(1627) A meddő urán hozadéka

Tibor bá’ online

 

~q191Az uránból úgy lesz atombomba és atomreaktor fűtőelem, hogy a természetben található uránt dúsítják. Miért van erre szükség? A természetben található urán valójában több izotóp keveréke: U238 ; U235 ; U234. Ebben a keverékben azonban az U238–ból 99,284 % van és ez sajnálatos módon alkalmatlan a szükséges láncreakcióra (sőt lassítja azt). Alkalmas viszont az U235 amiből azonban alig van több, mint fél százalék (0,71 %). Mivel az izotópok, ugyebár, egy elemhez tartoznak, ezért a vegyi szétválasztás lehetetlen. Csak azt lehet kihasználni, hogy atomsúlyuk egy kicsit különbözik, ezért centrifugák segítségével történik a szeparálás, vagyis a dúsítás, vagyis az egyre nagyobb százalékban jelenlévő U235 létrehozása. Atom reaktorok fűtő elemeihez a 3,6 %-os dúsítás elég, de az atombombához minimálisan 85 % kell. A centrifugálás után, ami visszamarad, azt úgy nevezik, hogy „szegényített” urán. Mivel azonban az eredeti angol kifejezés „depleted” én szívesebben használom a „meddő” vagy „kimerített” fordítást. A meddő urán tehát egy mellékterméke a dúsításnak. Mára már 700.000 tonna meddő urán van az USA birtokában. Csakhogy ez is radioaktív, nem nagyon, csak kicsit, de azért veszélyes. Van viszont egy rendkívül jó tulajdonsága, hogy közel 70 százalékkal nehezebb, mint az ólom. Ezért a meddő uránból készült ágyúlövedéknek jóval nagyobb az átütő ereje. Szaddám tankjait ezekkel lőtték ki, de persze használják más lövedékek előállítására is. Igen, jól gondoltad, az amerikai hadsereg teli szórja a világot radioaktív hulladékkal. De ez nem minden. A kilőtt meddő urán lövedék a becsapódás után oxidál, az uránoxid elporlad azaz gázszerűvé válik, és ha egyszer létrejött, nem tűnik el. Itt marad velünk a világ végéig, mert az U238 felezés ideje 4,5 milliárd év.

Na, most jön a meglepetés. Az uránoxidok (UO2, UO3, UO8) áthatol a ruhákon és az ember bőrén is, végül az uránoxid molekulák bejutnak az emberi agyba, herékbe, petefészekbe és a csontokba (történetesen az amerikai katonáknál is). Természetesen nem kíméli a civil lakosságot és az állatokat se. Irakban és közép Ázsiában, ahol az amerikai hadsereg meddő uránból készült lövedékeket használt, több mint egy millió amerikai katona szolgált és persze sok ezer angol, német, olasz, stb. Az 1 mg uránoxidból, amennyit az átlagos katona, küldetésének ideje alatt, a harctéren összeszed, naponta ötnegyed millió dezintegráció bombázza a környező sejteket. A helyi lakosság természetesen ennél többet is összeszedhet.

Érdekességként hadd említsem meg, hogy létezik egy közel-keleti ország, ahol 18 éves kort elérve kötelező katonai szolgálatra behívják a fiatalokat, fiúkat-lányokat egyaránt. Ennek az országnak a jelenlegi lakossága több mint 7 millió. Ez az ország nem más, mint Izrael. Bevonulás után minden izraeli katonától spermát vesznek és lefagyasztják. Ugyanis a vizsgálatok szerint az elmúlt 10 évben az izraeli sperma koncentráció 40 százalékot esett vissza, ami veszélyesen gyors folyamat. A vélemények különböznek, de az izraelieknek jócskán kijut a meddő uránból. Egyfelől a saját csatamezőin kilőtt lövedékekből, másfelől pedig egy olasz maffia jóvoltából. Ez utóbbi 20 évben virágzik a radioaktív hulladékok „eltüntetése”, ami parasztos egyszerűséggel azt jelenti, hogy hatalmas pénzekért (évente kb. 65 milliárd dollár) a hulladékot felhordják egy öreg hajóra, amit aztán a Földközi tengeren elsüllyesztenek közel Afrika partjainál. Izraelnek pedig jelentős méretű partszakasza van. Minden esetre egy dolog biztos, az uránoxid megtámadja a heréket és a petefészkeket. Tekintettel arra, hogy ha egy férfi élő spermiumainak száma 20 % alá esik, az illető nemzésképtelennek számít, Izrael 10 éven belül sterilizáltnak lesz mondható. A 7 millióra becsült izraeli zsidónak éveken belül nem fog születni gyereke. De álljon meg a menet, lefagyasztják a fiatal férfiak spermáit! Persze, sperma lesz elég, de mit fognak használni petefészkek helyett? Na, majd meglátjuk. Érdekes időknek nézünk elébe.

Az utóbbi időben ezen a honlapon értesülhettünk róla, hogy nem kell begyulladni egy kis termonukleáris háborútól, meg a néhány ezer felrobbantott hidrogén bombától, mert ha 800 méter magasban robbantják őket (amire kötelezi a szemben álló feleket a genovai egyezmény?) akkor tulajdonképpen nem jelentenek sugárterhelést, csak a közönséges meddő urántól kell rettegni. Vicces!

Utóirat: Félő, hogy ez nem a teljes kép. Magyarországon nincs meddő után, mégis csökken a spermaszám. Valószínűleg más tényezők, mondjuk élelmiszer adalékok is közbeszólhatnak.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
______________________________________________

18 gondolat erről: „(1627) A meddő urán hozadéka

  1. Tibor bá’

    Köszönet ezért a cikkért. Fogalmam sem volt eddig, hogy mit nyafognak az emberek egy kis imitt-amott ellövöldözött gyengített urán miatt, mert ugye arra senki nem vette a fáradságot, hogy közölje részletesen, hogy mi is vele a baj.

    Vajon honnan tudták a katonák, hogy mire jó ez a nagy súlyú urán? Azt nem közölték velük, hogy mi a következménye? Persze a kérdés költői.

  2. Köszönettel, a cikk információi kiváló regényalapanyagot biztosítanak.

    Mindenesetre hihetetlen hogy mennyire idióta módon szétcseszi az emberiség a Földet.
    Az USA mindig is az élen járt ebben.Persze másokat sem kell félteni ha környezetrombolásról van szó. Kinyírjuk az egyetlen (közelünkben található) lakható bolygót. Vajon Gaia mikor fog likvidálni minket??

  3. 2 & 3:
    A sorvadó fizikus abszolút optimista. A napokban úgy nyilatkozott a Sydney-i operaházban, hogy az emberiségnek már csak 1000 év van hátra, addig meg kell oldani a csillagközi közlekedést.

  4. 4:

    1000 év???
    Örülhetünk, ha a kövi 10 évet megéljük…

  5. 2. Imy 66

    „Vajon Gaia mikor fog likvidálni minket??

    Tibor bá’ most írta .
    A spermaszám csökken.
    És a „fejlettebb” országokban jobban, mint a fejletlenekben.
    Az intelligencia hosszú(??)távon nem a túlélést, hanem a kihalást segíti, ezért a fehér ember, közülük is a magasabb IQ-val rendelkezők egyre kevesebben vannak.
    És már csak az szaporodik tovább, amelyiknek nem folyton azon jár az agya, hogy hogyan lehetne jobban kizsigerelni a Földet meg a többieket.

  6. 6:

    Optimista vagy… Minden Homo S- nek annyi. Meg rengeteg mas fajnak is

  7. 7. Ouse M.D.

    „Optimista vagy… ”

    Alaptermészetem.
    Meg nem vagyok mindannak a tudásnak a birtokában aminek te.
    Mentségemre legyen mondva, a világvágát már annyiszor megjósolták… (tudom, de most tényleg…), de hogy esni fog-e ajövő héten, azt még midig nem tudják megsaccolni.
    Tudom, vannak tendenciák, meg súlyozzák őket mindenféle szempontok szerint, de ez is csak egy inttellektuális csatározás, hogy milyen folyamat milyen együtthatóval kerül az egyenletbe…

  8. Szerbia bombázásakor az USA gyengitett uránt használt az infrastruktura szétrombolására.
    Elvileg az ottani magyarok körében már érzékelhetönek kellene lennie a hatásnak.
    A média hatalmas károgással szidta Szaddamot az olajkutak felgyujtása miatt 1991- ben,de ezek szerint az amerikaiak évmilliárdokig ható szennyezése kevésbé számit.

  9. „Bevonulás után minden izraeli katonától spermát vesznek és lefagyasztják.”
    Szerintem ez kamu. Semmi nyoma ennek neten… 2007-ben valaki felvetette az otletet de en ugy latom nem realizalodott… Sot van olyan spermabank izraelben amely csak veteran katonaktol fogad el spermiumot, mivel szerintuk ok egeszsegesebbek.

  10. „Az utóbbi időben ezen a honlapon értesülhettünk róla, hogy nem kell begyulladni egy kis termonukleáris háborútól, meg a néhány ezer felrobbantott hidrogén bombától, mert ha 800 méter magasban robbantják őket (amire kötelezi a szemben álló feleket a genovai egyezmény?) akkor tulajdonképpen nem jelentenek sugárterhelést, csak a közönséges meddő urántól kell rettegni. Vicces!”

    Ez a mai cikkbe beágyazott gúnyolódás az olvasóid szembeköpése és egyben egy nagyon komoly bizonyítéka nem csak jellembéli, de tudásbéli hiányosságaidnak. Azon túl, hogy teljesen felesleges, még szakmailag nevetséges is. Arról végkép nem is beszélve, hogy félrevezetve olvasóidat, azok életét is veszélyezteted. Ezen azért gondolkodj el.

    Attól, hogy Tibor bá’ nem érti a „no (local fallout) height of burst”, rövidítve „no fallout HOB” szakkifejezést és annak jelentését, jelentőségét, attól az még létezik. (Csak ehhez ugye el kellene olvasni a szakirodalmat. Ja, hogy Tibor bá’ határozza meg, mi az elfogadott szakirodalom, mi nem?! Na, ez az, ami nem vicces, hanem szánalmasan nevetséges.)

    Amúgy a 800 méter (pontosan 795 méter +-30%, azaz 612-1000 méter, meteorológiai tényezők miatt), a 800kt-ás orosz 15F175 töltet (R-36M2, aka SS-18M6 Satan ICBM) esetében igaz, lévén minden hatóerőhöz más magasság tartozik. Ebben az esetben nem keletkezik radioaktív kihullás, de ha nagyon pontosak akarunk lenni, akkor igen, de olyan minimális, hogy egy felszíni robbantáshoz képest kvázi nullának vehető. Értelemszerűen ettől még sor kerülhet „fekete esőre” (black rain), amelyet ajánlott elkerülni.

    Azt is megértem, hogy a fenti robbantási eljárás fontosságát miért nehéz megérteni. Ezért ajánlott, kedves Tibor bá’ kicsit utánajárni, mielőtt fricskázni próbálsz, ami – már ne is haragudj – ebben a témában, Neked, soha a büdös életben nem fog sikerülni.

    De az olvasóid kedvéért – és ez most tényleg a legeslegutolsó hsz-em! – megteszem: amennyiben ugyanis az a cél, hogy egy várost a lehető legnagyobb területen és a lehető „legoptimálisabban” romboljon le valaki, a 25psi statikus túlnyomásra fogja optimalizálni a robbantás (magasságát), amely ~1.550 méter (+-). És mi következik ebből? Hát csak annyi, hogy ez a magasság durván a kétszerese annak a magasságnak, ahol már nem keletkezik kihullás. Azaz a várost vagy gyenge célpontot gyakorlatilag „lelapítja” a robbanás, kiegészítve egy ~10km hősugárzási zónával, amelyben a szabadban tartózkodók 3. fokú égési sérülést szenvednek (és rövidesen meghalnak). Kezdeti sugárzás „nincs”, azért „nincs”, mert az a totális rombolási zónán belül van, ahol úgyis mindenki meghal.

    Ugyanez a töltet számos egyéb magasságon robbantható, attól függően, hogy mi a stratégiai cél, azaz, mit akarnak elérni.

    Azt is írtam már korábban, nem is egyszer, hogy jó lenne tisztában lenni a „nuclear signature” (~ nukleáris aláírás) fogalmával, amely egy nukleáris töltet, atomerőmű, vagy éppen a gyengített urán lövedékek esetében nagyon eltérő.

    Természetesen a kemény célpontok felszíni (ez sem szó szerint nulla méter) robbantással lennének megsemmisítve, pl. Minuteman-III silók, ahol lenne durva kihullás, de nem nagy távolságon.

    Talán nem ártana elolvasni pl. a „The Effects of Nuclear War” és a „Nuclear War Survival Skills – edition 2012” könyveket.

    OFF Csernobil esetében – RBMK! – megvolt a kritikus tömeg, különösen olvadt állapotban, így ha nem is túl nagy eséllyel de megvolt az esélye egy nukleáris robbanásnak. Akkor is, ha a fejed tetejére állsz, egyszerűen azért, mert Nálad sokkal nagyobb szakemberek állítják ezt, nem én; 😉 mondtam, amihez nem értek, ott kussolok és kérdezek, vagy segítséget kérek, mert van honnan. Te ellenben kábé mindenhez értesz, ez már lejött egy ideje. ON

    Hát ennyi volt a mondanivalóm. Lévén itt semmi értelme bármit is hozzászólni, amennyiben a kiskakas úgy érzi elveszti a kompetenciáját. (Erre tökéletes példa volt Tibor bá’ és a „néhai MiG szerelő”, aki megpróbálta elmagyarázni, miért nincs olyan, hogy HEMP. Amin azért páran kis híjján beszartunk a röhögéstől, s egyben tényleg elszomorodtunk, hogy megint jól át lettek verve – jelenesetben ugyebár itt – az emberek, illetve olvasóid.)

    A kedves olvasóknak minden jót kívánok a jövőt illetően!

    U.I.: Ja, egy tanács 🙂 felejtsd már el ezt a „termonukleáris” szöveget, ezt a hülye amerikaiak használják. A helyes megnevezése egyszerűen nukleáris háború (függetlenül attól, hogy a stratégiai töltetek valóban termonukleárisak, vagy kétfázisúak vagy éppen Teller-Ulam típusúak stb.)

  11. Jövőnk ne sértődjél már be megint, mint egy kb. óvodás! Kaptál Tibor bá -tól egy fricskát, ennyi történt! Nagyjából tesztelve vagy, és lefogadom, hogy előre számított a „kirohanásodra”…! 😉 😛 🙂

    Ezen ne tessék már nekem besértődni, hanem venni a lapot, és a poént. Én értem nagyjából mit szeretnél, de Tibor bát is érteni vélem, kicsit besokallt az atomháborús (én meg ezt használom, mert ezt a 8 bites júzerek is jó eséllyel megértik) hozzászólásaid sokaságától. Egy mezei halandó, legyen akár műszaki is, nehezen fogja föl azt ép ésszel, hogy a ma atomháborúja, legyen az korlátozott első csapás, vagy kölcsönös megsemmisítés közel sem olyan, mint a Hidegháborús (röpködnek a megatonnás töltetek) pusztítás maximalizáláson alapuló töltet hatóerő, és az adott célpontra tervezett sokszorosan elegendő robbanófej mennyiségre épülő túltervezése mindkét oldalon. Ez volt kb. ’90-91 -ig, azóta más lett a „zene” a stratégiai csapásmérő erőknél. Nos ez vagy nem megérthető a többségünk számára, vagy nagyon is az, érthető! És pontosan ez késztet fricskára, akár engem is, hisz a maga abszurditásában elborzasztó, amiről jobb nem is tudni, hogy bizony ha így van, akkor az adott szituációban bizony ama „piros gomb” megnyomásnak lehetősége nem is annyira elméleti, mert nincs meg a pszichológiai visszatartó erő.

    Hogy a szegényített urántartalmú lövedékek témájához is hozzászóljak…:

    Azért ’99 március – június között zajló Allied Force hadműveletben kerültek bevetésre ilyen típusú, az A-10 -es GAU-8 30mm -es gépágyújához tartozó pct. lövedékek, a páncélos technika ellen. Szóval tőlünk nem is olyan messze is ott az urándioxid, amit fúj a szél…, bár zömében nem erre felénk. De attól még ott van az…, Koszovóban.
    Számomra aggasztóbb az akkor bevetett „grafit” töltetű légibombák kérdése, amelyeket a kommunikációs és az elektromos rendszer zavarására, működésképtelenné tételére vetettek be. Továbbá a klasszikus, de zömében precíziós vezérlésű légibombák által megszórt Újvidéki olajfinomító, és a jó pár találatot kapott vegyi üzem is biztosan jót tett, tesz még ma is az ott ott élők, és a tágabb környezet populációja számára.

    És azt se felejtsük el, hogy az M1A1 Abrams amerikai harckocsi eme alverziójának többsége szegényített uránt is tartalmazó szendvicspáncélzattal rendelkezik. Igaz ezek nem kerültek bevetésre a déli szomszédunknál, de Irakban, Afganisztánban azért jó pár ilyen is kapott találatot, szóval ott is megjelenik a „csodaszer”.
    A nyugati harckocsik 120mm -es lövegéhez pedig, az amerikai haderőben biztosan, rendszeresítve van a szegényített urán (DU) nyíllövedék (APFSDS), az M829 -es. Ez a Közel-Keleten azért be lett vetve, nem is kis számban.
    Hiába, olcsóbb mint a Volfrám alapú nyíllövedék, és még ott áll a raktárakban is, nagy tömegben…, jó lesz az nekünk.
    Már nekünk nem, de biztos így gondolkodtak.

  12. 11 – Jövőnk!
    Tudod mi jutott eszembe, amikor olvastalak, hogy Jemenben éppen most vetettek be cluster bombákat. Persze jutott eszembe más is, de azt nem írom ide. 😀

  13. Ha már ez szóba került-
    nézzük csak, mit is üzent az Új Év elején az Economist (A Rotschildok havilapjának első kiadása):

    http://vigilantcitizen.com/vigilantreport/economist-2015-cover-filled-cryptic-symbols-dire-predictions/

    Van itt minden a borítón:
    -kis országokat a jobb keze felé édesgető Putyin
    -nukleáris gombafelhő
    -fellőtt kémműhold
    -Kína izmozik
    -Obamát pedig „szabadságra” küldik
    stb

    A Rotschildok nem éppen leplezik, hogy bizony, itt ők diktálnak.

    Egyvalami azonban itt is nagyon súlyosan hiányzik az összképből:

    A klímaváltozás és a küszöbön álló totális környezeti katasztrófa.
    Tipikus pénzemberek, a Természet nem számít.
    Pedig az keresztül fog húzni minden tervet és számítást.

  14. 14:
    Ezen már régen megütköztem, hogy jeles pozícióban lévőknek sincs fogalmuk klíma terén mi előtt állunk.

  15. 15:

    és mit szólsz a borítón szereplő motívumokhoz?

    Egyébként, lehet azért nem beszélnek róla, mert úgysem lehet ellen tenni semmit.
    Tehát, a klíma- probléma megoldása helyett, a többit kell megoldani, úgy, mintha az nem is létezne.

    Ezért szerveznek konferenciát a jégmentessé váló Északi- Sarkról és gazdasági, energetikai lehetőségeiről.
    Azt gondolják, majd valahogy túléljük azt is, ha nem lesz az Földnek „légkondinicionálója” az északi féltekei nyáron.
    Az eddigi erdőtüzek, aszályok, gleccser- olvadások csak apró kis figyelmeztetések, hogy mi várható kb egész évben

  16. The Economist borító ÉRDEKES. Sajnos nekem a fantázia képességem közel nulla. (célzásokat se szoktam megérteni) a részletes magyarázat, vagy inkább figyelem felkeltés egy verzió (biztos lehet más is). Talán azt jelenti, hogy ez mind benne van a kalapban, de az összes nem lehet. A klímajövő totális ignorálása egy rejtély.
    P:S: Az északi jégsapka olvadása kurvára beindult.

  17. 17. Tibor bá’

    „A klímajövő totális ignorálása egy rejtély.”

    Szerintem nem olyan nagy rejtély.

    A dolog nagyjából háromesélyes a háttér hatalom szempontjából:

    1. Az egész vaklárma, komoly változás nem lesz, de arra jó, hogy megossza az embereket és legalább egy részük retteg. Ebbe meg jobb ha nem szólnak bele, mindenképpen az ő malmukra hajtja a vizet a sok találgatás meg spekuláció.

    2. Lesz változás, de valamennyire kontollálható. Ha most pánik módra váltana az általuk irányított média, beindulna a pánikvásárlás a földekért, ingatlanokért, az élhetőnek gondolt területeken, tömegek életstílust változtatnának, és ez nehezebben kiszámítható, mint akkor kezelni a problémát a rendőrséggel, katonasággal, amikor az elérkezik.

    3. Összeomlik a klíma, a Föld nagyrésze élhetetlenné válik. Ezt nyilván nem lehet kommunikálni a tömegek felé, mert még azt az utolsó pár évet is polgárháborúval fogják tölteni. Inkább szép csenben ássák a barlangajikat Új Zélandban, Kanadában meg ki tudja hol, és töltik fel konzervvel, meg túlélési technológiával.

    Szóval szerintem pont logikus, hogy a háttérhatalom nem foglal állást és nem tárgyalja a klímát a tömeg médiában.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük