(617) Vissza a jövőbe

Molnár Géza szösszenete

 

Országh József munkássága  

http://eautarcie.org/hu/01c.html

 

Igyekszem rövid lenni, ami persze nem tartozik az erényeim közé. Amikor Tibor bá’ felkért, hogy fussam át és véleményezzem a Belgiumban élő Országh József Vízönellátó rendszerét illetve mindazt, ami ehhez kapcsolódik, arra gondoltam ez egyfajta „vissza a múltba” — típusú írás lesz, mondjuk: „Keresztapa s a budipucolás” alcímmel, de aztán félretettem a tréfát és inkább komolyra venném a szót.

A budipucolás az alomszékről jutott eszembe. Mindjárt három történet is kapcsolódik hozzá. A másodikkal kezdem, amikor egy vidékfejlesztési konferenciát követő éjszakába nyúló beszélgetésen felmerült az alomszék ötlete. A társaság azzal vetette el, hogy büdös. Volt azonban körünkben egy fiatalember, aki váltig állította, hogy ilyesmiről szó sincs. A budi, az alomszék, az árnyékszék, a kerti pottyantós — s egyéb nyelvi leleményekkel elnevezett alkalmatosság csak annyiban büdös, amennyiben a vízöblítéses illemhely: ha nem tartjuk karban, nem megfelelően kezeljük. Belgiumban például — itt gyanakodhatunk, hogy barátunk Országh József ötletére támaszkodott — a vízöblítéses toalett elterjedésekor az emberek nem voltak tisztában azzal, hogyan kell eltűntetni a végterméket a csészéből, így aztán egymásra halmozódva bűzölgött az egész. Akkoriban, ha valaki egy ilyen helyiséget keresett, a társaság csak annyit mondott útbaigazítás gyanánt: menj csak szag után. Ugyanez a helyzet az alomszékkel is. Ha nem kezeljük, akkor nyugodtan tájékozódhatunk szag után. A kezelés pedig roppant egyszerű, fűrészport, szalmát, avart, faforgácsot, esetleg aprítékot kell hozzá adagolnunk. A módszer „tudományos” magyarázata olvasható Országh József honlapján, magam nem bonyolódnék bele, csak fűzném tovább a gondolatot, átugorva időrendben a harmadik történetre.

Egy barátom tanyáján a budi felett egy tartályt találtam. Majdnem olyan volt, mint a vízöblítéses WC szokásos tartozéka, és ugyanazt a célt szolgálta. Ezt nyomatékosította a felirat is: A Budit használat után ne felejtsd el lehúzni! Kisdolog, kis fogantyú, nagydolog, nagy fogantyú! Nos, a két fogantyú fűrészport, forgácsot, illetve faaprítékot adagolt a budiba. Ha a kicsit húzta meg az ember, kevesebbet, ha a nagyobbat, többet. A dolog elég ötletesnek tűnt, csak persze amolyan felesleges luxusnak, megtette volna egy vödör és egy lapát. Akkor már felrémlett előttem, hogy keresztapáméknál még ez volt a módi. Szóvá is tettem a barátomnak, aki mosolyogva magyarázta a bizonyítványát. „Ide nagyrészt városiak járnak, aki nem tudtak mit kezdeni a lapáttal és a vödörrel. Hiába írtam ki, mit kell tenni, a legtöbb esetben elmulasztották beszórni a forgácsot. A WC-t viszont otthon már megtanulták használni. Ezért a tartály. Csak arról kell gondoskodnom, hogy fel legyen töltve…

Annak idején, amikor a vezetékes víz és WC segítségével még csak a városiak mérgezték saját világukat, szerte a falvakban budik voltak hátul a kertben. Volt amelyikbe csak gázálarcba lehetett hosszasan tartózkodni, de akadtak kivételek is. Én eleinte csak a kivétellel találkoztam, mert keresztapáméknál egészen a vezetékes víz bevezetéséig nem volt igazán kellemetlen szag az árnyékszékben. Az ok nagyon egyszerű: volt ott egy szenes kupa vagy egy zsák tele mindenféle forgáccsal. Emlékeim szerint azzal kellett megszórni az eredményt. Volt ott egy szenes lapát e célból. Amikor megkérdeztem: miért van erre szükség, azt a választ kaptam, mert magunknak kell majd kipucolni a budit. Egyszer át is éltem. Az eredményt, most már tudom: a komposztot, szépen ki lehetett szedni, és kivinni hátra a kertbe. Nem mondom, hogy rózsaillat terjengett közben, de nem volt nagyon büdös, és igazából a művelet nem tűnt szarlapátolásnak. Az egész addig tartott, amíg nem jött a vezetékes víz és a szippantós kocsi. Attól kezdve a budi, mert megmaradt, az emésztő felett árválkodott, s már a háziak már nem maguk pucolták, így aztán nem is foglalkoztam tovább vele…

Mindez, ahogyan sejteni lehetett Országh József munkáinak olvastán jutott eszembe. Az alomszék, a vízönellátó rendszer, a csapadékhasznosítás, a faapríték rohasztása, s az így nyerhető hő hasznosítása, a komposzt talajjavító hatása mind, mind olyan megfontolandó feltevés, ami akár a túlélésben is segítséget nyújthat. És, hab a tortán, a természettel való együttműködés egy sajátos formájára is utal, amikor arról beszél, hogyan úszták meg egykor a francia erdők, a mára oly jellemzővé vált kiterjedt erdőtüzeket. Érdemes volna ezzel kapcsolatban végiggondolni, a Kárpát-medencei erdők aljnövényzetének bronzkori kiritkítása nem járt-e hasonló következményekkel. De ez már messzire vezet. Végszóként inkább mindenki figyelmébe ajánlom Országh József honlapját. Érdemes elidőzni rajta, számos gyakorlati megoldással gazdagíthatja a geddonra való felkészülésünket.

Adalék (by Tibor bá’) Aki lusta kutakodni, és egy mondatban akarja hallani a lényeget, annak itt ez a mondat: A humuszképződés folyamatát az ürülék és a növényi cellulóz összekeverése indítja be. Az emberi és állati ürülék cellulóz nélküli tárolása nagyon rövid idő alatt a szerves nitrogénvegyületek enzimes leépítéséhez vezet. Az ilyen ürülékből utólagos komposztálással is csak nagyon körülményes humuszt készíteni.

________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________
_____________________________________________________________________________________________________________

 

99 gondolat erről: „(617) Vissza a jövőbe

  1. Én készítettem egy ilyen forgácsos wc-t, a mókusos áruházban vettem hozzá gyalult falapokat, ülőkét, a melóhelyről szereztem 20 l-es műa.vödröket. lelakoztam többször is, egész pofás lett.
    Nyugodtan be lehetne állítani egy elit fürdőszobába is. Mivel felújítok egy házat, használva is van. Ha rendesen van szórva a forgács, egyáltalán nincs szaga. Ajánlom mindenkinek. A fűrészport fatelepekről lehet beszerezni, 500 Ft egy nagy zsákkal.

  2. Igen, amikor már a foszfor csúcson is túl vagyunk, nem célszerű a tengerbe vécézni, hanem vissza kell juttatni a talajba a foszfort, amit a szervezetünk felhasznál.

  3. Egy megjegyzés, aminek szerintem érdemes utánanézni (emlékeim szerint Gyulai Ivántól hallottam, akit azért illik nagyon komolyan venni): ma az emberi ürülék az „élelmiszerekkel” bevitt (és a „kimenetnél” nyilván ellenőrzés nélkül keveredő, feldúsuló) vegyszerek, hormon alapú és egyéb gyógyszerek, stb. következtében jogosan kezelhetők inkább veszélyes hulladékként, mint mezőgazdasági alapanyag gyanánt.

    Magánvéleményem, hogy aki alomszéken, és az abból kinyert komposzt termőföldi használatán gondolkodik, ezt már a táplálkozásnál is vegye figyelembe…

  4. Csak a mostani székletben, hormonok, rengeteg e-betűs, gyógyszerszármazék és mi minden fityfene is van, az megy mind a talajba, talajvízbe, komposztba, növénybe… ennek már sosem lesz jó vége…

  5. Nagyon hasznos infok.
    Az én kedvenc írásom ezzel kapcsolatban Jand fordításában Derrick Jensen & Aric McBay: What We Leave Behind (Amit magunk után hagyunk), I. rész, 1. fejezet: Elbomlás:
    „A táj egészsége a szarral kezdődik”
    http://bit.ly/oQxE39
    „Az emberi szar általában háromnegyed részt víz. Ez az arány természetesen hasmenés esetén növekszik. A vízen kívüli rész harmada emészthetetlen anyagok, mint a cellulóz – túl komplex szénhidrátok ahhoz, hogy az emberi szervezet lebonthassa: ez az, amit általában „rostnak” nevezünk. Egy másik harmad halott baktériumokból áll, amelyek haláluk előtt nagyban segítik az emésztésünk, és elláttak minket azokkal a tápanyagokkal, amiket nem tudnánk magunknak előállítani. A maradék harmad zsírok, nedvek, sók, fehérjék, élő baktériumok, és saját testünk halott sejtjeiből áll.

    A kaki általában egy bilirubin nevű anyag miatt barna. Amikor a testedben lévő vörösvérsejtek elhasználódnak, a léped lebontja őket, és kinyeri a vasat. Ezen vas egy részét a szervezeted újra felhasználja, egy másik részét pedig a bilirubin megköti és egy barna színű anyaggá válik, ami bekerül a beleidbe, és onnan ki a tágabb világba.

    A szar pontos összetétele attól is függ, hogy mit eszel. Ha például több húst eszel (ami kénben gazdag fehérjéket tartalmaz), a kakid és a fingod büdösebb lesz, amint azok a szulfidok kiszabadulnak – a kén-hidrogén az az anyag, amitől a záptojás és a fing bűzlik – hacsak nem vagy egy azon emberek közül, akik oly előkelőek és hatalmasok, hogy a szarod nem büdös, vagy olyan nő, aki annyira nemes hölgy, hogy a fingod virágillatú.

    Az átlag személy 600 kiló kakit termel egy év alatt. A 6,5 milliárd főnyi globális népesség több mint 7 millió tonna kakit termel egy nap alatt.”

    Antibiotikummal kezelt ember végtermékét szerencsés kihagyni az alomszékből is. Ezért Kedves Lóránddal csak egyetérteni lehet. Táplálkozásnál kell kezdeni az alomszék használatát.

  6. 3-4:
    Nyugi fiúk! A helyzet nem olyan szar (hogy stilszerű legyek). A legtöbb hívatlan vegyület lebomlik, illetve a növény nem szívja fel.

  7. 3-4-5: a helyzet szar, de ez ügyben már semmit nem tehetünk. A mérgek kibocsátása a mai formában nemsokára megszűnik, ami meg már kikerült, azzal muszáj együttélni (annak, aki élni fog…)

  8. Na az én nagyszüleimnél a tanyán ez úgy működött, hogy használat közben nem használtak semmit, de kiszedéskor kevertek a hozzá mindenféléket, és kivitték a gyümölcsösbe ahol elásták(nem mélyre) a fák köré a csurgóhoz, és ha jól tudom ez őszi mulatság volt, kb akkor történt amikor már nem volt lomb a fákon.

  9. Színvonal… Elnézést, hogy egy elismert ökológus véleményét idéztem ebben a körben (ha pontatlanul, akkor elnézést, ezért mondtam, hogy utána kéne nézni).

    (Aki nem „vágná séróból”, a google meg nem barátja:
    DR. GYULAI IVÁN
    Ökológus, biológia, kémia szakos tanár, az Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért Alapítvány elnöke, az Intézet Igazgatója. Elnöke a Közép-kelet-európai Biodiverzitás Munkacsoportnak, tagja Géntechnológiai Eljárásokat Véleményező Bizottságnak.)

    Továbbá azt mondtam: vegye figyelembe. Vagyis, ha „eteti a földjét”, akkor ő maga is lehetőleg tiszta élelmiszereket fogyasszon, hormonális fogamzásgátlót meg esetleg ne. Szóval gondolkozzon, mérlegeljen, legyen észnél, DÖNTSÖN, ne csak majmoljon, mert az KEVÉS.

    Mi lenne, ha esetleg tovább is gondolkoznál azon, hogy mit is jelent a javasolt „tiszta élelmiszer” (helyi termelés, közösségek, energiaigény, munkanélküliség, …)? Ugyanis a „már semmit sem tehetünk” egy marhaság, igenis számít, amit ma megtehetünk, ugyanis ettől függ az, hogy HOGYAN szűnik meg a mai történet.

    De már megint minek szóltam bele???

  10. 3,4:
    Hát nem tudom, de szerintem aki eljutott odáig, hogy a saját szarját is fel akarja használni, a földje trágyázásához, az nem fog a mekibe eljárni ebédelni…

  11. 5 Tiborbá

    A legtöbb lebomlik, de nem mind…

    Nemrég olvastam egy cikket, hogy a fogamzásgátló kimutatható már a halakban is, furcsa hatással: A hímek elkezdtek ikrákat növeszteni és tönkremegy az immunrendszerük is.
    Van itt egy hosszú cikk amelyik komoly problémaként tartja nyilván (egyebek mellett) az emberi ürülékkel a vizrendszerbe kerülő gyógyszereket, vegyszereket, ugyanis a legtöbb víztisztító rendszerek ezeket nem vonják ki.

    http://www.greenfacts.org/en/water-resources/l-3/4-effect-human-actions.htm

  12. 10. Ott a pont… Bár ismerek olyan „biogazdászt”, aki a tecsóban csinálja a nagybevásárlást havonta, de azért ritka…

  13. Na, pont ezt kerestem!

    mindig is pazarlásnak éreztem az ivóvízzel történő WC öblítést, én otthon megoldottam kútvizzel.
    Van egy tartály a padláson, kb 300 literes, hetente egyszer- kétszer feltöltöm, és onnan táplálom a wc tartályt.
    Amikor felsereltem,felére csökkent avízfogyasztásunk.

    De ez sokkal jobb! Hétvégén beoltom a családot is. 🙂

    T

  14. Én még annak idején azt tanultam,hogy emberi és kutya, macska ürüléket csak dísznövények trágyásához szabad használni, bár nagyapámék az emésztő tartalmát simán rászivattyúzták a zöldséges-gyümölcsös kertre, és sose volt tőle bajunk…

  15. 13.
    A kinai mezögazdasag evezredekig erre alapult, amig nem jött a „modernizacio”…
    (bocsanat, iskolai gepröl irok, ezert nincs ekezet)

  16. Való igaz, hogy amit most pottyantunk az alomszékbe, abban van méreg, hormon, stb. Logikusan gondolkodva viszont biztosra vehető, hogy ebből max. 10% (szándékosan többet írok a gondoltnál) jut vissza belénk a jövő évi terméssel. Vagyis már az első önellátó évedben 90%-al jobb a helyzet, a következőben 99%-al….és így tovább. Én ettől nem paráznék! Persze mindez csak akkor igaz, ha a kertből ki van tiltva a műtrágya és a mérgek jelentős része. Ha nincs, akkor meg nem a komposztban levő idegen anyag az amitől tartani kell.

  17. 4:
    Tavaly olvastam egy magyar tanulmányt arról, hogy a férfiak spermaszámának és minőségének csökkenési diagrammja, valamint a hormonális fogamzásgátlók magyarországi anno bevezetési ideje között érdekes összefüddés van. A tanulmány szerint ennek oka az, hogy arra senki sem gondolt anno, hogy a női hormonszármazékok a vizelettel a talajvízbe, onnan a vízkészletbe kerülve, visszajutnak a fogyasztásba. A víztermelő kutakban szinte sosem vizsgálták azon hormontartalmát, csak a tanulmány elkészültekor. Szóval szedtük a csajokkal együtt mi is.

  18. 12!

    Ez jó .Ez tetszik.Máris érdemes volt ide benézni..
    THX..

  19. 18 Balfi

    Londonban is készült ilyesmi…
    Egy pohár víz átlag 16 szor megy körbe vízhálózaton mielőtt végre eljut a tengerig…
    Így a férfiaknak sok esélye van összeszedni a hormonokat…

  20. 9. Üdv Loránd! Most melyik hozzászólásra reagáltad: „Színvonal….
    ….De már megint minek szóltam bele???” ?

  21. 10:
    Ez a szösszenet azért jelent meg, mert én feltettem. És én azért tettem fel, mert az a véleményem, hogy aki teheti az ne huzza le a szarát, hanem hasznosítsa, mert ez egy könnyen megvalósítható, hasznos dolog. Én tehát híve vagyok a sorsunk jobbításának és nem csak szövegelek, hanem teszem a dolgom. Aktívan léptem a kisközösségek ügyében, néhány érdeklődőt megtanítottam hegeszteni, és még van néhány dolog a tarsolyomban azon kívül, hogy fenntartok egy fórumot, ami szépen viszi a pénzt és elég sok időmet is rá kell áldoznom. Megkérlek tehát, hogy ne nyomd ezt a süket szöveget:
    ‘Ugyanis a “már semmit sem tehetünk” egy marhaság, igenis számít, amit ma megtehetünk, ugyanis ettől függ az, hogy HOGYAN szűnik meg a mai történet.’
    Ami nem más, mint a véleményemnek a kiforgatása. Állítottam, hogy az emberi természet megváltoztathatatlan. De azt sose mondtam, hogy karbatett kezekkel, némát nézd az eseményeket, és ne készülj fel a jövőre, ne próbálj jobbítani a sorsodon.
    Kiértékelésem pedig az, hogy a te fennkölt, elméleted megvalósíthatatlan, csak arra jó, hogy megnyugtatva önmagad parttalan vitát generálj. Szembe veled, én legalább teszek valami hasznosat.

  22. 24: nekem automatikusan kikapcsol az agyam, ha meglátom Lóránd hozzászólásainak elejét… Nem tudom elolvasni őket. Immunrendszer.
    Jó fiú amúgy, nem arról van szó.

  23. 24-25: Bár a sorszámot eltévesztettem, engem is az érdekelt, hogy tulajdonképpen kinek a „színvonalát” szólta le Loránd, hiszen én nem láttam, hogy egyáltalán vitatta volna valaki a felvetését, maximum árnyalták érvekkel. Ehhez képest bizony sértőnek is vehető hangvétele. Talán ennek is köze van hozzá, hogy évek alatt csak egyetlen embert talált, aki megértette. Pedig ő hangsúlyozza a közösségépítés fontosságát. Ugyanakkor azt is, hogy ha ő bizony nem változtat modorán, mert az „nem volna őszinte”. Hát úgy látom feldughatja az őszinteségét.

    Példálózott szalmaházzal, no én építettem is meg építek is.
    12 éve komposztvécét használok a családommal. És Loránd?
    Mintha mindig azt mondaná: Fogjuk meg és vigyétek! De jó magas lóról mondja!

    Bocs, magam is látom, hogy kifakadásom volt, de őszinte! 🙂

  24. Mostanában elég gyenge posztok vannak, régebben sokkal jobb, izgalmasabb témák voltak. Mintha nem törődnénk a világgazdaság összeomlásával, pénzügyi-gazdasági válsággal, M.o válságba száguldásával, stb-stb. témákkal.
    Kefélés a mikulás alatt, qrva jó téma, de azt hiszem van ennél izgalmasabb is sok.
    A lényeg az, hogy NEKEM A MOSTANI POSZTOK NEM FELELNEK MEG !!!

    Témát kéne váltani!!!

  25. 27.

    Érzek én is egy kis elfáradást, de nem csodálkozom a dolgon egyáltalán. Gondold meg, több mint 600 poszt volt eddig ! Miről nem volt még szó? Inkább segítenünk kellene! Posztokat írni, kérdéseket feltenni, figyelemre érdemes híreket megosztani. Jó lenne erre egy placc. Szerintem ott könnyebben megszólalna az a sok ember is, aki eddig csak olvasott. A látogatószámokat az előforduló nevekkel összevetve, elég kicsinek találom a jelenlegi aktivitást. Tiborbá erről a bónusz felületről szerezhetne posztötleteket, és természetesen kiszórhatná a szemetet, úgy mint eddig tette.

  26. 27. tessék. Csak neked a témában

    Írtam asszem tegnap, hogy gőzerővel vonják ki a pénzt Európából a befektetők, vállalatok stb. Az eus bankrendszer inog. Konyec. Finito.

    Most tegyétek egymás mellé ezt a két mai idézetet:

    1,”Amikor a kormány a vállalkozók panaszait hallva a külföldi bankokat fogja hibáztatni a hitelszűke miatt, emlékezni, vagy inkább emlékeztetni kell arra, hogy ő lökte zombi létbe ezeket a bankokat” (Felcsuti Péter, a Raiffeisen Bank korábbi vezérigazgatója, a Bankszövetség egykori elnöke)

    2,”Pénzért könyörögnek nálam az európai bankok. Tőkére van szükségük. Sokuknak van szüksége rá” (Warren Buffet, mágnás)

    Aztán olvassátok el ezt a nyers fordítását egy ami cikknek:

    „Keressük a Bélát(bailout), csak őt akarjuk! abszúrd színház eus módra”

    A töketlenkedés az európai adósságkrízis „megoldása” körül ezen a héten is folytatódott.
    Őszintén meg kell mondanom, hogy az „Abszurditás Színházának” a területére léptünk.
    Hogy ez mit jelent? Egyszerű. Bürokraták és politikusokaz Atlanti-óceán mindkét partján, egyre kétségbeesetten próbálják fékezni azt a válságot, amely feltartóztathatatlan. Ezt egészen addig teszik, amíg a valódi végjáték ténylegesen el nem fog kezdődni.
    Ez a végjáték magával fogja hozni a nemfizetést, bankcsődöket, leértékeléseket, a piacok „kisöprését”stb.

    Hogy értem azt, hogy ez a jelenlegi megoldáskeresés abszurd?

    A hét elején néhány bürokrata láthatóan azon mesterkedett, hogy valahogy feljebb nyomják a tőzsdeindexeket. Ennek érdekében kiszivárogtatták a részleteit a CNBC-n keresztül az új mentőcsomag „tervének”.
    Idézőjelbe tettem a tervet, mert ez az egyik legkomplikáltabb megoldás amit eddig láttam , hogy valaha kifőztek volna.

    A tervezet értelmében:
    Az EFSF (európai stabilitási eszköz) pénze lenne használva arra, hogy segítsen…
    az SPV-t (Special Purpose Vehicle)-nak , amely meg lenne támogatva…
    az EIB (Európai Beruházási Bank) által..
    hogy az SPV ,megveshesee a rossz kötvényeket a bankoktól, akik…
    vehetnék az SPV saját kötvényeit, aztán…
    ezeket arra használhatnák, hogy többletforráshoz jussanak az ECB-től

    Ha ez számodra úgy hangzik, mint a lehető legkuszább, eleve kudarcra ítélt terv amit valaha hallottál, akkor nem vagy egyedül!
    De alig szivárgott ki a tervezet, néhány óra múlva még furcsább fordulatot vettek az esmények!

    Az EIB -ről tudni kell, hogy mvilág életében egy fejlesztési bank volt. Olyan projektekben vett részt, mint pl: fatelepítés Spanyolországban, észt orvosi központhoz biztosított pénzalapot, vagy kölcsönökkel segítette a ruandai kisvállakozásokat…
    Ennek dacára egy újabb elkeseredett kísérletként azt hitették el a piacokkal, hogy megváltoztatván eredeti misszióját, elkezd államkötvényeket vásárolni.

    Az EIB viszont nagyívben elkerüli ezt a mérgező szemetet.
    És tényleg, órákon belül a bank saját maga cáfolta ezt mondván, hogy fogalma sincs miről beszél a CNBC. Sőt, tovább ment egy lépéssel, és kijelentette, hogy soha nem fog szerepet vállalni semmiféle mentőcsomagokban!

    Ezt már nem tudjátok helyrehozni srácok. Világossá vált így, hogy Európában nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál éppen a jobb!

    Hogy ez mit jelent számunkra? Azt hogy az európai politikusok sarokba szorultak.Az állampolgáraik nem akarnak többet költeni mentővsomagokra. nem akarják, hogy szegénységbe adóztassák őket csak mert az oly távoli bankárok nem akarnak felelősséget vállani az idióta döntéseikért és hogy rosszul fektettek be.
    A németek különösen aggódnak hogy újabb és újabb nagyösszegű csekkeket küldhetnek majd a görögök megmentésére.
    Az írek, és mindenki más a tripla A kreditbesorolásukkal le lesznek rontva a nagyobb hitelminősítők által.
    Ha objektíven nézzük, akkor a németek már most C+ -on kellene legyenek. Ezt könnyen el is érhetik, ha újabb és újabb euró milliárdokkal terhelik meg a mérlegüket.

    Nem csoda, hogy a német pénzügyminiszter értelmetlen, hülye ötletnek nevezte azt az ami javaslatot, hogy kezdjék el kitágítani a mentőalapot.

    De a nagy bankár haverok itt amerikában mint Timothy Geitner (pénzügyminiszetr) és Ben bernanke (ami jegybank elnöke) kitartóan bizonygatja, hogy összedől a világ, ha -horrorok horrora- a kötvényesek tényleg pénzt veszítenek!
    Azt akarják, hogy Európa is csináljon egy TARP-szerű programot (állami bankmentő csomag), annak érdekében hogy -az európaiak óriási kárára- mentsék meg a hájas bankárbarátaikat.
    Ismételgetik a mantrát „soha többé Lehman” és ennek az oltárán fel akarnak áldozni jóformán mindent.

    Végül akárhogy is, de elkerülhetetlenül el fog érkezni az igazság pillanata, amit nevezhettek pénzügyi összeomlásnak is, vagy aminek akarjátok
    Méghozzáazért, mert az államok kormányai MÁR elköltötték az összes pénzüket ami volt nekik, és ezenkívül néhányuk még a magánbankokat is komentette a válság első fázisában.
    Most u.ezek a kormányok vannak ostrom alatt a második fázisban, ezért képtelenek megmenteni egymást! A pénznek annyi!

    Ez azt jelenti hogy add el a részvényeidet, fektess inverz ETFS (indexkövető, tőzsdén kereskedett befektetés jegy)-be, aminek növekszik az értéke, ha minden más zuhan.

    Én innen szívem szerint üzennék valamit ennek a ….Felcsutinak, de az nyomdafestéket nem tűr:)

  27. Most inkább visszatérek Géza írásához, hiszen ez pont olyasmi amiben megoszthatom tapasztalataimat, mivel vannak.

    Mint írtam 12 éve komposztvécét használ családom. Clivus Multrum rendszerűt ami tulajdonképpen egy nagy kb. 2 m3-es ferde doboz a pincében, ami a termést gyűjti, persze minden használatkor néhány marék szecskázott szalmát szórunk utána. A ferde dobozban a kupac 1-2 év alatt lefele vándorol, ennyi idő alatt komposztálódik annyira, hogy kitárolása (persze mindig csak az alsó, már elkészült részéből) már egyáltalán nem gusztustalan, egyes részei akár kávézaccszerű komposzt. A kitárolt anyagot a krtben aztán tovább komposztálom. Országh Józsi bá ( 🙂 ) szerint ez a rendszer nem olyan jó, mert egy zárt tartályban a természetes könyezettől, talajtól elszigetelve működik. Kicsit kell, hogy vitatkozzak vele, mert nekem aránylag jól működik. Igaz valamelyes odafigyelést igényel, alapvetően a nedvességtartalom ne legyen túl alacsony, ezt némi öntözést igényel, de túlzásba sem szabad vinni, ezért kell illetve kellene rendszeresen ellenórizni, de ezt én is elszoktam mulasztani. (Mi a szart nézegessek rajta 🙂 .) De nem tragikus, legfeljebb nem optimális. Szóval az egész működik. Persze kell valaki, aki vállalja, hogy működteti!

    Az Országh József féle alomszéket is kipróbáltam, mert csábítóan egyszerű. Tulajdonképpen csak egy vödör, amibe pottyantunk. De azt úgy gondolom, ha csak ennyit tennénk és a vödröt nem vinnénk ki, hamarosan az egész lakást menthetetlenül elárasztaná a bűz. Ehhez képest az számomra maga a csoda, hogy ha termékünket befedjük néhány cm forgáccsal, szalmával és azt kis locsolással megnedvesítjük (ez a nedvesítés nagyon fontos!) a szag megszűnik! ÉS A CSODA MŰKÖDIK! Otthon nem akartam ezzel kísérletezni, de az épülő házamban úgy sem volt még WC, meg magam is voltam, így kipróbálhattam, ha több napig is „rétegeztem” a vödörbe, semmi szag nem jött belőle. Mivel a vödör aljában is alomanyag van a kiborításkor ez kerül felülre és megóv a viszontlátástól, így a kertben az erre kijelölt területet esztétikailag sem károsítja. Szóval ez a „rendszer” is kiválóan működik szerintem.

    Azért írom le ezeket a közvetlen tapasztalatokat, hogy az esetleges érdeklődőket bátorítsam, nekem is jó lett volna az ilyen, amikor el mertem dönteni, hogy nem lesz vízöblítése klotyó az új házban, de nem volt kitől tapasztalatot átvegyek. Hál’ istennek nem buktam vele, most már merek másokat is biztatni.

  28. 31. Csabi! Ezt az oldalt föntről lefele célszerű olvasni!

  29. „Az Országh József féle alomszéket is kipróbáltam, mert csábítóan egyszerű. Tulajdonképpen csak egy vödör, amibe pottyantunk. De azt úgy gondolom, ha csak ennyit tennénk és a vödröt nem vinnénk ki, hamarosan az egész lakást menthetetlenül elárasztaná a bűz.”

    HÁT EZ H A T A L M A S 😀 😀 😀 😀 😀

  30. 29:
    mijou!
    Egy árnyalattal szíveskedj magad visszafogni. Köszi!
    33:
    Neked már nem írom, hanem simán kiradíroztalak.
    Sajnálatos, ha nem fogod fel ésszel, hogy a műtrágya utáni időkben mi lesz a megmentőnk.

  31. „Orbán takarodj!” – skandálja a tömeg…

    Elkezdődött az Orbán-kormány elleni eddigi legnagyobb tüntetéssorozat. Több száz ember (mások szerint: több ezer) gyűlt össze csütörtök délutánra a budapesti Clark Ádám téren, ahol szakszervezetek tartanak ülősztrájkot – jelentette a helyszínről a hírTV tudósítója. A tüntetők a nap folyamán petíciót adnak át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, majd országvédelmi futást rendeznek.
    „Ahogy a Fidesz alkotmánya a kezdet vége, úgy ez a tüntetés a Fidesz számára a vég kezdete!” – tudósított a Kettős Mérce blog az Orbán-kormány elleni eddigi legnagyobb tüntetés-sorozatról. Az első demonstrációt ma a Clark Ádám téren tartják.

    Kettős Mérce blog

    A rendőrség által engedélyezett megmozduláson csütörtök délután a háromszáz ember demonstrálhat a Clark Ádám tér járdáján, valamint a budavári sikló előtti területen, a környékbeli utak azonban nyitva állnak majd a forgalom előtt.

    A Kettős Mérce tudósítása szerint „iszonyatos csinnadrattával” Árok Kornél leereszkedett az alagútról, majd 10 percig csata zaj következett, majd a színpadon bejlentette, hogy a tüntetők partra szálltak a Clarck Ádám téren. – Ahogy a D-day elhozta anno a békét a háború után, úgy most ez a pártaszállás fogja szép lassan elhozni a demokráciát, és a jogokat – mondta a tüntetés egyik szervezője.

    Egyenlítő TV
    A blog szerint 2000 tüntető volt a helyszínen, mostanra 3000-re dagadt.

    A nap folyamán többek között beszédet fog mondani Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke, Székely Tamás, a Vegyipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, illetve Árok Kornél, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének vezetője. Csütörtök délután öt órakor petíciót nyújtanak át Schmitt Pál köztársasági elnöknek, amelyben kilenc pontban foglalták össze követeléseiket – számolt be a hírTV tudósítója. Az este folyamán országvédelmi futást rendeznek. Mint fogalmaztak, aki ki akar szabadulni az adósságspirálból, fusson egy kört.

    A D-Daynek nevezett tüntetéssorozat szervezői először szeptember 29-től október 2-ig hirdettek meg ülősztrájkot a Clark Ádám térre, ám azt a rendőrség nem engedélyezte. A megmozdulás elutasítását azzal indokolták, hogy a közúti és tömegközlekedést semmilyen más módon és úton nem tudták volna biztosítani. A rendőrség határozatát szeptember 20-án a Fővárosi Bíróság részben helybenhagyta.

  32. „Sajnálatos, ha nem fogod fel ésszel, hogy a műtrágya utáni időkben mi lesz a megmentőnk.”

    Nem a műtrágyáról van szó, hanem a pottyantós budiról. Én English WC-t használok, és a magyarok többsége is azt. Úgyhogy nem értem, miért kell a sámlis vécéről 1 poszt???? 😛

  33. Különben Tibor bátyám „köszi” a törléseket, valaki valamikor azt mondta, hogy ami nem megy ne erőltessük. 😀

  34. 32:csont
    Hát most újat mondtál nekem. Eddig lentről balra, fölfelé jobbra, nyugatról keletre, délről északra olvastam. 😀

  35. 23-26: Oké, oké, megint bocsánatot kérek.

    Ha nem lett volna egyértelmű, a (most már) 6, illetve főként a 7,8 válasznak szólt a „színvonal” megjegyzés. Külön köszönet a 25. megjegyzésért Armának, aki bevallottan nem olvassa el, amit írok, de azért viccesen reagál rá. Elnézést, hogy én tényleg komolyan veszem ezt a témát, és bosszant a felületes viccelődés. Olyan, mintha egy sakkfeladványon törném a fejem, amit az egyik „hát adj mattot, nem?” felkiáltással kezel, a másik meg vigyorogva felborítja a táblát. Csoda, hogy ezután felmerül bennem a hozzászólásom feleslegessége? Tökéletesen egyetértek a 26-os hozzászólás következtetéseivel, beleértve azt is, hogy bunkó vagyok, köszi, Csont, nem mondtál újat. Pont ezért fáraszt az, hogy mégis itt rizsázok.

    Tovább árnyalja a képet Gloucester 5. hozzászólása, ami a link miatt késleltetve jelent meg – ő viszont UTÁNANÉZETT a dolognak, és megtalálta, amire én csak homályosan emlékeztem. Igen, az alomszék használatával KI IS TUDOD IRTANI a növényeket, ha nem figyelsz. Hát erről szól a „színvonal”, nem az, hogy „úgyis elbomlik”, meg játék a becsült százalékokkal. Azért ide is beidézném a vonatkozó részt, hogy megmaradjon:

    „A másik kísérlet néhány nyárral később történt. Elég csúnya prosztatagyulladásom volt, amire az urológusom nagy dózisú antibiotikumokat adott – főként ciprot és levaquint. Néhány hónapba telt, mire rájöttem, hogy ez idő során az végtermékeim nem segítettek, hanem ártottak a növényeknek, akik láthatóan meghaltak, vagy haldokoltak. A talaj a két folton, ahol könnyítettem magamon, kifejezetten csupasszá vált, ami igen ritka ebben a mérsékelt égövi esőerdőben. A foltok csupaszok maradtak a következő két évben is.

    Tudom, tudom. A mintavételem csupán egy személyre korlátozódik, és nem tudok tanulmányokat felsorakoztatni, amelyek bemutatják, hogy a lebomlott, részben lebomlott és nem lebomlott cipro és levaquin megöli a talajbaktériumokat, de láttam, amit láttam. És amit láttam, az halott terület volt.

    Végre elértünk az antibiotikumokhoz. A cipro és a levaquin is „tág spektrumú” antibiotikum, ami azt jelenti, hogy ahelyett, hogy egyetlen baktériumtípust vagy családot céloznának meg, baktériumok széles családjaira és fajaira vannak hatással. Mind a cipro és a levaquin jelentős része a testen áthaladva elbomlatlanul kerül a vizeletbe és ürülékbe. [Lásd: levaquin és cipro] A cipro-nak például bármely dózisban a 20-35 százaléka áthalad az emésztőrendszeren és kiürül onnan változatlan teljes erejű formájában. Így bekerülhet a talajba.

    Az egész fenti okfejtés célja az volt, hogy megmutassa, hogy a növények nem képesek a talajban lévő baktériumok közössége nélkül nőni és virágozni. [A hidroponikus növénytermesztés során homok vagy vermikulit közegen nőnek, amely nem tartalmaz baktériumokat. A túlélésük oka az, hogy a szükséges tápanyagokat vegyi üzemben állítják elő, olyan formában, amit a növény direkt módon fel tud venni.] A tág spektrumú antibiotikumok, amiket szedtem, megölte ezeket a baktériumokat, a füvek gyökereiben és azok körül. Ez szétbomlasztott sokat azok közül a szoros és kölcsönösen hasznos kapcsolatok közül, amitől a füvek függtek – és ez esetben ez megölte őket.”

    —-

    A hasznosság kérdése is itt végződik valahol. Nem hiszem, hogy bármilyen kontextusban lebecsülő módon írtam volna arról, amit csináltok, Tibor bá, Csont, és a többiek – ha van türelmetek, szó szerint megkereshetitek, de emlékeim szerint mint pozitív példát említem, és így is gondolok rá. Az egy másik kérdés, hogy nem rejtem véka alá: szerintem ez KEVÉS. Legalábbis ahhoz, hogy MINDNYÁJUNK számára megoldást jelentsen.

    Elnézést a sokadik ismétlésért, de a „parttalan vitánk” arról szól, hogy Tibor bá eleve elrendeltnek veszi az emberi faj kilencvenvalahány százalékának pusztulását, és a „megoldást” a maradék számára keresi. Én pedig azt állítom, és ennek érdemi cáfolatát nem kaptam meg, hogy NINCS MARADÉK, mert olyan helyzetben vagyunk, amiben ha a 90% „elmegy”, akkor a maradék 10% számára létszám és szervezettség hiányában MEGOLDHATATLAN és halálos problématömeget hagy hátra. Következésképpen: „10%-nak szóló megoldás” nem létezik, olyat kell keresni, ami hét (nyolc, tíz) milliárd emberre skálázható, ÉS évek alatt bevezethető. Még akkor is, ha az elképzelt maradéknak szóló megoldás racionálisabbnak is tűnik, mint az én képzelgésem.
    Kérlek, javíts ki, Tibor bá, ha tévesen foglaltam össze a változatodat.

    Nem fogok mentegetőzni azért, hogy végül nem tudtam szalmaházat építeni, vagy azért, mert családom van és akkor éppen baromi sok munkám is volt, így nem csak a saját igényeim határozzák meg azt, amiben élek.
    Nem fogok sportversenyt rendezni azon, hogy melyikünk tesz hasznosabbat. Pontosan tudom, hogy amit ti csináltok, annak itt és most látható értelme van, minden tekintetben hasznos minta és tapasztalatforrás – viszont NEM skálázható a kívánt mértékben és időtávon, így ettől még tuti megjön az összeomlás. Ezt, ha jól értem, ti sem vitatjátok.
    Amit én csinálok, egy Don Quijote-i szélmalomharc veletek és a számítógéppel, de lovagi szabályaimon akkor sem változtatok, ha nevetségesnek látszik – és mennyivel kisebb ökörség az, amit itt mondok, ahhoz képest, amit le akarok programozni… Továbbra is azt hiszem, hogy látom azokat az óriásokat, akik bennünket kicsinálnak. Nem csak, sőt elsősorban nem a „nagyvilágban”, bankokban, politikusokban, zsidókban, cigányokban, pirézekben – hanem bennetek, az itt folyó beszélgetésben is.
    Remélem, nem szívjátok nagyon mellre az ütődött lovag magánvéleményét.

    Szóval, köszönet Gloucesternek, aki remélem a beszólásom nélkül is felhívta volna a figyelmet a „bemenet” tisztaságának fontosságára, és talán felmerül a kérdés, hogy például a tartósító szerek mennyire szeretnek elbomlani.
    Megyek vissza az elefántcsont tornyomba az őszinteségemmel játszani a sarokban.

  36. 40:Csabi nem itt kene tuntetni!Menj te is a parlament ele,es ott kiabalj.De oda te sem mersz elmenni,jobb mas faszaval verni a csalant.(elnezest Tibor ba)

  37. 40:
    Ez nem vélemény. Ez sima propaganda. Csak azért hagytam benn, mert Suhi reagált rá.

  38. 42:Elhiheted,nekem is,de Pecs meg messzebb!En igyekszem nem szitkot szorni masokra(sajnos nem mindig sikerul),mert a harag rossz tanacsado.Az okat keresd meg indulataidnak,nezd meg mit tehetsz jelenleg kis porszemkent,hogy ne folytatodhasson ez az orszagpusztito folyamat es hogyan lehetne megallitani.Nekem van tippem,ne menj szavazni!

  39. 39:
    „Elnézést a sokadik ismétlésért, de a “parttalan vitánk” arról szól, hogy Tibor bá eleve elrendeltnek veszi az emberi faj kilencvenvalahány százalékának pusztulását, és a “megoldást” a maradék számára keresi. Én pedig azt állítom, és ennek érdemi cáfolatát nem kaptam meg, hogy NINCS MARADÉK, mert olyan helyzetben vagyunk, amiben ha a 90% “elmegy”, akkor a maradék 10% számára létszám és szervezettség hiányában MEGOLDHATATLAN és halálos problématömeget hagy hátra. Következésképpen: “10%-nak szóló megoldás” nem létezik, olyat kell keresni, ami hét (nyolc, tíz) milliárd emberre skálázható, ÉS évek alatt bevezethető. Még akkor is, ha az elképzelt maradéknak szóló megoldás racionálisabbnak is tűnik, mint az én képzelgésem.”

    Kétféleképpen szeretnék reagálni!
    1.
    Az egyik fele a dolognak az emberek „megmentése”! Szerintem egyetlen járható út van, éspedig az hogy mindenkinek magának kell megmenteni magát! Ha az egyén nem törekszik arra, hogy vigyázzon a környezetére, központilag aligha bírhatod rá!
    Mert itt a folyamat sokkal bonyolultabb mint mindenkit rábírni, hogy ne szemeteljen! Itt kőkemény lemondásról van szó, kb. olyanokról, hogy a saját szaroddal is trágyáznod kell ha nem akarsz „éhendögleni”!

    2.
    Hát meg lehet-e menteni mindenkit, illetve 8-10 milliárdot!
    A föld lakossága növekszik, ez egyenlőre megállíthatatlannak tűnik, márpedig a megoldáshoz, minthogy a föld véges, kénytelenek vagyunk a lakosságszámot is végesben maximalizálni, ha pedig mint említetted gyorsan kell akkor ez mindenképp rizikós!
    A másik pedig a föld hosszútávú eltartóképessége! Ez egy nagyon nehéz dió! Mert még az sem tudjuk mennyi! Mennyi embert képes eltartani, mekkora vadon mellett?, mennyi legyen a fejadag amire számítjuk, stb!
    Ha a természetes környezetre épített fenntarthatóságot vesszük alapul, amiben nincs műtrágya és más művi dolgok, akkor jó eséllyel megegyezhetünk, hogy már túl vagyunk a létszámon ami tartható! Nem is kicsivel!
    A probléma ugyanis ott van, hogy művi dolgokkal elértük hogy legyen 7 milliárd ember, viszont művi nélkül még lehet, hogy a 10% se éli túl! Márpedig a művi világ fenntartásához főleg sok energia kell!

  40. Jól van , akkor beszélgessetek a pottyantós budiról. DE lenne aktuálisabb téma is, majd keresek másik website-ot és ott tájékozódom.
    Helyes, jó keresgélést. Tibor bá’

  41. Csabi_Pécs: „és akkor a menstruációs csajok nemi életéről meg a pottyantós wc-ről kell véleményt nyilvánítani ??????? 😮 ”

    Nem kell!
    Lehet. (értelmes ember akkor teszi, ha hozzá tud adni, vagy kérdése, építő jellegű kritikája lenne)

    Látod Lóránd, a Csabi kategóriájú emberek miatt nem fogsz tudni változtatni a mostani felnőttek hozzáállásán. (a gyerekeikén inkább lehetne, persze a hatás is lassabb)

    Az sem igaz, hogy nem tesz ez az oldal azért hogy mind a 7milliárd ember „megmentődjön”. Ez a poszt is erről szól.

    Idézet Országh úr oldaláról: „Egy világméretű biotömeggazdálkodási tervezet kevesebbe kerülne, mint a jelenleg mindenütt épülő csatornák, víztisztító berendezések, öntöző rendszerek, gátak, stb. A biotömeg tervezet megvalósítása a problémákat megelőző (és nem kijavító) módszerekkel, a világméretű vízproblémákat kevesebb, mint két nemzedék (kb. 50 év) lefolyása alatt természetesen megszüntetné.”

    Városokban is megoldható a szürke víz, illetve az ürülék külön csatornában vezetése, nem keverése, majd az ürülékes rész komposztálása, erről is szó van az oldalon. (az összes lakóra alkalmazható lenne itt a Föld nevű bolygón 🙂 )

    Ami engem foglalkoztat, az a komposzt közbeni hőfejlődés felhasználása.

    Csont, erről mi a tapasztalatod? A pincében milyen az idő? 🙂

    Még egy idézet az oldalról:
    „Szabadidejében a környéken lévő templomos lovagok tanyáinak a romjait látogatta. Minden tanya mellett ott állt egy hatalmas földbe vájt tégla- és kőmedence. Senki sem tudta, hogy a lovagok ezeket a (ma már földel teli) medencéket mire használták. Jean Pain állítólag egy könyvtárban bukkant rá egy nagyon régi írásra, amelyik a templomos lovagok mezőgazdasági módszereiről is közölt néhány adatot. Ezeket az adatokat Jean Pain a továbbiakban nagyon titokban tartotta. Csak annyit mondott, hogy kidolgozott komposztkészítési módszerével csak a templomos lovagok utasításait követte. Ez eléggé titokzatosnak és romantikusnak nézhetett ki, de a lényeg a kivágott bozót felaprításából keletkezett fatörek vízbe való beáztatása volt. Erre szolgálhattak a templomosok által épített medencék. Egy heti beáztatás után a törekből komposztkupacokat épített. Három havi komposztálás után a félérett komposzt egy részét a fák köré szétszórta, a másik részéből a sziklás talajon konyhakertet alakított ki…
    …A komposztkupacok belsejében a hőmérséklet hónapokon keresztül 60°C felett volt. A kupacba épített hőcserélők segítségével a meleget háza fűtésére használta. A félérett komposztot zárt hordókba zárva, metánt termelt, amit főzésre és kocsijának az üzemeltetésére használt fel. Később a metánnal traktort hajtott, amivel a bozótot vágta és gépileg aprította.”

    Nem rontom a komposzt képződési folyamatot azzal, hogy hőt vonok el tőle? Lehet hogy nem árt, csak lassít?

  42. 46!
    Csabi nem ismerek rád… 😮 Nem szoktál Te ilyen lenni.Bolond gombát reggeliztél?Ez Géza blogja ,a komposzt wécékről.(is)
    Elhiszem hogy erről Orbán jut eszedbe,de most nem róla van szó..
    Az majd egy másik poszt (lesz)….

  43. 48:
    Csabikád bosszúból megpróbálta eldugaszolni a honlapot. Százezer karakterszámra rak fel szöveget megállás nélkül, de már az Akismet blokkolja.

  44. 39. Egyszerűen fogadd el! Nincs olyan megoldás, ami az emberiség 99%-ának megmaradását megoldaná. Az emberi természet, a nyersanyagok végessége, az általad is említett technológiák kockázati tényezője miatt BIZTOS nem fog több túlélni, mint 10% és az első generációban további 90% szelekció lesz. Bocsáss meg, ha én a megmaradó 1%-ba akarok tartozni, és nem akarom leütni az árnyékomat napi 18 órában…

  45. 10: Gyulai Ivánt én is szoktam hallgatni, de az jött le tőle, hogy a szennyvíz kérdésre nincs megoldás. Akárhová kerül oxidálódik meg metánt fejleszt. Ha kezelve van a levegőt szennyezi, ha nincs kezelve a vízbázis lesz e-coli fertőzött. Nem szabad keseregni, élvezni kell a hátralévő pár évtizedet…

  46. 39: Loránd: megint ilyeneket írsz ” “10%-nak szóló megoldás” nem létezik, olyat kell keresni, ami hét (nyolc, tíz) milliárd emberre skálázható, ÉS évek alatt bevezethető.”
    Persze, kell az a MEGOLDÁS. Az a baj vele, hogy csak KELLENE, ahogy írod, hogy meg kell keresni. Hiába rovod fel bárkinek, mindenkinek, hogy nem találta meg, ugyanúgy ahogy te sem.

    Jó példa, Országh József is feltételes módban ír:“Egy világméretű biotömeggazdálkodási tervezet kevesebbe kerülne,…”

    Sokunk pesszimizmusát pont az adja, hogy nem látjuk a MEGOLDÁST. Én nem is mondom, hogy nincs, csak nem látom. Te azt mondod hogy van, és te sem látod. Főként arra, hogy bármi jobbító ötletet, szándékot hogyan vigyél keresztül 7 milliárd emberen. De ha tudod a megoldást és meg is tudod valósítani, hát tedd és áldj meg vele bennünket nyomorultakat, csak ne basztass már azzal, hogy „KEVÉS”, mert úgy látom egy finggal sem tudsz többet tenni.

    Azt Rákosi is tudta mondani, hogy a göbének hányat kell malacozni, de nem oldotta meg, csak elvárta. Tőled sem látok többet.

    Sajnos percig sem hiszem (tudom becsapni magam), hogy szalmaházam, vagy komposztvécém számít valamit. Csupán magamat próbálom kivonni némi erkölcstelenségből, marad így is elég. Én nem tudok világméretben változtatni, mint Országh József is javasolja, csak magamat, bizonyos mértékig. És akkor jössz te és azt mondod, ez kevés, bár te ennyit sem teszel.

    3-ban igazad van, hogy az emberi ürülék szennyezett is lehet. De azért is nem reagáltam akkor erre, mert inkább csak elméleti okoskodásnak tartom. A gyakorlatban valószínüleg ritkábban szennyezett, és a szennyezett emberi ürülék komposzttal termelt zöldség valószínüleg tisztább, mint bármely tömegtermelésből származó, vegyszerezett zöldség. A felhasznált állati trágyában sajnos legalább annyira megjelenhetnek szermaradványok. Ezért is írhatta valaki, hogy kénytelenek vagyunk elfogadni bizonyos szennyeződést. Szóval igazad van, figyelembe kell venni, de valószínüleg ritkán konkrét probléma. Nem biztos, hogy a színvonallal van a baj, más is gondolkodik, csak esetleg másként értékel, mint te.

    Azon meg szerintem ne húzd fel magad, ha szar dolgokon is viccelődünk, néha kínjában sem tehet mást az ember. Ha ideges vagy, szopogassál kavicsot 🙂 azzal biztosan nem bántasz meg senki! És az én őszinte szavaimon se jusson eszedbe megbántódni!

  47. 40: Csabi! Szarok az Orbánra! Hogy örüljél! 🙂 Ne állj a közelébe!

  48. 53:
    Csabinak sikerült magát persona non gratavá előléptetni azzal, hogy trágár szava kiséretében fél millió karaktert berakott hozzászólásnak, 43 részletben.

  49. 53: Tudom, írtad feljebb, nem is fog nekem hiányozni, inkább a többiek szórakoztatásának szántam, ha gyenge is.

  50. 54!
    Ez meg van vészve Csabi?
    mi tehetünk Orbán marhaságáról?Menjen a térre egy baseball ütővel aztán adjon neki.. (mérges)

  51. 56

    Azért aludtam egyet, és találtam pár olyan szempontot, amit talán érdemes hozzátenni.

    1: viccelődés. Azt hiszem, ez pontosan leírja a nézőpontjaink közötti különbséget. Egy boncteremben, ahol mondjuk Arma érzi magát, elfogadható egy-két morbid vicc, hiszen a delikvensnek már úgyis mindegy, mi meg nem tölthetjük minden időnket siránkozással. Viszont egy műtőben, ahol az ott lévők a lelküket kiteszik azért, hogy a beteg TÚLÉLJEN, ott nem lehet röhögni egy kiforduló bélen, hanem a probléma súlyának megfelelően kezelni kell.

    2: na jó, „mit csinálok” kérdés. Sajnálom, hogy Tibor bát követve lélek nyugalommal kijelented, hogy nem csinálok semmit, mert bosszant, hogy kevésnek nevezem, amiről te is tudod, hogy kevés (ez vajon miért fáj ennyire?) – így fölöslegesnek tartod elolvasni, amit írok, ugyanakkor bármilyen témában azt írom le, hogy mit csinálok és segítséget kérek, néma csend a válasz. Nem csak itt. Megszoktam.
    Ettől függetlenül már április óta, „munkanélküliként” nem álláskereséssel töltöm az időmet, hanem életem legdurvább rendszertervét írom. Az egyetlent, amiért érdemes volt megtanulnom programozni, és úgy csinálni, ahogy csinálom. Azét, amelynek át kell vennie a mai, pénz-alapú közösségirányítás helyét, amikor végleg összeomlik. Nem azért, mert én valami orbitális zseni lennék, hanem azért, mert senki nem csinálja, szerintem pedig muszáj létrehozni, és értek hozzá. Talán többen sejtik, mennyire közel van ez akár itt Magyarországon, amikor a (szerintem nyilvánvalóan, bizonyítottan értelmetlen) helyi pénzek kérdését vetik fel. Kétségbeejtően nagy feladat, és ha nem oldottam volna meg már életemben hasonlóan lehetetlen (bár kisebb) dolgokat, neki se kezdtem volna. A tervek publikus felületen készülnek, emlékeim szerint itt is megírtam a címét, de bár ezt is bunkóságnak fogod tartani, nem veled szeretném véleményeztetni.

    Ezt HAGYOM FÉLBE amikor itt olvasok és írok, meg mondjuk amikor olyan videók feliratát magyarítom, amiket szerintem minden embernek látnia kell, és amiről Tibor bá 5 perc után megállapítja, hogy a végignézésére sem érdemes pazarolni az időt. Ezt azért teszem, mert minden amit csinálok (tudottan, simán technológiai okokból nulla százalék körüli eséllyel) tökéletesen érdektelen, ha nem lesz olyan, aki értelmesen használja.

    Az álmom az, hogy végül megtalálom azokat a csókákat, akik szintén nem boncolnak, hanem felelősségük teljes tudatában MŰTENEK. Odaadom nekik a cuccomat, mire azt mondják, köszi, talán jó lehet, de most menj arrébb, mert nem érünk rá. Ja, és csináld meg ezt és ezt, mert ez így kevés, de azért lehet jó is, és kapsz kajára valót. Állás nélkül decemberig húzom ki, és nincsenek illúzióim a szabad idő mennyiségéről. Már csak emiatt is sietnem kellene.

    Nem itt van ez a hely, és úgy látom, nem ti vagytok azok a csókák (bár tévednék). Viszont, akiknél jelentkeztem eddig, nem méltattak válaszra. Nyilván lehet, hogy teljesen igazuk van, de amíg akár elméleti (Hajnalvilág) akár technológiai (dust framework) téren érdemben, (bunkó alert!) az általam követett és elvárt színvonalon senki nem bizonyítja, és nem segít helyesebb irányba haladnom, nem tehetek mást: errefelé haladok tovább.

    Nyilván „megbántódásra” óhajod értelmében gondolni sem merek… ahogy remélhetőleg titeket sem fog zavarni, ha búcsú és tirádák nélkül egy szép napon végre eltűnök innen, mert értelmesebb időtöltést találok. Az itteni szösszeneteimet pedig (ha és amikor oda érek a todo listámon) felnyalábolom és átviszem majd egy saját blogra. Csak a saját írásaimat, hivatkozással a forrásra, remélem nincs kifogásod ellene, Tibor bá?

  52. 59:
    Egész életemben ateista voltam, na jó, agnosztikus, azaz hagynám, hogy bárki bizonyítsa a bibliai isten létezését. Ennek ellenére fel fogom venni az utolsó kenetet, mert logikailag ez lesz a helyes. Ha felveszem és nincs isten, akkor nem történik semmi, de ha mégis van (10^100:1 esély) akkor nem fog lelkem az örök tűzben kínlódni. Hasonlóan állok hozzá a te témádhoz is. Nem azt vitatom, hogy nem lehet kidolgozni egy emberi fajt megmentő programot. Azt vitatom, hogy egy ilyen program létrehozása meg tudja menteni a fajt. De belátom, hogy egyfelől (lásd utolsó kenet) érdemes megalkotni, másfelől megbecsülendő, ha valaki hajlandó erre munkát és időt áldozni. Én tehát megbecsülöm a törekvésedet, hajthatatlanságodat pedig csodálom. Ha nem így lenne, nem venném a fáradtságot a válaszra, sőt kioktatásra (ha nem sértő a kifejezés). Ha hiszed, ha nem, a programod megalkotása a kevésbé fontos tevékenység, ennél jóval fontosabb (lenne) elfogadtatni az embereknek legalább egy részével, és itt követsz el egy hatalmas hibát. Nem tudsz hatékonyan kommunikálni. Például Dorka szeretne megismerkedni munkáddal, mert makacsságod felkeltette a figyelmét, de nem volt rá képes. Én is odafigyeltem volna, de nem voltál képes röviden, értelmesen felhívni rá a figyelmem. Homályos, hosszan elnyúló rébuszuk nem érdekelnek. Írásaid nagy része siránkozás, és bizonygatás (nem bizonyítás). Még csak egy gondolta. A kapitalizmus minden visszásága ellenére a leghatékonyabb társadalmi rendszer, mert a legsötétebb emberi tulajdonságra épít (önzés és kapzsiság). Nézz körül, nem egy termék legyártása a nehezebb feladat, hanem annak az eladása. Te pedig csak gyártani tudsz, eladni nem. Ügyesen foglald össze elképzelésed, csináljunk belőle egy posztot, ismertessük meg néhány száz emberrel és ismerkedj meg az emberek véleményével. Ez nélkül hiába szorgoskodsz.

  53. 60-ra
    JÓ!!!! Ha megértem a lényeget, akár PR-ban, akár szponzorkeresésben miért ne dolgozhatnánk össze? Van aki a gyártáshoz ért, van aki az eladáshoz és van aki a marketinghez. Ezeket egyelőre NEM LEHET kihagyni..

  54. Tiborbá:)))
    Az utolsó kenettel nem lesz kisegítve senki 🙂 Túl könnyű megoldás lenne.

  55. 61:
    Nocsak! Látsz benne pénzt? 😀
    🙄 Velem nem akarsz társulni? Van napi 1200 olvasóm. 🙄

  56. Azt látom hogy van egy programozó matematikus, aki mérhetetlen elszánstsággal dolgozik valamin, akkora energiabefektetéssel, hogy biztos hogy van benne valami. Az hogy nem értem, az egy dolog, de talán ha a dolog váza le lenne vezetve mondjuk itt, akkor többen megértenénk. Ez az „összedolgozás” .Mindenki beleadhatja a magáét, ismeretségét, ötletét, szakmai tudását, fordítói képességét, stb stb. Felhívnám a figyelmét rá mondjuk egy másik programozó matematikusnak, aki történetesen most könyvet ír, de pl. nem olvassa ezt a honlapot.
    Nade mindehhez tényleg az kéne, hogy tényleg belekukkanthassunk.Persze az is lehet hogy inkább szabadalmaztatni kellene, vagy ülni rajta , mert annak hogy a „világ” vagy akár közösségek vagy egyének hajlandóak legyenek komolyan foglalkozni vele, hogy FOGADÓKÉPESEK legyenek, ahhoz még nem jött el az idő. Persze az a lényeg, hogy ha tényleg használható a dolog, akkor addigra kész legyen mire a fogadókészség kialakul de lehetőleg ne úgy hogy egy ember rááldoz mindent tök egyedül, és közben tönkremegy bele.Ki tudja, hátha az 1200 olvasó között is kik vannak?
    Én buta vagyok az ilyesmihez, lehet hogy csak olvasnék és pislognék…

    Amúgy meg én pl. ha lenne egy ilyen nagy látogatottságú blogom, csinálnék egy megszólaltató posztot. Ami csak arról szólna, hogy Kedves olvasó, aki idetévedtél, vagy rendszeres olvasó vagy, kérlek írj egy sort, lépj ki egy pillanatra a sötétből, és mondd el mire jöttél. Nem muszáj mindenkinek rendszeres hozzászólónak lenni, de egyszer mondhatna mindenki egy egy sort. Esetleg oldalt fent tartanám állandó jelleggel a megszólaltatóposzt felhívását vagy 3 hétig. Mi csináltunk egyszer ilyet, és nagyon nagyon jó volt.

  57. Sőt, nem is kellene megszólaltatni, elég lenne egy grafikonos felmérő kérdőívet berakni, beikszelhető válaszokkal.Esetleg kombináltan. Tényleg látom hogy mindig mennyien vannak fent egyszerre, de ennek csak picike töredéke látható mint hozzászóló, a többiekről semmit sem tudunk.

  58. 65:
    A több, mint 1000 poszt miatt a Google rengeteg keresgélőnek a honlapomat dobja ki, sokszor az első helyen. Ezek a látogatók nem törzs vendégek. Egyik-másik itt marad, a többség nem, de minden látogatóra lehet hatni a blogroll sávban lévő adatokkal.

  59. 67:
    Még nem kértem árajánlatot, mert az esedékességig még be van iktatva egy gazdasági összeomlás is. 😉

  60. 64-69: rossz ötlet. Semmi szükség rá. Akik csak olvasnak, azok minek mutatkozzanak be, akik írnak is, azok bemutatkoznak a hozzászólásaik által.

  61. 68: azt talán tudod azért, hogy azt nem állítja a katolikus egyház, hogy ha megkapod az utolsó kenetet (de amúgy pl. agnosztikus voltál…) akkor biztosan üdvözülsz, ha meg valaki nem kapja meg (pl. hirtelen halál esetén), akkor biztos elkárhozik…

  62. Nocsak… 🙂

    60, Tibor bá:

    Én a magam módján hiszek Istenben, de az utolsó kenet miatt nem fáj a fejem: ha Isten olyan, amilyennek hiszem, csak az előtte eltelt idő számít majd, és az örök tűz sem olyan, amilyennek a képeskönyvek leírják – ha tévedek, rápacsáltam. De ez most nem téma.

    Ez a leghatékonyabb kommunikáció, amire képes vagyok. Ismétlem: voltam olyan helyzetben, amikor befolyásolhattam befogadó módon hozzáálló emberek gondolatait. Tapasztalatom szerint tudok úgy beszélni, hogy „követhető” legyen. Nem akarok.
    Inkább vitatkozz, oktass ki, vagy akár hajítsd a sarokba azt, amit mondok – minthogy „hirdesd” anélkül, hogy értenéd. Pár embert sértettem meg már úgy, hogy támogatni akart, én meg figyelmeztettem, hogy gőze nincs arról, amit mondani akarok. Ez az eladós téma, meg az 5%-os ismertségi küszöb szerintem marhaság. Csak nézz körül: ma sokezer, magát felnőttnek képzelő ember „csinálja a történelmet”, miközben az élet legalapvetőbb működési szabályaival nincs tisztában. Eljátsszák azt, amit megélni kell. Nekik kéne eladnom magam? Ugyan. Semmi értelme nincs új címkének lenni lejárt szavatosságú trutymón.

    Felismerésekről írok, olyanokról, amelyek megváltoztatták a gondolkodásomat és másmilyenné – ha úgy tetszik: irracionálissá, ostobává tették. Igen, annak, aki olvassa, meg kell küzdenie a megértésért, felismerésért – „másznia” kell, én nem mászhatok helyette. És ha nem akar arrafelé menni, ahol én integetek, hát ne másszon! Még azt sem állítom, hogy érdemes, vagy hogy nekem van igazam. Akkor minek csacsogok itt? Azért, mert van egy-két olyan téma, ami számomra is fontos, és beleszólok, ha azt látom, hogy szerintem olyan módon arrafelé nem lehet átmenni. Semmi abszolútum, csak az én tapasztalataim, „személyes igazságképem”.
    Ha úgy tetszik, én egy másik világba álmodtam át magam, és semmilyen garanciát nem adok arra, hogy ez a világ egyáltalán megvalósítható lenne. Én csak azt tudom, hogy számomra érdemes ezzel így foglalkozni – és a végén elszámolok az időmmel magam vagy Isten előtt (majd látjuk, melyik lesz).

    Neked nem az én mesémre van szükséged, hanem bizonyítékra (ezért olvasol ki siránkozást belőle, pedig annyi van benne, mint egy frontsebész kézikönyvben). Racionálisan gondolkodsz, felmérted az erkölcsi vagy hit-alapú elvek fontosságát, de nem látod őket megélhetőnek, ezért ésszerű alkut kötsz velük – közben belátod, hogy a mindenki által a maga szintjén megkötött alkukkal reménytelen a helyzet. Egyébként ha olvastad: mai fejlettségünket én is a pénzalapú rendszernek köszönöm, csak hát lejárt az ideje.
    Azt kellene megmutatnom, hogy az erkölcs és az ésszerűség ellentmondása kizárólag a mai irányító rendszerben gyökerezik, valójában tökéletesen egybevágnak, ha képesek vagyunk átlátni a valós folyamatokat, érdekeket. A bizonyíték egy működő, nem pénz alapú szervező rendszer lehet. Mondom: „lehet” – garancia sem arra nincs, hogy ez megvalósítható, sem arra, hogy ha létrejön, megfelelően fogjuk használni.
    Hát ez nem sok, de ez van.

    64, Dorka:

    kl kukuc hajnalvilag.hu , megtisztelsz, és nagyon érdekelne a véleményed a „Magyarnak lenni” fejezetről…

    Az, hogy én valamiben hiszek és megszállottként foglalkozom vele, semmit nem jelent a megvalósíthatóságára nézve. Egy adott ponton be tudtam bizonyítani magamnak, hogy nem kizárt számomra valamilyen eredmény elérése (tapasztalat, hozzáállás, az ipar általános motivációi, technológiai eszközök, mások kísérletei, … alapján), ezért beleugrottam, kukulásig ezzel foglalkozom (bár sajnos lehetnék sokkal összeszedettebb), de ettől még lehet sík hülyeség. Kaptam valamennyi időt arra, hogy ezt az álmot kergessem, és nem fogok tönkremenni bele. Ha kifogy a szufla, megyek kódot lapátolni megint – de valahogy hiszem, hogy erre végül nem fog sor kerülni.

    Ezért nem érdekel a reklámozás meg a hirdetés – mitől lenne jobb nekem, ha még sokan csinálnak mellettem hülyeséget? Ha valaki megérti, végiggondolja, és nem azért mert „nekem hisz”, hanem azért, mert hajlandó úgy, ahogy én, akár feleslegesen kalapálni rajta, az más.

    Belekukkantani, szabadalom, höhö… dust-framework.org
    Ez a GitHub.com -ra visz, ami egy forráskód és ötletmegosztó site, itt írom jelenleg is Wiki alatt a rendszertervet (az én konyha-angolságommal) – de ott van a legutóbbi félbehagyott változat kódja (sőt, elkezdtem feltolni a teljesen magán cuccaimat is a gyerek szorzótábla-kikérdezőjétől a video felirat szinkronizálóig, persze ezek vacak sufni cuccok).

    Nem jutottam még túl messzire, a leírtak többsége nem elvadult programozók számára is érthető lehet, de mindez egyelőre nem több, mint egy örökmozgó leírása: lehet lelkesedni érte, de minek, amíg nincs működő prototípus?
    Jelenleg az „Organizing communities” lapnál tartok, lényegében ez lenne a válasz a kérdésedre, kb a jövő hét első felére leírom azt, ami mostanáig összeállt a fejemben. Ezután még néhány „elméleti kérdés” marad, aztán kezdődik a konkrét komponens tervezés. Azért ettől még félek rendesen.

  63. 59. Szervusz Loránd! Bár sokat emlegeted, nem tartalak bunkónak. Na, nem mondom, feleségül nem vennélek szúrós, smirglis stílusoddal, de harmadik háznál nem közelebb igazán nem bánnám, ha az utcámban laknál és szívesen fognék veled kezet, hosszasan, szótlanul.

    Arra már én is többször utaltam, mint Tibor bá és Dorka is, hogy eladni is kell. De szerintem sem neked. Viszont azt legalább elő kéne segítened, hogy az eladók hitelesek legyenek.

    Nem hiszem, ha látnám miben lehet segíteni, magam is nem állnék melléd.

    Nem csak a magam „biztonságos” vackát építgetem, lemondva a világról, de nem kevés ismeretterjesztő, felvilágosító tevékenységemmel sem érzem magam az univerzum sebészének. Maximum néhány szemöcsöt tudok időnként eltávolítani. Tudom, hogy kevés egy rákos betegnek.

  64. 72: Engem is nagyon érdekelne, amin dolgozol, Lóránd. Pont volt most a hétvégén egy beszélgetésem egy barátommal, akinek szerintem pont valami olyasmi kéne, amit te csinálsz, főleg egyetemi kutatásokhoz. Kérlek, írd tovább a wikit, ha már kicsit jobban átlátom a kódjaidat, akkor – engedelmeddel – akinek lehet, ajánlom, hogy szintén nézzen rá a honlapodra.

  65. 73, Csont:

    Akkor smirglizek tovább, oké? 🙂 Ha alaposabban olvasnál, észrevennéd: egy szóval nem mondtam, hogy szerintem bunkónak tartasz, sőt, megtisztelő az a szándék, amivel a stílusomon csiszolni szeretnél. Csak ezért akartam jelezni: feleslegesen hívod fel rá a figyelmemet. TUDOM.

    Engem anno, „spirituális koromban” egy pszichológus szoktatott le baromi kemény módszerrel az idézőjeles beszédről (köszönöm, Tamás!) Igyekszem pontosan azt mondani, amit gondolok, és igen, ez nem „puha” dolog. Mintha elfelejtettük volna, hogy már egy csavar esetében is alapvető tulajdonság a MÉRETPONTOSSÁG. Pár tized milliméter eltérés, és az anya nem megy rá, vagy lötyög rajta, és ezt nem lehet udvariassággal elintézni. Úgy gondolom, az emberi közösségekben, de a gondolkodás alapjaiban (koponyán belül) is létezik ez a „méretpontosság”, ami nélkül működő rendszert csak olyat lehet csinálni, amiben ma élünk. Ez meg már megvan, egyebek mellett ezért olyan, amilyen, én meg nem akarom ezt tovább reszelgetni…

    Mondok egy példát. Nincs kapacitásom arra, hogy „közösséget építsek”, főleg nem olyasmire, amit nem tudok (még) működő állapotban bemutatni. Ezért „belógok” fórumokra, ahol értelmes és aktív társaság véleményét kérem – és igen sokat tanulok tőlük, ha esetleg nem is közvetlen formában.
    Kényelmes lenne ezt a fórumot, illetve benne egy posztot Hajnalvilág „panaszfalnak” használni, és nem szétbohóckodni vele egy sokkal jobb sorsra érdemes, fontos bejegyzést Gézától. Csakhogy egy olyan helyen, ahol elhangzik a „miért nem vetetted el a gyerekedet, te Moszad bérenc?” én nem lehetek otthon, mert ezt mint ember, magyar, férfi nem tudom elfogadni, ugyanakkor mint „vendég” csak szóvá tehetem, és ezt sem illik sokszor megtenni. Elnézést, ez van, Tibor bá, minden tiszteletem ellenére.

    Szóval költöznöm kell, ez is ott csicsog a todo listámon, közben tudom, hogy félek néhány feladatomtól, tehát nagyon nehéz racionális prioritásokat meghatározni, és nem látom azt sem, mi lenne a jó megoldás? Egy komment nélküli blog kizárja az értelmes hozzászólásokat is, moderálásra nincs kapacitásom, akkor meg miért ne döntsek úgy, hogy majd a dustba teszem bele, az meg mikor lesz. Passz.

    Azt pedig, hogy szerintem is jól elférnénk egymás mellett, és ha egyáltalán valami lesz a dolgaimból, nélküled és a hasonló hozzáállású emberek nélkül semmit sem ér, feleslegesnek érzem minden megszólalásom végére odaírni.

    74, jancsika:

    Minden ott van, és lesz is, amíg tudom, folytatom – akinek van türelme hozzá, nézze meg, nem kell hozzá az engedélyem.

    Én is úgy gondolom, hogy „valami ilyesmi kéne”, hiszen minden eddig megírt vagy tervezett rendszeremben (a spam küldés figyelő / home automation vezérlő próba / üdültetési rendszer / mezőgazdasági informatikai rendszerek / …) az alap ugyanez; mindegyik „korábbi” kódomba boldogan beilleszthettem volna az új keret komponenseket.

    Viszont…

    Nem tudok garanciát adni az előrehaladásra, nem vagyok képes részfeladatokat vagy konkrét „fizetős felkéréseket” előnyben részesíteni alapvető technológiai és elvi kérdésekkel szemben. Semmi nem vonz abban, hogy csináljak „még egy OLYASMIT” – „AZT” akarom megcsinálni. És egyelőre szinte mindent nekem kell széttúrni a saját kezemmel ahhoz, hogy lássam, érezzem a jó irányt.

    Ráadásul a pénzzel (tilos ilyen adat belső kezelése) és a tulajdonjoggal (Hajnalvilág Alapítvány) kapcsolatos álláspontom elég diktatórikus. Akinek nem tetszik, írja meg a saját változatát a specifikációimból, szabadalmas játékba nem megyek bele – de az én kódom (ha lesz olyan egyáltalán) csak olyan dolgokat csináljon, amiket helyesnek tartok. Ez is ott van a wikiben.

    Én is egyetemben gondolkodom, a Bojár Gábor által alapított AIT az a hely, ahová szívesen bemennék, mert azt hiszem, ott elég kemény használhatósági kontrollt, és technológiai segítséget kaphatnék, dolgozhatnánk hallgatókkal feladatokon – bár nem tudom, mennyire lennék jó ebben a szerepben. Bojár úr általam ismert technológiai, társadalmi és üzleti megnyilatkozásai számomra szimpatikusak voltak, ráadásul ez magánegyetem, ami a jelen körülmények között hatalmas előny (sajnos): lehet korrekt üzletet kötni, háttérben futkosó, bármit visszamenőleg átcsináló… khmm… figurák nélkül.

  66. Loránd, kösz!Nyomok is egy mailt, mert elolvasnám, de nem találom az ajánlott „Magyarnak lenni” részt.

  67. 75:
    Meg tudnád mondani,hogy ez a mondat miért nem vetetted el a gyerekedet, te Moszad bérenc hol jelent meg?

  68. Úristen,nehogy elkezdjetek témázni a gyerekről. Halálosan megbántam hogy elkotyogtam. Ha Gorgon nem tölti fel a kisasszonyról azt az édes fotót, nem kürtöltem volna itt nagyvilággá, rám is rámtört a büszkeség.Nomeg kiderült hogy nincs baj a veszettség oltások miatt, és megkönyebbült boldog voltam.
    szeretném elejét venni az ominózus beszélgetés előcitálásának…

  69. 75.

    Engem érdekelne a dolog. ránéztem a dustframework-re. Nem tudok angolul, illetve konyhanyelven csak. Nem jött le a lényeg. arra rájöttem, hogy valami programot akarsz. Ami a dust-on van, az a rendszerterv? Vagy teljesen hülye vagyok hozzá?
    bogarásztam rajta, de csekély angolom miatt nem tudott maradásra bíyrni. Annyit azért levágtam, hogy eléggé filozófikus dolog van ott fenn, programozói szemmel megközelítve.

    A hajnalvilágot olvasva (igen, olvasgattam) nekem az jött le, hogy elméleti síkon próbálsz meg rájönni, hogy lesarkítva mondjam: mi a túró van most akkor velünk emberiséggel.
    Erre akarsz programot írni?

    Tibor Bá jól fogalmazott. Nem tudod eladni a terméket. Ködösen fogalmazol. Amit mondani szeretnél, az egy olyan mértékű szakirányt igényel, ami szerintem keveseknek van meg. Ha szélesebb réteget akarsz megfogni, akkor egyszerüsítsd a mondanivalód. Annyiszor és sok helyen olvastam már tőled a nagy projektről. Most már egyre kíváncsibb vagyok, hogy MI A LÉNYEGE. röviden tömören párszavas szintaktikával.

    a dust-nak készíts egy magyar nyelvű mirrort, ha lehet egy javaslatom.

    78. Köszönöm a bókot. Amúgy lemaradtam a kürtölésedről.
    A leányzó amúgy már most, 11 naposan 100 gramm dózist nyom be 2-3 óránként a bébiüzemanyagból. Írgalmatlan masszív kölök és mivel eléggé impulzív, reagál mindenre már most maga körül, sokat kell vele foglalkozni már most is, ezért ritkán jövök fel. Ezért is maradok le most mindenféle jó kis témáról, mert nincs elég időm végigolvasni minden hsz-t. Amúgy érdekes, hogy a kicsi kb. olyan szinten van most a fejlődésben (foglalkozási igény, környezetre reagálás, kajázás), mint a nagyobbik (aki szintén egy irgalmatlanul korrekt projekt 🙂 ) volt 2-3 hónapos korában.

  70. 77, Tibor bá:

    Így sehol, csupán több, számomra elfogadhatatlan, bántó, általam méltatlannak ítélt, nem csak tőled származó megjegyzést és kérdést sűrítettem egy mondatba. Ez természetesen szubjektív dolog, de hát az én döntéseimet az én megélésem határozza meg… Ezeket a köröket lefutottuk a megfelelő helyen, így Dorka kérésének (is) megfelelően nem kezdek újat.

    Köszönöm, hogy itt lehetek, és több területen igen nagyra becsülöm a hozzáállásodat, de ezt a kérdést tisztáznom kellett; a sarkosságomra és az általa okozott kényelmetlenségekre meg szerintem tényleg jó példa, hogy ilyesmi miatt nem vackolhatok el nálad 🙂

    Javaslom, adjuk vissza ezt a posztot Gézának és az alomszék kérdésének.

  71. Ez a Lóránd teljesen szétszedte a témát. Kellemetlen, fontoskodó alak. Csoda, hogy nem lett réges-rég letiltva. Nem értem, hogy Csont (aki értelmesnek látszik) miért lett elnéző vele.

    Az alomszéket tapasztalatból én sem éreztem büdösnek. Szóval, öntözni kell, az nagyon fontos. Ezt nem tudtam. Úgy gondolom, a talajélet javítása az elsődleges, és a hőkinyerés a másodlagos. Szóval, inkább azon gondolkodom, hogy olyan kályhát kellene építeni, ami 65˘-on tartja a komposztot, s közben a lakótérnek is ad meleget, szag nélkül. A szénégetés művelete alatt keletkező hő alkalmas lehet-e a komposztmedence melegen tartásához? Ha igen, akkor az emberi ürülék fertőtlenítődne benne.

  72. Tibor bá, erre a posztra céloztál? Mintha lett volna másik is az alomszékről, de azt most nem találom.

  73. Molnár Géza (Licaj Vuv) emlékére hagyom itt ezt a hozzászólást.

    Nyugodjon békében!

  74. Re:85
    Igen, ő róla van szó.
    Géza nagy koponya volt, dolgoztam is vele pár évet együtt
    Évekkel ezelőtt agyvérzése volt, és nem rég halt meg, Isten nyugosztalja.

  75. 87. Kendra Bell,

    Köszi!

    Ezek szerint már a nyáron valamikor meghalt.

    Tegnap este ezt a videót néztem vissza, amiben ő is beszél, méghozzá nagyon pesszimistán 2018 augusztusában.
    (Próbálom úgy linkelni, hogy ott kezdődjön, ahol ő beszél, de ha nem sikerül, akkor 1.15.30-tól kell nézni.

    https://youtu.be/mKsVrTsQvWk?t=4528

    Akkor azt mondta, hogy szerinte a nagy gebaszig 3-4 év lehet hátra. Ez lassan letelik.

  76. 90, Gyarmathy

    Vajon a közvetlen környezete, hogy viselte az összeomlósdi vizióját éveken keresztül?

  77. Re:90
    Kérdezd meg Hetesit, ő tartotta vele a kapcsolatot viszonylag szorosan.
    Gézának nagyon sok jó meglátása volt, vízügyes szakmában ismerik a munkáit.

  78. 91 Bobkó Csaba is ott volt az ismerősei között a FB-on.

  79. Ugyanezen a helyen, 2019-ben azt mondta többek között, hogy az áramlási irányok megváltozása (az eddigi Kelet-Nyugatiról, Észak-Délire) megnöveli az esélyét annak, hogy a nagyon hideg és a nagyon meleg levegő találkozzon, aminek a következménye az, hogy akár féltégla méretű jég hulljon, annak minden járulékával (amire hozott fel valami olaszországi példát). Az éves csapadékmennyiség eloszlása olyan lesz, hogy a hosszú, száraz időszakot követi egy rövid esős, de akkor az elmaradt csapadék is hirtelen lehullik…
    Szerencsére a youtube örzött meg az előadásaiból:

  80. off
    Sajnos mindig találok hibát a hozzászólásomban, hiába nézem át a küldés előtt. Viszont, ha olyat javítok, amin hivatkozás van, akkor utána már moderálásra küldi. Ennél is így jártam, az ugyanaz a hely, a 89-ben lévő hivatkozásra vonatkozik, tehát a MOGY-ra.
    off

  81. 90-91.
    Géza lakott nálunk egy pár hónapig, talán fél évig.
    Anyósom régi házában. Pont ott amiben most már a sajtkonyhánk van.
    Zsolti miatt jött ide, de mi is összehaverkodtunk. Bár ekkoriban nekem már nem volt erősségem a tekintélytisztelet, hiába olvastam el tőle sokmindent ami előtt meghajoltam. De ő alapból jófej volt és nagylelkű.
    Párszor le is hoztam Pestről, amik rendkívül hosszú és szokatlan utak lettek.

    A strokja után megváltozott(előtte is ismertem), nagyon furcsa egy zseni benyomását keltette. Az ő tanácsára -teljesen és pusztán a természeti adottságok figyelembevételével-költöztem az alföldi homokhátságról ide, a Dunántúl mecseki nyúlványaihoz.
    A végére teljesen irracionális dumái voltak, de ennek ellenére szerettük. Érdekes, fanyar humora volt.

    A fia és a felesége is jött utána többször is, hogy hazavigyék. Hihetetlen, hogy min mehetek keresztül, de Gézáért sokat megtettek.
    A Tisza mellől még együtt mentek el, utána jött Géza ide, de ide már nem követték.
    Innen még számtalan helyre ment. Nem tudjuk mi alapján váltogatta a helyeit, de-láthatóan- nem a körülmények befolyásolták döntéseit.
    Teljesen kaotikus lett az észjárása, tettei-legalábbis számomra. Elmondása alapján nagy, szinte elviselhetetlen fájdalmai voltak, nyilván ez is közrejátszott.

    Én inkább úgy emlékszem rá, ahogy elsőre megismertem, még a betegsége előtt.
    Rendkívüli mértékben’ dobozon kívüli’ fickó volt. Sokat tanultam tőle. Néha hónapokkal később esett le mit és miért mondott.
    Sosem szenvedett a némaságtól, ha volt kinek beszélhetett. Ahogy ő fogalmazott, soha nem szedett fogalmazásgátlót?!
    Isten nyugosztalja!

  82. Természetesen nem ismerték el hivatalosan, de például az ő beszámolói alapján (is) jött rá Áder is, hogy valójában mi van. Azóta nagyon tolja ezt az irányt.

    Ennek ellenére a bajában magára hagyták, persze ez is sok összetevős.

    Hát ez egy ilyen világ!

    Általában a bokájáig nem értek fel kritikusai a rendszerszemléletek tekintetében. Kevesen tudják, de nagyon jó ügyész is volt.

  83. 95-96. Balázs,

    Köszi, hogy leírtad és ezzel méltó módon meg is emlékeztél róla.

    Nem tudom miért kellett ilyen fiatalon elmennie. Mert bár nem tudom mennyi idős volt, de a videókból ítélve nem volt még talán hatvan sem.

    ffek.hu

    Ezt az oldalt szorgalmasan olvastam anno (azthittem már nem létezik, de fejből beütve az url-t meglepődve látom, hogy létezik, csak nem frissült 6 éve) és ezen számos cikket publikált Géza akkoriban.

  84. 95, Balázs:

    Köszi szépen. Valahogy így gondoltam.
    Betyár nehéz lehetett a családjának ezekkel a beszédekkel együtt élni, pláne gyerekként! Nem is tudom, vajon félelmében kiköltözött valami elhagyatott helyre? Szépen megjósolta a saját összeomlását.

  85. 97. Gyarmathy
    98. János

    Nincs mit!

    Azt nem tudom mennyire félt, de nem úgy nézett ki.
    Mindenesetre valami lehetett.

    Mellesleg a félelmen mindenkinek át kell mennie,
    hogy tudja miről beszél, miért illúzió.
    Most pont ezt teremti az emberiség egésze, kevés kivétellel.Gyakorlatilag saját démonait idézi saját fejére.
    Bizonyos idő után már önműködővé válik a folyamat, a ráhatás már nem fordítja meg a megnyilvánulás mikéntjét.
    Úgymond a pecséteket felbontották.

    Mindezektől függetlenül a felismerések sorsdöntőek a későbbiekre vonatkozólag.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük