rendszer engedte ezt ideáig.

    Úgy tűnik, hogy a jó „reálpolitikustól” azt várja el a tájékozott polgár, hogy csináljon úgy mintha a pénzügyi rendszer pompás lenne, és a gazdaság egyéb területén kell csak karcsúsítani.

    Tehát mindenki látja az elefántot a szobában, de senki nem akar róla beszélni.

    Valahogy úgy hogy van egy nagy lyuk az autó benzintartályán, de arról nem szabad beszélni, ellenben az autó utasai azon tanakodnak, hogy mi a jobb a fogyasztáscsökkenés elérese érdekében, lassabban haladni, vagy áramvonalasabbá tenni az autót, esetleg megállni és kicserélni a levegőszűrőt…

  4. 4: „Azt mindenki érzi, hogy alacsonyabb kényelmi szinten alacsonyabb fizetésekkel még szépen el lehetne éldegélni,”

    Egyrészt nem mindenki érzi, másrészt nyilván nincs is így. Gazdasági rendszerünk az örök növekedés illúziójára állt át, de az erőforráskimerülés miatt még a stagnálás se tartható. A fogyasztáscsökkenés miatti munkahelycsökkenés által okozott fogyasztáscsökkenés egy ördögi örvény.

    „Azt sajnos még kevesebben merik nyíltan vállalni, hogy egy-egy ország kamatfizetési kötelezettsége a bankok tiszta nyeresége, és hogy milyen demokratikus rendszer engedte ezt ideáig.”
    Persze, mert a kamathatalom saját helytartóit rakja a bajbajutó országok élére, tehát egyelőre a PÉNZ nem hagyja, hogy politikusok leleplezzék rabló jellegét.

  5. 1:
    Teljesen egyetértek. Sosem a bevételekkel van gond a kormánynál. Pont az ilyen pontokon ömlik a kukába a rengeteg pénz.

    Gyerekkoromban a felnőttek nagy része valami normális termelő munkát végzett, terméket állított elő vagy hasznos szolgáltatást nyújtott. Ma az ismerőseimnek csak egy töredéke végez ilyen munkát. A nagy részük papírtologatást végez valami állami szervnél vagy „pénzügyi intézetben”. A hasznos munkát végző emberek száma drasztikusan lecsökkent. Van rendőr ismerősöm is, aki már alig várja, hogy az íróasztal mögül 42 évesen nyugdíjba menjen 300 ezer forintos nyugdíjjal.

  6. 4.Attila (PV)

    „De mi legyen az új paradigma?”

    Az új paradigma, hogy nem lesz új paradigma. Viktorunk tovább makacskodik, folytatja a szabadságharcát a „megátalkodott nyugattal”.
    Ugrik a megállapodás az IMF-fel, de orbánnak valahonnan pénzt kell újból einstandolnia, félreállítja Simort és lenyúlja az MNB-t. A devizakötvényeket vagy nem fogják tudni eladni, vagy irtó magas kamattal.
    Aztán megindul a forint elleni külső spekulációs támadás, az MNB nem tudja megvédeni a forintot, ez nagymértékű inflációhoz vezet, csökken a fogyasztás, tovább hanyatlik a gazdaság, nő a munkanélküliség (nagyarányú elbocsátások a közszférából), és ez mindaddig megy, ameddig el nem érik a fizetésképtelenséget. És ekkor jön az ÁLLAMCSŐD. Ami meg utána jön…

    Vagy ez lenne az új paradigma? 😮
    Sajnos van valószínűsége. 🙁

  7. 7. firefly

    Persze, lehetne másképp is.
    Elfogadnánk a jó tanácsot, az IMF törődő simogatásai mellett betartva minden egyes szabályt, elvárást, csontig benyalva mindenkinek aki kéri, talán még jövőre beelőzhetnénk a görögöket államcsőd ügyileg !

    Meg kellene tanulni:
    Sem a hála, sem a büntetés nem közgazdasági fogalom.
    A tőzsdespekuláns ott nyer ahol tud. Az IMF pedig neki készíti elő a terepet. Bajnai alatt is megtámadták a forintot, pedig neki tényleg az IMF fogta a kezét. Egyszerűen csak azért mert lehetett, kiszippantottak néhány milliárdot az országból.

    Az MNB meg tényleg az „ellenség keze” nem független, hanem az ECB fiókja.
    Az a dolga, hogy a forint ruhába öltöztetett euróra rárakjon néhány százalék kamatot, ami szép és folyamatos bevételt biztosít a csókos spekulánsoknak. Ja igen, meg hogy NE BOCSÁJTSON KI PÉNZT, mert ugye az lenne egy valódi nemzeti bank szerepe… Mert ugye egy Nemzeti Bank ne álljon idegen hatalmal szolgálatában.

  8. 8. Attila (PV)

    Te totálisan rosszul látod a helyzetet !!

    „Elfogadnánk a jó tanácsot, az IMF törődő simogatásai mellett betartva minden egyes szabályt, elvárást, csontig benyalva mindenkinek aki kéri, talán még jövőre beelőzhetnénk a görögöket államcsőd ügyileg !”

    ??????????????????? 😮

    Amit itt írsz, az logikátlan hülyeség (!!), már elnézést. Ha NEM VALÓSUL MEG az IMF megállapodás, akkor LESZ ÁLLAMCSŐD !

    Ez az IMF ellenes fóbia a részedről BETEGES. 😛

    http://nol.hu/kep/756703

    firefly! Egy kicsit finomabban fejezd ki magad, ha személyt kritizálsz. – Tibor bá’

  9. 10:
    Attilát Vallásos szinten megtérítették, és ő úgy hisz benne, mint az ókori szentek. Az pedig köztudott, hogy a hívőket meggyőzni nem lehet. Érdekes jelenség nála, hogy soraival ellenkező TÉNYEKET átugorja, nem veszi észre. Pl. nyomatékosan megírtam, hogy pillanatnyilag az IMF-nek kisebb megszorítás is megfelelne, mint amit Orbán magtól tesz. Ezen átlép és nyomja tovább a szövegét. Arra is rámutattam, hogy az IMF kamatláb még fele sincs a szabad piacinak. Erre a válasz, de a hozzá csatolt feltételek! Amiről már tudjuk, hogy fele az orbáninak, de ő tovább nyomja. Szóval reménytelen. Engem már csak az érdekel, ha Orbán megöldi az anyját, azt hogyan fogja Attila megmagyarázni? 😀

  10. Tibor bá’, igen olvastam ezeket, amit leírsz. De azt nem tudom, hogy Attila hogy gondolja M.ország pénzügyi helyzetét jövő tavasszal (3-4 hónap múlva), ha az IMF-fel nem tud a kormány megegyezni. Az MNB lenyúlásával ideig-óráig el lehet tolni az államcsődöt, de ha ezt orbánék megteszik, akkor ahhoz az EU/ECB/piacok/befektetők mit szólnak? Mit lépnek rá? Gondolom aggódva figyelnék és nagyon elbizonytalanodnak majd, ha ez bekövetkezne.
    De akkor orbán hogy akarja megoldani az ország finanszírozását? Ez szerintem most a legfontosabb kérdés, és az idő nagyon gyorsan fogy, hamar itt a tavasz, le fog járni X millió eurós államkötvény, azt miből fizetik ki?
    És ha a magyar (bóvlikategóriájú) papírokat egyáltalán nem fogják megvenni kétszámjegyű kamatra sem, mert ez idő tájt nem csak mi kínáljuk majd a portékánkat, akkor miből fizetik a közszférát, nyugdíjakat, stb,stb.?
    Erre Attilának mi az elképzelése ?

  11. 4: Paradigmaváltás kell az államháztartásban és a gazdaságpolitikában:

    A gazdaságpolitikát már sokszor kiveséztük, és tudjuk, hogy Orbáné jelenleg tuti bukó. Erre nem vesztegetném a szót most újra.

    Az államháztartásban arra gondoltam, hogy igenis közelíteni kellene a versenyszféra hatákonyságát. Azaz:
    – Nincs nyugdíjas állás (azaz ahova egyszer bejutok onnan mehetek nyugdíjba – és nem az, hogy ne alkalmazzanak esetleg nyugdíjasokat)
    – Optimális munkamódszerek alkalmazása: pl. holtidőben tessék a következő ügyféllel foglalkozni.
    – Annyi alkalmazott legyen, amennyien az adott feladatot el tudják megfelelően és optimálisan látni. Azaz el kell bocsátani a felesleget.
    – Ne legyen asztalszorítói munkakör.
    – Munkaidőt ki kell tölteni.

    Egyébként egy pozitív fejlemény volt az utóbbi időben: a kormányablakos rendszer. Megnövelt ügyfélfogadási időkkel, hogy a dolgozók ne szabadság alatt kelljen elmenjenek ügyintézni. Más kérdés, hogy mennyire működik, és a háttérben a hatékonyság nyilván maximum ugyanaz, mint korábban.

    És persze ha már van E-Magyarország, akkor szeretnék valóban ügyintézni rajta. Az internet nem csak időpontfoglalásra jó. Én például szavazni is szeretnék rajta – megfelelő biztonsági garanciákkal természetesen.

  12. „Jegybanktörvény után: 315 felett az euró
    2011. december 30., péntek, 14:06

    Reggel óta több mint négy forintot gyengült a forint árfolyama az euróhoz képest. Ha csak egy pillanatra is, de megközelítette a történelmi csúcsot, 317 felett is járt a kurzus.

    Délután kettő órakor egy euró 315 forintot ért, egy dollár pedig 243, egy svájci frank 259 forintot.

    A forint árfolyama az után szakadt át, hogy a parlament elfogadta a jegybanktörvényt. A piaci szereplők ugyanis ezt úgy értékelik, hogy az IMF-EU delegációja nem fog tárgyalni egy esetleges hitelszerződésről.”

    Gratulálok a „szabadságharchoz”, csak így tovább fidesz! 😮

  13. 12. firefly

    Értem én, hogy egyszerűbbnek tűnik elleállás nélkül politizálni, mindenben kielégíteni az aggodalmaskodó és ideges „befektetőket”.

    De a rideg valóság az, hogy pontosan ezeknek az érzékeny befektetőknek, vagy a „piac”-nak nevezett pár tucat hipermilliárdosnak a tevékenysége miatt van gyakorlatilag az összes rákfene a klímaváltozástól a környezetszennyezésen keresztül a konzumidiótizmoson át a jelenlegi gazdasági válságig.
    Abban is szinte mindenki egyetért, hogy ennek összeomlás lesz a vége, legfejjebb a sorrendbe lehet beleszólni, hogy kit mikor ér el.

    Én személy szerint nem értek egyet azzal a filozófiával, hogy harc helyett etessük a krokodilt, hogy minket egyen meg utoljára.

    Sajnos a „piac” egyre aggresszívabban próbálja megszerezni a szikásos adagját… Pár éve még elég volt az ázsiai megaz európai munkabér közötti különbség… Ma már a teljesen „felesleges” nyugdíjrendszert meg az egészségügyet kell felszámolni, hogy étvágy kielégüljön.

  14. 9: firefly,

    Ha végignézted volna az IMF fejlődését Bretton Woodstól napjainkig, akkor világosan látnád, hogy mára hová jutott — illetve milyen mélyre süllyedt — ez a szervezet (a Világbankkal egyetemben).

    Az első időben az önálló nemzetgazdaságok pénzügypolitikáját volt hivatott stabilizálni és segíteni, de miután a nemzetközi pénzoligarchia, és maga a tőke is túlnőtt a nemzetállami kereteken, a fenti szervezetek egyre inkább pénzbehajtóként és ellenőrként működnek — a kormányok felett.

    Segítségükkel tudnak a neokon, ballib meg anyámkínja bajkeverők (a piacok) spekulálni a bolygón, de különösen Latin-Amerikában, Kelet-Európában, és Afrikában. (A recept mindenhol ugyanaz: korrumpálható belső erők segítségével visszafizethetetlen adósságspirált gerjesztenek, utána meg kényszerprivatizáltatják a kiaknázható természeti kincseket és a gazdaságot.)

    Sajnos sok választásunk nincs: ha elfogadjuk a ‘segítséget’, akkor tovább szívják a vérünket; ha meg elutasítjuk őket, akkor állandó leminősítésekkel és a forint árfolyamának manipulálásával be tudják dönteni az egész gazdaságot.

  15. 15.Attila

    Ahogy Tibor bá’ is említette, téged nem lehet meggyőzni olyan dolgokról (realitásokról), amelyek a kőbe vésett nézeteiddel ellentétesek. Utoljára írom le, hogy az országnak CSAK AZ IMF-fel VALÓ MEGEGYEZÉS a JÁRHATÓ ÚT ! Ezt Orbán nem látja be, ami előbb-utóbb államcsődhöz fog vezetni, ahogy te is írod:

    „Abban is szinte mindenki egyetért, hogy ennek összeomlás lesz a vége, legfejjebb a sorrendbe lehet beleszólni, hogy kit mikor ér el.”

    Hát minket elég hamar, én fél évnél többet nem adok a bekövetkeztére. De valószínű, hogy hamarabb. Aztán az abból való kilábalás kőkemény, áldozatokkal teli lesz.

    „Az IMF-megállapodás elmaradása esetén fölgyorsulhat az összeomlás, nagy recesszió következhet be, a forint akár 350-ig vagy 400-ig is elszállhat az euró ellenében, a kamatok pedig az egekbe szökhetnek. Ez elviselhetetlenül nagy megterhelést jelentene a már ma is a tűréshatáron lévő lakosságnak, ám lehetséges, hogy egy ilyen tisztítótűz után nagyobb esély lenne valódi szerkezeti reformokra, és hamarabb megindulna valamiféle kibontakozás.” (napi.hu)

    Hát hajrá, nem kell az IMF megállapodás, próbálkozzunk önerőből. 🙂

  16. 16.Mvm9

    „ha elfogadjuk a ‘segítséget’, akkor tovább szívják a vérünket”

    Én ezt így mondanám: ha elfogadjuk a ‘segítséget’, akkor megússzuk az államcsődöt.

    „ha meg elutasítjuk őket, akkor állandó leminősítésekkel és a forint árfolyamának manipulálásával be tudják dönteni az egész gazdaságot.”

    Szerintem: ha meg elutasítjuk őket, akkor nem ússzuk meg az államcsődöt.

    E van. 🙂

  17. 17:
    Elég jól szoktam érzékelni a helyzetet, érdemes megfigyelni miket írok. Attiláról valami olyasmit írtam, hogy úgy hisz és viselkedik, mint az ókori szentek. Azok a szentek a hitükért nártírhalált haltak. A mágja meggyújtása előtt még megmenekülhettek volna, ha megtagadják hitüket, de inkább elégtek. Attila szavaiból pontosan ez érződik ki. Csak, amíg a szentek a hitükért csak önmaguk haltak meg. Arttila elvárja 10 milliótól, hogy vele együtt dögöljeneke meg.

    Végszónak csak ernnyit. Az IMF a stratégiáját az emberi gyengeségre alapozza. Minden politikai vezető korumpálható. Én azt állítom, hogy a helyzet mindenképpen reménytelen az emberi természet miatt. De, ha ezt nem fogadjuk el – már csak a vitatkozás kedvéért se – akkor nem az IMF-et kell szidni, mert előre lefektetett játékszabályok szerint, kiszámíthatóan működik. Hanem a politikusainkat kell(ene) megválogatni, hogy ne kerüljön az ország adósságcsapdába. Az összeomlást nem kerüljük el, de Attila inkább az IMF-et szidja, mint breismerné, hogy Orbánnak nagy volt a nemzetmentő pofája és mindent elbaszott. Persze, aki a helyében lenne az is elbaszta volna, csak annak hatása később ért volna minket, meg aztán kevésbé és késöbb lett volna fájdalmas, mert a gazdagok jobban adóznának, stb. De Orbán apánkat nem szabad kárhoztatnuk, mert a hitvilágukba nem fér bele. Azt is írtam márt, hogy nem előnyös elsőnek lenni a szarban, de ez se számít. Remélem, hogy Attila a privát életben is így gondolkozik, mert akkor totálisan életképtelen és hamarosan meg fogja kapni a „jutalmát”.

  18. 19. Tibor bá’

    Szerintem nem kell sokat várni a „válaszokra”, januártól szerintem felgyorsulnak az események, a piacok lépni fognak, ami nekünk nem lesz kellemes. Az EU-IMF kivár, nem ők vannak sz@rban, hanem mi, miért ők izgatnák magukat. És szerintem az se érdekli őket, ha Magyarország bedől, ez egyedül csak Ausztriának lesz rossz.

    „Az új jegybanktörvény elfogadása után arra számít a Nomura, hogy az IMF-EU tárgyalódelegáció nem fog visszatérni Budapestre, hogy hivatalos egyeztetéseket folytasson egy esetleges új hitelről mindaddig, amíg a kifogásolt törvényeket vissza nem vonja a magyar kormány.”

    Hát a kormány és főleg Orbán SOHA nem fogja visszavonni a nagy sebtiben átrugdosott törvényeket.

    „A tervek szerint január elején megkezdődnek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) a tárgyalások, amelyek fontosak, de nem húsbavágóak – mondta Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A miniszterelnök az interjúban kijelentette azt is, hogy a magyar jogalkotásba senki sem szólhat bele, nincs olyan a világon, aki megmondhatná „a magyar nép választott képviselőinek, milyen jogszabályt alkothatnak és milyet nem”. ”

    Egyrészt január elején nem fognak megkezdődni a tárgyalások az IMF-fel, másrészt Viktorunk ragaszkodik a ‘szabadságharcához’. 😀

  19. 20:
    Ha jól emlékszem Simicska úr szavaira „hülyéneke lenni állampolgári jog”.

    Ami most vár ránk, azért kár volt rendszert váltani 89-ben. Sose hittem volna, hogy egyszer még örülni fogok, hogy februártól a 80. évemet fogom taposni.

  20. A posztban a „görög” kifejezést cseréljétek „magyarra” aztán nagyjából belátható, hogy nem kell félni görögország sorsától, mert már abban vagyunk, sőt rosszabban.

    Az állandó Orbánozásnak meg semmi értelmét nem látom. Nap mint nap ezzel szembesülök, az mszp-sek, jobbikosok, lmp-sek mind orbánt szídják, itt is minden nap ezt olvasom.

    Sokszor elgondolkodom, hogy ha ennyien utálják Orbánt, akkor ki a tököm választotta meg?

    Amúgy nincs már jelentősége. Ezt a rendszert felesleges tupírozni, úgy is megy a süllyesztőbe. Így vagy úgy, de megy.

    Ettől az MNB tartalék lenyúlástól meg a falnak tudok futni. Aki ezt leírja nincs tisztában dolgokkal.

  21. Tibor Bá, és mindenki:
    Én éltem Görögországban 3 évet. Amit most elmondok azok a saját bőrömön észlelt tapasztalatok és habár mindenki csak nevetett azon 2006-ban amikor azt mondtam előbb utóbb egy ország így csődbe megy érdekes módon csak 3-4 évet kellett várni arra, hogy ez bekövetkezzen. Hogy miért nem ment csődbe azt most hagyjuk. Nyilvánvaló hogy a csődtől való megmenekülés teljesen mesterséges volt . Vegyünk egy átlagos induló vállalkozást. 2006-ban kezdtem együtt dolgozni 2 görög úriemberrel. Egészen addig amíg odakerültem gyakorlatilag amatőr módon haveri alapon mentek a munkáik. Online és reklám, Gagyi és szedett vedett megoldások, szakértelem teljes hiánya. 1000 Eurós fizetést kaptam, bejelentés minimálbérre. Több mint 7 éves tapasztalattal rendelkezdtem akkor Nemzetközi ügynökségeknél. Én voltam a cég kabalafigurája, az ügyfelek hanyatt estek a munkáimtól. A problémák: Iszonyú magas árat kezdek az ügyfelek felé erőltetni, miközben az ügyfelek ezt az összeget úgy próbálták kompenzálni, hogy mindenbe beleszólási jogot éreztek, többszörös köröket futottunk. A bevételek nem lényegi (eszköz, háttér munkaerő) és más megtakarítást célzó dolgokra (kávéautomata, ivóvíz, főzőlap) mentek ell hanem Boss öltöny, Suzuki Grand Vitara, Santorini nyaralás, és had ne soroljam még milyen rongyrázó dolgok. 2008-ban megpályáztak valami 30000 eurós hitelt, 5%-os részesedést ajánlottak fel egy újonnan alakuló cégben. Akkor én erre azt mondtam nem, köszönöm. én mindössze 2% ot kérek a tiszta profitból, és 1700 Eurós fizetést bejelentve, Valamint azt, hogy fennmaradó 3%-ot a profitból garantáltan beruházásra költjük. Tárgyi eszközökre, rajztáblára, nyomtatóra, stb. stb… Azt is leszögeztem, hogy nem vagyok hajlandó 5%-ot vállalni a 30000 Eurós hitelből, és nem értek egyet azzal sem, hogy 15000 Eurót invesztálnánk egy új puccos irodára aminek a havi költségei szintén nagyjából két-három alkalmazott fizetését megközelíti. Úgy éreztem, hogy a pénz baromira nem olyan dolgokra megy el, ami pénzt hoz, hanem inkább csak a látszatot, a mókusvakítást szolgálja. Habár én voltam a kreatív és nem a pénzügyi szakember, érdekes módon a könyvelő szintén aggódott ezektől a beruházásoktól. Ráadásul rengeteg volt a szürke bevétel és kiadás is. Megjegyzem, hogy ugyanezeket a dolgokat láttam az ügyfelek oldalán is. Tehát azt kell, hogy mondjam Görögországban nem csupán az elcseszett vezetés, de bizony az emberek észnélküli költekezése a rongyrázásra vásárolt, hitelből finanszírozott dolgok, az egész életvitelük nagyban hozzájárult ahhoz aminek most a kárát szenvedik. A baj csak ott van, hogy bizony ez nem volt általános görögországban. Volt egy jelentős réteg aki ezt nem engedhette meg vagy nem is engedte magának. És sajnos ennek a következményét viszont ők is ugyanígy nyögik most.

  22. 18: firefly,

    Orbán és az ő szabadságharcának hisztizése helyett, nem kellene azon elgondolkodni, hogy biztosan jó nekünk az, ha attól a szervezettől függünk továbbra is — és újra meg újra –; akinek nem kevés köze volt a pénzügypolitikánk eltorzításához és a gazdaság szétzihálásához? Úgy gondolod, hogy az a helyes út, amit te ‘az államcsőd elkerülésének’ látsz? Nem egyre lejjebb és lejjebb taszít minket a mocsárba?
    Ha még Dél-Amerika is erőt vett magán, és elkezd kimászni a sz@rból, akkor nekünk nem kellene legalább megpróbálni?

  23. 22:
    Nem ártana, ha végre megértenéd, hogy én nem utálom Orbánt. Orbán egy jelenség, ami káros a nemzetnek és azért van róla naponta szó, mert az a világsajtó, amelyikben Magyarország évente kétszer jelenik meg apró betükkel, most nap mint nap rólunk vezércikkez.
    Különben pedig hadd idézzem Villont:

    Most, hogy a bitó árnyékában állok,
    a parlament eszéhez apellálok.
    Mert jogában áll minden féregnek, dögnek
    védekezni, ha életére törnek,
    a kutya vonít, a kígyó sziszeg,
    a farkas üvölt, s ebben a hideg,
    tetves ketrecben, ahová bezártak:
    csak én, csak én fogjam be a pofámat?

  24. 22.Curix

    „Ettől az MNB tartalék lenyúlástól meg a falnak tudok futni. Aki ezt leírja nincs tisztában dolgokkal.”

    Hát akkor figyelj:

    „Ezért amikor az IMF, illetve az EU figyelmeztetéseket küld a kormánynak, feltételeket támaszt a tárgyalások folytatásához, nem gondolhatjuk azt, hogy ezzel bizonyosan sikerül asztalhoz kényszerítenie a magyar kormányt. Annyira mást gondolnak a világról. Egy-két keményebben megütött hang nem fogja feltétlenül térdre kényszeríteni Orbánékat.

    Az ő szemük előtt az a négymilliárd euró lebeg, amit valahogyan be kell hozni a magyar államkincstárba. Akár IMF-fel, akár nélküle. És itt jön a képbe a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank trezorjában pihen nagyjából 35 milliárd euró értékű devizatartalék. Karnyújtásnyira, ami elég bosszantó lehet.

    Amennyiben Orbánéknak sikerül elég közel férkőzniük a devizatartalékhoz, könnyű szívvel mondanak nemet a valutaalapnak. Mivel az óra ketyeg, erre nem sok idejük, mindössze két hónapjuk maradt. A dolgukat már megkönnyítették, a tartalékhoz vezető útból el sem kell takarítaniuk Simor Andrást. Az MNB vezetője elszántan harcol a kormányzati befolyás növekedése ellen, de a jegybanktörvény módosítása úgy csoportosítja át a feladatokat a monetáris tanács és a jegybank belső szervezetei között, hogy az elnök szerepe egyre inkább háttérbe szorul. El sem kell tehát mozdítani Simort, más csatornákon keresztül fognak hozzáférni a tartalékhoz.”

  25. „Az EU felfüggesztené Magyarország szavazati jogát?
    A Corriere della Sera szerint Orbán Viktor megfojtja a sajtót és félelmet kelt Európában, az alapvető jogok lábbal tiprása miatt pedig az Európai Parlamentben vizsgálat indul szavazati jogának felfüggesztésére.

    {….}

    Ha ez nem lenne elég, az Európai Parlament ráadásul vizsgálatot indít, hogy a lisszaboni szerződés 7. cikkelye alapján felfüggessze Magyarország szavazati jogát az alapvető jogi normák megsértése miatt – ahogy azokkal az országokkal teszi, amelyek nem tartják tiszteletben a szabadság, a demokrácia, az emberi jogok és a jogállam szellemiségét – állítja a Corriere della Sera anélkül, hogy az EP-vizsgálatról származó információ kapcsán jelezné, kire hivatkozik.”

    A nemzetközi helyzet egyre fokozódik. 🙂
    Az élet nem habostorta. 😀

  26. Nem értem! Melyik rosszabb, vagy jobb?
    A Görögök csinálják rosszul, hogy birka módra elfogadják az EU által odaküldött helytartó érzelmektől mentes törvényeit( amibe akár bele is rokkanhatnak a görög emberek)?

    Vagy Orbán, aki demokratikusan került hatalomra és próbál az IMF és a külföldi bankdiktatúra ellen a Magyar érdekek mellett politizálni?

    Ha a saját utunkat járjuk, akkor a bankdiktatúrák sikítoznak és próbálják leértékelni a Forintot ezzel nyomást gyakorolni a Magyar vezetésre.
    Ha az IMF előírásait követjük, illetve az IMF jelöl ki nekünk miniszterelnököt és kormányt, akkor az általuk meghozott törvények sokkal rosszabbak lesznek, mint O.V. és kormányának jelenlegi törvényei. Azok minimum oylanok lesznek mint a Görögöknél most.

    Na mi a jobb? Aputól egy atyai szertő és nevelő pofon, vagy egy idegentől sok hatalmas érzékelten botütés, amitől garantáltan vért hugyozunk?

    ???

  27. 27. firefly

    Ehem…
    És ez a szavazati jog elvesztése úgy őszintén, mennyiben befolyásol bármit is?
    Ha az ország a saját útját akarja járni, akkor beverik a pofáját, ha meg a kórusban vinnyog akkor meg mi értelme van?

    A jogállamról, meg a demokráciáról beszélni szerintem orbitális pofátlanság, akkor amikor a senki által nem választott bankok felülírnak mindenféle más politikai és gazdasági rendszert, amit választott politikusok hoznak létre.

    Az IMF egy magánbank, amelyik erős országok korrupt politikusait használja gyenge országok korrupt politikusainak befolyásolására az adósságspirál kialakítására és fenntartására.
    A briteknél az IMF azzal kampányol (mert azok húzódzkodnak) hogy az IMF még mindig nyereséget hozott a befektetőinek.
    Azaz elsőrendű kockázatáthárítási képességei vannak.
    Még válság idején is.

    Ennek pedig csak a szociális rendszer beáldozása lehet az ára.

    Szerinted miért tiltották be úgy egy hete, hogy országok bilaterálisan kisegítsékegymást?
    Miért nem adhatja az állam a a segélycsomagot egyenesen a kívánt területekre, miért kell ehhez a bankot igénybe venni, akik rögtön meg később is lenyúlják a sápot?

  28. 28.-29.

    FÖLADOM !

    „Ha az ország a saját útját akarja járni, akkor beverik a pofáját, ha meg a kórusban vinnyog akkor meg mi értelme van?”

    HÁT AKKOR JÁRJUK A SAJÁT UTUNKAT IMF, EU NÉLKÜL, LÉPJÜNK KI AZ EURÓPAI UNIÓBÓL, ÉS UGORJUNK BE A SZAKADÉKBA.

    MERT TI (Curix, Attila (PV), dr. Kardos, STB.) EZT MONDJÁTOK. TAVASSZAL, VAGY LEGKÉSŐBB NYÁRON AZ ORSZÁG A SZAKADÉK MÉLYÉN FOG FEKÜDNI, EGY NAGY CSŐDTÖMEG LESZ, HÁLA NAGY VEZÉRÜNKNEK orbán viktornak.

    Ezzel részemről a dolgot lezártam, az idő úgyis eldönti mi lesz.

  29. 23. Csókacsalád: ha csak 3 évet éltél is itt, de nagyon jól látod. És ahogy írod, sajnos nem mindenki engedhette meg magának, de most mindenki nyög. Kicsire bontva: majdnem minden családban van hitelfelvétel, mert ezt annyira felerősítették, hogy jobb volt hitelt felvenni mint nem (adósságspirál?..). Ebből most nincs menekülés.

    Tibor bá ez egy nagyon szépen összefogott postbejegyzés, átveszem a blogomba utólagos beleegyezéseddel, természetesen az embereket ide írányítva az eredeti beíráshoz. Nekem már erőm sem volt egy ideje ezekről írni, a saját lelki békém érdekében..

  30. 31:
    Tőlem bármit át lehet venni, csak tessék jelezni a forrást.

    Kedves triumvirátus!
    Demagógok vagytok, pontatlanok, és tény elferdítők, ezen kívül megcáfolt téziseket gátlástalanul ismételgettek. Rontjátok a honlap minőségét, a hozzászólók reputációját.

  31. 28: vakok vagytok, ha nem veszitek észre, hogy Orbán most ezt az egyetlen esélyét játssza meg a ti hátatokon!
    Hogy kiadja magát IMF-ellenes Rákóczinak és fegyverbe-barikádra szólít majd titeket, hasznos idiótáit, hogy harcoljatok érte a gaz ellenség ellen. Végül talán hullahegyek lesznek, de azokon ő lesz a kakas.

  32. Én csak pár apróságot nem értek!!!
    Ha orbán bőven meglépi azokat a megszorítsokat amik az imf-nek kellenek akkor mért kínlódnak annyit! Mért nem írták már rég alá a dokumentumot?????? Megszorítás megvan, tehát a biztosíték megvan, hogy lesz pénz! Mi a fene kell még az imf-nek?????????????

    Az unió mért fél, hogy mi csökkentjük az mnb függetlenségét??? Önmagában ez az uniónak nem kell, hogy semmit se jelentsen!!!

    Nem akarok dem demagógnak tűnni, sem hívőnek, sem orbánpártinak tűnni, de nekem az a fura, hogy a külföld ennyire aggódik értünk!!!!!!!!
    Képzeljétek el, hogy bármelyik au tagállam meglépné, mondjuk a mnb és más akármi összevonását! Ki a fenét érdekelne itthon!!!! Akkor őket mért zavarja???

  33. 34: meg fogják lépni mindenhol. Orbán elmebaja, hogy akkor pofázik róla, amikor ő még nem lépheti meg. Aki kidugja a fejét a lövészárokból pergőtűzben, az mire számjthat?

  34. Igen pontosan énis ezt gondolom! Egy percig se érdekeljük őket! Csakhogy rossz példát mutatunk! Olyan ez mint 48-49! Az oroszok nem engedhették meg maguknak, hogy mi függetlenek legyünk!

    Van egy problémánk! Az államadósság! Visszafizetni nem tudjuk! Sokáig már a kamat fizetése se fog menni!

    Látottak alapján a kormány ezzel akar kezdeni valamit! Sajna elég rossz a bizonyítványuk!
    Eddig ugye belenyomták a mnyp -látszat semmi!
    Most elszórják még a devizatartalékot, majd ha kezükben a forintnyomtatás lehetősége, akkor valszeg nyomni is fogják! Inláció elenged! Pénz leront! Ém legalább is valami ilyen menetrendet tippelek!
    Hogy az adósságon fog-e segíteni ez, abban vannak kétségeim! ellemben mi leszünk az eu éléskamrája! Persze ez itthon nem lesz ám olyan jó móka! Lásd Argentína! A pénz elértéktelenedése miatt minden kaját kivitte külföldre, mert ott többet kaptak érte, otthon meg éhezés!

  35. Senkinek sem tűnik fel, hogy Orbán lépésről lépésre bevezeti a hadigazdaságot?
    Például: korlátozza vagy módosítja az ún. demokratikus intézményrendszer elemeit, az AB, LB, MNB működését; forrásokat von a kormány hatáskörébe; minden szinten és címen pénzt hajt be. Ezek az intézkedések csak együtt, egy rendszer részeként nyernek értelmet. A kérdés az, hogy mire megy ki a játék; mi célból koncentrálja az erőket? Lehet, hogy ezzel a háttérrel akar nekimenni a ‘piacoknak’ meg az IMF-nek — ha nem is nyíltan –, és már a kármentésre összpontosít?

    Tudom, hogy el lehet ezt intézni azzal, hogy elmebajos, meg kékre-zöldre veri a feleségét stb., ahogyan itt is folyik erről a hangos hiszti.
    De kell lennie egy hihetőbb magyarázatnak is, nem rántja szándékosan senki sem a szarosvödröt a fejére, ha éppen nincs vele egyéb célja.

  36. Mivel más is eltért – kissé – akkor én is kérdezek kicsit off-ot, habár a minap egyszer már feltettem a kérdést:

    Az a nyugat, aki eddig csak és kizárólag a saját érdekét nézve kirabolt és megnyomorított bennünket, aki álságos módon angyali ábrázattal erőszakolt le a torkunkon mindent, ami szinte csak az ő érdeküket szolgálta, most miért hinném el ugyanennek a nyugatnak, hogy – most jön a konkrétum – rossz az, ha MNB-t és a PSZAF intézményéket a magyar állam „összevonja”, közös felügyelet alá helyezi?
    Persze, elvonatkoztathatok a konkrét példától, és akkor egyszerűsíthetném a kérdést úgy, hogy eddig nem sok jó származott a nyugati ötletekből, pláne amit annyira erőltetnek, bármi is légyen az, akkor most…?

  37. …ja, Arwind a 34-ben már megkérdezte ugyanezt.

  38. Mindig a legegyszerűbb magyarázat az érvényes. Ez esetben egy igazán semmihez se értő, de rendkívül erőszakos, senkire se hallgató, saját mindenhatóságában hívő ember légbőlkapott improvizálásaival állunk szemben. Nincs mögötte semi racionális logika, csak hatalmas elhatározások, hogy minden hatalmat megkaparintson. Sztálin iparosítási ötletébe 20 millió muzsik döglött bele. Van erre példa.

    34:
    Orbán önérzete a kulcsszó. Könyörögjön az IMF, hogy felvegye a kölcsönt. Ezt akarja. És még el is érheti. Az IMF könnyen ki tudna baszni Orbábbal, de az egész ország fizetne érte, és a gazdasági összeomlásunk nekik nem üzlet. Vissza fognak jönni, fognak tárgyalni. És Orbánnak van B terve. Az MNB 38 milliárd € tartaléka. Nem Orbán fogja elrántani a Trabant kormányát, mert nem ő döglene meg, hanem a 10 millió. Az IMF kamion fogja elrántani a kormányt.
    Lehet velem fogadni. 😀

  39. 40: bammeg, Tibor bá, épp az járt a fejemben, hogy a szarosvödör önként fejrehúzásának bedobom Sztálin kolhozosjtását, erre megelőztél! 😀

  40. Index píkoilos fórumon feltett kérdésem, hátha ti is mondtok rá valami 🙂

    Van egy egyre erősödő vízióm, érdekelne hogy ti hogy látjátok ezt.

    A manyup és most becélzott mnb pénzek mellett, egyre több (benfentes) ember menti a pénzét külföldre (hogy ausztria velünk dől a bankjai miatt azt hagyjuk).

    OV minden erővel nyomja a devizakitettség csökkentését, a legújabb hogy a közalkalmazottak kapnak valami hitelt a kiváltásra (honnan, mennyit, milyen kamatra, stb még semmi infó nincs kb 1 hete van mindenkinek most jelentkezni).

    A 2-3 évre fixált devizatörlesztés is egyfajta átváltás mert a különbözet forintban gyűlik, a havi teher nem tud elszállni.

    Az IMF elutasítása után az MNB devizatratalékokat einstandolja abból kifizeti a deviza hiteleket, és utána forintot lenullázza (leinflálja mondjuk a századrészére). Most ne menjünk bele hogy ezt a világ/eu/unclesam nem engedi, megcsinálja a nyomoronc kétfelé néző haverjával.

    A pozitív külker mérlegre alapozva feltételezik hogy lesz bejövő energia meg egyéb szükséges import (minden megdrágul ezzel együtt), az export meg szárnyal. Azaz az eddig pluszos külker mérleg erősen plusszos lesz.

    Nyilván ezt követően kell 2-3 év mire a világ bizalma az új magyar fizetőeszközben helyreáll, utána van egy ideális államadósság mentes birodalma atyuskánknak.

    Mi történik közben a lakossággal itthon?
    Mi lesz a szegényebb, gazdagabb rétegekkel?
    Mi lesz a naturáliákban tartott felhalmozásokkal (ingatlanok, arany, cégek, részvények)?
    Mi lesz a forint/deviza adósságokkal és megtakarításokkal?

  41. #38
    Költői a kérdés; természetesen nem rossz, ha felelős kormány kezében van a pénzpolitika, a jegybank, a trezor kulcsa stb. A hangsúly itt a felelősön van, például aki el is tud számolni a rábízott javakkal.

    #40
    „Mindig a legegyszerűbb magyarázat az érvényes. Ez esetben egy igazán semmihez se értő, de rendkívül erőszakos, senkire se hallgató, saját mindenhatóságában hívő ember légbőlkapott improvizálásaival állunk szemben.”

    Ezek csak minősítések, nem magyarázat. Megszállottak vagytok. 🙂
    Ez a legegyszerűbb feltételezés. Tibor bá’

  42. Bár nem ebben a posztban tettem fel a kérdést, de még mindig nem érkezett rá válasz, pedig engem nagyon érdekelne.
    Megkérdem még egyszer:

    Mi történt a 2008-ben Gyurcsányék által felvett 20 milliárd eurónyi IMF-EU pénz sorsa, amit jövőre és még 2 évig nyögnünk kell?
    Tibor bá szerint Orbán elköltötte a Mol csomagra. Ok, az még 2 milliárdot sem tesz ki, de legyen. Hol a többi?

    Nem tudom, de mit számít? Ennél sokkal többet is elloptak a kormányok. Mit akartsz ezzel bizonyítani? Hogy Gyurcsány gazember? OK. és akkor mi van? Bele kell vezetni az országot a mocsárba? 2012-ről kell agyalnunk! Tibor bá’

  43. hmm. Nem értem a fidesznyikeket. Miért védik még mindig a pártjukat? Amúgy a többi is egykutya.

    Egypár dolog nekem szemet szúrt.
    – közoktatás szétbuherálása
    – egészségügy szakaszos, akarattal történő leépítése
    – rend- és katasztrófavédelem államosítása, illetve a rendvédelmi erők duzzasztása jelenleg is, emellett spec egységek létrehozása
    – munkavállalók jogainak teljes megnyírbálása
    – munkaadók egyre durvább helyzetbe hozása
    – a külfölddel, az ájemeffel, meg a tököm tudja még kivel az állandó szembemenés
    – a bankszektorral való kekeckedés
    – a legutóbbi, ami kiverte a biztosítékot a nemzetiségi törvény, ami lassan már több jogot ad a jöttmenteknek, mint a hazai polgároknak
    – a büntetőjog olyan szinten való csorbítása, ami mára már többet kedvez a bűnelkövetőnek, mint a jogkövető polgárnak
    – a termelés – ideértve a mezőgazdaságot, állattenyésztést és szinte mindent, ami kis hazánkban lehetséges lenne – minél inkább való visszavetése
    – a gyógyszeripari buherák, pl. a gyógynövényes-patikás mizéria
    – jah, a devizahitel. Segíti a kormány a bajbajutottakat. De kinek a pénzén? pl. az enyémen, akinek nincs hitele! Miért én fizetek a más baromsága helyett is???
    – nah és ami nagyon szembetűnő, hogy mindig csak egy kis réteget piszkálnak meg a lakosságból a törvényekkel. Mikor az orvosokat, mikor a tanárokat, mikor a rokkantnyugdíjasokat, mikor a rendvédelmiseket.
    .
    .
    .
    és még sorolni lehetne.

    Tibor Bá, ezt egy ember nem tudja kitalálni. Ennek az egésznek egy adott célja van. Ez nem kapkodás, nem teszetosza intézkedések. Előre megfontolt kőkemény országellenes, népellenes cselekedetsorozat. A „szakember” vezetők bődületes, már a szakmában kezdők által is kiröhögött baklövései (tegnaptolcsy, Lézershow) sem azért voltak, mert bambák. Ezek mind valami olyan irányba mutatnak, amire itt már korábban lett utalva a blogon.
    A lökött nép érzi, hogy gebasz van. De nézzük meg mindkét oldalt.
    Ha eljön az államcsőd a mostani vezetéssel, szarba megy az ország, akkor mi lesz? A fentebb leírtak. Ha felébred a nép és leváltja valahogy ezeket a majmokat, ami szerintem békés demo-kkal nem fog menni Rgo csakis az erőszakos hatalomfosztás jöhetne szóba (ami ahogy látom, azért lassan érik, éreget…), azzal mennyire lenne előrébb az ország? Semmivel, mivel egy olyan szituban mire sikerülne stabilizálni az ország állapotát, megint csak szarba ment az ország a harcok, balhék során.
    Én személy szerint nem látok kiutat a jelen helyzetben. Az egyik itt posztolgató emberke mondta jól, már zuhanunk a szakadékba. NEM imbolygunk még a szélén, hanem MÁR zuhanunk. Nincs visszaút.
    Régen sok kérdés volt, hogy mikor lesz itt a vég. Én a kérdésre most azt mondanám, hogy legkésőbb március végén fog eljönni a nagy badabumm. Ahogy most áll az ország, onnantól már csak hónapok vannak. Nem évek, nem több hónap, csak hónapok. Max 3-4. Tovább nem fogják bírni az emberek.

  44. A liberális baloldal (Tibor-bá rádiója és TV-je a Klub meg az ATV) elvakultan, önző módon és hatalomvágyból minden idióta dolgot kitalál O.V.-ra. Még ara is képesek, hogy az Országunkat tönkretegyék, mert elvakultak és önzők, dühödtek és vérszomjasak. kb. 1,5 éve a kormányváltáskor O.V.-ék meg merték halkan említeni, hogy csődközeli helyzet van és így vették át az országot. Emiatt gyengült a forint. Jól le is hordták a Fidesz-t meg az embereit, akik ezt el merték mondani.
    Most az MLPMSZP/ ATV szajkózza az államcsődöt megállás nélkül és buzdítják suttogó propagandával az embereket a pénzük hazai bankokból való kivételére. Ezzel tudatosan rontják az ország helyzetén. Ez hazaárulás. Őrült, szűk-látókörű barmok.

    Olyan hajón fúrnak lékeket, amin Ők is és mi is utazunk. Sokan közülük haza tudnak menni innen, de Nekünk csak ez az egy hazánk van!

    Mikor lesz ennek az országnak olyan politikus és újságíró gárdája, akik félre tudják tenni személyes és pártérdekeiket ha az ország és a magyarság jövője a tét?

  45. 46: szerinted támadhatnák ilyenek Orbánt? A ballibek élősködők, de a jobbkonzik bírálhatják a Főnököt?

  46. 46:
    Honnan tudod, hogy mi az én rádióm és tévém?
    Itt én semmi olyat nem olvastam Orbánnal kapcsolatban, ami kitalálás lenne. Ez egy hamis állíts.

  47. 48 Már írtad mindkettőt : ATV Klkubrádió

  48. 44: „Mit akartsz ezzel bizonyítani?”

    Semmit Tibor bá, csak azt, hogy mennyire kettős mércével mérsz. Az, hogy Gyurcsányék eltapsoltak 20 milliárd eurot, az nem számít, de az, hogy Orbán nem akarja felvenni a hitelt az már baj.

    Ha fogalmunk sincs mire használták fel az első IMF pénzt, de törlesztenünk azért kell, akkor miről beszéltek ti itt, hogy az IMF nélkül csődbe megyünk? Igazából fogalmunk sincs az ország gazdasági helyzetéről.

    Állítólag akkor 2008 megmentettek minket az államcsődtől, de hogyan és miként ezt nem tudjuk. Ja ellopták a pénzt? Az IMF pénzét? Mi most fizetünk? Hát ha ellopták, akkor igazából nem is gazdasági okokból kellett felvenni.

    A következő IMF pénzt is ellopnák, és akkor is fizetünk? Miből?
    Mindegy, csak vegyük már fel, hogy a piacok megnyugodjanak?

    Tényleg nem számít Tibor bá.

    Ha nagyon 2012-ről akarunk agyalni, akkor vegyük górcső alá a közel-keletet, és olvassátok hozzá Mvm9 37-es hozzászólását.

    Az egész világ forr, mi meg itt szarakodunk Orbán hülyeségein. Orbán se különb, se rosszabb más euro-atlanti ország miniszterelnökénél.

    Fél éven belül választ fogunk kapni arra, hogy Orbán miért csinálja azt, amit most csinál.
    Én is tudom, hogy ez az irány nem jó, de küszöbön egy közel keleti háború, az arab tavasz elérte Oroszországot, Kínának is elkezdett fájni a feje, ott van Észak-Korea, vegyétek már észre, hogy itt nem a „normál” politizálás lesz a nyerő.

    Mondjátok már meg mennyivel leszünk előrébb ha kötünk egy IMF megállapodást? Megnyugszanak a piacok?

    Majd ha megnyugszanak a piacok, talán Orbán sem veri a feleségét tovább.

  49. „Majd ha megnyugszanak a piacok, talán Orbán sem veri a feleségét tovább.”
    🙂 🙂 🙂
    Jót röhögtem !

    Pedig a dolog akár siralmas is lehetne .

    1 a kisebbik : hogy ez egy ősrégi 2001 -es pletyka felmelegítve
    2 a súlyosabb : a „piacok ” akár így akár úgy már sohasem fognak megnyugodni a végső összeomlásig .

  50. A dolog roppant egyszerű. 3 honapon belül ki kell fizetni 4 milliárd Eurót, de nincs miből. Ha neked az jó, hogy nem lesz pénz, és nem is fognak fizetni nyugdíjat, közalkalmazotti fizetést, orvosokat, tanárokat és háromszorosak lesznek az árak, akkor valóban a gyurcsányi 2008-as 20 mulliárd és Orbán teljesen felesleges kakaskodása az IMF-fel egyenértékű.

    Orbán azért csinálja azt, amit csinál, mert elmebeteg. Te persze egy zsenit látsz benne, aki taktikai okokból nem fedi fel a kártyáit. Egy cár atyuska, aki éjjel-nappal a népéért dolgozik. Lázár, Szijjártó cinikus pofáját és Orbán sumákolását természetesen nem veszed észre. és a kétszáz valahány képviselő mindent megszavaz, amit nem is ért, el se olvas, mert ők is annyira bíznak cár atyuskánkban. Szóval fél év? Madj meglátjuk! De én máris látok részetekről némi elcsúszást saját magatok 6 hónappal ezelőtti szövegéhez képest. Kezd Orbán nem érdekes lenni. Fél éve még esküdtetek rá. Majd előkaparom a szvegeiteket.

    37-re: Szerinted hadigazdaság, szerintem saját hatalmának a bebetonozása. mivel a bebetonozás már nem tagadható, kitaláltátok a hadigazdaságot, ami mögött megintcsak hatalmas zsenialitás, előrelátás, hazaszeretet lapul. Amikor majd megöli az anyját, ki fogjátok találni, hogy Kömüvel Kelemen legendának nagyon komoly tudományos alapjai vannak. Az anyai vér biztosíték az IMF elleni harc megnyerésére. Megéltem már ilyet. Rajk László belügyminiszter elhitte, hogy ha „bevallja” a kémkedését, azzal a kommunista mozgalmat segíti, és „bevallotta”, majd felakasztották. Ezt a trüköt Rákosi Sztálintól tanulta. Olvasd el a Sötétség Délben című remekművet. Talán tanulsz belőle.

    Valóban hallgatom a Club rádiót, és nézem az ATV-t, amikor van egy kis időm kikapcsolódni, de nézem a Hír TV-t és a Duna TV-t is. Ilyen alapon akkor azok is az én tévéim? Miért? Csak egysíkú propagandát kell nézni? Kálmán Olgát utálom, illetve a stílusát. Az újságíró klubban 5 zsidó van, amikor az ország lakósságának csak 1-2 százalékát teszik ki. Azt is észreveszem, hogy nyomják az amerikai propagandát Izraellel, Iránnal kapcsolatban. És persze érzékelem a Hir TV prtimitív, alpári stílusát is. Köszönöm szépen, én elég jól megvagyok magammal és az objektív szemléletemmel elégedve, amit soha a büdös életben nem fogtok megérteni mert küd ül az agyatokon, és természetesnek veszitek, hogy oda kell húzni, ahová tartoztok.

  51. Tibor bá, mindig félreértesz. Hányszor írjam le neked, hogy nem értek egyet a fidesszel, nekem sem tetszik ez az egész, ami Mo-n van, nem tetszik az új alaptörvény, és hosszasan sorolhatnám.

    Én csak próbálom megérteni, hogy Orbán mit miért csinál. Nem könnyű, de azzal elrendezni, hogy elmebeteg ez kevés. Nagyon kevés.
    Ennyi erővel 90 óta az összes miniszterelnök elmebeteg volt. Horn még alkoholista is, meg lehetne sorolni mindegyiknek a kehéjét.

    Na ja Antall-ról meg jót vagy semmit. Hát akkor semmit.

    Szóval a puhatestűek közé tartozók széles skálája volt már miniszterelnök, ez a mostani sem különb.

    Hidd el. Fél év! Megkapjuk a választ!

  52. Országgyűlési döntés; a társadalomnak kell viselni azokat a
    többletköltségeket amelyiknél uniós,alkotmány,vagy más bíróság döntése miatt állami fizetési kötelezettség keletkezik és a költségvetésből nem teljesíthető. ?????????

  53. 53:
    Pedig sajnos ez a valóság. Sztálin elmebeteg volt, Hitler elmebeteg volt és Orbán is az. persze az elmebeteg és a szuper zseni között csak egy hajszál a különbség. 😀 (ami gyakorta elszakad)

  54. 43 Mvm9:

    Mindenki, akinek kára származik a jelenlegi kormány működéséből (és ez nagyon-nagyon sok ember) az kígyót-békát kiabál az Orbán kormányra, és ha csak az emberi természetet veszem alapul, akkor ez így van jól.
    De.
    Te is „felelős” kormányt írsz, mert akkor jó. Ez a kormány teljesen más módon képzeli el az irányítást, és ez, ebben a környezetben azt okozza, amit. A másik, amit tehetne, hogy úgymond behódol, fizet a külföld felé mint a katonatiszt, itthon meg elosztja, ami marad.
    Én egyben látom Orbán hibáját, abban, hogy hülyékkel veszi magát körül, mert az, hogy a posztján maradhasson, az ezt kívánja tőle. A nagy lépést persze ő sem meri megtenni, hogy az adósság újratárgyalását kezdeményezze, pedig azzal írhatná be magát a történelembe.
    Tehát az megszokottól eltérő világnézet még nem feltétlenül felelőtlen. Ha így lenne, akkor egy csomó történelmi személy, politikus és feltalálót kéne ezzel a jelzővel illetnünk, de mégsem tesszük, igaz, erre csak utólag ébredtünk rá.
    Nekem igenes tetszik, hogy a multikat megadóztatja, igaz, az én igazságom azt diktálja, hogy ne másképp, mint a hazait mert azzal elriasztjuk a befektetőket, eleve nem támogatással kellett volna idecsalogatni őket, akik nagyságrendileg akkora forgalmat bonyolítanak mint az egész ország, mert ez így igazságos. És tudod az igazságos működésnek mi az előnye azon kívül, hogy nekem tetszik és kenegeti a lelkemet? Az, hogy kiszámítható, és ettől kívánatosabb nincs egy vállalkozó életében, mint amikor 5-10-20 évre előre tudna tervezni. Bizonyos feltételek változhatnak menet közben, de hát az is kiszámítható és előrelátható, ha előre lehet tudni bizonyos változásokat.
    Tehát a nem tetsző és nehézségeket okozó döntés még nem feltétlenül felelőtlen.

  55. …ja, persze azért látok én is olyant, amiért tökön tudnám rúgni, csak hogy egyértelmű legyek.

  56. 45.gorgon29

    Nagyon egyetértek azzal amit írsz. Sajnos tényleg csak néhány hónap van hátra a csődig.

    Azért Boldog Új Esztendőt kívánok mindenkinek ! (ha lehet most ilyet kívánni) 😉

  57. 57:
    Az adóztatással elvben én is egyetértek, de sajnos azt tovább passzolják a fogyasztókra, és ez igaz a bankokra is. Vagyis, minden hibát, amit Orbán elkövet, mi fizetünk meg. Ezért pofázok éjjel-nappal. Az is marhaság, hogy kedvezményeket kapnak, csakhogy jöjjenek. Persze, mert a kormányok látványos eredméyeket akarnak felmutatni.

  58. 55.: Ha te azok közé tartozol, akik nem próbálnak meg beilleszkedni, a többségi társadalom normái, elvárásai szerint élni, csak azt nézik, hogy hogyan is lehetne kihasználni azt, hogy ő kisebbségi, ha minden hónapban a segélyt várod és nem akarsz dolgozni, esetleg állandóan „fáj a szíved” ha munkaeszközt látsz meg, illetve ha van egy rakat gyereked, akikből élsz, esetleg ha úgy váltod a nemzetiségedet-magyarságodat, munt a ruhát, a lényeg, hogy pénzt kapj azért, ha mnemzetiségi-magyar a státuszod éppen, nos ne kérd ki magadnak, hanem nyeld le a kritikát és nemhogy én, inkább te szégyelld magad. Ha nem a felsorolt tulajdonságokkal rendelkező nemzetiségi vagy, akkor meg ne vedd figyelembe, mert nem rólad szólt a hozzászólásom. Rendes, dolgos, becsületes embert én még nem köpködtem meg, akármelyik nemzethez, rasszhoz, kisebbséghez tartozott.

    No, amúgy meg boldog új évet és békés armageddont kívánok mindenkinek a jövő évre.

  59. 61. Tibor ‘bá: Nem lehetséges, hogy Orbán tökéletesen csinál mindent?
    Ha az a feladata, hogy bedöntse Mo-t akkor ezért még prémiumot is kaphat 😉
    Ki tudja az első találkozón mit beszéltek meg Barrosoval?
    Lehet, pont ezt. Most az a feladat, hogy Mo-t csődbe kell vinni, mert úgy a legolcsóbb felvásárolni itt mindent. Ahogy 2000-ben az volt a feladat, hogy a mezőgazdaságot kivégezzék. Azt is tökéletesen elvégezték (akkor az volt a hatalom átvételének a feltétele).
    Gyurcsánynak meg az volt a feladata, hogy eladósítson bennünket.
    Ha ezt a konteót vesszük alapul, akkor minden a helyére kerül, és mindenki tökéletesen végzi a dolgát. De csak akkor.
    Orbán pedig azért gondterhelt, mert ha erre rájönne a nép…

  60. 44. Cruix
    Mi történt a 2008-ben Gyurcsányék által felvett 20 milliárd eurónyi IMF-EU pénz sorsa, amit jövőre és még 2 évig nyögnünk kell?

    Pedig nem is volt rá szükség:
    A magyar államadósság fajlagosan nem érte el az Unió átlagszintjének tekinthető GDP arányában a67%-ot. Voltak akik rosszabbul álltak. A hollandok, belgák, dánok bőven 100%felett jártak.

    Ez, meg a többi hitel is magyar euró, (amit forintnak is hívnak) és az EU-s euró kamatkülömbözeteire kell.

    A forint alapkamatja mindig jóval magasabb volt az eurónál, és ez príma lehetőség az az euró átváltására és forintban való parkoltatására. 2008 ban valami 148 milliárd euró parkolt Magyarországon, arra várva, hogy a mesterséges hisztériával felvert kamatokkal alaposan felhizlalva távozzon.

    Ott lóg a sok euró/dollár, nem csinál semmit, de az állam GARANTÁLJA a hitelminősítők által felvert kamatot…

    Ráadásul 2008 október 22-én az MNB 8,5%-ról 11,5%-ra emelte a kamatot…

    A teljes magyarázat elolbasható Varga István Válság = Álság című írásában, ahol pontos dátumokkal, számadatokkal minden követhetően és érthetően le van írva.

  61. Tiborbá

    Mit akartsz ezzel bizonyítani? Hogy Gyurcsány gazember?

    Nem erről van szó szerintem…
    A hitelfelvétel mechanizmusa sokkal inkább arra világít rá, hogy hogyan bánik velünk a nemzetközi pénzpiac, és mire való az MNB. Neked is ajánlom Varga István írását, és akkor tények mentén vitázhatunk. (Ha akarod, adok linket.)

    Gyurcsány arra tette fel a politikáját, hogy kiszolgálja az országgal szemben támasztott külső igényeket. Ez sokak szemében gazemberség, egyesek szemében reálpolitika.

  62. Csak még fél évet várjunk, még 20 évet, Orbán végül biztos megmutatja, hogy zseniális terve volt végig, csak nem fedhette fel idő előtt! 😀
    Rabbi, megdöglött az utolsó libám is! Az nem lehet, még van egy sor fantasztikus ötletem!

  63. 62:
    Nem lehetséges, mert ehhez tesz egy csomó felesleges dolgot, ami csak a nép dühítésére jó. pl. Bíróság magaq alá gyűrése, alkotmány bíróság kiherélése. Amiket tesz azok közül a gazdasági bedőlésre csak néhány hat ki. De valamennyi a személyének a bebetonozására szolgál.

  64. Csak egy példa az ámokfutásra: mai hír, hogy a benzinkutaknél se lehet majd cigit venni. Ez a legfőbb problémánk? Ilyen gazdasági-társadalmi helyzetben kell a lakosság szerencsétlen, füstfüggő, sajnos tömeges részét még ezzel is hergelni??? 2000 fő alatti településeken 1 darab állami cigibolt lesz, nyilván a fidesznyik hatalomhoz hű csókos üzelmeltetőnek, komolyan mondom, aki az ilyen ámokfutás láttán is megmarad Orbán-hívőnek, az vonuljon vele egy lakatlan szigetre!

    A hülye Jobbik is megszavazta…

  65. 67:
    Gedeon! Múlt évben kiderült, hogy a buzi és pedofil papok (sok tízezer) egyházi védelmét a jelenlegi pápa látta el. Ez volt az ő reszortja a Vatikánban. Lemondott? Kevesebb a akatolikus hívő? Évtizedekre visszamenőlege felplankoltak sok ezer esetet, számit ez az igaz hívőknek? Na látod. Ítt a válaszod. Olvasd el mégegyszer dr. Kardos kommentjét. Van benne minimális racionalitás? 2011 december 30-án az ország jövőjét a zsidó újságíróktól félti. Az már csak pont az ín, hogy nem tudja mi a különbség, ha a kormány nyilatkozik az ország helyzetéről, és ha az ellenzék.

  66. 60 Tibor bá’

    Hát akkor rossz hírt kell közölnöm: minden vállalkozás a nyereségmaximalizálásban érdekelt. Egy normális vállalkozás NEM szociális foglalkoztató, hogy a két szép szemedért szolgáltasson neked bármit. Hajvágás, egy kiló kenyér…
    Egy vállalkozó nagyjából tisztában van, hogy az árúja mennyire eladható, ezért meghatároz magának egy jövedelmet, ezt visszaosztja a forgalommal, és kijön egy érték, hogy a mekkora legyen neki az árrése egy egységnyi árun vagy szolgáltatáson.
    Tehát ha mohóskodik az kormány, akkor biza’ nem a vállalkozót szopatja, hanem a végfelhasználót, de hát eddig is a végfelhasználón csapódott le minden. Vagy te tudsz a történelemben olyan vállalkozót, aki fizet azért, hogy dolgozhasson? ? ? ? ? ? ? — figyelemsen lovastad el, amit írtam? Tibor bá’

    Persze, lehet mondani, hogy a kormány a hibás, de hát ez a kormány (akármilyen nekem nem tetsző dolgot csinál) nem úgy kezdte, hogy kapott egy csomó jót és azt eltolta, hanem egy mérhetetlenül nagy adag bélsár kellős közelébe ült bele, onnan próbál meg valahogy – sokak számára visszatetsző módon – kievickélni. Azért ezt illő volna tudomásul venni. Persze… az evickéléssel csak higítják a masszát, és még jobban, még mélyebbre süllyednek.

  67. 40. „nem Orbán fogja elrántani a Trabant kormányát, mert nem ő döglene meg, hanem a 10 millió. Az IMF kamion fogja elrántani a kormányt.” – és Orbánnak még nagyobb lesz az arca, és még jobban hisz majd abban, hogy jó úton jár….. 🙁

  68. 66 Tibor bá’

    Tudod, elviekben én nem bánom a törvénykedés „gyűrését”, „kiherélését”. Először is írhatnám, az elcsépelt demagóg szöveget, hogy úgy kell élni, hogy ne kerülj eléjük akkor meg kit érdekel, hogy miféle elvek mentén ítélkeznek, ami részben tényleg egy semmitmondó vélemény, de attól még ugyanannyira igaz is. Másrészt meg az én igazságérzetemet sokszor bántotta egy-két ítélet, eljárás amit a szabadjára engedett álliberális PC értekrend alapján követtek el. Nem kell már nekem az előző rendszerben, a kommunista és bolsevik felfogás alapján szocializálódott vén hülye bírók ámokfutása. Tibor bá’: nekem a 79 évesnek roppant szimpatikus, amikor valaki egy 62 éve bírót le „vén hülyéz”. Az életkor egy állapot, amiről senki se tehet, de talán meg fogsz lepődni, néhány évvel az egyetem után a tapasztalat sokkal többet ér, mint a tudás. Persze, jogos a félelem, hogy a kézi irányítású bíróság felmenti a Fideszes elkövetőket, mert ugye a ki nem mondott félelmek alapja? Hát, ez a lehetőség sajnos a rendszerbe van kódolva mindaddig, amíg nem lesz az (általam utált) usa igazságszolgáltatásához hasonlóan esküdtszéki törvénykezés.
    Aztán – gondolom – végíg bűntető eljárásról beszélsz, amikor a normális állampolgárt sokkal jobban érint a polgári eljárás. Ami pedig az esküdtszéket illeti, 12 hülye, smemihez se értő, nagyon manipulálható ember mondja ki az „igazságot”. Ez se rossz. 😀

  69. 67 Arma Gedeon:

    Hát én ennek, három gyerek szülőjeként kifejezetten örülök. Sőt, ha halállal büntetnék a dohányzást, még röhögnék is egy nagyot. De mondok én ettől gonoszabbat is: a dohányosok az én világomban eleve kiírnák magukat a TB ellátásból. De nehogy azt hidd, hogy szimpla ellenszenv, egyszerűen nem tetszik, hogy passzív dohányosként az én egészségemre is törnek, és az én adómat lopják el a későbbi gyógykezelésükkel, mert azt te sem mondhatod, hogy olyan nincs. Alkoholisták, drogosok, extrém sportolók is erre számíthatnának nálam.

  70. 65:

    Arma lehet viccesre fogni (néha kell is, hogy ki lehessen bírni ezt a tébolyt) de ebben az esetben te is nagyon jól tudod, hogy itt már nincs se 20 se 10 év.

    A Föld nevű bolygón nagyon sokan érzik és tisztában vannak vele hogy 2012-es esztendő a változások, és szélsőségek éve lesz. Hogy ebbe pontosan mi fog beletartozni azt majd meglátjuk. (vagy nem, ha nem éljük meg)

    Nagyon sok minden a levegőben van (a chamtrail-en kívül is 🙂 ), érezni, hogy pattanásig feszült a helyzet, a jelenlegi globális világrend recseg ropog.

    Meddig még? Nem 20 évig azt garantálom!

    67:

    Dohányos vagyok de nem érdekel a törvény. Sőt a másik sem amit hoztak a nyilvános helyen történő dohányzásról.
    Sok dohányossal ellentétben én nem naponta veszek 1 doboz cigit, hanem egy csíkot szoktam és több, mint fél hónapra elegendő. Innentől fogva leszarom, hol vehetem meg. A Mol kúton annyi előnye volt, hogy a törzskártyámra kaptam a pontokat érte 🙂

    Amúgy tényleg agyament mindkét törvény, de ezek nem érdekelnek.
    Az adóemelés, az adójóváírás, a várható benzinárak már kicsit jobban aggasztanak.
    A tavaszi államcsődöt kiabálók pedig nézzék meg Mo pénzügyi helyzetét és nem fognak olyat vizionálni, aminek az esélye matematikailag a nullával vetekszik. (ha egy rohadt állampapírt sem tudunk eladni, akkor is az év második feléig tudjuk finanszírozni az államadósságot + köcsög IMF hitelt)

    Arma. Fél év!

  71. Gondolatkisérlet

    Tegyük fel, hogy Orbán valamilyen oknál fogva elkerül az ország éléről, és egy valódi szakértőgárda veszi át a vezetést.

    Szeretném látni, hogy a hozzászólók szerint mennyiben javítana ez az ország helyzetén, és mely területeken kellene leginkább belenyúlni, és mely rétegek érezhetnék legjobban például a bankrendszerrel való újbóli összemelegedést.

  72. 71:

    Attila, az attól függ, hogy mit értesz „valódi szakértőgárda” kifejezés alatt?

    Tényleg magyar érdekeket felvállaló igazi magyar szakembereket, vagy ex Goldman Sachs-osokat, mint a görögöknél, olaszoknál?

  73. 46:
    Dr Kardos:
    „15 eve a kormanyvaltaskor O.V.-ek meg mertek halkan emliteni,hogy csodkozeli helyzet van.”
    Tudnia kell,hogy a „rendszervaltas” kezdetetol fogva csodkozeli allapotban elunk.
    Itt most egy pokoli jatszma utolso leosztasarol lehet szo.
    Nemsokara ki fog derulni,letezik-e tokeletes buncselekmeny(sorozat).
    Ha a kor bezarul,embermilliardok pusztulnak el nem termeszetes modon,de ha nem,,akkor a tortenelem kepkockai osszerakhatova valhatnak,tobb ezer evre visszamenoleg.
    Ha valaki onszantabol belep egy tokeletesen eltervezett es kivitelezett rendszerbe,aminek soran jogtalan elonyokhoz juthat masok eletenek tonkretetelevel,szamolnia kell azzal is,hogy ha veletlenul nem zarul be a kor ket szara,akkor felelnie kell minden bunos cselekedeteert.Kozvetlenul az orosz elnokvalasztas elott nem illik bedonteni annak az orszagnak a gazdasagat,amely foldrajzi helyzetebol adodoan strategiai jelentoseggel bir.Egy gazdasagi helyzetbol fakado polgarhaboru Magyarorszagon kifejezetten karos lehet az emberiseg sorsat tekintve,tehat most mar nem kellene egyeseknek ugralni.Az IMF elleni hadakozas csupan latszatcselekedet,mintahogy az egesz penzugyi valsag is egy megrendezett szinjatek.
    Egyebkent minden kommentelonek BUEK !!!

  74. 74, Suhi:
    „Ha a kor bezarul,embermilliardok pusztulnak el nem termeszetes modon”
    A Nato elhárítórenszerre és az orosz ICBM rendszerre gondolsz ?
    Esetleg a peak oil=peak food=peak people ?

  75. 72. Cruix

    az attól függ, hogy mit értesz “valódi szakértőgárda” kifejezés alatt?

    Már az is érdekes eredményt mutatna, hogy kinek mi a valódi szakértő…

  76. 79 Cruix:

    a többségnek gondolom az, aki elérné, hogy megint rokinyugdíjasként lehessen venni plazmatévét, meg ingyenbusz lenne, meg ingyenminden, na az lenne a szakértő kormány.
    Hát még aki dolgozni is méltóztatna 4 órát naponta valami jó meleg irodában reggeltől estig facebookolva.

  77. 79 Attila:

    Hát aki az eddig megszokott kaszinót és nemtörődöm életet ha a más kárára is, de biztosítja.

  78. 80:

    Akkor hívjuk vissza az Mszp-t. Lesz megint ingyen ebéd, meg 13. havi.
    Amúgy nem igazán értem miről beszélsz.

  79. Egészségben Gazdag, Boldog Új Esztendőt Kívánok Mindenkinek!

  80. Boldog új évet, és armageddonmentes világot kívánok mindenkinek!

  81. Túlélésben sikeres, boldog újévet kívánok mindenkinek!

  82. 71, Tibor bá’ kiegészítéseihez:

    Persze, egy sok évtizedes bírói tapasztalat nagyon értékes lenne, ha még a tízparancsolat alapján kellene ítélkezniük, de ezt súlyosbítja, a szocialista érában és az akkori felfogásban oktatott BTK értelmezés. Azért van még nem is olyan rég egykori 56-os bírók voltak alkalmazásban és védik, védték a „demokráciát” azok, akik abban a rendszerben nevelődtek, amelyikben a kulákság, feketézés, és egyáltalán a gazdagodás még halálos bűn volt.
    ..
    Az esküdtszék nagyon jó, hidd el. Egyszerűen a jó működésük alapfeltétele, hogy úgy válogassák ki őket, hogy a konkrét ügyhöz ne elfogultan álljanak hozzá, másrészt meg életvitelükkel érdemeljék ki a megtiszteltetést. Ha te a saját környezetben nem tudsz fellelni tizenkét embert, akiről el tudod képzelni azt, hogy felismerve a megbízásuk fontosságát és az szerint döntsenek, hát akkor…

  83. 82 Curix:
    Jaj, nem hiszem, hogy ne tudnád, kire-mire célzok, hogy a többség szerint ki lenne a „szakértői” kormány.

    Boldog Új Évet mindenkinek.

  84. 89:
    Először olvasd el a (351) Posztot: Az angolszász esküdszéki és a magyar büntetőjog összehasonlítása. Utána vitatkozhatunk. 🙂

  85. 61. Horvát nemzetiségi vagyok,és nem vagyok kisebbségi sem etnikum.Mindenért keményen meg kell dolgoznom.Sretno Novo Godinu vam zelim.BUÉK

  86. 91:
    Ird be a keresőbe: angolszász esküdtszéki – a statisztika és a kategóriák alatt.

  87. 92:
    Kedves Györgyné! Vedd észre, hogy cigányokról van szó. Még pontosabban a cigány „kultúráról”.

  88. 92. Kedves posztoló, nos, akkor nem rólad szólt a hozzászólásom.
    Tibor Bá, nem feltétlenül a sötétebb rasszról írtam. Mifelénk a Határon túliak elég erősen képviselik magukat. csak egy példa: kis településünkre átkerült egy román orvos. Kapott soron kívül lakást autót, és mindenféle támogatást, amiért csóringer magyarnak meg kell dolgoznia. fél év múlva a rohadékjának a háza előtt lett rosszul valaki. Becsengettek hozzá, hogy ugyanmár nézze meg, mert gond van. a rohadék ki se ment a kapuig, azt mondta, hogy nem ő az ügyeletes, hívják ki azt. A páciens majdnem meghalt, hajszál választotta el tőle. Mondanom sem kell, majdnem pofozásra került sor. Ráadásul az emberekkel most már úgy bánik a tisztelt doktor úr, mint a kutyákkal. De ez csak egy példa, tudnék többet is, többféle nemzetiséggel. Természetesen ezek kirívó példák, de azért megborzolják az ember tarkóját. Azt viszont én sem tagadom, hogy a legtöbb gond a nem az idén barnult testvírekkel van. Ezzel a törvénnyel olyan lovat adnak alájuk, amit nem könnyen lehet majd kihúzni a már amúgy is szabadon garázdálkodó népség alól. 2012-ben velük lesz az egyik legnagyobb problémája az országnak.

  89. 95:
    Ez az orvos magyar nemzetiségű volt?
    Hozzánk betelepült egy iősebb székely orvos vagy 15 éve. Nagyon jó háziorvosnak bizonyult. Közben a fia is elvégezte az egyetemet és a bt-be betársult az apja mellé. Gyógyszer felírás miatt szabályos időközönként el kellett mennem, és persze az apához mentem, mert a fia eléggé flegma volt. Aztán az apa csak hetente egyszer rendelt. Majd annyit se. Ekkor a fiával volt néhány vitám, mert nem akart adni beutalót labórvizsgálatra. „Nem lehet olyan gyakran”. Aztán hoztam neki egy papír, hogy kéthetente jár. De nem kínlódtam vele. Átmentem a másik falu orvosához, áttettem a kártyámat oda. A fiú nyilván már tözsgyökeresnek érezte magát, és nem érezte, hogy hjálásnak kellene lenni.

  90. 93 Tibor bá’:

    Érdekes olvasmány, nekem ezáltal csak jobban tetszik. A magyar szokásjogra épülő, vagyis az abból kialakuló jogrend is teszi a dolgát, de nem hatékonyan, ezt tapasztalhatjuk is minden nap, ha a bőrünkön nem is, de a több éves perek alapján mindenképp.
    Külön tetszik, amit a londoni rendőrbírókról írsz, bár ilyen lenne nálunk is. Másnap reggel már mehet a szabályszegő, vagy a kisebb fokú vétséget elkövető a kezében csekkel a postára, feladni a büntit, vagy mehet az elzárásra a dutyiba. A rohadt cigányok (meg még aki) manapság hónapokig elhúzzák itt ugyanezt, és utána esetleg a PC bírói vélekedés, a megélhetési bűnözés vagy az elkövető szocializációjára hivatkozva nevetséges büntivel megússza.
    A végén példaként említett esetek ( usa bíróság Iránnal kapcsolatos döntése) pedig szélsőségesen egyedi esetek, ami azonban nem kizáró ok, hogy a rossz gyakorlatot elhagyva, egy gyorsabb, olcsóbb, társadalmi igényeket jobban kielégítő ítélkezési eljárást vezessenek be nálunk is.
    Nekem az ELV minden esetre jobban tetszik, de persze az ezeréves (majdnem), szokásjogon alapuló magyar is tetszene, ha nem úgy alkalmaznák, ahogy.

  91. Nos megmondom hogyan lehetne a képviselőket,kormánytagokat ráncba szedni: Először is a mentelmi jogot eltörölném,mert mindegyik visszaél vele. Továbbá maximálnám a fizetésüket havi 400.000ft-ban,mert abból bőven és jól meg lehet élni. Ahhoz hogy érezzék,minden döntésnek következményei vannak, vizsgálóbizotság előtt kell felelniük minden egyes döntésért. Amennyiben nem körültekintően járnak el,és az a közvagyon vagy az államkassza kárát okozza nemzetellenes büncselekményként tárgyaltatnám egy független bíróság előtt melynek az elnöke a mindenkori népszavazás alapján választott köztársasági elnök lenne. A büntetés határozott időre szóló közügyektől való eltiltás vagy bizonyos esetekben teljes vagyonelkobzás illetve állampolgárságtól való megfosztás lenne. És miért ,mert semmi felelősségvállalást sem látok jelenleg bennük. A kormányzó párt mandátummal szerzett létszámát maximálnám úgy,hogy soha se hozhasson létre kétharmados többséget,mivel az veszélyezteti a demokráciát. A maximált létszám feletti mandátumokat független képviselőkkel lehetne pótolni. Ez lehetővé tenné az „öntisztulást”a politikában.

  92. 98 Dan:

    Hát jól megnehezítenéd az állam működését, az biztos. Mentelmi joggal szépen az összes kormánytagot tétlenségre kárhoztatnád, ugyanis a mindenkori ellenzék és a civilek NAPONTA jelentenék fel őket, soha, semmilyen munkát nem lennének képesek így csinálni, jobb lenne, ha mindenkit agyonlövetnél, az eredmény ugyanaz lenne.
    🙂
    Vagyon elkobzás? Olvastál te már egyetlen képviselői vagyonbevallást? Hát akkor javaslom, tedd meg.

    A kétharmaddal meg mi a bajod? Nem ők csinálták magukkal, hanem az nép akarta így… vágod?

  93. r2d2. A teljes vagyonelkobzást a teljes rokonságukra is értettem. Amúgy te is irhatnál arról hogy hoznád helyre azt a parlamenti működést ami ma egyáltalán nem nevezhető tisztának és felelősségteljesnek. A kétharmados többség lehetősége azt példázza hogy nem jó a választási rendszer.

  94. 78:
    Janos!
    A Magyar kiralysag megalakitasa mar az ujabb kor kezdete lesz.
    Tibor banak talalo a legujabb irasa!
    Az uj kor kezdesehez elobb be kell zarni az elozot,remenykedem,hogy nem fog nekik sikerulni.A kor jelkep,akar piramisnak is titulalhato.Cion Bolcseinek Jegyzokonyveiben lehet olvasni rola.
    Erdemes volna felolvasni reszleteket a szavazopolgaroknak,mielott bemennek ikszelni a fulkebe.
    Kulonosen a jobb es baloldal,a media es a penzrendszer mukodeset
    kellene bemutatni a szeles tomegek elott.Egybol radobbennenek,hogy ok toljak a szekeret.Roviden:Minden tervezve vagyon,de most ugy tunik,egy picike porszem kerult a gepezetbe.

  95. 100 Dan: remélem, neked lesz egy megbotló pozícióban lévő rokonod, csak hogy értsd, miről beszélek.
    😉
    Én hogyan? Csakis antipatikus elemekkel, mint pl. az IQ-teszt, iskolázottság, lobbytiltás, és kiemelt eseteknél halálbüntetéssel. Ja, kettős állampolgárság is tiltva lenne, mert az olyan nem megbízható, zsarolási lehetőségek megszüntetése.

    A 2/3-dot nem tudom máshogy, mint megismételni: a választók akarták így. Vagy te hogy gondolod? Ha a jövőbeli 200 fős parlamentnél összeszámolás után kiderül, hogy az egyik pártnak annyi szavazat jött össze, hogy 150 képviselője lenne, akkor kötelező módon le kéne mondania a 19 tagjának mandátumáról? És ha így is lenne, az ŐKET MEGVÁLASZTÓ szavazók akaratát te lehúznád a vécén? Vagy?

  96. 72!
    Te vagy az én emberem! 😉

    Na meg Suhi is elmegy az én magyar hangomnak most a posztban.. 😉
    BUÉK mindenkinek!..

  97. Kicsit ledöbbenve olvastam, hogy senki sem tudja, hogy hol van az IMF féle 20 milliárd, és kétes (konteós?) forrásokra hivatkozva van aki úgy véli, hogy elment kamatra.
    Meg azt, hogy a szemét Gyurcsány azért emelte az állampapír kamatokat, hogy hamarabb elmenjen a kölcsön kamatra.

    Ami valójában történt:
    – Az állampapírok kamata a válság EUs kirobbanása miatt elszállt. Egyik ok, hogy a MNB tartaléka akkoriban csak 16 milliárd volt, ezért ez extra bizalmatlanságnak tette ki az országot.
    – Ezért vették fel az IMF hitelt Gyurcsányék. Az összeget pedig elköltés helyett nagyrészt az MNB tartalékának emelésére fenntartották. Emellett kapott likviditási kölcsönt 3 kereskedelmi bank (akik igényelték).
    – Az IMF kölcsön aláírása környékén állampapíreladás alig volt, tehát az extra kamatfelár nem nagy mennyiséget terhel.

    Azóta duzzadt fel 36 milliárd körülire az MNB tartaléka. Orbánék ominózus MOL pakett akciója előtt ebből nagyobb költés nem volt.

    Ezért írtam már egy párszor, hogy a bruttó helyett a nettó államadosság értékét kellene igazából nézni.

    —–

    Miért zavarja az EU-t, hogy Orbán az MNB-ről törvénykezik? Mert magyarország az EU csatlakozáskor (Orbán is ott volt) aláírta a szerződést, amiben vállalta, hogy az MNB státusát változtató törvényeket _előzetesen_ véleményezteti az EU-val. (Függetlenül attól, hogy mi szerepel benne.)
    Azaz Orbánék megszegték a csatlakozási szerződést.

    —–

    És amikor 1-2 milliárdos új adókat vetnek ki, akkor ne vegye meg az állam a fradit 5 milliárdért.

  98. Kedves r2d2, megkérdezhetem, hogy van-e gépkocsi a tulajdonodban?

  99. Persze. Van. A vállalkozáshoz (is) kell. TGK.

  100. Ha esetleg a feleslegességére akarnál, akkor csak mondom, hogy 12 éves és nincs benne 100 ezer kilométer, csak ha olyan munkám van és eső, akkor használom, valamint a két kisebbik gyerek (mert három van) edzésére megyek értük, mert este 21:30-kor végeznek, különben bringával járok, nyaranta meg az 50 ccm-es robogómmal.

  101. Érdekes felvetlés ez a „mi lenne jobb a demo-krácia helyett”. Ha már mindenképpen életet akarunk csókolni ebbe az alapvetően működésképtelen rendszerbe, akkor azt kellene szabályozni, hogy
    – ki szavazhasson,
    – kikre szavazhasson,
    – és meddig szóljon ez a társadalmi megbízás.

    A „ki szavazhasson” kérdéskörében gyorsan ki lehetne szűrni a konzervekért megvehető alsóréteget azzal, ha azt mondanánk, hogy csak az szavazhasson, akinek van értességije, vagy életében volt már 3-4 év (adózott) munkaviszonya. Persze ez a szűrés ma a Jobbikot kivéve senkinek nem lenne érdeke (a nagy pártok közül).

    A „kikre szavzhasson” kérdésköre kapcsán szerintem az a lényeg, hogy meg kellene szüntetni azt a jól kialakult zsákbamacska módszert, hogy pártra szavazunk, azután majd meglátjuk, hogy az imádott csapat milyen összeállításban fut ki a pályára. A mai magyar demo-krácia legnagyobb átverése, hogy sokan kb. klubszimpátia elven szavaznak, és hogy a fociszurkolók sem cserélnek soha csapatot, úgy a többség is két kézzel ragaszkodik a pártjához, világnézetéhez, és semmi más nem érdekli. Aztán meg persze majd anyázik egy nagyot, ha a nemes pártja olyan senkiket tesz fontos pozíciókba, akiket amúgy meg nem szavazott volna…

    Ez kikerülhető lenne azáltal, ha
    – csak olyan párt indulhatna a szavazásokon, amelyik előre letenné az asztalra a programját (meghatározott témakörökben kifejtve, mint pl. rendvédelem, külügy, gazdaságpolitika… stb.). Persze ez sem lenne garancia semmire, de legalább ez előre egyértelmű lenne a szavazóknak is és legalább ennyit kénytelenek lennének a drága pártok is megtenni.
    – a szavazás pedig pártok helyett az egyes területek szakembereire menne. Mondjuk lenne öt hely, és lehetne rangsorolni (a szavazasok súlyozása a helyezések szerint).
    Ezzel gyakorlatilag a ma létező szaktárcákat, szakbizottságokat kellene a szavazatok alapján összeállítani – és az így beszavazott emberek maguk között állítanák fel auz egyes minisztériumokat. Így kikerülhető lenne az is, hogy a szavazóknak csak EGYFÉLE lehetősége legyen a szavazáskor. Kezdetben a legtöbben nyilván ragaszkodnának a pártelvakultságukhoz, de így legalább árnyalódhatna a kép – és a szavazók sem érzenék úgy, hogy ezzel el kellene árulniuk a világnézetüketm, az elveiket (a pártok egy része ugyanis egyértelműen erre játszik rá, és ezzel tart fogva embereket).
    Például vannak fideszes ismerőseim, akik a polgári egzisztenciájuk okán soha az életben nem szavaznának a jobbikra, de ha a pártosdi helyett az lenne a kérdés, hogy Volner János vagy akármelyik fidesznyik, akkor egy pillanatig nem kellene gondolkodniuk a helyes válaszon. Pl. én is úgy vagyok vele, hogy bár a Jobbikra szavaztam, de azért látom a gyengeségeiket, és ha képviselőkre lehetne szavazni, bizonyos területeken simán elismerném a többi párt szakembereit is (ha azok a jobbak).

    Az egész lényege természetesen a képviselők visszahívhatósága lenne – és ehhez sok a négy év, szerintem legalább két évenként, de talán még jobb lenne évenként egy újraszavazást tartani.

    Az is érdekessé tehetné ezt a játékot, ha a képviselők, pártok nem kapnának alapban extra javadalmakat, támogatásokat, hanem ki lenne dolgozva egy rendszer, amelyben a szavazók minden évben az adójuk egy bizonyos részét küldhetnék szét a megfelelő képviselőknek, tehát a szavazóknak konrkétan anyagilag is lehetőségük lenne jutalmazni-szankcionálni a képviselőiket.

    Az egésznek mondjuk csak úgy látnám értelmét, ha a köz tájékoztatása a pártpropagandák helyett az állami működés való információiról szólna. Például nálam alap lenne, hogy az állam éves költségvetését a legutolsó tételre lebontva akármelyik szavazó át tudja nézni (ha éppen úgy tartja kedve).

    És akkor most fel is ébredtem a víziómból és megyek aludni. 🙂

  102. Nos, akkor a 72-esben elkövetett kirohanásodat a dohányosok ellen, aminek Melike is tapsikolt, visszafordíthatnám ellened.

    Te, amikor egy város utcáján 5 méterre a kisbabáját járdán toló anyuka mellett elhajtasz, eszedbe jut, hogy a kényelmedet szolgáló gépkocsi kipufogófüstjével mennyire mérgezed ezeket az embereket?
    Eszedbe jut?

    Szerinted ezért milyen büntetést érdemelnél? Én azért kíméletesebb lennék veled, egyből nem akasztanálak fel, ahogy te ezt a dohányosokkal megtennéd.
    Csak fél percre kötnélek a kipufogó cső 1 méteres körzetébe, hogy azért azonnal ne halj meg, csak érezd a bűzt, ami az autódat-amit te üzemeltetsz és indítasz el-elhagyja.

    Amíg a te gépkocsid motorja eléri az üzem meleg állapotot több károsanyagot bocsát ki, mint amennyit egy dohányos egész év alatt.

    De mehetünk tovább is. Én dohányosként nem járulok hozzá a globális éghajlatváltozáshoz, de te, mint gépkocsi tulajdonos igen!
    Ergo 7 milliárd embernek ártasz azzal, amit csinálsz, nem 5-10-nek, akihez odafújja a szél a füstöt, amit én kipöfékelek.

    Tőled is meg kéne vonni a TB ellátást, mert saját magadnak is ártasz, sőt fel is kéne jelentselek 7 milliárd ember ellen elkövetett bűnöd miatt.

    Még valami. Bizonyított tény, hogy a dohányosok átlagban 8-10 évvel kevesebbet élnek nemdohányzó társaikhoz képest.
    Kérdem én hová tűnik ez a pénz, amit nyugdíjra a dohányosoknak nem kell kifizetni? Ja hogy a Nyugdíj kassza eleve így kalkulál.

    Akkor köszönd meg a dohányosoknak, hogy neked több nyugdíj jut, illetve kevesebb járulékot kell fizetned. Mert ha minden dohányos leszokna és 10 évvel tovább élne, akkor az rád is plusz terhet róna, nem beszélve a kieső adóbevételekről.

    Az én TB ellátásomat pedig te ne akard megszüntetni, semmi jogod hozzá, ugyanis nem kevés pénzt fizetek be ilyen címen, plusz számold hozzá a cigaretta jövedéki és egyéb adóját. Éves szinten több, mint fél millió forinttal növelem az állami bevételt e két tétellel.

    Érdekes módon a nem idén barnult honfitársainktól nem vonnád meg a TB-t, pont azoktól nem, akik egy rohadt fillérrel nem járulnak hozzá a rendszer működéséért, de az orvosokat megfenyegetik, ha az egyik pereputty tagot nem akarja soron kívül ellátni.

    A drogosokról és alkoholistákról írtakat pedig nem is kommentálnám.

    Ezek után gondold újra, amit a 72-esben leírtál, ha erre képtelen vagy, akkor igen csak ott a kettős mérce.

  103. 109:
    Érdekes, hogy a kalkulációdban ott állsz meg, ahol neked kényelmes. Nézzük csak! Aki nikotgin miatt 10 évvel hamarabb hal meg, az rendszerint nagyon drágán adja az életét. Mondjuk a halál oka érszűkület. Van olyan érszűkületes, akit halála előtt 10-12-szer műtenek. Minden egyes alkalommal egy darabkát levágnak valamelyik végtagjából, amelyik éppen elhalt. Ezek a szerencsétlen, önpusztító emberek korházi költségben jóval többet használnak el, mint amennyi a nyugdíjuk kifizetésből megmarad felelőtlen életevitelükből kifolyólayg.

    Kipufogó gáz. Így igaz, de te nem csak cigarettázol, de gépkocsit is tartasz. Hoppá. Gépkocsikázással kapcsolatban arról van szó, hogy a társadalom (kivétel nélkül) elfogadta a kényelemért fizetendő aszma, tüdőrák, gépjármű balesetből származó anyagi kár és halál, stb. „ellenszolgáltatást”. Dohányozni viszont csak egyesek dohányoznak, a kettesek kárára (is).

  104. Mikor bíróságokról, az ítélkezésük hogyanjáról folyik vita, miért is jobb az egyik rendszer a másiknál mindig generális törvények mentén megy az érvelés. Én egy új büntetésfilozófia felé vinném el a büntetőtörvényeket. Elsőre hallásra talán meredek, de garantálom, hogy beindítja a fantáziát.
    Személyre szabott büntetőtörvény, tehát mindenki maga mondja meg, mit adna egy egy tényállás elkövetéséért magának. Van is egy ilyen játék,-mit ad az a bűnösa akinek a záloga a kezemben van-.
    Nagyon meg kell gondolni milyen büntetést vagy bűntetlenséget foglalok magamnak törvénybe, mert van kettő csavar a történetben.
    Amit magam büntetésére hoztam törvényt azt velem szembeni elkövetőnél is alkalmazni kell, ill. a kettőnk büntetési tételét összeadjuk és osztjuk kettővel Például: Azt mondom, a betöréses lopásnál csak pénzbírsággal legyek súlytható, tegyük fel, abból élek. Ebben az esetben hozzám is be lehet törni és, ha elkapják a betörőt, pénzbírság lehet a büntetése.
    Az már elgondolkodtatóbb felállás, mikor azt mondom, én biztos nem török be máshoz, ezért 20 év letöltendő börtön legyen a penzusom, ha mégis betörőnek állnék. De, ha hozzám tör be olyan, aki esetleg pénzbírság megfizetésére büntethető csak, akkor az ő bünti tétele, 10 év letöltendő börtön, hisz az én 20 évem nála feleződik.
    Nem mernék megtámadni az idős embereket az utcán, mert lehet, hogy egy utcai rablás 20 évébe kerülne az elkövetőnek, miközben azt is kockáztatja, hogy a rabolt pénzt tőle esetleg büntetlenü el lehetne lopni. Mert ő, magára nézve ilyen büntetőszabályt hozott.
    Innentől a fantázia szab határt annak, hogy milyen személyes törvényekről gondolkodunk el és az milyen élethejzetet generálna. Az biztos, senki sem merne többé senkit megvesztegetni, hiszen lehet, hogy sokév letöltendő lesz a vége. Nyitva lehetne hagyni a lakásajtókat, letámaszthatom a kerékpárt úgy a fához leláncolás nélkül, hogy még egy hét műlva is ott találnám. Hiszen lehet, hogy a kerékpár tulajdonosa 20-30 év letöltendőt adna magának, ha ő lopná el másnak a kerékpárját.
    Ahogy élsz, úgy ítélsz. Nekem a generális szabályoknál ez jobban tetszik, egy ilyen törvénykezést a világban szívesebben látnék, mint a mostaniak. Lehet, hogy a forintot nem mernék bedönteni? Nem lennének háttéralkuk?

  105. 110:

    Az érszűkület nem kimondottan dohányosok betegsége, hanem a helytelen életmódé, és a sok gépkocsi által beszívott kipufogófüstté.

    Ha szmogriadó van egy nagyvárosban, miért a gépkocsik használatát tiltják be, miért nem a dohányzást?

    Egyezzünk meg abban, hogy az én életemmel azt csinálok, amit akarok, addig, amíg ezzel másnak nem ártok.

    Én valószínűleg a normális dohányosok közé tartozom, mert törvénnyel, meg annélkül is mindig figyelemmel voltam a nemdohányzókra. Ez nem törvény kérdése kéne legyen, hanem alapvető etika, és empátia a másik iránt.

    Azt is meg kéne nézni miért ilyen magas a dohányosok száma Magyarországon.

    Az erős dohányosokkal többnyire tüdőrák végez. Ez gyors lefolyás esetén 3 hónap.

    Nekem nem kell megmagyarázni, hogy a dohányzás rossz, főleg olyannak nem, aki életében egy szált sem szívott el, és azt sem tudja miről beszél.

    Ettől függetlenül legyen az én döntésem, hogy ezt elkövetem e magam ellen vagy sem.

    A sok mérget forgalmazó élelmiszer üzletlánc ellen miért nincs nagy hacacáré? Legalább olyan ártalmas, mint a dohányzás.

    A kórtörténetemet is megnézhetitek. Az eü legnagyobb kiadás rám vonatkozóan egy vakbélgyulladás, egy mandulagyulladás, és egy traumás műtét volt, mert úgy tört el a kezem. Ezeknek mi köze a dohányzáshoz?

    Ezen sokat lehetne vitatkozni, de hogy az államnak a dohányzás plusszos történet a költségvetést illetően az biztos.

    A dohányosok évi 300 MILLIÁRD jövedéki adót fizetnek, (ÁFA nélkül) és az egész nyomorék magyar egészségügy értsd fekvő, járóbeteg ellátás 500 milliárdba kerül.

    Szóval legalább a számokkal ne vitatkozzunk.

  106. „Gépkocsikázással kapcsolatban arról van szó, hogy a társadalom (kivétel nélkül) elfogadta a kényelemért fizetendő aszma, tüdőrák, gépjármű balesetből származó anyagi kár és halál, stb.”

    Nem csak a gépkocsizással Tibor bá, hanem sokkal mással kapcsolatban is elfogadta a társadalom az egészségtelen életformát.
    És logikusan, mint dohányos kérdem én, miért csak bennünket kell üldözni?

    Ha én rágyújtok, lenéznek, megvetnek, diszkriminálnak, most már büntetnek is.
    Ha Melike beleül a terepjárójába, akkor meg ő a vagány csaj.

    Kérdés, melyikünk árt többet a környezetnek, és a társadalomnak?

    Amúgy sajnos a dohányosok egyáltalán nincsenek olyan kisebbségben Magyarországon. 4 millióan dohányoznak. Ha a felnőtt korosztályt nézzük, akkor ez több, mint 50%.

    Biztosan elfogult vagyok, mert én a 4 millióba tartozom, de a dohányzás csökkentése iránti harc nem ott kéne kezdődjön, és nem úgy, ahogy az a 72-esben le van írva, vagy ahogy ezt Orbánék teszik.

  107. Orbán bagótörvényétől nagyobb bizonyíték őrültségére nem kell. Idióta. (Utálom a füstöt!)

  108. Sosem írtam még ide, ettől függetlenül rendszeres olvasó vagyok, olvastam az összes posztot. Azért nem szoktam véleményt nyilvánítani, mert általában nem érzem magam kompetensnek. Viszont a 72es hozzászóláshoz lenne egykét kérdésem.
    Nos, nálam az az érdekes helyzet áll fenn, hogy dohányzom, és extrém sportoló vagyok. Tehát a poszt logikájából kiindulva 2x kéne kinyírni, mert pazarlom a TB pénzt, és zavarom a környezetem.
    A TB részről annyit, hogy sosem, ismétlem sosem járok háziorvoshoz. 25 éves vagyok, évente egyszer járok komplett kivizsgálásra magánorvoshoz, az összes értékem kiváló, köszönhetően a többféle sportnak, a koromnak, és a sport miatti normális táplálkozásnak. Ha véletlenül valami bajom van, teszem azt eltöröm valamim, akkor szintén fizetek, mert a sérülés jellegéből adódóan minél hamarabb szakszerű ellátásra szorul. Mivel gyűlölök várni, és a normál egészségügyben az, h időpontod van, azt azt jelenti, hogy várnod kell két hónapot arra a napra, amikor egész nap várhatsz egy 5 perces művelet elvégzésére(teszem azt egy anyajegy levételére), a szakszerűséggel kapcsolatban pedig erős kétségeim vannak, marad a magánorvos. Oké tudomásul veszem, DE: a nyomorult TB járulék nem opció, hanem kötelező. Ha választhatnék, egy büdös forintot nem fizetnék, mivel nem kapok semmit a pénzemért. Akkor hogy is van ez, én kerülök többe, aki normálisan táplálkozik és sportol, ezért nem asztmás, allergiás, nem kapja el minden évben az influenzát és nincs mozgásszervi betegsége, de dohányzik, vagy te, aki adott esetben szart eszik és lusta mozogni(ezt ne vedd magadra, olvastam h biciklivel jársz), ezért kéthavonta göthös, szar az immunrendszere, allergiás és hamarabb lesz cukorbeteg, mint én érszűkületes?

    A másik fő bűnünkre: én nem dohányzom utcán, buszmegállóban, stb. Az egyetlen szituáció amikor a körülöttem levőket füst éri, az hétvégente a sörözést. Mivel adott esetben a kedvenc vendéglátóipari egységeim a füstös rockkocsmák, elmondhatom, hogy adott közegben szinte kivétel nélkül mindenki dohányos. Akkor ki zavar kit, én aki cigizek egy olyan helyen, amiről mindenki tudja, hogy mindig vágni lehet a füstöt, vagy te, aki antidohányosként bejössz, és vágod a pofákat, holott biztosan tudtad, hogy füst lesz? 🙂

    Intelligencia kéne, csak egy kevés. Én nem fújom a füstöt a kismamák arcába, mert nem vagyok paraszt. Te nem cseszegetsz engem, ha rá akarok gyújtani a söröm mellé hétvégén, a kedvenc pubom elszeparált dohányzó részében, mert nem vagy paraszt. Ennyi 🙂

  109. Jah, és még annyit, hogy ha valaki azzal jönne, hogy igen, de majd 65 évesen milyen sokba fogok kerülni mert időskoromban biztos romlik majd az ellenálló képességem a cigi miatt, azt nem tudom releváns cáfolatként értelmezni egy olyan szituációban, ahol mindenki fél éven belül armageddont vár 🙂

  110. 112:
    Az elvgondolásoddal az a baj, hogy a bűnelkövető nem gondolkodik, csak elkövet, és az elkövetés pillanatában neki tök minegy, hogy mi lesz a büntetés, ha elkapják. persze egy intelligens társadalomban az ötlet kitünő. De az intelligens emberek általában nem bűnözők. Valóban hatékony (és semmibe se kerülő) megoldás az lenne, ha az elkövetőt 1-2 nap alatt elítélnék, és nem lenne szabadlábon 3 évig, majd enyhe ítéletet kap tekintettel arra, hogy az elkövetés óta oly sok idő telt el.

    113:
    Nem kimondottan, de nem minden dohányos patkol el 3 hónap alatt tüdőrákban. Bár egy jó drága műtét ott is bejön a képbe. Azt viszont valahogy nem akarod megérteni, hogy a társadalom 100 százaléka kipufog, de csak 50 százaléka dohányos. A kipufogásért cyserébe mindenki kap „valamit”, az 50 százalék dohányzásáért a másik 50 százalék nem kap semmit, ami ellentételezné a passziv dohányzás elszenvedését. Ez még akko9r se null-szaldós, ha a jövedéki bevétel több, mint a rávonatkozó költség, mdert az egészségem elvesztése nem kifizethető.

    116:
    Megértem a felháborodásodat, de ha az átlagos helyzetről beszélünk, mert nem vagy tipikus dohányosnak mmondható, akkor az egyéni panaszoddal nem lehet foglalkozni. Vagyis, ha egy kulturált dohányosra 99 kulturálatlan esik, akkor ebben a témában nem vagy kompetens.

  111. 118:

    Tibor bá, mondtam, hogy elfogult vagyok a témában, mert dohányzom, és hidd el, nem is szólaltam volna meg, és szerintem Pride sem, ha a 72-es hozzászólás nem születik meg.

    Egyáltalán nem fair olyat kijelenteni, hogy csak nevetni tudna azon ha a dohányzásért halálbüntetés járna, mert előbb seperjen a saját udvarán mindenki, aztán törjön pálcát más feje felett, és teljesen mindegy, hogy elfogadta a társadalom az autózás veszélyeit vagy nem, attól még káros marad. De persze értem az érvelésed.

    Jelentem elszívtam ma az első szál cigimet tiltott helyen. Sokkal izgibb volt, mint amúgy 😀

  112. 118:

    „Azt viszont valahogy nem akarod megérteni, hogy a társadalom 100 százaléka kipufog, de csak 50 százaléka dohányos.”

    Tibor bá’, ez nem teljesen igaz.
    A társadalom egy jó nagy része nem kipufog, hanem reggel és este a buszmegállóban ácsorog és szívja az autók által kipufogott mérget. Rajtuk kívül még a bicajosok is, sőt az autósok nagy része is szívja a kipufogógázokat, mert nemhogy hermetikusan nem tudja lezárni a saját autóját, henem még az ablakot is lehúzza.
    Nem is beszélve a kisgyerekekről, akik sokkal alacsonyabban (és töményebben) szívják a gázokat.

    Pontosabban nem is a gázok, hanem a kipufogott apró koromszemcsékre rakódott, biológiailag rendkívül aktív, karciogén szabad gyökök tüdőbe kerülése jelenti a veszélyt. Ebből következik, hogy a tökéletlen égésű TDI-TDCI-TDS meg anyámkínja dízelautók sokkal ártalmasabbak, mint a benzinesek.

    Ráadásul az újabb EU-szabványok szerinti emissziónál sok esetben már nem is látható füstképződés (nincs fekete dízelfüst), annyira aprók a kiáramló koromszemcsék. A szemcseméret a nanométeres tartományba esik — ezért nevezik nanorészecskének –, ezért nem látható; de annál veszélyesebb, mert méreténél fogva belélegzés után közvetlenül a véráramba kerülhet.

    A leírtakkal nyilván sokan tisztában vannak, a motorgyártók és az egészségügy minden bizonnyal. Mégis egyre több és több a dízelautó, amik csak a fővárosban emberek százezreit mérgezik töményen és folyamatosan, nap mint nap.

    Véletlenül?

    Nem dohányzom, de már többször eszembe jutott, hogy a dohányosok, és a dohányzás szemmel láthatóan globálisan összehangolt boszorkányüldözése, és a mindenhonnan való kitiltásuk, valamint a dízelautók számának növekedése között nincs-e valamilyen összefüggés. Pl. az, hogy az egyik, a légzőszervi megbetegedésekre kifejtett kockázatnövelő hatását, a másik kockázati tényező erős csökkentésével akarják láthatatlanná tenni.

  113. 119:
    A 72. alatti szélsőséges megníyilvánulással nem értek egyet, pedig én életemben sose dohányoztam.

    120:
    Gyakorlatilag vártam, hogy valaki beleköt a 100 százalékba. technikailag igazad van, mert sokan nem engedhetik meg maguknak, de ha megengedhetnék, akkor ők is csinálnák, és ez a lényeg. Minél többen kovetnek el valamit annál kevésbé bűn. Amit mindenki csinál vagy csinálna (és epekedik utána) az nem.

  114. Jelenlegi társadalomban szükséges a mobilitás, ha tetszik, ha nem. Nyilván lehetne kevesebb is az autó, de nulla nem lehet.

    Ugyanakkor a dohányzás egy szükségtelen szenvedély, nem vethető össze a mobilitási szennyezéssel, mégha az sokkal nagyobb károkat okoz is.

    Ráadásul ami az alkohollal és a többi szenvedélybetegséggel összehasonlítva is rosszabbá teszi, hogy fogyasztása _közvetlenül_ hozzájárul mások egészségének romlásához. (A többinél csak esetleges, és kizárólag közvetett, pl. bűnözésen keresztüli.)

    Úgyhogy a véleményem, hogy a dohányosok tőlem nyomhatják intravénásan a nikotint, de én már évtizedek óta szívom a cigarettafüstöt úgy, hogy szeretném elkerülni, de nem tudom. Itt az ideje visszafogni a füstből és a hozzá tartozó arcokból.

  115. A mobilitás nem egyenlő az autóval. Lehet tömegközlekedni is; biciklivel vagy gyalog menni.
    De ha autó, akkor már inkább akkumulátor, gáz vagy üzemanyagcella hajtsa, vagy max. benzin. Minél kevesebb kattogó dízel rontsa a levegőt.

  116. 123: Ezzel egyet értek, de ez sem mentesíti a dohányzókat.

  117. 123:

    Elvben lehetséges, hogy a nagyobb tömegű gépjárművek is benzin meghajítással működjenek, ahol ez másképp nem kivitelezhető, de gyakorlatban ez sosem fog bekövetkezni legalább 2 okból:

    -a dízel motor gazdaságosabban üzemel
    -más a motor karaszterikája (nyomaték kérdés)

    Ettől függetlenül maximálisan igazad van a dízelekkel kapcsolatban. És bármilyen fura, nem a régi füstölgő ikaruszok a legveszélyesebbek, vagy a VW Golf 2-esek, hanem a PDTI, vagy CDTI motorok, amelyek akár több ezer báron fecskendezik az üzemanyagot a hengerbe, ezáltal olyan apró szemcséjűvé alakítva, hogy az orr, mint legelső „légszűrőnk” a régi dízelekkel ellentétben már nem tudja felfogni a koromszemcséket, és így azok az alsó légutakhoz, a legkisebb hörgőkbe is eljutnak. Senki(?) nem tudja milyen hatásokat kiváltva.

    122: Egyezzünk meg abban, hogy Orbán károsabb, mint a cigaretta, vagy a füstölgő gépkocsik tömege, nap mint nap nyeled a hülyeségeit és nem tudsz csinálni ellene semmit. Az orrodba cigifüstöt fújó akárkit legalább pofán tudod vágni. 😀

  118. 125: „Egyezzünk meg abban, hogy Orbán károsabb, mint a cigaretta, vagy a füstölgő gépkocsik tömege, nap mint nap nyeled a hülyeségeit és nem tudsz csinálni ellene semmit.”

    Ebben megegyezhetünk. A dohányosok legalább a lakásomban nem végezhetik káros tevékenységüket. Orbán sajnos mindenképpen be akar jönni, mert a hülyesége még a csapból is folyik.

    Azért érdekes ez a dohányzás visszaszorítására hozott törvénycsomag, mert az egyetlen számomra egyértelműen pozitív törvény orbánéktól bő másfél éve alatt. (Másra nem emlékszem, illetve a devizahiteles mentést nem venném egyértelműen pozitívnak.)

    Az egész vitába azért szóltam bele, mert a dohányosok nagyrészére jellemző önzést és arroganciát láttam visszaköszönni benne. Az egész törvényre nem lett volna szükség, ha a dohányosokra nem lenne általánosan jellemző ez.

  119. Cigaretta:
    1957-ben hetekig utaztam egy holland hajón, ahol a másod tiszt engem és a barátomat meghívott a kabinjába egy kis beszélgetésre, ami megtiszteltetésnek számított. Közvetlenül a helyfoglalás után a tiszt elővette arany cigaretta tárcáját és megkínált, én közöltem vele, hogy kösz, nem dohányzom, ekkor megkinálta a barátomat, aki ugyanezt mondta. Erre a tiszt becsukta a tárcát és eltette. Ez a gesztus akkor engem nagyon elgondolkoztatott. Ilyennel Magyarországon se előtte, se azóta nem találkoztam. Már az is non plusz ultrának tekinthető, hogy a sogorom, ha nálunk van, kimegy az erkélyre dohányozni.

  120. 109 Raon:

    Az, hogy kik szavazhassanak, nem új találmány, sőt, a demokrácia bölcsőjének tekintett görög (Athén? Spárta?) államban (városállam?) csak az szavazhatott, aki egy teljes öltözetű görög harcost felöltöztetett harci öltözetbe, ergo a szavazati JOG, csak a városért (a biztonságáért) lerótt KÖTELESSÉG útján volt érvényesíthető.
    Csak hát a hazaáruló, megélhetési álliberálisoknak mégsem volt elég demokratikus az ősdemokrácia, különben most is érvényben lenne ez a szabály.

  121. 110 Curix:

    Egy valamit ne felejtsünk el, az autózás egyfajta kényszer amin lehet vitatkozni, hogy üdülésre menet, a haverokhoz szórakozni, vagy csak egyszerűen krúzolni mennyire az, de egy BIZTOS? hogy a dohányzás teljes mértékben felesleges és káros.
    Persze kíváncsi lennék, ha azt írtam volna, hogy elektromos autóm van, akkor mit vágnál a fejemhez, de sajnos ez már későn jutott az eszembe.
    Persze, én mint vállalkozó (és a vita kedvélért tegyük félre azt, hogy legfeljebb hívok egy másik vállalkozót) azt mondhatnám neked, hogy persze, elmegyek kitisztítom a kéményedet a fűtési szezon előtt, de ha autóval megyek, akkor ötezer a kiszállás, ha kézzel és biciklivel meg talicskával, hogy ne füstöljem tele a világot, akkor csak a kiszállás lesz húszezer, mert négyet kell fordulnom amire minden felszerelést odajuttatok, akkor is így gondolkodnál-e, esetleg amikor éjszaka kell a gyerekeddel egy amúgy nem halálos betegséggel orvoshoz menned, de hát az autó füstöl…
    Sőt, te duplán kapsz minden gyümölcsöt és zöldséget, mert a kerti gépek – híján mindenféle környezetvédelemnek – kb. 5-10 szeres káros anyagot bocsájtanak ki, mint egy átlag autó.
    Sajnos nem te vagy az egyetlen és első az életemben, aki az autózást próbálja szembeállítani a dohányzással, sőt, jellemzően jönnek a hihetetlen történetek, hogy a Pista bácsi kilenvennyolc évig szívta a mezítlábas Kossuthot, míg a Ferkó gyerek huszonkét évesen tüdőrákba halt bele.
    Nem érdekel.
    A dohányosoknak köszönjem meg, hogy jövedéki adót fizetnek? Kedves barátom, hosszú távon a dohányzás okozta bete3gségek és termeléskiesés kb. háromszor akkora kiadást okoz, mint a cigaretta jövedéki adója. De a te logikád mentén az államnak gyerekkurvákat kéne futtatnia, hiszen abból is lenne bevétel, esetleg vegyi fegyvert is kéne gyártania és eladnia, és még hasonló bevételgeneráló üzleteket tudnék felsorolni.
    A nem idén barnultakról meg nyugodtan írd le, hogy cigányok, nyugodj meg, a dohányosokkal egy napon venném el, amelyikük nem dolgozik. És én nem elvenném tőled, hanem csak akkor és azt, ami a dohányzáshoz kötődik. Ha dohányos vagy, de elcsúszol és eltöröd a lábad, az nem gond, meggyógyítalak.
    ..
    Végül azért egyet: az Isten azért többé-kevésbé igazságos világot teremtett, a passzív dohányosok is megszívják, de szerencsére abban biztos vagyok, hogy a dohányosok összehasonlíthatatlanul jobban, és nekik csak az a szerencséjük, hogy ez ellátásuk nem rajtam múlik. Meg az alkoholistáké, meg a drogosoké, de az extrém sportolóké is.

  122. 116 Pride

    te is a szélsőségekből akarsz általánosságokban igazságot tenni. Először neked is azt írom mint az előbb: te a rossz szokásodat kényszeríted a másikra. Ha minden nap amikor dohányzol, kimennél a szabad levegőre és ott füstölnél, a fenét sem érdekelné. A dohányosokkal szembeni utálat nem azok miatt alakult ki, akik az erdő szélén fújták a füstöt, a tiltó rendeletet sem tudják megírni, hogy a rendes dohányosokra ez a része vonatkozik, a gonoszokra meg az. A dohányzás káros, és ezt a nemdohányzók védelmében végre száműzik a közösen használt ingatlanokból. Épp úgy, mint az autókat is oda terelik ahol azoknak járniuk kell, óvodásokat nem engednek össze járművekkel, bármilyen hasznos is a járművek által végzett munka.
    ..
    Te, kifogásolod, hogy mennyire tekintettel vagy a füstöléseddel a többiekre. Akkor visszakérdezek: tegyük fel én, csak fizetek, de nem vagyok beteg, de a befizetésem komoly százalékát a dohányzás okozta betegségek gyógyítására használja az állam. Tehát, ezzel akarok rávilágítani, hogy a dohányzás okozta „ártalom” nem merül ki abban, hogy a képembe fújod a nikotint. Szeretnéd-e, hogy ha a szomszédod lennék, de az én kertemben vadászpuskával lövöldöznék? Én is fizetem a TB- legfeljebb meggyógyítanak az általam fizetettből, ha esetleg rosszul célzok. Akarod-e, hogy festőüzemet létesítsek a szomszédodban, hiszen annyi nyereségadót fizetek meg TB-t, hogy abból is meg tudnak gyógyítani. Ugye nem.
    De mindegy is, egy társadalombiztosítás nem arra való, hogy mindenki, vagy sokan, a SZÜKSÉGESNÉL nagyobb mennyiségben vegyék igénybe ezt a közösség által létrehozott intézményt. Ah a másik bagós által megemlített butaságot figyelembe venném, hogy ő úgy is többet adózik a dohánytermékekbe épített különadó miatt, akkor a betegnek született emberek, mert ők viszont semmivel nem járultak hozzá ezen intézmény működtetéséhez, akkor ők ne is kapjanak semmit?

  123. 126:

    Tévedsz, itt egyáltalán nem a dohányosok arroganciájáról van szó, a törvény előbb utóbb életbe lépett volna Orbánnal, meg nélküle is.
    Része az EU „jogharmonizációnak” hú de szép szó. 🙂

    Amúgy komolyan azt hiszed, hogy ettől a törvénytől visszaszorul számottevően a dohányzás?
    Itt is tévedsz.

    Én semmi mást nem csináltam volna, csak gyorsított ütemben emeltem volna a cigi árát a nyugati árakra (4-6 euro).
    Amit most csinálnak az a dohányosok diszkriminációja.

    Amúgy hagyjátok már békébe a dohányosokat, mert 4 millió embert haragíttatok magatokra. 😀

    Egyébként, mint írtam én meg azért szóltam bele ebbe a témába, mert egyesek szívesebben látnák a dohányosokat akasztófán.

    Azért álljon meg a nászmenet.

  124. 117 Pride:

    Ezek szerint lehet használni a nő rokonjait ne… valakinek, mert fél év múlva úgy is vége a világnak? Ugye ezt a kifogást te sem gondolod komolyan.

  125. 128. Cruix

    Kérdezd meg azt a 4 milliót, hogy hányan mondanának le, ha egyszerű lenne…

    (nekem sikerült)

  126. 121 Tibor bá’:

    Ne hülyéskedj, te sem érted… Én azért nevetnék – és fenntartom a 72-ben leírt véleményemet – mert a sok balga inkább felköttetné magát, akkor sem szokna le, hanem a halálbüntetéstől való félelmében inkább bujdokolva is, de szívná tovább a cigit.
    Halálbüntetéssel sújtanák a tulajdonképpeni öngyilkos viselkedés űzőjét, de ők akkor is szívnák tovább… Ez a nevetséges.

  127. 128: „Tévedsz, itt egyáltalán nem a dohányosok arroganciájáról van szó, a törvény előbb utóbb életbe lépett volna Orbánnal, meg nélküle is.”

    Az arroganciát egyáltalán nem a törvény kapcsán jegyeztem meg. Pont azt a viselkedést hiányolom, amit Tibor bá’ is leírt.

    „Amúgy komolyan azt hiszed, hogy ettől a törvénytől visszaszorul számottevően a dohányzás?
    Itt is tévedsz.”

    Szerintem ott igen, ahol fontos, azaz más is ki van téve a füstnek. Összességében viszont sokkal kevesebb szál ettől nem fog fogyni, ha így értetted.

    „Én semmi mást nem csináltam volna, csak gyorsított ütemben emeltem volna a cigi árát a nyugati árakra (4-6 euro).
    Amit most csinálnak az a dohányosok diszkriminációja.”

    Ez is meg lesz szépen lassan, a fideszt is csak egyszer bírta lefizetni a dohánylobbi. Az EU viszont nyomja, hogy emeljék az adót fokozatosan – ezt részemről nagyon helyesnek tartom.

    „Egyébként, mint írtam én meg azért szóltam bele ebbe a témába, mert egyesek szívesebben látnák a dohányosokat akasztófán.”

    Ez nyilván felesleges indulatokat gerjesztett. De miközben senki sem tudja bizonyítani, hogy valaki passzív dohányzástól halt meg 100% bizonyossággal, addig mindannyian tudjuk, hogy a dohányzás tényező lehet egy korábbi elhalálozásban. Emiatt pedig nem kell meglepődni a maradék kb. 6 millió indulatain – egyszerűen nem akarnak mások szenvedélybetegsége miatt korábban meghalni.

  128. 129:

    Attila, többek közt én is, de nekem még nem sikerült, és most már azért sem szokom le. (erre a kis időre minek 😀 )

    130:

    Had mondjak neked valamit. Ma Magyarországon a dohányzással kapcsolatos bármely törvény 1000-ed, 10000-ed rangú.
    Orbánnak, a nagy megosztónak sikerült megint két népcsoportot egymásnak ugrasztani.
    Olvasd vissza a hsz-eket aztán meglátod itt piciben, amit az országban okozott ezzel a törvénnyel nagyban.

    Te is tudod, hogy ettől a dohánytörvénytől semmi nem fog megoldódni, csak megint van egy dolog, amiért szapulhatjuk egymást a sokadik után, és ne foglalkozzunk komolyabb dolgokkal. Gumikacsa a parasztnak.

    A passzív dohányzást meg hagyjuk. Én nem vagyok olyan paraszt, hogy nemdohányzók pofájába fújjam a füstöt, így nem tudom miről beszélsz.

    A szomszédomat meg feljelentem, mert nálunk a házban nincs dohányzás, de már a saját udvaromban sem tudok jóízűen rágyújtani, mert megfulladok az udvarunkra átjövő kéményfüsttől.
    Most menjek át hozzá, hogy legyen kedves oltsa el a tüzét, mert friss levegőt szeretnék a saját udvaromon?

    Részemről ez a dohányzás téma befejezve, mert nincs akkora jelentősége, mint amekkora kárt okoz.

  129. 137 Curix:

    Jaj, nehogy már aktuálpolitikainak és/vagy esetleg az arról elterelő húzásnak állítsd be egy mindenki számára káros szenvedély élvezetének szigorítását. Leírom megint: hidd el, ha ti mindig kijárnátok az erdő kellős közepébe cigizni, már sokan kevesebben néznének rátok görbén, és ha ezek után még a dohányzás okozta betegség gyógyítását sem a TB-vel finanszíroztatnátok, akkor még annyian sem.
    De én nem szapullak titeket amúgy, egyszerűen megelégedéssel (és egyszersmind haragosan, hogy csak most) veszem tudomásul, hogy végre itt van az, amit régóta várok. Tudom, hogy autóm füstöl, ezért nem pancsolt szarral tankolom, a kötelezően előírt időközökben elviszem a káros anyag kibocsájtás mérésre, nem okozok SZÁNDÉKOSAN kárt másnak azzal, hogy járdán, épületben, játszótéren használom, tehát nem kényszerítek senkit arra, hogy a mai, modern világban szükséges mobilitást más kárára vigyem túlzásba.
    Te nem fújod, de ha egy légtérben vagyok, akkor mégiscsak szívom, ennyi, érted?
    A kéményfüst meg megint csak a szükséges rossz, ha csak nem gumicsimmát éget a tróger, vagy nincs meg a szükséges kéménymagasság.

  130. 131: „Orbánnak, a nagy megosztónak sikerült megint két népcsoportot egymásnak ugrasztani.”

    Orbánnak ez már hosszú évek óta jól megy, de különösen Gyurcsány és pártja segítette, hogy ez a tetőfokra hágjon különösen 2006-tól.

    Dohányzás ügyben eddig is megvolt a szembenállás, csak most (végre) valami a dohánylobbi ellenére is történt. Kivételesen a dohányosoknak kell nyelnie egyet. (Ez láthatóan nem megy.)
    Attól még, hogy Te nem fújod másra a füstöt, más megteszi helyetted is. Én erről beszélek.
    A füst pedig valahova mindig megy, ha nem fújjak valakire közvetlenül akkor is csak lassan hígul a levegőben. Néhai panelszomszédom bagózását „élvezhettem” tavasztól-őszig. Ő is és én is otthon voltam. Erre tényleg csak az áremelés lehet a megoldás.

    Sajnos a kéményes megjegyzéseddel egyetértek, sokat romlott az elmúlt években a levegő minősége nálunk is, mert annyian használnak fát, gáz helyett. (Mint tudjuk gázzal fűteni drága, de megvannak az előnyei.)

  131. Tanulság
    Apám legjobb barátja, a háború után csak 5 évvel később, 1950-ben jött vissza az orosz hadifogságból. 10-12 éves koromban sokat lógtam a pasival és a feleségével (pl. a Balatonon) mert nem volt gyerekük és élvezték a velem való „törődést”. Amikor visszajött én már felnőtté váltam (17,5 éves). Nem beszélt senkinek se a fogságról, mert nem akart rá emlékezni, de nekem egyszer egy egész délutánját feláldozta és megnyilt. Ma is élénken élnek bennem a szavai. [Tudom nektek nem jelent semmit, hogy egy 30-as férfi 4 évig harcol, majd 5 évig hadifogságban van kényszermunkán, és minden egyes nap háromszor meghalhatott.] Azt mondta annak köszönheti az életét, és azt, hogy még egydszer megláthatta a hazáját [akkor ezek nem voltak nagy szavak] hogy nem dohányzott. Mert akik dohányoztak azok a sovány fejadagjukat elcserélték cigarettáért, és legyengültek. De ez nem minden. Amikor vérhas járvány dúlt a legyengültek két nap alatt elmentek. Ő a társaival a tábor hátsó részén faágakat égettek, eloltották és a faszenet ették, hogy meggyogyúljanak. Karbon-medicinálisz a la hadifogság. – – – Ahányszor as haverok rá akartak venni hogy gyujtsak rá, Lori szavai jutottak az eszembe. Annyi hasznom azért lett belőle, hogy 3 évvel későbbv, amikor behívtak a seregbe a honvéd illetményem havi 30 forint, 150 cigaretta és egy mosószappan volt. A cigarettát néhány nappal később a bagósok megvették tőlem, és mert otthonról nem kaptam pénzt ez kurva jól jött, mert nagyon nagy hasznát vettem az eltávozások alkalmával. – – – Amikor meglehetősen vásott gyerekeimet rajtakaptam, hogy próbálkoznak, akkor vettem egy pakli Kossuthot, megkínáltam őket és köteleztem hogy végíg szívják el. Soha többé nem nyúltak cigarettához.

  132. 140, Tibor:
    Így vagyok a dohánnyal Tibor én is: aranyat fog az érni nem oly soká ! Egy levél szárított és megdolgozott dohány egy heti fejadagot jelent. A cserepiacon mindenre lesz kereslet, csak lehessen kapni !

  133. 139:
    „Erre tenyleg csak az aremeles lehet a megoldas.”
    Mit old meg az aremeles?Attol nem lesz kevesebb dohanyos,a fuggosegi viszony miatt ezutan is megveszik a cigarettajukat.
    A dohanylobbi nem veszit semmit,az aremelkedesbol mindenki jol jar,kiveve a fogyasztot.
    Ha igazan a megoldason tornek a fejuket,akkor a dohanytermesztes megszuntetese lehetne a valodi megoldas.
    Ebben az esetben a dohanylobbi es az adozas nyertesei vesztenenek,ezert sosem fognak ilyen torvenyt hozni,mert elso az uzlet.
    A dohanyos mindenkepp veszit,penzt es eveket.
    Tudom,nem kotelezo dohanyozni,alkoholizalni,kabitoszerezni,de ne felejtsuk,hogy termelni sem kotelezo a profitszerzes erdekeben.Raadasul bizonyitva van ezek karos hatasa.
    Bocs,hogy belekotyogtam 😀 .

  134. 142: Áremelést írtam ugyan, de ez járulékemelésként valósul meg. Max az állam keres rajta, de csak ha fennmarad ugyanaz a fogyasztás.
    De vélhetően érezhető mértékű áremelkedés maga után vonja a mennyiség csökkenését.

    Betiltani marhaság lenne, mert az csak a csempészetet erősítené. (Az áremelés is ezt teszi, de nem ugyanakkora mértékben.) A betiltással ugyanaz lenne, mint a kábítószerrel.
    Max korlátozni lehet, és akkor kicsit legalább visszaszorulhat.
    Tisztában vagyok vele, hogy sohasem tűnik el a dohányzás.

  135. Curix: Én az el nem szívott cigaretta árából,vettem egy kis magán repülőgépet,és most azzal húzom a kondenzcsíkot,nem aprózom el,egyszerre 2000 embert mérgezek.. 😀
    De jobban járnál,ha cigaretta mellé innál is,és akkor több jövedéki adót fizetnél be.Erre nem is gondoltál? 🙂
    Akkor még büszkébb lehetnél magadra.. 🙂

  136. Hm, kár hogy nem érek rá napközben gép előtt ülni, mert így 23x kell átolvasnom az utolsó írásokat, h mire is kéne válaszolnom. Úgy tűnik tényleg nem az én műfajom a fórumozás 🙂
    Na, teszek egy próbát:
    130: Nem akarok általános igazságot, egyszerűen felhoztam egy példát. A friss levegős hasonlatod szerintem kb fedi azt, amit írtam a tisztán dohányzó pubokról. Ahol mindenki cigizik, beleértve a személyzetet is, ott a nem bagós zavarja a bagóst, legalábbis szerintem 🙂 Ha kijelölnek x mennyiségű pubot mondjuk minden belvárosban, tőlem tarkón is lőhetnek abban a pillanatban, amikor máshol rágyújtok. Szerintem ez korrekt kompromisszum.
    Lehet hogy rosszul értelmezem a vadászpuskás részt, de szerintem ez nem ugyanaz a szint, mintha a szomszéd kertben rágyújtanak. Egyébként én kicsit abnormális vagyok szerintem alkalmazkodás terén, ugyanis ha egy adott környezetben valami zavar, akkor csak három eset van:
    a: könnyen tudok rajta változtatni, a te példádnál maradva előkapod a vadászpuskád, én meg attól függően hogy milyenek az erőviszonyok, vagy szép szóval, vagy a puska csövének nyakadra tekerésével jobb belátásra térítelek 🙂
    b: jobban tisztellek, mint amennyire zavar az aktuális hülyeséged(mindegy miért, gyerekkori barátom vagy, vagy mondjuk valamelyik tulajdonságod miatt a példaképem), ezért nem is csinálok semmit, mert nem éri meg a konfrontációt minden apróság
    c: nagyon idegesít valami, de nem tudok rajta változtatni. Tök egyszerű a megoldás: megváltoztatom a helyzetet, adott esetben a lakhelyem. Jó, tudom hogy ilyen szempontból megint kivétel vagyok, mert se kutyám, se gyerekem, se saját ingatlanom, de pont azért nincs egyik sem, mert a mobilitást egyenlőre fontosabbnak tartom, mint bármilyen kötöttséget. A TB-s példa tipikusan c kategóriás, ezért nem dolgozom itthon, és máris megoldottam a problémát. Tudom, egyszerűen működök, mint egy faék, de a végeredmény az, hogy nagyon vidám faék vagyok 🙂
    A betegnek született emberekről nem szeretnék nyilatkozni, mert nem akarok megbántani senkit. Legkonszolidáltabban úgy tudok véleményt nyilvánítani, hogy én egyáltalán nem tartom rossznak a spártai rendszert. Persze ez csak az én véleményem, és nem akarok megtéríteni senkit, mert tisztában vagyok vele, hogy a többség számára nem etikus a módszer.

    132: Szintén nem kifogásnak szántam, csak próbáltam rávilágítani a 40 évre előre szóló jóslatok megbízhatóságára. Számomra annak a valószínűsége, hogy 65 évesen göthös leszek és tök sokba fogok kerülni, ugyanannyi, mint hogy fél év múlva armageddon, 2 hét múlva elüt egy kocsi, holnap eltalál egy meteor, esetleg egy óra múlva elrabolnak az ufók. Majd meglátjuk melyik jön be, és ahhoz igazodok 🙂

    A leszokási nehézségekről: nekem nem okoz különösebb problémát az, ha mondjuk komolyabb versenyre készülök, ezért nem gyújtok rá 3 hónapig. Nyilván sörözni se megyek akkor, vagyis megyek, de ásványvizet iszom. Viszont miután lement a verseny, ugyanúgy cigizek, mint előtte, pusztán azért, mert nekem ez ugyanolyan élvezeti cikk, mint másnak a csoki. Haszontalan? Az. A csokit vagy a cukrot azért eszed, mert éhes vagy? Nem. Van bármiféle haszna? Nincs. Cseszegetlek miatta hogy cukorbeteg leszel ha huzamosabb ideig gyors felszívódású egyszerű szénhidráttal tömöd magad? Nem, mert nem különösebben érdekel, ki hogy nyírja ki magát. Mint ahogy nekem is a saját döntésem, hogy nem kávézok, nem eszem szemetet, de cigizem. Szerintem 1-1 🙂

    140: Ez egy tök jó szituáció arra, amikor szerintem senki nem cigizik akinek van egy csöppnyi esze 🙂 Mármint ha magamból indulok ki, nincsenek bebetonozott szokásaim, mindig aszerint cselekszem, hogy mi az aktuális élethelyzetem. Dohányzásra aktualizálva: Megvan mindenem, egészséges vagyok, cigizek. Megvan mindenem, egészséges vagyok, de fontos versenyem van, nem cigizek, mert nyerni akarok. Nincs meg mindenem, szintén nem cigizek, mert a kaja fontosabb. Mint mondtam nekem a dohányzás inkább luxuscikk, mint szükséglet.

    Remélem nem hagytam ki semmit 🙂

  137. Nyehe.
    Látom a cigi a téma.

    Én dohányzom. Elég rendesen. Viszont felháborít az új törvény.
    Én ha rágyújtok, olyan helyen teszem, ahol nem zavarok másokat, nem „kényszerítek” arra, hogy szívja passzívan ő is a cigit.
    Ha beteg vagyok, én is ugyanúgy megveszem a gyógyszert mint az, aki nem dohányzik. Én is fizetem a tb-t. A cigi után adót fizetek.A dohányos, mire érszűkületes lesz, befizet annyi tb-t, hogy az fedezi a költségeit. 14 éve melózom, 14 éve fizetem havi szinten a tb-t. Ha összeadnám az eddigi befizetéseimet, minimum egy szívcsere kijönne belőle. (Remélem nem lesz rá szükség soha) Ha beteg voltam, akkor sem kellett több évente egy levél antibiotikumnál, amit a doki írt fel és támogatva kaptam. A többi gyógyszert én is úgy vettem meg, mint az, aki nem dohányzik. És a doki zsebébe én is ugyanúgy perkálok, mint az összes többi ember, ha kell.
    Mivel bagós vagyok többet kell költenem magamra. Cigifüstös ruha, bagós lehellet és még sorolhatnám az apró kis nüanszokat, amikkel egy normális, dolgozó ember foglalkozni kénytelen, ha dohányzik és dolgozni is akar. Ráadásul gyerekem is van, akivel nem játszok a cigi elszívása után hanem rendbeszedem magam, mielőtt odaülök a gyerkőchöz. Nyugodt szívvel tudom mondani, hogy többet költök magamra, mint egy nemdohányos, ezzel is növelve az állam bevételeit egy nemdohányoshoz képest. Én megfizetem az árát annak, hogy úgy romboljam az egészségem, ahogy akarom. A piásnak és a drogosnak segítenek a leszokásban. Nekem senki nem segít, pedig legalább olyan, ha nem durvább szenvedélybetegség, mint azok. Nem szennyezem jobban a környezetem, mint az autók, amiket a nemdohányosok olyan előszeretettel használnak és szívják be egész nap a kipufogófüstöt. Nem eszem gyorséttermi kaját, ami tele van műanyaggal. és még egy halom olyan dolgot nem teszek, amit a nemdohányosok előszeretettel végeznek. Mégis büntetnek.
    A törvény rossz. Ez a lényeg. Olyan ember alkotta, aki nem dohányzik, de legalábbis nem nagyon dohányzott.

    Kedves SW-fan barátom, bár néha elég jól egyet értünk, most kicsit mellényúltál a halálbüntetéses hozzászólásoddal. Enyhén szólva is kiverte a biztosítékot nálam. Én bár nem 3, sajna csak 2 gyermek szülője vagyok. Hidd el, ha lenne olyan program, segítség, amivel le tudnék szokni, belemennék. Addig, amíg az orvosom azt a kibeb*szott nikotinos rágógumit, meg a semmiresejó testmatricákat írja fel, addig nincs miről beszélni. Hatás nélküli cuccok jó pénzért. A hatékony leszoktató gyógyszerek pedig az eddig olvasottak alapján halált okoztak, még szerencse, hogy a halál oka ezekben az esetekben nem a cigi volt, mert addigra már leszokott az illető. Én már kipróbáltam a biorezonanciás kezeléstől a pszihomókus segítségén át a „simánleteszeméskész” módszert. Nem jött be. Mivel dolgozom, nem tudom azt megtenni, hogy 1-2 hétre kivonulok a világból, amíg az elvonási tünetek annyira nem csökkennek, hogy nem kaparom a falat az idegtől. NINCS HATÉKONY SEGÍTSÉG, legalábbis én még nem tapasztaltam. A dohányosok java része lerakná, ha találna megfelelő módot rá!
    Küzdünk a cigi ellen, de alulmaradunk. Akaratgyengék vagyunk, tudom. Ugyanúgy akaratgyengék, mint a vásárlási lázasok, a vitaminszedő fanatikusok, a mindennapgyúrokvazze pacsirták, az extrém sportosok, akiknek kell az adrenalinlöket és még sorolhatnám, hogy kikhez hasonlítunk.
    Nem elítélni kellene, hanem megérteni. A dohányos szerencsétlen belemegy mindenbe, csak hogy bagózhasson. Ha levonják a béréből a cigis időt, azt is elviseli. Ha le kell túlóráznia, vállalja. 2*2 méteres üvegkalitkában lehet csak dohányoznia, ezt is vállalja. Sok mindent eltűr, elvisel, csak hogy bagózhasson.

    Ha tudsz olyan leszokást segítő dolgot, ami szerinted tuti és tényleg segít, azon kívül, hogy halált okoz, akkor tedd fel.

  138. 145: A vidám faékes mondatodat ellopom ha nem gond. Nagyon tetszik. 🙂

  139. 146!
    Tehát ha Curix szemével nézlek,akkor mivel többet kell magadra költeni,pazarlod a Föld erőforrásait.. 🙂

  140. 140 Pride

    Te vagy az emberem, mert habár a cigiről alkotott véleményed nem mentes a részrehajlás miatt, de a spártai rendszerről alkotott véleményed alapján tudnánk mi jóban is lenni.
    A saját ellenvéleményemet megpróbálom más megvilágításba helyezni,hogy jobban érthető legyek. Én úgy GONDOLOM, hogy az emberi tevékenységek és viselkedésformák közül MINDENKÉPP azt kéne támogatni, és egynémely esetben tűrni, ami a normális életvitelhez mindenképp szükséges. A cigi nem az, az alkohol nem az. Vannak persze kivételes cselekvések, ami tolerálható egészen addig, amíg más érdekét nem sértik még csak időszakosan, érintőleg sem. Ez már az erdőszéli dohányzás esetében lehetséges.
    na, ez a viselkedés okozta direkt hozzáállásom. A másik meg a dohányzás okozta betegségek gyógyítása. A véleményem ugyanez. Mindenki a saját faxával verje, akkor senkit nem érdekel. Én nem dohányzom, és egyáltalán nem fogyasztok alkoholt. Ez nem vonatkozik évi két-három doboznyi sörben rejlő alkoholmennyiségre.
    Amúgy meg külön véleményem van a dohánytermékekre költött pénzzel kapcsolatban. Amíg egy átlag dohányos havonta elszív egy nettó minimálbér harmadát, közben a kis fattya meg háromszáz forintos párizsit rak az arcába… Igaz, nem az én pénzem, végül is azt csinál amit akar. Csak ne menjen segélyt kérni cigivel a kezében, sőt, az alkalmazott hozzám se jöjjön fizetésemelést kérni cigivel a szájában.
    Persze, kérdezhetitek, hogy mire ez a nagy ellenérzés bizonyos szokásokkal szemben? Részben elárulom: birtokomban van egy vagyontárgy, amit tévesen luxusnak hív az emberek 80%-a, a panelprolik 100%, és hiába mondom el nekik, hogy ez a valami kb. annyiba kerül, vagy még annyiba sem, mint az ő tíz évnyi cigarettázásuk, akkor is csak egy tolvaj vállalkozó vagyok. Hát ezért.

  141. …na folytatom, mert közben akadt másik dolgom.

    140 Pride

    öööö… megváltozott a számozás, vagy csak hülye vagyok?

  142. Pride,

    cigizel, és azt hiszed egészséges vagy? Mert most még nem érzed a kátrányos tüdődet, az még nem jelenti azt, hogy egészséges vagy

  143. 154!
    Te egészen szimpatikus vagy nekem.. 😉

    Szóval ,igazad van.Majd 20 év múlva is ezt mondják,mikor sorakoznak a rokkant nyugdíjért..Az életben mindenért fizetni kell,csak idő kérdése…

  144. 151: Artu, kíváncsivá tettél. Mi az a fenenagy luxustárgy? Kocsi? Festmény? Ékszer? Yacht? Esetleg egy ló?

  145. 154:

    Tüdőben nincsenek érző receptorok, ezért nem fáj pl a tüdőgyulladás sem.

  146. 156:

    10 (év) * 400eFt (30eFt/hó kb napi 1-2doboz).

    Akármi lehet kb 4m értékben.
    Kb egy jobb márkájú használt kocsi…

  147. Nyehe, ha kocsi, akkor környezetet szennyez 🙂
    De szerintem nem kocsi. Túl misztikusan tette oda. 🙂

  148. 142. Suhi

    Ha igazan a megoldason tornek a fejuket,akkor a dohanytermesztes megszuntetese lehetne a valodi megoldas.

    Nem igazán.
    A mai „modern” cigarettákban olyan kevés nikotin van, hogy az már nem felelős a függőségért. Külön vegyszerekkel pótolják, hogy kialakuljon és fennmaradjon a függőség.

    És ezek a vegyszerek prímán használhatók másban is, mint a Coca-Cola, a McDonalds, a zacskós sültkrumpli, sok gyors kínai étel, satöbbi.

    Tehát NEM TECHNIKAI megoldára van szükség, hanem azok elsöprésére, akik haszbot húznak a függőség kialakulásából, legyen az cigaretta, kábítószer, vagy Cola….

  149. Még egy gondolat: Ha az alkalmazott döntései miatt -pláne kis létszámú foglalkoztatottak esetén- a vállalkozásod jól megy, akkor nem hiszem, hogy elhajtod a búsba, tudva, hogy lelép a konkurenciához.

  150. 159:

    Lehet egy vitorlás is mondjuk a balcsin, azok is vannak ilyen árban. Az geddon tudatos szélhajtású…

  151. 5 tojást is kapott a cigiért a hadifogságban, amit ott nyomban nyersen meg is evett, /Szibériában volt 4 évig/, ő sem mesélt sokat az ott történtekről.
    Rászoktam direkt a cigire, bűn rossz volt, azért tettem, hogy leszokhassak és végre felszedjek pár kilót. Mindenki azt mesélte, elhízott mikor leszokott a bagóról. Annyi kalóriát ettem akkoriban, hogy egy bányásznak elég lett volna, mégsen szedtem fel egyetlen kilót sem. Az egészségügy széttárta a karját, meghízlalni nem tudtak, maradt a cigaretta hadművelet. Jól kifundáltam. Gondoltam, van akaraterőm, akkor szokom le róla amikor akarok, kb. 22 évig szívtam. Az eredeti célom fél év volt.
    A katonáéknál a külső őrségbe nem vittem cigit, mert, hogy onnan nem lehet elugrani venni a boltba. Mire eljött a reggel, rosszul lettem. Tudom, hogy a pszím csinálta, de akkor is rosszul lettem.
    Jóval később, ragtapasz, rágó, nem vált be egyik sem. Kettő dobozzal szívtam naponta, és tudtam, hogy büdös, drága, kiégeti a legkedveltebb ruhámat, folytonos konfrontáció, állandóan rágondolni, legyen nálam elegendő, meg tűz, meg a jó társasági beszélgetésekből az erkélyen találod magad. Én 22 évig cigiztem, de ezalatt az idő alatt egy jó oldalát sem ismertem meg.
    Végül is ami segített, az az volt, bedühödtem, hogy már a cigi irányítja az életem jelentős idejét. Most ezt csináld, most gyújts rá, most szaladj le a boltba zárás előtt és ezt végtelen ismétlésben.
    Alaposan felkészültem a leszokásra, beszereztem egy valag nyugtatót, nehogy nekimenjek valakinek, cukormentes cukorkát, hogy valami mégis legyen kéznél.
    Kettő hét alatt 14kg-t híztam. Kis csúszással, de bejött az eredeti ötlet. Elmentem futócipőt venni és abbahagytam az esti nast. A vékonyságnál már csak a duciság lett volna rosszabb.
    Szóval nem úgy van az, hogy az akaraterőt leveszem a polcról. Azt mondom, örüljünk annak, ha nem dohányzunk. Az pedig, hogy ki, mennyibe kerül a közösségnek, kiszámíthatatlan. Egy szorgalmas dohányos biztos felér egy lusta nem dohányzóval!? A dohányos kimegy cigizni a teraszra és észreveszi, hogy a tóban fuldoklik egy gyerek. Kimenti és kiderül, hogy a nemdohányzó szomszéd gyereke. Most akkor mi van?!

  152. r2d2:
    Szedd össze a gondolataidat, írd be, de ne rakj be 7 kommentet egymás után. Engem te ne dolgoztass!

    162:
    Eredeti gondolatok. Nekem tetszenek!

  153. Van akinek a leszokásnál segít a leszokásnál, ha tudja : a cigi átmérője 7,65mm.
    Aki volt katona az tudja hogy ekkora egy géppuskatöltény.

    És ugyanazon a gépen lehet őket gyártani….

  154. 146:
    Szia!
    Én tudok neked ajánlani egy leszokás módszert!
    Bár ez inkább átszokás.
    E-cigi,-bár a név nem igazán helyes,mert semmi köze nincs a
    cigihez.Én 1981-ben kezdtem dohányozni,-mentholos szofi-12 ft.
    volt 1 doboz.
    Azóta eltelt 30 év és én közben szívtam mindent, a Munkástól kezdve a „márkás” cigiken keresztül a sodrott dohányig.
    Többször próbáltam leszokni-nem sikerült.
    A katonaság alatt fogadásból 2 hónapig nem gyújtottam rá,
    a 62.napon a cigi ott lógott a pofámban.
    Az e-cigiről már vagy 5-6 éve hallottam,marhaságnak tartottam.
    Tavaly júliusban a melóhelyemen elkezdtek árulni egy gagyi
    próbaváltozatot.Kipróbáltam.
    Szar volt,gyenge volt,csak a mérgelődés volt vele egész éjjel,
    de másnap reggel azt vettem észre,hogy 12-órája NEM GYÚJTOTTAM rá!
    Rávetettem magam a dologra,és másnap vettem egy használható
    készletet 22000-ft-ért.Jó drágán mint később kiderült ha jobban utánanéztem volna a cuccnak,fele ennyiből is megúsztam volna.Apropó:Ezt a 22000 ft.-ot addig 1,5 havonta költöttem
    a cigire úgy,hogy én töltöttem magamnak vágott dohányból!
    Addig napi 1,5-2 doboznak megfelelő cigit szívtam.
    Most 6.-án 6 hónapja nem szívtam el egyetlen száll cigit sem
    úgy hogy nem kínlódtam,nem voltak elvonási tüneteim.
    30 év dohányzás után az egyik pillanatról a másikra letettem a cigit.
    Tudom hogy az e-cigi sem egészséges,de a ciginél ezerszer jobb választás.Itt nincs égésről szó ,magyarul hiányzik belőle
    az a kb. 400-féle rákkeltő vegyület ami a dohány és a papír elégetésekor keletkezik.Nincs füst,nem büdös nem égetek ki vele semmit!Nem hamuzok,nincs csikk.Újra rendesen érzem az ízeket,illatokat,szagokat.Reggelente nem akarok már megfulladni,sokkal jobb lett az erőnlétem.És ami az egyik legfontosabb:NEM ÁRTOK, ÉS NEM ZAVAROK MÁSOKAT!
    Hogy mennyire ártalmas:Per pillanat a mai napig az orvos-
    tudomány a nikotinon kívül,nem talált benne az egészségre
    káros hatású összetevőt.De a bevitt nikotin mennyiségét,
    fokozatosan lehet csökkenteni,egész a 0%-ig!
    A havi költsége nekem kb 8-10000 ft,nagyjából a fele annak
    amit eddig a bagóra kiszórtam.Mondjuk én erős dohányosnak számítottam.Egy átlagos cigiző havi 4-5000 ft-ból megússza a váltást.
    Igyekszem csak ott használni,ahol a bagó is megengedett
    mert nem akarok vele másokat idegesíteni,dohányzókat és megrögzött nem-dohányzókat egyaránt!És legfőképp utálok
    magyarázkodni olyanoknak,akik nem tudják miről van szó,
    és eleve agresszívan állnak hozzá olyan dologhoz,amit
    nem értenek!
    Elnézést kérek mindenkitől, a hosszúra nyúlt írásért
    csak azért vettem a bátorságot, hogy gorgon29 kollégának
    tudjak ajánlani egy lehetőséget amivel meg tud szabadulni
    a dohányzástól!
    Egy próbát megér!
    Nekem segített.

  155. Az e-cigi ugyanolyan pótcselekvés, mint a valódi cigi. Szerintem aki e-cigit szív, az nem igazán akar leszokni, mert mindig emlékezteti magát a dohányzásra. Fejben dől el a dolog. Leszokás után folyton emlékeztetni kell magunkat arra, hogy tünetmentes drogosok vagyunk, és új, pozitív szokásokat kell kialakítani, amelyek a késztetést is elfojtják, pl. el kell kezdeni sportolni valamit. (futás, stb.) Én „csak” 12 évig szívtam, de bízok benne, hogy többé nem. Ahogy egy 8 általánost végzett, évtizedekkel ezelőtt leszokott ismerős ember megfogalmazta: „nehogy már ez a szar uraljon engem”.

  156. 160:
    Attila,
    „kulon vegyszerekkel potoljak,hogy kialakuljon es fennmaradjon a fuggoseg”
    Ha ez igaz,akkor meg buntetojogi felelosseg is fennallhat.Fuggoseg kialakitasa mesterseges eszkozokkel a minel nagyobb haszon erdekeben.
    Az altalam felvetett megoldas valoban megszuntetne a problemat,eroszakmentesen.
    A te javaslatod szerint el kell soporni oket.De hogyan?Ha lecsuksz egy-ket emberket, rogton ugrik a helyukbe mas.Igy a problema folytatodik.Es ugyanugy egymas pofajaba fujjak a fustot.
    167:
    gab,
    en is dohanyoztam kb. ugyanolyan ideig,mint te,es valoban,egy potcselekves alkalmazasa eredmenyes lehet.Amikor elhatarozas szuletett,hogy leszokok rola,a kesztetes megszuntetese erdekeben potcselekveskent egyszeru megoldast talaltam.
    Tobb honapon keresztul allandoan volt a zsebemben szotyola,s amikor jott a fuggosegi parancs,hogy gyujtsak ra,egyszeruen kivettem egy marek szotyit a zsebbol.A dohanyzasi mechanizmusban igy „jollakott”a kez,amely a cigiert nyul,es a szaj is megkapja a folyamatban az agy altal eloidezett programban,ami neki jar.
    Meg hozzateszem,napi ket doboz cigit ragtam el,ennek ellenere a leszokas nem volt nehez.Ugyeltem ra,hogy a szotyola mindig keznel legyen.Probaljatok ki!Ha csak egyvalakinel bejon ez a tipp,mar megerte koptatnom a billentyut.

  157. 164 Tibor bá’

    Ugye nem mondod, hogy csak ezért törölted ki mindet?

    De, mondom. Hét darab, semmitmondó, egymondatos beírás, egymás alá! Fujjj. Ezt máshol technikailag se tudod megtenni.

  158. 168
    Suhi,
    ha neked ez vált be, OK. Én nem akarok egy pontosan ugyanolyan pótcselekvést, mint a dohányzás, mert az is csak arra emlékeztet. A sport teljesen más, és sikerélményt ad. Úgy látszik, nálad a mozdulatsor volt a legerősebb, és azt kellett kiiktatni. Én nem csináltam semmit, csak letettem, (mondjuk nem is voltam olyan hardcore cigis, de minden nap szívtam, és az már függőség) és elkezdtem futni, mondjuk már korábban, mint letettem volna. Így könnyű volt. Ja, és rengeteg vizet ittam-iszok. Mostanában az is feltűnt, hogy hó végén több pénzem marad, mivel az egyéb fogyasztási szokásaim nem változtak.

  159. No, köszönöm a tippeket, remélem valakinek majd a hasznára válnak. Én is találtam néhány érdekes ötletet.
    Az e-cigit már próbáltam, nem vált be.

  160. Egyedi módon, de 10 hét alatt leszoktam. Hat hétre Norvégiába mentem dolgozni negyed magammal. Senki nem dohányzott, akkoriban már ott nem lehetett munkahelyen. A cigi ára az egekben volt, sem pénzt sem cigit nem vittem ki magammal. Hazajöttem egy hétre, majd megint négy hét. Mire visszajöttem, a füst is zavart. 🙂 Ja,volt dolgom bőven, nem volt időm az elvonási tünetekkel foglalkozni.

  161. 172 buza

    Szóval 11 hét. Itthon nem gyújtottam rá, kibírtam.

  162. Üdv mindenkinek!

    r2d2 véleményét maximálisan osztom.
    tegnap volt az első olyan napom, amikor be tudtam menni úgy a munkehelyem főbejáratán, hogy nem kellett egy füsterdőn átvágnom magam.

    Már tavaly kértem az ill. elvtársat, ne oda helyezzék a csikktartót, hanem 5 méterrel arrébb. Le voltam szarva. Csakis a joszabály miatt helyezte át a dohányzóhelyet. Intelligencia, empátia, kultúra nem volt, hát most jogszabály van :((

  163. 160, Attila (PV):
    „Külön vegyszerekkel pótolják, hogy kialakuljon és fennmaradjon a függőség”

    3 évig a dohányiparban dolgoztam, répacukron, vízgőzön és természetes aromákon kívűl mást nem kevernek a dohányhoz !

  164. Megrőkönyödve hallottam a Hír tv e heti műsorát a görögökről ill. a görög közalkalmazottak állandó tüntetéseiről. A riportból kiderült, hogy a lakást igénylő közalkalmazottak, lakáshitelének akár 80-90%-át a görög állam fizette. A sorozatos elbocsátások miatt pedig nem tudják ezáltal a törlesztőrészletet fizetni.
    Továbbá értetlenül állok a továbbtanulni vágyó diákok tüntetése miatt, mert a jelentkezési létszámok limitálva lesznek és sok szakot megszüntetnek.
    Ezenkívül az egyik napilapot olvasva, szintén meglepődve, látom, hogy tárt karokkal fogadjuk a kínai befektetőket, mind a gyártás, mind a kutatás-fejlesztés terén…hát nem a széthordott üzemeket, gyárakat, termelőszövetkezeteket a hatalmas orosz piacot kéne felfejleszteni ? Napelem-lámpagyár-napkollektor üzem építése, a külföldi üzemeknek adómentesség és mindenféle kedvezmény nyújtása – a lakosság adózásából fedezve…degenerált felfogású politikusaink alkotó munkájaként ide jutottunk. Csak így tovább, Magyarország ! Lesz ez még így se !

  165. 178:
    Nyugi! Elkezdtünk uja exportálni almát az oroszoknak. Az első tétel 2000 tonna.

  166. Most, hogy mindjárt itt a tavasz, vajon Görögországban hogyan néznek ki az utcák, a településekhez közeli erdők ? Gyanítom, hogy nemcsak a gépjárművekbe jutott a benzinből, hanem a láncfűrészekbe is !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük