(2507) Megmutyizott háború

Tibor bá’ online

Az alábbi anyag annyira valószínűtlen, hogy ha nem a NewWeek-ben jelenik meg eszem ágában se lett volna lefordítani (az eredeti alatt a fordítása)

 

Newsweek

Russian Foreign Minister Sergei Lavrov has claimed that Moscow dictated where U.S., British and French forces were allowed to attack in the weekend’s air strikes on suspected Syrian chemical weapons facilities, Sky News reported.

Coalition forces destroyed three storage and production sites in response to an alleged April 7 chemical attack on civilians that killed at least 40 people in the rebel-held city of Douma, near Damascus.

Russia, which supports Syrian President Bashar al-Assad, denied that a chemical attack took place. Investigators from the Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons were trying to reach Douma to establish what happened but were struggling to gain access.

According to Lavrov, Russia had been in contact with the coalition in the days leading up to the attack, dictating its “red lines” beyond which air strikes would be considered unacceptable. Russian officials had previously warned that any attacks on Syrian territory would result in Russian retaliation.

There were military leadership contacts between generals, between our representatives and the coalition leadership,” Lavrov told state news agency RIA. „They were informed about where our red lines are, including red lines on the ground, geographically. And the results show that they did not cross these red lines.”

The U.S. and Russia use a so-called “deconfliction” telephone-line communication channel to avoid accidental clashes in Syria. The country has become a congested war zone in which multiple nations are fielding forces to pursue differing interests. It is likely the line was used in the run-up to the weekend’s attacks, but for the two sides to be discussing the acceptability of specific targets would be unusual.

 

Fordítás:

Orosz külügyminiszter Szergej Lavrov állítása szerint Moszkva tűzte ki, hogy az USA, UK, és Franciaország hol végezhet légitámadást a feltételezett szír vegyi fegyver létesítmények ellen, jelentette a Sky News.

A koalíciós erők három raktárat, és előállító létesítményt romboltak le egy feltételezett, április 7.-én, civilek ellen elkövetett támadás megtorlása során, ami legalább 40 ember életébe került a felkelők által ellenőrzés alatt tartott, Damaszkuszhoz közel álló Douma-ban.

A Bashar al-Assad szír elnököt támogató Oroszország  cáfolta, hogy ilyen vegyi támadás megtörtént volna. Az OPCW megfigyelői megpróbáltak bejutni a városba, hogy megállapítható legyen, mi történt valójába, de  nem tudnak bejutni.

Lavrov szerint, Oroszország kapcsolatban állt a koalícióval a támadást megelőző napokban, kijelölve számukra a „vörös vonalat”, ami mögött légicsapások végrehajtását elfogadhatatlannak tartanak. Hivatalos orosz szervek korábban figyelmeztettek, hogy a szír területeken belül, a „vörös vonal” mögött végzett támadás orosz megtorlást vált ki.

Lavrov a RIA állami hírügynökséggel azt közölte, hogy katonai vezetők (tábornokok) között kommunikációs kapcsolat volt. „A koalíciós katonai vezetőkkel közöltük, hol vannak a vörös vonalaink, beleértve a földrajzi kijelölést is. A támadást követve kiderült, hogy ezt a vörös vonalat nem lépték át.”

Az USA és Oroszország között van egy úgynevezett konfliktust elkerülő telefonvonal, kommunikációs csatorna, hogy a véletlen történő összecsapás elkerülhető legyen. Az ország egy túlzsúfolt háborús területté vált, ahol több országnak is vannak csapatai, akik egymástól eltérő érdekeket védenek. Úgy tűnik a telefonvonalat a hétvégi támadás előtt használták. Az, hogy a két oldal megtárgyalja bizonyos célpontok elfogadhatóságát, teljességgel szokatlan.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

10 gondolat erről: „(2507) Megmutyizott háború

  1. A vegyi támadás áldozata a média által híressé vált kisfiú mesél az átélt eseményről.

    Azt mondja, hogy az édesanyjával volt, amikor sürgették őket, hogy rohanjanak be a kórházba. „Kint voltunk, és mindenkinek azt mondták, hogy menjünk be a kórházba. Azonnal felvittek az emeletre, és elkezdtek vizet locsolni rám,” – mesélte a fiú.

    „Az orvosok elkezdtek filmezni (a kórházban), vizet locsoltak és videókat készítettek,” – tette hozzá. Hassan édesapja később a kórházba sietett. „Nagyon meglepődtem, és megkérdeztem, mi történt, miért olyan piros a fiam szeme. Kiderült, hogy a víztől, ami hideg volt, amitől meg is betegedhet, mivel rajta volt a vizes ruha,” – emlékezett vissza a férfi.
    A kételyek ellenére a fehér sisakosok meg nem erősített közösségi médiában tett állításai elegendőek voltak az amerikai-brit-francia koalíció számára, hogy csapást mérjenek Szíriára április 14-én az állítólagos támadás miatt. Az USA által vezetett erő annyira biztos volt a „forrásaiban”, hogy megkezdték a csapásokat annak ellenére, ha a Vegyifegyver-tilalmi Szervezetnek (OPCW) még csak ideje sem volt arra, hogy elkezdjen dolgozni a helyszínen az igazság kiderítése érdekében.” https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=yaZRZo9FGQI

  2. A Newsweek cikke nagyon hihetőnek tűnik, főleg, ha a Nyugati légicsapások teljes levezénylését megnézzük.
    A Newsweek nem 888.hu meg RT, így a hírforrás hitelessége nehezen cáfolható. Most a nyugati diplomatákon a sor, hogy megcáfolják Lavrov szavait, ha merik, vagy tudják.

    Ha nagy hallgatás lesz a Nyugat részéről, akkor a dolog el is van sikálva és egyértelmű – ráadásul nem tudhatják, hogy az orosz és amerikai erők közötti kommunikációból mi és mennyi lett rögzítve, így elvileg bármikor bedobható a nagy közösbe, hogy az internet népe ezen csámcsogjon akár hetekig.

    Ma már egy szimpla ügyfélszolgálatos telefonhívást is rögzítenek, naná, hogy a két nukleáris szuperhatalom közötti, háborús csapások során zajló érdemi kommunikáció sem száll el a levegőéterbe.

    01. Károly
    Kamu volt az egész szíriai gáztámadás, ez mindenkinek egyértelmű, akinek két neuronnál több van a fejében.
    Irak után már nem létezik olyan, hogy hiteles Nyugati jelentés vegyi fegyverek ügyében.

  3. 03 – n/a:
    Naponta háromszor megyek rá az angol nyelvű, orosz hírportálokra. Így ezt már tegnap előtt olvastam. De a magyarországi atlantisták (Pl:Ir) ezt nem fogadja el, mert „orosz propaganda”. Itt viszont az amerikai Newsweek számol be arról, hogy a világ egyetlen nagyhatalmának, a légiereje ott bombázhat, ahol az orosz tábornokok megengedik. Nem semmi.

  4. Trump figyelmeztette Oroszországot, hogy a rakéták szépek, újak és okosak lesznek. A szírek viszont szépen leszedegették őket, a fel nem robbantakat pedig begyűjtötték. Biznisz szagú az egész, nyilván olcsóbb elsütni a lejárt szavatosságúakat, így helyet csinálni jó pénzért az újaknak, és mellé még nagy faszúnak is lenni 🙂

  5. „The former head of Britain’s Special Forces says that nobody in the military believes that President Assad was behind the chemical attack in Douma.
    Major General Jonathan Shaw challenged the mainstream narrative that suggests Assad gassed his own people, saying: “Why would Assad use chemical weapons at this time? He’s won the war.”
    http://yournewswire.com/sas-chief-assad-chemical-weapons/
    A brit SAS volt főnöke szerint a brit haderőben senki sem hisz abban, hogy Aszad vegyi fegyvereket vetett be . 😀 vagy 🙁 ?

    05. László
    Ez azért van, mert az USA valós ereje és képességei távolról sem érik el azt a szintet, mint amit a propagandájuk próbál beadni.

  6. Meg ott volt Mattis hadügyér, aki kicsit visszafogta Tramplit és Boltont a pletykák szerint. Mert Trump és Bolton nagyobb showműsört akart eredetileg Szíriában, csak gondolom addigra Mattisék már mindent leegyeztettek Shojguékkal, meg erős a gyanú, hogy a Pentagon jelenlegi urai azért még sem akartak egy atomháborút kockáztatni Moszkvával. Legalább is Szíria miatt semmiképp sem. Ebből számomra az látszódik, hogy voltak akik értették az oroszok egyre keményedő üzeneteit, és elhitték nekik, hogy készek visszacsapni, amennyiben valahogy ők is belekeverednének a dolgokba közvetlenül. Hozzáteszem, hogy hála az égnek, hogy így volt!

    Persze azt is hozzáteszem, hogy kétségeim nincsenek afelől, hogy az amerikai héják előbb utóbb a józanabbul gondolkodó, és még mérlegelni is képes „héjácskákat” kifogják túrni a hatalom belső köreiből.

  7. Korábban említettem egy olyan gondolatot, hogy mivel Trump szorult helyzetben van, többé kevésbé meg van kötve a keze, Putyin ezzel lehetőséget nyújtott neki hogy kemény kiállást mutasson hazafelé, arcvesztés nélkül, mégse okozzon nagy károkat.
    Az oroszok már korábban is megmutatták, hogy hajlandóak ilyesmire (gondolom mivel tudják, hogy világ propagandagépezetével úgysem tudnak versenyre kelni, maradnak a gyakorlati eredmények mellett)

    szóval szerintem ez igy egy lehetőség.

  8. Szíria médiaügyileg „letudva”, jöhet a valós cél: Irán.

    A világ 2015-ben egy kicsit fellélegzett, mikor Barack Obama adminisztrációjának és a nemzetközösség tagjainak sikerült megállapodni az iráni atomprogram erős korlátozásáról. Azóta eltelt három év, és az Iránnal hagyományosan pocsék viszonyt ápoló Donald Trump most felboríthatja az alkut.

    Trump veszélyes lépésre készül – új nukleáris fenyegetést szabadít a világra?
    https://privatbankar.hu/makro/trump-veszelyes-lepesre-keszul-uj-nuklearis-fenyegetest-szabadit-a-vilagra-317926

  9. A fehérsisakosok a lebukott terroristák más békés helyszínre telepítését végzik onnan, Európába.
    Drága lehetett a kiképzésük (a terroristáké is).
    Ahogy olvasom most épp Obama és Hillary jogi felelősségre vonásával folytatnák.
    Iránt majd Izrael fogja lőni, mert ő erőltette a csapást (Macron pedig Szíria támadásámak folytatását követeli).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük