(600) A múlt bűnei

Tibor bá’ online

öA Mexikói-öbölben másfél éve volt egy olajömlés. Akkor hatalmas port vert fel hónapokon keresztül. Voltak igen vészjósló előrejelzések, de úgy tűnik a jó öreg Föld többet kibír, mint sejteni lehet. Öt hónap erőfeszítése, titkolózása, jelentős emberáldozat elszenvedése után a katasztrófát elhárították és az élet folytatódik. Valóban folytatódik?

Pontosan erre a kérdésre akarta megkapni egy lelkes csoport a választ. Ezért aztán elhajóztak a DeepWater Horizont hajdan volt helyére, és mit találtak? Hogy az eltömött lyukból vidáman és folyamatosan folyik az olaj, feltör a felszínre, szétterül, egyszóval: létezik. Nézzétek meg ti magatok is!

Fukushima egy egészen más történet, itt még csak a kezdetén vagyunk a katasztrófának, a java még csak most jön. A fukushimai fűtőelem medencéről egy egészen friss jelentés látott napvilágot 26-án (elnézést az 5 nap késésért). A TEPCO vízminta analízisének eredménye enyhén hajmertesztő. A kettes számú reaktor medencéjében egy liter vízben másodpercenként 220.000.000 dezintegráció, amikért a  Cézium137 és a Cézium134 a felelősek, és ez csak az egyik reaktornál, és mindössze egyetlen literről van szó, ott ahol közel 5000 m3 víz található. Az egyes és a hármas reaktornál a helyzet hasonló, azzal a különbséggel, hogy most már bizonyos, hogy a hármas reaktor medencéjében létrejött a kritikus tömeg, azaz volt nukleáris robbanás. A részletek csak lassan szivárognak ki, de egyre valószínűbb, hogy Japán jelentős része lakhatatlanná válik. Különben az Iréne hurrikánnal kapcsolatban volt némi pánik Amerikában, mert a várt útjában több atomreaktor is található és Fukushima után bármi elképzelhető.

74 gondolat erről: „(600) A múlt bűnei

  1. Meg fogunk dögleni…vagy így vagy úgy.Folyamatosan ömlő olaj hatásait nem tudjuk megjósolni,mire megtudnánk,már késő.Atom ellen nem lehet védekezni…(nem szeretnék négy kezű gyereket,bár egy három mellű barátnő…..:)

  2. Szerintem nem mindenki fog megdögleni. Nem törvényszerű. Ezt abban ez esetben tudom elképzelni, ha nukleáris arzenáljukhoz nyúlnak az illetékes kormányok.
    Amire Tiborbá is többször felhívta a figyelmünket, hogy majd mindig az emberi tényező(egy hiba,egy lunetic stb.) ami bekavar a folyamatokba. Akárcsak ennél az olajszivárgásnál, vagy olajömlésnél.

    Elméletileg mi aztán mindent tudunk kontrollálni, csak éppen sohasem örökké, tehát a hiba előbb-utóbb beüt.

    Szerintem valami hasonló komoly, vagy még komolyabb katasztrófa fog lesújtani a mammonimádó társadalmában megrendült emberiségre(persze lokalizáltan) mint valami végső kardcsapás.

    Tehát helyről-helyre eltünedezünk, és kis túlélőcsoportocskák megpróbálják a lehetetlennek tűnőt. „Emberré” válni.

  3. Tibor bá, lehet kérni forrásokat, el szeretném olvasni az eredeti cikkeket is, köszönettel!

  4. Megint szivárog a Mexikói-öbölben elsüllyedt olajfúró?

    Mélytengeri robotot irányított a BP brit olajipari vállalat a Mexikói-öböl fenekére, hogy megvizsgálja a tavalyi olajkatasztrófát okozó, elfojtott olajkút állapotát, miután – sajtóhírek szerint – a térségben több száz, kisebb méretű olajfolt jelent meg a tenger felszínén.

    Az olajfoltokról először a Press-Register című alabamai lap számolt be helyi idő szerint csütörtökön, és videofelvételt is közölt a tenger felszínén sodródó, asztalnyi nagyságú olajfoltokról. Az újság szerint a több száz méteres sávban elterülő szennyezés elemzése megerősítette, hogy az olaj összetétele egyezik az elsüllyedt olajfúró platform mélytengeri kútjából kiömlött olajjal.

    A BP azonban közölte, hogy a katasztrófa helyszínén van az egyik hajója, de nem észlelt újabb olajszennyeződést. Az amerikai parti őrség egy helikoptert és egy hajót is küldött a térségbe, de szintén nem talált semmit. Jonathan Burton, az öbölbeli parti őrség parancsnoka nem zárja ki, hogy „természetes” olajszennyeződésről van szó, vagyis a tengerfenék alatti rétegekből került a tengerbe az olaj. De az is lehet, hogy az elsüllyedt olajfúró platform csövéből származik. (hvg.hu)

  5. Köszi, Tibor bá 🙂

    Szerintetek kinek mekkora nyeresége származik abból, hogy ezeket a problémákat véglegesen, rendesen megoldja? Könyörgöm, javítsatok ki, ha tudtok, de az én tippem: senkinek, semmilyen – veszteség minimalizálás és eltussolás az egyetlen „ésszerű feladat”. Eközben a legjobb fizikusaink ott maszturbálnak az LHC körül, vezető mérnökeink azon „dolgoznak”, hogyan lehetne ezer lóerős autót építeni, mert arra van „fizetőképes kereslet”.

    Nem azért nem mentjük meg a világot, mert nem lennénk képesek rá. Meg sem próbáljuk, mert „racionálisan gondolkodva nem éri meg”! Így aztán ki sem derülhet, hogy megúszhatnánk-e. Íme, ahogy a „mondvacsinált világ” megöli a valódi világot. Ezért pampogok azon, hogy miért emeljük (itt ezen a fórumon is) a valódi problémákkal egy szintre azokat, amiket mi magunk csinálunk magunknak.

    Jut eszembe: tényleg válaszra sem érdemes hülyeség volt az a kérésem, hogy akinek van GM számlálója, időnként sétáljon már körbe a telkén vele?

    Balázs, megértem a kivonulós megközelítést, amivel a saját erőforrásigényedet csökkented, de ezzel nem teremtesz követhető mintát a többség számára. Ami még nagyobb gond, hogy nem adsz választ azokra a problémákra, amiket a mai fejlettségünk birtokában csináltunk magunknak és a következő generációknak, és amelyeket csak mi, most, a jelenlegi eszközkészletünkkel lehetünk képesek megoldani, nélküle esélytelen áldozatokká válunk.

    Hasonlat: beültünk egy bulldózerbe, és szétbarmoltunk mindent magunk körül, igen. De ennek a megoldása nem az, hogy kiszállunk belőle és lapáttal csinálunk magunknak egy kis aranyos kuckót, mert szétvertük a folyómedreket, a gátakat, mindent, és idővel tuti elvisz minket a víz. Az egyetlen megoldás agyban is felnőni a lehetőségeinkhez, és helyesen használni őket, amíg még a nyeregben ülünk…

    Itt hagyom abba, mert csak ismétlem magam.

  6. 1: ilyen vágyakkal érdemes óvatosan Fukusima közelébe menned, hátha kinő egy második farkad! 😀

  7. -Tibibá:)-Már a katasztrófa után,világos volt,hogy a Mexikói-öbölnek annyi.Az orosz kutatótengeralattjáró megállapította,hogy hiába zárták le a csövet,a robbanás az altalajt kilóméterhosszant megrepesztette,ahonnan azóta is szépen,folyamatosan szivárog az olaj(de ezt te is todod,Tibibá).
    Ami tetézi a bajt,az az,hogy nemcsak az öböl,hanem a szárazföld is a Deep Water áldozata.
    Az USA déli partvidéke,sőt akár 100-200 mérfölddel a szárazföld belseje is,veszélyeztetett,mert a beköszöntő tornádószezonban,a viharok az olajat,s a víz alatt tartásra szolgáló vegyszert, a szárazföld fölé viszik,vihetik.
    Remélhetőleg ez csak egy borzongató mesének fog bizonyulni.

    -Irene hurrikán:
    Szombatról vasárnapra virradóra,kaptunk egy combos „száraz”vihart,de nem így az USA.
    A kanadi határtól,Vermonttól-New-Yorkon kesresztül-New Jersey-ig beköszöntött egy kis tornádó,némi tenger-,és édesvízzel együtt.
    Az érdekes ebben az,hogy a katasztrófasúlytotta vidék nem tartozik a szokásos tornádóövezethez.

    -Fukushima:
    Az amerikai reaktor,ami most izgatja az ország közvéleményét, az Anna tónál,North Anna-ben található.
    Földrengés Virginiában?Ez olyan,mint havat lapátolni a sivatagban.
    Persze a Kongresszust,és a Pentagont is evakuálták.A földmozgás érezhető volt északon,Ottawában,(Kanada), északnyugaton Clevelandben,Ohio államban,és délen Georgiaban.
    A Washingtonban lévő emlékművek látogatása,bizonytalan ideig szünetel,mivel a piramison repedések jelentek meg a földmozgás következtében.
    Nemrég látott napvilágot,hogy más erőművek esetében pedig
    (Ilionis-i,Vermont-i),korábban jelentős mennyiségű radioaktív víz szivárgott a talajba.
    Környezetvédők feltételezik,hogy,ha a 90 mérföldre fekvő,Washington-i emlékmű megrepedt,akkor a North Anna-ben is felléphettek gondok.

    Összefoglalva:A bajok,a világban, oly súlyosakká válhatnak,amiknek a kezelése embertpróbáló feladat.
    Egyetértek Balázszsal,hogy „kis túlélőcsoportocskák megpróbálják a lehetetlennek tűnőt. “Emberré” válni.”

  8. 7.

    Kedves Loránd

    Igazad van, nem ez volna a helyes megoldás, de nekem csak eddig terjednek a lehetőségeim. A technika és tudományok használata nagyon megkönnyíthetné a jó-cselekedeteinket is, de nekem sajnos nem állnak rendelkezésemre azok az eszközök, sem a megfelelő tudás birtokában nem vagyok, hogy ezt megvalósíthassam. Tehát nekem marad az én maximumom. Azt próbálom meg megközelíteni.

    Természetesen a magam lehetőségeimhez mérten igyekszem hatást gyakorolni nálam magasabb felkészültségű embertársaimra, mondhatnám, hogy váltakozó sikerrel. (Hogy ne tűnjek pesszimista pistának.)

  9. A videón látható olajfoltok némileg gyanúsak. (Ilyenek vannak a kocsim után is esőben az úton 🙂 ). Az az olaj, ami még nincs finomítva, ennél sokkal sűrűbb. (Emlékezzetek azokra a filmekre, ahol az olajtrutyiban vergődnek a madarak.)
    Ettől persze még lehet szivárgás.

  10. Kenya és Szomália több térségében is vészhelyzet van a 60 éve nem látott szárazság miatt az ENSZ szerint. A szervezet szerint Afrika szarvánál több mint tízmillió embert fenyeget az éhínség.

    Van itt minden.

  11. -13:Szurkoló:)”Kenya és Szomália több térségében is vészhelyzet van a 60 éve nem látott szárazság miatt az ENSZ szerint.”

    Az USA-ban is.

  12. „Észak-Kínában 50 éve nem volt ekkora szárazság,
    Ausztráliában pedig 2004-óta folyamatosan tart. A Murray folyó kiszáradt, amire még nem volt példa, a kétségbeesett farmerek egy része elhagyta a földjét.
    Az USA középső részét szárazság sújtja, Kaliforniában, Texasban rekordszárazság van. Argentínában fél évszázada nem tapasztaltak ilyen szárazságot, a termés 50 százalékkal alacsonyabb a megszokottnál, s nem sokkal jobb a helyzet Brazíliában sem. Afrika egyes országaiban évek óta nem esett egy csepp eső sem, mint például Kenyában, ahol másfél év telt el azóta, hogy megnyíltak a felhők.”

    Hozzátenném, hogy nálunk sem esett normális mennyiségű csapadék lassan egy hónapja.

  13. -15:Szurkoló:)
    No,így már teljesebb a kép.Európában,a múlt évben Oroszország,idén tavasszal Franciaország,Németország volt a szenvedő alany.
    Az USA-ban a földalatti vízkészletek,az ország középső részében,kimerülőben vannak.
    Ez az USA éléskamrája.
    Ezzel,mit is akarunk mondani?-Előbb éhen pusztulunk,mint ahogy a sugárfertőzés végez velünk?
    Vagy egyszerűen éhséggyakorlatokat kell folytatnunk.

  14. Amint „kiderül” hogy a termőföld nem elég 7 csak 1 milliárdnak nagyon gyorsan neki fognak állni a felesleg eltüntetésének.

    Persze mindenki az egybe szeretne tartozni, így lesz a legkisebb közös többszörös a nulla (hulla).

  15. 18:
    Nahát nélkülem csak ne pörögjön zavartalan színeiben, nem mondjunk már le magunkról ilyen könnyedén.. Azért van a föld, hogy lakjunk rajta, akármilyen önzőnek hat is amit mondok. Úgyis kikupálódik valami ebből a helyzetből ami jön, és ezt egyszerűen a szintén belénk kódolt élni akarás mondatja velem. Hogy is tudnék munkálkodni, dolgozni, gyereket nevelni, ha kimondanám hogy nincs tovább, levitézlettünk. Aki ezt mondja a szíve mélyén úgyse hiszi el, mert szereti az elkövetkezednő utódait és még a nem létező ük ük ük köbunokái életéért is aggódik.

  16. enélkül a remény nélkül egyszerűen nem lehetne tovább élni, produktívnak lenni meg főleg nem.

  17. Lehet hogy nem létezik az a szó hogy köbunoka…:–)Most így hogy elolvastam…
    A mézga családból maradhatott vissza a fejemben, ott volt valami köbüki..

  18. Höh. Amúgy mellesleg rájöttem hogyan lehetne kiküszöbölni a termőföld nem elég hét milliárdunknak probélmát.(vigyázat, nem komoly, hanem pihent gondlatkísérlet 🙂
    Szóval orvosilag nem tudom lehetséges lenne e egy olyan génmódosítás, törpék génszakaszainak beültetésével a DNS spiráljába, hogy a következő nemzedék mérete lecsökkenjen mondjuk tizedére-huszadára a mostaninak. Vagy fokozatosan csökkenteni a méretet. Rögtön elég lenne a terület az föld a kaja mindenkinek, egy laposhalon ellennénk egy hétig . fejenként egy kis szem krumplival. Persze így a nem megevendő háziállatok méretét is csökkenteni kéne, hogy tudjunk azért macskát simogatni, vagy ne kapjon be a kutya.a megevésre szánt állatok növények persze akkorák maradnának mint most.. a nagyobbacska sütőtökök héját nyári lakásoknak is használhatnánk..stb stb..
    A nagyobbacska teheneket vagy fizikai erőt kívánó termelői és

  19. ( véletlenül megynyomódott a mentés)

    A nagyobbacska teheneket vagy fizikai erőt kívánó termelői és gondozói munkát gépesítve oldanánk meg..Az okosok kitalálnák a technikáját.

  20. 19

    ” Azért van a föld, hogy lakjunk rajta”

    Ez mindent megmagyaráz.

  21. 23. vigyázz mit gondolsz… megcsinálják 🙂

  22. 15 & 16:
    Nem kellek én ide. 🙂
    19:
    Dorka! Csatlakozz Lorándhoz. Mentsétek meg az Emberiséget. 😉
    21:
    Dehogy nem!
    24:
    Szerintem az a mentés négyszer nyomódott meg véletlenül. Négyszer? Hát az már nehezen véletlen. nyomkodós kedvedben vagy.

  23. 24
    Tulajdonképpen semmi akadálya sem lenne a törpésítésnek!
    Ráadásul a meglévő termőföld mellet helyet lehetne nyerni azzal is, hogy a kisebb ember kisebb házat, autót, medencét, stb kíván!

    Ja és léteztek ám törpe emberszabásúak! Ha jól emlékszem valahol DK-Ázsiában. Igaz nem voltak olyan törpék! Valamelyik afrikai nép között is van kis termetű csoport!

    Viszont a nagy kérdés, hogy ki akarna törpe gyereket??? Vagy mindenkire rákényszerítjük?

  24. 23: Oké Dorka, de te fogsz krumplit ásni! 😉

  25. 28:
    Egy bolond százat csinál? Remélem nem ragályos! 🙂

  26. A törpe méret hibái:felgyorsult anyagcsere,szívritmus következményei szintén adottak,de nézz utána
    A baj oka a harács mint mindig!Energia kell több és több.Néző pont kérdése az energia a működésed alapvető ellátására szolgál vagy a fenn maradásodra.De az biztos kihalunk a bolygóval együtt az időnk véges.A rendszer megtartása lehetetlen tipikus Gauss függvény matematikailag kifejtve.

  27. 30.
    Hát igen a hülyeség ragályos! 🙂

    31.
    Az tény, hogy a problémát nem oldja meg, de elodázná egy darabig! Sokszor azis elég!

  28. #7 Kedves Loránd

    GM számláló ?
    Már mérhető Magyarországon a Japán baleset radioaktív szennyezése ?

  29. 33:
    Eső után az összegyűjtött esővizben valószínűleg.

  30. 33.
    Ausztriában már hónapokkal ezelőtt mérhető volt az esőben.

  31. Tibor bá a te műszereddel lehet a mennyiséget mérni, vagy csak „kattog”? Próbáltál-e mérni vele kritikus helyeken, ereszcsatorna alatt ülepedő por vagy ilyesmi. Persze lehet a szennyezés nagy része sokkal kisebb részecskékben távozott, vagy nem is szilárd halmazállapotban.

  32. 36:
    Négy különböző tartományban be van skálázva és a kattogás mellett mér is. Még nem próbáltam vele mérni, de ha most jön eső, akkor kipróbálom. És természetesen beszámolok róla.

  33. Érdekes felvetés ez a „törpésítés” Már csak azért is mert egy sci-fi regényben korábban olvastam erről. Sajnos már sem az íróra sem a címre nem emlékszem. Lényeg a lényeg, hogy az emberek termetének a csökkentésével egy automatizált űrhajóban hoztak létre egy kvázi ököszisztémát. Egy egész dzsungel volt a hajó, törzsi szinten éltek benne a miniatűr emberek, akik az idő múlását sem úgy érezték ahogy azt mi, földi emberek. Egyébként Dél-Kelet Ázsiában jóval alacsonyabb az átlagmagasság, sőt általában az ázsiai átlagmagasság az európaival szemben. De nem hinném hogy ettől kevesebbet fogyasztanának, vagy kevésbé szennyeznék a környezetüket. Véleményem szerint ami inagyon nagy probléma az az egyenlőtlen eloszlás. Hiába adott már minden lehetőségünk arra, hogy ne centralizálva egy helyre zsúfolódva éljünk mint a majmok, még mindíg ezt tesszük. Ahol több ember van, ott több a lehetőség, egymás kihasználására is, párválasztás szempontjából is, meg egy rakás olyan dolog miatt ami mind mind visszavezethető az állatias ösztöneinkre. Ha képesek lennénk arra, hogy szétszóródva éljünk (erre szerintem soha nem leszünk) talán még 20 milliárd embert is képes lenne eltartani a bolygó. Egyábként gyanítom, hogy ez a fajta felszaporodás törvényszerűen oda vezethet mint általában azoknál a fajoknál amik időszakonként túlságosan elszaporodnak, majd egyszerűen pont emiatt a túlszaporodás miatt megtizedelődnek. Attól még hogy értelmes faj vagyunk, nem hinném hogy ránk ne vonatkozna ez az alapvető törvény.

  34. Egyébként most így reggeli kávémat iszogatva gondolkodtam el azon, hogy tulajdonképpen nincs is valójában (úgy értem a gyakorlatban is ténylegesen működő) rendszer ami a decentralizáltságot öszönözné az emberekben. Az igaz, hogy van egy természetes folyamat, hogy egy kevésbé frekventált helyen az ingatlanárak is alacsonyabbak, de tulajdonképpen semmi másban nem tapasztalható lényegesebb eltérés. Én már többször felvetettem ezt beszélgetések során, hogy az elmaradottabb településeken, megyéken ahonnan folyamatosan menekülnek az emberek miért ne lehetne azzal ott tartani sőt akár visszacsábítani, hogy sokkal kevesebb személyi jövedelemadó terhelné őket. Igen… tudom, hogy vannak helyi adók meg eltérések. De ezek valójában minimálisak és gyakorlatilag nincs valódi ösztönző hatásuk.

  35. 39:
    Az ötlet nagyon jó, de én megfordítanám a dolgot. A fővárosban lakókra kivetnék havi (mondjuk) 10.000 Ft városhasználati adót. A vidéki nagyvárosokra pedig 5.000 forintot. Ezzel két legyet lehetne ütni egy csapással, mert Budapest kapna havi 15 milliárd, évi 180 milliárd extra pénzt, amit infrastuktúra építésre lehetne fordítani. Persze a bevezetés előtt kpészítetnék egy hatástanulmáyt, mert nem biztos, hogy azt érnénk el vele, amit szeretnénk.
    Első blikre, a kvázi budapesti települések, mint például, ahol én lakom, ingatlanainak ára felmenne, ami az extra infrastruktúrát lenullázná.

  36. Tiborbá, és a csóri Tungsram (G. E) négyműszakos melóstól is elkérnéd a 10000-ret, / per fő, vagy per család? Vagy jövedelemhatár lenne? Még ha igen, akkor is. Itt megint megsarcolják, de mégis maradna, mert ha kiköltözik bivalyteve-alsóra akkor ott meg semmilyen jövedelme nem lesz, esetleg mehet közmunkára. Egy átlagos vidéki kisvárosban kinek van munkahelye? Néhány pedagógusnak, aki az iskolában dolgozik. az önkormányzati dolgozóknak, beleértve a szociális intézmények közalkalmazottait, a családgondozókat, az óvónőket, 30 fő bolti eladót, húsz darab 20 fős vállalkozást, egy gyárat ami mondjuk míg be nem zár, szaloncukrokat gyárt nem túl nagy tételben. van még munkája a papnak, és néhány takarítónőnek, a gofrisnak, és a körzeti orvosnak meg a fogorvosnak. 12000 főből a töredék dolgozik, vidéki kisvárosban egyedül a nyugdíjasoknak van viszonylagos létbiztonságuk, és folyamatos jövedelmük. személy szerint ha tőlem akarna pénzt kérni valaki azért hogy BP-n lakom és dolgozom, előszöris iszonyú zabos lenék, másodszor nem fizetném ki, harmadszor úgyse mennék el.

  37. Akinek itt sincs munkája és mindegy neki hova jár a gyereke iskolába ovodába középiskolába , azt esetleg vonzaná a vidékre telepedés, mert jobban jár, legalább kertészkedhet, de amúgy .. semmilyen adókedvezménnyel nem lehet szétszórni a centralizálódótt emberkéket. Ti. nincs olyan jelentősebb számú lehetőség jövedelemszerzésre, hogy abból bármiféle kedvezményt megérné érvényesíteni.

  38. Na még egyet utoljára, aztán indulok..
    Szóval hibás az az elképzelés, hogy embereket csupán egy kis pénzzel vagy kedvezménnyel ilyesmire lehessen bírni, hacsak nem akkor a juttatás, hogy mérlegre téve megérje. egy kis adókedvezmény, vagy 10 20 ezer forint nem nyom akkorát a mérlege, hogy megérje.Egy olyan összeg érné meg, ami egy fizetéssel egyenlő, mindez olcsó ingatlannal párosuljon.. Azt kell megérteni, hogy az emberek onnan menekülnek, ahol NEM JÓ hanem rossz.Élhető helyről csak úgy passzióból nem menekülnének el a népek.Csak akkor fog a centralizált hangyaboly szétszéledni, ha már „megéri”, azaz a mérleg nyelve a szóródás felé billen.
    Ehhez pedig arra van „szükség” hogy a városok szétessenek, lebombázzák őket, pestisjárvány törjön ki, vagy itt se lehessen megélni. Akkor rögtön megéri szóródni. De addig csak erőszakos kitelepítéssel, vagy durva szankciókkal.. durvábbal mint a 10000 fts- városhasználati díj. Amúgy személyes véleményem szerint aq városhasználati díjjal lehetne a leggyorsabban és legkönnyebben „utcára vinni” a tömegeket, másra nem tudom.. infrastruktúrafejlesztés, az ok. De az is arra jó, hogy még vonzóbb legyen a nagyváros.

  39. 41 Dorka:
    „Egy átlagos vidéki kisvárosban kinek van munkahelye?”

    Na, ez az a gondolatmenet, ami oda vezet, hogy: „És ti ott vidéken mit esztek ha nincs teszkó?”
    Esetleg: „Vannak-e utak?”
    Még jobb: „Minek is út, hiszen úgy is lovon jártok, petróleum lámpával világítotok és reggeltől estig gumicsizmában kapáltok.”

    Ne legyünk már olyan pösti úri népek, akik azt hiszik, hogy a Budapest táblát elhagyva visszacsöppennek a középkorba! (Persze a Balaton az kivétel.)

    A törpésítés egyik előnye: a lakásod belmagassága csökkenthető. 2,6 méterről leviszed 1,3-ra (ha a 180 cm-es emberkét lecsökkented 90 cm-re), és megspórolod a fűtésszámlád cirka 30-40%-át. Ugyanakkor elég lesz a kisebb autó, viszont a harcsáktól, sasoktól majd félni kell. 🙂

  40. Ne feledjük el, hogy az emberek összecentralizálásához hány „kulákot” kellett verni, pofozni. Erőszakkal verték szét a decentralizáltabb településszerkezetet, erőszakkal, a szocializmusban államosított forrásokból építettek mindent, kiemelten panel-lakótelepeket a városokban és az emberek összecentralizálása még így is kb. fél évszázadig tartott. Ezt visszacsinálni tényleg csak az összeomlás fogja, de sokkal kisebb létszám marad a végére, mint a mai…

  41. 44. Nem. Nem ugyanaz a gondolatmenet! Köze nincs hozzá.A „kinek van munkahelye kérdés után jön a felsorolás. Azok a munkahelyek vannak, és kész. A munkanélküliség nem leszólás, hanem tény. Sajnos.

  42. 44: a törpésítést a természet találta fel, pl. jgy működik az ún. „szigethatás”. A Földközi-tenger szigetein, Szicília, Málta, meg még kisebbeken éltek törpe elefántok, vizilovak, stb. A szűkösebb forrásokhoz igazodtak így. Talán ezért alacsonyabbak a túlzsúfolt DK-Ázsia lakosai is…

  43. Üdv Tibor Bá és Mindenki.
    Én az USÁ-ban „túléltem” egy tornádót! Így történt:
    97’ben Miamiban laktam, amikor bemondták, hogy „thornéjdou” lesz. No, a kinti magyarok erre elkezdtek nagyon vidámkodni, mert ha letarolja a Várost, lehet menni majd „sitrákozni” /gipszkartonozás/, lesz pár „box”/dollár/ crack-re, lehet majd „repülni” tornádó nélkül is. A bátrabbja meg kitalálta, hogy nem lesz áram – nem működnek a riasztók -, szerezzünk gyorsan uzit, aztán menjünk fosztogatni a downtaunba.
    Hát, a fosztogatásról annyit, hogy a dauntaunban, az üzleti negyedben – lépni nem lehetett, annyi lett hirtelen a rendőr – hoppa! TÉNYLEG jön a tornádó! – és rohadtul esni kezdett az eső. Irány vissza a lakásba!
    Abban a könnyűszerkezetes, risz-rossz építményben megkerestem. az egyetlen masszív építményt – egy beton ruhás-szekrényt, persze csak én férten bele, a „disznó” becenevű és „kobra” cimboráimnak ajánlottam az ágyalját, – kipakoltam belőle, hogy majd belebújok, ha majd tombol a szél.
    A vége az lett, hogy egész nap esett az eső, a dawntaunban a szél letépte egy bevásárló központ tetejét, és egy kubainak meg a fejére borította a bádogviskóját a vihar.
    Tibor Bá és Társaim az Eljövendő Geddonban! Irásommal igyekeztem bemutatni az Amerikai Magyar Közösség egy csoport-mintájának mentális, ám CSELEKVŐ válaszát egy
    környezeti katasztrófára, mely kollektív-viselkedési tanulságként szolgálhat Nekünk. 🙂

  44. 51: érdekes, de nem biztos, hogy tipikus környezetben végzett esettanulmány.
    Én is jártam kint, magyarokkal is találkoztam, de ebben a formában nem „repültek”…

  45. 52. Arma.
    Nem mondom, hogy MINDEN magyar ilyen. Voltam fenn Északon is. Ott munkásabb magyarokkal találkoztam.
    De EBBEN a „tipikus környezetben” megállja a helyét a tanulmányom.97′-ben Florida tele volt „olajosokkal” meg „áfásokkal”. Nem a kubaiaktól kellett félni, hogy „lehuznak”.
    És ha tényleg lesz egy Geddon, nem csak a hordáktól kell félni. Szépszóval is elszedhetik bárkitől a gyűjteményét. Nem egyszerű világ lesz az min Itt sokan mondják: hogy gyüjtögető-termelő a rablók ellen.
    UGYANOLYAN bonyolult kontextosok lesznek benne, mint ma.

  46. 10, Balázs: Tökéletes, az egyetlen problémám a megközelítéseddel a „remeteség” volt.

    Az általam kiútnak tekintett irány a közösségépítés, amelyben nem méricskélünk és a saját hasznunkat, túlélésünket keressük, hanem saját lehetőségeinket a közös feladatokhoz rendeljük. Először kicsiben – de ha módunk van rá, bármilyen nagy keretek között is.

    19/27, Dorka, Tibor bá: Hát igen, bőven van hely a „csak azért is hívők” táborában.

    „A Fáraónak nagy a hatalma. Elveheti az ételed, az otthonod, a szabadságod. Elveheti a fiaid és lányaid. Egy szóval: a Fáraó elveheti az életed. De van egy dolog, amit nem vehet el tőled: a hitedet.”
    (vajon honnan az idézet?)

    33: linkeltem egy videót, ahol a csóka Kanadában mér komoly sugárveszélynek számító terhelést úgy, hogy eső után letörli a napelem tábláit. Keringenek további videók a neten, ahol amerikai srácok mérnek növekvő sugárterhelést esőben.

    Ezek az úgynevezett „forró részecskék”, amelyeket belélegzünk, megeszünk, egy részük a tüdőben, mások a csontokban illetve izmokban halmozódnak fel (szép lassan), és végzik a dolgukat. Mivel azonban nagyon kis áthatoló képességű sugárzásról van szó, csak közelről kimutatható, a testben igen gyorsan elnyelődik (és ott helyben roncsol) – szóval csak a boncoláskor kerül a napvilágra, emiatt nem kell ólomkoporsó.

    Bocs a morbid szövegért, csak megint felvillant itt a „majd a geddon után” téma, pedig ha így lenne, a következő világháborút a csótányok fogják vívni a patkányokkal, az ember nem lesz főszereplő. Nem viccelek, akit érdekel, gondolkozzon egy kicsit.

    10, 45, 47: MOST kell decentralizálni!

    Megvan hozzá a tudásunk, az eszközeink, mindenünk, és MÉG emlékszünk a fontos dolgokra, mert vannak emberek, akik nem csak az írott tudást, de a tapasztalatot is fenntartják. Minden értelmes érv emellett szól, kivéve a pénzügyi motivációt.
    Hopp-hopp… jól hallom a recsegést? A monetáris rendszer éppen most omlik össze… nem kéne kiállni alóla, és értelmes dolgokat csinálni?
    😀

  47. 41:
    IGEN. Különben a Tungram dolgozók hatalmas hányada a Vácra vezető 2-es út mentén elhelyezkedő településekből járnak be távolsági busszal. — Viszont mentesítést adnék a Pozsonyi út környékén lakók számára. 😀
    43:
    Ne magadból indul ki. Nem mindenki város cenrtrikus. Pilisborosjenő lakóinak a fele az elmúlt 20 évben költözött ki és épített magának egy házat. Természetesen nem kék-gallérosok, többnyire top értelmiségiek. És PBJ nem az egyetlen ilyen település.
    44:
    Ez egy demagóg idézet. A hiten kivül ezer (elvont) dolgot nem lehet elevenni. Pl. reményt, ragaszkodást a hazához, tudást, nyelvismeretet, stb.

  48. Pilisborosjenő, Veresegyház,Érd nem ér. az még a centralizáció széle, nem szétszóródás. Onnan be lehet járni.

  49. Szerencs, Sátoraljaújhely, Bakonynánás Kiskunfélegyháza, Abaliget, Monok, Balmazújváros.. nem ám körbeülni Budapestet, Dunakesziről simán hamarabb beérnék pl kocsival a Munkehelyemre,mint innen.. csak persze előtte szét kéne hordani a fiúkat 4 felé az iskolákba.. Mert innen ugye ügyesen közlekednek, de távolsági busszal minden nap jönni menni eléggé szivatás lenne. akkor mi az öröm a kiköltözésben, ha mindenki buszon kocsiban tölti azt az időt amit amúgy a kertben töltene ha már kiköltözött.
    Ha nem helyhez kötött valaki munkája, akkor megoldja. De pl Veresegyházról, ahova a barátnémék kiköltöztek, megindult a visszavándorlás.. Nincs hely az oviban.PL.. Apu negyed ötkor jön be a fehérbusszal, az info parkba dógozni
    Anyu Gödöllőre a gyógyszegyárba kocsival..KOcsit fenntartani muszáj, benzinre fél fizetés rá.

  50. 58. Dorka 🙂 Ilyen apróságon ne múljon. Majd vesznek fel hitelt és megoldják. 🙂

  51. 58:
    Szóval ma demagógia van? veresegyháza-Gödöllő félfizetés benzinre. Meglepődne, ha tényleg annyit kapna. — Én a Széchenci hegyről jártam V. kerületi iskolába fogassa, 61, 6 villamossal + némi gyaloglás, nem haltam bele. Egyetlen gyerekemet se cipeltem kocsival iskolába, nem haltak bele. Utolsó iskolás lányom Pilisborosjenőről járt be Antall József kedvenc iskolájába (Toldi) a Várban, nem halt bele. És a buszban is lehet ám tanulni. Volt idő, amikor Sashalomról jártam be a Markó utcába, a HÉV-en tanultam, nem haltam bele. De a te gyerekeid bele fognak halni a kényeztetésbe – és ez nem viccből írom.
    Pilisborosjenőt és Érdet légyszi ne nevezd meg egymás mellett, mert nem vállalom. 🙂

  52. Jajj. Totál félreértés.
    Pont azt mondtam, hogy ha Dunakeszire költöznénk mondjuk, akkor kénytelen lennék kocsival hordani a gyerekeket. Amit amúgy most sem tudok megtenni, mert egyrészt minek, másrészt csak egy kocsi van, amit apánk reggel elvisz.
    A picik gyalog mennek a suliba, megvárják a haverokat a sarkon, és úgy. Hétkor indulnak, hét 40-re bent vannak, minden jármű nélkül. Hazafele úgyszint. Délután kétszer úszás , egoda is gyalog. A nagyok: Kényeztetésről szó sincs, de direkt szivatásról se. Lényeg hogy maradjon idejük hasznosabb dologra, mint a feltétlenül szükséges buszozás. A nagyoknak így is kell buszozni villamosozni,de nem panaszkodnak, sőt, ott van mód a barátnővel együtt utazni a Keletiig. Ha kiköltöznénk, a két nagy nem tudná folytatni a krav- m.edzéseket, pedig már egy csomó energiát belefektettek. Mindamellett minden segítség különtanár vagy nyaggatás nélkül Matek, Info, Kémia és fizikaversenyken indul és ér el tök komoly sikereket.(sajna a humán tárgyakra tojik rá:(
    Emellett segíteniük kell, mindenkinek megvan a maga dolga. A lenagyobbik egy alapítványi iskolába jár, ő akarta így. Hogy beleszálljon a tandíjába, végigmelózta a nyarat. (önként)nem lett volna pedig kötelező.. Szóval kocsival hurcolászás nincs, kényeztetés nincs, de érdekegyeztetések és tárgyalások arról hogy kinek mi hogyan jó, vannak. Ha kiköltöznénk, nulla előny mellett csomó hártányt szenvednénk.. a semmiért, mert egyelőre semmi előny nem származna a költözősdiből, csak pluszkiadások, és időveszteségek, és kevesebb alaklom, mikor együtt van mindenki. Akkor meg minek? ha jön a nagy válság és itt élhetetlen lesz, Újhelybe megyünk. De amíg nem muszáj, minek előrefutni?

  53. 61:
    nyugtázom.
    62:
    Hogy 10 km hosszú. 😀

  54. 64. Ezt a kérdést tessék kérem átfogalmazni, mert így olyan mintha magázódva le teccettek volna krvázni. reméljük elütés volt:)

  55. 46 Dorka:

    Nálunk a 14 ezres városban van: apeh, polg mest hiv, szemetes, vizmű, bölcsik, ovik, 3 ált suli, 2 középsuli, kb 10 boros, 2 szeszes, 3autókereskedő, vagy 30 kocsma, 8 abc, gazdaboltok, festékboltok, virágboltok, cukrászdák. 3 fröccsöntő, 1 pingpongasztal gyártó, 3 fémforgácsoló, néhány autószerelő. 3 informatikai cég, ékszerészek, fuvarosok. A nagy részük viszont gazdálkodó, meg még akiket kihagytam…

  56. A rendört, orvost, mentőst, tűzoltót kihagytam ahogy az autómatricást az éttermest a nyomdákat és a csomó egyéni vállalkozót is a virágkötőtől a lézertechnikuson át a cnc programozóig.

  57. Akkor az egy tuti hely. Nem akartam totálisan szembeállítani a kisvárost a nagyvárossal. Persze hogy egy működő kisvárosban minden van, remélhetőleg akkor onnan nem is indult meg az elvándorlás. Menekülni a rossz helyekről szokás, a jó helyek nem ürülnek ki. Éljenek a működő kisvárosok, hiszen tényleg az lenne mindenki érdeke.Sajna az én tapasztalataim más képet mutatnak, de ahol én forgolódom az északkelet Magyarország. Miskolcostul..Máshol biztos jobb.

  58. 55 Tiborbá, a demagógia pejoratív?

    A „ki”költözünk, „le”megyünk miatt használom ezeket a mondatokat. Pestországon kívül mindennek van neve, ahogyn a helyiek ezt nem is felejtik. Fővárosi lakosként viszont a tábla után már minden vidék.

    Érzem a különbséget a kifejezések közöt, mindazonáltal gyökerében szeretném megelőzni az esetleges lenézést.

    Apropó: a krav maga attól jobb a kung-fu-nál, hogy drágább az edző? 😉

  59. 70, Dorka: Az agglomerációs „városok” és azok a városok között amelyek legalább 30km-re vannak a megyeszékhelytől; ég és föld a különbség.

    Az agglomerácós városok nincsenek rákényszerítve az önellátásra, így alvó városokká válnak.

  60. Nem tudom , sosem volt dolgom kung fu -val. a Krav edző egy régi jó ismerős, egy régi jó csoportból, aki külön gyerek, kamasz, és felnőtt edzéseket tart. A fiúk kedvelték,felnéztek rá, jó hatással volt rájuk, ezért őt választottuk.Linkelném, de nem reklámozom, vannak fent a gyerekedzésekről is videói a youtubon. Türelmes és következetes srác. Kung fu edzőket nem ismerek. Én is próbálkoztam vele, de az én munkakörömben komikus megjelenni monoklival és lila karfoltokkal és papolni a családon belüli erőszakról, (mentegetőzve hogy nem ami rajtam van, az sportsérülés…)

  61. és Góól.Magyarország Svédország, 2-1!!! :-)Jóccakát, vége a meccsnek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük